SM-kvartsfinalerna, omgång 6 och 7

I omgång 6 av SM-kvartsfinalerna återstod bara 2 matchserier. Tidigare hade ju som bekant Skellefteå slagit ut HV 71 med 4-1 i matcher, samma som Färjestad hade slagit ut Brynäs med. Nu återstod alltså Växjö - Luleå, där Växjö hade 3-2 i matcher, och Frölunda - Linköping, där Frölunda hade 3-2 i matcher.

Såhär gick det i omgång 6:

Linköping - Frölunda 5-3
Luleå - Växjö 0-1

Med matchens enda mål, efter 18:10 i den 1:a perioden, kunde Växjö gå segrande ur den bataljen och därmed avancera, i klubbens 1:a slutspel genom historien, till semifinal. teemu Lassila fick hålla nollan, trots att Luleå plockade Ovuya med knappt 2 minuter kvar att spela. Man lyckades ändå inte få hål på Lassila och Växjö höll därmed undan och Luleå, som var i M-final förra säsongen, är därmed utslaget.

LHC gjorde däremot en helgjuten hemmamatch. Christian Engstrand fick nu chansen mellan stolparna, efter Markus Högbergs mindre lyckade insats i match 5, då han släppte 6 puckar förbi sig. Engstrand gjorde det bra, även om det var Frölunda so tog ledningen genom Alexander Wännberg, efter 09:49. Carl Dahlström kvitterade dock för LHC och i den 2:a perioden gjorde Pär arlbrandt 2-1, varefter Simon hjalmarsson ökade på till 3-1 3:30 in i 3:e perioden. 17 sekunder senare smällde Arlbrandt in 4-1 och då fick Lasse Johansson nog i Frölundakassen oh Linus fernström byttes in. Han höll tätt i ungefär 9 minuter, innan Chad Kolarik gjorde 5-1 och punkterade matchen. Lite spänning skulle det dock bli, för Frölunda lyckades både göra 5-2 oh 5-3 mot slutet av matchen, men närmre än så kom man inte och LHC tog därmed matchserien till en 7:e oh avgörande match.

Såhär såg det då ut efter 6 omgångar:

Skellefteå - HV 71 4-1 i matcher (avgjort)
Frölunda - Linköping 3-3 i matcher
Växjö - Luleå 4-2 i matcher (avgjort)
Brynäs - Färjestad 1-4 i matcher (avgjort)

En 7:e och avgörande match väntade alltså i Göteborg, inför ögonen på 11 470 åskådare. Riktigt mycket folk på plats alltså, för att se sitt Frölunda ta en semifinalplats. Man var så klart stora favoriter, för om LHC skulle ta sig till semifinal, då skulle det vara en stor skräll. LHC, med hjälp av den senaste segern, hade dock medvind redan från start, även om det var Frölunda som hade pubkikstödet från nästan 11 500 åskådare. Matchen då? Ja, den gick såhär:

Frölunda - Linköping 0-2

LHC är alltså klart för semifinal. Detta trots en minst sagt knackig säsong, där man bara slutade 9:a i tabellen. Hade det gamla seriesystemet gällt i år också hade man alltså inte ens gått till slutspel. Nu fick man en chans till, tog den och slut ut Modo i 2 raka matcher, varefter man nu alltså slår ut Frölunda i kvartsfinal. Frölunda, som slutade 2:a i grundserien oh alltså hade fått möta Leksand i kvartsfinal om det gamla slutspelsssystemet hade varit kvar. Leksand hade ganska lätt för Frölunda under säsongen, vann totalt med 4-1 i matcher, så jag tror att även de blåvita hade haft en bra chans mpt just Frölunda, även om Göteborgarna hade varit stora, stora favoriter. Nu fick Leksand möta HV i play in, HV, som likt LHC fick en 2:a chans, och där var HV verkligen bäst när det gällde och slog ut Leksand med 2-1 i matcher. därefter tog det dock stopp mot skellefteå, 1-4 i matcher där, men för LHC fortsatte framgångarna och man är nu alltså framme i semifinal, där man ställs mot Skellefteå. Skellefteå är favoriter till SM-guldet, men som jag har skrivit tidigare så tror jag att LHC blir riktigt, riktigt farliga. Jag tror att det av dessa båda lag som går segrande ur den här matchserien, de kommer också bli svenska mästare. Jag tycker nämligen att både Skellefteå och Linköping känns tyngre än både Växjö och Färjestad. Så hindret mot SM-guldet, det är här i semifinalen, tror jag. Vad tror ni?

Kvalserien till Allsvenskan, omgång 7

7:e omgången av kvalserien upp till Hockeyallsvenskan är avklarad. Det börjar dra ihop sig på allvar nu och inom en snar framtid kan vi nog även teoretiskt sett hälsa Vita hästen välkomna till Allsvenskan. I den 7:e omgången blev det dock förlust. Den 1:a i ordinarie matchtid under denna kvalserien. Såhär gick det i omgång 7:

Kallinge - Piteå 3-2
Troja - Tingsryd 4-1
Björklövrn - Vita hästen 4-1

Kallinge gjorde 3-0 i 1:a perioden, en mardrömsstart för Linu Styrman i Piteåkassen. Efter den 1:a perioden spikade han igen, men det räckte ändå inte. Pite lyckades gå upp till 3-2, men närmre än så kom man inte och det blev 3 nya poäng för Kallinge, som har fått igång poängproduktionen riktigt bra här mot slutet.

Troja tog också 3 tunga poäng när man besegrade Tingsryd i Smålandsderbyt. Det gjorde man också i Nelson garden arena, då man vände 3-2 till 3-4 under matchens sista minut. Så dramatiskt blev det inte här. Det var dock Tingsryd som tog ledningen, 24 sekunder in i 2:a perioden. Pontus Netterberg satte 0-1 för bortalaget, men därefter spikade Christoffer Bengtsberg igen och hemmalaget hade vänt matchen innan 2:a perioden var över. Sedan behöll man den ledningen i den 3:e perioden och satte sedan 3-1 i powerplay knappt halvvägs in i perioden och sedan också 4-1 i öppen kasse.

Björklöven, med hjälp av ett masivt hemmastöd, 3536 åskådare, styrde matchen mot Hästen i stort sett rakt igenom. Man tog ledningen i den 1:a perioden, varefter Hästen kvitterade i den 2:a. Löven återtog dock ledningen med ett nytt mål i powerplay, precis som det 1:a. Sedan kontrollerade man det ganska bra i den 3:e perioden, gjorde 3-1 och när Vita hästen tryckte på och t.o.m. fick spela 6 mot 3 mot slutet, då pressades man tillbaka ganska ordentligt. ett 3-2-mål för Hästen där hade gett rejäl spänning i matchen. Istället kunde Björklöven göra 4-1 i tom kasse oh defrnitivt stänga matchen.

Dessa resultat innebär att vi har en tabell sokm ser ut såhär efter 7 spelade omgångar:

1, Vita hästen 16p +10
2, Björklöven 12p +2
3, Troja 11p -2
4, Kallinge 9p -3
5, Piteå 8p -5
6, Tingsryd 7p -2

Hästen oh Björklöven är fortfarande på de Allsvenska platserna. Löven är nu bara 4 poäng bakom Hästen. Hade Hästen vunnit här i omgång 7, då hade man haft 8 oäng ner till Troja, med 9 poäng kvar att spela om. Troja, som då hade varit 2:a. 10 poäng ner till just Björklöven hade man haft och man hade därmed varit helt klara för Allsvenskan. Det är man inte nu. Nu är det 5 poäng ner till troja under sträcket, men vinst i nästa match mot kallinge så ser det väldigt bra ut. Kallinge har dock som sagt fått upp ångan nu, så jag tror inte det blir någon lätt uppgift för Hästen.

Kvalserien till Allsvenskan, omgång 6

Då har kvalserien till Hockeyallsvenskan vänt och det väntade returmöten i den 6:e omgången. I den 5:e vann Troja över Kallinge, Björklöven slog Piteå och Vita hästen gjorde en monsterupphämtning och fick med sig 2 poäng mot Tingsryd. Såhär gick det i den 6:e omgången:

Troja - Kallinge - 3-5
Piteå - Björklöven 4-3 SD
Tingsryd - Vita hästen 2-3 SD

Kallinge gjorde en bra bortamatch och gjorde 1-3 i 3:e perioden och avgjorde där matchen. Kallinge tror jag, trots det, ligger för långt efter i tabellen, men det var ändå en väldigt stark seger av dem.

Löven hade det svårt borta mot Piteå i Norrderbyt av denna kvalserien. Man tog ledningen, men Piteå vände och var på väg mot 3 poäng. Björklöven krigade dock in en kvittering i slutet och fick med sig 1 poäng, som kan visa sig bli väldigt värdefull.

Hästen gjorde precis samma sak igen. Man kvitterade Tingsryds ledning, tog matchen till förlängning och där avgjorde man. Den här gången var det dock inte lika nära slutet man kvitterade.

Tabellen ser nu ut såhär efter 6 spelade omgångar:

1, Vita hästen 16p +13
2, Björklöven 9p -1
3, Piteå 8p -4
4, troja 8p -5
5, Tingsryd 7p +1
6, Kallinge 6p -4

Kvalserien till SHL, omgång 7

3 omgånhar återstår nu av den sista kvalserien någonsin och såhär gick det i den 7:e omgången som spelades tidigare i eftermiddag:

AIK - Malmö 1-2
Örebro - Västerås 5-0
Rögle - Djurgården 2-4

Returmöten från senast alltså. då vann AIK i Malmö, Örebro tog 3 pinnar i Västerås och Djurgården vann på Hovet. här blev det 3 nya poäng för Örebro och Djurgården, men Malmö fick revansch.

Det var aldrig något snack om saken i Behrn arena. Örebro var helt enkelt storleken för stor för. Det var när Fredrik Johansson åkte på ett marchstraff för en huvudtackling i början av 2:a perioden som det rasade för VIK. Örebro gjorde både 2-0 och 3-0 i powerplay och hade 4-0 efter 2 spelade perioder.

I Lindab arena var det Djurgården som hade det mesta av spelet, helt klart, i den 1:a perioden och man fick också utdelning. Både 0-1 och 0-2 kom i den 1:a perren och i den 2:a ökade man på till 0-3, trots att matchbilden hade jämnats ut litegrann sedan den 1:a perioden. Sedan kom Rögle aldrig riktigt ifatt, man lyckades inte mobilisera sig och kom aldrig till något riktigt hor för Djurgården, som därmed avancerar upp till 2:a plats i tabellen.

På Hovet var det Malmö som både gjorde 0-1 och 0-2. AIK plockade Daniel Larsson mot slutet, med 3,5 minuter kvar att spela, och fick också utdelning. Närmre än 1-2 kom man dock inte och nu är vägen återigen väldigt, väldigt lång till SHL för Solnalaget. Man har 5 poäng upp till värsta rivalen, Djurgården, med 9 poäng kvar att spela om. Nästa match i Västerås är därför en ren måstematch. Förlorar man där, då är det kört. samma sak gäller dock för Västerås, så det blir ingen lätt match för AIK...

Tabellen ser nu ut såhär:

1, Örebro 16p +12
2, djurgården 12p +2
3, Malmö 11p -3
4, Rögle 10p +1
5, AIK 7p -3
6, Västerås 7p -9

Som sagt, det är oerhört jämnt. Rögle rasar från 2:a till 4:e plats i tabellen i och med det här. Man är dock bara 2 poäng efter Djurgården. Det är alltså 3 lag inom 2 poäng. Så ja, nästa omgång blir oerhört, oerhört viktig. Då väntar ett glödhett Skånederby i Malmö arena, som med all sannolikhet kommer vara fullsatt. Det var den redan innan den här omgångrn, men med dessa resultaten ovan så står ännu mer på spel i den matchen. Slår dessutom Djurgården Örebro, vilket jag tror man kan göra, då är även Närkingarna indragna i det där. Vinner å andra sidan Örebro, då är man nästan klara för SHL.

Kvalserien till SHL, omgång 6

6:e omgången av kvalserien upp till SHL är spelad och det närmar sig det otroligt ovissa upploppet. Såhär gick det i omgångens matcher:

Västerås - Örebro 2-5
Malmö - AIK 2-4
Djurgården - rögle 5-3

Västerås var med bra i matchen mot Örebro och jagade en kvitering vid ställningen 2-3, men istället kom Örebros 2-4 och då gick luften ur Västerås, som inte orkade resa sig igen och Örebro klev ännu ett steg närmre SHL.

Det gjorde också Djurgården, som tog en oerhört viktig seger hemma mot Rögle, som inför omgången låg i serietopp, på samma poäng som Örebro, men med 1 måls bättre målskillnad. Eftersom att Örebro vann så var det en näst intill måsteseger för Djurgården, om man skulle haka på de båda lagen. Den chanswn tog man.

Malmö hade skaffat sig en riktigt bra utgångsposition inför matchen mot AIK, men där blev det platt fall. Man tog visserligen en tidig ledning, men AIK kvitterade och 3 snabba mål i mittperioden avgjode matchen. 3 blytunga poäng för gnaget, som nu är med i racet igen, trots att man var så uträknade. Faktum är att inget lag är uträknat, alla 6 lag är med i racet med 4 omgångar, 12 poäng, kvar att spela om.

Tabellen ser ut såhär:

1, Örebro 13p +7
2, rögle 10p +3
3, Djurgården 9p 0
4, Malmö 8p -4
5, AIK 7p -2
6, Västerås 7p -4

Ruskigt jämnt som vi ser. Örebro och Rögle har fortfarande kvar SHL-platserna, men Djurgården tar ett kliv uppåt i tabellen, samtidigt som Malmö inte tar chansen. Hade man vunnit här, då hade man varit 2:a nu.

Kvalserien till SHL, omgång 5

Halva kvalserien, den sista någonsin, har nu spelats och i den 5:e omgången var det stort fokus på Stockholmsderbyt på Hovet, eller "ångestderbyt", som det också kom att kallas. Inte nog med att det var derby, båda lagen stod på 3 resp. 4 poäng efter 4 spelade omgångar, med 4 resp. 5 poäng upp till SHL-platserna, som Örebro och Rögle innehade innan omgången. Det var alltså i princip vinna eller försvinna för de båda Stockholmsklubbarna. Häftigt.

Såhär gick det:

Djurgården - AIK 3-2
Örebro - Rögle 2-3 str
Västerås - Malmö 1-3

Djurgården vann alltså och fick därmed dels revansch för AIK: 2-1-seger i 1:a omgången och man grep dels efter det sista halmstrået för att haka på de övriga lagen. Det var dock AIK, som sparkade sin tränare, Rickard fransén, efter senaste matchen, då Västerås vann med 2-3, som fick en smakstart på matchen. Mark hurtubise slet sig helt fri, gjorde inga misstag och satte 0-1 enkelt i nät bakom Adam Rejdeborn i Djurgårdskassen, i boxplay. En mardrömsstart för Djurgården alltså, men det stannade inte där. Bara 46 sekunder senare gjorde Björn melin 0-2 oh Challe Berglund tog timeout för Djurgården. Det gav resultat, för deärefter spikade Rejdeborn igen, totalt. Markus Högström reducerade för Djurgården efter 10:39 och i den 2:a perioden tog Jens Jakobs, som fick sparken av Leksand tidigare i vinter, över showen helt. Han gjorde först 2-2 och sedan också 3-2, båda målen i powerplay. AIK orkade inte stå emot, särskilt inte som man fick 5! utvisningar emot sig bara i den 2:a perioden. Publiken hade nu dessutom vaknat på allvar och det var ett gigantiskt tryck på Hovet, en magisk stämning, där Djurgården gick till pausvila efter 2 spelade perioder med 3-2 på tavlan, en ledning ssom man sedan behöll i 3:e perioden och det var en mycket rättvis seger sett till matchbilden. AIK hade i princip inte skapat något alls och ja, nu ska det till väldigt, väldigt mycket för att AIK ska spela i SHL nästa säsong. Man har 6 poäng upp till SHL-platserna, med 5 omgångar, 15 poäng, kvar att spela om. 4 poäng efter 5 omgångar för ett f.d. SHL-lag i en kvalserie, det håller naturligtvis inte. Att sparka tränaren mitt under pågående kvalserie gör inte saken bättre. klart att man måste agera efter den dåliga starten, men ett tränarbyte sådär tyder mest bara på desperation. En desperation som är fullt förståelig. Redan efter 5 omgångar är racet nästan kört för AIK, så klart som tusan man är desperata. Vinner man inte i nästa omgång, då man åker till Malmö, då är det nog definitivt kört för Gnaget.

I de andra 2 matcherna såg Örebro ut att gå mot 3 klara poäng när man ryckte åt sig en 2-0-ledning i den 1:a perioden, men Rögle, som verkligen är kvalspecialister, kom tillbaka i den 2:a perioden och gjorde både 2-1 och 2-2. Matchen gick sedan till straffar och där kunde Kelsey Tessier, som är grym på straffar, näta för Rögle, samtidigt som Markus Weinstock missade. Emil Molin satte 2:a straffen för Rögle, men det gjorde också Örebros Johan wiklander. Christopher Liljewall hade då chansen att avgöra för Rögle, men han missade. då låg pressen på en av de nya finnarna i Örebro, Jere Sallinen, som har varit ruskigt bra, men här missade han och det innebar 2 poäng för Rögle, som därmed går upp i serieledning, på samma poäng som Örebro, men med 1 mer gjort mål, 17, mot Örebros 16.

Malmö gjorde en stabil insats i Västerås. frederik Storm gjorde hattrick och det i kombination med Robin Rahms stabila och lugna insats i mål räckte för 3 poäng, trots att brandlarmet gick i ABB arena och att Västerås direkt efter det nästan timmeslånga uppehållet kunde göra 1-2. Malmö höll undan och tog 3 tunga, tunga poäng.

De här resultaten gör att vi har följande tabell efter halva serien:

1, Rögle 10p +5
2, Örebro 10p +4
3, Malmö 8p -2
4, Västerås 7p -1
5, Djurgården 6p -2
6, AIK 4p -4

Det är noberbart att det bara är Örebro och Rögle som ligger på plus. Alla andra har minus. Det är också fortsatt måstematcher och tabellen är väldigt jämn. Vinner Örebro E18-derbyt imorgon är man 6 poäng före Västerås. Vinner Västerås står man på samma poäng som Örebro. Slår Djurgården Rögle och AIK slår Malmö, då har vi en tabell där Rögle, Örebro och Västerås har 10 poäng, Djurgården 9, Malmö 8 och AIK 7. Då är AIK genat med i racet igen. Vinner Malmö där, då kan man vara i serieledning med 11 poäng, om de andra resultaten blir som jag nyss sa. Skulle istället Örebro, Malmö och Rögle vinna, då dras tabellen ut och Rögle och Örebro parkerar på 13 poäng, Malmö 11, Västerås 7, Djurgården 6 och AIK 4. Man ska aldrig säga aldrig, men med 4 omgångar kvar då så känns det som att det kommer stå mellan de där 3 i toppen, Rögle, Örebro och Malmö. Så, imorgon är en riktigt, riktigt viktig omgång.

SM-kvartsfinalerna, omgång 5

5:e omgångens kvartsfinaler är spelade och där fick vi de första 2 laget klara för semifinal.

Skellefteå - HV 71 3-1
Brynäs - Färjestad 3-4 SD
Växjö - Luleå 2-0
Frölunda - Linköping 6-2

HV inledde bra mot Skellefteå, men lyckades inte få hål på Markus Svensson. Istället var det hemmalaget som tog ledningen i 2:a perioden och sedan ökade man på till 2-0 och 3-0 kom sedan i den 3:e perioden. HV tog då timeout och Ted Brithén kunde reducera för Jönköpingslaget, som plockade wesslau med 4 minuter kvar att spela, men det hjälpte inte. man kom inte närmre än så och Skellefteå är därmed klara för semifinal.

Också Färjestad är klara för semifinal. Detta efter en svängig match i Läkerol arena, där hemmalaget tog ledningen med 1-0 i den 1:a perioden. Färjestad kvitterade i den 2:a, men bara 44 sekunder senare återtog Brynäs ledningen med 2-1. Färjestad kvitterade dock på nytt och i den 3:e perioden, 2:13 in i densamma, tog man för 1:a gången i matchen ledningen med 3-2. Sedan backade man tillbaka alldeles för tidigt. Man hade händelserna helt under kontroll, men lät Brynäs komma in i matchen igen och när Patrik Lund drog på sig en onödig 2:a, då tog det bara 16 sekunder innan Greg scott kunde kvittera för hemmalaget. Då trodde iaf jag på Brynässeger, men Färjestad lyckades hålla ut perioden ut och i sudden tog det 8:27 innan Patrik Lund fick revansch för sin utvisning och avgjorde matchen, ett mål som tog Färjestad till semifinal, där man kommer att få möta antingen Växjö, Frölunda eller Luleå, beroende på hur det går i de andra 2 kvartsfinalerna.

Växjö, som sitter i förarsätet inför den 6:e omgången, efter att man gjort en helgjuten insats och där Teemu Lassila t.o.m. fick hålla nollan. En mycket stark insats av Växjö, som nu är 1 match ifrån semifinal, i klubbens 1:a SM-slutspel någonsin.

De tidigare 4 matcherna mellan Frölunda och Linköping har varit jämna, 3-2, 2-1, 1-3 och 2-3, men här blev det inte lika jämnt. Frölunda fick en smakstart ooch tog ledningen efter drygt 3 minuters spel. Pär Arlbrandt kvitterade dock för bortalaget i 2:a perioden, innan Frölunda återigen kunde ta ledningen med 2-1. Sedan rann det iväg i 3:e perioden. mathis Olimb gjorde 3-1, Niklas Lasu gjorde 4-1, Oskar Sund reducerade för LHC, men sedan gjorde anton Blidh 5-2 och Max Görtz fastställde slutresultatet, 6-2 till Frölunda.

Dessa resultat gör att matchserierna ser ut såhär:

Skellefteå - HV 71 4-1 i matcher (avgjort)
Frölunda - Linköping 3-2 i matcher
Växjö - Luleå 3-2 i matcher
Brynäs - Färjestad 1-4 i matcher (Avgjort)

Kvalserien till SHL, omgång 4

Också kvalserien till SHL spelades nu i eftermiddag. 4:e omgången var det där och såhär gick det:

Rögle - Malmö 5-2
Örebro - Djurgården 5-2
AIK - Västerås 2-3

Rögle dominerade fullständigt 1:a perioden mot Malmö. Man gjorde precis som man ville där ute på isen. Malmö var helt utspelade, hade inte en chans. Rögle hade 21-4 i skott ett tag och gjorde också mål. Erik Torell gjorde 1-0, Emil Molin gjorde 2-0 och så tryckte Kelsey Tessier in 3-0. Publiken, de 5100 åskådarna i Lindab arena, var i extas. Malmö fick dock in en reducering, men bara 18 sekunder efter målet gjorde Rögle 4-1. Allt stämde verkligen för Ängelholmarna den här dagen. Malmö fick in en reducering till i den 3:e perioden, då Rögle hade slagit av rejält på takten, men närmre än så kom man inte och Rögle kunde istället fastställa slutresultatet, 5-2.

5-2 vann också Örebro med mot Djurgården. Fuullsatt i Behrn arena. Till en början var det dock en jämn match. Lagen följdes åt upp till 2-2. Sedan gjorde Örebro 3-2 och sedan kom också 4-2 efter drygt 7 minuter av 3:e perioden och sedan smällde man in 5-2 av bara farten. Inte mycket att göra för Djurgården, som nu har en jobbig väg att vandra för att nå SHL, precis som AIK.

På Hovet var det nämligen Västerås som tog en tidig ledning. AIK kvitterade dock, men Västerås återtog ledningen innan perioden var slut. AIK kom dock tillbaka igen och kvitterade i den 2:a perioden, men i den 3:e kunde Sam Marklund göra det avgörande målet, bara 1:46 in i perioden. En mycket viktig seger för Västerås, som därmed hakar på Örebro och Rögle. de 3 lagen har nu en liten minilucka ner till de övriha 3. Tabellen ser nu ut såhär:

1, Örebro 9p +5
2, Rögle 8p +4
3, Västerås 7p +1
4, Malmö 5p -4
5, AIK 4p -3
6, Djurgården 3p -3

Djurgården har alltså 5 poäng upp till Rögle över sträcket. AIK har 4 poäng upp. Det är visserligen långt kvar av serien, som inte ens har hunnit halvvägs, men ska Djurgården och AIK ha en chans så krävs nästan seger i nästa omgång. Annars är det nog kört för de båda Stockholmslagen...

Kvalserien till Allsvenskan, omgång 5

Halva kvalserien upp till Allsvenskan är nu spelad och såhär gick det i 5:e omången, som spelades nu i eftermiddag:

Kallinge - Troja 3-4
Vita hästen - tingsryd 4-3 SD
Björklöven - Piteå 2-1

Piteå gjorde en riktigt bra bortamatch och var nästan förtjänta av poäng, men Björklöven och William Quist ville annat. Han stänkte in avgörande 2-1 med 28 sekunder kvar att spela, till de 3108 åskådarnas stora glädje. De 3 poängen innebär att Löven är med i racet igen. Tror den segern kan ge mental styrka också och får man en seger i nästa match också, ja, då tror jag att man blir farliga.

Kallinge hade ett järngrepp om matchen mot Troja, 2 snabba mål bäddade för 3-1 på tavlan, men Troja kom tillbaka starkt i sista perioden, reducerade knappa minuten in i perioden, kvitterade drygt 6 minuter in i densamma, varefter Kallinge tog timeout, och sedan smackade man dit 3-4 med knappt 8 minuter kvar att spela. En viktig, viktig seger för Troja, som därmed hakar på Björklöven. Kallinge börjar dock sågas av och jag tror inte man kommer ha med det här att göra i slutänden.

tingsryd gjorde en ruskigt bra bortamatch i Norrköping. Särskilt Gustaf Lindvall i mål, som höll nollan 2 perioder och bidrog starkt till att Tingsryd såg ut att gå mot en säker trepoängare och Hästens 1:a förlust i den här kvalserien, men hemmalaget ville annat och visade upp sin styrka i 3:e perioden. Där gjorde Christoffer Björklund 1-3, varefter Markus Eriksson smällde dit 2-3, 1:22 från slutet. Man tog då timeout, plockade Axel Brage i mål och satsade allt framåt. En chansning som gick hem den här gången. Markus Eriksson, igen, stänkte in 3-3, 55 sekunder från slutet. Sådana marginaler har bara ett lag i kraftig medgång med sig. Hästen har verkligen satt sig i en gyllene sits i den här kvalserien och inte nog med 3-3, i sudden kunde Niklas Lihagen göra 4-3 efter 3:54. 2 poäng till Hästen alltså och det är nog 2 poäng som man är väldigt nöjda med. Det gör att bakomvarande lag bara tar in 1 poäng på Hästen, som nu har tagit 14/15 poäng under den 1:a halvan av den här serien.

Resultaten ovan gör att vi, efter 5 omgångar, har följande tabell:

1, Vita hästen 14p +12
2, Björklöven 8p 0
3, Troja 8p -3
4, Tingsryd 6p +2
5, Piteå 6p -5
6, Kallinge 3p -6

Tingsryd var uppe på 2:a plats när man hade ledningen. samtidigt var Björklöven 5:a, innan man lyckades få in segermålet och hästen vände matchen mot Tingsryd. Därför är Löven hastigt och mindre lustigt för deras del nu 2:a i tabellen. Troja hakar på där i och med segern mot kallinge, som nu har 5 poäng upp till 2:a platsen. Det är inte omöjligt, men 1 förlust till, då blir det nog jobbigt för Kallinge. Piteå, som öppnade serien så bra, har fallit tillbaka litegrann och också de behöver nog en vinst i nästa omgång, om det inte ska komma att stå mellan de andra 4 lagen, eller 3, Hästen lär redan ha en säkrad Allsvensk plats till nästa säsong. Man tappar inte 6 poäng på 5 matcher.

SM-kvartsfinalerna, omgång 4

4:e kvartsfinalomgången är spelad och faktiskt så lever alla 4 serierna ännu. detta efter resultaten nedan:

HV 71 - Skellefteå 2-1 SD
Färjestad - Brynäs 0-2
Luleå - Växjö 5-4
Linköping - Frölunda 2-3

LHC fick en flygande start på matchen. Redan efter 29 sekunder kunde man ta ledningen. Därefter tog Frölunda över mer och mer och inom några minuter hade man vänt matchen till 1-2. Sedan gjorde man 1-3 i 2:a perioden och kontrollerade det hela ganska bra, tills LHC fick in en reducering i 3:e perioden. Då gav man allt, men Frölunda stod emot och kunde genom den här segern återigen vända tillbaka matchserien till hemmaplansfördel. 2-2 i matcher just nu.

Luleå hade 2-0 dryg 2 minuter in i 2:a perioden. då såg Alexander Johansson och Noah welch till att vända matchen och på bara dryga munuten gå upp till 2-2. Cory Murphy gav sedan bortalaget ledningen, men efter en rejäl målvaktstavla av Scott Munroe, som fick chansen mellan stolparna den här kvällen, byttes han ut och Teemu Lassila klev in för att vakta kassen. 3-3 stod det på tavlan då, men Luleå tog ledningen dryga minuten in i 3:e perioden, en ledning som Växjö återigen kvitterade, men sedan kunde Lars Bryggman avgöra med ett 5-4-mål, knappt 9 minuter från slutet och därmed är det också här 2-2 i matcher.

HV hade kniven mot strupen. Vinna eller försvinna var det som gällde för Jönköpingslaget. Man gjorde det bra och tog ledningen i 1:a perioden. Faktum var att man mycket väl kunde ha haft 2-0 också, men Markus svensson stod i vägen för det. Skellefteå var inte heller utan chanser och till slut satt också kvitteringen i nät bakom Wesslau, 3 minuter från slutet. Jag är inte avundssjuk på den vondan som HV-fansen därefter måste ha upplevt i Kinnarp arena. Nästa mål, antingen en 5:e match i Skellefteå, eller så skulle säsongwn vara över. Inget mål föll i 4:e perioden, men efter 12:53 in i 5:e perioden kunde Erik Christensen, till de 6830 åskådarnas stora jubel, avgöra för hemmalaget. Ett mål som blev väldigt omdiskuterat, men som till slut godkändes, något som t.o.m. domarbasen, Peter andersson, medgav var felaktigt efteråt när han fick se bilderna. HV-spelaren slog tydligt bort benen för Svensson, vilket också Skellefteåspelarna ville få det till under match, men så tolkades det inte där och då och målet godkändes.

Brynäs hade också kniven mot strupen. Det var vinna eller försvinna som gällde. Då gick man in och gjorde en helgjuten insat. Starkbaum höll nollan, samtidigt som Pettersson-Wentzell i Färjestadskassen stod för en rejäl tavla, när han skulle få ut pucken bakom mål, men missade den, så att en Brynässpelare, som åkte efter honom, fick tag i den istället, lade fram den till en helt ren Jesper olllas, som enkelt sköt 1-0 för Brynäs. Färjestad hämtade sig sedan aldrig riktigt och även Brynäs reducerade alltså till 3-1 i matcher.

Dessa resultat gör att det nu ser ut såhär:

Skellefteå - HV 71 3-1 i matcher
Frölunda - Linköping 2-2 i matcher
Växjö - Luleå 2-2 i matcher
Brynäs - Färjestad 1-3 i matcher.

Kvalserien till Allsvenskan, omgång 4

Också kvalserien till Allsvenskan spelades nu ikväll. Där var det 4:e omgången och vi kan redan nu ha ett lag nästan klart för Allsvenskan. Vita hästen fullkomligt krossar allt såhär långt. Man har varit med i racet i flera år nu, var t.o.m. riktigt nära för några år sedan, men har aldrig räckt hela vägen. Nu är man på väldigt god väg att göra det. Ärligt talat kan jag inte se vad som ska stoppa Hästen i denna kvalserien. Man har, efter 4 spelade omgångar, 7 poäng ner till 3:an, som är Tingsryd. 7 poäng! 1-2 segrar till så är saken nästan klar.

såhär gick det ikväll:

Piteå - Kallinge 2-5
Vita hästen - Björklöven 3-2
Tingsryd - Troja 3-4

Mycket folk i Nelson garden arena, 2802 åskådare. De fick se Troja ta ledningen i 1:a perioden och utöka densamma i 2:a perioden. 0-2 efter 40 minuter stod det på tavlan, men sedan kom hemmalaget igång och gjorde 3 raka mål inom loppet av 12 minuter. Vips hade man vänt matchen och såg ut att vara på väg mot 3 tunga poäng. Det återstod inte ens 4 minuter att spela. Då satsade troja allt, plockade bengtsberg, och med 51 sekunder kvar kom kvitteringen. Bengtsberg var tillbaka i kassen, men trots 5 mot 5 kunde man ändå fullborda en succe, eller katastrof om man är Tingsrydsanhängare, när Istvan bartalis gjorde 3-4 med 30 sekunder kvar att spela. Vilken vändning! Wow!

den vändningen tackar i nuläget Piteå för, som i och med det behåller sin 2:a plats i tabellen, trots den lite oväntade förlusten hemma mot Kallinge. Den trodde jag verkligen att man skulle ta, men icke. Kallinge var hetare den här kvällen och är nu med i racet på allvar igen. Man är bara 3 poäng bakom Piteå och precis som i kvalserien upp till SHL är det oerhört jämt här. 5 lag inom 3 poäng. det är bara Vita hästen som har stuckit iväg och det är ganska rejält också. 4263 åskådare fanns på plats i Himelstalundshallen när Björklöven kom på besök. Majoriteten av dem var Hästenanhängare och man fick se hemmalaget ta ledningen i den 1:a perioden. löven kvitterade dock, dryga 4 minuter in i 3:e perioden, men Hästen bet ifrån på nytt. 2-1 kom i powerplay, men Löven gav inte upp och Tommy Warg kunde kvittera, också det i powerplay. Hemmalaget var dock det hetare laget den här kvällen och när Björklöven såg ut att sno med sig viktiga bortapoäng från Norrköping, då klev Christoffer Björklund fram och avgjorde med ett 3-2-mål, 21 sekunder från slutet. Som sagt, det gäller att ha skicklighet, men också en del tur och marginaler på rätt sida för att ta steget upp i en kvalserie. Det hade Hästen verkligen ikväll och det där efterlängtade Allsvenska kontraktet är nu inte alls långt bort, för såhär ser tabellen ut efter 4 spelade omgångar:

1, Vita hästen 12p +11
2, Piteå 6p -6
3, Tingsryd 5p +3
4, Björklöven 5p -1
5, Troja 5p -4
6, kallinge 3p -5

Kvalserien till SHL, omgång 3

3:e omgången av kvalserien upp till SHL spelades nu ikväll och det blev bingo för 5:an och 6:an i tabellen, Malmö och västerås. Såhär gick det i kvällens matcher:

Malmö - Örebro 3-2
Västerås - Djurgården 3-1
AIK - Rögle 1-2 str

AIK fyllde inte ens Hovet nu, i säsongens viktigaste skede. Bara drygt 6400 åskådare fanns på plats, när en ganska tillknäppt historia utspelade sig. Det var 2 bra målvakter som höll nollan enda tills det återstod 5:55 av matchen. då kunde Rögle genom Jakob Johansson ta ledningen. Det räckte dock inte för 3 poäng. AIK-klacken vaknade plötsligt till liv och Derek Joslin kunde också kvittera, 4 minuter från slutet. Båda lagen räddade varsin poäng och bonuspoängen tog sedan Rögle, när man avgjorde i den 8:e straffomgången, efter att Emil Molin nätat för rögle i 2:a omgången och Mark Hurtubise sedan kvitterade för AIK i den 3:e och avgörande straffen för tillfället. Rögle kopplade sedan återigen greppet när Jakob Johansson åter gav Rögle ledningen i den 6:e omgången, efte att AIK bränt sina chanser att avgöra i 4:e och 5:e omgången, efter att Rögle missat sina straffar. Micke Nylander såg dock till att straffdramat fortsatte och i den 7:e omgången nätade både Kelsey Tessier och Nylander, varefter samme Tessier klev fram och nätade på nytt i 8:e omgången, då Nylander missade. det blev som en liten battle mellan de båda herrarna och den här gången var Tessier den starkare av de 2 och bonuspoängen gick därmed till Ängelholm.

Rögles värsta rivaler, Malmö, tog ledningen hemma mot Örebro i den 1:a perioden, men Örebro vände på steken i 2:a perioden. i det läget hade man ett järngrepp om den ena SHL-platsen med 9 poäng, där just då Rögle, AIK och Västerås jagade bakom på 4 poäng. Sedan vände Malmö på steken igen. Robin Alvarez kvitterade för hemmalaget och knappt 3 minuter från slutet avgjorde asmme Alvarez. 3 blytunga poäng för Malmö, som därmed seglade upp på 3:e plats i tabellen, på samma poäng som 2:an Rögle.

Bakom båda dessa skuggar nu Västerås, som, inför 4902 åskådare i ABB arena, avgjorde matchen med 2 snabba mål i slutet av 1:a perioden. 1-0 kom efter 18:02 och 2-0 efter 19:54. Djurgården reducerade dock dryga minuten in i 2:a perioden, men det räckte inte. Jonas Fransson växte till den där väggen han har varit så många gånger under säsongen och Västerås kunde istället göra 3-1 och säkra 3 tunga poäng.

De här resultaten gör att vi nu har följande tabell efter 3 spelade omgångar:

1, 6p +2
2, Rögle 5p +1
3, Malmö 5p -1
4, Västerås 4p 0
5, AIK 4p -2
6, Djurgården 3p 0

Örebro behlåller alltså ledningen och Rögle är fortsatt 2:a. Malmö klättrar 2 placeringar, förbi Djurgården och AIK och är numera 3:a. Västerås klättrar också förbi Stockholmslagen, som nymera är sist och näst sist i serien. Just nu har vi alltså en högstaliga i Sverige utan något lag från huvudstaden. Det har aldrig tidigare hänt, men oj så jämnt det är! Alla 6 lag är inom 3 poäng. 3 poäng! Snacka om att varje liten poäng och varje litet mål blir enormt viktigt här. Inget lag har seglat ifrån och inget lag är borträknat efter 3 omgångar. Det här är hockey när den är som allra bäst!

SM-kvartsfinalerna, omgång 2 och 3

SM-kvartsfinalerna rullar vidare och tyvärr känns det ganska avslaget. Det är, precis ssom tidigare år, kvalserien som är serien man göljer med spänning, klart före kvartsfinalerna. det är väl kanske delvis därför kvalserien kommer läggas ner. För att CMore så klart inte vill konkureras ut av Viasat, som betalar betydligt mycket mindre än CMore. CMore, som sänder Sveriges högsta liga och därför så klart vill ha det bästa avtalet. Det får man inte när Viasat och kvalserien tar all uppmärksamhet såhär i slutspelstider. Därför kommer kvalserien att slopas och istället kommer det bli betydligt tuffare att ta sig upp i SHL och systemet kommer bli mer likt slutspelets system med bäst av x antal matcher, 5 eller 7. Jag hade istället gärna velat se, iaf på prov, ett slutspel mer likt kvalserien, där de 8 främsta lagen spelar som en kvalserie, en match hemma och en borta, där 1:an i grundserien t.ex. går in med 6 poäng, för att själva serien ska ge något alls. Det hade varit spännande och jag tror det hade blivit ett betydligt hetare slutspel än vad det är idag.

Nåväl, back to topic. Såhär gick det i 2:a omgången av kvartsfinalerna:

HV 71 - Skellefteå 2-3
Färjestad - Brynäs 4-2
Luleå - Växjö 2-3
Linköping - Frölunda 2-1 SD

Melker Karlsson gav bortalaget ledningen i powerplay i Kinnarps arena och knappa minuten från paus utökade Adam Pettersson ledningen till 0-2. Johan Lindström reducerade dock för HV och Toni Rajala kvitterade några minuter in i sista perioden. Då såg det ut att gå till förlängning och det var HV som hade momentum i matchen, men en rejäl målvaktstavla av Wesslau gav 2-3 till Skellefteå, 6 sekunder från slutet. En puck som egentligen inte ens var ett skott. En rejäl tabbe som wesslau nog kommer drömma mardrömar om.

Färjestad gick på knock redan från start. Magnus Nygren gav hemmalaget ledningen i powerplay redan efter 2 minuter och sedan styrde man och ställde som man ville. Snacka om att vara bäst när det gäller. Färjestad har inte alls imponerat under säsongen, men nu, när det väl gäller, då har man hittills krossat Brynäs mer eller mindre. Linus Fröberg stänkte in 2-0 och Christian Berglund gjorde 3-0 innan perioden var slut. Därefter började Brynässpelarna vakna. Anton Rödin reducerade för bortalaget och Johan Harju gav spänning åt matchen trots allt, när han gjorde 3-2, knappt 5 minuter från slutet. Närmre än så kom inte Brynäs och Färjestad kunde göra 4-2 i öppen kasse och segla ifrån till 2-0 i matcher.

Växjö imponerade stort i 1:a matchen. Det gjorde man även uppe i Luleå och Coop Norrbotten arena. Noah Welch gav bortalaget ledningen och han som gjorde sådan succe i LHC för några år sedan, Jan Lavac, utökade till 0-2. Luleå reducerade dock några minuter från paus i 2:a, men just som man kände att det där var ett härligt mål, då kom 1-3 för Växjö, som återigen gick till pausvila med en tvåmålsledning. Luleå fick dock in en reducering till, när man plockade Ovuya, men sedan kom man inte närmre och Växjö kopplade ett rejält grepp om den matchserien med 2-0 i matcher.

LHC tog ledningen i 1:a perioden, men Frölunda kunde kvittera i den 2:a perioden. Några fler mål föll inte och matchen gick till sudden. Där föll inget mål i 4:e perioden, men drygt halvvägs in i 5:e perioden gav Chad Kolarik igen för sitt missade friläge i match 1 när han på egen hand dundrade in 2-1 för LHC bakom Lasse Johansson i Frölundakassen, till de drygt 6000 åskådarnas stora glädje.

Det såg alltså ut såhär efter 2 omgångar:

Skellefteå - HV 71 2-0 i matcher
Frölunda - Linköping 1-1 i matcher
Växjö - Luleå 2-0 i matcher
Brynäs - Färjestad 0-2 i matcher

Omgång 3 har också spelats. En omgång där HV, Luleå och Brynäs näst intill var piskade att vinna. Gjorde man inte det skulle det stå 3-0 i matcher till motståndarna och 3-0 i matcher har inget lag någonssin hämtat upp i svensk hockey. Djurgården var nära för några år sedan minns jag, men man räckte inte hela vägen. 1 av dessa 3 lag lyckades reducera. De andra 2 matchserierna är nog ganska döda nu. Såhär gick det:

Skellefteå - HV 71 6-4
Växjö - Luleå 3-4 SD
Brynäs - Färjestad 1-2
Frölunda - Linköping 1-3

På samma sätt som Färjestad rivstartade mot Brynäs hemma i omgång 2, på samma sätt rivstartade Skellefteå nu mot HV. Efter 2 minuter satt 1-0 i nät bakom Wesslau. 2:44 senare satt 2-0 i nät, båda målen i powerplay. HV tog timeout och det hjälpte litegrann, men efter 15 minuters spel kom 3-0 och matchen var nästan död. När Jimmie Eriksson gjorde 4-0 i powerplay, drygt 14 minuter in i 2:a, då var det rullgardin ner för Jönköpingslaget, trodde alla. Erik Christensen reducerade för HV. Sedan gjorde Skellefteå 5-1, men HV dunkade in 5-2 i boxplay. Det ville sig dock inte riktigt för HV. Oscar Möller gjorde 6-2 i spel 5 mot 3, 9 minuter från slutet. HV reducerade dock 2 gånger om, men närmre än 6-4 kom man inte och nu är uppförsbacken väldigt, väldigt lång för HV. Wesslau har nog dessutom inte världens bästa självförtronde nu, efter att först ha släppt in 2-3 med 6 sekunder kvar i match 2 och sedan släppt in 6 mål i match 3. Nej, just nu talar nog ingenting, absolut ingenting, för HV 71.

Inte heller för Brynäs talar någonting. Också Färjestad har 3-0 i matcher, efte ännu en 1-2-seger i Läkerol arena. Det stod länge 1-1, men med 9 minuter kvar att spela smällde Linus Fröberg in det matchavgörande 1-2 för bortalaget, vilket som sagt ger 3-0 i matcher för Färjestad. FBK känns inte hetare än Skellefteå, men HV känns hetare än Brynäs, så ska något av de båda lagen sno en match i denna serien, ja, då sätter jag en slant på HV.

Luleå lyckades dock med det som varken HV eller Brynäs lyckades med. man snodde en match av Växjö, dessutom på bortais. Det var dock nära att det inte gick vägen nu heller, trots 0-3 på tavlan efter 4 minuter av 3:e perioden. Sedan vaknade Växjö. Jan Lavac reducerade fram till 1-3. Erik Josefssom gav rejält med ved på Växjöbrasan 10 minuter från slutet när han dunkade in 2-3 och så kvitterade Alexander Johansson, helt på egen hand, 2:13 från slutet. Snacka om psykologiskt mål för Växjö, + de tidigare 2 segrarna. Luleå, som hade haft 0-3 på tavlan, som hade förlorat 2 raka matcher här innan mot Växjö, + 4 raka föruster i grundserien. Det kändes som ett klart övertag för hemmalaget, men mot alla odds rundade Niklas Olausson kassen och lade in pucken i nät bakom Teemu Lassila. 3-4 för Luleå alltså.

i Scandinavium var det lite folk. Bara 9100 åskådare lite drygt. Inte okej för att vara slutspel i Göteborg. Bortalaget tog dessutom komandot direkt i matchen och Johannes Salmonsson och Jonas Almtorp såg till att det stod 0-2 efter den 1:a perioden. Anton Axelsson reducerade dock för Frölunda, men närmre än så kom man inte, trots att man pressade på ganska bra mot slytet och LHC kunde istället göra 3-1 i öppen kasse och därmed ta ledningen med 2-1 i matcher.

Matchserierna ser då ut såhär efter 3 spelade omgångar:

Skellefteå - HV 71 3-0 i matcher
Frölunda - Linköping 1-2 i matcher
Växjö - Luleå 2-1 i matcher
Brynäs - Färjestad 0-3 i matcher

Som sagt, ingenting talar för HV och Brynäs. Är det något av lagen som kommer sno en match så sätter jag mina slantar på HV. Skellefteå och Färjestad kommer gå till semifinal. Där kommer man få sällskap av Växjö och Linköping, om jag får gissa. LHC känns starkare än Frölunda, inte minst känns man hetare, mer rejäla. efter en dålig grundserie, precis som Färjestad, har man nu hittat rätt och är bäst när det gäller. Jag tror inte Frölunda kan matcha det. Luleå har visserligen tagit en match här nu och det kan möjligen bli en vändpunkt för Norrbottenslagen, men nja, jag tycker ändå det är fördel Växjö än så länge. får Luleå 2-2 i matcher, då vetitusan. Då tror jag man får vind i seglen och reder ut det där, men just nu känns det alltså som fördel Växjö.

I sådant fall skulle Skellefteå få möta Linköping och Växjö Färjestad i semifinalerna. Där tror jag inte Växjö har något att sätta emot vargarna från Karlstad, som går till SM-final, i år igen. Man är dock inte ett av Sveriges 2 bästa lag just nu, för det är Skellefteå och Linköping, som, om det blir som jag tror ovan, kommer mötas redan i semin. Det lär bli en tuff och jämn serie isf och där tror jag faktiskt inte att Skellefteå är så givna segrare. Hursomhelst så tror jag att vi har årets svenska mästare i den semifinalserien, så det lag som vinner där kommer också att slå Färjestad i finalen. så tror jag i nuläget. Då återstår bara att se hur rätt/fel jag har.

Kvalserien till Allsvenskan, omgång 3

3 omgångar av kvalserien upp till Hockeyallsvenskan är spelade och såhär gick det i den 3:e omgången:

troja - Piteå 2-5
Kallinge - Vita hästen 1-3
Björklöven - tingsryd 3-4 SD

Björklöven öppnade bra mot Tingsryd och gjorde 1-0 efter drygt 14 minuters spel. 2-0 kom knappt 3 minuter från paus. Sedan drog man på sig en onödig utvisning för puck out och Tingsryd kunde reducera med 19:59 på klockan. 30 sekunder in i 3:e perioden kunde dock Jesper Törnberg utöka ledningen för hemmalaget. Tingsryd kom dock tillbaka och gjorde både 3-2 och 3-3. Slutet av matchen blev därför het och väldigt spännande, men inget av lagen lyckades få hål på det andra och matchen gick till förlängning. Där åkte Tingsryd på ett lagstraff för för många spelare på isen. Björklöven lyckades inte utnytja det läget och istället kunde Tingsryd avgöra strax efter att man blivit fulltaliga. 2 mycket viktiga poäng för TAIF.

Hästen tog ytterligare 3 poäng och är med stormsteg på väg mot Allsvenskan. Man har bombat in 18 mål på de här 3 matcherna och med det är man i särklass det mest målfarliga laget i serien. Kallinge stod dock emot bra till en början, men man orkade inte hela vägen och det blev inga poäng här heller för Kallinge, som nog, till skillnad från Hästen, börjar se tåget gå här.

Piteå har gjort succe under sin Smålandstrip. Först 3 poäng genom 1-2 mot Tingsryd och nu 3 poäng genom klara 2-5 mot troja. 6/6 poäng och en målskillnad på 7-3 får väl anses som mer än godkänt för Piteå, som i högsta grad är med och slåss om de där 2 platserna efte 3 spelade omgångar, då vi har en tabell som ser ut såhär:

1, Vita hästen 9p +10
2, Piteå 6p -1
3, Tingsryd 5p +4
4, Björklöven 5p 0
5, Troja 2p -5
6, Kallinge 0p -8

Också här är det jämnt, precis som i kvalserien upp till SHL. Det är väl bara Kallinge som börjar se tåget gå. Också Troja ligger lite illa till. Vinner man inte nästa match mot Tingsryd, samtidigt som Piteå slår Kallinge och Hästen slår Björklöven, då ser det inte bra ut för Troja. Jag tror dock Löven kan ha en bra chans mot Hästen. I sådant fall är det faktiskt bäddat flr att Piteå kan leda serien efter 4 spelade omgångar, för jag tror man slår Kallinge.

Kvalserien till SHL, omgång 2

2 omgångar av Kvalserien är spelade, 8 återstår.

såhär gick det i 2:a omgången:

Örebro - AIK 3-1
Djurgården - Malmö 3-0
Västerås - Rögle 3-4

Örebro har inte slagit AIK i full tid den här säsongen. Nu gjorde man det. i precis rätt stund, när det behövs som mest. Dock var det inte fullsatt i Behrn arena, som det varit så många gånger under säsongen, men det var inte långt ifrån.

Malmö gjorde det bra till en början på Hovet, men när Djurgården gjorde 1-0, då tog man över matchen helt och kontrollerade det hela ganska bra. Man såg mycket starka ut och publiken bidrog till en enorm inramning. Det är nästan så Leksandspubliken får ge sig där. Grymt av Järnkaminerna och övriga fans på läktarhåll!

Västerås fick en kkatastrofstart hemma i ABB arena. Redan efter 3:42 fick Jonas fransson, som annars har varit som en vägg under säsongen, kapitulera. 3 minuter senare var det dags igen. Ove Molins son, Emil, stänkte in 0-2 bakom Fransson. Västerås reducerade, men med knappt 3 minuter kvar av perioden kom 1-3 och knappa 2 minuter från paus var det 1-4. 2 mycket psykologiska mål för Rögle, något som också skulle bli matchavgörande. Västerås kom nästan ikapp, men det räckte inte hela vägen och de resultaten gör att vi har följande tabell efter 2 spelade omgångar:

1, Örebro 6p +3
2, Djurgården 3p +2
3, Rögle 3p 0
4, AIK 3p -1
5, Malmö 2p -2
6, Västerås 1p -2

En oerhört jämn tabell som vi alltså ser. Inget lag utan poäng efter 2 omgångar. Alla lag inom 5 poäng, 5 lag inom 2 poäng. Det lär bli en rysare det här, det kan jag lova!

Kvalserien till SHL, omgång 1

Också Kvalserien upp till SHL är nu igång och såhär gick det i 1:a omgången:

AIK - Djurgården 2-1
Malmö - Västerås 3-2 str
Rögle - Örebro 3-4

Enormt viktig bortaseger för Örebro alltså, men det satt långt in. rögle gjorde det väldigt, väldigt bra. Rögle fick precis den drömstart man behövde få. Redan efter 21 sekunder tog man ledningen. Niklas Hansson inledde målskyttet. Brett Sterling kvitterade för Örebro och bara 12 sekunder senare smälde Henrik Löwdahl in 1-2 för bortalaget. Rögle kom dock tillbaka och iinnan perioden var slut hade man både gjort 2-2 och 3-2. En mycket stark period av RBK. Ju längre matchen gick, ju mer tog Örebro dock över. Särskilt i 3:e perioden. där var det nästan bara spel mot 1 mål och segermålet kom också, Jere Sallinen gjorde detsamma och därefter orkade inte Rögle resa sig på nytt. En mycket bra hemmamatch gjorde man dock, även om det inte räckte till poäng.

Omgången hetaste match var ju dock helt klart stockholmsderbyt på Hovet. Det går att diskutera det där med att man har lagt derbymatcherna på Hovet och inte i Globen, som lätt hade blivit fullsatt och det hade blivit ett sjuhelvetes drag där inne, det kan jag lova, men ur säkerhetssynpunkt hade det nog inte fungerat. Nu har man löst det så att AIK har ett derby på Hovet och Djurgården har det andra. Det innebär att igår var det enbart öppet för AIK-supportrar. Inga djurgårdare fanns på plats. Väldigt tråkigt, så klart, då man misar hela grejen med 2 enorma klackar som triggar varandra, men det är nog ändå det bästa alternativet. Det var dock Djurgården som öppnade matchen klart bäst. Det kuggade inte riktigt i för AIK och Mikael Holmkvist kunde också ge bortalaget ledningen, på sin hemmaplan. Lite lustigt det där, men så blir det ju faktiskt. Man såg därefter ut att gå mot 3 poäng, men så fick AIK ett slumpmål kan man nästan säga och därefter vände matchen totalt. Nu var det AIK som dominerade spelet, vann närkamper och hade fått rejält med bränsle i maskineriet. 2-1 kom också och sedan höll man undan hela vägen, till de 8094 åskådarnas stora glädje. 3 mycket viktiga poäng för gnaget.

Malmö såg också ut att gå mot 3 poäng, men mot slutet av matchen tappade man det hela och Västerås kunde både reducera och kvittera fram till 2-2. Sedan drog Malmö det längsta strået i straffläggningen, när Joey tenute, vem annars, avgjorde. Trots 2 poäng kändes det nog som 1 förlorad poäng för Malmölaget, som hade det som i en liten ask.

De här resultaten gör att vi har en tabell som ser ut såhär efter 1 spelad omgång:

1, Örebro 3p +1
2, AIK 3p +1
3, Malmö 2p +1
4, Västerås 1p -1
5, Rögle 0p -1
6, Djurgården 0p -1

Imorgon är det följande matcher som gäller:
Örebro - AIK
Västerås - Rögle
Djurgården - Malmö

Lite snabbt så tror jag på seger för Örebro, Rögle och Malmö.

SM-kvartsfinalerna, omgång 1

Då är SM-slutspelet igång på riktigt och såhär gick det i de 4 första kvartsfinalerna:

Skellefteå - HV 71 3-1
Brynäs - Färjestad 1-2
Växjö - Luleå 4-0
Frölunda - Linköping 3-2

HV öppnade faktiskt bäst uppe i Skellefteå kraft arena och hade 0-1 efter den 1:a perioden, men sedan kom Skellefteå tillbaka, imponerade inte på något sätt, men kunde ändå segla hem det hela med 3-1 på tavlan.

Brynäs tog ledningen i den 1:a perioden, drygt halvvägs in i densamma, genom Anton Rödin, men sedan spikade Fredrik Pettersson-Wentzell igen. Kvitteringen för Färjestad kom 8:35 in i 2:a perioden, då patrik "Peppe" Lund pangade in ett skott bakom starkbaum i Brynäskassen. Segermålet kom sedan bara 2:35 från slutet, då Joakim Hilding avgjorde för bortalaget. Det blev helt tyst i Läkerol arena.

Växjö är i sitt 1:a SM-slutspel någonsin, och som man har inlett detsamma. Det var aldrig något snack om saken. 4-0 talar sitt tydliga språk, men från början var det 2 Lulåetavlor i 1:a perioden som bäddade för segern. Vid Växjös 1-0 och 2-0 var en Luleåspelare inblandad. Efter det kom man aldrig tillbaka och Växjö har därmed 1-0 i matcher.

Det har också Frölunda. Magnus kahnberg gav hemmalaget ledningen efter drygt 14 minuters spel i den 1:a perioden. Det var en ledning man höll enda in i 3:e perioden. Då vände LHC på steken. Jakub Vrana gjorde 1-1 för bortalaget och strax därefter gjorde Chad Kolarik 1-2 för LHC. Samme Kolarik hade sedan ett jätteläge att utöka till 1-3 och kanske stänga matchen, men han bomade det friläget och istället kunde Joel Lundqvist slå in kvitteringen och bara minuten senare gjorde unge Max Görtz det avgörande 3-2 för Frölunda.

Det gör att matchserierna ser ut såhär:

Skellefteå - HV 71 1-0
Frölunda - Linköping 1-0
Växjö - Luleå 1-0
Brynäs - Färjestad 0-1

Säsongen över för Leksand

Inte heller i den 3:e och avgörande play in-matchen i Tegera arena var det fullsatt. Drygt 6400 åskådare fanns på plats i Tegera arena när HV 71 gästade för 2:a kvällen i rad. Ett blåvitt hav mötte spelarna när de klev ut på isen. Man fick också se ett hemmalag som öppnade matchen bäst och efter bara 26 sekunder var man närra på att få en drömstart av matchen. Mikael Johansson kom fri med Wesslau, men den senare gick segrande ur den head 2 head-bataljen. Det gjorde han också några minuter senare, då Leksand återigen fick ett friläge. Den här gången var det Jon Knuts som slet sig loss i boxplay, men som sagt, Wesslau var i vägen.

Det var Leksand som skapade flest och bäst chanser, men man fick ingen utdelning. Istället var det HV som tog till vara på de chanser man fick och efter drygt 6 minuter spel kunde Ted Brithén ge bortalaget ledningen. Inte helt rättvist sett till matchbilden.

Det var fortsatt Leksand som skapade de hetaste chanserna, men pucken ville inte in bakom Wesslau. Istället kunde Johan Lindström utöka HV:s ledning till 0-2 och med knappt 3 minuter kvar av 1:a perioden slog Erik Christensen in 0-3 för bortalaget, efter en rejält tilltrasslad situation framför Alsenfelt.

Tung, tung uppförsbacke för Leksand alltså, trots en bra period med egentligen fler chanser än HV och där man mycket väl kunde ha haft ledningen. nu stod det istället 0-3 på tavlan och det var så klart väldigt tufft för de blåvita att ta igen. Fler än 3 mål har man inte gjort i många matcher den här säsongen.

I den 2:a perioden fortsatte man att skapa bra lägen, även om HV gjorde det ännu bättre än i 1:a perioden, iaf defensivt. Man visste att man hade 0-3 på tavlan och därför satade man inte allt för mycket framåt. Det behövde man ju inte. Istället såg man till att bevaka den ledning man hade och man gjorde det tyvärr bra. Riktigt bra. Så bra att det fortsatt var 0-3 efter 2 spelade perioder, trots att Leksand försökte gå framåt med allt man kunde.

3:e perioden inleddes i powerplay för hemmalaget, men inte heller nu ville pucken in i nät bakom Wesslau. iställlet fick HV chansen att utöka ledningen, när man fick en straff med sig efter 2 minuter, men Patrik Carlsson missade sådan tur var. Turen höll dock inte i sig, för bara minuten senare kunde William Karlsson göra 0-4 för gästerna och där var matchen i princip körd.

Leksand försökte ändå göra något åt saken, ge hemmapubliken det de förtjänade och inte bara spela av tiden. En kvartsfinal i Leksand hade varit såå välkommen, men den låg långt bort...

Reduceringen skulle dock komma. Drygt halvvägs in i perioden kunde unge Martin Grönberg göra 1-4 och knappa minuten senare stänkte Jakob Blomqvist in 2-4 och vips så var det match igen. 2 mål att ta in på nästan 9 minuter, det var definitivt ingen omöjlighet. Det insåg också publiken, som vaknade lite extra på nytt.

De blåvita gav allt för att få in ytterligare reduceringar, men det ville sig inte, hur mycket man än försökte och HV kunde vinna matchen med 4-2 och säsongen var därmed över för Leksand.

känslorna är lite delade såhär efteråt.
Å ena sidan känns det surt och bittert att vi hade varit i kvartsfinal om det gamla slutspelssystemet fortfarande hade gällt, eller om vi hade tagit 2 poäng mer i grundsserien. 2 poäng. Den där segern som vi bara skulle ha haft mot AIK där i omgång 53. Hade vi tagit den, då hade vi inte bara varit i kvartsfinal, vi hade haft hemmaplansfördel också, för då hade vi slutat 4:a i serien. Det är små marginaler...
Å andra sidan är jag enormt stolt över detta laget, som har slagit 2 rekord under säsongen. Patrik Hersley, som har gjort fler mål, 24st, än någon back någonsin har gjort, och poängantalet, 83, som är det mesta en nykomling någonsin har tagit. Det är stort, inte minsst med tanke på att alla experter räknade bort Leksand innan säsongen. Det kunde inte bli något annat än kvalserien trodde man. Jag ska väl erkänna att jag inte hade skyhöga förhoppningar heller, inte minst med tanke på att både Raffl, Forsberg och Timander hade försvunnit. Ändå har vi spelat såhär. Oscar Alsenfelt har varit en av seriens absolut bästa målvakter, som han har spelat och varit rena väggen i vissa matcher, gjort idioträddningar på puckar som egentligen ska vara givna mål. Patrik Hersley, som har dundrat in 24 mål och som har ett skott som får pucken att nästan gråta, enligt Nuklas Wikegård. Micke Johansson, som har fått en rejäl nytändning här i Leksand och som verkligen har lett det här laget framåt, tillsammans med Johan Ryno och Jakob Blomqvist där i förstakedjan. Alla andra blåvita krigare som offrar sig, täcker skott, Ryan Russell har täckt flest skott i hela ligan, alla dessa krigare som kämpar med näbbar och klor för att ta 3 poäng, match efter match, och som har lyckats gång på gång under säsongen. Det är stort. Att publiken sedan stod upp, alla drygt 6400 åskådarna i arenan, majoriteten med blåvita tröjor och halsdukar, och sjöng för skölden, för spelarna, för Andreas Appelgren, som har gjort underverk med detta laget, ja, helt enkelt för laget i deras hjärtan, i inte mindre än 30 minuter efter slutsignalen, Leksands IF. Det är stort, det är magiskt, det är häftigt. Jag kan nog lova att det är det få, om en någon klubb i Sverige, som kan svara upp emot. Därför är jag, trots att säsongen nu är över, oerhört stolt att vara supporter till detta krigarlag, att ha äran att få sjunga fram och stötta detta laget i match efter match, mitt älskade Leksands IF.

Leksands IF nu och föralltid!

Kvalserien till Allsvenskan, omgång 2

2:a omgången av Kvalserien till Hockeyallsvenskan är färdigspelad och efter 2 omgångar och 1/5 av serien är det Vita hästen och Björklöven som har de 2 platserna till Allsvenskan. detta efter följande resultat:

Björklöven - Kallinge 4-2
Vita hästen - Troja 8-5
Tingsryd - Piteå 1-2

Kallinge hängde med Björklöven ganska bra, ganska länge, även om det var hemmalaget som förde matchen. Man hade både 1-0 och 2-1 och när man sedan gjorde 3-1 kunde matchen ha dött, men Kallinge och Henrik Nilsson gav matchen nytt liv när reduceringen fram till 3-2 kom med knappt 5 minuter kvar att spela. Björklöven stängde dock matchen ganska fort, när william Quisst gjorde 4-2. 3 viktiga poäng till Löven alltså.

Vita hästen gjorde det ruskigt bra hemma mot Troja. 8 mål. Bara det är bra, men 8 mål mot ett Allsvenskt lag, det är riktigt bra. Tror Hästen blir livsfarliga i denna serien, om man orkar hålla den här formen. Man tog en tidig ledning i denna matchen, men Troja lyckades kvittera. Hästen hade dock ledningen med 2-1 efter den 1:a perioden och i den 2:a ökade man på till både 3-1 och 4-1 innan halva matchen var spelad. troja tog timeout och fick utdelning. 4-2 kom bara minuter senare. Hästen svarade dock med ett 5-2-mål ganska snabbt. 5-3 stod det efter 2 spelade perioder och när Ziga Pavlin gjorde 5-4, bara 38 sekunder in i 3:e perioden, då såg det ut att bli riktig fight igen. Återigen kom Hästens reducering dock bara minuter senare och man hade återigen en tvåmålsledning. Den förvaltade man väl, även om Troja kröp närmre på nytt. Vita hästen höll undan och Henrik Thegel satte spiken i kistan med 8-5 i öppen kasse, 1:10 från slutet.

Piteå tog lite av en skrällseger nere i Småland. Inte alls bra för Tingsryd. Att förlora hemma är aldrig bra i en sådan här serie. Piteå hade faktiskt 0-2 innan Tingsryd kunde reducera, men närmre än så kom man inte, Linus Styrman gjorde det riktigt bra i Piteåkassen och bortalaget tog 3 viktiga och tunga poäng, vilket gör att vi har följande tabell efter 2 spelade omgångar:

1, Vita hästen 6p +8
2, Björklöven 4p +1
3, Tingsryd 3p +3
4, Piteå 3p -4
5, Troja 2p -2
6, Kallinge 0p -6

Hästen har vräkt in 15 mål på 2 matcher! Det är 6 fler än Troja, som har gjort näst flest, trots att man ligger där man gör. Man har nämligen släppt in flest mål också, 11st. Det att jämföra med Tingsryds 3.

Playoffserien, omgång 6

Rögle är som 6:e och sista lag klart för kvalserien. Detta efter en rejäl rysare och nagelbitare. såhär gick det i 6:e och sista omgången av Playoffserien:

Bofors - Karlskrona 1-4
Mora - rögle 3-5

Karlskrona styrde matchen mot bofors från start och hade trygga 0-4 på tavlan, innan Bofors lyckades reducera mot slutet. Klar KHK-seger blev det hursomhelst och i det läget var Karlskrona i kvalserien, eftersom att Mora ledde med 3-2. Tiden tickade iväg för Rögle och man tog en timeout med knappt 7 minuter kvar att spela. Det hjälpte. Efter 54:20 kvitterade Daniel Zaar Moras ledning. I det läget hade Rögle återtagit kvalserieplatsen och mora var tvungna att göra 1 mål till för att Karlskrona återigen skulle vara där. Det gjorde man inte. Istället gjorde Daniel Sylvander 3-4 för bortalaget efter 55:04 och Daniel Zaar fastställde slutresultatet, 3-5, efter 59:09.

Tabellen skrivs då enligt följande:

1, Rögle 17p +10
2, Karlskrona 15p +8
3, Bofors 8p -10
4, Mora 6p -8

Ganska stora avstånd alltså. Det handlade om 2 lag enda in i det sista och Rögle hade ändå varit i kvalserien om man inte hade haft med sig några poäng in i serien. Då hade det sett ut såhär:

1, Rögle 16p
2, Karlskrona 12p
3, Mora 4p
4, Bofors 2p

Snacka om att vara bäst när det gäller för Rögle del och sämst när det gäller för Bofors. Faktum är, trots allt, att man var närmre kvalserien förra säsongen änu vad man är i år. Förra säsongen hade man kvalserieplatsen inför sista omgången, då Örebro passerade och sedan gick hela vägen. Ska Rögle vandra samma väg i år?

Playoffserien, omgång 5

5:e omgången av Playoffserien är nu avklarad. En nyckelomgång skulle man kunna säga, precis som jag skrev senast. Bofors mötte Rögle nere i Ängelholm och var i princip tvingat att vinna för att ha en chans till kvalserien. Karlskrona gästade Mora och FM Mattsson arena. 3 poäng där, samtidigt som BIK vann i Ängelholm skulle innebära ett väldigt fint läge inför slutomgången.

Såhär gick det:
Mora - Karlskrona 3-4 str
Rögle - Bofors 3-1

Karlskrona hade 0-2 efter den 1:a perioden, i en match som beskådades av den sämsta publiksiffran i FM Mattsson på låång tid vågar jag nog påstå, 1119 åskådare. Mora kom dock tillbaka i 2:a perioden och gjorde både 1-2 och 2-2 i powerplay, varefter KHK återtog ledningen. Mora kunde dock återigen kvittera, genom Patrik Cedergren i den 3:e perioden, ett mål som tog matchen till förlängning och straffar, där Karlskrona bärgade en direkt nödvändig poäng för att haka på Rögle. Rögle, som gjorde vad man skulle med Bofors. Med tanke på de 3 poängen, samtidigt som Mora tog poäng av Karlskrona var helt perfekta för Rögle, som nu är mycket nära kvalserien.

Såhär ser nämligen tabellen ut, inför den sista omgången:

1, Rögle 14p +8
2, Karlskrona 12p +5
3, Bofors 8p -7
4, Mora 6p -6

Det står alltså mellan Rögle och Karlskrona inför den sista omgången. Bofors och Mora är avsågade och BIK missar därmed kvalserien i år igen, trots att man hade en direktplats som i en liten ask med 10 omgångar kvar av grundserien och trots att man blev 4:a i densamma och gick in med bäst förutsättningar i denna playoffserie. Nu är man borta och det står istället mellan 5:an och 7:an i grundserien, Karlskrona och Rögle. Rögle, som har gått den här vägen förut. då bar det hela vägen upp i Elitserien. Ska det göra det i år också? Kanske inte enda upp i SHL, men kvalserien är man onekligen väldigt nära att nå. Seger mot Mora i sista matchen, i ordinarie eller sudden/straffar, då är man där. Förlust i sudden/straffar kan också räcka, så länge Karlskrona inte vinner över Bofors med fler än 2 mål. Då går RBK vidare på målskillnad, men tänk vilken kvalserie vi är på väg att få! AIK och Djurgården, och nu också Malmö och Rögle, + Örebro och Västerås. Kan bli den hetaste kvalserien någonsin, och dessutom den sista. Kvalserien kommer nämligen att slopas till nästa säsong. Det är klubbat och klart nu, men jag kommer gå igenom det nya systemet i ett separat inlägg längre fram, så håll er till tåls eller läs på någon annanstans. Nu ska vi för se om det blir Rögle eller Karlskrona som tar den där sista kvalserieplatsen. Det avgörs på lördag.

Kvalserien till Allsvenskan, omgång 1

Då var kvalserien till Hockeyallsvenskan igång och såhär gick det i 1:a omgången:

Kallinge - Tingsryd 1-5
Troja - Björklöven 4-3 str
Piteå - Vita hästen 2-7

Övertygande av Tingsryd och Hästen alltså. 2 bortasegrar som kan bli mycket värdefulla i slutänden. Tingsryd gjorde 0-1, drygt 2 minuter från paus i 1:a. Det ökade man på till både 0-2 och 0-3 5 minuter in i 3:e perioden. Det hämtade sig aldrig Kallinge ifrån och Tingsryd, som uttalat har sagt att man inte vill gå upp i år, är just nu på en Allsvensk plats, tillsammans med Vita hästen, som körde över Piteå uppe i LF arena. Hästen tog ledninen och i 2:a perioden gjorde man 0-4 och ledde med klara 1-6 efter densamma. Där var matchen stängd och 3 viktiga poäng för Hästen.

Troja förde hela matchen mot Björklöven och hade både 1-0, 2-1 och 3-2, men Lövens kvittering fram till 3-3 kom drygt halvvägs in i sista perioden occh det målet innebar att troja "bara" fick med sig 2 poäng.

Det gör att vi har följande tabell:

1, Vita hästen 3p +5
2, Tingsryd 3p +4
3, Troja 2p +1
4, Björklöven 1p -1
5, Kallinge 0p -4
6, Piteå 0p -5

Krigarseger i Tegera arena!

Det var inte fillsatt i Tegera arena när HV gästade under onsdagskvällen, för säsongens kanske viktigaste match. Leksand hade nämligen gjort en miss i biljettsläppet och släppt dem för sent. Det innebar att det bara var 6018 åskådare på plats i vad som kunde vara säsongen sista match för de blåvita. En klar missräkning, så klart.

Det märktes att det var en måstematch för Leksand. HV spelade inledningsvis bra mycket mer avslappnnat och skapade också de klart hetaste chanserna. Hela spelet var helt enkelt mer strukturerat och stabilt än vad Leksands spel var.

Leksand hade dock några farliga chanseer, men precis som i måndags var inte marginalerna med de blåvita. Istället var det HV, som minst sagt tursamt, kunde ta ledningen, knappt 3 minuter från paus. Ansi Salmela drog iväg ett skott, som touchade inte mindre än 2 Leksandsspelare och som sedan gick in i nät bakom Alsenfelt i mål. Helt otagbart för denne, men definitivt inte vad Leksand behövde...

2:a perioden var också den HV:s till en början. Man dominerade stort och skapade ett enormt tryck mot Alsenfelt. Hade det inte varit för denne hade det nog både kunnat stå 3-0 och 4-0 där. Han storspelade dock, precis som vi har blivit bortskämda med att han har gjort under säsongen, men Andreas Appelgren tog ändå en timeout, för en sådan matchbild skulle aldrig hålla i längden. Något måste göras, och det gjorde det också. I powerplay, direkt efter tekning i offensiv zon, drog Patrik Hersley på ett av sina hårdaste skott, perfekt in i mål bakom Gustav Weslau, som inte ens hann reagera. CMores Niklas Wikegård tyckte nästan synd om pucken där, "den börjar nästan grina" sa han, så hårt var Hersley skott och det var kvitterat, 1-1.

Därefter tog Leksand över matchen totalt. Tänk vad ett mål kan göra. Det här var verkligen ett typexempek för detta. Nu snurrade leksingarna på och skapade plötsligt chans på chans mot Wesslau, som bl.a. gjorde en monsterräddning och rånade Johan Ryno på ett givet mål. Wesslau fick ut benskyddet i absolut sista hundradelssekunden och räddade den pucken. Leksand fortsatte dock att trumma på. man hade rejält med luft under vingarna och pressade tillbaka HV riktigt, riktigt bra. Wesslau storspelade docck, men det gjorde också Alsenfelt, som kvitterade i antalet monsterräddningar, när han i sin tur rånade Kevin Fiala på ett givet mål. Han var helt borta, Alsenfelt, men fick på något sätt dit handsken och rädddade.

det var en match med chanser åt båda håll, en match med flera ansikten, en match där HV dominerade till en början, men där Leksand nu hade tagit över totalt. Inga fler mål föll dock under den 2:a perioden och det var 1-1 inför den 3:e och avgörande perren, en perioden som skulle kunna vara Leksands sista för den här säsongen.

3:e perioden inleddes med powerplay för gästerna, men det var ett fruktlöst sådant. Leksand fick ockå de poerplay i upptakten av perioden, men inte heller här blev det någon utdelning. 2-1 var dock mycket nära, publiken jublade t.o.m. för mål och domaren var på väg att höja armen för detsamma, men uppmärksasmmades av en kollega på att Wesslau hade blockerat pucken innan den var i nät, något som också var tydligt på reprisbilderna.

Leksand skulle dock ta ledningen. Johan Ryno fick en kalaspass av Mikael johansson och smackade in 2-1 för Leksand, knappt 7 minuter in i perioden.

Nu väntade en spelbild som Leksand gillade. Att hålla undan uddamålsledningar har man gjort vid måånga tillfällen den här säsongen och det gjorde man också nu. Man skapade även en del framåt och 3-1 var nära vid några tillfällen, preci som 2-2 också var väldigt nära. Det var en öppen spelbild där det var chanser åt båda hållen. Leksand gjorde det dock bra och tiden rullade ifrån HV. Man fick dock ett gyllene läge till kvittering, när Kevin Kapstad åkte ut 2 minuter, knappt 3 minuter från slutet. Spännande var bara förnamnet, jag satt som på nålar här hemma, men leksingarna gjorde det bra och kunde döda den utvisningen och också matchen.

Seger med 2-1 alltså. Säsongens kanske skönaste seger och nu är vi med igen. 1-1 i matcher, het jämnt. Det kan både bli en fördel och en nackdel ikväll, då den 3:e och avgörande matchen går av stapeln. En fördel för att vi har skapat oss självförtroende nu efter gårdaen och för att vi vet att vi kan, + att vi har klarat av pressen att vara piskade att vinna en gång, då kan vi göra det en gång till. HV gick säkerligen för att vinna igår, men man visste samtidigt att man skulle ha en chans till idag. Det har man inte efter kvällens match. Ikväll är det vinna eller försvinna för båda lagen. Kanske kan det vara en nackdel för Leksand, men det kan å andra sidan vara lika mycket nackdel för HV. så ja, var det fördel HV inför gårdagens match så skulle jag nog säga att det är jämnt nu, men med knapp fördel Leksand.

Så, nu gör vi en lika bra och stabil insats ikväll och vänder den här matchserien!

Kämpa på
vita blå!

I den andra Play in-matchen gick det såhär:

Modo - Linköping 4-5 SD

Oj, oj, oj, vilket ras av Modo och vilken upphämtning av LHC! Modo hade 2-0 efter 1:a perioden och när Richie Regehr gjorde 3-0 43 sekunder in i 2:a perioden och Mattias Ritola minuten senare gjorde 4-0, då såg matchen helt körd ut. Det hjälpte inte att LHC bytte målvakt. Ut med Markus Högberg, som gjorde succe senast, och in med Engstrand. Efter den där målet han släppte in efter knappa minuten, Engstrand, spikade han dock igen. Fullständigt. Samtidigt började man producera framåt. Simon Hjalmarsson gjorde 4-1 och 4:15 in i sista perioden gjorde Eric Himelfarb 4-2. Matttias Sjögren gjorde sedan 4-3, efter att Regehr fått matvhstraff för en ful, riktigt ful, tackling på Sebastian Karlsson, som bokstavligen knockades till isen och fick föras till sjukhus. Hjärnskakning och ett rejält sår blev resultatet av det. I samma powerplay gjorde sedan Joakim Rodin 4-4, bara 14 sekunder senare. LHC hade tagit över matchen totalt och som man körde. Det var bara LHC för hela slanten på slutet och Modospelarna var nog glada att få ett break där innan sudden, där isen först skulle spolas om. När Kirill Kabanov åkte ut för en slashing och efter 5 minuters suddenspel visade det sig dock bli ödesdigert. Chad Kolarik sköt LHC till kvartsfinal genom 4-5 efter 7:14 av förlängningen.

LHC slår alltså ut Modo med 2-0 i matcher. Man kommer att få möta antingen Skellefteå eller Frölunda, beroende vem som vinner mellan Leksand och HV ikväll. Så, ännu en gång väntar säsongens viktigaste match för de blåvita. Nu kööör vi!

Playoffserien, omgång 4

4:e omgången av Playoffserien är spelad och det närmar sig upploppet. Med nedsanstående resultat ser det ut att handla om 2 lag, men mycket kan ännu hända. Det är 6 poäng kvar att spela om, men såhär gick det i den 4:e omgången:

Karlskrona - Bofors 5-1
Rögle - Mora 3-1

En minst sagt mörk dag för Bofors. Först kom det fram att Daniel Wessner missar iaf resten av Playoffserien och sedan gjorde Karlskrona processen kort med Bofors. Man hade 1-0 efter 1:a perioden, ökade på till 2-0 i 2:a, innan Kristoffer Näslund kunde reducera till 2-1. 3-1 kom dock innan perioden var slut och när Joel Kellman gjorde 4-1 och Martin Janohls 5-1 för KHK, då var matchen definitivt stängd. 3 mycket, mcket viktiga poäng för Karlskrona, särskilt som Rögle också vann, trots att Mora gjorde 0-1 efter drygt 26 minuters spel. Rögle vände dock till 2-1 och när Dennis Everberg sedan slog in 3-1, då var det rullgardin ner för Mora.

dessa resultat gör att vi har följande tabell efter 4 spelade omgångar:

1, Rögle 11p +6
2, Karlsrona 10p +4
3, Bofors 8p -4
4, Mora 5p -5

Mora har 5 poäng. Rögle har 11. Det är 6 poäng upp för Mora. Det är 6 poäng kvar att spela om. Så ja, vi kan nog räkna bort Mora här...

För Bofors del gäller det att först och främst slå Rögle i 5:e omgången. Då går man upp på 11 poäng, samma som Rögle. Troligt är då att Karlskrona sitter i förarsätet inför den sista omgången, om man slår Mora i 5:e omgången. KHK möter sedan Bofors borta i sista omgången, samtidigt som Rögle gästar Mora. En på pappret betydligt lättare uppgift för Rögle, men mycket kan ännu hända, det är som sagt 6 poäng kvar att spela om, men det är viktiga matcher som spelas här nu, minst sagt.

Förlust i match 1 i Jönköping

Bäst av 3 matcher gäller alltså här i Play in, det nya momentet i SHL:s slutspel som man har infört till den här säsongen. För Leksands del, som slutade 7:a i tabellen, innebar det att man fick möta 10:an HV i bäst av 3 matcher, medan 8:an Modo tog sig an 9:an Linköping.

1:a matchen av de 3 spelades under måndagskvällen, inför ett fullsatt Kinnarps arena. Publiken fick också se hemmalaget öppna matchen bäst. Man ägde stora delar av 1:a perioden, mycket i kraft av hemmastödet, som cvvar massivt. 1-0 skulle också komma, efter drygt 12 minuters spel. Patrik Carlsson gav hemmalaget ledningen.

Man hade dessutom bud på mer. Samme Carlsson hade ett jätteläge och Markus Nilson även han hade ett jätteläge, men Oscar Alsenfelt stod i vägen och det var 1-0 efter den 1:a perioden.

I den 2:a kom Leksand ut betydligt bättre och var en ribbträff ifrån en kvittering. Man trampade på ännu mer och kom i anfallsvåg efter anfallsvåg, men istället kom en kalldusch, när HV och samme Patrik Carlsson gjorde 2-0 för HV.

Reduceringen för de blåvita lät dock inte vänta på sig. Bara 33 sekunder senare kunde Johan Ryno göra 2-1 och man fortsatte sedan att trycka på för 2-2. Tyvärr stod Gustav Wesslau i vägen och det var fortsatt uddamålsledning för hemmalaget efter 2 spelade perioder, 2-1.

I den 3:e perioden var det återigen HV som kom ut bäst och hade marginalerna med sig. Kevin Fiala kunde då göra 3-1, vilket inte kändes helt rättvist med tanke på de enormt farliga chanser som Leksand hade mot slutet av 2:a perioden.

Precis som när HV gjorde 2-1 skulle Leksand även här reducera tämligen omgående. Nu var det 49 sekunder mellan målen. Kevin Kapstad fick Leksandsreduceringen, men faktum var att det var ett självmål av Wesslau, som själv stötte till pucken. Ett märkligt mål, som egentligen knappt var ett skott, mer en pass. Ibland ska man dock ha tur och det här målet kunde väl ses som en kompensation för det missade ribbskottet. Där var dock turen slut. Man pressade på ytterligare för en kvittering efter målet, precis som efter reduceringen i 2:a perioden, och det går knappt att vara närmre än vad Leksand var här. Pucken gled längs mållinjen, men inte över densamma och det var fortsatt 3-2 för HV 71.

Tiden rann ifrån de blåvita och ju längre perioden gick, ju försiktigare blev lagen. En utvisning i det läget kunde bli förödande. Ändå var det just vad Leksand råkade ut för. En ful armbåge rakt upp i ansiktet på HV-spelaren, med knappt 4 minuter kvar att spela. Inte alls bra och i det efterföljande powerplayet kunde HV punktera matchen genom att göra 4-2.

En fruktansvärt tung förlust, som inte riktigt kändes rättvis. Visst, HV dominerade i 1:a perioden, men som Leksand tryckte på och skapade både i 2:a och 3:e perioden kunde man mycket väl ha vunnit. Å andra sidan, hade man inte haft Oscar Alsenfelt i mål, då hade matchen nästan kunnat varit punkterad redan i 1:a perioden.

Eftersom att det är bäst av 3 matcher här nu så har hV 1-0 och behöver "bara" vinna en av matcherna i Tegera arena imorgon eller på torsdag. Det lär vara fullsatt och Leksand lär ha minst lika bra stöd från publiken som HV hade här, men den där pressen att vinna, i alla fall imorgon, hade varit skön att slippa. Nu är det bara seger som gäller, annars är säsongen över för de blåvita.

Morgondagens match känns lite som en nyckel. Kommer vi upp i det spel vi t.ex. visade mot Växjö i 3:e perioden i lördags, då kan det mycket väl gå vägen. Går det vägen imorgon, då kan det nog också gå hela vägen. det gäller bara att nå dit. Kommer man inte in i det och spelet inte riktigt kuggar i, då blir det jobbigt, för HV såg ut som ett helt annat lag igår jämt mot hur de har sett ut tidigare under säsongen. Mycket bättre på i stort sätt allt och alla positioner. Det gäller trots det att kunna släppa den där mentala spärren och pressen i att vara tvungen att vinna, att bara gå ut och köra. Hade vi vunnit nyckelmatchen igår, då hade den där pressen inte alls varit i närheten av lika stor och påtaglig, det hade varit betydligt lättare att hantera och man hade kunnat spela mer avslappnat. Det går att vända på det hur mycket som helst, för å andra sidan kunde det ha bidragit till en känsla av att "äh, det finns en chans till, imorgon". Nu måste man gå för allt vad man kan och det behöver kanske inte vara någon nackdel. Vi får se imorgon, om knappt 31 timmar, om säsongen är över eller om det blir en 3:e och avgörande match på torsdag...

I den andra Play in-bataljen gick det såhär:

Linköping - Modo 4-0

LHC dominerade stort. Det var långa stunder bara Linus ullmark i mål som höll Modo kvar i matchen. Inte ens han kunde dock rädda Övikslaget och Linköping kunde vinna enkelt med klara 4-0. Modo är därmed i exakt samma situation som Leksand. Man var det bättre rankade laget, förlorade 1:a matchen och måste nu vinna 2 raka hemmamatcher för att ta sig till kvartsfinal. Det tror jag inte att Modo klarar. För Leksands del ser jag det ju väldigt partiskt, jag vill tro att man klarar det, men att vinna 2 tuffa och viktiga matcher på lika många dagar, det blir tufft. Väldigt tufft. Tyvärr. Jag hoppas dock av hela mitt blåvita hjärta att det går vägen, så nu kööör vi!

Playoffserien, omgång 3

Halva Playoffserien är nu avklarad och såhär gick det igår i den 3:e omgången:

Karlskrona - Rögle 2-3 SD
Bofors - Mora 4-2

Mora hade 1-2, men Bofors vände och vann i 3:e perioden. På 30 sekunder vände man 1-2 till 3-2. Sedan gjorde Daniel Wessner 4-2, drygt 8 minuter från slutet. 3 mycket, mycket viktiga poäng för BIK.

Karlskrona hade 2-0 efter 2 spelade perioder, men Rögle kom tillbaka och så avgjorde Jesper Jensen 4:37 in i förlängningen. Tror nog Rögle kan ta den där kvalserieplatsen trots allt, för nu är man igång, bara vinner och vinner.

Såhär ser tabellen ut efter halva serien:

1, Rögle 8p +4
2, Bofors 8p -1
3, Karlskrona 7p 0
4, Mora 5p -3

Bofors klättrar från 4:e till 2:a plats i och med den segern. Det svänger fort här, men en seger för Mora ikkväll mot Rögle är nog ett måste. vinner Rögle där, då får mora det jobbigt. då är det 6 poäng upp, med 6 poäng kvar att spela om. Nej, då kan vi nog räkna bort Mora. Så, det är seger som gäller ikväll för drakarna. Skulle Rögle vinna, då har man ett riktigt bra läge, tillsammans med det lag som vinner i Telenor arena.

Krönika om säsongen 13/14

Här kommer några rader om den säsong och grundserie i SHL som nu är avslutad.

Vem sa att årets Elitserie, eller SHL, som det numera heter, inte har varit spännande?
Visst, Skellefteå har varit fullständigt överlägsna stundtals, i alla fall första halvan av serien, och fighten kring kvalseriesträcket docg ganska tidigt, men den här fighten kring sjätteplatsen, enda in i sista omgången, en sådan fight har vi inte haft på flera år.

Till årets säsong har inte bara ligan bytt namn, man har också gjort om slutspelssystemet litegrann. Tidigare gick de åtta främsta lagen direkt till slutspel, nian och tian hade spelat klart och elvan och tolvan fick inrikta sig på kvalserien. Nu är de sex främsta lagen klara för slutspel, medan lag sju möter lag tio i bäst av tre matcher och lag åtta möter lag nio i bäst av tre matcher, i en s.k. play in, för att ta de två sista slutspelssplatserna.

Innan säsongen tyckte jag att det nya systemet var bra, för det skulle gynna Leksand, som jag trodde, med lite tur, skulle kunna hålla sig kvar i svensk hockeys finrum till nästa säsong, även om man på pappret inte hade ett slagkraftigt lag, ett lag som nästan var svagare än det lag som tog klivet upp förra våren, i och med att Michael Raffl och Filip Forsberg drog över till NHL och Mattias Timander lade skridskorna på hyllan. Experterna dömde ut Leksand och tyckte att det inte kunde bli något annat än kvalserien. Mot Brynäs i första matchen såg det också ut som att man skulle få rätt. Brynäs dominerade totalt och vann med 3-1, vilket var klart i underkant, men så kom 2-1 mot Örebro och 3-2 mot Färjestad. Sedan var maskinen igång. Visst, man har inte haft det lätt under säsongen, gjort minst mål av alla, 118st, och slutar totalt på en målskillnad på -37. Det är ett snitt på 2,1 mål/match. Ändå har man tagit 83 poäng och med det slagit nytt rekord för en nykomling i antalet poäng. På 55 omgångar har man vunnit 23 i ordinarie matchtid, de flesta av de med uddamålet. Jag har inte exakt koll på hur många matcher som har slutat med uddamålsseger för Leksand, men det är en klar majoritet av vinsterna. Man har inte ens gjort fler än fyra mål under en och samma match tio gånger under säsongen och ändå har man tagit 83 poäng. Det är ganska häftigt att man, med den usla +/- statistiken, placerar sig såpass högt upp som sjua i den slutgiltiga tabellen, en poäng från den där sjätteplatsen som ger en direktplats till slutspel.

Leksand låg länge uppe på tredje-fjärdeplats i tabellen, enda tills runt jul någon gång. då hade man den största svackan under den här säsongen, när man, på tre matcher, tog 0 poäng och hade fantastiskt dåliga 4-18 i målskillnad. En liten oro spred sig där och då att bränslet kanske skulle vara slut hos grabbarna, men det var ingen fara på taket, efter jul öste man på som vanligt igen och plockade de där uddamålssegrarna.

Plötsligt var jag inte lika glad åt det nya slutspelssystemet längre. Leksand låg långt före HV 71 och Linköping, som var tia och nia i tabellen. Hade man spelat efter det gamla systemet hade alltså en slutspelsplats så gott som varit säkrad. Så kom LHC plötsligt igång och radade upp segrar och vips så var man bara en poäng bakom Leksand igen. Då svängde jag på nytt och tyckte att det nya systemet var bra. Detta var bara tre omgångar från slutet. Leksand hade legat uppe runt femte-sjätteplats i flera veckor, ja, nästan månader. Skulle man nu åka ner till nia och missa slutspel på de tre sista omgångarna, då hade det varit fruktansvärt surt och bittert.

Nu gjorde man inte det. LHC förlorade nämligen mot Brynäs i näst sista omgången och var därmed avsågat. Fighten om femte-sjätteplatsen stod nu mellan Färjestad på 80 poäng, Brynäs på 79 poäng, Modo på 78 och Leksand på 77 poäng. Leksand var nere på åttonde plats, en position man inte hade haft på flera månader kändes det som, efter en onödig förlust mot AIK i tredje sista omgången. Den förlusten skulle också bli ödesdiger skulle det visa sig. För i näst sista omgången övertygade Leksand och slog Frölunda med 0-3. Tyvärr gick inte alls de andra resultaten vår väg. Färjestad vann. Brynäs vann. Modo vann. Det innebar att Leksand fortfarande var kvar på åttonde plats, trots den där krigarsegern i göteborg och Oscar Alsenfelts hållna nolla.

Inför sista omgången hade vi alltså Färjestad på 83 poäng. Brynäs på 82, Modo på 81 och Leksand på 80 poäng. Hade vi vunnit där mot AIK hade vi alltså stått på 83 poäng och haft saken helt i egna händer. Nu var det seger mot Växjö som gällde i sista omgången, samtidigt som HV gjorde sitt med Modo och Luleå slog Brynäs.

Det började inte bra. växjö gjorde tidigt 0-1. Kvitteringen kom dock några minuter senare. Inför den tredje perioden stod det 3-3 på tavlan, men i den tredje perioden spelade Leksand en fullständigt bländande hockey och gick ifrån till 6-3. Växjö reducerade, men kom aldrig närmre än så. Seger med 6-4 och tre poäng blev det. Vi hade gjort vad vi kunde och nu var det bara att hoppas på de andra två matcherna också. HV gjorde sitt med Modo och vann med 5-3. Tyvärr lyckades inte Luleå vinna över brynäss, som i och med att Färjestad bara vann i sudden, klättrade förbi både Färjestad och Luleå i tabellen och slutar fyra på 85 poäng, samma som färjestad. Luleå blev sexa med 84 poäng och leksand sjua med 83 poäng.

En poäng fattas alltså. Hade vi vunnit mot AIK, då hade vi slutat fyra i tabellen på 86 poäng, med de resultat som följde därefter. Fyra, klara för slutspel och dessutom med hemmaplansfördel i kvartsfinalerna. Nu vann AIK den matchen och vi slutar sjua, precis utanför de där sex direktplatserna. Positivt är i alla fall att vi nu, eftersom vi gick förbi Modo i tabellen, får möta HV i play in-matcherna, istället för LHC, som har varit det lag som vi har haft klart svårast för under säsongen, som vi bara har tagit 3/15 poäng mot och som vi har en målskillnad på 9-23 (-14) mot. Nu får vi möta HV, som vi har haft betydligt lättare mot, även om det var HV som vann senast, förra fredagen, när jag och pappa var där på supporterresan han fick när han fyllde. Spelar Leksand som vi gjorde nu mot Växjö i sista perioden, ja, då får HV det svettigt kan jag lova och jag ser ganska ljust på detta trots allt, trots att vi inte tog oss direkt till slutspel. För vem hade trott att Leksand skulle ligga såhär högt upp serien rakt igenom? Att man skulle samla ihop 83 poäng? Att man skulle vara med och slåss om en direktplats till slutspelet enda in i det sista? Det var nog inte många kan jag nog lova, inte jag heller. så, oavsett hur det går nu mot HV på måndag, onsdag och ev. torsdag, så är vi blåvita fans, spelare och ledare mer än nöjda med säsongen, det kan jag nog lova. Det primära målet var att hålla sig kvar i SHL. Det blev klart ganska tidigt att vi skulle klara. därefter har slutspelsmålet satts upp och det var inte alls långt bort att vi klarade av det, det är fortfarande stor chans att vi tar oss dit, och gör vi det, då är det en megastor bonus får jag ändå säga.

Säsongen 13/14 får därmed ett stort fett plus av mig. Det här laget, som på pappret inte ska vara konkurenskraftigt, det har "Äpplet", Andreas Appelgren, svetsat ihop till en så tight och sollid grupp, där Oscar Alsenfelt i mål har varit fullständigt lysande och där Patrik Hersley har pangat in 24 mål, vilket är nytt rekord för backar. det gamla rekordet hade en annan leksing, Jan Huokko, från säsongen 98/99. Ryan Russell, Johhan Svedberg och Joonas rönnberg har varit enormt viktiga defensivt sett och offenssivt har Micke Johansson, Johan Ryno och Jakob Blomqvist varit det främsta vapnet, men alla har verkligen tagit för sig, tagit kliv framåt i sin utveckling och visat att de är spelare som klarar av att spela på den här nivån. Många gånger har man varit hårt tillbakapressade i stort sett hela matcher, men ändå har man hittat luckor till mål, samtidigt som Alsenfelt har stått på huvudet i flertalet matcher och flera gånger räddat givna mål för motståndarna. Han har varit fullständigt briljant i mål.

så ja, trots att det inte blev någon direktplats till slut så är jag mer än nöjd med säsongen och det ska bli mer än spännande att följa de här två, ev. tre, matcherna nu under veckan och självklart hoppas vi på att säsongen fortsätter även efter denna veckan.

Vita vita vita
Blå blå blå
Vita vita vita
Blå blå blå
Vita
Blå
Vita
Blå
Vita vita vita
Blå blå blå!

Vägen mot Allsvenskan, Playoff 3

Nu är det klart vilka 4 lag från Div. 1 som kommer att få möta Troja och Björklöven i kvalserien upp till Allsvenskan. Playoff 3 avhjordes nu i onsdag och fredags och såhär gick det i omgång 1 i onsdags.

Omgång 1

Kristianstad - Piteå 1-6
Tingsryd - Nyköping 5-2
Visby - vita hästen 4-5 SD
Kallinge - Sundsvall 3-2

En kassaskåpssäker seger för Piteå, även om det satt en bit in. När det släppte, efter knappt halva matchen, då Johannes Tornberg satte ledningspucken i nät för Piteå, då släppte det ordentligt. Samme Tornberg gjorde både 0-2 och 0-3 innan perioden var slut, ett äkta hattrick alltså. Bara 24 sekunder in i 3:e perioden reducerade Kristianstad dock, men Piteå ryckte åt sig en tremålsledning ganska snabbt igen och vann sedan enkelt med 1-6.

Nyköping tog en psykologisk ledning mot Tingsryd, 18 sekunder från paus efter 1:a perioden. Tingsryd kvitterade dock 34 sekunder in i 2:a och så var det psykologiska övertaget borta för Nyköping, som dock återtog ledningen. Tingsryd kvitterade dock innan perioden var slut och i den 3:e perren gjorde man 2 snabba mål i mitten av perioden och satte sedan 5-2 i öppen kasse.

I Visby blev det en målrik 1:a period. Vita hästen tog en tidig ledning och ledde med 0-2 efter 10 minuters spel. visby reducerade dock, men Hästen gjorde 1-3, varefter Visby reducerade igen, men Hästen gjorde 2-4. Sedan gick det tyngre för Hästen. mattia Forsberg gjorde 3-4 i 2:a perioden och Joakim Hedlund satte kvitteringen i nät bakom Axel Brage i Hästenkassen i 3:e perioden, vilket tog matchen till förlängning, där Hästen diock kunde avgöra efter bara 1:29. Linus Näsström satte den avgörande pucken i nät för Hästen.

I Kokumhallen var det en grinig 1:a period där Sundsvall bl.a. åkte på ett matchstraff för checking to the head. i det efterföljande powerplayet kunde hemmalaget också ta ledningen, en ledning som man utökade i 2:a perioden, men genom 2 snabba PP-mål hade Sundsvall kvitterat matchen. Närmre än så kom man dock inte och Kallinge kunde avgöra, 5:46 från slutet.

1-0 i matcher alltså till Piteå, tingsryd, Vita hästen och Kallinge, som då hade chansen att avgöra under fredagen och såhär gick det då.

Omgång 2

Piteå - Kristianstad 4-2
Nyköping - Tingsryd 2-4
Vita hästen - Visby 6-0
Sundsvall - kallinge 2-3

Piteå ryckte åt sig en tvåmålsledning i 1:a perioden, men Kristianstad gjorde det bra, riktigt bra, i 2:a och kom tillbaka till 2-2. När Piteå gjorde 3-2 i sista perioden orkade man dock inte komma tillbaka en gång till och Piteå kunde göra 4-2 i öppen kasse. Piteå alltså till kvalserien, i år igen, precis som förra året, då man skog ut Sundsvall i Playoff 3. Kristianstad har dock gjort det väldigt, väldigt bra här på slutet. Som enda lag från fortsättningsserierna gick man vidare från Playoff 1, där man slog ut Mariestad, till Playoff 2, där Hudiksvall besegrades med 2-0 i matcher. Här tog det dock stopp.

Stopp tog det också för Nyköping, som var en av storfavoriterna här i år. Såhär långt har man inte gått på några år nu, förra säsongen missade man t.ex. hela playoff, när man slutade 5:a i Allettan Mellan. nu vann man densamma och ställdes här mot Tingsryd. Det blev en jämn match, där det dröjde enda till den 34:e minuten innan matchens 1:a mål skulle falla. Det var Nyköping, som ännu en gång gjorde matchens 1:a mål. Tingsryd vände dock matchen genom 2 snabba mål mot slutet av perioden och i 3:e gjorde man 1-3. Nyköping gav dock inte upp, utan reducerade, men närmre än så kom man aldrig, för Tingsryd kunde sedan göra 4-2 i ton kasse.

Vita hästen hade inga problem med Visby, inför storpublik i Himelstalundshallen, 3729 åskådare. Man hade 3-0 efter 1:a perioden och redan där gick väl luften lite ur Visby. I 2:a föll inga mål, men när Hästen gjorde 4-0, 3:24 in i 3:e perioden, då var matchen död och Hästen kunde vinna enkelt med klara 6-0.

Kallinge tog ledningen, 53 sekunder från paus, i 1:a perioden mot Sundsvall, men Sundsvall kvitterade i 2:a perioden. Kallinge gjorde dock ännu ett sådant där psykologiskt mål, nu 30 sekunder från paus, och det var återigen bortaledning. det var en ledning som man utökade i 3:e perioden. Sundsvall plockade dock målvakten och fick in en reducering, 1:15 från slutet. Det gjorde att det blev riktigt spännande där mot slutet, men närmre än så kom man inte och Kallinge kunde återigen vinna med uddamålet.

Alla 4 lagen avgjorde alltså i 2:a omgången även här, precis som i Playoff 2. Såhär gick det sammanfattningsvis:

Piteå - Kristianstad 2-0 i matcher
Nyköping - tingsryd 0-2 i matcher
Vita hästen - Visby 2-0 i matcher
Sundsvall - Kallinge 0-2 i matcher

Piteå, från Norragruppen, Tingsryd, från Grupp F, Vita hästen, från Grupp E, och Kallinge, också de från Grupp F, är alltså klara för kvalserien, som kommer bestå av följande lag:

troja
Björklöven
Piteå
Tingsryd
Vita hästen
Kallinge

Jag sätter Troja och Björklöven som storfavoriter här. Störst chans att utmana tror jag att Hästen har. Kan det vara Norrköpingslagets tur i år? Ja, vi får väl se...

Kvalserien drar igång redan nu på torsdag och då möts Kallinge och Tingsryd, Troja och Björklöven och Piteå tar emot Vita hästen.

Playoffserien, omgång 2

2:a omgången av Playoffserien spelades också under lördagen och såhär gick det:

Mra - Bofors 6-4
Rögle - Karlskrona 4-2

Bofors har inte inlett dnna serien något vidare. Förlust mot Karlskrona, 6-3, och nu förlust mot Mora, 6-4. 12 mål bakåt på 2 matcher. Inte alls bra för BIK. Tur för dem att man hade med sig 4 poäng in i serien från början, annars hade det inte alls sett bra ut.

Här var det Mora som hade 3-1 efter den 1:a perioden, men när Bofors kom ikapp till 3-3 trodde man nog att bortalaget skulle ta över matchen, men icke. Mora tog sig samman och gjorde 2 mål i 3:e perioden, innan man satte spiken i kistan genom 6-3 i öppen kasse. Bofors snyggade till siffrorna litegrann, men det var ändå 3 poäng till Mora.

i Ängelholm kunde Rögle avgöra fram till 4-2 i öppen kasse genom Kelsey Tessier. 3 mycket viktiga poäng även för Rögle.

Dessa resultat gör att vi efter 1/3 av serien har följande tabell:

1, Rögle 6p +3
2, Karlskrona 6p +1
3, Mora 5p -1
4, Bofors 5p -3

Väldigt, väldigt jämnt som ni ser. alla 4 lag inom 1 poäng och 6 måls skillnad. Snacka om att varje poäng, varje match, varje mål är oerhört viktigt här...

Sluttabell för SHL 2013/14

Så är då även SHL säsongen 2013/14 avslutad och såhär skrivs tabellen efter 55 spelade omgångar:

1, Skellefteå 111p +58
2, Frölunda 102p +30
3, Växjö 94p +26
4, Brynäs 85p +11
5, Färjestad 85p +9
6, Luleå 84p +21
7, Leksand 83p -37
8, Modo 81p -1
9, Linköping 78p +7
10, HV 71 71p -36
11, Örebro 61p -41
12, AIK 55p -47

Skellefteå vinner alltså serien, 9 poäng före Frölunda och ytterligare 8 poäng före Växjö. Stora avstånd där i toppen alltså, men därefter är det betydligt jämnare. I och med sin seger över Luleå passerade Brynäs just Luleå och Färjestad i tabellen i den sista omgången och slutar därmed på 4:e plats i året serie. Man byter plats med Luleå kan man säga, för Färjestad ligger kvar på 5:e plats och Luleå blir "bara" 6:a. En ganska stor missräkning för Norrbottningarna kan jag nog tänka mig, eftersom att man legat topp 4 väldigt länge nu. 7:a blir Leksand, 1 poäng bakom Luleå och en himla massa mål, så egentligen kan man väl säga att det fattades 2 poäng för de blåvita. Faktum kvarstår dock. Hade man tagit de där 3 poängen mot AIK i måndags, då hade man slutat 4:a i serien, med både en direktplats till slutspelet och hemmaplansfördel i kvartsfinalerna. Så tätt är det. 6/9 poäng räckte inte, p.g.a. att Brynäs tog 9/9 poäng. Hade man inte gjort det hade Leksand varit i slutspel. Man passerade i alla fall Modo i sista omgången och får möta HV i play in, som startar nu på måndag och som spelas i bäst av 3 matcher, måndag, onsdag och ev. torsdag. HV känns i alla fall bättre än LHC, som ju har varit lite som ett spöke för Leksand under säsongen, men som man besegrade senast lagen möttes. HV vann senast Leksand spelade där, förra fredagen, men annars har det varit väldigt jämna matcher lagen emellan under säsongen, där HV:s 4-1-seger nu senast är den klart största.

Flest mål har också Skellefteå gjort, 179st, följt av LHC, som har gjort 174st. 3:e flest mål har Brynäs gjort, 164st. Minst mål har Leksand mäktat med, 118st. Ändå har man samlat ihop 83 poäng. Det är starkt. För man har släppt in många mål också, närmare bestämt 155st. Det är dock inte mest, för det har faktiskt HV gjort, 182st, följt av AIK med 171 och LHC med 167. Minst mål har inte helt oväntat Luleå släppt in, 115st, följt av Skellefteå på 121 och Frölunda med 123.

Skellefteå har bara förlorat 12 matcher i ordinarie matchtid, men vunnit 32. Leksand ligger ganska bra till i den statistiken. Man har vunnit 23 matcher i ordinarie matchtid, de flesta med uddamålet och inte helt ovanligt helt utspelade större delen av matchen, men där Oscar Alsenfelt flera gånger har stått på huvudet och räddat givna mål för motståndarna. Han har varit fullständigt briljant, Oscar. 23 segrar i ordinarie är det bara Skellefteå och Frölunda som slår, 32 resp. 29. 23 förluster i ordinarie är dock 4:e sämst i serien. Bara AIK, Örebro, HV och LHC har fler förluster i ordinarie matchtid. Minsst förluster i ordinarie har Skellefteå, 12st.

Hursomhelst så har Leksand gjort en helt fenomenal säsong. Det primära målet var att hålla sig kvar i SHL utan kvalspel och det målet har man med råge klarat av. 22 poäng ner till Örebro under sträcket och 28 ner till AIK. Det är övertygande. Primärmålet blev klart ganska tidigt och därefter har slutspelsmålet satts upp och det var så när att man tog sig direkt till slutspel. Hade man spelat enligt det gamla systemet, där de 8 främsta gick direkt till slutspel, då hade Leksand redan varit där. Nu väntar play in mot HV 71. Ett HV som Leksand som sagt har spelat jämnt mot under säsongen och som jag tror man kan ha en ganska bra chans mot. så än är definitivt inte kvartsfinaldrömmen borta.

Avslutningsvis kan jag meddela att 83 poäng förra säsongen hade placerat Leksand som 7:a, då med, 1 poäng bakom Frölunda, som då hade 84 poäng, och 2 före Modo, som prickade in exakt samma poäng i år som förra året, 81.

Spännande in i det sista

Den 55:e och sista omgången av SHL säsongen 2013/14 innebar möte med Växjö för Leksands del. En fullsatt Tegera arena, så klart, som fick se ett Växjö komma ut starkast i matchen. Redan efter dryga minutens spel kunde Tomi Kallio ge bortalaget ledningen. Samtidigt tog Brynäs ledningen hemma mot Luleå och det såg mörkt ut för Leksand i jakten på en direktplats.

kvitteringen för de blåvita skulle dock komma drygt halvvägs in i perioden. Pär Edblom smälde in 1-1, till publikens vilda glädje och genast såg det ljusare ut för de blåvita.

Leksand fortsatte att trumma på och hade, efter målet, kommit in på ett helt annat sätt i matchen. Det var dock 1-1 efter den 1:a perioden, samtidigt som Brynäs hade ökat sin ledning till 2-0 och Modo hade 1-1 nere i Jönköping. I det läget var Leksand alltså kvar på 8:e plats i tabellen.

Den 2:a perioden började ungefär som den 1:a. Växjö återtog ledningen efter dryga minutens spel, men efter drygt halva perioden, igen, kunde Jens Bergenström kvittera, efter att han fått tag i en retur från Lassila i Växjökassen.

Bara minuten senare small det igen. den här gången var det Jon Knuts som slog in 3-2 för hemmalaget, i boxplay.

Glädjen blev dock kortvarig, för i samma powerplay kunde Växjö kvittera och det var också ställningen efter 2 spelade perioder, samtidigt som Brynäs nu tyvärr hade 3-0 och Modo hade 3-3 mot HV. Leksand alltså alltjämt kvar på 8:e plats.

I den 3:e perioden spelade Leksand en fullständigt bländande hockey. Spelar man så framöver kan man nog hota vilket lag som helst i den här serien, som Pelle Marklund sa i Radiosportens sändning. I powerplay kunde först Jacob Blomqvist göra 4-3, varefter Mikael Johansson gjorde 5-3 och Jens Bergenström, igen, gjorde 6-3. 3 ganska snabba mål av hemmalaget och matchen kändes nästan avgjord.

Än var det dock tid kvar och Växjö gav sig inte. Med knappt 3 minuter kvar att spela fick man in en reducering fram till 6-4, men närmre än så kom man inte och Leksand kunde därmed ta 3 tunga poäng.

Frågan var dock, skulle det räcka?
HV hade, likt Leksand, gjort 2 snabba mål i slutperioden och säkrat segern med 5-3. Det innebar att Leksand var förbi Modo i tabellen och uppe på 7:e plats.
Luleå reducerade mot Brynäs, men närmre än så kom man tyvärr inte och Brynäs vann med 3-1.

Det innebär alltså att Leksand blir 7:a i årets grundserie, 1 poäng från den där 6:e platsen. Det innebär alltså att om man hade tagit de där 3 poängen mot AIK i måndags, ja, då hade man varit klara för slutspel nu. Faktum är att man då hade slutat 4:a i tabellen, med de här resultaten som har följt. Då hade man haft 86 poäng. Brynäs slutade nu på 85 poäng, men eftersom att Färjestad bara vann i sudden så passerar man dem i tabellen och slutar 4:a. Leksands 86 poäng hade alltså räckt till en 4:e plats i tabellen. nu slutar man istället 7:a. Positivt är dock att i och med det slipper man möta LHC i play in. Istället väntar HV där i bäst av 3 matcher, där den 1:a spela redan nu på måndag. Sedan är det onsdag och ev. torsdag som gäller. HV känns betydlugt bättre än LHC måste jag säga, även om HV vann den senaste matchen lagen emellan. så, vi får se hur det går. Klart är i alla fall att den här matchen var mycket väl genomförd och spelar man som man gjorde här i 3:e perioden, ja, då kommer HV få det svettigt kan jag lova.

Såhär gick det i de andra matcherna:
Färjestad - Skellefteå 3-2 str
Brynäs - Luleå 3-1
HV 71 - Modo 5-3
AIK - Frölunda 1-4
Örebro - Linköping 1-2 SD

Färjestad hade ledningen både med 1-0 och 2-1, men Skellefteå kom tillbaka båda gångerna. I och med Brynäs seger i ordinarie matchtid räcker det dock inte för Färjestad för att få hemmaplansfördel i slutspelet. Det får istället Brynäs, som gjorde 2 mål tidigt i matchen, fyllde på med ett 3:e och därefter kom Luleå aldrig ifatt. En liten besvikelse för Luleå, som har legat bland de där 4 främsta hur länge som helst nu. Nu byter just Luleå och Brynäs plats i tabellen och Luleå slutar bara 6:a. Dessto bättre för Brynäs då, som har legat nere kring 7:e-8:e plats väldigt länge, men som spurtar bra i serien och tar 4:e platsen till slut. Starkt.

Modo blir passerade av Leksand i och med denna förlust och kkommer att få möta LHC i play in. Ett LHC, som här vann mot Örebro efter sudden. En inte allt för stark insats av LHC, men det var det inte heller av Örebro och det räckte därför för LHC, som trots det slutar 9:a i årets grundserie, vilket väl får anse som en stor missräkning om man tittar på laget på pappret och vad experterna trodde på förhand. Hade man spelat enligt det gamla systemet hade man missat slutspel och det hade varit ett totalt fjasko för Clubben med det laget. Nu har man fortfarande chansen, men då ska man ta sig förbi Modo först...

3 tunga poäng i Scandinavium

Omgång 54 av SHL 2013/14 spelades under torsdagen och då var det dags för Leksand att gästa Göteborg och Scandinavium för möte med Frölunda, ett lag Leksand har haft förvånansvärt lätt för under säsongen. Av 4 möten hade man innan kvällens match vunnit 3, alla med uddamålet. Frölunda vann dock senast i Scandinavium med klara 4-0 och även här var det hemmalaget som tog tag i taktpinnen redan från start. Man skapade flera bra chanser, men Oscar Alsenfelt var med i mål och istället skulle Leksand, något ologiskt, ta ledningen efter drygt 6 minuters spel.

Frölunda fortsatte dock att vara det styrande laget, men Leksand kontrollerade perioden bra och ju längre perioden gick, ju lägre blev tempot och det var 0-1 efter den 1:a perioden.

I den 2:a perioden fortsatte frölunda att vara det styrande laget och fortsatte att trycka på. Även här skulle dock tempot mattas av ju längre perioden gick och det var fortsatt 0-1 efter 2 spelade perioder. Leksand gjorde det väldigt bra defensivt och försvarade sin ledning på ett bra sätt, samtidigt som Oscar Alsenfelt återigen var tillbaka i fin form mellan stolparna, efter en lite tveksam insats i måndags mot AIK.

I den 3:e perioden kunde Leksand göra 0-2. Patrik Hersley bröt sig loss, dribblade sig genom hela Frölundaförsvaret och satte sitt 24:e mål för säsongen i nät bakom Linus Fernström i Frölundakassen.

Därefter kontrollerade de blåvita händelserna ännu mer och när Frölunda i ett sista desperat försök plockade Fernström tog det bara några sekunder innan man kunde punktera matchen helt, 0-3, efter 19:24 genom Pär Edblom.

3 mycket, mycket tunga poäng för Leksand. 3 direkt nödvändiga poäng för att spänningen fortsatt ska leva in i det sista. Hade man inte vunnit här, ja, då hade det varit klart att det blir playoff, eller play in, som man visst kallar det, för Leksands del. För, trots denna segern gick de andra resultatetn inte alls vår väg och Leksand är fortfarande kvar på 8:e plats inför den sista omgången. det är dock bara 2 poäng upp till Brynäs på 6:e plats, 3 upp till Färjestad, som man inte kommer rå på, eftersom att Färjestad har mycket bättre målskillnad än Leksand. så det är den där 6:e platsen man får sikta in sig på och den har som sagt i nuläget Brynäs, 1 poäng före Modo och 2 poäng före Leksand. För att det ska gå Leksands väg är det alltså bara seger som gäller imorgon, samtidigt som både Brynäs och Modo förlorar. Gör man inte det, då blir det play in för Leksands del.

Såhär gick det i de övriga matcherna:
Luleå - Färjestad 1-3
Modo - Skellefteå 4-2
Växjö - AIK 3-2
Linköping - Brynäs 2-3
HV 71 - Örebro 2-4

Som sagt, alla resultat var emot Leksand. färjestad vann. Brynäs vann. Modo vann. Alla 3 lagen där framför vann alltså. Inte bra. Tänk då om Leksand hade tagit den där segern mot AIK i måndags, den där trepoängaren som skulle vara given. då hade man stått på 83 poäng nu, lika många som Färjestad, legat 6:a i tabellen och t.o.m. haft häng på Luleå där på 4:e platsen inför den sista omgången. Seger imorgon hade då räckt, då hade saken varit klar. nu är den inte det. Seger är det nu som gäller, men samtidigt måste som sagt både Brynäs och Modo förlora. Brynäs möter Luleå i ett troligen ganska välfyllt Läkerol arena och Modo gästar Jönköping och Kinnarps arena. Det är väl egentligen den senare matchen som kan bli mest problematisk. HV har inget att spela för, men det har i högsta grad Modo. Luleå har ju sin 4:e plats och därmed hemmaplansfördel i slutspelet att spela för, så de kan nog göra sitt med Brynäs om vi har tur och sedan får vi hålla alla tummar som går för att HV tar 3 poäng mot Modo...

I den här omgångens matcher tog Färjestad hursomhelst ledningen redan efter dryga minutens spel. den ledningen höll man enda in i 3:e perioden, då Luleå kvitterade. I det läget var Färjestad och Modo över sträcket med 81 poäng, samtidigt som Brynäs hade tappat sin ledning mot LHC, som hade gripit efter det sista halmstrået och kvitterat till 2-2. Det innebar att Brynäs hade 80 poäng, samma som Leksand, och LHC hade 77. Clubben var alltså tvungna att göra ännu ett mål för att ha chansen till direktplatserna. ett mål till föll också i Cloetta C, men som ni ser ovan var det inte hemmalaget som gjorde det, utan det var brynäs, som sedan höll undan och därmed såg till att göra klart med en play in-plats för LHC, som kommer att sluta 9:a i årets serie. I och med det målet klättrade Brynäs förbi både Färjestad och Modo, upp på 82 poäng. Då var man 5:a i tabellen. Färjestad ville dock annat och genom 2 snabba mål mot Luleå så avgjorde man matchen och säkrade därmed i princip en direktplats. Man är uppe på 83 poäng. Brynäs har 82 och Modo, som tyvärr för Leksands del, gjorde det lite överraskande och vann mot Skellefteå, där erik Hanses, Leksandsmålvakten från förra säsongen, gjorde debut, har 81 poäng. så, trots Leksands fina seger och Osscar Alsenfelts nolla nere i Göteborg är Leksand alltså fortfarande kvar på 8:e plats och får i nuläget möta Linköping i play in-serien i bäst av 3 matcher. Mardrömsmotstånd för Leksand skulle jag nog säga, även om man kanske, kanske, kan ha ett litet övertag nu, eftersom att man bröt förbannelsen och vann senast uppe i tegera arena. I cloetta C har man dock inte vunnit på hela säsongen och gör man inte det nu heller i match 1, ja, då har man en enorm press i match 2 och 3, som man i sådant fall kommer spela på hemmaiss.

Ja, som ni förstår blir det oerhört spännande det här imorgon och det är som sagt bara att hålla alla tummar och tår som går för att Leksand tar 3 poäng mot Växjö och att Luleå gör sitt med Brynäs och att HV gör sitt med Modo. Det är det som gäller, så, nu kööör vi!

Playoffserien, omgång 1

Första omgången av 6 spelades igår i Playoffserien, där lag 4-7 i Hockeyallsvenskans grundtabell gör upp om den sista platsen i kvalserien. I år handlar det om Bofors,, Karlskrona, Mora och Rögle. Bofors går in med 4 poäng i serien, Karlskrona med 3, Mora med 2 och rögle med 1 poäng. Lagen kommer att möta varandra en gång hemma och en gång borta innan det hela är avgjort.

såhär gick det i den 1:a omgången:

Karlskrona - Mora 6-3
Bofors - Rögle 2-3 str

Det var en jämn match i Telenor arena. 1-1 efter den 1:a perioden och 4-3 efter den 2:a. I den sista perioden var det dock Karlskrona som orlkade mest och man satte sig därmed i ett finfint läge inför fortsättningen av denna serien.

I Karlskoga hade hemmalaget 2-0 efter den 1:a perioden, men Rögle åt ikapp det under den 2:a perioden och kunde sedan ta med sig bonuspoängen på straffar.

Det gör att vi har följande tabell efter 1 omgång:

1, Karlskrona 6p +3
2, Bofors 5p -1
3, Rögle 3p +1
4, Mora 2p -3

Sluttabell av Hockeyallsvenskan 2013/14

Då är alltså Hockeyallsvenskan 2013/14 avslutad och tabellen skrivs då, efter 52 omgångar, såhär:

1, Malmö 105p +47
2, Västerås 100p +30
3, Djurgården 96p +41
4, Bofors 94p +38
5, Karlskrona 85p +35
6, Mora 80p +21
7, Rögle 80p -10
8, Timrå 76p -1
9, Oskarshamn 71p -23
10, Almtuna 69p -15
11, Asplöven 69p -27
12, Södertälje 66p -23
13, Troja 51p -55
14, Björklöven 50p -58

Malmö vinner alltså årets grundserie med 105 poäng. Det att jämföra med förra året, då Leksand vann på 109 poäng och +55 i målskillnad, mot Malmös 47. Jämför man Malmö nu med Malmö förra året så har man gjort en avsevärt mycket bättre säsong i år jämt mot förra året, då man slutade på 9:e plats med 71 poäng och +1 i målskillnad. Vis skillnad alltså.

Förra året krävdes det 98 poäng för att ta en direktplats. det var Västerås som knep den. I år krävdes det 96 poäng. För Playoff krävdes det då 77 poäng. Det var Oskarshamn som knep den sista playoffplatsen då, 1 poäng före Mora. I år krävdes det 80 poäng. För att undvika negativt kval krävdes det förra året 56 poäng. Det var då Almtuna gjorde en monsterspurt och gick förbi Tingsryd i sista omgången, trots att Tingsryd låg typ 9 poäng före Almtuna med några omgångar kvar. Tingsryd åkte som bekant sedan ur Allsvenskan. I år stannade Södertälje på 66 poäng. De 3 främsta lagen förra året hade alltså mer poäng än de 3 främsta lagen i årets serie, men det krävdes mer poäng för att nå playoff i år jämt mot förra året. I botten hade Almtuna över sträcket förra året färre poäng än Södertälje över sträcket i år, men Tingsryd under sträcket hade mer poäng än Troja i år. Så det var betydligt jämnare kring det nedre kvalsträcket än vad det var i år.

Notabelt är att Bofors var 2 poäng feån en direktplats förra året också. Då stannade man på 96 poäng. Västerås hade 98. I år stannade man på 94 poäng. Djurgården hade 96. Likheterna slutar inte där. Precis som i år hade man en direktplats som i en liten ask med 10 omgångar kvar. då var man 10 poäng före 4:an, nu var man 9 poäng före 4:an. Ändå tappade man det, båda åren, 2 år i rad. Återstår att se om man kan förvalta sin playoffpkats på ett bättre sätt än förra året i år. förra året, då Örebro passerade på mållinjen och sedan gick hela vägen upp i SHL.

Jämför vi så slutligen lag för lag med den här säsongen jämt mot förra säsongen så ser vi att Karlskrona är det lag som helt klart har gått mest plus i år jämt mot förra året. Förra året stannade man på 39 poäng och -79 i målskillnad. I år stannar man på mer än dubbelt så många poäng, 85, och +35 i målskillnad. Det är alltså 46 poäng mer än förra året. Malmö går som sagt också ganska mycket plus. 71 poäng och +1 förra året, mot 105 poäng och +47 i år. Det är alltså 34 poäng mer än förra året. Det är väl egentligen de 2 som sticker ut. Annars är det ganska jämnt. Västerås slutade på 98 poäng förra året och 100 i år. 2 poäng bättre i år alltså. Djurgården stannade då på 92 poäng och i år på 96. +4 där alltså. Bofors hade 96 poäng förra året, 94 i år. -2 i deras kolumn alltså. Minus också hos Oskarshamn, som stannade på 77 poäng förra året och 71 poäng i år. -6 där. Störst minus har dock Troja, som stannade på 69 poäng, en 10:e plats i tabellen, mot 51 poäng i år. -18 där alltså.

Malmö har gjort flest mål under säsongen, 160st. 2 före Bofors, 6 före Karlskrona och 8 före Djurgården. Minst mål har dock Västerås släppt in, 104st. Det är 7 färre än Djurgården och 9 färre än Malmö. Björklöven har släppt in flest mål, 170st. 4 fler än Troja och 13 fler än Oskarshamn. Löven har dock inte gjort minst mål. Det har Troja gjort. 111st, mot Lövens 112. Sedan har Almtuna gjort 117 mål och Södertälje och Timrå 124.

Så ser det ut. nu väntar några dagars matchledigt för Malmö, Västerås och Djurgården, innan kvalserien drar igång den 17 mars. Innan dess ska Bofors, Karlskrona, Mora och Rögle göra upp om en plats i kvalserien. timrå, Oskarshamn, Almtuna, Asplöven och Södertälje har spelat klart för den här säsongen och för Trojas och Björklövens del väntar också en kvalserie om någon vecka.

Upplösningen av Hockeyallsvenskan 2013/14

Sista omgången av Hockeyallsvenskan 2013/14 spelades under tisdagen. Förutsättningarna kring de båda sträcken var de att Djurgården hade den 3:e och sista direktplatsen, 2 poäng före Bofors. Mora hade den sista Playoffplatsen, 1 poäng före Timrå. Såhär gick det:

Rögle - djurgården 0-5
Troja - Bofors 2-4
Oskarshamn - Mora 2-5
Malmö - Timrå 2-1
asplöven - Södertälje 4-1
Västerås - Almtuna 5-1
Karlskrona - Björklöven 6-3

Djurgården kopplade ett stabilt grepp om den där 3:e platsen redan i 1:a perioden. Jens Jakobs inledde målskyttet för Djurgården redan efter 02:35. Sedan trummade man bara på och lekte med Rögle i den 1:a perioden. 0-4 stod det efter densamma och redan där var fighten kring det sträcket i princip död. Bofors gjorde vad man kunde nere i Ljungby, men det var inga direkta kämpartakter man såg hos BIK-spelarna. Det var ganska avslaget och man insåg nog att loppet var kört. 3 poäng blev det i alla fall, trots allt, men det räckte ju inte.

Kring playoffsträcket blev det betydligt mer dramatiskt. Oskarshamn hängde med Mora bra till en början. Faktum var att man hade ledningen efter den 1:a perioden med 1-0, samtidigt som timrå hade 0-0 nere i Malmö. Det innebar att de båda lagen stod på samma poäng och att det skulle avgöras på målskillnad, där Mora ändå satt i förarsätet, i kraft av bättre målskillnad. När Mora kvitterade i den 2:a perioden och sedan också tog ledningen, ca 10 minuter senare, samtidigt som Malmö också hade spräckt nollan nere i Malmö arena, ja, då såg det mörkt ut för Timrå. Oskarshamn kvitterade dock ännu en gång och återigen var Timrå bara 1 mål från att klättra upp på samma poäng som Mora. Uppförsbacken blev dock ännu brantare när Malmö gjorde 2-0, samtidigt som Mora, med 2 snabba mål, avgjorde matchen i Oskarshamn. Saken var därmed klar. Mora tog den sista playiffplatsen och Timrå har spelat klart för säsongen.

I och med Asplövens seger över Södertälje tog man tillbaka den där 11:e platsen i tabellen som SSK tog i förra omgången. Det är dock av akademisk betydelse, för båda dessa lagen har spelat klart för säsongen.

Karlskrona fick äntligen en seger. Det var på tiden. Man har stått kvar på de där 82 poängen ganska länge nu, men här blev det klara 6-3 mot Björklöven, en seger som kanske kan vara av stor betydelse för KHK, inte minst rent självförtroendemässigt, nu när man kliver in i Playoffserien.

Allt emot Leksand...

Omgång 53 av SHL 2013/14 innebar match mot AIK hemma i Tegera arena för Leksand, en match som man bara skulle ta. Det var dock AIK som öppnade matchen bäst och efter drygt 14 minuters spel kunde man också ta ledningen. 0-2 blev det också innan perioden var slut, dryga minuten från paus.

En riktig kalldusch för Leksand alltså och AIK fortsatte att nöta på i 2:a perioden och man var mycket nära 0-3.

Sedan kom scenförändringen. Istället för 0-3 kom 1-2 genom Johan Ryno och bara 4 minuter senare kom också 2-2. Det var Leksand för hela slanten. Man hade tagit över matchen totalt. fabian Brunnström var också grymt nära på att ge hemmalaget ledningen, men Daniel larssn i AIK-kassen var med på noterna och istället kunde AIK, med 1 sekund kvar av perioden, göra 2-3. Inte alls rättvist sett till matchbilden, men hockey är inte rättvist alla gånger och Leksand har verkligen inte haft marginalerna med sig här på slutet...

I den 3:e perioden fortsatte man dock att gasa på och skapade flera supervassa chanser mot daniel Larsson i AIK-kassen, men denne var ännu mer på tå än hemmalaget och räddade bl.a. ett helt rent läge för ingen mindre än Patrik Hersley.

Leksand trummade på, men kvitteringen ville inte in i mål bakom Larsson. Med drygt 2 minuter kvar att spela fick man ett gyllene läge när man fick spela powerplay. Man satsade allt på ett kort, valde att spela 6 mot 4 och man skapade också många heta chanser, men återigen, puken ville inte in i nät bakom Larsson och istället kunde bortalagert avgöra i öppen kasse. 2-4 till AIK.

En mycket, mycket tung förlust. En förlust som inte allt för osannolikt betyder att det kommer bli playoffspel för Leksands del. Detta var 3 poäng man borde ha haft med sig inför de 2 avslutande omgångarna, när man möter Frölunda borta och Växjö hemma. 2 tuffa matcher där det kan bli tufft att ta poäng. Dessutom gick alla andra resultat i omgången emot de blåvita, vilket innebär att Leksand rasar 3 platser i tabellen och nu är nere på 8:e plats, bara 1 poäng före LHC. En hel del tyder alltså på att Leksand, trots allt, "bara" slytar 9:a i årets erie, om man tittar till lagens formkurva.

För några omgångar sedan tyckte jag det var typiskt att man hade gjort om slutspelssystemet inför den här säsongen, för om det hade varit det gamla systemet, där de 8 främsta gick till slutspel, då hade Leksand så gott som varit klara för slutspel redan då. Nu känner jag att det är tur att man har gjort om systemet. För om Leksand slutar 9:a nu, då hade det varit fruktansvärt snöpligt med tanke på hur man har legat till i flera veckor, ja, nästan månader nu. det var väldigt länge sedan man var nere runt 8-9:e plats. Så ja, trots allt är jag glad åt det nya systemet i nuläget.

Än återstår dock 2 matcher och man är definitivt inte borträknade än, men på torsdag gäller det. då måste man nästan vinna mot Frölunda för att fortfarande ha en chans.

De övriga matcherna slutade såhär:
Skellefteå - Frölunda 1-6
Växjö - Linköping 0-1
Brynäs - HV 71 8-1
Färjestad - Örebro 5-2
Luleå - Modo 3-4 str

Som sagt, alla resultat gick emot Leksand. Färjestad vann. Brynäs krossade HV och vann. LHC vann. Modo tog poäng. De resultaten innebär att Färjestad går upp på 80 poäng. Brynäs har 79 och Modo 78. Sedan har Leksand 77 och LHC 76. Torsdagens matcher blir med andra ord vääldigt intresanta...

Playoff 2 på vägen mot Allsvenskan

Man kunde ju tro att Playoff 2 på vägen mot Allsvenskan skulle bli ännu tuffare än Playoff 1, men så blev det inte. Såhär gick det.

Omgång 1

Tingsryd - Kiruna 6-1
Kristianstad - Hudiksvall 1-0 SD
Huddinge - Visby 2-3 SD
Östersund - Kallinge 1-4

Tingsryd hade inga problem med Kiruna. 2-0 efter 1:a perioden och 4-1 efter den 2:a. Då var uppförsbacken väldigt brant för Kiruna, som inte orkade ta igen det och det slutade med klara 6-1 för Tingsryd. 1-0 i matcher.

Kristianstad spelade 3 jämna matcher mot Mariestad i Playoff 1, medan Hudiksvall slog ut Tierp med 2-1 i matcher. Hudiksvall kändes dock som det tyngre laget på förhand, men som jag skrev senast, om Kristianstad lyckades hålla tätt i början av matchen skulle man nog kunna rida vidare på framgångsvågen efter Mariestad och det var just vad man gjorde. De drygt 1500 åskådarna i Kristianstad ishall fick se en jämn match som stod 0-0 efter full tid. Sedan tog det bara drygt 3 minuter i sudden innan Alex Rönning kunde avgöra för hemmalaget. 1-0 i matcher till Kristianstad.

Matchen i Björkängshallen gick också till förlängning. Där kunde bortalaget Mattias Forsberg avgöra efter drygt 11 minuter. 1-0 i matcher för Visby alltså, som därmed skaffade sig ett riktigt fin läge inför de 2 hemmamötena näst på tur.

Det gjorde också Kallinge, som utan några större problem och helt enligt planen slog östersund med klara 4-1. 1-0 i matcher för Kallinge alltså.

Tingsryd, Kristianstad, Visby och Kallinge hade alltså chansen att avgöra i 2:a omgången och såhär gick det då.

Omgång 2

Kiruna - Tingsryd 1-2
Hudiksvall - Kristianstad 4-5
Visby - Huddinge 2-1
Kallinge - Östersund 2-0

Alla 4 matchserierna avgjordes alltså med 2-0 i matcher.

Kiruna gjorde det bra på hemmais, betydligt bättre än nere i Småland, men man räckte inte till och Tingsryd kunde vinna matchen med uddamålet och därmed avancera till Playoff 3.

Kristianstad gjorde samma sak igen som man gjorde mot Mariestad. Vann på bortais med 5-4. Då var det 3:e och avgörande matchen, nu var det redan i 2:a matchen. Man tog en tidig ledning, men Hudiksvall vände till 2-1 på bara någon minut i 1:a perioden. sedan drabbades Kristianstad av en såpass ovanlig utvisning som "ilegal equipment". I den 2:a perioden var det Kristianstad som kvitterade, men Hudiksvall återtog ledningen, varefter Kristianstad vände matchen igen. 4-3-målet kom med dryga minuten kvar av perioden. I den 3:e perioden kom dock Hudiksvall tillbaka till 4-4, men 5:10 från slutet kunde Peter Rooth göra matchavgörande 5-4 för bortalaget, som därmed vann matchen och även matcherien med 2-0 och nu är klart för Playoff 3.

Det är också Visby, som gjorde det matchavgörande målet i 2:a perioden. Huddinge är därmed utslaget och har spelat klart för säsongen.

Det har också Östersund gjort, när Kallinge höll nollan och vann den 2:a matchen med samma siffror som matchserien slutar, nämligen 2-0.

Såhär gick det alltså:

Kiruna - Tingsryd 0-2 i matcher
Hudiksvall - Kristianstad 0-2 i matcher
Visby - Huddinge 2-0 i matcher
Kallinge - Östersund 2-0 i matcher

Tingsryd, Kristianstad, Visby och Kallinge är alltså vidare till playoff 3. där kommer man att ställas mot Piteå, Sundsvall, Nyköping och Vita hästen. Matcherna kommer att spelas enligt följande:

Piteå - Kristianstad
Nyköping - Tingsryd
Vita hästen - Visby
Sundsvall - Kallinge

Piteå känns väl som ganska klara favoriter där, men, återigen, kan Kristianstad hålla tätt där i början så kan man nog fortsätta rida på den där vågen. Får Piteå hål på Piere Svensson i Kristianstadsmålet ganska tidigt i 1:a matchen så tror jag dock Piteå kommer ta hem det där.

Återigen möts 2 av de lag som jag gärna hade sett i kvalserien, Tingsryd och Nyköping. Tingsryd hade lite problem med Västervik i Playoff 1, men inga större problem med Kiruna här i Playoff 2. Nu möter man ett betydligt tuffare motstånd i Nyköping. Ett Nyköping som inte har spelat match sedan Allettan avslutades. Kan både vara en för och nackdel. I det här fallet tror jag dock tyvärr mest på nackdel. Jag sätter Tingsryd som knappa favoriter där, men Nyköping kan mycket väl ta hem det.

Kallinge har inte övertygat som man gjorde förra säsongen, då man åkte ut i Playoff 2. Nu är man framme i Playoff 3 och ställs mot Sundsvall. Ett Sunddsvall som imponerade ganska bra i Norragruppen. Det säger dock tyvärr inte mycket om deras kvalitet, eftersom de, tillsammans med Piteå och Kiruna, var ganska överlägsna där. Kiruna är nu utslagna och Piteå har goda chanser att nå kvalserien i år igen. För Sundsvalls del blir det tuffare. Kallinge är ett bra lag och jag sätter dem som favoriter.

Slutligen har vi Vita hästen, som jag inte tror kommer ha några större problem med Visby. Klar favorit där är alltså Hästen.

Mitt slutliga tips för hur kvalserien upp till Allsvenskan kommer se ut år 2014 är alltså enligt följande:

Troja
Björklöven
Piteå
Tingsryd
Kallinge
Vita hästen

Tabellerna vecka 9

Vi är inne på upploppet av SHL och Hockeyallsvenskan nu, där det återstår 3 omgångar av SHL och 1 enda omgång av Hockeyallsvenskan. 9 poäng kva att spela om i SHL och 3 i Allsvenskan. Spännande. Såhär ser tabellen i SHL nu ut:

1, Skellefteå 110p +66
2, Frölunda 96p +25
3, Växjö 91p +28
4, Luleå 83p +26
5, Färjestad 77p +3
6, Leksand 77p -40
7, Brynäs 76p +1
8, Modo 76p -2
9, Linköping 73p +6
10, HV 71 68p -29
11, Örebro 57p -39
12, AIK 52p -45

Skellefteå säkrade, i och med segern med hela 7-0 över Leksand tidigare idag, seriesegern i SHL säsongen 2013/14. Man är nu 14 poäng före Frölunda, som inte har haft en jättebra vecka. Det blev först en rejäl stjärnsmäll mot Örebro, som vann med hela 6-0,sedan vände man 4-2 till 4-5 mot brynäs och förlorade sedan 4-2 mot Växjö. 3/9 poäng där alltså, samtidigt som Växjö ångar på. 8/9 poäng har man tagit. 4-2 mot både Frölunda och Färjestad och sedan seger i sudden mot Modo. Det innebär att Växjö nu bara är 5 poäng från Frölunda där på 2:a plats. Det är visserligen bara 9 poäng kvar att spela om, men det finn en liten chans.

Luleå, som också har haft en sisådär vecka, med förluster mot både AIK och Örebro, ligger därefter i ett litet vakum. 8 poäng efter Växjö och 6 poäng före Färjestad och Leksand.

Just Färjestad och Leksand utgör täten i den där fighten kring de 2 sista direktplatserna. Leksand klättrade förbi både Färjestad och Modo i samband med segern mot Brynäs, men i och med de 2 efterföljande förlusterna, samtidigt som Färjestad idag vann mot Modo med matchens enda mål, så har Färjestad återigen klättrar förbi Leksand. Tack vare att Frölunda vände mot Brynäs igår, 4-2 till 4-5, så ligger Brynäs fortfarande efter Leksand, trots seger idag mot Örebro med 2-1. Även Modo är efter, trots att man fick med sig 1 poäng hemma mot LHC och 1 poäng borta mot Växjö. Också Linköping blandar sig nu i det där på allvar igen, efter att ha varit borträknade en tid. Efter seger 5-1 mot HV och 2 poäng mot både Växjö och Skellefteå så är man nu bara 4 poäng från en direktplats. Vill det sig illa kan Leksand alltså sluta 9:a som sämst i årets grundserie.

Där bakom är det nu helt dött. HV har en teoretisk chans att ta en direktplats, men det kommer naturligtvis inte att gå. Man är 9 poäng bakom och det är 9 poäng kvar att spela om. Så nej, HV kommer få spela playoff. där bakom är AIK och örebro nu helt klara för kvalserien. båda lagen visar dock hyfsat fin form. Örebro genom att slå Frölunda med 6-0 och AIK genom att ta 3 poäng mot Luleå, 2-1.

I Hockeyallsvenskan lever fighterna in i det sista. 1 omgång återstår och det är fortfarande fight kring både direktplatserna och playoffplatserna. Såhär ser tabellen ut:

1, Malmö 102p +46
2, Västerås 97p +26
3, Djurgården 93p +36
4, Bofors 91p +36
5, Karlskrona 82p +32
6, Rögle 80p -5
7, Mora 77p +18
8, Timrå 76p 0
9, Oskarshamn 71p -20
10, Almtuna 69p -11
11, Södertälje 66p -20
12, Asplöven 66p -30
13, Troja 51p -53
14, Björklöven 50p -55

Malmö har gått som tåget under slutdelen av serien och har under veckan även säkrat seriesegern. det var läänge sedan Malmö vann en serie. Det var t.o.m. länge sedan man gick direkt till kvalserien. Tror faktiskt inte ens man har varit där sedan våren 2008. Därefter har man haft några tunga säsonger och bl.a. missat playoff, men nu är man där och man har under veckan förlorat med hela 7-6 efter straffar mot Mora, trots att man hade 2-4 redan efter den 1:a perioden. Mora var dock i större behov av poängen i den matchen och gav sig inte. Man slagit Almtuna med 4-0 och har också Bofors med 2-1. 7/9 poäng alltså. det i kombination med att Västerås, som var den stora utmanaren till seriesegern, inte har haft någon bra vecka alls, med förlust 0-3 hemma mot Mora, förlust 2-1 mot Oskarshamn och förlust med samma siffror efter straffar mot Södertälje. 1/9 poäng alltså. Det har gjort att Malmö nu är klara seriesegrare och också klara för kvalserien. Det är också Västerås, trots den knackiga veckan. Detta eftersom att Bofors inte heller har gått så bra. Man har vunnit mot Karlskrona med 4-3, men förlorat 2-1 mot Malmö och förlorat med samma siffror efter sudden mot Rögle. 4/9 poäng där lltså. Man har tagit in 3 poäng på Västerås, men det räcker inte. VIK är därmed också klara för kvalserien. Faktum är att det inte ens räcker till en direktplats för Bofors i nuläget. Djurgården har nämligen fortsatt att ånga på. "Säcken" har verkligen fåt ihop en segermaskin av det där laget, efter att han tog över efter Tony Sabel. 3-1 mot SSK, 1-3 borta mot Karlskrona och 2-0 mot Asplöven har man mäktat med. 9/9 poäng alltså och man är verkligen i slagläge nu. I och med att Bofors lyckades vända 2-3 till 4-3 mot Karlskrona är saken dock inte helt klar än. 3 poäng återstår att spela om och Djurgården är 2 poäng före Bofors. Figt in i det sista alltså. Kul!

Rögle är därefter klara för playoff, men sedan handlar det om Mora eller Timrå. 3 poäng återstå att spela om och Mora är 1 poäng före Timrå. Timrå, som var uppe på playoffplats, efter att man slagit Karlskrona med 0-3, samtidigt som mora bara fick med sig 1 poäng från Ljunby. Mora tog dock tillbaka den platsen när man slog Västerås med 0-3, samtidigt som Timrå föll mot Oskarshamn med 1-3. Timrå vann sedan mot Troja med 3-1 och Mora fick med sig 2 poäng hemma mot Malmö. 2 poäng som kan bli väldigt värdefulla när vi sumerar tabellen på tisdag kväll. I annat fall kan de där 2 förlorade poängen i Ljungby komma att stå sig dyrt för MIK, om Timrå nu lyckas ta sig förbi i den sista omgången. Soännande, vilket race!

Oskarshamn, Almtuna och Asplöven hade också chansen till playoff innan denna veckan, men för Almtuna och Asplöven var det nästan bara i teorin. När Almtuna så förlorade mot Malmö med 4-0, samtidigt som både Mora och Timrå tog poäng, då var det nästan kört för Uppsalalaget. 8 poäng upp var det då, med 9 poäng kvar att spela om. När det sedan blev förlust för både Almtuna och Asplöven i omgången efter, 5-4 för Almtuna borta mot Södertälje och 0-2 för Asplöven hemma mot Rögle, ja, då var de båda lagen definitivt borta. Det var dock inte Oskarshamn, som hade gripit det sista halmstrået och vunnit både mot Västerås, 2-1, och Timrå, 1-3. Sedan kom det stora fallet. Mot almtuna vet jag inte om man drabbades av stundens allvar eller något liknande, men man kom inte alls upp i nivå och Almtuna vann med 3-0. Därmed var racet kört för Oskarshamn och nu står det mellan Mora och Timrå inför den sista omgången.

Utspelade i Skellefteå...

2:a matchen på 2 dagar för Leksand, som redan efter matchen mot HV under fredagskvällen begav sig upp mot västerbotten för match mot Skellefteå under lördagen. En mycket tuff resa.

Om det var resan eller något annat som spelade in är svårt att säga, men det blev en mardröm uppe i norr. Redan efter 24 sekunder kunde Bud Holloway ge hemmalaget ledningen och man fortsatte sedan bara att trumma på. Det var Skellefteå för hela slanten och 2-0 kom efter drygt 11 minuters spel. 3-0 och 4-0 kom också innan perioden var slut. 4-0 redan efter 1:a perioden och matchen var i princip nästan redan stängd där.

Det återstod dock 40 minuter, men även i den 2:a perioden var det Skellefteå för hela slanten. Trots 4 insläppta mål hade Leksand Joel Gistedt att tacka för att det "bara" stod 4-0. Han gjorde ett flertal riktigt bra räddningar, men till slut fick han kapitulera igen. 5-0 kom genom Jocke Lindström och sedan gjorde Oskar Möller både 6-0 och 7-0...

3:e perioden spelades mest bara av. Skellefteå hade slagit av rejält på tempot och Leksand fick fortsatt ingenting att stämma. Man gav dock unge Henrik Hjerpe chansen i mål och han gjorde det bra. Han fick hålla nollan i sin SHL-debut, vilket är bra, även om Skellefteå som sagt hade slagit av på tempot ganska rejält.

7-0 slutar alltså matchen och det är den här säsongens största förlust. 7-1 blev det mot LHC, men 7-0 har det aldrig tidigare blivit under denna säsongen. Nej, detta är en match som mest bara är att glömma för de blåvita. nu laddar vi om och tar nya tag mot AIK på måndag!

I övrigt gick det såhär:
AIK - Luleå 2-1
Linköping - HV 71 5-1
Växjö - Frölunda 4-2
Modo - Färjestad 0-1
Örebro - Brynäs 1-2

Hade Leksand tur med resultaten i föregående omgång så hade man det inte här. Brynäs vann och Färjestad vann. LHC vann dessutom lätt mot HV, som likt Leksand spelade match så sent som igår, inte ens 19 timmar efter slutsignalen igår. Tufft och det gav storseger för LHC, som vilade igår.

Örebro, som var på väg mot fina poäng mot Brynäs, hade behövt de där poängen för att hålla lite liv i sträckstriden kring kvalseriesträcket. Nu är den död. HV förlorade ju som sagt mot LHC, men Örebro förlorade också, vilket innebär att man är 11 poäng bakom HV med 9 poäng kvar att spela om. Så, nu är det definitivt klart, det blir kvalserien för Örebro och AIK. AIK, som dock skrällde lite mot Luleå, som inte har haft någon bra vecka. Först förlust mot örebro och nu förlust mot AIK.

Fruktlöst kämpande i Jönköping

Leksand gästade Kinnarps arena under fredagskvällen och det var en hafsig 1:a period som de 7000 åskådarna fick se. Det var dock HV som började bäst och skapade mest heta chanser, även om det var Leksand som hade flest skott på mål, 8-6 i de blåvitas favör, men det var fortsatt 0-0 efter den 1:a perioden.

I den 2:a var det HV som tog ledningen, en puck som Joel Gistedt, som annars hade gjort en bra match, skulle ha. En liten tavla av Gistedt.

Inte helt rättvist sett till matchen, men Leksand skulle kvittera några minuter senare. Patrik Hersley drog till ett skott som Gunnarsson i HV-kassen inte ens hann reagera på. ett ruskigt hårt skott och det var kvitterat, 1-1.

Det såg länge ut att vara resultatet efter 2 spelade perioder, men HV ville annat och bara någon minut från paus kunde Tony Rajala göra 2-1 för hemmalaget.

Leksand pressade på ganska bra i den 3:e perioden för att åstadkomma en kvittering, men istället kom 3-1, när Filip Sandberg lyckades få in pucken i nät bakom Gistedt. Ännu ett ganska billigt mål. Efter detsamma spelade HV på sin ledning och gjorde det väldigt bra och när man gjorde 4-1 punkterades matchen totalt. Leksand kom inte ens in i anfallszon.

3 poäng till HV alltså och sett till hela matchen var det rättvist, men Leksand saknade definitivt inte chanser. 2 puckar på mållinjen och ett stolpskott hade man bl.a. men inga mål. Istället var det HV som den här kvällen hade turen på sin sida och kunde få in några relativt billiga mål, vilket också gav 3 poäng.

I de övriga matcherna gick det såhär:
AIK - Skellefteå 2-6
Färjestad - Växjö 2-4
Modo - Linköping 2-3 str
Luleå - Örebro 3-4
Brynäs - Frölunda 4-5

AIK hängde med Skellefteå en bit in i matchen, men orkade inte hela matchen och Skellefteå kunde vinna ganska enkelt till slut.

Färjestad hade 1-0 efter den 1:a perioden, men Växjö vände i den 2:a och höll sedan undan i den 3:e perioden. Bra för Leksand att Färjestad också nollade.

Nollade gjorde också Brynäs, trots att man hade 4-2 efter 2 spelade perioder. Frölunda vände och kunde avgöra med knappt 4 minuter kvar att spela. Mathis Olimb var det som satte den avgörande pucken i nät för Göteborgarna och det var också bra för Leksand. Så, tur i oturen får man väl ändå säga att de blåvita hade.

Örebro skrällvann borta mot Luleå. Man hade 1-3, men Luleå gick upp till 3-3. Jere Sallinen, ett av Örebros nyförvärv innan kvalserien, satte det matchavgörande målet i nät bakom David Rautio.

RSS 2.0