Imponerande av Karlskrona

När Karlskrona var på besök i Linköping och Saab arena och när hemmalaget dessutom gick upp till 3-0, ja, då såg det ganka klart ut, men det var det inte. För kort senare fick KHK in reduceringen och inte långt efter det också 3-2. Sedan pangade man ockå dit 3-3 och tog även bonuspoängen på straffar. Det ledde till att hemmalaget blev utbuat av de egna fansen och Dan tagnes i LHC-båset var allt annat än glad efteråt.

dagens samtliga resultat:
Linköping - Karlskrona 3-4 SD
Luleå - Växjö 2-1
Skellefteå - Brynäs 4-0
Örebro - Frölunda 5-3
HV71 - Färjestad 2-1 str

Luleå fick till slut med sig 3 nya poäng, men det satt långt in. Man gick upp till 2-0, men Tuomas Kiiskinen styrde in ett skott från rickard Gynge 5 minuter från slutet och sedan var 2-2 vääldigt nära när Växjöspelaren bara hade att lägga in pucken i öppen kasse, men då lyckades Janne Sandström blocka pucken över ribban och Luleå vann ändå matchen och fick med sig alla 3 poäng.

Skellefteå är nu också nya serieledare, på riktigt, efter att man tagit 12:e raka segern och 2:a raka segern mot Brynäs på 2 dagar. Starkt av SAIK, som verkligen är inne i ett stim just nu. Man bara kör och kör...

HV såg också ut att gå mot 2:a raka segern på 2 dagar mot färjestad, men Manus Nygren ville annat och satte 1-1 12 sekunder från slutet. HV tog visserligen bonuspoängen, men de flesta av de 6836 åskådarna i Kinnarps arena hade nog räknat med 3 poäng där, men det är inte slut förrän det är slut...

Modo to 3 blytunga poäng när man slog Rögle med 4-1 i en riktig sexpoängsmatch. Rögle var 4 poäng före Modo innan dagens match, rögle över sträcket, Modo under. Hade Rögle vunnit hade man alltså gått förbi Malmö igen, men nu vann Modo och Rögle är därmed ruskigt nära det där nedre sträcket. Modo är bara 1 poäng bakom och sedan är Malmö bara 2 poäng före Rögle, så det tätnar kring de där 3.

Upp över sträcket igen!

Leksand öppnade riktigt uselt i kvällens match mot Björklöven. Man tappade puck i egen zon, slog helgalna passningar, ungefär lika illa som i onsdags mot Västerås. En storsplande Henrik haukeland såg dock till att det stod 0-0 efter den 1:a perioden.

I den 2:a tog man dock ledningen, men kort senare satte Juuso rajala, som är inlånad från finska Kooko nu under några matcher, kvitteringen. Med andra ord satte han avtryck direkt.

Björklöven återto dock ledningen i den 3:e perioden, trots att Leksand öste på för ett ledningsmål i den 2:a, där man kom ut som ett helt nytt lag, men även kevin Lindskoug i Björklövenkassen storsplade.

Leksand behövde dock bara 30 sekunder innan Viktor mårtensson satte 2-2 i nät, där han helt enkelt tog sig in framför mål och tryckte in den mellan benen på den gode Lindskoug. Sedan satte man också 3-2 genom Johan Porsberger, varefter Löven tryckte på något enormt, samtidigt som leksand fortsatte att drälla med pucken, tappa puck i egen zon, slå rena indianare framföt Haukeland, men den senare plockade allting och bidrog väldigt mycket till att man också höll undan och att man sedan också kunde sätta 4-2 i öppen kasse.

2:a raka segern och 2:a raka för Perra. Riktigt bra med andra ord och att en seger som innebär att man klättrar upp till 12:e plats i tabellen kan kännas så skön, det är galet, men så är det och Asplöven är därmed nere under det där sträcket.

Kvällens resultat:
Leksand - Björklöven 4-2
AIK - Pantern 2-1 SD
Västerås - tingsryd 5-1

AIK tog ledningen, men kort senare satte fredrik Händemark 1-1, en ställninh som stod sig tiden ut och det blev förlängning, där målkungen Malte strömvall avgjorde med sitt 18:e mål för säsongen.

I seriefinalen mot Tingsryd visade Västerås rejäl klass och vann enkelt med hela 5-1. Det är något so faktiskt gör att man höjer på ögonbrynen litegrann. Särskilt som VIK fick stryk med 4-3 i Leksand i onsdags och nu går in och krossar seriesuveränen Tingsryd, som fortfarande leder serien, men nu bara 3 poäng före AIK och 7 före Västerås.

Skellefteås sviter lever vidare

Ikväl kom 11:e raka segern för Skellefteå, när Brynäs slogs tillbaka med 3-2. Det var dock Brynäs som öppnade bäst och hade hela 9-2 i skott i den 1:a perioden, men det var alltjämt 0-0 på tavlan. I den 2:a perren gjorde sedan skellefteå istället 0-1 och sedan också 0-2 i 3:e perioden. Brynäs och Bulan Berglund gjorde då en riktig fräckis med 8 minuter kvar, för när Brynäs fick spela powerplay plockade man målvakten och lyckades faktiskt sätta 1-2 i spel 6 mot 4. När man gjorde om samma sak några minuter senare gick det dock inte lika bra. då punkterade Skellefteå matchen fram till 1-3. Brynäs fick dock in ännu en reducering, men närmre än så kom man inte.

Kvällens resultat:
Brynäs - Skellefteå 2-3
Färjestad - HV71 2-4

Färjestad har inte haft nåon bra november. Det har nästan bara varit förluster och här kom ännu en förlust. De 3 poängen för HV innebär att man passerar Luleå i tabellen och parkerar på 9:e plats med 31 poäng.

Båda dessa möten var back 2 back-möten, vilket innebär att de båda alltså möts imorgon igen. Vinner HV då igen, då är man bara 1 poäng bakom Färjestad i tabellen.

Poäng för Karlskrona

Igår var det exakt 2 månader sedan KHK tog sin 1:a och hittills enda trepoängare i SHL den här säsongen. Man gjorde det mot Djurgården och nu såg det ut att bli 3 nya poäng, för man fick en kanonstart av matchen med 2-0 redan efter drygt 5 minuters spel. Örebro kom dock tillbaka och både reducerade och kvitterade, men Karlskrona bet ifrån på nytt och jorde 3-2. Där stannade det roliga. Örebro kunde nämligen kvittera på nytt och sedan också vinna på straffar, men det blev iaf 1 poäng för KHK. bättre än inget, men det hjälper ju inte. Man behöver mer poäng än så...

Gårdagens samtliga resultat:
Karlskrona -Örebro 3-4 str
Malmö - Rögle 3-1
Linköpin - Frölunda 2-3 SD
Växjö - Modo 3-2
Djurgården - Luleå 1-2

Karlskrona tar visserligen in 1 poäng på Modo, som dock också ledde, iaf efter 1:a perioden. Det var sedan länge jämnt, men till slut kunde patrik Lund bli matchhjälte för Växjö med sitt 3-2-mål i 3:e perioden.

Malmö vann ett jämnt Skånederby inför fullsatta läktare, 12 600 åskådare, vilka bar fram sitt Malmö till 3 poäng. de gör att man också klättrar förbi just Rögle i tabellen, upp på 11:e plats.

Luleå har också börjat röra på sig kan vi konstatera. En ny trepoängare in på kontot och man är nu 3 poäng bakom Örebro och 4 poäng bakom Djurgården.

Gårdagens Allsvenska resultat

Det spelades 4 Allsvenska matcher igår och såhär gick det:
Vita hästen - Oskarshamn 3-0
Mora - Almtuna 5-1
Sundsvall - Bofors 2-4
Asplöven - Timrå 2-3

Tung, tung förlust för Asplöven, som hade ledningen med 2-1 efter den 2:a perioden, men där Timrå vände i sista. Segermålet kom med 26 sekunder kvar att spela. 3 blytunga poän för Timrå, som därmed går förbi just Asplöven i tabellen. Det innebär också att om Leksand vinner ikväll igen är Asplöven nere under sträcket.

Almtuna rivstartade i Mora och hade några jättelägen redan under de första minutrarna av matchen, men det var mora som gjorde mål och efter 3-0 fick Charlie Torstensson nog och Jonas Johansson klev in mellan stolparna. Det häjälpte dock inte. Nog för att Almtuna till slut fick hål på Jakob Johansson, men mycket mer än så var det inte och även Mora tog 3 blytunga poäng och är nu uppe på playoffplats. Vinner Leksand över Lövn och AIK slår Pantern ikväll är man också över det där sträcket efter halva serien, vilken är spelad efter ikväll.

Perraeffekten?

Det var jättelite folk i Tegera arena när Perra gjorde sin 1:a match som headcoach för Leksand, efter att Sjur Robert Nielsen och Johan Rosén fått kliva åt sidan under måndagen. Nielsen är en erkänt duktig coach och det är absolut ingen skugga över honom och hans kunnande, men ibland kör man fast och det har han gjort med det här laget. Efter Asplövenförlusten i lördags var man jumbo i tabellen, efter nästan halva serien och ingenting tydde på något ljus i tunneln. Så ja, i det här fallet tycker jag nog faktiskt att det var rätt agerat av Leksands IF.

Matchen igår då, blev det någon Perraeffekt?
Ja, det kan man nog säga att det blev. Leksand öppnade matchen väldigt bra och tryckte på mot Jonas Fransson i Västeråskassen och målet kom också. Ett väldigt omdiskuterat mål, som först vinkades bort, men som sedan, efter lång videogranskning, ändå godkändes.

Efter målet var det dock Västerås som tog över totalt. Leksingarna drällde med pucken, tappade puck i egen zon, slog helgalna passningar och ingenting stämde. Man såg helt enkelt virriga och stirriga ut.

Ledningen stod sig trots det enda in i 2:a perioden, då det var Västerås tur att få ett mål godkänt efter lång videogranskning.

I 3:e perioden kom sedan målexplosionen. Leksand stänkte först dit 2-1, men 3 minuter senare hade Västerås kvitterat. Repliken från Leksand lät dock inte vänta på sig och bara 12 sekunder senare hade man återtagit ledningen när Robin Jakobsson smackade in 3-2 för Leksand. Glädjen hos den gode Jakobsson gick inte att ta miste på efter målet.

När Jon Knuts sedan gjorde sitt 2:a mål för kvällen fram till 4-2 kändes det ganska klart, men Västerås hade inte gett upp och med 19:30 på klockan satt också 4-3 i nät bakom en annars väldigt bra Henrik haukeland. Det blev med andra ord rejäl spänning in i det sista, Västerås tryckte verkligen på för en kvittering, men den kom aldrig och Leksand kunde vinna med 4-3!

1:a segern sedan Hästen borta för 2 veckor sedan och en oerhört viktig seger, inte bara för poängens skull, utan även för självförtroendet och laget i stort. det var precis en sådan här start man ville ha med ny tränare och allt.

Imorgon kommer Björklöven på besök till arenan. då hoppas vi på betydligt mer publik än de 3584 som var på plats igår och att det blir 3 nya poäng till Dalarna!

Resultaten från igår och i förrgår:
Leksand - Västerås 4-3
Oskarshamn - Tingsryd 1-4
Bofors - AIK 6-5 SD
Timrå - Mora 4-2
Björklöven - Asplöven 4-2
almtuna -Sundsvall 4-0
Pantern - Vita hästen 2-3 str

Tingsryd fortsätter att ånga på i toppen av tabellen. Här vände man 1-0 till en stabil seger med 1-4 mot Oskarshamn. Samtidigt som AIK och Västerås tappade poäng innebär det att man nu är hela 5 poäng före AIK och alltså kommer att leda serien när halva är spelad. Det är mäkta imponerande får jag faktiskt säga!

På tal om AIK så spelade man en galen match här mot Bofors. BIK gick upp till 2-0 en bit in i 1:a perioden. AIK reducerade och vände sedan på steken inom loppet av 2 minuter. Bofors missade sedan en straff, men kvitteringwn satt ändå i nät kort senare. AIK återtog dock ledningen, men 37 sekunder senare var det utjämnat igen. AIK gjorde sedan 4-5, men BIK kom tillbaka ännu en gång och att det här var 2 av de lag som hade gjort flest mål av alla i hela serien, AIK 86 och Bofors 79, var det ingen tvekan om. BIK hade dessutom släppt in 72 mål och med det var det bara Asplöven som hade släppt in fler i hela serien.

Sundsvall kom till Uppsala med bara 10 forwards och det märktes kanske lite på isen. man hade inet att säga till om jämt mot Almtuna, som vann ganska enkelt med 4-0. I och med att Leksand också vann så är Sundsvall nu åter sist i tabellen med sina 29 poäng.

Pantern har inte haft det lätt på senaste, men här kom ändå en liten ljusglimt när man faktiskt hämtade upp 0-2 till 2-2 mot Hästen. Hästen tog sedan förvisso bonuspoängen, men 1 poäng blev det iaf.

Björklöven gick segrande ur bladderbyt och är nu uppe på 7:e plats i tabellen med sina 34 poäng. det är bara 4 fler än vad Leksand har och eftersom de båda möts imorgon så förstår ni själva att det är en riktig sexpoängsmatch och att det kan svänga snabt i den här serien...

Skellefteås galna form...

Skellefteå visar upp en oerhörd styrka just nu. Man bara kör och kör. Match efter match och man bara vinner och vinner. Jag läste någonstans att om man skulle slå ihop tabellerna från de senaste 5 säsongerna skulle Skellefteå toppa tabellen överlägset, 78! poäng före 2:an Frölunda. Man har dessutom inte slutat sämre än 3:a i grundserien sedan säsongen 2010/11. då blev man just 3:a. Sedan har man slutat 2:a, 1:a, 1:a och 1:a. Det säger en del. Det som är mest imponerande är att man gör det år efter år, även om man tappat spelare till både NHL och KHL. Som inför förra säsongen när Oscar Möller, Jimmie Eriksson, Belemare och ett gäng andra meriterade spelare försvann. Då trodde man att Skellefteå kanske skulle sjunka en aning i tabellen, men icke då. Man var lika starka ändå och tog snudd på SM-guld ändå. Detsamma tror jag man kan göra i år, för när HV besegrades med 2-3 igår var det 10:e raka segern och 14:e raka matchen med poäng för SAIK. Är inte det mäktigt så vet jag inte vad som är det...

Resiltaten från igår:
HV71 - Skellefteå 2-3
Brynäs - Färjestad 3-0

Bernhard Starkbaum storspelade i Brynäskassen och räddade ett flertal frilägen för Färjestad, bl.a. när Rickard Walin kom fri, men Starkbaum plockade både skottet och returen på detsamma. Han var enorm i kassen och höll också nollan. Starkt av Brynäs, som därmed avancerar i tabellen, upp på 3:e plats.

Ärdet kört för Karlskrona?

Frågan är om det inte är kört för Karlskrona nu. Visst, det är 31 matcher kvar att spela och mycket kan hända på den tiden, men just nu talar ingenting, ingenting, för att KHK ska undvika kval till våren. Vi pratade om nyckelmatcher mot närmstalagen i tabellen i torsdags och nu ikväll. I torsdags förlorade man med klara 5-2 mot Modo och ikväll vann Malmö ganska kontrollerat med 0-2 nere i Karlskrona. Detta samtidigt som Modo vann mot Djurgården. Det innebär att Karlskrona står kvar på sina 8 poäng, vilket förövrigt är den sämsta inledningen på högstaserien sedan Väsby ssäsongen 1987/88. Alltså t.o.m. sämre än Leksand förra säsongen. Modo är trots segern fortfarande närmst Karlskrona i tabellen, 11 poäng före och Malmö över sträcket är nu hela 14 poäng före. Det är en enorm uppförsbacke för Blekingelaget och som sagt, ingenting, ingenting talar för att Karlskrona ska undvika kval till våren...

Kvällens samtliga resultat:
Karlskrona - Malmö 0-2
Modo - Djurgården 4-2
Rögle - Linköping 1-4
Växjö - Örebro 2-1
Frölunda - Luleå 4-3

LHC gjorde 3 mål i 1:a perioden och sedan var matchen körd. LHC kontrollerade händelserna bra och Rögle var egentligen aldrig nära.

Återigen levererar förstakedjan i Växjö. De stod för båda målen när Växjö tog ytterligare 3 poäng, vilka gör att man på de senaste 11 matcherna nu har tagit 27 poäng, alltså 9/11 vinster. Snacka om att mästarmaskinen har vaknat...

I Göteborg var det en oerhört svängig och underhållande match. Frölunda gick ifrån till 2-0, båda målen med Luleåinblandning. edan reducerade Luleå, också det med Frölundainblandning och sedan satte man också kvitteringen i powerplay, för att därefter också göra 2-3 01:50 från 2:a periodpausen. Det såg ut att vara Luleåledning inför den 3:e perioden, men se det blev det inte. För 2 sekunder från paus smackade Henrik Tömmernes dit 3-3, en riktig raket som satt som en strut bak i nätet bakom Samuel Ward, som debuterade i SHL, efter att både Joel Lassinantti, Daniel Larsson och unge 3:e målvakten Filip Gustavsson, tror jag han heter, var skadade/sjuka. Ward gjorde det bra, men här hade han inget att göra. Luleå var sedan också bättre i 3:e perioden, men det var Frölunda som gjorde mål. Halvvägs in i perioden satte Spencer Abbott 4-3, vilket också blev matchavgörande.

Kvällens Allsvenska matcher

Almtuna vinner med 4-0 för 2:a hemmamatchen i rad, senast mot Hästen, nu mot Sundsvall. Man gjorde 3-0 i 1:a perioden och ökade på till 4-0 i 2:a perren och sedan var matchen stängd.

Alla resultat:
Almtuna - Sundsvall 4-0
Pantern - Vita hästen 2-3 str

Pontus Sjögren gjorde debut i Panternkassen, han är ju utlånad från Malmö efter sin skada, men det blev ändå förlust. 1 poäng fick man dock med sig efter att erik Nyström kvitterat i powerplay i 3:e perioden. Kevin Eljestål kunde dock avgöra på straffar för Hästens del och Norrköpingslaget är därmed uppe över sträcket igen, förbi Mora, även om Mora har 1 match mindre spelad än vad Hästen har. Almtuna del rycker ifrån Pantern och lagen där bakom, man är nu 4 poäng före Pantern, 2 bakom Bofors, men Bofors har också en match mindre spelad.

Nu kan det knappt bli sämre...

Leksand hade förlorat viktiga matcher mot både Mora och Sundsvall, men under lördagen skulle väl äntligen segern komma? Ännu en viktig match mot ett lag precis i närheten i tabellen stod på menyn. Asplöven. Det lag som hade släppt in flest mål i hela serien, 74st. Man hade å andra sidan gjort 62 mål framåt, vilket var 10 fler än Leksand och bara Tingsryd, AIK, Västerås och Bofors hade gjort fler mål än det.

Hemmalaget fick också en drömstart på matchen, när Simon Olsson och Viktor Ekarv gjorde varsitt mål innan det hade gått 11 minuter. Man ökade sedan på till både 3-0 och 4-0 i 2:a perioden, båda målen inom 03:30. med tanke på leksands oförmåga att göra mål såg läget väldigt, väldigt mörkt ut, trots att det var halva matchen kvar att spela. Patrik White gjorde visserligen sitt 1:a mål i Leksandströjan, typ det 1:a avtryck han har gjort under de här matcherna, men närmre än så kom man inte och Asplöven vann med 4-1.

Att göra 1 mål på det lag som har släppt in flest mål i serien håller givetvis inte. Att förlora 3/3 matcher mot lag som ligger precis runtomkring Leksand i tabellen håller givetvis inte. Det är faktiskt så illa så att man nu ligger sist i Allsvenskan. Sist! på 14:e plats och då har nästan halva serien gått. Visst om man gör det efter 2-3 omgångar, men nu har tabellen ändå satt sig litegrann och ändå ligger man sist. Precis som min statistiska uträkning visade efter 1/4 av serien så kommer det bli oerhört tufft att hålla sig undan kval om man fortsätter på den inslagna vägen. Nu har snart ytterligare 1/4 av serien gått, alltså 2/4, eller 1/2, halva serien. Den senaste fjärdedelen är inte helt avklarad ännu, Leksand har 2 hemmamatcher mot Västerås och Björklöven kvar innan dess, men som det ser ut just nu har faktiskt den 2:a fjärdedelen varit ännu sämre än den 1:a, men mer om det i ett annat inlägg. Svart på vitt är i vilket fall att Leksand just nu är jumbo i Hockeyallsvenskan 2015/16...

Helgens samtliga matcher:
Asplöven - Leksand 4-1
Mora - Björklöven 4-2
Vita hästen - Bofors 3-2 str
Tingsryd - Panten 2-1
Sundsvall - Timrå 3-1
AIK - Almtuna 4-3 SD

Sundsvall noterar den klart högsta publiksiffran under den här säsongen och säkerligen på vääldigt länge, 2890 åskådare, i det 2:a derbyt mellan sundsvall och Timrå den här säsongen. Det 1:a vann Sundsvall i Timrå, det 2:a vann också Sundsvall, nu på hemmais, efter att Christian Söderström gjort 1-0 14 sekunder från 1:a periodvilan och där Tommy enström ökade på till 2-0 i 2:a perioden. Timrå gav spänning i det hela med sitt 2-1-mål 6 minuter från slutet, men Sundsvall redde ut stormen och kunde istället avgöra med 3-1 minuten senare. Starkt av sundsvall, som därmed håller sig över sträcket och är 2 poäng före både Timrå och Leksand.

Tingsryd fortsätter att vinna, även om det satt långt in den här gången. Man tog visserligen ledningen i den 1:a perioden, men Malmölånet Johan Björk kvitterade för Pantern, en ställning som stod sig väldigt länge, till det bara återstod 8 minuter. Då satte Markus Persson 2-1, vilket också blev matchvinnande. tingsryd har därmed tagit hela 51 poäng på 24 matcher. Det är alltså 2,1 poäng i snitt och man skulle alltså stanna på 111 poäng. Det kommer man givetvis inte att göra, men jag vågar nästan säga att man redan nu har fixat en slutspelsserieplats. Det är 20 poäng ner till Hästen på 9:e plats. visst, det är 84 poäng kvar att spela om, men att tappa minst 20 poäng samtidigt som lagen bakom bara vinner och vinner, det är inte troligt. Man kommer troligen ha en dipp för eller senare, men att det räcker till slutspelsserien ändå, det vågar jag nästan lova. Så, grattis alla Tingsrydsfans där ute...

Tingsryd drygade dessutom ut ledningen i tabellen jämt mot AIK, eftersom att AIK "bara" fick med sig 2 poäng mot Almtuna och faktiskt var ganska illa ute. Almtuna ledde nämligen med 1-3 inför den 3:e perioden, men Jonathan Andersson och Emil Lundberg såg till att det blev förlängning och där kunde samma Lundberg avgöra bara 46 sekunder in i förlängningen.

I mora var det rena målfesten till en början. 4 mål och 2-2 var ställningen efter bara 08:34. Löven gick ifrån till 0-2 och det såg ganska dystert ut för hemmalaget, men 2 snabba repliker gjorde att det var helt jämt igen och sedan spikade Jonas Johansson igen och Mora kunde till slut vinna med 4-2, det sista i öppen kasse.

Örebro förlorade hemma igen

Behrn arena har varit en riktig mardröm för motståndarna under en period. Inget lag hade vunnit där sedan Leksand gjorde det i januari. Sedan kom en förlust och när djurgården vann med 3-4 i lördags var det 3:e raka hemmatorsken för Örebro. Vilken scénförändring. Markus Ljung satte 0-1 i boxplay 5 minuter in i matchen och sedan ökade Robin Alvarez på till 0-2 innan 1:a perioden var över. Daniel Brodin gjorde sedan 0-3 innan Örebro kunde reducera. Det var början på en grym upphämtning, för Greg Squires reducerade på nytt och Daniel Viksten satte också 3-3 i 3:e perioden. Ett rejält momentum för hemmalaget där alltså, men Anders Eriksson åkte kort därefter ut för en slashing och då gjorde istället Markus Ljung sitt 2:a mål i matchen och fastställde slutresultatet 3-4. tungt för Örebro, desto bättre för Djurgården, som går förbi just Örebro i tabellen och som nu dessutom bara är 1 poäng bakom LHC på 6:e plats.

Helgens samtliga resultat:
Örebro - Djurgården 3-4
Färjestad - Linköping 3-1
HV71 - Modo 3-1
Skellefteå - Karlskrona 4-2
Malmö - Växjö 2-7
Luleå - Brynäs 5-4
Rögle - Frölunda 2-5

Hade Karlskrpna tagit poäng mot Skellefteå, i Skellefteå, då hade det varit en rejäl smäll, men det gjorde man inte. Man lyckades dock hålla ner siffrorna, för när Patrik Sakrisson, Jimmie Eriksson och John Norman hade stänkt in varsitt mål när det bara hade gått 12 minuter, då kändes det som att det skulle rinna iväg, men KHK spottade upp sig. Det räckte inte för poäng, men det stannade ändå "bara" vid 4-2 och man vinner alltså matchens 48 sista minuter med 2-1. Mattias guter stod förövrigt för båda Karlskronamålen.

I Luleå var det jämnt, tills Brynäs fruktade förstaline gav bortalaget ledningen efter 19:17. Anton Rödin satte dit sitt 11:e mål för säsongen. 01:24 in i 2:a perioden kvitterade dock Janne Sandström för hemmalaget. Jesper Ollas gjorde sedan på egen hand 1-2 i boxplay, men Luleå kom tillbaka en gång till innan den 2:a perioden var slut och i 3:e tog man för 1:a gången i matchen ledningen med 3-2, men rödin höll sig framme igen och satte dit sitt 12:e mål för säsongen när han gjorde 3-3 för Brynäs, 12 minuter från slutet. Det stannade dock inte där. För bara 21 sekunder senare smällde Toni Rayala in 4-3 för Luleå och man ökade sedan på till 5-3. Brynäs tog timeout och kröp faktiskt närmre när Anton Rödin gjorde hattrick, men närmre än 5-4 kom man inte och Luleå tog 3 nya poäng. Kanske har man börjat komma igång nu? Man ligger dock "bara" 10:a med sina 26 poäng. Det är dock bara 2 poäng upp till HV. Neråt är det 3 poäng ner till Rögle och sedan ett litet hopp ner till Malmö på 12:e plats med sina 19 poäng. Malmö, som här fick se sig slagna av ett effektivt och skickligt Växjö, där förstalinen återigen spelade en stor roll till den stora segern. firma Kiiskinen/Rosén/Gynge stod för 3 mål, där Rickard Gynge stod för 2 av dem. Joakim Hilding gjorde dessutom 1+1 och kanske är han då inte lika aktuell för Frölunda längre, vilket det ju har pratat om ett tag nu. Noterbart från matchen var också att Stefan Steen vaktade Växjökassen. Han var utlånad till Pantern i någon match förra veckan och imponerade inte alls. Pantern förlorade den matchen, tror det var mot Oskarshamn, men här hade han en räddningsprocent på över 95%.

Karlskronas chans...

...Var i onsdags, då man gästade nästjumbon Modo, och på tisdag, då Malmö gästar ABB arena Karlskrona. Vinst i de båda matcherna och man skulle vara med i racet igen, men förlust mot de båda skulle innebära att Modo var 8 poäng före och Malmö minst 12 före. Med tanke på att KHK bara har mäktat med totalt 8 poäng hittills så finns det inte mycket som talar för att man skulle klara det.

Man öppnade i vilket fall bra mot Modo och tog ledningen med 0-1, men sedan var det roliga slut. På 10 sekunder vände Modo på steken när Boby Buttler först gjorde 1-1 och Gustav Posler sedan stänkte in 2-1. Man ökade sedan på till 3-1, 4-1 och 5-1, innan Karlskrona kunde reducera i slutet av matchen, men det blev allts åen klar förlust för bottenlaget och istället för att vara 2 poäng bakom är nan nu just 8 poäng bakom och uppförsbacken ser väldigt, väldigt brant ut för KHK...

Samtliga resultat i SHL de senaste dagarna:
Modo - Karlskrona 5-2
Djurgården - Rögle 5-1
Örebro - Luleå 1-2
Brynäs - HV71 2-1 SD
Växjö - Skellefteå 2-5
Linköping - Malmö 2-3 str
Frölunda - Färjestad 2-1 SD

På Hovet var det samma sak som i Fjällräven center. Bortalaget tog ledningen, men när Alen Bibic, som då givetvis är tillbaka i Rögle igen efter utlåningen till Lekssand, fick matchstraff vände Djurgården på steken och sedan var det inget snack om saken. Tomi Sallinen noterades dessutom för 2 mål, hans 4:e och 5:e för säsongen, efter en lång måltorka här på slutet.

Det var faktiskt inte fullsatt i Behrn arena, vilket det ju nästan alltid är, men nu var det "bara" 5333 åskådare på plats. De fick se hemmalaget ta ledningen i den 2:a perioden, men Lulår kvitterade innan perioden var över och 4 minuter in i 3:e perren kom segermålet när Peter Cehlarik stänkte upp pycken i nät bakom Julius Hudasek. Äntligen, äntligen kan man väl säga för Luleås del. En seger var nödvändig här och den kom också, men vägen är lång, läng för att nå dit man siktade innan säsongens start.

Inget tycks kunna stoppa Skellefteå i nuläget och mönstret från finalserien i våras fortsätter, bortalaget vinner. Ritola noterades också för sitt 2:a mål på lika många matcher och SAIK är nu bara 2 poäng bakom Frölunda, som här tog bonuspoängen mot Färjestad i ett riktigt klassikermöte inför över 12 000 åskådare på läktarna. Bäst på planen var dock Justin Pogge som motade hela 38 skott och var riktigt bra i 3:e perioden, där Frölunda vann skotten med hela 13-2. Ändå fick Färjestad bara med sig 1 poäng från matchen.

Malmö hade aldrig vunnit i Linköping. Inte sedan Stångebrotiden någon gång, men nu var det dags igen, om än bara på straffar. Vinst blev det i vilket fall, detta trots att LHC på 43 sekunder i 2:a perioden gick från 0-0 till 2-0. Malmö gnetade sig ikapp till 2-2 och tog sedan också bonyspoängen på straffar. Jens Olsson blev matchhjälte där.

Oväntad Timråseger

När 2:an AIK gästade E.on arena under gårdagskvällen kändes det på förhand som en väldigt, väldigt svår match att vinna för hemmalaget, men det gjorde man. Man gjorde 1-0 redan efter 49 sekunder och ökade sedan på till 2-0, innan AIK kunde reducera. Timrå ryckte dock återigen åt sig en tvåmålsledning i 2:a perioden, varefter AIK kröp närmre igen. Närmre än 3-2 kom man dock inte, utan Timrå kunde göra 4-2 och sedan också 5-2 i öppen kasse. En högst oväntad Timråseger, vilken dock gör att man klättrar förbi Sundsvall, som då återigen är sist, och Leksand, som har sämre målskillnad än vad Timrå har. Så, nu är Leksand återigen nere under det där sträcket...

Gårdagens resultat:
Timrå - AIK 5-2
Asplöven - Västerås 3-6

Asplöven var också på väg mot en seger när man tog ledningen redan efter 01:04. Västerås kvitterade 12 minuter senare, men precis i upptakten av 2:a perioden återtog Asplöven ledningen igen, nu efter 01:34, en ledning som man ökade på till 3-1 innan perioden var över. Sedan kom raset. Eller var det Västerås som stäppade upp ett antal steg i 3:e perioden? Man kan väl säga att det var utvisningarna som fällde Asplöven, för både 3-2, 3-3, 3-4 och 3-5 kom i powerplay, 3-4 och 3-5-målen t.o.m. i spel 5 mot 3. 3-6 gjorde man i spel 3 mot 5. Det händer inte ofta, men vilken stjärnsmäll för Asplöven. Förhoppningsvis kan det sätta sig i huvudet på dem tills imorgon, då Leksand gästar ICA arena...

Daladerby

1:a Daladerbyt i Leksand sedan säsongen 2012/13, 2:a Daladerbyt den här säsongen. Det 1:a vann Mora med 2-1 uppe i Mora och här fick man en flygande start. Leksand öppnade bäst, men när Janos Hari, som var tillbaka igen efter sin skada, var för het och drog på sig en utvisning small det bakom Frans Tuohimaa. då hade det bara gått 01:29 av matchen

En riktig kalldusch för de blåvita, men man kom succesivt in i matchen igen och saknade definitivt inte chanserna, men precis som senast i Mora storspelade Jakob Johansson, i kombination med att Leksand inte hade någon spets framåt. det var anfall och chanser, ja, men det var ganska uddlöst. trots 2 powerplay fick man inte in pucken och istället kunde mora göra 0-2 med 18:17 på klockan.

En minst sagt dålig start för Leksand, inte minst med tanke på att man sällan ens gör fler än 2 mål i en match. Innan kvällens match hade man gjort 51 mål på 22 matcher, alltså 2,4 mål i snitt/match. För att vinna här var man alltså redan nu tvungna att göra fler mål än snittet, men det var 40 minuter kvar att spela och mycket kunde hända...

Det var dock Mora som fortsatte att trumma på i 2:a perioden och 0-3 var oeehört nära, men då slängde Tuohimaa ut klubban och stötte undan pucken, något som skulle kunna vara matchavgörande. 0-3 där och uppförsbacken hade blivit väldigt, väldigt brant för Leksand. Faktum var dock att nästa mål skulle bli väldigt, väldigt viktigt i vilket fall. 1-2 och Leksand var med igen, 0-3 och matchen skulle nästan vara stängd.

Mora var också närmst 0-3, då man hade ett skott i stolpen, men inget mål den gången. Man fick också ett powerplay, men den här gången var det fruktlöst och det var fortsatt 0-2, trots att Leksand hade ett friläge kort därefter.

I 3:e perioden trummade Leksand på en del, flyttade upp spele , men Jakob Johansson var riktigt bra, lämnade inga returer och släppte inga puckar förbi sig. detta samtidigt som tiden rann iväg allt mer och mer. Leksand försökte och försökte, men skapade bara ett gäng halvchanser, tills ett slumpmål kom. Viktor Mårtensson tryckte in sitt 2:a mål för säsongen och det var match igen.

Tyvärr kom det lite sent. Bara 4 minuter återstod, men kvitteringen var inte långt bort när Robin Jakobsson fick chansen, men den gode Porsberger stod vänd åt fel håll när han skulle avsluta. Publiken hade dock vaknat till på allvar igen och det var rejält drag i arenan, men tiden tickade upp mot 20:00. Bara 2 minuter kvar, bara 1 minut kvar. 30 sekunder kvar. Leksand plockade Tuohimaa, men kom inte till några avslut, lyckades inte etablera tryck och Mora kunde istället avgöra i öppen kasse.

Tung jävla fucking förlust, igen.

Det är inte mycket som går Leksands väg den här säsongen och nu hade man bara Björklöven att tacka för att man inte är under det nedre sträcket igen, för Löven slog Sundsvall med 5-2, och Sundsvall är därmed kvar under sträcket. Vinner Timrå hemma mot AIK imorgon, vilket väl inte är jättesannolikt, är Leksand dock ändå under det där sträcket.

Man slog visserligen vita hästen förra tisdagen, men sedan har man förlorat viktiga matcher mot både Sundsvall och Mora, lag som ligger precis där Leksand ligger i tabellen. Med andra ord, matcher man inte får förlora. Nej, i nuläget ser det mörkt ut i Leksand...

Next up, Asplöven på lördag.

Kvällens och gårdagens samtliga resultat:
Leksand - Mora 1-3
Bofors - Tingsryd 1-5
Almtuna - Vita hästen 4-0
Björklöven - Sundsvall 5-2
AIK - Asplöven 3-1

Bofors öppnade i ett rasande tempo hemma i Nobelhallen och missade öppet mål 2 gånger om precis i inledningen av matchen. Man fortsatte dock att trycka på efter det, men givetvis var det då tingsryd som gjorde mål. I 2:a perioden fortsatte man sedan att ånga på och självförtroendet lyste verkligen om Smålandslaget. man var ruskigt effektiva och på 11 skott gjorde man 4 mål i 2:a perioden och hade alltså klara 0-5 efter 2 spelade perioder. Bofors är inget dåligt lag, Nobelhallen är svår att vinna i, men Tingsryd gör det med hela 5-1 till slut och man fortsätter att imponera, enormt mycket.

Björklöven hade 0-0 mot Sundsvall efter den 1:a perioden, men i den 2:a var det lite proppen ur och efter den 2:a stod det 4-1, som blev 5-1 i den 3:e, innan Sundsvall kunde reducera precis i slutskedet av matchen.

Leksand blir ett Timrå?

Efter att Timrå åkte ur Elitserien, samtidigt som Leksand gick upp, våren 2013, efter 13 år i högstaserien, då har man inte ens varit i närheten av att ta sig tillbaka igen. Det här är klubbens 3:e raka säsong i Hockeyallsvenskan och hittills har man inte ens nått topp 8 något av åren och alltså inte ens haft chansen att ta steget upp igen efter avslutad serie. Man har 2 år i rad tillhört den nedre halvan av tabellen och just nu ligger man t.o.m. sist. Det gjorde man förra året med, ganska ordentligt sist till och med. Då tog man sig samman och hade något slags formtopp, vilken räddade kontraktet och gjorde att man till slut var med och fightades om den där sista topp 8-platsen, som Vita hästen till slut tog.

Samtiditt som det sportsliga fortskred var man oerhört hissnande nära en konkurs. Det rörde sig bara om några dagar. Hade man inte klarat det, då hade Timrå IK inte funnits idag, vilket hade varit en stor smäll för byggden. Timrå IK är ett stort varumärke där, tack vare Timrå IK vet många var Timrå ligger och klubben är i princip synonymt med orten. Precis som leksands IF. Leksands IF är synonymt med Leksand. det är hockeyn man har. Varumärket Leksands IF är t.o.m. ännnu starkare än Timrå IK. Leksands IF är en klassisk förening med fans över hela Sverige, fans som fyller Globen, varesig det är match mot Djurgården förra säsongen eller daladerby mot Mora senare i vinter.

Likheterna med Timrå är dock slående. Ett lag som åker ur högstaserien och därefter inte har varit i närheten av att ta steget upp igen, som snarare har fått kämpa för att hålla sig kvar i näst högsta serien och som varit oerhört nära konkurs. Man har nästan inga namnkunniga spelare längre och för en ganska anonym tillvaro i Hockeyallsvenskan. Att möta Timrå är inget flashigt, inget som drar extra publik eller liknande.

i den situationen tror jag aldrig att Leksand kommer hamna i, för Leksands IF berör alldeles för många på ett alldeles för djupt plan, att möta Leksand kommer alltid vara speciellt, men resten av Timrås tillvaro ser jag tyvärr likheter med Leksands framttid. Pengarna saknas och till slut finns inga namnkunniga spelare alls. Arenan fylls till hälften vid hemmamatcherna och man brottas med ännu djupare ekonomiska problem än nu och håller rent sportsligt till på den nedre halvan av Allsvenskan.

Är det en skräck att hamna där?

Både ja och nej skulle jag nog säga.
Att ständigt ha ett konkurshot över sig är givetvis inget man vill. På den punkten är det en skräck. En halvfull arena blir heller inte hållbart att ha i längden, så där är det också lite av en skräck när fansen inte kommer. Det positiva tror jag dock är att det inte alls behöver vara negativt att man inte har några namnkunniga spelare. Titta bara på Tingsryd. Visst, några lite mer etablerade pjäser har man väl, men man har gått direkt från Hockeyettan till att nu toppa Hockeyallsvenskan, detta trots att man har långt ifrån mest pengar i ligan. Med andra ord, det går ändå, men då ska det till en oerhört bra organisation, både i föreningen och kring laget, vilket väl Leksands IF tyvärr inte riktigt har haft det senaste året.

Man byggde upp något väldigt stabilt och bra när Tommy Salo kom in som sportschef 2011, med andreas Appelgren i båset. Det gick hela vägen upp i SHL. det finns inget som säger att det inte går att göra om den bedriften, men A och O är att satsa långsiktigt och ha en klar och tydlig plan för vad man ska göra och sedan också följa den planen, att svetsa samman en grupp spelare under flertalet år, som "Äpplet" gjorde, och få dem att jobba tillsammans. Att behålla spelare från ett år till ett annat är alltså en väldigt viktig del i det hela.

Tyvärr ramlade vi ur i sämsta tänkbara skede, eftersom att det nu är betydligt svårare att ta steget upp, men bygger man långsiktigt, med en stabil och bra juniorverksamhet med bra och kompetenta tränare och ledare, då kan man definitivt på sikt vara med och kriga om en plats till direktkvalet och kommer man väl dit, ja, då är det ingen omöjlighet att slå ett lag i botten av SHL i 4 matcher i bäst av 7. Det är bara vägen dit som är krokig, men 2 lag från Allsvenskan kommer nå dit varje säsong och om några år är det ingen omöjlighet att det är Leksand som har nått hela vägen dit.

Jag tror dock inte man når dit i år. Det finns ingenting som tyder på det. Faktum är att snittpoängen har sjunkit ännu mer de 9 senaste matcherna. Efter 13 spelade matcher, 1/4 av serien, hade man 16 poäng, 1,23 poäng i snitt/match. Nu, 9 matcher senare, har man 27. Man har alltså tagit 9 poäng på 9 matcher, exakt 1,0 poäng/match i snitt. Det är inte bra.

Back to topic.
Risken är överhängande att Leksand kommer gå samma öde till mötes som Timrå har gjort sedan 2013, men samtidigt finns chansen för att på sikt först etablera sig i toppen av Allsvenskan och därefter bli starka nog för att ta steget upp, men jag tror som sagt det kommer ta några år. Kanske 3-4-5-6 år, men på sikt är det möjligt och det är just så jag tror föreningen måste tänka och jobba efter. En långsiktighetsplan. Annars går det inte.

Man har en bra juniorverksamhet redan nu, utvekla den ännu mer, utnytja den till max och få spelarna att stanna kvar i klubben även efter J20. Då har man sparat många slantar. Dessa spelare kanske inte blommar ut första säsongen, typ Fredrik Forsberg nu, Simon Erlandsson, simon Norberg och alla andra unga spelare vi har i nuläget, men på sikt kan de bli bra, kanske inga världsstjärnor som Filip Forsberg blev, men tillräckligt bra för att kunna vara stommen i detta framtidens Leksands IF.

Det handlar om identiteten i ett lag, den måste man hitta tillbaka till, inte förlora den ännu mer, lite som Modo har gjort de senaste åren.

Det är många faktorer som kan väga både för och emot, att bygga ett framgånsrikt hockeylag är ingen lätt historia, men återigen, man har de pengar man har att röra sig med, man måste anpassa verksamheten efter det och bygga på sikt. Det är A och O. Man får inte förhasta sig och ha som mål att vara tillbaka i SHL om 1-2 år, för det kommer man troligtvis inte att vara. Låt det ta den tid det tar, satsa på egna produkter, ge fansen det de vill ha, för det är en sak vi har och som vi kanske ha mer av än vad något annat lag i hela Sverige har, nämligen fans. Överallt finns vi, det är "bara leksingar, överallt leksingar". Kan föreningen få alla att dra åt samma håll, få alla att följa samma plan, då är mycket vunnet. Så, nu gör vi som hashtagarna lyder , vi #Knyternäven och #Vadsomänkrävsvigördettillsammans!

Tingsryd vann igen

Trots att man hamnade i underläge med både 0-1 och 0-2 när Almtuna kom på besök till Nelson garden arena igår. Tingsryd reducerade i 2:a perioden och i 3:e perioden visade man styrka när man vände på steken och slutligen kunde ta hem matchen med 3-2. Starkt av Tingsryd, som nu har 45 poäng. Det är 18 fler än Leksand och jag tror att man mycket snart har säkrat sitt kontrakt yill nästa säsong...

Gårdagens och kvällens matcher:
Tingsryd - Almtuna 3-2
AIK - Björklöven 4-1
Pantern - Oskarshamn 1-4

Både på Hovet och i Malmö isstadion var det egentligen inget snack om saken. AIK hade 1-0 efter den 1:a perioden och ökade på till 2-0 i den 2:a. Löven reducerade visserligen, men när Jonathan Andersson gjorde 3-1 i 3:e perioden, då var det ridå ner för Björklöven. I Malmö fick Pantern en kanonstart på matchen när man gjorde 1-0 redan efter 2 minuter, men 3 minuter senare hade Oskarshamn kvitterat genom Viktor Öhman. Samme Öhman gjorde sedan både 1-2 och 1-3. Ett äkta hattrick gjorde han alltså och Oskarshamn vann ganska enkelt matchen till slut. Kanske börjar verkligheten komma ifatt Pantern nu? Tror faktiskt inte det dröjer jättelänge innan man är indragna i det där getingboet där bakom på allvar...

Sämsta publiksiffran i Fjällräven center

När LHC kom på besök till Övik och Fjällräven center tidigare ikväll noterades den sämsta publiksiffran där sedan arenan öppnade 2006, 3763 åskådare. Det är nästan 1000 personer färre än vad som på senaste har sett Leksand - AIK, Leksand - Tingsryd och Leksand - Pantern. et är värt att notera...

Matchen då?
Ja, LHC tog ledningen efter bara dryga minutens spel. Modo kvitterade sedan när Noah Welch gjorde sitt 1:a mål i Modotröjan, och man tog sedan ledningen med 2-1 i den 2:a perioden, men LHC kvitterade och återtog ledningen i 3:e perioden. Modo lyckades dock kvittera och fick med sig 1 poäng, men LHC tog ändå bonuspoängen i sudden.

Kvällens matcher:
Modo - Linköping 3-4 SD
Djurgården - Örebro 0-2

Örebro var inte överläget på Hovet, men det var bortalaget som hade marginalerna med sig och när djurgårdrn tryckte på för 1-1 gjorde man istället 0-2 och sedan orkade hemmalaget aldrig ikapp igen.

Förlust i Sundsvall...

Efter Hästenmatchen i tisdags gjorde Leksand och Asplöven en hederlig trade, när Lars Bryggma, som ju avgjorde just matchen mot Hästen, tradades till Asplöven, samtidigt som Johan Porsberger tradades till Leksand. Just Porsberger gjorde under gårdagen sitt 1:a mål i Leksandströjan när han gav Leksand ledningen på straff efter 11 minuter i 1:a perioden.

I 2:a perioden kom Sundsvall ut som ett nytt lag och vände på steken på 02:19, först Tommy enström, som ju har ett förflutet i Leksand, som kvitterade efter 16 sekunder i 2:a perioden och därefter Christian Söderström som gjorde 2-1.

Leksand lyckades kvitera när Brock Montpetit satte sitt 5:e mål för säsongen, men i 3:e perioden återtog hemmalaget ledningen och höll den sedan hela vägen. Man stängde definitivt matchen när man satte 4-2 i öppen kasse och den segern innebär att Sunddsvall nu bara är 1 poäng bakom Leksand i tabellen och att Leksand faller tillbaka i tabellen på nytt, nu till en 11:e plats efter gårdagens resultat.

Gårdagens samtliga resultat:
Sundsvall - Leksand 4-2
Västerås - Pantern 3-2
Mora - Asplöven 3-4 SD
Vita hästen - timrå 3-1
Oskarshamn - Bofors 2-3 str

Leksand står alltså kvar på 27 poäng. Hästen går förbi Leksand igen, efter en stabil seger över Timrå. Man gick upp till 2-0 redan i den 1:a perioden och höll det tills det återstod 01:14 att spela. Då kom Timrås reducering, men närmre än så kom man inte och Hästen kunde avgöra i öppen kasse. Man går därmed upp på 29 poäng och är uppe på 8:e plats igen.

Asplöven tog ledningen både 1, 2 och 3 gånger i Mora. Först med 0-1, sedan 1-2 och därefter med 2-3. Mora kom dock tillbaka alla 3 gångerna och fixade också 1 poäng, en poäng som gör att man alltjämt håller sig över det nedre sträcket och att Sundsvall är under detsamma. Asplöven tog dock bonuspoängen och klättrar därmed också förbi Leksand.

pantern åkte på en ny tung förlust. I torsdags var det Bofors som avgjorde med mindre än minuten kvar att spela. Här gjorde Västerås 3-2 med drygt 3 minuter kvar att spela, detta efter att Pantern gått ikapp från 2-0 till 2-2. surt och tungt för Pantern. Desto bättre för VIK, som går förbi AIK och upp på 2:a plats i tabellen. AIK har dock 2 matcher mindre spelade än Västerås, så chansen är nog ganska stor att man återtar den där 2:a platsen.

effektivt Brynäs vann i Malmö

Malmö var inte ett dugg sämre än Brynäs när de senare gästade Malmö arena under lördagen. Faktum var att man t.o.m. vann skotten med hela 33-19, men ändå var det brynäs som vann matchen med 0-3. Brynäs var effektiva, samtidigt som Bernhard Starkbaum i Brynäskassen storspelade, + att man hade ribba och stolpar på sin sida. Som jag har sagt hur många gånger som helst, det symboliserar verkligen ett lag i medgång och ett lag i motgång.

Gårdagens samtliga resultat:
Malmö - Brynäs 0-3
Karlskrona - Rögle 0-3
Luleå - HV71 1-4
Djurgården - Frölunda 5-2
Växjö - Linköping 3-2
Färjestad - Skellefteå 1-5

Rögle tog mycket, mycket viktiga poäng i nykomlingsmötet mot Karlskrona, som väl ändå hade god smak i munnen inför matchen, efter 2 raka matcher med poäng, men här var det stopp. Lars Volden motade alla 34 skott, höll nollan och Rögle tog 3 blytunga poäng och är nu faktiskt 11 poäng före Modo under sträcket, 15 poäng före Karlskrona.

I Karlstad spelade Mattias Ritola sin 1:a match för Skellefteå och han gjorde mål direkt. sista spiken i kistan satte han i nät bakom Lars Haugen. Då var dock matchen redan mer eller mindre stängd. Andrew Calof's 0-3-mål kan man nog säga stängde matchen. ett mål som videogranskades länge och väl, med tanke på hur och om han styrde in pucken med skridskon. Det dömdes dock mål och detta var då kort efter att Färjestad fått ett 1-2-mål bortdömt.

Djurgården fick stryk med 3-0 nere i Göteborg i fredags, men knappt ett dygn senare studsade man tillbaka ordentligt och vann övertygande på Hovet mot Frölunda med klara 5-2. Det var Frölundas 2:a förlust under ordinarie matchtid den här säsongen.

Det Djurgården klarade av klarade dock inte LHC av. Växjö vann med 0-1 i Saab arena i torsdags och här gick man upp till 3-0 innan LHC vaknade, men man nådde aldrig hela vägen fram. Tuomas Kiiskinen stod för 2 nya mål.

Modos glädje blev kortvarig

fter att man slagit Färjestad med 3-4 efter sudden igår hoppas man kanske på en Johanssoneffekt i Övik, men glädjen blev kortvarig, för ikväll vann örebro med klara 0-5 i Fjällräven center, detta trots 42-19 i skott. Julius Hudasek storspelade dock och motade alla 42 skott. Starkt av Örebro, mindre starkt av Modo...

Kvällens resultat:
Modo - Örebro 0-5
Frölunda - Djurgården 3-0

Djurgården hade chansen att ta ledningen i powerplay, men istället var det Niklas Lasu som gav Frölunda ledningen i boxplay. Sedan hade Djurgården chansen att kvittera på straff i början av 3:e perioden, men träffade då stolpen och kort senare ökade Frölunda istället på till 2-0.

Starkt att komma tillbaka efter den starten

Leksand har budgeterat med ett ganska högt publiksnitt, 4800 någonting tror jag det är. Riktigt så högt var det inte igår när AIK kom på besök, men man ska ändå stå stolta i ryggen tycker jag, för 4613 var fler än vad det var både i Skellefteå, 4456, i Ängelholm, 4301, och anmärkningsvärt nog i Karlstad, 4564.

De drygt 4600 åskådarna på plats i Tegera arena fick dock se en katastrofal start från hemmalagets sida. Det var så dåligt så det knappt finns ord för det. AIK var enda laget på isen, leksingarna såg ut som rundningsmärken och AIK gjorde lite som man ville. Man gjorde också 0-1 redan efter minutens spel och 0-2 satt sedan i nät 6 minuter senare.

Det var bara AIK för hela slanten, Leksand hade knappt ett skott på mål och det såg ut att bli en dyster afton i Dalarna, med en klump i magen efteråt, men i 2:a perioden kom Leksand ut som ett nytt lag. Brock Montpetit smällde in 1-2 och Tommi Paakkolanvaara satte sedan kvitteringen bakom robin Rahm.

I 3:e perioden stod matchen och vägde och ju längre klockan tickade upp mot 60:00, ju mer krampaktigt blev det. Nästa mål skulle bli enormt viktigt, men det blev inget nästa mål. Inte i sudden heller, utan matchen fick avgöras på straffar och det blev ett väldigt långt straffavgörande. Paakkolanvaara satte Leksands 1:a straff, samtidigt som AIK missade både 1:a och 2:a straffen. Hade Montpetit satt Leksands 2:a straff hade saken alltså varit klar, men han missade och istället kunde Jesper Frödén sätta AIK's 3:e straff, samtidigt som Tobias Ericsson missade. Det blev alltså suddenstraffar och där satte Paakkolanvaara både sin 2:a och 3:e straff, men det hjälpte ändå inte, för Robin Kovacs och Christian Sandberg satte också varsin straff. Inte förrän i 8:e straffomgången kunde Kovacs slutligen avgöra för AIK, som alltså tog hem bonuspoängen.

Med tanke på den start i matchen Leksand fick så är det starkt att komma tillbaka till 2-2 och mycket ska man nog, återigen, tacka Frans Tuohimaa för. Hade inte han klivit fram som han gjorde i resten av 1:a perioden, då det i princip var spel mot 1 mål, ja, då hade matchen kunnat avgöras där. Det är något jag tycker man ska ta med sig till morgondagens match mot Sunddsvall. Sedan är det givetvis aldrig okej att komma ut till en match och vara så fullständigt under isen som man var i 1:a perioden, men som sagt, det finns ändå positiva saker att ta med från den här matchen, helt klart.

Gårdagens samtliga resultat:
Leksand - AIK 2-3 str
Björklöven - Vita hästen 3-0
Almtuna - Oskarshamn 4-1
Bofors - Pantern 4-2
Timrå - Tingsryd 1-3
Asplöven - Sundsvall 3-4 str

Leksand låg ju på samma poäng som Vita hästen inför omgången och i och med sin poäng skulle man ha klättrat upp över slutspelsseriesträcket, men Björklöven slog ju just Vita hästen och det innebär att Löven istället klättrar förbi både Hästen och Leksand, upp på 8:e plats, på samma poäng som Leksand, men med bättre målskillnad. Löven studsar alltså tillbaka efter 7-2-förlusten mot Tingsryd tidigare i veckan, ett Tingsryd som fortsätter att vinna, detta trots 17-0 i skott till Timrå i 3:e perioden. 17-0! Det ni. Det innebär också att Tingsryd faktiskt drygar ut serieledningen med 1 poäng jämt mot AIK, eftersom att Gnaget bara fick med sig 2 poäng från Leksand. AIK har dock en match mindre spelad, så man kan gå förbi Tingsryd vid lika antal spelade matcher.

Bofors slog Pantern i en riktig sexpoängsmatch. Pantern hade 33 poäng innan kvällen, BIK hade 34. Pantern gjorde också 0-1, men genom 2 snabba mål i slutet av 1:a perioden hade Bofors vänt på steken. Pantern kviterade med 11 minuter kvar av matchen och det såg ut att gå till förlängning, men med 40 sekundeer kvar att spela prickade Daniel Wessner in 3-2 bakom Viktor Andrén och sedan satte man 4-2 10 sekunder senare, faktiskt inte i öppen kasse. Enormt tung förlust för Pantern, i synnerhet med tanke på tabelläget, vilket då istället säger att BIK nu är 4 poäng före.

I Haparanda gjorde Asplöven både 1-0 och 2-0 i 1:a perioden, men ungefär som i Leksand hade de båda lagen varsin period, för i 2:a både reducerade och kvitterade Sundsvall. Bortalaget tog också ledningen i 3:e perioden, men 2 minuter senare var det kvitterat igen. Matchen gick till förlängning och straffar, där Sundsvall satte sina 2 första, Asplöven missade sina och bonuspoängen var ett faktum för sundsvall, som nu bara är 1 poäng bakom Timrå i tabellen och som faktiskt bara har 4 poäng upp till Björklöven och Leksand. Så tätt och jämnt är det på den nedre halvan av tabellen. Det blir med andra ord en riktig sexpoängsmatch mellan Sundsvall och Leksand imorgon. Det blir det även mellan Hästen och Timrå och mellan Mora och Asplöven. Många tabelförändringar kan ske där. Sundsvall är som sagt 4 poäng bakom Leksand, Timrå är 2 poäng bakom Hästen och Asplöven är 1 poäng före Mora.

Luleå fortsätter att förlora

Luleå har inte imponerat under hösten. Man satte höga mål inför säsongen. Kansliet målades i guld och man skulle både vinna SHL och CHL. Man värvade meriterat, men precis som så många gånger förr har den gode Fagervall där uppe i norr inte lyckats få ihop alla bitar i laget. Jag menar inte att Fagervall har gjort det förr, men det har hänt flertalet gånger genom hockeyhistorien, inte minst i Leksand. Under första åren i Allsvenskan efter att man åkte ur våren 2006 värvade man precis så. Tungt och meriterat, till synes på kort sikt. Man hade ett tungt lag på pappret, ja, men man fick inte ihop gruppen och så gick det som det gick. att svetsa samman en grupp tar ju tid, det är Tingsryd och Pantern lysande exempel på, likssom Leksand när man tog klivet upp 2013. då hade man byggt långsiktigt, fått behålla stora delar av laget från föregående säsong och fått in de nya pusselbitarna på ett bra sätt i laget. Precis som Tingsryd har gjort nu. Man har långt ifrån det bästa laget på pappret, men ändå toppae man Hockeyallsvwnkan efter 21 spelade omgångar.

I Luleås fall lovade Fagervall förändring efter uppehållet. Det blev inte så mycket förändring. Åtminstone inte till det bättre. För igår körde Malmö över Lulåe med hela 5-1. Man hade 1-0 efter den 1:a perioden och gjorde sedan 2-0, 3-0 och 4-0 ganska snabbt i 2:a. Luleå reducerade, men närmre än så kom man inte och Malmö är nu bara 3 poäng bakom just Luleå i tabellen, Luleå 11:a, Malmö 12:a.

Samtliga resultat från gårdagens SHL:
Malmö - Luleå 5-1
Linköping - Växjö 0-1
HV71 - Karlskrona 3-2 SD
Färjestad - Modo 3-4 SD
Rögle - Brynäs 1-5
skellefteå - Örebro 3-2 SD

Karlskrona fortsätter att ta ströpoäng. Det är givetvis bättre än ingenting, men det är fortfarande 5 poäng upp till Modo och 9 poäng upp till Malmö över sträcket. Faktum var ju att man t.o.m. tappade 1 poäng jämnt mot Modo, eftersom att Modo vann i Karlstad, efter att ha tagit ledningen med 0-1 i 1:a perioden, Färjestad kvitterade kort därefter, varefter samma sak upprepades i 2:a perioden. Modo gjorde 1-2, men Färjestad kvitterade kort därefter. Kanske var det början till en Johanssoneffekt i Modo, nu när man sparkat Larry Huras under uppehållet?

Växjö har haft statistiskt lätt för LHC de senaste gångerna lagen har mötts och så blev det även igår, även om det satt långt in. Först i 3:e perioden klev firma Rosén/Kiiskinen fram och avvgjorde matchen med dess enda mål.

Axel Holmström var lysande i slutspelet i våras, men i höst har det gått lite tyngre, men igår stod han för 1+1 när Skellefteå slog Örebro i sudden med 3-2, trots att man hade 2-0 efter drygt 22 minuters spel av matchen. Örebro kom dock tillbaka och fixade 1 poäng.

Brynäs är slutligen tillbaka på vinnarspåret igen. 1-5 i Ängelholm och det var inget snack om saken. Oscar Dansk hade väl ingen av sina bättre kvällar och bjöd Sondre Olden på hans 0-1-mål 9 minuter in i matchen. Olden dumpade bara ner pucken, men den studsade fram framför kassen igen och plötsligt låg Dansk på isen och simmade och Olden hade bara att lyfta in pucken i tom bur. Rögles enda mål gjordes förövrigt av patrik Cehlin...

Hemma, fast borta

När Leksand kom till Norrköping och Himmelstalundshallen under tisdagen för 1:a matchen av 3 den här veckan och 1:a matchen efter uppehållet var det naturligtvis mycket folk på plats. Drygt 4100 personer var på plats i "Himpan" och det var Leksand som fick en kanonstart på matchen, när Tobias Ericsson slog in 0-1 bakom Axel Brage redan efter 3 minuters spel. Samtidigt fortsatte Tuohimaa att spela sådär bra som han har gjort de senaste matcherna i Leksandskassen. Hästen saknade inte chanser, men det var Leksand som gjorde mål och 0-2-målet var inte vilket som helst. lars Bryggmann slet sig fri i boxplay, såg ut att sumpa chansen när han nästan tappade pucken bakom mål, men han nästan slänggde sig efter pucken, fick tag i den och slängde in den på chans mot Brage. den studsade på hans rygg eller ben och in i mål, 10 sekunder från 2:a periodpausen och bortaföljet skanderade "Boxplay för Dalarna, chalalalalalala!".

Hästen reducerade några minuter in i 3:e perioden genom Markus Eriksson, men Leksand spelade bra och disciplinerat, höll i pucken bra och det höll hela vägen.

Seger med 1-2 och Tuohimaa har därmed släppt in 3 mål, varav 1 på straff, de 3 senaste matcherna. 2 spelmål på 3 matcher alltså. Det är inte illa. Bortastå tog dessutom över himpan fullständigt och laget bars garanterat fram av Superstars oavbrutna sång de sista 5-6-7 minuterna. En oerhört skön seger som gör att Leksand faktiskt klättrar upp på 9:e plats, på samma poäng som just hästen över playoffsträcket. kanske är saker och ting på rätt väg nu?

gårdagens samtliga resultat:
Vita hästen - Leksand 1-2
Västerås - Bofors 0-1
Pantern - Almtuna 3-1
Tingsryd - Björklöven 7-2
Oskarshamn - Timrå 3-2 SD

Västerås åker på sin 4:e raka förlust och nollas dessutom på hemmais. Daniel Wessner satte avgörande 0-1 tidigt i den 3:e perioden och Emil Kruse i Boforskassen höll sedan emot hela vägen, trots 34 skott på sig. Tungt för VIK, som därmed också förlorade serieledningen. Till vilka då? Jo, till Tingsryds AIF av alla lag! Nykomlingen i Hockeyallsvenskan som alltså toppar hela tabellen efter snart halva grundserien. Tabellen är jämn och det skiljer bara 18 poäng från Tingsryd i topp till Sundsvall i botten, men jag vågar snart nästan säga att Tingsryd, och Pantern med för den delen, snart har grejat kontrakten till nästa säsong. Att slå Björklöven, som man fick stryk med klara 5-1 mot uppe i Umeå så sent som i fredags, med klara 7-2 är inte illa. det är tvärtom riktigt imponerande! Imponerande är det också av Pantern som också fortsätter att vinna och alltjämnt befester sin topplacering i serien. man är alltjämt 6:a i tabellen och har faktiskt släppt in minst mål i hela serien, 40st.

Matcherna under uppehållet

Under den gångna veckan har det som bekant varit landslagsuppehåll för Karjala tournament, en turnering som Tre kronor förövrigt vann efter att ha besegrat Finland tidigare idag, i en ren final, med 3-2, men det har trots det spelats ett fåtal matcher i Hockeyallsvenskan:

sundsvall - Mora 0-2
Västerås - Oskarshamn 2-3
Björklöven - tingsryd 5-1
AIK - Tingsryd 2-3

Emil Bejmos mål i 2:a perioden blev avgörande när Mora bortaslog ett formstarkt Sundsvall med 0-2. Viktiga, mycket viktiga, poäng för Mora. Hade Sundsvall vunnit där hade Mora varit ny jumbo i serien. Nu klättrade man till 10:e plats med sina 25 poäng och Sundsvall är kvar i botten på 21.

Oskarshamn fortsätter att övertyga och här kom en ny imponerade seger när man bortaslog Västerås med 2-3, efter att man avgjort i sista perioden. IKO befester därmed sin 3:e plats i tabellen. Eller, man gjorde det, tills Tingsryd skrällde tidigare idag och blev 1:a lag den här säsonen att vinna på hovet, efter att man rivstartat och gjort 0-2 i den 1:a perioden och ökat på till 0-3 i den 2:a. AIK reducerade 2 gånger om i den 3:e perioden, men nådde aldrig hela vägen fram. Grymt starkt av Tingsryd, som verkligen studsade tillbaka efter en riktig käftsmäll uppe i Umeå i fredags, där Björklöven vann stort för 2:a matchen i rad. Först 5-2 mot Oskarshamn och nu 5-1 nmot Tingsryd. Det gör att man klätrar upp på lite säkrare mark med sina 25 poän, samma som både Mora och Asplöven där bakom och 1 poäng bakom Hästen på 8:e plats.

Genomgång av truppen

Såhär under landslagsuppehållet passar det bra att gå igenom Leksands trupp så som den såg ut inför säsongen och ge ett litet uttalande om hur varje spelare har presterat sett till de krav man kan ha på just den spelaren i det här laget.

Målvakter

Henrik Haukeland

Har fått stå tillbaka för Tuohimaa en del, men tycker han överlag har gjort det stabilt när han väl har fått vakta kassen. tycker nog han har övertygat mer än vad Tuohimaa har gjort, kanske för att kraven på den senare är lite högre...

Frans Tuohimaa

Tycker inte tuohimaa har levererat på den nivån man kunde förvänta sig innan säsongen. Stundtals har han varit bra och höll nollan mot Pantern, men det är för svajigt och det släpps för många mål bakåt, tyvärr.

Backar

Simon Erlandsson

Simon har väl inte gjort något större väsen av sig, men han gör sitt jobb, gör det han ska, men trodde kanske han skulle ta större kliv framåt till den här säsiongen än vad han har gjort. Är dock klart godkänd.

Robin Jacobsson

Jakobsson har varit bra. Stor, tuff och rejäl. ingen poängspruta, men det visste vi ju innan. Är definitivt en tillgång defensivt.

Alexander Ytterell

Ytterell har, tillsammans med Amnér, varit klart bästa back och är enormt värdefull i powerplay. Har definitivt levererat!

Viktor Amnér

Amnér har om möjligt varit ännu bättre än ytterell. Är kanske den spelare som har presterat allra bäst. Öser in poäng och är bäst på isen i match efter match. Han har definitivt fortsatt att leverera på den här nivån och är nog Leksands bästa nyförvärv inför den här säsongen. Jag säger bara, håll hårt i Amnér, annars ryker han snart till SHL om inte Leksand går upp.

Matias Lassen

Lassen har gjort det bra, har gjort några poäng, några mål och varit ganska stabil. Ingen som sticker ut, men gör sitt jobb och gör det oftast bra.

Jonas Frögren

Har varit skadad under en dryg månad, kom tillbaka, men drog troligen upp samma skada igen och kommer bli borta ytterligare en tid. tungt avbräck, men "Fröga" har sett sina bästa dagar och kanske håller inte kroppen längre? Han är i vilket fall nästan garanterat en tillgång utanför isen för det här unga laget.

Tobias Ericsson

Ericsson har varit helt okej. Han har inte exploderat och öst in poäng direkt och man kanske skulle kunna förvänta sig lite mer poäng från hans klubba, men han har inte varit dålig på något sätt.

Forwards

Martin Grönberg

Grönberg har inte synts så mycket. Trodde nog han skulle ta större steg till den här säsongen, precis som Erlandsson. Han har inte varit dålig han heller och han är ung och har framtiden för sig. Kanske blommar han ut nästa säsong?

Viktor Mårtensson

Mårtensson har faktiskt inte fått så mycket speltid. Tror t.o.m. han har stått utanför laget vid några tillfällen, vilket jag tycker är lite förvånande. Visst, han är ingen poänggörare, men han är trots allt en av få som var med i SHL förra säsongen och som där gjorde det ganska bra. Så att han nu står utanför det här kraftigt försvagade Leksand är lite anmärkningsvärt.

Janos Hari

Det tog lite tid, men när Hari väl kom igång gjorde han det ordentligt och har gjort mycket poäng. tyvärr är han nu skadad, vilket helt klart är ett avbräck för laget. Återstår att se hur länge han blir borta...

Martin Karlsson

Tyckte Martin kom igång bra på säsongen och gjorde väl mål där ganska tidigt, men sedan har det avtagit litegrann och han har väl haft det lite tufft, men potentialen finns ju där. Sedan är han kanske inte heller någon målspruta, men poängen trillar in då och då och han irriterar framför mål, precis som han ska göra.

Jon Knuts

Jag hade förväntat mig mer av Knuts. Knuts som kom tillbaka till laget under förra säsongen och som valde att stanna kvar i klubben även den här säsongen. Han är väl den i den här truppen med mest Leksandshjärta, nu när Bergenström är borta, men som sagt, jag hade förväntat mig att Knuts skulle leverera mer framåt. Det är långt kvar av säsongen, så han kanske kommer igång. Vi får hoppas på det, för han har mycket hjärta i sig, den gode Knuts. Kan nog bli väldigt viktig i ett kvalspel framåt vårkanten, oavsett om det blir negativt eller positivt kval.

Lukas Ericsson

Jag vet inte riktigt hur Lukas har presterat tidigare, men tycker inte han har synts så jättemycket här än så länge. Hade väl inga jätteförväntningar på honom, så han har väl gjort det okej, men inte mer än så.

Fredrik Forsberg

Forsberg hade en blixtrande inledning av serien och har gjort en hel del mål. Han är ung och kommer definitivt att utveklas ännu mer. Tror han kan bli riktigt bra. kanske inte som brorsan, men en klart ledande spelare i laget, så ge honom bara lite tid så har vi en målskytt av rang där.

Tommi Paakkolanvaara

Med tanke på de förväntningarna man hade på Paakkolanvaara så tycker jag inte han har levererat på en nivå som man kunde vänta. Han har gjort mål, ja, men han borde kunna göra fler mål. Känns inte riktigt som han har kommit till ro här, får inte ut sin högstakapacitet riktigt. Får han det är han riktigt bra, men hur?

Lars Bryggman

Jag trodde på Bryggman innan säsongen. Hittills har han gjort det okej, men inte mycket mer. Med tanke på mina förväntningar så hade jag förväntat mig mer poängproduktion.

Mike Embach

Kom aldrig igång och har redan lämnat klubben. Presterade inte alls som han borde och motsvarade inte förväntningarna. Bättre lycka någon annan stans för den gode Embach...

Brock Montpetit

Med tanke på hur mycket poäng han gjorde i Västerås så har han inte levererat på den nivån man kunde vänta sig. Har väl börjat komma igång så smått och har varit riktigt bra nu i några matcher på slutet, så kanske är det på gång nu för amerikanen?

Utöver dessa har man nu värvat tillbaka Tobias Forsberg, + att man har plockat in Patric White och Alen bibic. Bibic på lån från Rögle, där han har haft svårt att platsa. Har tyvärr också blivit skadad nu, men kommer stanna i Leksand säsongen ut. White återstår att se hur han levererar, men kanske är det någon form av ersättare för embach där? Forsberg tycker jag väl inte riktigt har levererat än så länge. Han är väldigt uppskattad bland fansen och krigar alltid på, men särskilt mycket poäng har han ännu inte gjort.

Kort sagt kan man i vilket fall säga att det egentligen bara är 3 spelare som har stuckit ut i positiv mening. Det är ytterell, Amnér och Hari, kanske också Fredrik Forsberg. Annars är det ganska blekt överlag. De flesta gör det okej, men strålar inte som några stjärnor direkt.

Vad händer efter grundserien i vår?

Det är långt ifrån säkert att Leksand kommer spela vidare efter avslutad grundserie till våren, även om det bara är lag 9-12 i grundserien som har spelat klart då och resten spelar vidare på ett eller annat sätt. Som det har sett ut hittills är det dock större risk att man får rikta in sig på kvalserien för att hålla sig kvar i HA än att man ska nå hela vägen till direktkval mot SHL. det är visserligen långt kvar av serien och mycket kan hända än, så vi ska definitivt inte hugga något i sten här, men jag tänkte ändå ge er alla viktiga datum till våren.

Grundserien avslutas: 28 februari.

Därefter väntar följande...

Hockeyallsvenska finalen (lag 1-2) spelas: 1-9 mars (max 5 matcher).
Slutspelsserien (lag 3-8) spelas: 2-10 mars).

Vinnaren i Hockeyallsvenska finalen spelar direktkval mot lag 14 i SHL, förloraren möter vinnaren i Slutspelsserien i bäst av 3 matcher.

Playoff (Förl. HA-finalen vs vinn. Slutspelsserien) spelas: 12-16 mars (max 3 matcher).

Vinnaren där möter sedan lag 13 från SHL i direktkvalet.

Direktkvalet (lag 13 resp. 14 SHL vs vinn. playoff resp. vinn. HA-finalen) spelas: 19 mars-1 april (max 7 matcher).

Vinnarna där spelar i SHL nästa säsong.

För lag 13-14 i Allsvenskan väntar kvalserie mot vinnarna från Allettan Norra resp. Södra i Hockeyettan, + 2 lag som tagit sig dit genom Hockeyettans lite invecklade playoffsystem.

Kvalserien till HA (lag 13-14 HA + 4 lag från Hockeyettan) spelas: 10 mars-2 april (10 omgångar).

1:an och 2:an i den serien spelar i HA nästa säsong.

Där har ni förutsättningarna till våren.

Skulle man praktisera det i dagsläget skulle alltså...

...AIK och Västerås mötas i den Hockeyallsvenska finalen i bäst av 5 matcher.
...Vinnaren där skulle få möta Karlskrona i direktkvalet i bäst av 7 matcher.
...Oskarshamn, Tingsryd, Bofors, Pantern, Almtuna och Vita hästen skulle få spela Slutspelsserien.
...Vinnaren där skulle få möta förloraren av AIK/Västerås i bäst av 3 matcher.
...Vinnaren där skulle få möta Modo i direktkvalet i bäst av 7 matcher.

Som sagt, mycket lär hända innan grundserierna är avslutade, men som det ser ut i nuläget skulle alltså både Rögle och Malmö klara sig kvar i SHL till nästa säsong och några av de riktigt tunga favoriterna i HA, Leksand och Björklöven, skulle inte ens nå Slutspelsserien.

Poäng mot Tingsryd

2:a hemmamatchen för veckan för Leksands del, inför drygt 4600 åskådare, 4646 för att vara exakt. Det blev seger med 1-0 mot Pantern under onsdagen och även här blev det en tillknäppt historia med 2 bra målvakter i Frans Tuohimaa och Johanne Jönsson, som båda fick kliva fram och hålla nollan de 2 första perioderna. Jönsson motade 28 skott och Tuohimaa motade hela 38 skott. Det var dock på hela matchen och det var också Tuohimaa som skulle få kapitulera först, när Markus Persson tidigt i den 3:e perioden, men kort därefter replikerade Leksand när Viktor Amnér bombade in 1-1 i powerplay.

Nervöst och mycket känslor, definitivt inte som omgång 19 i grundserien. Det riktigt kändes att mycket stod på spel, precis som mot Pantern, men till skillnad från då gick matchen till förlängnin och straffar, för inga fler mål föll under ordinarie matchtid. Inte under förlängningen heller och matchen fick därmed avgöras på straffar. Där satte Broc Montpetit Leksands 2:a straff och Markus Persson var drämed tvungen att sätta Tingsryds 3:e straff för att inte Leksand skulle ta bonuspoängen. det gjorde han. så det blev suddenstraffar och först i den 8:e omgången kunde Jonathan Johnsson sätta Tingsryds straff, varefter ytterell missade Leksands och hbonuspoängen gick därmed till Tingsryd.

Helgens samtliga resultat:
Leksand - Tingsryd 1-2 str
Sundsvall -vita hästen 5-4 str
Asplöven - Oskarshamn 5-4 str
Timrå - Pantern 3-1
Mora - AIK 2-4
Sundsvall - Västerås 5-1
Asplöven - Vita hästen 4-3 SD
Björklöven - Oskarshamn 5-2
Almtuna - Bofors 3-1

Tyvärr för Leksands del så är Sundsvall inne i ett riktigt stim och slog föst Hästen med 5-4 efter straffar, efter att Hästen först gått upp till 0-2, men där Sundsvall starkt nog både reducerade kvitterade. Hästen återtog dock ledningen, men bara 8 sekunder senare satt 3-3 i nät bakom Axel Brage i Hästenkassen. och Norrköpingslaget skulle dock få sista ordet i 2:a perioden, men ytterligare en gång skulle Sundsvall komma tillbaka. Viktor Ahlström satte 4-4 med 7 minuter kvar att spela och sedan kunde Christoffer Kjaergaard avgöra. Sedan tvålade man dit självaste Västerås med hela 5-1! Det är riktigt, riktigt imponerande och tack vara de 5 poängen är man nu bara 1 poäng bakom Björklöven och Mora, som just nu bara är över det nedre sträcket på bättre målskillnad än vad Lövrn har. Löven hade alltså legat sist i tabellen om man inte hade slagit Oskarshamn med klara 5-2. Där hade Björklöven skjutit 9 skott efter 25 minuters spel och då gjort 4 mål. Då byttes Erik Kjellgren in och gjorde det bra resten av matchen, men Bakala hade väl ingen av sina bättre dagar på jobbet direkt.

Sedan är det bara ytterligare 1 poäng upp till Timrå och Leksand för Sundsvalls del. Så det är minst sagt tätt där i botten av serien. Timrå, som ju också vann, 3-1 mot Pantern, tog också poäng, så man kan väl inte direkt säga att resultaten under helgen gick Leksands väg, men de trycker definitivt ihop tabellen en del. Västerås toppar fortfarande på 38 poäng, efter den kanske lite oväntade förlusten där mot Sundsvall. det är alltså 17 poäng från lag 1 till lag 14.

Mora är som sagt bara över sträcket på bättre målskillnad än vad Löven har, men här var man nära på att ta 3 fina poäng mot AIK, men precis som flera gånger tidigare under säsongen så visar AIK enorm styrka mot slutet av matcherna och vände 2-1 till 2-4 just i den 3:e perioden.


Karlskrona tystade Globen

Varför Djurgården hade valt att spela just matchen mot Karlskrona i Globen vet jag inte, men det var i vilket fall välfyllt, 11 783 åskådare fanns på plats och detfick se Djurgården se ut att gå mot 3 poäng, även om det var Karlskrona som tog ledningen med 0-1 efter 8 minuters spel, djurgården vände dock till 2-1, men KHK kvitterade. Trots det var det Djurgårdenledning efter den 1:a perioden, när Robbin Alvarez satte sitt 2:a mål för matchen 52 sekunder från paus. Man ökade sedan på till 4-2 och ingenting tydde på att Karlskrona skulle ta poäng, men 5 minuter från slutet kom reduceringen och vips så var det match igen, trots att Djurgården såg ut att ha 3 poäng som i en liten ask. Det skulle dock inte ens stanna där, för 02:23 från slutet satte även Joakim rodin kvitteringen för Karlskrona, som sedan ockå kunde plocka bonuspoängen på straffare, Matias Guter varit den enda som satt sin straff.

Samtliga lördagens resultat:
Djurgården - Karlskrona 4-5 str
Luleå - Färjestad 2-3
Frölunda - Brynäs 2-4
Skellefteå - Malmö 2-0
Örebro - Rögle 2-4
Växjö - HV71 1-2 str

Lelåe ville ha revansch på Färjestad sedan senaste gånen lagen möttes, då Färjestad gick segrande ur det hela. minns jag inte helt fel var det med 5-1. Det gick dock inte Luleås väg. Anton Hedman gjöt visserligen lite spänning i det hela när han satte 2-3 47 sekunder från slytet, men närmre än så kom inte Luleå, som därmed fortsätter att ha det tungt.

tungt har det också Malmö. här blev det 2:a förlusten på 2 dagar mot Skellefteå. Janne Pesonen satte 1-0 i den 1:a perioden, ett resultat som stod sig enda till Malmö plockade målvakten och då samme Pesonen då satte 2-0 i öppen kasse.

Frölunda åkte på sin 1:a förlust under ordinarie matchtid. Det tog 16 omgångar. Sedan lyckades Brynäs med det som ingen annan lyckats med tidigare den här säsongen. Detta gjorde man genom 2 snabba mål som vände på steken, från 2-1 till 2-3, i den 3:e perioden.Oskar Lindblom och Greg Scott satte varsitt mål inom loppet av 43 sekunder. Sedan höll Brynäs undan och satte 2-4 i öppen kasse. Ruskit starkt av Brynäs!


Modo rasade ihop

Modo fick en drömstart i Gävle i torsdags och hade hela 0-2 efter den 1:a perioden,gjorde sedan 0-3 i boxplay, varefter Brynäs reducerade i samma powerplay. Modo ökade dock på igen till 1-4 och saken såg ganska klar ut, men sedan rasade allt. Daniel Mannberg gjorde 2-4 och kort senare gjorde Nick Johnson 3-4 och Mathias Porseland satte sedan 4-4, 01:19 från paus. Sedan satte man 3 ytterligare mål i 3:e perioden, varav det sista i öppen kasse.

torsdagens och fredagens resultat:
Brynäs - Modo 7-4
Växjö - Färjestad 5-1
HV71 - Frölunda 2-3
Linköping - Djurgården 2-1
Karlskrona - luleå 2-4
Rögle - Örebro 6-3
Malmö - Skellefteå 3-4

Växjö har verkligen kommit igång. 5-1 mot Färjestad är inte illa. Riktigt övertygande. Växjös fruktade förstaline var inne på 3 av målen, där Tuomas Kiiskinen stod för 2 av dem och Robert Rosén det 3:e.

HV gjorde en bra hemmamatch, men det räckte ändå inte för att rå på Frölunda. ett starkt Frölunda, som trots att Martin Törnberg gjorde 2-1 för HV drygt 5 minuter in i 2:a perioden, kunde kvittera och sedan avgöra 08:21 in i 3:e perioden. Trots fullsatt i Kinnarp arena och en HV-press mot slutet så höll Lasse Johansson emot och frölunda tig därmed sin 12:e seger i ordinarie matchtid på 15 matcher. Det är respekt!

I Linköping blev det en grinig historia där Nick Sörensens tackling på en djurgårdare väl var det mest uppmärksamade.

Luleå vann borta, tror, om jag inte är helt fel ute, dey bara var lagets 2:a eller rentav 1:a seger på bortais den här säsongen.

Rögle stod för en riktigt, riktigt imponerande vändning mot Örebro. Örebro hade 1-2 efter den 1:a perioden och ökade på till 1-3 i den 2:a. Sedan föll man ihop fullständigt. 22 sekunder in i 3:e perioden gjorde Almen Bibic, ursprungligen från leksand, sitt 1:a SHL-mål. 2 minuter senare satte Jesper Jensen sitt 1:a mål för säsongen när han utjämnade till 3-3. Jack Connolly, som ju inte alls levererade i Leksand i inledningen av förra säsongen, satte minuten senare sitt 5:e mål för säsongen och sedan satte Jordan Smootherman 5-3 och Bibic sitt 2:a SHL-mål när han fastställde slutresultatet 6-3 i öppen kasse.

Det andra Skånelaget, Malmö, gjorde precis tvärtom. Man öppnade riktigt bra mot skellefteå och gjorde först 1-0 i 1:a perioden, sedan 2-0 i 2:a och 3-0 i den 3:e. trots det höll man inte hela vägen. Jimmie Eriksson satte 3-1 i powerplay och sedan gjorde man också 3-2 8 minuter från slutet. Till slut vände man också på steken när Niklas Burström gjorde 3-3 5 minuter från slutet och Andrew Calof minuten senare satte 3-4.

RSS 2.0