Playoffserien, omgång 5

5:e omgången av Playoffserien är nu avklarad. En nyckelomgång skulle man kunna säga, precis som jag skrev senast. Bofors mötte Rögle nere i Ängelholm och var i princip tvingat att vinna för att ha en chans till kvalserien. Karlskrona gästade Mora och FM Mattsson arena. 3 poäng där, samtidigt som BIK vann i Ängelholm skulle innebära ett väldigt fint läge inför slutomgången.

Såhär gick det:
Mora - Karlskrona 3-4 str
Rögle - Bofors 3-1

Karlskrona hade 0-2 efter den 1:a perioden, i en match som beskådades av den sämsta publiksiffran i FM Mattsson på låång tid vågar jag nog påstå, 1119 åskådare. Mora kom dock tillbaka i 2:a perioden och gjorde både 1-2 och 2-2 i powerplay, varefter KHK återtog ledningen. Mora kunde dock återigen kvittera, genom Patrik Cedergren i den 3:e perioden, ett mål som tog matchen till förlängning och straffar, där Karlskrona bärgade en direkt nödvändig poäng för att haka på Rögle. Rögle, som gjorde vad man skulle med Bofors. Med tanke på de 3 poängen, samtidigt som Mora tog poäng av Karlskrona var helt perfekta för Rögle, som nu är mycket nära kvalserien.

Såhär ser nämligen tabellen ut, inför den sista omgången:

1, Rögle 14p +8
2, Karlskrona 12p +5
3, Bofors 8p -7
4, Mora 6p -6

Det står alltså mellan Rögle och Karlskrona inför den sista omgången. Bofors och Mora är avsågade och BIK missar därmed kvalserien i år igen, trots att man hade en direktplats som i en liten ask med 10 omgångar kvar av grundserien och trots att man blev 4:a i densamma och gick in med bäst förutsättningar i denna playoffserie. Nu är man borta och det står istället mellan 5:an och 7:an i grundserien, Karlskrona och Rögle. Rögle, som har gått den här vägen förut. då bar det hela vägen upp i Elitserien. Ska det göra det i år också? Kanske inte enda upp i SHL, men kvalserien är man onekligen väldigt nära att nå. Seger mot Mora i sista matchen, i ordinarie eller sudden/straffar, då är man där. Förlust i sudden/straffar kan också räcka, så länge Karlskrona inte vinner över Bofors med fler än 2 mål. Då går RBK vidare på målskillnad, men tänk vilken kvalserie vi är på väg att få! AIK och Djurgården, och nu också Malmö och Rögle, + Örebro och Västerås. Kan bli den hetaste kvalserien någonsin, och dessutom den sista. Kvalserien kommer nämligen att slopas till nästa säsong. Det är klubbat och klart nu, men jag kommer gå igenom det nya systemet i ett separat inlägg längre fram, så håll er till tåls eller läs på någon annanstans. Nu ska vi för se om det blir Rögle eller Karlskrona som tar den där sista kvalserieplatsen. Det avgörs på lördag.