Övertygande var det inte, men tre poäng är alltid tre poäng

Som jag skrev igår så kompletterades omgång 3 av Hockeyallsvenskan nu ikväll och för Leksands del innebar det hemmamatch i Tegera mot jumbon Västervik, eller "West bay", inför blott 3164 åskådare, med andra ord en riktigt dålig publiksiffra.

Dåligt såg det också ut på isen, för även om Thomas Walkvae-Olsen gjorde 1-0 efter drygt 18 minuter och Mattias Karlsson ökade på till 2-0 i andra perioden på ett skott utifrån hörnet så var det inte alls övertygande och Västervik reducerade fullt rättvist innan den andra perioden var över.

Därefter fullkomligt sköljde man över Leksand i tredje perioden, hade 10-1 i skott ett tag och kvitterade också till 2-2. Sedan fortsatte man att vara klart bättre än leksand, som absolut inte briljerade på något sätt, snarare tvärtom och därför kom det väldigt ologiskt när Oskar Lang trots allt gjorde 3-2 på ett skott och läge som knappt ens var ett läge eller ens ett skott från början. I ena tekningscirkeln fick han på något sätt iväg pucken i en kampsituation och den satt i nät bakom en annars väldigt bra Viktor Östlund.

Västerås fortsatte dock att pressa och i ärlighetens namn så hade man varit värda minst en poäng i den här matchen, för här vann man skotten med 12-5 i tredje och var klart bättre än leksand. Ändå var det leksand som tog med sig alla tre poäng hem när Linus Persson gjorde sitt första mål i Leksandströjan i öppen kasse fram till 4-2, vilket också blev slutresultatet.

Alla resultat i omgång 3:
Leksand - Västervik 4-2
AIK - Modo 4-2
Karlskrona - Karlskoga 0-1
Almtuna - Vita hästen 1-4
Pantern - Oskarshamn 4-2
Björklöven - Söderrtälje 5-2
Tingsryd - Västerås 0-1 SD

AIK slog ju som bekant Modo på Hovet igår med 4-2 och är nu enda lag på full poäng efter tre spelade omgångar. Karlskrona hade chansen, men då gjorde man inte ett enda mål på hemmais och karlskoga tog en stark bortaseger och klättrar därmed upp till 8:e plats med 5 poäng, samma som Hästen på 7:e och Löven på 6:e. Hästen, som lite överraskande ändå tvålade dit Almtuna ganska ordentligt på bortais och Björklöven, som gick från 2-2 till 5-2 på fem minuter i slutet av matchen, efter en rejäl fight mellan Nikolai Meyer i Södertälje och Christopher Liljewall i hemmalaget som drog ut lite på tiden.

Västerås tog första segern i återkomsten, även om den inte var efter ordinarie tid, men Samuel Ersson i Västeråskassen räddade 30 skott och Lucas Zetterlund avgjorde i spel 4 mot 3 i förlängningen. Västerås håller sig därmed fortsatt över det nedre sträcket, där Tingsryd och Västervik är under. Västervik är nu enda lag utan poäng efter 3 spelade omgångar och leksand parkerar på andra plats i tabellen nu, i och med att KHK nollade.


Premiären är avklarad!

Två omgångar av Allsvenskan är nu då spelade, AIK och Modo inledde t.o.m. omgång 3 nu ikväll, där AIK tog tredje raka segern när man vann med 4-2 inför 6214 åskådare, AIK's andra raka hemmamatch med över 6000 åskådare. Man hade 6486 i premiären mot Karlskoga, där man vann med 5-2. Så, AIK har onekligen öppnat starkt, både på isen och rent publikmässigt.

Leksand då?
Ja, det blev vinst i premiären hemma mot Tingsryd inför 6132 åskådare som skapade ett väldigt bra drag i arenan. Publikmässigt var det med andra ord toppklass, som det ofta är i Tegera när det är mycket folk, men på isen var det inte jätteövertygande och Axel Brage i kassen räddade stundtals kvar Leksand i matchen. Han gjorde några riktigt svettiga räddningar och det i kombination med Tor Immos och Wilde Bröms kassar räckte för att ta hem säsongens första trea.

Därefter blev det suddentorsk mot Karlskoga i omgång 2, efter att Leksand fullständigt suttit kvar på bussen när matchen drog igång.

1-0 kom efter 50 sekunder och 2-0 efter 02:09. Med tanke på den starten var det ändå starkt att få med sig en pinne från den matchen, men det är givetvis under all kritik att inte alls vara med i inledningen av matcherna sådär.

Axel Brage växte också in i matchen mer och mer och revanscherade sig efter den där lite tafatta inledningen, men toppklass på de här båda insatserna är det inte och det ska det kanske inte vara vid den här tidpunkten heller, men jämfört med AIK så är Leksand en bit efter i nuläget skulle jag säga.

I övrigt då?
Ja, vi kan notera att Västerås inledde återkomsten i Allsvenskan med att bli överkörda av Karlskrona med 5-0. Noterbart till den martchen var att folk från Västerås cyklade från Västerås ner till Karlskrona, efter ett vad i våras när man var på väg att ta steget upp, men det var ingen rolig match man fick se...

Karlskrona fortsatte sedan på segerspåret när man vämde 0-2 till 3-2 borta mot Tingsryd i ett väldigt hett möte inför hela 3450 åskådare i Nelson garden arena. En väldigt häftig inramning av den matchen och matt Carey, i Leksand förra året, presenterade sig också med en kasse där.

Västerås har också tagit sin första poäng när man fick med sig en pinne från hemmapremiären mot Oskarshamn. Joakim Thelin avgjorde för Oskarshamn. Thelin som har inlett fullständigt strålande med fyra kassar på två matcher!

Ett lag som inte har börjat särskilt bra är däremot Vita hästen. Två hemmamatcher har man haft och det har blivit 1/6 poäng. Då är det inte ens mot särskilt topptippade lag, först 1-3 mot Pantern och sedan 3-4 efter sudden mot Björklöven, som förvisso ses som ett hyfsat topptippat lag, men intresset i Norrköping verkar generellt svalt i nuläget, 2087 i premiären mot Pantern och 1939 mot Björklöven. Det är inga vidare publiksiffror och jag tror Hästen får det tufft i år...

Tabellen går inte att säga något om redan nu, men i toppen har vi nu då AIK efter tre matcher med maximala 9 poäng. Därefter har vi Karlskrona och Modo på 6 poäng. Karlskrona har ddock en match mindre spelad. Den spelar de imorgon, då omgång 3 kompletteras med övriga sex matcher. Då möter KHK Karlskoga.

i botten har vi just nu Västervik och Tingsryd, som båda har 0 poäng efter två matcher. Tingsryd möter imorgon Västerås hemma och Västervik har Leksand borta.

Resultaten ser alltså ut såhär i omgång 1 och 2, samt en match från omgång 3:

Karlskrona Västerås 5-0
Leksand - Tingsryd 2-1
AIK - Karlskoga 5-2
Björklöven - Modo 1-3
Vita hästen - Pantern 1-3
Almtuna - Västervik 4-1
Oskarshamn - Södertälje 5-3

Karlskoga - Leksand 4-3 SD
Västervik - AIK 1-2
Modo - Almtuna 4-3
Tingsryd - Karlskrona 2-3
Vita hästen - Björkllven 3-4 SD
Södertälje - Pantern 4-3
Västerås - Oskarshamn 1-2 SD

AIK - Modo 4-2

 


Bloggens utformande och fokus under säsongen

Det är nu som sagt mindre än en vecka kvar innan Leksands herrar möter Tingsryd i ett förhoppningsvis kokande och hockeyabstinenssuget Tegera arena.

Jag kommer vara på plats under den matchen, men först bara lite kort hur jag tänker mig den här blloggens vara eller icke vara under den kommande säsongen.

Min tanke från början var att starta en hockeypodd med fokus på Allsvenskan, ett kort typ magasin där jag gick igenom hockeyveckan som varit. Tyvärr hittade jag ingen som kunde eller ville klippa podd, så det blev inget med den idén den här säsongen heller.

Därför kommer jag fortsätta med den här bloggen även över kommande säsong. Det blir alltså nionde säsongen med den här bloggen som still going strong, även om det inte är lika många och detaljerade inlägg som back in the days.

Förra säsongen bantade jag ner inläggen en hel del jämfört med tidigare. Tidigare höll jag högsta fokus på den liga där Leksand spelade, men uppdaterade även frekvänt kring den andra ligan, SHL eller Hockeyallsvenskan, där Leksand inte spelade. Minns att jag t.o.m. hade en veckosummering av SHL något år när Leksand inte spelade där.

Den bevakningen släppte jag ganska ordentligt förra året, främst p.g.a. tidsbrist, men även för att jag personligen inte riktigt känner samma sug efter att skriva hockey som jag gjorde tidigare. Därför bantades det ner till att nästan enbart fokusera på serien där Leksand spelar, vilket alltså förra året var Allsvenskan, precis som i år.

SHL går att läsa om på så många andra platser tänker jag, så där kommer inte så mycket fokus att hamna heller i år, bortsett från när det drar ihop sig till slutspel och kval framåt vårkanten.

Hockeyettan har jag alltid gillat att skriva om, för det är en liga som inte får särskilt mycket utrymme och som kanske inte intresserar så många om man inte är supporter till något av lagen i serien, men precis som tidigare år kommer jag ha korta uppdateringar av Ettan lite då och då, men bevakningen kommer framförallt att öka efter jul och när det drar ihop sig mot att avgöras i Allettorna och det vankas playoff hit och dit för att till slut utse fyra lag som ska försöka kvala sig upp till Allsvenskan.

Så huvudfokus kommer alltså ligga på Hockeyallsvenskan, med SHL och Hockeyettan som komplement lite då och då.

Uppdateringarna kring Allsvenskan kommer precis som förra året inte bli matchbundna, utan det kan gå några matcher mellan uppdateringarna, men jag har iaf en vision av att göra ett framåtblickande inlägg för vad som väntar under nästkommande vecka, och ett sammanfattande inlägg av veckan som varit, sedan får vi se hur det blir med det i realiteten. Bloggande ska trots allt i första hand vara något kul, inget tvång. Därför blir det uppdateringar när jag helt enkelt känner för det, men kika gärna in här lite då och då, så missar ni inget, det lovar jag!

Har ni tankar, funderingar eller idéer på vad jag kan göra, vad ni vill läsa mer om eller hur jag kan göra något annorlunda, kommentera gärna och lämna feedback, det tar jag gärna emot!

Med det sagt så är det väl inte så mycket mer kvar att säga just nu än att låt säsongen 2018/19 börja!


Såhär har Leksands premiärer sett ut under de tio senaste åren

Med premiären av säsongen 2018/19 bara några dagar bort så tänkte jag gå igenom lite kort hur Leksands premiärer har sett ut under de senaste tio åren. Vi börjar med den senaste premiären och så backar vi bandet mer och mer. Har premiären skett på bortais nämner jag även första hemmamatchen den säsongen, men det är faktiskt bara vid ett enda tillfälle under de här tio åren som Leksand har startat säsongen borta och det var 2009. Annars har det varit idel hemmapremiärer.

Sammanfattningsvis så har Leksand alltså startat nio av de tio senaste säsongerna på hemmais, tio av de senaste elva med årets premiär.

Sju premiärer har varit i Allsvenskan, tre i SHL.

I SHL har det varit fullsatt vid två av de tre premiärerna, mot Brynäs 2013 och mot Djurgården 2016.

I Allsvenskan är den bästa publiksiffran faktiskt från 2009, då i omgång 2 hemma mot Växjö. Då kom det 6 636 åskådare till Tegera. Minst publik var det 2012 när Karlskrona var nya i Allsvenskan. Då kom det 4484 åskådare.

Leksand har förlorat alla tre premiärer i SHL, trots att man tagit ledningen i två av dem, men vunnit alla utom en i Allsvenskan. Det var Örebro som avgjorde sent i premiären 2011 och vann med 4-2.

Totalt har det då sett ut såhär:

2017

Serie: Hockeyallsvenskan
Datum: 20 september
Match: Leksand - Södertälje 3-1
Skott: 31-15

1-0 10:36 David Åslin (M.Ritola, A.Friesen)
2-0 32:24 Alex Friesen (T.Williamsson)
3-0 34:04 Isac Skedung (O.Alsing, M.Ritola)
3-1 52:30 Marcus Bohman (N.Heinerö, V.Andersson)

Publik: 5 819 åskådare.

2016

Serue: SHL
Datum: 22 september
Match: Leksand - Djurgården 2-5
Skott: 20-35

0-1 16:37 Linus Johansson (M.Tellqvist)
1-1 23:44 Fredrik Forsberg (B.Youds)
1-2 26:50 Markus Ljung (J.Tambellini, R.Press)
1-3 30:55 Jonathan Davidsson (L.Vejdemo, V.Varakas)
1-4 31:27 Matt Anderson (J.Tambellini, D.Brodin)
2-4 38:23 Jesper Ollas (E.Castonguay)
2-5 40:58 Calle Ridderwall (E.Johansson, M.Anderson)

Publik: 7 650 åskådare.

2015

Serie: Hockeyallsvenskan
Datum: 11 september
Match: Leksand - Timrå 3-2
Skott: 31-32

1-0 13:05 Janos Hari (B.Montpetit, V.Amnér)
1-1 29:46 Marcus Bohman (N.Bryhnisveen)
2-1 45:07 Fredrik Forsberg (T.Paakkolanvaara)
3-1 58:42 Tommi Paakkolanvaara (L.Bryggman, M.Karlsson)
3-2 59:48 Alexander Lindgren (J.Dahlén)

Publik: 5 597 åskådare.

2014

Serie: SHL
Datum: 11 september
Match: Leksand - Färjestad 1-2
Skott: 28-37

1-0 16:47 Veli-Matti Savinainen (E.Himelfarb, K.Kapstad)
1-1 51:25 Martin Röymark (O.Tollefsen)
1-2 59:03 Joakim Nygård (O.Tollefsen)

Publik: 6 361 åskådare.

2013

Serie: SHL
Datum: 14 september
Match: Leksand - Brynäs 1-3
Skott: 18-37

1-0 07:21 Johan Svedberg (M.Johansson, J. Ryno)
1-1 27:55 Andreas turesson (G.Scott, R.Jakobsson)
1-2 39:53 Andreas turesson (S.Bertilsson)
1-3 54:21 Bill Sweatt (G.Scott, P.Nokelainen)

Publik: 7 650 åskådare.

2012

Serie: Hockeyallsvenskan
Datum: 12 september
Match: Leksand - Karlskrona 5-1
Skott: 49-18

1-0 02:20 Martin Janohls (M.Hurtubise, K.Kapstad)
2-0 22:21 Johan Ryno (K.Kapstad, M.Hurtubise)
3-0 30:09 Mark Hurtubise (K.Kapstad, J.Ryno)
4-0 36:16 Johan Ryno (J.Bergenström, M.Hurtubise)
4-1 49:44 Niklas Johansson
5-1 50:26 Pär Edblom (F.Händemark)

Publik: 4 484 åskådare.

2011

Serie: Hockeyallsvenskan
Datum: 21 september
Match: Leksand - Örebro 2-4
Skott: 30-22

0-1 06:48 Henrik Löwdahl (A.Frisk)
1-1 10:30 Johan Ryno (M.Raffl, P.Prestberg)
1-2 21:48 Johan Adolfsson (R.Olsson)
2-2 38:47 Jon Knuts (H.Andersén)
2-3 59:04 Pär Edblom (M.Keith, J.Adolfsson)
2-4 59:16 Johan Sjödell-Wiklander (C.Strömberg)

Publik: 5 177 åskådare.

2010

Serie: Hockeyallsvenskan
Datum: 15 september
Match: Leksand - Mora 7-1
Skott: 38-24

1-0 10:45 Jens Bergenström (J.Hägglund, K.Källström)
2-0 17:55 David Åslin (K.Olimb, T.Enström)
3-0 23:03 Johan Hägglund (J.Ollas, J.Svedberg)
4-0 23:59 Tommy Enström (M.Karlsson)
5-0 27:37 Jussi Pesonen (J.Alcén, D.Hermansson)
6-0 33:00 Viktor Rask (J.Bergenström, S.Erkgärds)
7-0 36:24 Jens Bergenström (J.Hägglund)
7-1 41:59 Martin Johansson (J.Jakobs, M.Tuokko)

Publik: 6 497 åskådare.

2009

Serie: Hockeyallsvenskan
Datum: 16 september
Match: Västerås - Leksand 2-3
Skott: 31-27

0-1 13:25 Kenny Källström (E.Johansson)
1-1 29:01 T.Forsberg
2-1 30:00 Stefan Hellkvist (P.Öberg, S.Meijer)
2-2 39:46 Oliver Ekman-Larsson
2-3 58:48 Eric Johansson (M.Weinstock)

Publik: ?

Hemmapremiär: 18 september
Match: Leksand - Växjö 4-0
Skott: 27-13

1-0 11:25 Kimo Lotvonen (P.Carlsson, K.Källström)
2-0 16:40 Jesper Ollas (A.Martinsen)
3-0 21:47 Peter Nordström (P.Prestberg)
4-0 43:48 Martin Janohls (D.Åslin)

Publik: 6 636 åskådare.

2008

Serie: Hockeyallsvenskan
Datum: 17 september
Match: Leksand - Troja 10-2
Skott: 40-27

1-0 03:02 Pierre-Edoard Bellemare (J.Hägglund)
2-0 09:56 Mikael Karlberg (J.Huokko, M.Weinstock)
3-0 19:09 Pierre-Edoard Bellemare (M.Karlberg, O.Ekman-Larsson)
4-0 28:09 Pelle Prestberg (M.Karlberg)
5-0 33:21 Markus Jonasén (M.Green)
6-0 39:07 Pelle Prestberg (M.Jonasén, M.Karlberg)
7-0 45:21 Jens Bergenström
7-1 47:20 Pär Edblom (J.Brehmer)
8-1 48:15 Morten Green (P.Ullman, M.Jonasén)
9-1 49:40 Pierre-Edoard Bellemare (M.Karlberg, M.Weinstock)
9-2 53:04 Olof Mårs
10-2 59:52 David Bornhammar (M.Green)

Publik: 5 321 åskådare.

Längre tillbaka i tiden blir informationen väldigt knapphändig, så vi stoppar där. Jag hoppas ändå att ni har fått en stunds trevlig läsning!


Säsongerna börjar rulla igång

Våra blåvita damer har inlett den här säsongen väldigt starkt. Först 9-0 mot SDE, därefter en knapp förlust i lördags mot LHC, 2-3, men snabb revansch igår när man slog samma LHC med hela 7-2.

Det ger alltså 6 poäng och en målskillnad på 18-5 (+13) på 3 matcher och en andraplats i serien.

Serien haltar redan ordentligt, lagen har spelat allt mellan 1 och 5 matcher. Brynäs har bara spelat 1 match och LHC har 5.

Luleå toppar just nu med maximala 12 poäng på sina 4 spelade matcher.

I botten hittar vi Djurgården och Göteborg, båda två med 0 poäng efter 3 matcher, Djurgården med -11 i målskillnad, Göteborg med hela -24.

Leksand fortsätter säsongen med dubbelmöte i Stockholm nästa helg, Djurgården på lördag och AIK på söndag.

J20 inledde sin säsong nu i helgen med 3 matcher på lika många dagar. Tufft så klart, men det blev ändå 4/9 poäng, när man först förlorade 1-3 mot Timrå under fredagen, sedan tappade 2-0 till 3-4 efter sudden mot samma Timrå, Timrås kvittering fram till 3-3 med 59 sekunder kvar att spela. Sedan studsade man tillbaka och slog Modo med 4-1 under söndagen.

Dessa resultat gör att laget nu parkerar på 7:e plats med sina 4 poäng. Det är dock bara 4 poäng upp till serieledande Timrå, men samtidigt bara 4 poäng ner till Mora och Skellefteå i botten, som båda har 0 poäng efter 3 matcher.

J20 fortsätter säsongen med ytterligare två hemmamatcher på fredag och lördag, då i ett dubbelmöte mot Luleå, som just nu är 4:a med 6 poäng.

 

Nu är det bara herrarna vi väntar på och de inleder, som ni säkert vet, mot Tingsryd kl. 19:00 i tegera arena på fredag, be there!


Försäsongen 2018

I och med dagens suddenförlust mot AIK i Skoda trophy är Leksands försäsong 2018 färdigspelad och såhär har det sett ut.

Leksand - Sheffield Steelers 2-3
Leksand - Sheffield Steelers 7-0
Leksand - Mora 2-1
Leksand - Frölunda 2-3
Leksand - färjestad 3-6
Leksand - Tingsryd 2-3
Leksand - Västerås 4-1
Leksand - Södertälje 3-2
Leksand - AIK 2-3 SD

Tror jag har fått med alla matcher här.

Det är alltså 9 matcher.
Leksand vinner 4 matcher, förlorar 4 efter ordinarie tid och 1 efter sudden.
Man gör 27 mål och släpper in 22.
Det ger ett snitt på 3,0 mål framåt/match och 2,4 mål bakåt/match.
Ganska jämnt med andra ord.

Nu är det bara försäsong och det går väl egentligen inte att dra några växlar alls av det här, så vi låter det stanna där och går istället igenom matcherna i all korthet.

Leksand inledde med en trip till England och Sheffield, där dubbelmöte med Steelers väntade.

Första matchen var väl ingen hit och det handlade väl mest om att känna på grejerna och komma in i det. Den stora snackisen efter den matchen, som Sheffield avgjorde sent i 3:e perioden, var målburarna, som inte satt fast i isen, utan bara stod uppepå. Det blev med andra ord nästan parodi på det hela när det hela tiden blåstes av för att målburen var ur sitt läge.

Andra matchen för helgen var det inget snack om saken. Leksand städade ganska enkelt av Sheffield med 7-0.

Sedan väntade Daladerby och här fick Leksand lite revansch på Mora efter vårens kvalförlust när man vann med 2-1. Några speciella derbynerver eller liknande tycker jag dock inte att det blir i en sådan träningsmatch. Det är nästan mer nerver i en seriepremiär mot Tingsryd här om knappt 2 veckor, även om detta då var Mora på andra sidan mittlinjen.

Strömstad hockey classic där Leksand, Frölunda och Färjestad deltog genomfördes även i år, eftersom att det var ett så lyckat koncept förra året.

Tyvärr blev det 2 förluster för Leksand, men ändå 2 bra matcher, där man hängde med Frölunda väldigt bra i stort sätt hela matchen och där FHC verkligen fick kriga för den där segern.

Mot Färjestad avgjordes det egentligen under matchens 6 första minuter, varefter Färjestad redan hade 3-0. Det hämtade sig Leksand aldrig ifrån, samtidigt som Färjestad kanske gick ner lite i kvalitet, men resten av matchen spelade lagen iaf relativt jämnt, 3-3. Färjestad tror jag dock kommer bli ett topplag i SHL i år, så att förlora mot dem är absolut ingen skam på något sätt.

Däremot hade jag kanske räknat med en seger mot Tingsryd, men så blev det inte, trots att matchen startade bra med 2-0 till Leksand redan efter 7 minuters spel. Nästan alltså samma sak som mot Färjestad, fast tvärtom. Skillnaden var bara att Leksand inte lyckades hålla det hela vägen. Istället gick TAIF upp till 2-2 i 2:a perioden och avgjorde i den 3:e.

Till sist väntade då Skoda trophy i Södertälje nu i helgen och där blev det vinst mot Västerås med 4-1, efter ett litet ryck från 1-0 till 3-0 i början av 3:e perioden.

Seger blev det också mot SSK igår, 3-2, och idag mot AIK fick man med sig 1 poäng, trots ett massivt AIK-övertag rent skottmässigt, 37-16. Med den skottstatistiken är det ändå ganska bra att få med sig en pinne, och den pinnen räckte dessutom för att vinna turneringen.

Nu handlar det bara om att slipa på det sista, släppa upp träningen litegrann nästa vecka och så kör vi seriepremiär hemma mot Tingsryd nästa fredag!


RSS 2.0