Hästen upp i serieledning igen

6 matcher i hockeyallsvenskan spelades också under torsdagen. Bara Mora och Bofors hade matchfritt. Destora vinnarna för kvällen måste ha varit Vita hästen och Oskarshamn, samtidigt som Malmö, Almtuna och asplöven var de stora förlorarna. Hästen är återigen uppe i serieledning och Osarshamn hakar på topp 8 och är nu 4 poäng från Bofors, som just nu är under det negativa kvalsträcket, dock med en match mindre spelad, vilket innebär att Västerås kan halka ner under sträcket igen, om BIK vinner sin match mot Mora.

Såhär gick det igår:
Vita hästen - Almtuna 2-0
AIK - Rögle 1-3
Södertälje - Asplöven 3-1
Malmö - Oskarshamn 0-3
Karlskrona - Björklöven 5-1
Västerås - Timrå 4-3 str

Hästen och Axel Brage höll nollan hemma mot Almtuna och Linus Näsström och Marcus Eriksson bäddade för 3 nya poäng åt Hästen.

3 poäng blev det också för Karlskrona, som vann stort hemma i Telenor arena mot Björklöven, där Johan Matsson inte alls var stabil i kassen. Ingen bra bortamatch för IFB...

Södertälje vände sin negativa tränd, eller iaf bröt den, när Asplöven besegrades hemma i Scaniarinke med 3-1. Sebastian Idoff, som fick sparken från SSK för knappt en vecka sedan gjorde här debut för Asplöven mot sin gamla klubb, men det gick inte så bra, tyvärr för den gode Idoff...

Malmö åkte på en rejäl smäll hemma mot Oskarshamn, som vann ganska komfortabelt med 0-3. Hemmalaget mäktade inte med ett enda mål och då vinner man inga hockeymatcher och tappar dessutom serieledningen.

AIK blev utbuade av sin hemmapublik efter förlusten mot Rögle. Fansen krävde tränarnas avgång, men några sådana planer har man inte från ledningshåll än så länge, så vi får se vad som händer där. Man har just nu 5 poäng upp till Västerås över sträcket, så det är ju inga jätteavstånd direkt. 5 poäng går fort i hockey...

Färjestad vann sexpoängsmatchen...

Det var relativt mycket folk i löfbergs arena under torsdagen, då Leksand gästade för det så enormt viktiga mötet lagen emellan. Vid seger skulle Leksand för 1:a gången den här säsongen lämna jumboplatsen i serien. Vid förlust skulle Färjestad istället var 4 poäng före de blåvita igen.

1:a perioden var jämn rent spelmässigt. Båda lagen försvarade sig bra och skapade även ra chanser framåt, där FBK var det något hetare laget och Alsenfelt i mål de något bättre målvakten, för oj vilka räddningar han stod för! Han var i högsta grad idragande till att det var mållöst efter den 1:a perioden.

I den 2:a kom dock målen och det var Leksand som skulle ta ledningen. Jes Bergenstrlm, som verkligen har hittat formen och är i en kanonform för tillfället, öser in mål match efter match. Det gjorde han också nu, när han såg till att bortalaget tog ledningen i matchen med 0-1.

Färjestads replik lät dock tyvärr inte vänta på sig. Bara minuten senare satte Mila Gulas 1-1 bakom Oscar Alsenfelt.

Färjestad skulle också ta ledningen innan perioden var över. Jakub Klepis smällde in 2-1 för hemmalaget bakom Alsenfelt och plötsligt hade båda de tjeckiska stjärnorna i FBK levererat, vilket det har varit si och så med tidigare under säsongen.

Joakim Rodin, som var bänkad senast mot Frölunda, ja, som t.o.m. inte fanns med ner till Göteborg, hittade sedan rätt i den 3:e perioden, när han drog iväg ett skott mot Alsenfelt, snappade upp returen och satte 3-1 till Färjestad.

Matchen såg avgjord ut, men drygt halvvägs in i perioden kom reduceringen. Linus Hultström hittade nätet bakomm Justin Pogge i Färjestadkassen och det var 3-2.

slutskedet av matchen bestod sedan av en rejäl anstormning från de blåvita. Man satte hög press mot pogge och Färjestad fick jobba grymt hårt för att undvika en kvittering. tyvärr lyckades man också med det och Färjestad stod därmed som segrare av den så enormt viktiga matchen, vilket innebär att Leksand fortsatt är sist i tabellen, 4 poäng bakom Färjestad och 7 poäng från säker mark. För, var resultaten perfekta i tisdags var de sämsta tänkbara igår. Färjestad vann och Modo vände i Örebro och plockade 2 poäng på straffar, i en match där William Nylander viade upp sig från sin bästa sida. Vilket solomål han bjöd på!

Såhär gick det i de övriga matcherna:
Skellefteå - Luleå 3-2
Örebro - Modo 3-4 str
Linköping - HV71 2-0
Brynäs - Djurgården 4-7
Frölunda - Växjö 3-2 str

Fullsatt i Behrn arena och publike fick som sagt se the Nylander show. Han var grymt bra, den unge William, tyvärr då för Leksands del...

Brynäs åkte på ännu en tung förlust, den 4:e eller 5:e i rad. Djurgården vann med hela 7-4, trots att lagen följdes åt hela vägen. Djurgården tog hela tiden ledninge, men Brynäs kom tillbaka, både till 1-1, 2-2, 3-3 och 4-4. Sedan satte DIF 4-5 knappt halvvägs in i sista perioden och de 2 sista målen satt i öppen kasse. Därför blev siffrorna kanske mer förvånande än vad matchbilden visade.

I Saab arena gjorde HV 0-1 i 2:a perioden. Andreas Jämtin firade målet genom att göra segergest framför LHC:s ståplats, vilket fick dem att totalt tappa omdömet. bl.a. en ficklampa kastades in på isen, som fick spolas om och matchen blev därmed kraftigt försenad. målet dömdes sedan också bort, som ni ser, för en hög klubba. Istället kunde hemmalaget göra både 1-0 och 2-0 i sista perioden och därmed besegra serieledande HV71. En fin skalp för LHC.

Norrlandsderbyt vann Skellefte, trots att Lule tog ledningen med 0-1 i den 1:a perioden. Martin Lundberg klev fram och blev stor matchhjälte för SAIK.

Seger i Gävle-Daladerbyt!

Fullsatt i Tegera arena för 1:a gången den här säsongen var det under tisdagen när Brynäs gästade. 1:a mötet lagem emellan den här säsongen vann Brynäs på hemmaplan med 4-1.

Leksand öppnade här starkt och satte nästan omgående tryck mot Bernhard Starkbaum i Brynäskassen, men han fick en bra start på matchen och blev snabbt varm i kläderna. Det blev också Alsenfelt i Leksandskassen, som, främst på spelvändningar och kontringar, fick agera, men det var inga dåliga ingripanden, för brynäschanserna var långt ifrån ofarliga. Närmst ett ledningsmål i perioden var dock Leksand, när Johan Ryno prickade målramen när de blåvita fick spendera 4 minuter i powerplay. Dock inget mål och det var 0-0 efter den 1:a perioden.

I 2:a perioden kom dock måle. 28 sekunder in i periodenn kunde Ryno dra pucken till Hultström, som skickade den vidare till Brian Connelly, som smällde in ett otagbart skott för Starkbaum, vilket var vans 1:a i Leksandströjan och ett örobedövande jubel utbröt i arenan.

Leksand fick så klart ytterligare bräsle av målet och fortsatte att trumma på och var helt klart det lag som skapade flest och bäst chanser, dock inga mål. Istället var Brynäs nära på att kvittera i boxplay, men Johan Ryno, som nästan var matchens bästa lirare, gjorde återigen ett kanonjobb, sprintade ikapp Brynässpelaren som hade pucken, snodde med sig den, vände spelet och fick iväg ett skott mot Starkbaum, där Jens Bergenström var med på returen och stötte in 2-0 för hemmalaget!

Bergenström var också han het kvällen till ära och knappt 2 minuter senare var han framme igen och efter ett mycket snyggt avslut var det 3-0 till Leksand, som även hade bud på fler mål, men där hade Brynäs marginalerna med sig.

3-0 var dock en skön ledning att ha med sig in i 3:e perioden. En 3:e period där Brynäs visste vad som måste göras och man gjorde det också. Man klev upp i banan och satte en helt annan press mot alsenfelt än vad man hade gjort tidigare under matchen och genast hamnade leksingarna litegran i försvarsposition, slog mest ifrån sig och skapade inte särskilt mycket.

3-1 kom också för Brynäs, drygt 4 minuter in i perioden.

Trots 2 blåvita powerplay var det fortsatt Brynäs som tryckte på mest och med 3 minuter kvar att spela kom också 3-2, vilket gjorde det onödigt spännande där mot slutet. Brynäs fick dessutom avsluta matchen i numerärt överläge efter att Alsenfelt åkt ut 2+2 för hög klubba. Trots masiv Brynäspress kunde johan Ryno till slut frispelas och hade bara att lägga pucken i öppen kasse och därmed också spräcka sin förargerliga målnolla den här säsongen, men inte ens då ville det sig för Ryno. Han snubblade på sig själv, ramlade, tog sig upp igen, men föll på ntt när han klev på pucken. Brynässpelare fick tag i densamma och 3-3 var såå nära i anfallet efter, men Alsenfelt gjorde en fenomenal räddning vilket bäddade för att Leksand till slut kunde vinna matchen med 3-2 och inkassera 3 nya härligha poäng.

En oerhört skön seger, där det som sagt dock blev lite onödigt spännande där mot slutet. 3 poäng blev det hursomhelst och perfekta resultat blev det dessutom i övrigt, då Färjestad tappade poäng, Modo åkte på storstryk hemma i Fjällräve center. Såhär gick det i de övriga matcherna:
Frölunda - Färjestad 2-3 str
Luleå - Linköping 4-3 str
HV71 - Örebro 4-3 str
Modo - Skellefteå 3-7
Växjö - Djurgården 6-5 SD

Som ni ser, bara leksand och Skellefteå som tog full poäng här.

i Göteborg var det kraftigt spelövertag för hemmalaget. Man spelade stundtals totalt ut Färjestad. Man gjorde allt rätt, utom mål. Färjestad tog tillvara på sina chanser och lyckades stå emot hela matchen. Ja, t.o.m. så bra att man till slut kunde gå segrande ur straffläggningen. Inte ett dugg rättvist, men hockey är inte rättvist alla gånger.

Örebro blev 1:a lag den här säsonge att ta poäng i Kinnarps arena. Man klarade av 3-3 i full tid och även om HV fortfarande är obesegrat på hemmaplan så tog man ändå poäng och bara det är en seger. Starkt jobbat av Örebro.

i Växjö svängde matchen ordentligt. Lagen följdes åt hela tiden, men i slutperioden gjorde Växjö ett ryck till 4-2. Matchen såg avgjord ut, men Djurgården kom tillbaka igen och kunde både göra 5-4 och 5-5. Sedan var man ytterst nära på att ta med sig bonuspoängen i sudden. Pucken var i mål, men domaren hade blåst innan. målburen var nämligen ur sitt läge, så efter lång videogranskning dömdes målet bort. Istället kunde Växjö komma i anfallet efter och göra 6-5.

Luleå vände på steken mot LHC, som hade 0-1. Man lyckades dock inte knyta ihop säcken, för när LHC hade plockat Markus Högberg kunde man också få in kvitteringen, vilken tog matchen både till förlängning och straffar. En straffläggning som Luleå till slut van, i den 11:e straffrundan, det ni!

Modo åkte till sist på en rejäl smäll hemma mot Skellefteå, som spelade ut ordentligt i 3:e perioden, då man gick från 2-3 till 2-6, innan Modo kunde reducera, varefter Adam Pettersson kunde sätta den slutliga spiken i kistan med sitt 3-7-mål. Ruskigt tungt för Modo och Övikslaget är därmed det lag som har släppt in flest mål i hela serien. Jag sa ju senast att det bara var en tidsfråga innan Modo eller Färjestad hade släppt in fler mål än Leksand. Jag fick rätt. Ikväll möts förövrigt just Färjestad och Leksand, i Karlstad. En oerhört intressant match. Vid seger för de blåvita lämnar man nämlige, för 1:a gången den här säsongen, jumboplatsen till just FBK. Vinner istället FBK är det 4 poäng upp till dem igen för Leksands del. Med andra ord är det en mycket viktig match...

Full omgång av Hockeyallsvenskan

Full omgång av Hockeyallsvenskan spelades igår och där gick det såhär:

Almtuna - Malmö 3-2 str
Oskarshamn - Västerås 4-1
Timrå - AIK 3-1
Rögle - Bofors 4-2
Mora - Karlskrona 3-2
Björklöven - Södertälje 3-1
Asplöven - Vita hästen 4-5 SD

Oskarsham satte stopp för Västerås segersvit och direkt är man uppe på 10:e plats i tabellen. Det var aldrig något snack om saken, trots att gasper Kroselj gjorde en jättematch och räddade över 40 skott.

Almtuna fortsätter att plocka poäng. Här blev det 2 pinnar hemma mot Malmö, som fortsatt topppar serien, eftersom att Hästen också tog 2 pinnar uppe i haparanda, i en väldigt svängig match, där Hästen både gjorde 0-1 och 0-2, innan Asplöven vände till 3-2 i 2:a perioden. 12 minuter från slutet gjorde man sedan 4-2, men Hästen gav sig inte, utan reducerade knappa minuten senare och kvitterade med knappt 5 minuter kvar att spela. Sedan kunde Viktor Amnér avgöra för Hästen, 02:06 in i förlängningen.

Mora blev stora vinnare i toppen, eftersom både Malmö, Hästen, Almtuna och Asplöven tappade poäng. Daniel Hermansson nätade 2 gånger och Emil Bejmo satte matchavgörande 3-1 på straff. KHK kröp lite närmre, men nådde aldrig ikapp.

Timrå fortsätter att vinna. AIK hade 0-1 efter 1:a perioden, men Timrå gjorde 2 snnabba i 2:a perren och satte sedan 3:an i tom kasse.

Björklöven vände mot Södertälje på de sista 10 minuterna av matchen. SSK tog tidigt ledningen och såg länge ut att gå mot 3 poäng, men icke. William Quist gjorde 1-1 för hemmalaget efter 12:49 av sista perioden och sedan satte Mark hurtubise 2-1 i powerplay och Lucas Sandström stängde definitivt matchen med sitt 3-1 i öppen kasse.

Tabellerna vecka 43

Ytterligare en vecka har förflutit och nu är vi inne i den där riktiga serielunken i SHL med 3 matcher/vecka. Såhär ser tabellerna ut nu, efter 15 spelade omgångar av SHL:

1, HV71 32p +19
2, Frölunda 31p +11
3, skellefteå 31p +10
4, Örebro 26p +5
5, Linköping 23p +6
6, Djurgården 23p -4
7, Luleå 22p +7
8, Växjö 21p +2
9, Brynäs 21p -7
10, Modo 18p -8
11, Färjestad 12p -17
12, Leksand 10p -24

Leksand är fortfarande sist, men bara 2 poäng bakom Färjestad, som har det riktigt jobbigt. Faktum är att Leksand under de senaste matcherna har tagit fler poäng än FBK. Man är docj fortfarande det enda lag som inte har gjort över 30 mål. Flest mål har man också fortfarande släppt in, 49st, men både Färjestad och Modo har släppt in 47, så det är bara en tidsfråga innan någon av dem har släppt in fler mål, för Leksands målvaktsspel har stabiliserats markant på sistone. Alsenfelt/Lundström släpper sällan in mer än 2 mål/match numera, vilket är klart godkänt. Som ni alla vet så bygger man ett lag bakifrån och nu när målvaktsspelet och defensuven fungerar på ett bra sätt är det dags att få igång offensiven också. Det visade man redan pro på mot Växjö i torsdags, då man vräkte in 6 mål. Växjö är dock också ett lag som har det jobbigt just nu. Färjestad, Växjö och Luleå är nog de 3 lag som har det tyngst i serien just nu. Växjö har släppt in 16 mål på de 3 senaste matcherna och Luleå har 5 raka förluster.

I toppen seglar HV, Frölunda och Skellefteå ifrån de övriga. Ett litet glapp har bildats på 5 poäng ner till Örebro, som faktiskt har seglat upp som 4:a, med LHC som 5:a. båda dessa, + djurgården, har seglat förbi luleå och Växjö, som som sagt har det jobbigt just nu.

Hockeyallsvenskan ser ut såhär efter mestadelst 17 omgångr, men där Malmö och Rögle har 18 spelade matcher och Almtuna och Västerås har 16:

1, Malmö 33p +20
2, Vita hästen 30p +8
3, Mora 29p +1
4, Karlskrona 28p +7
5, Almtuna 28p +4
6, Asplöven 28p +2
7, Timrå 25p -3
8, Rögle 24p -1
9, Västerås 23p -1
10, Bofors 23p -7
11, Björklöven 23p -11
12, Södertälje 22p -3
13, Oskarshamn 21p -2
14, AIK 20p -14

Titta på tabellen. Det skiljwr 13 poäng mellan lag 1 och lag 14. 4 segrar. Varje poäng är verkligen superviktig. Det ser man inte minst på Södertälje, som fortsätter att gå ganska knackit och då hastigt och lustigt är nere på 12:e plats, bara 1 poäng från det nedre kvalsträcket. Varken Oskarshamn eller AIK är avsågat på något sätt och det är just den här dramatike vi vill ha. Det är så fruktansvart kul att följa serien när den ser ut såhär. Alla slår alla och inget lag dominerar totalt.

Hästen kan kliva upp på samma poäng som Malmö efter 18 spelade matcher, med Mora 1 poäng bakom, Karlskrona 2 poäng bakom och Asplöven likaså 2 poäng bakom. Bäst läge har faktiskt Almtuna, som har 2 matcher mindre spelade än Malmö. Vinner man sin 17:e match är man uppe på 2:a plats, före Hästen, och vinner man sin 18:e match är man 1 poäng före Malmö i toppen.

Ligger Almtuna bäst till så ligger Rögle sämst till. Efter 18 spelade matcher har man 24 poäng. Det innebär att Västerås, Bofors, Björklöven, Södertälje och t.o.m. Oskarshamn kan gå förbi dem om dessa lag vinner sin 18:e match. Rögle kan alltså ligga på negativ kvalplats efter 18 spelade omgångar, i teorin. I praktiken kommer man inte att göra det, eftersom att Oskarshamn och Västerås möts i nästa omgång, Björklöven och Södertälje möts och Rögle själva möter Bofors. Snacka om intressanta möten! Vinner Rögle hakar man på toppe litegrann. Vinner Bofors passerar man Rögle i tabellen. Det lag som då vinner av Västerås och Oskarshamn passerar också Rögle, samma sak gäller SSK och Löven. Det omvända gäller så klart om Rögle vinner. Då kommer nåhot av dessa lag att istället passera Bofors. Så ja, varje poäng är verkligen viktig här.

AIK vann bottenmötet

2 matcher spelades i Allsvenskan idag och såhär gick det då:
Malmö - Asplöven 4-1
AIK - Oskarshamn 3-2

Ja, AIK vann då det där bottenmötet, vilket innebär att Björklöven som sagt är över sträcket, på riktigt, medan just AIK och Oskarshamn är under detsamma.

Malmö befester sin serieledning. Asplöven, som visserligen har haft det lite halvjobbigt nu på slutet, men som ändå fortfarande är ett topplag, besegrades ganska enkelt med 4-1.

Missa inte!

kirunas match i Hockeyettan norra mot Piteå. Den TV-sänds med full bemanning, studio, kommentatorer och hela kittet i TV12 nu kl. 18:15.

Anledningen är deras regnbågsfärgade och mycket uppmärksammade ttröjor de kör med den här säsongen, för att stödja HBQT-rörelsen med allt vad det innebär. Det har fått vissa sopnsorer att lämna klubben, men TV12 går i bräschen för idén och TV-snäder nu en DIV 1-match med full satsning, precis som under SHL eller Hockeyallsvenskan. Kul! Riktigt kul får jag säga!

Kiruna befinner sig innan matchen på 5:e plats i tabellen, med 13 poäng efter 9 spelade omgångar, mot Piteå, som ligger 2:a med 20 pinnar efter lika många matcher. I topp finns Sundsvall, som dock har 2 matcher mer spelade än båda dessa lag, men som har samlat ihop maximala 33 poäng efter 11 spelade omgångar. häftigt!

Nu är det dock fullt foku på Lombiahallen och mötet mellan Kiruna och Piteå.

Nära poäng mot mästarna

Det var en ganska tråkig 1:a period publiken uppe i Skellefteå kraft arena fick bevittna. Leksand gjorde det bra, drog ner tempot, precis som man ville, slog enkla puckar ut ur egen zon och spelade stundtals riktigt bra, men stundtals slarvade man för mycket och gav bort pucken till Skellefteåspelarna. Det var egentligen då som hemmalaget skapade någonting. När Leksand spelade bra fick man inte till något strukturerat anfallsspel alls och både Erik Hanses, som fick vakta kassen mot sin gamla klubb, och Jocke Lundström hade det ganska lugnt mellan stolparna.

Ändå skulle Skellefteå ta ledningen, knappt 2 minuter från paus. Ett turmål, där man sköt utanför i förstaläget, men där sargstudsen gjorde att Erik Forssell kunde få tag i pucken vid Lundströms bortre stolpe, dit han inte hade hunnit förflytta sig, och slå in pucken i öppet mål. Tursamt och inte direkt rättvist. Det hade lika gärna kunnat stå 0-1, 0-0 eller 1-1, för matchbilden var helt klart jämn.

Leksand fortsatte att göra det bra i 2:a perioden. man fortsatte att dra ner tempot och såg till att Skellefteå inte skapade några farligheter. Det gjorde man visserligen inte själva heller.

Ju längre perioden gick, ju mer tog dock Skellefteå över spelet och matchen. Man ägde pucken och Leksand fick mest rikta in sig på defensiven, vilket man gjorde bra, men nu skapade Skellefteå plötsligt mer och fler farligheter och till slut kom också 2-0, en puck som Jocke Lundström inte hade mycket att göra på.

Skellefteå fortsatte att dominera spelet. Man hade tagit sig ur Leksands grepp, dit de blåvita hade velat få matchen. Man lyckades i dryga perioden, men nu hade hemmalaget tagit över tillställningen. Det sa inte minst det faktum att Leksand bara hade skjutit 1 skott på mål drygt halvvägs in i perioden...

Nej, det här var en period där hemmalaget tog över totalt och Leksand skulle nog vara glada och tacka Jocke Lundström för att det "bara" stod 2-0 efter 40 spelade minuter.

i den 3:e perioden satsade Leksand allt på ett kort för att snabbt få in en reducering. Det behövde man med tanke på Skellefteås totala dominan i 2:a perioden.

Det gav ingen utdelning målmässigt, men man tog sig in i matchen och Skellefteå spelade inte alls som man gjorde i 2:a perren. Man bjöd in Leksand i matchen kan man säga och med 8 minuter kvar att spela kom också reduceringen. Jens Bergenström stötte in 2-1 i powerplay, efter att Erik Forssell åkt ut, aningen billigt kan tyckas.

Efter målet fick Leksand ny energi och fortsatte att trampa på för en kvittering. En kvittering som inte var långt bort. Man skapade kanske inte de där sylvassa chanserna, men man hade mycket puck och var klart närmre 2-2 än vad Skellefteå var 3-1.

Stärkta av att ha klarat av ett boxplay, lite som kompensation på Forssells utvisning, plockade man Jocke Lundström, som hade varit briljant i mål, för att försöka få in kvitteringen.

Den kom dock aldrig och trots bren a match i 2 av 3 perioder så räcker det inte för några poäng. Man måste spela bra i 60 minuter. Det gjorde man inte här. Ändå var det bara det där turmålet i 1:a perioden som avgjorde. Hade Skellefteå inte fått det, då hade det varit poäng för Leksand. Nu blev det inte så, igen. Känns som det har våait så många matcher nu på slutet, att man varit förtjänta av minst 1 poäng, men inte fått med sig någon alls. Nåväl, det är bara att se framåt mot nästa match, som spelas mot Brynäs på tisdag kväll kl. 19:00. Bee there och stötta laget i våra hjärtan!

I de övriga 5 matcherna för omgången gick det såhär:
Brynäs - HV71 4-7
Djurgården - Luleå 2-1
Modo - Frölunda 3-4 SD
Linköping - Färjestad 3-0
Örebro - Växjö 5-3

Bra för Leksand att Brynäs åkte på en sådan rejäl förlust, dessutom på hemmaplan. Eller, det kan också vara bra för Brynäs, om det ger ett uppvaknande, som för Leksand efter 0-8 hemma mot Luleå, men förhoppningsvis gör det inte det och Leksand står som segrare på tisdag. HV är hursomhelst fortsatt serieledare, nu i ensamt maistät, eftersom att Frölunda tyvärr tappade poäng uppe i Övik. Tyvärr är det, eftersom att det innebär att Modo drygar ut avståndet ner till Leksand under sträcket.

Tyvärr vann också djurgården, ett annat lag som ligger nära ovanför sträcket, och Luleå fortsätter att ha det tufft. 5:e raka förlusten tror jag att detta blev...

Det satt långtt in för LHC, men till slit blev det en säker seger hemma i saab arena och Färjestad är därmed också fortsatt ett lag som har det tufft.

Växjö föll igen och har nu en statistik på 0p 6-11 (-5) på de 2 senaste matcherna.

Björklöven upp över sträcket

Hockeyallsvenskan fortsätter att vara ganska haltande. Rögle har nu spelat 18 matcher. AIK, Oskarshamn, Almtuna och Asplöven har spelat 16. Resten har spelat 17 matcher. AIK och Oskarshamn möts dock imorgon i ett riktigt bottenmötte och Asplöven gästar Malmö.

Såhär har det hursomhelst gått de senaste dagarna:
Rögle - Mora 1-2
Södertälje - Malmö 4-6
Almtuna - AIK 2-3 SD
Bofors - Timrå 1-2 str

Mora - Björklöven 0-3
Karlskrona - Rögle 5-3
Vita hästen - Södertälje 2-1

Lagen som här har spelat 2 matcher är rögle, Mora och Södertälje. Det har resulterat i 0 poäng för SSK, 0 poäng för Rögle och 3 poäng för Mora, vilka man tog just mot Rögle nere i Ängelholm. Sedan blev det stopp hemma mot Björklöven, som gjorde en riktigt bra bortamatch och där Kevin Lindskoug återigen gjorde en bra matvh och höll nollan. Den segern innebär att Löven klättrar över sträcket, men notera då att både AIK och Oskarshamn där under har en match mindre spelad. Vinner IKO imorgon passerar man Björklöven på nytt. Gör man inte det är Löven faktiskt över sträcket på riktigt.

Södertälje tappade matchen mot Malmö i 2:a perioden, där Malmö går in och gör 1-4. Joey Tenute ökade sedan på till 2-6 i 3:e perioden, innan man slappnade av litegrann och bjöd in SSK lite i matchen. Det var doc aldrig någon fara på taket. Tung förlust för SSK, vilken följdes upp med ännu en förlust nere mot Vita hästen, som då återigen är på vinnarspåret, efter att Robin Dahlström och Morgan Hassel satt de båda kassarna för Hästen, den sistnämnda bara minuten efter att SSK hade kvitterat, inför ögonen på, läs noga nu, 4694 åskådare! Det är fler än vad vissa SHL-lag har haft på sina hemmamatcher och faktiskt inte långt ifrån vad Leksand .hade hemma mot Växjö i torsdags. Riktigt, riktigt bra av Hästen.

Karlskrona hade 2-0 efter den 1:a perioden. Rögle reducerade, men KHK gjorde 3-1. Sedan kom Rögle tillbaka och gjorde både 3-2 och 3-3. Kvitteringen kom med dryga minuten kvar av 2:a perioden. Sedan lyckades man inte hålla i det hela vägen och hemmalaget kunde göra 4-3 och 5-3 i 3:e perioden.

Powerplay avgjorde för Leksand

Tyvärr var det en riktigt dålig publiksiffra för att vara Leksand den här mycket lyckade kvällen, bara 4798 åskådare. De som fanns på plats fick hursomhelst se en fartfyld inledning av matchen och ett Leksand som spräckte målnollan redan efter 03:08, då firma Savinainen/Sallinen tog sig fram och den senare kunde ge Leksand ledningen.

Vilken start på matchen! Glädjen blev dock kortvarig. Bara 2 minuter senare kunde Tomi kallio kvittera för bortalaget och 3 minuter senare såg Patrik Lund till att fullborda vändningen när han stänkte in 1-2 bakom Oscar Alsenfelt.

Med tanke på hur säsongen hittills har sett ut och hur Leksand har agerat så vore det inte konstigt om självförtroendet här åkte ner i fötterna direkt, men så var inte fallet. Istället fick vi se något som vi har sett tendenser till under de senaste matcherna, något som vi definitivt inte såg i början av säsongen, men som lite kännetecknar det "nya Leksand". man knöt näven och fortsatte kriga. hela vägen och innan perioden var över hade förstakedjan med Ritola, Ryno och Kähkönen producerat, där den sistnämnda stänkte in 2-2, 55 sekunder från paus.

I 2:a perioden stod matchen och vägde litegrann, men sedan, efter drygt 14 minuter av 2:a perioden, kom det som i huvudsak avgjorde matchen. Malte Strömvall tacklade ovan nämnde Kähkönen snett bakifrån, precis efter att han lämnat ifrån sig pucken. Kähkönen flög in i sargen och fördes genast till sjukhus med en befarad arm/axelskada. Strömvall fick matchstraff direkt och i det efterföljande powerplayet på 5 minuter spelade de blåvita bländande hockey. Riktigt, riktigt bra och man gjorde inte mindre än 3 mål! Bara 28 sekunder in i powerplayet kunde Jens Bergenström, framspelad av Ritola, ge hemmalaget ledningen. Minuten senare smällde savinainen in 4-2 och när knappa minuten återstod av powerplayet smällde Bergenström in sitt 2:a mål för kvällen, det 2:a i samma powerplay, fram till 5-2, vilket också var resultatet efter 2 spelade perioder.

Nilstorp byttes sedan ut i Växjökassen inför 3:e perioden och Stefan Steen ersatte. Han gjorde det bra och Växjö kunde reducera med knappt 5 minuter kvar att spela, i boxplay. Det var väl mindre snyggt för leksand kanske, men vad gjorde det när Tomi Sallinen kunde fastställa slutresultatet, 6-3, i samma powerplay?

En mycket fin seger för de blåvita och 3 nya poäng. det här har funnits där i flera matcher nu. Det är "det nya Leksand". Man har inte varit utspelat i någon match här på slutet, tvärtom nästan varit bättre än de flesta lagen, iaf stundtals, och hade definitivt kunnat plocka poäng i flera matcher än vad man har gjort, men marginalerna har inte riktigt funnit där. Det gjorde de nu och plötsligt lossnade det. Ordentligt. Riktigt, riktigt skönt!

I de övriga matcherna gick det såhär:
Linköping - Brynäs 5-0
Skellefteå - HV71 1-4
Färjestad - Djurgården 2-3
Luleå - Modo 2-3
Frölunda - Örebro 1-4

LHC körde över Brynäs och bröt därmed sin lite negativa förlustsvit på 4 matcher. Här hade Brynäs inte mycket att säga till om.

Uppe i Skellefteå gjorde HV ännu en mycket stark insats. Skellefteå besegrades och HV är nu är nya serieledare, efter att Frölunda, som tog över serieledningen förra omgången, föll hemma mot Örebro, som imponerar. Starkt gjort av Nerkingarna.

Djurgården slog Färjestad i Karlstad och FBK fortsätter att ha det jobbigt. Faktum är nog att man just nu är det lag som nog har det jobbigast i SHL. Leksand är nu bara 2 poäng bakom, men tyävrr för dem båda där nere i botten så skrällde Modo uppe i Norrbotten när Luleå besegrades med 2-3. Det innebär att man är 5 poäng före FBK och 7 poäng före Leksand.

Imorgon väntar match i Västerbotten för Leksand, när man gästar Skellefteå, där HV vann senast igår. Får se om Leksand kan mäkta med samma bedrift och fortsätta på den inslagna vägen som man visade här mot Växjö.

Malmö vann Skånederbyt

Hockeyallsvenskan är just nu ganska haltande. De flesta lagen har spelat 16 matcher, utom Almtuna, Mora, Södertälje och AIK, som har spelat 15.

Såhär har det gått för de andra lagen i omgång 16:
Oskarshamn - Bofors 4-0
Malmö - Rögle 3-1
Asplöven - Västerås 2-6
Timrå - Karlskrona 5-2
Björklöven - Vita hästen 3-1

Topplagen förlorade alltså. Asplöven föll rejält hemma mot Västerås, som tog 4:e raka segern. Lita på att VIK kommer klättra i tabellen nu framöver, för det här övertygade och Martin Filander har kanske äntligen fått igång laget, efter att Mcgrath och Fornataro fått lämna.

McGrath, som är klar för Oskarshamn, som här kontrollerade matchen mot Bofors ganska genomgående. David Rodman var också inne på 3 av Oskarshamns 4 mål. Framstående och bra, precis som Luka Kaputi och Greg Squires, som var inne på det 4:e.

Hästen föll också, kanske lite oväntat, uppe i Umeå. Börjar bränslet ta slut för Hästen nu? Starkt av Löven iaf, som dock inte klättrar över det nedre sträcket, eftersom att Oskarshamn också vann. IKO är 1p för Löven och sedan börjar faktiskt Bofors ligga lite illa till där, för man är bara 2p före björklöven där under sträcket. I de här regionerna har vi inte varit vana att se BIK under de senaste säsongerna, då man varit ett absolut topplag. Får se om man kan komma igen och bli det även i år.

Malmö vann Skånederbyt inför drygt 8000 på läktarna. Där någonstans borde Malmös publik alltid vara, med tanke på hur stor och fin arena man har, men det är lättare sagt än gjort. Lyckas man ta klivet upp i SHL kan vi nog däremot börja snacka pybliksiffror. Just nu har man ett bra läge att ta sig upp i SHL, för i och med segern över Rögle klättrar man förbi Karlskrona, Mora, Almtuna och Vita hästen och är numera 2:a i tabellen. Dock har ju som agt både Mora och Almtuna en match mindre spelas och kan båda gå förbi malmö igen. Faktum är att de båda kan ta över serieledningen, om Almtuna slår AIK och Mora slår Rögle. Malmö kan dock ändå vara serieledare ikväll, om man slår SSK borta. Då har man dock en match mer spelad än de övriga.

Karlskrona gjorde ett sådant där jätteras igen. Timrå gjorde 4-0 i 2:a perioden och avgjorde i princip matchen.

HV är fortfarande obesegrat på hemmais

En mycket tuff bortamatch väntade Leksand under tisdagskvällen, när man åkte ner mot jönköping för att gänta HV71 i Kinnarps arena. HV har ännu inte förlorat på hemmais under den här säsongen, så ja, det skulle bli en svår nöt att knäcka för de blåvita.

matchen startade ganska jämnt, men i kraft av ett powerplay kunde HV ta öveer mer och mer, även efter powerplayet, som inte resulterade i något. Leksand jobbade bra defensivt och Oscar Alsenfelt hade vaknat på rätt sida.

Tyvärr fick HV ytterligare ett powerplay och denna gången fick man till slut utdelning. Ett skitmål, om man jämför med alla jättelägen som Alsenfelt tidigare hade plockat. Här gled pucken långsant, långsamt över linjen, efter att Kevin Fiala gått runt köksvägen och Alsenfelt så när hunnit dit med plocken. det gjorde han dock inte och hV hade 1-0 efter den 1:a perioden.

I den 2:a stod matchen och vägde. Leksand spelade bättre än i den 1:a perioden och saknade inte chanser. det gjorde inte HV heller, men det var 2 bra målvakter som stod i vägen och det var fortsatt 1-0 efter 2 spelade perioder.

Även i den 3:e fortsatte matchen att stå och väga. Nästa mål skulle bli allt viktigare, ju längre tiden gick och till slut var det HV som kunde punktera matchen, när Ted brithén hittade rätt bakom Alsenfelt.

2-0 blev också slutresultatet och ännu en gång gör de blåvita en bra insat som mycket väl hade kunnat resultera i poäng. Hade man fått in 1-1 istället för HV:s 2-0 där när matchen stod och vägde såpass länge, ja, då hade det mycket väl kunnat bli poäng. Nu blev det inte det och HV är fortsatt obesegrade i Kinnarps arena.

I övrigt gick det såhär:
Brynäs - Skellefteå 1-3
Växjö - Linköping 5-4 SD
Luleå - Örebro 1-3
Djurgården - Frölunda 0-6
Modo - Färjestad 3-2 str

För Leksands del var det perfekt att Modo och Färjestad delade på poängen i Övik. Hade Modo vunnit hade det varit 8 poäng upp till säker mark för Leksand. Hade Färjestad vunnit hade man petat ner Modo under sträcket och det hade varit 7 poäng upp till dem för Leksand. Nu är det 7 poäng upp till Modo och 5 till Färjestad.

I luleå bjöd hemmalaget Örebro på 3 poäng. Man hade kunnar avgöra matchen i 1:a perioden, då man dominerade totalt. Sedan gick man ner sig flera klasser till den 2:a perioden och tillät Örebro att kvittera. Sedan kom man aldrig ur det där hjulspåret och Örebro kunde istället avgöra matchen med 1-2 och 1-3 i sista perioden.

Växjö såg ut att gå mot 3 poäng, men LHC kunde kvittera i slutminuterna och få med sig en poäng hem till Östergötkland, för Växjö tog ändå bonuspoängen.

Skellefteå bröt Brynäs fina hemmasvit, men på nytt var det under 4000 åskådare på plats. Det är inte alls bra för Brynäs...

Djurgården åkte på en riktig stjärnsmäll hemma mot Frölunda. Det var helt enkelt klasskillnad. Inte mycket att säga om det. Bara att lyfta på hatten för DIF och se framåt.

Nästa match för Leksand är redan nu ikväll, då Växjö gästar Tegera arena. Det är en "Blåvit hockeytorsdag", vilket innebär att man får 4 sittplatsbiljeter för 200kr. så, passa på att dra till Tegera och stötta laget ikväll!

Tabellerna V42

Här är tabellerna i SHL och Allsvenskan efter föregående veckas matcher.

SHL

1, Frölunda 26p +7
2, Skellefteå 25p +10
3, HV71 23p +11
4, Luleå 22p +11
5, Brynäs 21p +3
6, Växjö 19p +6
7, Djurgården 17p 0
8, Örebro 17p -2
9, Linköping 16p -1
10, Modo 12p -9
11, Färjestad 11p -12
12, Leksand 7p -24

Färjestad och Leksand fortfarande under sträcket alltså, dock bara 1 resp. 5p bakom Modo. Frölunda toppar och även HV smyger med där bakom och är förbi Luleå och Växjö, som tappar mark.

Allsveenskan

1, Asplöven 28p +9
2, Vita hästen 27p +9
3, Almtuna 27p +5
4, Mora 26p +3
5, Karlskrona 25p +8
6, Malmö 24p +13
7, Rögle 24p +4
8, Södertälje 22p +3
9, Bofors 22p -2
10, Timrå 20p -7
11, Oskarshamn 18p -5
12, Västerås 17p -8
13, Björklöven 17p -16
14, AIK 15p -16

Asplöven toppar alltså fortfarande, trots att Mora varit i topp tidigare i veckan. Faktum är att det bara är 13 poäng mellan Asplöven i toppen och AIK i botten. Det är bara 6 poäng mellan Asplöven och Bofors, som ligger precis utanför topp 8, på samma poäng som 8:an Södertälje, men med sämre målskillnad. Sämre målskillnad har också Björklöven, som ligger under det nedre sträcket, på samma poäng som Västerås precis ovanför sträcket. Snacka om att tabellen och serien leder och som jag skrev i det senaste inlägget så är Hockeyallsvenskan ännu ett år mer intressant och rolig att följa än SHL, kanske för sista gången. Nu ska vi dock njuta av detta. Jag tror nämligen att det kan fortsätta vara nästan såhär jämnt hela säsongen. Vilken hockeygodisvinter vi har framför oss!

Som läget är nu kommer alltså Asplöven och Vita hästen göra upp om en plats i SHL till nästa säsong. Förloraren där kommer sedan få en chans till, mot det lag av just nu Almtuna, Mora, Karlskrona, Malmö, Rögle och Södertälje som slutar 1:a i slutspelserien lagen emellan. Sedan får det lag som där slutar 2:a möta leksand och 3:an får möta Färjestad. Tänk om Asplöven tar SHL-platsen via den Allsvenska finalen. Hästen får sedan möta Almtuna, där Almtuna vinner och tar klivet upp i SHL. Sedan får Malmö möta Leksand och Rögle Färjestad. Vilket mardrömssenario för SHL. Tänk om Almtuna och Asplöven går upp, samtidigt som både Leksand och färjestad skulle åka ur mot, ja, säg Mora och Karlskrona då istället. Då skulle SHL nästa år ha 14 lag, innehållandes nuvarande topp 10, + asplöven, almtuna, Mora och Karlskrona, - Färjestad och Leksand. Det är långt kvar, men det är just nu ingen omöjlighet...

Ny ledare av Hockeyallsvenskan igen

Det är mist sagt tätt och jämt i hockeyallsvenskan. Inför omgång 15 hade Mora serieledningen, men Vita hästen, Asplöven, Malmö, Almtuna och Rögle hade alla chansen att ta över den efter omgången.

Såhär gic det:
Bofors - Almtuna 2-4
Karlskrona - Oskarshamn 4-1
Mora - Timrå 4-6
Rögle - Björklöven 1-2
Malmö - Vita hästen 0-2
AIK - Asplöven 3-6

Serieledandde Mora hade det tufft hemma mot Timrå, som tog ledningen, men mora kvitterade bara 24 sekunder in i 2:a perioden. Ledningsmålet kom dessutom bara minuter senare. timrå tog timeout, vilket hjälpte. 2-2 kom ganska omgående, men innan perioden var över hade Mora gjort 2 mål till och gått fram till 4-3. Det såg således ut att gå mot ytterligare 3 poäng för Mora, men Timrå ville annat. Kvitteringen kom 06:57 in i 3:e och Johan Persson kunde sedan sätta 4-5 i powerplay, 1:45 från slutet. en riktig kalldusch för Mora. 4-6 kom sedan i tom kasse.

Således var det då ett ypperligt tillfälle för lagen bakom att gå förbi Mora och upp i serieledning.

Den chansen tog Almtuna, som bortaslog Bofors med 4-2. Då seglade man upp på 27 poäng, 1 före Mora.

tillfällig serieledning för Almtuna alltså. Häftigt.

Då hade dock inte matchen nere i Malmö spelats klart och där stod det länge 0-0, men med bara 2 minuter kvar av matchen kunde Anton Brehmer göra 0-1 bakom Pontus Sjögren, som tyckte att han blivit skymd och påverkad av Hästenspelare i sitt agerande, men så dömdes inte fallet och 0-2 kom sedan i öppen kasse. Då var Hästen uppe i serieledning igen, på samma poäng som Almtuna, men med bättre målskillnad. Malmö, som också hade chansen, parkerade då istället på 6:e plats i tabellen.

Det är dock inte Vita hästen som är serieledare efter 15 spelade omgångar. Det är Asplöven, som gästade Hovet och AIK under söndagen. AIK hängde med i 55 minuter, men i slutet kunde Asplöven avgöra med 3 snabba mål. Jonas Berglund, Sam Marklund och Daniel Mannberg blev matchhjältar för Asplöven, som därmed toppar tabellen, före Vita hästen, Almtuna, Mora och Karlskrona, som vann med 4-1 hemma mot Oskarshamn. 3 snabba mål i 2:a perioden avgjorde matchen.

Björklöven låg sist i tabellen inför omgången, men precis som man gjorde uppe i Umeå i omgång 2 gjorde man här. Man slog Rögle med Kevin Lindskoug i målet, som alltså återigen gjorde en grym insats mot sin gamla klubb. Starkt av Löven, som därmed passerade AIK, som återigen är sist i tabellen, men faktum är att det bara är 13 poäng mellan Asplöven och AIK. Grymt jämn och tight tabell och jag tror att det kan fortsätta så hela säsongen. Häftigt och jätteroligt. Hockeyallsvenskan är ännu ett år, kanske det sista, överträffat SHL.

Västerås - Södertälje, som kompletteear den här omgången, spelas ikväll.

Seger mot Örebro, igen!

Ett fullsatt Behrn arena, 5200 åskådare, var det som väntade de blåvita när de under lördagen gästade Örebro.

Det var, likt i torsdags mot Frölunda, en fartfyld, underhållande och chansrik inledning av matchen, där örebro hade ett litet övertag, men där Leksand spottade upp sig ganska snabbt och var mycket, mycket nära på att göra 0-1 när ryno, som var riktigt bra dagen till ära, och Ritola kom mot Julius Hudasek i Örebrokassen. En fenomenal diagonalpass av Ryno till Ritola, men Hudasek hann på något sätt över med benskyddet och tog den pucken.

Örebro fick sedan ett jätteläge, när Daniel Viksten lämnades helt ren i slottet framför Alsenfelt, som dessutom var överspelad vid det tillfället, men sådan tur var för de blåvita så sköt "Viken" utanför och det var fortsatt 0-0.

Tiden rann iväg, men båda lagen fortsatte att skapa bra chanser och till slut satt pucken i nät, knappa minuten före paus. Leksand kunde ta ledningen genom Mattias Ritola, som fick näta i sin 2:a match för de blåvita och som visar på nytt att han kommer bli väldigt värdefull. En mycket skön ledning att ha med sig inför 2:a och dessutom ett mycket psykologiskt mål.

Leksand fortsatte att föra spelet i den 2:a perioden och inte alls långt in i densamma kunde de blåvita utöka ledningen till 0-2. Det är 1:a gången den här säsongen som Leksand leder en match med 2 mål. Enormt skönt, både för självförtroendet och laget i stort.

Efter den kallduschen för Örebro ryckte man upp sig och spelet böljade fram och tillbaka, men Leksand hade trots det ett klart spelövertag och var det lag som skapade klart mest. Örebro fick egentligen inte till något anfallsspel alls, inte förrän Leksand slarvade, precis som man gjorde mot Växjö och Frölunda, vilket Örebro så klart utnytjade. Markus Weinstock stack direkt och satte 1-2 bakom Oscar Alsenfelt. Riktigt onödigt av de blåvita, tyvärr.

Leksand fick dock chansen att komma tillbaka igen ganska omgående, när Örebro åkte på en utvisning. Hemmalaget gjorde det dock utmärkt i boxplay och såg till en början till att få massor av tid att rinna iväg för Leksand, men sedan kunde de blåvita sätta ordentlig press nere mot Hudasek och med bara 14 sekunder kvar i 5 mot 4 kunde Veli-Matti Savinainen göra 1-3 för Leksand, som för 2:a gången den här säsongen och 2:a gången i den här matchen hade en tvåmålsledning.

Örebro gav sig dock inte. När samme Savinainen några minuter senare fick sätta sig på botbänken smällde Jared aulin in 2-3 för hemmalaget. ett mycket snyggt och välplacerat skott som Alsenfelt inte hade mycket att säga till på. Det var bara att lyfta på hatten där.

Leksand var fortsatt det något bättre laget, även om Örebro hade ryckt upp sig litegrann och nu skapade lite vassare chanser än man gjort tidigare.

Leksand fortsatte dock att vaska fram farligheter och Daniel Josefsson var ytterst nära att göra 2-4, men den gången stod Hudasek i vägen. 2-4 skulle dock komma. Knappt 3 minuter från paus. Hudasek gjorde ett tveksamt ingripande som Jens Bergenström kunde slå in returen på och det var 2-4 för de blåvita och därmed har Leksand också gjort 4 mål i en och samma match för 1:a gången den här säsongen. En skön ledning att ha med sig in i 3:e perioden.

En 3:e period som inte alls blev lika chansrik som de båda tidigare. Leksand kontrollerade matchen bra och Örebro kom inte upp i några större farligheter. Om man inte var så bra som man kan vara eller om Leksand gjorde dem dåliga vet jag inte, men det såg ut att gå mot 3 säkra poäng för de blåvita, för Örebro skapade nästan ingenting. då plötsligt, från ingenstans, smällde Jared Aulin in 3-4 för Örebro när det återstod drygt 2 minuter, så, trots allt blev det lite spänning i matchen.

Leksand tog timeout och Örebro plockade Hudasek, men det gick inte. Leksand kunde istället göra 3-5 i öppen kasse och ta säsongens 2:a trepoängare, den 2:a mot Örebro, som är det enda lag man har vunnit mot såhär långt, 2 gånger dessutom.

3 mycket, mycket härliga poäng, välbehövliga om inte annat. Alsenfelt var bra i mål och gjorde några riktight bra räddningar. Ändå räckte räddningsprocenten bara till 88,8%, vilket ju inte är så bra. Hudasek slutade dock på ännu sämre 79,1%, vilket är rent uselt på den här nivån. Så ja, många mål fick vi se, 5 mål i en och samma match, det var över 1/3 av vad man totalt sett producerat under 11 matcher tidigare. Kanske lossnar det nu?

I de övriga matcherna gick det såhär:
Färjestad - Skellefteå 6-3
Djurgården - Linköping 4-2
HV71 - Växjö 6-3
Modo - Brynäs 1-3
Frölunda - Luleå 2-1 SD

HV är fortsatt obesegrade hemma i Kinnarps arena, vilket innebär att det blir en oerhört hård nöt för Leksand att knäcka på tisdag, när man åker ner till Jönköping.

Färjestad vann också ganska övertygande, tyvärr för Leksands del. Det innebär att det fortfarande är 4 poäng upp till närmsta lag, som fortfarande är färjestad. att fBK skulle slå serieledande Skellefteå trodde jag dock inte, men det gjorde man. En mycket fin insats av Karlstadgänget.

Djurgården slog LHC och man klättrar därmed förbi just LHC och Örebro i tabellen och parkerar nu på 7:e plats i tabellen.

Modo tog ledningen mot Brynäs, men bortalaget vände och vann. Bernhard Starkbaum var riktigt bra i Brynäskassen.

Frölunda tog 2:a raka 2-1-segern när man vände 0-1 till 2-1hemma mot Luleå, som därmed tappar lite mark i toppen av tabellen, där man nu är 4 poäng bakom just Frölunda, som i och med att Skellefteå också fick stryk är nya serieledare.

Tung förlust mot Frölunda...

Det var en jämn och böljande match som de 5229 åskådarna i tegera arena fick se under torsdagskvällen. En jämn batalj med 2 bra målvakter i form av Oscar Alsenfelt och Lasse Johansson.

Leksand fick ganska omgående spela powerplay när Oskar Fantenberg åkt ut för Frölunda, och man skapade ett bra tryck direkt nere mot Lasse Johansson. En mycket bra start av matchen för de blåvita, dock utan utdelning.

Spelet var sedan, som synes ovan, väldigt böljande, med chanser åt båda håll, men det var Leksand som hade ett litet övertag och man gjorde också 1-0 mot slutet av perioden, ett mål som dock dömdes bort, då en Frölundaspelare i momentet innan gjort sig skyldig till en hakning.

Leksand fick inte heller utdelning i det här powerplayet och det var 0-0 efter den 1:a perioden.

I 2:a perrren öppnade Frölunda klart bäst, men Leksand fick ytterligare ett powerplay och skapade där flera bra chanser, t.ex. när man missade näst intill öppet mål, efter att johansson varit helt bortspelad, dock fortsatt utan resultat.

Utan resultat var det också när Frölunda några minuter senare fick spela powerplay. I sin iver att gå framåt öppnade man upp sig bakåt och mattias Ritola, som gjorde sin 1:a match i leksandströjan, var ruskigt nära att sätta 1-0 i boxplay, men Lasse Johansson redde ut det hela och det var fortsatt 0-0 efter 2 spelade perioder, i en match där Leksand på inget sätt var sämre än Frölunda, tvärtom skapade man nästan mer och fler chanser, dock utan att få in pucken.

Istället var det frölunda, som innan matchen var seriens sämsta lag i powerplay, med drygt 8% utdelning, som skulle göra 0-1 i den 3:e perioden, just i powerplay. Andreas Johnsson spräckte till slut målnollan för gästerna.

Leksands kvitering lät dock inte vänta på sig. linus hultström befann sig plötsligt i slottet och drog iväg en handledare som Lasse Johansson inte kunde plocka och det var kvitterat, 1-1.

Precis som i lördags mot Växjö, då Simon erlandsson lite oturligt slog en indianare mitt framför mål, så att växjö kunde göra 1-0, slarvade man här, när Robin Gartner precis efter kvitteringen skickade ut pucken över sargen och fick sätta sig 2min för puck out.Vad händer då? Jo, frölunda, som innan matchen som sagt var sämt i powerplay, gjorde ännu ett mål i den spelformen. Den här gången var det Mathis Olimb som satte pucken i nät bakom Alsenfelt och trots flertalet heta och bra chanser fick de blåvita inte in någon kvitering och en ny förlust inkasserades därmed på kontot, i en match som likt den mot HV förra veckan lia gärna kunde ha slutat med 3 poäng, för man var inte utspelade eller ett sämre lag på något sätt. Tvärtom var man stundtals t.o.m. bättre än Frölunda, men ändå inga poäng och nu är det 8 poäng upp till Modo där över sträcket. Man får dock ta med det här spelet och fortsätta på samma bana. Med lite mer flyt så kommer det resultera i poäng, det är jag säker på.

Imorgon går vi in i 2:a femtedelen av säsongen och då står Örebro, som hittills är det enda lag Leksand har slagit, för motståndet nere i Behrn arena...

I de övriga matcherna gick det såhär:
Brynäs - Örebro 4-1
Skellefteå - Växjö 2-1
Färjestad - HV71 1-2
Linköping - Modo 1-2
Luleå - Djurgården 3-4

Brynäs avgjorde matchen under några minuter i 2:a perioden, då man bombade in 4 mål bakom stackars julius Hudasek, som inte hade någon lyckad afton. Han byttes därefter ut och sedan höll enrik Lundberg nollan. Det räckte dock inte. Anders Eriksson reducerade visserligen fram till 4-1, men segern var ändå kassaskåpssäker för Brynäs, varspublik dock svek igen. Bara 3721 åskådare.Det är faktiskt sämre än vad både Björklöven, Malmö och faktiskt också oftast Vita hästen brukar ha på sina matcher. Det är för dåligt, Brynäs...

Uppe i Skellefteå kvitterade Växjö med knappa minuten kvar att spela, men målet dömdes bort, vilket väckte starka protester från bortalaget, som därefter inte fick in någon kvittering och hemmalaget kunde därför ta ytterligare 3 poäng och kliva upp på 25 pinnar i tabellen. Enligt Martin Hedbergs "Iskalla fakta" i Radiosportens hockeypod har man dessutom goda chanser att vinna guldet för 3:e året i rad nu till våren. Efter 10 spelade omgångar, som det var då när det avsnittet spelades in, har de 10 årens senaste mästare legat 1:a eller 2:a efter 10 spelade omgångar, eller om det var på platserna 1-4 på 10 år, men där mästarna legat 1:a eller 2:a 5 gånger. Ja, jag vet inte exakt, men något åt det hållet var det iaf.

Färjestad fortsätter att gå kräftgång och ärfortsatt under sträcket, tillsammans med Leksand. Ny förlust och förlustsviten är nu uppe i 5 matcher för FBK. Snart tanerar man alltså Leksands svit från inledningen. Här vann HV med 2-1 och Jönköpingslahget är därmed uppr på 4:e plats i tabellen. Man har smugit med lite sådär, utan att ha det där rampljuset på sig hela tiden och jag tror nog att man kan bli farliga i år. Åtminstone farligare än man var förra säsongen.

Modo slog LHC på bortais. En tam insats av LHC och Adam Reideborn gjorde återigen en stabil insats i Modokassen. Kanske är han på väg att ta över förstaspaden från Ullmark?

Det mest uppmärksammade i matchen uppe i Luleå var Johan Forsbergs mycket, mycket fula armbåge i ansiktet på Daniel Färnholm, vilket naturligtvis renderade i match penalty och som också, högst troligt, kommer leda till en längre avstängning. Matchen vann Djurgården, som synes ovan, även om Luleå åt ikapp 1-4 till 3-4, men man nådde aldrig hela vägen.

Mora upp i topp

Ja, man fortsätter att övertyga och gå som tåget, även om det "ara" blev 2 poäng här mot Oskarshamn. Jeremy Coliton har verkligen fått ihop det där laget och det ska bli spännande och se om man kan hålla ihop det hela vägen.

Såhär gick det i omgång 14:
Björklöven - Malmö 0-3
Timrå - Rögle 0-4
Vita hästen - Västerås 2-5
Södertälje - AIK 3-1
Bofors - Asplöven 3-1
Almtuna - Karlskrona 2-3 SD
Oskarshamn - Mora 3-4 str

Oskarshamn gick upp till 3-1 drygt halvvägs in i matchen, men Mora visade en enorm vilja och startade den där maskinen som man är och har varit. Man reducerade med knappt 3 minuter kvar av perioden och 3-3 kom med 31 sekunder kvar av densamma. Inga fler mål föll, men sedan satte Emil Bejmo och Alexander hilmersson sina straffar, medan IKO:s straffläggare missade sina och extrapoängen var därmed säkrad för Mora. Hade man inte satt de puckarna hade Asplöven fortfarande varit i topp av tabellen, men nu toppar Mora återigen...

...För asplöven föll nere i Karlskoga. Oväntat ska man kanske inte säga, men lite oväntat med tanke på hur man har presterat tidigare.

Också vita hästen föll på nytt. Rejält dessutom. Västerås tog 2:a raka segern och har nu klättrat upp över det nedre sträcket, faktiskt förbi Timrå och parkerar numera på 11:e plats. Dustin Johner gjorde både 1-0 och 2-0 i 1:a perioden, båda målen i powerplay, för Västerås. Hästen reducerade i 2:a, men strax därefter åkte man på en riktig kalldusch efter att Conny Strömberg åkt ut 2+2 och man alltså skulle spela PP i 4 minuter. Då gick fredrik Johansson upp och satte 1-3 för Västerås, i boxplay och Jonas Emerdahl satte 1-4 strax innan paus. Där punkterades väl nästan matchen. Hästen väckte dock liv i den i 3:e igen, men närmre än 2-4 kom man aldrig.

Så, Mora tog 2 poäng, Asplöven 0, Hästen 0, Almtuna 1 hemma mot Karlskrona och så malmö, som tog 3 poäng och därmed kan ses som den stora vinnaren i den här omgången. Säker seger uppe i Umeå, där alla 3 målen kon under 2 olyckliga minuter i 1:a perioden, då Frederik Storm gjorde 0-1 efter 11:39, Jens Jakobs 0-2 efter 11:57 och Nils Bergström 0-3 efter 13:05. Sedan var matchen körd för Björklöven och det föll inga fler mål. En lite märklig match får man ju säga...

Även det andra Skånelaget, Rögle, tog en säker seger på bortais, när Timrå besegrades med klara 0-4. Inget snack om saken där.

Asplöven nya serieledare

Ja, efter 13 omgångar så är det faktiskt Asplöven som leder serien. Tillsammans med Vita hästen spelar man just nu en Allsvensk final till våren och 1 av lagen är garanterat klart för SHL. Närmast bakom skuggar Mora och Almtuna. Just nu är det alltså en situation som alla som jobbar med Svenska hockeyligan håller alla tummar för inte står sig till våren. Tänk att få upp exempelvis Asplöven och Almtuna i SHL till nästa säsong. snacka om att det då måste byggas om i Haparanda och Uppsala. Lagen har dessutom ingen vidare utbredd publik runtom i Sverige, så bortamatcherna hade varit ganska svala, rent publikmässigt. Förtjänar man sin plats i högsta ligan så gör man det dock. Då har man varit de 2 bästa lagen i år och tagit klivet upp, det där klivet som varken storfavoriterna Malmö eller Västerås klarat av. Well, det är långt kvar, 39 omgångar, så mycket kan hända, men så är läget just nu, efter den 12:e omgången som spelades igår, där det slutade såhär:

björklöven - Västerås 1-4
AIK - Malmö 3-2 SD
Rögle - Almtuna 6-4
Bofors - Vita hästen 2-1
Karlskrona - Södertälje 0-1 str
Mora - Asplöven 1-3
Timrå - Oskarshamn 4-2

Äntligen, äntligen Västerås! Efter 6 raka förluster så vann man nu äntligen igen, även om det satt långt in. Björklöven tog nämligen ledningen i matchen, men sedan tog Västerås över och vann till slut ganska enkelt. Skönt för VIK, som därmed också lämnar över jumboplatsen i serien till just Björklöven, båda 2 nu på 14 poäng.

För AIK tog sig för 1:a gången den här säsongen över det nedre sträcket när man vände på steken hemma mot Malmö. Skåningarna hade 1-2, men med knappt 2 minuter kvar av matchen kunde Ryan McKirnan göra 2-2 och sedan kunde Marcus Jonsson avgöra 02:23 in i sudden. AIK:s 3:e match i rad man plockar poäng i och därför har man nu klättrat över sträcket med sina 15 poäng.

Timrå tog en ganska konfortabel seger hemma mot Oskarshamn. IKO kröp lite närmre mot slutet när unge Mikael Johansson gjorde 4-2, men det var alldeles för sent. Då återstod det knappa minuten att spela och 3 poäng stannade således ganska säkert kvar i Sundsvallstrakterna.

I Ängelholm var vi på väg att få se de nya serieledarna, näligen Almtuna. Rögle hade 2-0 efter 1:a perioden, men i 2:a spikade Christoffer Bengtsberg, som vaktade Almtunakassen kvällen till ära, igen, samtidigt som Fredrik Vestberg gjorde 2-1 i powerplay, x-leksingen martin karlsson satte kvitteringen och Victor Aronsson fullbordade vändningen 57 sekunder före paus. Hade man hållt undan hela vägen där hade man varit nya serieledare. Då hade just nu Almtuna och Asplöven varit klara för den Allsvenska finalen i vår, men nu gjorde man inte det. Med 15:07 på klockan satte Daniel Sylvander kvitteringen, varefter Jakob Lilja smacade in 4-3 bara minuten senare. 1:30 senare small det igen. Ludvig Rensfeldt satte 5-3 och så satte Calle Rosén 6-3 i tom kasse. Vilken vändning av Rögle! Almtuna fick visserligen in en reducering, men det var nog till föga tröst. man får ta nya tag imorgon, när karlskrona gästar metallåtervinning arena.

Karlskrona, som här spelade säsongens 1:a 0-0-match hemma mot Sldertälje, som synes sedan vann på straffar. Mattias Beck blev matchhjälte för SSK.

I Mora spelades så slutligen ett toppmöte, där Asplöven kunde ta ledningen bara 33 sekunder in i mittenakten, varefter Emil Bejmo satte 1-1 i powerplay, då Asplöven åkt på en 2:a för för många spelare på isen. Bortalaget återtog doc ledningen innan perioden var över, John Henrion fortsätter att leverera i Haparandaklubben, för här gjorde han 2-1 för Asplöven, varefter Jacob Lagace fastställde slutresultatet, 1-3, vilket också innebär att asplöven som sagt är nya serieledare efter 13 spelade omgångar.

Tabellerna v41

Då är det dags för säsongens 1:a tabellinlägg. Det blir inte riktigt lika analytiskt som det var förra säsongen. Jag kommer bara skriva ner tabellerna för SHL och Allsvenskan, lag för lag, som ställningen nu är, kanske ev. med någon enstaka kommentar, men i huvudsak blir det bara tabellerna rakt upp och ner.

Så, vi börjar med SHL. Efter 10 spelade omgångar ser tabellen ut såhär:

1, Skellefteå 22p +12
2, Luleå 21p +13
3, Frölunda 21p +5
4, Växjö 19p +10
5, HV71 17p +7
6, Örebro 17p +3
7, Linköping 16p +2
8, Brynäs 15p -2
9, Djurgården 11p -3
10, Modo 9p -8
11, Färjestad 8p -14
12, Leksand 4p -25

Norr för hela slanten i toppen alltsså, men det är jämnt. De 3 översta lagen inom 1 poäng, varefter de övriga lagen skuggar bara någon poäng bakom. Det är egentligen bara efter Brynäs som det just nu är ett litet glapp. Djurgården, Modo och Färjestad slåss just nu kring sträcket och Leksand är ytterligare 4 poäng bakom. Som jag har sagt tidigare så är det dock verkligen "bara" 4 poäng efter den urusla starten man hade av säsongen och faktum är att det bara är 5 poäng upp till Modo. 5 poäng går fort i hockey, såjag tycker trots allt läget känns relativt positivt ändå, även om man gjort klart minst mål i serien, 12st, där Färjestad är det enda laget, utöver Leksand, som inte har gjort över 20 mål, 19st. 37 insläppta är också det mest i serien, även om Modo inte ligger långt efter med sina 35 och Färjestad med 33.

Hockeyallsvenskan:

1, Vita hästen 24p +11
2, Mora 24p +6
3, Almtuna 23p +6
4, Asplöven 22p +6
5, Malmö 20p +13
6, Karlskrona 19p +5
7, Rögle 18p -1
8, Oskarshamn 17p +1
9, Södertälje 17p 0
10, Bofors 16p -3
11, Timrå 14p -7
12, Björklöven 14p -11
13, AIK 13p -12
14, Västerås 11p -14

Vem hade tippat den här tabellen innan serien drog igång? Nykomlingen från Div. 1, Vita hästen, i topp av tabellen och degraderade AIK från SHL på kvalplats neråt. Dessutom topptippade Malmö "bara" 5:a, Södertälje 9:a och inte minst Västerås, som ligger sist på 14:e platsoch dessutom har sämst målskillnad i hela serien. Näst minst mål har man också gjort, 20st. bara Björklöven har gjort färre, 19st. Flest har överraskande Bofors gjort, 39st. Ändå ligger man bara 10:a i tabellen, för man har också släppt in flest mål, 42st. Enda laget som har släppt över 40 mål såhär långt. AIK är näst värst där med sina 38. Minst mål har Hästen och Malmö släppt in, 25st.

Västerås är jumbo i Allsvenskan

Full omgång av Hockeyallsvenskan har det ocksåvarit nu fredag-lördag och det tätnar i tabellen vill jag lova. Detta efter att Hästen åkt på ännu en torsk, även om det var efter sudden, Mora också tappat 2 pinnar och alla 3 närmst jagande lagen där bakom vann, Almtuna, Asplöven och Malmö. Det innebär att alla dessa 5 lag nu är inom 4 poäng, med bäst målskillnad för Malmö, +13, och sämst för Mora, Almruna och Asplöven, som alla ligger på +6. Faktum är att Karlskrona på 6:e, Rögle på 7:e, Oskarshamn och södertälje på 8:e och 9:e plats bara är 1 poäng bakom vardera, förutom IKO och SSK, som båda har 17. Det innebär alltså att det bara är 7 poäng från serieledning till att ligga utanför lutspelssträcket, som det numera heter, lag 3-8 i serien. Skrällen för omgången är dock Västerås, som fortsätter att ha det tungt nere i botten. Jumbomötet mot AIK förlorade man här med 1-2 och det innebär faktiskr att man ligger sist i tabellen efter 12 spelade omgångar. Vem hade trott det på förhand?

Såhär gick det i helgen:
Västerås - AIK 1-2
Malmö - Bofors 6-2
Vita hästen - Karlskrona 3-4 str
Oskarshamn -Björklöven 2-0
Södertälje - Mora 5-4 str
Almtuna - Timrå 3-0
Asplöven - Rögle 3-0

Storseger alltså för Malmö, där Bofors ett tag var nära på att ta sig in i matchen när Linus Fröberg reducerat fram till 2-1 för gästerna, men istället för 2-2 kom då 3-1 och sedan stängde Malmö matchen med 4-1. Rödhökarna har inte imponerat såhär långt under serien, men här börjar man växla upp och trotsatt man inte spelade på tiopp så besegrades ändå BIK med klara 6-2. Ett styrkebesked av Malmö.

Styrkebesked lämnade definitivt inte Västerås. Dustin Johner gav visserligen hemmalaget ledningen efter 04:21, men sedan var det slut på det roliga. Det såg kramaktigt ut och man fick inte alls spelet att stämma. Ryan McKirnan ordnade kvitteringen för gnaget 1:22 in i mittenakten och på samma sätt ordnade han också segermålet för gästerna, i powerplay, precis i inledningen av perioden, här 45 sekunder in i 3:e. Stor matchhjälte för AIK alltså, McKirnan.

Hästen såg ut att gå mot 3 poäng, men KHK ville annat. Man plockade ut Galbraith och lyckades också få till 3-3, något som senare också ledde till en straffseger, där Jimmy Andersson, som dessurom varit inne på alla 3 mål framåt för KHK under matchen, och Erik Torell klev fram och nätade för gästerna, vilket gav 2 poäng.

Det är inte bara hästen som har fåttt lite grus i maskineriet nu på slutet. Mora har också gått lite halvknackigt. Förlust förra helgen mot just Hästen, sedan förlust med 4-2 mot Almtuna och nu straffförlust mot Södertälje. 1/9 poäng på de 3 senaste matcherna alltså. Här trots att man hade 0-2 redan efter 03:09 av matchen och 1-3 drygt halvvägs in i matchen. Ändå lyckades man inte knyta ihop det. Jonas Engström reducerade innan den 2:a perioden var över och sedan hade SSK vänt 2-3 till 4-3 på 12 sekunder i 3:e. Snacka om kalldusvh för Mora, som doc repade sig och fick till en kvittering innan hesa Fredrik ljöd.

Någon kvittering fick inte Björklöven till nere i Oskarshamn. Där var det hemmalaget som till slut spräckte målnollan i en tillknäppt match med 2 bra målvakter i form av Gasper Kroselj i IKO och Johan Matsson i Löven. Den senare fick dock kapitulera en gång och det räckte för att Oskarshamn skulle vinna matchen med 2-0, efter att Luca Caputi, som var i Västerås förra säsongen, dragit ner rullgardinen för Björklöven med 2-0 i tom kasse.

Det var inte bara kroselj i Oskarshamn som höll nollan, även Holmqvist i Almtuna, som har blivit en riktig matchvinnare, och Samuel Ward i Asplöven höll också de nollan. Almtuna måste vara seriens mest formstarka lag just nu. 5:e raka segern tror jag detta var om jag inte misstar mig och snart är man i serieledning. Det är bara 1 poäng upp till Hästen. Man möter Rögle borta på tisdag, medan Hästen gästar Karlskoga och Mora tar emot Asplöven i ett högintressant möte.

Man känner redan nu, efter 12 omgångar, hur het och spännande den här serien blir i år. Det är nästan omöjlugt att säga hur det kommer gå och varje poäng är oerhör viktig...

Förlust i Växjö

Ny match, den 10:e i årets serie, nu nere i Växjö. En tuff bortamatch med mycket känslor redan från start. Högt tempo och målchanser åt båda håll. Det dröjde dock inte länge innan Viktor Mårtensson och Noa welch rök ihop. Båda kastade handskarna och det blev således matchstraff på båda 2. Snyggt av Mårtensson, som visserligen fick matchstraff, men som samtidigt fick bort en av Växjös viktigaste spelare.

Det blev dock ändå powerplay för Växjö, dåMårtensson åkte på en 2:a för osportsligt uppträdande. Det boxplayet klarade de blåvita dock av utan några större problem, men sedan åkte man på ett matchstraff till. JonasFrögren åkte på matchens 3:e matchstraff inom loppet av 10 minuter. Således var det powerplay i 5 minuter för Växjö, men bortalaget gjorde det ruskigt bra. Man slet och kämpade, rensade gång på gång. Ryno och grabbarna såg ut att klara av det hela, efter mycket, mycket fint boxplayarbete, men med bara minuten kvar så satt 1-0 i nät bakom Alsenfelt och naturligtvis var det ett skitmål Växjö fick med sig. Eller, rättare sagt, riktigt slarv av Simon Erlandsson. En riktig indianare framför mål och robert Rosén hade bara att slå in den i öppen kasse.

En kalldusch för Leksand, men man repade sig ganska snabbt och jämnade återigen ut perioden. Växjö var visserligen det lag som nu skapade mest, men Alsenfelt är verkligen på väg att hitta storformen igen, för nu agerade han vägg för Växjös alla skott.

I den 2:a perioden vardet Växjö som styrde pelet. Inga jättefarliga chanser dock, men ändå ett spelövertag.

Leksand fick dock powerplay, men man skapade i princip ingenting. Istället fick Växjö en spelvändnin när Leksand blivit fulltaliga och det var 2-0. Inte helt rättvist sett till matchen, men man var effektiva, Växjö.

Växjö fortsatte att föra spelet, men Leksand fick ännu ett powerplay, men skapade återigen inget vidare. Hultström/Ryno fick dock ett jätteläge efteråt, men sottet gick över.

I 3:e perioden behövde Leksand helst ett snabbt mål för att komma in i matchen, men det fick man inte. Christopher Nilstorp var också han vägg i Växjökassen och hemmalaget kontrollerade tyvärr händelserna ganska bra, även om Leksand stack upp några minuter här och var och skapade en hel del, men inga mål, vilket innebar att Växjö vann matchen med 2-0.

Totalt sett var det kanske rättvist, men 1-0 var som sagt ett rent turmål, efter ett matchtraff på Frögren, som experterna t.o.m. tyckte var töntigt. "Slewfooting" var det Frögren åkte för, d.v.s. att man sopar undan fötterna på motståndarna, men det tyckte varken jag, expertterna eller kommentatorerna på webbradion att det var. 2-0 var ett kontringsmål, inget förAlsenfelt att göra på den heller. Förutom målen kontrollerade Växjö händelserna gansa bra, men lite tur hade man. Annars hade det kunnat bli väldigt jämnt.

I de övriga matcherna gick det såhär:
Frölunda - Linköping 4-1
Modo - Luleå 1-4
Skellefteå - Djurgården 3-2
Örebro - Färjestad 4-1
HV71 - Brynäs 5-0

Med mycket energi och stark skridskoåkning malde Frölunda ner LHC, som till slut inte hade en chans nere i Göteborg.

Det hade inte heller Modo, även om man faktiskt tog ledningen i matchen med 1-0. Sedan var det roliga slut och Luleå kunde vinna ganska enkelt.

Skellefteå tog 5:e raka hemmasegern och åkgar på i toppen av tabellen, tätt följda av Luleå som hakar på, liksom Frölunda.

Färjestad fortsätter att gå tungt. Ny förlust här och man är kvar under sträcket. Synd att Leksand inte lyckades ta poäng då, när mn hade ett såfint läge. Då hade man bara varit 1p bakom FBK. Nu är det 4 poäng upp till dem och 5 poäng upp till Modo över sträcket.

Bergenströms 500:e match i Leksandströjan!

Ja, han som många av oss leksingar säkerligen förknippar lika mycket med Leksands IF som skölden, han som alltid står upp för densamma och krigar in i det sista, han som grät i TV efter Röglematchen i kvalserien 2013, han som är mr Leksand, Jens "Jensa" Bergenström firade 500 matcher för klubben under gårdagens match mot HV71. Bergenström blev utlånad från Mörrum till Leksand under säsongen 2003/04 och spelade då ett antal matcher för klubben. Säsongen efter tog han en plats i A-truppen, i det Leksand som då hade åkt ur Elitserien igen, men som tog sig tillbaka våren 2005. Sedan dess har Jensa varit klubben trogen, bortsätt från en liten kort vända i Finland under säsongen 2006/07 och under alla de här åren har han hunnit med inte mindre än 8 kvalserier, där 2 har slutat lyckligt, inte minst den senaste för 2 år sedan.

Bergenström hyllades innan matchen och när densamma sattes igång var det ett HV som till en början lätt tog sig ur egen zon och skapade anfall på anfall. Leksand ryckte dock upp sig, men det var 0-0 efter den 1:a perioden.

I den 2:a perioden var det Leksand som först spräckte målnollan. Toni käkkönen spräckte sin nolla när han gav hemmalaget ledningen.

HV var dock nära kvitteringen direkt efteråt, men Oscar Alsenfelt visade upp en gryende storform, kanske är han på väg att hitta tillbaka till förra årets matchvinnande form? Ja, vi kan hoppas på det. Han tog iaf HV:s jätteläge, men drygt 2 minuter från periodpaus kunde gästerna ändå få in kvitteringen och det var fortsatt helt jämnt inför den 3:e perioden, nu 1-1.

I den 3:e perioden var det återigen Leksand som tog ledningen. Fabian Brunnström spräckte även sin målnolla när han gav de blåvita ledningen. Tar jag inte helt fel var det 1:a gången den här säsongen som Lekssand tar ledningen i 3:e perioden, vilken annars har varit väldigt tung.

HV kom dock tillbaka en gång till. Ted Brithén petade in ett något tursamt mål bakom Alsenfelt och bortalaget tog därefter över mer och mer, ju längre perioden gick och mot slutet pressade man på ordentligt för ett segermål. Den här gången var dock Oscar Alsenfelt med på noterna och såg betydligt bättre ut än i de tidigare matcherna han har stått och stod emot trycket, tillsammans med övriga laget och 1 poäng var bärgad för båda lagen.

I förlängningen tog det dock bara 15 sekunder innan samme Brithén slet sig loss från Linus Hultström, som annars återigen gjorde en strålande match, och satte 2-3 i krysset bakom Alsenfelt.

Suddenförlust alltså, men man fortsätter att plocka poäng, vilket bara det är ganska bra om man ser till hur serien startades. Det kunde dock lika gärna blivit 3 poäng, men även 0 poäng, så jämnt och böljande var det, så 1 poäng tycker jag ändå att man ska vara relativt nöjda med.

De övriga matcherna slutade såhär:
Linköping - Luleå 3-2
Örebro - Skellefteå 5-4 str
Djurgården - Modo 4-3
Växjö - Frölunda 1-2

Luleå hade 1-2 inför sista perioden, men där spikade Markus Högberg igen, samtidigt som Jonas Almtorp och Broc little såg till att vända matchen med varsin fullträff. LHC:s 3:e raka seger.

Linu Ullmark i Modo fortsätter att ha det tungt. Han fick dock återigen förtroendet av tränaren Anders Forsberg, trots 0-5 senast mot Växjö. När Djurgården en bit in i 2:a perioden gjorde 3-1 var det dock över för honom och Adam Reideborn, som har gjort det bra hittills när han spelat, byttes in och gjorde just det även denna gången, bra alltså. Det såg ut att utmynna i poäng för Modo när Kyle Flanagan och Niklas Nordgren ordnade 3-3, men med bara 38 sekunder kvar av matchen kunde Jocke Eriksson stänka dit 4-3 för Djurgården, som återigen hade lockat mycket folk till Hovet, drygt 6600.

Örebro stod ännu en gång för en mäktig upphämtning. Senast var det 2-0 i Väjö man hämtade upp och vände till 2-3. Nu hade Skellefteå 0-1 efter den 1:a perioden och ökade på till 0-3 inom loppet av 45 sekunder och såg ut att tidigt döda matchen. Örebro ville dock annat. Derek Ryan gjorde 1-3 i powerplay Tomas Skogs reducerade på nytt knappt 2 minuter senare och plötsligt var Örebro med igen inför den 3:e perioden. Där tog det bara 1:28 innan Bobo Petersson smällde in 3-3. Skellefteå repades sig dock och gjorde 3-4, men Örebro lät sig inte bevekas och kom tillbaka ännu en gång. 4-4 satt i nät med 56:44 på klockan och sedan kunde Markus Weinstock avgöra för hemmalaget på straffar.

Den sista matchen i omgången, Brynäs -Färjestad, spelas nu ikväll och det blir en viktig match, inte minst för Färjestad. Vid seger klättrar man upp över sträcket och petar ner modo där under, annars är man fortsatt kvar där under sträcket, 4 poäng före Leksand, som trots den katastrofalt dåliga starten av serien "bara" har 5 poäng upp till Modo där över sträcket. 5 poäng är alltid 5 poäng, men det kunde ha varit betydligt mer efter 7 raka förluster. Nu väntar dock Växjö på bortais imorgon, vilket blir en tuff uppgift, men Växjö har å andra sidan inte rosat marknaden här på slutet heller. Förlust här mot Frölunda och förlust även matchen innan mot Örebro, som sagt.

Almtuna smyger med...

Tabellen i Hockeyallsvenskan är ruskigt jämn. Det skiljer bara 13 poäng mellan 1:an Vita hästen och AIK på 14:e plats. Hästen och Mora är dessutom 3 poäng före 3:an, som numera heter Almtuna. Södertälje, som för bara några omgångar sedan låg just 3:a, är nu nere på 9:e plats med sina 15 poäng och har faktiskr bara 4 poäng ner till det nedre kvalsträcket, där fortfarande Västerås och AIK befinner sig. AIK är nu dock bara 1 poäng bakom VIK, som fortsätter att gå riktigt tungt. I omgång 11 blev det en ny förlust, nu nere i Malmö arena, för såhär gick det i den omgången, omgång 11:

AIK - Vita hästen 3-2
Malmö - Västerås 3-2 SD
Asplöven - Karlskrona 5-3
Södertälje - Bofors 2-3
Rögle - Oskarshamn 2-3 SD
Timrå - Björklöven 3-1
Almtuna - Mora 4-2

Toppen mot botten när Vita hästen gästade Hovet, inför ögonen på knappt 3000 åskådare.AIK ryckte åt sig en 3-0-ledning, men trots det blev det spännande mot slutet, när Hästen reducerade 2 gånger om, men ikapp kom man aldtig och AIK tog ännu en seger, vilken som sagt gjorde att man kröp närmre Västerås i tabellen.

För Västerås föll nere i Malmö, i en mycket jämn match, där Västerås absolut inte uppträdde som lag 13 i tabellen. Man hade bra häng matchen igenom, men till slut var det ett matchstraff på Nick Angel som fällde Västerås. Det var 8 minuter kvar av matchen och ställningen var 2-2. Man redde dock ut det, men 20 sekunder in i förlängningen avgjorde henrik Hetta för Malmö.

asplöven gjorde 3 mål på 40 sekunder i 2:a perioden och det blev matchavgörande. Karlskrona reste sig aldrig från det, även om man var nära. Man gjorde både 4-2 och 4-3, innan Jonas Berglund kunde sätta 5-3 för hemmalaget i tom kasse.

I Uppsala fortsatte Johan "Honken" Holmkvist att spika igen. Niklas Eriksson och Markus Ragnarsson har verkligen fått igång det där laget och man är nu som sagt 3:a i tabellen. En tabell som förvisso är väldigt jämn, men 3:a är alltid 3:a.

Toppmöte i allsvenskan och Västerås har det fortsatt tungt

Allsvensk hockey har det spelats i helgen också och såhär har det gått där:

Karlskrona - Malmö 0-3
Bofors - Västerås 5-2
Björklöven - AIK 2-0
Timrå - Asplöven 1-3
Rögle - Södertälje 6-2
Mora - Vita hästen 0-1
Oskarshamn - Almtuna 0-2

Pontus Sjögren höll nollan när Malmö tog en stabil seger på bortais. Det var välbehövligt för laget.

Västerås fortsätter att gå väldigt trögt. Ännu en förlust och man är fortfarande under det negativa kvalsträcket.

AIK kunde inte rida vidare på segervågen efter 5-3 hemma mot Bofors. Uppe i Umeå blev det en ny förlust och man blev dessutom nollade av hemmalaget björklöven, som klättrar i tabellen och nu är 9:a med 14 poäng, 1 poäng bakom Södertälje, som har rasat i tabellen i och med de senaste förlusterna och numera harvar på 8:e plats.

För i helgen blev det ytterligare en förlust, när Rögle vann stort och klart med hela 6-2. Rögle går som tåget just nu, medan SSK har det betydligt tyngre. Jesper Jensen, Daniel Sylvander, Viktor Lindgren, Niklas Hansson, Peter Le Blanc och så Viktor Lendgren igen var det som ordnade den segern åt Rögle, där man vann sista perioden med 4-0.

Toppmöte var det i Mora. Vem hade trott det innan säsongen drog igång? tabellettan mot tabelltvåan och det var 2:an, Vita hästen, som drog det längsta strået, när Axel Brage höll nollan och Adam Smidt gjorde matchens enda mål. Därmed är Hästen återigen serieledare.

ett annat lag som klättrar, lite i det tysta, är Almtuna. Man är faktiskt 5:a i tabellen, på samma poäng som både Karlskrona och Rögle där framför, men med något sämre målskillnad. Faktum är att man kan vara 3:a när man spelat lika många matcher som KHK, om man vinner sin nästa match, som man spelar imorgon mot Mora på hemmais, samtidigt som Rögle förlorar hemma mot Oskarshamn. Spontant känns det mer som att Rögle kommer vara 3:a i tabellen efter imorgon...

Extramatchen, som spelades igår, slutade då såhär:

Bofors - Karlskrona 0-3

Revansch för KHK efter 0-3-förlusten mot Malmö. Starkt att resa sig så och det är också därför man just nu är 3:a i tabellen.

Äntligen, äntligen!

Ja, går det att säga annat? Efter 7 raka förluster kom så äntligen säsongens 1:a seger, i den 8:e omgången, vilket dessutom innebär att Leksands IF inte behöver skriva in sig i historieböckerna som det lag som öppnat Elitserien/SHL sämst genom alla tider. Nu är det rekordet "bara" tangerat, men det är historia nu, nu är blickarna riktade framåt, för nu kör vi alla masar och kullor där ute i vårt avlånga land!

Det började dock på sämsta tänkbara sätt den här lördagen. Nyförvärvet Jocke Lundström gjorde sin 1:a match mellan stolparna, men fick en mardrömsstart när Ville Viitaluoma smackade in 0-1 redan efter 21 sekunder.

Sedan kom kvitteringen, till de drygt 6000 åskådarnas stora jubel. Debutanten Linus Hultström, från LHC, snodde pucken i egen zon, gick förbi hela Örebroförsvaret och sprätte upp 1-1 i krysset bakom Julius Hudasek i Örebrokassen.

Målen avlöste dock varandra i den 1:a perioden. Örebros replik kom nästan omgående. 1-2 kom bara sekunder efter.

Det stannade dock inte där. 2-2 skulle också komma innan periodern var över. Veli-Matti Savinainen bombade in 2-2 i powerplay.

I början av den 2:a perioden var 3-2 först nära när Johan Ryno var ytterst nära på att göra sitt 1:a mål för säsongen, men det ville sig inte. Inte den gången. istället var det killen med det största Leksandshjärtat av dem alla i laget, Jens Bergenström, som gjorde sitt 1:a mål för säsongen när han satte 3-2 bakom Hudasek och det var, precis som mot Modo för en vecka sedan, Leksandsledning i den 2:a perioden, vilken också stod sig perioden ut.

Sedan kom det kritiska. 3:e perioden. Där man har förlorat så många av de inledande matcherna. Färjestad vände 1-0 till 1-2, Brynäs vann sista perioden med 3-1, Luleå gjorde 0-4 i sista perioden, Modo vände 2-3 till 5-3 och LHC nu senast, som stängde matchen, från 1-0 till 5-1, bara i den 3:e perioden. så, den stora frågan var alltså, skulle de blåvita kunna hålla undan hela vägen den här gången?

Ja, svaret har ni ju redan i rubriken. Det var en jenuin krigarinsats hela vägen, från hela laget, och det gjorde ju inte saken sämre att de drygt 6000 åskådarna stod upp och hejade fram sitt älskade Leksand enda in i kaklet. 4-2 var väldigt, väldigt nära, men det blev aldrig mål, då Hudasek stod för matchens räddning skulle man kunna säga, när Käkkönen och Sallinen kom 2 mot 1, returen från Hudasek gic ut till Sallinen, men Hudasek var där även på returen, men man höll ändå undan hela vägen och matchen slutade alltså 3-2 till Leksand, vilket innebär säsongens 1:a seger, säsongens 1:a poäng och den där förargeliga nollan i poängkuolumnen är nu borta, vilket känns oerhört skönt!

Efter matchen har dock fler spelare fått lämna laget. Bröderna Jack och Chris Connolly, som jag som sagt inte tycker har gjort något alls såhär långt, har fått foten och istället har man flyttat upp Fredrik Forsberg, Filips lillebror, från J20. Robin Jakobsson har också fått lämna, så redan nu, efter 8 matcher, har alltså 4 spelare, varav 3 nyförvärv inför den här säsongen, fått lämna klubben. Joel Gistedt, som redan har fått ny arbetsgivare i form av Brynäs, bröderna Connolly och så Jakobsson. Dessutom hänger Robin Gartner och Brian Connelly löst. Linus Hultström, Daniel Josefsson, Jocke Lundström och Fredrik Forsberg är nya i truppen. så omsättningen på spelare har hittills varit väldigt stor får man säga och det kommer nog som sagt inte stanna här...

I de övriga matcherna gick det såhär:
Modo - Växjö 0-5
Färjestad - Linköping 1-5
Djurgården - Brynäs 1-5
Luleå - HV71 2-1
Frölunda -Skellefteå 2-3 str

Stora resultat ser vi här. LHC tar sin 2:a raka 5-1/-1-5-seger. Stabilt. Dock inte alls stabilt och bra för Färjestad, som fortsätter att ha det jobbigt. Man parkerar på 11:e plats i tabellen för tillfället, men allavet att FBK är FBK. Man hade en ännu sämre höst förra året, men reste sig och det slutade till slut med en finalförlust mot Skellefteå. Så, Färjestad kommer att komma igen, allt annat är en skräll.

Frågamn är dock om Djurgården kommer komma igen? Det är mer tvekamt. Man har inlett serien över förväntan, men här åkte man på en rejäl smäll, inför ett fullsatt Hovet. 1-5 mot Brynäs...

Storförlust åkte också Modo på. 0-5 hemma mot Växjö. Det ser inte bra ut och man har inte tagit poäng sedan Leksandsmatchen. 2 raka förluster nu, precis som Djurgården.

Skellefteå var också illa ute i göteborg. 2-0 till Frölunda inför sista perioden, men där såg Andrew Calof, som fortsätter att producera, och Tim Heed till att ta matchen till förlängning och straffar, där Erik Forssell avgjorde för gästerna.

Hästens första förlust i ordinarie tid

Ännu en gång var det fill omgång av Hockeyallsvenskan och till slut kom Vita hästens 1:a förlust i år. Det innebar att Mora, som låg på samma poäng, och Södertälje och lagen där bakom hade möjligheten att krypa närmre. Såhär gick det då:

Malmö - Mora 2-3
Västerås - Karlskrona 0-4
AIK - Bofors 5-3
Almtuna - Björklöven 5-1
Asplöven - Oskarshamn 3-4 str
Södertälje - Timrå 3-5
Vita hästen - Rögle 2-3

Mora tog chansen och är nu ensama serieledare av säsongen 2014/15. Man hade ledningen med 0-2 efter den 1:a perioden, efter att Brett Sonne och Daniel Hermansson nätat för drakarna. Jonas Gunnarsson, som återigen fick chansen mellan stolparna i Malmö, hade återigen en tung afton. Nu fick han dock stå hela matchen, men närmre än 2-3 kom aldrig Malmö och Mora rycker därmed lite i toppen av tabellen.

För Rögle vaknade efter att Hästen gjort 2-0 i 1:a perioden och gjorde både 2-1 och 2-2 inom loppet av 2 minuter i 2:a perioden. sedan satte Daniel Sylvander matchavgörande 2-3 för Ängelholmarna. Därmed är Hästens 1:a förlust i ordinarie matchtid den här säsongen noterad.

I Södertälje fick vi också se en mäktig vändning. SSK hade 3-1 inför den 3:e perioden, efter att Timrå faktiskt haft 0-1 efter den 1:a. I den 3:e var det dock Timrå för hela slanten. Emil Pettersson inledde vändningen med 3-2 i powerplay, varefter Andreas Borgman kvitterade med knappt 7 minuter kvar att spela. Sedan satte Anton Wedin 3-4 och Daniel Öhrn satte 3-5 bara 27 sekunder senare. Häftig vändning av timrå!

Någon vändning var det aldrig tal om i Uppsala. Almtuna var det bättre laget och vann klart med 5-1.

AIK fick se Gradineffekten direkt. Han var tillbaka i båset för 1:a gången efter olyckan precis innan seriestarten med gräsklipparen och det blev seger direkt för Gnaget. Kanske vänder det nu? Det är bara 3 poäng upp till västerås, som också ligger under sträcket efter 0-4 hemma mot Karlskrona. Samma poäng, 3, är det också upp till Bofors övr sträket. Sedan är det bara 1 poäng till upp till Björklöven och Timrå. så det tätnar där nere i tabellen. Faktum är att favorittippade Malmö bara är 2 poäng från det nedre kvalsträcket, som jag redan nämde att ett annat av de tippade topplagen ligger under, Nämligen Västerås.

Tangerat bottenrekord, 7 raka förluster

Efter onsdagens 7:e raka förlust är det nu tyvärr så att Leksand har tangerat rekordet för sämsta starten i Elitseriens/SHL:s historia. Bara Timrå 77 och Rögle 94 har öppnar lika uselt. Båda de lagen tog dock poäng i omgång 8, så nollar vi mot Örebro imorgon, ja, då är det tyvärr såatt vi innehar det föga smickrande rekordet...

Detta efter en match i Linköping som vi lika gärna hade kunnat vinna, iaf om man ser till de 2 inledande perioderna.

1:a perioden var jämn, vilket 7-8 i skott visar, men både Markus Högberg i LHC-kassen och Oscar Alsenfelt höll tätt och det var 0-0 efter 20 spelade minuter, vilket bara det är ett steg framåt för vår del. Att hålla tätt i en hel period ger energi bara det och det visade man inte minst i 2:a perioden...

...Där de blåvita dominerade fullständigt. Man skapade chans på chans, läge efter läge, sköt hela 19 skott, men utan att få in en enda puc. Det är typiskt för ett lag i motgång. Trots att man skapar så mycket, sådana jättelägen, så vill pucken inte in. Det är lägen som i alla andra fall hade gått in, men inte här. Istället var det LHC som, mitt i leksandspressen, men knappa minuten kvar att spela, kunde göra 1-0. En riktig kalldusch och inte alls logiskt sett till perioden, men vem har sagt att hockey är logiskt...

Så, ett oförtjänt underläge inför 3:e perioden väntade alltså. Det är i 3:e perioden vi har haft störst problem tidigare och där vi flera gånger har rasat ihop. Så även nu. Efter den sämsta tänkbara starten på perioden. Efter 11 sekunder kunde LHC göra 2-0 och det var egentligen där matchen avgjordes. 1-0 med mindre än minuten kvar av 2:a och 2-0 11 sekunder in i 3:e. Sedan rann det bara på. Man satte 3-0 och 4-0 bakom Oscar Alsenfelt, innan Fredrik Händemark kunde reducera för Leksand, men i anfallet efter fastställde LHC slutresultatet, 5-1.

En oerhört svidande förlust. Inte minst med tanke på att vi hängde med i 2 hela perioder och faktiskt var det bättre laget i 2:a perioden, men där LHC ändå får in 1-0 och sedan satte de 80% av sina skott i 3:e perioden, 4/5 skott på mål blev just mål, och skickade ner Alsenfelt på en räddningsprocent under 80%, medan Markus Högberg stod på huvudet och landade på drygt 97%...

I övrigt gick det såhär:
Luleå - Frölunda 2-3 str
Brynäs - Modo 4-3
HV71 - Djurgården 2-1
Skellefteå - Färjestad 2-1
Växjö - Örebro 2-3

Frölunda öppnade starkt uppe i Luleå och ledde med 0-2 efter 1:a perioden. Frölunda kom dock igen och kunde till slut avgöra på straffar.

I Gävle var det återigen jättedåligt med folk. Bara 3722. Dåligt, Brynäs. De som var där fick iaf se hemmalaget ta 3 poäng, efter en riktig rysare, där Brynäs hade 2-0 efter den 1:a perioden, men där modo hämtade upp till 2-2 i 2:a, där Brynäs återtog ledningen i 3:e, men där modo återigen kvitterade med knappt 3 minuter kvar. Sedan lyckades Brynäs på något sätt peta in 4-3 med knappt 2 minuter kvar, en ledning som man med lite tur kunde behålla och ta 3 mycket viktiga poäng.

I Jönköping såg Djurgården ut att på nytt ta poäng, men efter att Micke Samuelsson tagit en lite för snäv sväng runt Erik Ersberg i HV-målet och kört på honom, fick hemmalaget spela powerplay med 4 minuter kvar att spela. Djurgården klarade av det, men precis när Samuelsson kom in på isen igen kunde Ted Brithén skicka in 2-1 bakom tellqvist i Djurgårdskassen. Det var Djurgårdens 3:e raka förlust på bortaplan, dessutom den 3:e raka med 1-2.

Skellefteå har just det som Leksand inte har, tur. Matchen mot Färjestad var inte den bästa, som matchvinnaren Erik Forssell sa efteråt, allt kuggade inte i, men "då ärdet skönt att vinna matcher ändå". Leksand vinner just nu inte matcher även då allt kuggar i. Det kan man väl kanske inte säga att det har gjort någon gån hittills under den här säsongen, men ni fattar grejen. Skellefteå har flyt, det har inte Leksand. Som kuriosa kan här också nämnas att Hans Waltin, Skellefteås tränare, fick pris som årets coach, en blombukett som han kastade upp på läktaren. Det var bara det att det fanns 10 000kr instoppade i dem också.

Slutligen stod Örebro för en mäktig vändning i Växjö när man vände 2-0 till 2-3 på 10 minuter i sista perioden. En ruskigt stark moral och lagmaskin där!

Full omgång av Hockeyallsvenskan

Full omgång av Allsvenskan spelades i tisdags och såhär gick det då:
Rögle - Malmö 3-2
Mora - Västerås 5-2
Karlskrona - AIK 4-1
Björklöven - Bofors 4-3 SD
Almtuna - Asplöven 3-1
Oskarshamn - Södertälje 3-2
Timrå - Vita hästen 2-3

Hästen och Mora vann igen. Hästen borta mot Timrå och Mora hemma mot Västeterås. Västerås, som inledde serien lite svajigt, men som nu har rest sig de senaste matcherna. Här hade man dock inget att sätta emot Mora, som går som tåget. Dock är man "bara" 2:a i serien, för Hästen fortsätter att överraska och övertyga alla. 20 poäbg har man samlat in på 8 matcher och man har fortfarande inte förlorat i ordinarie tid. Stort!

Dessa båda lag har dessutom skapat sig ett litet glapp ner till Södertälje på 3:e plats. 5 poäng är det ner nu när både SSK och Asplöven förlorade. Södertälje tog visserlogen ledningen i 1:a perioden, men 33 sekunder in i 2:a var det kvitterat och dryga minuten från paus hade IKO vänt på steken. Drygt 2min in i 3:e perioden kom också 3-1. SSK kröp sedan närmre med 3-2-målet, men det räckte inte hela vägen och Oskarshamn klättrar därmed förbi både Timrå och Västerås i tabellen.

Björklöven skulle ha legat på 8:e och sista slutspelsserieplats efter omgången, men det gör man inte. Man håller sig dock fortfarande före Bofors i tabellen, men i och med att Almtuna vände och vann hemma i Metallåtervinning arena, kul namn det där, så är Almtuna nu 8:a i tabellen. Det avgörande målet satt dessutom i nät med bara 30 sekunder kvar att spela och det var x-leksingen Martin Janohls som avgjorde för Almtuna.

För AIK fortsätter det att gå tungt. Man går nästan lika tungt som Leksand i SHL, men AIK har iaf skrapat ihop 4 poäng. det är dock lika många poäng upp till Timrå, som är närmsta lag ovanför, och ytterligare 2 poäng upp till Västerås över sträcket. I Karlskrona var det aldrig något snack om saken. KHK var det bätre laget.

I Skånederbyt var det slutligen en jämn fight, där Rögle hade lite fler marginaler med sig än vad malmö, som pressade på ordentligt i slutet av den 3:e perioden, men pucken ville inte in i nät bakom Lar Volden i Röglekassen. Favorittyngda Malmö återfinns alltså "bara" på en 4:e plats i tabellen, 8 poäng bakom Hästen och Mora.

RSS 2.0