Sista omgången - som en träningsmatch

Sista matchen i Tegera arena för säsongen 2011/12, sista matchen över huvud taget denna säsong, spelades under fredagseftermiddagen i förra veckan. Precis som förra året, när sista omgången i förkvalet, hemma mot Mora, blev en ren träningsmatch. Ingenting stod på spel och den sämsta publiksiffran i tegera och Ejendals arenas historia, strax över 2700 åskådare, var då ett faktum.

Riktigt så lite folk var inte på plats nu. Faktum var att det var ganska mycket folk som hade letat sig till arenan, för att denna eftermiddag tacka spelarna för den gångna säsongen. Hela 5447 åskådare var på plats och man fick se en ganska slarvig inledning från båda lagen, men där Leksand ändå hade något vassare chanser och där Gabbe Karlsson nästan borde ha satt en kasse, men Andro Michel i Örebrokassen var tät och gjorde några riktigt bra räddningar i inledningen av matchen.

Leksand åkte dock på en utvisning, men Örebro kunde, trots ett bra powerplay, inte utnytja läget, Hanses var fortsatt tät och Leksand kunde klara av det hela. Man fick också själva ett fint läge i spel 5 mot 3 mot slutet av perioden, när först Frisk och sedan Weinstock åkte ut i Örebro, men powerplayet ville inte alls fungera och vi hade 0-0 efter 1:a perioden.

Leksand öppnade 2:a perioden bäst, Örebro slog ifrån sig och fick till en icing. Därefter lyckades man, från ingen vinkel alls, peta in 1-0 bakom Hanses i mål.

0-2 var nära direkt efter, när Örebro sköt i ribban och man hade därefter ett gäng bra chanser, men Hanses i mål var tät och 0-1 stod sig alltjämt.

Leksand var inte dåliga de heller och när Markus Weinstock återigen åkte ut för Örebro var kviteringen oerhört nära, men Michel storspelade i mål och gjorde en jätteräddning!

Örebro åkte på ännu en utvisning, men i kombination med enormt slarvigt Leksandsspel kunde man klara av även den utvisningen ganska lätt.

Nej, det var Leksand som ägde skotten, men man fick inte in pucken. Gabbe Karlsson fick ytterligare ett jätteläge, men lyckades inte heller nu sätta pucken i nät bakom Michel och Filip forsberg skapade en fin målchans på egen hand, men ingen annan var där och 0-1 stod sig efter 2 spelade perioder.

Den 3:e, den sista för denna säsong, inleddes med att Ryno åkte ut och Örebro var oerhört nära 2-0, men Hanses gjorde en jätteräddning och höll pucken borta från nät. Även lite senare, när örebroare återigen fick ett bra läge gjorde han en bra räddning, men tiden rullade obarmhärtigt vidare för de blåvita.

Målet skulle dock komma. Från ingenstans kunde Martin Janohls slå in 1-1, en chans som knappt var en chans, kanske mer en tavla av Michel, men mål är mål och det var kviterat!

Glädjen blev dock inte långvarig. Någon minut senare, när man skulle rensa ut pucken, gick det helt snett och Johan Wiklander fick tag i pucken, helt fri framför Hanses, och gjorde inga misstag. 2-1 till Örebro.

När samme Wiklander några minuter senare återigen fick tag i pucken och hängde den i nät bakom Hanses kändes matchen körd. De sista minuterna spelades mest bara av och när slutsignalen ljöd var denna säsong över för grabbarna. En väl genomförd säsong på det hela taget måste jag nog ändå säga. Det började hackigt och man hade svårt att få in pucken i början, men så kom plötsligt ett rejält uppsving när man fullkomligt öste in mål i match efter match. Det avtog dock litegrann, men man sjönk aldrig ner så långt som i början av säsongen igen och i takt med att Västerås tappade formen mer och mer kunde man äta upp försprånget upp till direktplatsen, passera dem och Bofors på slutet och ta en direktplats bakom just Örebro i tabellen. Starkt jobbatt trots allt och det kunde faktiskt gått vägen i år. Det kändes bra inför kvalserien, inte de där skyhöga förväntningarna som har funnits tidigare år, men i slutet var det inte så jättenära ändå. 7 poäng bakom Rögle, 10 bakom Timrå. Det är dock små marginaler. Vi borde ha tagit full pott hemma mot Timrå. Nu fick vi bara med oss 1 poäng därifrån. Full pott hemma mot Bofors borde det också ha varit. Nu blev det 2 där. Med de poängen hade vi varit uppe på 15 poäng och lite jämnare poängfördelning än 0-6 i dubbelmötet med Rögle kunde ha givit en betydligt jämnare tabell. Nu blev det dock som det blev, men jag tycker ändå vi avslutar denna säsongen med flaggan i topp. Vi såg ju trots allt till att Djurgården åker ur Elitserien i och med detta och det känns alltid bra. Så, trots allt tycker jag detta har varit en bra och lyckad säsong. Vi avslutar med flaggan i topp, trots förlust, och ser framemot nästa säsong, då i stort sätt hela laget redan är signat och klart. Nyheten som kom direkt efter denna matchen var inte heller helt ovälkommen. Mattias Timander är även han klar för ännu ett år i klubben nästa säsong. Det känns bra och ännu en viktig pusselbit i lagbygget är därmed satt.

Resultaten i de andra matcherna skrevs enligt följande:
Bofors - Timrå 2-1 str
Rögle - Djurgården 1-2

Täta matcher där alltså och Djurgården får lite revansch på Rögle efter förlusten med 3-4 på Hovet i 1:a omgången. Även Timrå tappar poäng, men man hade ju inget att spela för. Det hade å andra sidan inte Bofors heller, så Bofors ska vara mer än nöjda med den bedriften och kan också de avsluta säsongen med flaggan i topp. Egentligen kan alla lag avsluta säsongen med flaggan i topp.
Timrå, för att man mot alla odds höll sig kvar i Elitserien, när så gott som alla experter hade tippat att de skulle få det tufft i kvalserien.
Rögle, för att man återigen är tillbaka i svensk hockeys finrum. 2:A återtåget på 4 år.
Djurgården, för att man får revansch på Rögle och trots allt avslutar säsongen med en seger.
Leksand, för att man ändå har gjort en bra kvalserie och i högsta grad bidrog till att Djurgården åker ur.
Örebro, för att man även de fick revansch på Leksand efter 1:a matchen i Behrn arena.
Bofors, för att man tog poäng av ett Elitserielag i sista matchen för säsongen och därmed avslutar densamma på ett bra sätt.

Tabellen för kvalserien 2012 skrivs slutligen enligt följande:
1, Timrå 22p +9
2, Rögle 19p +8
3, Djurgården 15p +3
4, Leksand 12p -6
5, Örebro 11p -5
6, Bofors 11p -9

Timrå och Rögle alltså klara för Elitserien. Detta dock sedan tidigare.

Djurgården passerar Leksand i denna sista omgång, men är ändå 4 poäng och några mål från att hålla sig kvar i högsta serien.

Leksand slutar 4:a, men faktiskt bara 1p före både Örebro och Bofors. Man är alltså nära på att sluta sist i kvalserien, vilket faktiskt inte alls känns som fallet. Trots allt tycker jag som sagt att kvalserien i år har varit ganska bra, dock inte den jämnaste. Slutligen måste ju också nämnas att Örebro faktiskt inte slutar sist i serien trots allt. Man låg ganska långt efter där ett tag, men Bofors rasade ihop mot slutet och man knäppte dem i sista omgången och var också nära på att ta Leksand. En bra avslutning från Örebros håll, ja, en bra avslutning från allas håll på ett eller annat sätt, måste jag ändå säga!

Även kvalserien upp till Allsvenskan är nu färdigspelad, men också den var ju klar redan innan sista omgången. Såhär slutade i alla fall de sista matcherna för säsongen:

Asplöven - Sundsvall 8-2
Olofström - Kallinge 4-5 str
Karlskrona - Borås 4-2

Sundsvall hade ju inget att spela för inför sista omgången, men att åka upp till Arena ppolarica och förlora med 8-2 är ingen bra avslutning på säsongen. Desto bättre däremot för Asplöven, som i och med den 3:an klättrade upp till 3:e plats i tabellen och är därmed alltså det lag som kommer att ta den Allsvenska platsen, om nu Borås ekonomi inte klarar trycket.

Starkt också av Kallinge, som bara hade mäktat med 1 enda poäng på 9 matcher innan denna match, att ta 2 i Stålhallen och därmed sluta på 3 inspelade poäng. En poäng som Olofström nog gärna hade velat ha, för hade man tagit den bonuspoängen, då hade man parkerat på 3:e plats i tabellen, inte 4:E, och därmed varit det lag som tagit klivet upp i Allsvenskan om Borås ekonomi inte klarar trycket.

Tabellen skrivs nu slutligen såhär:

1, Karlskrona 24p +16
2, Borås 18p +2
3, asplöven 16p +4
4, Olofström 15p +6
5, Sundsvall 14p -11
6, Kallinge 3p -17

Vi måste ju ännu en gång lyfta på hatten för Karlskrona, som har gjort detta oerhört bra i år. Man föll på mållinjen förra året när Tingsryd tog den Allsvenska platsen i sista omgången, men i år har man övertygat från första start och har inte darrat när det har kommit till de avgörande matcherna. Man har hållit hela vägen och nu är man där. I Allsvenskan. Ett rejält uppsving för serien får jag nog ändå lov att säga. Jämför man Karlskrona med Sundsvall så är det förstnämnda ett bra mycket mer publikvänligt lag med en bra mycket bättre arena. Allsvenskan nästa år lär bli en grymt tuff serie med publikkraftiga lag såsom Leksand, Malmö, Karlskrona och inte minst Djurgården. Vi kan nog räkna med många matcher med storpublik under nästa säsong.

Det enda som ännu inte är avgjort är SM-slutspelet, men även där har Brynäs kopplat ett järngrepp om serien, i och med följande resultat:

Skellefteå - Brynäs 3-6
Brynäs - Skellefteå 3-2 SD

Man leder alltså med 2-0 i matcher, efter en riktigt bra match uppe i Skellefteå, eller om det var hemmalaget som inte var speciellt bra. En klar seger blev det hursomhelst och även igår hade man matchen i sin hand, enda tills Skellefteå plockade Jocke Eriksson och lyckades få in kviteringen med dryga minuten kvar att spela. Man kunde dock inte ta tillvara på den chansen och Brynäs kunde avgå med segern ännu en gång. Det innebär att Skellefteå nästan måste vinna imorgon. Annars blir det oerhört tufft.


Skulle det avgöras?

När Leksand under redan under måndagen åkte upp till Sundsvall för att under tisdagskvällen gästa Timrå, medan Rögle gästade Örebro. Förutsättningarna var glasklara. Vid seger för Rögle var saken klar. Vid seger för Timrå var saken klar. Vid seger för Leksand och förlust för Rögle skulle kvalserien 2012 leva enda in i sista omgången.

Det var Leksand som öppnade bäst och fick ett jätteläge direkt, men Lundström i Timråkassen höll den och därefter var det Timrå som tog över litegrann och Pär Halin fick bl.a. ett friläge efter lite slarv i Leksandsförsvaret, men Hanses var tät även han.

Timrå kunde dock ändå ta ledningen, när Matt Murley bara åkte ifrån Patrik Norén och satte den mellan benen på Hanses. 1-0 till Timrå.

Nej, det var Timrå som hade skaffat sig ett litet grepp om matchen och skapade sig dessutom rejäla isytor att åka på, bl.a. när Max Friberg fick en smörpass framför mål, men Hanses hann över och tog den.

Som en blixt från klar himmel kunde Leksand istället kvitera, genom Jens Bergenström, som lobbade pucken över Lundström och in i mål! Häftigt och snyggt, 1-1!

Joonas Rönnberg åkte strax därefter ut och man förväntade sig Timråpress, men istället var det Leksand som gjorde det oerhört bra och kunde kontra in 2-1, i boxplay!

Timrås powerplay fortsatte dock, men Leksand krigade på mycket bra och klarade av det utan några större problem.

Timrå fortsatte dock att pressa på och fick också utdelning. Fredrik Bremberg passade Robinson, som slog upp 2-2 i krysset bakom Hanses.

Krigarnställningen fortsatte i 2:A perioden, när Janohls fick ett fint läge och Bergenström ett ännu finare läge, men Lundström spelade säkert och iskallt och tog båda skotten. Timrå var dock inte heller utan chanser. Max Friberg, igen, fick ett jätteläge framför mål, men lyckades missa. Det tackar vi för!

Det var ställningskrig ute på isen, båda lagen skapade bra chanser, men vi hade 2 stabila målvakter i varsin kasse, vilka gjorde att det fortsatt var 2-2. Detta enda tills Alen Bibic åkte ut för Leksand och Timrå fick PP. Efter mycket slit kunde Robin Lindqvist få in 3-2 för hemmalaget.

Timrå var sedan det klart bättre laget under slutdelen av perioden och pressade på riktigt bra, men Hanses fortsatte att spela bra i mål och man lyckades rida ut stormen med bara 1 måls underläge. Det skulle gå att vända på. Mycket kan hända på kort tid i hockey och 20 minuter återstod, så det fanns mycket tid att vinka på för de blåvita.

Timrå öppnade dock 3:e perioden i samma stil som man avslutade den 2:a, i ett rasande tempo där Leksand inte alls hängde med. Efter några storslagna räddningar av Hanses och bra försvarsarbete, även om Timrå ganska enkelt åkte in i zon, lugnade det ner sig en aning och Leksand kunde återigen komma in lite mer i matchen. Timrås försvar var dock felfritt och man lät inte de blåvita komma in på mål och skapa farligheter.

Leksand spelade dock upp sig och skapade faktiskt en hel del chanser under några minuter. Lucas Sandström var närmast att näta, när han fick ett jätteläge, men Lundström gjorde återigen en jätteräddning och Timrås ledning bestod.

Leksand fortsatte dock att pressa på och nu var det istället Timrå som mest slog ifrån sig och bevakade sin ledning. Dock gjorde man det på ett kontrolerat och bra sätt, men Leksand trummade på för en nödvändig kvitering. Man tog timeout och plockade strax därefter hanses. 6 mot 5 alltså. Sista chansen att hålla Elitseriedrömmen hel för den här gången, men det ville sig inte och när Patrik Hersley tappade pucken i egen zon var det bara för Matt Murley att slå in 4-2 i öppen kasse, stänga matchen, säkra det egna Elitseriekontraktet och krossa Leksands drömmar om detsamma för den här gången.

En tung förlust, så klart, men även om vi hade vunnit hade det inte spelat någon roll, för Rögle vann ganska enkelt i Örebro, där det gick såhär:

Örebro - Rögle 1-4
Djurgården - Bofors 3-0

Örebro gör en helt okej insats, men Rögle kan avgöra i sista perioden och är därmed i Elitserien på nytt. Dessutom som ett playofflag. Det har aldrig tidigare hänt och man är därmed också historiska. 5:an i grundserien alltså till Elitserien. Laget som knappt tog sig till kvalserien, bara med 2 måls marginal jämt mot Skånerivalen Malmö och tack vare en 7-0-seger över Oskarshamn i sista playoffmatchen. Nu har man gått som tåget genom kvalserien, slagna ändast av Timrå, som också de är en liten överraskning. Totalsist i Elitserien, klara för kvalserien redan i vintras någon gång, ca 20 poäng bakom Djurgården i tabellen, en mycket, mycket svag avslutning av serien, men här har man prickat formen perfekt och har bara tappat 6 poäng på 9 matcher. Det är starkt och det är bara att lyfta på hatten. Jag tycker ändå det känns ganska okej. Inte som för 2 år sedan, när vi verkligen snubblade på mållinjen, när vi hade allt i egna händer inför de 2 sista omgångarna, Växjö borta och Almtuna hemma. Så går vi ner och förlorar med 2-5 i Växjö och lägger istället allt i egna händer på AIK, som inte släpper det greppet och går upp i Elitserien. Där, i Elitserien, har man nu, 2 år i rad, tagit sig till slutspel och dessutom slagit ut seriesegraren från grundserien 2 år i rad, först HV, nu Luleå. Tänk om vi hade vunnit där i Växjö i kvalseriens 9:e omgång. Då hade AIK inte gått upp, då hade HV inte blivit utslagna av AIK i SM-kvartsfinalen förra året. Kanske hade de gått upp inför den här säsongen, men jag vet i alla fall att alla AIK:are nog är ganska nöjda även efter den här kvalserien, eftersom värsta konkurenten, Djurgården, åker ur Elitserien. Det är också den anledning som gör att jag trots allt känner mig ganska nöjd med årets kvalserie. Vi bidrog i högsta grad till att släcka Djurgårdens Elitseriedrömmar, redan i omgång 8. Det känns bra och är utan tvekan den här kvalseriens flaggskepp ur blåvita ögon sätt.

Tabellen ser nu ut såhär:
1, Timrå 21p +10
2, Rögle 19p +9
3, Djurgården 12p +2
4, Leksand 12p -4
5, Bofors 9p -10
6, Örebro 8p -7

Utöver toppen kan vi också notera att Örebro faktiskt, trots allt, inte behöver bli sist i serien. Man är bara 1 poäng bakom Bofors, som efter 1-3 hemma mot Leksand har rasat ihop rejält poängmässigt och nu alltså kan bli omsprungna även av Örebro. Örebro, som möter Leksand i sista omgången och där vill vi se poäng, så vi tar oss förbi djurgården i tabellen också!

Även i kvalserien upp till Allsvenskan är det klart efter 9 spelade omgångar, där de senaste omgångarna har spelats lite haltande, men där de senaste matcherna i alla fall har slutat enligt följande:

Asplöven - Borås 0-1

Här släcktes definitivt Asplövens Allsvenska drömmar för den här gången, då Borås klättrade upp på 18 poäng och Asplöven stod kvar på sina 13. Borås dessutom med en match mindre spelat, men i densamma gick det såhär...

Borås - Olofström 1-5
Sundsvall - Karlskrona 2-6

Storstryk alltså för båda de Allsvenska laget. Eller ska vi säga "tidigare allsvenska laget", för nu är det faktiskt så att saken är klar. Det här var sista chansen för Sundsvall, eftersom man låg 4 poäng bakom både Borås och Karlskrona inför 9:E omgången, men det gick inte alls. Karlskrona gick ifrån till 4-1 i 2:A perioden och det släppte man aldrig och är därmed klara för Allsvenskan! Den här gången lyckas man, efter förra årets snubblande på mållinjen även där, precis som Leksand för 2 år sedan, när man hade allt i egna händer inför sista matchen, men där man förlorade mot Huddinge och Tingsryd gick och vann och passerade därmed det hårdsatsande Karlskrona och säkrade en Allsvensk plats. Karlskrona gav dock inte upp och nu är man där. I Allsvenskan.

Allsvenskan blir en riktugt intressant serie nästa år, med storpubliklag som Malmö och Leksand, Djurgården från Elitserien och Katlskroba från 1:an. Alla dessa drar mycket publik och det ska bli intressant till hösten att se hur Karlskrona och Djurgården står sig mot de övriga Allsvenska konkurenterna.

Sundsvall åker nu alltså ur Allsvenskan. Det är nog inte många i hockeysverige särskilt ledsna över, förutom Sundsvallsfansen själva då. Man har år efter år tippats som jumbo i Allsvenskan, men år efter år klarat sig kvar på ett eller annat sätt. För 2 år sedan åkte man ur, men fick tillbaka den Allsvenska platsen när Björklöven degraderades. Förra säsongen undvek man kvalserien genom att vända 1-3 till 4-3 borta mot Mora i sista matchen, sista perioden, men i år åker man alltså dit och jag tror, ärligt talat, det kommer dröja länge innan Sundsvall hockey är tillbaka i Allsvenskan igen. Tar jag inte fel kommer man få spela i Grupp B i Div. 1 och det är ju inte direkt den starkaste gruppen om man säger så. Allettan tror jag man kommer klara med lätthet, men sedan ska man ta sig därifrån vidare till playoff och slutligen kvalserien för att där också orka kvala sig upp. Vägen är lång att vandra för Div. 1-klubbarna och jag tror som sagt det kommer bli tufft för Sundsvall att greja det innom de närmsta åren.

Inlägget ska dock avslutas i positiv anda, för SM-slutspelet rullar ju också vidare och vi har faktiskt ett klart finallag, ganska så otippat sådant också, nämligen Brynäs! För 1:A gången sedan 1999 är man nu framme i SM-final, där man antingen kommer ställas mot AIK eller Skellefteå. Skellefteå har nu 3-2 i matcher och kan avgöra den saken redan ikväll.

Brynäs slog ut Färjestad med följande siffror:
Brynäs - Färjestad 2-3 str
Färjestad - Brynäs 2-4
Brynäs - Färjestad 4-2
Färjestad - Brynäs 0-3
Brynäs - Färjestad 4-2

Noterbart alltså att Färjestad vinner 1:A matvhen, på sttraffar, men sedan tar Brynäs 4 raka matvher, varav man vinner 3 av dem med 4-2 eller 2-4.


Välkomna till Allsvenskan, Djurgården!

I lördags gästade Djurgården ett fullsatt och kokande Tegera arena. Mycket, mycket stod på spel inför matchen. Det lag som gick förlorande ur striden, samtidigt som Rögle skulle slå Bofors, skulle vara borta från kampen om Elitserieplatsen. Vid förlust för Rögle skulle hoppen ändå leva kvar, men man skulle då ändå vara 4 poäng bakom med 6 kvar att slåss om.


Det var hemmalaget som öppnade bäst. Bergenström fick ett fint läge redan efter några sekunder och Ryno var där på returen från Wesslau, men denne var tät och höll pucken borta från nätet.

Djurgården var inte chanslösa de heller och var ruskigt nära 0-1 därefter, men Hanses plockade den, men Leksand åkte likväl på en utvisning, vilket gav powerplay för Djurgården. Man lyckades dock inte utnytja det, för Jimmie Ölvestad åkte ut för bortalaget och det var spel 4 mot 4. Där var det fortsatt Djurgården som pressade på och lurade upp hela Leksandsförsvaret på läktaren, men Hanses räddade skottet, varefter Leksand och Jens Bergenström fick ett jätteläge, men även Wesslau var tät. Vilken inledning av matchen!

Chanserna fortsatte att hagla tätt. Olimb sköt i stolpen, Hurtubise och Bergenström var nära på att trycka in pucken  och Ölvestad lyckades missa i princip öppet mål för Djurgården.

Djurgården pressade på litegrann för ett ledningsmål mot slutet av perioden, men man lyckades inte få in pucken i nät och i början av 2:a fick man istället slå ifrån sig, lite p.g.a. boxplay, men Leksand var det spelförande laget och skapade flera fina lägen. Gabbe Karlsson hade bl.a. ett jätteläge, varefter det blev farligt flera gånger om framför Wesslau, men denne plockade allt, liksom Hanses gjorde. En målvakternas kamp var det och man hade även lite tur med sig. Wesslau kunde tacka stolpen i 1:a perioden och nu var det Hanses tur att tacka ramen, men den här gången var det ribban som var ivägen för Djurgårdsskottet.

Ett ledningsmål skulle dock komma. Efter drygt halva perioden kunde Jakob De La Rose, assisterad av Fredrik Händemark och Filip forsberg göra 1-0 för Leksand!

Precis som i 1:A perioden kunde dock Djurgården pressa på lite extra mot slutet, men Hanses var oerhört bra och tät i mål och Leksandsledningen stod sig alltjämt och kunde t.o.m. varit 2-0, men Bergenström fick inte ordning på pucken i sitt jätteläge. 1-0 inför sista perioden i vilket fall, skönt!

De blåvita inledde även sista perioden bäst och Tibias Forsberg fick ett jätteläge, men blev nerdragen och powerplay väntade för Leksand. Man kunde diskutera huruvida det skulle vara straff, men domarna bedömde det som att Forsberg inte var fri med Wesslay, helt rätt.

Powerplayet var dock inget att hänga i julgranen, faktiskt ganska dåligt, och Djurgården kunde enkelt klara av det. 2-0 var dock nära strax därefter, när Patrik Norén drog iväg ett stenhårt skott som Wesslau knappt visste att han räddade, men det gjorde han. Wesslau var sannerligen inte dålig, för strax därefter hann han över och stötte undan Hurtubises fina skott, som annars hade inneburit 2-0.

Ruskigt het match med mycket känslor, många jättelägen, stabilt målvaktsspel och en supertänd publik. Så kunde man beskriva matchen hittills.

Djurgården tog timeout och strax därefter gled pucken precis utanför Hanses ena stolpe. Turen var onekligen på de blåvitas sida den här eftermiddagen, även om man själva också hade haft viss otur. Fler mål än 1 kunde det ha blivit, men å andra sidan kunde det också ha blivit mål bakåt, vilket nu inte var fallet.

Leksabd gjorde det oerhört bra defensivt och stoppade djurgårdarna nästan varje gång de försökte bygga upp ett anfall. Ja, nästan, för man kom faktiskt igenom Leksands kompakta försvar då och då och Hanses hade ännu en gång turen med sig, när pucken tog i utsidan av stolpen för Djurgården. Återigen ruskigt nära 1-1.

Istället skulle det bli 2-0. Martin Janohls fick först ett jätteläge, men lyckades skjuta utanför. Sedan snappade Jens Bergenström upp pucken och satte den säkert i nät bakom Wesslau och det var 2-0 för Leksand! Hela hallen kokade och publiken stod upp. Härlig stämning!

Djurgården satsade allt framåt och fick också powerplay, men leksingarna gjorde det oerhört bra och var också nära 3-0 på en kontring, men icke. 2-0 stod sig och Djurgården grep efter det sista halmstrået och plockade Wesslau. Det blev dock aldrig någon riktig farlighet och Leksand kunde vinna matchen med 2-0 och ta 3 mycket, mycket viktiga poäng! Arenan kokade, ståplats hoppade och Bergenström grät i en intervju efter matchen. Med andra ord, en magisk eftermiddag för de blåvita och jag känner bara att det var otroligt synd att jag själv inte kunde vara på plats i Tegera, för det hade varit så galet grymt! Detta måste nog vara säsongens skönaste seger och även om vi inte går upp nu så känns det ändå skönt att ha släkt Djurgårdens Elitseriedrömmar för nästa säsong.

De är nu helt borta, tillsammans med Bofors, efter att övriga matcher slutat såhär:
Rögle - Bofors 5-3
Örebro - Timrå 4-3

Timrås 1:A förlust i kvalserien, i 8:E omgången. Det är värt att notera. Därmed är man teoretiskt sätt inte 100% klara för Elitserien med sina 18 poäng, men mycket, mycket ska till om man ska missa.

Surt för oss blåvita att Rögle trots allt lyckades avgöra mot Bofors, med ca 6 minuter kvar att spela. Då hade Bofors gått upp från 1-3 till 3-3, men så får Rögle in 4-3 och så 5-3 i öppen kasse. Tyvärr. Därmed är det fortfarande 4 poäng upp till 2:a platsen, med 2 matcher, 6 poäng, kvar att slåss om. Ett oerhört tufft läge, men inte omöjligt. Absolut inte! Rögle har dock fortsatt allt i egna händer och näst på tur står Örebro imorgon, som vi hoppas har blivit rejält stärkta av segern mot Timrå, något som inget annat lag har lyckats med hittills i serien. Den bedriften ska Leksand upprepa. Minst 1 poäng krävs, helst full pott. Då avgörs allt i sista matchen. Om inte så är Rögle klara för Elitserien om drygt 1 dygn. Vi ska dock kämpa med näbbar och klor, tills blodet forsar, för det här är inte avgjort än på långa vägar!

SM-semifinalerna har gått mer än halvvägs. Jag har varit lite dålig på att uppdatera på den fronten, men såhär har det gått hittills, efter 1:A omgången, som jag skrev om förra veckan:

AIK - Skellefteå 4-5 SD
Färjestad - Brynäs 2-4

En spektakulärt lång sudden på Hovet, där Skellefteå slutligen kunde dra det längsta strået och avgöra i den 6:e perioden, efter ca 110 minuters spel, och därmed utjämna till 1-1 i matcher.
Detsamma gällde Brynäs, som även de lyckades segra nere i Karlstad.

Skellefteå - AIK 5-1
Brynäs - Färjestad 4-2

Inget snack om saken uppe i Skellefteå. Den här kvällen var hemmalaget klart bättre och publiksiffran skrevs dessutom till över 6000 åskådare, vilket jag knappt vet om jag har sett uppe i Skellefteå kraft arena. 2-1 till SAIK i matcher.
2-1 också till Brynäs, som tar ännu en seger, nu på hemmaplan.

AIK - Skellefteå 5-3
Färjestad - Brynäs 0-3

Starkt där av AIK att resa sig såpass efter minan i fredags. Det satt dock långt inne. Jocke Eriksson blev ett spöke för hemmalaget i sista perioden, vid ställningen 3-3, och gjorde några riktigt svettiga räddningar, vissa helt makalösa, men till slut kunde inte heller han stå emot och AIK kunde vinna och kvitera till 2-2 i matcher.
Starkt också av Brynäs att nolla Färjestad hemma i Karlstad. Oerhört starkt och man har nu ett jätteläge att ta sig till final. 3-1 i matcher till Gävlelaget.

Även kvalserien mot Allsvenskan har rullat vidare undet helgen, men nu haltar serien rejält. Kallinge har spelat 9 matcher, medan Borås bara har spelat 7. Helgens resultat skrevs i vilket fall enligt följande:

Olofström - Sundsvall 5-0
Kallinge - Asplöven 2-4

Sundsvall - Kallinge 4-3
Karlskrona - Olofström 5-3

Olofström kör alltså över Sundsvall i restmatchen de hade på övriga lag innan helgen och sedan är man ytterst nära på att ta poäng av Karlskrona, som nu är ruskigt nära en Allsvensk plats. 2 matcher kvar att spela, 4 poäng före Sundsvall på 3:e plats. Ungefär samma läge som Rögle har i kvalserien upp till Elitserien. Det är på intet sätt avgjort, men läget är utan tvekan mycket bra.

Till sist, titta och njut av det här videoklippet. Det är från Tegera i lördags. Bara ett fullsatt Tegera arena i kvalserietider kan låta såhär. Det är inget annat än underbart!


RSS 2.0