Tät och jämn bortamatch

En tuff bortamatch mot ett vilt kämpande Södertälje, som var i stort poängbehov efter bara 3 poäng på de inledande 5 matcherna.

Det var dock Leksand som öppnade matchen bäst och skapade många fina lägen under den 1:a perioden, men Anton Forsberg i SSK-kassen var tät och istället var det Erik Hanses som först skulle få vika ner sig, när Leksand inte lyckades få ut pucken, likt flertalet gånger under perioden när Södertälje kom in i anfallszon. Den här gången tog man tillvara på läget och satte 1-0 bakom Hanses i Leksandskassen.

1-0 stod sig också perioden ut och SSK fortsatte att ösa på i 2:a perioden. Damien Fleury skulle också utöka hemmalagets ledning, efter att Leksand återigen haft svårt att få ut pucken ur den egna zonen.

Efter målet var det dock bortalaget som tog över matchen. Man skapade mängder av chanser och när Tony Lagerström visades ut i hemmalaget small det bakom Forsberg i SSK-kassen. 13 sekunder in i powerplayet smällde Mark Hurtubise in reduseringen för de blåvita.

Man fortsatte att pressa på och SSK drog på sig utvisningar. Leksand fick t.o.m. spela 5 mot 3, men lyckades inte utnytja läget till att kvitera. När SSK fick in sin 4:e gubbe small det dock och kviteringen var ett faktum. Återigen var det Filip Forsberg som nätade för Leksand. Känns som han gör mål i nästan varje match, den gode Filip.

I sista perioden hade SSK samlat ny kraft och kom ut och ångade på igen. Man fick också spela powerplay, men lyckades inte få till det. Leksands box var oerhört bra, liksom powerplayet. 3:e målet skulle nämligen också komma i den spelformen. Drygt halvvägs in i perioden hittade Martin Janolhs Jakob Blomqvist vid bortre stolpen och han kunde enkelt raka in 3-2 i öppen kasse.

SSK fortsatte dock att kriga och man skulle få ett gyllene läge att utjämna, när både Filip Forsberg och Joonas Römmberg åkte ut för Leksand. SSK plockade samtidigt Anton Forsberg och spelade 6 mot 3. Det gav dock ingen frukt och Leksand kunde ta 3 mycket härliga poäng, medan SSK fortsatt harvar i botten av serien.

Övriga resultat:
Oskarshamn - Västerås 7-3
Mora - Bofors 0-3

Oskarshamn imponerar, men Mora och Anze Kopitars hemmapremiär i FM Mattsson arena blev ingen succe. Bofors gjorde det brar och tog 3 fina poäng även de.

Asplöven på playoffplats!

Ja, Asplöven gjorde det igen! Man slog Malmö på hemmais med 1-0. Målet kom i 1:a perioden och blev matchens enda. Det häftigaste är dock att detta Asplöven, i och med det, är uppe på playoffplats. Man är före lag som Djurgården, Mora och Södertälje. Faktum är att man bara är 1p bakom Leksand, 2 bakom Örebro och 3 från serieledning. Nu har man visserligen haft ett lite udda schema med 3 hemmamatcher i rad, vilka är där deras troliga majoritet av poäng kommer ligga, men ändå. Efter 5 omgångar är man på playoffplats.

Lika bra går det dock inte för Karlskrona, som ikväll föll hemma mot Tingsryd. Siffrorna skrevs till 2-4 i Tingsryds favör och det var Tingsryds första poäng den här säsongen och de räckte för att lämna jumboplatsen till just Karlskrona.

Imorgon rullar serien vidare med bl.a. Södertälje - Leksand.

Troja blir att räkna med

Inför säsongens hittills bästa publiksiffra i Tegera arena var det bortalaget Troja som öppnade matchen bäst och fick också ett fruktlöst PP efter bara några minuters spel. Leksands box var tight och bra, men några minuter senare kom ändå ledningspucken för Troja.

En välförtjänt ledning efter 1:a perioden, då Troja faktiskt var snäpet vassare än Leksand, men ledningen skulle snart kvitteras när filip Forsberg kunde slå in Timanders retur, som Bergenström tog hand om och serverade Forsberg, som inte gjorde några misstag. Därmed fortsätter Filip Forsberg att näta och hamna i målprotokollet.

Det var Leksand som ägde den 2:a perioden, men stabilt målvaktsspel av Bengtsberg i Trojakassen och ineffektivitet gjorde att det stod 1-1 efter 2 spelade perioder, trots att Ryno fick ett drömläge, 1m från mål, men missade.

Troja satt återigen i förarsättet i 3:e perioden, när man skapade mängder med chanser framför Erik Hanses i Leksandskassen, men denne höll stången. Även den bäste får ge sig tids nog och det fick även den gode Hanses göra. troja kunde nämligen ta ledningen genom robert Dowd och det såg ut som att bortalaget skulle plocka med sig alla 3 pinnar hem till Småland, men med 2 minuter kvar att spela kunde Mark Hurtubise prickskjuta in 2-2 och matchen gick till sudden.

Där var det Leksand som skapade flest och bäst chanser, men Bengtsberg kunde, med både tur och skicklighet, undvika att pucken hamnade i nät.

Istället gick matchen till straffar och där var det Troja som drog det längsta strået, när Justin Kelly satte straffläggningens enda mål.

2-3 till Troja alltså, men väl 1 poäng till Leksand, som dock tappade mark till serieledarna, även om det inte gör så jättemycket såhär i inledningen av serien.

Övriga matcher slutade såhär:
Bofors - Södertälje 3-0
Västerås - Mora 2-6
Djurgården - Oskarshamn 2-3
Örebro - Almtuna 6-5 SD

Huvudspåret denna omgång var självklart mötet Västerås - Mora, Patrik Berglund vs Anze Kopitar. Där visade det sig att Kopitar drog det längsta strået och ska tydligen ha varit riktigt bra i Moratröjan. Klar seger för Mora dessutom.

Det fortsätter dock att gå tungt för SSK och Djurgården. Förlust för båda 2 och just nu ligger Djurgården på 9:e plats och SSK på 12:e. Vinner Karlskrona bottenmötet mot Tingsryd ikväll är SSK återigen nere under sträcket. Vinner Tingsryd är det säsongens första poäng.

Det andra mötet ikväll är Asplöven - Malmö. Vinner Malmö med mer än 3 mål går man upp i serieledning. Just nu befinner man sig på 4:e plats, men bara 1p bakom Leksand, 2 bakom Örebro och 3 bakom serieledande Troja. Vinner Asplöven seglar man faktiskt förbi Djurgården och bara det vore ju häftigt för Haparandalaget...

Elitserien har också rullat vidare och nu har HV 71 tagit över serieledningen från Luleå. Det är dock ruskigt jämnt och såhär slutade omgång 5, 6 för Växjö och Frölunda:

Linköping - Växjö 8-3
Rögle - Timrå 0-1
Färjestad - Luleå 1-0
Brynäs - Modo 2-1 SD
HV 71 - AIK 5-3
Frölunda - Skellefteå 2-5

LHC fullkomligt körde över växjö, i en match jag förövrigt såg på plats i Cloetta center. 4-0 efter 1:a perioden, jja, efter ca 10 minuter, det blev för mycket för Växjö, som aldrig riktigt orkade resa sig från det.

Det gjorde inte heller Frölunda, som, återigen, efter Modomatchen förra veckan, hamnade i ett tidigt underläge och det rejält. 0-4 till Skellefteå, ett skadedrabbat Skellefteå ska tilläggas, efter 1:a perioden. Där höjer man faktiskt lite på ögonbrynen och undrar vad som händer i Göteborg. Publiken fortsätter även den att saknas. Här hade man ännu en publiksiffra bara strax över 7100. Det är inte bra för att vara Frölunda.

2 1-0-segrar dessutom. Timrå fortsätter att plocka poäng och såg därmed till att Rögle nu är under sträcket. Färjestad tog även de en 1-0-seger och bidrog därför till att HV tog över serieledningen.

Vi kan också konstatera att Leksands damer för 1:a gången någonsin har slagit Segeltorp i en seriematch. De har varit lite som ett spöke för leksingarna under de senaste åren, men nu gick det äntligen hela vägen och Leksand kunde avgå med seger 4-3 efter straffar.

Seger i Uppsala

Leksands 3:e fullpoängare skulle komma i Uppsala och Gränbyhallen under torsdagskvällen. Gränbyhallen, där många lag hade problem för några säsonger sedan, då Almtuna överraskade många, tog sig till playoff och även till kvalserien, där man också var med och slogs in i det sista, om än som en liten outsider, om den sista åtrovärda Elitserieplatsen.

De senaste säsongerna har dock gått tyngre för Uppsalalaget och här var det också Leksand som inledde bäst, även om det var Almtuna som fick matchens 1:a powerplay. Det resulterade dock inte i någonting mer än att Leksand skapade den farligaste chansen, men Joel Lassinantti i Almtunakassen höll tätt.

Det gjorde han även när Leksand kort därefter fick spela 5 mot 4, men när Ryno senare blev neddragen framför mål och Leksand fick ännu ett PP, då kunde Lassinantti inte hålla pucken borta från mål och Pär Edblom kunde se till att Leksand hade en 1-0-ledning efter den inledande perioden.

I 2:a perioden var det Almtuna som gasade på från start och pressade tillbaka Leksand rejält. Man skulle också få utdelning, för Martin Karlsson, som vi känner igen som en hårding framför mål i Leksandströjan så sent som för bara någon säsong sedan, kunde kvittera till 1-1.

En annan Leksandsbekanting, nämligen stefan Gråhns, skulle lite senare visas ut 2 minuter och Leksand visade då återigen prov på sitt giftiga powerplay. Pär edblm levererade pucken till Filip Forsberg i slottet och han gjorde inga misstag. 2-1 till Leksand.

3-1 skulle komma kort därefter, när Michael Raffl drog till den svarta gummitrissan och den smet in under armen på Lassinantti.

Även i inledningen av sista perioden kunde Almtuna sätta ganska bra press på de blåvita, men man fick ingen utdelning. Hanses stod emot trycket, men när Jacob Blomqvist visades ut med bara några minuter kvar att spela kunde ännu en gammal leksing, nämligen Daniel "Hempa" Hermansson trycka in reduseringen för Uppsalalaget. Närmre än så kom man dock inte och Leksand kunde ta sin 3:e seger på 4 matcher.

Ingen jättematch direkt, men man gör det man ska, Hanses är stabil bakåt, backarna gör det bra och man sätter dit de chanser man får, trots att det var Almtuna som hade ett litet puckövertag genom hela matchen. Det är dock målen som räknas och där gjorde Leksand flest och tar därmed hem segern.

I de övriga matcherna gick det såhär:
Troja - Bofors 4-2
Malmö - Oskarshamn 3-1
Mora - Djurgården 5-4 str
Södertälje - Västerås 4-1
Asplöven - Karlskrona 4-2
Tingsryd - Örebro 2-3

NHL-spelarna har ju börjat droppa in i trupperna nu. Patrik Berglund var först in i Västerås, men det hjälpte inte. SSK tog säsongens 1:a seger och det kändes nog väldigt skönt, både för spelare, ledare och fans. Räkna med att SSK kommer avancera i tabellen.

En annan NHL-stjärna är numera Victor Fasth, som, efter sin otroliga resa, där han spelade för Tingsryd i Div. 1, plockades upp av växjö i Allsvenskan och vidare av AIK i Elitserien slutligen brilierade i Tre kronor och belönades med ett NHL-kontrakt, nu återigen var tillbaka i Tingsrydskassen. Kontraktet sträcker sig visserligen bara över 2 veckor och det var trots stjärnans intåg ingen jätterusning till Nelson garden arena och Fasth själv lyckades inte hindra Örebro från att vinna matchen med 3-2. Självklart går det inte att vinna en match helt på egen hand, men klart är att Fasth kommer spela en mycket viktig roll för Tingsryd de matcher han nu kommer stå för klubben.

Även Mora plockar in NHL-proffs. Anze Kopitar, vars bror, Gasper, redan finns i Mora, gjorde sin 1:a match för klubben i fredags och det blev seger på hemmais över Djurgården med 5-4, efter att Stockholmarna ryckt åt sig en 2-4-ledning efter 2:a perioden. Moringarna gav dock inte upp och kom också ifatt. Starkt jobbat!

Starkt också av Asplöven att ta sin 2:a seger i Allsvenskan, nu mot fjolårets kvalseriekonkurent, Karlskrona. Precis som mot Leksand skrevs segersiffrorna även här till 4-2. Tingsryd är därmed enda laget, efter 4 omgångar, utan poäng...

Elitserien rullar vidare

Elitserien rullar vidare och såhär har de 2 senaste omgångarna slutat:

AIK - Brynäs 3-4 SD
Rögle - Färjestad 5-2
Växjö - Timrå 2-1 SD
Linköping - Luleå 2-3 SD
HV 71 - Skellefteå 1-0
Frölunda - Modo 7-6 SD

Det alla pratade om efter denna omgången var så klart matchen nere i Göteborg. Modo hade 4-1 efter ungefär 10 spelade minuter, men man lyckades inte knyta ihop påsen ändå och med bara några minuter kvar att spela kunde Fölunda göra 6-6 och sedan också avgöra i sudden. En mycket stark vändning där!

Mycket starkt också av Rögle, som därmed tog sin 1:a seger i Elitserien för denna gången. Detta trots att Färjestad hade ledningen med 1-0 efter 1:a perioden. Rögle gör dock en mycket stark sistaperiod som man vinner med 3-0 och tar därmed en klar seger med hela 5-2.

Växjö och timrå fortsätter även de att ta poäng, även om det inte blir fullpoängare. Många bäckar små brukar man ju dock säga, så det är mycket starkt av dem att plocka poäng i match efter match.

Luleå - AIK 3-1
Skellefteå - Växjö 0-2
Timrå - HV 71 2-4
Modo - Rögle 2-1
Brynäs - Linköping 3-1
Färjestad - Frölunda 2-3

Mycket starkt av Växjö att åka upp till Skellefteå, ta med sig 3 poäng därifrån och dessutom nolla hemmalaget. Starkt!

Luleå och HV fortsätter att ånga på där uppe i toppen och man har bara tappat 1 resp. 2 poäng på de 4 inledande matcherna. Frölunda jagar på 3:e plats med 9 poäng, men man har 5 spelade matcher och kan således tappa både Brynäs, Växjö och LHC. Just LHC och Växjö möts nu ikväll i 5:e omgången av serien och det lag som vinner där kommer gå förbi Frölunda i tabellen och kanske också Brynäs om de förlorar i sin 5:e match.

Ny seger på hemmaplan

Det var Leksand som öppnade matchen bäst, inför ögonen på en mycket gles publik. Bara drygt 3100 åskådare hade letat sig till Tegera arena den här tisdagskvällen.

Det var trots Leksands bättre öppning Tingsryd som gjorde mål, när de blåvita slarvade litegrann. Leksand försökte sedan trycka på ytterligare för att få in en kvittering, men Linus Styrman, som vaktade Tingsrydskassen kvällen till ära, höll tätt och bortalaget kunde gå till pausvila med 0-1 på tavlan.

Glädjen för bortalaget blev dock kort i 2:a perioden, för efter drygt 6 minuters spel i densamma hade Leksand vänt på steken, genom mål av först Filip Forsberg och sedan Jacob Blomqvist.

Tingsryd skulle dock kvittera, men Leksand replikerade snabbt och gjorde både 3-2 och 4-2 innan halva perioden hade gått, först genom Martin Janolhs och sedan återigen av Jacob Blomqvist.

I sista perioden drog Leksand på sig lite onödiga utvisningar, men man klarade av dem på ett bra sätt. Trots det kunde Tingsryd redusera och det blev onödigt spännande där mot slutet, där dock Martin Janolhs kunde avgöra i tom kasse och fastställa slutresultatet 5-3 till Leksand. Det innebär också att man, för 1:a gången den här säsongen, är uppe på direktplats, bakom Västerås och Troja.

Övriga matcher slutade såhär:
Bofors - Almtuna 2-3
Asplöven - Örebro 2-3
Djurgården - Södertälje 2-1
Västerås - Troja 4-3 str
Oskarshamn - Mora 4-1
Karlskrona - Malmö 3-1

Vi börjar med att konstatera att Bofors, eller ska man kanske säga Karlskoga, nu fick smaka på sin egen medicin. Förra säsongen avgjorde man ju flertalet matcher precis i slutminuterna. Det var just vad Almtuna gjorde nu. Med dryht 2 minuter kvar att spela kom segermålet. Det var därmed Uppsalalagets första poäng den här säsongen.

Fler lag tog sina första poäng i omgång 3. Karlskrona såg till att sätta dit Malmö med 3-1 hemma i Telenor arena. Riktigt starkt jobbat! Det är nu bara SSK och Tingsryd som inte har skrapat ihop några poäng.

Asplöven var nära på att ta poäng av Örebro när man hade ledningen med 1-0 långt in i matchen, men i sista perioden kunde Örebro slutligen få hål på Puurula och ta hem segern.

Vi fick också säsongens första straffavgörande, när Västerås såg till att behålla serieledningen när man tog hem det hela med 4-3. Troja är dock alltjämt på direktplats.

Elitserien också igång

Elitserien har också dragit igång och såhär gick det i premiären:

Skellefteå - Modo 5-1
Timrå - AIK 2-1 SD
Frölunda - Linköping 1-2
Brynäs - Växjö 2-1 str
Rögle - Luleå 1-3
Färjestad - HV 71 2-3 SD

Även här alltså jämna matcher, precis som i Allsvenskan, med undantag för Skellefteå - Modo då, där Skellefteå fullständigt körde över Modo och ledde med hela 4-0 efter 1:a perioden. Redan där var det avgjort, men på alla andra håll var det inte avgjort och flera matcher avgjordes tom precis i slutet, där AIK fick in kviteringen mot Timrå, där Växjö gjorde samma sak mot Brynäs och där HV vände och vann i sudden mot Färjestad. Starkt också av LHC att gå ner och vinna i Scandinavium, inför en ovanligt dålig publiksiffra för att vara i Göteborg, 7927 åskådare. Dock var det bäst i serien i sin hemmapremiär, men faktiskt inte bäst i Sverige, för det var faktiskt Malmö, som under fredagens match mot Mora drog hela 8056 åskådare till malmö arena.

I Elitseriens 2:a omgång gick det hursomhelst såhär:
HV - Brynäs 2-1 SD
Luleå - Skellefteå 3-2
Modo - Timrå 2-3 SD
Växjö - Frölunda 1-3
AIK - Färjestad 1-2 SD

Sista matchen i omgången är ikväll och den spelas i Cloetta center. Vid förlust är nykomlingen Rögle det enda laget utan poäng efter 2 omgångar. Efter 2 omgångar är det Luleå, som vann tabellen förra året, som leder, med maximala 6 poäng. Det är man faktiskt ensama om att ha. Därefter jagar HV och bottentippade Timrå med 4 poäng.

Succe för Asplöven i hemmapremiären!

Asplövens 1:a hemmamatch i Allsvenskan någonsin och detta mot ett av seriens, på förhand, bästa lag och ett av de mest klassiska lagen i Sverige, Leksand.

Leksand, som åkte upp mot Haparanda redan under torsdagen och som också fick den bästa starten på matchen. Man ägde i princip 1:a perioden och när det blev spel 4 mot 4 efter drygt 7 minuters spel kunde man också trycka in ledningspucken, som dock dömdes bort efter att domaren blåst precis innan.

Man gav dock inte upp och i samma spel 4 mot 4 krigade man till sig ännu ett bortdömt mål, efter att Filip Forsberg haft klubban aningen för högt när han tryckte in pucken.

0-0 stod det alltså, men periodsiffrorna skulle skrivas till 1-0 för hemmalaget, när Juha Silvander gjorde matchens 1:a och också Asplövens allra 1:a Allsvenska mål, när han såg till att ge hemmalaget ledningen innan periodpaus.

I 2:a perioden lyckades Leksand dock kvitera och många trodde nog att man där skulle ta över matchen helt igen, men icke. Asplöven krigade med näbbar och klor och kunde både göra 2-1 och 3-1 innan perioden var slut.

I sista perioden försökte de blåvita lägga i ytterligare en växel, samtidigt som Asplöven mest försökte spela av matchen. Att backa hemåt för tidigt kan som bekant straffa sig, men Leksand lyckades inte, trots mycket snurr i anfallszonen, få in någon redusering. Istället tog man en timeout och plockade Hanses i mål, men då kom Asplövens definitiva spik i kistan, 4-1.

Leksand fick dock ett tröstmål, 4-2, genom Joonas Rönnberg, men närmre än så kom man inte och säsongens 1:a förlust var ett faktum.

Asplövens insats ska dock på intet sätt förringas. Man gör en grym match och slår tillbaka ett av seriens starkaste lag i sin hemmapremiär, inför drygt 1100 åskådare, i sin allra 1:a hemmamatch i Hockeyallsvenskan. Starkt!

I övriga matcher gick det såhär:
Malmö - Mora 4-3
Tingsryd - Bofors 2-3
Almtuna - Västerås 1-2
Troja - Djurgården 2-1
Södertälje - Oskarshamn 2-4
Karlskrona - Örebro 2-3

Vi ser alltså att det är oerhört jämna matcher och det är flera lag som avgör matchen först i sista perioden. Bofors satte den avgörande pucken i sista perioden, likaså Västerås och Örebro, som fick kämpa rejält mot nykomlingen Karlskrona, som dock alltjämt står kvar på 0 poäng efter 2 spelade matcher. Tabellen ser ut såhär:

1, Bofors 6p +5
2, Västerås 6p +5
3, Troja 6p +3
4, Malmö 6p +2
5, Leksand 3p +2
6, Mora 3p +1
7, Djurgården 3p 0
8, Oskarshamn 3p 0
9, Örebro 3p 0
10, Asplöven 3p -2
11, Almtuna 0p -2
12, Södertälje 0p -4
13, Karlskrona 0p -5
14, Tingsryd 0p -5

Lite överraskande topp såhär i inledningen av serien, men det kan svänga mer än snabbt i det här skedet av säsongen. Tingsryd kan vara på direktplats om 2 omgångar om man gör det bra och Västerås kan ligga i botten. Det är supersmå marginaler nu och varje match, varje poäng, varje mål är viktigt, för, av vad vi kan se såhär långt så kommer det bli en oerhört jämn serie i år, där målskillnaden kan ha stor betydelse. Just nu har Troja släppt in minst mål, bara 1st, mot Södertäljes, som är det lag som släppt in flest, 9. Karlskrona, Almtuna och Tingsryd har gjort minst mål hittills, 3st, medan Mora har gjort 8st, tätt följt av Leksand, Västerås och Bofors, som har gjort 7.

Sundsvall har nu också spelat sin 1:a Div. 1-match och det blev seger för med 2-7 borta mot Örnsköldsvik. Det var dock inte den största segern i dagens Div 1-hockey. Kallinge slog nykomlingen Nittorp med 8-0, Nyköping slog Järfälla med 7-0 och vimmerby tvålade dit Grästorp med 10-3.

Elitserien också igång

Så var då även Elitserien 2012/13 igång, detta med följande resultat:

Frölunda - Linköping 1-2
Timrå - AIK 2-1 SD
Brynäs - Växjö 2-1 str
Rögle - Luleå 1-3
Färjestad - HV 71 2-3 SD
Skellefteå - Modo 5-1

Väldigt jämna matcher överlag, förutom uppe i skellefteå kraft arena, där hemmalaget gick ifrån till 4-0 redan i 1:a perioden och där Oskar Alsenfeldt sedan utgick. Klar seger för Skellefteå.

Annars var det starkt av Timrå att vinna mot AIK, som visserligen har tappat många tunga pjäser, inte minst Victor Fasth, och många har tippat dem där nere i bottenträsket, men ändå starkt av Timrå måste jag säga.

Starkt också av LHC, som hade en så trög och dålig säsong förra året, att åka ner till Göteborg och plocka med sig 3 pinnar. En stabil öppning av årets serie och där också Christian Engstrand storspelade i mål.

Nykomlingen Rögle hängde med Luleå ganska bra till en början och man var ruskigt nära på att kvitera, men Johan Gustafsson i Luleåkassen gjorde några riktigt vassa räddningar och Luleå kunde ta med sig alla 3 poängen hem till norr.

Några starka räddningar gjorde också Johan Holmkvist i Brynäskassen. Hade han inte gjort det så hade växjö ståttt som segrare i den matchen. Brynäs började bäst, men ju längre matchen gick, ju mer växte Växjö in i det hela och hade några riktigt fina lägen mot slutet, öppet mål vid flera tillfällen, men pucken ville inte in bakom Holmkvist och Brynäs kunde senare också avgöra på straffar.

Riktigt så långt gick det inte i Karlstad, där Färjestad både ledde med 1-0 och 2-1, men där HV kom tillbaka och kunde avgöra genom jesper Fasth i sudden.

Djurgården har nu också gjort sin Allsvenska debut och det blev seger över Almtuna med 3-2, men det satt långt in. Almtuna kom tillbaka i sista perioden och reduserade djurgårdarnas 3-0-ledning både till 3-1 och 3-2, men närmre än så kom man inte.

Säsongen 12/13 inleddes med en komfortabel seger

Premiär av Hockeyallsvenskan 2012/13, premiär i Tegera arena, premiär inför knappt 4500 åskådare.

Nykomlingen Karlskrona, som har gjort en väldigt bra försäsong, stod för motståndet, men det var hemmalaget som kunde ta ledningen efter drygt 2 minuters spel. 1:a målet för säsongen gjordes av förra årets succe, Martin Janohls.

Målet kom i powerplay, en spelform som förra året såg väldigt hackig och tveksam ut. Nu lossnade det dock ordentligt, för trots att Karlskrona såg lite piggare ut under andra halvan av 1:a perioden höll Erik Hanses tätt och Leksand kunde istället göra både 2-0 och 3-0 i 2:a perioden, då genom Mark Hurtubise och Johan Ryno.

Ryno, som även skulle få göra ett mål till under matchen, fram till 4-0, varefter Karlskronas reducering, tillika 1:a Allsvenska mål, skulle komma knappt halvvägs in i sista perioden. Leksand replikerade dock snabbt, för bara sekunder senare passade Timo Leinonen, som stod i just Leksand och blev utkonkurerad av Joacim Eriksson för några säsonger sedan, fram till Pär Edblom, som enkelt kunde sätta 5-1 i öppen kasse och därmed också noteras för sin 1:a poäng i Leksandströjan.

5-1 blev också slutresultatet och en tämligen komfortabel seger i säsongens 1:a match och det känns oerhört skönt att serien äntligen är igång igen måste jag säga!

I övriga matcher gick det såhär:
Karlskoga - Asplöven 4-0
Oskarshamn - Troja 0-2
Västerås - Tingsryd 5-1
Mora - Södertälje 5-3
Örebro - Malmö 0-1

Ganska väntade resultat känner jag, även om man egentligen inte kan säga så när detta var 1:a omgången av årets serie. Lite överraskande är det dock att Malmö tar 3 pinnar i Örebro och dessutom nollar hemmalaget. Mycket starkt jobbat! Starkt också av Mora, som vände underläge 0-1 till ledning med 2-1 och sedan också drygade ut den ledningen mot SSK.

Trojjas seger satt långt inne, men kom ändå till slut och ja, jag står fast vid mitt tips, jag tror de blir att räkna med till Playoff sen senare i vår.

Djurgården - Almtuna spelas imorgon, men allt annat än en Djurgårdsseger är en skräll där känner jag, även om en förlust i allra högsta grad är godtagbar, eftersom det är ny serie, nytt motstånd och till stora delar en ny trupp man har. Jag tror dock på seger där.

Säsongen 12/13 inleddes med en komfortabel seger

Premiär av Hockeyallsvenskan 2012/13, premiär i Tegera arena, premiär inför knappt 4500 åskådare.

Nykomlingen Karlskrona, som har gjort en väldigt bra försäsong, stod för motståndet, men det var hemmalaget som kunde ta ledningen efter drygt 2 minuters spel. 1:a målet för säsongen gjordes av förra årets succe, Martin Janohls.

Målet kom i powerplay, en spelform som förra året såg väldigt hackig och tveksam ut. Nu lossnade det dock ordentligt, för trots att Karlskrona såg lite piggare ut under andra halvan av 1:a perioden höll Erik Hanses tätt och Leksand kunde istället göra både 2-0 och 3-0 i 2:a perioden, då genom Mark Hurtubise och Johan Ryno.

Ryno, som även skulle få göra ett mål till under matchen, fram till 4-0, varefter Karlskronas reducering, tillika 1:a Allsvenska mål, skulle komma knappt halvvägs in i sista perioden. Leksand replikerade dock snabbt, för bara sekunder senare passade Timo Leinonen, som stod i just Leksand och blev utkonkurerad av Joacim Eriksson för några säsonger sedan, fram till Pär Edblom, som enkelt kunde sätta 5-1 i öppen kasse och därmed också noteras för sin 1:a poäng i Leksandströjan.

5-1 blev också slutresultatet och en tämligen komfortabel seger i säsongens 1:a match och det känns oerhört skönt att serien äntligen är igång igen måste jag säga!

I övriga matcher gick det såhär:
Karlskoga - Asplöven 4-0
Oskarshamn - Troja 0-2
Västerås - Tingsryd 5-1
Mora - Södertälje 5-3
Örebro - Malmö 0-1

Ganska väntade resultat känner jag, även om man egentligen inte kan säga så när detta var 1:a omgången av årets serie. Lite överraskande är det dock att Malmö tar 3 pinnar i Örebro och dessutom nollar hemmalaget. Mycket starkt jobbat! Starkt också av Mora, som vände underläge 0-1 till ledning med 2-1 och sedan också drygade ut den ledningen mot SSK.

Trojjas seger satt långt inne, men kom ändå till slut och ja, jag står fast vid mitt tips, jag tror de blir att räkna med till Playoff sen senare i vår.

Djurgården - Almtuna spelas imorgon, men allt annat än en Djurgårdsseger är en skräll där känner jag, även om en förlust i allra högsta grad är godtagbar, eftersom det är ny serie, nytt motstånd och till stora delar en ny trupp man har. Jag tror dock på seger där.

Tabelltippning - Hockeyallsvenskan 2012/13

Ja, precis som tidigare år tänkte jag försöka tippa tabellen, även om det i år blir oerhört svårt. En jämnare och mer tät Allsvenska får man leta efter. Enligt mig har serien fått ytterligare ett rejält uppsving i och med Djurgården och Karlskrona, som båda är riktiga publiklag. Jag har inte jättebra koll på värvningar i de olika klubbarna, men har hållit koll på försäsongen och går i övrigt och till största delen på känslan. Först har vi min tabelltippning från förra året, där den slutgiltiga placeringen står innom parentes. Såhär såg det ut då: 1, Malmö (7) 2, Rögle (5) 3, Örebro (1) 4, Leksand (2) 5, Mora (8) 6, Södertälje (9) 7, västerås (4) 8, Almtuna (12) 9, Oskarshamn (6) 10, Troja (10) 11, Tingsryd (11) 12, Bofors (3) 13, Borås (13) 14, Sundsvall (14) Som vi ser så hade jag en del rätt, men också flera fel. Främst med Bofors, som tvärtemot vad jag och många andra trodde gjorde en riktig dundersäsong och tog en direktplats till kvalserien, mycket tack vare en fenomenal höst. I år tror jag dock man får det tuffare, när Bellissimo har gått till Timrå och Tobias Thermell har lagt skridskorna på hyllan. Såhär tror jag årets serie slutar: 1, Leksand 2, Djurgården 3, Örebro 4, Södertälje 5, Malmö 6, Oskarshamn 7, Troja 8, Bofors 9, Mora 10, Västerås 11, Karlskrona 12, Tingsryd 13, Asplöven 14, Almtuna Leksand har i stort sätt fått behålla hela truppen från förra säsongen. Bara 2 nyförvärv har man gjort. Kevin Kapstad och Pär Edblom. I övrigt har man kvar alla tongivande spelare från förra säsongen, inte minst Erik Hanses i mål, och jag tror det är en oerhörd fördel man har där. Gruppen är redan samspelt och man har bara behövt fila på detaljer i princip hela försäsongen. Tror det kan räcka långt i år för de blåvita. Allt annat en en direktplats för Djurgården är en flopp. Man bara ska vara där uppe, men man har tappat enormt med både spelare och målvakter. Man har dock plockat in en del mot slutet och jag tror man grejar en direktplats, dock inte seriesegern. Kring tredjeplatsen blir det oerhöer jämnt, men jjag tror Örebro drar det längsta strået där. Även här har man fått behålla stora delar av truppen, även om målvaktssidan är ny. Jag tror man fixar en direktplats även i år. Södertälje känns bättre än förra säsongen och i år tror jag man klarar en playoffplats med ganska god marginal. Malmö känns inte i närheten av lika vassa på pappret som förra säsongern, men det är inte alls konstigt med tanke på alla ekonomiska problem som har varit där nere. Kort sagt kan man säga att förra säsongen blev ett fjasko. I år tror jag dock man gör det lite bättre. Man har kvar Pontus Sjögren i mål och har plockat in flera riktiga malmöiter, Niklas Jadeland, Mattias Persson och Johan Björk för att nämna några. I bästa fall tror jag man kan vara med där uppe och slåss om en direktplats, men man kan lika gärna missa playoff. Så jämnt är det. Även Oskarsham, trots sin mindre bra start på försäsongen, tror jag grejar en playoffplats även i år. Man var snubblande nära på att ta en kvalserieplats i fjol, men riktigt så långt tror jag inte man når i år. Playoff är dock helt klart rimligt. Det är det också för Troja, som jag har fått känslan av är ganska heta i år. Man känns solida och jag tror det kan räcka till playoff, men bakom jagar både Bofors, Mora, Västerås och Karlskrona, som alla kan vara med i racet. Ja, faktiskt. Jag tror Karlskrona kan blanda sig i det där redan i år. Jag tror dock inte det räcker hela vägen till playoff i år, men undviker kval neråt, det gör man definitivt. Det gör också tingsryd, som jag tror kommer hmna i ett ingenmansland. Långt ner till bottengängen, men en bra bit fram till lagen framför. Dock är chansen stor att man här kommer få in en riktig kalasvärvning i form av Oliver Ekman-Larsson, som alla vi leksingar minns med värme. Det ser nämligen ut att bli en lockout borta i NHL och nu har tydligen Hockeyallsvenskan ändrat sitt beslut till att man, till skillnad från Elitserien, kommer tillåta NHL-spelare. Det kommer bli spännande och jag vet inte om jag är för eller emot det. Åter till tabellen så tror jag att de båda gängen på A, Asplöven och Almtuna, får kvala sig kvar i serien. Almtuna hade några starka säsonger för 2-3 år sedan, men förra säsongen såg inte bra ut och jag tror tyvärr inte det kommer se mycket bättre ut i år. Skillnaden är att både Sundsvall och Borås, som placerade sig efter dem i tabellen förra året, nu är borta ur serien och ersatta med, i alla fall 1, betydligt starkare lag i form av Karlskrona. Asplöven har haft väldigt kort om tid på sig att få ihop sitt lag, men värvningarna imponerar faktiskt en del på pappret. Janne Ninimaa och Conny Strömberg är några av namnen man har signat. Utöver det har det blivit väldigt många som gått från degraderade Borås till Asplöven, men nej, jag tror inte man undviker kval och det blir kvalserien tillsammans med Almtuna och, ska vi säga, Vita hästen, Björklöven/Kiruna, Huddinge och Olofström?

Försäsongen är över

Så var då försäsongen över och ikväll drar det igång på allvar.

Leksands sista träningsmatcher har inte sett så bra ut. 0 poäng och -9 i +/- för mål.

Först var det SM-mästarna från Gävle som stod för motståndet och där Leksand lyckades hålla ganska jämna steg i 1:a perioden, men i 2:a rann det iväg och Brynäs kunde enkelt vinna med hela 5-0.
Naturligtvis ingen bra match, även om det "bara" är en träningsmatch.

Därefter var det genrep hemma i Tegera arena och här var det Örebro som stod för motståndet. Man gjorde det riktigt bra och vann faktiskt hela matchen med 3-1.

Det absoluta genrepet spelades uppe i Timrå, en motståndare som de blåvita redan har slagit en gång under försäsongen, då med 4-3, efter en jämn och tät historia. Nu var det dock Timrå som var nummret större och vann med 4-2.

Som sagt, ingen vidare avslutning på försäsongen, men det är nu det verkliga drar igång och nu det verkligen gäller.

I övriga träningsmatcher har det gått såhär:
Mora - Timrå 1-2
Oskarshamn - Borås 4-2
Västerås - Södertälje 2-3
Modo - Skellefteå 2-1
Bofors - Mora 0-3
Almtuna - Södertälje 3-1
Asplöven - Kajaani Hokki 4-2
Karlskrona - Bofors 3-4
Karlskrona - Mora 2-3
Örebro - Vita hästen 6-1
Skellefteå - Timrå 3-2 str
Almtuna - Bofors 1-4
Västerås - Mora 4-3
Malmö - Troja 1-2 str
AIK - Södertälje 3-4 str
Karlskrona - Tingsryd 3-2 str
Rögle - Oskarshamn 2-4
Skellefteå - Växjö 1-2 str
Luleå - Modo 3-2 str
Västerås - Almtuna 0-3
Södertälje - AIK 1-2
Mora - Lillehammer 5-2
HV - Rögle 2-1 str
Växjö - Karlskrona 3-1
Linköping - Malmö 9-5

Oskarshamn, som inledde försäsongen tämligen svagt har ryckt upp sig mot slutet och man ska tydligen ha gjort en riktigt bra match nere i Ängelholm, där man senast förlorade med 7-0 i playoffkvalet, vilket också gjorde att Rögle tog den där sista kvalseriebiljetten och där man senare också gick hela vägen.

Karlskrona, som å andra sidan inledde försäsongen strålande, har nu fått känna på hur det är att förlora, flera gånger om. Jag tycker dock ändå man känns relativt starka för att vara en nykomling i serien.

Matchen i Linköping ska tydligen ha varit något utöver det vanliga. 9-5 är inga vanliga siffror i hockey direkt. För några säsonger sedan utklassade ju Leksand motståndet i flera matcher och vann med tvåsiffrigt, men så stora klasskillnader är det inte idag när det gäller Hockeyallsvenskan. Det finns inget lag som man kan räkna hem 3 poäng av innan matchen ens har börjat, utan numera är det tufa och hårda matcher rakt igenom. 9-5 på en såhär hög nivå vet jag dock inte om jag sett tidigare. Möjligen matchen HV - Djurgården för några år sedan, där HV till slut vann med 7-5 eller 8-6 eller liknande. En oerhört svängig historia, men nej, det tillhör inte vanligheterna.

Inte långt kvar nu...

Leksand har fortsatt att träningsmatcha och resultatetn har fortsatt varit blandade, men i huvudsak imponerande mot Elitseriemotstånd.

Först ut var dock försäsongens 1:a Allsvenska motstånd. Västerås stod på andra sidan den röda linjen och efter en mållös förstaperiod kunde Gurkorna så göra både 1-0 och 2-0 bakom Jens Holmström, som dagen till ära vaktade Leksandskassen.
Leksand kom inte alls upp i normal standard, men lyckades ändå redusera mot slutet av matchen. Närmre än så kom man dock inte, för istället kunde Västerås sätta spiken i kistan när man gjorde 3-1, vilket också blev slutresultatet.

Nästa match i ordningen var säsongens 1:a Daladerby, dock på neutral mark, nämligen i Älvdalens ishall, inför ögonen på ganska exakt 1000 åskådare.
Även här var det ganska tillknäppt under den inledande perioden, som också här blev mållös. Mora var dock det lite hetare laget ute på isen, men inga mål.
Inte heller i mittenakten föll några mål, även om Filip Forsberg hade en puck i stolpen. Både Hanses, som nu var tillbaka i kassen, och Moras nyförvärv på målvaktssidan, Evins Mustokov, spelade bra.
I sista perioden trillade dock målen in och det var de blåvita som tog leddningen i matchen, i boxplay. Pär Edblom utnytjade ett läge på bästa sätt och det var 1-0 till de blåvita. Moringarna skulle dock kvitera, även om glädjen blev kortvarig då Leksand, kort senare, åter kunde ta ledningen. Mora kunde dock kvitera innan perioden var slut och straffar fick avgöra det hela. Där satte Gasper Kopitar Moras mål och Johan Ryno och Patrik Hersley satte 2 kassar för Leksand, som därmed vann matchen med 3-2 efter straffar.

Den senaste av träningsmatcher för de blåvita var återigen mot Elitseriemotstånd. Timrå stod för motståndet och redan efter någon minuts spel hade man också ett stolpskott, men inget mål. Istället var det Leksand, som först genom Ryno och sedan genom Edblom, 22 sekunder senare, kunde skaffa sig en 2-0-ledning.
Timrå kunde dock kvitera ganska snart efter målen, men Leksand kunde återigen dra ifrån i målprotokollet i inledningen av 2:a perioden, när Johan Ryno gjorde sitt 2:a mål för kvällen.
Timrå fick sedan mängder av chanser att redusera och kvitera, men Leksand spelade mycket bra och dödade utvisning efter utvisning, vilket gjorde att de blåvita också hade en 3-1-ledning inför sista perioden.
Där var det dock Timrå som, likt Leksand i 1:a perioden, gjorde 2 snabba mål, främst pga. slarv hos de blåvita. Mål var det hursomhelst och ställningen var återigen helt jämn.
Segern skulle dock gå till Dalarna, för med bara 2 minuter kvar att spela skickade Patrik Hersley upp en puck i krysset bakom Bellissimo och segern var ett faktum, 4-3 till de blåvita.

Övriga träningsmatcher har slutat enligt följande:
Bofors - Almtuna 0-5
Rögle - Växjö 1-4
AIK - Skellefteå 2-3
Örebro - Karlskrona 3-4 str
Skellefteå - Salavat Yulaew 4-2
KooKoo - Oskarshamn 1-4
AIK - Salavat Yulaew 0-2
Karlskrona - Malmö 5-0
Örebro - Malmö 1-2 SD
Oskarshamn - Tingsryd 4-1
Bofors - Södertälje 5-2
Mora - Timrå 1-2
Oskarshamn - Borås 4-2
Asplöven - Piteå 3-2
Modo - Skellefteå 2-1
Bofors - Mora 0-3
Almtuna - Södertälje 3-1
Asplöven - Kajaani Hokki 4-2
Karlskrona - Bofors 3-4
Västerås - Södertälje 2-3

I övrigt kan sägas att den 4:e LIF-kryssningen har gått av stapeln. I torsdags lämnade Cinderella, för 4:e året i rad, Stockholm, med ett gäng glada, fanatiska och taggade leksingar ombord.

Ett av säsongens 4 Daladerbyn kommer också att spelas i Globen, alltså på neutral mark. Det är Mora som offrar en av sina hemmamatcher för projektet, men räkna med en blåvit invation av Globen den 5 januari, då matchen går av stapeln!

RSS 2.0