SM-semifinalerna

2013 års SM-semifinaler spelades som bekant mellan Skellefteå och Linköping och Färjestad och Luleå. 1:an, 2:an, 3:an och 5:an i grundserien och såhär gick det i match 1:

Skellefteå - Linköping 2-3 SD
Färjestad - Luleå 1-4

Skellefteå öppnade bäst hemma i Skellefteå kraft arena och gjorde också 1-0 bakom Christian Engstrand i Linköpingsmålet efter bara 03:51. Oscar Möller var det som gav hemmalaget ledningen. Därefter spelade man ett bra backspel, vilket gjorde att LHC hade svårt att skapa lägen. 2-0 kom istället i 2:a perioden, nu genom Joakim Lindström. Matchen såg ganska klar ut, men i sista perioden vaknade LHC. Patrik Zackrisson reducerade för bortalaget och med knappt 7 minuter kvar kunde Sebastian Karlsson göra 2-2, vilket gjorde att matchen gick till förlängning. Där tog det dryga kvarten innan Erik Lindhagen kunde avgöra för LHC. Det blev knäpptyst i hela hallen. 1-0 till LHC i matcher.

I Karlstad kunde Luleå ta ledningen i powerplay efter drygt halva 1:a perioden och sedan gjorde man också 2-0 i början av den 2:a perioden. Chris Lee reducerade dock för Färjestad, men närmre än så kom man inte. Linus Klasen gjorde 3-1, också det i powerplay, och sedan satte man också 4-1 i öppen kasse. 1-0 i matcher till Luleå.

2 bortasegrar i 1:a omgången alltså, men i 2:a omgången gick det såhär:

Linköping - Skellefteå 2-3 SD
Luleå - Färjestad 5-2

I Cloetta center blev det nästan en spegelvänd historia jämt mot 1:a matchen uppe i Skellefteå. Här var det LHC som kunde ta ledningen genom Mattias Bäckman, innan Calle Söderberg kunde utöka ledningen till 2-0, i boxplay. I samma powerplay för Skelleftåe small det dock till bakom Engstrand och det var reducerat fram till 2-1, en ställning som stod sig enda in i sista perioden. Då kunde Skellefteå kvittera, med 32 sekunder kvar. Blev det tyst i Skellefteå när LHC avgjorde i 1:a matchen så blev det ännu tystare i Cloetta center nu. Strax innan hade LHC nämligen varit nära på att sätta 3-1 i öppen kasse och därmed skaffa sig ett kanonläge i den semifinalserien. Nu gjorde man inte det och istället kunde Skellefteå som sagt kvittera och i sudden tog det bara 6:43 innan John Klingberg kunde trycka dit den avgörande pucken i nät bakom Engstrand, vilket innebar 1-1 i matcher och att Skellefteå dessutom hade vänt tillbaka matchserien till sin fördel gällande hemmaplan.

Färjestad tog ledningen borta mot Luleå, men Luleå kvitterade och sedan gjorde Joonas Vihko 2-1 dryga minuten in i 2:a perioden. Därefter var det Luleå för hela slanten. 3-1 kom i samma powerplay, nu 5 mot 4, efter att Patrik Lund åkt ut för Färjestad i slutet av 1:A perioden och Ole Kristian Tollefsen åkt ut precis i början av 2:a. Färjestad repade dock mod och kunde reducera till 3-2, men Luleå drog återigen ifrån till 4-2 och satte sedan 5-2 i öppen kasse. 2-0 i matcher till Luleå.

I 3:e matchen gick det såhär:

Skellefteå - Linköping 3-2 SD
Färjestad -Luleå 4-1

Det blev en mållös 1:a period uppe i Skellefteå, men i 2:a perioden kunde hemmalaget ta ledningen genom Viktor Arvidsson. Därefter kunde LHC vända på steken på bara några få minuter. Man gjorde 1-1 efter 12:38, också det i boxplay, varefter 2-1 kom 1:14 senare. Jocke Eriksson i Skellefteåmålet spikade dock igen efter det och i den sista perioden fick hemmalaget också utdelning. Petter Emanuelsson gjorde 2-2 med knappt sista perioden kvar att spela och även denna match, den 3:e i rad mellan dessa båda lag, gick till sudden. För 1:a gången hittills var det dock hemmalaget som kunde avgå med segern där. Oscar Lindberg satte 3-2 i nät bakom Christian Engstrand och det var 2-1 i matcher till Skellefteå.

1:a perioden i karlstad präglades av utvisningar. Hemmalaget pressade dock på och fick också utdelning mot slutet av perioden. Inte 1, utan 2, mycket psykologiska och kanske matchavgörande mål för Färjestad. Anders Bastiansen skickade in 1-0 efter 18:26 och Chris Lee gjorde 2-0 efter 19:33. Linus Persson kunde dock reducera för Luleå, men dryga minuten in i slutperioden kunde Färjestad göra 3-1 och med knappt 9 minuter kvar att spela kom också 4-1. En reducering för Färjestad fram till 2-1 i matcher alltså.

Den så viktiga 4:e omgången, där Luleå och Skellefteå skulle skaffa sig drömlägen vid seger och där matchserierna skulle vara helt jämna vid LHC och Färjestadsegrar, slutade såhär:

Linköping - Skellefteå 2-3 SD
Luleå - Färjestad 3-2 SD

En fartfylld match i Linköping var det, där bortalaget kunde ta ledningen med 1-0 genom Petter Emanuelsson och sedan också öka på till 2-0 genom Joakim Lindström. 27 sekunder in i slutperioden gav dock Simon Hjalmarsson nytt bränsle åt LHC, när han reducerade till 1-2. Sedan trampade LHC gasen i botten och körde på allt man hade och man fick också utdelning. 49 sekunder från sslutet tryckte samme Hjalmarsson in 2-2 bakom Jocke Eriksson i Skellefteåkassen och för 4:e matchen i rad hade vi förlängning och för 3:e gången av de 4 var det bortalaget som gick segrande ur det hela. 4:48 in i 4:e perioden avgjorde Oscar Lindberg och såg till att Skellefteå hade 3-1 i matcher.

Också i Luleå blev det jämnt. Färjestad fick dock även här, precis som senast, en kanonstart och gjorde 0-1 redan efter 02:07. Kvitteringen kom dock 1:16 in i 2:a periode, när Karl Fabricius av alla människor rakade in 1-1 bakom Alexander salak i Färjestadskassen. Jens Jakobs, som apropå ingenting nu är klar för 2 säsonger i Leksand, gav sedan Luleå ledningen, men Färjestad bet ihop och gav inte upp. Christian Berglund kvitterade för bortalaget och fler mål föll inte unser ordinarie matchtid, även om det var total Luleådominans i sista perioden. Salak gjorde dock en enorm insats i mål och räddade helt klart kvar Färjestad i matchen. Hade han inte storspelat som han gjorde, ja, då hade Luleå enkelt vunnit i ordinarie matchtid. Nu gjorde man inte det. Sudden väntade, men där tog det bara 12 sekunder, vilket är det kortaste någonsin i ett SM-slutspel, innan Luleå kunde avgöra. Färjestad tappade pucken och Linus Persson kom fri med Salak och gjorde inga misstag. Färjestad var helt enkelt inte med från start och det utnyrtjade Luleå på bästa sätt.

3-1 i matcher till både Luleå och Skellefteå alltså. Skulle LHC eller Färjestad orkar resa sig? Svaret fick vi i 5:e omgången, för där gick det såhär:

Skellefteå - Linköping 3-1
Färjestad - Luleå 1-2 SD

Ett lag i harmoni, ett lag i medgång, de har marginalerna med sig. Det märkte vi leksingar inte minst nu i kvalserien. Skellefteå är ett annat sådant lag. Efter 19:43 av 1:a perioden gjorde Oscar Möller ett oerhört psykologiskt mål på LHC fram till 1-0 för hemmalaget Skellefteå. Pär Arlbrandt kunde dock kvittera för LHC, knappt halvvägs in i matchen, men i sista perioden var det Skellefteå för hela slanten. Petter Emanuelsson satte 2-1 och Jimmie Eriksson slog den definitiva spiken i kistan, när han, knappt 3 minuter från slutsignalen, gjorde 3-1, när LHC satsade allt framåt. Man gav dock inte upp för det. Man hade ju inget att förlora, så man plockade Engstrand, men utan resultat. 3-1 till Skellefteå i matchen och därmed 4-1 i matcher till förra årets silvermedaljörer, Skellefteå AIK.

I Karlstad präglades återigen 1:a perioden av utvisningar. Inga mål föll heller, men i 2:a perioden kunde Magnus Nygren ge hemmalaget ledningen, något som skulle bli Färjestads sista mål den här säsongen. Med drygt 8 minuter kvar att spela av sista perioden kunde nämligen Linus Persson kvittera för Luleå, vilket innebar sudden, igen. 2:a raka sudden och återigen var det Luleå som gick segrande ur den bataljen. Linus Klasen satte spiken i Färjestadkistan, efter att Färjestad ägt hela 4:e perioden och haft frilägen och andra jättechanser som man brände. Istället var det Luleå som utnytjade ett lägeman fick och så var Färjestads säsong över.

4-1 i matcher till både Luleå och Skellefteå alltså och vi har därmed en, vad man kallar det, drömfinal mellan Luleå och Skellefteå, ett Norrlandsderby där det kan bli ett enormt drag och där jag tror matchserien blir jämn. Luleå var seriens bästa defensiva lag. Man släppte in mibst mål av alla, samtidigt som Skellefteå vräkte in mål och har en vass offensiv som främsta vapen. Så, må bästa lag vinna!


Kvalserien till Allsvenskan, omgång 10

Så var det avgjort även i kvalserien upp till Allsvenskan och det blir ett nytt lag till serien, även underifrån, för, såhär gick det i den 10:e omgången:

Björklöven - Piteå 3-0
Huddinge - Karlskrona 3-2 str
Vita hästen - Tingsryd 2-1 str

Inför ögonen på 6002 åskådare i Umeå arena, fler än vad det var på någon av kvalserien upp till Elitseriens sista omgångs matcher, gjorde Björklöven precis vad man skulle för att säkra avancemanget till Hockeyallsvenskan. Efter drygt 5 minuter kunde Jens Persson ge hemmalaget ledningen och 7:51 in i 2:a perioden utökade samme Persson till 2-0. Slutligen satte Linus Boström spiken i kistan när han slog in 3-0 i nät bakom Markus Nyberg i Piteåkassen. Det blev också slutresultatet och Björklöven är därmed tillbaka i Hockeyallsvenskan, samtidigt som Daniel Välitalo fick hålla nollan i säsongsavslutningen.

Då var den ena av platserna till Allsvenskan säkrad, vilket innebar att ett av lagen Karlskrona eller Tingsryd, skulle trilla ur serien och få börja om i Div. 1. Som bekant hade Karlskrona allt i egna händer inför sista matchen. Man stod på 17 poäng och en målskillnad på +5. Tingsryd hade 16 poäng och en målskillnad på +4. KHK fick en flygande start på matchen, när Tomi Pöllänen kunde göra 0-1 redan efter 33 sekunders spel. I det läget spelade det ingen roll vad Tingsryd gjorde, Karlskrona skulle ändå vara klara. Huddinge ville dock annat, för bara 15 sekunder senare, efter 48 sekunders spel, kvitterade man. Vi hade alltså fått 2 mål innan man ens hade spelat 1 minut av matchen. Därefter knöt det sig dock litegrann, men i den 2:a perioden var det Huddinge som kunde ta ledningen med 2-1. I det läget hade Tingsryd ett gyllene läge att sno åt sig den där åtrovärda 2:a platsen. Man hade i det läget 1-1 mot Hästen, vilket skulle göra att man klättrade upp på samma poäng som KHK. Vid seger efter sudden eller straffar skulle man då ta 2:a platsen. Fick man bara med sig 1p skulle man falla på sämre målskillnad än Karlskrona. Drygt 3 minuter från slutsignalen kunde dock Karlskrona kvittera. Kevin Hecquefeuille satte 2-2 i nät bakom annars så duktige Emil Jidskog. Slutsignalen gick på båda arenorna, vilket gjorde att vi hade samma läge som innan matchstart, nämligen det att KHK hade 1 poäng mer än Tingsryd. Nästa mål skulle alltså bli ruskigt viktigt. Skulle Tingsryd avgöra, då skulle man klättra upp på samma poäng som KHK igen, men man skulle passera i kraft av bättre målskillnad, eftersom att KHK då skulle förlora. 18p +5 skulle man då ha, mot Karlskronas 18p +4. Skulle å andra sidan Karlskrona då också vinna, ja, då skulle man gå upp på 19p +6 och alltså ta den där 2:a platsen. Tingsryd var alltså tvungna att vinna, medan Karlskrona skulle förlora för att man skulle klara av det och faktum var att man var på väg att klara av det. Daniel Åhsberg gav nämligen Tingsryd ledningen i straffläggningen. Vita hästen missade 1:a straffen. Sedan missade Jordan Smotherman Tingsryds 2:a straff, medan Sebastian Ottosson satte Hästens 2:a. Det var alltså kvitterat till 1-1. Hampus Gustafsson missade sedan Tingsryds 3:e straff, medan Jesper Samuelsson blev matchhjälte när hann satte 2-1 i nät bakom Zajkowski. Det innebar att det var avgjort. Karskrona, som även de förlorade sin straffläggning, klarar sig kvar i Allsvenskan till nästa säsong, trots denna inte alls lätta kvalserie man har haft. Faktum var att man var riktigt illa ute där ett tag, men till slut redde man ut det. Kanske ska man tacka Piteå för det, för faktum är att om Tingsryd hade vunnit den där hemmamatchen mot Piteå som man förlorade med 0-3, ja, då hade man spelat kvar i Allsvenskan.

De här resultaten gör att den slutgiltiga tabellen skrivs enligt följande:

1, Björklöven 21p +7
2, Karlskrona 18p +4
3, Tingsryd 17p +3
4, Vita hästen 15p +3
5, Huddinge 10p -4
6, Piteå 9p -13

Karlskrona tar alltså 2:a platsen på 18p +4, mot Tingsryds 17p +3. Hade Tingsryd hållt den där ledningen i straffläggningen, samtidigt som Karlskrona hade förlorat, ja, då hade Tingsryd tagit 2:a platsen med 18p +5, mot Karlskronas 18p +4. Så det var spännande in i det sista och mer rafflande än så går knappast att få det. Stackars Tingsryd, som med bara några omgångar från slutet av Hockeyallsvenskan låg 7 poäng före Almtuna under sträcket, men Almtuna gjorde en heroisk insats där mot slutet och hämtade ikapp det, tog sig förbi och skickade Tingsryd ner i kvalserien och där ser vi ju hur det gick. Ibland har man verkligen inte marginalerna med sig. Nu är det bara att börja om i Div.1 för Tingsryd och försöka komma tillbaka nästa säsong.

Ett stort grattis dock till Björklöven och Karlskrona!


Säsongsavslutning i Södertälje, inför ett blåvitt hav

Så var det dags för säsongens sista match, i Axa sports center, på bortaplan, mot Södertälje, inför ett blått och vitt hav av tillresta leksingar på läktarplats.

Leksand inledde också matchen på ett bra sätt och fick, redan efter några minuters spel, spela powerplay, men inget mål föll där. Istället kunde Jems Bergenström styra in 0-1 efter drygt 7 minuters spel.

Leksand fortsatte att trycka på och fick ytterligare ett powerplay med sig i den 1:a perioden, men inget mål heller den gången och ställninhen var alltjämt 0-1 efter 1:a perren.

I den 2:a perioden kunde man dock utöka ledningen och det var ett rent juniormål. Fredrik Händemark visade upp en fin skridskoåkning och puckhantering när han trampade förbi sin back, gick på mål och serverade Simon Matsson, som satte 0-2 i nät bakom Anton Forsberg, något som skulle bli säsongens sista mål för de blåvita.

Erik Hanses, som vaktade kassen även i denna match, höll nolllan, men efter 15:30 av den 2:a perioden sprack hans nolla, när Michael Nylander prickskött in 1-2 för Södertälje.

Man skulle också få in kvitteringen innan perioden var slut och nu var det Nylander den yngre som visade upp sig. William gjorde som Leksand tidigare gjort så många gånger under denna kvalserien, han snodde pucken i mittzonen och satte 2-2 i nät bakom Erik Hanses, med bara 1:04 kvar av perioden. Man skulle kunna säga att Leksand där fick smaka litegrann på sin egen medicin.

I den sista perioden fortsatte SSK att trumma på och man skulle också få in 3-2 bakom Hanses, vilket också skulle bli matchens slutresultat. Leksand plockade Hanses med knappa minuten kvar att spela, men skärpan fanns inte där och man fick inte in någon kvittering.

Matchen förlorade man alltså, men vad gjorde det? Säsongen slutade ändå på bästa möjliga sätt och den stora, stora, bortaklacken sjöng för full hals, trots förlusten. "Vi är tillbaks!" ekade från stora delar av Axa sports center, som nu kommer få klara sig utan Leksand under nästa säsong. Så, vad säger man, slutet gott, allting gott.

De övriga matcherna slutade såhär:
Västerås - Rögle 3-1
Örebro - Timrå 1-2 str

Västerås tog ledningen i den 1:a perioden, men 56 sekunder in i sista perioden kunde Christopher Liljewall kvittera för Rögle. Eric Johansson och bråkstaken, Viktor Mårtensson, skulle dock se till att Västerås kunde ta hem matchen och alla 3 poängen. Därmed fick inte Rögle någon revansch från 1:a omgången, då Västerås lite snöpligt vann nere i Ängelholm.

I Örebro var det en mållös historia efter 1:a perioden, men i den 2:a kunde Henrik Löwdahl ge Örebro ledningen. Max Friberg kunde dock kvittera för Timrå, knappa 3 minuter från slutet. Johannes Jönsson visade dock återigen upp en mycket stabil sida, precis som han gjorde i matchen mot Leksand. Får han bara lite träning så kommer han blomma ut till en stabil målvakt om några år, kanske t.o.m. nästa år, om han då lånas ut till Allsvenskan. Han har nämligen kontrakt med Örebro även under nästa säsong. Hursomhelst så föll inga fler mål och inte heller i förlängningen blev det några mål. På straffar kunde dock Robin Sterner avgöra till Timrås fördel, vilket gjorde att inte heller Örebro fick revansch från 1:a omgången, då Timrå tog bonuspoängen.

Dessa resultat göt att kvalserien upp till Elitserien år 2013 slutar såhär:

1, Örebro 24p +13
2, Leksand 22p +17
3, Timrå 17p 0
4, Västerås 12p -4
5, Rögle 8p -9
6, Södertälje 7p -17

Det är nog den mest ojämna kvalserie jag har sett på många år. Redan i omgång 7 blev Örebro klara och i omgång 8 säkrade Leksand avancemanget till 100%. Det var länge sedan det inte fanns någon som helst spänning kvar i kvalserien de 2 sista omgångarna. Alltid brukar det vara något lag som inte är helt säkert, men i år var Leksand och Örebro helt enkelt överlägsna. Leksand öste in hela 36 mål på de här 10 matcherna. Det är alltså 3,6 mål i snitt. Man släppte in 19, vilket bara Örebro var bättre på. Man släppte in 16 mål på dessa 10 matcherna. 1,9 mål bakåt i snitt för Leksand och 1,6 för Örebro är riktigt bra. Det att jämföra med Södertälje, som släppte in flest mål, 33st. Det är alltså 3,3 mål bakåt i snitt/match. Man gjorde också minst mål framåt i snitt, bara 1,6 mål/match, alltså 16 mål totalt, samma siffra som Örebro hade bakåt.

Tittar man på Leksand vs motstånd under den här kvalserien så har det gått såhär:

Leksand vs Södertälje
Poäng: 3-3
Mål: 5-4

Leksand vs Örebro
Poäng: 1-5
Mål: 3-7

Leksand vs Rögle
Poäng: 6-0
Mål: 7-1

Leksand vs Timrå
Poäng: 6-0
Mål: 14-5

Leksand vs Västerås
Poäng: 6-0
Mål: 7-2

Vi ser alltså att 38,8% av Leksands alla mål under denna serien har man gjort mot Timrå, först 6-2 och sedan 3-8. Det är stora siffror som kanske inte är helt rättvisa, men mål är alltid mål.

Statistiken mot Rögle är också riktigt kul att läsa som leksing. Alsenfelt briljerade i mål och släppte bara in 1 mål på de båda mötena med Ängelholmarna.

Det enda lag man har minusstatistik på i denna serien är just Örebro. Det är också en ganska kraftig minusstatistik. 1-5 i poäng och -4 i mål. Örebro var helt enkelt bättre, men det har man råd med, när man har spelat som man har gjort mot de övriga lagen. 6-0 i poäng mot båda f.d. Elitserielagen och Västerås. Där har vi grunden till hela avancemanget. Södertälje hade man också kunnat få plusstatistik på, om matchen hade spelats i ett annat läge av serien eller om den här sista matchen hade gällt någonting. Nu gjorde den inte det, allt var redan klart och då är det svårt att ladda om och tagga till till max. Det visar inte minst det faktum att en kille som Michael Raffl var ganska osynlig i den här matchen, men tidigare under serien, när det har gällt som mest, då har han klivit fram, tillsammans med Filip Forsberg, Kevin Kapstad, Pär Edblom, Mattias Timander, de båda skäggen, Johan Svedberg och Joonas Rönnberg, Jens Bergenström, så klart, och inte minst Oscar Alsenfelt i mål. Alla dessa killar har presterat något enormt. Det har självklart hela laget gjort, men Alsenfelt i mål, Raffl, Filip och Kapstad, de har varit enorma, + Jensa Bergenström, så klart. Där inne slår ett äkta Leksandshjärta, det kan jag lova.

Så, till sist, laget som gjorde det, efter 7 år av krigande och kämpande, laget som gick hela vägen och tog Leksands IF tillbaka till Elitserien, här är de:

Målvakter:
#30 Oscar Alsenfelt
#34 Erik Hanses

Backar:
#3 Alen Bibic
#6 Patrik Hersley
#7 Johan Svedberg
#26 Patrik norén
#29 Joonas Rönnberg
#37 Mattias Timander
#51 Kevin Kapstad

Forwards:
#9 Jacob De La Rose
#10 Pelle Prestberg
#12 Michael Raffl
#13 Jon Knuts
#14 Mark Hurtubise
#16 Filip Forsberg
#19 Tobias Forsberg
#23 Pär Edblom
#24 Fredrik Händemark
#32 Jens Bergenström
#44 Jacob Blomqvist
#49 Gabriel Karlsson
#61 Johan Ryno


Kvalserien till Allsvenskan, omgång 9

Är kvalserien upp till Elitserien avgjord så är kvalserien upp till Hockeyallsvenskan definitivt inte det. Björklöven hade dock chansen att säkra sin Allsvenska plats till nästa säsong här i omgång 9, när man åkte till Karlskrona, men så blev det inte. Såhär gick det nämligen i den 9:e omgången:

Tingsryd -Huddinge 7-3
Karlskrona - Björklöven 4-1
Piteå - Vita hästen 4-2

Innan omgången var förutsättningarna att om Löven vann så skulle man vara klara för Allsvenskan. Samtidigt skulle det betyda att Karlskrona var helt borta, om Tingsryd slog Huddinge och Hästen slog Piteå. Då skulle både Hästen och Tingsryd klättra upp på 16 poäng, mot Karlskronas 14. Hästen och Tingsryd möts i sista omgången och då hade det varit en helt avgörande match för vem som gick upp i Allsvenskan.

Nu blir det som synes inte så. Med kniven mot strupen gjorde Karlskrona det som behövdes för att hänga kvar i racet och faktiskt fortfrande ha chansen på seriesegern. Istället för att vara helt ute ur leken har man nu, tillsammans med Björklöven, pole posision inför den sista omgången. Det är bara en seger som fattas för att man ska ha klarat av det, trots denna inte alls bekymmersfria kvalserien för KHK. Man har legat riktigt illa till, men man har tagit sig samman rejält här mot slutet och nu ser man starka ut. Här var det inget snavk mot Björklöven. Man kunde ta ledningen efter drygt 5 minuters spel och därefter kokade Telenor arena. Kent McDonell gjorde sedan både 2-0 och 3-0 i 2:a perioden, innan Björklöven kunde reducera i sista, innan Karlskrona satte spiken i kistan och fastställde slutresultatet, 4-1. En mycket stark seger och det var fullständigt rättvist.

Att Karlskrona vann gjorde att Tingsryd och Vita hästn också var tvungna att vinna för att fortfarahnde ha chansen. Tingsryd tog chansen, medan Hästen sumpade den. Återigen hade man problem med Piteå, precis som i 2:a omgången nere i Norrköping, där Piteå snodde med sig 2 poäng. Här hamnade man i brygga direkt, när Piteå kunde ta ledningen efter 3 minuter och sedan också utöka till 2-0 efter drygt 10 minuters spel. Reduceringen kom dock 52 sekunder från paus, vilket gjorde att man återigen fick lite kontakt. Kvitteringen kom också, 1:17 från paus i den 2:a perioden. Glädjen blev dock kortvarig, för bara 12 sekunder från paus fick Piteå in ett oerhört psykologiskt mål, fram till 3-2. Sista perioden blev ett ställningskrig. Matchen vägde inte över åt något håll, men Hästen kände ju hur pressen ökade. Man visste att man var tvugna att vinna. Så man tog timeout och plockade Alexander Berg. Då kunde Daniel Olofsson avgöra matchen med mål i öppen kasse för Piteå och drömmen om allsvenskan gick därmed i kras för Vita hästen, som inte har varit såhär nära på flera år. Nu var det nära, men det räckte inte hela vägen.

Frågan är om det kommer räcka hela vägen för Tingsryd, eller om man får börja om i Div. 1 nästa säsong. Man gjorde i alla fall vad man kunde här hemma mot Huddinge, även om det såg spänt ut till en början. Det var 0-0 efter den 1:a perioden, men i den 2:a kunde Tingsryd både göra 1-0 och 2-0. Då släppte spänningarna litegrann, men Huddinge skulle snabbt komma tillbaka in i matchen igen. 2 mål inom loppet av 58 sekunder gjorde att det helt plötsligt var 2-2 och helt jämnt igen. I sista perioden lossnade det dock helt. Jordan Smotherman klev fram och gjorde 3-2, varefter Filip Owesson satte 4-2 och 5-2 i nät bakom Emil Jidskog. 6-2 satt också i nät och där hade vi en tvåmålsskytt till, jordan Smotherman. Huddinge kunde sedan reducera och visade sedan att man inte tänkte se matchen som körd, trots 3 måls underläge med mindre än 3 minuter kvar att spela. Man plockade Jidskog och satsade på spel 6 mot 5, men David Laudius kunde där göra 7-3 och stänga matchen.

Dessa resultat gör att vi nu har följande tabell, med en omgång kvar att spela.

1, Björklöven 18p +4
2, Karlskrona 17p +5
3, Tingsryd 16p +4
4, Vita hästen 13p -2
5, Piteå 9p -10
6, Huddinge 8p -5

Det är alltså Björklöven och Karlskrona som har allt i sin hand inför den sista omgången. Löven möter Piteå hemma och Karlskrona gästar Björkängshallen i Huddinge. Vinner båda dessa spelar det ingen roll vad Tingsryd gör mot Vita hästen. Då är det klart. Förlorar däremot något av Löven och KHK, samtidigt som Tingsryd vinner, ja, då är Tingsryd klara för allsvenskan. Faktum är att Björklöven har råd att förlora, även om Tingsryd vinner, men då måste Karlskrona också förlora. Så, det är viktiga matcher nu ikväll, då allt ska avgöras. Jag tror dock att Karlskrona och Löven klarar det. KHK känns trygga och stabila nu. Löven är lite mer osäkra. Man är så nära nu, men en förlust senast och sista chansen nu gör att man kanske kan drabbas litegrann av stundens allvar och då kan det sluta hursomhelst. Piteå är definitivt inte ofarliga och man kan mycket väl ställa till det, även för Björklöven, precis som man gjorde nu för Vita hästen. Piteå klättrade därmed också förbi Huddinge i tabellen och har faktiskt samlat ihop hela 9 poäng under denna serien. Det är imponerande. Man har gjort en minst sagt bragdartad resa där uppe i norr måste jag säga. Att bara ta sig till kvalserien var stort och här har man skakat om flera lag och nu direkt varit en orsak till att Hästen missar avancemang upp till Allsvenskan nästa säsong. Det är stort av Piteå.


Sista hemmamatchen säsongen 2012/13

Sista hemmamatchen i Tegera arena för den här säsongen, nästa gång spelarna entrar isen för riktig match är det Elitseriepremiär i Tegera. Här var det också 2 lag som kommer att mötas även nästa säsong som stod på varsin sida om den röda mittlinjen. Örebro gästade nämligen Tegera arena i en i stort sätt betydelselös match, i alla fall för kvalserien. Det man hade att spela för var Växjös poängrekord från 2011, 26 poäng. Båda dessa lagen stod på 21 poäng inför kvällens match och hade alltså vid seger chans att ta rekordet.

Det var en mängd spelare som saknades i båda lagen. Gabbe Karlsson och Mattias Timander fanns inte med i Leksands laguppställning, samtidigt som Erik Hanses återigen fick chansen i mål. I Örebro saknades bl.a. skadade Jared Aulin och Henrik Löwdahl, samtidigt som junioren Johannes Jönsson fick chansen mellan stolparna.

Han fick dock ingen bra start, för redan efter 3 minuter kunde Pelle Prestberg trampa in framför mål och sätta ledningspucken för hemmalaget.

Därefter spikade Jönsson dock igen. Filip forsberg trodde att han hade utökat ledningen till 2-0, men domarna var inte ens tveksamma på den, det var inget mål. Leksand fortsatte dock att skapa chanser, men Jönsson var bra i mål och efterhand drogs tempot i matchen ner en aning och skridskostarka spelare, som Filip Forsberg, fick stora ytor att jobba på. Man lyckades dock inte utnytja något av de lägen man fick och resultatet var 1-0 efter den 1:a perioden.

I den 2:a perioden var det Örebro som trummade på och skapade flest målchanser, mycket tack vare några powerplay man fick, men Erik Hanses var bra i mål och höll så här långt nollan. Den skulle dock spricka drygt 15 minuter in i perioden, då Johan Wiklander skickade upp pucken i nättaket bakom Hanses och det var kvitterat fram till 1-1, vilket också var resultatet efter 2 spelade perioder.

Leksand rivstartade den sista perioden och Raffl och Bergenström hade båda varsitt jätteläge att ge Leksand ledningen, men pucken ville inte in bakom Jönsson, som gjorde en mycket bra insats i mål. Samtidigt var skärpan hos hemmalaget kanske inte den bästa efter lördagens glädjerus. Delar av det satt med stor sannolikhet kvar i spekarna även här och man hade kanske inte kunnat ladda om riktigt på samma sätt som vanligt, vilket inte alls är konstigt.

Inga mål föll i den sista perioden och förlängning väntade alltså.

Där var det Leksand som öste på och skapade chanser. Johannes Jönsson var dock mycket bra i mål och istället var det Örebro som, med en dryg minut kvar att spela, kunde sätta 1-2 i nät bakom Erik Hanses. Målskytt och således matchvinnare blev f.d. leksingen Stefan Gråhns.

I de övriga matcherna gick det såhär:
Timrå - Västerås 3-2
Rögle - Södertälje 3-2 SD

Jeremy Boyce-Rotevall kunde ge Timrå ledningen redan efter 01:59. Robert Kimby kunde dock kvittera för Västerås, bara några minuter från paus. I 2:a perioden gick Timrå dock för ett avgörande och satte både 2-1 och 3-1 i nät bakom Lasse Johansson. Jonte Berg reducerade för Västerås dryga minuten in i sista perioden, men även fast man pressade på rejält nere mot Lundström i Timråmålet så kom ingen kvittering. Han höll tätt och Timrå kunde vinna med uddamålet.

anton Forsberg i Södertäljekassen har inte haft någon rolug kvalserie. Inte heller här dröjde det särskilt länge innan Rögle kunde ta ledningen. Efter 01:37 satte Mathias Tjärnqvist 1-0 i nät bakom Forsberg. När Nylander den äldre, Michael, satt utvisad för SSK kom också 2-0. Rögle var äntligen på väg mot en hemmaseger. SSK ville dock annat. William Nylander reducerade i den 2:a perioden och 48 sekunder in i slutperioden kvitterade pappa, Michael Nylander. Inga fler mål föll i ordinarie matchtid, men drygt 2 minuter in i förlängningen kunde Jacob Johansson e till att Eögle trots allt bärgade bonuspoängen.

Det gör att tabellen nu ser ut såhär, med en omgång kvar att spela:

1, Örebro 23p +14
2, Leksand 22p +18
3, Timrå 15p -1
4, Västerås 9p -6
5, Rögle 8p -7
6, Södertälje 4p -18

Elitserieplatserna är som sagt redan klara. Växjös rekord kan Örebro tangera om man slår Timrå hemma ikväll i sista omgången. Gör man det är man också vinnare av kvalserien 2013. Förlorar man och Leksand slår Södertälje, då är de blåvita segrare av kvalserien 2013.

I övrigt är det inte mycket spänning kvar. Västerås och Rögle fightas om vem som ska bli 4:a i serien. Det kommer att avgöras ikväll, när de båda lagen möts i ABB arena.

Noterbart är slutligen att alla lag, utom Leksand och Örebro, ligger på minus i +/-.


Kvalserien till Allsvenskan, omgång 8

Den så viktiga 8:e omgången av kvalserien upp till Allsvenskan är nu spelad och såhär gick det:

Piteå - Karlskrona 1-5
Björklöven - Tingsryd 5-2
Vita hästen - Huddinge 4-3

Karlskrona satte ner foten direkt och gjorde 0-1 efter knappt halva 1:a perioden. Sedan gjorde man 0-2 och 0-3 i den 2.a perioden, innan Piteå kunde reducera i den sista perioden. Någon riktig spänning blev det dock aldrig, för Karlskrona gjorde ytterligare 2 mål och stängde matchen definitivt.

Den så viktiga matchen uppe i Umeå dominerades av hemmalaget. Man gjorde 1-0 efter drygt 14 minuters spel och sedan kom både 2-0 och 3-0 i den 2:a perioden. Saken såg ganska klar ut, men så kom Tingsryds reducering och sedan åkte William Quist på ett matchstraff efter en huvudtackling mot en Tingsrydsspelare. Det efterföljande 5 minuter långa powerplayet utnytjade Tingsryd på bästa sätt och satte även 3-2 i nät bakom Daniel Välitalo i Björklövenkassen. Då blev det plötsligt rejält med nerver i matchen. Spänningen gick nästan att ta på hos de 5336 åskådarena i Umeå arena, en fantastisk publiksiffra. Sedan kunde man andas ut igen. 2 mål inom loppet av 16 sekunder avgjorde matchen till hemmalagets fördel. 5-2 till Löven, som nu är mycket nära Allsvenskan igen.

Vita hästen tog ledningen både med 1-0 och 2-0 i den 1:a perioden, men så reducerade Huddinge till 2-1 i den 2:a perioden. Matchbilden var lite lik Leksands match mot Timrå i torsdags, när Timrå kom tillbaka 3 gånger, innan man slutligen inte orkade resa sig igen och matchen rann iväg. Här Gjorde nu Hästen 3-1, men Huddinge gjorde 3-2. Hästen satte 4-2 och Huddinge 4-3. Närmre än så kom man dock inte och Huddinge är därmed avsågat från händelserna centrum. Tabellen ser nu ut såhär:

1, Björklöven 18p +7
2, Karlskrona 14p +2
3, Vita hästen 13p +4
4, Tingsryd 13p 0
5, Huddinge 8p -1
6, Piteå 6p -12

Björklöven behöver alltså 2 poäng på de 2 sista matcherna för att vara helt klara. Det borde man fixa, även om man har Karlskrona borta i nästa match. Det är en match som KHK väldigt, väldigt gärna vill vinna, för gör man det, då spelar det ingen roll om Tingsryd slår Huddinge och Hästen slår Piteå, då har man allt i egna händer inför sista omgången. Skulle samtidigt Huddinge eller Piteå skrälla i nästa omgång och vinna, ja, då är det förlorande laget där borta från fighten om 2:a platsen. Med andra ord, vinner Karlskrona, då måste Hästen och Tingsryd vinna, annars är man körda. Vinner istället Björklöven, ja, då kan Hästen och Tingsryd skaffa sig ett rejält slagläge om man sköter sina kort rätt och slår Huddinge och Piteå. Båda lagen kommer i sådant fall att vara uppe på 16 poäng inför den sista omgången, där båda dessa möts i Norrköping. Det vinnande laget där spelar då Allsvenskan nästa säsong. Då är Karlskrona borta hur det än går i sista omgången. Så, nyckelmatcherna är Karlskrona - Björklöven i nästa omgång och Vita hästen - Tingsryd i sista omgången. Karlskrona kan dock ha en liten chans även om man förlorar mot Löven, men då måste antingen Huddinge eller Piteå vinna och sedan måste det lag av Tingsryd och Hästen som då förlorar vinna i sista omgången, samtidigt som KHK vinner. Då slutar Karlskrona på 17 poäng och de båda andra på 16. Än så länge är det dock KHK som sitter i förarsätet, men det kan svänga snabbt.


Vi är tillbaks!

Fullsatta läktare, så klart, i Tegera arena, 7650 åskådare, när Rögle kom på besök. Rögle, som inte alls har övertygat i denna kvalserien. Jag måste nog säga att man är bland de sämsta Elitserielagen någonsin som har spelat i kvalserien. Totalt uddlösa och förlusterna har avlöst varandra. Hemmaförluster mot både Västerås, Leksand och Örebro. Man är redan nu klara för Hockeyallsvenskan 2013/14 och hade egentligen inget att spela för här under lördagen. Det hade å andra sidan Leksand. 1 poäng räckte för att säkra Elitsetiekontraktet, som vi har väntat på i 7 säsonger. Skulle det säkras under lördagen och självaste påskafton 2013?

Stämningen var förväntansfull i arenan innan match och när pucken väl släpptes gick Leksand ut på ett betydligt mer avslappnat och stabilt sätt än senast mot Timrå, då det såg väldigt spänt ut från start och där man inte alls gick att känna igen från tidigare matcher. Man vände dock det hela till sin fördel oh vann komfortabelt med hela 3-8.

Här öppnade man som sagt betydligt mer stabilt och Pelle Prestberg kunde få arenan att koka efter 05:37, då han stänkte in 1-0 bakom Martin Gerber i Röglekassen.

2-0 kom bara 1:11 senare, då mr. Leksand själv, Jens Bergenström, kunde sätta pucken i nät bakom Gerber.

Arenan var redan där i eufori och stämningen fortsatte att vara på topp. Inga fler mål föll dock i perioden, som Leksand således vann med 2-0.

I den 2:a perioden kom Rögle ut betydligt mer taggade och Viktor Lindgren kunde göra 2-1 redan efter 19 sekunder, en puck som ställde Alsenfelt i mål litegrann och den gick in mellan benen på honom.

Målet innebar att det blev spänning i matchen igen, men Leksands Elitsetiekontrakt kom allt närmre och närmre. Rögle var ju nämligen tvungna att göra minst 2 mål till. 1 poäng räckte ju som bekant för de blåvita, som definitivt inte saknade målchanser i den 2:a perioden, men Gerber hade spelat upp sig och tog samtliga 9 skott under perioden.

Gerber skulle dock få utgå i början av den 3:e perioden. det såg ut som en sträckning eller liknande. Han hade rejält ont och Jonas Fransson, som förra året var en stor bidragande orsak till att Rögle gick upp i Elitserien, men som i år inte har fått spela alls många matcher, gjorde sig redo att hoppa in mellan stolparna. Han fick dock sämsta tänkbara sttart, för Filip Forsberg kunde direkt efter att Fransson kommit in sätta 3-1 i nät, till publikens öronbedövande jubel.

Där och då släppte alla spänningsmoment och Leksand kunde spela ut ordentligt. Fransson spelade dock upp sig ganska bra och plockade skott på skott. Det gjorde dock ingenting, för Alsenfelt var lika stabil han och släppte inga puckar förbi sig. Rögle var ju tvungna att göra 3 mål för att Leksand inte skulle säkra Elitseriekontraktet till 100%, men tiden tickade iväg och publiken vädrade vad som komma skulle. Man ställde sig upp och ett tryck som lätt kan konkurera med SM-guldsfirande stegrade sig i arenan, där läktarna skakade under 7650 par fötter som hoppade och taktfast klappade sina älskade hjältar tillbaka till Elitserien, efter 7 års väntan och misslyckanden. Superstars "Vi är tillbaks, chalalalalalala" dånade från Norra stå och när slutsignalen gick var det verkligen som Loreen sjöng förra året, "Eufooria"! Publiken var i extas och en mäktigare syn får man leta efter i hockeysverige. Mr. Leksand själv, Jens Bergenström, intervjuades av Niklas Jide efter matchen och killen grät av ren glädje och lycka i TV. Där har vi ett äkta Leksandshjärta, precis som i bröstet på många av de övriga killarna i detta laget. Jag tänker på Filip Forsberg, Alen Bibic, Patrik Norén, Erik Hanses och även hos killar som Johan Ryno, Mattias Timander, Johan Svedberg och inte minst Michael Raffl och Kevin Kapstad, samt Oscar Alsenfelt, som ännu en gång har gått in och gjort än fenomenal kvalserie, precis som han gjorde när han tog upp Växjö i Elitserien för 2 säsonger sedan. Detta laget är guld och det här kan man leva länge på. Leksands IF är äntligen tillbaka i Elitserien!

I de övriga matcherna gick det såhär:
Södertälje - Timrå 3-8
Örebro - Västerås 5-4 str

Timrå gjorde vad man kunde. Man visste att man var tvungna att ta 3 poäng och dessutom ösa in mål. Det gjorde man också. Johan Andersson gav bortalaget ledningen efter bara 01:44. Södertälje kvitterade dock kort därefter, men så lade Timrå i ytterligare en växel och gjorde 1-2 genom Math Robinson, 1-3 genom Andreas Molinder och 1-4 genom Jeremy Boyce-Rotevall innan perioden var slut. Redan där var matchen nästan avgjord, men man fortsatte att ösa på i den 2:a perioden. Jonathan Hedström gjorde 1-5 och Matt Murley gjorde 1-6, innan Södertälje kunde reducera fram till 2-6. Damien Fleury var det som satte pucken i nät bakom Bellissimo. Samme Fleury nätade igen i 3:e perioden, efter att Timrå först gjort 2-7 och så satte Oscar Hedman den slutliga spiken i kistan fram till 3-8, med knappt 7 minuter kvar av matchen.

Örebro firades hemma i Behrn arena inför 4906 åskådare, men det var Västerås som tog ledningen med 0-1. Örebro vände dock till 2-1 innan paus och i 2:a perioden satte man 3-1 på straff. 4-1 satt också det i nät i den 3:e perioden, men sedan vaknade Västerås, eller om det var Örebro som slutade spela för tidigt. David Lundbohm satte 4-2 och Matt Fornataro satte 4-3 i nät bakom Henrik Lundberg. Med 43 sekunder kvar att spela och med Lasse Johansson i båset kunde man också kvittera fram till 4-4. Inget mål föll i förlängningen och på straffar var det Stefan Gråhns som slutligen kunde sätta pucken i nät bakom Lasse Johansson, i den 6:e straffomgången.

Dessa resultat gör att tabellen ser ut såhär, med 2 omgångar kvar av kvalserien 2013:

1, Leksand 21p +19
2, Örebro 21p +13
3, Timrå 12p -2
4, Västerås 9p -5
5, Rögle 6p -8
6, Södertälje 3p -17

Det är alltså helt klart att Leksand och Örebro tar hand om Elitserieplatserna till nästa säsong. Örebro var helt klart efter bara 7 omgångar. Leksand var i princip helt klara då, men efter 8 omgångar är man nu helt 100% klara. Det innebär att både Rögle och Timrå åker ur Elitserien. Det är inte jättevanligt, att båda Elitserielagen åker ur. I det här fallet är det dock en klar vinstlott för Elitserien. Leksand drar bra mycket mer publik, både hemma och borta, än vad både Rögle och Timrå gör. Räkna med drag på läktarna nästa säsong runtom i vårt avlånga land. Allsvenskan förlorar därmed ett av serien klart bästa publiklag, men samtidigt är Björklöven på väg upp i Allsvenskan igen. Man är inte lika publikstarka som Leksand, inte i närheten, men man är ett starkt publiklag och kommer dra mycket publik, särskillt uppe i Umeå.


RSS 2.0