Truppen i princip klar

Leksands trupp för säsongen 12/13 är i princip helt klar. Majoriteten av alla spelare från förra säsongen är fortsatt kvar i truppen och sportchef Tommy Salo säger såhär om lagbygget:

"Det är helt klart ett intressant lag. Vi har byggt det här med tanke på lagharmoni och en atmosfär där killarna får förtroende och möjlighet att ta stort ansvar för hur laget spelar. Truppen är stor och det gäller för grabbarna att hela tiden tävla och visa framfötterna för att vara säker på få spela matcher."

Han fortsätter och avslutar med sin egen målsättning för säsongen, som är ganska glasklar:

"Först och främst handlar det om att ta sig till kvalserien, det är inget snack om att det är vårt första mål i vinter. Väl där så är det självklart att man går för en av de två första platserna. Jag tycker inte att vi var så långt ifrån i vintras och det är inte ett så stort steg, sportsligt, som många tror."

Laget ser ut såhär:

Målvakter
Erik Hanses
Jens Holmström

Backar
Alen Bibic
Erik De La Rose
Erik Moe
Johan Svedberg
Joonas Rönnberg
Kevin Kapstad
Mattias Timander
Patrik Hersley
Patrik Norén

Forwards
Filip Forsberg
Fredrik Händemark
Gabriel Karlsson
Jakob Blomqvist
Jakob De La Rose
Jens Bergenström
Johan Ryno
Jon Knuts
Mark Hurtubise
Martin Janohls
Michael Raffl
Pelle Prestberg
Pär Edblom
Simon Matsson
Tobias Forsberg

Erik Moe vet jag inte hur det blir med. Han var ju utlånad till Sundsvall föregående säsong, men nu när Sundsvall åkte ur Allsvenskan vet jag inte hur det blir med den saken. Tror dock inte han kommer platsa i den ordinarie truppen. Likaså Simon Matsson och kanske också Erik De La Rose.

Spelare som trots allt får lämna är:

Tommy Enström
Mads Bödker
Lucas Sandström
Ken-André Olimb

Enström är klar för Örebro, men resterande 3 har ingen ny klubbadress klar.

Källa till allt är Leksandsif.se.


Försäsongsschemat

Leksand har i dagsläget 10 försäsongsmatcher inbokade och det är inga dåliga motståndare man ställs mot. 7 av matcherna är nämligen mot Elitseriemotstånd.

Såhär ser det ut:

4 augusti - Färjestad - Leksand (Arvika)
10 augusti - Leksand - Modo (Leksand)
12 augusti - Leksand - Växjö (Leksand)
18 augusti - AIK - Leksand (Norrtälje)
21 augusti - Leksand - Skellefteå (Leksand)
23 augusti - Leksand - Västerås (Hedemora)
25 augusti - Mora - Leksand (Älvdalen)
6 september - Brynäs - Leksand (Hofors)
7 september - Leksand - Örebro (Leksand)
9 september - Timrå - Leksand (Timrå)

Det är alltså kvalificerat motstånd vi kommer möta med en värdemotståndare direkt i Arvika. Vi får även möta båda lagen från SM-finalserien tidigare i våras. Således kommer alltså den klassiska matchen mellan Brynäs och Leksand i Hofors att spelas i år. Något som dock inte tycks spelas är Claes Olsson kupp, men vi kommer ändå få bra motstånd, den saken är klar!

Matchen i Arvika skulle egentligen Malmö ha spelat, men Malmö slåss just nu för sin fortsatta existens. Tidigare i våras kundgjorde nämligen Hugo Stenbeck att han fortsättningsvis inte kommer skjuta till mer pengar till Malmö Redhawks. Alltså står man där med ett gäng spelare man inte kan ha kvar, igen. Riktigt samma kris som under Babyhawkstiden 2009, när man släppte alla spelare fria och lät dem gå var de ville verkar det ännu inte vara, men man jobbar stenhårt för att försöka få bort spelare som Linus Klasen och HannuToivonen. Klasen signade man ju för 3 säsonger innan säsongen som var, så han har 2 säsonger kvar på sitt kontrakt, men han är alldeles, alldeles för dyr för klubben och sportchef Patrik Sylvegård har i princip uteslutit att Klasen ska stanna för dem pengarna han tjänat under säsongen som var. Det finns inte på världskartan. En dyr utgiftspost har man i alla fall lyckats bli av med. Daniel Josefsson, som även han hade kontrakt i 3 säsonger, är klar för AIK. Tysken, Alexander Barta, som man trots allt gärna hade velat ha kvar, är även han borta från laget. Han kommer nästa säsong att spela Elitserieishockey, i Ängelholm. Han är nämligen klar för Rögle. Morten Green har man också sagt att man vill bli av med och J.D Forrest, Miro Laso, Ivan Siernic och JLGP är alla redan borta från laget. Just nu råder det värvningsstopp i Malmö i väntan på beslutet kring huruvida klubben kommer överleva eller inte. Faktiskt så måste jag säga att jag verkligen hoppas att man klarar krisen som nu råder i Skåneland. Det vore fruktansvärt tråkigt om man inte klarade det.

En förening som klarade sin något tveksamma ekonomi tidigare i vår är Borås. Man kommer alltså fortsatt att spela Allsvensk hockey till nästa säsong och Asplöven, som till slut slutade 3:a i kvalserien upp till Allsvenskan, får inrikta sig på ännu en säsong i Div. 1 och en fight med främst trädkollegan, Björklöven, och Kiruna. Vägen till Kvalserien och avancemang är lång, men den går att genomföra. Det visade inte minst Karlskrona nu i år. Det ska bli kul att se hur de står sig mot övriga Allsvenska lag nu under nästa säsong.

SM-guldet till Gävle

Väldigt sent, men bättre sent än aldrig. SM-guldet säsongen 2011/12 hamnade i Gävle och Brynäs IF! Det satt dock långt in, trots 2-0 i matcher, som jag skrev om senast. Matcherna slutade enligt följande:

Skellefteå - Brynäs 3-6
Brynäs - Skellefteå 3-2 SD
Skellefteå - Brynäs 0-1
Brynäs - Skellefteå 3-4 SD
Skellefteå - Brynäs 3-2
Brynäs - Skellefteå 2-0

En historisk vändning var alltså Västerbottenslaget på väg att göra, men det räckte inte hela vägen. 3-0 i matcher för Brynäs blev för mycket.

Brynäs var dock nära på att avgöra redan i 4:e matchen, 4-0 i matcher, men en stolpe stod i vägen för Jakob Silfverberg, när han i sudden fick straff för sitt Brynäs. Jocke Eriksson var inte på pucken, men stolpen räddade honom och resten av Skellefteå, varefter man själva senare kunde avgöra fram till 1-3 i matcher.

Man lyckades också redusera till 2-3 i matcher, men där var det stopp. I sista matchen var det total dominans för Skellefteå i 1:a perioden, men man lyckades inte få in pucken bakom Niklas Svedberg i Brynäskassen. Istället var det Brynäs som kunde göra 1-0, genom ett av säsongens hårdaste skott, signerat Jakob Silfverberg. Vilken kanon han fick på! Helt otroligt!

Glädjen var enorm i Gävle när guldet var bärgat, publiken skanderade "guldet ska hem, guldet ska hem, guldet ska hem till Gävle igen" och utgjorde en fantastisk inramning av Läkerolasken. 13 år fick man vänta, 1999 var senaste gången och nu 2012.

Grattis Brynäs!

RSS 2.0