Förlustraden växer till nio, men poängtorkan stannade vid åtta

Sju förluster var det uppe i senast jag skrev och den raden växte till nio.

Raden av nollpoängare stannade dock på åtta, för när Leksand gästade Gävle och arenan med det oerhört (inte) fina namnet Monitor erp arena, blev det äntligen poäng för Leksand, men ändå förlust, vilket alltså gör att föelustraden växte till nio matcher utan seger.

Nio matcher utan seger och då också utan poäng var det som fick Leffe C att få sparken förra säsongen och frågan är hur långt tålamodet är med Roger Melin nu?

Hursomhelst väntade först en hemmamatch i Tegera arena mot Örebro innan laget åkte till Gävle.

Örebro har imponerat den här säsongen och befinner sig i toppskiktet av tabellen.

Här var det dock Leksand som tog ledningen när Filip Johansson smällde in sitt första SHL-mål någonsin efter drygt halva första perioden!

Glädjen blev dock kortvarig, för bara 51 sekunder senare hade Örebro kvitterat och det var också ställningen efter den första perioden, en helt okej period från Leksands håll.

Den andra var dock riktigt usel. Örebro gjorde lite som man ville, skapade mängder av chanser och gjorde också både 2-1 och 3-1, innan Sebastian Wännström kunde reducera för Leksand efter 12:02.

Att det bara var underläge med ett mål inför tredje perioden skulle man vara glada för, men vad hjälpte det när Örebro kunde göra 4-2 när Leksand inte fick undan pucken framför egen kasse.

Lite tur hade man dock när Patrik Sackrissons puck styrdes via en Örebrospelare och in i mål bakom Dominik Furch.

Då var det nästan 8 minuter kvar att spela och gott om tid för att åstadkomma en kvittering, men det lyckades man inte med och istället kunde Örebro stänga matchen med 5-3 i öppen kasse.

Därmed hade Leksand slagit nytt klubbrekord i antal matcher utan poäng i högstaligan sedan säsongen 1975/76...

Med den matchen bakom sig åkte då som sagt Leksand till Gävle och även här började det bra, när Marek Hrivik vann pucken bakom egen kasse, hittade fram till Spencer Abbott som stänkte in sin första kasse i Leksandströjan efter 04:49!

Brynäs kvitterade dock drygt halvvägs in i perioden och kunde också mycket väl ha haft ledningen efter densamma, men då stod Axel Brage i vägen. Brage, som nu åter fick chansen mellan stolparna och gjorde det riktigt bra!

i andra perioden var det återigen Leksand som tog ledningen och återigen var det Marek Hrivik som låg bakom målet. Han hittade Mattias Karlsson, som sköt och på returen kunde Daniel Olsson-Trkulja kriga in 2-1 för bortalaget.

Efter målet spelade Leksand faktiskt bra och även om det var Brynäs som höll mest i pucken och skapade mest så försvarade sig Leksand bra, enda tills Filip Samuelsson åkte på ett omdiskuterat matchstraff för en crosschwckingliknande rörelse på Adam Brodecki framför egen kasse. Brodecki blev liggande, men det såg och kändes väldigt förstärkt ut.

Matchstraff blev det hursomhelst och i det efterföljande 5 minuter långa powerplayet satt också till slut 2-2 i nät bakom Axel Brage.

I tredje perioden tog Brynäs över ännu mer rent spelmässigt och Leksand ska vara glada för att man fick med sig en poäng från den här matchen. Brage gjorde det återigen riktigt bra i kassen och var en direkt orsak till att matchen gick både till förlängning och straffar.

Där var det Victor Söderström och hemvändande Emil molin som gjorde mål för Brynäs och bara Spencer Abbott för Leksand och bonuspoängen stannade därmed i Gävle.

Leksand fick iaf äntligen med sig poäng, men snart behöver trepoängarna börja ticka in igen...

En annan dyster tränd på de här nio matcherna som man inte vunnit på är det faktum att man bara vunnit 2/27 perioder och båda dessa är förstaperioder, när man hade 2-1 mot både Rögle och mot Färjestad. Annars har det blivit 10 oavgjorda och 15 förlorade perioder. Dystert...

De här båda omgångarnas samrtliga resultat:
Leksand - Örebro 3-5
Skellefteå - Luleå 2-3
Malmö - Oskarshamn 3-1
Brynäs - Rögle 2-1 SD
Djurgården - Frölunda 2-3 SD
HV71 - Växjö 4-1
Linköping - Färjestad 3-4 SD

Brynäs - Leksand 3-2 str
Djurgården - Oskarshamn 3-2 SD
Frölunda - Skellefteå 5-1
Färjestad - HV71 3-2
Luleå - Malmö 3-0
Rögle - Örebro 2-3
Växjö - Linköping 6-2

Leksand tog här då alltså 1/6 poäng. Tyvärr tog ju bottenkonkyrenterna också poäng. LHC och Oskarshamn mäktade också med 1/6 poäng, Växjö och Malmö 3/6 och Brynäs 4/6.

Två övertids och straffvinster blev det för Brynäs, Växjö förlorade först Smålandsderbyt klart med 4-1 och vände sedan 0-2 till klara 6-2 mot LHC, som i sin tur hade gjort en bra match och fått med sig en pinne hemma mot Färjestad. Där var man nog dock ändå inte helt nöjda, för man hade 3-1 när det bara återstod 8 minuter att spela, tappade det till 3-3 på 2 minuter och förlorade sedan i sudden när Per Åslund avgjorde för bortalaget.

Malmö vann planenligt mot Oskarshamn och var sedan inte alls på banan när Luleå tryckte gasen i botten och hade 2-0 redan efter 02:48. Det hämtade sig aldrig Malmö ifrån och det blev en klar förlust.

Oskarshamn å sin sida följde upp förlusten i Malmö arena med en suddentorsk på Hovet. Det var dock på väg mot en jätteskeäll, för det var inte förrän efter 17:28 i tredje perioden som Djurgården kunde göra 2-2.

Ett lag som annars går väldigt bra är just Örebro. Här blev det 6/6 poäng. Först då som sagt 5-2 borta mot Leksand och sedan uddamålsseger i Ängelholm. Wow!

Även Luleå och Frölunda ångar på. Luleå 6/6 poäng och bara 2 insläppta mål, Frölunda 5/6 poäng och 3 insläppta mål.

Förlustraden växer...

Förlustraden växer för Leksand och nu börjar det faktist bli lite oroande. Efter ytterligare två förluster, uddamålet mot Luleå i torsdags och 0-4 hemma mot Djurgården igår, är det nu sju raka matcher utan poäng och man är nu bara målskillnad från att hamna under det negativa kvalsträcket. Härnäst väntar dessutom bortamatcher mot såväl Brynäs och Malmö som mot Växjö och LHC. Det är alltså bara lag som är runt Leksand i tabellen och nu gäller det verkligen att börja vinna, annars går snart tåget. Visserligen är det 75% av serien kvar att spela, men egentligen är det ju nu, när lag som Växjö och LHC har gått enormt tungt, som man skulle ha skaffat sig marginal ner till dessa, för de kommer växla upp, det är jag ganska säker på. Värre är det kanske med Malmö och Brynäs, men nu finns hursomhelst ingen marginal alls, så nu kommer Leksand få kriga för att undvika kvalplatserna till våren, det tror jag tyvärr.

Backar vi i vilket fall bandet till matchen mot Luleå i torsdags så var det återigen en förhållandevis bra bortamatch, men återigen är det lite väl mycket slarv och individuella misstag som till slut blir avgörande.

Laget var förstärkt med Mattias Karlsson, som äntligen gjorde sin första match för säsongen, Filip Samuelsson debuterade också och Jonas Ahnelöv var tillbaka efter sin sjukdom.

Med andra ord var det en ordentligt förstärkt backsida jämfört med matcherna tidigare, men trots det kunde Luleå göra 1-0 i numerärt underläge efter 09:41.

Leksand kunde dock kvittera innan den första perioden var slut och det var ett riktigt vackert mål, när Jonas Ahnelöv hittade Marek Hrivik med en långpass, som kom helt fri med Joel Lassinantti, han gjorde inga misstag och 1-1 på tavlan!

Luleå återtog dock ledningen i den andra perioden, efter att Leksand återigen haft problem med att få ut pucken ur egen zon, men återigen kunde Leksand också kvittera, när Mattias Ritola, som helt klart gjorde en av säsongens bästa matcher, slängde in en puck mot mål som Thomas Walkvae-Olsen kunde trycka in fram till 2-2.

För tredje gången kunde Luleå dock ta ledningen i den här matchen när Einar Emanuelsson smackade dit pucken i krysset bakom Janne Juvonen, som annars var riktigt bra och höll kvar Leksand i matchen i tredje perioden, där Luleå annars vann skotten med klara 15-5 och där ett 4-2-mål hade stängt den här matchen. Istället var det Leksand som, kanske inte helt logiskt sett till matchbilden, kunde kvittera för tredje gången den här kvällen. Detta när Jonas Ahnelöv serverades av Ritola och kunde trycka in 3-3.

Det var också ett mål som såg ut att räcka till en efterlängtad poäng, men så blev det inte, för med 4 minuter kvar att spela tappade Leksand bort Luleåspelare framför egen kasse inte mindre än två gånger. Första gången räddade Juvonen, men vid andra tillfället var det bara för Petter Emanuelsson att raka in 4-3 i öppen kasse.

Den här gången kunde och orkade inte Leksand resa sig igen och Luleå kunde vinna matchen med 4-3.

En uddamålsförlust är rent krast inte så illa borta mot Luleå, det är en tuff bortamatch, men när det sker på det sättet det gör och med så mycket slarv involverat i målen bakåt, nej, då känns det trots allt förbannat surt att det slutar som det gör.

Det var dock chans till att studsa tillbaka snabbt för Leksand, när Djurgården gästade Tegera arena under gårdagen (lördag), ett Tegera arena som var fullsatt, 7650 personer, och som fick se Spencer Abbott debutera i Leksandströjan, också det en väldigt efterlängtad debut!

Leksand fick dock en mardrömsstart på matchen, för redan efter 9! sekunder hade Djurgården gjort 0-1. Detta när Alexander Holtz via ribban prickade in ledningsmålet.

En chockstart för Leksand, som dock trampade på, skapade chans på chans, gjorde allt rätt, utom mål, för där stod en omänskligt bra Niklas Svedberg i vägen och plockade allting, ibland med viss tur och utan att själv ha koll på puckarna.

Det hade inte varit orättvist om det hade stått 3-1 eller 4-1 på tavlan efter den första perioden, för Leksand skapade massor och vann skotten med 15-10, men istället stod det 0-2, för innan perioden var över hade Kalle Östman smackat in 0-2 bakom en helt skymd Juvonen.

i andra perioden speglade resultatet mer matchbilden, för nu var Djurgården klart bättre och Leksand skapade inte mycket alls. Djurgården höll leksingarna på utsidan och kontrollerade matchen väldigt bra. När Patrik Berglund dessutom utökade ledningen till 0-3 på straff var matchen mer eller mindre körd för Leksand, även om det var mycket tid att vinka på. Med tanke på hur bra Svedberg hade varit när Leksand väl skapade sina chanser i första perioden var det ingenting som talade för att han och resten av Djurgården plötsligt skulle falla ihop och släppa in tre mål.

Det gjorde man inte heller och istället punkterade Michael Haga definitivt matchen några minuter från slutet när han gjorde 0-4 för Djurgården.

Nollade på hemmaplan inför fullsatta läktare och sju förluster i rad. Tyvärr stannar det inte där heller, för det ser inte bättre ut än att Jonas Ahnelöv verkar vara borta igen, den här gången p.g.a. en underkroppsskada och det är väl precis det som Leksand absolut inte behöver just nu, att den genomgående bästa backen blir borta p.g.a. skada...

Samtliga resultat från gårdagens och torsdagens omgångar:
Luleå - Leksand 4-3
Brynäs - Oskarshamn 4-1
Djurgården - Skellefteå 1-3
Frölunda - Växjö 6-5 SD
Linköping - Örebro 2-5
Malmö - HV71 3-4 str
Färjestad - Rögle 5-3

Leksand - Djurgården 0-4
Oskarshamn - Linköping 3-2
Växjö - Brynäs 4-1
Färjestad - Luleå 2-3
Frölunda - Malmö 4-1
Rögle - Skellefteå 3-0
Örebro - HV71 1-3

Brynäs bryter alltså sin förlustrad mot Oskarshamn, hade man inte gjort det hade nog Magnus Sundkvist hängt väldigt löst. Det gör han nog fortfarande, för efter den vinsten blev det en ny förlust för Gävlelaget när Växjö vann med 4-1, ett Växjö som krigade sig till 1 poäng i Göteborg i torsdags, efter att först tagit ledningen sent i första perioden och därefter kvitterat Frölundas ledning fyra gånger, både till 2-2, 3-3, 4-4 och 5-5. Starkt av Växjö, som kanske är på väg att tugga igång ordentligt nu?

LHC hade fri entré till matchen mot Örebro och då kom det nästan 8000 personer till Saab arena. Till en början såg det också ut att räcka till 3 poäng, för efter 03:12 i andra perioden gjorde Patrik Lund 2-0 för "Cluben", men därefter rasade man ihop och Örebro vann till slut klart med 5-2. Sedan blev det en väldigt tung förlust för LHC även igår, men samtidigt en väldigt viktig seger för Oskarshamn, som därmed klättrar förbi Malmö i tabellen och parkerar på nionde plats med 14 inspelade poäng.

Malmö är då ett annat lag som har det jobbigt, även om man lyckades hämta in 0-3 till 3-3 mot HV71 i torsdags och få med sig en poäng därifrån. Sedan blev det klar förlust mot Frölunda igår och Malmö parkerar därmed på tionde plats med 13 inspelade poäng, 3 poäng före både Leksand, Växjö och Brynäs, som alla står på 10 poäng.

Färjestad imponerar när man körde över serieledande Rögle i torsdags. Siffrorna tyder kanske inte på det och Rögle snyggade till dem lite mot slutet, men Färjestad hade 5-1 där ett tag och Rögle stod inte alls att känna igen. Ändå studsar man tillbaka och nollar Skellefteå med 3-0, samtidigt som Färjestad förlorar med uddamålet mot Luleå.

Riktigt uselt mot LHC

Nej, det vill sig inte för Leksand just nu. Precis som mot Växjö förra lördagen så kom man inte alls upp i nivå när LHC gästade under gårdagen och det är givetvis oroande.

Jag skrev igår att om Leksand bara gör jobbet och kommer upp i samma nivå som man har haft och visat upp i alla matcher, utom den mot Växjö förra lördagen, då skulle man lätt ta 3 poäng igår.

så blev det inte.

Man fick visserligen en kanonstart när en studsande puck signerad Oskar Lang letade sig in bakom Jonas Gustavsson i Linköpingskassen redan efter 03:33.

Den ledningen stod sig dock inte särskilt länge, för bara 01:32 senare kunde Olle Lycksell kvittera för LHC, efter slarv i Leksandsförsvaret.

LHC kunde också ta ledningen innan Marek Hrivik, som utan tvekan var en av, för att inte säga den bästa, i Leksand den här martchen, helt på egen hand ordnade en straff. Slovaken kliver fram i match efter match och leder verkligen det här laget.

Han tog själv hand om straffen och satte den snyggt fram till 2-2, efter att han störtat mot mål, fått tre bortaspelare mot sig och rivits ner.

Efter den kvitteringen och även innan densamma, var det Leksand som var det bättre laget och skapade klart mest. Det hade inte varit orättvist om det hade stått 4-2 på tavlan efter den första perioden. Därför kändes det väldigt ologiskt och inte alls rättvist när LHC istället, från ingenstans, gjorde 3-2 ett par minuter från paus.

Var det ledningsmålet för LHC allt annat än rättvist så var det definitivt rättvist när Andrew Gordon utökade ledningen till 4-2 drygt 5 minuter in i andra perioden.

Den andra perioden kan nog varit den klart sämsta den här säsongen. Det var inte mycket som stämde där och även om skotten "bara" slutade 9-12 så var LHC flera storlekar större än Leksand. Man var först på i stort sätt allting och det såg stundtals ut som att Leksand spelade boxplay.

Att det bara var underläge med 2-5 efter den andra perioden ska Leksand tacka Janne Juvonen för. Juvonen klev in mellan stolparna i den andra perioden och kan absolut inte klandras för målen bakåt. Det är snarare försvarsspelet som brister och det ordentligt. Det märks att Leksand saknar tre av sina tilltänkta nyckelbackar, om vi säger så...

Mattias Karlsson opererade sig ju innan sommaren och har rehabat sedan dess, men närmar sig en comeback. Jonas Ahnelöv, som utan tvekan varit bästa back hittills under säsongen, utgick mot växjö förra lördagen, men det ska hbara röra sig om någon mindre skada, så han är troligen också tillbaka snart igen. Daniel Gunnarsson åkte på en handskada för ett antal matcher sedan och ligger väl lite längre från comeback än de två andra. Får Leksand tillbaka Ahnelöv och Karlsson så lär det dock göra stoor skillnad, för som det är nu väger backsidan alldeles för lätt.

Forseringen från Leksands håll uteblev mer eller mindre i den tredje perioden. Det fanns liksom inget att ta av, samtidigt som LHC faktiskt gjorde det väldigt bra. Man stängde ner matchen fullständigt, bjöd inte hemmalaget på någonting och såg till att matchen slutade 2-5 till Linköping.

det var Leksands femte raka nollpoängare och snart är man nere under det negativa kvalsträcket om det fortsätter såhär.

delar man upp de hittills spelade matcherna så blir det ännu tydligare hur laget har rasat ihop under de senaste matcherna.

På de fem inledande matcherna hade Leksand tagit 10 poäng och hade ett snitt på 2,0 poäng/match. Det är riktigt bra.

Man hade gjort 15 mål framåt och släppt in 11, varav 2 av dessa var i öppen kasse och 1 på straff, så 8 spelmål på fem matcher.

De senaste fem matcherna har man tagit 0 poäng, står kvar på 10 poäng och har då ett totalt snitt på 1,0 poäng/match, vilker inte är särskilt bra.

Man har mäktat med 12 mål framåt, men släppt in 23 mål bakåt.

Framåt är det alltså ungefär samma, något färre mål under de senaste fem matcherna jämfört med de fem första, men snittet är ungefär detsamma, 2,4 mot 3,0.

Det är bakåt det har fallerat. Här har snittet ökat från 2,2 till 4,6 mål i snitt.

Snittresultatet under de fem inledande matcherna var alltså seger med 3-2. Under de senaste fem matcherna är snittet förlust med 2-5.

Så ja, här finns att jobba på och de ledande backarna är saknade!

Nu blev det klart att man förstärker backsidan med Filip Samuelsson, Ulf Samuelssons son, efter matchen. Vet inte hur det kontraktet ser ut eller hur länge det gäller, men en backförstärkning behöver man definitivt.

Nästa match för Leksand är mot Luleå på bortais på torsdag och den lär inte bli lätt, men ska vi följa mönstret här så kommer man stäppa upp när det vankas toppmotstånd. Luleå är kanske hittills inget topp-topp-lag, man parkerar på åttonde plats med 15 inspelade poäng, men både mot Rögle, Frölunda och Färjestad gjorde Leksand bättre matcher än mot Växjö och här mot LHC, så vi får väl se...

Gårdagens samtliga resultat:
Leksand - Linköping 2-5
Skellefteå - Brynäs 4-1
HV71 - Färjestad 3-4
Djurgården - Malmö 4-0
Frölunda - Luleå 4-1
Örebro - Oskarshamn 3-2
Växjö - Rögle 1-3

Det är inte bara Leksand som förlorar. Brynäs fortsätter också att förlora och eftersom att LHC vann åkte Brynäs nu ner under det nedre kvalsteäcket. Det var inget snack om saken, Skellefteå var klart bättre.

Växjö fortsätter också att förlora och ligger nu återigen sist i tabellen med sina 6 poäng, men det är bara 4 poäng upp till Leksand på elfte plats, så det kan gå fort där. Här gjorde Växjö en ganska bra insats mot Rögle, som ändå kunde avgöra med två mål i tredje perioden signerade dennis Everberg och Kodie Curran. Starkt av Rögle, som fortsatt toppar tabellen med 24 poäng, 3 poäng före Frölunda, som också vann.

Oskarshamn ledde med 0-1 efter den första perioden, men på 01:24 i inledningen av andra perioden vände Örebro på steken och gick upp till 3-1. det var en ledning man sedan inte släppte och där ser vi hur en så liten dipp kan förstöra en hel match, för utöver den där dryga minuten gjorde Oskarshamn en helt okej bortamatch.

HV71 gjorde det som Örebro inte gjorde, nämligen tappade en 3-1-ledning. Färjestad jobbade nämligen sig ikapp och med bara 43 sekunder kvar kunde Gustav Rydahl göra 4-3 för bortalaget. Ett väldigt snöpligt slut för Jönköpingslaget, men starkt av Färjestad!

Djurgården vinner också, Niklas Swedberg håller nollan och det börjar bli ett litet glapp i tabellen efter Luleå på åttonde plats. Det är visserligen bara 3 poäng ner till Malmö på nionde plats, men det är lagen från plats nio och neråt som förlorar. Malmö går tungt, Oskarshamn går tungt, Leksand går tungt, LHC går tungt, Brynäs går tungt och Växjö går tungt. Växjö och LHC är dock två lag som borde växla upp och klättra i tabellen. Värre är det nog för Malmö, Oskarshamn, Leksand och Brynäs. Där kan vi nog ha de fyra lag som kommer slåss i botten om att undvika kval...

Bättre laginsats, men ny nollpoängare i Karlstad

Det blev tyvärr ännu en förlust för Leksand när man gästade Karlstad och Löfbergs arena under torsdagen, detta trots en överlag bra match, mycket bättre än den mot Växjö i lördags.

Leksand var bra med i matchen och ledde t.o.m. med 2-1 efter den första perioden. detta efter att Linus Persson gjort mål i powerplay efter 13:14 och Marek Hrivik stänkt in 2-1 för Leksand bara ett par minuter efter det.

Färjestad vann skotten med 17-6 i den första perioden och i den andra fick man också bättre utdelning. Sebastian Erixon kvitterade redan efter 01:59, men Leksand återtog kommandot 6 minuter senare, då Thomas Valkvae-Olsen gjorde sitt första mål för säsongen fram till 3-2 för Leksand.

Där var dock det roliga slut, för när de blåvita räknade fel i egen zon kunde Sebastian Erixon på nytt hålla sig framme och kvittera för Färjestad och sedan, med 2 sekunder kvar av mittakten, gjorde Marcus Nilsson 4-3 för hemmalaget. Ett väldigt onödigt mål som tyvärr också blev matchavgörande.

Leksand skapade dock en hel del framåt under den tredje perioden, men skärpan i avsluten fanns inte riktigt där och istället gjorde Färjestad 5-3 när det återstod 6 minuter att spela.

Leksand vek dock inte ner sig för det, utan plockade målvakten med hela 5 minuter kvar att spela och visst fick man utdelning för det. Johan Fransson gjorde sin första kasse för säsongen och det blev trots allt spännande mot slutet.

Det räckte dock inte hela vägen, för till slut kunde ändå Färjestad göra 6-4 i öppen kasse, vilket också blev slutresultatet.

Det var fjärde raka nollpoängaren för Leksand, men senare ikväll (lördag) kommer LHC på besök till Tegera arena och nog tusan ska det vara 3 poäng där! Det sa jag förvisso förra lördagen också, innan dåvarande jumbon, växjö, kom på besök och då vet vi ju hur det gick, så det gäller ändå att laget går ut och presterar och levererar. Gör man det som man gjorde här, då kommer det bli vinst!

Torsdagens samtliuga resultat:
Färjestad - Leksand 6-4
Malmö - Skellefteå 0-4
Oskarshamn - Frölunda 1-3
Örebro - Växjö 4-1
Rögle - Djurgården 2-1 SD
Luleå - Brynäs 4-0

HV71 och Linköping möttes ju för drygt en vecka sedan och där vann HV med klara 5-0, så man kan väl säga att tränderna fortsätter att hålla i sig. LHC förlorar. Brynäs förlorar. Oskarshamn förlorar. Växjö vann ju senast, men här åker man på ett nytt nederlag när Örebro vinner med klara 4-1. Tungt för Växjö, som därmed fortfarande är kvar under det negativa kvalsträcket med 6 poäng, samma som LHC. De båda har 1 poäng upp till Brynäs. De tre lagen i botten har dessutom väldigt snarlik målskillnad, 14-30 (-16) på LHC, 17-30 (-13) på Växjö och 16-30 (-14) på Brynäs.

Leksand parkerar på elfte plats med 10 poäng och en målskillnad på 25-29 (-4).

Rögle fortsätter att vinna och det var en riktig toppmatch i Ängelholm när Djurgården kom på besök. Adam Edström gav hemmalaget ledningen efter 05:02 i första perioden, en ledning som stod sig enda in i tredje perioden, då Djurgården kvitterade efter bara 01:48. Robin Norell var det som nätade för bortalaget och sedan kunde Daniel Saar se till att Rögle änddå fick med sig bonuspoängen efter 04:32 i förlängningen. Bara för att jämföra så kan vi notera att Rögle har en målskillnad på 26-15 (+11) och Djurgården står på 29-24 (+5). Bäst målskillnad i ligan har dock inte helt ologiskt Färjestad. Man fick ju en rejäl skjuts i den statistiken i lördags och har nu en målskillnad på 41-29 (+12). Frölunda har också +12, men deras målskillnad är 31-19.

Frölunda är då ett annat topplag som här inte gjorde någon sprakande match direkt, men det räckte för vinst med 3-1. Skönt för Oskarshamn att inte bli överkörda igen, som man blev i lördags i Karlstad, då Färjestad vann med 12-0! Hade man blivit överkörda här också hade det nog kunnat sätta sig ordentligt i huvudet på spelarna, men nu förlorade man "bara" med 3-1.

Säsongens hittills svagaste insats

Tyvärr blev det förlust igår igen, när Växjö kom på besök till ett nästan fullsatt Tegera arena och Leksand har därmed hastigt och lustigt tre raka förluster och återfinns nu på en elfte plats i tabellen.

Som Växjö hade startat den här säsongen, med en seger på sju matcher, var det nästan som upplagt för en hemmaseger. Växjö är givetvis aldrig ett lag man bara går in och hämtar poäng mot, men är det någon gång man ska göra det så är det när de är nere i en sådan svacka som i inledningen av den här serien.

Så blev det alltså inte.

Leksand öppnade visserligen matchen bra och hade 6-0 i skott, innan Växjö vände på spelet och Erik Josefsson gjorde 0-1 efter 04:42.

I andra perioden ökade Växjö på till 0-2 och när man sedan också gjorde 0-3 i tredje perioden så var matchen avgjord.

Patrik Sackrisson reducerade visserligen för Leksand, men närmre än 1-3 kom man aldrig och Växjö tog därmed en väldigt viktig seger.

Det kändes inte alls som att Leksand kom upp i samma nivå och klass som tidigare matcher. Då har det ändå känts som att spelet har varit bra och att det lika gärna kunde ha blivit poäng i de matcher där det inte blivit några poäng. Spelet har helt enkelt ändå varit bra. Det var det inte här och powerplayspelet fortsätter inte minst att vara riktigt trögt. Här hade man inte mindre än sex powerplay under matchen, men inga mål i den spelformen och minns jag rätt så ligger utdelningen där nu på under 7%. Det är givetvis inte bra, så där har man definitivt att jobba på.

Nästa match för Leksand är Färjestad borta. Ett Färjestad som fullständigt pulveriserade Oskarshamn igår när man tog största segern i SHL/Elitserien sedan 1987, när man vann med 12-0!

Det kommer naturligtvis bli en väldigt tuff nöt för Leksand att knäcka på torsdag och poäng där känner jag mest är en bonus, men nästa lördag däremot, då kommer jumbon i tabellen, LHC, på besök till Tegera och där ska det vara 3 poäng!

Gårdagens samtliga resultat:
Leksand - Växjö 1-3
Brynäs - HV71 1-4
Färjestad - Oskarshamn 12-0
Linköping - Malmö 1-2 str
Frölunda - Rögle 1-2
Luleå - Djurgården 1-3
Örebro - Skellefteå 5-1

Det som sticker ut här är som sagt Färjestads kross av Oskarshamn. Stackars IKO. Det var 7-0 redan efter första perioden, 4-0 efter 09:09 och redan där hade bortalaget bytt målvakt. Det gjorde man redan efter 3-0, när Fredrik Pettersson-Wentzel hade släppt in 3/5 skott han hade fått på sig. Tex Williamsson hade dock ingen bättre lycka den här eftermiddagen och han stannade till slut på en räddningsprocent av 70%.

Brynäs är ett annat lag i begynnande kris. Här ledde HV med 3-0 redan efter första perioden och inte förrän i slutet av tredje, när HV redan hade betryggande 4-0, lyckades hemmalaget göra mål. Nej, Brynäs har också stora problem.

Det har även LHC, men här gjorde man faktiskt en hyfsad insats och fick med sig en pinne från matchen mot Malmö. Man är dock fortfarande sist i tabellen, på samma poäng som Växjö, 6, men med sämre målskillnad, -16 mot -10.

Stora problem har däremot inte Rögle, som här på nytt står för en urstark insats när man vinner inför över 11 000 åskådare i Scandinavium. Christofffer Rifalk var sådär bra som han var i Oskarshamn förra året, hade 95,65% i räddningsprocent och framåt var det Dennis Everberg som gjorde båda Rögles mål, det matchvinnande målet med 10:30 på klockan i tredje perioden. Ruggigt stabilt av Rögle, som nu toppar tabellen på 19 poäng, 4 före just Frölunda på andra plats. Vem hade trott det innan säsongen drog igång?

Säsongens första hemmaförlust i en ny jämn match

Igår kom Frölunda på besök till Tegera arena och då blev det Leksands första hemmaförlust för säsongen och den totalt första förlusten hemma på 12 matcher.

Det var dock en jämn match, precis som mot Rögle, och precis som mot Rögle hade det lika gärna kunnat bli poäng här också.

Nu blev det inte det.

Detta efter att Frölunda avgjort matchen i tredje perioden.

Innan dess var det nämligen helt jämnt rent målmässigt. Frölunda hade tagit ledningen tidigt i den första perioden, men Leksand kvitterade kort därefter och äntligen var det Mattias Ritola som fick spräcka sin målnolla för säsongen!

1-1 var också ställningen efter den första perioden och i den andra var det också Leksand som kunde ta ledningen och även här var det en målnolla som spräcktes, nämligen Jon Knuts, som lyckades peta in 2-1 för Leksand!

Glädjen blev dock väldigt kortvarig, för bara 18 sekunder senare kunde Johan Sundström kvittera för Frölunda när han vann pucken i duell med August Berg, snurrade 180 grader och viftade till pucken så att den satt i nät bakom en annars väldigt bra Axel Brage.

2-2 var också resultatet efter två spelade perioder, men det var Leksand som var närmst ett ledningsmål. Man vann också skotten med 14-7 i andra perioden och hade totalt 19-16 i skott.

I tredje var det dock Frölunda som gjorde mål. Leksand gjorde ingen dålig period, men puckarna ville inte in i mål. Istället var det Theodor Lennström som gjorde 3-2 för Frölunda efter 04:11 och Johan Sundström som gjorde 4-2 med 13:39 på klockan. Det orkade Leksand inte resa sig från och därmed kunde man inkassera säsongens första förlust på hemmais.

Det blir dock chans till snabb revansch, för redan imorgon (lördag) kommer Växjö på besök till Tegera arena och det är ett Växjö som har sex förluster på sju matcher och fortfarande är sist i serien. Nog tusan ska det kunna bli 3 poäng där!

Gårdagens samtliga resultat:
Leksand - Frölunda 2-4
Oskarshamn - HV71 2-3 SD
Djurgården - Färjestad 5-6 str
Örebro - Brynäs 6-1
Rögle - Luleå 3-2 SD
Skellefteå - Linköping 3-1
Växjö - Malmö 1-4

Matchen på Hovet var nog den mest underhållande igår. Färjestad tog ledningen i första perioden, men i den andra vände Djurgården på steken, när man först kvitterade och sedan gjorde två snabba mål i slutet av perioden, men trots det var det helt jämnt när perioden var över. Djurgården gjorde 2-1 efter 16:18 och 3-1 efter 17:49. Sedan reducerade Färjestad efter 18:53 och kvitterade till 3-3 efter 19:05. Snacka om målexplossion! Djurgården gick sedan upp till en tvåmålsledning i tredje perioden igen, men på nytt tappade man det sent i perioden, när Färjestad reducerade efter 13:29 och kvitterade efter 15:14. Matchen fick sedan avgöras på straffar och vilket straffavgörande det blev! Först i den tolfte! straffomgången kunde Lukas Ekeståhl-Jonsson avgöra för Färjestad.

Annars fortsätter Växjö som sagt att gå kräftgång, precis som LHC, som följde upp förra lördagens seger med 3-2 över Växjö med en rejäl stjärnsmäll nere i Jönköping i tisdags, där HV vann med 5-0 och där "Monstret" i kassen släppte fem mål på 18 skott. Mycket bättre var det inte här heller, när man bara mäktade med ett skott på mål i tredje perioden, när man ska gå för det och försöka forsera mot slutet. Nej, det ser inte bra ut för Cluben...

Brynäs är ett annat lag som blandar och ger. Man spelar bra ena matchen för att nästa match falla igenom fullständigt. Man gjorde det mot Leksand och här gjorde man det igen, när Örebro gick från 2-1 till 5-1 på exakt 01:30 i början av tredje perioden och efter det var det inget snack.

Oskarshamn får dock med sig poäng igen och Rögle fortsätter att imponera. Här blev det två nya poäng när Craig Schira avgjorde efter 01:13 av förlängningen och Rögle toppar fortfarande tabellen med 16 poäng, 1 poäng före Frölunda och 2 före Skellefteå, som plötsligt har smugit upp där i toppen. Leksand återfinns numera på tionde plats med sina 10 poäng, men det är fortfarande väldigt jämnt och en seger imorgon kan innebära några hopp upp i tabellen igen.

Spelarna med flest matcher i Leksands IF

Blåvita krigare, som drivs av Robin Söderlund och Patrik Gunnarsson, skrev en krönika om det faktum att jon Knuts borde erbjudas ett långtidskontrakt i Leksands IF, för att därigenom klättra på stegen med spelare som har spelat flest antal matcher i den blåvita tröjan, men framförallt, för att #13 verkligen leder och driver det här laget tillsammans med "Kapten Karlsson". De båda herrarna, som börjar skaffa sig ordentlig ikonstatus i föreningen och som likt Jensa Bergenström kommer vara spelare man pratar om och minns med extra värme efter deras karriärer, brinner verkligen för den här föreningen och jag ställer mig helt bakom krönikan som Blåvita krigare skrev.

I samma krönika listade de spelarna med flest matcher i Leksands iF och den listan har ni här:

1, Niklas Eriksson - 723 matcher
2, Magnus Svensson - 650 matcher
3, Jens Nielsen - 615 matcher
4, Dan Söderström - 580 matcher
5, Jonas Bergqvist - 570 matcher
6, Mikael Karlberg - 562 matcher
7, Mats Åhlberg - 549 matcher
8, Jens Bergenström - 549 matcher
9, Jesper Ollas - 540 matcher
10, Jan Huokko - 532 matcher
11, Jon Knuts - 512 matcher
12, Ulf Weinstock - 487 matcher

Håller sig jon bara skadefri under den här säsongen kommer han alltså klättra upp på topp 10 och jag ser gärna att han fortsätter klättra på den här stegen i framtiden!

RSS 2.0