Modo fortfarande kvar under sträcket...

Modo är fortfarande kvar under sträcket efter att man fick storsttryk hemma mot Bofors igår med hela 5-1. BIK hade 4-0 efter 2 spelade perioder. Inte alls bra för Modo och läget börjar nästan mer och mer likna det som Leksand var i för ganska exakt 1 år sedan. Då fick Sjur Robert Nielsen gå. Frågan är hur stort tålamod Modo har med ndreas Johansson nu...

Gårdagens och dagens resultat i Hockeyallsvenskan:
Modo - Bofors 1-5
Björklöven - Almtuna 6-4
Södertälje - Mora 1-4
AIK - Västerås 4-3
Tingsryd - Pantern 1-2 str
Vita hästen - Timrå 1-2 str
Oskarshamn - Västervik 2-3

Skön vinst för Löven igen, efter några förluster, men man avgjorde inte förrän i 3:e perioden. Almtuna hade nämligen 3-2 efter den 1:a perioden, där målen bara rasade in. Björklöven kvitterade i 2:a perioden och i 3:e jorde man 3-1 och vann matchen med 6-4. Både Sash Hamill och Modos dumpade Austin Farley presenterade sig också för hemmapubliken.

Modo är som sat fortfarande kvar under sträcket och ett tag såg man t.o.m. ut att vara ny jumbo, när Södertälje hade 1-0 på Mora efter den 1:a perioden. Mora kvitterade dock i 2:a perioden och avgjorde sedan i 3:e. Det innebär att SSK fortfarande är 2 poäng bakom Modo, men att Mora fortfarande är kvar på 4:e plats, men både Mora, Västervik och Bofors har 44 poäng, Timrå är 1:a med 46.

Västervik tog en tung derbyseer när man slog Oskarshamn med 3-2 på bortais. Ruggigt viktigt och faktiskt 2:a raka derbysegern för Västervik. Oskarshamn tryckte dock på riktigt ordentligt mot slutet, men Jonas Fransson höll emot, trots att det blev ordentligt svettigt där.

AIK var nära på att tappa en ledning på nytt, men precis som mot Hästen nu senast så höll man undan, trots att Västerås reducerade både till 4-2 och 4-3 i 3:e perioden och hade ett jätteläge mit i slottet att göra 4-4, men linus Lundin, som fick förtroendet på nytt, räddade och såg till att AIK tog 3 blytuna poäng. Man är nu bara målskillnad från topp 8. Almtuna har +7 mot AIK's +1. Så AIK är verkligen på gång nu...

Gårdagens 3 matcher i SHL

Djurgården fortsätter att ta poäng. Igår fick man med sig 1 pinne från Luleå. Det såg dock länge ut att bli 3, men Luleå kvitterade i 3:e perioden och på straffar drog man det längsta strået. Bra för Leksand, som då har chans att knapra in 2 poäng om man slår Örebro borta imorgon. Djurgården har då HV borta och Rögle har Växjö borta. Tuffa matcher båda 2, även för Leksand, så vi får se vad som händer...

Gårdagens 3 resultat:
Luleå - Djurgården 2-1 str
Malmö - HV71 4-3
Växjö - Färjestad 2-3 str

I Malmö var det jämnt och 1-1 efter den 1:a perioden, 2-1 till Malmö efter den 2:a och i 3:e gjorde man både 3-1 och 4-1 innan Simon önerud reducerade 2 gånger om. Sista reduceringen kom dock med 1 sekund kvar av matchen, så det var egentligen aldrig någon fara på taket för Malmö, som klättrar upp på 2:a plats i tabellen igen med 42 poäng, 5 bakom Frölunda. Brynäs jagar bakom med 41 poäng och dessutom 1 match mindre spelad. Så Malmös andraplats är inte säker.

Färjestad vände 2-1 till 2-3 borta mot Växjö. Växjö hade länge 2-1, men med 3 minuter kvar av matchen gjorde Björn Svensson äntligen sitt 1:a mål för säsongen, vilket tog matchen till förlängning och straffar, där Per Åslund blev matchhjälte för FBK, när han satte 3! straffar i rad, straff 3, 4 och 5. Oli Palola satte 2 i rad för Växjö, straff 3 och 4, men eoff Plat missade Växjös 5:e, så det hjälpte inte.

AIK vann snökaosmatchen

Ni vet, matchen mellan AIK och Vita hästen som blev flyttad för några veckor sedan, eftersom att Hästen inte kom fram till Hovet i tid p.g.a. snökaoset, den spelades igår och det blev AIK som drog det längsta strået när man vann med klara 5-2. Jesper Frödén gjorde sitt 9:e mål när han gav AIK ledningen med 1-0 efter 12:09 i 1:a perioden. Fredrik Karlström ökade sedan på till 2-0 bara minuten senare och i 2:a perioden gjorde Jens Hellgren 3-0. Det såg ganska säkert ut, men vi vet vad som hände mot Almtuna för någon vecka sedan. då hade AIK kassaskåpssäkra 5-0, men förlorade ändå med 5-6 i sudden. så klart var det inte på något sätt och Hästen reducerade också 57 sekunder in i 3:e perioden. Rickard Palmberg var det som gjorde sitt 15:e mål för säsongen. Han bara öser in mål där i Vita hästen och 4 minuter senare var det dags igen. Palmberg stänkte in 3-2 och så var det ordentliga närver i AIK. Den här gången höll man dock undan, Oscar Steen gjorde 4-2 och i öppen kasse satte man till slut 5-2. 3 mycket viktiga poäng för AIK, som därmed går förbi Oskarshamn i tabellen och faktiskt bara är 1 poäng från topp 8.

Resultat:
AIK - Vita hästen 5-2

Ny seger för Leksand!

Tidigare idag kom Malmö på besök till Tegera arena. Senast Malmö var där var den 1 april 2015 och då vet vi ju alla vad som hände. Malmö vann game 7 och gick upp i SHL, Leksand degraderdes till Allsvenskan. Det var mycket ångest över den matchen, mycket nerver och det var nästan som att lite av det satt kvar i den här matchen, för det var inte den bästa matchen direkt. Ganska lite chanser och inga mål. Ja, till slut blev det så klart mål, men det var 0-0 efter den 1:a perioden, 0-0 efter den 2:a och 0-0 efter den 3:e. Leksands 1:a 0-0-match den här säsongen, Malmös 4:e. Det är inte illa, men avgöras skulle det ju göra och det krävdes straffar för det. Där träffade Erik forssell ribban i Malmös 1:a straff, Ben Youds missade Leksands 1:a. Malmö missade sin 2:a också,men Johan Porsberger satte sin straff och Malmö missade sin 3:e.

Leksand vann alltså på straffar, johan Porsberger blir matchhjälte, Henrik Haukeland kommer in och håller nollan och Leksand tar 4:e segern på de 7 senaste matcherna, 3:e segern på hemmais på de 4 senaste matcherna. Det kanske skulle ha varit 4/4, men den där Karlskronamatchen glömmer vi. I vilket fall så är det så att på de här 4 senaste hemmamatcherna har Leksand bara släppt in 2 mål, alltså 0,5 mål/match! Det är ruskigt bra! Totalt har man 8-2 i målskillnad på de här senaste 4 hemmamatcherna. Ser man det allt som allt så drar både matchen mot Skellefteå, men framförallt mot LHC, ner siffrorna lite. Totalt på de 7 senaste matcherna har man en målskillnad på 12-12. Det är alltså 1,7 mål både bakåt och framåt/match. Inte många mål framåt alltså, men totalt sett en väldigt br defensiv och snacka om att d har gått framåt där!

Helgens resultat:
Leksand - Malmö 1-0 str
Djurgården - Karlskrona 2-1
Karlskrona - Djurgården 3-7
HV71 - Luleå 2-1 str
Luleå - HV71 2-3
Rögle - Brynäs 2-4
Linköping - Frölunda 3-0
Skellefteå - örebro 5-4
Färjestad - Växjö 1-3

Tyvärr för Leksands del så tar Djurgården 6/6 poäng mot Karlskrona, som verkligen inte är i form just nu. Inte nog med det. DIF fick igång målskyttet ordentligt nere i Karlskroba och krossade hemmalaget med hela 7-3. På Hovet idag såg dock KHK ut att få revansch. Emil Lundberg gjorde 0-1 redan efter 04:21 i 1:a perioden, men sedan spikade Adam Reideborn faktiskt igen helt. Mikael Alén kvitterade med 9 minuter kvar att spela och matchen såg ut att gå mot förlängning, men ett sent mål avgjorde. I spel 5 mot 3 med knappt 3 minuter kvar kunde Linus Hultström bomba in 2-1 för Djurgården, som sedan höll undan och tog viktiga poäng i bottenstriden. Inte bra för Leksand.

Bra för Leksand var det däremot att Rögle åkte på sin 2:a raka 2-4-förlust på hemmais. I torsdags blev det 2-4 mot Frölunda, igår 2-4 mot brynäs, som vände tillbaka 2-1 till seger med 2-4, sista målet av Jakob Blomqvist i öppen kasse.

Också HV71 hade ett lyckat back 2 back-möte med Luleå, där man tog 5/6 poäng. I Luleå i fredags hade HV skaffat sig en 3-1-ledning redan efter 13:36 i 1:a perioden. Luleå reducerade i 2:a, men Linus Söderström stod sedan emot resten av matchen och HV vann rond 1. Man vann också rond 2, men först efter straffar, där Erik Christensen blev matchhjälte för HV.

LHC gjorde en riktigt stark match mot serieledande Frölunda, dessutom inför storpublik i Saab arena, drygt 7000 åskådare på plats. Markus Högberg höll dessutom nollan och den defensiva insatsen var riktigt, riktigt bra från Clubbens sida.

Färjestad förlorade med 3-1 mot Örebro i torsdags. Nu förlorade man med 3-1 igen, fast nu hemma mot Växjö.

Skellefteå vann å andra sidan 2:a raka hemmamatchen. Först mot Leksand i torsdags och nu mot Örebro. Ett Örebro som dock stod upp bra och vände 1-0 till 1-2, kvitterade 3-2 till 3-3 och kvitterade 4-3 till 4-4, men till slut var det ändå Skellefteå som kunde gå segrande ur en väldigt bra och underhållande match, efter att Sebastian Ahos 5-4 blev avgörande.

Helgens Allsvenska matcher

Här är helgens samtliga resultat i Hockeyallsvenskan:
Västerås - Tingsryd 2-3 str
Bofors - Vita hästen 0-1 SD
Timrå - Björklöven 4-2
Västervik - Modo 3-2
Pantern - Oskarshamn 2-3 SD
Mora - AIK 4-1
Almtuna - Södertälje 1-2
Pantern - Björklöven 4-0

Timrå vinner. Västervik vinner. Mora vinner. Lagen i toppen vinner, + att Tingsryd fortsätter att vinna och är kanske på väg uppåt igen efter sin dipp när man förlorade typ 6 raka matcher. Nu är man uppe på 6:e plats med 35 poäng. Då har man dock 1 match mindre spelad än Pantern framför. Eller Pantern har snarare 1 match mer spelad än alla de andra. Man är i vilket fall förbi Almtuna och Björklöven. Ett Björklöven som verkligen har hamnat i en svacka igen. Eller är man nere på "normal nivå" igen? Efter att Markus Åkerblom tog över som huvudtränare gick man som tåget, red på den vågen ett bra tag, men nu har man kanske fallit ner från den igen. Eller så är det bara en vanlig formsvacka. Oskarshamn börjar ddock närma sig bakifrån och är bara 1 poäng bakom under sträcket. Löven är fortfarande över sträcket, men 0 poäng och en målskillnad på 2-8 (-6) på 2 matcher här i helgen är mindre bra...

Mindre bra är det också för AIK, som fortsätter att gå ttungt, liksom Modo. AIK är fortfarande 10:a med 27 poäng. Det är visserligen bara 4 poäng upp till Björklöven över sträcket, men bara 1 poäng ner till Modo som är på 13:e plats och alltså på negativ kvalplats i nuläget. Ytterligare 2 poäng är det ner till SSK, som fortfarande är sist, men man närmar sig och det är bara 2 poäng upp till både Modo och Västerås, som nu är över sträcket igen, tack vare den där poängen mot Tingsryd och att man har 1 måls bättre målskillnad än Modo, -9 mot -10.

Engren befaras skadad...

En tuff bortamatch väntade för Leksand under torsdagen. Skellefteå borta. Ett Skellefteå som dock inte har sett särskilt bra ut på slutet. Förlust med 4-0 mot Växjö och förlust med 5-3 mot färjestad, dock efter att ha legat under med 5-0. Leksand hade å andra sidan vunnit 3 av de senaste 5 matcherna, men här var det Skellefteå och unge Linus Lindström som gjorde 1-0 efter drygt halva 1:a perioden och sedan gjorde man också 2-0 med 2 minuter kvar av perioden, ett powerplaymål, inget att göra på den för Atte Engren, som fick fortsatt förtroende i kassen.

I 2:a perioden tog det bara 02:12 innan Sondre Olden gjorde sitt 2:a mål för säsongen och reducerade för Leksand. Precis vad man behövde och därefter stod matchen och vägde litegrann, enda tills Leksand slarvade i ett uppspel, Adam Pettersson serverade Emil Pettersson som satte 3-1 för Skellefteå, vilket också var ställningen efter 2 spelade perioder.

Skellefteå tog tag i taktpinnen också i 3:e perioden, kontrollerade matchen ganska bra, men Leksand växlade upp och skapade en hel del chanser i mitten av perioden, men Jonni Ortio höll emot i Skellefteåkassen.

Det var inte riktigt den där desperationen i Leksand, tiden gick och Skellefteå kontrollerade ändå det där ganska bra. Tyvärr skadade sig också Engren med typ 5 minuter kvar. Det såg inte alls bra ut och det finns risk för att han blir borta ett längre tag. Väldigt opassande isf, med tanke på att han precis har börjat komma igång nu under de senaste matcherna och varit riktigt bra, till skillnad från tidigare. Inte alls bra för Leksand...

Då fick unge Jonas arntzen chansen i Leksandskassen. Varför inte Haukeland var med upp till Skellefteå har jag faktiskt missat, men det var han alltså inte, och med 3 minuter kvar kunde Oscar Möller avgöra matchen när han snyggt satte 4-1.

Inte så mycket att säga om själva matchen egentligen. Skellefteå var långt ifrån så bra som man har varit under de senaste åren, men det var ett steg framåt och man var helt enkelt bättre än Leksand. Det mest oroande är hur det är med Engren. Hade det varit för någon månad sedan hade jag inte tyckt att det hade gjort jättestor skada, men som sagt, han har växt något enormt nu under de senaste matcherna och det vore verkligen olägligt om han blev skadad nu, precis när han har kommit igång...

Kvällens samtliga resultat:
Skellefteå - Leksand 4-1
Rögle - Frölunda 2-4
Malmö - Brynäs 2-1
Örebro - Färjestad 3-1
Växjö - linköping 4-1

I Malmö dominerade hemmalaget matchen ganska klart i 1:a perioden, men David Rautio var väldigt bra i mål och istället var det Brynäs som tog ledningen i den 2:a perioden. En period som var betydligt jämnare än den 1:a, kanske t.o.m. lite övervikt för Brynäs. Brynäs såg också ut att gå mot 3 poäng, men med 2 snabba mål inom loppet av 01:51 i 3:e perioden kunde Malmö vända på steken och vinna med 2-1. Dessförinnan hade Brynäs bränt ett powerplay i 5 minuter efter att Frederik Storm fått matchstraff för en huvudtackling. Tungt för Brynäs, desto bättre för Malmö, som kommer till Tegera arena på söndag.

Örebro hade 1-0 efter den 1:a perioden och gjorde sedan 2 snabba i 2:a perioden, vilket bäddade för segern med 3-1.

Frölunda hade vissa problem med Rögle och trots ett skottmässigt övertag med 25-5 efter 2 spelade perioder stod det ändå bara 2-1 till bortalaget. 2 snabba mål i upptakten av 3:e perioden bäddade dock för segern, vilken gör att man befäster serieledningen ytterligare, med tanke på att Brynäs förlorade. Det var också bra för Leksands del att Rögle också förlorade. Djurgården spelar sin match imorgon, borta mot Karlskrona. Jag håller solklart på KHK där, men med deras form så finns det risk för att Djurgården tar hem den matchen...

Säsongens ras?

AIK stod möjligtvis för säsongens ras igår. Man inledde strålande hemma mot Almtuna. Jesper Frödén gjorde 1-0 redan efter 01:57. Sedan öste man på och fullständigt körde över Almtuna i 1:a perioden. Stefan Johansson gjorde 2-0, Jens Hellgren 3-0 och Jacob Spångberg 4-0 bara i den 1:a perioden. Efter 3-0 byttes Jonas Johansson ut, men det hjälpte inte. George sörensen släppte in 1 mål i 1:a perioden och även 5-0-målet i 2:a perioden. Segern såg glasklar ut för AIK, men det fanns ett stort men. Plötsligt förändrades matchbilden helt. Almtuna tog över mer och mer. Roger Melin tog timeout redan innan Almtuna ens reducerade och spräckte Gasper Kroseljs nolla, men timeouten hjälpte inte, för efter 14:34 i 2:a perioden kom ändå Almtunas reducering och i 3:e perioden rasade allt för AIK. Allt. På 9 minuter gjorde Almtuna 4 mål och gick från 1-5 till 5-5. Hela Hovet blev helt tyst, men det stannade inte där. I sudden kunde Sebastian Hartman göra 6-5 för Almtuna, som alltså tog med sig 2 poäng, trots att man låg under med 5-0 efter över halva matchen. Wow säger jag bara. Vilket ras och vilken upphämtning!

Gårdagens resultat:
AIK - Almtuna 5-6 SD
Björklöven - Bofors 0-6
Tingsryd - Mora 4-1
Södertälje - Timrå 1-3

Björklöven åkte på en riktig stjärnsmäll. Man är ganska starka hemma, men trots storpublik, 3900 i T3 center, så fick man det inte alls att stämma och BIK vann helt rättvist och också ganska enkelt. Eller ja, man sköt åtminsone på Andrew Engelage i Boforskassen, 35 skott, men han tog alla 35, till skillnad från Adam Werner i Lövenkassen, som släppte 4 av 13 skott han fick på sig innan han byttes ut i 2:a perioden. Niklas Lundström var dock inte mycket mer lyckosam och det blev en komfortabel seger för Bofors, mycket tack vare en betydligt mer stabil målvakt.

Tingsryd bröt sin 6 matcher långa förlustsvit när man lite överraskande slog formstarka Mora, som bara ångar på, men här var Christian Engstrand faktiskt mänskli och Niklas Rubin gjorde det samtidigt riktigt bra i Tingsrydskassen. Tingsryd klättrar därmed förbi både Björklöven och Pantern och parkerar nu på 6:e plats med 33 poäng, samma som 5:an almtuna.

Timrå är återigen serieledare efter 3-1 borta mot Södertälje. Ingen jättematch, men man gjorde vad man behövde och nu toppar man tabellen 1 poäng före Bofors och 3 före Västervik och Mora.

Andra raka!

Igår gästade Växjö Tegera arena, inför väldigt lite folk, bara 4051 åskådare. Det är tyvärr riktigt dåligt och matchen var inte heller något att hänga i julgranen i den 1:a perioden. Väldigt avslaget och chansfattigt, inget av lagen som riktigt tog tag i det.

I 2:a perioden tog Leksand dock ledningeen. Oskar Lang slängde sig hänsynslöst och täckte skott när Växjö var på väg mot en jättechans, Lang serverade istället Castonguay, som snygt satte 1-0 för Leksand!

Bara 51 sekunder senare var det dock kvotterat. Leksandsback slog en dålig pass och Linus Fröberg kunde kallt sätta 1-1 bakom en annars storspelande Atte Engren.

1-1 var det också efter 2 spelade perioder, trots att Växjö tryckte på ordentligt mot slutet av perioden. Engren var dock fortsatt stabil och har verkligen växt nu under de senaste matcherna. Bortsätt från Linköpingsmatchen förra tisdagen så har han bara släppt in 2 mål på 4 matcher, 4-0 mot Luleå, 0-1 mot Karlskrona, 2-0 mot KHK igen och här släppte han också bara 1 mål, för i 3:e perioden var det Leksand som kunde ta ledningen med 2-1 när Ben Youds sköt ett stenhårt skott ribba in. Pucken studsade i rygen på Victor Andrén och in i mål. Då hade det gått knappt halva sista perioden och den sista halvan blev en riktig närvpers. växjö tryckte på ordentligt för en kvittering, men återigen, Engren storspelade, höll emot och i slutsekundena kunde Martin Grönnberg sätta avgörande 3-1 i öppen kasse!

För 1:a gången sedan i våras har Leksand därmed vunnit 2 matcher i rad och det känns så jävla bra!
Engren har verkligen vuxit i mål, hade en räddningsprocent på 97,22 här och har inte alls känts sådär osäker och fladdrig i kassen som han har gjort tidiare nu under de senaste matcherna. Han har varit riktigt stabil och i nuläget tycker jag faktiskt, vad jag än har sagt tidigare, att han har tagit ett rejält grepp om förstaspaden.

Inte nog med det. Leksand är just nu bara 4 poäng från säker mark! Rögle förlorade nämligen igen. Djurgården vann dock på straffar, så just nu är det 4 poäng upp till både Djurgården och Rögle. Såhär ljust har det inte sett ut på länge nu!

Gårdagens alla matcher:
Leksand - Växjö 3-1
linköping - Rögle 5-2
Djurgården -Luleå 3-2 str
Frölunda - Malmö 2-1 str
Färjestad - Skellefteå 5-3
Brynäs - Örebro 4-3 SD
HV71 - Karlskrona 2-0

Rögle hade 2-1 under några minuter i 1:a perioden, men LHC kvitterade innan perioden var över och 57 sekunder in i 3:e perioden satte Kristian Näkyvä 3-2 för hemmalaget och sedan orkade inte Rögle komma tillbaka igen. Bra för Leksand, bra för Djurgården, som vann på straffar, efter att Matt Anderson blivit matchhjälte för DIF.

Örebro har inte vunnit i Gävle på 40 år. Nu var man på väg att göra det, för man gjorde snabbt både 0-1 och 0-2 i 2:a perioden och trots att Brynäs både reducerade och kvitterade så återtog ändå Örebro ledningen i 3:e perioden och såg som sagt ut att gå mot 3 poäng. Med knappt 5 minuter kvar att spela satte dock lagkapten Jacob Blomqvist 3-3 och i sudden kom Ryan Gunderson's 2:a mål för säsongen när han avgjorde fram till 4-3 för Brynäs, som därmed parkerar på 2:a plats i tabellen, 6 poäng bakom Frölunda. Ett Frölunda som utan tveckan var inblanndat i kvällens största rysare. Det stod 0-0 länge, väldigt länge. Enda tills 18:35 i 3:e perioden. då äntligen fick Victor Olofsson hål på en annars storspelande Kristopher Nilstorp. Frölunda såg då naturligtvis ut att gå mot 3 nya poäng, men det gjorde man inte. Man misslyckades nämligen med att spela pucken ur egen zon, man hade chansen att bara slå sarg ut, men man ville spela sig ur situationen. det lyckades man inte med och med 0,5 sekunder kvar kunde Fredrik Händemark göra 1-1 för Malmö. scandinavium blev helt tyst. Publiken trodde knappt sina ögon, men kvitterat var det och det blev förlängning och straffar. Där kunde till slut ändå Frölunda gå seggrande ur det hela, men snacka om rysare, wow!

Till sist kan vi konstatera att Karlskrona förlorade igen och man gjorde det på nytt med 0-2, precis som i lördas. KHK har verkligen fåt grus i maskineriet, man får det inte att stämma just nu, kommer ingenstans, men skjuter man bara 10 skott under 3 perioder, då är det svårt att vinna matcher...

Helgens Allssvenska matcher

Här är helgens matcher i Allsvenskan:
Bofors - Södertälje 4-3 SD
Timrå - AIK 2-4
Pantern - Västervik 2-3 SD
Vita hästen - Modo 6-3
Oskarshamn - Västerås 3-4

Poäng för Södertälje. Poäng för Västerås. Poäng för Vita hästen. Poäng för AIK. Alla bottenlag tog poäng, men det innebär ändå att SSK är sist med 21 poäng. Det är nu 4 poäng upp till Västerås, som trots att man vände 3-1 till 3-4 i 3:e perioden i Oskarshamn, segermålet med 26 sekunder kvar, är under sträcket, eftersom att Hästen tvålade dit Modo med klara 6-3. Modo har det inte lätt och är nu faktiskt bara 1 poäng före Hästen och Västerås. Samtidigt är det 4 poäng upp till Tingsryd över slutspelsseriwsträcket.

Vi har också en ny serieledare, för när AIK slog serieledande Timrå passade Västervik på att ta 2 poäng i Malmö och passerar därmed Timrå med bättre målskillnad. Vem hade trott det, att nykomlingen skulle studsa tillbaka igen? Man hade en fin inledning av serien, men hamnade i en svacka. Den har man tagit sig ur och toppar nu återige tabellen. Wow!

Största segern jag har sett på seniornivå

I Hockeyettan södra idag slog Nybro Varberg medd, håll i er nu, 23-0!

Man hade 11-0 redan efter den 1:a perioden, 14-0 efter 2:a och så 23-0 efter hela matchen. Skotten vann man med hela 88-9!

Det är utan tvekan den största segern jag har sett på seniornivå. Typ 16-0 och liknande händer då och då i Hockeyettan, även om det inte är jäteofta, men över 20 mål, det har jag nog aldrig sett.

Nybro parkerar på 3:e plats i Södra serien med 30 poäng. Med det är man 10 bakom Troja och 16 bakom Kristianstad, så jämnt är det inte där. Det är 5 matcher kvar innan jul, varefter de 5 främsta går till Allettan och resten spelar fortsättningsserie. Bakom Nybro hittar vi Tranås på samma poäng, 30, och Vimmerby på 28. Sedan är Kallinge under sträcket med 24 poäng och en match mindre spelad än Nybro. Varberg är tvärsist i serien med 5 poäng. Med det har man 9 poäng upp till närmsta lag som är Halmstad.

Ytterligare en storseger blev det idag, i Hockeyettan Västra, där Forshaga slog Åker/Strängnäs, det forna topplaget i ettan, med 14-0. Där parkerar Forsshaga på 9:e plats med 22 poäng. Med det har man 5 poäng upp till Skövde över sträcket. Åker är på 11:e plats med 4 poäng. Bara Surahammar har man bakom sig, de har 3. Förutom dessa båda lag i botten är Västra serien faktiskt väldigt jämn, om man skär av Borlänge i toppen också. De är 10 poäng före 2:an Lindlöven. Men mellan Lindlöven och Enköping är det bara 13 poäng. Mellan lag 2 och lag 10 är det alltså 13 poäng, med 5 matcher, 15 poäng, kvar att spela om. Klart det blir tufft för Enköping att nå Lindlöven, men faktum är att man bara har 5 poäng upp till Skövde över sträcket och 5 poäng är definitivt ingen omöjlighet. Så Västra serien är verkligen vidöppen och det blir ett riktigt race här mot slutet!

När vi ändå är igång kan vi väl lika gärna dra en snabbtitt på Norra och Östra serien också. Östra serien toppa huddinge, 9 poäng före Hudiksvall. Det är alltså de vanliga lagen som är där i topp. Kul är dock att Hammarby just nu spelar Allettan efter jul. Man är nämligen 5:a med 32 poäng, 3 före Väsby och 4 före Sollentuna. De 3 gör upp om den där 5:e platsen, om Hammarby inte klättrar uppåt istället, för det är bara 4 poäng upp till Hudiksvall också. I nästa match möts Hammarby och Sollentuna. Snacka om viktig match där. Förlorar Sollentuna är man nog borta från det där. då är det 7 poäng upp med 12 kvar att spela om. Det blir tufft. Vinner man är man däremot bara 1 poäng bakom.

I Hockeyettan Norra toppar Piteå på 41 poäng, 1 poäng före Asplöven och 5 före Sundsvall. Sundsvall har dock en match mer spelad än de andra 2, eller, det är snarare så att Piteå och Asplöven har en match mindre spelad än alla andra. Kring sträcket är det tigt. Oerhört tight. Örnsköldsvik är 5:a med 34 poäng. Kalix är 6:a med 34 poäng. Bara målskillnad sjiljer lagen alltså åt. Dessutom ser Kiruna ut att missa Allettan i år igen, precis som för 2 säsonger sedan trorr jag det var. man har 26 poäng och har alltså 8 poäng upp till Örnsköldsvik och Kalix. Kan bli tufft.

Vi tar ett inlägg senare i december där vi summerar de 4 serierna i Hockeyettan.

Back 2 back med Karlskrona

Karlskrona gästade Tegera arena under fredagskvällen och det var Leksand som fick några riktigt bra lägen precis i inledningen av matchen, innan man bjöd KHK på 2-3 riktigt, riktigt bra målchanser strax därefter.

Det var en intensiv inledning och Leksand missade även ett helt öppet mål några minuter senare. Castonguay var helt ren framför Johannes Jönsson, men sköt över. Sådana lägen får man inte missa om man ska kunna vinna.

Karlskrona fick ett powerplay, men Leksand redde ut det och strax därefter fick Leksand istället ett powerplay. En kompensationsutvisning som heter duga från strax innan, då Johan Olofsson crosscheckades i ansiktet utan åtgärd. I Leksands powerplay missade man återigen helt öppet mål...

Leksand hade återigen skapat bra chanser, precis som i flera av de senaste matcherna, men man sätter inte chanserna. Det gjorde inte Karlskrona heller, inte minst när man tryckte tillbaka Leksand i flera minuter i offensiv zon. Leksingarna var så trötta att de knappt orkade åka. KHK bara snurrade på, men inget mål där heller och det var också 0-0 efter den 1:a perioden, efter en mycket intensiv och bra period.

Även 2:a perioden blev jämn och tigt med flera bra lägen, men inte heller där ville pucken in i nät för något av lagen och det var fortsatt 0-0 efter 2 spelade perioder.

I 3:e fick Leksand ett powerplay precis i inledningen, men KHK är seriens bästa BP-lag och det visade man. Inget mål heller den här gången för Leksand, men inte heller Karlskrona fick hål på Engren när man fick chansen i powerplay precis efteråt, en solklar tripping på en leksing. Det var dock en helt annan kvalitet på Karlskronas powerplay jämfört med Leksands, men som sagt, inget mål.

Karlskrona hade skruvat upp tämpot litegrann nu jämfört med 2:a perioden, hade tagit över spelet mer än tidigare och man fick också ett powerplay med knappt 6 minuter kvar att spela, när Piskula drog på sig ett matchstraff och till slut satt också 0-1 i nät bakom Engren.

Då var det drygt 3 minuter kvar att vinka på för Leksand, men powerplayet fortsatte så klart för Karlskrona, som hade chans att definitivt stänga matchen. Det såg väldigt mörkt ut för Leksand, man såg ut som ett slaget lag, trots en grym insats, där man inte alls hade varit sämre än Karlskrona, iaf inte i de 2 inledande perioderna, men återigen sätter man inte de lägen man får och då räcker det tyvärr att släppa 1 mål bakåt för att förlora matchen. det är den bistra sanningen.

Matchen slutade också 0-1.
En fruktansvärt tung förlust med andra ord. En tung jävla fucking förlust. I synnerhet när den kommer på det sättet. När man gör en bra match defensivt och har 0-0 med bara minuter kvar att spela. Då är det onödigt att dra på sig ett matchstraff och det blev också matchavgörande. en sådan smäll som Leksand verkligen inte behöver ha emot sig och återigen ett exempel på en hedersam förlust, eller vad man nu ska säga, och desutom en match som man lika gärna kunde ha vunnit som förlorat, om man hade satt de soprena lägena man fick. Nu gjorde man inte det och då blev det förlust.

Det var dock chans till snabb revansch, för redan under lördagskvällen drabbade lagen samman igen, nu nere i Karlskrona.

Den här gången var det en betydligt mer avvaktande inledning av matchen jämfört med under fredagen. Inga större chanser åt något av hållen. Karlskrona hade något vassare chanser, men absolut inte lika klara chanser som uppe i Leksand, varken för Leksand eller Karlskrona.

Båda lagen hade varsitt powerplay i den 1:a perioden, men inget av lagen lyckades näta där och det var också här 0-0 efter den 1:a perioden, precis som uppe i Leksand. KHK skapade som sagt lite fler chanser, men i stort var det en jämn match och Leksand hade ett stolpskott som bäst, men 0-0 efter 20 minuters spel.

2:a perioden hann dock knappt börja innan Patrik Norén gjorde sitt 1:a mål för säsongen efter 02:41. Därefter var det Leksand som klart hade ett övertag under större delen av perioden. Man var också nära 0-2 vid ett par tillfällen, men Ollas missade skottet en gång och pucken tog ännu en gång i stolpen vid ett annat tillfälle. 2 stolpträffar i matchen för Leksands del alltså. KHK var inte ofarliga när de stack upp, men Engren var faktiskt stabil i kassen och det var 0-1 efter 2 spelade perioder.

I 3:e perioden fortsatte Leksand att kontrollera matchen bra. Karlskrona fick inte alls till det och Leksand fick också en gyllene chans att utöka ledningen när först Markus Paulsson åkte ut och därefter Joakim Rodin. Leksands powerplay är inget att hänga i julgranen, man hade en utdelning på drygt 7% innan gårdagens match, änu lägre nu alltså, men ändå small det i spel 5 mot 3 och 0-2 satt i nät bakom Johannes Jönsson. Ben Youds fick äntligen göra sitt 1:a mål i leksandströjan.

0-2 blev också slutresultatet, trots att Karlskrona vann skotten med 10-2 i 3:e perioden. Det hjälpte alltså inte. Atte Engren var omutlig i kassen och höll sin 2:a nolla för säsongen och Leksand tog sin 2:a trepoängare på bortais, 3:e totalt, och tar därmed in 1 poäng på Djurgården, som slog Mallmö på straffar.

Alla vinster är sköna en säsong som denna, meen efter den omdiskuterade situationen igår känns det så jävla skönt att revanschera sig på det här sättet. Grymt!

Dagens och gårdagens samtliga resultat:
Leksand - Karlskrona 0-1
Karlskrona - Leksand 0-2
Brynäs - Linköping 4-1
Malmö - Djurgården 0-1 str
Frölunda - HV71 2-1
Rögle - Färjestad 5-3
Luleå - Örebro 2-0
Växjö - Skellefteå 4-0

LHC och Brynäs spelade ju också back 2 back, fast torsdag och fredag. I tordags vann LHC en tight och jämn match med 2-1. Igår vann Brynäs klart med 4-1. Man gjorde 3-0 i 1:a perioden och ökade på till 4-0 innan LHC kunde reducera. Närmre än så kom man dock inte.

3-0 i 1:a perioden gjorde också lite överraskande Rögle. Färjestad reducerade dock 2 gånger om och 3-3 hängde också i luften, men Rögle redde ut det, klarade av 2:a perioden och i 3:e perioden gjorde Daniel Widing 4-2. Färjestad kröp dock närmre när man plockade Lars Haugen, men Rögle höll undan och satte 5-3 i öppen kassen. Därmed drygar man ut avståndet ner till Djurgården under sträcket, som nu alltså är 2 poäng. DIF vann nämligeen i Malmö arena, när Tellan höll nollan och Emil Johansson blev matchhjälte på straffar.

Frölunda gjorde 2-0 i 2:a perioden och det räckte för att ta hem alla 3 poängen. HV reducerade visserligen med 2 minuter kvar, men serieledande Frölunda höll undan och nu toppar man tabellen 6 poäng före Brynäs. Brynäs har dock en match mindre spelad.

Mellan Växjö och Skellefteå stod det länge 0-0, men plötsligt lät det pang pang pang bakom Gustaf Lindvall i skellefteåkassen, för på 01:09 hade Växjö gjort 1-0, 2-0 och 3-0. Skellefteå tog en timeout, men bara minuten senare satt också 4-0 i nät. Väldigt, väldigt märklig situation och matchbild får jag säga, men en klar seger för Växjö alltså. Det är 3 poäng som gör att Växjö klättrar förbi både HV och Färjestad i tabellen och är uppe på 5:e plats.

Fullsatt i Fjällräven center

Under fredagskvällen var det fullsatt i fjällräven center, för 1:a gången sedan 1 april i våras, 7350 åskådare. Detta när Björklöven kom på besök och hemmalaget fick en kanonstart av matchen när Jakob Stenqvist gjorde 1-0 redan efter 52 sekunder. Man ökade sedan på till både 2-0 och 3-0 i den 1:a perioden. Sakta men säkert åt sig dock Björklöven in i matchen. Reduceringen kom 4 minuter från paus i 2:a perioden och 04:47 in i 3:e satt ännu en reducering i nät bakom Erik Hanses i Modokasseb och bara 3 minuter efter det satt också 3-3 i nät, efter att Oskar Hedman ramlat på egen blå, Kim Karlsson snodde pucken och satte iskallt 3-3 köksvägen. Matchen gick till förlängning och straffar, där Patrik Karlkvist satte Modos 1:a straff, medan Björklöven missade sin. Båda lagen missade den 2:a straffen, Joakim Högberg satte Lövens 3:e, men Emil Molin satte också sin straff och Modo tog hem bonuspoängen. Viktigt för Modo, inte minst som Oskarshamn förlorade igen.

Kvällens matcher:
Modo - Björklöven 4-3 str
Västerås - Pantern 4-3 str
Mora - Oskarshamn 4-2
Almtuna - Tingsryd 2-0
Västervik - Vita hästen 0-1 str

Det var fullsatt i Övik. I Västerås var det raka motsatsen. där ekade det tomt när Pantern kom på besök. Bara 2179 åskådare var på plats och fick se hemmalaget ta hem bonuspoängen, efter att Pantern kvitterat Västerås ledning 2 gånger om, men till slut var det ändå VIK som tog med sig bonuspoängen, efter att stefan Gråhns avgjorde straffläggningen.

Tingsryd faller i tabellen och är nu nere på 8:e plats med sina 30 poäng. Detta efter att både Pantern och Björklöven tog varsin poäng och Almtuna slog just Tingsryd med 2-0. Därmed klättrar Almtuna upp på 5:e plats och Tingsryd rasar till 8:e.

Mora klättrar förbi Bofors och Västervik och är nu uppe på 2:a plats, på samma poäng, 38, som Timrå. Timrå har dock en match mindre spelad än Mora. Man möter AIK hemma i NHK arena imorgon. BIK har också en match mindre spelad än vad Mora och Västervik har, man tar emot Södertälje hemma i Nobelhallen imorgon.

Målsnålt i Skellefteå

När HV och Skellefteå möttes i Jönköping tidigare under hösten så vann HV med hela 7-1. Det gjorde man inte här. Här var det 2 grymma matcher i Jonni Ortio och Linus Söderström. Det saknades definitivt inte chanser, men målvakterna var strålande och Ortio tog alla 22 skott. Söderström tog 25/26 skott, men det räckte för att Skellefteå skulle ta bonuspoängen i sudden, när Adam Pettersson kom fri med Söderström, efter en öppnande passning av Jocke Lindström.

Gårdagens 6 resultat:
Skellefteå - HV71 1-0 SD
Växjö - Malmö 2-1
Rögle - Luleå 3-5
Örebro - Djurgården 3-0
Färjestad - Frölunda 3-4 SD
Linköping - Brynäs 2-1

LHC tog 2:a raka hemmaseern, 3:e för säsongen, när Brynäs inte fick in kvitteringen bakom markus Högberg när man tryckte på i 3:e perioden.

Djurgården är lie som Leksand just nu. Man sätter inte chanserna. Här hade man bl.a. ett stolpskott, men Julius Hudasek hade stolparna med sig där. Det hade han också i 2:a perioden, när DIF vann skotten med hela 17-3. Så sköt gjorde man definitivt, men puckarna satt inte i nät. så trots att Djurgården vann skotten med 37-14 så vann Örebro matchen med 3-0.

Tursamt för Djurgården så förlorade Rögle också igen och nu börjar det öppna upp sig i tabellen, för nu har Rögle 9 poäng upp till Örebro på 11:e plats, 11 poäng upp till Luleå över sträcket. DIF är bara 1 poäng bakom Rögle och sedan är Leksand 6 poäng bakom Djurgården. Så de 3 lagen där i botten är redan på väg att sågas av litegrann, tråkigt nog.

35 mål på 5 matcher

Det var mycket mål under onsdagens 5 matcher i Hockeyallsvenskan. 10 mål i Oskarshamn, 9 mål i Södertälje, 8 i Umeå, 7 i Stockholm och så bara 1 enda mål i Malmö, när Mora slog pantern med 0-1. Emil Bejmos mål 03:06 in i 2:a perioden blev matchens enda, Christian Engstrand höll ännu en nolla och Mora tog ytterligare 3 poäng som gör att man nu parkerar på 4:e plats med sina 35 poäng, samma som 3:an Västervik och 2:an Bofors. Sedan är det 5 poäng ner till Tingsryd och Björklöven, som fortsätter att klätra i tabellen, nu uppe på 6:e plats, efter en stabil seger med 6-2 hemma mot Vita hästen, som då ramlar ner under sträcket igen, med sämre målskillnad än vad Västerås har, -12 mot -10. Nu står också södertälje på 20 poäng, efter att äntligen ha klarat av att behålla en ledning och ta en match hela vägen i mål. Detta efter en stabil hemmaseger med klara 6-3 mot Modo. Ett Modo som fortsätter att ha det jobbigt och som faktiskt bara är 4 poäng före den där bottentrion. Däremellan återfinns dock AIK, som är 1 poäng bakom Modo, 3 före bottentrion. Ett AIK som här tog en klar hemmaseger mot Bofiors, som återigen hade chansen att gå upp i serieledning om man hade vunnit. Nu gjorde man inte det och Timrå toppar tabellen med 38 poäng, 3 före BIK, Västervik och Mora. Trots AIK's seger är man ändå 5 poäng från topp 8, där Almtuna nu återigen befinner sig. Man slog Oskarshamn i den där viktiga sträckmatchen med klara 7-3. Starkt av Almtuna! I synnerhet när IKO hade kunnat dryga ut avståndet till 6 poäng lagen emellan. Nu står de istället på samma poäng, med Almtuna är före i kraft av bättre målskillnad, +7 mot -9.

Onsdagens resultat:
Pantern - Mora 0-1
Björklöven - Vita hästen 6-2
Södertälje - Modo 6-3
AIK - Bofors 5-2
Oskarshamn - Almtuna 3-7

Västerås ner under sträcket igen

Västerås är nere under det nedre kvalsträcket igen, efter 0-2 borta mot Mora och 1-4 hemma mot Västervik. 1 mål på 2 matcher håller givetvis inte och samtidigt som Södertälje tappade 3-0 till förlust med 5-3 mot Hästen så klättrar Hästen förbi Västerås med bättre målskillnad, -8 mot -10.

Samtliga matcher i Hockeyallsvenskan sedan i torsdags:
Bofors - Tingsryd 6-3
Modo - AIK 4-3 str
Västervik - Björklöven 3-2
Vita hästen - Södertälje 5-3
Almtuna - Pantern 0-4
Oskarshamn - Timrå 5-2
Mora - Västerås 2-0
Modo - Oskarshamn 1-2 str
Tingsryd - Timrå 1-2
Västerås - Västervik 1-4

Modo fortsätter att gå knackigt. Först straffvinst mot AIK, som också går väldigt knackigt, och sedan strafförlust mot Oskarshamn. AIK gjorde både 1-0 och 2-0 ganska tidigt i matchen, men Modo kom tillbaka och även när AIK gjorde 3-2 så kom Modo tillbaka och på straffar blev Patrik Karlkvist matchhjälte. Mot Oskarrshamn var Lukas Wernbloms 1-0 nära på att bli matchvinnande, men med 32 sekunder kvar av matchen kvitterade Jonas Liwing och på straffar kunde Manuel Ågren avgöra för Oskarshamn. Ett Oskarshamn som känns på gång nu, för i matchen innan tvålade man dit serieledande Timrå med klara 5-2. Timrå studsade dock tillbaka och avgjorde mot Tingsryd med 01:50 kvar av matchen. En trepoängare som gör att man ändå toppar tabellen med 38 poäng, 3 före bofors, som också slog Tingsryd. Tingsryd har med andra ord inte haft någon vidare bra vecka. Det har däremot Västervik haft. 2 nya vinster, först en tight hemmamatch mot Björklöven och sedan en klar bortaseger mot Västerås. Starkt av Västervik att studsa tillbaka så som nykomling.

Klar förlust i Linköping

Det var på väg att bli ännu en hedersam förlust för Leksand, men till slut var det inget snack om saken. LHC vann fullständigt rättvist sett över hela matchen när Leksand gästade Saab arena för 2:a gången den här säsongen. 1:a gången blev det poäng. Det blev det inte nu, trots att man gjorde det bra i 1:a perioden och inte alls var utspelade på något sätt. Tvärtom. Man gjorde det riktigt bra. Ändå var det LHC som både kunde göra 1-0 och 2-0. Väldigt mycket i överkant sett till matchbilden, men så var det.

I 2:a tog LHC över lite mer än i 1:a perioden. Leksand tog timeout och den gav resultat. Johan Olofsson gjorde 1-2 och Leksand kändes på gång. Då gjorde istället LHC både 3-1 och 4-1 inom 3 minuter och så var den matchen ganska körd. Alla 4 mål var dock riktigt snygga hockeymål, så inget att säga om det.

I 3:e perioden behövde Leksand en snabb reducering. Det blev precis tvärtom. LHC gjorde 5-1 och stängde definitivt butiken och med knappt 2 minuter kvar att spela satte Broc Little 6-1, ett ganska billigt mål som Engren bör ta, precis som 5-1. Samtidigt fick han ingen vidare hjälp från sina backar och han var egentligen inte särskilt dålig, plockade ändå 40 skott, men LHC gjorde det bra och fick typiskt nog målskyttet att lossna på hemmais mot just Leksand. Tidigare hade man bara gjort 3 mål under en hemmamatch som mest och bara tagit en fullpoängare på 8 försök. Nu gjorde man 6 kassar och vann klart. man var helt enkelt storleken större än Leksand och det var egentligen inget snack om saken.

Kvällens resultat:
Linköping - Leksand 6-1
Frölunda - Örebro 5-0
Djurgården - Skellefteå 4-2
Luleå - Växjö 4-2
HV71 - Färjestad 3-1
Karlskrona - Brynäs 1-2

Karlskrona förlorar hemma igen. 0-3 mot Frölunda senast och nu 1-2. 3:e raka förlusten och det är ett KHK som Leksand ska spela backa 2 back mot fredag och lördag nu i veckan. Finns goda chanser till poäng där tror jag. Här inledde Honken darrigt och Brynäs gjorde 2 tidiga mål. Sedan vann man också skotten i 2:a perioden med 14-3, men KHK vann perioden målmässigt efter att Alexander Bergström reducerat. Sedan tryckte man på för en kvittering i 3:e, men trots att man vann skotten med klara 11-1 i slutperioden höll David Rautio emot och Brynäs fortsätter att segla uppå i tabellen. Man är nu 2:a med 33 poäng, 4 bakom Frölunda, som dock har en match mer spelad. Ett Frölunda som här vann klart med 5-0 över Örebro, efter att ha gjort 3-0 redan i 1:a perioden. Ingen lyckad kväll för Axel Brage, som släppte 4 av de 17 skott han fick på sig innan han byttes ut. Hudasek släppte sedan bara 1 puck förbi sig, men Dan Bakala höll nollan och tog verkligen chansen här. Starkt gjort av den gode Dan.

Tyvärr för Leksands del så tog Djurgården 2:a raka hemmasegern när man först tog ledningen med 1-0 i 2:a perioden, men där Skellefteå vände i slutminuterna av densamma. Djurgården kvitterade och vände dock matchen på nytt i 3:e perioden och efter en riktig rysare mot slutet, där Skellefteå fick spela 6 mot 3, kunde Matt Anderson göra 4-2 i öppen kasse. 3-3 var nära, men det räckte inte för Skellefteå. Det innebär att Djurgården återigen är 6 poäng före Leksand och nu bara 1 poäng bakom rögle, som ju förlorade Skånederbyt mot malmö med 2-1 igår.

Luleås förlustrad är nu bruten. Växjö tog ledningen i 1:a perioden, men i 2:a lossnade det för Luleå när Craig Schira gjorde 1-1, Karl Fabricius 2-1 och Schira 3-1. Växjö reducerade, men närmre än så kom man aldrig. Oerhört skönt för luleå gissar jag...


Äntligen äntligen äntligen!

Ny hemmamatch för Leksand väntade under lördagen, när Luleå stod för motståndet. Ett luleå som vann med klara 5-1 när lagen möttes uppe i Luleå tidigare under säsongen.

Här var det dock Leksand som tog tag i taktpinnen direkt och skapade både flest och bäst chanser i den 1:a perioden. Man skulle också ta ledningen när Oscar Lang gjorde ssitt 2:a mål på 2 matcher och sitt totalt 2.a på hela säsongen.

Leksand hade 1-0 efter den 1:a perioden och i den 2:a var det fortsatt Leksand som höll i taktpinnen. Man gjorde ännu en bra period, fortstte att hänga i på samma sätt som i den 1:a perioden och Isak Skedung kunde också göra 2-0 i boxplay och sedan också 3-0 innan perioden var slut.

3-0 är den största ledning Leksand har haft den här säsongen och en tangering av flest gjorda mål under en match. När Johan Olofsson sedan gjorde 4-0 i upptakten av 3:e perioden var det dels ett nytt säsongsbästa för Leksand i antal gjorda mål under en och samma match, dels spiken i kistan för matchen. Nu gällde det bara att Atte Engren, som har varit så kritiserad, inte minst av mig själv, skulle få hålla nollan och det lyckades man också med. Luleå var väldigt uddlösa och Leksand vann faktiskt helt rättvist.

4-0 blev det och det var en så jävla skön seger! Den 2:a trepoängaren på hela hösten, den 1:a på hemmaplan och dessutom säsongens 1:a nolla. Wow! Grymt! En helgjuten insats och bäst av allt, man var bra över 60 minuter. Man gjorde inte en eller två bra perioder, man gjorde tre bra perioder och visar att man kan spela bra på den här nivån. Det var så många spärrar som släppte i och med det här och även om det kommer bli förluster framöver så vet man ändå någonstans där inne att man kan och man kan göra det förbannat bra, för det gjorde man verkligen här i lördags!

Helgens matcher:
Leksand - Luleå 4-0
Rögle - Skellefteå 0-3
Skellefteå - Rögle 4-1
HV71 - Växjö 2-4
Växjö - HV71 3-4 str
Brynäs - Djurgården 4-0
Örebro - Linköping 3-4 SD
Karlskrona - Frölunda 0-3
Färjestad - Malmö 1-0 SD
Malmö - Rögle 2-1

2 back 2 back-möten spelades under helgen och det blev 6/6 poäng för Skellefteå mot Rögle, när Jonni Ortio vann målvaktskampen mot Oscar Dansk ganska klart med totalt 1-7. Skellefteå har börjat komma igång och parkerar nu på 8:e plats med sina 25 poäng. Det är 2 bakom HV som är 6:a, men då har HV en match mindre spelad. Det var dock inte bara guld och gröna skogar för Skellefteå, för Axel Holmström, som har gått skadad typ hela säsongen, gjorde äntligen comeback i någon av matcherna, sror det var i lördags, men skadade sig direkt igen. Inte bra alls för Skellefteås del...

Jag nämnde HV här ovan. Man är fortfarande över sträcket, men Skellefteå kommer som ett skott bakifrån och Växjö närmar sig också. Växjö är bara 1 poäng bakom Jönköpingslaget nu, efter att man tagit 4/6 poäng nu i back 2 back-mötena lagen emellan. Det kunde dock ha blivit mer, för i fredags gick man upp till 2-0 i 1:a perioden, innan HV åt ikapp det under 2:a periodens 1:a halva. Till slut gick det ju dock vägen, efter att Tuomas Kiiskinen gjort 3-2 och Ville Leino stängt butiken med sitt 4-2-mål. I lördags hade man 3-1 efter 2 spelade perioder, men HV hämtade upp det i sista och tog matchen till förlängning. Där kunde också Niklas Hansson ge bonuspoängen till hV. Viktigt där för att hålla Växjö bakom sig. Hade Växjö vunnit där, då hade man varit förbi HV i tabellen. så tätt är det.

I Karlstad var det en tämpofylld och bra match med 2 riktigt bra målvakter i Lars Haugen och Oscar Alsenfelt. Haugen har varit väldit mycket upp och ner under tidigare säsonger, men i höst har han verkligen jittat rättt tycker jag. Han ligger ofta på en väldigt hög nivå med hga räddningsprocent, så även här, eftersom att han höll nollan. Det blev dock bara 2 poäng för Färjestad, efter att Alexander Johansson till slut petat in segermålet för hemmalaget, 01:59 in i förlängningen. Det kunde dock ha blivit 3 poäng, men Alsenfelt gjorde en räddning som kommentatorer i TV och radio menade kunde ha varit årets räddning. Han rånade bokstavligen Färjestad på ett ledningsmål där.

Vi har också en ny serieeledare. Det är Frölunda, som här vann ganska klart med 3-0 i seriefinalen i Karlskrona. Detta efter att unge Rasmus Dahlin, tror han är född -00, visat vägen med sitt 1-0-mål och sedan Victor Olofsson satt 2-0 och Sebastian Stålberg satt 3-0, efter att Karlskrona först missat en straff. Frölunda är alltså nya serieledare, men man har en match meer spelad än vad KHK har, så KHK kan gå förbi vid lika antal spelade matcher.

Djurgårdens andrum efter segern mot just Frölunda i torsdags blev kort, för här åkte man på en ny klar förlust med 4-0. Inget snack om saken. Brynäs var bättre. Punkt slut. Djurgården är därmed återigen bara 3 poäng före Leksand i tabellen. Upp till Rögle över sträcket är det dock 4 poäng, 7 för Leksand.
 
Vi slänger slutligen också in ett Skånederby inför ögonen på drygt 10 500 åskådare i Malmö arena nu ikväll. Det stod länge 0-0, med med 10 minuter kvar kunde Johan Ivarsson göra 1-0 för malmö, efter att Andreas Turesson först missat en straff i 2:a perioden. När Rögle sedan plockade målvakten satte Malmö 2-0 i öppen kasse, men Alsenfelt fic inte hålla nollan den här gången heller, för efter 2-0-målet drog Noah Welch på sig ett onödigt matchstraff för checking to the head och med 8 sekunder kvar av matchen tryckte Patrik Cehlin in reduceringen för Rögle.

Derbyförlust mot Brynäs

Landslagsuppehållet är över och då var det dags för derby igen, när Brynäs gästade Tegera arena under torsdagskvällen, inför 7478 åskådare. Ett Brynäs som var det enda laget som Leksand hade slagit i ordinarie tid den här säsongen. Här var det dock Brynäs som tog ledningen fullt rättvist i 1:a perioden, men i 2:a tog Leksand över matchen, vann skotten med 11-5, men lyckades ändå "bara" kvittera. Oscar Lang gjorde sitt 1:a SHL-mål. Ändå var det Brynäs som ledde även efter 2 perioder, efter att nick Johnson gjort 2-1 för bortalaget med knappt 3 minuter kvar av perioden. I efterhand skulle det också visa sig bli matchavgörande, för i upptakten av 3:e perioden smackade Jesper Jensen in 3-1, bara 01:19 in i perioden. Snacka om kalasstart och precis det som Leksand inte behövde. När Kevin Clark några minuter senare styrde in Oscar Lindbloms skott fram till 4-1 var det ridå ner för Leksand och en klar seger för Brynäs.

Ny förlust för Leksand alltså och mönstret känns igen tycker jag. Leksand vill så mycket och gör det stundtals riktigt bra, men man har förtvivlat svårt att göra mål, är väldigt ineffektiva och sätter inte dit de chanser man får. Hade man gjort det hade man nog både kunnat haft 2-2 och 3-2 efter den 2:a perioden, men samtidigt som man själva är väldigt ineffektiva och uddlösa framåt så släpper man till lite väl billiga mål bakåt ibland och vips så var den matchen körd. tyvärr.

Kvällens resultat:
Leksand - Brynäs 1-4
Djurgården - Frölunda 4-3
Luleå - Malmö 0-5
Örebro - Karlskrona 1-0 str
Linköping - Färjestad 1-2 str

tyvärr för Leksands del så vann Djurgården lite överraskande mot Frölunda, efter 8 raka förluster för DIF. Det här kom nog som en oerhörd lättnad för Djurgården, minst sagt, och Leksand har nu 6 poäng upp till Djurgården, som fortfarande är närmaste lag i tabellen.

Malmö fortsätter att husera i toppen av tabellen. Man gjorde 0-1 i 1:a perioden och 0-2 i 2:a. Sedan hade Luleå en puck inne i nät bakom oscar Alsenfelt, men den dömdes bort för att Christian Yaros bedömdes ha använt handen för att få in den pucken. Istället gjorde Malmö 0-3, också det efter videogranskning. Innan slutsignalen gick hann man också göra 0-4 och 0-5. Luleå har därmed 4 raka förluster.

I Örebro krävdes det straffar för att avgöra matchen, men även för att ö.h.t. få in ett mål bakom någon av de annars ruggigt storspelande Julius Hudasek och Johan Holmqvist. Till slut var det ändå Martin Johansson som kunde överlista Honken och därmed ge bonuspoängen till Örebro. KHK är dock fortfarande kvar i toppen av tabellen med 33 poäng, Örebro är 9:a med 20 poäng, samma som 8:an Luleå.

I Linköping tog Färjestad hand om bonuspoängen efter att Johan Ryno avgjort i 5:e straffomgången.

Engstrand fortsätter att storspela i Mora

Mora snurrade på ordentligt i början av matchen mot Västervik, trampade verkligen gasen i botten och gjorde också 1-0. Sedan spotade Västervik upp sig, men Mora ökade ändå på till 2-0. Jonas Fransson i Västervikskassen var bra, men det räckte ändå inte till. Bortalaget försökte och skruvade upp tämpot ordentligt i 3:e perioden, för att först och främst få till en reducering, men Christian Engstrand, som är relativt ny i mora och som har fått en grym start i klubben med en räddnigsprocent på över 96%, fortsatte att hålla emot. Någon nolla blev det dock inte den här gången, för till slut kunde Västervik reducera, drygt halvvägs in i 3:e perioden och det var riktig match igen. Det blev det verkligen också, för det var en riktigt underhållande match som svängde fram och tillbaka. Kvitteringen var inte heller långt bort, inte minst när Engstrand räddade pucken i armhålan, varefter den smet tätt utanför stolpen. Närmre än så kom dock inte Västervik, för i öppen kasse kunde till slut Mora avgöra fram till 3-1, 3 mycket, mycket tunga poäng för Mora och Engstrand landade till slut på 97,37%, exakt samma som Johan Matsson hade nere i Malmö.

Kvällens resultat:
Mora - Västervik 3-1
Södertälje - Björklöven 0-3
Västerås - Almtuna 4-2
Pantern - Timrå 1-2 str
AIK - Vita hästen Framflyttad
Oskarshamn - Bofors 3-4 str

Björklöven satte också högsta fart mot Södertälje och bombade in både 0-1 och 0-2 i 1:a perioden. 0-1-målet var lite spektakulärt, för pucken gick rakt genom nätet, men efter mycket om och men godkändes det. SSK stäppade dock upp i 2:a perioden och snurrade på bra när man fick powerplay drygt 5 minuter in i 2:a perioden och där hade Adam Werner i Björklövenkassen mest tur att pucken inte slank in i nätmaskorna bakom honom. Istället kunde Löven göra 3-0 47 sekunder in i 3:e perioden och för matchen var det tråkigt, för det stängde matchen och resten av 3:e perioden blev mest en transportsträcka. Den segern för Björklöven gör att man går upp på 27 poäng och 6:e plats i tabellen. Därmed är man bara 6 poäng bakom Bofors på 2:a plats. Björklöven är verkligen på gång!

I Västerås var Almtuna klart bättre i 1:a perioden, men Markus Dahlbom var tät i kassen och istället kunde Västerås ta ledningen strax innan paus, inte alls särskilt rättvist sett till matchbilden. Kvitteringen lät dock inte vänta på sig. Bara 44 sekunder in i 2:a perioden satte Sebastian Hartman kvitteringen för Almtuna. Almtuna dominerade ännu mer än i 1:a perioden och att det "bara" stod 1-1 kunde Västerås tacka Dahlbom för. Speglade matchbilden gjorde det inte heller i 3:e perioden när Christofer Fish gjorde 2-1 för Västerås efter 5 minuter. Helt ologiskt sett till matchbilden, för almtuna dominerade ganska ordentligt. Kvitteringen kom också några minuter senare, men 3:e gången gillt för Västerås, för efter 15 minuter tog Västerås ledningen på nytt och den här gången kunde man hålla undan hela vägen. 3 blytuna poäng för Västerås. Välförtjänata? Nej, inte direkt, men Markus Dahlbom räddde närmre 50 skott och det var en väldigt stor bidragande orsak till segern.

I Malmö kunde Johan Björk ge Pantern ledning på straff i 2:a perioden. Tez Williamsson var riktigt bra i Panternkassen och gjorde en riktigt grym räddning i 3:e perioden, när Timrå ökade trycket ytterligare för att kvittera. En Timråspelare fick pucken knappt 2m från williamsson och drog till direkt, rakt upp i plocken på Williamsson. Till slut fick dock även han ge sig, precis som Christian Engstrand i Mora, för efter 16:11 i 3:e perioden fick Williamsson kapitulera när Elias pettersson drog till ett stenhårt skott rakt upp i krysset. Matchen gick till förlängning och straffar, en riktig straffrysare. Båda lagen satte den 1:a straffen, båda missade den 2:a, båda satte den 3:e, båda missade den 4:e och 5:e, men i 6:e omgången kunde Jesper boqvist sätta avgörandet för Timrå, som därmed tog extrapoängen och också toppar tabellen igen med 35 poäng, 2 före Bofors.

Matchen på Hovet blev till slut framflyttad, eftersom att Hästen inte han fram till Stockholm och Hovet i tid, p.g.a. snökaoset. Från början skulle matchen ha spelats, men med en försenad start, men så blev det till slut alltså inte. Då måste matchen som senast komma igång kl. 21:00, men så blev det inte. När matchen kommer att spelas istället vet jag inte.


Sjögren gav effekt i Hästen

Vita hästen hade problem och låg sist i Allsvenskan inför fredagens match mot Tingsryd. Lagom till den matchen värvade man dock på målvaktssidan. Pontus Sjögren värvades in och det blev resultat direkt, när Sjögren fick kliva in mellan stolparna efter att Emil Jidskog släppt 2 puckar förbi sig efter 04:27. Sjögren spikade sedan igen enda tills 03:21 i 2:a perioden, då Tingsryd ökade på till 3-1. Hästen reste sig dock igen och Simon Mitman reducerade till 2-3, Tobias liljendahl kvitterade till 3-3 och Rickard Palmberg gjorde 4-3 innan 2:a perioden var slut. Sedan ökade Markus Eriksson på till 5-3 och Liljendahl fastställde slutresultatet till 6-3 i öppen kasse. Enormt skön seger för Hästen, som därmed lämnar jumboplatsen i serien. Man är fortfarande kvar under sträcket, men man står på samma poäng som Västerås över detsamma, nämligen 17. 17 poäng har också södertälje, som är sist. Så jämnt är det alltså i botten av tabellen. Sedan har även AIK 19 och Modo 21 poäng, så det är tätt och jämnt där i botten, minst sagt. Det är det även i toppen, där Tingsryd ikväll förlorade igen, hemma mot just Modo, där Erik Hanses höll 2:a nollan i Modotröjan. Tingsryd är då 3:a i tabellen med sina 30 poäng, samma poäng som Bofors över sträcket har. BIK, som vann med 3-0 mot Pantern i fredags och därmed fuirade man helgen som serieledare. Det var dock en serieledning som Timrå tog tillbaka nu ikväll när man slog Västerås hemma med 1-0, efter att John Westin jort matchens enda mål 10 minuter från slutet.

Helgens samtliga resultat i Hockeyallsvenskan:
Vita hästen - Tingsryd 6-3
Bofors - Pantern 3-0
Västervik - Södertälje 2-0
Almtuna - Mora 1-2 SD
Björklöven - AIK 3-2
Tingsryd - Modo 0-2
Timrå - Västerås 1-0

Efter 5 raka förluster kom den där segern med 2-0 över SSK väldigt, väldigt lägligt för Västervik. Oj så skön den var och man hakar nu på toppen och är bara 1 poäng bakom både tingsryd och Bofors.

Bakom de 4 i toppen skuggar Mora och Pantern med 26 poäng, Almtuna med 25 och Björklöven med 24 poäng. Löven har verklien kommit igång nu efter att Markus Åkerblom tagit över som headcoach. Man har tagit 20 poäng på de senaste 10 matcherna, alltså 2,0 poäng i snitt/match. Det är riktigt starkt och jag tror man kommer fortsätta att klättra. I fredags slog man AIK hemma, efter att Marcus Jonsson blivit matchhjälte för Björklöven när han stänkte in 3-1 06:44 in i 2:a perioden. Det är fortfarande inga marginaler att tala om, serien är oerhört jämn, men man har en av seriens finaste formkurvor, för att inte säga den finaste, så jo, jag tror att Björklöven kommer att klättra ytterligare.

Omgång 14 och 15 av Hockeyallsvenskan 2016/17

2 fulla omgångar har spelats i Hockeyallsvenskan sedan jag rapporterade därifrån senast och såhär har det gått.

Omgång 14:
Västervik - AIK 1-4
Björklöven - Oskarshamn 5-3
Bofors - Mora 5-2
Timrå - Almtuna 3-2
Södertälje - Tingsryd 1-5
Vita hästen - Pantern 2-3
Modo - Västerås 1-0

Omgång 15:
Pantern - Modo 7-4
Mora - Timrå 5-2
Tingsryd - Björklöven 3-4
Oskarshamn - Vita hästen 3-1
AIK - Södertälje 1-3
Västerås - Bofors 5-2
Almtuna - Västervik 5-2

först och främst kan vi konstatera att Västervik har problem. Kanske har verkligheten kommit ikapp dem litegrann. I vilket fall så är det en ordentlig svacka man är i och här kan vi alltså notera 2 nya förluster, 1-4 hemma mot AIK och 2-5 borta mot Almtuna. Inte bra för Västervik, som på de 10 inledande matcherna tog fantastiska 26 poäng. Sedan har det gått 5 matcher till och man står fortfarande kvar på 26 poäng. Man har alltså 5 raka förluster och mest anmärkningsvärt, man läcker ordentligt bakåt, 9 mål bakåt på 2 matcher här, och man gör dessutom inga mål framåt, 3 mål här på 2 matcher. Det är en total kontrast jämfört med inledningen av serien, men konstigt är det egentligen inte. Man är nykomling i ligan och frågan var väl mer hur länge man skulle hålla sig där uppe i toppen. Visst, man kunde ha gjort en Tingsryd och inte dippat alls under hela säsongen, men förra säsongen var något utöver det vanliga och det var väl inget man egentligen skulle hoppas på.

Tingsryd å andra sidan imponerar ordentligt. trots att man har tappat mängder av tongivande spelare från förra säsongen så är man ändå med där i toppen av tabellen. Man är dock inte serieledare längre, för Timrå är förbi på bättre målskillnad. Hur det gick till vet jag dock inte riktigt, för Timrå har slagit Almtuna med 3-2, vände 0-2 efter 1:a perioden till seger där, men sedan förlorat 2-5 borta mot Mora, medan Tingsryd har slagit Södertälje med 5-1 borta och förlorat med 3-4 i Umeå mot Björklöven. Så Tingsryd har +3 på de här 2 matcherna, Timrå -2. Så jag vet inte. Timrå toppar iaf serien med 30 poäng, samma som Tingsryd. Sedan skuggar Bofors med 27 poäng där bakom. Ett BIK som hade chansen att ta över serieledningen inför matchen mot Västerås, men då trillade man dit med klara 5-2 och är kvar 3 poäng bakom toppduon. Västerås å sin sida gjorde det bra i Övik, släppte bara in 1 mål, men Erik Hanses höll sin 1:a nolla i Modo och det där enda insläpta målet räckte därmed för att förlora matchen, men sedan revanscherade sig Henrik Lundberg, även om han fick kliva av i matchen mot Bofors vid ställningen 3-1. Han blev påkörd strax innan och utan att ha sett matchen så gissar jag att det hade med den saken att göra.

AIK fortsätter att blanda och ge. Först seger med 4-1 borta mot Västervik, sedan förlust med 3-1 hemma på Hovet mot Södertälje. Ett SSK som verkligen krigade, rev och slet. Alexander Salin var dessutom riktigt bra då och tog 39 skott och hade en räddningsprocent på över 97%. Wow! Det innebar också att Södertälje lämnade jumboplatsen i serien. Man är fortfarande under sträcket, men står på samma poäng som Västerås över sträcket och har sedan bara 1 poäng upp till Modo, som alltså fortfarande ligger farligt nära sträcket, och sedan ytterligare 1 poäng upp till AIK, som också de fortfarande är utanför topp 8. Det är också Björklöven, men Löven har kommit igång ordentligt, här 5-3 mot Oskarshamn och sedan 4-3 borta mot Tingsryd. De båda segrarna innebär att man bara är 1 poäng bakom just Oskarshamn, som är 8:a i serien. löven är alltså bara 1 poäng från topp 8 och med den här positiva trenden är man garanterat snart uppe på topp 8. Faktum är att det bara är 6 poäng upp till Bofors på 3:e plats, 9 upp till topp 2. Åt andra hållet har man nu 4 poäng ner till SSK under sträcket och 7 ner till Hästen på jumboplatsen. Ett Hästen som inte har det lätt just nu. Det är inte mycket som stämmer där och nu är det 4 poäng upp till Västerås för Norrköpingslaget. visst, det kan svänga fort och det är 37 omgångar kvar, så mycket kan hända, men som det ser ut nu är det inga glädjehopp i Norrköping direkt...

RSS 2.0