Tänk så snabbt det kan vända!

Tänk så snabbt det kan vämda. För ett par tre omgångar sedan såg den där Allsvenska finalplatsen ut att glida oss ur händerna när AIK var 4 poäng före oss, men sedan har det svängt totalt, för vad sägs om följande:

Oskarshamn - AIK 3-2
Leksand - Pantern 3-1

AIK - Västervik 4-7
Almtuna - Leksand 0-9

Bofors - AIK 2-1
Leksand - Tingsryd 5-2

3 raka torsk för AIK och 3 raka vinster för Leksand gör att Leksand nu plötsligt är 5 poäng före AIK med 4 matcher kvar att spela!

Panternmatchen var kanske ingen glimmrande uppvisning, men det räckte för att ta 3 poäng.

Sedan skrämdes det gamla Gränbyspöket all världens väg i onsdags, när Leksand fullständigt pulveriserade Almtuna och vann med 9-0! Detta i en arena som historiskt har varit nästan lika med förlust för Leksands del. Detta samtidigt som AIK bara skulle ta 3 poäng hemma mot Västervik, men så blev det inte.

AIK hade visserligen 1-0 efter den 1:a perioden, men sedan släppte man in 4 mål på 5 minuter i 2:a perioden och närmre 2-4 kom man sedan inte, för Västervik gjorde 3 raka mål till och AIK buades ut av sina egna fans.

Samtidigt inledde Emil Bemström målskyttet i Uppsala och därefter följde i tur och ordning Olle Alsing, Johan Porsberger, Daniel Pietta, Porsberger igen, Marcel Müller, Mattias Ritola, Porsberger för 3:e gången och så Jesper Ollas som satte 0-9-pucken i nät bakom Arvid Ljung med 02:43 kvar att spela.

Det var alltså 7 olika målskyttar, stor spridning, och det är bra! 3 kassar på Porsberger, 1+2 på Müller och 1+1 på både Pietta och Ritola. Förstakedjan levererar och det är bra, men det var inte bara de som drog lasset här. 0+3 på både Anton Öhman och Oscar Lang och dessutom 1+1 på Jesper Ollas, det är hbra, mycket bra!

På en och samma kväll vände Leksand alltså helt på steken och plötsligt var man 2 poäng före AIK och hade dessutom vänt målskillnaden till sin fördel. Innan kvällen hade AIK +26 och Leksand +15. Efter kvällen hade AIK +23 och Leksand +25.

på samma spår fortsatte det nu i helgen, då AIK på nytt föll mot ett vilt kämpande bottenlag, nämligen Bofors, som tog 3 blytunga poäng i bottenstriden.

Det lyckades dock inte Tingsryd göra, trots att man kvitterade Leksands ledning 2 gånger. I slutenden var det ändå Leksand som var starkast och när Alex Friesen gjorde 3-2 med drygt 8 minuter kvar att spela, då orkade inte Tingsryd resa sig igen och Ritola och Grönberg stängde sedan butiken med 4-2 och 5-2 innan matchen var över.

Det innebär nu alltså att Leksand är 5 poäng före AIK och dessutom 6 plusmål före.

Ingenting är klart än så länge, men vi kan väl säga som så, att om Leksand vinner matchen på tisdag mot just AIK, på ett troligtvis fullsatt och kokkande Hovet, då är nog saken klar. Vinner AIK där, då är man ändå 2 poäng bakom med 3 matcher kvar att spela och då har Leksand dessutom Timrå kvar, så då ser det inte lika ljust ut, men vinner Leksand på tisdag, då är man 8 poäng före med 9 kvar att spela om och det ska inte AIK kunna ta igen.

Så, det är en rejäl nyckelmatch på tisdag och det är Leksand som sitter i förarsätet och AIK som har kniven mot strupen. Det trodde jag inte för några omgångar sedan...

I bottenstriden fortsätter som sagt BIK att gå bra. 3 poäng mot AIK och dessförinnan 3 poäng mot Tingsryd i ett viktigt bottenmöte. Detta samtidigt som Troja plockade 3 poäng i Norrköping och följde upp det med 1 poäng hemma mot Pantern. Västervik tog 3 blytunga på Hovet och knep sedan bonuspoängen även mot Timrå när man vann i sudden.

på de 2 senaste matcherna har bottenlagen alltså:

Bofors 6 poäng
Västervik 5 poäng
Troja 4 poäng
Tingsryd 0 poäng

Det gör att TAIF är ny jumbo i serien och att BIK har lämnat den platsen för första gången på jag vet inte hur länge. BIK är fortfarande under sträcket med sina 62 poäng, det är 3 poäng upp till Västervik och Troja, som båda står på 65, men för Tingsryd börjar goda råd bli dyra. Det är 6 poäng upp till lagen över sträcket och det är bara 12 poäng kvar att spela om. Behöver jag ens säga att matchen mot Björklöven på tisdag i princip måste vinnas för att man ska ha en chans att kravla sig över sträcket?

Det är roliga och spännande hockeytider vi har framför oss nu!

Det drar ihop sig...

Leksand har spelat 2 matcher under veckan och det har blivit 50/50, en vinst och en förlust.

Först torskade man i Norrköping i onsdags, trots att man hade 2-0 efter 1:a perioden.

Det var 2-2 efter 2 spelade perioder och sedan avgjorde Hästen i 3:e, trots att man bara sköt 4 skott på mål. Kort och gott kändes det som att Leksand slarvade bort det där...

Detta samtidigt som AIK och Timrå möttes i en riktig holmgång, där vi blåvita höll stenhårt på Timrå, som vid vinst visserligen skulle segla ifrån i toppen, men där AIK vid seger skulle vara 5 poäng före Leksand.

Nu hade AIK 3-0 efter 1:a perioden. det kunde ha varit mer än så. Timrå reducerade visserligen i 2:a och det stod 4-2 efter 2 spelade perioder.

Sedan åt Timrå upp det avståndet genom 2 mål på 5! sekunder! Det mesta talade alltså för Timrå där och då, men det var ändå AIK som gjorde 5-4. Timrå gav sig dock inte och det var 5-5 efter full tid. Till slut vann AIK på straffar och det var väl på sätt och vis bra för Leksand, för det innebar att AIK "bara" var 4 poäng före Leksand.

Sedan blev det vinst för Leksand i fredags, när man mötte Pantern hemma i Tegera.

Det var ingen övertygande historia, men det räckte den här gången, Pietta/Müller gjorde poäng för 3:e matchen i rad och Robin Rahm debuterade i kassen och räddade 34/35 skott och hade en räddningsprocent på över 97%. Precis den start han behövde!

Timrå vann på nytt, 2-0 mot Södertälje, och seglar ifrån ytterligare i toppen. Man är nu 8 poäng före AIK och 9 poäng före Leksand under sträcket, för jo, på nytt höll vi blåvita tummarna för AIK's motståndare och mycket riktigt. Oskarshamn knep en enormt viktig seger med 3-2 mot AIK och håller sig därmed över slutspelsseriesträcket, samtidigt som Leksand som sagt bara är 1 poäng bakom AIK nu igen. Mycket viktigt!

Det är dock inte bara kring det Allsvenska finalsträcket som fighten lever. Den lever även kring slutspelsseriesträcket och det nedre kvalsträcket.

Kring slutspelsseriesträcket är det bara 8 poäng mellan Pantern på 4:e plats och Södertälje på 10:e. 8 poäng är visserligen ganska mycket när det bara är 18 poäng kvar att spela om, men kokar vi ner det lite så är det bara 2 poäng mellan SSK och Hästen över sträcket och sedan ytterligare 2 poäng upp till Björklöven på 6:e plats, som trots ett massivt skottövertag ändå föll med 1-2 hemma mot just Vita hästen tidigare idag. Viktigt för Hästen, som däermed klättrar upp på just den där 8:e platsen, eftersom att Modo också lite oväntat föll borta mot Troja igår med 3-2. Ett Troja som kämpar förbrilt för att undvika negativt kval och just nu är man över det sträcket med sina 61 poäng.

Under sträcket är just nu Tingsryd och Bofors,, som alltjämt är sist, men BIK har fått upp farten här på slutet och tog poäng mot Pantern tidigare i veckan och tog även 2 pinnar mot Almtuna igår. 4 poäng på 2 matcher för BIK är bäst av lagen där i botten. Värre ser det ut för Tingsryd, som först tappade 2-0 till förlust med 3-4 mot Oskarshamn och sedan en tung, tung förlust i bottenmötet med Västervik med 4-1, vilket gör att Västervik också har klättrat förbi TAIF.

Härnest är det ett riktigt viktigt bottenmöte mellan Tingsryd och Bofors på onsdag, samtidigt som Troja möter Hästen borta och Västervik har AIK borta. Jag tror Troja har större chans än vad Västervik har där, men Västervik får gärna vinna, för samtidigt som AIK har Västervik hemma har Leksand Almtuna borta och den blir inte lätt för LIF. Almtuna har ju inte varit något favoritmotstånd för Leksands del direkt och särskilt inte i Gränbyhallen...

Det är viktiga matcher här nu mot slutet av säsongen. Leksand har dessutom både AIK och Timrå kvar att möta. Det är nog inte helt otänkbart att det till stor del kommer att avgöras där, i synnerhet i matchen mot AIK på Hovet. Oj, oj, oj, den blir galet viktig, men först är det som sagt Almtuna borta och sedan Tingsryd hemma för Leksand. 3 poäng där är ett absolut minimum. Det får gärna bli 6/6 poäng där.

Transferdeadline närmar sig och det händer saker även i Leksand

På torsdag är det transsferdeadline och det rör på sig en hel del i Leksand. För en tid sedan lånades Fredrik Forsberg ut till Bofors. Där har han hittills gjort succé och öser in poäng. Till samma klubb går nu även Isak Skedung. Han har haft svårt att få speltid i Leksand och väljer nu själv att gå till BIK, för att helt enkelt få mer speltid och jag blir inte förvånad om även han kommer ösa in poäng i Karlskogalaget. Även William Wikman har valt att gå till en annan klubb för att få mer speltid, men för honom handlar det om Kristianstad i Hockeyettan, där han presenterade sig direkt i helgen, när han gav KIK ledningen med 1-0 i 1:a perioden. Det var förövrigt en match som var helt galen. Kristianstad såg ut att ha avgjort den redan i 1:a perioden, för då hade man 5-0 på tavlan, men Huddinge gjorde 0-5 i 2:a perioden och fastställde sedan slutresultatet 5-6 i 3:e perioden. Snacka om vändning! Det stannar dock inte där, för dessvärre lämnar även Fredrik Lindgren Leksand och är klar för Skellefteå. Anledningen är privata skäl och det är givetvis en enormt tung smäll för Leksand. Visst, "Linkan" har kanske inte varit strålande bra hela säsongen, haft problem med sjukdomar och mindre skavanker, men det är ju nu under de kommande veckorna som hans rutin och trygghet hade behövts som allra mest. Så klart det är en tung förlust för Leksand och absolut inte vad laget behöver. Vi ska dock inte utesluta en ersättarre för Lindgren, men goda råd är dyra för Leffe C, som ju numera både agerar huvudtränare och sportchef i Leksand. Är det bara spelare som har försvunnit då? Nej, givetvis inte. Som jag har skrivit innan har man förstärkt lagets offensiv med den tyska superduon Marcel Müller och Daniel Pietta. De har än så länge bara gjort en match i klubben, men har redan presenterat sig med 1+0 resp. 0+1 i poängkolumnen. Återstår att se om de båda herrarna är den pusselbit som får Leksandsmaskinen att tugga igång igen... Man har även förstärkt på målvaktssidan, efter den senaste tidens svajiga målvaktsspel. Det är förvisso svåra matcher Tex har fått spela, där Leksand har haft ett ordentligt övertag i stort sätt i varje match, men ändå inte lyckats göra mål. Då blir det svårt att hålla fokus som målvakt, när man inte har så mycket att göra, och så sticker motståndarna upp i en kkontring och så blir det mål. Tex har en grym nivå, det vet vi, men på slutet har det svajat och jag satte redan innan säsongen ett litet frågetecken för målvaktssidan. En ytterligare målvakt har jag med andra ord förespråkat länge och nu är han äntligen på plats. Vem är det då som är på plats? Det är den förre AIK-målvakten Robin Rahm. Rahm var riktigt bra i AIK det året när de kvalade mot Karlskrona, 2016, så vi får se om Rahm kan tillföra en ytterligare dimmention i målvaktsspelet, framförallt kanske lite mer rutin än vad som finns där nu. Det är ungefär där vi står idag, med 2 dagar till deadline.

Vänder det nu?

Leksand har spelat 2 matcher sedan jag skrev senast, borta mot Troja och hemma mot Modo.

Bortamatchen mot Troja blev ett riktigt bottennapp.

Det stod 0-0 efter den 1:a perioden, men sedan tog det bara 14 sekunder innan Troja tog ledningen i 2:a. 2-0 kom kort därefter och även om Alex Friesen fick in en reducering så gjorde Troja snabbt 3-1 och innan perioden var över stod det 5-1 på tavlan. Ändå hade Troja bara skjutit 8 skott. 5 mål på 8 slkott är inte bra. inte bra alls och Tex svajar i kassen. Nu är det givetvis inte bara hans fel, backarna ger honom inte direkt någon arbetsro heller, så även om han kanske skulle ha plockat något av målen så går det inte bara att belasta honnom för den bedrövliga insatsen.

Matchen slutade till slut 6-1 och Leksand var aldrig ens nära att vända på steken. Ett riktigt jäkla bottennapp. Dessutom vann Timrå med 0-1 i Uppsala, efter att John Westin gjort målet redan efter 12:41 i 1:a perioden. Sådan tur var för Leksands del tappade AIK iaf poäng mot Tingsryd, men 2 pinnar blev det ändå för Gnaget, som därmed var 2 poäng före Leksand i tabellen.

I fredags var det dags för hemmamatch i Tegera mot Modo. 5352 åskådare fanns på plats och naturligtvis var det många ögon som riktades mot tyskduon Marcel Müller och Daniel Pietta, som gjorde debut.

Modo tog ledningen efter bara några minuters spel och återigen hamnade Leksand alltså i underläge och återigen sköt man skott på skott, utan att få utdelning. Enda tills i 2:a perioden. Då kom plötsligt en målexplossion och Leksand gick från 0-1 till 4-1 på 8 minuter. målen i tur och ordning signerade Olle Alsing, Daniel Pietta, Johan Porsberger och Matt Carey.

Därefter blev det inga fler mål under matchen och Leksand vann alltså med 4-1. En oerhört skön seger och tyskarna levererade direkt. Vänder det nu? Det är frågan vi ställer oss och början till ett svar på den frågan får vi kanske imorgon, då Leksand åker till Norrköping och gästar Vita hästen.

Ännu mer oroande...

6 matcher har Leksand spelat sedan senast jag skrev. Då skrev jag att det fanns fog för viss oro med tanke på hur spelet såg ut och tyvärr måste jag säga att det fortfarande ser lika illa ut och det är därmed ännu mer fog för oro, för nu börjar det dra ihop sig på riktigt. Det är faktiskt bara 10 omgångar kvar av grundserien och just nu parkerar Leksand på 2:a plats med 73 poäng, men AIK, som spelar sin 42:a match imorgon hemma mot Almtuna, kan gå förbi om man vinner, så Leksand sitter definitivt inte säkertt på något sätt och det är bl.a. det som gör mig så frustrerad just nu, att man har haft chansen under de här senaste matcherna att koppla ett rejält grepp om den där Allsvenska finalen, men då har istället spelet svajat något oerhört och det har varit allt annat än övertygande. Framförallt är det ineffektivt som jag vet inte vad. Det märks och syns på killarna att de också är frustrerade, det kuggar liksom ingte i och självförtroendet finns inte heller där. Ungefär som i början av säsongen. Så nog finns det fog för oro alltid, ordentligt fog...

Visserligen har man tagit 9/18 poäng på de här 6 matcherna, men bara det är egentligen alldeles för dåligt. Det ger bara ett snitt på 1,5 poäng/match. Det är inte uruselt, men för topp 2 räcker det inte.

Matchbilderna ser i stort sätt likadana ut, Leksand dominerar inte sällan rent spelmässigt, skapar mängder av chanser och krossar motståndarna rent skottmässigt, men ineffektiviteten är brutal just nu.

Såhär har det sett ut de 6 senaste matcherna, med skottstatistiken inom parentes:

Leksand - Bofors 2-0 (29-34)
Leksand - Oskarshamn 4-5 (25-27)
Västervik - Leksand 1-4 (24-36)
Leksand - Västervik 4-1 (44-21)
Södertälje - Leksand 3-0 (18-32)
Leksand - Björklöven 2-4 (41-12)

Mot Bofors gjorde Tex faktiskt en riktigt bra match. Det var han som långa stunder räddade kvar Leksand när det länge stod 0-0. Oscar Lang gjorde sedan båda Leksands mål och det var en sådan där lättnadsseger, med tanke på att man hade 3 raka förluster innan den martchen och bara 1/9 poäng på dessa 3 matcher. Tar man med de 3 matcherna i ovan nämnda beräkning så har Leksand alltså bara tagit 10/27 poäng de 9 senaste omgångarna och det är definitivt inte godkänt.

Det var i vilket fall en skön vinst över BIK och den skulle följas upp med ännu en seger på hemmaplan var det tänkt, men så blev det inte. Oskarshamn hade 4-1 halvvägs in i matchen. Då vaknade Leksand och körde över IKO resten av matchen. Tobbe Forsberg gjorde 2-4 där i mitten av matchen och Ritola och samme Tobbe Fopp gjorde sedan 3-4 och 4-4 i 3:e perioden.

Då trodde jag Leksand skulle vända på steken eller åtminstone ta poäng. Hade man gjort det, då hade matcherna efter kanske sett annorlunda ut, men nu gjorde istället Oskarshamn 5-4 med mindre än 3 minuter kvar att spela och det blev inga poäng för Leksand.

Det blev det dock tack och lov mot Västervik. 6/6 poäng, men det var inte så övertygande som det ser ut. 4-1 på bortais satt långt in, det var inte förrän andra halvan av matchen som det lossnade där också, precis som mot Oskarshamn, och i hemmamötet med Västervik höll Viktor Östlund på att växa fram till ett spöke för Leksand. Han gjorde flera idioträddningar och trots 14-5 i skott efter den 1:a perioden var det ändå Västervik som ledde med 0-1. Sedan vände Leksand visserligen på steken och vann med 4-1, men imponerande och övertygande var det inte. Poäng är dock poäng, oavsett hur det ser ut.

Sedan kom vi till Södertälje i onsdags och det blev ett rent elände. Skotten säger att Leksand var överlägsna och visst skapade man, särskilt när SSK hade 2-0 och Leksand gick för en reducering. Då gjorde istället Södertälje 3-0, vilket man kunde ge sig fan på med den matchbilden och den ineffektiviteten som de blåvita hade, och sedan var den matchen körd. Christopher Bengtsson gjorde förövrigt SSK's alla 3 mål och trots att Leksand vann skotten med 12-4 i 3:e perioden så lyckades man alltså inte göra ett enda mål.

Och så matchen nu ikväll. Hemma mot Björklöven. Ett Björklöven som har varit lite av ett spöke under säsongen och det fortsatte man att vara nu. Leksand var fullständigt överlägsna, hade 15-2 i skott efter 1:a perioden, men vet ni vad det stod på tavlan? 0-2. Löven hade alltså skjutit 2 skott och gjort mål på båda. Faktum var att man inte ens hade skjutit 2 skott, för det ena målet var på straff.

Leksand reducerade visserligen i 2:a perioden, men med tanke på hur stort man dominerade så borde man både ha kvitterat och vänt matchen där, men så blev det inte och det syns så extremt tydligt att det är ett lag i motgång just nu. Ingenting stämmer. Det kuggar inte i. Man bränner frilägen. Puckar hoppar över bladen. Puckar studsar fel. Marginalerna är emot oss hela tiden, ungefär som det var förr om åren i kvalserien. Här hade man bl.a. en puck som gled längs mållinjen, touchade stolpen och ut igen, en annan puck som Adam Werner i Lövenkassen på något sätt lyckades rädda på mållinjen när halva arenan redan hade rest sig upp och sträckt armarna i skyn för mål.

Nej, ingenting stämmer just nu och det är oroande. Jag skrev i förra inlägget att jag hoppades att det berodde på att killarna är nertränade och att det släpper snart. Jag hoppas fortfarande på det, men problemet är att man inte har råd med det just nu. Det är bara 10 matcher kvar av grundserien, 30 poäng och varje poäng är dödsviktig för att man ska nå den där Allsvenska finalen. För missa den, det vill vi verkligen inte göra! Då hamnar vi i en slutspelsserie tillsammans med typ Almtuna, Södertälje, Modo och Björkklöven, där just Almtuna och Löven har varit riktiga spöken för oss den här säsongen. Det skulle inte alls kännas bra.

Nej, den Allsvenska finalen måste vara målet, men ska vi nå dit, då måste en förändring ske. Det måste hända något...

Något kommer nu ocks att hända. Efter matchen ikväll presenterade föreningen nämligen den tyska superduon Daniel Pieta och Marcel Múller, som har sprutat in poäng i den tyska ligan och som är aktuella för VM senare i år. Därför vill de spela matcher och eftersom att Krifield, där de kommer ifrån, är avsågat i DEL, så väljer de nu Leksand. Känns med andra ord inte som några killar som spelar för skölden, men de kan producera och det behöver vi verkligen just nu. Samtidigt är det alltid en risk att plocka in spelare i truppen såhär sent och störa gruppdynamiken, men å andra sidan ser det inte särskilt harmoniskt ut just nu, så det känns inte som att det kan göra det sämre. Förhoppningsvis bara bättre och förhoppningsvis kan de båda tyska herrarna bidra till att lagmaskinen börjar tugga igång igen, för är det något vi behöver så är det just det!

Koll på Hockeyettan

Jag brukar ju alltid ge er en liten sammanfattning av Hockeyettan där kring jul, innan Allettorna drar igång. Så blev det inte riktigt i år, men bättre sent än aldrig, så här kommer en kort sammanfattning av hur det gick i höstens grundserier i Hockeyettan.

Norra

1, Piteå 53p +65
2, Östersund 44p +34
3, Kalix 41p +30
4, Örnsköldsvik 40p +30
5, Boden 34p +12
6, Vännäs 28p -8
7, Asplöven 25p -2
8, Kiruna 23p -19
9, SK Lejon 17p -32
10, Sollefteå 14p -53
11, Teg 10p -57

Piteå vann serien ganska klart och det var inte heller någon större kamp kring sträcket för att ta sig till Allettan eller inte. Kul dock att nykomlingen i Hockeyettan, Boden, direkt går in och tar för sig såpass att det t.o.m. räckte för en plats i Allettan. Kul!

Mindre kul var det för Teg och Sollefteå, som båda hade en riktigt tung höst och som jag tror får kämpa för att hålla sig kvar i Hockeyettan. Sollefteå var dessutom det enda lag som släppte in över 100 mål, närmare bestämt exakt 100st. Minst mål släppte Östersund in, 33st, men flest mål gjorde Piteå, 99st. Minst mål framåt gjorde också Teg, 31st på 20 matcher. Det är alltså bara 1,55 mål/match i snitt.

Västra

1, Västerås 54p +54
2, Lindlöven 51p +27
3, Mariestad 47p +32
4, Borlänge 46p +41
5, Skövde 43p +8
6, Köping 36p +15
7, Kumla 28p -13
8, Forshaga 26p -18
9, Grums 23p -15
10, Enköping 20p -16
11, Arboga 18p -32
12, Surahammar 4p -83

Inte heller här blev det särskilt spännande kring sträcken. Västerås tar hem serien, men inte speciellt överlägset. Lindlöven överraskar och slutar 2:a och sedan följer även Mariestad, borlänge och Skövde med till Allettan, där det just nu är ett riktigt getingbo, där 3 av dessa 5 lag ingår. Det är Borlänge som just nu toppar med 25 poäng, samma som Västerås. 2 poäng bakom skuggar Piteå och ytterligare 3 poäng bakom har vi Mariestad. Kul är det att Boden fortsätter att hänga med bra, även på den här nivån. Man har 16 poäng, dessutom med en match mindre spelad. Den spelar man mot Kalix, som är 7:a med 14 poäng. En väldigt viktig match alltså, men om Boden vinner där, då är man bara 6 poäng bakom Borlänge och Västerås i toppen. Desto sämre går det för Lindlöven, som verkar ha tappat allt från höstens grundserie. Här i Allettan har man bara mäktat med en seger under ordinarie matchtid och har bara skrapat ihop 4 poäng. Med det är man bara före Örnsköldsvik, som har 2 pinnar.

Tillbaka till höstens grundserier.

Hade Teg och Sollefteå det jobbigt i Norra serien så är det ingenting mot vad Surahammar hade här. Man klarade ju sig kvar i Hockeyettan genom kval i våras, där Åker/Strängnäs ramlade ur, men där båda dessa var rejält avsågade tidigare under säsongen. Frågan är om det är Surahammars tur att trilla ur nu? Jag tror tyvärr att det är mycket som tyder på det. 29 gjorda mål på 22 matcher är inte bra och ger ett snitt på 1,38 mål/match. Det vinner man inte många hockeymatcher på, särskilt inte när snittet bakåt är hela 5,1. Så nej, Surahammar har mycket att jobba på inför kvalet i vår, för det har jag svårt att se att man ska undvika. Man ligger just nu sist i fortsättningsserien med just 4 poäng och en målskillnad på 11-27 (-16) på 7 matcher. Det är ett betydligt bättre snitt än i höstas, men det är å andra sidan sämre lag man möter här. Det är det dock man kommer möta i ett troligt kval också, så kanske finns det hopp för Surahammar ändå...

Östra

1, Huddinge 57p +58
2, Hudiksvall 53p +47
3, Visby 49p +28
4, Väsby 42p +21
5, Valbo 38p +13
6, Nyköping 30p -9
7, Nacka 28p -22
8, Hammarby 26p -8
9, Vallentuna 22p -25
10, Sollentuna 20p -43
11, Hanviken 17p -31
12, Wings 14p -29

Huddinge vinner serien i år igen och inte heller här var det så dramatiskt kring sträcket. Valbo var 8 poäng före Nyköping, som konkade för några år sedan och numera heter Nyköpings HF ungdom. Kul att de är med igen och kul att nykomlingen Valbo, precis som Boden, går in direkt och tar för sig såpass att det räcker till Allettan. Där är man just nu sist på 8 poäng efter 12 spelade omgångar, men det är bara en poäng upp till Visby över det nedersta sträcket som innebär att man får spela vidare i playoff efter att Allettan avslutats.

Södra

1, Kallinge 53p +46
2, Kristianstad 46p +45
3, Nybro 46p +25
4, Vimmerby 44p +26
5, HC Dalen 43p +11
6, Tranås 42p +31
7, Halmstad 32p -8
8, Hanhals 31p -1
9, Helsingborg 20p -32
10, Tyringe 14p -50
11, Grästorp 13p -47
12, HA 74 Sävsjö 12p -46

Kallinge vinner faktiskt serien ganska klart, 7 poäng före Kristianstad. Kristianstad är dock enda laget i serien som gör över 100 mål, nämligen 102st. Kallinge släpper dock in minst mål, 43st. Det att jämföra med stackars tyringe som var enda laget som släppte in över 100 mål, 105st.

Här blev det också lite spännande kring sträcket, där Dalen faktiskt tar den sista Allettanplatsen och ser till att Tranås, som flerrtalet år spelat playoff för att nå kvalserien, missar Allettan och nu får spela fortsättningsserie. Det var i näst sista omgången som det avgjordes kan man säga, för då föll Dalen hemma mot Kristianstad med 4-2. Tranås hade då chansen att gå förbi och det hade man också gjort om man hade vunnit under ordinarie matchtid. Nu vann man bara hemma mot Vimmerby på straffar och då var man 1 poäng bakom inför sista omgången. Så chansen fanns fortfarande kvar, men i sista omgången vann både Dalen och Tranås, så då blev det Dalen som tog den där platsen, med minsta möjliga marginal. Där parkerar Dalen just nu på 6:e plats med 12 poäng. Det är bara 3 poäng bakom Kallinge, som har det lite tyngre nu och ligger 5:a. Toppar Allettan gör Kristianstad på 27 poäng, samma som Huddinge. Tranås leder just nu också fortsättningsserien med 27 poäng, men bara 3 poäng före Halmstad, så överlägsna är man inte.

Allettorna spelas nu alltså enligt följande:

Allettan Norra

Piteå
Östersund
Kalix
Örnsköldsvik
Boden
Västerås
Lindlöven
Mariestad
Borlänge
Skövde

Allettan Södra

Huddinge
Hudiksvall
Visby
Väsby
Valbo
Kallinge
Kristianstad
Nybro
Vimmerby
HC DalenDatumen för kvalen i vår

Det drar ihop sig, mina damer och herrar, det är faktiskt inte så långt kvar tills den där intensiva och roliga delen av året, då när alla kval och slutspel ska avgöras. Faktum är att det bara är drygt 1 månad kvar dit. 9 mars drar det nämligen igång. Då spelas match 1 i den Hockeyallsvenska finalen, men mer om det längre ner.

Här tänkte jag nämligen ge er datumen för när allt ska avgöras.

Såhär ser det ut:

Slutspelsserien

Den spelas alltså mellan lag 3-8 i Allsvenskan, just nu AIK, Pantern, Almtuna, Björklöven, Oskarshamn och Södertälje. AIK, som är 3:a just nu, hade gått in i den här serien med 3 bonuspoäng. Pantern hade haft 2 poäng med sig in, Almtuna 1 poäng och Löven, IKO och SSK hade haft 0.

Serien spelas som en rak serie och bara vinnaren får sedan spela vidare i "Playoff".

Datumen är enligt följande:

Omgång 1

Lördag 10 mars

Omgång 2

Måndag 12 mars

Omgång 3

Onsdag 14 mars

Omgång 4

Fredag 16 mars

Omgång 5

Söndag 18 mars

Hockeyallsvenska finalen

Spelas i bäst av 5 mellan 1:an och 2:an i Allsvenskan, just nu Timrå och Leksand. 1:an har hemmaplansfördel, startar hemma och får en ev. 5:e och avgörande match på hemmais. Vinnaren är sedan klart för direktkval mot jumbon i SHL, just nu Karlskrona. Förloraren ställs mot vinnaren i ovan nämnda Slutspelsserie i ett "Playoff" i bäst av 3.

Datumen för den Hockeyallsvenska finalen är följande:

Fredag 9 mars
Söndag 11 mars
Tisdag 13 mars
Torsdag 15 mars
Lördag 17 mars

Playoff

Spelas alltså mellan förloraren av den Hockeyallsvenska finalen och vinnaren av Slutspelsserien i bäst av 3. Vinnaren är klart för direktkval mot lag 13 i SHL, just nu Mora. Förloraren har spelat klart för säsongen.

Datumen för Playoff är följande:

Måndag 19 mars
Onsdag 21 mars
Fredag 23 mars

Direktkvalet

Sedan är det då dags för det stora, nämligen Direktkvalet, där Leksand åkte ur mot Malmö 2015, gick upp mot Modo 2016 och åkte ur mot Mora 2017. Direktkvalet spelas i 2 matchserier i bäst av 7, där lag 14 i SHL möter vinnaren av den Hockeyallsvenska finalen och där lag 13 i SHL möter vinnaren av Playoff. Noterbart för i år är att kvalet ligger något senare jämfört med tidigare år, ungefär en vecka senare, men så är det med hela slutspelet, eller vad vi ska kalla det. Allt ligger ungefär en vecka senare i år jämfört med tidigare år.

Datumen för Direktkvalet är hursomhelst följande:

Omgång 1

Söndag 25 mars: Lag 14 SHL – HockeyAllsvensk mästare
Måndag 26 mars: Lag 13 SHL – Segraren i playoff

Omgång 2

Tisdag 27 mars: HockeyAllsvensk mästare – Lag 14 SHL
Onsdag 28 mars: Segraren i play off – Lag 13 SHL

Omgång 3

Torsdag 29 mars: Lag 14 SHL – HockeyAllsvensk mästare
Fredag 30 mars: Lag 13 SHL – Segraren i playoff

Omgång 4

Lördag 31 mars: HockeyAllsvensk mästare – Lag 14 SHL
Söndag 1 april: Segraren i play off – Lag 13 SHL

Omgång 5

Måndag 2 april: Lag 14 SHL – HockeyAllsvensk mästare
Tisdag 3 april: Lag 13 SHL – Segraren i playoff

Omgång 6

Onsdag 4 april: HockeyAllsvensk mästare – Lag 14 SHL
Torsdag 5 april: Segraren i play off – Lag 13 SHL

Omgång 7

Fredag 6 april: Lag 14 SHL – HockeyAllsvensk mästare
Lördag 7 april: Lag 13 SHL – Segraren i playoff

Så ser det alltså ut, så nu kan snart det roliga börja, men först ska både SHL och Hockeyallsvenskan avgöras och det är på intet sätt avgjort någonstans, varken i SHL eller Allsvenskan. Så det är en väldigt rolig period vi har framför oss nu!

RSS 2.0