Nyckelmatch i Timrå

En riktig nyckelmatch var det i E.on arena under torsdagen. Vid Timråseger skulle man bara vara 3 poäng bakom Leksand igen och det skulle kanske kunna skapa lite nerver hos de blåvita i jakten på Elitserien. Vid Leksandsseger skulle man vara 9 poäng före 3:an Timrå, med 9 poäng kvar att slåss om. Timrå krigade med andra ord för att behålla sitt Elitseriekontrakt, medan Leksand kämpade för att sno åt sig detsamma, efter 7 års väntan.

Det var dock hemmalaget som öppnade matchen klart bäst. Man skapade mängder av chanser nere mot Oscar Alsenfelt i Leksandsmålet och man skulle också ta ledningen, drygt 7 minuter in i perioden. Johan Andersson tryckte dit ledningspucken för hemmalaget, som sedan kunde spela på ledningen perioden ut. Självklart fick man ännu mer energi av målet och trummade på rejält mot Leksandsmålet. De blåvita gick inte alls att känna igen mot tidigare matcher, Timrå ägde spelet totalt, men en mycket stabil Oscar Alsenfelt höll kvar Leksand i matchen.

I den 2:a perioden kom Leksand ut som ett helt nytt lag. Plötsligt spelade man ut och alla knutar av nervositet och spänning verkade plötsligt ha släppt. Man skapade chans på chans nere hos Bellissimo i Timråkassen, som dock hade repat sig rejält och skaffat sig ett betydligt bättre självförtroende än han hade under inledningen av serien. Nollan nere i Ängelholm bidrog nog i stor grad till detta, men här skuulle han få ge sig. Filip Forsberg snärtade upp pucken i krysset bakom Bellissimo och det var kvitterat fram till 1-1, efter 4:26.

Bara minuten senare kom också ledningspucken för de blåvita. Johan Ryno snärtade även han upp den i krysset bakom Bellissimo och plötsligt var det Leksand som hade vänt på steken och nu förde matchen och kunde spela på sin ledning. Timrå hade helt tappat initiativet som man skaffade sig i 1:a perioden, där man också tog ledningen och kunde spela på den. Nu fick man istället jaga, men Alsenfelt var som en mur där bak och man lyckades inte få in pucken i nät bakom honom.

Istället var det Leksand som skulle utöka sin ledning fram till 1-3, knappa 2 minuter från paus. Ännu ett sådant där psykologiskt viktigt mål, för jag vet inte vilken gång i ordningen den här kvalserien.

Timrå kom dock tillbaka innan paussignalen ljöd. Bara 13 sekunder senare kunde Radek Smolenak trycka in 2-3 bakom Alsenfelt. Leksand hade dock fortfarande ledningen inför den sista perioden.

Där skulle man öppna på bästa tänkbara sätt. Efter bara 01:02 smällde Patrik Hersley in 2-4 för gästerna och bortaklacken hoppade av ren lycka.

Än var det dock långt kvar och glädjen skulle bli kortvarig. Även denna gång kom Timrås reducering kort efter Leksands mål. Nu var det 52 sekunder mellan målen och ännu en gång var det Radek Smolenak som var målskytt för hemmalaget och återigen hade vi en enmålsledning för Leksand, 3-4.

När Jakob Blomqvist stänkte in 3-5 för Leksand med knappt halva perioden kvar orkade dock hemmalaget inte resa sig igen och de sista minuterna av matchen blev rena målkavalkaden för de blåvita. Bergenström sköt 3-6 för Leksand, assisterad av ingen mindre än Oscar Alsenfelt i mål, Jakob Blomqvist satte 3-7 i nät och Pär Edblom slog den definitiva spiken i Timråkistan, med 2:42 kvar av matchen. Timrå rasade ihop fullständigt och det syntes på isen. Vid 3-5 kände man att det var tungt och vid 3-6, då gav man upp. 5 mål För Leksand i slutperioden kan tyckas mycket, men när ett lag slutar spela sådär, när ingenting går deras väg och när matchen är definitivt körd, då blir det lätt att det rinner iväg. Vid ett av målen hade Bellissimo t.o.m. lämnat kassen, för att Timrå skulle få spela 6 mot 5, men leksingarna uppmärksammade det inte först och inte heller Timråkillarna tycktes ha riktig koll på det. Det var då Jens Bergenström gjorde 3-6. Bellissimo visste inte om han skulle in på isen eller inte, kommunikationen brast totalt mellan honom, spelarna och ledarna och Bergenström kunde enkelt skjuta 3-6 för Leksand. Då kände Timråkillarna att det var definitivt körd.

3 poäng till för de blåvita alltså, som därmed är så gott som klara för Elitserien nu, med 3 omgångar kvar att spela. 9 poäng ner till Timrå och 24 mål. Det ska Medelpadingarna inte kunna ta in. Så, Elitserien 2013/14, here we come! Äntligen, efter alla dessa år av misslyckande, försök efter försök, misslyckade lagbyggen, miljonkostnader och spelare som inte har hållt hela vägen. nu har man byggt detta laget från grunden, det är många egna spelare och man har svetsat samman detta laget under 2 säsonger nu och det har slutligen gett frukt. Leksands IF är så gott som klara för Elitserien!

Ett lag som dock är helt till 100% klara för Elitserien, det är Örebro, efter följande resultat:

Rögle - Örebro 2-5
Västerås - Södertälje 1-0

SSK såg länge ut att bärga sin 4:e, ev. 5:e poäng från denna kvalserien, men icke. Med drygt 4 minuter kvar att spela kunde Matt Fornataro slå in det matchvinnande målet bakom Sebastian Idoff i Södertäljekassen, som annars hade gjort en bra match. Det räckte dock inte hela vägen. SSK har haft det motigt redan från 1:a matchen i denna kvalserien, ungefär som Leksand har haft under flertalet av de senaste 6 säsongerna. Det har varit nära vid ett par tillfällen, men marginalerna har inte riktigt funnits där, puckarna har inte studsat de blåvitas väg, precis som de inte har studsat SSK:s väg under den här kvalserien.

Johan Wiklander kunde ge Örebro ledningen nere i Ängelholm efter bara drygt 3 minuters spel och Markus Weinstock ökade på till 0-2. Samtidigt hade dock timrå 1-0 på Leksand, så Örebro var i det läget inte klart för Elitserien. När mr. Örebro själv, Henrik Löwdahl, gjorde 0-3 efter drygt halva matchen och sedan tryckte dit 0-4 kändes segern dock väldigt klar för Örebro, som dock inte var nöjda där. Stefan Gråhns satte spiken i kistan när han gjorde 0-5 för bortalaget. Rögle var nästan pinsamt dåliga. Det var rena juniorhockeyn där ute på isen och Martin Gerber fick inte direkt någon hjälp av sina backar. Nej, Rögle 2013 måste nog vara bland de sämsta Elitserielagwn som någonsin har spelat i kvalserien. Man har inte levererat för 5 öre. Jag kände redan innan kvalserien att man skulle få det svårt att hålla sig kvar. 0-4 mot Timrå hemma i Lindab arena i slutet av Elitserien för att bara ta ett exempel. Visst, man skulle kunnat ha gjort en Timrå 2012, d.v.s. avslutat uruselt i Elitserien, men sedan kört över allt i kvalserien, men nej, det var inte samma feeling i Rögle och redan i 1:a omgången, när man åkte på en rejäl smäll hemma mot Västerås, som då vann med 2-3, hamnade man fel. Där hade man behövt få en bättre start av denna serien, men det fick man inte och sedean har det bara gått utför. Här fick man iaf in 2 tröstmål i sista perioden, men vad hjälper det när motståndarna har gjort 5 mål. Ännu en hemmaförlust för Rögle, som nog helst bara vill glömma den här kvalserien.

Tabellen efter 7 spelade matcher ser nu ut såhär:

1, Örebro 19p +12
2, Leksand 18p +17
3, Timrå 9p -7
4, Västerås 8p -4
5, Rögle 6p -6
6, Södertälje 3p -12

Leksand och Örebro är, som vi ser, helt överlägsna. Örebro är helt klart för Elitserien, för 1:a gången på 34 år, med 19 poäng. Det är 10 poäng ner till Timrå på 3:e plats och det är 9 poäng kvar att slåss om. För 2:a året i rad går alltså playofflaget upp i Elitserien. Förra året var det just Rögle och nu är det Örebro. Kanske skulle man ta och se över det där systemet med playoff så nära inpå kvalserien till nästa säsong? Det är onekligen så att det lag som tar sig vidare från playoff dels har varit igång och matchat hela tiden och dels har man redan en positiv känsla med sig in i kvalserien redan från början, eftersom att man precis vann playoffserien. Sedan ångar man bara på. Lagen som går direkt till kvalserien från Allsvenskan bygger upp en mentak press inför vad som komma skall och likaså gör Elitserielagen, som känner presswn av att klara sig kvar i högsta serien.

Såhär klart som det är i år vet jag aldrig om det har varit tidigare i någon kvalserie. Ofta lever ju serien enda in i det sista, men nu, när det återstår 3 omgångar, är allt nästan redan klart. Det tackar så klart vi blåvita fans inte nej till i detta läget, men ska man se det rent neutralt så har detta varit den tråkigaste kvalserien på mångga år. Jag klagar dock inte, det är till 99% säkert att vi har uppnått vårt mål, målet att ta oss tillbaka till Elitserien!


Kvalserien till Allsvenskan, omgång 7

7:e omgången av kvalserien upp till Allsvenskan bjöd på lite oväntade resultat. Såhär gick det:

Tingsryd - Piteå 0-3
Karlskrona - Vita hästen 7-3
Huddinge - Björklöven 1-2

Var det underskattning av Tingsryd eller vad hände där? Visst att Piteå inte är ofarliga och kan ställa till det för många lag, men att man skulle åka ner till Småland, till kanske seriens svåraste bortamatch, nolla hemmalaget och ta med sig sin 1:a trepoängare i kvalserien därifrån, det var det nog inte många som hade trott. Imponerande av Piteå och starkt av Oskar Sehlstedt att hålla nollan. Samtidigt var det nog en rejäl käftsmäll för Tingsryd, som nog inser att det inte går att såsa igenom någon match i denna kvalserien. Givetvis gjorde man det inte medvetet, men Tingsryd ska slå Piteå, alla dagar i veckan, särskillt på hemmais. Det förtar dock inte Piteås insats, ruskigt starkt!

Alexander Berg kanske fick sig en knäck när han släppte in 3-2-målet för Björklöven med bara sekunder kvar av matchen, för här kunde Karlskroba ta ledningen redan efter 13 sekunder. Innan det hade gått 2 minuter stod det sedan 2-0. Hästen tog sig dock samman och gjorde ett grymt psykologiskt viktigt mål med 5 sekunder kvar av perioden, fram till 2-1. Karlskrona lät sig dock inte avskräckas, för Martin Janohls fortsatte att leverera och skickade in 3-1 i nät bakom Berg efter dryga minutens spel av 2:a perioden. Sedan dundrade Kent McDdonell och Christian Magnusson in 4-1 och 5-1 och där var väl matchen körd för Hästen. Efter ganska exakt halva sista perioden kom dock reduceringen, inte bara en gång, utan också 2. 50 sekunder var det mellan målen och plötsligt hade man lite kontakt igen. Karlskrona tog sig dock samman och satte 2 puckar till i nät bakom Alexander Berg och man tog därmed 3 blytunga poäng i jakten på fortsatt Allsvenskt spel.

Björklöven imponerade inte borta mot Huddinge, som iofs är ett starkt hemmalag, men Löven är bättre och ska vinna där. Det gjorde man också, även om det satt långt in. Segermålet kom med drygt halva sista perioden kvar.

Dessa resultat gör att tabellen nu ser ut såhär:

1, Björklöven 15p +4
2, Tingsryd 13p +3
3, Karlskrona 11p -2
4, Vita hästen 10p +3
5, Huddinge 8p 0
6, Piteå 6p -8

Björklöven imponerade inte, men man vann. Den segern gör att man trots en halvdassig insats, som LG Jansson skulle ha sagt, går upp i serieledning igen, efter att Tingsryd har haft den i några omgångar.

Just Tingsryd kunde, vid seger här, gått ifrån till 16 poäng och då varit 5 poäng före Karlskrona. Nu är man hastigt och lustigt rejält indragna i den där sträckstriden. Man har 2 poäng upp till Löven, men också 2 poäng ner till Karlskrona. Vita hästen skuggar också där bakom, 3 poäng bakom. Hästen möter Huddinge i nästa omgång och vinner man där är Huddinge borta. Skulle då Tingsryd tappa uppe i Umeå, vilket man mycket väl kan göra, samtidigt som Karlskrona slår Piteå borta, ja, då kan Tingsryd vara nere på 4:e plats, med 2 matcher kvar. Karlskrona går då upp på 14 poäng och Hästen passerar Tingsryd på bättre målskillnad. Samtidigt säkrar i princip Björklöven sin Allsvenska plats. 18 poäng har man då. Tingsryd och Hästen kan gå upp på 19, men det kommer de inte att göra, eftersom att de kommer mötas internt. Så, vinner Löven hemma på söndag, då är man klara för Allsvenskan.

Kring den där 2:a platsen blir det dock rejäl kamp isf. Anta att Huddinge skulle slå Hästen. Då går man också upp på 11 poäng. Skräller Piteå igen och slår Karlskrona kan vi i sådant fall ha 5 lag inom 4 poäng, med 2 matcher kvar. Tingsryd på 13, Karlskrona och Huddinge på 11, Hästen på 10 och Piteå på 9. Att Piteå vinner tror jag dock inte, även om Karlskrona kan spela väldigt ojämnt. Kommer man upp i nivå ska man dock vinna där. Då är man uppe på 14 poäng och är för 1:a gången i denna serien uppe på en Allsvensk plats, men bara 1 poäng före Tingsryd. Skulle Tingsryd gå och vinna uppe i Umeå, ja, då återtar man serieledningen med 16 poäng, mot Björklövens 15. Vinner då Karlskrona och Hästen har vi de 4 topplagen inom 3 poäng. Tingsryd på 16, Björklöven på 15, Karlskrona 14 och Vita hästen 13. Då är Huddinge och Piteå definitivt borta, men bland de övriga 4 kan det fasen sluta hur som helst.


Nu är det nära!

Nu har även kvalserien upp till Elitserien vänt, vilket innebär att Västerås nu var på besök i Tegera arena, inför fullsatta läktare, 7650 åskådare.

Det var dock inte alls en lik matchinledning som vi har sett i de tidigare matcherna, särskillt i de första 4 matcherna, där Leksand trampade gasen i botten redan från start och fullständigt körde över motståndet. Här var det i princip raka motsatsen. Västerås gick in och körde. Leksand kändes lite tagna av stundens allvar, för man såg väldigt bleka ut och det var Västerås för hela slanten. Man skapade chans på chans, men Oscar Alsenfelt briljerade i kassen och gjorde några riktigt svettiga räddningar.

Till slut skulle dock målet komma, men det var inte Västerås som gjorde det. Med 26 sekunder kvar av perioden kunde Kevin Kapstad servera Filip Forsberg som stänkte in den i mål bakom Lasse Johansson. Fullständigt ologiskt sett till matchbilden, men mål är mål och vi gick till pausvila med 1-0 på tavlan.

I den 2:a perioden går Leksand ut och är betydligt bättre än i den 1:a perioden. Man skapar flertalet lägen, främst på sina blixtrande omställningar från egen zon eller mittzon. detsamma gällde även Västerås, som även de tog tillvara på Leksands misstag i offensiv zon, snodde pucken och blixtrade till i en kontring.

En mycket snabb och temporik match var det, med 2 storspelande målvakter. Leksand skulle dock åka på matchens första utvisning, men de blåvita hade 95% i avklarade boxplay, så man kände sig nog trygga i det. Den här gången smällde det dock till. Christoffer Björklund drog iväg ett skott från blå, som Alsenfelt inte hann reagera på. 1-1, vilket också var resultatet efter 2 spelade perioder.

3:e perioden är ganska lik den 2:a. Leksand går ut och kör på, skapar en hel del chanser och slutligen får man också utdelning. Tobias Forsberg styr in ett skott från Gabbe Karlsson och det var 2-1 för Leksand.

3-1 var mycket likt 2-1-målet, men här var det Gabbe själv som styrde in pucken i mål bakom Lasse Johansson. Ett oerhört skönt mål, men det kan gå fort i hockey och det gällde att inte skappna av för mycket. Det gjorde man inte heller. Istället kunde Jens Bergenström sätta 4-1 i nät bakom Lasse Johansson och matchen var säkrad. Västerås 4:e raka förlust, Leksands 4:e raka vinst och ytterligare 3 mycket, mycket viktiga poäng var säkrade.

I de amdra 2 matcherna gick det såhär:

Örebro - Södertälje 3-0
Rögle - timrå 0-1

Timrå kunde göra matchens 1:a och enda mål efter knappt 15 minuters spel i den inledande perioden. Joachim Rohdin var målskytt och blev därmed matchshjälte för Timrå, som nu hakar på Leksand och Örebro där i toppen. Hakar på är kanske fel ord, man är 7 poäng bakom Örebro, 6 bakom Leksand. Det är 12 poäng kvar att slåss om, så det är en lång väg upp för Medelpadingarna. Man har dock chansen. Det har Rögle med, men då ska det till väldigt, väldigt mycket. Man har 6 poäng och har alltså 10 poäng upp till Örebro och 9 upp till Leksand. Med 12 poäng kvar att slåss om känns det som mision imposible. Det insåg nog många av Ängelholmarna igår också, för det var många nedslagna miner i Lindab arena efter slutsignalen, efter att skräcken lyst i ansiktet hos många i publiken under de sista minuterna. Man gjorde en bra match uppe i Timrå, men här funkade det inte och Timrå grep istället det sista halmstrået.

Örebro ångar bara på de med. SSK höll stången i drygt en period, sedan kom ledningsmålet för Örebro. Därefter åkte Emik Djuse på ett matchstraff för en tackling bakifrån på en Örebrospelare. Hemmakaget fick då spela 5min powerplay, men lyckades inte utnytja det. Kort efter att SSK klarat av det kom dock 2-0 och där stängdes matchen litegrann. 2 mål kan gå fort i hockey, men det kändes inte riktigt som att SSK hade kraften och energi att orka kämpa sig upp igen och det är kanske förståeligt efter den här enormt tunga kvalserien man har haft. 3-0 satte Örebro med knappt 12 minuter kvar att spela.

De här resultaten gör att vi nu har följande tabell:

1, Örebro 16p +9
2, Leksand 15p +12
3, Timrå 9p -2
4, Rögle 6p -3
5, Västerås 5p -5
6, Södertälje 3p -11

Med 12 poäng kvar att slåss om har Örebro alltså 7 poäng ner till Timrå och Leksand har 6 ner. Örebro kan vid seger mot Rögle i nästa match, samtidigt som Leksand slår Timrå, säkra en Elitserieplats redan i omgång 7. Det var många år sedan det blev klart så tidigt. Även Leksand skulle i ett sådant läge i praktiken vara klart för Elitserien. Man är då 9 poäng före Timrå, med 9 kvar att spela om, men om vi tittar på målskillmnaden så måste Timrå vinna stort och Leksand måste då rasa ihop fullständigt de 3 sista matcherna för att det inte ska gå vägen. Så, matchen i Timrå imorgon är oerhört viktig. Vinner Timrå är man bara 3 poäng bakom igen och det kan skapa nerver. Så än är inget klart, men det går inte att komma ifrån att det är oerhört nära nu!


Kvalserien till Allsvenskan, omgång 6

Kvalserien till Allsvenskan har nu vänt och i den 6:e omgången, i returmötet mot laget man mötte i omgång 5, gick det såhär:

Björklöven - Vita hästen 3-2
Karlskrona - Tingsryd 6-5 str
Piteå - Huddinge 3-5

På dessa dubbelmöten kan vi alltså konstatera att Huddinge är det enda laget som tar full pott, 6/6 poäng. Löven och Hästen delar lika på poängen, 3/6 och Tingsryd tar 4/6 poäng av Karlskrona. Det var dock 2 livsnödvändiga poäng för Karlskrona här.

Det såg dock mörkt ut för KHK, även om man öppnade matchen bra. Tingsryd kunde dock ta ledningen, men x-leksingen, Martin Janohls, som verkligen har kommit igång här i Karlskrona, och Calle Rosén kundese till att det var ledning för hemmalaget när vi gick till pausvila efter den 1:a perioden. Det sista målet kom med 32 sekunder var och var också det ett psykologiskt mål, precis som Leksand har gjort ett antal av i kvalserien upp till Elitserien. Skillnaden var bara den att Karlskrona inte lyckades hålla i det hela vägen. Tingsryd kunde nämligen kvittera i den 2:a perioden och även fast Karlskrona tog ledningen med 3-2 i den avslutande perioden så kunde man inte hålla ihop det. Tingsryd kvitterade kort därefter och bara 16 sekunder senare kom också 3-4. Då tog Karlskrona timeout, men det hjälpte inte. Tingsryd kunde ändå göra 3-5 och då lämnade många i publiken arenan. Det skulle man dock inte ha gjort, för på samma sätt som Tingsryd gjorde 3-3 och 3-4 gjorde nu Karlskrona 4-5 och 5-5. Bara 23 sekunder mellan målen och i och med det väntade förlängning. Här är det inte likadant som i SM-slutspelet, att isen spolas om och det blir som en 4:e period, utan här kör man på som man gjort under serien. 5min övertid och sedan straffar. Det blev det också här, för inget mål föll i förlängningen och på straffar kunde Johan Pettersson avgöra för Karlskronas del och se till att KHK därmed tog 2 mycket, mycket viktiga poäng.

Piteå öppnade bra mot Huddinge och ledde med 2-0 efter den 1:a perioden. 2:an kom med bara 37 sekunder kvar av perioden, så även där ett psykologiskt mål. Huddinge lät sig dock inte bekommas av det, utan man vände på steken i den 2:a perioden och drygade sedan ut i den 3:e till 2-4, innan Piteå reducerade och Huddinge satte spiken i kistan, 3-5, i öppen kasse.

Vita hästen fick en kanonstart uppe i Umeå. 0-1 redan efter drygt 2 minuters spel. Det höll man sedan perioden ut. Björklöven fick dock en lika fin start på den 2:a perioden. Efter drygt 1 minut kom kvitteringen. Man tog också ledningen med 2-1, men Hästen kvitterade. Med bara 36 sekunder kvar av matchen kunde dock Alexander Sundström se till att Hästen inte fick med sig några poäng hem till Östergötland. Han satte nämligen 3-2 i nät bakom Alexander Berg i Hästenkassen. En riktigt sur förlust för Hästen och det kan mycket väl komma att bli avgörande i slutenden. Nu ser tabellen nämligen ut såhär:

1, Tingsryd 13p +6
2, Björklöven 12p +3
3, Vita hästen 10p +7
4, Huddinge 8p +1
5, Karlskrona 8p -6
6, Piteå 3p -11

Huddinge har som sagt tagit full pott mot Piteå, därav har man samlat ihop en del poäng här nu när serien har vänt, men Piteå kan nog mycket väl ställs till det för något av de andra 4 lagen man nu har kvar att möta i denna serien. Teoretiskt har man fortfarande en chans att nå Allsvenskan, men då ska Tingsryd och Björklöven i princip nolla allting, samtidigt som man själva måste vinna stort och hoppas på oavgjort i den 3.e matchen. Så nej, Piteå kan vi räkna bort. Bara att de har tagit sig hela vägen hit är dock en bragd och en mycket stor bedrift måste jag säga.

De 2 poängen där för Karlskrona var som sagt livsnödvändiga. Hade man inte tagit dem, då hade det varit 6 poäng upp med 12 poäng kvar att slåss om. Det hade blivit väldigt tufft. Nu är det 4 upp, men det kunde ha varit 3, om Hästen hade tagit poäng uppe i Umeå. Hade man gort det hade Hästen fortfarande varit på Allsvensk plats, eftersom att man har bättre målskillnad än Björklöven. Nu är man istället 2 poäng bakom, men 2 poäng är ingenting, det kan gå fort i hockey.

Ikväll är det följande matcher:

Tingsryd - Piteå
Karlskrona - Vita hästen
Huddinge - Björklöven

Tingsryd tar 3 poäng där och går upp på 16. Vinner då Löven och Hästen, ja, då är mardrömmen ett faktum för Karlskrona. Då går Löven nämligen upp på 15 och Hästen på 13, medan man själv står kvar på 8. Det är alltså 7 poäng upp med 9 kvar att slåss om. Så, seger för KHK är nästan ett måste. Då går man upp på 11. Skulle Huddinge då slå Björklöven, ja, då har Löven i så fall 12 poäng, Huddinge och Karlskrona 11 och Vita hästen 10. 4 lag innom 2 poäng. Jag tror dock Löven tar den matchen och då är matchen i Karlskrona verkligen en nyckelmatch...


Krigarseger i Västerås!

Leksand startade matchen, precis som i de 4 tidigare matcherna, i ett rasande tempo, men Västerås svarade upp bra på det och hängde med bra i det höga tempot. Defensiven hos Gurkorna var också mycket stabil, vilket gjorde att leksingarna hade svårare än i de tidigare matcherna att ta sig in framför mål och Lasse Johansson. Även Leksands defensiv var bra, men Västerås kunde trots det ta ledningen och det var bara 2:a gången under den här kvalserien som Leksand hamnade i umnderläge. 1:a gången var mot Timrå. Då kom man tillbaka nästan omgående och det gjorde man nu med. 02.28 från paus kunde Johan Svedberg trycka in kvitteringen för de blåvita och till den mycket stora och högljuda Leksandsklacken som fanns på plats. Stundtals lät det nästan som att det var mer leksingar än Västeråssupportrar på plats.

I mittperioden var Leksand återigen, som i de 4 tidigare matcherna, inte lika offemsiva och Västerås kunde trycka på ganska rejält och där man stundtals skapade väldigt bra tryck nere mot Alsenfelt i mål. Hockey är dock inte logiskt alla gånger och det fick vi se här. Med bara 46 sekunder kvar av perioden kunde Leksand nämligen ta ledningen genom Jens Bergenström. Som sagt, den här kvalserien har de blåvita verkligen marginalerna med sig såhär långt.

Raffl åkte på en ful knätackling i slutskedet av perioden, vilket resultarade i att slagskämpen, Viktor Mårtensson, i Västerås, hoppade in på isen från spelarbåset för att försvara sin lagkamrat. Det ledde så klart till ett matchstraff för honom och powerplay i 4 minuter för Leksand i inledningen av den sista perioden. Där hade man således ett bra läge att, om inte stänga matchen, så i alla fall göra uppförsbacken tung för hemmalaget, men man lyckades inte utnytja den chansen och ställningen var fortfarande 1-2 till gästerna.

Ställningskriget på isen fortsatte efter det avklarade boxplayet för Västerås och båda lagen skapade flertalet fina målchanser, men både Lasse Johansson och Oscar Alsenfelt storspelade och gjorde det bra. Slutligen kunde dock Michael Raffl göra 3-1 till Leksand i öppen kasse och jublet i ABB arena var nästan som när hemmalaget gjorde mål.

Ingen lika övertygande match av de blåvita som matcherna innan mot Elitserielagen, eller, rättare sagt, en mer jämn match än dessa, men 3 poäng är alltid 3 poäng och det är 3 mycket, mycket viktiga poäng i denna serien.

Såhär gick det i de andra 2 matcherna:

Södertälje - Örebro 2-3
Timrå - Rögle 3-5

Örebro tog ledningen mot Södertälje efter drygt 5 minuter, men Mikael Nylander kunde kvittera för hemmalaget. Där var det dock slut på det roliga för SSK. Emil Kåberg kunde göra 1-2 för Örebro och Calle Olsson gjorde 1-3 efter bara 20 sekunder var 3:e perioden. SSK fick in en reducering och de sista minuterna blev spända i Axa sports center, men trots att man plockade ut Anton Forsberg lyckades man inte få in kvitteringen och Örebro kunde ta ytterligare 3 mycket viktiga poäng och SSK är nu i princip helt avsågat.

Rögle öppnade oerhört överraskande och starkt borta mot Timrå. Kanske har spänningarna släppt, men man öste på direkt från start och efter 2 matvher utan att göra mål var det nu dags. 0-1 kom genom den mycket omtalade Mike Iggulden, 0-2 genom Juhamatti Aaltonen och 0-3 genom samme Aaltonen. Bellissimo darrade något oerhört och hade inte heller nu någon lyckad afton och Joakim Lundström byttes in även nu, precis som senast mot Leksand. Jag gissar att han får starta nästa match, imorgon, mot just Rögle nere i Ängelholm. Timeå reducerade i 2:a perioden, innan Rögle drog ifrån igen, till 1-4. Timrå satte dock, inte ett, utan två, väldigt psykologiskt mål i nät bakom Martin Gerber i slutet av perioden, men Rögle tog sig samman och satte 3-5 i nät bakom Bellissimo, som nu hade bytts in igen. För Leksands del var detta ett mycket bra resultat, eftersom att både Rögle och Timrå nu är 6 poäng bakom i tabellen, som ser ut såhär:

1, Örebro 13p +6
2, Leksand 12p +9
3, Rögle 6p -2
4, Timrå 6p -3
5, Västerås 5p -2
6, Södertälje 3p -8

Det är som sagt 6 poäng ner till 3:an Rögle, 7 poäng ner för Örebro, efter 5 spelade omgångar. Det kan gå fort i hockey, men 6 resp. 7 poäng, det ska mycket till om man ska tappa det. Det är också noterbart att det bara är båda dessa lag som har plusstatistik i +/- för mål. Rögle passerar också Timrå i tabellen, med 1 mål. Det känns faktiskt lite konstigt, för det känns som att Timrå har varit bättre än Rögle, men Rögle har kommit bra nu de sista matcherna.

Imorgon är det returmöten igen och det optimala är ju om Leksand vinner hemma mot Västerås och Rögle och Timrå delar på poängen. Då kommer det i sådant fall vara 7 poäng ner till 3:an och det skulle ju inte kännas dhelt fel. 6 poäng ner är inte heller helt fel. Det känns bra just nu!


SM-kvartsfinalerna

Vägen mot SM-guldet har kommit ett steg på väg. Nu är nämligen kvartsfinalerna avgjorda och det står redan nu klart att vi definitivt kommer få nya svenska mästare. Vi tar dock allt från början. Såhär gick det i den 1:a omgången:

Skellefteå - Brynäs 5-0
Luleå - Frölunda 5-2
HV 71 - Linköping 6-0
Färjestad - Modo 4-2

Färjestad fick en lysande start på kvartsfinalerna när man gjorde 1-0 redan efter drygt 4 minuters spel. Per Åslund var det som gav hemmalaget ledningen, men Niklas Sundström och Marcel Müller kunde se till att Modo vände på steken innan perioden var slut. 1-2 till bortalaget i paus alltså. Chris Lee kunde dock kvittera för hemmalaget i den 2:a perioden och i den sista var det Färjestad som tryckte på och fick utdelning. Per Åslund och Marius Holtet satte spikarna i Modokistan och det var 1-0 i matcher till Färjestad.

Också HV fick en lysande start när Mats Trygg kunde ge hemmalaget ledningen efter bara 02:10. 2-0 stod det efter 1 spelad period och i den 2:a fortsatte man att ånga på. Efter 02:19 petade Rhett Rakhshani in 3-0 och där stängdes matchen litegrann. LHC bytte målvakt i pausen inför den 3:e perioden, stackars Christian Engstrand hade ingen lyckad kväll, och Andreas Andersson fick istället chansen. Det hjälpte dock inte. HV gjorde både 5-0 och 6-0 innan matchen var slut. En smakstart för Jönköpingslaget och en rejäl käftsmäll för LHC. 1-0 i matcher till HV.

Bäst start av alla lag fick dock Luleå, som redan efter 31 sekunders spel kunde spräcka den gamla SSK-målvakten från förra säsongen, Julius Hudaceks, nolla. Frölunda kunde kvittera, men Luleå återtog ledningen och drog ifrån till 4-1 i den 2:a perioden, innan Frölunda kunde reducera. Man satsade sedan på att plocka Hudacek, men det gick inte. Luleå gjorde 5-2 i öppen kasse och tog därmed ledningen med 1-0 i matcher.

Brynäs stod faktiskt emot Skellefteå nästan i 2 hela perioder, men på 59 sekunder i slutet av den 2:a perioden gjorde Skellefteå 2 mål och gick till pausvila med 2-0 på tavlan. Sedan gjorde man 3 mål på 2:16 i mitten av sista perioden. Petter Emanuelsson x2 och George Holloway stod för de målen och SAIK kunde vinna ganska enkelt med 5-0. 1-0 i matcher till Skellefteå.

1-0 i matcher till Skellefteå, Färjestad, Luleå och HV, de 4 lag som slutade på platserna 1-4 i grundserien.

I den 2:a omgången gick det såhär:

Brynäs - Skellefteå 3-7
Frölunda - Luleå 2-0
Linköping - HV 71 6-1
Modo - Färjestad 3-5

Modo kunde här ta ledningen efter knappt halva 1:a perioden, men Färjestad kviterade kort därefter. I 2:a perioden var det ombytta roller. Där var det FBK som tog ledningen efter knappt halva perioden, men Modo kvitterade kort därefter. Man tog också ledningen, men målen kom med kort mellanrum, för även här kunde färjestad kvitttera, bara 1:18 senare. 3-3 var också ställningen efter 2 spelade perioder, men i den sista perioden var det Färjestad som var det starkare laget och gjorde 3-4 med knappt halva perioden kvar och så satte man 3-5 i öppen kasse, bara 12 sekunder efter att Modo plockat Starkbaum. 2-0 i matcher till Färjestad.

LHC studsade tillbaka på ett mycket imponerande sätt måste jag säga. 0-6 nere i Jönnköping omvandlade man till 6-1 hemma i Cloetta center. Sebastian Karlsson gav hemmalaget ledningen och kort därefter åkte Andreas Jämtin på ett matchstraff för en ful spearing. I det efterföljande powerplayet var det dock HV som kvitterade och i samband med det åkte målvakten i LHC, Christian Engstrand, ut för en roughing. HV kunde dock inte göra något av det powerplayet och när Engstrands utvisning var avklarad kunde LHC ta ledningen, inte bara med 2-1, utan också med 3-1 innan perioden var över. 4-1 satt i nät bakom Wesllau i 2:A perioden och sedan satte man 2 puckar i öppen kasse, när HV satsade på att spela 6 mot 5 i nästan 5 minuter av matchens slutskede. 1-1 i matcher där alltså.

Frölundas båda mål kom i 1:a perioden, med bara 23 sekunders mellanrum. Därefter stängdes matchen igen, inget av lagen släppte till något mer bakåt och Hudacek i Frölundakassen fick revanschera sig ordentligt sedan matchen uppe i Luleå. 1-1 i matcher även här.

Brynäs lyckades inte alls hålla Skellefteå stången lika länge här. Bara efter 59 sekunder kunde bortalaget ta ledningen. 0-2 kom också innan perioden var slut och i den 2:a gjorde man ytterligare 2 mål, vilket gav ställningen 0-4 efter 2 spelade perioder. I den sista kom Brynäs dock igång litegrann och gjorde både 1-5 och 2-5, efter att Skellefteå först gjort 0-5. Ryan Gunderson och Sebastian Lauritzen var det som stod för Brynäs 2 första mål i detta slutspel. 3-6 stod det när Brynäs satsade på att plocka målvakten, men det gick inte och Skellefteå kunde göra 3-7 i öppen kasse. 2-0 i matcher till SAIK.

2-0 i matcher till Skellefteå och Färjestad, 1-1 mellan HV och LHC och mellan Frölunda och Luleå.

I 3:e omgången gick det såhär:

Skellefteå - Brynäs 4-1
Luleå - Frölunda 3-1
HV 71 - Linköping 4-5 SD
Färjestad - Modo 2-1

Betydligt färre mål här än i den föregående omgången. 21 mot 2:a omgångens 27.

Färjestad kunde även här ta ledningen, men Modo kvitterade innan perioden var över. Färjestad kunde dock återta ledningen, 02:19 in i 2:a perioden, vilket också blev det matchavgörande målet. Chris Lee var det som gjorde även det. 3-0 i matcher till Färjestad.

Inför ett fullsatt Kinarps arena kunde HV ta ledningen, men det var 1-1 efter den 1:a perioden, efter att LHC kvitterat genom Pär Arlbrandt. LHC tog också ledningen, bara 52 sekunder in i 2:a perioden. Innan halva matchen hade gått hade dock HV vänt tillbaka igen. Man ledde då med 4-2, hastigt och mindre lustigt för LHC-spelarna. LHC reducerade dock igen ochi sista perioden kom också kvitteringen. Spänningen var hög, men inga må föll i full tid, vilket innebar att vi hade 2013 års SM-slutspels första sudden. I slutspelet ska ju isen spolas om och det blir en paus som mellan 2 ordinarie perioder, men övertiden blev inte särskillt lång. Efter drygt 5 minuter fick LHC en straff med sig. Den förvaltade Pär Arlbrandt på bästa sätt och LHC hade vänt 1-0 i matcher till 1-2.

Luleå kontrollerade händelserna ganska bra och man ledde också med 2-0 efter 2 spelade perioder, båda målen i den 1:a perioden. 2:an kom med bara 40 sekunder kvar av perioden, ett väldigt psykologiskt mål. Man gjorde också 3-0 i sista perioden, innan Frölunda kunde reducera. Närmre än så kom man dock inte och Luleå tog ledningen med 2-1 i matcher.

Uppe i Skellefteå var det faktiskt Brynäs som tog ledningen, för 1:a gången under den här matchserien. Skellefteå kvitterade dock ocj i sista perioden hade Brynäs inget att komma med. Hemmalaget gjorde 2-1 efter knappt halva sista perioden, sedan 3-1 och därefter 4-1 i öppen kasse. Brynäs gjorde vad man kunde och plockade Holmqvist och tog timeout, men det hjälpte inte, Skellefteå vann. 3-0 i matcher till Skellefteå.

3-0 i matcher till Skellefteå och Färjestad och 2-1 i matcher till Luleå och LHC.

I 4:E omgången gick det såhär:

Brynäs - Skellefteå 0-4
Frölunda - Luleå 4-3 SD
Linköping - HV 71 5-4 SD
Modo - Färjestad 5-4 SD

3/4 matcher gick här till sudden och det var dessutom mycket mål i de 4 matcherna. 29st.

Färjestad fick en flygande start och ledde med 0-2 redan efter drygt 3 minuters spel. Då byttes Starkbaum ut och unge Linus Ullmark fick chansen i Modokassen. Det gjorde han bra och höll nollan resten av perioden. I den 2:A inledde Färjestad dock med att göra 3-0, men kort därefter reducerade Modo. Kyle Cumiskey reducerade på nytt för Modo, som nu var riktigt med i matchen igen. Färjestad gjorde dock 2-4 i sista perioden och matchen såg avgjord ut. Det tyckte dock inte Modo, som både reducerade och kvitterade innan slutsignalen gick. Även denna förlängning blev kort. Redan efter 5:01 kunde Mattias Ritola se till att matchserien fortfarande levde när han gjorde 5-4 till Modo, som därmed reducerade till 3-1 i matcher.

HV fick en bra start uppe i Linköping när man gjorde 0-1 efter 2 minuter. Sedan skadade sig Engstrand i mål och Andreas Andersson fick hoppa in. Det gjorde han bra. LHC kunde nämligen kvittera, men HV återtog ledningen i slutskedet av perioden. Vem gjorde målet? Andreas Jämtin, hatad av många LHC:are. HV gjorde sedan 3-1 i upptakten av 2:a perioden, men LHC kom tillbaka och när Mange Johansson satte 3-3 i nät bakom Wesllau, då bröt ett enormt jubel ut i Cloetta center. Glädjen blev dock kortvarig, för HV återtog ledningen kort därefter och höll den perioden ut. I sista perioden satsade LHC och plockade Andersson och denna gången lyckades det. Det händer inte ofta, men nu hände det och kvitteringen var ett faktum. Utbröt ett stort jubel när 3-3 kom var det inget mot när 4-4 kom och det i sig överskuggades av när Simon Hjalmarsson kunde göra 5-4, redan efter 02:27 i förlängningen. 3-1 i matcher till LHC.

Frölunda hade taktpinnen i sin hand, enda in i sista perioden. Då gjorde man först 3-1 och slappnade kanske av litegrann efter det, men det skulle man inte ha gjort och vi vet alla hur farligt det kan vara att göra det. Det visade sig inte minst här, när Luleå kunde göra både 3-2 och 3-3 inom loppet av 24 sekunder. Det var också slutresultatet efter 3 spelade perioder. Inte heller i den 1:a övertidsperioden föll något avgörande. Inte förrän efter 14:58 i 5:e perioden kunde Mathis Olimb se till att Frölunda kvitterade till 2-2 i matcher.

Matchen i Läkerol arena präglades av utvisningar. Det var en sönderyckt historia, men Skellefteå kunde ändå göra 2 snabba mål i mitten av matchen och sedan kom 3-0 i början av 3:e. Brynäs satsade allt och plockade Holmqvist, men som det brukar bli resulterade det i ett baklängesmål och matchen var över. Säsongen var också över för Brynäs del, för detta innebar 4-0 i matcher till Skellefteå.

Skellefteå alltså klara för semifinal, som första lag i detta SM-slutspel. LHC och Färjestad hade 3-1 i matcher och mellan Luleå och Frölunda var det helt jämnt.

I den 5:e omgången gick det såhär:

Luleå - Frölunda 4-1
HV 71 - Linköping 1-6
Färjestad - Modo 1-0 SD

Slutspelets första nolla hölls i Karlstad, där det blev en väldigt tillknäppt historia. 0-0 efter 1:a perioden, 0-0 efter 2:a perioden och 0-0 efter 3:e perioden. Modo visste att man var tvungna att göra nästa mål, annars skulle säsongen vara över. Färjestad visste att om man gjorde nästa mål skulle man vara i semifinal. Det gjorde man. Bara 57 sekunder in i 4:e perioden kunde mr Färjestad själv, Rickard Wallin, avgöra för hemmalaget, som därmed är klart för semifinal, tillsammans med Skellefteå. 4-1 i matcher till Färjestad.

LHC fick nästan 7000 åskådare i Kinarps arena att tystna när man fullständigt körde över HV i 1:a perioden. 0-1 kom efter drygt 5 minuter. 0-2 och 0-3 kom drygt halvvägs in i perioden och där stod vi efter den 1:a perioden, som HV-fansen nog helst vill glömma. Man fortsatte dock att ånga på i 2:a perioden. 0-4 satt i nät bakom Wesllau och 0-5 satte Pär Arlbrandt i nät på straff. HV kunde reducera genom x-leksingen Patrik Carlsson, men LHC kunde sätta spiken i kistan när man gjorde 1-6 i öppen kasse, när HV satsade allt på ett kort. Det höll inte och LHC är därmed vidare till semifinal, tillsammans med Skellefteå och Färjestad. HV är, för 3:e året i rad, utslaget i kvartsfinal. Det börjar bli ett spöke för Jönköpingslaget, som nog grämer sig lite över den där förlusten uppe i Luleå i 55:e omgången. Hade man vunnit där hade man slutat 2:a i tabellen och troligen inte fått möta LHC. Nu fick man göra det och LHC hade verkligen marginalerna med sig.

Luleå kunde ta ledningen i 1:a perioden och Linus Persson utökade den till 2-0 i 3:e perioden. Därefter reducerade Dick Axelsson för Frölunda, som tog timeout, pratade ihop sig, plockade Hudacek och satsade allt på ett kort. Spel 6 mot 5. Det höll dock inte hela vägen nu heller och samme Linus Persson kunde göra 3-1 för Luleå och därmed ge dem matchboll inför 6:E omgången. 3-2 i matcher till Luleå.

Färjestad och LHC gör alltså Skellefteå sällskap i semifinal, men vem skulle ta den sista semifinalplatsen? Luleå eller Frölunda?

I 6:e omgången gick det såhär:

Frölunda - Luleå 2-4

Luleå tar alltså den sista semifinalplatsen, när Chris Abbott och Daniel Gunnarsson lade grunden för det hela i 1:a perioden, då man gjorde periodens enda mål och såg till att Luleå ledde med 0-2 efter densamma. Jari Tolsa skulle dock reducera för Frölunda, dock efter att Luleå först gjort 0-3. Frölunda satsade sedan i slutet av sista perioden, plockade Hudacek och fick faktiskt utdelning. Henrik Tömmernes satte 2-3 i nät bakom Johan Gustafsson och de sista minuterna blev ruskugt spännande, men Luleå redde ut stormen och kunde göra 2-4 i öppen kasse, 1:43 från slutet. Luleå altså vidare till semifinal med 4-2 i matcher.

Matchserierna slutar alltså såhär:

Skellefteå - Brynäs 4-0
Färjestad - Modo 4-1
Luleå - Frölunda 4-2
HV 71 - Linköping 1-4

Nu är det dags för semi och där blir det följande matchserier:

Skellefteå - Linköping
Färjestad - Luleå

Jag tror det kan bli jämna matchserier, men det känns som att det lag som vinner matchserien mellan Skellefteå och Linköping blir storfavoriter till guldet. Det känns nämligen som att båda dessa är de 2 helt klart hetaste lagen i nuläget. Skellefteå har nu fått lite mer vila än LHC, men LHC övertygade rejält här mot HV, så det kommer inte bli någon lätt match för SAIK.

Färjestad - Luleå kan egentligen sluta hursomhelst. Det är svårt att säga hur utgången blir där, men jag sätter ändå ett litet mynt på Färjestad.

Skellefteå - Färjestad i finak är alltså mitt tips.


Kvalserien till allsvenskan, omgång 5

Halva kvalserien upp till Allsvenskan är nu spelad och såhär gick det i den 5:e omgången:

Tingsryd - Karlskrona 5-1
Vita hästen - Björklöven 5-1
Huddinge - Piteå 5-1

5-1 i alla 3 matcherna allrså, men hade Karlskrona det tungt efter 4 omgångar så är det inget mot vad man har nu. 3 förluster på 5 matcher och man är på väg rakt ner i Div. 1 igen. 5-1 mot Tingsryd, visserligen på bortaplan, men det är ändå ett lag man har mött 4 gånger tidigare den här säsongen. 5-1 är för stora siffror. Timo Leinonen fick chansen i Karlskronamålet, men han hade ingen lyckad afton. Redan efter drygt 3 minuter kunde Tingsryd ta ledningen och man hade 2-0 efter den 1:a perioden. Sedan kom 3-0 och då byttes Leinonen ut mot Mattias Modigh. Han höll nollan i ca 4 minuter, sedan kom 4-0 och 5-0, bara minuten senare. Ingenting ville fungera för Blekingelaget, som dock skulle få ett tröstmål i sista perioden, men vad hjälpte det. Ännu en förlust för Karlskrona, som nu har det väldigt tungt.

Också Björklöven åkte på en rejäl mina borta mot Vita hästen, som lite överraskande faktiskt vann med hela 5-1. Man hade 1-0 efter 1:a perioden och 2-0 efter den 2:a. Det var dock på intet sätt kört för Umeålaget, men när Emil Alengård och Sebastian Ottosson gjorde 3-0 och 4-0, efter knappt 6 minuter av sista perioden, då kändes matchen relativt stängd. Björklöven skulle få in en reducering, men Emil Alengård nätade igen och fastställde därmed slutresultatet, 5-1 till hemmalaget, vilket jag måste säga var väldigt överraskande och starkt gjort av Hästen.

Huddinge gjorde det också väldigt starkt mot sin bottenrival där i tabellen, men Piteå stod emot bra och låg bara under med 1-0 efter 1:a perioden. I 2:a rasade det dock ihop. Huddinge gjorde 2-0 efter 29 sekunder och senare i perioden gjorde man också 3-0, 4-0 och 5-0. Matchen var givetvis körd och det var Huddinges 1:a seger i full tid i denna serien, där tabellen nu ser ut såhär:

1, Tingsryd 12p +7
2, Vita hästen 10p +8
3, Björklöven 9p +2
4, Karlskrona 6p -7
5, Huddinge 5p -1
6, Piteå 3p -9

Tingsryd återtar alltså ledningen i serien, medan Björklöven halkar från 1:a till 3:e plats. Hästen går upp på en Allsvenska plats och fortsätter man i den här stilen blir man livsfarliga. Jag trodde inte att de skulle kunna nå hela vägen, men kanske får jag äta upp mina ord. Spelar man såhär, ja, då kan man definitivt nå hela vägen. Samtidigt är det ett frågetecken på Björklöven, som är en av de absolut tyngsta favoriterna till att ta steget upp, men 5 mål bakåt här är inte bra. Inte alls. Det är dock inte i närjeten av Karlskrona, som är på väg mot ett rent fjasko. Faktum är att det bara är 3 poäng ner till jumboplatsen i serien, santidigt som det är 4 poäng upp till Hästen där över sträcket. Nästa match i Telenor arena, mot just Tingsryd, blir med andra ord enormt viktig för Karlskrona. Missar man där, ja, då får man det oerhört tufft de 4 sista matcherna. Man måste få igång målskyttet och samtidigt få defensiven att fungera bättre. Faktum är att man har gjort minst måk av alla i denna serien, 7st, vilket tom är mindre än Piteå, som har mäktat med 8st.


Toppinsats mot Timrå!

Leksand gör ännu en ruskigt bra match när man slår Elitserielaget Timrå med hela 6-2.

Det var dock bortalaget som skulle ta ledningen, när pucken lite oturligt studsade på Timanders klubba, vilket ställde Alsenfelt i mål och den gick in mellan benen på honom.

Leksand skulle dock kvittera, även om det inte var på något av de givna mållägena. Ryno och Filip Forsberg hade nämligen båda 2 jättelägen att sätta pucken i nät bakom Bellissimo i Timråkassen, men istället var det ett ganska dåligt skott från Kapstad, ett skott som Bellissimo nog skulle ha tagit. Mål är dock mål och kvitteringen var ett faktum.

Leksands ledningsmål skulle också det komma några minuter senare, när Gabbe Karlsson smällde in pucken i nät i spel 5 mot 4.

Bara 13 sekunder från paus skulle Leksand också utöka sin ledning, när Jakob Blomqvist slog in 3-1 i nät bakom Bellissimo. Sådana mål får bara ett lag i medgång och det är verkligen vad Leksand har just nu. En bättre start av en kvalserie har man inte haft sedan 2002, då man också gick upp i Elitserien.

3-1 var det också efter den 1:a perioden, även om det mycket väl skulle ha kunnat stå 5-1 eller 6-1. Man hade nämligen haft ett gäng superchanser, men Bellissimo revanscherade sig lite efter tavlan där i början och gjorde några riktigt grymma räddningar.

I den 2:a perioden var det också Leksand som fortsatte att skapa bra lägen. Michael Raffl vann puck i mittzonen, åkte över blålinjen och smackade upp 4-1 i krysset bakom Bellissimo, redan efter 56 sekunder.

därefter var det bortalaget som tog över taktpinnen och skapade en hel del bra chanser, men Alsenfelt var tät i mål. Till slut kunde han dock inte stå emot och timrå kunde reducera fram till 4-2 och vips var det lite match igen.

Timrå pressade på rejält för ett 4-3-mål, men Leksands försvar var utmärkt. Timander och Bibic var stora framför Alsenfelt, liksom "de båda skäggen", Svedberg och Rönnberg. Enormt bra defensivt spel av de blåvita och istället för ett 4-3-mål kunde hemmalaget göra ännu ett psykologiskt mål, exakt en minut från paus, när Jens Bergedström drog iväg ett skott som Patrik Hersley kunde styra in och det var 5-2 efter 2 spelade perioder. Där gick luften lite ur Timrå, precis som senast, när Leksand gjorde 0-3, bara sekunder från paus nere i Ängelholm.

Sista perioden präglades av utvisningar, men inget av lagen kunde, trots det, få in pucken i mål. Alsenfelt och Lundström, som nu hade bytts in istället för Bellissimo, gjorde det bra och Lundström fick faktiskt hålla nollan. 6-2 kom nämligen inte förrän Timrå plockade Lundström för att spela 6 mot 4, då Leksand samtidigt hade en man på utvisningsbänken.

Leksand vinner alltså igen, 3:e segern på 4 matcher, vilket som sagt är det bästa man har presterat sedan 2002. Det är en grym harmoni i laget och för en gångs skull har man marginalerna med sig. dessa marginaler som alltid annars brukar vara emot oss blåvita, men inte i år. I år tycks allt flyta så lätt, allt kuggar i varandra och man får med sig sådana där turmål, som man som motståndare blir så arg över, men som är så otroligt psykologiskt viktiga för matchen. Allt går helt enkelt vår väg såhär långt under denna kvalserie, men än är det långt kvar, vi har bara spelat 40% av denna serien, så mycket kan ännu hända.

I de andra 2 matcherna gick det såhär:

Södertälje - Västerås 3-2
Örebro - Rögle 2-0

Södertälje tar alltså sin 1:a seger i denna serien och ser därmed till att Västerås är 4 poäng bakom Leksand, redan innan de 2 följande matcherna, då Leksand möter just Västerås och då serien också vänder. Viktigt för SSK, men vägen är ännu lång att vandra för Kringlorna.

Rögle blir här nollade för 2:a matchen i rad och Örebro vinner igen. Man har bara tappat 2 poäng på de 4 inledande omgångarna och imponerar stort. Man leder också tabellen, som nu ser ut såhär, efter 4 spelade omgångar:

1, Örebro 10p +5
2, Leksand 9p +7
3, Timrå 6p -1
4, Västerås 5p 0
5, Rögle 3p -4
6, Södertälje 3p -7

Det är fortfarande jämnt och mycket kan som sagt ännu hända, men Leksand och Örebro rycker i och med dessa resultaten litegrann. Örebro är 4 poäng från 3:e platsen och Leksand är 3 poäng före. Hade Timrå vunnit här hade det dock varit Leksand som hade varit 3 poäng bakom, men som sagt, allt går de blåvitas väg såhär långt och här var det inget snack om saken. Leksand var helt enkelt bättre än Timrå, på alla punkter. En strålande insats av grabbarna, 5 blåvita hjärtan av 5 möjliga, en toppinsats!


Kvalserien till Allsvenskan, omgång 4

4:e omgången av kvalserien upp till Hockeyallsvenskan spelades i onsdags och där gick det såhär:

Piteå - tingsryd 2-3 SD
Björklöven - Huddinge 4-2
Vita hästen - Karlskrona 4-0

Som sagt, Piteå skulle ställa till det för fler lag än Vita hästen där i 2:a omgången. Nu var det Tingsryd som tappade poäng uppe i Piteå och LF arena. Piteå kunde ta ledningen redan efter 01:04 och den ledningen höll man hela perioden ut. Drygt 2 minuter in i 2:a perioden kunde Tingsryd dock kvittera, men Piteå återtog ledningen, knappa 2 minuter från paus. Kvitteringen kom dock bara 43 sekunder senare och 2-2 var också resultatet efter full tid och i sudden kunde Tingsryd ta med sig bonuspoängen ner till Småland.

1-1 var det i Umeå arena efter 1:a perioden, men bara 33 sekunder in i 2:a perioden kunde hemmalaget ta ledningen och i sista perioden gjorde man också 3-1, innan Huddinge kunde reducera. Man plockade också ut målvakten, men då satt 4-2 i öppen kasse och Löven revanscherade sig från senast, när Tingsryd vann med 1-0.

Karlskrona har det tungt i denna serien och här gjorde Vita hästen en fantastisk hemmamatch. 1-0 efter 1:a perioden och 4-0 efter 2:a. Där var matchen i princip stängd. 2 förluster på 4 matcher för Blekingelaget. Det är långt kvar, inget är avgjort, men det börjar se tungt ut för Karlskrona. Tabellen ser nämligen nu ut såhär:

1, Björklöven 9p +6
2, Tingsryd 9p +3
3, Vita hästen 7p +4
4, Karlskrona 6p -3
5, Piteå 3p -5
6, Huddinge 2p -5

Björklöven återtar alltså ledningen från Tingsryd, tack vare att Piteå lyckades ta en poäng där mot just Tingsryd. Den poängen gör också att Piteå lämnar jumboplatsen i tabellen. Huddinge är ny jumbo.

Enormt stark seger i Ängelholm

Dags för kvalseriens 3:e omgång och denna gång var det Ängelholm som gästades av Leksand och precis som i de 2 inledande matcherna öppnade de blåvita matchen i ett rasande tempo. Hemmalaget var kraftigt tillbakapressat och precis som i de 2 föregående matcherna kunde Leksand också ta ledningen. Efter 09:44 kunde Jakob Blomqvist ge bortalaget ledningen och kort därefter kunde Patrik Hersley utöka ledningen till 0-2.

Det var en mycket lik matchbild som de 2 tidigare matcherna, där Leksand totaldominerade i den inledande perioden, precis som man gjorde mot både Södertälje och Örebro. Man åkte mycket skridskor, spelade i ett rasande tempo och lät inte Röglekillarna komma till några farligheter alls i princip, vilket också skotten, 7-19 i Leksands favör, skvallrar om. Man var helt enkelt överlägsna och resultatet var också det identiskt med de 2 tidigare matcherna, då man hade 2-0 mot SSK och 0-2 senast mot Örebro. Nu hade man också 0-2 efter 1 spelad period.

I 2:a perioden var det dock Rögle som hade komandot, men trots att det var hemmalaget som hade mest puck och skapade flest chanser så kontrollerade Leksand ändå händelserna på ett bra sätt och Oscar Alsenfelt i mål gjorde en riktigt bra match, även om han inte sattes på några jätteprov. Leksands backar gjorde det nämligen oerhört bra.

Rögle vaskade dock fram några hyfsat bra chanser, men istället för mål framåt kunde Michael Raffl sätta 0-3 i nät bakom Martin Gerber, med 2 sekunder kvar av perioden. Ett oerhört psykologiskt mål och det var lite där som luften gick ur hemmalaget. Man hade stundtals ägt den 2:a perioden, kommit in betydligt bättre i matchen än i 1:a perioden, men så går Leksand ändå och gör 0-3, med 2 sekunder kvar. Oerhört tungt för Ängelholmarna.

I sista perioden försökte hemmalaget göra något åt det hela, men Alsenfelt var riktigt bra i mål och hela laget agerade tryggt och säkert. Med drygt halva sista perioden kvar kunde de blåvita också sätta den definitiva spiken i kistan, 0-4. Jens Bergenström lyfte upp pucken precis i krysset bakom Gerber, ett otroligt snyggt mål.

3 poäng till Dalarna alltså, 3 poäng som kan visa sig bli oerhört viktiga i slutenden.

I de andra 2 matcherna gick det såhär:
Timrå - Södertälje 4-1
Västerås - Örebro 0-1

Timrå tog ledningen i 1:a perioden och gjorde sedan 2-0 efter drygt 1min i sista perioden, men SSK replikerade snabbt. Sedan var det roliga slut för SSK. Timrå gjorde 3-1 och satte sedan 4-1 i öppen kasse. Egentligen inget snack om saken.

Örebro gör återigen en mycket stark match och tar poäng för 3:e matchen i rad. Därmed är man det enda lag i serien som hittills har tagit poäng i alla matcher, där 2 av dessa 3 matcher dessutom har varit bortamatcher. Starkt av Örebro. Segermålet och matchens enda mål kom efter knappt halva matchen och det var Thomas Mitell som satte den i nät bakom Lasse Johansson i Västeråsmålet.

Dessa resultat gör att vi har följande tabell efter 3 spelade omgångar:

1, Örebro 7p +3
2, Leksand 6p +3
3, Timrå 6p +3
4, Västerås 5p +1
5, Rögle 3p -2
6, Södertälje 0p -8

Örebro leder alltså tabellen efter 3 spelade omgångar. Varje match är dock otrolugt viktig, för vi ser här att Västerås ramlade från 1:a till 4:e plats nu, bara för en enda förlust. Så det är oerhört jämnt just nu. Det som går att säga är väl att en seger i nästa omgång i princip är ett måste för Södertälje, annars är man helt borta. Också Rögle behöver poäng. För Leksands del vore nästan det ultimata om SSK tar 3 poäng hemma mot Västerås och Rögle kniper poäng mot Örebro. Skulle då Leksand vinna skulle det innebära att man seglar upp på 9 poäng. Örebro och Timrå står kvar på 7 och 6 poäng, medan Rögle går upp på 6 och SSK kliver upp på 3. Sedan har leksand dubbelmöte med Västerås, som i sådant fall redan ligger 4 poäng bakom i tabellen inför de dubbelmötena. Skulle Leksand sedan vinna 1 eller rentav båda mötena med Västerås, ja, då ser det ruskigt bra ut. Så, det optimala vore alltså följande i nästa omgång:

Leksand - Timrå 1
Söderttälje - Västerås 1
Örebro - Rögle 2

Kvalserien till Allsvenskan, omgång 3

3:e omgången av kvalserien upp till Allsvenskan är färdigspelad och såhär gick det:

Tingsryd - Björklöven 1-0
Karlskrona - Piteå 3-0
Huddinge - Vita hästen 2-5

Björklöven pressade påp rejält under den 1:a perioden, men fick ingen utdelning. Istället kunde Tingsryd göra 1-0, något som också blev matchens enda mål. löven kan därmed inkassera sin 1:a förlust i denna serien, vilket gör att tabellen tätnar...

Karlskrona hade inga större problem med Piteå i slutenden, även om Piteå definitivt inte var ofarliga. Man skapade ett gäng bra chanser, men Modig i Karlskronakassen var bra och fick hålla nollan.

Huddinge kunde ta ledningen mot Vita hästen, men Hästen kvitterade bara 37 sekunder senare. Huddinge återtog dock ledningen innan perioden var slut, en ledning som man höll enda in i 3:e perioden. Där var det Vita hästen för hela slanten. Efter drygt 1min kom kvitteringen. Drygt 5min in i perioden kom ledningsmålet och 47 sekunder senare också 2-4. Sedan satte man 2-5 i öppen kasse och tog därmed en mycket viktig seger, eftersom att inledningen av serien inte direkt har varit den bästa för Hästen.

Dessa resultat gör att vi har följande tabell, efter 3 spelade omgångar:

1, Tingsryd 7p +2
2, Björklöven 6p +4
3, Karlskrona 6p +1
4, Vita hästen 4p 0
5, Huddinge 2p -3
6, Piteå 2p -4

Noterbart är att Björklöven fortfarande bara släppt in 1 mål i snitt/match och att Piteå faktiskt bara är 1 enda mål bakom Huddinge i tabellen. Vägen är ännu lång att vandra och det är 7 matcher kvar, så mycket kan hända! Piteå och Huddinge bör dock vinna nästa match för att inte halka allt för långt efter, men det är lättare sagt än gjort, för Piteå har Tingsryd hemma och Huddinge gästar Umeå arena och Björklöven. Tror det blir svårt att ta poäng där...

Tung förlust i Örebro...

Drygt 5000 åskådare fanns på plats i Behrn arena under lördagskvällen, när Leksand gästade.

Det var också hemmalaget som fick den bästa starten, men med hjälp av ett tidigt powerplay kunde Gabbe Karlsson ge Leksand ledningen, redan efter 03:22.

Båda lagen skapade flertalet fina chanser, men Leksand var mer effektiva och tog tillvara på de chanser man fick och 0-2 skulle också komma, nu från Michael Raffls klubba.

Leksand spelade ett tight och bra försvarsspel, samtidigt som Erik Hanses i mål spelade tryggt och stabilt. 0-2 stod sig efter den 1:a perioden och det såg mycket ljust ut för de blåvita.

I 2:a perioden var vi tillbaka lite i de spår som vi leksingar känner igen allt för väl. Marginalerna var inte med oss. 2 puckar på mållinjen och 2 puckar i stolpen blev de enda resultaten av mittperioden för Leksands del. Tänk om alla, eller bara något av de skotten hade gått in, då hade det kunnat stå 6-0 till Leksand och matchen hade definitivt varit död. Bara ett 3-0-mål hade känts lite punkterande för matchen.

Nu blev det inte så. Av de 4 skott Örebro fick på mål satte man 2 och det var således kvitterat fram till 2-2 efter 2 spelade perioder. Trots det var det ingen dålig period från Leksands sida, men man hade helt enkelt inte det flyt som man hade under hela 1:a matchen i torsdags, 1:a perioden här och som man så väl behöver i en kvalserie.

2-2 stod det alltså inför sista perioden, där Leksand återigen gick ut och skapade bra chanser, men man fick inte utdelning.

Istället var det Örebro som kunde göra 3-2 och därefter var det inget snack om saken. Då var Örebro bättre och man fullständigt körde över Leksand de sista minuterna. 4-2 och 5-2 satt i nät bakom Erik hanses innan slutsignalen gick.

En tung förlust som definitivt inte kändes rättvis. Leksand hade kunnat stänga matchen redan i 2:a perioden, om man hade haft lite fler marginaler med sig. Nu hade man inte det och det är en sådan här match som kan bli avgörande i negativ bemärkelse. Vi har dock 3 poäng efter 2 spelade matcher, det är 8 matcher kvar och bara 1p upp till Elitserieplatserna, så allt kan hända. Nu glömmer vi den här matchen och blickar framåt mot tisdagens drabbning med Rögle, nere i Ängelholm, inför, förhoppningsvis, flera hundra blåvita leksingar!

De andra matcherna slutade såhär:
Södertälje - Rögle 1-4
Västerås - Timrå 2-1 str

SSK höll jämna steg med Rögle enda in i sista perioden, men precis som Örebro gör Ängelholmarna en mycket stark sistaperiod och kan vinna med 3 mål.

Västerås fortsätter dock att överraska. Timrå hade länge 0-1, men Västerås kom tillbaka och på straffar kunde man också avgöra. Det innebär att man, efter 2 spelade omgångar, 20% av serien, leder densamma på 5 poäng och då har man ändå avverkat både Rögle och Timrå, som man nu inte kommer att möta förrän i omgång 9 och 10. Tänk om Västerås skulle gå hela vägen...

Tabellen ser hursomhelst nu ut såhär:
1, Västerås 5p +2
2, Örebro 4p +2
3, Rögle 3p +2
4, Timrå 3p 0
5, Leksand 3p -1
6, Södertälje 0p -5

Leksand halkar alltså från 1:a till 5:e plats i och med kvällens förlust. Det kan dock gå snabbt. Slår man Rögle på tisdag så är man där uppe igen.


Drömstart av kvalserien!

Så var den äntligen, äntligen här, det man har gått och väntat på hela hockeysäsongen, den tid av säsongen då playoffserier, kvalserier och SM-slutspel avgörs. Det är det man brinner för, det ständiga räknandet på tabeller och resultat, den ständiga nervositeten inför och under match och den oerhörda lättnaden/besvikelsen efter match, beroende på hur det går.

Leksands gästades under torsdagskvällen av Södertälje, som bekant slutade 2:a i Hockeyallsvenskan 2012/13. Vi vet också hur det gick senast lagen möttes. Leksand vände 1-3 till 5-3 och även här skulle man få en drömstart. Det är något vi blåvita fans inte har varit bortskämda med under tidigare kvalserier, där starterna oftast har varit allt annat än en dröm, men nu var det ett faktum. Filip Forsberg var drömmens huvudkaraktär och han såg till att ge Leksand ledningen redan efter 53 sekunder skickade han in 1-0 till Leksand, men han var inte nöjd där. Bara minuter senare satt också 2-0 i nät, efter fint förarbete av Pär Edblom, som snodde åt sig pucken i mittzon av en SSK-spelare, något som var signifikativt för SSK den här kvällen. Man tappade puck gång på gång i mittzon och gav de blåvita ett flertal jättelägen pga. det slarvet och 2-0 efter 1:A perioden var nästan i underkant, för Leksand spelade bländande ishockey och ägde matchen totalt.

I den 2:a perioden blev spelet något jämnare, samtidigt som nivån på detsamma sjönk en del. Det var inte alls samma intensitet som i 1:a perioden, men SSK fortsatte att tappa puckar i mittzonen och Leksand kunde, efter drygt 3 minuters spel, göra 3-0, när Gabbe Karlsson frispelade Jon Knuts, som inte gjorde några misstag när han kom fri med Anton Forsberg.

Glädjen blev dock kortvarig, för bara 17 sekunder senare kunde Södertälje spräcka Hanses nolla, när Ziga Jeglic styrde in ett skott från Mike Bergin.

3-1 var också ställningen efter 2 spelade perioder.

I sista perioden fokuserade de blåvita mest på defensiven och man gjorde det riktigt bra. Man lät inte Södertäljespelarna komma igenom den kompakta blåvita mur som stod i vägen för Erik Hanses och Leksandskassen. Samtidigt rasade domarnivån när man bl.a. missade att Södertälje var 6 spelare på isen i över 10 sekunder. ingrn upptäckte det, inte ens SSK-spelarna själva. Patrik Hersley fick också 2+10 för en checking to the head, men trots dessa situationer, som lätt kan ta fokus från vad som egentligen ska göras, gjorde man det riktigt bra och behöll fokus på rätt saker och man kunde också gå segrande ur kampen med 3-1 på tavlan. En oerhört skön och viktig seger för de blåvita!

De 2 övriga matcherna slutade något överraskande såhär:
Rögle - Västerås 2-3
Timrå - Örebro 3-2 str

Örebro tog ledningen efter drygt halva matchen mot Timrå, men Timrå kom tillbaka och vände till 2-1 i sista perioden. Glädjen blev dock kortvarig där, för bara 21 sekunder efter ledningsmålet kunde Örebro kvittera och sedan också hålla hela vägen. Troligtvis en rejäl missräkning för Timrå, men enormt starkt av Örebro, som dock inte lyckades få med sig bonuspoängen.

Var det en missräkning för Timrå så var det nog inget mot vad Rögle råkade ut för. Västerås tog ledningen i 1:A perioden, men bara minuten senare var det kvitterat. Samma sak i 2:a perioden. Även där tog Västerås ledningen, men bara 19 sekunder senare var det kvitterat. I sista perioden kunde Västerås återigen ta ledningen, men denna gången höll man tätt och även fast Rögle plockade Martin Gerber lyckades man inte kvittera och Västerås tog, väldigt överraskande, 3 poäng nere i Ängelholm. Det gör att tabellen ser ut såhär efter 1 spelad omgång:

1, Leksand 3p +2
2, Västerås 3p +1
3, Timrå 2p +1
4, Örebro 1p -1
5, Rögle 0p -1
6, Södertälje 0p -2

Kvalserien till Allsvenskan, omgång 2

2:a omgången av kvalserien upp till Allsvenskan är avklarad och såhär slutade det:

Björklöven - Karlskrona 4-1
Huddinge - Tingsryd 3-2 SD
Vita hästen - Piteå 3-4 str

Björklöven går fram som tåget. Även om man hade vissa problem borta mot Piteå senast, så hade man det inte nu. Man hade 2-0 efter 1:a perioden, höll det och utökade till 4-0 i sista perioden, innan Karlskrona kunde få ett tröstmål med 32 sekunder kvar av matchen. Det var inget snack om saken, Löven var bättre. Mycket folk var det också på plats. Drygt 4000 åskådare i Umeå arena.

I Huddinge var det betydligt jämnare. Hemmalaget kunde ta ledningen efter drygt 5 minuters spel, men Tingsryd kvitterade och vi hade 1-1 efter den 1:a perioden. I 2:a gjorde Huddinge 2-1 redan efter 48 sekunder, men Tingsryd kom tillbaka och kvitterade igen. 2-2 var också ställningen efter full tid, men 4:25 in i förlängningen kunde Matthias Sundberg göra 3-2 för hemmalaget, som därmed bärgade 2 viktiga poäng inför framtiden.

Jag varnade för att Piteå skulle kunna komma att ställa till det för flera lag under denna serien och det gjorde man direkt. En knapp förlust mot Björklöven i 1:a matchen och här utmanade man Hästen riktigt rejält. Faktum var att man faktiskt tog ledningen, efter knappt 6 minuters spel. Hästen kom dock tillbaka och gjorde både 1-1 och 2-1 innan perioden var slut. Där trodde man kanske att hemmalaget skulle dra ifrån litegrann, lägga i en högre växel, men det gjorrde man inte. Piteå kvitterade, men Hästen drog åter ifrån. Piteå kvitterade igen, fick till en förlängning, vilket väl fick ses som en missräkning för Vita hästen. I sudden hände inget av värde och det blev straffar. Mål på de 4 första straffarna blev det, innan båda lagen missade varsin straff, varefter slutligen Daniel Olofsson kunde avgöra på den 4:E straffen för Piteås del. Man vann alltså och ställde till det för Vita hästen, som har fått en minst sagt tung start av denna kvalserie, där tabellen nu ser ut såhär:

1, Björklöven 6p +5
2, Tingsryd 4p +1
3, Karlskrona 3p -2
4, Huddinge 2p 0
5, Piteå 2p -1
6, Vita hästen 1p -3

Björklöven har alltså redan 3p marginal ner till 3:e platsen, efter 2 spelade matcher. Det är också noterbart att Karlskrona ligger på minus i målstatistiken. Näst sämst i serien, bara Vita hästen har en sämre målskillnad just nu, men det är långt kvar. 8 omgångar återstår, men då är det nästan vinst som gäller för Vita hästen, om man inte ska bli kvar på stationen när tåget går, för, vinner Tingsryd över björklöven i nästa match, ja, då har man 5 poäng upp till de där 2 översta platserna. Vinner Björklöven, samtidigt som Piteå slår Karlskrona och Vita hästen slår Huddinge, ja, då har man redan hela 4 poäng ner till 3:e platsen.

Playoffserien omgång 6

Så är det klart vilket lag som gör Timrå, Rögle, Leksand, Södertälje och Västerås sällskap i kvalserien. Det var Bofors som, trots en blytung start där man förlorade med 7-4 borta mot Oskarshamn, satt ordentligt i förarsätet inför den sista omgången av playoffserien. 3 poäng och saken var klar. På andra sidan röda linjen stod dock just Oskarshamn och såhär slutade det:

Bofors - Oskarshamn 3-4
Djurgården - Örebro 3-5

Bofors förlorar alltså igen, mot Oskarshamn. Man har 3 förluster i denna playoffserie, varav 2 är mot Oskarshamn. Bofors hade både 1-0 och 2-0, men precis efter 2-0-målet kom 2-1 och 38 sekunder in i sista perioden också 2-2. Då började man darra rejält i Bofors och med drygt 5 minuter kvar av matchen gjorde Oskarshamn också 2-3. Minuten senare plockade Bofors ut Gistedt och man höll i nästan 3 minuter utan målvakt, innan Oskarshamn kunde göra 2-4 i öppen kasse och slå spiken i kistan. 6 sekunder från slutet fick man in en reducering, men närmre än så kom man inte.

Det öppnade ju dörren för både Örebro och Djurgården, men när det gällde som mest då spelade Djurgården som sämst. Man bjöds verkligen in av Bofors nu när de förlorade, men det såg oerhört tamt och uddlöst ut där ute på isen, medan Örebro bara öste på. Man gjorde 0-1 efter 04:17 och ledde med 0-2 efter den 1:a perioden. Efter 0-3 byttes Chet Picard ut och Adam Reideborn fick chansen. Han höll tätt i 10 minuter innan Örebro utökade sin ledning till 0-4, vilket också var resultatet efter 2 spelade perioder. Det var ett bedrövligt spel från hemmalaget, men än fanns det tid att vinka på. 20 minuter kvar att spela och efter 3:19 kom reduceringen. Örebro utökade dock till 1-5 innan Pontus Åberg och Jimmie Ölvestad reducerade 2 gånger om och fastställde slutresultatet 3-5.

Det innebär att playoffseriens tabell slutligen skrivs enligt följande:

1, Örebro 15p +7
2, Bofors 13p -3
3, Djurgården 11p +2
4, Oskarshamn 7p -6

Örebro lyckas alltså, trots allt, krångla sig till kvalserien, trots att Bofors hade ett gyllene läge att ta sig dit inför sista omgången. Man skulle bara slå jumbon Oskarshamn, vilket iofs inte är så bara, men man lyckades inte hela vägen och idag är det nog oerhört tungt att vara Boforssupporter, för att inte tala om djurgårdare. En rejäl flopp får man väl ändå säga. Vem hade trott att Djurgården, som var i SM-final mot HV 71 så sent som för 3 säsonger sedan, skulle halka ur Elitserien 2 år senare och året efter tvingas böna och be till Oskarshamn för att över huvud taget nå kvalserien. Nu gjorde ju Oskarshamn sitt jobb, men Djurgården tog inte chansen och det känns nog oerhört tungt idag.


Kvalserien till Allsvenskan, omgång 1

Då är kvalserien upp till Hockeyallsvenskan igång och såhär gick det i 1:a omgången av de 10:

Tingsryd - Vita hästen 3-1
Karlskrona - Huddinge 2-1
Piteå - Björklöven 1-3

Jämna matcher överlag, men man får väl ändå säga att favoriterna vann. Björklöven tog ledningen efter knappt halva matchen i LF arena, men Piteå kvitterade, 1:34 från paus. I sista perioden kunde man göra 2-1 och i spel 3 mot 6 lyckades man ändå sätta 3-1 i tom kasse. Ganska väntat får man väl ändå säga, men Piteå har gjort en stor bragd bara genom att ta sig hela vägen till kvalserien och det är 9 omgångar kvar, så mycket kan hända.

Karlskrona har haft lång tid på sig för att förbereda sig på detta, på dessa 10 matcher, men nerverna satt utanpå i 1:a omgången och spelet flöt inte alls på. Man lyckades dock ta ledningen, men bara 13 sekunder in i sista perioden kvitterade Huddinge. Till slut lyckades hemmalaget ändå gå segrande ur det hela med 2-1, men det var inte särskillrt övertygande och det satt långt in.

Hästen fick en kanonstart och tog ledningen redan efter drygt 6 minuters spel. Tingsryd kvitterade dock innan perioden var slut och i 2:a kunde man göra 2-1 och sedan, likt Björklöven, göra 3-1 i öppen kasse.

Efter 1 omgång ser tabellen alltså ut såhär:

1, Björklöven 3p +2
2, Tingsryd 3p +2
3, Karlskrona 3p +1
4, Huddinge 0p -1
5, Vita hästen 0p -2
6, Piteå 0p -2

Ikväll tar Björklöven emot Karlskrona, Tingsryd gästar Huddinge och Björkängshallen och Piteå åker till Norrköping.

Jag tror Löven har en bra chans att vinna där ikväll. Det blir en tuff match, men jag tror man fixar det. Då har man skaffat sig ett fint läge inför de 8 sista omgångarna. Tingsryd tror jag också kan vinna, liksom Hästen. I sådant fall går Björklöven och Tingsryd upp på 6 poäng, Hästen, Huddinge och Karlskrona 3 poäng och Piteå 0. Jag varnar dock för Piteå, som inte alls blir någon lätt uppgift. De kan nog ställa till det för flertalet lag i denna serien. Det är inte bara att åka runt lite halvhjärtat och tro att man ska ta 3 poäng. Det går inte. Det är krig i 60 minuter som gäller.

Playoffserien omgång 5

Näst sista omgången av Playoffserien spelades igår och det var Örebro som verkligen satt i förarsätet inför kvällen. Vid seger skulle man nämligen gå upp på 15 poäng, något inget annat lag skulle kunna mäkta med att göra i den sista omgången, men såhär gick det:

Örebro - Bofors 2-4
Oskarshamn - Djurgården 2-4

Seger för Bofors alltså. Man var bättre i stort sett rakt igenom hela matchen. Det innebär att man nu också har övertagit det där förarsätet från just Örebro, som något kaxigt hade skrivit "Örebro - Lillebror" på resultattavlan.

Djurgården slog planenligt Oskarshamn borta, vilket innebär att Oskarshamns hemmasäsong definitivt är över. Djurgården måste dock fortfarande hoppas på andra resultat i sista omgången. Man måste hoppas på att just Oskarshamn slår Bofors borta, annars är säsongen över för DIF oavsett om man vinner mot Örebro eller inte.

Tabellen ser nu ut såhär:

1, Bofors 13p -2
2, Örebro 12p +5
3, Djurgården 11p +4
4, Oskarshamn 4p -7

Bofors är alltså rejält i förarsätet inför sista omgången imorgon. Vinner man så är man klara. Vinner Örebro över Djurgården och Bofors förlorar, då är Örebro i kvalserien. Vinner Djurgården mot Örebro och Bofors förlorar, då är Djurgården i kvalserien, men det är det enda senariumet som gäller för DIF. Allt annat innebär att man missar kvalserien. Bofors kan dock t.o.m. förlora i suden, om Djurgården vinner mot Örebro på straffar eller i sudden. Då går Bofors upp på 14 och Örebro och Djurgården 13. Bofors sämre målskillnad kan dock ställa till det. Både Örebro och Djurgården har betydligt bättre målskillnad, så hamnar man på samma poäng så är det klar fördel för båda dessa. Poängmässigt är det dock fördel Bofors just nu.

Playoff 3 i Div. 1

Nu är det helt kvalserieklart i Div. 1 också. Detta efter följande resultat i Playoff 3.

I 1:a omgången gick det såhär:

Olofström - Björklöven 1-4
Huddinge - Visby 5-1
Kiruna - Vita hästen 1-3
Piteå - sundsvall 1-4

Olofström kunde ta ledningen drygt 2 minuter in i 2:a perioden, men Björklöven kvitterade och med 37 sekunder kvar av perioden kom också ledningsmålet. Man gjorde sedan 3-1 i sista perioden och 4-1 kom i öppen kasse. 1-0 i matcher till Björklöven alltså.

1-0 i matcher även till Huddinge, som slog Visby ganska enkelt med 5-1 hemma i Björkängshallen. Det stod dock bara 1-0 efter 2 spelade perioder. när Huddinge sedan gjorde 2-0 och 3-0 innan halva perioden hade gått fick Marcus Lundell vakta båsdörren och Daniel Palmkvist sattes in i mål. Visby fick då nästan omgående kontakt genom 1-3, men Huddinge gjorde sedan 4-1 och slutligen 5-1.

Uppe i Kiruna tog Vita hästen ledningen med knappt 5 minuter kvar av 1:a perioden. Man gjorde sedan 2-0 i 2:a perioden, innan Kiruna för en stund fick lite kontakt när man gjorde 1-2. Hästen gjorde dock 3-1 kort därefter och fler mål blev det inte, trots att Kiruna satsade och plockade ut Niklas Lerbrink. 1-0 i matcher till Norrköpingslaget. Publiksiffran i Lombiahallen är också värd att notera. 2704 åskådare. Det är fler än flera Allsvenska lag har på sina matcher. Jag trodde inte ens arenan tog så mycket folk, för normalt sett så brukar det vara 500-800 åskådare, så det var en ruskigt bra publiksiffra där uppe.

Slutligen gjorde Sundsvall sitt med Piteå. Man ledde med 3-1 efter 1:a perioden och satte sedan 4-1 i öppen kasse i sista perren.

Björklöven, Huddinge, Vita hästen och Sundsvall hade alltså chansen att avgöra i den 2:a matchen. Där gick det såhär:

Björklöven - Olofström 6-3
Visby - Huddinge 3-4 SD
Vita hästen - Kiruna 3-2 SD
Sundsvall - Piteå 1-2

Var publiksiffran i Lombiahallen bra så var det dock inget mot vad den var i Umeå arena. 4369 åskådare fanns på plats och man fick se Björklöven ta sig till kvalserien för 1:a gången sedan klubben degraderades ner till Div. 1 för några säsonger sedan. Sedan dess har man ägt hela säsongerna i Grupp A, men fallit när det har vankats playoff. Nu höll man dock hela vägen och man hade 3-0 redan efter 1:a perioden. Sedan började man dock darra, när Olofström gjorde 1-3 och 2-3 innan 5 minuter hade spelats. Man tog sig dock samman och gjorde 4-2 några minuter senare, varefter 5-2 landade i nät bakom Matija Pintaric i Olofströmskassen. Bortalaget skulle dock få en reducering till, innan Alexander Sundström fastställde slutresultatet, 6-3 till Löven.

På andra håll blev det betydligt jämnare. Huddinge tog ledningen mot Visby i 1:a perioden, men Visby kvitterade i 2:a. Därefter gjorde Huddinge 2-1 och Visby tog timeout. Det hjälpte dock inte, för drygt halvvägs in i matchen gjorde Huddinge 3-1. Visby skulle dock få kontakt igen innan perioden var slut. 21 sekunder från paus petade man in 2-3 och i den sista perioden kunde Mikael Adamsson kvittera fram till 3-3. Inga fler mål föll under ordinarie matchtid och sudden väntade. Huddinge visste att om man gjorde mål skulle man vara i kvalserien. Visby visste att man var tvungna att göra mål för att säsongen inte skulle vara över. 3:37 in i förlängningen var matchen över. Jesper Andersson gjorde 4-3 för Huddinge och alla de 1525 åskådarna som var på plats blev helt tysta. Huddinge var därmed klara för kvalserien med 2-0 i matcher.

Även i Norrköping och Himelstalundshallen blev det jämnt. Kiruna kunde ta ledningen med 0-1 i den 2:a perioden, men Vita hästen kunde både kvittera och vända till 2-1 innan perioden var över. Knappt 8 minuter från slutet kunde dock Kim Sunna se till att det stod 2-2 på tavlan och de sista minuterna av matchen blev väldigt försiktiga. Inget av lagen ville riskera något. Kiruna visste att ett mål bakåt i det läget hade betytt en oerhört tung uppförsbacke och krig med allt man hade för ännu en kvittering. Inget mål föll dock och även här väntade sudden. 4:59 in i förlängningen kunde dock Carl-Johan Svensson göra 3-2 för hemmalaget, sitt 3:e mål för kvällen och ett mål som dessutom tog Vita hästen till kvalserien, med 2-0 i matcher.

Piteå fick en kanonstart borta mot Sundsvall. Redan efter 1:02 gjorde man 0-1 och höll det sedan hela perioden igenom. Sundsvall kunde dock kkvittera i den 2:a perioden, men efter knappt 7 minuter av sista perioden kunde Daniel Olofsson göra 2-1 för bortalaget, vilket tystade hela gärdehov, alla 2108 personer som fanns på plats. Det blev nämligen slutresultatet och Piteå kvitterade därmed till 1-1 i matcher.

Björklöven, Huddinge och Vita hästen alltså klara för kvalserien, men mellan Sundsvall och Piteå krävdes en 3:E och avgörande match. Den slutade såhär:

Sundsvall - Piteå 2-5

Piteå är alltså, mycket överraskande får man ändå säga, klara för kvalserien. Jag vet faktiskt inte om man någonsin har varit så nära på att ta steget upp till Allsvenskan, men nu är man där, efter att ha slagit ut ett lag som förra säsongen spelade just i Allsvenskan. Ett lag som, om man hade tagit poäng i sista matchen av kvalserien förra våren, hade slutat 3:a i serien och därmed tagit den plats som nu Asplöven tilldelades då Borås degraderades ner till Div. 1 pga. ekonomiska bekymmer. Nu gjorde man inte det och det blev Div. 1 för Sundsvall under denna säsongen, vilket det alltså blir ännu en säsong. 2 täta mål i 1:a perioden, med bara 55 sekunder mellan, gjorde att Piteå kunde gå till pausvila med 2-0 på tavlan. I 2:a perioden kunde man också göra 3-0 och matchen såg ganska stängd ut. Sundsvall fick dock in 1-3 innan perioden var över och i sista perioden gjorde man också 2-3. Då kände man att man verkligen hade pressen på Piteå, men Piteå redde ut stormen och satte 2 puckar i öppen kasse på slutet.

Dessa resultat innebär att Björklöven, som krossade allt i Grupp A i höstas, som ägde allt också i Allettan Norra och som nu slutligen slår ut Olofström i playoff 3 är klara för kvalserien. Det är också Huddinge, som bara slutade 3:a i Grupp D i höstas, 15 poäng bakom Nyköping och 16 poäng bakom Visby, som sedan torskade den där 1:a platsen i Allettan Mellan, just till förmån för Visby, som därmed fick gå in i playoff 2, där man slog ut en av storfavoriterna, Kallinge, med 2-1 i matcher och där man nu slår ut just Visby med 2-0 i matcher. Vita hästen är också de klara för kvalserien, efter att ha ägt Grupp E under hösten, även om man inte dominerade på samma sätt som under förra säsongen, där man slog Kallinge i sista omgången av Allettan Södra och därmed knep segern i gruppen, medan Kallinge bara blev 3:a och där man slutligen nu slog ut ett vilt kämpande Kiruna med 2-0 i matcher, även om det satt långt in. Slutligen är också Piteå klara för kvalserien. Man får väl anses som kvalseriens skrällag, när man först slutade 3:a i Grupp A under hösten, 3 poäng bakom Kiruna och hela 20 poäng bakom Björklöven, där man sedan slutade 3:a i Allettan Norra, 5 poäng bakom Sundsvall och 11 poäng bakom Björklöven, där man sedan slog ut Sollefteå med 2-0 i matcher, Åker/Strängnäs med 2-0 i matcher och nu slutligen också Sundsvall, med 2-1 i matcher.

Vi har alltså följande lag klara för kvalserien upp till Allsvenskan:

Tingsryd
Karlskrona
Björklöven
Huddinge
Vita hästen
Piteå

2 lag från Allsvenskan, 2 lag från Grupp A i Div. 1, 1 lag från Grupp D och 1 lag från Grupp E. Inget lag från Grupp F. Det är anmärkningsvärt.

Jag tror det kommer stå mellan Tingsryd, Karlskrona, Björklöven och Vita hästen. Tror på förhand inte Huddinge och Piteå kan hota på allvar, även om de säkerligen kan ställa till det litegrann. Ska något lag ta en Allsvensk plats till nästa säsong så tror jag det är Björklöven. Man ser ruskigt starka ut. Hästen kan nå dit om man får allt att stämma, annars tror jag det kommer stå mellan de där 3 lagen, Tingsryd, Karlskrona och Löven. Time will tell!

Playoffserien omgång 3

3:e omgången av Playoffserien och såhär slutade det:

Djurgården - Bofors 3-4
Örebro - Oskarshamn 5-3

Bofors griper verkligen sista halmstrået och slår Djurgården, borta, på Hovet, inteför drygt 6000 åskådare. Grymt starkt av BIK måste jag säga, men inte så bra för Djurgården, eftersom att Örebro tog en tämligen enkel seger hemma mot Oskarshamn, som luften verkar ha gått ur litegrann. Efter en fin skalp i 1:a omgången har man nu 2 raka förluster.

Tabellen ser nu ut såhär:

1, Örebro 9p +4
2, Djurgården 8p +3
3, Bofors 7p -5
4, Oskarshamn 4p -2

Just i detta nu är det returmöten och där har Bofors 2-1 på Djurgården och Örebro leder komfortabelt med 4-1 borta mot Oskarshamn. De resultaten skulle innebära att Örebro drygar ut ännu mer och är i sådant fall uppe på 12 poäng. Bofors går förbi Djurgården upp på 10 och Djurgården är kvar på 8. Med 6 poäng kvar att spela om måste Djurgården ta full pott och Örebro måste nolla om man ska nå kvalserien. Annars står det mellan Örebro och Bofors, där de båda möts i sista omgången, som kan bli helt avgörannde. Än så länge är det dock långt kvar av matcherna idag och främst Djurgården bör ju vända på det där för att haka på Örebro på allvar. För Oskarshamn tror jag får svårt att resa sig från 1-4.

Playoffserien omgång 2

2:a omgången av Playoffserien är nu avverkad och såhär gick det:

Bofors - Örebro 1-4
Djurgården - Oskarshamn 6-3

Starkt och ruskigt viktigt för Örebro att ta en seger i nobelhallen. Bofors har fått sämsta tänkbara start på denna serien och vinst i nästa match mot Djurgården är nästan ett måste. Just Djurgården gjorde väl i stort sätt vad man skulle hemma på Hovet och plockat 3 viktiga poäng i kampen om den sista kvalserieplatsen.

Tabellen efter 2 omgångar ser nu ut såhär:

1, Djurgården 8p +4
2, Örebro 6p +2
3, Oskarshamn 4p 0
4, Bofors 4p -6

Hastigt och lustigt så har nu alltså Bofors halkat från 1:a till 4:e plats på 2 matcher, tack vare, eller snarare pga. 2 förluster. Som sagt, nästa match måste man vinna...

Djurgården har ju ett jäteläge nu. Bofors har fått en rejäl knäck på sitt självförtroende och det ska till mycket om Djurgården ska tappa poäng där, särskillt i dubbla matcher. Så, bofors har verkligen kniven på strupen nu...

Kvalserieschemat

Så är kvalserieschemat också här.

Såhär kommer det att se ut:
Omg 1 (Torsdag 14 mars)
Leksand - Södertälje
Timrå - Playoff
Rögle - Västerås

Omg 2 (Lördag 16 mars)
Playoff - Leksand
Västerås - Timrå
Södertälje - Rögle

Omg 3 (Tisdag 19 mars)
Rögle - Leksand
Västerås - Playoff
Timrå - Södertälje

Omg 4 (Torsdag 21 mars)
Södertälje - Västerås
Leksand - Timrå
Playoff - Rögle

Omg 5 (Lördag 23 mars)
Södertälje - Playoff
Timrå - Rögle
Västerås - Leksand

Omg 6 (Tisdag 26 mars)
Playoff - Södertälje
Leksand - Västerås
Rögle - Timrå

Omg 7 (Torsdag 28 mars)
Västerås - Södertälje
Timrå - Leksand
Rögle - Playoff

Omg 8 (Lördag 30 mars)
Södertälje - Timrå
Playoff - Västerås
Leksand - Rögle

Omg 9 (Tisdag 2 april)
Timrå - Västerås
Leksand - Playoff
Rögle - Södertälje

Omg 10 (Fredag 5 april)
Västerås - Rögle
Södertälje - Leksand
Playoff - Timrå

Leksand börjar alltså hemma i en tuff match mot Södertälje. Vi vet dock att Leksand vann med 5-3 senast det begav sig uppe i Tegera arena, men det var då, nu är nu och det är 10 nya matcher där det gäller att prestera och det gäller, som vanligt, att få en bra start på serien, för Leksand avslutar borta mot SSK och det måste vara, om nu inte Djurgården tar sig till kvalserien, seriens tuffaste bortamatch. Allt kan dock hända och nu börjar det dra ihop sig. Bara en dryg vecka kvar tills det smäller nu!

Playoffserien omgång 1

Playoffserien mot kvalserien drog igår igång med den 1:a omgången av 6. det handlar som bekant om Bofors, Djurgården, Örebro och Oskarshamn, som gör upp om den sista kvalseriebiljetten. Lag 4 i Serien, Bofors, gick in i playoffserien med 4 poäng, lag 5, Djurgården, gick in med 3 poäng, lag 6, Örebro, gick in med 2 poäng och lag 7, Oskarshamn, gick in med 1 poäng.

Första omgången slutade såhär:

Örebro - Djurgården 3-4 str
Oskarshamn - Bofors 7-4

Örebro hade 2-0 efter den 1:a perioden, men Djurgården kom tillbaka. Örebro gjorde dock 3-2, men med drygt 3:30 kvar att spela kunde Michael Holmqvist kvittera till 3-3 och sedan satte Dustin Johner den enda strafen i nät, vilket innebar 2 poäng till Djurgården, 1 till Örebro.

I Oskarshamn blev matchen först försenad p.g.a. ett läckande kylagregat, men när matchen väl kom igång var det Oskarshamn för hela slanten. Man gjorde 1-0 redan efter 03:17, men kvitteringen kom bara minuter senare för Bofors, som kort därefter också kunde göra 2-1. Oskarshamn kvitterade dock tämligen omgående och i den 2:a perioden rann det iväg till 6-3 för hemmalaget. Bofors hade då tagit timeout och bytt målvakt, men det hjälpte inte. Man fick visserligen stopp på flödet bakåt, men man kom aldrig ikapp och Oskarshamn kunde ta en lite överraskande seger, vilket gör att vi har följande tabell efter 1 omgång:

1, Djurgården 5p +1
2, Oskarshamn 4p +3
3, Bofors 4p -3
4, Örebro 3p -1

Just nu är alltså Djurgården i kvalserien, men det är långt kvar. Ikväll rullar serien vidare med 2:a omgången. Då gästar Oskarshamn Hovet och Djurgården, medan Örebro åker till Nobelhallen.


Sluttabell för Elitserien 2012/13

Elitserien 2012/13 är nu avslutad och som utlovat kommer här den slutgiltiga tabellen, efter gårdagens 55:e och sista omgång:

1, Skellefteå 114p +63
2, Färjestad 102p +45
3, Luleå 102p +43
4, HV 71 102p +31
5, Linköping 94p +9
6, Frölunda 84p -3
7, Modo 81p +6
8, Brynäs 75p -43
9, AIK 69p -26
10, Växjö 64p -28
11, imrå 57p -27
12, Rögle 46p -70

Skellefteå har gjort en strålande säsong och vinner tabellen ganska överlägset, hela 12 poäng före 2:an Färjestad. Man har dessutom gjort klart mest mål i serien, hela 170st. Färjestad och HV är delad 2:a där med 155 mål. Bakåt ligger SAIK också bland de bästa, men inte i topp. Man har släppt in 107 mål under säsongen, men Luleå slår faktiskt sitt eget rekord där, 105 insläppta mål. Nu släppte man in 102 mål under hela säsongen, vilket är ruskigt starkt.

Det är alltså 14 mål som skiljer 2:an från 4:an i serien, så tätt blev det till slut.

Brynäs klarar sig till slut vidare till slutspel, men det satt långt in och faktum är att om AIK hade vunnit där på Hovet i lördags, då lagen möttes och Brynäs vann med 1-0, då Ryan Gunderson kunde göra det matchvinnande målet drygt halvvägs in i sista perioden, ja, då hade man varit i slutspel istället för Brynäs. I och med att Brynäs förlorade här mot LHC i sista omgången med 4-2 och AIK slog Timrå med 3-1 så hade de hamnat på samma poäng, men AIK hade gått vidare på bättre målskillnad än Brynäs. Så så jämnt blev det där kring sträcket till slut.

AIK och Växjö har nu spelat klart för säsongen, men för Rögle och Timrå väntar kvalserien. Det kommer bli en tuff resa för de båda Elitserielagen. Timrå har en relativt stark defensiv, men Rögle har släppt in hela 174 mål under säsongen, mot Timrås 123. Timrå har dock gjort minst mål av alla lag i serien, 100 mål exakt, mot Rögles 104. Det blir spännande detta!


Elitseriens 55:e omgång och kvartsfinalssnack

Då är även grundserien av Elitserien 2012/13 avslutad och i sista omgången gick det såhär:

Luleå - HV 71 2-1
Skellefteå - Modo 3-2 SD
Timrå - AIK 1-3
Brynäs - Linköping 2-4
Rögle - Färjestad 1-4
Växjö - Frölunda 1-2 str

Det mest spännande inför den här omgången var vilket lag som skulle sluta 2:a bakom Skellefteå i tabellen, vem som skulle bli 3:a och vem som skulle bli 4:a.
Färjestad gjorde sitt nere i Ängelholm och vann med 4-1. Uppe i Luleå möttes de 2 andra inblandade lagen, just Luleå och HV. Hv hade 2:a platsn inför sista omgången, men man llyckades inte få in en kvittering i slutet av matchen, även om det var ruskigt nära, och därmed halkade man ner från 2:a till 4:e plats. Hade man fått in den där kvitteringen hade man slutat 2:a, Färjestad 3:a och Luleå 4:a. Nu blev Färjestad 2:a, Luleå 3:a och HV 4:a. Det innebar att Skellefteå så klart skulle välja lag till finalspelet först, sedan Färjestad, följt av Luleå och HV fick det lag som blev över. På förhand ville ingen komma 4:a, för då skulle man högst troligt få möta 5:an Linköping och det ville man inte, för Roger Melins grabbar har börjat få ihop det där laget riktigt bra nu och det var dessutom 2 år sedan LHC nu var i SM-slutspel, efter förra årets stora missräkning, då man undvek kvalserien med en hårsmån och istället skickade ner Djurgården där, som senare åkte ur Elitserien. Med andra ord var det nog en mycket viktig poäng som räddade LHC från kval då. Nu är man back on track igen och lagen valde enligt följande:

Skellefteå - Brynäs
Färjestad - Modo
Luleå - Frölunda
HV 71 - Linköping

Det blir alltså en repris av förra årets SM-final redan i kvartsfinalen i år, men det var knappast någon överraskning att SAIK skulle välja Brynäs. 9-1 senast innebär att man har en enormt positiv känsla när det gäller just Brynäs. Samtidigt var det Brynäs som vann flest matcher förra året och tog SM-guld. Den känslan finns så klart kvar hos de som var med då, men nej, jag sätter en rejäl slant på att Skellefteå går vidare till semifinalerna här.

När det gäller Färjestad - Modo tror jag Modo kan skrälla, även om tabellen skvallrar om att Färjestad varit det bättre laget i år av de 2. Det var dock då, det spelar ingen roll nu, nu är det först till 4 som gäller och jag blir inte förvånad om Modo pressar FBK ganska hårt. Jag tror dock Färjestad reder ut det där i slutenden.

Luleå kunde ha valt LHC, som man har haft väldigt bra statistik mot under säsongens gån, 6-2 senast i Cloetta center, men man valde Frölunda, som har haft en väldigt svajig säsong. Känns aldrig riktigt som man hittat stabiliteten i spelet. Det har varit någon bra match här och någon bra match där, men den där kontinuiteten har inte funnits där, så i år tror jag Luleå klarar sig vidare till semi.

HV får då möta LHC, laget som ingen egentligen ville möta, för ja, jag tror att LHC kan skrälla och gå vidare. HV har haft en dålig tränd de senaste åren och åkt ut 2 år i rad i kvartsfinalerna och jag blir faktiskt inte förvånad om man gör det även i år. Man har legat i toppen av tabellen i stort sätt hela säsongen, men man har aldrig känts sådär stabila som tx Skellefteå har gjort, samtidigt som LHC har växt ju längre säsongen har gått, även om man, likt Frölunda, har blandat och gett sett till resultaten, men här tror jag vi har den jämnaste kvartsfinalserien och den kan sluta hur som helst. Jag sätter nog dock en liten slant på LHC.

Playoff 2 i Div. 1

Då är också Playoff 2 i Div. 1 avklarat i jakten på de 4 kvalserieplatserna. Det var som bekant Kiruna som ställdes mot Enköping. Båda 2 vann Playoff 1 med 2-0 i matcher, Kiruna mot Vännäs och Enköping mot Wings. Piteå ställdes mot Åker/strängnäs. Också båda dessa vann med 2-0 i matcher i Playoff 1, Piteå mot Sollefteå och Åker/Strängnäs mot Borlänge. Kallinge ställdes nu mot Huddinge. Huddinge, som slutade 2:a i Allettan Mellan och därför gick in i playoff nu i Playoff 2, medan Kallinge slog ut Halmstad med 2-0 i matcher i Playoff 1. Slutligen hade vi Tranås som nu ställdes mot Olofström. Olofström, som likt Huddinge, slutade 2:a i sin Alletta och därför gick in i playoff här i Playoff 2, medan Tranås slog ut Vimmerby med 2-1 i matcher.

Såhär gick det i 1:a matchen:

Kiruna - Enköping 6-3
Åker/Strängnäs - Piteå 2-3
Kallinge - Huddinge 4-3
Tranås - Olofström 2-6

Tranås hängde med Olofström ganska bra en bit in i matchen, men så orkade man inte hålla hela vägen och Olofström gick ifrån till 5-1. Det repade man sig aldrig ifrån och bortalaget kunde vinna ganska enkelt med 6-2.

Kiruna rivstartade hemma mot Enköping och hade 4-0 redan efter 1:a perioden, men Enköping gav dock inte upp och åt sig närmre och närmre, enda upp till 4-3, men närmre än så kom man inte och Kiruna kunde slutligen vinna med 6-3.

Piteå kunde också de gå segrande ur den 1:a bataljen, efter att Joakim Högberg satt det matchvinnande målet i nät, med knappt 4 minuter kvar att spela.

Kallinge kunde också de vinna, även om det satt väldigt långt in. Man hade 3-1 efter 1:a perioden, men Huddinge åt ikapp till 3-3. Med knappt halva sista perioden kvar kunde dock Sebastian Magnusson se till att bli stor matchhjälte i Kallinge, när han satte det matchvinnande 4-3 i nät.

Dessa resultat innebar att Kiruna, Piteå, Olofström och Kallinge hade chans att avgöra och gå vidare till Playoff 3 i den 2:a matchen, där det gick såhär:

Enköping - Kiruna 3-5
Piteå - Åker/Strängnäs 8-3
Huddinge - Kallinge 4-1
Olofström - Tranås 4-1

Olofström hade 2-0 efter 1:a perioden och 3-1 efter 2:A. Tranås chansade mot slutet av sista perioden, för man hade ju ändå inget att förlora, men det tog bara 10 sekunder efter att man plockat målvakten innan Olofström kunde slå den definitiva spiken i kistan fram till 4-1. Olofström är alltså vidare till Playoff 3, med 2-0 i matcher.

Kiruna gjorde ännu en sådan där monsterperiod som i 1:a matchen. Skillnaden var bara att det nu inte var 1:a perioden man vann med 4-0, det var 2:a. Efter den 1:a perioden stod det nämligen 1-1, men när signalen efter den 2:a perioden ljö stod det 1-5 på tavlan. Enköping kunde krypa närmre i sista perioden, men närmre än 3-5 kom man aldrig och Kiruna kunde vinna matchen och därmed ockaå avancera vidare till Playoff 3, med 2-0 i matcher.

Åker hade 1-1 efter den 1:a perioden och sedan tog man också ledningen med 2-1, 18 sekunder in i 2:a perioden. Piteå fortsatte dock att trumma på och minuter senare kom kvitteringen och knappa minuten senare också ledningsmålet. Vid ställningen 5-2 bytte Åker målvakt och fick utdelning och viss kontakt strax därefter, men Piteå kunde göra 6-2 knappa minuten före paus och sedan kom också 2 mål i sista perioden. Piteå är alltså vidare till Playoff 3, med 2-0 i matcher.

Huddinge bet dock ifrån och kunde avgå med en tämligen enkel seger, 4-1. Det innebar att en 3:e och avgörande match var tvungen att spelas och där gick det såhär:

Huddinge - Kallinge 6-3

Huddinge är alltså vidare till Playoff 3, medan en av storfavoriterna, Kallinge, har spelat klart för säsongen. Med andra ord blev den där förlusten mot Vita hästen i sista omgången av Allettan mycket kostsam för Kallinge. Hade man vunnit där, ja, då hade man vunnit Allettan Södra och inte gått in i gamet förrän i Playoff 3. Nu förlorade man, samtidigt som Olofström körde över Kristianstad, vilket innebar att man bara slutade 3:a i serien och fick gå in redan i Playoff 1. Där slog man ut Halmstad med 2-0, men här i Playoff 2 tog det stopp.

Det innebär alltså att Kiruna, Piteå, Olofström och Huddinge är vidare till Playoff 3. Där ställs man mot segrarna från de 3 Allettorna, Björklöven, Visby och Vita hästen, samt den bäst seedade 2:an, Sundsvall. Bataljerna kommer att spelas enligt följande:

Björklöven - Olofström
Visby - Huddinge
Vita hästen - Kiruna
Sundsvall - Piteå

Det blir jämna bataljer detta. Björklöven har sett ruskigt starka ut hela säsongen, krossat allt både i höstens Grupp A och vårens Allettan Norra. Nu möter man dock ett Olofström, från en mycket tuffare och hårdare grupp än Björklöven, nämligen Grupp F. Olofström har nu dessutom också en playoffserie i benen, vilket inte nödvändigtvis behöver vara en nackdel. Jag hoppas att Löven tar hem det där och når kvalserien för 1:a gången sedan man degraderades från Allsvenskan, men jag tror Olofström kommer ge en oerhört tuff match. Man kommer inte att ge sig i 1:a taget.

Huddinge - Visby känns på förhand som den minst intressanta fighten. Oavsett vem som vinner så tror jag man kommer ha det svårt att hävda sig sen senare i kvalserien. Jag tror dock Huddinge har större chans att göra något där än vad Visby har, även om Visby faktiskt vann Allettan Mellan. Jag sätter en slant på Huddinge där.

Vita hästen känns väl ganska givna som favoriter mot Kiruna. Hästen krossade, likt Björklöven, allt i höstas, även om det inte var lika överlägset som förra säsongen. Nu i vår fick man kämpa rejält för att ta segern i Allettan Södra och jag tycker inte man ser lika starka ut som man gjorde förra året. Kiruna har dessutom 2 playoffserier i benen nu, där man totalt har gjort 25-12 (+13) på 4 matcher, där man har vunnit alla 4 och således gått igenom Playoff med 2-0 i båda matchserierna. Så, jag tror definitivt inte Kiruna blir ofarliga och jag blir inte förvånad om de tar sig hela vägen till kvalserien, men jag sätter ändå en slant på Vita hästen.

När det gäller Sundsvall så kommer man från den på pappret svagaste gruppen i Div. 1 under hösten, Grupp B. Den vann man och klarade sig bra även i Allettan. Man har dessutom spelat Allsvenskan för bara en dryg säsong sedan, så man vet vad det innebär. Piteå har dock, likt Kiruna, 2 playoffserier i benen och man har gjort ännu mer mål än Kiruna, 26-9 (+17), på 4 matcher och således också gått rent i playoff såhär långt. Sundsvall är dock tunga och jag sätter trots allt en slant på Sundsvall.

Jag tror alltså att kvalserien upp till Allsvenskan kommer bestå av följande lag:

Tingsryd
Karlskrona
Björklöven
Huddinge
Vita hästen
Sundsvall

Nu återstår det att se hur många rätt jag får. 2 är redan givna, men vilka 4 lag tar de återstående 4 platserna? Svaret har vi om senast 5 dagar.


Sluttabell för Hockeyallsvenskan 2012/13

Så är då Hockeyallsvenskan 2012/13 till enda och såhär slutade det hela:

1, Leksand 109p +55
2, Södertälje 103p +43
3, Västerås 98p +36
4, Bofors 96p +34
5, Djurgården 92p +28
6, Örebro 89p +21
7, Oskarshamn 77p +5
8, Mora 76p -8
9, Malmö 71p +1
10, Troja 69p -38
11, Asplöven 63p -48
12, Almtuna 56p -25
13, Tingsryd 56p -35
14, Karlskrona 39p -79

Leksand vinner alltså Hockeyallsvenskan 2012/13, men avslutningen på säsongen var inte jättebra. 1-4 mot Örebro och 3-5 borta mot Bofors. Avslutningen var dock bra, 5-2 hemma mot Malmö, en seger som också gjorde att man till slut tog det där poängrekordet i Allsvenskan som Södertälje tidigare hade med 108 poäng. Leksand slår det med 1 poäng, även om samma SSK kröp närmre under den sista veckan. Man var 10 poäng bakom inför veckan, men genom 4-2 borta mot Troja, 2-1 efter sudden mot Malmö och 4-3, också det efter sudden, mot Almtuna slutade man bara 6 poäng bakom Leksand i årets tabell. Detta trots att man började så uruselt och faktiskt låg sist efter några omgångar. Sedan har man sakta men säkert jobbat sig upp i tabellen och man har dessutom behållt formen som Matt Read och grabbarna gav laget när de kom in i laget. En stark säsong av Södertälje.

Starkt också av Västerås, som slog Asplöven med 5-3, föll hemma mot Örebro med 2-1 och slog Karlskrona med 4-2 under den sista veckan av grundserien. De 6 poängen räckte för att ta kvalserieplatsen, även om Bofors slog Leksand med 5-3, Örebro med 1-0 och Karlskrona med 6-4. Karlskogalagets dipp man hade där för någon/några veckor sedan, när man bl.a. förlorade 2 matcher i rad med 4-0 och 0-4, blev kostsam.

Också Djurgården, som också de hade en tung inledning av serien, havererade lite smått här på slutet. Man har varit lite ojämna under säsongens gång, blandat riktigt bra matcher, som t.ex. 6-2 hemma mot Leksand, med riktiga juniorinsatser. Här på slutet förlorade man med 3-2 borta mot Asplöven och det hjälpte inte att man slog Karlskrona med 5-2 och Tingsryd med 3-0. Västerås tog lika många poäng och höll därför ifrån Djurgården, som nu får inrikta sig på playoff, tillsammans med Örebro och Oskarshamn, + Bofors.

Örebro hade en rejäl dipp någon gång innan jul och man var då t.o.m. nära på att halka utanför playoff. Tror faktiskt att man var utanför playoff vid något tillfälle, men sedan har man jobbat sig tillbaka och här mot slutet var playoffplatsen som gjuten för dem, även om man faktiskt hade visst häng på den där direktplatsen.

Oskarshamn gör ännu en stark säsong, där man hade en period där man i princip vann allting. Här mot slutet har det gått tyngre och den gångna veckan blev det bara 1/9 poäng, hemma mot Asplöven. Därför bjöd man verkligen in både Mora och Malmö till det där racet, där man några omgångar tidigare hade sett stensäkra ut för att nå playoff. Nu gjorde man ju också det, men det var bara tack vare den där poängen hemma mot Asplöven. Annars hade man stannat på samma poäng som Mora, som inte heller de gjorde någon lysande vecka direkt. 3-2 mot Tingsryd och 4-1 borta mot Troja, men så 1-5 borta mot Almtuna. Hade man vunnit där, ja, då hade man rent krast varit i playoff, nu när alla kort ligger på bordet och när vi såg att Oskarshamn förlorade mot Tingsryd. 3 poäng där för Mora så hade man varit förbi. Man gjorde dock en stark avslutning av serien, Mora, som hade det klart sämsta läget av de där 3 lagen, men som ändå var så nära till slut. Nu har man dock spelat klart för säsongen, tillsammans med Troja, Asplöven och Almtuna, som gör en ännu starkare avslutning av serien än vad Mora gör. Man var så gottt som uträknade för några veckor sedan, då man låg 8 poäng bakom Tingsryd över sträcket, men den gångna veckan gav 7-3 i poäng till Almtunas fördel mot Tingsryd. Det var nära att Tingsryd kunde hålla undan, men Uppsalalaget gjorde det starkt och klarar sig kvar i Allsvenskan även till nästa säsong, medan Tingsryd får kvala, tillsammans med Karlskrona. Karlskrona, som hade en strålande försäsong, men så blev det förlust med 5-1 mot Leksand redan i 1:a omgången och sedan rullade det bara på. Man har dock ryckt upp sig nu mot slutet och tagit poäng av flera lag, men man har så klart varit medvetna om att det kommer bli kvalserien i Blekinge en längre tid nu. Jag hoppas dock man håller sig kvar i serien, för man drar trots allt mycket publik och kan som sagt störa många lag om man inte är på tårna.

Elitserietabellen tar vi efter morgondagens slutomgång av Elitserien 2012/13 istället, men jag tänkte istället ge er tabellen för Hockeyallsvenskan 2012/13 som jag tippade den innan säsongen drog igång. Here we go:

1, Leksand
2, Djurgården
3, Örebro
4, Södertälje
5, Malmö
6, Oskarshamn
7, Troja
8, Bofors
9, Mora
10, Västerås
11, Karlskrona
12, Tingsryd
13, Asplöven
14, Almtuna

Jag hade alltså bara 1 enda rätt och det var Leksand, som jag tippade 1:a och som också vann serien. Sedan tippade jag Djurgården och Örebro till kvalserien. Båda dessa hittar vi 3 platser längre ner i serien, på 5:e och 6:e plats när det hela summeras och båda 2 får därmed spela playoff nu framöver.

Playoffplatserna trodde jag att SSK, Malmö, Oskarshamn och Troja skulle ta. 1/4 rätt där, men 0/4 på rätt plats. Oskarshamn var det enda lag jag lyckades pricka in där. SSK tog sig direkt till kvalserien, trots bara 3 poäng på de 5 inledande matcherna i höstas. Malmö hittar vi 4 platser längre ner mot vad jag tippade och Troja 3 platser längre ner.

Under playoffsträcket har vi de 2 lag jag floppade mest på. Bofors och Västerås. Västerås tippade jag som 10:a, men man återfinns 7 platser högre upp och har gjort en kanonsäsong och är istället, för 1:a gången sedan 2009, i kvalserien. Bofors fick, som jag trodde, en lite tyngre säsong än den förra, men inte mycket tyngre. Upp 4 platser för BIK, som också de får spela playoff nu framöver.

De båda nykomlingarna får vi vända på. Jag trodde att Karlskrona skulle bli det starkare av de båda lagen, inte minst som man körde över det mesta i kvalserien upp till Allsvenskan och likaså det mesta under försäsongen, men man hamnade till slut tvärsist i tabellen och istället är det Asplöven som håller sig kvar i serien även till nästa säsong, utan att behöva kvala.

Tingsryd hade jag på rätt position till näst sista omgången. Då gick Almtuna förbi och man får nu istället kvala sig kvar i serien, medan Almtuna gjorde en positiv säsong jämt mot min tippning. Jag hade dock 4/4 rätt när det gäller de 4 nedersta lagen i serien, men också där 0/4 rätt nä det gäller rätt placering.

Sista omgången av Hockeyallsvenskan 2012/13 och poängrekord för Leksand!

Sista matchen för Hockeyallsvenskan 2012/13. Precis som flera tidigare år var det Malmö som gästade Tegera arena i sista omgången. Den här gången hade de blåvita dock inget att sätta käppar i hjulen för, eftersom att Malmö redan var avsågat från playoffstriden i och med förlusten med 5-4 mot Troja i näst sista omgången.

Innan matchen hissades Magnus "Sigge" Svenssons och Tomas Jonssons tröjor upp i taket på Tegera arena, en fin och minnevärd stund.

Det kändes dock som att Leksand stod kvar vid det fina ögonblicket även när pucken släpptes, för ett Malmö, där pressen hade släppt, visade upp ett bra spel till en början och kunde göra 1-0 redan efter 20 sekunder. Ingen vidare start för Leksand och Erik Hanses i mål.

Leksand kunde dock kvittera minuter senare, i spel 5 mot 3, efter att Niklas Jadeland och Tomas Kollar åkt ut för Malmö.

Glädjen blev dock kortvarig, för bara 46 sekunder senare kunde Alexander Bergström återge ledningen till bortalaget.

Det var rena målexplossionen i inledningen av matchen, för bara minuten senare kunde Jakob Blomqvist kvittera Malmös ledning och det stod 2-2 på tavlan, efter inte ens 8 spelade minuter.

Det skulle dock inte stanna där. Innan perioden var slut kunde Filip Forsberg göra 3-2 för Leksand, också det målet i powerplay.

I den 2:a perioden fortsatte Leksand att spela bra. Man pressade Malmöspelarna riktigt hårt och efter knappt halva perioden kunde Mark Hurtubise göra 4-2 för Leksand, också det målet i powerplay, en spelform som var strålande i inledningen av säsongen, men som sedan har sjunkit. Nu visade man dock upp ett grymt PP-spel och 4/4 mål den här eftermiddagen hade än så länge kommit i numerärt överläge.

Michael Raffl kunde sedan också göra 5-2 för hemmalaget, dock inte i powerplay. 80% av Leksands mål hade ändå kommit i just powerplay och det får anses som ruskigt bra. Skönt också att Raffl kommer in och levererar igen, efter att ha varit borta en tid pga. en skada, att han inte är blek, som det är lätt att det blir när man varit borta en tid. Han behövs i kvalserien, den gode Rafl.

I sista perioden spelade Leksand ungefär som Örebro gjorde tidigare i veckan. Kassaskåpssäkert, tryggt och stabilt. Man gav inte Malmöspelarna utrymme att göra något åt situationen och matchen slutade också 5-2 till Leksand, som därmed bryter förlustsviten på 3 raka matcher och avslutar serien på bästa sätt. Man passar också på att slå poängrekord i Hockeyallsvenskan. 109 poäng stannar man på. Det gamla rekordet innehades av Södertälje om jag inte missminner mig, 108 poäng.

De övriga matcherna i denna spännande sista omgång slutade såhär:
Örebro - Bofors 0-1
Asplöven - Djurgården 3-2
Troja - Södertälje 2-4
Almtuna - Mora 5-1
Tingsryd - Oskarshamn 3-2
Karlskrona - Västerås 2-4

Bofors gjorde 1-0 mot Örebro redan efter 33 sekunder och det blev faktiskt matchens enda mål. Med andra ord gjorde man allt man kunde för att rå på Västerås, men Gurkorna höll undan för Karlskrona och kunde vinna med 4-2. Det innebär att Västerås är klara för kvalserien för första gången sedan 2009, då man fightades mot Leksand, Södertälje, Rögle, Växjö och AIK.

Djurgården, som nog de flesta hade tippat som ett givet direktplag till kvalserien innan säsongen, får nu spela playoff tillsammans med Bofors, Örebro och Oskarshamn. Det känns dä väldigt ovisst, men jag tror det kommer stå mellan Bofors, Örebro och Djurgården. Oskarshamn tror jag får svårt att hävda sig där, men Djurgårdens form har inte varit bra här på slutet. Förlust mot Asplöven, som också kommer spela Allsvenskan nästa säsong, i en så viktig match som denna sista omgång. Det är inte bra. Hade Västerås förlorat mot Karlskrona, ja, då hade man trots allt haft ett bra läge. Nu gjorde VIK inte det, man höll ihop det hela vägen och belönas med en kvalseriebiljett.

Kring playoffsträcket blev det aldrig någon riktig figt. Almtuna trampade gasen i botten direkt och vann slutligen klart med hela 5-1. Otrolugt tamt av Mora måste jag säga. Om Djurgårdens insats var svajig så var det inget mot vad Moras var. 1-5 i Gränbyhallen, förvisso mot ett Almtuna som stred för allt vad man kunde gör att hålla sig kvar i Allsvenskan även till nästa säsong, men Mora hade ju något att spela för de med. Nej, det var svagt av Mora, som nu har spelat klart för säsongen, trots att Oskarshamn föll i Nelson garden arena, mot ett vilt kämpande Tingsryd. Det hjälpte dock inte för TAIF, som slutligen stannade på samma poäng som Almtuna, men med 10 måls sämre målskillnad, vilket nu skickar de ner i kvalserien, tillsammans med Karlskrona.

Elitseriematcherna för helgen slutade såhär:
Modo - Timrå 0-1 str
AIK - Brynäs 0-1
Luleå - Färjestad 3-4 str
Linköping - Växjö 1-2
HV 71 - Rögle 3-1
Frölunda - Skellefteå 2-1 str

Som vi ser blev det straffavgörande på 3/6 arenor. Det mest intressanta var dock att Brynäs slutligen lyckades vinna på ett fullsatt Hovet. Det var en tillknäppt historia, där det matchvinnande målet inte kom förrän 8:25 från slutet av matchen. Ryan Gunderson var det som slog in målet som innebä att de regerande svenska mästarna, till slut, efter mycket trassel, är i SM-slutspel även i år och AIK missar detsamma, för 1:a gången sedan man kom tillbaka till Elitserien inför säsongen 2010/11.

Ny förlust för Leksand och sträckstriderna lever in i det sista!

Näst sista matchen av Hockeyallsvenskan 2012/13. Leksand gästade då Karlskoga och Nobelhallen.

Det var också hemmalaget som öppnade matchen bäst och kunde göra 1-0 efter drygt 12 minuters spel. Kort därefter kom också 2-0, vilket också var resulttatet efter 1:a perioden.

Också i den 2:a perioden var det Bofors som styrde spelet. Leksand gjorde det bra i vissa sekvenser, men generellt var det hemmalaget som hade det mästa av spelet. D.v.s. det som blev något spel. Matchen var nämlogen något av det grinigaste som har skådats och domarna tappade tyvärr matchen ganska rejält i 2:a perioden. Här hade man verkligen behövt 4 domare isyället för 3. Nobelhallens publik är kända för att vissla och bua för minsta motgång för det egna laget och här fick man verkligen leva ut för fullt. Leksand hade inte dragit på sig mindre än 77 utvisningsminuter efter 2 spelade perioder. Man spelade med andra ord nästan konstant boxplay och då orkar man inte stå emot i längden, vilket gjorde att Bofors både kunde göra 3-0 och 4-0 innan perioden var slut, långt efter övriga matcher den här kvällen.

Läget såg hopplöst ut inför sista perioden och det lilla ljus som fanns släcktes när Niklas Arell satte sitt 2:a mål för kvällen och såg till att hemmalaget hade 5-0 på tavlan. Man fullständigt krossade ett irriterat och frustrerat Leksand.

De blåvita skulle dock snygga till siffrorna lite innan Hesa Fredrik ljöd. Jens Bergenström satte 1-5 i powerplay, varefter Pelle Prestberg kunde göra sitt 1:a mål för säsongen fram till 5-2. Michael Raffl, som nu är tillbaka efter sin skada, avslutade med att göra 5-3, men närmre än så kom man inte och det blev en ny förlust för Leksand, samtidigt som Bofors grep efter det sista halmstrået i kampen om den där direktplatsen.

Leksand är redan klara seriesegrare och kvalserieklara, men jag kan inte låta bli att bli lite orolig. Nu har man 3 raka förluster och en målskillnad på 5-11 (-6) på de 3 senaste matcherna. Kanske tränar man lite extra hårt inför kvalserien och allvaret där, men jag tycker ändå det är lite oroväckande. Det går inte bara att slå på strömbrytaren till den fina form man har visat upp tidigare under säsongen sådär och jag undrar om, likt reportern igår på webbradion, det inte hade varit bättre att tvingas kriga enda in i sista omgången. Visst, man har poängrekordet att slå i Allsvenskan, men nu har man förlorat 3 raka matcher och för att ta det där rekordet måste man vinna i full tid imorgon hemma mot Malmö. Så, jag kan tyvärr inte låta bli att vara lite orolig...

I de övriga matcherna gick det såhär:
Västerås - Örebro 1-2
Troja - Malmö 5-4
Södertälje - Almtuna 4-3 SD
Mora - Tingsryd 3-2
Oskarshamn - Asplöven 3-4 str
Djurgården - Karlskrona 5-2

Som sagt, Bofors grep det sista halmstrået för att nå den där direktplatsen. Det gjorde också Djurgården, som vann tämligen enkelt mot Karlskrona. Detta samtidigt som Västerås länge hade 1-1 på Örebro, vilket hade gjort att Djurgården var borta från striden hur stort man än vann, men Örebro lyckades få in 2-1 i sista perioden, vilket också blev slutresultatet. Det innebär att Västerås fortfarande har 3:e platsen, men Bofors är bara 2 poäng bakom och Djurgården är 3 bakom. Djurgården har också klart sämst målskillnad, även om det bara skiljer 5 mål. Så, en storseger för Djurgården mot Asplöven, samtidigt som Västerås och Bofors förlorar skulle innebära att Djurgården trots allt tar den där direktplatsen. Västerås har dock fortfarande saken i egna händer. Tar man en poäng kan det räcka, om Bofors inte vinner med mer än ett mål i full tid. Tar Västerås 2 poäng är Djurgården borta, vilket man också är om Västerås tar en poäng. Tar Västerås 2 eller 3 poäng, ja, då är Bofors också körda. Med andra ord, seger för Västerås så är saken klar.

I striden kring playoff är Malmö nu avsågat. Man tappar ännu en gång en ledning. Man hade 1-2 efter 1.a perioden, drygade ut till 1-3, men Troja hämtade ikapp till 3-3, varefter man gjorde 4-3 i sista perioden. Malmö fick dock in kvitteringen och gamblade sedan för att försöka ta alla 3 poängen. Man plockade Pontus Sjögren, men det gick inte och istället kunde Troja göra 5-4 och ta med sig alla 3 poängen.

Det innebär att det kommer stå mellan Oskarshamn och Mora. Oskarshamn hade ännu en gång allt i egna händer. en seger hemma mot Asplöven hade så gott som räckt. Då hade Mora, trots segern över Tingsryd, varit 3 poäng bakom med 3 poäng kvar att slåss om. Det såg också lovande ut för IKO, som hade 2-1, men på bara några sekunder hade Asplöven vänt på steken. 2-3 efter 2 spelade perioder, vilket hade inneburit att Oskarshamn och Mora låg på samma poäng. Nu kunde dock IKO få in kvitteringen i sista perioden, men närmre än så kom man inte och Asplöven kunde ta bonuspoängen på straffar. Det räckte dock med poängen man tog i full tid för att säkra det Allsvenska kontraktet till nästa säsong.

Mora slog då Tingsryd och det innebär att det skiljer 1 poäng mellan Oskarshsmn och Mora inför sista omgången. Snacka om fight. Inte nog med det, Almtuna lyckades sno poäng i Södertälje. SSK ägde hela den 1:a perioden och hade 2-0 efter densamma, men Almtuna vände, precis som Asplöven, i 2:a perioden och ledde med 3-2 efter 2 spelade perioder. Hade man hållt det, ja, då hade man varit före Tingsryd i tabellen. Nu är man före Tingsryd i tabellen i alla fall, för i och med den där poängen så stå man på sammma poäng som TAIF, men med något bättre målskillnad.

I sista matchen imorgon möts Almtuna och Mora och Tingsryd och Oskarshamn. Snacka om viktiga matcher! Det blir precis den dramatik som jag förutspådde och ville ha. Oskarshamn har fortfarande allt i egna händer. Vinner man, ja, då är Mora borta från playoff. Vinner Mora ändå innebär det att Almtuna trots det är över det negativa kvalsträcket, om inte Mora storsegrar, för då går Tingsryd förbi på målskillnad, om nu inte de också förlorar stort. Vinner Almtuna mot Mora, då är Mora borta från playoff oavsett hur det går i Tingsryd och Tingsryd måste då vinna med mer än 4 mål för att passera Almtuna. Förlorar å andra sidan Almtuna och Mora vinner, ja, då kan Mora trots allt gå förbi Oskarshamn, om Tingsryd vinner eller om man tar minst 2 poäng. Ja, ni fattar. Det går att vända och vrida hur mycket som helst på det där och det blir högintressanta matcher imorgon!

I Elitserien gick det såhär:
Luleå - AIK 6-4
Timrå - Färjestad 4-3
Brynäs - Modo 3-1
Rögle - Skellefteå 2-3
Växjö - HV 71 4-1
Frölunda - Öinköping 2-4

Ja, som vi ser vann Brynäs med 3-1 hemma mot Modo, samtidigt som AIK förlorade med 6-4 uppe i Luleå. Luleå hade 5-1 ganska tidigt i matchen och AIK kunde aldrig ta ifatt det helt och hållet. Det innebär att Brynäs nu är 5 poäng före AIK igen. Med 3 matcher kvar är det alltså vinna eller försvinna för AIK imorgon, när just Brynäs gästar Hovet i den 54:e omgången av serien. Vinner man är man 2 poäng bakom med 3 poäng kvar att slåss om. Vinner Brynäs har man säkrat slutsplsplatsen, för då är man 8 poäng före Gnaget. Med andra ord är det en oerhört viktig match även där imorgon!

RSS 2.0