Dramatik!

Är det minsta man kan säga om kvällens Elitseriematcher. Såhär gick det:

Luleå - HV 1-0 str
Skellefteå - Färjestad 2-0
Modo - Djurgården 1-0
Timrå - Frölunda 0-4
AIK - Växjö 3-2 str

Skellefteå, som numera återigen är serieledare, visade upp ett grymt spel i boxplay, vilket man spelade drygt 9 minuter i sträck. Målvakten i form av Jocke Eriksson, som vi alla leksingar minns med värme från säsongen 09/10, storspelade dessutom och agerade vägg för Färjestadarna.

Frölundas seger borta mot Timrå var ganska klar, men sedan var det dramatik. AIK hade 2-1 med dryga minuten kvar att spela. Man hade dessutom powerplay 5 mot 4. Då drar Dick Ternström på sig en utvisning och Växjö drar iväg ett stenhårt skott direkt på tek i offensiv zon och det var 2-2. Smått otroligt. AIK kunde dock bärga bonuspoängen på straffar, men ändå.

Ännu mer otroligt var nästan matchen Modo - Djurgården, där Gustav Vesslau växte tillett spöke för modoiterna. Han gjorde de mest hårresande räddningarna och Modo skulle egentligen ha vunnit matchen betydligt klarare än med 1-0. Dock stod det 0-0 på tavlan, ända tills 19:59 i 3:E perioden. Då äntligen lyckades man få hål på Vesslau. Djurgårdarna trodde nog inte det var sant, allra minst Vesslau själv. Nästan lite synd om honom efter en sådan match.

Man kan också notera att även här hölls 4 nollor i en och samma omgång. Det blir målsnålt här mot slutet. Resultaten innebär i vilket fall att tabellen nu ser ut såhär:
4, Frölunda 71p +17
5, HV 68p +15
6, Färjestad 65p -7
7, Modo 64p 0
8, AIK 63p +6
9, Växjö 61p -13
10, Linköping 59p -11
11, Djurgården 59p -17

Modo går alltså förbi AIK. Det är den ända förändringen. Dock är det nu 4 poäng upp till slutspel för både LHC och Djurgården, eftersom att både Modo, AIK och Växjö tog poäng. Hade AIK dock bara skött sitt PP och Modo inte gjort mål med 1 sekund kvar att spela hade läget varit betydligt annorlunda. Då hade AIK haft 64 poäng och legat kvar på sin 7:e plats. Djurgården hade seglat förbi LHC och även passerat Växjö, om man tagit extrapoängen. 9:e istället för 11:e plats med andra ord. Modo hade legat kvar på 8:e plats, 1 resp. 3 poäng före Djurgården, beroende på hur sudden hade slutat.

Det är med andra ord oerhört jämnt och spännande, men det är precis så vi vill ha det!

4! nollor i samma omgång!

ÄR det rekord? I söndags höll ju Bofors nollan borta mot Sundsvall och igår gick det såhär:

Västerås - Tingsryd 2-0
Örebro - Södertälje 0-3
Mora - Oskarshamn 3-0
Malmö - Rögle 3-2 str

3 nollor till med andra ord. En ruskigt svag insats av Örebro, som stundtals såg ut som man lekte runt på isen och inte alls var intresserade av några poäng. Kanske är man redan i kvalserien? I praktiken är det väl så, men i teorin kan man fortfarande hamna i playoff, även om det är 13 poäng ner till 4:e platsen.

På tal om tabellen så fortsätter kampen kring playoffsträcket i och med dessa resultat. Det ser nu ut såhär:

5, Södertälje 67p -2
6, Mora 66p +19
7, Rögle 65p +14
8, Oskarshamn 65p -1
9, Malmö 62p +1
10, Troja 60p -10

Oskarshamn rasar alltså från 5:e till 8:e plats. Så jämnt är det. SSK seglar å andra sidan upp från 7:e till 5:e plats och Malmö tar mycket nödvändiga poäng för att haka på där. Troja har fortfarande alla chanser i världen, det är 10 matcher kvar, 30 poäng att slåss om, så än är inte detta avgjort, långt ifrån.

Även Elitserien går vidare. Serien är dock ganska ojämn för tillfället. De flesta laget har spelat 42 matcher, några har spelat 43 och LHC har t.o.m. spelat 44 matcher. Den 44:e var igår, borta mot nu serieledande Brynäs, som vann med 4-2. Läget kring sträcken ser således ut såhär:

4, Frölunda 68p +13
5, HV 67p +16
6, Färjestad 65p -5
7, AIK 61p +5
8, Modo 61p -1
9, Växjö 60p -12
10, Linköping 59p -11
11, Djurgården 59p -16

LHC har som sagt spelat 44 matcher. Frölunda och Modo har spelat 43, resten 42. Med andra ord kan HV passera Frölunda om man vinner sin 43:e match. Man har dessutom skaffat sig en liten, liten trygghet, tillsammans med Färjestad, som är 4 poäng före 7:an, AIK. Växjö, som nu har halkat ner under sträcket, kan ta sig förbi både Modo och AIK, vilket även Djurgården kan göra. Med andra ord kan AIK ändå halka utanför slutspelssträcket, liksom Modo.

Ikväll spelas följande matcher:
Luleå - HV
Skellefteå - Färjestad
Modo - Djurgården
Timrå - Frölunda
AIK - Växjö

Viktiga matcher med andra ord. Särskillt viktiga är AIK - Växjö och Modo - Djurgården. Vinner Djurgården den går man upp på slutspelsplats, förutsatt att AIK slår Växjö, vilket inte alls är säkert att man gör. Vinner Växjö där är man förbi både Modo och AIK, liksom Djurgården då är och är således uppe på slutspelsplats ändå.

Förlorar Djurgården ligger man å andra sidan inte bra till. Då tar Modo 3 poäng och är uppe på 64. Slår AIK då Växjö är man också uppe på 64, vilket innebär att det är 5 poäng ner till LHC och Djurgården.

Som vi ser är det oerhört viktiga matcher. HV och Frölunda kan dessutom saffa sig ännu mer trygghet om man slår Luleå och Timrå. Ingen lätt uppgift, särskilt inte för HV, men lyckas man med detta, samtidigt som Växjö och Djurgården vinner, då har man plötsligt 7 resp. 8 poäng ner till sträckstriden, borträknat Färjestad.

Det blir spännande!

Skön seger

Under söndagen var det dags för nästa match i raden av viktiga sådana här på slutet. Motståndet stod Borås för, ett lag Leksand haft lite svårt för tidigare under säsongen. Senast man var nere i Borås vann t.ex. hemmalaget med 2-1 efter straffar.

Nu fick dock leksingarna en kalasstart, när Jakob Blomqvist, redan efter 1 minuts spel, blev serverad av Hurtubise och snyggt lade in den i mål bakom Magnus Åkerlund i Boråskassen!

Leksand fortsatte att trycka på, men Åkerlund blev snabbt uppvärmd och efter 3 minuters spel kunde istället Borås utjämna till 1-1. Nästan Jens Holmströms, som vaktade stolparna i Leksandsmålet dagen till ära, 1:a ingripande i matchen. Olyckligt.

Spelet var det ingen högre kvalitet på under de första minuterna, men efter drygt 6 minuters spel skulle Leksand få matchens 1:a powerplay och återigen, precis som senast mot Mora, blev det mål. Nu var det Mark Hurtubise som såg till att det stod 1-2 på tavlan och att det återigen var blåvit ledning!

Spelet var dock fortsatt inget att hurra för och Borås skapade några halvfarliga målchanser, men Holmström var tät och släppte inga puckar förbi sig. Dock fick han jobba ordentligt när Timander åkte ut för Leksand. Borås PP var helt okej, men leksingarna kunde efter mycket om och men få ut pucken ur zon och själva få PP mot slutet av perioden.

Man hann dock inte skapa mycket där och gjorde så inte heller under de inledande minuterna av 2:a perioden. Borås drog dock på sig ytterligare en utvisning och strax därefter ännu en, vilket innebar spel 5 mot 3 i dryga minuten för Leksand, som inte gjorde några misstag och Patrik Hersley kunde sätta 3-1 för Leksand, efter ett fint slagskott!

Borås skulle dock få chansen att replikera strax därefter, när Leksand åkte på en utvisning, men där var det istället Leksand som, efter lite slarv av Borås, var närmast att göra mål, men icke. Åkerlund stod ivägen. Det gjorde han även straxt därefter, när Hurtubise, Ryno och Bergenström gjorde det riktigt snyggt framför mål. Dock bra spelat av Åkerlund!

Mindre bra spelat av densamme var det dock strax därefter, när Filip Forsberg enkelt kunde ta pucken av honom, bakom mål, när han skulle rensa, och lägga in 4-1 i öppen kasse!

Leksand skulle få ytterligare en chans i PP mot slutet av perioden, men Borås klarade av det och man gick till paus i ett 3-måls underläge.

Man gick dock ut i sista perioden och skapade flera farligheter nere hos Holmström, men denne var riktigt bra i mål, samtidigt som defensiven gjorde det stabilt.

Nej, inga mål där. Istället var det Leksand, som, återigen, genom riktigt fint spel, kunde göra 5-1, nu genom Martin Janohls!

Därefter kändes det mest som att båda lagen mest spelade av perioden, trots att det var så mycket kvar av densamma. Borås försökte skapa lite farligheter, men leksingarna övstyrde det temligen enkelt och kunde komfortabelt vinna med 5-1 och ta 3 mycket viktiga poäng i kampen kring kvalserieplatserna.

2 matcher till spelades under dagen:
Troja - Almtuna 2-5
Sundsvall - Bofors 0-3

Almtuna har fått upp ångan rejält nu och är t.o.m. uppe på samma poäng som Tingsryd, dock med en match mer spelad. Det innebär också att läget ser oerhört tufft ut nu även för Sundsvall. 11 poäng upp till Almtuna, det blir tufft att ta igen under de här återstående matcherna...

Allettorna går vidare och såhär gick det under söndagen:

Norra
Östersund - Kovland 4-2
Örnsköldsvik - Sollefteå 4-3 str

Mellan
Borlänge - Visby 3-4
Åker/Strängnäs - Hudiksvall 3-2 str
Falu IF - Nyköping 2-3
Wings - Hedemora 4-3 str

Södra
Olofström - Vimmerby 6-1
Mariestad - Kallinge 2-5
Skövde - Kristianstad 3-4 str
Karlskrona - Vita hästen 2-1


Dalarna är fortsatt blåvitt trots allt!

Dags för säsongens kanske sista Daladerby, hemma i Tegera arena, inför fullsatta läktare. Med andra ord var det en oerhörd stämning på läktarna, ett oerhört drag.

Det var också hemmalaget som öppnade matchen bäst. Mora slog mest ifrån sig under de första minuterna, men Daniel Hansen i mål, + Moras defensiv, gjorde det ändå bra och såg till att de blåvita inte skapade några jättemålchanser, även om man hade ett ganska tydligt spelövertag.

Istället var det Mora som, från ingenstans, kunde göra 0-1. Dock var det en tydlig offside på det, till alla leksingars lättnad. Inget mål med andra ord. Det skulle dock ändå komma minuten senare, när Mora tycktes ha fått energi av det bortdömda målet och snurrade på friskt nere i Leksandzonen. Till slut fick Robin Gartner också iväg ett riktigt fint skott från blå och en skymd Hanses kunde inte göra mycket på den pucken, tyvärr.

Leksand tog dock tillbaka pressen efter baklängesmålet och Jakob Blomqvist hade ett skott i stolpen, men närmre än så kom man inte under den 1:a perioden, trots att man ägde spelet ganska rejält. Tursam Moraledning.

2:a perren började också den med blåvit press, men en bra spelande Daniel Hansen i bortakassen stod i vägen och motade alla skot han fick på sig och höll alltjämt sin nolla.

Det gjorde inte Hanses, som bekant hade släppt in en puck under den inledande perioden. Nu fick han också jobba betydligt mer, när Mora succesivt åt sig in i perioden och tog över densamma ganska tydligt efter några minuter, såg mycket hetare ut än Leksand.

De blåvita tog sig dock tillbaka in i perioden litegrann, efter att en linjeman skadat sig lite lätt. Det var dock ingen fara med honom och matchen kunde återupptas efter några minuter. Då var spelet betydligt jämnare och Mora hade tappat lite av sitt övertag. Det var chanser åt båda hållen, tufft och aggressivt spel. Bra spelande målvakter, samt bra försvarsarbete satte dock stopp för målen och 0-1 stod sig alltjämt.

Mot slutet av perioden skulle det dock bli lite proppen ur. Först ordnade Martin Janohls en 2:a på en moraspelare och då tog det inte lång tid innan Mark Hurtubise kunde dundra in 1-1 från blå, även det ett stenhårt slagskott!

Direkt därefter åkte dock en leksing ut och då var det Moras tur att replikera. 15 sekunder tog det innan Mattias Beck kunde styra in 2-1 för Mora, vilket var ställningen efter 2 spelade perioder.

Sista perioden inleddes i powerplay för Leksand, efter att Kim Nabb åkt ut för Mora strax innan paus. Då tog det bara 53 sekunder innan Jens Bergenström drog iväg ett rejält slagskott, som satt i nät bakom Hansen, och det var utjämnat, 2-2!

Hawaiihockey följde därefter, dock bra sådan, med fina målchanser åt båda hållen. Möjligen ett litet övertag för Leksand, som bl.a. hade ett skott på Hansens axel. Centimetrar från ett ledningsmål med andra ord.

Spelet blev mer och mer slarvigt ju närmre slutsignalen man kom, kanske inte så konstigt, men Leksand fick i alla fall en jättechans när Mora drog på sig en 2:a med knappa 4 minuter kvar att spela. Powerplayet såg dock inte alls bra ut denna gången, till skillnad från tidigare under kvällen, när det faktiskt såg riktigt bra ut. Här var man dock tillbaka i gamla banor och skapade i princip ingenting. Inte heller efter att Mora blivit fulltaliga hände något nämnvärt och det blev sudden.

En sudden, där Mora inledde i spel 4 mot 3, eftera tt Jens Bergenström åkt ut efter slutsignalen. Man gjorde det bra och tryckte på fint nere mot Hanses, men denne stod ivägen och istället åkte en moring ut, efter att Johan Ryno hakats i en kontring.

Spel 3 mot 3 i knappa minuten alltså, innan Leksand fick spela PP. Där hade man flera fina lägen, men Hansen var med på noterna och Mora blev fulltaligt, varefter straffläggning väntade, eftersom inget av laget lyckades göra mål under de sista minyterna av sudden.

Jens Jakobs inledde för Mora, men missade.
Prestberg, som var tillbaka efter sin långa, långa frånvaro, p.g.a. en höftskada, lade 1:a för Leksand och den satt i nät bakom Hansen!
Dion Knelsen lade 2:a för Drakarna och den här gången satt den i maskorna bakom Hanses.
Det gjorde dock även Patrik Hersleys straff för Leksand!
Daniel Viksten hade därmed pressen på sig när han skulle lägga Moras 3:e straff. Han var dock iskall och satte den snyggt i nät bakom Hanses.
Johan Ryno hade dock chansen att avgöra för de blåvita. Leksands 3:e straff, men den hade Hansen koll på och det blev golden shots.
Dion Knelsen igen för Mora. I en svårbedömd situation dömde domarna miss, efter att Hanses haft handsken över pucken, halvt inne i mål.
Pelle Prestberg hade så cxhansen att avgöra för hemmalaget, och gjorde så också! 3-2 till Leksand och 3 mycket, mycket viktiga poäng i kampen om kvalserieplatserna!

I övriga matcher gick det såhär:
Tingsryd - Borås 4-2
Oskarshamn - Örebro 4-2
Södertälje - Troja 0-2
Bofors - Rögle 1-6
Almtuna - Sundsvall 5-0
Västerås - Malmö 5-2

Mycket, mycket starkt av Almtuna, som känns på G nu igen. Inte bara 5-0, utan 5-0 mot just det lag man måste hålla bakom sig i tabellen, nämligen Sundsvall. Glappet ner till kvalserien neråt växer därmed till 8 poäng. Kan bli svårt att ta in för Sundsvall nu...

Måste ju också nämna Rögle. Mycket, mycket övertygande! 6-1 i Nobelhallen är respekt och Bofors formkurva är inte bra...

Även en plump i protokollet för SSK, som nog inte hade räknat med att falla hemma mot Troja, som nu hakar på kampen ordentligt. Faktum är att man nu är på samma poäng som Malmö, som, tyvärr för oss leksingar, föll i Västerås med 5-2. Det innebär att Västerås trots allt tar in 1 pinne på oss i tabellen och nu bara är 3 poäng bakom.

Omgångens segrare måste dock vara Oskarshamn, som vinner 2:a perioden med 4-1 hemma mot serieledande Örebro. Mycket starkt! Man befester därmed sin 5:e plats i tabellen. Även ovan nämnda Västerås får ses som segrare i omgången. Man seglade förbi både Mora och SSK i tabellen och upp på 6:e plats, just bakom Oskarshamn. Trots poängen i Leksand halkar Mora ändå utanför playoff igen.

I Elitserien gick det såhär i helgen:
Färjestad - Luleå 3-1
Linköping - Timrå 6-3
HV - Brynäs 2-1 SD
Frölunda - Skellefteå 6-1
Modo - Växjö 6-2
AIK - Djurgården 4-3 SD

LHC vinner 1:a perioden mot Timrå med hela 5-1! Riktigt starkt av LHC!

Starkt också av Modo att slå tillbaka Växjö med 6-2. Växjö, som nu har halkat under slutspelssträcket. Man ligger i ingenmansland, tillsammans med just LHC. Frölunda och HV är på väg att skaffa sig lite marginaler ner till övriga där i sträckstriderna, HV kanske med det bästa utgångsläget, 1 match mindre spelad än Frölunda och 1 poäng bakom.


Snöplig och inte helt rättvis seger...

Toppmatch i Behrn arena väntade under onsdagskvällen, inför ögonen på 3366 åskådare. Med andra ord stod Örebro för motstånder, när man går in i den sista fjärdedelen av serien.

Inledningen var ganska avvaktande, men trycket i hallen var det minsann inget fel på! Riktigt, riktigt bra tryck från läktarhåll!

Majoriteten av publiken skulle dock bli tysta efter dryga 3 minuters spel, när bortalaget tog ledningen, trodde man, men målet blev bortdömt, till hemmalagets förtjusning. Glädjen för det bortdömda målet skulle dock inta vara länge, för bara minuten senare kunde ändå Tobias Forsberg ge de blåvita ledningen med 1-0!

Leksand fortsatte att pressa på och var nära 0-2 direkt efter målet, men Dahlberg var med på den. Istället kunde Örebro sätta Erik Hanses på prov, ett prov som han klarade. Med andra ord räddade han skottet. Det gjorde dock inte Niklas Dahlberg när Johan Ryno drog iväg ett stenhårt skott och vi hade 2-0!

Örebro skulle dock replikera snabbt. Lite slarv av de blåvita bäddade för Johan Wiklander, som spräckte Erik Hanses nolla, assisterad av 2 x-leksingar, Markus Weinstock och Jared Aulin. Släkten är värst, heter det inte så?

Spelet mattades av betydligt efter målet, men så åkte Örebro på en utvisning och Leksand fick spela PP. Ett PP som faktiskt var ganska bra. Gabbe Karlsson var nära på att utöka ledningen för de blåvita, men Niklas Dahlberg var ivägen och Örebro kunde klara av det. Inte nog med det, man utjämnade också, till hemmapublikens stora jubel. Vem gjorde det? Ja, Jared Aulin, så klart. Släkten är som sagt värst...

Örebro började också den 2:a perioden bäst, men Hanses var tät och efter några minuters spel åt sig Leksand mer och mer in i det hela och tog också över tillställningen en aning. Dahlberg var även han mycket stabil i mål och släppte inga puckar förbi sig. Inte förrän bortalaget fick powerplay, en spelform som, kvällen till ära, tycktes fungera ganska bra. Nu lyckades man t.o.m. måla, när Gabbe Karlsson fick tag i en puck och slängde in den i mål bakom Dahlberg!

Hurtubise var sedan nära på att utöka ledningen, men Dahlberg var med på noterna. Lite slarv i Leksands defensiv gav istället Örebro ett friläge, men Erik Hanses var kung i mål och blockerade!

Leksand hade dock fått tändvätska av målet, men matchen stod, trots det, och vägde. Båda laget kontrade mot varandra, men egentligen inga jättefarligheter. Målvakterna var täta och säkra i sitt spel.

Leksand öppnade dock sista perioden på ett bra sätt, men Örebro åt sig snabbt in i det hela och tog snart över ganska ordentligt. Man skruvade upp tempot ett hack till och då hängde inte leksingarna med. Erik Hanses gjorde det dock bra i mål och höll pucken borta från nätet, ända till Johan Wiklander, återigen, fick tag i pucken och snyggt kunde skicka in 3-3 bakom Hanses...

Örebro fortsatte att trycka på och hade nu tagit över matchen ganska rejält.

Timander fick en puck rakt i ansiktet och blodvite uppstod. Man blev tvungna att skrapa isen ganska rejält och Timander fick sys inne i omklädningsrummet, men var dock tillbaka i spel några minuter senare.

Några minuter senare, när Örebro också kunnde avgöra matchen genom att göra 4-3, med knappa 6 minuter kvar att spela. Leksand pressade på bra mot slutet och var nära flera gånger om, men man hade inte riktigt marginalerna på sin sida och det blev 0 poäng hem till Leksand.

Tur i oturen var dock resultaten i de andra matcherna:
Borås - Västerås 3-2 SD
Mora - Tingsryd 5-4
Sundsvall - Södertälje 1-3
Rögle - Almtuna 3-4
Malmö - Bofors 2-1
Troja - Oskarshamn 3-1

Trots förlusten var det ändå alltså ganska tursamma resultat för oss blåvita. Örebro seglar visserligen ifrån ännu mer i toppen, nu på 90 poäng, men Bofors nollade och Västerås tappade lite överraskande 2 pinnar nere i Borås. Också Rögle åkte på en oväntad förlust, där istället Almtuna tog 3 mycket viktiga poäng och drog på så sätt ifrån Sundsvall och är nu 5 poäng före i tabellen.
Nej, de stora vinnarna för omgången är nog ändå SSK, som fortsätter att ånga på, men också Malmö, som tog 3 helt nödvändiga poäng för att haka på i striden om playoff.

I Allettorna gick det såhär igår:

Mellan
Hedemora - Falu IF 3-2 str
Nyköping - Åker/Strängnäs 7-2
Hudiksvall - Borlänge 3-4

Södra
Karlskrona - Vimmerby 4-0
Vita hästen - Kallinge 4-1
Olofström - Kristianstad 3-1
Mariestad - Skövde 2-4

Anmärkningsvärt är här först och främst Vita hästens publiksiffra. 4579 åskådare! Det är inget annat än imponerande!

Starkt där av Skövde att plocka ytterligare poäng. Dåligt för Mariestad, bra för Karlskrona, som därmed är uppe på övre halvan av tabellen, vilket innebär att man får spela vidare i playoff efter seriens slut.

I Elitserien slog Luleå LHC med 3-1 borta i Cloetta center, vilket innebär att LHC alltjämt parkerar under det nedre sträcket, efter att Djurgården plockat 2 pinnar hemma mot Färjestad igår. Även Timrå plockade poäng av AIK, så spänningen håller i sig, minst sagt!

Häftig avslutning av Elitserien!

Man sa att Elitserien var jämn förra säsongen, men i år är den ta mig tusan ännu jämnare. Titta bara på detta:

4, Frölunda 63p +7
5, HV 71 62p +14
6, Växjö 59p -7
7, AIK 58p +5
8, Modo 58p -3
9, Färjestad 58p -7
10, Linköping 56p -10
11, Djurgården 56p -13

Det skiljer alltså bara 7 poäng från kvalserieplats upp till hemmafördel i slutspelet. Häftigt!

Man ska även komma ihåg att, när man tittar på tabellen ovan, Modo på 8:e plats har 2 matcher mer spelade än Färjestad på den 9:e. Samma sak gäller Djurgården på kvalserieplats, som har 2 matcher mindre spelade än LHC på 10:e. Vinner båda dessa lag sina 2 matcher seglar Färjestad upp på 4:e plats och Djurgården på 6:e plats. Dock har man bara 1 match mindre spelad än övriga lag där i smeten, alltså HV, Växjö och AIK. Så, vinner man bara den matchen går Färjestad ändå upp på 6:e plats och petar ner Modo under sträcket i alla fall. Djurgården passerar LHC, som då, återigen, är nere på kvalserieplats. Med andra ord är varje match kolosalt viktig nu och det gäller att plocka poäng i så gott som varje match. Målskillnaden är, som vi ser, inte heller speciellt ojämn, så en storseger kan löna sig riktigt ordentligt i slutenden, för ja, detta kommer bli en rysare in i det sista!

Igår förlorade Frölunda sin 41:a match borta mot Luleå. En match som förövrigt sågs av drygt 2000 pers mindre än som såg Leksand - Sundsvall i lördags. Ikväll möts Timrå - AIK och Djurgården - Färjestad. Snacka om viktiga matcher!

I Allsvenskan har vi en match ikväll. Det är Troja som tar emot Oskarshamn. Inte heller den är obetydlig. Vinner Oskarshamn skaffar man sig ett ganska bra läge inför fortsättningen och vinner Troja hakar man på Malmö där framför. Tyvärr slog Västerås Örebro igår med 3-2, efter en stark vändning i sista perioden. Det gör att man nu är 4 poäng bakom Leksand, som i sin tur möter just Örebro borta imorgon...

Detta blir intressant!

Ny match, ännu en viktig sådan i raden av viktiga matcher såhär mot upploppet av säsongen. Denna gången stod nästjumbon Sundsvall för motståndet, inför storpublik i Tegera arena, hela 6586 åskådare!

Vi vet sedan tidigare under säsongen att Leksand har haft det lite jobbigt mot de lite sämre lagen, 1-4 och 1-2 efter straffar mot Borås och 4-2 mot Sundsvall senast uppe i Gärdehov är exempel på det.

Innan match hölls en tyst minut för Peter Åslin, som så tragiskt gick bort i förra veckan. Peter var målvakt i Leksand under slutet av 80-talet och var den målvakt som senast tog klubben till en SM-final, 1989 mot Djurgården. Han gjorde senare inhopp mellan stolparna så sent som 1997. Peters son, David, spelade även han i Leksand så sent som förra säsongen, men var av naturliga skäl inte med i Smålandsderbyt i fredags, borta mot Tingsryd.

Leksand öppnade dock här matvhen bäst och Sundsvall slog mest ifrån sig. Dock gjorde man det bra och leksingarna kunde inte få fast pucken i zon nere hos Axel brage i Sundsvallskassen. Istället var det just Sundsvall som, efter lite slarv av Leksands defensiv, kunde rade upp ett gäng chanser och till slut satt pucken i nät bakom Erik Hanses och vi hade 0-1 på tavlan.

Sundsvall fortsatte dock att slå ifrån sig och Leksand skapade några farligheter. Hurtubise var nära på att slå in en studsande puck, men Brage hade marginalerna med sig och höll pucken borta från mål. Samme Hurtubise kunde dock någon minut senare servera en ren Johan Ryno i slottet, som dremde till direkt och det var kviterat!

Sundsvall tycktes dock få energi av baklängesmålet och pressade på ganska bra, men Leksand gjorde det bra och avstyrde Sundsvallsuppspelen. Man skapade även några chanser själva, men Axel Brage var bra i mål och släppte inga fler puckar förbi sig under den 1:a perioden.

Han skulle dock få jobba ännu mer i inledningen av 2:a. Ryno var där först nära på att friställa Hurtubise, men Sundsvallsspelare hann mellan. Sedan slog Olimb en mycket fin passning till Svedberg, men Brage var med på noterna. Leksand fortsatte dock att trycka på och Gabbe Karlsson satte sånär ledningspucken för hemmalaget, men Brage hade återigen marginalerna på sin sida.

Det var dock Leksand för nästan hela slanten, men så fick Sundsvall powerplay, när Olimb åkte ut. Leksands box var dock mycket övertygande och Sundsvall fick bara iväg 1 skott under de 2 minuterna man fick spela numerärt överläge. Mycket bra! Strax därefter skulle man också ta ledningen, när Hurtubise skulle passa Jon Knuts framför mål, men en Sundsvallsspelare stod ivägen och nu hade Brage inte marginalerna med sig. Den styrda pucken letade sig nämligen in i mål och vi hade 2-1 för Leksand!

Det var fortsatt Leksand so höll i taktpinnen, men den riktiga udden i anfallen fanns inte där. Sundsvall stack upp på kontringar och hade några riktigt bra lägen innan man slutligen kunde utjämna till 2-2. Ganska likt när man tog ledningen i 1:a perioden. En rad chanser innan man till slut fick in den.

Bara sekunder in i sista perioden åkte Sundsvall på en utvisning och då tog det inte många sekunder innan Jakob Blomqvist smällde in 3-2 för Leksand!

Man var sedan nära på att utöka ledningen till 4-2, men Brage höll tätt och istället skulle det några minuter senare bli 3-3, efter att Leksand återigen slarvat i försvaret och låtit Sundsvallsspelaren åka runt lite som han ville innan han snyggt satte pucken i nät bakom Erik Hanses.

Leksand ryckte dock upp sig igen, men Brage var mycket bra i Sundsvallskassen, samtidigt som han hade marginalerna med sig och att Leksand inte riktigt hade den där riktiga spetsen i anfallen.

Man skulle dock få en riktigt bra chans i slutminuterna av matchen, när man fick spela PP, men det var tillbaka i gamla banor igen och man skapade i princip ingenting. Med andra ord blev det förlängning. En förlängning där Leksand pressade på direkt från start, men där Sundsvall ändå kunde vinna matchen, efter att Gustav Torell frispelats framför Hanses och snyggt satt pucken i nät. 2 mycket viktiga poäng för Sundsvall i bottenstriden alltså, som innebär att man nu återigen bara är 2 poäng bakom Almtuna i tabellen. Almtuna, som, tillsammans med Malmö, hade spelledigt denna helgen. I övriga matcher gick det såhär:

Södertälje - Bofors 4-0
Oskarshamn - Rögle 4-3 SD
Tingsryd - Troja 2-3 SD
Borås - Mora 4-5 str

Södertälje med andra ord helgens riktiga vinnare. Det enda laget som tar full poäng och dessutom mot Bofors, som börjar tappa lite form känns det som. 4-0 är visserligen imponerande, men ändå. Är SSK på väg upp i form så är Bofors på väg ner. SSK blir definitivt att räkna med! Sista matvhen i omgången spelas ikväll, då Örebro gästar Västerås och ABB arena. Då hoppas vi trots allt på Örebro, eftersom att Leksand då är 7 poäng före i tabellen, ett ganska behagligt avstånd, men inte helt säkert. Tabellen ser just nu ut såhär:

1, Örebro 87p +54
2, Bofors 78p +29
3, Leksand 74p +28
4, Västerås 67p +32
5, Oskarshamn 62p +2
6, Rögle 61p +11
7, Södertälje 61p -5
8, Mora 59p +16
9, Malmö 57p +2
10, Troja 54p -11
11, Tingsryd 46p -30
12, Almtuna 40p -30
13, Sundsvall 38p -47
14, Borås 32p -51

Vi ser alltså att Örebro fortsätter att ånga på. Vinner man ikväll är man hela 12 poäng före 2:an i serien. Leksand är bara 4 poäng bakom säsongens skräll än så länge, Bofors, och har i dagsläget 7 poäng ner till Västerås, som vi inte hoppas tar poäng ikväll.
Troja är en bit bakom de där övriga 5, 6 om man räknar in Västerås, men de har fortfarande chansen. Ingenting är kört ännu.

Södertälje är som sagt riktigt på G nu och det är faktiskt bara 6 poäng upp till Västerås, om de nu förlorar ikväll. Samma sak gäller för Rögle, som dock har dalat i form här på slutet och tappade en till synes säker 0-3-ledning i Oskarshamn till förlust med 4-3 efter sudden. Inte bra. Så där skulle jag nog säga att SSK har ett övertag. De blir farliga. Även Mora och Malmö kan haka på där, men Mora gör ingen bra matvh nere i Borås, där man förlorar med 5-4 efter straffar.

Allettorna går även de vidare och i helgen spelades 2 omgångar i Norra serien, vilka slutade såhär:

Örnsköldsvik - Asplöven 1-5
Kovland - Kiruna 0-3
Östersund - Piteå 4-3 str
Sollefteå - Björklöven 4-3

Örnsköldsvik - Kiruna 4-7
Kovland - Asplöven 1-8
Sollefteå - Piteå 5-2
Östersund - Björklöven 4-2

Kanonhelg alltså för Kiruna och Asplöven, som båda tar full pott på bortais. Nödvändiga segrar också för Sollefteå, men inte alls bra för Kovland och Örnsköldsvik. Tabellen ser ut såhär efter 6 omgångar:

1, Kiruna 14p +12
2, Östersund 13p +4
3, Asplöven 12p +15
4, Piteå 12p +7
5, Björklöven 8p +3
6, Sollefteå 6p -8
7, Örnsköldsvik 3p -16
8, Kovland 3p -17

Björklöven och Asplöven har dock en matvh mindre spelad fortfarande och vinner Asplöven den går man upp i serieledning på 15p. Vinner Björklöven ligger man kvar på 5:e plats, dock bara 1p efter. Med andra ord en ganska nödvändig match att vinna för Björklöven.

I mellanserien har man spelat 7 omgångar och där är läget följande:

1, Nyköping 18p +16
2, Hudiksvall 17p +12
3, Wings 15p +11
4, Åker/Strängnäs 12p +6
5, Visby 9p -1
6, Falu IF 7p -11
7, Borlänge 5p -6
8, Hedemora 1p -26

Det är alltså riktigt jämnt mellan de 3 topplagen, men sedan blir det betydligt mer utsträckt och Hedemora är redan nu ganska avhängda.

Till sist har vi den södra serien, där man också har spelat 7 omgångar. Den senaste var igår och där gick det såhär:

Kristianstad - Vimmerby 3-2 SD
Skövde - Vita hästen 2-1 SD
Mariestad - Olofström 4-5
Karlskrona - Kallinge 3-1

Riktigt starkt av Skövde där hemma i Billingehov och också starkt av Vinnerby, som nu börjar komma igång lite känns det som. Tabellen ser i dagsläget ut såhär:

1, Vita hästen 18p +13
2, Kallinge 13p +11
3, Olofström 13p 0
4, Mariestad 12p +3
5, Karlskrona 12p +3
6, Kristianstad 9p -2
7, Vimmerby 5p -12
8, Skövde 2p -16

Alltså så var det Skövdes 2 första poäng i denna serien i helgen när man slog Vita hästen. Starkt! Hästen, som annars har skaffat sig en betryggande ledning även i den här serien.

Ännu mer perfekt!

Ny match, en riktigt tuff sådan, nere i Ängelholm mot seriefemman, Rögle.

Leksands IF lämnade innan match över en check till Björn Hellkvist och hans arbete mot Parkinson. Därefter var matchen igång och det var en väldigt fartfyld start med chanser åt båda håll. hawaiihockey, fast med ett mycket högre tempo kan man säga. Det var dock Rögle som hade lite övervägande del av spelet, men de blåvita var inte mycket sämre.

Rögle var dock mycket nära 1-0, men Hanses hade marginalerna med sig och 0-0 stod sig. Dock inte länge till, för efter knappt halva perioden fick Leksand powerplay, när Eric Himelfarb åkte ut för Ängelholmarna. Man var dock mycket nära 1-0 även i BP, innan Martin Janohls kunde ge Leksand ledningen, 0-1!

Leksand ryckte upp sig rejält efter målet och tryckte tillbaka de grönvita ordentligt. 2-0 hängde i luften, men Jonas Fransson var tät i Röglekassen.


Leksand hade dock det mesta av spelet, men efter en dubbelutvisning kom Rögle igen och det var mycket nära 1-1 flera gånger om. Istället blev det 2-0, när Hurtubise drog iväg ett skott, som tog på en Rögleklubba och in i mål bakom Fransson!

Ordningen var dock återställd dryga minuten in i 2:a perioden, när Rögle kunde spräcka Erik Hanses nolla och göra 1-2.

Rögle fortsatte att pressa på och Hanses hade både tur och skicklighet med sig när han höll pucken borta från målet. Leksand åkte dessutom på en utvisning, som man dock klarade av, även om Rögle fortsatt tryckte på bra. Ännu en utvisning förkunnades, men Rögle kunde inte få in pucken. Erik Hanses var omutlig och istället kom 1-3, precis när de blåvita blev fulltaliga. Lucas Sandström drog iväg ett hårt skott, som satt i nät bakom Fransson!

Det var dock fortsatt Rögle som höll i taktpinnen, men målen ville inte trilla in. Istället var det Leksand som lyfte sig lite mot periodens slut och fick också utdelning. Jens Bergenström serverade Johan Ryno, som rundade Fransson och lade in 4-1 till Leksand!

Sista perioden stod och vägde litegrann i inledningen, men så åkte Rögle på en utvisning och ma hade lite tur som inte fick 1-5 i baken. Man klarade av det och kunde reducera, christoffer Liljewall, och det var 2-4.

Knappa 2 minuter senare var det dags igen. ted Brithén drog iväg ett skott, som tog på Svedbergs skridsko och in i mål. Plötsligt var det match igen, 3-4 och det återstod knappa 10 minuter att spela. Med andra ord, Rögle i ett rejält förarsäte.

Man pressade på bra, men Leksand försvarade sig också bra, även om det såg lite stressigt ut stundtals. Tiden rann ifrån hemmalaget, som dessutom åkte på en utvisning för Puck out. Leksand försökte där etablera tryck, men lyckades inte riktigt och Rögle kunde bli fulltaliga. Något mål fick man dock inte in och Leksand kunde vinna, något onödigt tight mot slutet, med 4-3.

I övriga matcher gick det såhär:
Bofors - Oskarshamn 2-4
Almtuna - Södertälje 0-1
Sundsvall - Tingsryd 0-4
Troja - Västerås 3-2 str
Mora - Malmö 5-4 SD
Örebro - Borås 7-2

Med andra ord, kanonresultat för Leksand! Både Bofors, eller Bofors Karlskoga, som man numera offisiellt heter, och Västerås får stryk. Därmed är man 6 poäng före Västerås i tabellen, 5 bakom Bofors på 2:a platsen.

Örebro ångar dock på och är ytterligare 9 poäng före Bofors. Mycket övertygande hemma i Behrn arena, särskilt 2:a perioden, som man vinner med 5-0.

Trots Malmös poäng i Mora är man återigen nere på 9:e plats, efter att ha varit uppe på 7:e i några dagar i och med segern med 3-2 över Almtuna hemma i Malmö arena i måndags. Nu vann dock både Mora och SSK, det senare nu upp på 7:e plats, detta nästan för 1:a gången i år. Kanske är man nu på väg uppåt? Man har dock fortsatt svårt att göra mål. Det har dock inte Örebro, som inte har seriens bästa defensiv, för det har Leksand, 10 mål färre insläppta än 2:an, Västerås, men Örebro har gjort överlägset flest mål, 20st fler än 2:an i den tabellen. Övertygande!

Perfekt!

Hemmamatch i Tegera arena mot 10:e plasserade Troja. Det var dock hemmalaget som öppnade bäst, piggt och med mycket fart. Troja var inte sämre de och efter lite slarv av Leksandsförsvaret fick man flera heta målchanser, men Erik Hanses stod i vägen och släppte inga puckar förbi sig.

En annan Erik, De La Rose, blev något senare nästan fri i slottet framför Koenig, men Trojaspelare lyckades i sista sekund avstyra det hela.

Det var dock Leksand som hade lite av perioden. Man hade något bättre anfall och såg något starkare ut över lag. Mål skulle man också få, när Filip Forsberg kunde spräcka nollan, dessutom i powerplay, 1-0!

Troja gjorde dock en bra period och var absolut inte utspelade, trots målet.

Leksand började även 2:a perioden starkt och piggt och Filip Forsberg såg mycket het ut och var nära på att göra 2-0, men denna gången höll Koenig emot. Istället skulle det bli utjämnat, trots att Hanses först gjorde en enastående dubbelräddning, när Troja kom fria och sedan fick en fin chans på returen. Hanses var dock ivägen, den gången, men när Mikael Ahlén drog iväg ett skott efter dryga 7 minuters spel kunde han inte längre stå emot och det var 1-1.

Leksand skulle dock snart återta ledningen, när Jon Knuts stötte in pucken i mål bakom en annars mycket bra spelande Trevor Koenig, 2-1!

3-1 var ruskigt nära strax därefter, men skottet tog i stolpen. 3-1 skulle dock ändå komma, efter att båda lagen drabbats av en utvisning och Leksand därefter åkt på ännu en 2:a, precis efter att man blivit fulltaliga. Då kontrade man dock sönder Troja och Bergenström och Ryno kom 2 mot 0 och gjorde inga misstag, 3-1 för Leksand!

Janohls var nära på att utöka Leksands ledning precis i upptakten av sista perioden, men Koenig hann dit. Troja ryckte sedan upp sig lite och lyckades få med sig en utvisning på Filip Forsberg. I boxplayet kontrade dock återigen Bergenström och Ryno och den senare var återigen nära på att näta, men inte denna gången.

Det pigga och efektiva spelet som tidigare hade dominerat matchen byttes nu mot betydligt slarvigare tongångar, felpass, icingar och offside. Troja skulle dock få en reducering, och vad är det man brukar säga? Släkten är värst. David Åslin kunde nämligen göra 3-2 och det var match igen.

Tiden började dock bli knapp för Smålänningarna. Bara knappa 6 minuter återstod att spela, men det kan, som vi alla vet, gå snabbt i hockey och ännu fanns alla chanser i världen till poäng. Ett stabilt Leksandsförsvar och en Erik Hanses i mål satte dock stopp för det, trots att trojaiterna forserade ganska bra mot slutet och vann skotten i sista perioden med hela 12-3. Ett skott i målramen var dock det närmsta man kom och Leksand kunde ta 3 mycket, mycket viktiga poäng!

I fredags gick det såhär:
Södertälje - Rögle 4-3
Örebro - Tingsryd 5-3

Och övriga matcher i lördags:
Malmö - Borås 4-5
Bofors - Almtuna 1-0 str
Västerås - Mora 3-5

Med andra ord rycker Leksand i tabellen och skapar en lucka ner till Västerås på 4:e platsen på 4 poäng. Så, för en gångs skull, tack för hjälpen, Mora!

Än är det dock många matcher kvar och mycket, mycket kan hända. Hända bör det minst sagt göra i Malmö. Ännu ett riktigt bottennapp hemma mot Borås, där man dock fick en kalasstart och gjorde mål efter knappa minuten, men vad hjälper det när man ändå förlorar? Den förlusten, i samband med både SSK:s och Moras segrar, gör att det på förhand topptippade laget i Allsvenskan inför säsongen, nu parkerar på 9:e plats i tabellen.

Allettorn går vidare och nu har man plötsligt spelat 4 omgångar i Norra serien, förutom Björklöven och Asplöven, som båda har spelat 3 matcher. Såhär har det gått i de senaste omgångarna:

Piteå - Kiruna 1-4
Sollefteå - Östersund 2-3
Örnsköldsvik - Kovland 6-3

Kiruna - Sollefteå 7-2
Asplöven - Östersund 6-0
Björklöven - Örnsköldsvik 3-0
Piteå - Kovland 7-0

Björklöven - Kovland 2-0
Piteå - Örnsköldsvik 5-1
Asplöven - Sollefteå 3-2
Kiruna - Östersund 4-5 str

Starkt alltså av Björklöven, som har hållit nollan 2 matcher i rad och dessutom har ett totalt överlägset publikstöd, bra mycket bättre än vissa lag i Allsvenskan.

I Allettan mellan har man spelat 5 omgångar rakt igenom, och de senaste matcherna har slutat såhär:

Hudiksvall - Wings 5-6 str
Nyköping - Hedemora 3-1
Borlänge - Falu IF 5-4 SD
Visby - Åker/Strängnäs 2-3

Hudiksvall - Visby 5-1
Wings - Falu IF 1-3
Åker/Strängnäs - Hedemora 8-1
Borlänge - Nyköping 3-6

Även i södra serien har man hunnit med att spela 5 matcher. Där har det sett ut såhär på senaste:

Vimmerby - Kallinge 5-6 SD
Mariestad - Karlskrona 2-1
Kristianstad - Vita hästen 1-2 SD
Skövde - Olofström 3-5

Mycket övertygande!

Säsongens 1:a hemmamatch, mot serietvåan, Bofors.

Det var en väldigt trevande inledning, trots PP för Leksand efter 20 sekunder, när Linus Persson åkte ut för Bofors. Leksand lyckades dock inte med något alls i princip och Bofors klarade enkelt av det hela.

Leksand tog över lite mer ju längre perioden gick och Hurtubise och Timander sköt båda tätt över ribban, men Bellissimo höll puckarna borta från mål. Det gjorde också hanses åt andra hållet, som dock inte sattes på några större prov under den 1:a halvan av perioden.

Under 2:a halvan av perioden kom man dock in i matchwn rejält och tog också över mot slutet, kanske delvis för att Leksand åkte på 2 utvisningar, först Jon Knuts och sedan Johan Svedberg, så att Bofors fick spela 5 mot 3 i 43 sekunder. Man pressade på bra och behöll trycket när Leksand blev fulltaliga, men inget mål. Hanses var tät och mycket bra i mål.

Leksand var mycket nära 1-0 i inledningen av 2:a perioden, när Olimb nästan nådde en retur från Bellissimo, men bara nästan. Man fortsatte dock att trycka på och var mycket nära återigen, strax därefter och Martin Janohls var även han mycket nära på att ge hemmalaget ledningen, men det ville sig inte.

Bofors var inte utan chanser de heller, men Leksands defensiv jobbade bra, liksom Hanses i mål.

Mål var det ja. Det skulle det bli efte rdrygt halva perioden, när Leksand spelade powerplay och Bofors dessutom hade ännu en avvaktande utvisning på G. Martin Janohls hittade snyggt Mark Hurtubise, som lade in pucken i öppen kasse! Snyggt!

Sedan tog det bara 2 minuter, sedan small det igen, nu var det Johan Svedberg som slog pucken i nät bakom Bellissimo, 2-0!

Därefter hade Olimb ännu ett jätteläge och Bergenström var nära på att peta in den, men inte den gången. Bofors bet sig fast i anfallszon de med och hade några riktigt farliga chanser, men Hanses var tät och mycket stabil i mål och istället var det Leksand som kunde göra 3-0, 1:32 från paus! Jacob De La Rose, i sin A-lagsdebut, precis som Fredrik Händemark gjorde, var det som gjorde målet, snyggt!

Bra start av Leksand även i sista perioden och efter knappt 4 minuters spel small det igen. Mark Hurtubise, för 2:a gången den kvällen, och det var 4-0!

Bofors lade i en högre växel efter målet och etablerade spel i Leksandszonen gång på gång, kom i anfall efter anfall och till slut fick man också med sig en utvisning på Ryno. Leksand gjorde det dock utomordentligt bra, men precis när man blev fulltaliga fick man kapitulera. Linus Persson sköt 4-1 och det var inte mycket att göra på den för Hanses.

Det var fortsatt mycket Bofors efter målet och man var nära flera gånger om, men istället fick man en kalldusch och 5-1 i baken när Tobias Forsberg stänkte in 5-1 för Leksand och fastställde därmed slutresultatet! Riktigt starkt av de blåvita och mycket, mycket övertygande!

I övriga matcher gick det såhär:
Oskarshamn - Almtuna 1-2 SD
Borås - Troja 1-2 str

Allettan Norra:
Piteå - Kiruna 1-4
Sollefteå - Östersund 2-3
Örnsköldsvik - Kovland 6-3

Allettan Mellan:
Hudiksvall - Wings 5-6 str
Nyköping - Hedemora 3-1

Allettan Södra
Skövde - Kallinge 2-6
Mariestad - Vimmerby 10-4
Olofström - Vita hästen 1-6
Karlskrona - Kristianstad 0-4

Lite överraskande resultat här måste jag säga. Starkt av Kristianstad att nolla Karlskrona hemma i Telenor arena, inför storpublik, som alltid där. Ruskigt starkt också av Mariestad, som vinner 2:a perioden med hela 6-1!

Åter utanför direktplatserna

Igår spelades 3 matcher av Hockeyallsvenskan. Det var följande:

Mora - Örebro 4-1
Tingsryd - Rögle 4-3 str
Västerås - Sundsvall 7-3

I och med Västerås seger är man nu återigen förbi Leksand i tabellen, dock med en match mer spelad. Det sätter dock viss press på de blåvita inför kvällens drabbning i Tegera arena, med ett av de andra topplagen, Bofors, som, eftersom att Örebro föll igår, nu kan krypa upp bara 2 poäng bakom serieledarna. Med andra ord blir det en mycket intressant drabbning ikväll. Det spelas även 2 ytterligare matcher ikväll och här nedan följer mitt tips för kvällen:

Leksand - Bofors 2
Borås - Troja 2
Oskarshamn - Almtuna X

Ja, jag tror tyvärr det blir tufft för de blåvita ikväll. Bofors har överaskat rejält hela säsongen och kommer nog fortsätta att göra det. Det står mycket på spel för båda lagen och det blir en intressant drabbning.

Borås har chansen att ta in 3 poäng på Sundsvall på 13:e plats ikväll, men det blir tufft. Troja är ett bättre lag, men Borås kan sticka upp då och då. Jag tror dock på Trojaseger, liksom jag tror på Oskarshamnsseger hemma i Arena Oskarshamn.

Även Allettorna har dragit igång nu efter jul och där är läget följande:

I Norra serien spelar Asplöven, Piteå, Kiruna och Björklöven från Grupp A i höstas, och Kovland, Sollefteå, Östersund och Örnsköldsvik från Grupp B.
I 1:a omgången gick det såhär:

Asplöven - Piteå 1-4
Kiruna - Björklöven 3-4 str
Kovland - Sollefteå 8-3
Östersund - Örnsköldsvik 6-1

Lite överraskande ändå att Asplöven åker dit med 4-1 hemma i Polarica arena. Starkt också av Östersund och Kovland. Man övertygar!

I Allettan Mellan spelar Hedemora, Falu IF, Hudiksvall och Borlänge från Grupp C, och Nyköping, Wings, Visby och Åker/Strängnäs från Grupp D. Noterbart är där alltså att Huddinge missade Allettan. Man har i vilket fall redan hunnit spela 3 omgångar där och i de 2 senaste har det gått såhär:

Hudiksvall - Åker/Strängnäs 3-1
Nyköping - Falu IF 8-2
Hedemora - Wings 1-6
Visby - Borlänge 5-3

Hedemora - Visby 5-6
Nyköping - Wings 3-2 SD
Falu IF - Hudiksvall 3-4 SD
Åker/Strängnäs - Borlänge 6-3

Noterbart är här att Grupp D ser mycket starkare ut. På dessa 2 omgångar har man 6-2 i antalet vunna matcher jämt mot tidigare Grupp C-lag.

Tabellen i Allettan Mellan ser ut såhär efter 3 spelade omgångar:

1, Nyköping 8p +10
2, Hudiksvall 8p +4
3, Wings 7p +6
4, Visby 6p +1
5, Åker/strängnäs 3p -2
6, Falu IF 3p -6
7, Hedemora 1p -7
8, Borlänge 0p -6

Slutligen har vi Allettan Södra, där Vita hästen, Mariestad, nykomlingen Vimmerby och Skövde spelar från Grupp E, och solklara Olofström, Karlskrona, Kristianstad och nykomlingen Kallinge från Grupp F. Även här har man hunnit spela 3 omgångar och såhär har det gått i de 2 senaste:

Mariestad - Kristianstad 4-0
Olofström - Kallinge 4-5 str
Vita hästen - Vimmerby 6-5
Karlskrona - Skövde 4-2

Vimmerby - Olofström 1-4
Kallinge - Mariestad 8-2
Kristianstad - Skövde 5-2
Vita hästen - Karlskrona 5-2

Starkt där av Mariestad i omgång 2, men mest övertygande känns ändå Kallinge, som fortsätter att övertyga. Mycket starkt jobbat hittills. Även Vita hästen kämpar på bra.


Tabellen i Allettan Södra ser ut såhär:

1, Vita hästen 9p +5
2, Olofström 7p +5
3, Karlskrona 6p +3
4, Mariestad 6p 0
5, Kallinge 5p +6
6, Kristianstad 3p -4
7, Skövde 0p -7
8, Vimmerby 0p -8

På direktplats igen!

Borta i Gränbyhallen, som tidigare säsonger har varit som en liten förbannelse för flera lag, det har varit bokstavligen skitsvårt att vinna där, Almtuna har varit riktigt bra, men i år har det gått sämre. Var och varannat lag vinner där numera och Almtuna parkerar på 12:e plats i tabellen.

Det var Leksand som öppnade år 2012 aningen bättre än hemmalaget, men det var inte med mycket. Inte förrän efter några minuter vaknade man till ordentligt och pressade på riktigt bra mot Hamberg i hemmakassen, men pucken ville inte in i mål.

Man var dock fortsatt strået vassare än Almtuna, som dock inte var helt ofarliga när man stack upp i sina kontringar. Lite övervikt dock för Leksand, som styrde spelet, men fick inte till de där riktigt vassa chanserna och Hamberg i hemmakassen gjorde en bra period, som avbröts 11 sekunder innan paus, efter att Patrik Hersley tacklat en Almtunaspelare så att han skadades. Sjukvårdare kallades in på isen, men läget var stabilt med den skadade.

Hela mittenakten var väldigt avslagen och tråkig. Inga större chanser åt något av hållen och båda lagen försvarade sig bra. Mycket Hawaiihockey, inget vidare underhållningsvärde. Leksingarna försökte stundtals trycka ner gaspedalen litegrann, men lyckades inte. Almtunas försvar stoppade enkelt uppspelet, liksom Leksands defensiv enkelt stoppade Almtunas försök till etablering av spelet nere hos Hanses.

Bara 35 sekunder in i sista perioden skulle dock målet komma. För Almtuna. Robert Kimby passade fram till Kraft, som slog in ledningspucken bakom Erik Hanses i Leksandsmålet.

Almtuna tog dock inte över spelet efter det, utan Leksand kunde bita sig fast ganska bra i anfallszon och skapa några halvfarliga lägen, men inga större problem för Hamberg.

Istället åkte man på en utvisning för too many players, lite klantigt. Almtuna kunde dock inte utnytja chansen och skapade egentligen ingenting under det numerära överläget och Leksand kunde bli fulltaliga, varefter Almtuna åkte på en utvisning och Leksand fick powerplay, men inte hrller de kunde förvalta chansen väl, även om man pressade på lite bätre än vad Almtuna gjorde.

De blåvita tog över mer och mer, men målen gjorde Almtuna. Med drygt 4 minuter kvar att spela kunde X-leksingen, Daniel "Hempa" Hermansson slå in 2-0 för Almtuna. Släkten är värst brukar det ju heta och matchen såg nu ganska körd ut.

Det var den inte skulle det visa sig. Bara sekunder senare kunde nämligen Jakob Blomqvist redusera för Leksand, när han fick pucken av Olimb, mitt i slottet, 2-1!

20 sekunder senare fick Martin Janohls tag i en puck och drog iväg ett skott, som letade sig in bakom Hamberg och det var kviterat, 2-2! På 20 sekunder!

Leksand pressade även för ett 3-2-mål under de sista minuterna, medan Almtuna bara slog ifrån sig. Man trodde nog att det var ganska klart där när Hempa satte 2:an, men icke.
Inte heller Leksand lyckades sätta pucken i nät bakom Hamberg, vilket gjorde att vi hade förlängning. En förlängning där Leksand hade lite övertaget, men inte mycket. Almtuna skapade ungefär lika mycket, men det var inga större chanser för något av laget och det hela fick avgöras på straffar.

Patrik Hersley lade 1:a för Leksand. Pucken satt i nät bakom Hamberg!
Hermansson lade 1:a för Almtuna. Även han satte pucken snyggt i nät bakom Hanses.
Bergenström lade 2:a för Leksand, men han missade.
Även Mattias Guter, som lade 2:a för Almtuna, missade.
Johan Ryno kunde sätta press på Almtuna om han satte sin straff, men det gjorde han inte.
Istället kunde Stefan Gråhns se till att släkten ännu en gång blev värst om han satte sin sttraff, men det gjorde han inte heller!
Hersley, återigen, lade Leksands 4:e straff, men denna gången blev det inget mål.
Då hade Almtuna återigen chansen att avgöra genom Robert Kimby, men inte heller han lyckades med bedriften att göra mål.
5:e straffen lades av Hurtubise. Han missade.
Hermansson för Almtuna lade 5:e och hade chansen att avgöra även han, men icke. Inget mål där heller.
En ny sttraffskytt testades i 6:e omgången för Leksand. Jakob Blomqvist tog plats i tekningscirkeln, ansikte mot ansikte med Hamberg i Almtunakassen, men ännu en gång vann målvakten kampen. Blomqvist missade alltså.
Det gjorde även, återigen, Mattias Guter för Almtuna.
Ken-André Olimb gjorde det dock inte. Han satte den 7:e straffen och satte rejäl press på Almtunas nästa sttraffskytt.
Denne var f.d. djurgårdaren, Niklas Anger. Han missade dock och Leksand plockade med sig bonuspoängen från Uppsala!

Bofors - Tingsryd 2-1
Sundsvall - Borås 3-2 str
Troja - Mora 2-3 SD
Oskarshamn - Södertälje 4-3 str
Örebro - Malmö 2-1
Rögle - Västerås 3-1

En match i nästa omgång har även spelats, Malmö - Södertälje, där SSK vann efter straffar med 3-2.

Tack vare att Rögle gör en så stark hemmamatch mot Västerås och plockar med sig alla 3 pinnar därifrån är vi blåvita återigen uppe på direktplats till kvalserien. Dock börjar just Rögle att närma sig otäckt snabbt bakifrån. Man är nu bara 5 poäng från direktplats och kommer med all sannolikhet att blanda sig i det där, precis som man gjorde förra året.

Bofors vänder i sista perioden mot Tingsryd och plockar med sig alla 3 därifrån. Samma sak gäller Örebro, som vände 0-1 till 2-1 mot Malmö, som nu börjar ligga riktigt illa till i tabellen. Södertälje är nu bara 1 poäng bakom på 8:e platsen, vilken skulle förpassa Malmö bort från playoff, även i år. Vilken skräll det vore med det laget.

Årets sista match

Hemma i Tegera arena, mot det f.d. Elitserielaget, södertälje, som dock har haft det väldigt, väldigt jobbigt under den här säsongen och man parkerar fortfarande utanför playoff. Skulle man ta 3 mycket värdefulla poäng under kvällen, eller skulle de stanna i Leksand?

Det var SSK som öppnade bäst, men Leksand åt sig snabbt in i det hela och tog över. Man fick också ett PP, men det var mindre lyckat och istället kunde SSK ta ledningen efter drygt 6 minters spel, genom Emil Lundberg. Inte jätterättvist sett till matchinledningen, men hockey är inte rättvist alla gånger.

Chansen till kvitering kom dock strax efteråt, men Hudacek i Södertäljekassen var tät. Han kunde dock inte göra något åt Mark Hurtubises skott, när han fick en pass av Johan Ryo och kom fri. Han sprette snyggt upp pucken i nättaket bakom Hudacek och det var kviterat!

Efter målet var det dock SSK som tog över mer och mer. Lite tack vare att man fick ett PP, där man tryckte på riktigt bra mot Hanses, som dock var tät, men även för att man åt sig in mer och mer i matchen, åkte mer skridskor och spelade riktigt bra helt enkelt. Man bombarderade bokstavligen Hanses med skott, men han var omutlig och i allra högsta grad en bidragande orsak till att det "bara" stod 1-1 på tavlan efter 1 spelad period.

SSK fortsatte att ha kvar pressen i inledningen av 2:a perren och det gjorde inte saken lättare att Tobias Forsberg åkte ut för Leksand och gav SSK ett gyllene tillfälle att återta ledningen.

Leksands box var dock mycket tät och bra. SSK skapade flera farliga lägen, men Hanses agerade fortsatt vägg och släppte inga puckar förbi sig. SSK fortsatte dock att pressa på och sköt skott på skott, men Hanses var som sagt tät och släppte inga farliga returer eller annat. Med andra ord agerade han säkert mellan stolparna, liksom Julius Hudacek, som dock inte hade så mycket att göra i inledningen av perioden.

När Leksand fick powerplay vände man dock på steken och pressade på nere mot Hudacek istället. Precis som SSK fortsatte man att pressa på efter att SSK blivit fulltaliga och SSK åkte på ännu en utvisning. Matchbilden var alltså den att Leksand hade tagit över mer och mer. Tagit över kanske är fel ord, men man hade i varje fall vägt över vågskålen lite, från att ha varit rejält nere på SSK:s sida, till att nu väga över lite åt Leksands håll. Målet skulle också komma. I powerplay sköt unge Olle Liss, från J20, ett skott, som letade sig fram till Martin Janohls, som snyggt satte den i nät bakom Hudacek, 2-1 för Leksand!

SSK fortsatte att ösa på, även i sista perioden. Leksand slog mest ifrån sig, inte bra. SSK sköt skott på skott, men Hanses var fortsatt tät och gjorde en riktigt bra match!

Leksand stack upp då och då och Hurtubise var så nära på att utöka Leksandsledningen, när Timander hittade honom vid bortre stolpen, helt ren, men skottet gick över.

SSK fortsatte att dominera och en kvitering hängde i luften. Man sköt ett skott från slottet och ett mycket farligt bakom förlängda mållinjen, men Hanses var tät och övriga laget krigade ordentligt, offrade sig och teckte skott. Mycket bra spelat och Erik Hanses var mycket stabil i mål.

Leksand tog timeout när SSK pressade på som mest, kanske för att prata igenom saker och ting, kanske för att få lite vila. Lite vila fick man dock lite senare, när även SSK tog sin timeout. Man plockade dessutom Hudacek, för att försöka åstadkomma en kvitering, men istället kunde Jens Bergenström få tag i pucken efter tek, lura SSK-backen och sätta 3-1 i öppen kasse! 3 mycket viktiga poäng i kampen om 3:e platsen och 3 mycket viktiga poäng i årets sista match.skott

Världsmästare!

J-VM har, som alltid, avgjorts nu de senaste veckorna. Tyvärr har jag inte kunnat följa det hela så noga som jag brukar, men Sverige har stått för några riktigt svettiga vändningar. Först i gruppspelet, där man förövrigt inte imponerade nämnvärt, trots stora siffror i matcherna, men i sista gruppspelsmatchen mot de regerande världsmästarna, Ryssland, imponerade man genom att vända 0-3 till 3-3 och sedan avgjorde man fram till 4-3 i sudden. Därmed såg man till att förpassa ryssarna till kvartsfinal. Själva gick vi direkt till semi, precis som förra året, då det dock knöt sig.

Det var det på väg att göra även i år, men ännu en stark vändning satte stopp för det. 0-2 blev till 3-2 och en seger för svensk del, vilken innebar final, återigen mot de regerande världsmästarna, Ryssland, som slog ut värdnationen Kanada i semin när man vann med 6-5, trots att det stod 6-1 med bara minuter kvar att spela.
Finalen blev en riktig rysare. Sverige inledde mycket bra och körde totalt över ryssarna under de 2 första perioderna. Man dominerade totalt, skapade chans på chans och ledde skotten med otroliga 39-4 efter 2 perioder!

Dock inga mål. En fantastiskt bra spelande Makarov satte stopp för det. Istället var det ryssarna som pressade på för ett ledningsmål i sista perioden och Johan Gustafsson i den svenska kassen, till vardags i Luleå, hade lite tur när pucken tog i stolpen vid ett tillfälle och med bara 32 sekunder kvar att matchen kom Rysslands stjärnspelare, Kosnezov, fri med Gustafsson, men denne lyckades på något märkligt sätt, dock mycket bra läst, plocka skottet och ordnade därmed en förlängning på 20min.

Ställningen var alltså 0-0 efter full tid, i en landslagsmatch, i en VM-final. Dock solklar fördel för Sverige i skottstatistiken, 50-16, förkrossade siffror.

I sudden var det återigen Sverige som pressade på och drygt halvvägs in i perioden snodde Mika Zibanejad åt sig pucken, kom fri med Makarov och sprette upp pucken i nättaket, fram till 1-0 för Sverige, fram till ett VM-guld, det 2:a någonsin, det 1:a 1981! 31 år senare var det alltså dags och här nedan kan ni gång på gång, hur många gånger ni vill, se och höra Chris Härenstam och Mikael Rehnbergs reaktioner vid avgörandet. Det är helt fantastiskt, man bara ryser och detta mina damer och herrar, detta kommer bli en klassiker, tro mig. Så, lyssna och njut av dessa underbara scener ännu en gång! Drygt 3min in i klippet, med alla heta chanser från matchen, kommer det efterlängtade segermålet!


RSS 2.0