Ett steg i rätt riktning, men ändå noll poäng i Övik

Ny match i SHL, den 6:e i raden denna säsong och en ny chans för de blåvita att ta sina första poäng för säsongen, efter 5 raka torsk.

Det fortsatte dock på samma inslagna och tunga bana som tidigare matcher. Man får inte alls marginalerna med sig, snarare kraftigt mot sig. Som här, när Simon Önerud bara slängde in ett höstlöv mot Alsenfelt, som han ska ha alla dagar i veckan, men som ändå signade in i mål och det var 1-0 för Modo.

Spelmässigt var det annars ganska jämnt och Leksand skapade faktiskt en hel del lägen framåt, men fick inte in pucken. Bakåt såg det stundtals lite stressat ut, men man redde ut situationerna och vi hade "bara" 1-0 för modo efter den 1:a perioden, vilket innebar att Leksand nu inte hade gjort mål på 7 perioder...

I den 2:a skulle det dock äntligen, äntligen, lossna, men först skulle Modo och samme simon Önerud göra 2-0, när man tryckte in både puck och Alsenfelt i mål. Domaren dömde dock mål och det var 2-0 och såg återigen ruskigt tungt ut för Leksand.

Då vände det.

Tomi SAllinen gjorde sitt 3:e må för säsongen och reducerade fram till 2-1, efter att Modo dragit på sig en utvisning.

Utvisningar var det gott om i den 2:a perioden och när Modo dragit på sig 2 ytterligare utvisningar och Leksand fick chansen i spel 5 mot 3, då var det kvitterat. Eric Himelfarb gjorde sitt 1:a mål för säsongen och såg till att det var 2-2 på tavlan.

Det stannade dock inte där. Innan perioden var över hade Leksand nämligen fördubblat sin målskörd jämt mot innan matchen. Då hade man mäktat med 3 mål på 5 matcher, alltså på 15 perioder. Nu gjorde man 3 mål på 1 period. Veli-Matti Savinainen fullbordade nämligen vändningen dryga minuten före paus och tro det eller ej, inför den 3:e perioden hade vi faktiskt 2-3 för Leksand.

Tyvärr lyckades man inte hålla ihop det hela, även om man pressade på bra för ytterligare ett mål i inledningen av perioden. Istället var det Modo och Oskar Hedman som kunde kvittera, drygt 5 minuter in i perioden och bara minuter senare hade man vänt på steken igen. Viktor Olofsson dunkade in 4-3 från blå i powerplay, efter att Brian Connelly blivit utvisad för Leksand.

Leksand försökte resa sig igen och skapade ett ganska tungt tryck nere mot Linus Ullmark, men han höll tätt och istället kunde Modo sätta 5-3 i öppen kasse, med knappma inuten kvar att spela.

Så, 0 poäng även här, men helt klart ett steg i rätt riktning. Man gör mål och dubblerar faktiskt sin tidigare målskörd sedan tidigare. 6 mål på 6 matcher har man nu, vilket alltså snittar 1 mål/match.Det är givetvis inte bra det heller, men det är en klar förbättrning sedan tidigare och det var faktiskt nära att man fick med sig poäng från Övik. Dessutom var det 1:a matchen man över huvud taget ledde sedan 1:a matchen mot Färjestad den 11 september. Därefter har man inte ledat en enda match. Det fick man göra nu, men det räckte tyvärr inte för poäng.

Efter matchen har det gjorts en del förändringar i truppen. Joel Gistedt har fått lämna. Han är ersatt av Joakim Lundström, som bl.a. har stått i AIK. Dessutom plockar man in backen Daniel Josefsson, som bl.a. har synts i AIK, Malmö och tidigare i kariären i HV71. Dessutom öppnar Tommy Salo för att det kan skefler förändringar i truppen. Robin Jakobsson ska hänga löst, liksom sin namne Robin Gartner och Brian Connelly. Hursomhelst tycker jag beslutet att ge Gistedt foten är lite konstigt. Visst, man vill få in mer konkurrens till Alsenfelt, men Gistedt är ju knappast orsaken till att laget har gått så dåligt som man har gjort i inledningen av serien. Han har knappt stått något alls. Alsenfelt har stått typ alla matcher och har således släppt in de flesta mål, men det är inte där problemet ligger. Det är bra att man förändrar på backsidan, för backarna måste hjälpa Oscar på ett bättre sätt än de hittills har gjort, men det är forwardsidan jag tycker behöver förändras först och främst. Nu gjorde förvisso Himelfarb mål, men det är ändå bara 3 spelare i hela truppen som har gjort mål. Sallinen 3, Savinainen 2 och så Himelfarb 1. så ja, vi får se vad som händer nu framöver...

I de övriga matcherna gick det såhär:
Örebro - Djurgården 5-4 SD
Växjö - Luleå 4-2
Brynäs - Linköping 4-3 SD
Färjestad - Frölunda 3-2 str
HV71 - Skellefteå 4-3

Djurgården stod för säsongens upphämtning. Örebro ledde med 4-1 när det återstod drygt 2 minuter. Då gjorde Henrik Eriksson 4-2, Micke Samuelsson 4-3 och Henrik Eriksson, igen, gjorde 4-4. Sedan vann Örebro i sudden, men ändå. Vilken monsterupphämtning av DIF!

Växjö såg till att serieledande Luleå åkte på sin 1:a förlust i ordinarie matchtid den här säsongen och Brynäs tog 2 pinnar mot LHC, som fortsätter att gå knackigt och bara är 1 poäng från kvalplats, där brynäs fortfarande befinner sig. Trots sträckmatch och lördagsmatch i Gävle var det återigen ruskigt lite folk på plats. Fler än de drygt 3500 som var på plats senast, men ändå bara 4217 åskådare. Det är uselt.

Erik Hanses fick chansen mellan stolparna för Skellefteå nere i Jönköping, men det gick tyvärr inget vidare för den gamle Leksandskeepern. HV tog ledningen redan efter 01:56 och utökade den senare till både 2-0, innan Skellefteå reducerade och sedan också kvitterade 45 sekunder in i 2:a. HV gjorde dock både 3-2 och 4-2, inom loppet av 26 sekunder, och då fick man nog i Skellefteå. Hanses byttes ut och Mackan Svensson kom in och höll nollan resten av matchen. Det räckte dock inte och HV kunde få med sig 3 viktiga poäng mot de regerande mästarna.

Hästen upp i topp igen

Så har det switchats serieledare i Allsvenskan igen. Efter omgång 7 är Vita hästen på nytt i topp av tabellen, nu efter ännu en trepoängare hemma mot Oskarshamn, som fortfarande är under det nedre kvalsträcket, tillsammans med AIK, som fortsätter att ha en jobbig väg att vandra.

såhär gick det i omgång 7:
Malmö - Timrå 2-1 str
Asplöven - Björklöven 2-3 SD
Västerås - Rögle 3-4 str
AIK - Mora 2-3 SD
Södertälje - Almtuna 3-1
Vita hästen - Oskarshamn 5-3

Malmö var nära en flopp hemma mot Timrå. Timrå sköt 0-1 på straff i 1.a perioden, ett resultat som såg ut att stå sig, men med 50 sekunder kvar att spela kunde Tony Romano kvittera fram till 1-1, efter att man plockat Pontu Sjögren i mål. Sedan fick man också med sig bonuspoängen och Malmö är sakta men säkert på väg uppåt i tabellen. till den absoluta toppen är det dock en bit, för där drar Hästen, Mora och SSK iväg.

Hästen fick som sagt med sig 3 poäng hemma mot Oskarshamn, Mora tog med sig 2 pinnar från Hovet, trots att AIK haft 2-0 efter den 1:a perioden, och Södertälje knaprade in 1 poäng på just Mora, samtidigt som man drog ifrån Asplöven där bakom när man vann mot Almtuna, samtidigt som Asplöven förlorade mot bladkollekan Björklöven. Starkt dock av Asplöven att resa sig efter att Björklöven gjort 0-1 i boxplay och sedan utökat till 0-2 40 sekunder in i 3:e perioden.

Karlskrona och Bofors har nu en restmatch på de övriga som spelas någon gång i framtiden. Som tabellen ser ut nu kan Bofors klättra från 7:e till 4:e plats, men då ska man vinna stort. Malmö, som är 4 har nämligen 12p och +7, medan Bofors har 9p och +3. 5:a är dock helt rimligt. Då klättrar man förbi Asplöven, som också har 12p och Västerås som har 10. Vinner KHK kan man istället klättra från 9:e till 6:e plats, förbi Björklöven, just Bofors och Västerås. Då står man på 11p. Just nu är man 9:a på 8p. så tabellen är i högsta grad jämn och levande 7 omgångar in i serien.

Mora nya ledare av Hockeyallsvenskan

Mora är nya ledare av Hockeyallsvenskan efter 6 spelade omgångar. Mora var ett lag som inte så många pratade om innan säsongen, men man har gjort det ruskigt bra och Jeremy Colliton, som själv spelade i Mora förra säsongen, men tvingades lägga skridskorna på hyllan, har fått en kanonstart som tränare.

Såhär gick det i omgång 6:
Oskarshamn - Malmö 3-4 SD
Mora - Bofors 5-3
Timrå - Västerås 0-2
Rögle - AIK 3-4 SD
Björklöven - Karlskrona 2-0
Asplöven - Södertälje 4-3 SD
Almtuna - Vita hästen 2-3 SD

Inte många lag som tog full poäng alltså. Bara Västerås, Björklöven och Mora. Hästen vände ett underläge igen, precis som man gjorde senast, men trots 2 poäng räckte det inte för att behålla serieledningen, eftersom att Mora innan omgången stod på samma poäng som Hästen, men nu tog full pott hemma mot Bofors. Lagen följdes åt där ganska länge, men till slut var det Mora som drog det längsta strået.

I Timrå var Västerås det bättre laget. Kort sagt. Skönt för Jonas Fransson att hålla nollan också. Västerås är på gång nu, efter den knackiga start man hade de första matcherna och man kommer nog säkerligen blanda sig i tätstriden här framöver.

Oskarshamn såg ut att gå mot 3 poäng mot seriefavoriten Malmö, men så blev det inte. Man gjorde en strålande 1:a period och Emil Kristensen Löjborg gav hemmalaget ledningen, varefter Tobias Törnkvist utökade till 2-0 och Camilo Miettinen gjorde 3-1, efter att Frederik Storm hade reducerat för Malmö. Inför 2:a perioden bytte man ut Jonas Gunnarsson mot Pontus Sjögren i Malmömålet och han höll nollan matchen igen. Frederik Storm reducerade fram till 3-2 i powerplay och Magnus Häggström kvitterade några minuter in i sista perren. Sedan avgjorde Tony Romano med bara 25 sekunder kvar av sudden. 2 viktiga poäng för Malmö alltså.

Viktiga poäng var det också, minst sagt, för AIK. Det var dock Rögle som gav hemmalaget ledningen, efter att AIK varit för många spelare på isen. gnaget kvitterade dock och i 3:e perioden kunde man t.o.m. ta ledningen med 3-2. Man lyckades dock inte hålla det, utan Rögle kvitterade ganska snabbt, men 2 poäng fick man iaf med sig, efter att David Liljeström-Karlsson avgjorde för AIK.

I Umeå var det en ganska tillknäppt historia, men i 3:e perioden kunde äntligen hemmalaget få hål på Timo Leinonen i Karlskronakassen.

Asplöven spelade ännu en gång sin match i Coop Norrbotten arena, men det var tyvärr inte myket folk på plats ändå. Bara 1687 åskådare, så det ekade ganska tomt i Luleås hemmaborg. De som var där fick dock se hemmalaget plocka med sig 2 poäng, efter att Asplöven tagit ledningen, men Södertälje kvitterat, inte bara fram till 1-1, utan även fram till 2-2 och 3-3. 02:05 in i förlängningen kunde dock Jacob Lagace avgöra för hemmalaget, som fortsätter att hysera i toppen av tabellen, numera på en 4:e plats, bakom Mora, Hästen och just SSK.

Överkörda av serieledarna...

De 4 dagarnas träning och analys efter Skellefteåmatchen i lördags hade tyvärr ingen verkan alls. Ingen alls. Problemen kvarstår, man gör inga mål framåt ch släpper alldeles för mcket bakåt. Soppan kring Tommy Salos vara eller inte vara tidigare i veckan, då han ena dagen, lite i affekt verkade det som, hastigt sa upp sin tjänst som sportchef, för att nästa dag behålla den igen, gjorde säkerligen inte saken bättre. Nej, allt det som var Leksands IF förra säsongen, ett målvaktsspel som nästan var övermänskligt, en tight, trygg och stabil defensiv och inte minst knitna krigarnävar som utstrålade "vi ska visa dem!" en tydlig vi mot dem-känsla. Allt det är som bortblåst nu. Delvis beror det säkert på att nyckelspelare har förvvunnit. Rynos båda lekkamrater i förstalinen, Micke Johansson och Jacke Blomqvist är borta. Det var kedjan som skapade klart mest för de blåvita under förra säsongen. Nu har Rynos kedja inte producerat någonting framåt på 5 matcher. Patrik Hersley, som bombade in 24 mål förra säsongen, är borta. Brian Connelly är tyvärr inte i närheten av hans kvalitéer. dessutom har spelare med ett riktigt Leksandshjärta försvunnit. Gabbe Karlsson har lagt skridskorna på hyllan, Jon Knuts är i Malmö och Jakob De La Rose har dragit över till NHL. Ändå är Leksand 2014/15 betydligt bättre, på pappret, än vad Leksand 2013/14 var, men man har inte alls fått ihop gruppen såhär långt. Tomi Sallinen och Veli-Matti Savinainen är fortfarande de enda 2 i hela truppen som har gjort mål, efter 5 matcher.

då förstår ni att det inte heller blev några mål i gårdagens match mot Luleå, även om det började bra. De första 10 minutrarna av matchen var Leksand helt klart det starkare laget och tryckte på ordentligt mot Joel lassinantti för en ledningspuck, men fick ingen utdelning. Istället var det Carl Fabrisius som efter knappt 6 minuters spel bröstade ner pucken och slog in 0-1 för Luleå bakom en chanslös Alsenfelt i mål.

Det stannade dock inte där. Bara minuter senare ringde det igen. Niklas Fogström skickade in 0-2 bakom Alsenfelt, efter att det, precis som vid det 1:a målet, varit stökigt runt Leksandskassen och pucken ändå studsat Luleås väg. Sådana turstudsar har bara ett lag i medgång, det vet vi. Därför studsade alla Leksands sådana studsar fel, även om man skapade hyfsat bra lägen, men pucken ville inte in bakom lassinantti och det var 0-2 efter den 1:a perioden.

Precis i inledningen av den 2:a perioden skapade faktiskt bröderna Connolly, som jag inte tycker har gjort något alls hittills under säsongen, ett jätteläge, men Lassinantti stod i vägen. Också det en typisk grej som inte riktigt kuggar i när självförtroendet inte finns där, det sätter sig mer eller mindre medvetet i huvudet. Hade det varit Luleås bröderna Abbot som skapade det här läget, då hade det säkert varit 0-3.

0-3 kom också senare under perioden och återigen är det marginaler som inte alls är med oss. Det är nästan som under kvalserieförbannelsernas tid. Allt studsar mot oss, inget studsar med oss. Här gick Lennart Petrells skott via en Leksandsskridsko, ställde Alsenfelt helt och gick in i mål.

Inför 3:e perioden sattes Joel Gistedt in mellan stolparna och hela laget lovade varandra att gå all in för att få tryck framåt och få in det där välbehövliga målet, + att man skulle göra allt för att Gistedt skulle hålla nollan. Det gick precis tvärtom. På periodens första 5 minuter släppte Gistedt in 3 kassar. Först ett skott som han räddade, men släppte retur på, som Luleå kunde slå in. Sedan en snygg styrning av Chelarik och så slutligen ytterligare ett mål som gick på en Leksandsskridsko.

När Luleå gjorde 0-7 började delar av publiken att bua åt hemmalaget. Jag har sagt det förr och det händer sannerligen inte ofta, men när Leksandssupportrarna buar åt det egna laget, då är det illa. Tror nästan bara jag har varit med om det en gång innan, någon gång under tiden i Allsvenskan. Delar av publiken, de drygt 4600 åskådarna, vilket förövrigt är en väldigt dålig publiksiffra, började även att lämna arenan.

0-8 gjorde Luleå sedan i powerplay och det blev också slutresultatet.

Känslan efteråt var helt tom. Ungefär som efter en misslyckad kvalserie. Då är detta ändå "bara" 5:e omgången i grundserien. Det är 50 matcher kvar och mycket kan hända, men jag undrar jag. Efter den här starten levererar spelbolagen odds på bara 3.00 att Leksand slutar sist i årets serie. Som det känns nu kan det inte bli något annat. Jag ska inte säga att det känms uppgivet, inte efter 5 omgångar, men det var nästan så ögonen tårades igår när jag såg hur dåligt laget i mitt hjärta spelade, eller, rättare sagt, hur långt under isen man är och hur allt därmed studsar mot en, ingenting studsar med en.

3 mål på 5 matcher. Det ger ett snitt på 0,6 mål/match. Ett snit på 0,2 mål/period. Fattar ni? 0,2 mål/period! Det behövs alltså 5 perioder för att skrapa ihop till 1 mål. Det är uruselt, minst sagt. 21 mål bakåt på 5 matcher är heller inte så sexigt. 4,2 mål bakåt/match är det.

Ska man se något positivt i det här så kan det väl knappast bli värre nu iaf. 0-8 på hemmaplan, det går väl inte att få ett sämre resultat änd det? Jag undrar vad "Äpplet" säger till spelarna nu idag...

I de övriha matcherna gick det såhär:
Linköping - Växjö 3-5
Örebro - HV71 2-0
Djurgården - Färjestad 2-1 str

LHC tog ledningen, men inför den 3:e perioden var det 2-2. Då tog Växjö ledningen ganska direkt och drgt halvvägs in i perioden smällde man in 2-4 i powerplay och minuten senare också 2-5. LHC reducerade, men några poäng blev det inte. Det var förövrigt väldigt lite publik i Saab arena också. Bara drygt 4200 åskådare.

Örebro gör en stabil hemmamatch och vinner rättvist med 2-0. HV:s bortfacit är inget vidare.

Djurgården var 3 sekunder från 3 poäng. Mattias guter gav hemmalaget ledningen dryg 6 minuter in i 3:e perioden, ett mål som såg ut att bli matchvinnande, men Linus Persson kunde med 19:57 på klockan, slå in 1-1. Djurgården fick dock med sig 2 pinnar, efter ett par märkliga straffar, där Pettersson-Wentzel räddade minst 2 straffar, men där båda ändå på något sästt gick i mål.

Ikväll spelar Skellefteå mot Brynäs och Modo gästar Göteborg. Förhoppningsvis kan en bortamatch dagen innan och en lång resa hem till Övik göra att Leksand får någon form av övertag imorgon när lagen möts just uppe i Övik...

Hästen årets Karlskrona?

Man kan ju börja undra. Karlskrona, som var kraftigt nederlagstippade inför förra säsongen, efter en urdålig säsong året innan, då man slutade tvärsist i tabellen, men där man överraskade alla förra säsongen och länge ledde serien, innan det till slut blev en playoffplats. Hästen tog här sin 3:e seger i full tid på 5 matcher. Man har dessutom tagit poäng i alla matcher.

Malmö - Almtuna 4-1
Bofors - Rögle 6-4
AIK - Timrå 2-3
Vita hästen - Asplöven 5-2
Södertälje - Björklöven 2-1 SD
Karlskrona - Mora 3-4
Västerås - Oskarshamn 3-0

Det stod 0-0 i malmö arena efter den 1:a perioden. Sedan gjorde Malmö 3-0 i den 2:a perioden och stängde matchen.

I Karlskoga var det bortalaget som hade ledningen både med 0-2 och 1-3, men i den sista perioden kom målexplossionen. Först kvitterade hemmalaget till 3-3 och sedan kom 4-3, med knappt 5 minuter kvar att spela. Rögle plockade målvakten, men då gjorde Bofors 5-3 i öppen kasse. Rögle gav sig dock inte. När Bofors drog på sig en utvisning plockade man målvakten och spelade 6 mot 4. Då kom reduceringen, 5-4. Bofors kunde dock hålla undan och göra 6-4 i öppenn kasse även det.

Det snackas om att Leksand går tungt i SHL. AIK går ännu tyngre i Allsvenskan. Här kom 5:e raka förlusten. 1/15 poäng. Det är allt annat än bra och man är fortfarande sist i Allsvenskan.

Går AIK tungt så springer Hästen fram. 5:e raka matchen med poäng och man har nu tagit hela 12/15 poäng. Det är alltså redan 11 poäng upp till serieledning, efter 5 matcher, för förra årets SHL-lag, AIK. Här vände Hästen 0-2 till 5-2 mot en annan toppkollega, Asplöven. Vem hade trott det på förhand, att Vita hästen -Asplöven skulle vara ett toppmöte i Allsvenskan? Här hade i vilket fall Asplöven 0-2, men Hästen reducerade i den 2:a perioden och kvitterade 1:21 från periodpaus. Sedan tog man ledningen i boxplay och gav igen för gammal ost. Asplöven gjorde nämligen 0-1 i boxplay de med. Sedan kom 4-2 i powerplay och 5-2 i öppen kasse. Starkt av Hästen!

Starkt också av Löven att plocka poäng i Södertälje, även om det bara blev en poäng.

Moras seger innebär att man är förbi Södertälje och uppe på 2:a plats i serien, på samma poäng som Hästen.

Tangerat bottenrekord

Tyvärr är det den bistra sanningen efter 4:e raka förlusten igår mot Skellefteå. Det var 9 år sedan senast ett lag hade 0 poäng efter 4 spelade omgångar av Elitserien/SHL och det har bara hänt 7 gånger i modern tid, sedan Elitserien infördes i mitten av 70-talet. Senast var säsongwn 05/06 och då var det också Leksand som stod för den bedriften. Då slutade man tvärsist i tabellen med 44 poäng. Det blev kvalserien och laget åkte ur svensk hockeys finrum, för att inte återvända förrän inför förra säsongen. Det är alltså inga ljusa utsikter och ännu värre blir det när man tittar på målskillnaden. 3-12 (-9) på 4 matcher. Det ger ett snitt på 0,75 mål framåt, vilket är 0,25 mål/period, och 3 mål bakåt/match. Det är inte jättemånga insläppta mål, det är helt okej, även om 3 mål/match är lite högt, men offensiven är det stora problemet. Man gör inga mål. 3 mål på 4 matcher, inte ens 1 mål/match i snitt. Då vinner man inga matcher. Veli-Matti Savinainen och Tomi Sallinen är de enda i Leksand som hittills har gjort mål. 2 spelare i hela truppen har nätat efter 4 matcher. Det håller givetvi inte...

Som ni redan har listat ut blev det ytterligare en förlust igår, när Skellefteå gästade Tegera arena. Det var en fartfyld och svängig hockey i inledningen av matchen, där båda lagen skapade flera heta chanser, men där både Oscar Alsenfelt och Markus Svensson briljerade i mål och därför stod det 0-0 efter den 1:a perioden, även om det som sagt på intet sätt saknades målchanser. Det var kort sagt en ganska bra period från båda lagen, där båda lagen satsade offensivt, men där målvaktsspelet var felfritt.

Även i den 2:a perioden fortsattes det att skapas chanser och Leksand var faktiskt det hetare laget. Savinainen hade ett klockrent skott i stolpen bakom Mackan Svensson, men inget mål där. inget mål heller när firma Ryno/Savinainen satte fart. Svensson storspelade i Skellefteåkassen och det var fortsatt 0-0 efter 2 spelade perioder.

Även i den 3:e perioden fortsattes det att skapas chanser, precis som i de 2 inledande perioderna och till slut skulle målnollan också spräckas. Tyvärr var det bortalaget som kunde ta ledningen när Andrew Calof drog iväg ett skott som en skymd alsenfelt inte kunde göra mycket på.

Slarv i Leksand när man för 2:a matchen i rad var 6 spelare på isen, kunde sedan göra att bortalaget stängde matchen. I det efterföljande powerplayet smällde Tim Heed in 0-2 bakom Alsenfelt, en puck som tog i båda stolparna innan den till slut gick i mål.

0-2 blev också slutresultatet och återigen är det i 3:e perioden man tappar matchen, precis som mot Färjestad i premiären, när avgörandet kom med dryga minuten kvar att spela, och mot brynäs, när man förlorade sista perioden med 1-3. Återigen är det för många onödiga utvisningar och återigen får man inte in pucken på de lägen man skapar sig. Pucken vill inte in i nät helt enkelt, vilket också 0,75 mål/match tydligt visar, precis som att det bara är 2 spelare som hittills har gjort mål. Nej, inledningen på säsongen har varit allt annat än bra, men någon gång måste det ju vända. Nästa match är hemma mot serieledande Luleå nu på torsdag. 4 dagars tid till analys och träning innan det är gameday igen alltså. Då hoppas vi på 3 poäng!

Såhär gick det i övriga matcher:
Frölunda - Djurgården 2-1
linköping - Örebro 3-0
Luleå - Brynäs 2-1
Modo - HV71 4-1
Växjö - Färjestad 3-4 str

Frölunda tog ledningen i den 1:a perioden och utökade den i den 2.a, men bara 36 sekunder in i sista perioden reducerade Markus Sörensen för Djurgården, vilket gjorde att det blev match igen. En spännande sistaperiod blev det, men Frölunda höll undan och tog med sig alla 3 poäng hem till Göteborg. Djurgården ska dock inte skämmas. Man gör återigen en mycket stabil insats, trots att man inte får med sig några poäng.

I Saab arena var hemmalaget det bättre laget genom hela matchen och vann matchen med periodsiffrorna 1-0, 1-0 och 1-0.

I Coop Norrbotten arena var det en tät match där Janne Sandström fortsatte att vara het. Han gjorde inga mål förra säsongen, men nu ttrillar det in mål i var och varannan match. Det var också han som kunde ge hemmalaget ledningen, drygt halvvägs in i matchen. Bill Sweatt kvitterade dock för Brynäs, men knappt 5 minuter från slutet kunde Kristian Näkyvä göra matchavgörande 2-1 för hemmalaget. 3 poäng ytterligare för Luleå alltså och ännu en match där Joel Lassinantti gör en mycket stabil insats i mål. Där har Leksand något att bita i på torsdag.

Modo fick just den där starten som gjorde att man kunde rida vidare på framgångsvågen efter storsegern i karlstad. Man fick ett straffslag redan efter 41 sekunders spel. Det missade man dock, men man fortsatte att trumma på och med knappt 3 minuter kvar av 1:a perioden tog man ledningen. Det stannade dock inte där. 19 sekunder från paus utökade man till 2-0. Sedan utökade man till 3-0 i 2:a perioden, varefter HV reducerade, men Modo höll undan hela vägen in och tog 2:a raka segern.

I Vida arena kunde Färjestad ta ledningen i boxplay i den 1:a perioden. En kalldusch för hemmalaget, som dock hämtade sig och kvitterade i den 2:a perioden. 2 snabba mål i inledningen av 3:E perioden såg sedan ut att stänga densamma, men Färjestad ville annat. På 30 sekunder gjorde man både 3-2 och 3-3, vilket tog matchen till förlängning, som blev resultatlös och straffar, där Färjestad också avgjorde och fick med sig 2 pinnar hem från Växjö.

Hästen kvar i topp efter 4 fullständiga omgångar

Efter 4 fullständiga omgångar är det alltjämnt Vita hästen som toppar Allsvenskan. Detta efter att man hämtat upp 2-0 till 2-2 och sedan förlorat på straffar. 2 poäng räckte dock inte för SSK, som nu parkerar på samma poäng, men 1 måls sämre målskillnad än Hästen.

Såhär gick det igår:

Södertälje - Vita hästen 3-2 str
Björklöven - Mora 1-2

Mora och Jonas Westerling avgjorde med knappt 9 minuter kvar att spela, efter att Per Hållberg åkt ut för en boarding. Det innebär att Löven fortfarande är under sträcket, tillsammans med AIK och att Mora nu placerar sig på 4:e plats i tabellen, på samma poäng som alla 3 framförvarande lag, Hästen, Södertälje och Asplöven.

Hästen i tillfällig serieledning!

Bottentippade och totalsågade Vita hästen, som är nykomlingar i serien, toppade faktiskt Allsvenskan efter 3 omgångar med sina 8 poäng. Det är inget annat än imponerande. Man mötte ju Björklöven hemma i Himelstalundshallen i onsdags, som ett komplement till omgång 3. Där gick det såhär:

Vita hästen - Björklöven 3-0

Ny seger och 3 nya poäng för Hästen. Det är inget annat än starkt jobbat!

I omgång 4, som kompletteras senare ikväll av 2 matcher, har det hittills gått såhär:

Asplöven - Malmö 3-2
Almtuna - Västerås 2-0
Oskarshamn - AIK 6-1
Timrå - Bofors 3-2
Rögle - Karlskrona 2-5

I Haparanda tog Malmö ledningen redan efter 73 sekunders spel. Asplöven vände dock på steken, från 0-1 till 2-1, på mindre än 1 minut. Malmö kvitterade sedan i den 2:a perioden, men Emil Sylvegård, son till Patrik Sylvegård, sportchef i Malmö, satte sedan avgörande 3-2 till hemmalaget i 3:e perioden. 3 nya poäng till Asplöven alltså och Malmö fortsätter att gå lite knackigt.

Knackigt går också Västerås. En ny förlust blev det här, nu mot Almtuna. Man ligger 12:a efter 4 spelade omgångar. Noterbart är att både Västerås, Malmö och Rögle ligger på platserna 9-12, d.v.s. ingenmansland. Under sträcket hittar vi Björklöven, som dock har en match mindre spelad och som klättrar förbi Västerås om man slår mora ikväll. Sist är AIK, som har fått en ännu sämre start på säsongen än vad Leksand har fått i SHL. 7-17 i målskillnad på 4 matcher och 1 poäng. Det är vad man har skrapat ihop och mäktat med och nu agerar man också. Christian engstrand, LHC:s målvakt från förra säsongen, som går klubblös, plockas nu in, detta efter förlusten med 6-1 mot Oskarshamn igår.

Så, det återstår att se om Hästen återtar ledningen i tabellen ikväll om man slår Södertälje borta. Gör man inte det kan SSK istället toppa tabellen med 10 poäng. Kryssar man där, ja, då toppar Asplöven tabellen efter 4 spelade omgångar.H

Förlust i Globen

Inför 13 117 åskådare i ett näst intill fullsatt Globen och ett maffigt publiktryck, inte minst från Järnkaminerna, som hade samlat ihop en klack som täckte hela den ena kortsidan, blev det ytterligare en förlust för Leksand.

Det var dock Leksand som öppnade bäst och Robin Jakobsson hade ett skott i stolpen redan efter dryga 3 minuters spel. Därefter drog man dock på sig en utvisning och spelövertaget försvann. Istället var det Djurgården som kunde trycka på ordentligt, både under och efter powerplayet. Till slut kom också målet. Efter drygt 7 minuter kunde Mikael Alén ge hemmalaget ledningen.

Därefter var det Djurgården som ägde stora delar av den 1:a perioden, men i den 2:a kom Leksand ut starkt, efter att ha laddat om inne i omklädningsrummet, och pressade på riktigt bra, dock utan att få in pucken bakom en storspelade Tellqvist i Djurgårdskassen, trots powerplay och ett stort tryck.

Istället var det Djurågården som fick spela PP strax efter att Leksand gjort detsamma, man gjorde det riktigt bra och åkte ifrån Joonas Rönnberg, som tvingades ta en hakningsutvisning för att undvika ettt friläge. I spel 5 mot 3 satt dock 2-0 för Djurgården och senare i perioden satte man även 3-0.

En tung och jobbig uppförsbacke för de blåvita inför den 3:e perioden. Inte mycket talade för att man skulle vända på steken, inte minst med tanke på att man hittills bara gjort 2 mål på 8 perioder. Nu skulle man göra 3 mål på 1 period för att ens få med sig några poäng. Ett snabbt mål var det som krävdes, men det kom inte. Trots stor Leksandsdominans och spel i Djurgårdens zon fick man inte in pucken. Istället kunde Djurgården, nästan i sitt första anfall för perioden, sätta 4-0 och där var det luften ur för de blåvita. Perioden spelades mest av, även om Leksand genom Tomi Sallinen fick in en reducering. Närmre än så kom man dock inte och matchen slutade 4-1 till Djurgården.

Tungt, tungt för Leksand. 0 poäng och -7 i målskillnad, bara 3 gjorda mål och 10 insläppta, efter 3 omgångar. Bättre start på säsongen kunde man ju fått. Tyvärr är det nu också så att eftersom att Modo vann, som ni kan se nedan, är leksand nu det enda lag som står utan poäng.

För såhär gick det i de övriga matcherna:
Örebro - Luleå 1-3
Brynäs - Växjö 1-2 str
Skellefteå - Linköping 4-1
Färjestad - Modo 2-6
HV71 - Frölunda 5-0

Luleå fortsätter att vinna. Man toppar nu tabellen, följa av Skellefteå, som gästar Tegera arena imorgon och som här slog LHC med klara 4-1. Det var en ganska jämn 1:a period, men i den 2:a körde SAIK fullständigt över LHC. 3-0 i mål och hela 13-0! i skott. 0 skott på mål under en hel period är inte vanligt. Vet inte om jag varit med om det någon gång tidigare. Uselt var det i vilket fall av Clubben och där avgjordes också matchen.

I Gävle var det sämsta publiksiffran sedan arenan byggdes för 10 år sedan. 3507 åskådare. Det är rena Allsvenska pybliksiffror. Riktigt dåligt av Brynäsfansen.

HV imponerade stort och slog en av guldfavoriterna, Frölunda, med klara 5-0. Mattias Tedenby hade tydligen lite lekstuga och guldhjälten från 2010, Teemu Lainne, gjorde sin 1:a match för klubben på 3 år.

Och så tyvärr då Modos imponerande islossning i Karlstad. Man hade bara gjort 3 mål innan den här matchen. Nu gjorde man 6 till.Kan det hända Modo kan det hända Leksand. Vi hoppas på det imorgon, när Skellefteå som sagt gästar Tegera arena.

Här är mitt tips inför morgondagens fulla omgång:

Frölunda - Djurgården 2
Leksand - Skellefteå 2
Linköping - Örebro 1
Luleå - Brynäs 1
Modo - HV71 X
Växjö - Färjestad 1

Tror Djurgården kan spinna vidare på sin känsla efter Globenmmatchen. D.v.s. om man får ett tidigt mål eller tar ledningen. Gör FrölUNDA 1:A MÅLET, DÅ BLIR DET JOBBIGARE.

Tyvärr tror jag också att Skellefteå vinner imorgon. trots att man har tappat så många spelare sedan förra säsongen, totalt nästan 400 poäng, så har man ändå inlett serien väldigt starkt och jag tror tyvärr man fortsätter på den banan.

LHC tar andra raka segern hemma i Saab arena och Luleå knäcker Brynäs.

Sedan tror jag det är lite samma sak med Modo som med Djurgården. Kan man få en tidig ledning eller ta ledningen, då kan man nog rida vidare på känslorna efter Färjestadmatchen, men tar HV ledningen, vilket inte alls är någon omöjlighet, då blir det tyngre. Jag tror dock det blir ett kryss där.

Slutligen slår Växjö Färjestad. Man fortsätter att vinna hemma i Vida arena.

Inget lag på full poäng efter 3 omgångar i Allsvenskan

I och med att både Asplöven och Mora, som var de enda 2 obesegrade lagen innan kvällens omgång, tappade poäng ikväll så är det faktiskt så. Efter 3 matcher ligger alla lag i serien inom 6 poäng, för såhär gick det ikväll:

Malmö -Södertälje 3-4 SD
Västerås - Asplöven 2-1
AIK - Almtuna 2-4
Bofors - Oskarshamn 5-2
Karlskrona - Timrå 5-3
Mora - Rögle 0-2

En tung förlust för Malmö, som var det klart bättre laget, men man fick inte in pucken Tim Sandberg i Södertäljemålet.

Västerås tog då sina första poäng i årets serie och är nu inte längre sist i tabellen. Jeremy Williams gjorde båda målen för Västerås och det var därmed Asplövens 1:a förlust den här säsongen.

1:a förlusten blev det också för Mora, då Rögle tog 3 poäng i FM Mattsson arena, när Lars Volden i Röglekassen, som här debuterade, höll kvällens enda nolla.

På Hovet var det skrämmande lite folk, bara drygt 2200 åskådare. Man fick se Almtuna vinna med 2-4, efter att Johan "Honken" Holmkvist blev stor matchvinnare för bortalaget. Därmed hittar vi förra årets SHL-lag, AIK, och Elitserielaget för 2 säsonger sedan, Timrå, sist och näst sist i tabellen. Noterbart är också att Vita hästen har en restmatch, som spelas imorgon, mot Björklöven. Vinner man den klättrar man upp på 8 poäng. Med det är man i sådant fall serieledare efter 3 spelade omgångar. Det är häftigt, även om det inte säger så mycket om hur tabellen och säsongwn kommer att sluta.

Helgens Allsvenska matcher

Det har spelats en del Allsvensk hockey i helgen. Först var det Oskarshamn och Rögle som gjorde säsongspremiär i fredags och då gick det såhär:

Mora - Oskarshamn 2-0
Rögle - Timrå 3-2 str

Oskarshamn imponerade stort under försäsongen, men här blev man nollade. En skön seger för Mora, som nu har 2 raka.

Rögle hade oväntat svårt för Timrå, som såg bleka ut i onsdagens hemmapremiär mot Mora, då Mora fick med sig 3 poäng. Här gjorde man det betydligt bättre och fick med sig 1 poäng från Ängelholm.

Almtuna - Bofors 2-5
Vita hästen - Malmö 2-1 SD
Södertälje - Västerås 3-1
Asplöven - AIK 4-2
Björklöven - Rögle 3-2
Oskarshamn - Karlskrona 5-1

Bofors föll hemma mot Asplöven i premiären, men bortapremiären vann man. 3 poäng i Metallåtervinning arena blev det.

Hästen imponerade stort i Västerås under torsdagens premiär, då det blev 3 poäng. Efter 2 omgångar är man uppe på 5 poäng, för man fortsatte på samma inslagna väg och gjorde en grym insats mot topptippade Malmö. Drygt 4300 åskådare fanns på plats i HimelstalundshALLEN. Ett enormt och fanatiskt publiktryk var det och här tror jag många lag i vinter kommer få det tufft, särskilt om man fortsätter att dra så mycket folk. Det finns det goda chanser till, eftersom att folk i Norrköping har väntat på det här i 19 långa år.

AIK fortsätter att gå trögt. I premiären tappade man 2-0 till 2-3 mot Södertälje och här tappade man också en ledning, 0-1 efter 1:a perioden, till en slutlig förlust med 4-2.

Asplövens bladkollega, Björklöven, hade en minst sagt dålig premiärmatch nere i Malmö, men här var det bättre, till hemmafansens stora glädje. Man hade 1-0 efter den 1:a perioden och sedan rullade även 2-0 och 3-0 in. Det spelade man sedan på och gjorde det väldigt bra. Röglespelarna fick inte ordning på sitt spel och 3-2 låter nästan jämnare än vad det var, för jag tycker att Löven var bättre. Rögle fick dock in en reducering och så ytterligare en i spel 6 mot 5 i slutet, men man nådde inte hela vägen och det var 3 mycket sköna poäng för Björklöven.

Oskarshamn storslog Karlskrona i Smålandsderbyt. Det var till slut inget snack om saken, även om det var jämnt långt in i matchen.

Efter såhär få omgångar tänker jag inte skriva någon fullständig tabell, men det är faktiskt så att efter 2 omgångar toppar Asplöven tabellen, följt av Mora. Dessa båda spelar just nu Allsvensk final till våren. I botten är Almtuna och topptippade Västerås, som faktiskt är det enda laget utan poäng. 0p och -5 i målskillnad har man. Bättre start på säsongen kunde man ju fått...

I SHL har inget lag full pott efter 2 spelade omgångar. Frölunda och Luleå har 5 poäng. I botten har vi Modo, Leksand och LHC, som är de 3 lag som inte har tagit poäng än så länge. LHC har dock bara spelat 1 match. Deras 2:a match är ikväll, i Saab arena, mot Djurgården, som också bara har spelat 1 match.

Ny förlust i Gävle

Första bortamatchen för säsongen, i Gävle, mot ärkerivalen Brynäs. Mycket folk på plats och en rejäl blåvit klack. Förra säsongen möttes lagen i 1:a ogången, i Tegera arena. då blev det Brynässeger med 1-3.

Här fick publiken se en 1:a period där Brynäs hade ett litet övertag, men där Leksand åt sig in mer och mer i matchen och skapade en hel del, särskilt mot slutet av perioden, dock utan att få hål på Bernhard Starkbaum i Brynäskassen. Också Oscar Alsenfelt höll tätt och det var således 0-0 efter den 1:a perioden.

I den 2:a perioden fick Leksand spela powerplay efter några minuter och man var då ytterst nära på att ta ledningen, när pucken styrdes på en skridsko framför kassen, men där hade Brynäs maeginalerna med sig. Man var sedan också nära på att ta ledningen i boxplay, efter att Leksand slarvat onödigt mycket. Inget mål där heller och ställningen var fortsatt 0-0.

Leksand var dock det lag som tog över spelet mer och mer. Man åkte skridsko och skapade möjligheter, medan Brynässpelarna stod mer och mer still. Trots det var det Brynäs som efter knappt halva matchen hade matchens farligaste chans, precis utanför Alsenfelts ena stolpe.

Minuter senare blev Joonas Rönnberg tacklad av Brodin i Brynäs och gjorde sedan en onödig tackling tillbaka, för att hämnas, vilket resulterade i 2min på botbänken. I det efterföljande powerplayet för Brynäs var det dock nästan Leksand som tillbringade mer tid i anfallszon än vad Brynäs gjorde, trots en man mindre på isen. Strålande BP av de blåvita och samtidigt riktigt uselt av Brynäs.

Trots Leksands fina boxplay var det Brynäs som hade de vassaste chanserna, även om Leksand skapade mest. En puck gick t.o.m. bakom Alsenfelt och i stolpen, men han fick tag i den till slut. Strax efter var det Leksands tur att vara lika nära, när finländaren toni Käkönens skott lade sig i målgården, bara någon decimeter från mållinjen, men även Brynäsmålvakten redde ut det hela och det var fortsatt 0-0, tills det bara återstod sekunder av perioden. Då fick Brynäs iväg ett slumpskott, som Alsenfelt tog, men där Niklas Andersén kunde slå in returen. Återigen ett riktigt skitmål, precis som Färjestads 2-1-mål i torsdags...

3:e perioden började lite avvaktande, men sedan small det. Sebastian Enterfeldt stänkte upp 2-0 till Brynäs i nättaket bakom Alsenfelt.

Leksand replikerade dock ganska snabbt, efter att Käkönen och Sallinen snurrat i anfallszon. unge Felix sandström i Brynäskassen, som är född 97, hade gjort det oerhört bra och tog också Käkönens skott, men Sallinens retur kunde han inte ta och det var reducerat, 2-1.

Brynäs replikerade dock snabt på nytt och plötsligt var det verkligen proppen ur när det gällde mål. Man vann tekningen, slängde mot mål och Oskar Lindblom kunde slå in 3-1 för hemmalaget.

Brynäs tog över spelet mer och mer efter målkavalkaden och kontrollerade händelserna på ett väldigt bra sätt.

Man kunde sedan också avgöra matchen med 4-1 i powerplay, efter att Jonas Frögren åkt ut för Leksand, med knappt 4 minuter kvar att spela.

2:a raka förlusten för de blåvita alltså och återigen är det i 3:e perioden man förlorar. 0p och -4 efter 2 matcher. Det är en sämre start än förra året, då man stod på 3p och -1 efter 2 matcher.

nåväl, det är bara att ta nya tag på onsdag, då man gästar Stockholm och Globen, som troligtvis kommer bli fullsatt. Jag själv kommer då också finnas på plats, vilket ska bli riktigt kul!

I de övriga matcherna gick det såhär:
Skellefteå - Modo 6-2
Örebro - Frölunda 1-2 SD
Färjestad - Luleå 2-3
HV71 - Linköping 6-4
Djurgården - Växjö 2-1 str

Skellefteå fullständigt pulvericerade Modo. Man hade 3-0 ganska tidigt och 6-0 efter 2 spelade perioder. Sedan kunde Modo snygga till siffrorna litegrann i sista perioden, men man kunde ändå inkassera ännu en förlust.

Örebro fortsatte att göra det bra. Seger i Övik i 1:a matchen följdes upp med en krigarinsats hemma i ett fullsatt Behrn arena, när Frölunda tog ledningen, men där hemmalaget sedan kunde kvittera och hålla 1-1 efter 3 perioder. Sedan tog det bara 30 sekunder av förlängningen innan Frölunda avgjorde, men 1 poäng mot ett tungt, tungt favorittippat Frölunda är ändå bra måste jag säga.

Frölunda var inte ensama favoriter om att tappa poäng. Också Växjö tappade poäng när Djurgården, inför ett kokande och fullsatt Hovet, gjorde comeback i SHL och gjorde det på ett strålande sätt. 1-1 efter full tid mot en av de tippade guldkandidaterna. 1-1 även efter sudden och till slut kunde Markus Sörensen avgöra på 3:e straffen, som gick i mål bakom Stefan Steen i Växjökassen.

LHC stod för omgångens ras. Man gick fram till 1-3 i 1:a perioden, ägde matchen helt och gjorde även 1-4 i 2:a perioden, men HV kom tillbaka, gjorde snabbt 2-4 och 3-4 i samma period och sedan kom också 4-4, 5-4 och 6-4 i sista perioden. Häftigt!

Tung förlust i premiären

då är premiären avklarad och precis som förra året blev det förlust för Leksand, på hemmais. matchbilden var också den ganska lik den i premiären förra året. Då hängde Leksand med Brynäs i ungefär 10 minuter, sedan ägde brynäs i stort sett hela matchen och det var då många experter dömde ut Leksand, för det såg inte alls bra ut, men sedan vet vi hur det gick....

Här hängde man med klart bättre och dominerade faktiskt den 1:a perioden. Veli-Matti Savinainen levererade också direkt när han smackade in säsongens 1:a mål, både för sig själv och för klubben, drygt 16 minuter in i perioden, till de drygt 6300 åskådarnas öronbedövande jubel.

I den 2:a perioden tog dock Färjestad över. Kanske inte till en början, men drygt halvvägs in i perioden var det FBK för hela slanten.Det var näst intill exakt samma Leksandsspek som vi fick se under så många matcher förra säsongen, ett Leksand som backar hem, slår ifrån sig, men gör det fruktansvärt bra i defensiven och trots stor Färjestaddominans stod det fortfarande 1-0 efter 2 spelade perioder, mycket tack vare Oscar Alsenfelt, som på nytt, som så många gånger förr, räddade kvar Leksand i matchen, tillsammans med en grym defensiv, där Kevin Kapstad nu fått axla ett ännu större ansvar efter att Patrik Hersley lämnat för KHL.

I 3:e perioden fortsatte samma matchbild. Färjestad satte ribban direkt och var ytterst nära en kvittering redan efter några sekunder och man fortsatte sedan att dominera.

Drygt halvvägs in i perioden kunde man också kvittera i spel 4 mot 4, efter att Kevin Kapstad också visats ut för en tveksam diving, som jag väl inte tycker var någon diving egentligen.

1-1 stod det i vilket fall och Färjestad fortsatte att trumma på, även om Leksand inte saknade chanser. Johan Ryno var centimetrar ifrån att kunna raka in 2-1 och firma Salinen/Savinainen hade flera fina anfall, men Fredrik Pettersson-Wenzell höll tätt.

Leksand spelade mycket på kontringar, precis som förra säsongen, och det såg ut att räcka till åtminstone 1 poäng, men med bara minuter kvar att spela fick Färjestad ett rent turmål. Ett skott som oturligt nog styrdes på Jonas Frögrens skridsko och ställde Oscar Alsenfelt, som inte hade en chans på den pucken.

1-2 till Färjestad alltså, vilket också blev slutresultatet. Snöpligt och kanske inte helt rättvist sett till matchen. Leksands krigarinsats borde åtminstone gett 1 poäng. Nu gjorde det inte det och det är bara att ladda om inför mötet med Brynäs imorgon. Brynäs, som också fick stryk igår, för såhär gick det i de andra matcherna:

Frölunda -Brynäs 4-0
Växjö - HV 71 2-0
Modo - Örebro 1-3
Luleå - Skellefteå 3-2 str

Frölunda och Växjö, som är tippade guldfavoriter, levererade direkt och höll nollan. Brynäs hade inte mycket att sätta emot nere i Scandinavium och Växjö, med "Torpet" i mål, höll nollan inför fullsatta läktare i Vida arena och visade klass.

I Övik spelades ett förmodat bottenmöte och där var det Örebro som drog det längssta strået.

I onsdags tjuvstartade SHL redan med derby mellan Luleå och Skellefteå. Det var Luleå genom Jan sandström, som inte gjorde mål på hela förra säsongen, som gav hemmalaget ledningen, men Per Lindholm, ny från Karlskrona, där han öste in poäng förra säsongen, i Skellefteå både kvitterade och gav bortalaget ledningen innan Luleå återigen kunde kvittera och sedan var det en annan x-Allsvenssk spelare, daniel Saar, som avgjorde för hemmalaget i den 5:e straffomgången.

Nu är det bara Djurgården och LHC som inte har premiärmatchat än. Den matchen spelas på måndag.

Imorgon ser det ut såhär och jag ger er också mitt tips på hur det slutar.

Skellefteå - Modo 1
Örebro - Frölunda 2
Brynäs - Leksand 1
Djurgården - Växjö X
Färjestad - Luleå X
HV 71 - Linköping 1

Hockeyallsvenskan är igång!

I onsdags tjuvstartade Hockeyallsvenskan 2014/15, som tros bli den hetaste säsongen någonsin i och med de stora chanserna att gå upp, men igår drog det igång på allvar och såhär gick det då:

Timrå - Mora 1-2
Malmö - Björklöven 6-1
AIK - Södertälje 2-3 str
Västerås - Vita hästen 2-5
Bofors -Asplöven 2-4
Karlskrona -Almtuna 4-3 str

Den stora skrällen här var ju givetvis Vita hästen. Hästen, som har tippats i botten av i stort sätt alla, mot Västerås, som tippas bli ett topplag. Här var det dock inget snack om saken. Hästen vann ganska enkelt och Axel Brage i mål höll måttet. Starkt av Hästen!

Var det ovan nämnda en skräll så var Malmös seger definitivt ingen skräll. Kanske att man hade 3-0 redan efter 10 minyters spel och då egentligen dödade matchen, men att man skulle vinna var ingen skräll. Man hade dessutom drygt 7200 åskådare, vilket faktiskt var ca 900 fler än i Tegera arena.

Karlskrona var länge illa ute mot Almtuna, men på 27 sekunder i 3:e perioden vände man matchen. Almtuna hämtade sig dock och fick med sig 1 poäng, efter att x-leksingen Patrik Norén kvitterat till 3-3 med 5 sekunder kvar att spela. En bättre start för Almtuna än förra säsongen, då man var helt utspelade av Mora i premiären minns jag.

Mora ja. Det blev 3 poäng borta mot Timrå. Ingen toppmatch, ingen jätterolug match att bevittna, men 3 poäng är alltid 3 poäng och det känns nog ganska bra för Mora att få med sig 3 poäng från Timrå.

Asplöven slår Bofors i Nobelhallen. Ruskigt starkt och BIK:s uppförsbacke fortsätter. Försäsongen har ju inte varit glimrande precis och det var det inte här heller. Det är dock 51 omgångar kvar och mycket kan hända.

Kvällens hetaste drabbning var nog dock den på Hovet, då AIK tog emot Södertälje. Hetsen innan den matchen har nästan gått till överdrift. Det började med att en AIK-spelare busringde till bl.a. Södertäljes kansli. Sedan har det bara trissats upp och det såg också ut att bli AIK-seger, särskilt när man gjorde 2-0 6 minuter in i 3:e perioden, men SSK ville annat. Reduceringen kom och 33 sekunder från slutet kunde david Lidström kvittera för Kringlorna och sedan kunde Jonas Engström avgöra på straff för SSK, när han överlistade Alexander Hamberg i AIK-kassen.

Tabbeltippning av SHL säsongen 2014/15

En snabb tabelltippning av SHL säsiongen 2014/15 tar vi också, innan det smäller nu på torsdag.

Såhär tror jag att grundserien slutar när vi sumerar den i mars nästa år.

1, Frölunda
2, Växjö
3, Luleå
4, Skellefteå
5, Brynäs
6, Linköping
7, HV 71
8, Färjestad
9, Örebro
10, Leksand
11, Djurgården
12, Modo

Frölunda känns fruktansvärt starka nu i CHL, som också har dragit igång nu under försäsongen. Det gör också Luleå. Skellefteå ångar på de med, men Växjö har haft det lite tyngre. Jag tror dock ändå de kan blanda sig i tätstriden, som kommer bestå av de 4 översta lagen.

Sedan hamnar Brynäs och LHC lite i ett vakum där i mitten och sedan blir det stenhårt. Varken HV eller Färjestad har imponerat något vidare nu i CHL och jag känner fortfarande inte den där riktiga styrkan och tyngden i varken Färjestad eller HV som fanns för några år sedan, när de hade sin storhetstid. Kanske kan de blanda sig i kampen om de 2 sista direktplatserna till kvartsfinalerna, men de 4 första platserna når de inte. De skulle också lika gärna kunna sluta 9:a och 10:a, för både Örebro och Leksand tror jag har kraften att ta dem båda.

Djurgården kan klara sig undan ett kval för att hålla sig kvar i SHL. Det kan även Modo göra, men man har inte imponerat under försäsongen och jag tycker man känns väldigt lätta. Djurgården har inte heller gått fram som någon ångvält under försäsongen, men man har mött betydligt tuffare motstånd än vad Modo har gjort, i och med CHL. Så ja, jag tror mer på att Djurgården undviker kval än att Modo gör det, men jag sätter ändå båda dessa under sträcket, så får vi se hur tabellen slutligen sumeras då i mars nästa år.

Truppen 2014/15

Jag skrev ett inlägg tidigare i våras om Leksands trupp för den kommande säsongen, vilka spelare man har tappat och vilka man har plockat in. Resultatet av det inlägget har reviderats en del sedan dess, så här tänkte jag ge er den slutliga truppen för Leksands IF säsongen 2014/15, åtminstoneden trupp som kommer att inleda serien för de blåvita.

Målvakter

Oscar Alsenfelt
Joel Gistedt

Backar

Brian Connelly (Ny)
Johan Svedberg
Jonas Frögren (Ny)
Joonas Rönnberg
Kevin Kapstad
Robin Gartner (Ny)
Robin Jakobsson (Ny)
Simon erlandsson

Forwards

Chris Connolly
Eric Himelfarb
Fabian Brunnström
Fredrik Forsberg
Fredrik Händemark
Jack Connolly
Jens Bergenström
Johan Ryno
Martin Grönberg
Pär Edblom
Ryan Russell
Tobias Forsberg
Tomi Sallinen
Toni Kähkönen
Veli-Matti Savinainen
Viktor Mårtensson

Tränare

Andreas Appelgren
Mats Bäcklin
Johan Rosén

2 målvakter, 8 backar och 16 forwards har man att tillgå. Det är en stor trupp och vissa spelare kommer att lånas ut, vissa kommer att få spela med J20 och någon enstaka kanske t.o.m. kommer att få lämna. Det är dock inget klart ännu, så det är den här truppen man i huvudsak har att tillgå tills på torsdag, då det smäller.

Resultat försäsongen 2014

Då är försäsongen avslutad. Den inleddes 2 augusti mot Färjestad och avslutades nu den 6 september mot Mora.

Såhär har det gått i de

Färjestad - Leksand 2-5
Leksand - västerås 2-2
Rögle - Leksand 4-5
Frölunda - Leksand 5-3
Leksand - Modo 3-1
Mora - Leksand 0-2
Leksand - Brynäs 2-3 SD
Leksand - Örebro 4-0
Leksand - Mora 7-0

9 matcher, 6 vinster, 1 oavgjord och 2 förluster, varav 1 efter sudden. Totalt 27 poäng om det hade spelats om poäng och leksand har tagit 20/27 poäng. Det är bra. Man har öst in 33 mål och släppt in 17 på dessa 9 matcherna. Det ger ett snitt på 3,6 mål framåt och 1,8 mål bakåt/match. Det är ganska bra statistik.

Det är dock historia nu. Nu stundar premiären av SHL 2014/15 på torsdag, då Färjestad står för motståndet i tegera arena!

RSS 2.0