Förutsättningarna inför kvällen

Ikväll spelas näst sista omgången av Hockeyallsvenskan 2011/12 med följande matcher:

Leksand - Rögle
Södertälje - Almtuna
Oskarshamn - Bofors
Tingsryd - Sundsvall
Västerås - Troja
Borås - Örebro
Malmö - Mora

Tingsryd - Sundsvall är den enda matchen som är tämligen ointressant, om man nu får säga så. Den gäller egentligen ingenting, åtminstone inte tabellmässigt. Sundsvall är ju klara för kvalserien neråt och tingsryd kan visserligen hamna där också, men då måste Borås till att börja med slå Örebro och det tror jag blir tufft. Lyckas man ändå med det, samtidigt som Leksand hemmaslår Rögle, ja, då är Leksand faktiskt serieledare med 1 match kvar att spela. Rögle vill dock så klart befästa sin 5:e plats i tabellen, vilken man dock har säkrat även om man förlorar, såvida Malmö inte vinner hemma mot Mora. Mora, som kämpar för en playoffplats och då är 3 poäng nästan nödvändiga ikväll. Vinner Malmö är Mora borta, om Oskarshamn och eller Södertälje vinner mot Almtuna resp. Bofors. Båda dessa segrar är ganska sannolika, så Mora har klart den tuffaste matchen ikväll.

Kort sagt kan man säga såhär:
* Slår Örebro Borås är Borås klara för kvalserien neråt. Även om Tingsryd tar poäng mot Sundsvall är det så.
* Vinner Borås, samtidigt som Leksand vinner är Leksand för 1:a gången den här säsongen serieledare.
* Vinner istället Rögle där säkrar man sin 5:e plats i serien.
* Vinner Malmö mot Mora säkrar man sin playoffplats med 81p. SSK kan då komma upp på samma poäng om man vinner båda sina matcher, men man har klart sämre målskillnad än Malmö.
* Förlorar Mora således är man borta från playoffstriden, om man inte har så tur att både Oskarshamn och Södertäle förlorar, vilket inte är så sannolikt. Poäng ikväll är det alltså som gäller för Mora.
* Samma sak för SSK. Förlorar man ikväll ska det till en rejäl storseger i sista matchen om man ska ta Oskarshamn.
* Oskarshamn, som om man vinner, samtidigt som Malmö vinner, i princip kan avgöra sträckstriden ikväll.

Elitserien spelade sin 52:a omgång igår och såhär gick det då:
Färjestad - Växjö 3-2
Djurgården - Linköping 2-1 str
Brynäs - AIK 2-4
Skellefteå - HV 4-3
Luleå - Timrå 7-2
Modo - Frölunda 3-0

Mycket, mycket viktiga poäng där för Djurgården, som därmed klättrar upp över kvalseriesträcket och petar ner just LHC därunder igen.

Växjö nollade i Karlstad, efter 1 minuts bristande spel, där olycklige Oskar Ahlsenfeldt i mål släppte 2 puckar förbi sig, vilket blev för mycket för Växjö att hämta ikapp.

Både Modo och AIK tog fullpoängare, vilket innebär att glappet ner till Växjö på 9:e plats nu är 9 resp. 4 poäng. Med 3 matcher kvar att spela är det alltså vinst som gäller för Växjö. Åt andra hållet har man bara 3 poäng ner till LHC under sträcket, så, nej, elitserieplatsen är inte säkrad där ännu.

Detta blir spännande!

Kvalseriebiljetten säkrad!

När redan avsågade Troja kom på besök i Tegera arena.

Det var faktiskt bortalaget som öppnade bäst, men så åkte man på en utvisning och där var Filip Forsberg mycket nära att ge Leksand ledningen, men Koenig höll tätt.

Troja blev fulltaliga, men åkte direkt på en utvisning till. En tuff start för Smålänningarna, som dock gjorde det bra i BP och såg till att det fortsatt stod 0-0. Detta trots ett straffslag för Leksand, när Bergenström kom fri, men fälldes. Bergen själv lade straffen, men Koenig höll tätt.

Så var det Leksands tur att åka på en utvisning. Gabbe Karlsson åkte ut för en Hooking och då tog det bara 19 sekunder innan, ja, läs noga nu, Leksand, gjorde 1-0! Jens Bergenström, så klart, kom fri med en medspelare, men valde att skjuta själv och pucken satt i nät bakom Koenig!

Det var Leksand som hade spelet, som styrde spelet, men Troja var inte ofarliga. Man stack upp då och då i små kontringar, men Hanses gjorde det bra i mål, så även Koenig, det ska inte glömmas bort. Leksingarna var nära ett antal gånger att utöka ledningen till 2-0, men Koenig var mycket bra och vi hade 1-0 efter 1:a perioden.

2:a perioden inleddes betydligt mer avvaktande än den 1:a, även om det fortsatt var Leksand som höll i taktpinnen. Man skapade några halvbra chanser, men lyckades inte förvalta dem och 1-0 stod sig alltjämt.

När målen uteblev kom Troja in mer och mer i matchen, men då small det. Något tursamt, men mål är mål. Jon Knuts stötte in pucken vid förstastolpen, som sagt, något tursamt, men mål är mål och det var 2-0!

3-0 var nära direkt, men skottet gick över. Istället kom Troja i ett friläge mot Hanses, men han plockade den i plocken!

Nej, turen var på Leksands sida den här kvällen, för strax därefter kunde Martin Janohls, som faktiskt gick poänglös förra matchen, göra 3-0, efter en fin pass av Ryno!

Liksom vid förra målet var nästa mål också nära precis efter, men skottet gick utanför och Troja kunde klara av perioden med 3 måls underläge inför sista. Ett tufft läge, givetvis, men i hockey kan allt hända.

Leksand fortsatte att hålla i taktpinnen i inledningen av sista perioden och firma Bergwnström/Ryno var nära på att utöka ledningen till 4-0, men Koenig fortsatte att spela bra. Hade haft lite otur med 2 av målen, annars var han stabil, precis som Erik Hanses, som nog hade haft ännu mer tur, när Ulf Rådbjer dömde bort ett trojamål tidigare under matchen.

Nej, inget av laget skapade några vidare chanser och tiden rann ifrån Troja, som, för 2:a matchen i rad, inte gjorde mål och förlorar med 3-0, 0-3 senast i Borås. 3 mycket härliga poäng för de blåvita, men framförallt, kvalserieplatsen är säkrad!

I övriga matcher gick det såhär:
Tingsryd - Örebro 1-3
Almtuna - Bofors 6-3
Mora - Västerås 2-4
Borås - Malmö 4-1
Rögle - Södertälje 1-2 SD
Oskarshamn - Sundsvall 5-3

I och med detta är det en del som är klart:
* Sundsvall är avsågat och kommer få spela kvalserie för att hålla sig kvar i Allsvenskan.
* Borås har fortfarande en teoretisk chans att ta Tingsryd, men den chansen är liten.
* Västerås har fortfarande chansen att ta en direktplats, man är nu bara 4 poäng bakom Bofors, som inte glänste igår.
* Leksand och Örebro är klara för Kvalserien!
* Rögle är i princip klara för playoff. Poängen hemma mot SSK innebär att man är uppe på 81 poäng. Med 6 poäng kvar att slåss om har Mora 74 och kan bara nå 80 poäng. SSK kan nå 81, men man har betydligt sämre målskillnad än Rögle.
* Oskarshamn tog ett kliv upp i tabellen i och med segern över Sundsvall, som dock satt ganska långt inne, 5-3 i öppen kasse, och är uppe på 7:e plats.
* Erik Hanses höll sin 7:e nolla för säsongen.

Tabellen ser nu ut såhär:
5, Rögle 81p +20
6, Malmö 78p +1
7, Oskarshamn 77p -2
8, Södertälje 75p -8
9, Mora 74p +16


Upploppet kan börja!

En mycket viktig match stod på spel under lördagen, när Leksand gästade Bofors och Nobelhallen, inför storpublik. Vid seger för Leksand skulle man skaffa sig ett riktigt bra läge för att bärga andraplatsen i serien, vid seger för Bofors skulle man gå förbi de blåvita i tabellen.

Hemmalaget fick en katastrofstart, när man först åkte på en utvisning efter knappa minuten, varefter Mattias Timander kunde ge Leksand ledningen, efter drygt 1 minuts spel!

Det var Leksand som öppnade matchen bäst och fick även med sig ytterligare en utvisning. Dock lyckades man inte få in pucken bakom en Daniel Bellissimo, som nu hade spelat upp sig efter den olyckliga starten.

Bofors, eller BIK Karlskoga, som man numera heter, vägde dock tillbaka matchen ju längre perioden gick och fick med sig ett gäng Leksandsutvisningar mot slutet av densamma, men lyckades inte förvalta dem. 0-1 på tavlan efter 1:a perren alltså.

2:A perioden inleddes bättre av Bofors, som också skulle få utdelning. Efter drygt 7 minuters spel kunde Fredrik Höggren få in pucken bakom Hanses i Leksandskassen och det var kviterat.

Leksand skulle dock återta ledningen några minuter senare, när Lucas Sandström kunde ge leksingarna ledningen med 2-1, efter pass av Filip Forsberg!

Det var dock Bofors som hade det mesta av spelet nu, men leksingarna gjorde det bra och kunde se till att det stod 1-2 efter den 2:A perioden.

Tyvärr åkte Joonas Rönnberg ut med 19:59 på klockan och efter 1:58 i sista perioden, i sista sekunden av boxplayspelet, kunde Wessner kvitera för hemmalagets del.

Bofors fortsatte att ha greppet om matchen och skapade flera bra målchanser, men stabilt målvaktsspel av Erik Hanses och en bra defensiv räddade kvar Leksand i matchen, som dock inte fick till spelet.

Rönnberg åkte ut igen och återigen etablerade hemmalaget powerplayspel nere hos Hanses, men denne var fortsatt tät och gjorde det riktigt bra.

Leksand hade det riktigt jobbigt, för Bofors krigade på riktigt bra och kom i anfallsvåg efter anfallsvåg, men Hanses var som sagt fortsatt tät och såg till att det "bara" stod 2-2 på tavlan efter full tid. 1 poäng vunnen med andra ord, för ja, här får man faktiskt säga att man vann en poäng, så som Bofors pressade på i sista perioden.

Man gjorde det dock riktigt bra mot slutet av perioden, när Jon Knuts åkte på ett matchstraff, 5+20min, för en kneeing. Boxplayspelet där fortsatte även in i förlängningen, där kampen också utjämnades litegrann. Om det var Leksand som kom in i det hela igen, eller om Bofors tappade lite av sitt tryck låter jag vara osagt, men det var, trots det, hemmalaget som kunde bärga extrapoängen, med 24 sekunder kvar av sudden. Dock 1 vunnen poäng, som vi ska vara mycket glada över!

I övriga matcher gick det såhär:
Södertälje - Malmö 2-3
Örebro - Mora 1-4
Almtuna - Oskarshamn 3-4
Sundsvall - Västerås 4-2
Troja - Borås 0-3
Rögle - Tingsryd 5-2

Dessa resultat innebär att Leksand och Bofors nu bara är 2 poäng bakom Örebro. Med 3 matcher kvar att spela är det alltså vidöppet huruvida vem som ska ta seriesegern. Örebro har fortfarande allt i egna händer, men förlorar man en match så ligger man illa till. Poängen för Leksands och Bofors del innebär också att kvalserieplatserna är så gott som säkrade. Med 9 poäng kvar att slåss om är Västerås 7 poäng bakom de båda och det tappar man bara inte.

Rögle fortsätter att ånga på, liksom Malmö, som nu är 4 poäng från 8:e platsen, där just nu Oskarshamn befinner sig, på samma poäng som 7:an Mora, men med något sämre målskillnad. Måstematcherna fortsätter alltså för dessa lag och inte minst för Södertälje, som nu är nere på 9:e plats med sina 73 poäng. Det är bara 1 poäng från playoff och det är 9 poäng kvar att slåss om, så mycket kan hända. Troja är dock helt avsågade nu. I och med förlusten hemma mot Borås, som gjorde alla 3 målen i sista perioden, är man för långt bakom för att kunna nå playoff.

Tabellen ser nu ut såhär:
5, Rögle 80p +21
6, Malmö 78p +4
7, Mora 74p +18
8, Oskarshamn 74p -4
9, Södertälje 73p -9

Även Elitserien rullar vidare. Bara 4 matcher återstår där och såhär gick det i helgens omgång:
HV - Modo 1-5
Skellefteå - Djurgården 2-3 str
Växjö - Brynäs 1-2
Linköping - Frölunda 1-5
Luleå - Färjestad 4-1
AIK - Timrå 8-2

Storkross för AIK där mot Timrå, vilket innebär att man är på god väg att säkra slutspelsplatsen. Man är nu 6 poäng före Modo på 8:e plats, efter skalpen borta mot HV, vilken gjorde att Växjö halkade ner under sträcket igen. Djurgården tog 2 mycket viktiga poäng borta mot Skellefteå, mycket starkt jobbat, samtidigt som LHC fick stordäng av Frölunda. Därmed parkerar de båda på samma poäng, Djurgården dock fortfarande på kvalplats med något sämre målskillnad.

Tabellen ser ut såhär:
7, AIK 77p +16
8, Modo 72p -3
9, Växjö 71p -9
10, Linköping 67p -16
11, Djurgården 67p -21

Med andra ord, det är fortsatt mycket jämt och både LHC och Djurgården har fortfarande chansen att ta en slutspelsplats, men då gäller det att man vinner sina matcher.

Slutligen är playoff 1 till kvalserien mot Allsvenskan nu avgjorda och såhär gick det i omgång 2:
Björklöven - Boden 4-2
Östersund - Ånge 8-1
Åker/Strängnäs - Enköping 3-0
Hudiksvall - Huddinge 3-4 str
Kallinge - Tranås 8-2
Olofström - Nybro 6-2

Nybro spelade jämnt med Olofström i de 2 inledande perioderna, men i sista tappade man och förlorade perioden med 5-1. Därmed var deras säsong över.

Samma sak gällde Hudiksvall, som hade läge att avgöra på hemmais, efter en stark insats nere i Huddinge i 1:A matchen, men efter en tät och jämn match kunde ändå Huddige gå segrande ur det hela, efter straffar, och på så vis ordna fram en 3:E och avgörande match.

Dessa resultat innebar att Björklöven, Kallinge och Olofström var vidare till playoff 2, med 2-0 i matcher. De övriga 3 fick spela en 3:E och avgörande match, där det gick såhär:

Östersund - Ånge 13-2
Åker/Strängnäs - Enköping 1-5
Hudiksvall - Huddinge 2-3

Östersund avgjorde redan i 1:a perioden, som man vann med 6-0. Trots den fina isatsen på hemmaplan kunde Ånge alltså inte knyta ihop säcken och Östersund är därmed vidare till playoff 2, vilket speglade höstens tabell i Grupp B betydligt mer än Ånges vinst i 1:a matchen.

Huddinge lyckas även vinna 3:e matchen, även den en tät och jämn sådan, där man hade 3-0 inför sista perioden och där Hudiksvall lyckades redusera 2 gånger om, men det räckte inte hela väfen och Huddinge är därmed vidare till playoff 2.

Vi ser alltså att av lagen som tog sig till Allettan efter jul är bara Åker/Strängnäs och Hudiksvall utslagna. Resten är vidare. Alltså är segrarna från Grupp C:s och D:s fortsättningsserier vidare, Enköping och Huddinge.

Vägen mot Allsvenskan har börjat

För ikväll drog Playoff 1 igång för Div. 1. Där ställs 3:orna och 4:orna i Allettorna mot vinnarna i resp. fortsättningsserie. Från fortsättningsserierna gick Boden, Ånge, Enköping, Huddinge, Tranås och Nybro vidare.
Nybro, som vann Grupp F:s fortsättningsserie ganska klart, 6p och +8 före Mörrum på 2:a plats. I höstas slutade man 5:a i Grupp F, hela 36 poäng bakom Kristianstad, som vann. Nu är man trots det kvar i leken om chansen till Allsvenskan, vilket inte Kristianstad är.
Lika klara var inte Tranås, som bara var 3 poäng före Mjölby, som med andra ord var oerhört nära att knipa en plats i Playoff. Man var 7 poäng ifrån att ta sig till Allettan i höstas, en plats som Skövde istället fick. De är nu utslagna, liksom 3:an Mariestad och 2:an Vimmerby. Så från Grupp E i höstas är bara Vita hästen och Tranås kvar i leken just nu.
Några som dock var överlägsna i fortsättningsserierna var huddinge, som var hela 12 poäng före 2:an Nacka och dessutom 25 plusmål. Totalt outstanding där.
Enköping var 9 poäng före 2:an Ore i Grupp C:s fortsättningsserie, men hela 59 plusmål före. Ore låg faktiskt på minus, -8. Enköping låg dock i liknande läge som Tranås under hösten, när man var 14 poäng från att nå Allettan och bara slutade på 7:E plats i serien. Nu är man, tillsammans med Hudiksvall, det enda laget från Grupp C som är kvar i fighten.
Ånge klarade sig vidare med nöd och näppe, bara 3 poäng före Härnösand. Man gick dock in ikväll och gjorde det ruskigt bra, se nedan. Ånge slutade nämligen, likt Enköping, 7:a i serien i höstas och lyckades inte ens skrapa ihop hälften så många poäng som seriesegrande Östersund.
Boden tog sig också de vidare med nöd och näppe. Bara 3 poäng före Teg på 2:a plats och faktiskt 1 måls sämre målskillnad. Teg, som annars gjorde en stark avslutning av serien, när man slog Klemensnäs med 12-3 och Kalix med 0-4. Tyvärr räckte det inte. Man var dessutom bara 2 poäng ifrån att ta Allettanplatsen från Piteå i höstas, så man kan nog lugnt säga att Teg har haft otur den här säsongen.

Såhär gick det hursomhelst ikväll, i 1:a matchen i bäst av 3:

Boden - Björklöven 1-4
Huddinge - Hudiksvall 1-4
Ånge - Östersund 3-2
Tranås - Kallinge 1-4
Enköping - Åker/Strängnäs 5-3
Nybro - Olofström 3-5

Gyllene läge alltså för Olofström, Kallinge, Björklöven och Hudiksvall att avgöra redan i 2:a matchen. Starkt föresten av Hudiksvall att slå Huddinge borta med 4-1. Det trodde jag inte.

Elitserien drog ju också vidare ikväll och där gick det såhär:
Modo - Skellefteå 3-4
Timrå - Linköping 5-4 SD
Djurgården - Växjö 2-1
Färjestad - AIK 3-1
Brynäs - HV 1-3

Mycket, mycket viktiga poäng där för Djurgården, för att inte säga absolut nödvändiga. Starkt också av Timrå att komma tillbaka i matchen, efter att ha haft 2-0, tappat till 2-4 och hämtat igen till 4-4.

Detta innebär att tabellen nu ser ut såhär:
6, Färjestad 81p +5
7, AIK 74p +10
8, Växjö 71p -8
9, Modo 69p -7
10, Linköping 67p -12
11, Djurgården 65p -22

Djurgården är nu alltså bara 1p bakom LHC, som i sin tur bara är 4p från slutspel. Med andra ord, det hårdnar kring sträcken!

Bara 3 poäng bakom

Inför ögonen på ca 4200 åskådare entrade Leksands IF isen i Tegera arena under onsdagskvällen, för möte med serieelvan, Almtuna.

Det var en fartfylld och chansrik inledning av matchen, där Leksand stod för de flesta chanserna, men där Markus Svensson i Almtunakassen var tät. Almtuna saknade inte heller målchanser, men även Erik Hanses var tät i mål.

Någon av de båda målvakterna skulle dock tids nog få kapitulera och den som fick göra det först var Mackan Svensson. Efter mycket trafik framför honom lyckades Gabbe Karlsson till slut kriga in ledningspucken för Leksand, drygt halvvägs in i perioden!

Almtuna åkte strax därefter på en utvisning, men powerplayspelet såg inget vidare ut, till en början. Sedan fick man igång maskineriet och när Timander drog en pass till Blomqvist, som i sin tur crosspassade över till Raffl, ja, då hann inte Svensson med och det var 2-0!

Man fortsatte att trycka på och hade tagit över perioden mer och mer, mycket tack vare målen. Det kom dock inga fler mål under perioden, som dock var en mycket fin och bra period, från båda lagen, men där Leksand tog över mer och mer.

Bättre start på 2:a kunde man knappast få. Efter 48 sekunder slog Martin Janohls in 3-0, efter pass från Jakob Blomqvist bakom mål!

4-0 var också nära strax därefter, när Bergenström sköt tätt över, men den gången hade Svensson turen och målramen med sig.

Det hade han dock inte några minuter senare, när Filip Forsberg fick tag i pucken och snyggt och kyligt rundade Svensson, innan han lade in 4-0 i öppen kasse!

Leksand fortsatte att styra spelet och hade flera bud på 5-0, men Svensson kunde, med lite tur, hålla pucken borta från mål.

En väldigt lång spelsekvens utan avblåsningar följde därefter, Hawaiihockey över det hela, men inga större chanser åt något av hållen, men mot slutet av perioden kunde Almtuna komma igen litegrann. Hanses var dock fortsatt tät och höll nollan.

Några sekunder längre än i 2:a skulle det ta i 3:e, innan Martin Janohls, återigen, kunde näta, efter snyggt förarbete av Jakob Blomqvist, som lurade ner Svensson och såg till att Janohls i princip hade öppet mål!

Knappa minuten senare kunde dock Almtuna redusera fram till 1-5, efter en liten tabbe av Hanses, som på något märkligt vis tappade sin stolpe och Joakim Gellerstedt kunde slå in 1-5 från egentligen ingen vinkel alls. En liten tavla får vi ändå lov att säga.

Matchen hade gått ner rejält i tempo och det kändes mest som att den spelades av. Leksand styrde fortfarande spelet, men skapade inga vidare chanser, man gjorde inte mer än man behövde. Almtuna lyckades inte heller få till några vidare chanser, p.g.a. att Leksands defensiv var så stabil och bra och för att man bevakade sin ledning på ett mycket bra sätt.

Man skulle också få in 6-1, när Jimmie Kraft åkte ut, med mindre än minuten kvar. Då tog det bara 4 sekunder innan Johan Ryno kunde fastställa slutresultatet, 6-1 till Leksand och ännu en storseger!

I övriga matcher gick det såhär:
Mora - Troja 6-4
Södertälje - Oskarshamn 4-3
Tingsryd - Bofors 0-3
Västerås - Rögle 5-2
Malmö - Örebro 2-1 SD
Borås - Sundsvall 6-5

Som sagt, mycket viktiga matcher för flera lag.

Västerås säkrade i princip fjärdeplatsen i serien i och med den segern. Rögle är nu 10 poäng bakom med 4 matcher, 12 poäng, kvar att slåss om.

Samma sak gäller Troja, som hade behövt en seger här ikväll. Nu är man 10 poäng bakom Södertälje, som återigen klättrar upp över playoffsträcket. Teoretiskt finns det fortfarande en chans för Troja, men den chansen är minimalisk.

Lika minimalisk som chansen för Sundsvall nu är att undvika kval neråt. Även de har 10 poäng upp till tingsryd över sträcket och det ska till väldigt mycket för att man ska klara av det.

Det roligaste har vi dock sparat till sist. Efter nästa omgång kan Leksand faktiskt vara nya serieledare. Örebro är nämligen bara 3 poäng före och Leksand har t.o.m. passerat dem i +/--statistiken i och med den här segern.
Det känns smått overkligt, för det var inte alls länge sedan man låg 12-15 poäng bakom Örebro, som var totalt överlägsna i serien. Även Bofors låg långt där framme i horisonten, men de är man nu förbi och faktum är att Örebros direktplats, i teorin, inte är helt klar ännu. Västerås är nämligen 10 poäng bakom, men det tappar man knappast, precis som alla andra 10-poängsavstånd för tillfället.

Ruggigt tufft för Djurgården nu

Elitserien rasar vidare. Inte många omgångar återstår nu och i de 2 senaste omgångarna har det slutat såhär:

Modo - Färjestad 0-3
AIK - Linköping 4-2
Frölunda - HV 1-2
Timrå - Växjö 2-1
Luleå - Djurgården 2-1
Brynäs - Skellefteå 3-1

Förlust igen för Djurgården, men tur i oturen var dock att LHC också fick stryk, borta mot AIK. AIK, som nog var omgångens stora vinnare, tillsammans med Färjestad, eftersom både Växjö och Modo förlorade. Starkt av Timrå där att vända 0-1 till 2-1.

Skellefteå - Timrå 6-0
AIK - Frölunda 0-1 str
Växjö - Modo 4-1
Färjestad - Djurgården 3-0
Linköping - Brynäs 5-2
HV - Luleå 3-4

Återigen, förlust för Djurgården. Men! Nu vann LHC. Rejält dessutom. 5-2 hemma mot Brynäs, inför drygt 8000 åskådare är bra. Därmed har Djurgården 4 poäng upp till LHC över sträcket och hela 9 poäng upp till Växjö, som i och med den segern tog sig upp över slutspelssträcket igen. Djurgården har dessutom 16 måls sämre målskillnad än Växjö och det tappar Växjö knappast. Därför är i stort sätt Elitseriekontraktet fixat för Växjö till nästa säsong och slitspelet är bara att glömma för Djurgården. Nu gäller det att plocka poäng och det är snabbt. En förlust till, samtidigt som LHC vinner, skulle innebära en lucka på 7 poäng och då blir det oerhört jobbigt.

Tabellen ser nu ut såhär där kring sträcket:
6, Färjestad 78p +3
7, AIK 74p +12
8, Växjö 71p -7
9, Modo 69p -6
10, Linköping 66p --11
11, Djurgården 62p -23

Som sagt, ett väldigt tufft läge för Djurgården nu. Särskilt som LHC har fått upp ångan ganska bra nu på slutet och faktiskt bara är 5p från slutspel. En seger till, samtidigt som både Växjö och Modo förlorar, så är man med i racet på allvar igen. Å andra sidan, en förlust, samtidigt som både Växjö och Modo vinner, + att Djurgården vinner, innebär 8 poäng upp till slutspel, 1 poäng ner till Kvalserien. Så det är jämnt!

Ikväll drar även Allsvenskan vidare med 6 matcher, den 7:e, Malmö - Örebro, spelades redan i söndags. Här är i alla fall kvällens matcher + mina tips:

Borås - Sundsvall 2
Södertälje - Oskarshamn 1
Leksand - Almtuna 1
Mora - Troja 2
Tingsryd - Bofors 1
Västerås - Rögle 2

En ganska svårtippad omgång, men jag tror faktiskt att Troja kan utmana Mora ganska bra där i FM Mattsson arena. Båda lagen behöver poäng, Troja för att ens ha kvar chansen till playoff, Mora för att ta sig över sträcket.

Västerås behöver poäng för att haka på Leksand i kampen om direktplatsen, som Leksand annars har i ett väldigt säkert grepp, om Västerås nollar. Särskilt om Leksand själva tar en 3:a hemma mot Almtuna, vilket jag tror att man gör.

Bofors har lite kniven på strupen och behöver 3 pinnar för att inte tappa till ett 4 poängsförsprång för Leksand och för att inte Västerås ska ta in på dem och se till att kampen kring den sista direktplatsen hårdnar mot slutet av serien.

Det blor en spännande kväll!

Andraplatsen, på riktigt!

Den match jag skrev att Leksand och Oskarshamn hade mindre spelad än övriga för några inlägg sedan spelades under måndagskvällen, hemma i Tegera arena, inför ögonen på drygt 4000 åskådare.

Det var Leksand som öppnade matchen bäst och hade flera fina lägen, innan Oskarshamn kunde ta ledningen, på sin 1:A riktiga målchans i matchen. Hockey är som sagt inte logiskt.

Leksand fortsatte dock att vara det bättre laget, likt SSK senast. Hurtubise var också nära kviteringen, men Oskarshamn var också de nära på att utöka, när Rönnberg drälde lite i mitten.

En annars ganska avslagen period, där Oskarshamn kunde gå till pausvila med 0-1 på tavlan.

Matchen fortsatte att vara tämligen avslagen i 2:a. Skulle man utse någon/några spelare som stack ut för Leksands del var det Ryno, Bergenström och Hurtubise, där de 2 förstnämnda serverade Hurtubise gång på gång, men han hade ingen av sina bättre kvällar och fick inte till det där lilla sista. Inte heller Raffl fick till det, när Svedberg totalt frispelade honom med Fernström i Oskarshamnskassen. Denne plockade dock skottet och fortsatte hålla nollan, perioden ut.

I sista perioden ökade Leksand tempot ganska rejält och tryckte på ordentligt nere mot Fernström, som dock gjorde det bra och stod emot. Till slut orkade dock inte ens han stå emot och Jens Bergenström kunde slå in kviteringen fram till 1-1!

Oskarshamn var dock nära på att återta ledningen direkt därefter, men Hanses höll den pucken. Man fortsatte dock att kontrollera spelet. Leksand hade svårt att komma till avslut, trots den fina inledningen av perioden.

Bortalaget skulle också till slut återta ledningen, när Evan McGrath kom i en snabb kontring och snyggt satte pucken i nät bakom Hanses i mål.

Det var dock inte slit där. En kalldusch, ja, men varmvattnet vreds på igen, med 57 sekunder kvar av matchen. Då lyckades nämligen Jens Bergenström, återigen, näta och det var 2-2!

3-2 var även mycket nära i slutsekunderna, men Fernström lyckades hålla den och sudden väntade.

Där inledde Leksand i PP och hade flera bud på att avgöra. Prestberg, som enbart hade spelat några byten under matchen, hade några skott, Svedbergs skott strök målramen och Bergenström, Ryno och Hurtubise var, så klart, även de inblandade i farligheter. Dock inga måk och straffar väntade.

Målskytten, McGrath, lade 1:A för Oskarshamn. Hanses var dock med och räddade.
Prestberg lade 1:a för Leksand, men det var en mindre bra straff och Fernström hade inga problem med den.
Hultström lade 2:a för Oskarshamn, men Hanses var återigen med på noterna och knep den.
Ryno lade Leksands 2:A, men inte heller han hade turen på sin sida.
Matushkin lade Oskarshamns 3:e, men inte heller han lyckades överlista Hanses.
Bergenström hade då läget att avgöra och gjorde så också! 3-2 till Leksand, 2 poäng som gör att man nu är upe på 2:a plats i tabellen, med lika många matcher spelade som Bofors! Härligt!

Allettorna är nu avslutade och såhär gick det i de sista omgångarna:

Norra
Piteå - Asplöven 3-5
Björklöven - Kiruna 6-0
Örnsköldsvik - Östersund 1-2
Sollefteå - Kovland 2-1

Asplöven vinner en svängig match mot Piteå, där man hade 3-0 efter 1:a perioden, men där Piteå sedan vann 2:A med just 3-0. Alltså 3-3 inför sista perioden. Där visar man dock upp stor kyla och kan till slut avgå med segern i Asplövenlägret.

Trots den där rejäla förlusten borta mot Björklöven står Kiruna som segrare av serien. Tabellen ser slutligen ut såhär:

1, Kiruna 33p +23
2, Asplöven 29p +35
3, Björklöven 28p +29
4, Östersund 25p +7
5, Piteå 21p +8
6, Sollefteå 15p -27
7, Örnsköldsvik 10p -36
8, Kovland 7p -39

Kanske såg Piteågrabbarna slutresultatet i matchen mellan Örnsköldsvik och Östersund, 2-1 till bortalaget, vilket ju innebar att det inte spelade någon roll om de vann eller förlorade mot Asplöven, det skulle inte räcka ändå.
Lite överraskande ändå att Östersund tar den där 4:E platsen tycker jag. Nu får man spela vidare i, först och främst, playoff 1 till kvalserien, tillsammans med Björklöven och Asplöven. Kiruna klarar sig från det och går in först i playoff 3, om jag inte tar helt fel. Säsongen är annars över för just Piteå, Örnsköldsvik, Sollefteå och Kovland. De 3 sistnämnda var ganska rejält avsågade i serien får man nog lov att säga.

Mellan
Nyköping - Hudiksvall 3-2
Hedemora - Borlänge 4-1
Wings - Åker/Strängnäs 2-4
Falu IF - Visby 4-1

Stark avslutning av serien för Hedemora, som matchen innan denna slog Hudiksvall med 4-2.

Förvånande också att Visby inte kunde bibehålla fokus efter 6-4 mot Nyköping i matchen innan. Tabellen var dock redan avgjord innan sista omgången och såhär slutade den:

1, Nyköping 33p +26
2, Wings 32p +19
3, Åker/Strängnäs 28p +17
4, Hudiksvall 24p +12
5, Visby 18p -2
6, Falu IF 14p -16
7, Hedemora 11p -30
8, Borlänge 8p -26

Ganska klart vilka 4 som gick vidare alltså, men starkt av Hedemora, som i och med sin starka avslutning av serien passerar Borlänge och lägger sig på 7:e plats. Dock är det färdigspelat för i år, för både dem och Borlänge, tillsammans med Visby och Falu IF.

Södra
Vimmerby - Kristianstad 9-3
Vita hästen - Skövde 4-2
Olofström - Mariestad 4-5
Kallinge - Karlskrona 2-3 SD

Om det var klart i mellanserien vilka som skulle gå vidare innan sista omgången var det ännu mer klart här i södra serien. Tabellen skrevs såhär:

1, Vita hästen 36p +27
2, Karlskrona 29p +12
3, Kallinge 25p +17
4, Olofström 23p +3
5, Mariestad 16p -11
6, Vimmerby 14p -13
7, Kristianstad 14p -13
8, Skövde 11p -22

Noterbart här är ju att Vimmerby och Kristianstad slutar på exakt samma poäng och målskillnad. Då är det antalet gjorda mål som avgör, till Vimmerbys fördel, 48 mot Kristianstad 33. Båda dessa har dock spelat klart för i år, tillsammans med Skövde och Mariestad.

Ännu en viktig seger!

Viktig matcg, inte minst för SSK, som har stått still på sina 70 poäng ett längre tag nu och verkligen behövde poängen för att hålla sig kvar över playoffsträcket.

Det var också hemmalaget som började matchen bäst, efter att Ryno haft ett skott strax utanför. Man etablerade sedan PP nere hos Hanses, efter att Tobias Forsberg åkt ut för Leksand.

De blåvita gjorde det dock bra, men åkte på ytterligare en utvisning efter att Tobias Forsberg åter kommit in på banan. Där drog man dock på sig en egen utvisning och det var spel 4 mot 4.

Dock inga mål där heller, men SSK fortsatte att trycka på och hade bud på flera mål, men hanses var, som ofta den här säsongen, omutlig i mål och gjorde några riktigt bra räddningar, inte minst när han höll på att ställa till det litegrann för sig själv, men det var ingen större fara på taket och istället kunde Leksand, kanske något orättvist, ta ledningen i matchen med 1-0 efter drygt 13 minuters spel!


Hurtubise var strax därefter nära på att utöka till 2-0, men icke. Istället var det återigen Södertälje som kunde trycka på nere hos Hanses, som dock fortsatte att stå på huvudet och göra några riktigt, riktigt bra räddningar och var i högsta grad huvudorsaken till att Leksand hade ledningen med 1-0 efter 1:a perioden.


2:a perioden inleddes betydligt mer avvaktande än den 1:a. Dock var det fortsatt SSK som höll lite i taktpinnen, även om leksingarna spelade tryggt och säkert i egen zon och inte lät hemmalaget etablera något tryck.

Istället var det återigen de blåvita som kunde näta, när martin Janohls fick iväg ett ruskigt hårt skott, rakt upp i nättaket bakom Hudacek och det var 0-2 på tavlan!

Leksingarna tog över spelet mer och mer efter målet och Ryno var mycket nära 0-3, men istället åkte man på en utvisning, varefter en dubbelutvisnning konfirmerades och där kunde äntligen SSK få in reduseringen fram till 1-2, till hemmapublikens stora jubel.

I sista perioden fortsatte man att ösa på och tog över spelet totalt igen, precis som man gjorde i 1:a perioden. Man bombade skott mot Hanses, som dock var säkerheten själv i mål och höll varje puck borta från nätmaskorna.

Leksand försökte sticka upp i kontringar, men det var SSK för så gott som hela slanten och en kvitering hängde i luften. Det såg tungt ut för de blåvita. Då small det bakom Hudacek. Fruktansvärt ologiskt, men vad gör det? 3-1 till Leksand, Mark Hurtubise!

Södertälje fortsatte dock att pressa på och det skulle bli riktigt spännande. Med knappa 4 minuter kvar att spela drog Södertälje på sig en utvisning. Leksand snurrade på i PP, men lyckades inte sätta pucken. Tiden rann iväg för SSK, men med 26 sekunde kvar lyfte Filip forsberg ut pucken för högt, puck out, och det var powerplay för SSK. Man tog givetvis timeout och plockade Hudacek. Tekningen vanns och 2-3 satt i nät bakom Hanses, med 16 sekunde kvar.

Närmre än så kom man dock inte. 2 mål upp blev för mycket och istället kunde Mark Hurtubise göra sitt 2:a mål för kvällen i öppen kasse och fastställa slutresultatet, 2-4!

I övriga matcher gick det såhär:
Sundsvall - Mora 0-1 str
Troja - Örebro 5-1
Oskarshamn - Malmö 2-3 str
Almtuna - Tingsryd 2-1
Bofors - Västerås 1-4
Rögle - Borås 4-1

Mycket, mycket starkt av Troja, som var nära på att hålla nollan mot seriesuveränen såhär långt i år. Örebro ville dock annat och lyckades till slut få in en kasse. Klar seger dock för Troja, som fortsätter att haka på sträckstriden, även om läget fortsatt ser tufft ut.

Det gör även Rögle, som även de tog en klar seger hemma mot jumbon Borås. Borås, som nu är 15 poäng från kvalsträcket, med just 15 poäng kvar att slåss om. Med andra ord är man även i teorin så gott som klara för kvalserien neråt.

Andra som tog viktiga poäng var Malmö, som nu klättrar upp på 73 poäng. Det är 3 före Oskarshamn, som i och med den där poängen mot just Malmö seglar förbi SSK, upp på 70 poäng, men med något bättre målskillnad.

Viktiga poäng också för Mora, i en mycket målsnål match där uppe i Sundsvall.

Viktiga poäng fortsätter att hovas in

Igår var det dags för Allsvenskans 46:e omgång, förutom för Leksand och Oskarshamn, som har en match mindre spelad. För övriga gick det såhär:

Malmö - Troja 3-1
Borås - Bofors 1-3
Västerås - Almtuna 3-1
Örebro - Sundsvall 4-2
Tingsryd - Södertälje 1-0
Mora - Rögle 1-4

3 mycket, mycket tunga poäng för Rögle, som, även i år, ser ut att komma starkt såhär på slutet. Samtidigt oerhört tungt för Mora, som nu är, precis vad jag skrev senast, 4 poäng eller mer från Playoff. Man står alltjämt kvar på sina 66 poäng, medan Södertälje, nu på 7:e plats, har fortsatt 70. SSK, som lite oväntat åkte på stryk nere i Tingsryd med 1-0, där Tingsryd gjorde det avgörande målet i 2:a perioden.

Malmö tog ytterligare en ganska klar seger hemma mot Troja, som jag nu nog definitivt säger att tågert har gått för. 6 matcher kvar att spela, 10 poäng upp. Det klarar man inte. Goda råd är också dyra för Mora, som som sagt har 4 poäng upp. Så nu gäller det att man börjar vinna.

Tabellen ser nu ut såhär där kring sträcken:
2, Bofors 91p +32
3, Leksand 87p +44
4, Västerås 83p +33
5, Rögle 74p +18
6, Malmö 71p +1
7, Södertälje 70p -7
8, Oskarshamn 69p -2
9, Mora 66p +12
10, Troja 60p -21

Här ska dock, som sagt, kommas ihåg att Leksand och Oskarshamn har en match mindre spelade. De blåvita kan således krypa upp bara 1p bakom Bofors igen vid seger över SSK imorgon. SSK, som dock behöver de poängen oerhört mycket, för nollar man där och Oskarshamn vinner sin 46:e match, då är man plötsligt utanför Playoff, trots att det såg så ljust ut för ett tag sedan.

Elitserien spelade full omgång ikväll och såhär gick det:
HV - Timrå 1-0
Färjestad - Brynäs 4-1
Djurgården - AIK 1-4
Skellefteå - Frölunda 3-6
Luleå - Modo 1-4
Växjö - Linköping 3-2 str

3 blytunga poäng för Modo och AIK, som befester sina slutspelsplatser med 70 resp. 69 poäng. Färjestad har 72 på 6:e plats och Växjö 68 under sträcket. Man har 5 poäng ner till LHC, som i sin tur har 1 poäng ner till Djurgården under sträcket, just nu på kvalserieplats.

Såhär ser det ut:
6, Färjestad 72p -3
7, AIK 70p +11
8, Modo 69p 0
9, Växjö 68p -9
10, Linköping 63p -12
11, Djurgården 62p -19


Det ser med andra ord ut att bli en kamp mellan Djurgården och LHC om vem som undviker kvalserien. 2 storklubbar på senare år, vilka publikfester det kan bli i kvalserien, om drygt en månad! Så, milt sagt, dåliga som Djurgården var idag får man det dock tufft. Man hade visserligen ledningen med 1-0 efter 1:a perioden, men i 2:a rasade det ihop totalt och AIK vände matchen till 3-1 på bara några minuter.

Också Allettorna går vidare och är snart slut. Det var ett tag sedan jag nämnde dem, men såhär har det gått på senaste:

Norra
Asplöven - Kovland 8-1
Kiruna - Örnsköldsvik 5-1
Piteå - Sollefteå 3-0
Björklöven - Östersund 4-1

Kiruna - Piteå 2-1
Asplöven - Björklöven 3-2 str
Östersund - Sollefteå 10-0
Kovland - Örnsköldsvik 3-7

Med endast 1 omgång kvar att spela ser tabellen ut såhär:
1, Kiruna 33p +29
2, Asplöven 26p +35
3, Björklöven 22p +21
4, Östersund 22p +6
5, Piteå 21p +10
6, Sollefteå 12p -28
7, Örnsköldsvik 10p -35
8, Kovland 7p -38

Asplöven och Björklöven har fortfarande den där matchen mindre spelad, men med 2 matcher kvar är båda dessa nog temligen säkra. Vinner Asplöven går man upp på 29 poäng, vinner Björklöven är man uppe på 25. Nej, kampen om den sista platsen står mellan Östersund, som i och med sin kross av Sollefteå med 10-0 passerade Piteå i tabellen. Piteå har dock fortsatt bättre målskillnad, så jag tippar på de 4 lagen från Grupp A i höstas till Playoff, men, då måste Piteå ta fler poäng än Östersund i sista omgången.

Mellan
1, Wings 32p +21
2, Nyköping 30p +27
3, Åker/Strängnäs 25p +15
4, Hudiksvall 24p +13
5, Visby 15p -1
6, Falu IF 11p -19
7, Borlänge 8p -23
8, Hedemora 8p -33

Wings har en match mer spelad än Nyköping, så vinner Nyköping den, mot Visby, så är man åter serieledare.

Resterande lag har spelat 13 matcher och har således 1 match kvar. Vilka som går till Playoff är dock redan klart, för trots att Visby har 2 matcher kvar att spela kan man inte ta igen Hudiksvalls försprång.ganska

Södra
Kallinge - Vimmerby 3-4
Karlskrona - Mariestad 3-2 str
Vita hästen - Kristianstad 3-0
Olofström - Skövde 5-6 str

Skövde - Vimmerby 3-2
Kristianstad - Kallinge 2-4
Karlskrona - Olofström 5-6 SD
Mariestad - Vita hästen 1-4

Riktigt starkt där av Vimmerby att vända mot Kallinge och ta med sig 3 poäng hem där. Sedan lyckades man dock inte hålla i det och Skövde vann hemma i Billingehov med 3.2. Skövde, som snodde poäng i Stålhallen borta mot Olofström i matchen innan, vilket Olofström revanscherade sig för och tog 2 i Telenor arena.

Tabellen ser ut såhär, med 1 match kvar att spela:
1, Vita hästen 25p +33
2, Karlskrona 27p +11
3, Kallinge 24p +18
4, Olofström 23p +4
5, Kristianstad 14p -7
6, Mariestad 13p -12
7, Vimmerby 11p -19
8, Skövde 11p -20

Här är det alltså glasklart vilka 4 som tar sig vidare till Playoff, ni ser själva.

Omändringar i botten av serien

Av Elitserien då. För ikväll spelades full omgång, 6 matcher, i vilka det gick såhär:

Frölunda - Djurgården 2-1
Timrå - Modo 1-2 SD
Linköping - Färjestad 1-0
Växjö - Skellefteå 4-1
AIK - HV 3-4 str
Brynäs - Luleå 3-2 SD

Hockey är inte alltid rättvist. Det fick Färjestad känna på, när man i stort sätt ägde 1:a perioden, men där LHC ändå stod för målet, som också kom att bli det enda för kvällen. Detta, i kombination med att Djurgården, trots en sen redusering borta mot Frölunda, förlorade, innebär att LHC passerar Djurgården i tabellen och petar ner dem på kvalsetieplats igen, densamma som man tog sig upp ifrån i sista omgången innan uppehållet förra veckan, då Sweden hockey games avgjordes, där Sverige också stod som segrare.

I Västernorrlandsderbyt hade Timrå länge ledning och Stefan Riddervall i Timråkassen agerade mur för modoiterna, enda tills i den 3:e perioden, då man lyckades få in kviteringen och sedan också avgöra i sudden. 2 viktiga poäng där för Modo. De innebär nämligen att man fortsatt håller sig kvar på slutspelsplats, trots Växjös mycket fina prestation med 4-1 hemma mot serietrean Skellefteå. Man är uppe på samma poäng som Modo, men med sämre målskillnad än dessa. AIK är fortsatt 7:a med 67 poäng, Färjestad 6:a med 69 och både HV och Frölunda kan vi nästan räkna som klara för slutspel nu. Man har 74 resp. 79 poäng, och alltså 9 resp. 14 poäng ner till Växjö under sträcket, eftersom att båda 2 har bättre målskillnad än Smålänningarna. Det tappar man inte.

Stabilt är bara förnamnet!

Sista matchen innan ett miniuppehåll på drygt en vecka, hemma i Tegera arena, mot ett kämpande och formstarkt Malmö.

Drygt 4200 åskådare var på plats, en ganska dålig publiksiffra. Malmö spelade även i svarta dräkter, vilket man hade gjort under hela sin segersvit, Leksand således i vitt.

Leksand öppnade bäst redan från start och Hurtubise skapade direkt en farlighet framför Pontus Sjögren i Malmökassen. Tim Heed åkte sedan ut och då tog det inte många sekunder innan Gabbe Karlsson fick en smörpass av Bergenström i slottet och slog in 1-0 till hemmalaget!

Leksand fortsatte att vara det bättre laget och man avstyrde enkelt Malmös anfallsförsök. Rödhökarna hade inte mycket att komma med. Det var Leksand för nästan hela slanten och man hade flera bra chanser, bl.a. Janohls, som hade varit riktigt bra de senaste matcherna, och Rafl, men Sjögren var tät.

Malmö stack upp då och då och var faktiskt nära några gånger, men udden i anfallen fanns inte där. Leksingarna skapade betydligt farligare lägen, men Sjögren spelade bra och räddade mer eller mindre kvar Malmö i perioden.

Till slut skulle dock även han få kapitulera, när, just det, Martin Janohls, snappade upp en retur från Sjögren och slog in 2-0!

Vi skulle även få se prov på Leksands BP innan perioden var slut. Ett riktigt bra BP, där Malmö inte alls kom in på mål och bara mäktade med några halvfarliga avslut.

2:a perioden öppnades lite jämnare och Malmö fick ytterligare ett PP, när Johan Svedberg åkte ut, men man lyckades inte heller nu skapa några jättefarligheter och Leksand kunde bli fulltaliga och även göra mål. Martin Janohls, återigen, fick en fin pass av Rafl och slog in 3-0 bakom Sjögren i Malmökassen!

Knappa minuten senare var det dags igen. Mads Bödker drog iväg ett skott, som Mark Hurtubise snappade upp returen på och slog in 4-0!

Malmö tog timeout och gjorde ett målvaktsbyte. Ut med Sjögren, in med Toivonen, men vad hjälpte det när Michael Raffl fick pass direkt på tek av Blomqvist, snurrade upp en Malmöback på läktaren och slog in 5-0 bakom Toivonen! Vilken fest!

Malmö skulle dock få ett fint läge att, i alla fall, ta sig in lite i matchen igen, när det blev lite bråk och först 2 lekingar och en malmöit åkte ut och sedan, några sekunder senare, ytterligare en leksing, vilket gav spel 5 mot 3 för Malmö i nästan 2 minuter. Leksandsboxen var dock mycket stabil och Malmö kom inte till några vidare avslut, trots att man snurrade på ganska bra.

Leksand fick även de powerplay mot slutet av perioden, men inte heller de lyckades skapa några större farligheter, trots en hel del snurr nere hos Toivonen.

Sista perioden började lite jämnare, men det var återigen Leksand som stod för målen, denna gången var det Lucas Sandström som kunde slå in 6-0 för Leksand! Släkten är värst, säger man inte så? Lucas var ju i malmö så sent som förra säsongen.

Efter målet kändes det mest som att matchen spelades av. Leksingarna höll rent framför Hanses och gjorde det man skulle, inte mer än så. Malmöiterna försökte så klart gå framåt, men ligger man under med 6 mål i sista perioden är det inte s ålätt att hålla ångan uppe. Man försökte dock, men lyckades inte få hål på Erik Hanses i Leksandskassen, som därmed höll ytterligare en nolla den här säsongen och dessutom såg till att bidra till att Leksand plockade 3 mycket, mycket viktiga poäng i kampen om direktplatserna!

I övriga matcher gick det såhär:
Oskarshamn - Tingsryd 1-2 SD
Södertälje - Västerås 1-3
Bofors - Mora 3-1
Almtuna - Borås 3-2
Rögle - Örebro 3-2
Sundsvall - Troja 5-2

Oskarshamn tappade 2 viktiga poäng hemma i Arena Osskarshamn. det har man inte råd med om man ska knipa en playoffplats.

Leksand spelade sin match redan förra måndagen, men i och med det var man uppe på 2:a plats i tabellen ett tag, men Bofors lyckades tidigare ikväll vända hemma mot Mora och ta 3 poäng, vilket gör att man återigen är uppe på 2:a plats, 1 poäng före Leksand.

Frågan är dock nu om inte tåget har gått för Troja. Man hade 0-2 på Sundsvall, som dock gick ut och gjorde en grym 2:a-period, som man vann med 4-0. Riktigt starkt och man ger inte upp kampen om att möjligtvis hålla sig kvar i Allsvenskan utan att behöva spela kvalserie neråt.

Även Borås var nära poäng i Gränbyhallen, trots hyfsat stor Almtunadominans, men hemmalaget var aningen för starka för Borås, som fick se sig besegrade med 3-2.
Omgångens vinnare blir nog ändå Bofors och Rögle, som vänder 0-2 till 3-2 mot serieledande Örebro. Därmed är man uppe på 71 poäng och tar 2 steg upp i tabellen, förbi Oskarshamn och SSK . SSK, som står kvar på sina 70, och Oskarshamn som trots allt hänger sig kvar ovanför sträcket med sina 69 poäng. Under sträcket har vi Malmö på 68, Mora på 66 och Troja på 60. Med 21 poäng kvar att slåss om ser läget inte så ljust ut för Troja. Inte heller för Mora, som snart måste börja vinna, om man inte ska hamn 4 poäng eller mer ffrån playoff. Det är viktiga matcher som stundar...


7 poäng före!

Inte många matcher återstod när Leksand gästade Tingsryd. Man fick också en kanonstart när Johan Ryno slog in 1-0 efter bara 41 sekunder!

Tingsryd var dock inte chanslösa. Dustin Johner såg till att Jens Holmström, som återigen fick chansen, fick göra sina 1:a ingripanden i matchen. Det var dock inga större farligheter, vilket inte heller Leksand lyckades med. Med andra ord var det ganska avslaget. Målet där i början tycktes vara ett turmål. Dock ett mål. Ett viktigt sådant.

Det var ganska måga skott från båda håll under den 1:a perioden, men inga större farligheter. Leksand såg dock hetast ut, men Zajkowski gjorde det bra, liksom Jens Holmström, som höll nollan så långt.

De blåvita skulle även få ett jätteläge mot slutet av perioden, när först Viktor Rolin-Karlsson åkte ut och sedan Mueller. Man lyckades dock inte utnytja 5 mot 3-läget och gick till pausvila med 0-1 på tavlan.

Inte heller i 2:a lyckades man utnytja slutet av samma PP. Istället kunde Mueller, direkt från utvisningsbåset, få tag i pucken, komma fri med Holmström och snyggt slå in den i nät. Det var utjämnat.

Tingsryd pressade sedan på ganska bra, men Leksandsförsvaret gjorde det bra.

Det skulle dock hetta till litegrann, med 2 dubbelutvisningar, först på Tobias Forsberg och Ovesson och sedan på Timander och Robin Jacobsson. Strax därefter kunde även Tingsryd ta ledningen, när Dustin Johner slog in returen från Holmström, 2-1 till hemmalaget.

Tingsryd fortsatte att vara det starkare laget, men Leksand fick ett fint läge när man drabbades av en utvisning. De blåvita lyckades dock inte alls med powerplayet, som tycktes ha låst sig totalt. Det fungerade inte alls och Tingsryd kunde enkelt klara av det. Faktum var att det mesta tycktes låsa sig i den 2:a perioden. Man gjorde onödiga misstag och åkte dessutom på ett lagstraff för to many players. Tingryd lyckades dock inte skapa något av det och ställningen 2-1 stod sig efter den 2:a perren, där Tingsryd allts åhade vänt 0-1 till ledning 2-1.

Tingsryd öppnade även den sista perioden bäst, men det var Leksand som stod för målen, när Martin Janohls, återigen, tryckte in en kasse, precis som senast mot Västerås, 2-2!

Efter det tog Leksand över litegrann. Man skapade flera fina chanser framför Zajkowski, men denne var tät och 2-2 stod sig alltjämt.

Trots ett PP för Tingsryd lyckades man inte skapa nämnvärt och Martin Janohls var sedan ett stolpskott ifrån att vända matchen igen och ge Leksand 3-2. Dock inget där och 2-2 stod sig perioden ut.

Förlängning alltså. En svängig sådan, där båda lagen skapade bra chanser, Leksand kanske något hetare. Dock inga mål, trots att Tingsryd satsade allt och tog timeout med 9 sekunder kvar att spela med en tekning nere i Leksandzonen. Leksingarna redde dock ut det och straffar väntade.

Patrik Hersley lade 1:a för Leksand och satte den snyggt i nät bakom Zajkowski.
Tingsryd missade sin 1:a och Ryno satte Leksands 2:A.
Pressen låg alltså på Dustin Johner, som dock missade, vilket innebar att Leksand tog 2 mycket viktiga poäng i kampen om en direktplats!

I övriga matcher gick det såhär:
Borås - Södertälje 4-1
Troja - Rögle 3-6
Malmö - Sundsvall 2-1
Västerås - Oskarshamn 1-4
Mora - Almtuna 3-4
Örebro - Bofors 2-1 SD

Grym seger där av Borås, som tae sin 2:a raka 4-1-seger. 1-4 i onsdags mot Oskarshamn och nu 4-1 mot Södertälje, 2 lag som i allra högsta grad är involverade i sträckstriden. Ruskigt starkt av Borås, som nu har 8-2 (+6) på de 2 senaste matcherna. Inte illa!

Almtuna vänder borta mot Mora och snor med sig alla 3 poäng hem till Uppsala. Tungt för Mora.

Omgångens segrare måste vara Skånelagen, Malmö, som återigen vinner, och Rögle, som revanscherar sig från onsdagens match hemma mot Sundsvall.

Tabellen ser nu ut såhär:
5, Södertälje 70p -4
6, Rögle 68p +14
7, Malmö 68p +5
8, Oskarshamn 68p -1
9, Mora 66p +17
10, Troja 60p -16

Mora rasar alltså från 6:e till 9:e plats i och med att både Rögle, Malmö och Oskarshamn tog 3 poäng. SSK ligger kvar på 5:e plats, trots förlusten och Troja börjar nog se tåget gå nu. Det är 8 matcher kvar att spela och man är nu 8 poäng från playoff, 9 om vi ska vara noga, eftersom att de har sämre målskillnad än de övriga lagen där ovanför. Mora har däremot bäst målskillnad av dessa lag och har därmed bara 2p upp till 6:e plats igen, 4 upp till 5:e. Starkt också av Malmö, där det såg så möekt ut för ett tag sedan, nu återigen klättra upp på playoffplats och jag tror man kommer stanna där, om formen håller i sig. Mitt tips just i detta nu är att SSK, Malmö och Oskarshamn tar de där platserna. Jag tror Rögle missar. Man känns för ojämna, vilket även gäller Mora. But, let us see.

Gurkkross!

En mycket, mycket viktig match i Tegera arena. Leksand, på 3:e plats, 2 poäng före 4:an Västerås. Vid seger för de blåvita skulle de alltså skilja 5 poäng ner till Västerås på andra sidan sträcket, vid förlust skulle man själva halka ner under det där sträcket.

Det var bortalaget som öppnade bäst, men Hanses var tät. Leksandsförsvaret såg lite virriga ut och Västerås var nära ett friläge, men det avstyrdes dock. Man skulle doxk få PP, när Mads Bödker åkte ut för de blåvita.

Leksands box var dock, som oftast under den här säsongen, mycket bra och man klarade av det utan några större problem. Man var t.o.m. själva nära på att ta ledningen, men Sperrle i Västeråskassen var tät. Istället var det just Västerås som skulle ta ledningen, genom den så omtalade och oerhört duktiga duon bestående av William Karlsson och Broc Little. 1-0 till Västerås.

Leksand replikerade dock snabbt. Knappa minuten senare smällde Martin Janohls in 1-1 bakom en chanslös Sperrle!

Västerås fortsatte dock att behålla trycket och skulle återigen ta ledningen några minuter senare, återigen genom kedjan med Karlsson och Little, men nu var det tredjelänken i den kedjan som stod för målet, A.Strömberg, 2-1 till Västerås.

Leksand ryckte dock upp sig mot periodens slut och hade flera bra lägen, bl.a. 2 fina lägen i slottet när man fick spela PP, men Sperrle var i vägen och trots detta så var det Västerås som var närmst ett ytterligare mål, när man träffade stolpen.

Leksand fortsatte dock piggt i 2:a perioden och skapade fortsatt fina lägen framför Sperrle, men denne var med på noterna och plockade varje skott. Istället var det, återigen, Västerås som stod för målen, när man drygt 5 minuter in i perioden utökade sin ledning till 3-1.

Det såg mörkt ut och Hanses såg lite darrig ut i mål.

Bara 43 sekunder senare skulle dock återigen Leksand komma med en snabb redusering, denna gången genom Jens Bergenström, som snyggt tryckte in 2-3 bakom Sperrle i Västeråskassen!

Västerås såg dock fortsatt hetare ut och leksingarna kom inte riktigt till lägen. Man fick dock läge i Powerplay och denna gången gick det bättre. Martin Janohls kunde göra sitt 2:a mål för matchen, när han såg till att det stod 3-3 på tavlan, med knappt 7 minuter kvar av 2:a perren!

Man var sedan ytterligare nära mål, återigen i BP, men Sperrle var med på den och ställningen stod sig.

Västerås hade också de bra chanser och Hanses fick bl.a. göra en snygg dubbelräddning när han höll pucken borta från mål. Han hade spelat upp sig och var en bidragande orsak till att det stod 3-3 på tavlan efter 2 spelade perioder.

Inledningen av sista perioden var ganska jämn, inga större farligheter åt något av hållen, men efter 2:29 kunde Ken-André Olimb se till att det var hemmaledning för 1:a gången i matchen, 4-3!

Nu lossnade det rejält för de blåvita. Om det var de som var bra, eller om Västerås föll ihop totalt vet jag inte, men bara 56 sekunder senare kunde Michael Rafl utöka Leksandsledningen till 5-3!

Västerås tog timeout, för något var man tvungna att göra. Det verkade hjälpa litegrann, för Broc Little var återigen nära mål, men Hanses hade spelat upp sig rejält och var stabil i mål.

Det var fortsatt Leksand som höll i taktpinnen och det rejält. 6-3 skulle också komma, Jens Bergenströms 2:a mål för kvällen!

28 sekunder senare var det dags igen. Sperrle hann dock göra en räddning däremellan, men Martin Janohls 3:e mål för kvällen, Leksands 7:E, kunde han inte göra något åt, 7-3!

Hemmalaget hade lekstuga och fick också powerplay, när Kinisjärvi åkte ut 2+2 för Västerås. Till en början hade man lite svårt att etablera tryck, västeråsarna försvarade sig bra, men så fick Filip forsberg iväg ett klockrent skott och det var 8-3 till Leksand! 8-3!

Matchen var naturligtvis körd och man spelade mest bara av den, även om det var knappt 9 minuter kvar att spela. Leksingarna kontrollerade det hela bra och inte ens ett tröstmål fick Gurkorna till när Leksand åkte på en utvisning mot slutet.

8-3 skrevs alltså slutresultatet till, efter en oerhört stark sistaperiod som man vinner med 5-0! Årets seger kan mycket väl vara ett faktum.

I övriga matcher gick det såhär:
Bofors - Troja 6-3
Rögle - Sundsvall 3-6
Tingsryd - Malmö 0-3
Oskarshamn - Borås 1-4
Almtuna - Örebro 2-3 SD
Södertälje - Mora 5-4

Starkt av SSK där, i en väldigt svängig match, där Mora hade greppet, men där SSK tog tillbaka matchen, inför en riktigt bra publiksiffra i Axa Sports center.

Riktigt, riktigt starkt av både Borås och Sundsvall, i de matcherna jag trodde poängen var mer eller mindre givna för Oskarshamn och Rögle. Nu blev det inte så och de, tillsammans med Mora, blev omgångens förlorare. Vinnarna blev SSK och Malmö, som nu hakar på det där riktigt bra och har en riktigt bra chans.

De viktiga matcherna avlöser varandra

Ikävll är det Hockeyallsvenskans tur igen. 6 matcher spelas och det är enligt följande:

Bofors - Troja
Leksand - Västerås
Södertälje - Mora
Oskarshamn - Borås
Tingsryd - Malmö
Rögle - Sundsvall

Vissa matcher känns mer givna än andra, men man ska aldrig säga aldrig.

Oskarshamn tar med stor sannolikhet poäng hemma mot Borås. Sedan blir det jämnare. Rögle bör ta en 3:a hemma mot Sundsvall även de, men kan Troja utmana Bofors? Ja, jag tror faktiskt man kan det. Med tanke på Bofors form på senaste tiden, bortsett från senast uppe i Sundsvall, så har man nog ganska stora chanser till det. Förövrigt 2 lag som båda höll nollan i senaste omgången, Trojas insats kanske något mer uppseendeväckande än Bofors, men Bofors insats ska inte förringas.

Leksand - Västerås blir en oerhört viktig match. Vinner Leksand är man 6 poäng före Västerås igen och dessutom, om nu Troja lyckas med bedriften att slå Bofors, uppe på 2:a plats i tabellen. Vinner Västerås är man däremot förbi Leksand och uppe på 3:e plats igen. Med andra ord, en riktig sexpoängsmatch!

Södertälje - Mora är också en intressant batalj. 2 av seriens mest formstarka lag, där SSK har hemmafördel, men där jag ändå tror att Mora har en bra chans att ta poäng.

Detta blir spännande!

RSS 2.0