Krigarseger!!!

Sista matchen för år 2016 spelades ikväll och det var Färjestad som gästade Tegera arena. 3:e mötet med färjestad den här säsongen, färjestad har vunnit båda de tidigare mötena, men i båda matcherna har Leksand varit bra med och hade lika gärna kunnat vinna båda två.

Här var det en fräjdig inledning av matchen med flera målchanser. Leksand fick också ett tidigt powerplay, men det klarade Färjestad av och det fortsattes att skapa chanser och Leksand fick ännu ett powerplay, men nej, powerplay och Leksand är fortfarande ingen bra kombinaion och har inte varit så på hela hösten. Man fick inte till det, färjestad försvarade sig riktigt bra, men chanser, det skapade Leksand ändå, mest i spel 5 mot 5, och man hade bl.a. ett skott i stolpen, men inga mål och det var 0-0 efter den 1:a perioden.

Inledningen av 2:a perioden var lite mer avvaktande, men Leksand fick ännu ett powerplay och de chanserna måste man ju ta, men inte heller nu lyckades man få in pucken i nät bakom Haugen, även om det var nära vid något enstaka tillfälle, bl.a. ett skott som knappt ens var ett skott, men som höll på att ställa Haugen. Han klarade dock det och Färjestad klarade av boxplayet. Även ett 4:e boxplay klarade man av när Färjestad återigen drog på sig en utvisning, men som sagt, powerplay och Leksand är ingen lyckad kombination just nu.

Powerplay och Färjestad var inte heller någon lyckad kombination den här kvällen, för inte heller när bortalaget fick chansen i spel 5 mot 4, 2 gånger om, blev det mål och det var fortfarande 0-0 efter 2 spelade perioder.

Det kändes mer och mer som att det här skulle bli en match där ett misstag eller en tillfällighet skulle avgöra det hela och det blev också lite tveksamt när Färjestad tog ledningen med 0-1 efter en tilltrasslad situation i 3:e perioden, där Atte Engren var ur position och där publiken efteråt protesterade högljutt, men mål blev det och det var 0-1.

Med tanke på Leksands ineffektivitet kändes det som att nästa mål skulle bli väldigt viktigt och avgörande, 0-2 och uppförsbacken skulle bli väldigt brant, men 1-1, så skulle det bli match igen och än återstod det mycket tid, över 12 minuter.

Johan Ryno var det förövrigt som gjorde 0-1 för Färjestad, med ett förflutet i Leksand, och några minuter efter Färjestads kvittering var det Johan Olofsson, tidigare i Färjestad, som trampade sig in i offensiv zon och med ett rappt handledsskott satt kvitteringen i nät bakom Lars haugen och arenan exploderade i jubel och en fantastisk stämning.

Leksand fick därefter ännu en chans i powerplay, den 5:e för kvällen, men inte heller nu lyckades man få in pucken i nät bakom Haugen. Det är bedrövligt dåligt, men efter powerplayet var det ändå jesper Ollas som satte 2-1 för Leksand och ljudvolymen ökade ännu mer i arenan, + att 3-1 var väldigt nära kort efter målet, men det var 2-1 och det var 5 minuter kvar att spela.

5 oerhört svettiga minuter, 5 minuter där Leksand fick ännu ett powerplay när Färjestad hade plockat målvakten, Ryno hakade en leksing som annars hade gjort 3-1 i öppen kasse. Färjestad tog också timeout och försökte allt, men lyckades inte och efter mycket om och men kunde Leksand vinna matchen med 2-1, en riktig krigarseger!

En oerhört skön seger!
Fruktansvärt skönt att avsluta året med en vinst.
Det satt långt inne, men efter den tveksamma insatsen mot Luleå studsar Atte Engren tillbaka här och gör en riktigt stabil insats och hela laget krigar verkligen för den här segern!

4 poäng på de här 3 mellandagsmatcherna är ändå helt okej tycker jag.
Med lite mer flyt hade det kunnat vara 6, kanske t.o.m. 8, men 4 är inte illa och det är såå viktiga poäng i jakten på lagen där över sträcket!

Sist men inte minst, Leksand lämnar återigen jumboplatsen och är nu 2 poäng före Rögle, som fick med sig 1 poäng ikväll, och bara 4 poäng bakom Örebro, som nu är närmsta lag över sträcket, i och med att Djurgården lite överraskande slog Frölunda med 3-2 och Örebro krossades med 6-0 nere i Malmö. Ett Malmö som är nästa motståndare för Leksand, om drygt en vecka, lördag 6 januari.

Kvällens samtliga resultat:
Leksand - färjestad 2-1
Djurgården - Frölunda 3-2
Karlskrona - Rögle 3-2 SD
Malmö - Örebro 6-0
Växjö - Skellefteå 5-2
Luleå - Brynäs 0-4
Linköping - HV71 0-1 SD

Djurgården firade 125 år, men motståndet var svårast tänkbara när serieledande Frölunda stod för motståndet. Det var dock Djurgården, i sina specialdesignade tröjor kvällen till ära, som tog ledningen. Frölunda hade dock det mesta av spelet, snurrade på ganska ordentligt nere runt Tellqvist i Djurgårdskassen och till slut fick man också in kvitteringen. Sedan gjorde Djurgården 2-1 i powerplay i 2:a perioden och Patrik Lund satte också 3-1 för hemmalaget. I 3:e perioden kröp dock Frölunda närmre när Nicklas Lasu gjorde 3-2, men närmre än så kom man inte den här gången och de 13 189 åskådarna i Globen jublade ordentligt efter slutsignalen. En seger som alltså innebär att man klättrar förbi Örebro i tabellen och nu är 5 poäng före Leksand under sträcket.

Örebro hade däremot ingen lyckad afton. det var Malmö för hela slanten. Man öppnade matchen bäst och firma Filppula/Komarek var oerhört nära 1-0, när man missade mer eller mindre öppet mål, men det blev inget mål den gången. Det blev det istället lite senare, när man fick powerplay. då var det Rhett Rakhshani som gjorde det och kort senare fic ändå Komarek sitt mål när han ökade på till 2-0. 3-0 kom sedan 30 sekunder in i 2:a perioden när Frederik Storm smällde in den i nät bakom Hudasek. Malmö var helt överlägsna och Erik Forssell satte 2 minuter senare 4-0 och då fick Julius Hudasek nog och Axel Brage klev in mellan stolparna istället. Det gav tillfällig effekt för Örebro, men innan den 2:a perioden var över hade Malmö ändå gjort 5-0 och i 3:e perioden kom också 6-0.

Med 19 sekunder kvar av 1:a perioden kunde Karlskrona ta ledningen mot Rögle, men drygt 6 minuter in i 2:a perioden var det kvitterat för Rögle, när Bryan Lerg satte sitt 12:e mål för säsongen. Det var jämnt och Rögle var egentligen bättre, men till slut var det ändå Karlskrona som gjorde mål när Niklas Arell gjorde 2-1 med 8 minuter kvar att spela. Ett skott som Anders Lindbäck kanske borde ha tagit. Det blev dock inte matchavgörande, för Honken stod för en enorm tavla när han släppte in 2-2 från rödlinjen, alltså från mittzon. Snacka om tavla och otroligt snöpligt för KHK, men kanske ändå rättvist sett till matchen.

Joel Lassinantti var ju nära på att slå rekord i hållen nolla förra matchen mot Frölunda, men ramlade på mållinjen. Här fick han en mardrömsstart och Jesper Jensen slog in 0-1 efter 01:01 och bara 49 ssekunder senare ökade Johan alsén på till 0-2. Luleå lyckades stoppa blödningen lite temporärt, men till slut gjorde ändå Brynäs 0-3 och det såg väldigt, väldigt tungt ut för luleå. Matchen slutade 0-4 och det var inget snack om saken.

Växjö körde över Skellefteå och hade 5-0 innan SAIK reducerade 2 gånger om. Närmre än så kom man dock inte och Växjö vann övertygande med 5-2. Både Växjö och Brynäs tar därmed in 3 poäng på serieledande Frölunda, som dock ändå leder serien med 9 poäng.

Modo firar nyår över sträcket

Nu är Modo över sträcket. Efter 3-1 borta mot Oskarshamn igår klättrar man äntligen upp över det där sträcket och jo, jag tror faktiskt man kommer att klara en topp 8-placering i slutänden, även om det kommer bli kämpigt, för jag tror inte att det kommer vara några större marginaler, men nu är man iaf där och näst på tur sstår Södertälje, som tog en tung skalp igår, när Västervik besegrades med 4-1. Grymt starkt av Södertälje och Västervik missade därmed chansen att krypa närmre Bofors i toppen, eftersom att BIK också förlorade, 2-4 nere i Malmö, när Pantern vann och fortsätter att vinna och nu faktiskt bara är 2 poäng bakom både Västervik och Tingsryd på 3:e plats.

Gårdagens och dagens samtliga resultat:
Oskarshamn - Modo 1-3
Pantern - Bofors 4-2
Södertälje - Västervik 4-1
Västerås - Timrå 1-3
Mora - Almtuna 4-3

Södertälje blir stora vinnare där i botten, eftersom att både Västerås och Almtuna förlorade, Almtuna efter en riktig rysare, när Mora hade 2-0, men där Almtuna hämtade ikapp till 2-2, där Mora gjorde 3-2, men där Almtuna kvitterade igen, 4 minuter från slutet. Ändå fick man inte med sig några poäng, för 2 minuter från slutet satte Mathias Bromé 4-3 för Mora. Det innebär att det bara är 5 poäng upp till Almtuna nu för Södertälje och att Västerås fortfarande har 10 poäng upp för att undvika kval. Nej, det vill sig inte för VIK och här blev det en ny förlust och som jag skrev senast så finns det ingenting som tyder på att man ska vända det här. Nu sviker t.o.m. publiken. Tror ABB arena rymmer drygt 5000 åskådare. Ikväll var det 2 198 personer på plats. Nej, jag vet faktiskt inte vad Västerås ska göra, men någonting måste göras. Man skulle behöva värva spelare på alla positioner känns det som. Både en målvakt, någon back och en eller ett par målskyttar, men det finns inga pengar att göra några större utsvävningar för. Man har helt enkelt det material man har. Ett tränarbyte kanske vore på sin plats, för Appelgren har väl inte direkt lyckats vända Västeråsskutan sedan han tog över förra vintern...

Västerås kris blir allt djupare...

Västerås kris blir allt djupare. Ikväll spelade man en enormt viktig sträckmatch mot laget närmast över sträcket, nämligen Almtuna. Almtuna, som var 7 poäng före Västerås innan kvällens match. Nu är man 10 före, för man vann till slut med klara 5-2. AIS är fortfarande kvar på 12:e plats med det resultatet, men 10 poäng upp för Västerås, det blir väldigt svårt att ta igen och just nu finns det ingenting, absolut ingenting, som tyder på att det ska vända för VIK, som alltså är på väg rakt ner i kvalserien för att ens hålla sig kvar i Allsvenskan...

Kvällens resultat:
Almtuna - Västerås 5-2
Tingsryd - Vita hästen 4-3 str
AIK - Björklöven 3-2 SD

AIK såg ut att gå mot 3 blytunga poäng när nils Höglander gjorde både sitt 1:a och 2:a mål när AIK ledde med 2-1, men med knappt 6 minuter kvar att spela kvitterade Stefan Andersson för Löven, matchen gick till förlängning, där ändå Cristian Sandberg kunde avgöra för AIK. Man är därmed 1 poäng bakom Vita hästen på 8:e plats. Björklöven håller sig i och med den där poängen fortfarande före Almtuna med 41 poäng. Det är alltså fortfarande bara 2 poäng mellan Hästen på 8:e och Almtuna på 12:e plats. Snacka om getingbo!

Poäng i Skellefteå!

Leksand gästade Skellefteå kraft arena under onsdagen. Skellefteå, som man har haft svårt för under säsongen, förlorade 1-6 hemma i tegera och förlorade 4-1 senast man var uppe. Här fick man dock en kanonstart på matchen, när William Wikman spräckte Jonni Ortios nolla redan efter 3 minuters spel.

Tyvärr blev glädjen kortvarig, för bara minuten senare hade Skellefteå kviterat och innan den 1:a perioden var över hade man också gjort 2-1. Bud Holloway presenterade sig på nytt för hemmapubliken. Senast han gjorde mål i klubben var för 2,5 år sedan.

I 2:a perioden stod Holloway också i fokus, men den här gången i lite mer negativ bemärkelse, för han kladdade lite mycket med pucken i powerplay, Martin Karlsson snappade upp den och kvitterade för Leksand, i boxplay.

Det blev periodens enda mål, trots att Skellefteå vann skotten med 11-9 och hade klart mest av spelet. Leksand och framförallt Henrik Haukeland gjorde det dock riktigt bra.

Haukeland fortsatte att stå i fokus även i 3:e perioden, för där skruvade Skellefteå upp tämpot ännu mer och det var i stort sätt spel mot 1 mål. Man vann också skotten med 13-2 och Henrik Hetta gjorde också till slut 3-2 för hemmalaget, trots haukelands storspel.

Då såg det mörkt ut för Leksand, i synnerhet med den matchbild som var, men man fick chansen i powerplay och tog den. Sondre Olden smällde in 3-3 med 06:07 kvar av matchen.

Sedan krigade, rev och slet man för att klara av att hålla undan tiden ut och det gjorde man. Matchen gick till förlängning och där hade Leksand också ett friläge till att börja med, men Ortio gick segrande ur den bataljen och istället kunde Sebastian Aho avgöra för Skellefteå, helt rättvist sett till matchen. Ändå tycker jag att det här känns lite som en seger. 1 poäng är 1 poäng och det i en match där jag definitivt inte hade räknat med poäng. Samtidigt gick alla andra resultat Leksands väg när både Rögle, Djurgården och Örebro förlorade. Det enda man kan anmärka på är att det var synd att man inte fick med sig bonuspoängen, för då hade man återigen lämnat jumboplatsen. Nu är man fortfarande sist, med sämre målskillnad än vad rögle har.

Kvällens samtliga resultat:
Skellefteå -Leksand 4-3 SD
Rögle - Brynäs 1-3
Karlskrona - Djurgården 3-1
Örebro - Växjö 2-3
HV71 - Malmö 5-3
Frölunda - Luleå 3-1
Färjestad - Linköping 3-0

Anders Lindbäck så ut att hindra Brynäs från att ta 3 poäng, för det stod länge 1-1, men med 02:40 kvar av matchen fick slutligen Oskar Lindblom hål på Lindbäck och sedan satte man 3-1 i öppen kasse. Bra för Leksand, surt för Rögle.

Surt var det också för Örebro, som först helt ologiskt fick med sig 2-2 efter att Växjö dominerat stort och både hade kunnat gjort 3-1 och 4-1 om inte Julius Hudasek hade storspelat. Nu var det istället hans bror, Libor, som gjorde 2-2 till hemmapublikens glädje. Några poäng blev det dock inte ändå för ÖHK, för med drygt 6 minuter kvar att spela satte Liam Reddox 3-2 för Växjö, vilket också blev slutresultatet.

Djurgården vann skotten i alla 3 perioderna mot Karlskrona,men Johannes Jönsson gjorde återigen en grym insats, stannade på 97,44% när han motade 38/39 skott. Grymt!

I Jönköping stod det 3-2 redan efter den 1:a perioden, 3-2 som sedan blev 4-2 och 4-3. Matchen stod sedan och vägde ganska ordentligt. Nästa mål skulle bli väldigt viktigt och det var HV som gjorde det och Malmö inkasserar därmed ännu en förlust och parkerar nu på 9:e plats med sina 45 poäng. Det är visserligen bara 3 poäng upp till HV på 4:e plats, så det är ordentligt jämnt där medllan lag 4-9 i serien.

Joel lassinantti hade chansen att slå rekord i antal minuters hållen nolla. Drygt halvvägs in i matchen mot Frölunda krävdes för att ta alexander Salaks rekord från 2012, men 05:22 in i 2:a perioden gjorde Victor Olofsson 1-0 och kort senare satt också 2-0 i nät bakom honom. Surt för Lassinantti. Så nära, men ändå så långt bort. Frölunda vann också matchen, fortfarandw utan att imponera nämnvärt, men återigen hittar man ändå vägar att vinna matcherna och just nu har man samlat in fantastiska 65 poäng, 2,2 poäng i snitt/match, vilket alltså skulle göra att man slutar på 113 poäng. Inte illa!

Nytt kvalsystem i Hockeyettan

Okej, här kommer lite uppdaterad information om Hockeyettans kval och serier nu till våren. Det har tydligen ändrats en del från förra året.

Förra året spelade lag 1-4 från resp. grundserie allettan efter nyår. Resten av lagen spelade fortsättningsserier.

vinnarna från Allettorna gick direkt till kvalserien, det var Borlänge och Västervik som gjorde det.

Lag 2-5 från Allettorna spelade playoff 1 mot vinnarna i resp. Fortsättningsserie.

Playoff 1 med 8 battles kokades ner till Playoff 2 med 4 battles, där vinnarna möttes i Playoff 3 med 2 battles, varifrån vinnarna gick till kvalserien.

i år ser det lite annorlunda ut.

Lag 1-5 från resp. grundserie spelar nu Allettan.

Resten av lagen spelar fortsättningsserie.

I Allettorna går vinnarna inte direkt till kvalserien, som förra året. Istället spelar vinnaren från Allettan Södra en Hockeyettanfinal mot vinnaren från Allettan Norra i bäst av 3, alltså typ samma sak som den Hockeyallsvenska finalen.

Vinnaren från den bataljen går till kvalserien. Förloraren får spela playoff 3.

Lag 2-3 i Allettorna är direktkvalificerade till playoff 2 och slipper alltså playoff 1.

Lag 4-8 i Allettorna går in redan i playoff 1, där de 10 lagen kompletteras med vinnarna från resp. förkvalsplayoff.

Det här är nytt och jag tror att man har infört det för att minimera det som tidigare kunde gynna lite svagar lag, nämligen att missa Allettan, för att sedan vinna sin fortsättningsserie och därmed gå till playoff, istället för att bli en slagpåse i Allettan och ha spelat klart efter seriens slut.

Så kan man inte göra längre. Nu går nämligen 8/10 från resp. Alletta vidare, som jag skrev ovan, men från fortsättningsserierna är det bara 2 lag som kan nå playoff.

Vinnarna från fortsättningsserie Norra och Östra möts nämligen i bäst av 3. Samma sak med vinnarna från Västra och Södra.

Här är det bara vinnarna från resp. battle som går till playoff 1. Förlorarna får rikta in sig på en ny säsong i Hockeyettan nästa år.

Det går med andra ord alltså inte längre att gå bakvägen till playoff om man är ett lite svagare lag, det blir åtminstone betydligt svårare att göra det, och tabelplaceringen i höstens grundserie blir alltså viktigare, för att ta sig till playoff från fortsättningsserierna kräver nu ett extra steg, samtidigt som det är 80% chans att man får spela någon form av playoff eller kval om man tar sig till Allettan, jämfört med 62,5% förra säsongen, då lag 6-8 hade spelat klart efter Allettans slut.

Playoff 1 spelas alltså mellan lag 4-8 i Allettorna, + vinnarna från resp. förkvalsplayoff.

Här tror jag också att det är nytt att de 6 högst rankade lagen får välja motståndare från de 6 lägst rankade. Så tror jag inte det har varit tidigare. tror de har parats ihop efter ranking tidigare, men nu får de alltså välja.

Från playoff 1 går sedan vinnarna vidare till playoff 2, där de kompletteras med lag 2-3 från Allettorna. Också här får de 5 högst rankade lagen välja motståndare, vilket då alltså borde bli lag 2-3 från Allettorna, + 1 lag från playoff 1, det lag med högst rank därifrån.

Vinnarna går vidare till playoff 3, där dessa 5 lag kompletteras med förloraren från Hockeyettanfinalen mellan vinnarna från resp. Alletta.

Vinnarna från resp. battle gör sedan vinnaren från Hockeyettanfinalen sällskap i kvalserien.

Det är alltså fortfarande 4 lag från Hockeyettan som kommer nå kvalserien, men det blir svårare för lagen från fortsättningsserierna att nå dit och även vinnarna av Allettorna får ett extra steg att ta sig förbi på vägen till kvalserien, nämligen tuffaste konkurenten från den andra Allettan.

Blev ni något klokare?
Man skulle alltså kunna säga att det här systemet liknar det som är i Allsvenskan med en Hockeyallsvensk final, där vinnaren är klar för direktkval och förloraren får möta vinnaren från slutspelsserien i bäst av 3, varifrån vinnaren är klar för direktkval.

Mora vann sträckmatchen

Västervik tog emot Mora inför drygt 2000 åskådare ikväll i en match där vinnaren skulle placera sig över sträcket där i toppen. Västervik låg 2:a innan kvällen, men nu är det Mora som är 2:a, eftersom att man vann matchen med 3-2. Det var dock Västervik som tog en tidig ledning, men Mora kvitterade och med 2 sekunder kvar av 1:a perioden satte man också 2-1. Sedan fick man ett gyllene läge att öka på ledningeen när Västervik åkte på ett matchstraff för en huvudtackling, men trots 5min powerplay lyckades man inte utnytja det och Västervik kunde istället kvittera några minuter efter att man blivit fulltaliga. Till slut var det dock ändå Mora som drog det längsta strået när Kevin Goumas gjorde 3-2 bara några minuter efter Västerviks kvittering. Man missade strax därefter även en straff och Västervik hade fortfarande närkontakt, men Christian Engstrand var fenomenal i kassen och Mora tog med sig alla 3 poäng.

Kvällens 3 resultat:
Västervik - Mora 2-3
Bofors - Oskarshamn 3-2
Timrå - Pantern 1-5

Bofors vinner igen och nu börjar publiken hitta till Nobelhallen också. 3105 åskådare fanns på plats ikväll och man blev inte besvikna. Eller ja, det var kanske ingen bländande hockey från hemmalaets sida, men likt Frölunda i SHL hittar man ändå vägar att vinna matcher på och en viktig kugge i det hjulet stavas Andrew Engelage. Satan så bra han är och trots att IKO vann skotten med 11-2 i 3:e perioden höll BIK alltså undan och vann matchen. Därmed har man nu 7 poäng ner till Västervik under sträcket och det lutar mer och mer åt en Allsvensk finlplats för detta BIK, som jag trodde skulle få kämpa för att undvika negativt kval. Tänk så fel man kan ha...

Tyngre går det däremot fortsatt för Timrå. Ny förlust här och det med klara 5-1 hemma mot Pantern. Jonathan Dahlen, Elias Pettersson och Jens Lööke gör nog väldigt, väldigt stor skillnad och just nu har man det inte lätt i Timrå. Förlusten innebär dessurom att Pantern passerar Timrå i tabellen, med fler gjorda mål, 76 mot 74. Lagen står nämligen på samma poäng och med exakt samma målskillnad.

Lassinantti och målvaktstavlor sänkte Leksand

så var det äntligen dags för match för Leksands del igen. 1:a matchen sedan 10 december, alltså 16 dagar sedan. Ett väldigt långt uppehåll för att vara mitt i serien. Luleå stod för motståndet, det var halsdukens dag i Tegera och det var fullsatt, 7650 åskådare. En härlig annandagshockey väntade med andra ord!

Luleå tog tag i taktpinnen med en gång, fick ett tidigt powerplay, men det klarade leksingarna av. Luleå var dock klart bättre i inledningen av matchen, man styrde och ställde ganska ordentligt, Leksand hade nästan ingenting.

De blåvita spottade dock upp sig ordentligt mot slutet av perioden och var också väldigt nära ett ledningsmål, faktiskt bästa möjligheten i perioden, både genom ett bra powerplay, men framförallt när Jon Knuts bara skulle lägga in pucken i öppen kasse, den var på väg mot mållinjen, men Joel Lassinantti lyckades vispa undan den med plocken, bakom ryggen på sig själv, och det var fortfarande 0-0 efter den 1:a perioden.

Sedan tog Leksand pucken direkt på tek i 2:a perioden, tog sig fram och Jon Knuts skulle återigen bara lägga in pucken i öppen kasse, för Lassinantti var helt borta, men nu prickade stolpen. Istället vände Luleå spelet och Atte Engren stod för en rejäl tavla när han tappade in johan Harjus skott och istället för 1-0 var det hastigt och mindre lustigt för Leksands del 0-1 för Luleå. En rejäl kalldusch alltså. Tyvärr stannade det inte heller där, för dryga minuten senare gjorde Karl Fabricius 0-2, när Engren skulle rensa ut pucken, men slog den rakt i famnen på Fabricius. Återigen en tavla alltså.

Leksand bytte målvakt, men plötsligt såg det väldigt jobbigt ut för hemmalaget, som nog var tvunget att göra nästa mål i matchen. Utanför Dalarna kvitterade både Djurgården och Rögle dessutom i sina matcher, vilket innebar att Leksand där och då återigen var jumbo i tabellen.

Allt på en gång för Leksands del, i negativ bemärkelse alltså, men man försökte och försökte i vilket fall, dock utan utdelning och resultat. Istället gjorde Luleå 0-3 dryga minutan från paus och det var nog tyvärr spiken i kistan, trots att det återstod drygt en period...

Leksand försökte även i 3:e perioden, men nu ville det inte alls. Ingenting fungerade och inte ens när man fick chansen i spel 5 mot 3 i knappa halvminuten fick man hål på Lassinantti. Till slut fick man ändå hål på honom, trodde alla, med 4 minuter kvar av matchen, men inte heller då blev det mål, för det döömdes bort. Pucken var aldrig inne, denn tog i stolpen och ut och sedan blockerades den i målgården av Luleåspelare och Leksand fick med sig ännu ett powerplay. Powerplay har ju inte varit Leksands starka sida och det var det inte nu heller. Luleå slog ifrån sig och gjorde det bra.

Matchen slutade 0-3.
Vet inte riktigt vad jag ska säga om det här.
Det var en sådan där irriterande och frustrerande förlust.
Visst, Luleå var bättre sett till hela matchen, men hade vi satt båda puckarna i öppen kasse, när Lassinantti var helt borta, och kanske t.o.m. träffat några millimeter längre in på stolpskottet där i slutet, och inte släppt in de där billiga målen, då hade det plötsligt stått 3-1 eller 2-1, åtminstone 2-2, istället för 0-3.

Det är små marginaler och på något sätt känns det typiskt för ett bottenlag.
Vi har inte alls marginalerna med oss.

Dessutom kvitterade Djurgården mot Växjö med 1 sekund kvar av matchen och tog därmed poäng.
Rögle var på väg mot 3 poäng i Karlstad, men med 12 sekunder kvar kvitterade Färjestad. Det var bra det, men poängen för Rögle räcker ändå för att passera Leksand på bättre målskillnad och Leksand är därmed alltså sist i tabellen igen...

Dagens samtliga resultat:
Leksand - Luleå 0-3
Djurgården - Växjö 2-3 str
Färjestad - Rögle 3-4 str
Frölunda - Karlskrona 2-1
Örebro - Skellefteå 3-2 str
Malmö - Linköping 1-3
Brynäs - HV71 2-1

Djurgården gjorde det bra i 1:a perioden mot Växjö, men det var ändå bortalaget som tog ledningen, 9 sekunder från paus. Arvid Lundberg vispade iväg ett skott som smet över axeln på Adam Reideborn i Djurgårdenkassen, ett lite konstigt mål som inte såg ut att vara mål, såg ut som att pucken passerade utanför målburen, men det gjorde den inte. Djurgården kvitterade dock knappt 4 minuter in i 2:a perioden, men Växjö återtog ledningen på nytt. Djurgården plockade målvakten mot slutet och fick också utdelning. Med 1 sekund kvar av matchen satt kvitteringen i nät, men på straffar kunde ändå Växjö ta hand om bonuspoängen.

Färjestad dominerade ganska stort i inledningen av matchen mot Rögle, men Rögle spelade upp sig en bit in i 1:a perioden. Trots det var det Färjestad och Björn Svensson som kunde ta ledningen, ett skott som debuterande och högt meriterade målvakten i Rögle, Anders Lindbäck, kanske skulle velat göra om. Jag ska inte säga att det var en tavla, för det var ett lurigt skott från Svensson, men otagbart var det inte. I uppttakten av 2:a perioden svängde matchen dock totalt. Rögle både kviterade och tog ledningen. Först var det Filip Karlsson som smällde in 1-1 och 3 minuter senare var Lars Haugen uppe på läktaren och köpte korv när Bryan Lerg gjorde 2-1 och så kort senare kom också 3-1. Färjestad reducerade innan perioden var slut och i 3:e perioden tryckte man på för en kvittering, som också kom, efter mycket om och men. När man plockade Haugen satt 3-3 i nät bakom lindbäck. Mer än 1 poäng blev det dock inte, för på straffar kunde först både Bryan Lerg och Milan Gulas sätta sina straffar. Sedan följde 4 raka missar, varpå både Lerg och Gulas missade 4:e straffarna. Sebastian Collberg gjorde dock mål för Rögle och Johan Ryno missade. Därmed tog Rögle bonuspoängen och är därmed också förbi Leksand på antal poäng...

I Göteborg var det serieledande Frölunda som tog tag i taktpinnen, men det var Karlskrona som gjorde mål. Efter 16:29 var det Joakim Rodin som gav KHK ledningen. Det blev dock Karlskrona enda mål den här dagen, för Frölunda fick powerplay direkt i 2:a perioden och då small det direkt. casey Wellman smackade in 1-1 för Frölunda. Karlskrona fortsatte att göra det bra, men det var Frölunda som gjorde mål. Man gjorde ingen jätteinsats, precis som mot HV, men ändå hittar man en väg att vinna matchen och 2-1 räckte för att få med sig alla 3 poängen.

Skellefteå tog ledningen i Örebro, men hemmalaget vände till 2-1, vilket också såg ut att bli slutreultatet, men Julius Hudasek stod för en ordentlig tavla när Skellefteå kvitterade till 2-2. Det var en pyck som inte ens var nära att gå i mål, men som han sträckte ut klubban på och styrde i egen kasse. Matchen gick till förlängning och strffar, men där var ändå ÖHK vassare och fick med sig en tung bonuspoäng, tyvärr för Leksands del. Det innebär nämligen att alla bottenlag, utom Leksand, tog poäng idag och att det nu är 1 poäng upp till Rögle, 6 upp till Djurgården och 8 upp till Örebro.

Södertälje lämnar jumboplatsen

Södertälje tightade till bottenstriden i Allsvenskan idag, när man krossade Björklöven uppe i T3 center. Linus Fernström, som har värvats in i Löven för att stärka upp målvaktssidan, fick därmed ingen vidare start i klubben, inte minst som 0-1 kom redan efter 25 sekunder, när Anton Holm gjorde sitt 1:a av 3 mål den här dagen, för SSK ökade på till 0-2 innan Björklöven reducerade bara 28 sekunder senare. I 3:e perioden gjorde Anton holm dock både 1-3 och 1-4 innan Lucas Carlsson fastställde slutresultatet 1-5 för Södertälje. 5 insläppta kassar och en räddningsprocent på 78,26% för Fernström i debuten alltså och Löven har nog bra mycket mer att önska där. För Södertäljes del innebär den här segern att man lämnar jumboplatsen i tabellen. Man är nu 2 poäng före Västerås. VIK har dock 1 match mindre spelad än Södertälje och kan alltså gå om, men i nuläget är Västerås alltså sist.

Dagens 3 resultat:
Björklöven - Södertälje 1-5
Modo - Tingsryd 1-5
Vita hästen - AIK 4-1

Modo såg ut att vara på gång där innan jul, men här åker man på en riktig stjärnsmäll, när Tingsryd vinner med hela 5-1. Man gjorde 1-0 i 1:a perioden och ökade snabbt på till både 2-0 och 3-0 i 3:e perioden. Då byttes Hanses ut och Jonatan Bjurö fick chansen mellan stolparna. Det gav tillfällig effekt, för Modo stoppade blödningen och reducerade med några minuter kvar av perioden, men i 3:e ökade Tingsryd ändå på till 4-1 och sedan gjorde man 5-1 i öppen kasse, när Modo ändå försökte, plockade Bjurö med nästan 5 minuter kvar att spela, men det gick inte och Modo halkar därmed ner utanför slutspelsserieplaceringarna igen, eftersom att Vita hästen imponerade och slog AIK med 4-1. Ett AIK som inte alls får det att stämma. Det är visserligen bara 2 poäng upp till Hästen för AIK, men trots att det är så jämnt har man fortfarande inte varit uppe över sträcket sedan i inledningen av den här serien. Näst på tur är Björklöven som gästar Hovet på onsdag. Det blir också en enormt viktig match för båda lagen, för det vinnande laget har goda chanser att klättra över sträcket, i och med att Hästen möter ett formstarkt Tingsryd borta, vilket inte lär bli någon lätt match för Norrköpingslaget.

Mora hakar på

Efter att Mora slagit Västerås i kvällens enda Allsvenska match så hakar man på Bofors och Västervik i toppen. Man står på samma poäng som Västervik, men med 6 måls sämre målskillnad. På tisdag möts dessutom de båda lagen i Västervik. Snacka om viktig match!

Ikväll var det dock 0-0 efter den 1:a perioden. Mora gjorde dock både 0-1 och 0-2 i 2:a perioden och såg ut att gå mot en säker seger där ett tag, men drygt halvvägs in i matchen både reducerade och kvitterade Västerås på bara några minuter. Matchen stod sedan och vägde, men med 9 minuter kvar att spela tryckte Mora in ledningspucken igen och satte sedan 4-2 i öppen kasse.

Det innebär som sagt att Mora hakar på toppduon, medan Västerås missade chansen att krypa närmre Almtuna över det nedre kvalsträcket och man är fortfarande 7 poäng bakom Uppsalaklubben.

Resultat:
Västerås - Mora 2-4

Två raka för Modo

För några veckor sedan var Modo nere under det nedre kvalsträcket, på 13:e plats. Nu är man uppe på 8:e plats, över slutspelsseriesträcket, med 41 poäng. detta efter 3-2 mot Almtuna, där man såg ut att gå mot 3 säkra poäng när man hade 3-0, men Almtuna krigade sig tillbaka in i matchen och var inte långt från en kvitering, men Modo höll undan och tog 3 poäng. Det gjorde man också igår, när Erik Hanses höll nollan på Hovet inför en av säsongens bästa publiksiffror där för AIK's del, 5206 åskådare. Majoriteten av dem var så klart svartgula, men de fick inte se några hemmamål och Modo har därmed alltså klättrat förbi Björklöven, som förlorade stort mot Västervik, just AIK, Vita hästen och Almtuna, som åkte på ännu en förlust igår, nu borta mot Pantern, och nu är 12:a i tabellen. Det är dock 7 poäng ner till Västerås under sträcket, så än så länge är det ingen fara på taket för Upsalalagets del, men indragna i den där striden är man definitivt. Frågan är bara om Västerås eller Södertälje kan knapra in det där försprånget och blanda sig i det där också, eller om man börjar cementeras där i botten? SSK tog iaf 2 grymt viktiga poäng när man slog Hästen på straffar, efter att Lucas Carlsson både satt Södertäljes 2:a och 4:e straff och därmed avgjorde matchen.

Veckans alla resultat i Hockeyallsvenskan:
Modo - Almtuna 3-2
AIK - Modo 0-2
Pantern - Almtuna 4-2
Pantern - Vita hästen 1-3
Södertälje - Vita hästen 3-2 str
Timrå - Oskarshamn 1-3
Tingsryd - Bofiors 3-1
Björklöven - Västervik 1-5

Tingsryd tog en lite överraskande seger när man vände 0-1 till 3-1, sista målet i öppen kasse, mot serieledande Bofors, som har haft ett enormt flow de senaste matcherna och bara vunnit och vunnit. Nu tog det dock stopp och tingsryd blandar sig därmed i den där toppstriden igen, efter att man hade en dipp för några veckor sedan och var nere på 8:e plats och vände. Nu är man 5:a, men har samma poäng, 49, som 4:an Timrå, som återigen förlorade och som kanske lider mer brist av att Jonathan Dahlen och Elias Pettersson är iväg och ska spela JVM nu än vad folk trodde innan. Tungt har man det nu i vilket fall och eftersom att Västervik också vann så är det 5 poäng upp till just Västervik över sträcket, som jagar BIK i toppen, 4 poäng före Västervik i nuläget.

Karlskrona stod för en grym vändning

Leksand har ju inte spelat någon match sedan Djurgården på Hovet 10 december, men många andra lag har varit i farten nu under uppehållet och 2 av dessa är Brynäs och Karlskrona. Där såg Brynäs ut att gå mot en stabil seger, för man hade 2-0 efter den 1:a perioden och gjorde 3-1 drygt 3 minuter in i 3:e perioden, men sedan kom en av säsongens häftigaste vändningar, för på 05:06 hade Karlskrona vänt 3-1 till 3-4. Jimmy Andersson smackaade dit 3-2, Marcus Paulsson satte kvitteringen och Joel Kellman 3-4. Sedan höll man undan och Alexander Bergström satte spiken i kistan med 3-5 i öppen kasse. Snygg vändning av KHK och snacka om att Brynäs blev blåsta på konfekten.

Samtliga matcher under uppehållet:
Brynäs - Karlskrona 3-5
Malmö - Skellefteå 0-3
Skellefteå - Malmö 3-0
Linköping - Växjö 1-4
Färjestad - Örebro 6-4
Frölunda - HV71 2-1

Skellefteå och Malmö har inte spelat back 2 back, meen de har mötts 2 gånger, först 11 december och sedan nu igår. Båda matcherna vann Skellefteå med 3-0 och Jonni Ortio har alltså hållt nollan 2 matcher i rad och totalt räddat 68 skott, utan att släppa in ett enda mål. Han är på väg att verkligen hitta formen. Jag var inte supeerimponerad av honom i början, men wow, där kan SAIK ha gjort ett riktigt gulddrag, samtidigt som Oskar Möller, Jocke Lindström och nu också Bud Holloway, som har återvänt till det lag han tog 2 SM-guld med 2013 och 2014, har börjat trampa igång ordentligt. I och med det är SAIK också på väg att lyfta i tabellen, för i och med de här båda trepoängarna så tog man sig dels förbi just Malmö, men även Karlskrona, HV och LHC i tabellen, upp på 4:e plats, dessutom med 1 match mindre spelad än Växjö på 3:e. Vid seger där så går man upp på samma antal poäng som Växjö, 48. 48 har också Brynäs på 2:a plats, men man har också 1 match mindre spelad än Växjö och Frölunda i topp, men Frölunda är 9 poäng före Brynäs, så man leder serien ganska klart och även om man inte imponerade jättemycket mot HV så lyckades man ändå vinna matchen, trots att det var HV som dominerade ganska stort, särskilt i 2:a perioden, där man vann skotten med 18-5, men Johan Gustafsson var enorm i kassen och släppte inte ett enda skott förbi sig där.

För Örebro ser det värre ut och det är närmre ner till Leksand under sträcket än vad det är upp till Luleå över playinsträcket. Det är 8 upp till Luleå och 6 ner till Leksand och det finns inte mycket som tyder på att det ska vända för ÖHK i nuläget, så jag tror nog att man kommer få kriga där nere i botten. Nästa match, på annandagen, har man dessutom Skellefteå hemma och med Skellefteås form så lär det inte bli någon lätt match för Örebro. Leksand har Luleå hemma, Djurgården tar emot Växjö och Rögle gästar Karlstad. tuffa matcher för alla bottenlag, så klart, men på förhand skulle jag nog säga att Örebro har den tuffaste uppgiften där.

Klart för Allettorna och fortsättninsserierna i Hockeyettan

Nu är hockeyettornas grundserier färdigspelade och det är klart för Allettorna och fortsättningsserierna efter jul och nyår. Precis som förra året är det de 5 främsta i resp. grupp som spelar Allettan till våren, resten spelar fortsättningsserie.

Vi tar det från norr till söder och börjar alltså med Hockeyettan Norra.

Hockeyettan Norra

1, Östersund 51p +55
2, Piteå 51p +40
3, Sundsvall 50p +56
4, Asplöven 49p +51
5, Kalix 44p +7
6, Örnsköldsvik 41p +31
7, Kiruna 31p +16
8, Vännäs 20p -46
9, Brunflo 19p -50
10, Teg 18p -41
11, Sollefteå 12p -61
12, SK Lejon 10p -58

Vi kan väl säga att Norra serien har blivit tuffare sedan förra säsongen, eftersom att både Asplöven och Sundsvall har kommit tillbaka, men trots det är det Östersund som vinner serien före Piteå, precis som förra året. Sedan har vi Sundsvall och Asplöven 3:a och 4:a och så kniper Kalix den sista Allettanplatsen, 3 poäng före Örnsköldsvik. Det avgjordes i de sista omgångarna, när Kalix slog Asplöven borta med 3-4 och tog 1 poäng hemma mot Piteå. stark avslutning av Kalix, samtidigt som Örnsköldsvik förlorade med 0-1 hemma mot Sundsvall och 5-2 borta mot Östersumd. Där passerade kalix och Örnsköldsvik, tillsammans med Kiruna, som båda tog sig till Allettan förra året, lär vara stora favoriter i fortsättningsserien sen till våren.

Serien är också jämnare än förra säsongen. Då vann Östersund på 58 poäng och i botten hade vi AIK hockey Härnösand på 6 poäng. I år vinner Östersund med 51 poäng och sist är SK Lejon med 10 poäng. Man gör därmed en klart sämre höst än förra året, liksom Sollefteå. De båda slutade 6:a och 7:a förra hösten och hade både Teg, Vännäs och Brunflo bakom sig.

Statistiskt sätt så var det Östersund och Piteå som gjorde över 100 mål förra hösten. I år gjorde inget lag över 100 mål. Asplöven gjorde flest mål med 98st, följt av Sundsvall på 93 och Östersund på 92. Minst mål har inte helt oväntat SK Lejon gjort, 44st, mot Sollefteå, Teg och Brunflo, som alla har gjort 45 mål. Flest mål har dock Sollefteå släppt in, 106st, mot SK Lejons 102. Förra året släppte AIK hockey Härnösand in 125st och Östersund släppte in minst mål, 33st. I år släppte man 4 fler, 37st. Det var bara Sundsvall som kunde matcha det, för de båda var de enda 2 lagen som släppte in under 40 mål.

Hockeyettan Östra

1, Huddinge 60p +74
2, Visby 48p +31
3, Hudiksvall 45p +42
4, Vässby 44p +21
5, Haninge 41p +8
6, Hammarby 38p +5
7, Sollentuna 37p +8
8, Wings 26p -25
9, Vallentuna 22p -7
10, Valbo 14p -42
11, Nacka 12p -42
12, Tumba 9p -73

Huddinge vinner serien ganska klart, 12 poäng före Visby, som slutar 2:a även i år, precis som förra året. Då var det bakom Södertälje, som ju sedermera gick hela vägen upp i Allsvenskan, i år är det alltså bakom Huddinge, som fortsätter att ligga där i toppen av serien, år efter år. Hudiksvall tar sig till Allettan även i år och sedan var det ett getingbo där runt sträcket, där Väsby drog det längsta strået tillsammans med Haninge, som gör en bättre höst än förra året, då man slutade 8:a med 31 poäng. Hammarby missar Allettan precis. Det gjorde man förra året också. Då slutade man på samma poäng som Åker/Strängnäs, som spelade i Östra serien då, men var 9 mål bakom. I år var man 3 poäng bakom Haninge. Nära alltså även i år, men det räckte inte hela vägen. Förra året tog man sig dock till playoff som segrare av fortsättningsserien och det har man nog goda chanser att göra även i år. Som tabellen ser ut här ser jag bara att det ska kunna vara Sollentuna som utmanar om det, men vi får väl se.

statistiskt sett gjorde Huddinge klart flest mål, 111st. Näst flest gjorde Hudiksvall, 93st. Förra hösten gjorde Södertälje flest mål, 115st. Man släppte också in minst antal mål, 37st. 37st släppte också Huddinge in nu och med det släppte man in minst antal mål i hela serien. Näst minst släppte Visby in, 46st. Flest förra hösten släppte Tierp in, som slutade tvärsist då och som inte vann en enda match under ordinarie matchtid, 152st. Så många var det inget lag som släppte in i år. Tumba var det enda lag som släppte in över 100 mål, 109st, så det har inte varit något lag som har varit lika avsågat som det var förra hösten och det är ju ett steg framåt.

Hockeyettan Västra

1, Borlänge 57p +58
2, Mariestad 48p +60
3, Lindlöven 46p +25
4, Skövde 40p +8
5, Kumla 39p +17
6, Grästorp 36p +15
7, Arboga 31p +9
8, Köping 31p -17
9, Enköping 30p -15
10, Forshaga 25p -7
11, Åker/Strängnäs 7p -83
12, Surahammar 6p -70

Borlänge vinner serien även i år, men i betydligt större stil än förra hösten. Då var man 2 poäng före Kumla. Nu är man 9 poäng före Mariestad och man håller verkligen på att etablera sig som ett topplag i Hockeyettan. Både Mariestad, Kumla och Lindlöven tar sig också till Allettan, precis som förra året. Det lag som tar sig dit i år som inte gjorde det förra året är Skövde, som då slutade 7:a i tabellen med 37 poäng, 6 poäng bakom Lindlöven som var 5:a. Tranås, som då spelade i serien, spelar dock inte här i år. Det gör istället Åker, som ju tog sig till Allettan från Östra serien förra året. I år har det dock gått väldigt mycket tyngre och man har blivit pulveriserat av de andra lagen, bortsätt från Surahammar, som slutade sist förra året med 8 poäng. I år skrapade man ihop 6. Det återstår att se om man lyckas hänga kvar i Hockeyettan även i år. Ska man göra det behöver man få ordning på defensiven. 119 mål bakåt på 22 matcher är inte bra. Verkligen inte bra och det är klart mest i serien här. Surahammar hade näst flest insläppta mål, 106st, att jämföra med Mariestads 42 insläppta mål, bäst i serien, 1 färre än Borlänge. Nej, både Åker och Surahammar får nog slita ordentligt för att hänga kvar till nästa säsong...

Hockeyettan Södra

1, Troja 48p +39
2, Kristianstad 47p +26
3, Vimmerby 35p +8
4, Nybro 35p +7
5, Kallinge 34p +11
6, Tranås 33p +3
7, Helsingborg 23p -10
8, HC Dalen 23p -24
9, Tyringe 20p -15
10, Hanhals 18p -16
11, Halmstad 14p -29

Här är det bara 11 lag, eftersom att Varberg har gått i konkurs nu mitt under höstsäsongen. Det var ju Varberg som förlorade med 23-0 mot Nybro tidigare i höstas och alla matcher mot laget har nu strukits, för alla lag har bara 20 spelade matcher istället för 22.

Det är alltid tråkigt när lag konkar sådär. Tror inte att man har startat om längre ner i seriesystemet heller, inte vad jag har sett iaf, men det kanske kommer till nästa höst. Det återstår att se och jag hoppas att det blir så, för som sagt, det är alltid tråkigt när lag tvingas lägga ner sådär. Hammarby har ju gjort det en gång i tiden, Västerås har gjort det, Nyköping har gjort det, Väsby har gjort det och sedan har Halmstad, AIK, Björklöven och Borås, bl.a. flyttats ner en divition p.g.a. ekonomi.

Västervik vann hursomhelst serien förra året. Sedan gick man hela vägen upp i Allsvenskan. I år vinner Troja serien, 1 poäng före Kristianstad. De båda lagen är i en liten klass för sig, men Vimmerby, kul nog Nybro och Kallinge tar sig också till Allettan. Nybro tror jag inte har legat såhär bra till sedan man åkte ur Allsvenskan typ 2009, så vi får se hur långt det räcker, men det var på det berömda håret, för Tranås var bara 2 ppoäng bakom. Tranås, som var ett starkt topplag i Hockeyettan för några säsonger sedan. Förra säsongen hade man det dock lite tyngre, men tog sig ändå till Allettan med ett nödrop. Det gör man alltså inte nu och missar nu alltså Allettan för 1:a gången på jag vet inte hur länge.

Allettorna kommer alltså se ut enligt följande, förutsatt att Norra serien slås ihop med Östra, som det har varit tidigare.

Allettan Norra

Östersund
Piteå
Sundsvall
Asplöven
Kalix
Huddinge
Visby
Hudiksvall
Väsby
Haninge

Allettan Södra

Borlänge
Mariestad
Lindlöven
Skövde
Kumla
Troja
Kristianstad
Vimmerby
Nybro
Kallinge

1:an i resp. serie går sedan direkt till kvalserien och lag 2-5 spelar playoff mot lag segraren i forsättningsserierna.

Jag tror faktiskt för en gångs skull att lagen från Norra serien ligger ganska bra till. Tror både Östersund, Piteå, Sundsvall och Asplöven kommer vara med och fightas och tillsammans med Huddinge tror jag att man kommer ta sig vidare till kvalserien och playoff. Mitt tips är alltså att Kalix, Visby, Hudiksvall, Väsby och Haninge har spelat klart efter Allettans slut.

I Allettan Södra tror jag att Borlänge kommer vara med där i toppen. Deras främsta utmanare tror jag vi hittar i Södra serien i form av Troja och Kristianstad. de 3 tror jag kommer göra upp om att ta sig direkt till kvalserien. de andra 2 får spela playoff, tillsammans med Mariestad och Skövde/Vimmerby/Kallinge/Nybro. Jag hoppas på nybro där, för det vore kul om de äntligen kunde skörda lite framgångar igen...

Full omgång av Hockeyallsvenskan

Ikväll spelades det full omgång, 7 matcher, i Hockeyallsvenskan och såhär gick det:

Bofors - Västerås 6-3
Timrå - Mora 3-2
Västervik - Almtuna 3-2 SD
Björklöven - Tingsryd 4-3
Vita hästen -Oskarshamn 0-4
Södertälje - AIK 1-3
Modo - Patern 3-2

Bofors befäster alltså serieledningen. man hade 2-0 på Västerås, men VIK kom ikapp till 2-2. BIK återtog dock ledningen igen, ett snyggt powerplaymål, men ett självmål gjorde att Västerås återigen var ikapp. I 3:e perioden avgjorde dock hemmalaget och man är nu 7 poäng före Västervik, som nu är 2:a igen, efter att man ikväll hämtade in 0-2 till 2-2 mot Almtuna och sedan avgjorde 21 sekunder in i förlängningen. Det var 2 poäng som samtidigt gjorde att AIK gick förbi Almtuna i tabellen, upp på 9:e plats, efter att man, efter mycket om och men, besegrat Södertälje med 3-1. Man gjorde tidigt 1-0, ökade på till 2-0 i 2:a perioden, men i 3:e perioden reducerade SSK och sedan tryckte man på för en kvittering, men en utvisning i slutminutrarna förstörde det hela och AIK kunde avgöra i öppen kasse. 3 blytunga poäng för AIK, som fortsätter att haka på och är 1 poäng bakom Björklöven, som också vann ikväll, efter att man gjort 3-0 redan i 1:a perioden. Tingsryd reducerade 2 gånger om, men löven höll undan och gjorde 4-2. trots en reducering i slutskedet kunde Umeålaget ändå hålla undan och man är därmed fortfarande över sträcket, även om det är tight. det ser vi inte minst på Vita hästen, som ju var 7:a bara för någon match sedan. Nu är man 12:a, i och med att Oskarshamn fortsätter att vinna och Wictor Ragnewall fortsätter att vara grymt stabil i kassen. Han måste nästan vara veckans keeper, den gode Ragnewall.


Bofors rycker i toppen

AIK vann premiären av Hockeyallsvenskan 2016/17. Nu var det Västervik som tog ledningen när lagen möttes på nytt på Hovet, men AIK kvitterade i 2:a perioden och även om Västervik återtog ledningen i 3:e perioden så kunde AIK ändå vända till 3-2. Det såg ut att räcka för 3 poäng, men med 01:27 kvar kunde jörgen Garterud kvittera för Västervik. AIK tog dock hand om bonuspoängen, 2 mycket viktiga poäng för Gnaget.

Onsdagens 4 resultat:
AIK - Västervik 4-3 SD
Tingsryd - Södertälje 2-1
Mora - Bofors 3-4 str
Almtuna - Timrå 3-1

timrå förlorar alltså igen och börjar tappa lite mark till lagen där framför, i synnerhet eftersom att både Västervik, Mora och Bofors tog poäng. BIK vann till slut en fartfylld tillställning i Smidjegrav arena, där Mora såg ut att gå mot 3 poäng, men där Bofors kvitterade med 32 sekunder kvar och sedan såg Victor Ejdsell till att bortalage också fick med sig bonuspoängen när han var den enda som satte sin straff.

För Södertälje går det tyngre. Man var inte chanslösa mot Tingsryd, men Niklas Rubin var tät i mål och såg till att Tingsryd fick med sig 3 viktiga poäng i jakten på de 4 främsta lagen. Samtidigt är södertälje nu 3 poäng bakom Västerås och hela 7 poäng bakom Vita hästen över sträcket...

Oskarshamn har fått igång målskyttet

Oskarshamn ha fått igång målskyttet ordentlit nu under de 2 senaste matcherna. Man har gjort 12 mål på 2 matcher och tagit 5/6 poäng. Det såg även ut att gå mot 3 poäng på Hovet mot AIK i söndags, men AIK hämtade in 2-5 till 5-5 i 3:e perioden. Extrapoängen to dock IKO hand om när Manuel Ågren avgjorde för Oskarshamn. Skotten vann dock AIK med 48-30, men Wictor Ragnewall var riktigt bra i mål, även om han fick släppa 5 puckar förbi sig. Han fortsatte att spela bra när Björklöven sedan gästade Be-Ge hockey center och IKO vann med 6-3. Det var dock jämnt i 2 perioder, då det stod 3-2. Först i 3:e perioden drog IKO ifrån och tog 3 nya, enormt viktiga poäng, vilka gör att man nu parkerar på 7:e plats med sina 39 poäng. Man har visserligen en match mer spelad än AIK och de andra jagande lagen under sträcket, men AIK är 5 poäng bakom, så även om de skulle vinna sin restmatch, som de spelar nu ikväll mot Västervik hemma på Hovet, så är man ändå före. Så det var en minst sagt viktig seger för IKO där hemma mot Löven och inte minst de 2 poängen man fick med sig från hovet.

Resultaten de senaste dagarna:
AIK - Oskarshamn 5-6 SD
Oskarshamn - Björklöven 6-3
Västerås - Modo 3-1

Västerås tog grymt viktiga poäng när man slog Modo hemma med 3-1. Lukas Zetterberg gav hemmalaget ledningen tidigt i 1:a perioden, Christian Jakobsson kvitterade för Modo i 2:a perioden, men Eddie Davidsson återgav ledningen till hemmalaget och så avgjorde Fredrik Johansson med 3-1 några minuter senare. Modo försökte jaga ikapp i 3:e perioden, men Västerås och Markus Dalbom höll emot och motade alla 14 skott. Västeråsvinsten gör att man nu bara är 2 poäng bakom Modo, som alltså fortsatt har det jobbigt och ligger väldigt nära det där nedre kvalsträcket...

Djurgården vann rättvist på Hovet

Så var det då dags för den där matchen på Hovet. Ett utsålt och knökfullt Hovet. Matchen hade varit slutsåld i 2 veckor och man hade t.o.m. fått in 6 extrastolar i arenan i sammarbete med någon sponsor, så det blev nytt publikrekord i Hovets nuvarande konstruktion, 8100 åskådare.

Publiken fick se ett Djurgården som tog tag i taktpinnen direkt och fick också ett tidigt powerplay med sig. Det klarade dock Leksand av på ett föredömligt sätt, många spelare slängde sig och täckte skott helt hänsynslöst.

Leksand fick också chansen i powerplay med drygt 5 minuter kvar av 1:a perioden. Ditills hade det fortsatt varit Djurgården som hade det mesta puckinnehavet och ganska klart styrde spelet, även om Leksand stack upp i halvfarliga kontringar. I powerplayet small det dock. Åt fel håll. För det var Djurgården som kunde ta ledningen, i boxplay, men kvitteringen lät inte vänta på sig. Bara 22 sekunder senare smackade Johan Porsberger in pucken i nät bakom Tellqvist och det var också 1-1 efter den 1:a perioden.

I 2:a perioden tog Djurgården över ännu mer. Nu ägde man spelet totalt och Perra tvingades t.o.m. ta en timeout efter 14:22. då hade Djurgården också hunnit med att göra 2-1 och leksingarna fick knappt ens låna pucken, vilket också visade sig i skottstatistiken efter den 2:a perioden. Djurgården vann skotten med, håll i er nu, 16-0! Leksand hade alltså inte ett enda skott på mål i 2:a perioden och att det fortfarande bara stod 2-1 och att Leksand i högsta grad fortfarande var med i matchen, det kunde man tacka Atte Engren för. Han gjorde flera riktigt bra räddningar i perioden och kunde inte alls beskyllas för det där målet.

Känslan var dock att nästa mål skulle bli väldigt viktigt. 2-2 och matchen skulle kunna svänga över till Leksands fördel. 3-1 och uppförsbacken skulle bli ganska stor för de blåvita, med tanke på hur matchen ditills hade sett ut.

Djurgården fortsatte också att dominera spelet i 3:e perioden, men Leksand spottade upp sig och var tillbaka lite i 1:a periodens stuk, där man stack upp i kontringar då och då. 2-2 var också väldigt, väldigt nära, men Oscar Langs skott tog i stolpen bakom Tellqvist.

Istället kunde Jeff Tambellini göra 3-1 sekunderna senare och efter det var det faktiskt inget snack om saken.

djurgården vann med 3-1 och sett över hela matchen var det faktiskt rättvist. Djurgården var bättre och det var ruskigt starkt att klara av den pressen som man hade på sig innan matchen, samtidigt som jag inte alls tycker leksingarna kom upp i samma nivå som under de senaste matcherna. Man sa t.o.m. själva efteråt att flera av spelarna blev tagna av trycket i arenan, för det var enormt och en ny upplevelse för många i Leksand.

Nu är det 5 poäng upp till säker mark igen.
25 matcher återstår.

Givetvis hade det varit skönt att klättra över sträcket nu och trots allt är det ju så att matcherna mot lagen precis före och efter i tabellen är extra viktiga att vinna, men det är långt kvar och som Perra sa innan matchen så står man inte och faller med den här matchen, oavsett hur det skulle gå och så är det faktiskt. Det kan hända mycket på 25 matcher, så nu är det bara att blicka framåt mot Luleå hemma i Tegera på annandag jul.

Helgens samtliga resultat:
Djurgården - Leksand 3-1
Rögle - Örebro 5-0
Örebro - Rögle 2-3
Färjestad - Brynäs 3-2 SD
Brynäs - Färjestad 6-2
Karlskrona - Luleå 0-4
HV71 - Linköping 2-3
Frölunda - Växjö 8-5

Rögle hade 6 raka förluster och typ bara 1 vinst på de 11 senaste matcherna eller liknande innan gårdagens och dagens back 2 back med Örebro. Vad gör man då? Lars Volden går in och stänger fullstämdigt igår, Rögle gör 5 mål och vinner väldigt övertygande med 5-0. Idag såg Volden ut att gå mot ännu en nolla. Rögle hade 0-3, men med knappt 8 minuter kvar att spela reducerade Martin Johansson och och när man plockade Axel Brage reducerade Glen Gustafsson på nytt. då återstod nästan 2,5 minut och jag kan mycket väl tänka mig att det blev bra darrigt i Röglelägret där, men man höll undan och tog 2:a raka vinsten. Det gör att man nu bara är 1 poäng bakom Leksand igen och har 6 poäng upp till säker mark. Bra eller dåligt att Rögle vann båda matcherna går att diskutera, men jag tror nog ändå jag är positiv till det, även om det innebär att man närmar sig Leksand. För ju fler lag som är indragna i sträckstriden där nere, desto bättre. Nu är Örebro visserligen 6 poäng före Leksand, men som sagt, det kan gå fort och blir man 4 lag som slåss där i botten, då tror jag inte att Leksand har någon nackdel i det, särskilt inte ju längre av säsongen som går, just därför att ingen hade räknat med att man skulle vara med och slåss på det här sättet som man ändå visar upp just nu. Alla hade trott att Leksand skulle hamna tvärsist och vara helt avsågat. Nu är man inte det, långt därifrån, och därför tror jag fortfarande att lagen runtomkring, Rögle, Djurgården och Örebro, känner mer press än vad Leksand gör, i synnerhet om det fortsätter att se ut såhär framåt februari och kanske om det t.o.m. tightar till sig ytterligare. Det tror jag Leksand vinner på i ett sådant läge. Däremot är jag inte säker på om det skulle vara positivt ifall man då trots allt hamnar under det där sträcket till slut och får kvala ändå. Då tror jag det är bättre att vara avsågat, som Karlskrona var förra säsongen, men som sagt, det är långt kvar och mycket kan hända. Viktigt för Rögle med den här dubbelsegern iaf.

Sedann har vi 8-5 i Frölundaborg när hemmalaget fick ordentlig revansch efter 0-4 i Leksand i torsdags. 13 mål i en och samma match. Wow! Det startade också direkt, för Växjö och Linus Fröberg gjorde 0-1 redan efter 11 sekunder. 3:e perioden på de senaste 4 som frölunda alltså släpper in ett mål innan 20 sekunders spel. Inte bra. Dennis Everberg, som dessutom gjorde hattrick, ökade sedan på till 0-2 innan frölunda både reducerade oh kvitterade. Man gjorde även 3-2, men det målet dömdes bort och istället gjorde Växjö 2-3. Frölunda kvitterade, men Växjö gjorde 3-4. Frölunda kvitterade igen och med 2 snabba mål mot slutet av 2:a perioden hade man 6-4 inför 3:e perioden, där man ökade på till både 7-4 och 8-4 innan Växjö reducerade och fastställde slutresultatet. alla målvakter, utom Johan Gustafsson, hade en väldigt blygsam räddningsprocent. Båda lagen bytte nämligen målvakt i 2:a perioden, efter att Frölunda kvitterat. Viktor Andrén stannade på 76,47%, Jocke Ericsson på 63,64% och Dan Bakala, som annars har varit väldigt stabil här mot slutet, stannade på 73,33%.

I Jönköping hade HV säkra 2-0 efter 1:a perioden, varav ett av målen var en riktig bjudning från LHC. Backen tappade helt enkelt pucken mellan tekningscirklarna, HV-spelare snappade upp den och jorde mål. LHC kom dock tillbaka i 2:a perioden, både reducerade och kvitterade och i 3:e perioden kunde Emil Sylvegård bli matchhjälte med 4 minuter kvar. Bra helg för familjen Sylvegård alltså. Marcus avgjorde ju också för Pantern igår när man slog Södertälje med 4-3 efter straffar.

Karlskrona var på väg att hitta formen igen. Man hade 2 raka hemmasegrar och kanske kunde det bli en 3:e? Det blev det inte, för här åkte man på en ny käftsmäll mot Luleå, som vann med klara 4-0. Man hade 3-0 redan efter 12:29 i 1:a perioden och det greppet släppte man aldrig. Tungt för KHK, som fortsätter att ha svårt att göra mål och som nu bara är 3 poäng före just Luleå i tabellen.


BIK kvar i topp

Bofors toppar fortfarande tabellen i hockeyallsvenskan, nu 3 poäng före Mora, som kliver upp på 2:a plats efter att man slog Vita hästen igår och Västervik förlorat mot tingsryd tidigare idag. Tingsryd tog ledningen dryga minuten från paus i 2:a perioden, Västerfvik kvitterade 03:48 in i 3:e perioden och matchen gick till förlängning, där Nikolai Meyer avgjorde för Tingsryd. Mora å sin sida vände 0-1 till 2-1 under matchens 8 sista minuter. Starkt av Mora, som alltså hakar på BIK. BIK som då slog Timrå, som alltså förlorar igen, med 2-1. Timrå är därmed 4 poäng bakom Mora och 7 bakom Bofors, så det där var en riktig sträckmatch och Andrew Engelage gör återigen en riktig kanonmatch och stannar på en räddningsprocent på 97,22%. Grymt bra och Bofors har verkligen hittat ett fynd där!

Samtliga resultat i Allsvenskan igår och idag:
Bofors - Timrå 2-1
Vita hästen - Mora 1-2
Tingsryd - Västervik 2-1
Björklöven - Västerås 5-4
Södertälje - Pantern 3-4 str
Södertälje fick alltså med sig poäng från matchen mot Pantern. Man tog ledningen i 1:a perioden, men på 5 minuter i 2:a perioden hade Pantern vänt till 2-1. Södertälje kom dock tillbaka starkt i 3:e perioden, Henrik Thegel och Lucas Carlsson vände tillbaka matchen och SSK såg då ut att gå mot 3 mycket, mycket tunga poäng. Pantern ville dock annat och Erik Nyström gjorde 3-3 innan Marcus Sylvegård var den enda som satte sin straff. Den poängen för Södertälje gör diock att man kliver upp på samma poäng som Västerås, som här föll igen, 5-4 mot Björklöven, som då alltså tog en väldigt skön seger. Löven gjorde 5-2 direkt i 3:e perioden, det såg klart ut och kanske slappnade man av lite för mycket efter det, för Västerås kunde reducera 2 gånger om och de sista 10 minuterna blev en pers för Björklöven, som dock höll undan.

Kort analys efter halva grundserien

Leksand har nu spelat 26 matcher, alltså halva grundserien. Man står på 25 poäng. Det är 0,96 poäng/match. Fortfarande ganska lågt, men formen är kraftigt på uppåtgående och om man titar på den första resp. andra fjärdedelen av serien så ser det ut såhär.

De första 13 matcherna

Leksand - Djurgården 2-5
Karlskrona - Leksand 3-1
Växjö -Leksand 4-1
Luleå - Leksand 5-1
Leksand - Örebro 2-3 SD
Malmö - Leksand 5-1
Linköping - Leksand 2-1 SD
Brynäs - Leksand 1-3
Leksand - Skellefteå 1-6
Frölunda - Leksand 5-1
Leksand - Rögle 0-2
HV71 - Leksand 5-2
Färjestad - Leksand 5-3

5 poäng på 13 matcher ger ett poängsnitt på 0,38.
Med det snittet över 52 matcher hade man stannat på 20 poäng.

Man spelar bara 4 hemmamatcher och således 9 bortamatcher. Väldigt snedvridet.
Man gör 19 mål framåt och släpper in hela 51!

Kort sagt, en väldigt, väldigt svag inledning av serien.

De 13 nästkommande matcherna

Leksand - Färjestad 1-2
Leksand - Brynäs 1-4
Leksand - Luleå 4-0
Linköping - Leksand 6-1
Leksand - Karlskrona 0-1
Karlskrona - Leksand 0-2
Leksand -Växjö 3-1
Skellefteå - Leksand 4-1
Leksand - Malmö 1-0 str
Örebro - Leksand 4-3
Leksand - Rögle 3-2
Rögle - Leksand 2-3
Leksand - Frölunda 4-0

På de första 13 matcherna tog man 5 poäng.
På de här 13 matcherna har man tagit 20 poäng.
Det ger ett snitt på 1,54 poäng/match.
Hade man hållt det snittet från början så hade man stannat på 80 poäng och då hade man definitivt klarat sig undan kval. Troligen hade det också räckt för playin, möjligen också till direktplats till kvartsfinalerna, men det är tveksamt.
Fortsätter man dock att hålla det här snuittet under den sista halvan av säsongen också, då kommer man att stanna på 65 poäng.
Gör man det, då har man goda chanser till att klara sig från att få kvala sig kvar framåt vårkanten.
Vem hade trott det innan säsongen och ens efter den första fjärdedelen?

Man har här visserligen spelat 8 hemmamatcher och 5 bortamatcher, klar övervikt till hemmamatcherna alltså, men totalt sett så är det fortfarande svag övervikt för bortamatcherna, 14 mot 12.

Under de första 13 matcherna gjorde man bara 19 mål. Under de senaste 13 matcherna har man gjort 27. Det är bättre, men fortfarande inte superimponerande, 2,1 mål i snitt/match.
Nej, det är bakåt som den största skillnaden har skett.
På de första 13 matcherna släppte man in 51 mål, 3,9 mål, i snitt. Under de senaste 13 matcherna har man släppt in 26. Då ska det dessutom noteras att de 26 målen är fördelade på 9 matcher, för i 4 av de senaste 13 matcherna har målvakterna hållt nollan.

Med andra ord är det en mycket, mycket bättre och mer stabil andra fjärdedel av serien som de blåvita har mäktat med och kan man fortsätta på det här spåret, klara av att hålla det här poängsnittet och den stabila defensiven, då tror jag faktiskt, mot alla odds, att man har ganska god chans att klara sig undan kval till våren.

Än så länge är det dock långt dit och det gäller att ta en match i taget.
Först ut är Djurgården på ett utsålt Hovet imorgon, allt fokus ligger på den matchen och vinner vi där, vilket jag tror att vi har goda chanser till att göra, all press ligger på Djurgården, så går vi förbi DIF i tabellen och upp på 12:e plats!

Leksand skrällde mot Frölunda!

Sista hemmamatchen innan jul för Leksands del spelades nu under torsdagskvällen och man fick en kanonstart av matchen, minst sagt, när Isak Skedung gjorde 1-0 redan efter 17 sekunder! Måste vara snabbaste målet såhär långt den här säsongen för Leksands del.

2-0 var sedan också nära, för man fortsatte att trampa på och skapa några riktigt bra chanser och man hade också marginalerna med sig när frölunda tryckte in en kvittering, efter en tilltrasslad situation framför Henrik Haukeland, som såg lite darrig ut, men målet dömdes bort p.g.a. spelare i målgården och det var 1-0 efter den 1:a perioden.

Sedan upprepades historien. I 1:a perioden tog det 17 sekunder. I 2:a perioden gick det ännu snabbare. då tog det bara 12 sekunder innan Erik Castonguay tryckte dit 2-0 bakom Johan Gustafsson.

På något sätt lyckades Leksand ineffektivisera Frölunda, som ändå fick ett powerplay när Martin karlsson åkte ut för en hooking efter drygt 7 minuter. Leksand spelade dock ett strålande boxplay, klarade av det och direkt från utvisningsbåset kom han, den gode Martin Karlsson, och gjorde 3-0 direkt efteråt!

Det var ett Leksand som snurrade på, skapade lägen, spelade riktigt bra och orättvist sett till hela matchen skulle jag nog faktiskt inte ens säga att det var. Snarare tvärtom. Hittills hade Leksand varit det bättre laget, helt klart, och Frölunda hade också bytt målvakt, ut med Gustafsson, in med Dan Bakala, som ju höll nollan i 2 raka matcher mot Luleå i helgen som var.

Leksand inledde sedan 3:e perioden i powerplay, men det gav inget. Tobbe Forsberg kom dock fri efter avslutat PP, drog ner Bakala och skulle bara lägga in den i mål, men missade. så nära var det 4-0. Sebastian Björnstad, som nu har tagit plats i laget igen, hade också en jättechans kort senare och 4-0 kändes närmre än 3-1.

Då började Frölunda trampa på gasen ordentligt och Haukeland hade väldigt tur vid ett par tillfällen. Han var helt borta och pucken studsade som en flipperkula framför honom, men inte in i mål, sådan tur var. Han hade också spelat upp sig betydligt jämfört med i 1:a perioden, den gode Henrik, och stod emot gjorde han också.

Halva perioden hade gått och det var fortfarande 3-0 för Leksand, trots ett gigantiskt Frölundatryck. Man försökte och försökte, gjorde taktiska drag, bytte målvakt flertalet gånger bara för att markera, tog en timeout, plockade målvakten och var inte långt ifrån en reducering, men med hela arenan i ryggen, där även sittplats stod upp och hoppade, kunde Martin Karlson till slut sätta 4-0 i öppen kasse!

Saken var klar och wow, vilken bonus!!!
varje poäng är viktig för Leksand och i en match som den här var varje poäng en ren bonus och så går man och krossar Frölunda med hela 4-0 och Henrik Haukeland går in och håller nollan, trots att han såg ganska skakig ut där i 1:a perioden. Arenan var helt i extas och med det här i ryggen lär man gå in med ordentligt stärkt självförtroende mot Djurgården på lördag! Ett Djurgården, som förlorade ikväll igen, 4-1 mot Växjö, och som nu bara är 2 poäng före Leksand, redan nu. Det hade jag räknat med efter lördagens match, men nu kan vi rentav gå förbi DIF på lördag och snacka om att det är djurgården som har all pres på sig då!

Det var säsongens skönaste vinst efter Röglesegern sa jag, men det här var nästan ännu bättre och nu är man 8 poäng före Rögle, visserligen med 2 matcher mer spelade, men ändå.

Vi avslutar det här med att säga...
Krigare krigare krigare!!!

Kvällens 5 resultat:
Leksand - Frölunda 4-0
Växjö - Djurgården 4-1
Karlskrona - Linköping 3-1
Skellefteå - Luleå 1-3
Malmö - HV71 4-0

Växjö tog ledningen efter 6 minuter mot Djurgården, men med minuten kvar av 1:a perioden satt ändå kviteringen i nät bakom jocke Ericson i Växjökassen. Växjö var dock nära på att ta ledningen på nytt med bara sekunder kvar av perioden, men icke. Istället gjorde Robert Rosén 2-1 knappt 2 minuter in i 2:a perioden, man ökade på till 3-1 och Djurgårdens enda hopp var ett tidigt mål i 3:e perioden. Istället gjorde Växjö 4-1 och saken var klar.

Rhett Rakhshani gav malmö ledningen på straff i 1:a perioden och i 2:a spelade man ut ordentligt och Ilari Filppula gjorde 2-0 och Robin Alvarez 3-0. Det såg väldigt stabilt och säkert ut för Malmös del. Man höll också undan, Oscar Alsenfelt höll nollan, tog 27 skott och Malmö tog 3 viktiga poäng.

I Karlskrona var det LHC för hela slanten matchens första 10 minuter, men sedan fick Karlskrona ändå helt oförtjänt in 1-0 och därefter svängde matchen helt och KHK fick också in 2-0 inan paus. Niklas Fogström har dock börjat hitta rätt i LHC nu och det var också han som reducerade drygt 6 minuter in i mellanakten. Det fortsatte att vara LHC som förde spelet, men Honken var riktigt bra i mål den här kvällen, tog 29/30 skott, för närmre än 2-1 kom inte LHC och Karlskrona kunde avgöra i öppen kasse.

Janne Sandström i Luleå gjorde sin 1000:e Elitserie/SHL-match ikväll när laget gästade Skellefteå kraft arena för derby mot erkerivalen och det var också hemmalaget som fick en smakstart av matchen när Andrew Calof satte 1-0 för Skellefteå efter 5 minuters spel. Man hade sedan bud på fler mål i den 1:a perioden, som man ägde totalt, men Lassinantti stod i vägen där och istället kunde Luleå kvittera, bara 20 sekunder in i 2:a perioden. 03:29 in i 3:e perioden såg Tim Kennedy, som äntligen, äntligen gjorde sitt 1:a mål för säsongen, till att Luleå också hade vänt på steken och man var då på väg mot en historisk seger i Skellefteå, där man inte har vunnit många matcher under de senaste årenn. Man höll också undan, Bill Sweatt satte avgörande 3-1 i öppen kasse för Luleå.

Bofors vann seriefinalen

Bofors leder numera hockeyallsvenskan 3 poäng före Västervik, efter att man slagit just Västervik i seriefinalen med 4-1. Detta trots att Västervik tog ledningen med 1-0 i boxplay, men BIK kom tillbaka. Vem hade trott det innan säsongen? Dels att Västervik skulle ligga i toppen av serien efter knappt halva densamma, men dels också att det skulle spelas en seriefinal mellan de här båda lagen. Jag hade snarare gissat på en jumbofinal, då jag hade Västervik som jumbo och BIK på 13:e plats.

Resultaten de senaste dagarna:
Västervik - Bofors 1-4
Mora - Björklöven 5-3
Västerås - Södertälje 1-2 str
Almtuna - Vita hästen 1-3
Oskarshamn - Tingsryd 2-3 SD

Mora hakar på BIK och Västervik i toppen när man slog Björklöven hemma med 5-3 och där Jakob nilson, som det ryktas att Leksand är intresserade av, gjorde 2 mål. Löven halkar därmed ner under slutspelsseriesträcket igen, eftersom att både Oskarshamn och Vita hästen tog poäng. Hästen har verkligen hittat rätt nu. Man låg ju under det nedre kvalsträcket för en tid sedan. Nu är man 7:a i tabellen och passerar i och med 3-1-segern i Uppsala inte mindre än 5 lag, Modo, AIK, Almtuna, Björklöven och Oskarshamn. Oskarshamn är dock ändå, tack vare sin poäng i derbyt mot tingsryd, också över sträcket.

För Västerås ser det dock värre ut. Man såg ut att gå mot 3 blytunga poäng här, ledde länge med 1-0, men Anton holm ville annat och med Alexander Sahlin ute i båset kunde Södertälje kvittera och i sudden hade samme Holm sedan en rad lägen att avgöra, efter att bortalaget dessutom klarat av en utvisning och spel 3 mot 4 i 2 minuter. Allt talade alltså för att SSK skulle ta hem bonuspoängen och det gjorde man också. Anton Holm var glödhet och fick till slut också avgöra det hela. Det gör att SSK nu bara är 1 poäng bakom Västerås och att Västerås i sin tur har tunga 5 poäng upp till Modo över sträcket. Så trots att Modo är 12:a så känner man nog ingen panik just nu. Det är 5 ner till Västerås, men bara 2 upp till Hästen, som ju just klättrade från 12:e till 7:e plats i och med sin seger, så rätt resultat där och man kan klättra ganska många pinnhål i tabellen. Åt andra hållet kan man också falla ganska många pinnhål om resultaten går fel och man själv förlorar, så i nuläget är det ett riktigt race där och det är riktigt kul att följa!

Blåvit seger även i Ängelholm

Dags för retur mellan Rögle och Leksand, nu nere i Ängelholm.

Det var en ganska avvaktande inledning av matchen, men Rögle var det lag som ändå hade ett litet övertag. Det var dock Leksand som fick matchens 1:a powerplay och där tryckte man på riktigt bra och Rögle kom undan med blotta förskräckelsen och kunde också ta ledningen några minuter senare. David Åslin gjorde sitt 1:a mål för säsongen, ett mål som inte riktigt speglade matchen, för det var Leksand som hade tagit över litegran efter powerplayet.

Efter målet var det dock Rögle som tog över initiativet igen, skapade mer än Leksand, fick ett powerplay, men lyckades inte utnytja det och efter att man bränt ett jätteläge mitt i slottet efter avslutat PP var det Leksand och Eric Castonguay som slog in 1-1, ett ganska billigt mål, ärligt talat, när Dansk mer eller mindre tappade in pucken.

2-1 gjorde man också direkt efter kvitteringen och vips så hade man vänt på steken. Det videogranskades dock för en ev. utvisning precis innan målet, men det godkändes. 36 sekunder var det mellan målen och Janos Hari var det som noterades för det här målet.

Rögle bytte målvakt inför 2:a perioden, ut med Dansk, in med Volden. Han höll tätt i drygt 6 minuter, för efter 06:40 kunde Alexander Ytterell till slut trycka in 3-1 i powerplay, inte något jättebra PP, men tillräckligt för att få in en riktig kanon i nät bakom Volden.

Leksand kontrollerade sedan perioden väldigt bra. Rögle skapade i princip ingenting. En ganska tråkig period som Leksand ändå vann med 1-0 och som det såg ut här fanns det inget som tydde på att Rögle skulle vända på det här.

Leksand fortsatte att kontrollera ganska bra i 3:e perioden, men efter drygt 8 minuter fick Rögle ett powerplay, vilket man inte lyckades utnytja, men med drygt 7 minuter kvar att spela satt ändå reduceringen i nät bakom atte engren. tysken Felix Schütz var det som nätade för Rögle och nu blev det närver.

Det var Rögle som hade tagit över ganska ordentligt, tryckte på för en kvittering, men tiden gick fort för de grönvita. Mindre än 5 minuter återstod. Mindre än 4 minuter. Mindre än 3 minuter. Man skapade en del, men Atte Engren stod emot och mindre än 2 minuter återstod, mindre än 1 minut. Rögle to timeout, satsade allt på ett kort, plockade Lars Volden och tryckte på i spel 6 mot 5, men Leksand höll emot och vann för 2:a matchen i rad med 3-2!

Den segern innebär att man seglar ifrån Rögle och är nu 4 poäng före Ängelholmarna. Samtidigt är det "bara" 5 poäng upp till Djurgården och anta då att det jag skrev i förra inlägget slår in, att Djurgården förlorar mot Växjö och Leksand mot Frölunda på torsdag och att Leksand sedan slår Djurgården på Hovet på lördag, då är Leksand bara 2 poäng bakom!

Dit är det dock långt ännu, just nu njuter vi bara av 2:a raka segern och att laget är uppe på 22 poäng och inte minst 4 poäng från jumboplatsen!

Leksand lämnar jumboplatsen!

I söndags var det dags för ännu en enormt viktig match för Leksand, när Rögle, nästjumbon i tabellen, gästade Tegera arena. Rögle var 2 poäng före Leksand och egentligen skulle Leksand alltså redan varit förbi Rögle under torsdagen, när man var bättre än örebro genom hela matchen, men där det där matchstraffet avgjorde matchen. Det var inget matchstraff. Det finns ingen i efterhand som säger det. Kanske en tvåa på Torp där, men definitivt inte matchstraff. Å andra sidan hade Leksand sin chans i 4 minuters powerplay tidigare i perioden, utan att utnnytja det. Örebro fick 5 minuter och utnytjade det, så man kan ändå inte säga att Leksand var chanslösa, men matchstraff var det inte.

Nåväl, det var historia och gick inte att påverka här. Här var det 3 poäng som gällde, för då skulle Leksand ändå passera Rögle i tabellen. Ett Rögle som hade förlorat 9 av de 10 senaste matcherna och bara tagit 3 poäng på samma tid som Leksand hade tagit 11.

Här fick Ängelholmarna dick en kanonstart av matchen, när Filip Karlsson gjorde 1-0 redan efter 01:35.

En riktig kalldusch för Leksand, som såg väldigt tagna ut av stundens allvar. Rögle dominerade fullständigt och leksingarna stressade, tappade puck och av det spel man visade upp mot Örebro syntes ingenting, absolut ingenting. Det var faktiskt jättedåligt och bortsätt från en jättechans efter typ 5 minuters spel, när Dansk i Röglekassen var helt borta och där man bara skulle lägga in pucken i öppet mål, men där Alen Bibic slängde sig och fick undan pucken med handen från mållinjen utan åtgärd från domarna, så var Rögle klart bättre än vad Leksand var.

I 2:a perioden hittade dock Martin Karlsson äntligen nätet och det var kvitterat. En överlag bättre period av Leksand, som hade tagit över spelet mer, skapade betydligt mr än vad Rögle gjorde, men hade ändå "bara" 1-1 inför den 3:e perioden,trots att man vann skotten med 13-6.

I 3:e perioden lossnade det äntligen i powerplay när Castonguay gjorde 2-1 i jyst den spelformen efter 07:30 och där Alexander Ytterell gjorde 3-1 i samma spelform några minuter senare, efter Rögles 3:e lagstraff för för många spelare på isen.

Leksand gjorde det bra, kontrollerade matchen bra och hade också 4-1 inne i nät bakom Dansk, men det dömdes bort för att en leksing hade stört Dansk. I själva verket knuffades han dit av en Röglespelare, så han hade inte så mycket att välja på, för var skulle han ta vägen liksom? mål blev det i vilket fall inte och istället kunde Ludvig Rensfeldt göra 3-2 för Rögle i anfallet efter.

Då blev det nervöst och det buades ordentligt från den relativt fåhövdade publiken, 5003 åskådare. Rögle satte därefter upp ett gigantiskt tryck och Atte Engren fick kliva fram ordentligt där under de sista minuterna, göra några riktigt starka räddningar, vilka bidrog till att Leksand höll undan, vann matchen med 3-2 och lämnar därmed också över jumboplatsen i serien till Rögle!

Det känns väldigt bra!
Att för 1:a gången den här säsongen inte vara sist i tabellen och att äntligen få betalt i tabellplaceringar.
Just nu är det kul att titta på tabellen, även om det fortfarande innebär att vi får kvala oss kvar i serien, men ponera att Leksand slår Rögle igen nu ikväll, när lagen möts i Ängelholm, samtidigt som Djurgården förlorar mot Växjö på torsdag. Leksand förlorar då också mot Frölunda och så slår Leksand Djurgården på ett fullsatt Hovet på lördag. då är man bara 2 poäng bakom DIF. Det kan gå fort i hockey, men å andra sidan kan det gå fort åt andra hållet också. Vinner djurgården på lördag och Rögle vinner ikväll, då är man sist igen, 11 poäng bakom Djurgården. Så det är viktiga matcher här nu, särskilt ikväll och på lördag, men just nu njuter vi bara av att inte längre vara jumbo i SHL!

Helgens samtliga resultat i SHL:
Leksand - Rögle 3-2
Färjestad - Djurgården 2-1 SD
Frölunda - Luleå 4-0
Luleå - Frölunda 0-1
Malmö - Linköping 2-3
Skellefteå - Karlskrona 2-0
Brynäs -Växjö 2-0
Örebro - HV71 0-3

Frölunda slår alltså Lulrå i dubbla matcher och Dan Bakala håller nollan 2 matcher i rad. Wow! Han tar totalt 40 skott, vilket iofs inte är supermycket för 2 matcher, men det fråntar ändå inte hans prestation. 5-0 i mål för Frölunda och man rycker därmed i serietoppen och är nu 9 poäng före HV, som har seglat upp som 2:a i serien, dessutom med en match mindre spelad än Frölunda. HV, som också imponerar, Linus Söderström håller nollan och motar 25 skott.Erik Christensen gör 0-1 och Oscar Sund stänker dit 0-2 i boxplay och så stänger samma Sund matchen med 0-3 8 minuter från slutet.

Det var många nollor under helgen. Bakala 2st, Linus Söderström i HV, Felix Sandström i Brynäs och Gustaf Lindvall i Skellefteå. Skellefteå var ganska dominanta i den matchen, vann skotten med 31-17, men Johannes Jönssons enda insläppta mål efter 14:12 i 1:a perioden räckte för att hemmalaget skulle hålla undan matchen igenom och ta alla 3 poäng, 2-0 kom i öppen kasse och Skellefteå passerar därmed Karlskrona i tabellen, upp på 7:e plats, med samma poäng, 39, och exakt samma målskillnad, +4, som KHK, men med fler gjorda mål, 60 mot 49.

Seriens mest formstarka lag måste dock vara LHC. Laget har ssmugit sig upp och är nu 6:a i tabellen efter en ny seger över malmö, precus som tidigare i veckan, när man vann hemma med 2-0 mot Rödhökarna. Nu blev det 3-2 nere i en ödslig Malmö arena, 5325 åskådare. Det var 1-1 inför 3:e perioden, men där prickade Eddie Larsson 2-1 för LHC redan efter 30 sekunder och niklas Persson ökade på till 3-1 några minuter senare. Rhett Rakhshani, klurigt namn det där, reducerade med 6 minuter kvar, Malmö tryckte på, men Markus Högberg och övriga LHC höll emot hela vägen och just Malmö är nu närmsta lag ovanför LHC i tabellenn. Malmö är 2 poäng före.

Modo är kanske trots allt på gång?

Modo är kanske på gång nu. Man har 2 imponerande bortasegrar, först 5-2 borta mot Mora i fredags och så 2-1 i derbyt mot Timrå igår. Det var fullsatt i NHK arena, 6000 åskådare och efter att Jonathan Dahlen kvitterat för Timrå i 3:e perioden var det Henrik Björklund som blev matchhjälte för modo när han sköt 2-1. Det innebär att Modo, trots tabellplacering, har vunnit båda derbyna mot Timrå såhär långt under säsongen. Matchen mot Mora var inte heller dålig och den innebar att Moras 9 raka hemmamatcher utan förlust bröts. Det var dock Mora som hade 1-0, men Emil Alba kviterade och i 2:a perioden gjorde Modo 0-4 när David Rundqvist gjorde 2-1, Henrik Björklund 3-1, Tobbe Ericsson 4-1 och Patrik Karlkvist 5-1, alla mål inom knappt 9 minuter. Så ja, kanske, kanske börjar det lossna lite för Modo nu. Man är dock kvar på 11:e plats med 32 poäng. En seger om alla resultat går rätt väg så är man dock uppe på 7:e plats, för det är bara 2 poäng upp till björklöven som ligger just 7:a.

Här är helgens alla resultat i Allsvenskan:
Mora - Modo 2-5
Timrå - Modo 1-2
Västervik - Timrå 5-3
Bofors - Almtuna 2-0
Västerås - Vita hästen 0-2
Tingsryd - AIK 3-1
Pantern - AIK 3-2
Södertälje - Oskarshamn 2-3

Modo vinner alltså båda sina bortamatcher. AIK hade också 2 bortamatcher under helgen, men förlorar båda. Först 3-1 i Tingsryd och sedan 3-2 i Malmö. I Malmö hade man 1-0, men Pantern vände i 2:a perioden, när AIK gjorde det alldeles för dålit, för 2-1-målet kom med 15 sekunder kvar av perioden, i boxplay för Pantern. Den är inte okej för AIK. Sedan höll Pantern undan. Det är väl inte direkt kris i AIK, man är ändå 9:a i tabellen med 33 poäng och är bara målskillnad från topp 8, men man imponerar definitivt inte och bakifrån kommer som sagt kanske Modo som är på väg upp, vi får väl se...

Toppar tabellen gör dock Bofors. Ett BIK som jag tippade skulle få kvala sig kvar i serien innan säsongen drog igång. Det finns inget som tyder på att man kommer få göra det i nuläget, för man är 21 poäng före Västerås, som just nu är på 13:e plats. Här blev det ny seger för BIK, trots att man förlorar skotten klart med hela 30-16, men Andrew Engelage håller nollan igen. Bofors har fyndat målvakter tidigare, se bara på Bellisimo för några år sedan, Joel Gistedt var ju fenomenal i klubben sin första vända där och nu har man fyndat igen. Engelage är riktigt stabil och nu är det BIK och Västervik som är där i toppen, för Västervik slog också Timrå i helgen. Så både AIK och Timrå hade alltså 2 förluster i helgen och Timrås förlust mot Västervik gör att man nu bara är 3:a i tabellen. Västerviks seger satt dock långt in, för trots att man hade både 2-0 och 3-2 så hämtade Timrå ikapp båda gångerna. Inte förrän man fick straff med 3 minuter kvar att spela kunde Olle Liss göra 4-3 och sedan stängde man matchen med 5-3 i öppen kasse.

I botten av tabellen förlorar Västerås den viktiga sträckmatchen mot Vita hästen med 2-0. Hästen är därmed 5 poäng före Västerås, som nu alltså återigen har hamnat under det där nedre sträcket och det ganska rejält dessutom...

Då hade Södertälje chansen att förpassa Västerås till jjumboplatsen i tabellen, men man vaknade för sen i matchen. Oskarshamn hade 3-0 inför 3:e perioden. Då reducerade SSK 2 gånger om, men det räckte inte hela vägen och Södertälje är därmed fortfarande sist i serien med 24 inspelade poäng på lika många matcher. Det är 3 sämre än vad Leksand hade för exakt 1 år sedan. Efter 24 matcher då hade man 27 poäng och låg sist i serien, efter att ha förlorat med 4-1 uppe i Haparanda. Vad som sedan hände är historia, så än är det definitivt inte kört för Södertälje, även om det absolut inte finns någonting som tyder på att SSK ska vända på det här och kvala mot SHL till våren. det fanns det å andra sidan inte i Leksands fall för ett år sedan heller, så ja, allt kan hända...

Så jävla orättvist...

Leksand gästade Örebro under torsdagskvällen och man fick en kanonstart på matchen, när Tobbe Forsberg gjorde 0-1 redan efter 02:27. det bådade gott, för om jag räknar rätt så har man inte förlorat en enda match som man har tagit ledningen i såhär långt.

Leksand var det bättre laget i 1:a perioden, men med 2 minuter kvar av densamma kunde ändå Örebro kvittera. Lite av en kalldusch för Leksand, men man repade sig snabbt efter det och efter 3 minuter i 2:a perren gjorde Tobbe Forsberg sitt 2:a mål för matchen när han återgav ledningen till Leksand.

Bortalaget hade sedan flera chanser att öka på ytterligare till 3-1, men istället kom 2-2 för Örebro och trots 2 powerplaychanser för Leksand lyckades man inte utnytja det och det var helt jämnt, 2-2, efter 2 spelade perioder.

Precis som i 1:a och 2:a perioden var det dock Leksand som gjorde ett tidigt mål i 3:e perioden och den här gången var det Johan Porsberger som höll i pucken länge och väl innan han fintade Axel Brage och lade in pucken i öppen kasse. Snyggt!

Man fortsatte att trycka på, snurra på i Örebros zon och hade bud på 4-2. Senast det var så i matchen kvitterade Örebro. Det gjorde man nu också. Efter drygt 5 minuter kvitterade Libor Hudasek för hemmalaget, trots att det var Leksand som tryckte på och hade solklara chanser till att gå ifrån till 4-2.

Leksand fick ytterligare chans i powerplay, en ordentlig sådan, när Daniel Viksten fick 2+2, men inte ens i spel 5 mot 4 i 4 minuter kunde man få in pucken. Nej, powerplay och Leksand är ingen bra kombo just nu och känslan var att den här matchen trots allt kunde sluta hursomhelst, trots att Leksand hade varit och var det klart bättre laget sett över hela matchen.

Nästa mål skulle bli väldigt, väldigt viktigt, för nu återstod det bara 5 minuter att spela.

Vad händer då?
Niklas Torp får en ganska diskutabel femminutare emot sig, Örebro får powerplay resten av matchen, Kalle Olsson gör ganska snabbt 4-3 och för 1:a gången i matchen var Örebro i ledning. Inte alls rättvist sett till matchen, för det här var helt klart en av Leksands absolut bästa matcher på hela säsongen, man hade mängder av chanser att både göra 3-1 och 4-2, men lyckades inte, trots över 8 minuter i powerplay. Istället kvitterade Örebro båda gångerna och så det där matchstraffet. Vad fan är det liksom? Så jävla onödigt, rent ut sagt. Enn tripping som helt klart borde vara en tvåa, men matchstraff... nej, det känns väldigt tveksamt och det är 2:a gången den här säsongen som Leksand får ett sent matchstraff mot sig som avgör matchen, båda 2 är väldigt tveksamma. Nu är jag kanske lite färgad i det här, men jag vidhåller ändå att det är högst tveksamma matchstraff, både mot karlskrona och nu här mot Örebro.

Örebro höl undan och den bittraste jävla förlusten på hela säsongen var ett faktum.
Det känns som man slarvar bort matchen.
För man var bättre.
I 55 minuter var man bättre.
man borde ha avjort det här långt tidigare med alla jättechanser man skapade sig. Det borde inte ens ha stått 3-3 när torp får den där utvisningen.

Örebro vinner alltså helt orättvist matchen med 4-3.

Kvällens resultat:
Örebro - Leksand 4-3
HV71 -Djurgården 1-2
Växjö - Rögle 2-0
Karlskrona - Färjestad 4-1
Linköping - Malmö 2-0
Brynäs - Skellefteå 2-3

I Gävle var det en ruskigt bra 1:a period med världens fart. Brynäs gjorde också 1-0 tidigt i matchen och hade också bud på 2-0, men Jonni ortio hade marginalerna med sig den gången. Skellefteå var inte heller dåliga. Man skapade en hel del, men framförallt var det väldigt hög fart i matchen och skellefteå kvitterade också mot slutet av perioden och efter 02:55 i 2:a perioden gav Emil Pettersson Skellefteå ledningen. Brynäs kvitterade dock och matchen fortsatte att vara väldigt jämn och fartrik. Med 5 minuter kvar att spela återtog dock Skellefteå ledningen. Oscar Möller sköt stolpe in och det var ledning för bortalaget, en ledning man inte släppte och SAIK tog 3 nya poäng.

I Jönköping var det HV som tog lednningen och man hade sedan också 2-0 inne, men det dömdes bort efter att djurgårdare varit inne och stört Linus Söderström i HV-kassen. Det målet kom i powerplay, så HV's PP fortsatte, men då var det istället Djurgården som kontrade och gjorde 1-1, i boxplay. Sedan gjorde DIF också 2-1 med 3 minuter kvar att spela, men också det målet dömdes bort och istället gick matchen till förlängning och straffar där Martin Törnberg blev matchhjälte i 5:e straffomgången.

I Växjö stod det länge 0-0, men i 2:a perioden, med 01:20 kvar att spela, kunde Josh Hennessy till slut göra 1-0 för Växjö. Perfekt för Leksands del. Rögle pressade sedan på ordentligt mot slutet, bombarderade Wictor Andrén, men Växjö höll emot och gjorde 2-0 i öppen kasse. Hade Leksand då vunnit i ordinarie tid i Örebro så hade Rögle alltså varit ny jumbo i serien...

Karlskrona har gått oerhört tungt nu på slutet, men här gjorde alexander Bergström både 1-0 och 2-0 för KHK, innan Magnus Nygren reducerade för Färjestad drygt halvvägs in i matchen. I upptakten av 3:e perioden gjorde dock Karlskrona 3-1 och det var nog ett väldigt skönt mål för hemmalaget, som också ökade på till 4-1 och saken var klar. En oerhört skön vinst kan jag tänka mig!


RSS 2.0