Förutsättningarna för upp och nedflyttning i SHL

Som bekant kommer upp och nedflyttningssystemet till SHL att göras om till nästa säsong. Kvalserien har alltså gjort sitt sista framträdande, iaf inom den närmsta framtiden, tills man utvärderat det nya systemet. Det nya systemet, som jag har lovat att gå igenom och som jag nu tänkte gå igenom här nedan.

Hur SM-slutspelet har och kommer att spelas framöver hör inte hit, så därför hoppar vi över den biten just nu, men såhär har kvalprocessen sett ut tidigare.

* Lag 11 och 12 i SHL får spela kvalserien.
* Lag 1-3 från Hockeyallsvenskan har kvalificerat sig till kvalserien.
* Lag 4-7 i Hockeyallsvenskan har spelat en playoffserie, där man mött varandra en gång hemma och en gång borta. 1:an i den serien har tagit den 6:e och sista kvalseriebiljetten. De övriga 3 lagen har fått spela i Allsvenskan kommande säsong.
* Kvalserien har spelats i 10 omgångar, där man mött varandra en gång hemma och en gång borta. 1:an och 2:an i serien har tagit klivet upp i SHL till kommande säsong, medan resterande 4 lag har fått spela i Allsvenskan under nästkommande säsong.

Så har det alltså sett ut tidigare. Till nästa säsong, säsongen 2014/15, kommer det dock ske stora förändringar. Det är efter denna säsongen som SHL ska utökas från 12 till 14 lag. Detta kommer ske enligt följande.

* SHL spelas som vanligt. 55 grundserieomgångar, där sedan lag 11 och 12 kommer få kvala sig kvar i högstaligan.
* Hockeyallsvenskan kommer också spela sin grundserie som vanligt, 52 omgångar.
* Därefter kommer lag 1 och 2 spela en hockeyallsvensk final i bäst av 5 matcher. Vinnaren där tar klivet upp i SHL.
* Förloraren i den hockeyallsvenska finalen får spela direktkval.
* En slutspelsserie införs i Hockeyallsvenskan, som en motsvarighet till playoffserien, där lag 3-8 deltar i en enkelserie. Lag 1-3 i denna serie går vidare till direktkval till SHL. de övriga 3 lagen spelar i Allsvenskan nästkommande säsong.
* Direktkvalet avgörs i playoffform i bäst av 7 matcher. Lag 11 och 12 från SHL, förloraren från den hockeyallsvenska finalen och lag 1-3 från slutspelsserien gör upp om 3 platser i SHL. Detta sker i playoffform. 11:an i SHL möter 3:an i slutspelsserien, 12:an i SHL möter 2:an i slutspelsserien och förloraren från den hockeyallsvenska finalen möter 1:an i slutspelsserien.

sammannfattningsvis kan man alltså säga att det här är den stora chansen att ta klivet upp för de hockeyallsvenska klubbarna. Det kommer med andra ord bli en rejäl kapprustning nästa säsong. Slutar man 1:a eller 2:a i serien har man med andra ord halva foten i SHL. Det gäller då bara att vinna 3 matcher till, i den hockeyallsvenska finalen, för att vara där. Förloraren där behöver inte heller känna sig körda, för man får en chans till, i direktkvalet, där man kommer få möta 1:an i slutspelsserien i bäst av 7 matcher. Man ska alltså faila 2 gånger om man ska missa SHL, om man slutar 1:a eller 2:a i serien.

Lag 3-8 har däremot inte lika stora utrymmen att faila på. Där gäller det att sluta topp 3 i slutspelserien, annars är det kört. Sedan gäller det att slå 11:an, 12:an eller förloraren i den hockeyallsvenska finalen i bäst av 7 matcher för att ta klivet upp i SHL. Totalt sett är det alltså 8/14 lag i Allsvenskan som kommer ha chansen att ta klivet upp.

Lag 11 och 12 i SHL kommer också ha ganska stora möjligheter att hålla sig kvar, eftersom att man möter samma lag i bäst av 7 matcher och där behöver vinna 4 för att säkra kontraktet. 4 vinster i den tidigare kvalserien räckte knappast för att säkra något kontrakt. Så chansen ökar även här rejält för SHL-lagen att hålla sig kvar.

Efter säsongen 2014/15 kommer SHL alltså bestå av 14 lag och Hockeyallsvenskan av 14 lag. då kommer upp och nedflyttning ske enligt följande.

* Lag 13 och 14 i SHL får spela direktkval i bäst av 7 matcher för att hålla sig kvar i högstaligan.
* Precis som säsongen 2014/15 gör 1:an och 2:an i Hockeyallsvenskan upp i en final i bäst av 5 matcher. Skillnaden är här att segraren inte går till SHL, utan till direktkval.
* Förloraren i den hockeyallsvenska finalen får spela playoff.
* Precis som säsongen 2014/15 spelar lag 3-8 i Hockeyallsvenskan en seriefinal i en enkelserie, där segraren går till playoff. De övriga 5 lagen spelar i Allsvenskan nästkommmande säsong.
* Förloraren från den hockeyallsvenska finalen och segraren från slutspelsserien möts i playoff i bäst av 3. Vinnaren går till direktkval till SHL, förloraren spelar i Allsvenskan nästkommande säsong.
* Vinnaren i playoff möter lag 13 från SHL i ett direktkval i bäst av 7 matcher. Vinnaren spelar i SHL nästkommande säsong, förloraren i Allsvenskan. Segraren i den hockeyallsvenska finalen möter lag 14 i SHL i ett direktkval i bäst av 7 matcher. Vinnaren spelar i SHL nästkommande säsong, förloraren i Allsvenskan.

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att chanserna för de hockeyallsvenska lagen att ta klivet upp sjunker rejält efter säsongen 2014/15. För lagen i SHL är det lika stor chans att hålla sig kvar i högstaligan som under säsongen 2014/15. Man behöver bara vinna 4 matcher i direktkvalet för att säkra kontraktet. Friplatsen, eller vad man ska säga, den SHL-biljett som segraren i den hockeyallsvenska finalen tog säsongen 2014/15, är nu borta. Istället går segraren nu till direktkval, där man får möta lag 14 i SHL i bäst av 7. Förloraren får dock, likt säsongen 2014/15, en chans till. Nu i ett playoffspel i bäst av 3, mot vinnaren från seriefinalspelet mellan lag 3-8 i grundserien. Det är det extrasteg som nu finns att ta sig förbi för att nå direktkvalet. Säsongen 2014/15 fick ju förloraren i den hockeyallsvenska finalen spela direktkval direkt.

Krångligt? Ja, lite kanske, men summan av kardemumman är att under nästkommande säsong har de hockeyallsvenska klubbarna större chans än någonsin att ta klivet upp. Faktum är att om man slutar 1:a eller 2:a behöver man bara slå sin värsta konkurent 4 gånger till för att vara i SHL. Man slipper alltså helt att möta motstånd från SHL för att nå dit. Förloraren har också goda möjligheter att ta steget upp, då man får möta vinnaren i seriefinalspelet i bäst av 7. Kommande säsonger får man möta lag 13 från SHL , om man då inte blir utslaget i playoff av segraren från slutspelsserien. För lag 3-8 är det också större chans att ta klivet upp nu under säsongen 2014/15, eftersom att då 3 av dessa kommer få spela direktkval. Kommande säsonger är det bara 1:an från denna serie som först ska spela playoff och sedan direktkval. De övriga har sett tåget gå.

Hoppas att ni nu fick en lite klarare bild över hur systemet kommer att se ut framöver.

RSS 2.0