Skadeskjutet Leksand imponerade i Göteborg!

Efter den minst sagt efterlängtade segern mot Oskarshamn var det ett skadeskjutet Leksand som åkte till Göteborg för match mot Frölunda under tisdagen. Inte mindre än sju spelare saknades och det var inte vilka spelare som helst. Mattias Ritola, André Hult, Linus Persson, Marek Hrivik, Emil Heineman, Mattias Karlsson och Mattias Göransson saknades. Det var både småskavanker och sjukdomar, förutom för Linus Persson, som utgick efter bara något byte mot Rögle en vecka tidigare. Efter det kom det rapporter om att vår #25 tyvärr har spelat klart för den här säsongen...

I alla dessa spelares frånvaro lyftes Nils Åman, Mackan Karlberg och Alexander Lundqvist upp från J20. Karlberg och Lunqvist har ju varit uppe i A-laget tidigare under säsongen, men för Nisse Åman var det A-lagsdebut och som han gjorde det!

Vi tar det dock från början.

För inte nog med att Leksand saknade en hel drös spelare, man blev dessutom sena till Göteborg, detta p.g.a. flygstrul, vilket gjorde att matchen flyttades fram 30 minuter.

När pucken väl släpptes i Scandinavium var det Frölunda som tog tag i taktpinnen. Man vann skotten med 7-3 i första perioden, men Axel Brage, som självklart fick chansen på nytt mellan stolparna efter sin nolla senast mot Oskarshamn, var lika het som då, samtidigt som hela laget verkligen jobbade för varandra och inte tummade på någonting, som det har gjorts tidigare under säsongen.

Tidigare har det många gånger varit Leksand som haft initiativet i matcherna utan att få utdelning. Nu var det tvärtom. Nu var det Leksand som fick utdelning när Daniel Gunnarsson hittade nätet bakom Johan Matsson i Frölundakassen. Matsson var helt bortspelad.

Det var också ställningen efter den första perioden och i den andra hann det inte gå mer än 01:49 innan Oscar Lang hade dubblerat den blåvita ledningen till 0-2.

Frölunda skulle dock komma tillbaka, för när Filip Johansson åkte ut bara ett par minuter efter Langs mål och hemmalaget därmed fick spela powerplay, då ringde det
och Axel Brage fick kapitulera för Simon Hjalmarssons skott.

Efter reduceringen fortsatte Leksand dessvärre att dra på sig utvisningar och det såg väldigt jobbigt ut, men de blåvita gjorde det samtidigt riktigt bra och ställningen var, trots två ytterligare utvisningar under perioden, 2-1 för Leksand.

När Jon Knuts åkte ut i inledningen av tredje perioden orkade dock inte Leksand hålla emot längre och Joel Lundqvist kunde kvittera för Frölunda.

Bara några minuter senare inträffade dock det som skulle bli matchavgörande. Rhett Rakhshani körde upp en armbåge i huvudet på Jonas Ahnelöv och fick därmed lämna matchen. I efterhand har Rakhshani stängts av i två matcher, men vad värre för Leksands del är att Ahnelöv blir borta minst en vecka. Inte alls bra, för #55 har ju genomgående varit Leksands klart bästa och viktigaste back under hela säsongen. Han får inte gå sönder mer än såhär och vi får verkligen hoppas att han snart är tillbaka i matchdugligt skick!

Leksand fick hursomhelst spela 5 minuter i spel fem mot fyra och där visade man återigen prov på att powerplayspelet verkligen har börjat sätta sig nu! Först var det Daniel Gunnarsson, som gjorde sitt andra mål för kvällen, assisterad av just de spelarna som måste leverera, nämligen Patrik Sackrisson och Spencer Abbott. Därmed var det 0+2 på både Abbott och Sacke under den här matchen och 2+0 på Gunnarsson.

Det stannade dock inte där, för Leksand fick ju fortsätta i spel fem mot fyra och då small det igen. Nu var det Matt Carey som gjorde sitt första mål i Leksandströjan, snyggt assisterad av, just det, Nisse Åman, som även han därmed hade 0+2 i matchen. Inte illa för en debut!

Ställningen var alltså 2-4 med knappt 12 minuter kvar att spela. Frölunda försökte och försökte, men det märktes att det var ett lag i en svacka och att Leksand gjorde det väldigt bra, för hemmalaget kom inte till jättemånga kvalificerade målchanser och i öppen kasse kunde istället Lucas Nordsäter göra 5-2 och en mycket, mycket imponerande seger var därmed i hamn för Leksand!

På förhand ska det här vara en av seriens absolut tuffaste bortamatcher och poäng här kändes som en bonus, men som Leksand genomför den här matchen var man klart värda segern och det kan mycket väl ha varit säsongens största skalp än så länge!

Tisdagens samtliga resultat:
Frölunda - Leksand 2-5
Oskarshamn - Färjestad 3-4 SD
Malmö - Linköping 3-4 SD
Djurgården - Brynäs 3-2
Rögle - Örebro 3-0
Skellefteå - HV71 2-1
Växjö - Luleå 1-3

För Leksands del var det synd att Oskarshamn krigade till sig en pinne mot Färjestad och att LHC vann i sudden mot Malmö. Det gör att Leksand bara tar in 1 poäng på LHC och att man visserligen passerar Oskarshamn, men bara med 1 poäng. IKO kvitterade Färjestads ledning tre gånger om och Rickard Palmbergs 3-3 med knappt 7 minuter kvar att spela räckte för att få med sig en pinne från matchen. Starkt av Oskarshamn får jag ändå säga!

Matcherna mellan Malmö och Linköping har alla gått till förllängning/straffar hittills under den här säsongen och så även den här gången. LHC dominerade fullstänndigt i första perioden och vann skotten med hela 20-7, men ändå hade man bara ledningen med 2-1. Den ledningen kvitterade Malmö i andra, innan LHC på nytt tog ledningen och Malmö kvitterade. Till slut var det Olle Lycksell som avgjorde för LHC, 01:35 in i förlängningen.

Rögle och Skellefteå är riktigt bra för tillfället. Roman Will håller nollan, Eric Gelinas, Dennis Everberg och Kodie Curran stod för målem för Rögle, Gustaf Lindvall räddar 32/33 skott, stannar på 96,97% och Jonathan Pudas levererade båda målen framåt för SAIK.


Förlustsviten bruten, powerplay levererar och Brage håller säsongens första nolla!

Oskarshamn har Leksand haft förhållandevis lätt mot under den här säsongen, man har 6-3 i poäng och 8-7 i målskillnad. Det har blivit varsin hemmaseger med 4-1 och så vände ju Leksand som bekant 2-0 till 2-3 nere i Oskarshamn senast. Det var också senast Leksand ö.h.t. vann en hockeymatch...

Sedan dess har det blivit nio raka förluster, men senast mot Djurgården fanns en del positivt att bygga vidare på, inte minst powerplayspelet, där man gjorde ett mål i den spelformen och fler skulle det bli här.

1-0 för Leksand var nästan en kopia av kvitteringen fram till 1-1 senast mot Djurgården. Ritola och Trkulja skymde framför kassen, pucken gick från Abbott till Gunnarsson till Sackrisson, som nöp till direkt och pucken satt i nät bakom Oskarshamns nyförvärv i kassen, Richard Bachman.

Oskarshamns målvaktssituation är förövrigt lite rolig. Man hade ju tidigare Tex Williamsson och Fredrik Pettersson-Wentzell. När man plockade in Bachman blev det PW som sökte sig vidare, men i samma veva fick man Tex skadad och Bachman var inte spelklar. Då stod man plötsligt helt utan målvakter och tvingades låna in Daniel rosengren från Almtuna med Marcus Hellsmed som backup. Rosengren har dock gjort det bra i de båda matcher han hann stå, men nu var Bachman alltså spelklar, men fick kapitulera efter 08:04.

Leksand vann skotten med 8-7 i första perioden, men det kändes som man hade ett betydligt större spelövertag än så. Oskarshamn hade nästan ingenting kändes det som och när Nicklas Heinerö åkte ut för "delaying the game" small det igen. Den här gången var det Sebastian Wännström som höll sig framme vid bortre stolpen och sopade in 2-0 för Leksand efter 14:35!

väldigt skönt att gå till pausvila med tvåmålsledning! Det har inte hänt allt för många gånger den här säsongen.

i andra perioden växte Leksands skottövertag till 10-4 i perioden och totalt 18-11. Oskarshamn hade dock sina chanser att krypa närmre, men hemmalaget spelade kompakt och hjälpte verkligen Axel Brage, som klev in mellan stolparna mitt under matchen senast mot Djurgården och fick förnyat förtroende här, till att freda sin kasse. Hans nolla var intakt även efter den andra perioden, santidigt som Leksand hade utökat ledningen till 3-0, också det målet i powerplay. Marek Hrivik hittade nätet för första gången efter att han kom tillbaka från sin skada och därmed var det 1+1 på Hrivik i matchen, då han även fick en ass på Wännströms 2-0-mål.

Hriviks kasse innebar dagens tredje mål i powerplay, tre mål på fyra försök, och äntligen kanske powerplayspelet börjat låssna lite!

Oskarshamn försökte och försökte i tredje perioden, men kom ingenstans. Precis som tidigare gjorde Leksand det bra, hjälpte Brage och spelade tight. Brage motade alla 22 skott och höll därmed säsongens första nolla! Snacka om revansch för hans mindre lyckade insats för en vecka sedan mot Luleå och tänk om Brage är på väg in i zonen igen, ni vet, den där zonen han var i under kvalet förra våren och var sådär omänskligt jäkla bra, det skulle vara drömmen!

Leksand vinner alltså med 3-0, Brage håller nollan, powerplay levererar och LHC förlorar. Det gör att Leksand nu är 1 poäng bakom Oskarshamn och 14 poäng bakom LHC. LHC är fortfarande inte rimligt att ta sig förbi, men Oskarshamn är definitivt rimligt och förhoppningsvis sker det redan den kommande veckan, då Leksand först gästar Frölunda på tisdag, innan Växjö kommer till Tegera på torsdag och så åker Leksand upp till Skellefteå på lördag. Oskarshamn tar först emot Färjestad på tisdag, gästar sedan Luleå på torsdag och gästar sedan Djurgården på lördag. Känns som Oskarshamns chans till poäng är på tisdag. Leksands största chans är självklart på torsdag, men med tanke på vilken form Frölunda är i för tillfället finns kanske t.o.m. en hyfsad chans även på tisdag.

lördagens samtliga resultat:
Leksand - Oskarshamn 3-0
Växjö - Linköping 2-1
Brynäs - Frölunda 4-2
HV71 - Malmö 3-2
Luleå - Färjestad 4-1
Örebro - Djurgården 5-2
Skellefteå - Rögle 4-3

Viktor Fasth hade ingen lyckad kväll senast mot Rögle, då Ängelholmarna vann med 5-1. Då fick Viktor Andrén chansen här och tog den. Han motade 23/24 skott och stannade på en räddningsprocent av 95,83%. Starkt jobbat och viktigt för Växjö, som därmed håller undan för Brynäs i tabellen.

Brynäs är nämligen bara 3 poäng bakom Växjö. Man har verkligen fått effekt efter att Magnus Sundkvist fick lämna och här blev det en ny seger, när Frölunda besegrades med 4-2. 1+1 på Anton Rödin och Emil Molin, som gick från Malmö till Brynäs tidigare under säsongen, gjorde sitt elfte mål.

Skellefteå vann till slut en väldigt svängig match mot Rögle. Ett styrkebesked av Skellefteå. 2+1 på jocke Lindström, 1+2 på Robin Alvarez och 1+1 på Oscar Möller. Det var Alvarez som inledde målskyttet efter 05:28 i andra perioden och därefter utökade Skellefteå till 2-0 innan Rögle gjorde två snabba mål i slutet av andra, 1-2 efter 17:23 och 2-2 efter 19:15. Sedan gjorde man också 3-2 efter 05:31 i tredje, men Skellefteå vänder alltså tillbaka och kvitterar efter 12:14 och gör 4-3 efter 17:38. Starkt!

Luleå tar en oerhört viktig seger och ett stort steg närmre att vinna grundserien säsongen 2019/20. 4-1 mot Färjestad är starkt och nu är man 10 poäng före just Färjestad, som trots förlusten är tvåa, 1 poäng före Rögle och 2 före Skellefteå, som har segöat upp på fjärde plats. Det är dock oerhört jämt där bakom Luleå, för mellan Färjestad på andra plats ner till Örebro på åttonde, är det bara 6 poäng. Mycket kan med andra ord fortfarande hända och det är några väldigt intressanta veckor vi nu har framför oss!

Förlustsviten från i höstas på nio matcher är tangerad...

Efter en ganska väntad förlust på Hovet under torsdagskvällen och det mot ett Djurgården som hade 3-0 i inbördes möten den här säsongen och 10-2 i målskillnad. Poäng här kändes med andra ord som en bonus.

Djurgården fick också en smakstart på matchen, när Manuel Ågren gjorde 1-0 redan efter 38 sekunder.

Tungt för Leksand, som alltså fick jobba i uppförsbacke direkt. Man gjorde det dock bra, hämtade sig efter den inledande kallduschen och kunde också kvittera i powerplay efter 17:19. Patrik Sackrisson var det som var sist på pucken och det var Sackes femte mål för säsongen. Viktigt!

Trots kvitteringen skulle det ändå vara Djurgården som gick till pausvila i ledning. Med 2 sekunder kvar av perioden kunde nämligen Marcus Högström göra 2-1 för hemmalaget. Väldigt, väldigt tungt för Leksand, som ändå gör en bra period, vinner skotten med 15-10, men får två onödiga mål bakåt, först efter 38 sekunder och sedan med 2 sekunder kvar av perioden...

i andra perioden tog Djurgården över mer, vann skotten med 17-10 och målen med 2-1, precis som i första. Först var det Niklas Bergfors som utökade till 3-1 drygt 5 minuter in i perioden och när Oskar Lang åkte ut för en hakning gjorde Jacob Josefson 4-1 i powerplay och Leksand släpper alltså på nytt in mål i numerärt underläge...

Innan perioden var över hade dock Oskar Lang revanscherat sig och stått för ett riktigt snyggt mål fram till 2-4, assisterad av Abbott och Hrivik. 0+2 på Abbott alltså, det är också viktigt!

i tredje perioden orkade inte Leksand riktigt forsera, Djurgården kontrollerade matchen ganska enkelt och när Mattias Ritola åkte ut efter 15:46 kändes det typ kört. Den här gången klarade Leksand dock av boxplayspelet, men när man åkte på ett lagstraff för "too many players" efter 17:41, 5 sekunder innan Rito var tillbaka på isen, då tog det bara 9 sekunder, 4 sekunder i spel fem mot fyra, innan Djurgården definitivt stängde matchen med 5-2.

Nionde raka förlusten för Leksand alltså och det är alltså en tangering av förlustsviten från i höstas på just nio matcher. Senast Leksand vann var mot Oskarshamn, när man vände 2-0 till 2-3. Härnäst väntar just också Oskarshamn, som gästar Tegera arena i en ren måstematch på lördag. Vinner Oskarshamn där, då är det totalt mörker för Leksand och ett möte med Björklöven i ett kval är väldigt nära. Då är Leksand nämligen 7 poäng bakom Oskarshamn med åtta matcher kvar att spela. Den är väldigt tuff. Vinner Leksand är man dock bara 1 poäng bakom, så en sexpoängsmatch kan man minst sagt säga!

Torsdagens samtliga resultat:
Djurgården - Leksand 5-2
Oskarshamn - Skellefteå 3-4 SD
Linköping - Luleå 3-2 SD
Färjestad - Frölunda 5-2
HV71 - Örebro 3-2
Rögle - Växjö 5-1

Oskarshamn kniper alltså 1 poäng hemma mot Skellefteå. Detta efter att man hämtat upp 1-3 till 3-3 i tredje perioden, trots att Skellefteå gjorde just 3-1 bara 35 sekunder in i tredje. Starkt av IKO!

Även LHC tar poäng och det mot serieledande Luleå, som tog ledningen i boxplay efter 01:12 av andra perioden. LHC kvitterade dock och så klart var det Broc Little som gjorde målet, hans nittonde mål för säsongen. Hans tjugonde mål för säsongen skulle också komma och också det var i powerplay. Innan dess hade dock Luleå återtagit ledningen och även det var i powerplay. 2-2 var också ställningen efter tre spelade perioder och i förlängningen kunde Olle Lycksell avgöra för hemmalaget. Det gör att LHC nu är 13 poäng före Oskarshamn och 17 poäng före Leksand...

Färjestad imponerar genom 5-2 mot Frölunda, men Rögle imponerar nästan ännu mer. 5-1 mot Växjö är riktigt starkt och RBK bara kör och Roman Will är riktigt , riktigt bra just nu! Här stannade han på 96,67%!

Special teams fällde Leksand på nytt

I tisdags kom Rögle på besök till Tegera arena, ett lag som Leksand har haft förhållandevis lätt mot den här säsongen. Man vände 2-1 till 3-2 senast Rögle var på besök och i Catena arena vann Rögle först med 5-3 och nu senast var det Leksand som vann med 3-2 på straffar. Totalt var det alltså 5-4 i poäng för Leksand och 9-9 i mål. Det var med andra ord upplagt för en rysare här.

Rögle fick dock en smakstart på matchen när Taylor Matson hittade nätet bakom Janne Juvonen, som var tillbaka mellan stolparna igen, efter 02:30. Precis i momentet efter missade man tack och lov ett friläge, annars hade det varit 0-2 redan där.

uppförsbacke blev det i vilket fall alltså direkt för Leksand, men man jobbade sig in i det och drygt halvvägs in i perioden kom också kvitteringen. Sebastian Wännström, som ju även fick ett mål bortdömt senast mot Luleå, smackade nu in 1-1 bakom Roman Will i röglekassen.

03:24 in i andra perioden kunde Leksand också ta ledningen, detta när Matias Ritola nöp till direkt på passningen från hans namne, mattias Göransson.

Rögles kvitering skulle dock inte låta vänta på sig, för när Leksand drog på sig en utvisning efter 05:16 tog det bara dryga minuten i powerplay för Rögle innan det var 2-2.

Leksand saknade inte chanser i powerplay, man fick två raka powerplay i mittperioden, mern det såg tyvärr ut som det har gjort mer eller mindre hela säsongen. Man skapar i stort ingenting och det är knappt ens farligt när Leksand får spela i numerärt överläge. Här måste man hitta något och det är väldigt snart...

Detsamma gäller för boxplayspelet. Leksands special teams är fruktansvärt dåliga. Man skapar inget i powerplay och släpper in massor i boxplay. Rögle gjorde mål på sitt första numerära överläge i den här matchen och man gjorde även mål i det andra. Detta när Leksand åkte på en hakningsutvisning efter 03:29 i tredje perioden. Då klarade Leksand nästan av hela boxplayet, men 15 sekunder innan man blev fulltaliga smällde Dominik Bokk in 3-2 för Rögle.

Precis som mot Frölunda innan uppehållet är det special teams som avgör. Leksand får sina chanser, men gör inte mål. Det gör motståndarna när de får chansen att spela med en man mer på isen. Räknar man bort Rögles båda powerplaymål och målet i öppen kasse som kom mot slutet så hade det iaf varit 2-2, för Rögle skulle göra 4-2 med knappt 6 minuter kvar att spela och matchen slutade till slut 5-2 för Rögle.

Det var åttonde raka förlusten för Leksand och de blåvita får alltså inte plusstatistik på Rögle heller den här säsongen, trots att man vunnit 2/4 matcher. Rögle får alltså 7-5 i poäng och 14-11 i mål. Bättre statistik än mot Luleå, men fortfarande inte bra.

i tisdags kunde vi iaf glädjas lite åt att HV avgjorde mot LHC med knappt 3 minuter kvar av matchen och att det därför fortsatt var 13 poäng upp. Det är det inte nu längre, för om Leksand hade de marginalerna på sin sida då så hade man det definitivt inte här. Det stod nämligen länge 1-1 mellan Brynäs och LHC, men Brynäs gjorde 2-1 med 18:29 på klockan i tredje perioden, men LHC plockade målvakten och kvitterade med 31 sekunder kvar. Sedan tog man också med sig bonuspoängen när Sam Lofquist avgjorde i förlängningen. Det gör att det alltså är 15 poäng upp med 10 matcher kvar.

Nej, det kommer naturligtvis inte gå och om Leksand inte redan gjort det så måste man nu ställa om sitt mentala fokus till ett kommande kval. I teorin finns fortfarande chans att klara sig undan det, men den teoretiska chansen måste man släppa, för det går inte. Med tanke på hur lagen spelar och hur formkurvorna ser ut så finns det ingenting i världen som tyder på att Leksand skulle plocka 15 poäng mer än LHC på de sista tio matcherna. Det innebär alltså att Leksand måste vinna fem matcher FLEER än LHC. Nollar LHC måste Leksand alltså ändå vinna hälften av de återstående matcherna för att gå upp på samma poäng. Ni ser själva, det är inte rimligt, så nu måste fokus riktas om och man måste hitta nycklar till flertalet bekymmer i det här laget, inte minst special teams och målskyttet. Här gjorde man förvisso två mål på 30 skott. Det är svagt det också, men det gör åtminstone att måleffektiviteten stiger från 4,0% till 4,8%.

Tisdagens samtliga resultat:
Leksand - Rögle 2-5
Frölunda - Oskarshamn 5-1
Brynäs - Linköping 2-3 SD
Skellefteå - Djurgården 3-0
Örebro - Färjestad 3-4 SD
Luleå - Malmö 4-3
Växjö - HV71 5-1

Härnäst väntar Djurgården för Leksand, ett Djurgården som man dels haft svårt för under säsongen och som dels nu har två raka förluster. Här blev man dessutom nollade av Skellefteå och det kan väl både vara bra och dåligt. Bra ur den aspekten att Leksand möter ett formsvagt lag, dåligt ur den aspekten att det säkert kommer gå som det brukar, att lag bryter sina negativa trender just mot Leksand...

Tur för Leksand var iaf att Oskarshamn inte hade mycket att säga till om mot Frölunda. Det gör att det fortfarande är 3 poäng upp till IKO för Leksands del.

Den stora snackisen här var väl annars Luleås vändning. Man hade 2-1 efter halva matchen, men Malmö kvitterade bara sekunder efter Luleås 2-1-mål. Sedan gjorde Emil Sylvegård 3-2 för Malmö några minuter senare och det var ett resultat som såg ut att räcka hela vägen till 3 poäng, men efter 15:05 i tredje perioden fick Luleå först ett lagstraff och kort därefter åkte Lars Bryggman ut för en interference, när Luleåspelaren typ ramlade själv. En väldigt tveksam utvisning som iaf gav spel fyra mot fyra. Där blev det dock inga mål, men efter 18:17 kunde ändå Petter Emanuelsson kvittera för Luleå. Det stannade dock inte där, för Malmö åkte på ytterligare en tvåa, nu för fördröjelse av spelet och i samma veva fick Christoffer Forsberg också en tvåa för osportsligt uppträdande. Det blev alltså spel fem mot tre för Luleå med dryga minuten kvar att spela och efter 19:53 kunde Erik Gustafsson göra 4-3 för Luleå. En väldigt märklig seger för Norrbottningarna och en mer än snöplig förlust för Malmö...

Nionde gången Leksand blir nollade den här säsongen...

Matcherna duggar tätt nu och bara två dagar efter den minst sagt tunga och bittra förlusten i Linköping så var det dags för ny hemmamatch, då mot serieledande Luleå, ett lag som Leksand haft väldigt svårt för under säsongen. Luleå hade vunnit alla tre möten lagen emellan och hade en målskillnad på 11-3.

Här var det lite som att energin hade gått ur Leksand efter förlusten två dagar tidigare och som att man inte riktigt var där och Luleå tog ledningen efter knappt halva första perioden genom Daniel Sondell. Överlag var det en väldigt svag förstaperiod av Leksand, där man i stort sätt inte skapade något alls och Luleå vann skotten med hela 14-5. Axel Brage var orsaken till att det "bara" stod 0-1 på tavlan.

Brage skulle dock stå för en ordentlig bjudning i andra perioden, en period som Leksand kom ut med en helt annan intensitet i. Man tog faktiskt över matchen ganska ordentligt och även om man inte skapade jättemånga superchanser så höll man ändå i pucken och sköt på mål, vilket också skotten visar, 12-5.

Kontrasten var ungefär som i första matchen lagen emellan i Tegera arena den här säsongen, tidigare i november, där Leksand gjorde en av sina bästa perioder den här säsongen i första perioden, gjorde allt rätt, utom mål. Den gången kändes det nästan ofattbart att det istället var Luleå som hade 0-1 efter den perioden. Sedan kom Luleå ut och dominerade resten av matchen rejält.

Här var det Luleå som hade första perioden, men Leksand som kom igen i andra. Trots det var det 0-2 på tavlan efter två spelade perioder, efter den där jättetavlan av Brage.

Det var ett väldigt märkligt mål, där pucken grävdes fram nere i sarghörnet och skickades på mål från nästan ingen vinkel alls. Brage var rätt plasserad, men på något sätt gick pucken ändå i mål. Det var som att pucken nästan gick under honom, trots att han var nere längs isen. Ett väldigt märkligt mål och så typiskt ett lag i motgång. Man släpper in "skitmål" och har inga marginaler med sig. Här hade man ett skott i stolpen som närmst, men inget mål.

Leksand fick dock en kanonstart på tredje perioden, trodde alla, för efter knappa minutens spel reducerade Sebastian Wännström till 1-2, men icke. Hrivik var tydligen där och petade lite på Lassinanttis klubba, målet videogranskades och dömdes bort. Det får man så klart inte göra, men med tanke på LHC's mål som godkändes och blev helt matchavgörande bara ett par dagar tidigare så är det väldigt, väldigt märkligt...

Hursomhelst, ingen reducering och som ett brev på posten kom istället 0-3 från Luleå bara sekunder senare och istället för 1-2 var matchen helt död...

Efter det baklängesmålet orkade Leksand aldrig resa sig och resten av matchen blev mest en transportsträcka för Luleå mot 3 poäng.

För Leksand var det sjunde raka förlusten och "Tuffe-Uffe" har ännu inte fått vinna efter tre matcher i klubben. Man har förtvivlat svårt att göra mål och det släpper inte. På Uffes tre matcher här nu har man skjutit 74 skott och gjort mål på 3. Det ger en måleffektivitet på 4%. Det gör alltså att man måste sjuta i stort sätt 50 skott för att göra två mål och då blir det naturligtvis väldigt svårt att vinna hockeymatcher. Samtidigt slarvas det bakåt och bjuds på alldeles för enkla målchanser för motståndarna, som så klart är effektiva och gör mål. Allt går liksom emot och man får absolut ingenting gratis och för tredje gången den här säsongen blir man nollade av Luleå. Luleå vinner alltså de interna mötena lagen emellan med 4-0 i matcher, 12-0 i poäng och förkrossande 14-3 i målskillnad...

Det enda glädjande den här dagen var att LHC och Oskarshamn också förlorade. Det gör att det fortfarande är 13 poäng upp till LHC över sträcket, men det är knappt intressant längre, för det kommer Leksand ändå inte att ta in. Nu gäller det bara att hitta någon form av stabilitet och självförtroende inför kvalet, en uppgift som är nog så tuff när det inte har låssnat på de inledande 41 matcherna. Hur ska man då få det att låssna nu? Det är en bra fråga...

Lördagens samtliga resultat:
Leksand - Luleå 0-3
Oskarshamn - Växjö 3-5
Linköping - HV71 2-4
Rögle - Frölunda 4-3
Malmö - Djurgården 5-1
Örebro - Skellefteå 2-4
Färjestad - Brynäs 5-2

Växjö gjorde först 0-1 och sedan 0-2 på straff i första perioden, innan Oskarshamn missade en straff några minuter senare. IKO reducerade dock och i tredje perioden kom också kvitteringen. Några minuter senare gjorde man också 3-2, men tack och lov kunde Pontus Holmberg kvittera bara 38 sekunder senare och så gjorde Casey Beiley 4-3 med 04:39 kvar att spela. Det höll man i och gjorde 5-3 i öppen kasse. Tur för Leksand.

Tur för Leksand var det också att LHC tappade en tvåmålsledning och där HV71 och Linus Fröberg kunde avgöra med 17:21 på klockan i tredje perioden. Tungt för LHC, men det gör absolut ingenting.

Rögle är och kommer bli riktigt farliga i slutspelet, för här hade man hela 4-1 på Frölunda, innan bortalaget kunde reducera två gånger om i tredje perioden. Hela vägen fram nådde man dock inte och Rögle tog en tung hemmaseger.

Väldigt tveksamt mål avgjorde i Linköping och nu får Leksand förbereda sig på kval...

Sista halmstrået för att kanske, kanske undvika kval var det när Leksand gästade Linköping och Saab arena i torsdags. Vid seger skulle poängdifferansen vara densamma igen som innan den här veckan startade, d.v.s. 7 poäng bakom LHC, vid förlust skulle det vara hela 13 poäng upp.

Leksand har haft det förtvivlat svårt i Saab arena under de senaste säsongerna när man varit uppe i SHL. Oftast har det blivit storförlust och jag tror inte man har vunnit där sedan säsongen 2005/06. En poäng i och med en suddenförlust blev det för några säsonger sedan, men annars har det varit idel hemmasegrar.

Här tycker jag dock Leksand, precis som första mötet lagen emellan i Saab arena den här säsongen, gjorde en bra förstaperiod och precis som den gången var det också ledning med 0-1 efter perioden, när Spencer Abbott, som var tillbaka igen, hittade nätet efter 18:17. innan dess hade man även ett stolpskott och man vann skotten med 7-4, så med lite mer medstuds hade det kunnat vara mer än ett måls ledning.

Ytterligare en stolpträff hade man i upptakten av andra perioden, men istället var det LHC som i momentet efter kunde kvittera till 1-1 genom Broc Little. Då hade det gått 38 sekunder av andra perioden och det var precis den starten av perioden man inte behövde.

Leksand skulle dock få chansen i inte mindre än 4 minuter i powerplay, precis som mot Malmö. Då var det Jesper Jensen som drog på sig två raka tvåminutare innan han knappt en hade kommit ut på isen igen. Här var det först Simon Lundmark som åkte ut efter 05:05 och sedan hann LHC bara vara fulltaligt i 6 sekunder innan Hampus Larsson åkte ut för en ny holding.

4 minuter i spel fem mot fyra alltså och då är det klart det ska vara mål, men det blev det inte, inte den här gången heller. Powerplayeffektiviteten är bedrövligt dålig, även om det var bättre här än tidigare.

Någon utdelning fick man dock inte och istället kunde LHC göra 2-1 efter 19:53 i andra perioden, alltså 7 sekunder från paus och det var så jäkla onödigt! Leksand hade pucken under kontroll i egen zon med typ 10 sekunder kvar, men man slog inte ut den ur zon och då fick Jaakko Rissanen tag i den och gjorde ett väldigt, väldigt tveksamt mål fram till 2-1.

Målet videogranskades, men godkändes. Tittar man på reprisen så är nästan hela han ine i målgården, men ändå dömmer man mål, för det var inte det man tittade på. Det var nämligen huruvida det var spark eller inte. Rissanen sätter fram skridskon och styr in pucken, alltså inte spark, och då ska det mycket riktigt vara mål, men det märkliga är att man inte dömmer bort det för spelare i målgården. Tittar man på flera andra mål den här säsongen som har dömts bort just p.g.a. detta, så har det varit betydligt mindre av spelaren som varit inne i målgården än vad det var nu, ändå godkändes det här målet. Väldigt märkligt och det blev väldiga protester från blåvitt håll runtom i arenan och det kan man förstå...

Underläge 2-1 inför tredje perioden var det i vilket fall, men precis som första perioden så tycker jag ändå man gör det bra i tredje. Man snurrar på, men kommer sällan till riktigt bra lägen. Kvitteringen var dock inte långt bort, men återigen har man inte marginalerna med sig. Pucken tog i ribban precis i slutsekunderna av matchen, men inget mål och LHC kunde alltså vinna matchen med 2-1. Det där väldigt, väldigt tveksamma målet blev alltså helt matchavgörande...

Surt så in i helvete att förlora på det sättet och på ett sådant mål, när jag ändå tycker man gör en bra match. Nu är det 13 poäng upp till LHC över sträcket med tolv matcher kvar att spela och då är det bara att rikta in sig på kval skulle jag säga, för det finns inte en chans i världen att vi tar in 13 poäng på tolv matcher. Nej, det blir kval, den här säsongen också och det är bara att hoppas att det inte blir Björklöven vi får möta där. Löven går fram som en ångvält i Hockeyallsvenskan och kommer slå poängrekordet, som jag tror Leksand har med 109 poäng. Löven har 106 poäng i nuläget och kan tangera 109 ikväll (lördag), när man möter Tingsryd hemma. Gör man inte det då har man ändå sex matcher på sig att ta 4 poäng eller mer för att slå rekordet, så nej, Björklöven vill vi absolut inte ha i ett kval...

Torsdagens samtliga resultat:
Linköping - Leksand 2-1
Oskarshamn - Malmö 3-4 str
Brynäs - Luleå 5-1
Djurgården - Växjö 4-1
Frölunda - Örebro 5-3
HV71 - Rögle 3-5
Färjestad - Skellefteå 0-3

Malmö har nu mött båda bottenlagen i Leksand och Oskarshamn inom loppet av några dagar och enligt MrMadhawk så är IKO ett bättre lag än Leksand just nu. I tisdags, när Malmö gästade Tegera arena, var det Malmö som styrde matchen. Det gjorde man tydligen inte här på samma sätt och Oskarshamn lyckades också knipa 1 poäng, efter att man hämtat upp 0-2 till 2-2 och 2-3 till 3-3. Sedan vann Malmö ändå på straffar, men Oskarshamn gjorde ändå det som Leksand inte gjorde i tisdags, nämligen mål fram till en kvittering och därmed poäng.

Brynäs krossade imponerande serieledande Luleå med hela 5-1. Anton Rödin är stekhet och gav hemmalaget ledningen efter 13:34 i första perioden. Rödin var sedan även inne på nästa mål, som betydde 2-0. Greg Scott var sist på den pucken. Då hade det gått drygt halva matchen. Sedan gjorde John Persson 3-0 med 7 minuter kvar av matchen, Luleå reducerade några minuter senare och man plockade också målvakten, men då gjorde Brynäs 4-1 och sedan också 5-1, trots att David Rautio var tillbaka i kassen. Starkt av Brynäs!

Djurgården fortsätter att vinna och Skellefteå bröt Färjestads hemmasvit av tolv raka matcher utan förlust. Gustaf Lindvall höll nollan och Niklas Burström, Jesper Frödén och Patrik Norén gjorde målen för SAIK.

I Göteborg gjorde Frölunda både 1-0 och 2-0 i den första perioden, innan Örebro reducerade i den andra. Frölunda dundrade dock in två mål till och ställningen var 4-1 inför den tredje perioden och Örebro bytte målvakt. Då höll Örebro på att äta ikapp det, för man reducerade både till 4-2 och 4-3, men nådde aldrigg hela vägen fram, uitan Frölunda kunde till slut göra 5-3 i öppen kasse.

Ny tränare och drömmotstånd hjälpte inte för Leksand - Nu är kvalet nära...

Omstart av SHL efter landslagsuppehållet och det mot ett malmö som Leksand hade tagit 6/6 poäng mot tidigare under säsongen, det enda lag Leksand inte tappat poäng mot. Dessutom blev klubben till slut tvungna att agera när inget annat har hjälpt.

"Tjommes" tänk om långsiktighet och kontinuitet gillar jag, men det får inte gå till överdrift heller och nu fick då Roger Melin till slut gå under uppehållet. Roger ska ha all cred för det han fick laget att prestera under förra säsongen, men i år har han inte fått ut det här lagets fulla potential, det är jag nästan helt säker på.

In i båset kliver nu istället "tuffe Uffe", Ulf Samuelsson.

Skulle det då bli omedelbar effekt, dessutom mot drömmotståndet såhär långt under säsongen?

Svaret var nej.

Malmö inledde matchen klart bäst, men ändå var det Leksand och Fredrik Forsberg som kunde göra 1-0 knappt halvvägs in i första perioden.

Malmö kvitterade efter 10:38 och ställningen var också 1-1 efter den första perioden. Spelmässigt var det dock övertag för Malmö, men  Janne Juvonen storspelade och var en stor orsak till det oavgjorda resultatet.

i andra perioden var det också Leksand, genom Daniel Olsson-Trkulja, som direkt på tekning smällde till och det var 2-1!

2-1 var också ställningen efter två spelade perioder, en andraperiod där Leksand klart lyft upp spelet, en jämn period som Leksand alltså vinner med 1-0.

I tredje perioden rasade det dock. Inte så att det rann iväg, men Leksand fick med sig inte mindre än tre raka utvisningar. Vad händer då? Malmö gör 2-2, i boxplay, Leksands sjätte mål man släpper in i den spelformen den här säsongen...

Det var i den andra utvisningen, den som Jesper Jensen drog på sig när han hoppade in på isen innan tiden för hans första utvisning var över. Snacka om gratisutvisning och ett gyllene läge att göra 3-1, men då släpper man alltså in 2-2 istället...

Leksand fick ju dock då fortsätta i powerplay, utan utdelning, men minuten efter att Malmö blivit fulltaliga på nytt åkte Emil Sylvegård ut för en boarding och Leksand fick därmed sitt tredje powerplay på 5 minuter i tredje perioden, men icke. Inget mål där heller och istället var det naturligtvis Malmö som på något jävla sätt kunde göra 3-2 minuten efter att man blivit fulltaliga. Janne Juvonen, som annars varit strålande, räddade inte mindre än tre gånger om, innan pucken till slut tog på en Malmöspelare i form av Johan Olofsson, så klart, släkten är värst, och 3-2 var ett faktum.

3-2 för Malmö blev också slutresultatet och Leksand lyckas återigen förlora, trots mängder av chanser i powerplay och en storspelande målvakt. Dessutom skräller LHC och vinner med 3-1 nere i Göteborg. Det gör att det nu är 10 poäng upp till LHC över sträcket och det finns inte en chans i helvetet att Leksand tar in det på de tretton matcher som återstår. Vi kan nog med andra ord slå fast att det blir kval även i år och det är ju, som vi vet, ingen munter statistikläsning. Fem negativa kval under 2000-talet, fem gånger har man åkt ur. 100% av alla negativa kval under de senaste 20 åren har alltså slutat med att Leksand har åkt ur, så det känns ju allt annat än bra och det var ju inte såhär det skulle bli den här veckan. Vi ville ju se 6 poäng mot Malmö och LHC, samtidigt som LHC skulle förlora ikväll och på torsdag. Då hade det bara varit 1 poäng upp. Nu kan det, som minst, vara 7 poäng upp, om vi vinner på torsdag. Som sämst är det 13 poäng upp och då är det bara att scouta topplagen i Allsvenskan, tyvärr...

Kvällens samtliga resultat:
Leksand - Malmö 2-3
Frölunda - Linköping 1-3
Örebro - Oskarshamn 4-2
Djurgården - Färjestad 5-4 str
Brynäs - HV71 4-3 str
Skellefteå - Luleå 4-1
Växjö - Rögle 0-4

Leksand och Oskarshamn förlorar, LHC vinner. Då är LHC alltså då som sagt 10 poäng före Leksand, 8 poäng före Oskarshamn. Bottenstriden är på god väg att avgöras här och nu...

Skellefteå hade 3-0 innan Luleå kunde reducera. Det var dock inget snack om saken och Skellefteå tog en oerhört stark och viktig seger över ärkerevalen.

Ett annat lag som gjorde en stark match var Djurgården, som hämtade upp både 0-2, 1-3 och 3-4 till 4-4 och sedan seger på straffar med 5-4. Riktigt starkt av Djurgården!

Publikfest i Tegera, en bra match, men inga poäng

Leksand ligger sist i SHL och hade inför gårdagens match, som var den sista innan landslagsuppehållet den kommande veckan, 7 poäng upp till LHC på säker mark över sträcket. Trots det var det nästan fullsatt i tegera arena. 7298 personner hade letat sig till arenan. Det är faktiskt imponerande och det är i sådana stunder jag, trots att det går fruktansvärt tungt rent sportsligt, sträcker på mig lite extra av stolthet, för det är fan ingen annan klubb i det här landet som hade mäktat med detta! Att fylla arenan sånär som på några hundra personer, trots att det går emot och laget radar upp förluster och trots alla motgångar både laget och fansen fått utstå under de senaste 20 åren. Det är häftigt!

Matchen igår var, likt den mot Färjestad i torsdags, egentligen ingen dålig match. Leksand gjorde det tvärtom ganska bra, men ändå räcker det inte till. Frölunda vinner matchen med 4-2.

Skillnaderna är att Frölunda sätter dit sina chanser, gör 2/4 mål i powerplay och sista målet i öppen kasse, medan Leksand inte gör mål i powerplay och inte sätter dit sina chanser. Annars stod Leksand upp bra mot topplaget Frölunda.

Det stod 0-0 efter första perioden och 6-6 i skott. En jämn period som Leksand inte alls ska vara missnöjda med.

i andra perioden fick man ett boxplay nästan omgående, när Lucas Nordsäter åkte ut redan efter 20 sekunder. Då gjorde Frölunda 1-0 i powerplay och det var femte målet Leksand släppte in på de sju senaste boxplayen...

När Daniel gunnarsson sedan åkte ut för en väldigt diskutabel hakning gjorde Frölunda typiskt nog också 2-0. Innan dess hade Leksand tagit över och tryckte på för en kvittering. Känner ni igen mönstret? Det var samma sak mot Färjestad också, Leksand gör det bra, snurrar på och skapar chanser, men gör inte mål och istället gör motståndarna mål...

Med knappt 2 minuter kvar av andra perioden kunde Simon Hjalmarsson också göra 3-0 och där kändes det väl lite som att matchen dog.

i tredje perioden stängde Frölunda ner händelserna bra och lät inte Leksand komma in på mål och skapa särskilt många farligheter, inte förrän ryan Lasch åkte ut efter 12:01. Då kunde faktiskt Daniel Gunnarsson spräckaa nollan och göra 1-3!

Sedan blev det faktiskt spännande på riktigt när Martin Karlsson tryckte in 2-3 med 17:57 på klockan. Det återstod alltså drygt 2 minuter och plötsligt var Leksand bara ett mål bakom. Det var definitivt ingen omöjlighet, men icke. Frölunda kunde göra 4-2 i öppen kasse efter 19:09 och Leksand kunde därmed inkassera ännu en "hedersam förlust", för vilken gång i ordningen vet jag inte...

Det enda att glädjas åt var att Oskarshamn och LHC också förlorade, så ställningen i botten är fortsatt oförändrad. Oskarshamn är 4 poäng före Leksand och LHC är 7 poäng före.

Nu väntar då som sagt ett landslagsuppehåll och nästa match är hemma mot Malmö tisdagen den 11 februari. Därefter möter man LHC borta två dagar senare. Malmö har Leksand faktiskt tagit 6/6 poäng mot den här säsongen, så låt oss verkligen hoppas att det fortsätter på det spåret! Sedan blir matchen mot LHC en ren måstematch. Förlust där och vi kan nog förbereda oss på ett kval om knappt två månader, vinst där (och mot Malmö, samtidigt som LHC förlorar borta mot Frölunda) så är vi bara 1 poäng bakom! Snacka om viktiga matcher!!!

Gårdagens samtliga resultat:
Leksand - Frölunda 2-4
Rögle - Oskarshamn 5-3
Skellefteå - Linköping 3-2
HV71 - Växjö 5-0
Färjestad - Örebro 3-1
Brynäs - Djurgården 0-1
Malmö - Luleå 1-3

Oskarshamn gjorde 0-1 sent i första perioden och drygade sedan ut till 0-2 genom ett väldigt märkligt mål. En Rröglespelare bakom mål skulle starta ett uppspel, men lade pucken i ryggen på Christoffer rifalk och in i eget mål. Rögle tog timeout och kunde sedan reducera efter 16:36 i andra och kvittera efter 19:46. Sedan gjorde man två snabba mål efter 11:44 och 12:18 i tredje perioden. Sedan gjorde man 5-2 i öppen kasse och även om Oskarshamn reducerade efter 18:15 så var det aldrig någon fara på taket.

Skellefteå hade 2-0 efter den andra perioden och ökade på till 3-0 i tredje, innan LHC kunde reducera till 3-1. Sista reduceringen, fram till 3-2, kom med bara 23 sekunder kvar, så Skellefteå var aldrig riktigt hotade, även om det så klart kan hända mycket på 23 sekunder. Det gjorde det sådan tur var inte här och LHC's vinstrad stannade vid tre segrar.

Michael Hagas 0-1-mål efter 08:50 i tredje perioden i Gävle blev matchavgörande. Niklas Svedberg höll nollan och det var ett styrkebesked av Djurgården, som nu parkerar på fjärde plats i tabellen med 66 poäng, passerar Örebro på bättre målskillnad, +10 mot +1. Sedan är det bara 2 poäng upp till Frölunda och 4 poäng upp till Färjestad, men sedan är det ytterligare 9 poäng upp till Luleå, som bara kör. Man vinner allting och toppar tabellen i överlägsen stil. Man har gjort 113 mål, vilket är långt ifrån flest i serien, Färjestad har gjort 130, men man har bara släppt in 70 mål. Det är 17 färre än Frölunda, som har släppt in näst minst mål. I snitt är det 1,84 mål/match mot Frölundas 2,29 mål/match. Det är alltså, i snitt, 0,45 mål, nästan ett halvt mål mindre/match. Det är ändå ganska mycket. Imponerande av Luleå!

RSS 2.0