Ner på jorden mot Karlskrona igen...

Leksand hade chansen att under tisdagskvällen sätta ordentlig press på Örebro igen, när Karlskrona gästade Tegera arena.

Det var också hemmalaget som öppnade matchen klart bäst, snurrade på ordentligt i Karlskronas zon, men fick ingen utdelning. Istället var det KHK som kunde göra 0-1 på sitt egentliga 1:a anfall i matchen.

Det var en lite konstig match, där Leksand långa stunder ägde spelet, skapade klart flest chanser, men det var KHK som jorde mål, samtidigt som Haukeland inte hade någon av sina bättre matcher. Han bytte ut sig själv efter 0-3. Då reducerade Jesper Ollas för Leksand, men Karlskrona hade ändå 4-1 efter 2 spelade perioder. Det hämtade Leksand aldrig upp och KHK vann också med just 4-1.

Lite av ett magplask efter helgens grymma insatser. Här var man inte alls uppe och nickade på samma nivå. Det var lite tillbaka till det "vanliga" igen, man skapade, men satte inte sina chanser...

Kvällens 5 resultat:
Leksand - Karlskrona 1-4
Luleå - Rögle 3-0
Skellefteå - Färjestad 0-3
Frölunda - Linköping 3-4 str
HV71 - Brynäs 3-0

Luleå och Karlskrona sätter ordentlig press på djurgården nu. De båda lagen har 64 resp. 62 poäng, Djurgården står på 58 med en match mindre spelad. Det vill till att DIF vinner mot Växjö imorgon. Ingen lätt uppgift, minst sagt, men gör man inte det så är det 4 poäng upp till KHK med 4 matcher kvar att spela. Ingen omöjlighet, men det känns nog bättre att vara 1 poäng bakom jämfört med 4. För Leksands del var det iaf bra att luleå vann och att Rögle därmed fortfarande är 2 poäng bakom Leksand. Om Örebro skulle slå malmö imorgon, då är det nog ändå kört, för då är det 9 poäng upp för Leksand och 11 poäng upp för Rögle, med 4 matcher kvar att spela...

LHC drog iväg till 0-3 i Scandinavium, men Frölunda vaknade i 3:e perioden, reducerade både en och två gånger och med knappa minuten kvar att spela satt också 3-3 i nät bakom Marcus högberg. Till slut var det ändå LHC som tog hand om bonuspoängen när Broc Little avgjorde i straffläggningen. Det gör också att LHC nu är 2:a i tabellen, passerar Frölunda med 1 poäng. Passerar Frölunda gör också HV71, som här satte stopp för ett starkt Brynäs när man vann med klara 3-0. Starkt av HV och starkt av Linus Söderström att hålla nollan där.

Back 2 back mot Frölunda med succéartad utgång!

Leksand spelade back 2 back med de regerande svenska mästarna, Frölunda, fredag och lördag. En väldigt svår uppgift på förhand och poäng i de här båda matcherna kändes på förhand som en bonus, men vilken succé det blev!

Matchen i fredags, som spelades i Frölundaborg, måste ha varit en av säsongens absolut bästa insatser. william Wikman, som hade kallats hem från Västerås igen, gjorde 0-1 för Leksand i 1:a perioden och även om Frölunda definitivt inte var ofarliga så var Atte Engren sådär riktigt jävla bra som en förstakeeper ska vara, men som han oftast inte har varit den här säsongen. här var han det dock och när Patrik Norén gjorde sitt 1:a SHL-mål i den 2:a perioden, då var det inte alls helt orättvist,men Engren var bättre än Johan Gustafsson den här kvällen, det var den största skillnaden, för inget av lagen saknade chanser.

0-2 var dock inget som Frölunda inte skulle kunna ta in, men när Eric castonguay styrde in 0-3 och när Janos Hari sköt 0-4 för leksand efter 05:26 i 3:e perioden, då kändes det väldigt bra. Jacob Larsson reducerade visserligen för Frölunda, men närmre än så kom man faktiskt inte och William Wikman kunde istället sätta sitt 2:a mål för kvällen och fastställa slutresultatet 1-5 för Leksand.

Wow, alltså, jag vet knappt vad jag ska säga efter den här matchen.
Det var en så galet bra laginsats.
Alla jobbade verkligen tillsammans.
frölunda vinner alltså skotten med 20-8 bara i 3:e perioden, men Leksand spelar ändå 3-1 i samma period. 3 mål på 8 skott, det är grym effektivitet må jag säga, men den stora skillnaden i den här matchen var som sagt att Leksand hade en målvakt som var riktigt jäkla bra. 97,62% säger det mesta, i synnerhet i kombination med att han tog 41! skott, den gode Engren. Det var inga dåliga skott heller. Nej, han gjorde några riktigt grymma räddningar.
Dessutom levererar både Wikman och Isac Skedung, liksom Sebastian Björnstad på backen. Leksand har definitivt något riktigt bra på gång där i egna juniorled får jag säga.

Det var dock chans till snabb revansch för frölunda när lagen möttes igen under lördagskvällen, då uppe i Leksand.

Det var en ganska jämn 1:a period, men den här gången var det Frölunda som tog ledningen med 0-1, när Patrik Carlsson hittade rätt bakom Haukeland, som alltså fick chansen trots engrens magiska insats kvällen innan. Kanske var det just därför. Han var slut efter den matchen och att han skulle göra en minst lika bra match en gång till, för 2:a gången på ett dygn, det kändes kanske inte så troligt, så ändå helt rätt att ställa Haukeland mellan stolparna.

Oskar Lang fortsätter att riva och slita i match efter match och han gör det riktigt bra. Han är inte stor, den gode Lang, typ 170cm och 75kg eller något, men blick för spelet har han och här var han högst bidragande till att Isac Skedung kunde kvittera för Leksand, knappt 5 minuter från paus.

Det var alltså 1-1 efter den 1:a perioden, men i 2:a perioden var det Frölunda för hela slanten. Man var som ett helt annat lag jämfört med dagen innan och radade upp målchanser på löpande band. Casey Wellman gjorde också 1-2 och Patrik Carlsson höll sig framme igen och gjorde 1-3 för Frölunda.

att det inte stod mer än 1-3 på tavlan efter 2 spelade perioder skulle Leksand nog vara glada för, men i början av 3:e satt även 1-4 i nät bakom Haukeland och det kändes väl lite som spiken i kistan. Leksand hade behövt ett snabbt reduseringsmål där, fram till 2-3, men istället gjorde Frölunda 1-4 och matchen kändes körd.

Då plötsligt, i mitten av 3:e perioden, kom både 2-4 och 3-4 inom loppet av 17 sekunder!

Jon Knuts satte 2-4 och direkt på tek satte sedan Jesper Ollas 3-4. Publiken hann knappt lugna sig efter 2-4-målet.

Plötsligt var det ordentlig match igen och det var lång tid kvar. Över 11 minuter, så det var gott om tid för att få in en kvitteringspuck.

Tiden rullade dock på utan att man fick in den där kvitteringen. Man skapade flera vassa chanser kort efter de båda målen, men sedan bedarrade trycket litegrann och Frölunda var istället nära på att stänga matchen med ett 3-5-mål.

Det blev dock inte så, men när Lang åkte ut knappt 2 minuter från slutet när han bedömdes ha skjutit iväg en Frölundaklubba som någon hade tappat, ja, då kändes det ändå kört. Kort tidigare hade pucken i princip dansat på målinjen utan att gå in och nu kändes det lite som att det var den stora chansen att faktiskt kvittera.

Så blev det dock inte heller, för än var det inte slut på dramatik.
I spel 5 mot 4 tappade Frölundaspelare pucken när han körde skridskospetsarna i isen och ramlade. Lukas Eriksson snodde pucken, kom fri mot Gustafsson, det såg inte snyggt ut, puck, klubba, ben och armar var åt alla håll, men på något sätt lyckades han ändå peta in pucken i mål och Leksand hade alltså kvitterat matchen till 4-4, i boxplay!!!

Matchen gick alltså, mot alla odds, till förlängning, där leksand inledde i spel 4 mot 3 efter att Frölunda åkt på ett lagstraff för för många spelare på isen i slutskedet av 3:e perioden. avgörande 5-4 var sannerligen inte långt bort där, man skapade flertalet jättechanser och gustafsson och Frölunda hade bara tur att pucken inte gick in där. Istället kom avgörandet med 46 sekunder kvar av förlängningen och då var det Frölunda som stod för den. Man utnytjade sina skills i spel 3 mot 3 och kunde till slut avgöra matchen.

trots förlust så får jag ändå säga att även det här kändes som en seger.
Att hämta upp 1-4 i början av 3:e perioden till 4-4, det är starkt. riktigt starkt och det är inte mot vilket lag som helst man gör det heller, nej, det är mot de regerande svenska mästarna.
Wow, vilken krigarmoral det finns i det här laget!
4/6 poäng på de här 2 matcherna var låångt mer än vad jag hade kunnat drömma om på förhand, men så blev det. Faktum är att Leksand har tagit 7/12 poäng, alltså över hälften, mot detta Frölunda under den här säsongen. Det är riktigt bra. Riktigt bra.

Örebro är fortfarande 6 poäng före, men oj så de här båda matcherna har stärkt Leksand mentalt nu, det kan jag garantera!
Vad Perra säger till grabbarna, det vet jag inte, men hur man kan gå in och förlora med 4-0 och 0-6 mot Brynäs och Växjö, för att 2 resp. 3 matcher senare gå in och kriga ner de regerande mästarna med 1-5 på bortais och sedan hämta upp 1-4 till 4-4 matchen efter, det är enormt starkt, så vad det än må vara han säger så gör han det jävligt bra, den gode Perra!

Helgens samtliga resultat:
Frölunda - Leksand 1-5
Leksand - Frölunda 4-5 SD
Djurgården - Örebro 2-0
Malmö - Rögle 4-0
Växjö - Brynäs 1-4
Karlskrona - Luleå 3-1
Färjestad - Linköping 1-5
HV71 - Skellefteå 5-2

Örebro förlorar alltså igen, även om det satt långt inne. Markus Ljung gjorde 1-0 i 2:a perioden och Emil Johansson fastställde slutresultatet 7 minuter in i 3:e perioden. Det var Djurgårdens 1:a trepoängare på bra länge och Adam Reideborn fick dessutom hålla nollan. Det var han dock inte ensam om, för Oscar Alsenfelt gjorde detsamma i Skånederbyt mot Rögle och höll därmed nollan för 9:e! gången den här säsongen. det är tangerat rekord med Fredrik Norrena i Linköping typ 2003/04 eller 2004/05. grymt av Alsenfelt!

Skellefteå tog ledningen efter 03:43 mot HV, men HV kvitterade bara 6 sekunder senare. Snacka om snabb replik! Sedan jorde man 3 raka mål i 2:a perioden, ett 34 sekunder in i perioden, ett 3 sekunder från paus. Snacka om psykologiska mål båda 2 och Skellefteå hämtade sig som sagt aldrig efter det. Tung seger för HV.

Till slut kan vi också konstatera att Växjös superssvit av segrar nu är bruten. brynäs vann rättvist. Växjö såg bleka ut i den matchen. Man sköt bara 20 skott på mål under hela matchen. Nej, rättvis seger för Brynäs där.

Vi kan också konstatera att det här, trots allt, kan bli jämnt in i det sista.
Örebro är som sagt 6 poäng + målskillnad före Leksand med 5 matcher kvar att spela, men de närmsta 2 matcherna har Leksand Karlskrona hemma och Rögle borta. Örebro har Malmö hemma och Växjö borta. På pappret betydligt mer gynsamt för Leksand, but time will tell...

Förkvalet i Hockeyettan

I helgen avjordes också förkvalet, eller vad vi ska kalla det, i Hockeyettan, det när vinnarna från resp. fortsättningsserie möttes i bäst av 3. Tidigare gick ju de vinnarna direkt in i playoff 1, men nu är det bara 2 av de 4 lagen som gör det och det är Örnsköldsvik från Norra fortsättningsserien och Tranås från Södra.

såhär gick det:

Omgång 1

Sollentuna - Örnsköldsvik 1-4
Tranås - Grästorp 4-1

Sollentuna tog ledningen efter drygt 3 minuters spel, men sedan var det roliga slut för hemmalaget. Örnsköldsvik vände och vann komfortabelt med 4-1.

tranås tog ledningen i 1:a perioden, men Grästorp kvitterade i boxplay några minuter in i 2:a perioden. Några minuter senare hade Tranås ändå återtagit ledningen och i 3:e perioden stängde man matchen med 3-1 och 4-1.

Omgång 2

Örnsköldsvik - Sollentuna 4-1
Grästorp - Tranås 0-1

Örnsköldsvik tog ledningen i 1:a perioden. Sollentuna kvitterade dock även här och det dröjde enda tills det återstod 10 minuter att spela innan hemmalaget till slut kunde avgöra med 2 mål inom 2 minuter. Sollentuna hade ju inget att förlora, så man plockade målvakten, men då satt 4-1 i nät och matchen var avgjord.

Emil Larsson satte matchavgörande 0-1 för Tranås i 2:a perioden, vilket blev matchens enda mål. Detta Tranås, som var så nära, så nära, på att missa seriesegern i Södra serien, efter den där rysaren i sista omgången mot Helsingborg. Nu är man istället klara för playoff.

Örnsköldsvik - Sollentuna 2-0 i matcher
Grästorp - Tranås 0-2 i matcher

Modos tåg kan ha gått och mora vinner serien

Modos tåg för att nå slutspelsserien kan ha gått i helgen. Detta trots att man hämtade upp 0-2 till 2-2 i 2:a perioden mot Bofors. I samma period gjorde BIK dock sedan 3-2 och 4-2 och det hämtade sig aldrig Modo ifrån. Slutresultatet skrevs till 3-5. Därmed har Bofors också kopplat ett jättegrepp om andraplatsen. Man har 6 poäng ner till Pantern och 7 poäng ner till Västervik under sträcket. Det är bara de 2 lagen som kan nå BIK, nu när det återstår 3 matcher att spela. För Modos del är det 7 poäng upp till Almtuna över sträcket. Med 9 poäng kvar att spela om, + att man dessutom ska passera Oskarshamn och Vita hästen, så känns det ganska otroligt att det skulle ske. Nej, det här var nog Modos sista hemmamatch för säsongen, inför 4211 åskådare i Fjällräven center. Man har dock också 5 poäng ner till västerås under sträcket, så är det något att glädjas åt så är det väl att man troligtvis inte behöver kvala sig kvar i serien.

Helgens alla resultat:
Modo - Bofors 3-5
Björklöven - Almtuna 1-5
Södertälje - Mora 1-5
Vita hästen - Timrå 1-2 str
Oskarshamn - Västervik 1-2
Tingsryd - Pantern 3-4

Björklöven i botten hade ju chansen att dra ifrån Västerås under sträcket, eftersom att VIK förlorade 4-1 mot AIK i torsdags, men det lyckades man inte med. Inte alls. Almtuna körde över Umeålaget och det var naturligtvis inte bra för Modo. AIS blev de riktiga vinnarna i den där striden om 8:e platsen, eftersom att man tog 3 poäng, Hästen tog 1 och de andra 2, Oskarshamn och Modo, nollade. Almtuna har nu 4 poäng ner till närmsta lag under sträcket, vita hästen, så om man inte tar färre poäng än vad Hästen gör i nästa omgång, där Almtuna möter Bofors och Hästen möter Västerås, då har man ett rejält grepp om det där. Risken är dock att avståndet krymper, för jag tror att Hästen har större chans att ta poäng av VIK än vad Almtuna har att ta poäng mot BIK. Å andra sidan krigar VIK för att undvika ett negativt kval. Björklöven möter Pantern, som ju jagar just BIK, så de där båda matcherna hänger ihop kan man säga.

Klart efter helgen är i vilket fall att Mora vinner Hockeyallsvenskan 2016/17. Man blir också 1:a lag över 100 poäng i år. 101 pinnar parkerar man på och med det är man 10 poäng före Bofors. Med 9 poäng kvar att spela om är det alltså klart.

Klart är det också att Södertälje blir sist i serien. Man parkerar på 47 poäng. Det är 12 poäng bakom Västerås och 13 poäng bakom Löven på säker mark.

Resultat som kan gyna Leksand

Kvällens 5 SHL-resultat var bra för Leksands del. Leksand spelade ju inte ikväll. Man spelar back 2 back mot Frölunda imorgon och på lördag. Inte några lätta matcher och poäng där känns mest som en bonus, men kvälens resultat gör iaf att om man lyckas ta poäng så kan man passera rögle i tabellen igen, för ikväll förlorade både Rögle och Örebro.

Här är kvällens resultat:
Brynäs - Rögle 4-1
Linköping - Örebro 5-1
Luleå - Djurgården 1-2 SD
Färjestad - Karlskrona 2-0
Malmö - Växjö 4-3 str

Brynäs hade 1-0 efter den 1:a perioden. Rögle kvitterade i den 2:a, men sedan åkte David Åslin på ett matchstraff för checking from behind och den blev minst sagt matchavgörande. Brynäs gjorde nämligen både 2-1 och 3-1 i det efterföljande powerplayet och sedan vann man alltså till slut med klara 4-1.

Också Örebro åkte på en storförlust när LHC vann med klara 5-1. Broc Little's 2-0-mål var en särskild delikates, när han åkte slalom mellan Örebrospelarna, rundade kassen och lyfte in pucken via bortre stolpen och in i mål. Snyggt och grymt! LHC hade 3-1 redan efter den 1:a perioden och när Ken-Andre Olimb gjorde 4-1 dryga minuten in i 2:a perioden, då var det mer eller mindre redan avgjort.

på andra håll var det dock jämnare. Djurgården fick med sig 2 ytterst viktiga poäg när man slog Luleå i sudden med 2-1. Man hade länge ledningen, men i 3:e perioden, med 5 minuter kvar att spela, kunde Petter Emanuelsson kvittera för Luleå. Bonuspoängen fick dock DIF med sig, efter att Lukas Vejdemo avgjort. Detta, samtidigt som Karlskrona förlorade i Karlstad, gör att djurgården bara är 1 poäng bakom KHK. Djurgården är fortfarande under sträcket och Karlskrona över detsamma, men det tightar till sig ordentligt...

AIK tågar på...

I tisdags slog AIK mora med 4-0 och Tingsryd slog Västerås med 3-1. de båda matcherna kompletterades igårkväll med omgångens 5 resterande matcher, + att AIK och Västerås möttes nu ikväll i omgång 49, och såhär gick det då:

Bofors - Vita hästen 2-1
Almtuna - Södertälje 3-1
Pantern - Oskarshamn 1-2 SD
Västervik - Modo 3-2 str
Timrå - Björklöven 2-4
AIK - Västerås 4-1

Bofors vann igen, även om det satt långt in. Det var nämligen Hästen som hade 0-1 efter den 1:a perioden. Kvitteringen kom från Jacob lundegård 7 minuter in i 2:a perioden och game winning goal gjordes av Thomas Valkvae-Olsen, dryga minuten in i 3:e perren. Sedan höll man ut hela vägen och vann med 2-1. Det gör att man tar 3 poäng, samtidigt som pantern var på väg mot 0 poäng hemma mot Oskarshamn, men när man plockade Tex Williamsson så satte Dennis Svensson kvitteringen i nät bakom Erik Källgren i Oskarshamnskassen. IKO fick dock med sig bonuspoängen när Joakim hagelin, som nu är tillbaka i spel igen, kunde avgöra 2 minuter in i förlängningen. det gör att Pantern alltså tappar 2 poäng på BIK över sträcket. Det skiljer nu 6 poäng med 4 matcher kvar att spela. Västervik är 7 poäng bakom BIK efter att man ikväll fick med sig 2 poäng från hemmamatchen mot Modo. Ett Modo med Pelle Bäckman i båset. Poäng blev det, men det är ändå 4 ppoäng upp till Almtuna över sträcket för Modos del. Med 4 matcher kvar att spela blir det tufft, det tror jag, men det kan gå. Kan gå kan det dock inte längre för AIK nu. eftersom att BIK vann ikväll har AIK 13 poäng upp till Bofors och det är bara 12 poäng kvar att spela om, så AIK får rikta in sig på slutspelsserien. Det är ändå ett godkänt resultat, med tanke på hur säsongen såg ut för bara några veckor sedan och hela vägen tillbaka till september och seriestarten. Vi kan nog säga att racet kring den sista slutspelsserieplatsen nu står mellan Almtuna, Vita hästen, Oskarshamn och Modo. Det skiljer 4 poäng mellan dessa 4 lag, med 4 matcher kvar att spela...

Södertäljes vinstrad är bruten och matchen mellan Timrå och Björklöven blev försenad p.g.a. vädret. Den startade först runt kl. 21 och segrande ur det hela gick till slut Björklöven. En tung, tung seger för Löven, som gör att man klättrar över sträcket igen, förbi Västerås, som nu dessutom har en match mer spelad, efter kvällens match mot AIK, som nog måste vara seriens formstarkaste lag. 8:e eller 9:e raka segern kom här och just nu går man som tåget och jag undrar jag om det kanske inte, trots allt, är bättre för Leksand att bli sist i SHL och få möta Mora. Hellre det än att AIK krånglar sig till direktkval, för just nu känns Gnaget väldigt svårstoppade och vi vet ju att de i grundtruppen har materialet som krävs. Man har bara inte fått det att kugga i tidigare under säsongen. Nu har man plötsligt fått allt att stämma och då bara öser man på.

Klart steg framåt för Leksand

Ikväll kompletterades omgång 45 av SHL 2016/17 med Leksand mot Skellefteå och HV71 mot Frölunda.

Leksand inledde matchen ganska bra, precis som man gjorde mot Växjö i lördags. Skellefteå skapade också en del, det var kort sagt en ganska jämn inledning, även om det var Leksand som hade de lite vassare chanserna. därför kom det lite snöpligt att Skellefteå genom Jocke Lindsström kunde göra 0-1 efter 6 minuters spel.

Det tog dock bara knappt 2 minuter innan Joe Piskula hittade igenom med en öppnande passning för Mattias Ritola, som avslutade kliniskt och det var kvitterat! Skönt att få det där målet, det 1:a sedan segern mot HV förra tisdagen.

Efter målet var det också leksand som skapade mest och flest chanser och 2-1 var inte långt bort, men det var fortfarande 1-1. Därför kom det återigen lite snöpligt när Skellefteå i spel 5 mot 4 istället kunde återta ledningen.

Det var också 1-2 efter den 1:a perioden.

Även efter den 2:a var det 1-2, men Leksand hade inte saknat chanser att göra mål. Det var nära vid ett antal gånger, men det räckte inte hela vägen.

Mönstret fortsatte i 3:e perioden. Det var ett klart steg framåt jämfört med de 2 senaste matcherna, men Leksand var fortsatt ineffektiva och satte inte dit sina chanser. Nu skapade man inte lika klara chanser som i 2:a perioden, men Skellefteå var på inget sätt överlägsna. Ändå gjorde man 3-1 med 6 minuter kvar att spela och det stängde väl matchen litegrann...

1-3 är som sagt ett klart steg framåt jämfört med de 2 senaste matcherna, men det räcker ju inte. I synnerhet inte som att Rögle tog 2 poäng igår och därmed är Leksand sist i serien, även poängmässigt, för 1:a gången sedan i början av december.
Tycker dock som sagt att det ändå var ett steg framåt och det finns ändå positiva saker att ta med härifrån.

Next up är frölunda back 2 back för Leksands del fredag-lördag. Rögle har Brynäs borta imorgon. Ett formstarkt Brynäs ska man förhoppningsvis inte ro på där...

Kvällens båda resultat:
Leksand - Skellefteå 1-3
HV71 - Frölunda 2-1 SD

HV hade de 3 poängen i sin hand, men när Frölunda plockade målvakten kunde Casey Wellman kvittera med dryga minuten kvar att spela. Sedan tog det dock bara 20 sekunder av övertiden innan Simon Önerud kunde avgöra för HV.

AIK imponerar

AIK imponerar verkligen just nu. Här kom typ 7:e raka segern och om inte Almtuna vinner sin match mot Södertälje imorgon så har AIK 10 poäng ner till AIS under sträcket. Med 4 matcher kvar att spela är man då alltså i princip klara för slutspelsserien. Ikväll blev det seger med 0-4, på bortais, mot Mora av alla lag. Wow! Det är respekt måste jag säga! Mora har varit ruskigt bra, även om man har varit lite mer mänskliga här på slutet, vilket inte alls är konstigt med tanke på tabelläget. Nu känns det istället som det är AIK som kör över allt motstånd. Man imponerar verkligen och faktum är att man fortfarande har chansen att nå topp 2, även om det ska till väldigt, väldigt mycket för det. Tror knappast att det kommer hända, men klättra ett eller ett par hack till i tabellen med den form man har nu, det tror jag inte är någon omöjlighet. tingsryd är bara 1 poäng före och Timrå är bara 3 poäng före. Faktum är att det bara är 6 poäng upp till Pantern på 3:e plats och det tror jag inte är någon omöjlighet för AIK måste jag säga...

Kvällens 2 resultat:
Mora -AIK 0-4
Västerås - Tingsryd 1-3

Västerås tog inte chansen att dra ifrån Björklöven under sträcket nu heller. Tingsryd hade 0-2 innan VIK reducerade i 3:e perioden. Man tryckte sedan på för en kvittering, men nådde inte hela vägen fram och nu har Löven chansen att passera igen, om man slår Timrå borta imorgon. Definitivt ingen lätt uppgift, men inte omöjligt...

Rögle fortsätter att ta poäng...

Rögle fortsätter tyvärr att ta poäng. Ikväll fick man en kanonstart och hade 2-0 efter den 1:a perioden. Man spelade riktigt bra, men tappade sedan spelet ju längre matchen gick. LHC reducerade i 2:a perioden och kvitterade i 3:e. Att man sedan inte gjorde 3-2 kunde Rögle tacka Anders Lindbäck för, för det var nästan LHC för hela slanten, men Rögle och Lindbäck stod emot, matchen gick till förlängning och straffar, där sebastian Collberg var den enda som gjorde mål. 2 poäng till Rögle alltså, som därmed plötsligt bara är 8 poäng bakom Örebro på säker mark. Med tanke på vilken form man nu helt plötsligt verkar ha hittat så känns det inte som någon omöjlihet att ta in, trots att det bara återstår 7 matcher att spela...

Kvällens 5 resultat:
Rögle - Linköping 3-2 str
Örebro - Brynäs 3-6
Karlskrona - Malmö 1-3
Djurgården - Färjestad 0-2
Växjö - Luleå 3-2 SD

Örebro fick en katastrofal start av matchen, när Brynäs hade 0-3 redan efter 9 minuter. Sedan gjorde de 0-4 i upptakten av 2:a perioden och matchen kändes död. I synnerhet när 0-5 sedan också kom, men Örebro visade på bra moral och reducerade 2 gånger om i 2:a perioden och sedan en gång till i 3:e och plötsligt var det match igen. Brynäs höll dock ut, gjorde 6-3 i powerplay och där var matchen ändå stängd. Att den avjordes i 1:a perioden är dock ingen överdrift. 2 av de målen var dessutom puckar som Hudasek ska ta. Han kompenserade dock det genom att göra några riktigt svettiga räddningar senare i matchen, men räckte till några poäng gjorde det inte.

Det gjorde det inte heller för Djurgården, som fortsätter att ha det tungt. Powerplay är inte alls bra och här var dessutom en sådan kväll när allt gick emot laget. Klubbor gick av när man skulle skjuta, puckarna hoppade över bladet osv. Nej, det var helt enkelt ingen bra kväll för Djurgården, som alltjämt är under det där sträcket.

Luleå var på väg mot 3 tunga poäng i Växjö, men Växjö visar på något sätt ändå varför man är serieledare. man imponerade inte alls, tvärtom. Luleå var bättre under långa stunder av matchen, men ändå lyckas Växjö hitta en väg att vinna. Kvitteringen kom när man hade plockat Jocke Eriksson och sedan dröjde det inte ens en minut i förlängningen innan Cory Murphy kunde avgöra. Starkt av Växjö att vända på det, det gör bara ett lag i medgång...

Södertälje fortsätter att vinna

Södertälje fortsätter att vinna. Ikväll kom 3:e raka vinsten när Timrå besegrades med 3-1. Det var bortalaget som tog ledningen i 1:a perioden genom vem annars än Jonathan Dahlén, men Södertälje kvitterade i 2:a perioden och i 3:e gjorde man 2-1 drygt 5 minuter in i perioden och sedan höll man undan och fastställde slutresultatet, 3-1, i öppen kasse. Starkt av Södertälje och självförtroendet lär knappast bli mindre av att slå et topplag som Timrå. Viktigt inför framtiden för SSK's del.

Kvällens 4 resultat:
Södertälje - Timrå 3-1
modo - Vita hästen 2-1 SD
Pantern - Västervik 2-1 SD
Björklöven - Bofors 2-7

Modo tog 2 mycket, mycket viktiga poäng när man slog Vita hästen med 2-1 efter förlängning. Jordan Smootherman gav modo ledningen 4 minuter in i 2:a perioden, ett mål som stod sig tills det återstod 12 minuter att spela. Då kvitterade Erik Olsson för Hästen, men Modo och David Rundqvist drog ändå det längsta strået till slut. Viktigt för Modo, minst sagt, i synnerhet som att Björklöven under sträcket förlorade mot Bofors. Det gör att avståndet dit växer med 2 poäng. Det gör också att både Pantern och Timrå tappar mark till BIK över det översta sträcket, eftersom att Timrå förlorade och Pantern tappade poäng mot Västervik.

Fortsättningsserierna färdigspelade i Hockeyettan

Det drar ihop sig mot playoffs i Hockeyettan.

Som jag har nämnt tidigare har man gjort om systemet lite till den här säsongen, så det inte längre är lika lätt för lagen som inte tar sig till Allettan att ta sig vidare till playoff. Tidigare har ju vinnarna av resp. fortsättningsserie gått direkt till playoff 1, medan de sista lagen i resp. Alletta har spelat färdigt för säsongen, trots att de placerade sig bättre än forsättningsserielagen under höstens grundserie.

Nu är det bara lag 9 och lag 10 i resp. Alletta som har spelat klart efter avslutad serie. Resten spelar playoff av något slag.

Där är vi dock inte riktigt än. Det återstår några omgångar av Allettan.

Däremot är fortsättningsserierna färdigspelade och vinnarna från resp. fortsättningsserie kommer nu att möta varandra i ett första playoffsteg i bäst av 3. Vinnarna från resp. playoff går sedan in i playoff 1, men först drar vi alla fortsättningsserier från norr till söder.

Norra

Från höstens grundserie gick Östersund, Piteå, Sundsvall, Asplöven och Kalix till allettan. Närmst under allettansträcket var Örnsköldsvik, 3 poäng bakom Kalix. Nu är det också örnsköldsvik som vinner Norra fortsättningsserien. Man gör det med 33 poäng. Det är 4 poäng före Kiruna, som slutar 2:a. Vi kan också notera att Sollefteå och Brunflo är de 2 lag som kommer att få kvala sig kvar i Hockeyettan.

Östra

Från Östra serien gick Huddinge, Visby, Hudiksvall, Väsby och Haninge till Allettan. Haninge var 3 poäng före Hammarby som var 6:a. Det är dock inte Hammarby som nu är vidare till playoff, utan det är sollentuna, som i höstas slutade 1 poäng bakom Hammarby, men som nu vinner fortsättningsserien med 29 poäng, 1 poäng före Vallentuna, som bara slutade på 9:e plats i höstas. Kvala för att hålla sig kvar i Hockeyettan får Nacka och Tumba göra.

Västra

Från Västra serien gick Borlänge, Mariestad, Lindlöven, Skövde och Kumla till Allettan. Kumla var 3 poäng före Grästorp och det är också Grästorp som är klara för playoff. Man vinner fortsättningsserien med 32 poäng, 5 poäng före Enköping, som har gjort det bra i vår, för man slutade bara 9:a i höstas. Kvala sig kvar i Hockeyettan får Åker/Strängnäs och Surahammar göra.

Södra

Från Södra serien gick Troja, Kristianstad, Vimmerby, Nybro och Kallinge till Allettan. kallinge var bara 1 ppoäng före Tranås, som alltså var nära på att ta sig till Allettan. Nu var man också nära på att missa playoff, för här hade vi världens dramatik. Inför sista omgången stod Tranås på 28 poäng. Helsingborg var 2:a, med 27 poäng. 3:a var Tyringe med 25. tyringe slog Halmstad i sista matchen med 6-5. Då gick man upp i serieledning i kraft av bäst målskillnad, men Tranås och Helsingborg mötte varandra, så Tyringe skulle inte vinna serien, eftersom att något av lagen skulle ta poäng. Matchen gick till förlängning och straffar. Det innebar att Tranås återigen var serieledare med 29 poäng, Helsingborg stod på 28. Helsingborg hade dock mycket bättre målskillnad än vad Tranås hade, så vinst för Helsingborg i straffläggningen skulle göra att man passerade Tranås på bättre målskillnad. Båda lagen missade alla 3 ordinarie straffar. Det gick alltså till ett suddenavgörande. Där missade båda lagen sin 4:e och 5:e straff, men i 6:e straffomgången gjorde Tranås mål och Helsingborg missade. Bonuspoängen alltså till Tranås, som därmed också vann serien, med minsta möjliga marginal.

Där har vi alltså de 4 seriesegrarna av resp. fortsättningsserie, Örnsköldsvik, Sollentuna, Grästorp och Tranås.

Nu möts de enligt följande i bäst av 3, där segrarna alltså går in i playof 1:

Örnsköldsvik - Sollentuna
Grästorp - Tranås

Mora klart för Allsvensk final och modo sparkar tränare

Mora är nu även i teorin klara för den Allsvenska finalen. Man tog 2 poäng i Tingsryd idag, efter att jacob Nilsson gett bortalaget ledningen i boxplay och Tingsryd sedan kvitterat i den 3:e perioden. Matt Bailey avgjorde sedan för Mora i förlängningen och det målet innebär att Mora nu är 16 poäng före Bofors med 15 poäng kvar att spela om. Även om det sitter långt inne så får vi ändå säga grattis Mora till en plats i den Allsvenska finalen.

Dagens 3 resultat:
Tingsryd - Mora 1-2 SD
AIK - Almtuna 6-4
Oskarshamn - Västerås 2-1

Oskarshamn gjorde 2 mål inom 3 minuter i 1:a perioden och det räckte. Västerås försökte pressa för en kvittering i 3:e perioden, men räckte inte hela vägen fram och man missar därmed chansen att rycka lite från Björklöven, som istället har chansen att gå förbi igen, när man möter Bofors hemma imorgon.

AIK vann igen och man gjorde det dessutom över en av huvudkonkurenterna i kampen om de där 2 sista slutspelsserieplatserna. 6-4 är starkt och man börjar nu koppla ett ordentligt grepp om en av de där platserna. Det är 7 poäng ner till Vita hästen under sträcket. Hästen har dock en match mindre spelad. Den spelas i övik imorgon, mot ett Modo som till slut tvingades till det oundvikliga, nämligen att sparka Andreas Johansson. Ett tråkigt beslut, så klart, men man kände sig nog tvungna att agera. Att göra det i det här läget, med 6 matcher kvar av grundserien, känns dock sådär. Den nye tränaren lär knappast kunna ändra på särskilt mycket under den korta tiden, det har jag svårt att se. Snarare tvärtom, att det sprider en osäkerhet i truppen. Eller så blir det som med Perra förra året i Leksand, effekt direkt. Vi får väl se vad Per Styf, som blir en tillfällig lösning i modo, kan uträtta imorgon...

Växjös efektivitet sänkte Leksand

Serieledande Växjö kom på besök till tegera arena under lördagseftermiddagen, ett Växjö som Leksand faktiskt slog med 3-1 när de gästade Leksand senast.

Här öppnade Leksand också bra och skapade några halvbra chanser under matchens första minuter, men inga mål. Det var dock väldigt nära, men man fick åtminstone med sig en utvisning i den situaionen.

Powerplay har inte varit Leksands starka sida och det gav inget den här gången heller. Det närmsta man kom var när en leksing kom fri med Jocke Eriksson i Växjökassen.

Istället var det Växjö som kunde ta ledningen kort efter att man blivit fulltaliga. Filip Holm satte pucken snyggt i krysset bakom Atte Engren i Leksandskassen.

Leksand saknade dock inte chanser, för halvvägs in i perioden slarvade Växjö och Leksand kom typ 2 mot 0 från mittzon ner mot Eriksson, men då sköt man utanför. Sådana lägen måste man förvalta bättre. Annars smäller det bakåt, som det gjorde när Växjö fick chansen i powerplay. Tuomas Kiiskinen hade inga problem att sätta pucken i nät när han kom fri mot Engren.

Reduceringen var dock inte långt bort precis efter målet. Pucken dansade i princip på mållinjen, men inte in i mål och det var fortfarande 0-2.

Istället gjorde Växjö också 0-3 efter 14 minuters spel och matchen var mer eller mindre körd redan nu.

Nej, Leksand saknade inte chanser. Skillnaden var att Växjö var så galet mycket mer efektiva. Så fort de fick chansen så satte de dit den. Leksand sköt utanför. Det var den största skillnaden här, effektiviteten.

Leksand behövde ett snabbt mål i 2:a perioden för att väcka matchen igen. Det fick man inte. Man fortsatte att skjuta, men jocke Eriksson var väldigt stabil i kassen och har inte förlorat en match sedan 22 oktober. Det är inte illa. Imponerande!

Växjö ökade istället på till 0-4 i mittenakten och i 3:e perioden kom också 0-5 och 0-6.

Det var dock inte där matchen avgjordes, det var i 1:a perioden, när Växjös effektivitet sänkte Leksand, som annars inledde ganska bra. Hade man fått in någon puck där i början hade det kanske utvecklats annorlunda. Det som är mest oroande nu är att mman inte har gjort mål på 2 matcher och har 0-10 i målskillnad nu på de 2 senaste matcherna och 2-11 bara den här veckan. Spelet har nästan havererat helt igen och vi är tillbaka lite i hur det såg ut under delar av hösten. Man skapar lägen, men får inte dit puckarna. Samtidigt släpper man till lite väl billiga mål bakåt ibland. Nej, det här var ännu ett bottennapp och det är bara att se framåt nu, mot Skellefteå på onsdag, också det en väldit tuff match. Ska det bli poäng där måste spelet upp flera nivåer, eller, framförallt måste effektiviteten upp och målvaktsspelet måste stabiliseras igen. Nu har både Atte och Henrik gjort varsin mindre bra insats och då gäller det att ladda om på nytt...

Dagens och gårdagens resultat:
Leksand - Växjö 0-6
Örebro - HV71 0-3
Färjestad - Rögle 4-5
Rögle - Färjestad 2-1
Karlskrona - Linköping 3-1
Linköping - Karlskrona 3-2
Luleå - Frölunda 4-2
Skellefteå - Djurgården 3-2
Malmö - Brynäs 2-3

Inte nog med att Leksand förlorade. Rögle spelade back 2 back med Färjestad igår och idag, ett lag som Ängelholmarna har haft ganska lätt för under säsongen. Det hade man tyvärr nu också, för det blev full pott, 6/6 poäng, och därmed är Leksand återigen jumbo i SHL, med sämre målskillnad än vad Rögle har. Det går fort i hockey. För några veckor sedan var Rögle avsågat och Leksand var 2 poäng bakom Örebro på säker mark. Nu är Örebro 10 poäng före både Leksand och Rögle och plötsligt har Rögle också passerat Leksand. Det tror jag inte alls är bra, för då är risken stor att man får möta Mora i direktkvalet och det vill jag helst inte...

Skellefteå, som Leksand möter på onsdag, vann idag, men det satt långt in och det var Djurgården som öppnade bäst. Bud holloway gav dock SAIK ledningen med en handledare i krysset, men Djurgården kvitterade och sedan dröjde det enda till den 3:e perioden innan skellefteå till slut kunde avgöra. jocke lindström snodde pucken från Markus Ljung, vars klubba gick av, och satte 2-1 för hemmalaget. Kort senare kom också 3-1. Djurgården reducerade visserligen och Linus hultström hade en puck i stolpen precis i slutet, men hela vägen fram nådde man inte och Skellefteå vann en jämn och tät match med 3-2.

Vann gjorde också luleå, vilket inte var bra för Djurgården. Dan Bakala i Frölundakassen stod för en riktig bjudning fram till 2-1. Han passade pucken rakt i gapet på Anton Hedman, som bara nöp till direkt och vips så var det 2-1. Frölunda kvitterade visserligen igen, precis som man gjorde fram till 1-1, men när Einar Emanuelsson tryckte in 3-2 hämtade sig aldrig Frölunda, som därmed alltså tappar 3 poäng på Växjö i serieledning och är nu 5 poäng bakom. Luleå i sin tur är 6 poäng före Djurgården under sträcket. Det måste kännas betryggande ändå, även om 6 poäng kan gå fort i hockey...

Brynäs kan ha tagit ett stort steg mot en kvartsfinal i och med den här segern. malmö är ju ett av de lag som jagar närmast bakom och om Malmö hade vunnit här, då hade man bara varit 2 poäng bakom. Nu är man 8 poäng bakom, med just 8 matcher kvar att spela. Det kan bli väldigt tufft för malmö att ta in. Speciellt på ett lag som brynäs, som verkligen verkar ha hittat formen nu. Här var det kevin Clark som satte det matchavgörande 2-3-målet på straff i den 2:a perioden, efter att Noah Welch bedömdes ha hindrat Jacke Blomqvist i sin framfart mot Alsenfelt i mål.

Karlskrona spelade också back 2 back igår och idag, mot LHC, och nnågot oväntat bröt man sin förlustsvit igår, när man besegrade Cluben med 3-1. Därmed hade man tagit 7/9 poäng mot LHC den här säsongen och det såg ut att bli fler idag, när KHK kvitterade både till 1-1 och 2-2, men med 2 sekunder kvar att spela exploderade Saab arena när Mathis Olimb fanns vid ena stolpen och tryckte in 3-2 för hemmalaget. Otroligt tungt för Karlskrona, men å andra sidan var LHC bättre sett över hela matchen, så helt orättvist var det inte.

Södertälje imponerade

Södertälje skrällde ikväll och slog serietvåan Bofors med 5-2 i Nobelhallen. Anton Holm gjorde 0-1 i 1:a perioden och sedan ökade Adam Hansen, Måns Lindbäck och Erik Ullman på till 0-2, 0-3 och 0-4 innan BIK reducerade. Innan dess hade man också bytt målvakt. Andrew Engelage, som har varit så stabil under säsongen, men som här bara hade en räddningsprocent på 77,78%, byttes ut och Emil Kruse kom in. Då gjorde Södertälje 5-1, innan Theodor Lennström reducerade och fastställde slutresultatet 2-5 med 9 minuter kvar att spela. imponerande av Södertälje måste jag säga, starkt! De här båda segrarna, Modo i onsdags och Bofors idag, lär stärka själbförtroendet ordentlit inför vad som komma skall...

Dagens resultat:
Bofors - Södertälje 2-5
Västervik - Vita hästen 3-0

2 relativt sena mål för Västervik i 1:a perioden bäddade för segern. Jonas Fransson/Ludvig Engsund höll nollan och Västervik har nu bara 4 poäng upp till Bofors. Man passerar faktiskt Timrå med bättre målskillnad och är bara 1 poäng bakom Pantern. Det lär bli ett riktigt race där om den där 2:a platsen här mot slutet. 4 lag inom 4 poäng just nu. Pantern och Västervik möts dessutom på måndag. Bofors gästar Umeå och Timrå gästar södertälje. Lär bli spännande matcher vill jag lova...

Modo är illa ute

Modo är illa ute igen. Tidigare under säsongen låg man ju under det nedre kvalsträcket under en period, men sedan klättrade man över detsamma och hade häng på topp 8 där ett tag. Det hänget börjar man nu återigen tappa, även om det bara är 4 poäng upp till Almtuna över sträcket. Man börjar få snegla neråt i tabellen igen, för efter gårdagens förlust mot Björklöven i Fjällräven center, inför imponerande 7023 åskådare, så är det lika många poäng, 4, ner till just Björklöven under det nedre kvalsträcket. Hade modo vunnit igår, ja, då hade det varit 10 poäng ner med 6 matcher kvar att spela. Nu är det 4 poäng ner med 6 matcher kvar att spela. Det kan med läthet gå för Lövens del och med tanke på hur det såg ut igår så finns det anledning för både supportrar, spelare och ledare inom Modo hockey att vara oroliga just nu, för det såg inte bra ut igår. Björklöven hade 0-2 efter den 1:a perioden, där Zach Hamill's 0-2 var en riktig gobit, där han drog pucken mellan sina egna ben, vilket ställde Erik Hanses i Modokassen, och sprätte upp pucken i nät bakom Hanses. Cody Murphy, David Lindquist och Kim karlsson ökade sedan på till både 0-3, 0-4 och 0-5 innan Modo satte in en alldeles för sen slutforsering och reducerade 3 gånger på matchens sista 5 minuter, men det räckte inte och björklöven kunde vinna välförtjänt.

gårdagens 5 resultat:
Modo - Björklöven 3-5
Västerås - Pantern 4-2
Timrå - AIK 3-5
Mora - Oskarshamn 4-1
Almtuna - Tingsryd 1-2 str

Björklöven är alltså fortfarande kvar under det nedre sträcket, trots segern över Modo, eftersom att Västerås också vann och därmed bara är 2 poäng bakom Modo i tabellen just nu. Här var det Albin Johansson, som gjorde sitt 1:a mål i Västeråströjan för säsongen, som gav Västerås ledningen. Pantern kvitterade, men i 3:e perioden avgjorde hemmalaget sent, när Jimmy Jansson gjorde 2-1, Pantern kvitterade på nytt bara minuten senare, men Jonte Berg satte 3-2 bara minuten efter det, när det bara återstod 03:21 att spela och Jimmy Jansson höll sig sedan framme igen och stängde matchen med sitt 4-2 i öppen kasse. En synnerligen viktig seger för Västerås!

Viktig seger var det också för AIK, som är inne i säsongens hetaste stim just nu. 6:e raka vinsten tror jag det här var och nu är man 4 poäng före Hästen under sträcket. Hästen har dock en match mindre spelad än vad AIK och Almtuna har. Almtuna står på samma poäng som Hästen i och med deen där poängen man fick med sig från mötet med Tingsryd, men man löper stor risk att återigen halka ner under sträcket, efter att Hästen spelat sin match mot Västervik senare idag. Hursomhelst starkt av AIK att slå Timrå borta. då hjälpte det inte för Timrå att Jonathan Dahlén gjorde 2+1. AIK var hetare och tog 3 tunga poäng.

Mora har näst intill även i teorin nu säkrat en plats i den Allsvenska finalen, för efter 4-1 mot Oskarshamn i en fullsatt Smidjegrav arena, 4500 åskådare, så är man nu 17 poäng före Pantern under sträcket och 18 poäng före Timrå. Det är just 18 poäng kvar att spela om och givetvis kommer det att räcka för mora. Det lär nästan även garanterat räcka för serieseger, för man är 14 poäng före Bofors. BIK har visserligen en match mindre spelad, men 14 eller 11 poäng på 6 matcher, det lär man i vilket fall inte tappa, så jag tror nog vi kan utropa Mora till seriesegrare av Hockeyallsvenskan 2016/17.

Bottennapp i Gävle

Derbykväll i Gävle. Det var där som Leksand tog sin 1:a trepoängare för säsongen i höstas när man vann med 3-1. En oerhört skön seger.

Här fick man dock sämsta tänkbara start. Brynäs gjorde 1-0 redan efter 12 sekunder och återigen var det inkonsekventa domslut jämfört med tidigare under säsongen. Brynässpelare blev inputtad i Haukeland, som fick chansen igen efter sin strålande insats mot hV i tisdags, men trots att han uppenbart var störd av den inknuffade Brynässpelaren så blev målet godkänt.

Den 1:a perioden i stort var nog något som Leksand helst ville glömma, för Brynäs ökade på till 2-0 och 28 sekunder före paus kom också 3-0, samtidigt som Örebro gjorde 0-1 uppe i Luleå med 1 sekund kvar av 1:a perioden. Snacka om att allt gick emot Leksand där...

Engren klev in mellan stolparna i 2:a perioden och man fick åtminstone stopp på blödningen. Man såg lite mer koncentrerade ut och det var helt enkelt bättre än i 1:a perioden. Mycket bättre, vilket iofs inte var så svårt.

Någon utdelning fick man dock inte och när Brynäs fick spela powerplay för 2:a gången under matchen så satt istället 4-0 i nät bakom Engren. Ett riktigt snyggt avslut, rakt upp i krysset av Oskar Lindblom och därmed var väl matchen mer eller mindre redan stängd, trots att knappt halva matchen återstod.

Reduceringen var dock nära precis efter målet, men pucken tog i stolpen bakom Rautio. Brynäs var dock värre på den punkten, för efter 2 spelade perioder hade man inte mindre än 3 ramträffar, 1 i 1:a perioden och 2 i 2:a.

Leksand var som sagt bättre än i 1:a perioden, men bra var det definitivt inte. Slarvigt var det framförallt, när man efter 2 spelade perioder hade dragit på sig inte mindre än 3! utvisningar för för många spelare på isen. 3! Det håller givetvis inte...

Nej, hemmalaget kändes helt enkelt mycket större, hetare och bättre på typ allt den här kvällen.

3:e perioden blev inte helt oväntat ganska avslagen. Inga mål föll och matchen slutade 4-0 till Brynäs. Ingen bra insats av Leksand. Brynäs var bättre och 4-0 var inte särskilt orättvist. En eloge dock till Superstars, som trots 0-4 på tavlan höll igång hela matchen och stod kvar efter slutsignalen och fortsatte sjunga, trumma och klappa. Det är inte alla supporters som hade gjort det.

Kvällens och gårdagens resultat:
Brynäs - Leksand 4-0
Luleå - Örebro 2-1
Rögle - Karlskrona 4-1
Frölunda - Djurgården 2-1 SD
Skellefteå - Växjö 4-5 SD
HV71 - Malmö 3-6

Örebro tog som sagt en sen ledning i 1:a perioden, med 19:59 på klockan. Luleå kvitterade dock i 2:a perioden och fick revansch för det sena målet i 1:a perioden när man själva gjorde 2-1 med 19:09 på klockan. Det blev också slutresultatet, vilket åtminstone var bra för Leksands del.

Karlskronas förlustsvit är nu uppe i 12 raka matcher, efter att Rögle vänt 0-1 till seger med 4-1. Man vann innan landslagsuppehållet och vinner alltså nu igen och med det är man 6 poäng bakom Leksand, eftersom att Leksand också vann i tisdags.

Djurgården fick en smakstart i Göteborg när man gjorde 0-1 efter 20 sekunder. Sedan spikade dock Johan gustafsson igen och Casey Wellman's 1-1-mål räckte för att ta matchen till förlängning, där Mattias nörstebö avgjorde för hemmalaget. 1 poäng blev det iaf för jurgården, som i och med det parkerar på samma poäng, 53, som Karlskrona.

HV tog en tidig ledning mot Malmö, redan efter 01:52. Malmö kvitterade dock, men HV återtog ledningen innan den 1:a perioden var över. I 2:a perioden vände dock Malmö på steken genom mål av Rhett Rakhshani och Ilari Filppula. HV kvitterade dock omgående i 3:e perren, men halvvägs in i densamma återtog Malmö ledningen och sedan släppte man aldrig den igen och äntligen fick kristopher Nilstorp vinna en match.

AIK, Vita hästen och Almtuna vinnare efter gårdagens matcher

Det blev AIK, Almtuna och Vita hästen som blev de stora vinnarna igår. AIK slog Bofors med 2-1, Almtuna vände 1-0 till 1-4 och det var egentligen aldrig något snack om saken, och Hästen tog en tung bortaseger uppe i Umeå, vilket gör att Löven inte tog chansen att passera Västerås igen och att striden mellan Björklöven och Västerås därmed är oförändrad, eftersom att VIK också förlorade hemma mot Västervik med 0-2. Därmed bröt Västervik Västerås svit på hemmaplan. Den stannade vid 5 raka segrar. Kring slutspelsseriesträcket så går AIK upp på 66 poäng. Hästen hakar på med 65 och så har Almtuna 64 under sträcket. Oskarshamn och Modo står kvar på 61 pinnar och deras nästa matcher, mot Björklöven hemma för Modo och Mora borta för Oskarshamn, känns väldigt viktiga. Skulle det bli förluster där, samtidigt som AIK slår Timrå och Hästen slår Västervik, då börjar gapet bli väldigt stort. Nu blir det förvisso tuffa matcher både för AIK och Hästen, men chansen finns. Hästen skulle jag på förhand säga har större chans än AIK, men Vässtervik har å andra sidan överlag varit väldigt stabila, så det är svårt att veta. AIK har varit väldigt ojämna och Timrå jagar i högsta grad Bofors, så där skulle jag sätta Timrå som favoriter, men vi får helt enkelt se imorgon...

gårdagens 5 resultat:
Västerås - Västervik 0-2
Björklöven - Vita hästen 2-4
Södertälje - Modo 3-2
AIK - Bofors 2-1
Oskarshamn - Almtuna 1-4

Södertälje vinner äntligen igen. Man har inte vunnit hemma sedan i slutet av december och jag vet inte om man ens har tagit poäng sedan dess. det här var kanske av akademisk betydelse för tabellen, det lär bli kval för SSK ändå, men moraliskt sett och för Södertälje som lag så var det en oerhört viktig seger, en seger som bevisar att man kan och det lär stärka självförtroendet enormt. Sedan skadar det ju inte att motståndarna hette Modo och spelade i SHL förra säsongen. Nej, det var en väldigt viktig seger för Södertälje skulle jag säga.

Pantern fortsätter att skrälla

Pantern fortsätter att gå ruggigt bra i Hockeyallsvenskan och igår skrälde man ordentligt när man slog serieledande Mora med 4-2. Man chockstartade matchen och hade 2-0 redan efter 04:11, båda målen dessutom i boxplay! Wow! Visst att man kan lyckas göra någon kasse då och då i BP, men 2 mål i den spelformen på typ 2 minuter, det kan inte vara vanligt. Mora repade sig dock efter det och efter att Pantern först gjort 3-0 i 2:a perioden reducerade Mora både en och två gånger. Närmre än 3-2 kom man dock inte, för i 3:e perioden kunde Lukas Haudum göra 4-2 för Pantern, vilket också blev slutresultatet. Starkt av Pantern, riktigt starkt! Man är nu bara 3 ppoäng bakom Bofors. Visserligen med 1 match mer spelad, men med formen som BIK har just nu så kan det mycket väl vara 3 poäng även efter att Bofors har spelat sin match. Det är dock inte bara Pantern som hakar på, för Timrå vann också i måndags, efter att Jonathan Dahlen och Elias Pettersson visat vägen när den senare passade fram till Dahlen vid både 1-1 och 1-2-målet. Sedan höll Johan Matson emot och timrå tog 3 viktiga poäng även de, vilka gör att man nu är 4 poäng bakom BIK, också med 1 match mer spelad än BIK, men ändå. Det här kan nog bli ett riktigt race enda in i mål, trots allt...

Resultat från i måndags och igår:
Pantern - Mora 4-2
Tingsryd - Timrå 1-2
Modo - Västerås 2-3

3 synnerligt viktiga poäng för Västerås i bottenstriden, minst sagt. Man hade både 0-1 och 1-2, men Modo kvitterade båda gångerna. Till slut fick man ändå full utdelning när Eddie Davidsson fixade 2-3 med exakt 1 minut kvar att spela av 3:e perioden. Tungt för modo, som alltså fortfarande är under det där slutspelsseriesträcket, men det är väldigt jämnt. Väldigt jämnt. modo, Oskarshamn och Almtuna har alla 61 poäng. Sedan har Hästen 62 över sträcket och AIK har 63 på 7:e plats. Så där är det verkligen vidöppet och vilket race det kommer bli här mot slutet. jag bara gnuggar händerna av förtjusning, för det här är verkligen den roligaste tiden på året, när det drar ihop sig och allt ska avgöras.

Ikväll har vi AIK mot Bofors, Oskarshamn och Almtuna möter varandra, Modo gästar Södertälje, Vita hästen gästar T3 center och Västerås tar emot Västervik. Snacka om viktiga matcher hela högen! Ska AIK skaffa sig lite marginal till lagen under sträcket, eller ska Bofors ändå dryga ut till jagande Pantern och Timrå? Ska Björklöven ta chansen och klättra över det nedre sträcket igen, eller slår Västerås Västervik och drygar ut avståndet ner till Löven istället? kan Modo segla upp över sträcket, om man slår SSK, samtidigt som Björklöven vinner och Oskarshamn - Almtuna går till förlängning? Det är många frågor där och svaren har vi senare ikväll...

Krigarseger mot HV!

Dags för återstart av SHL igen efter landslagsuppehållet. hemmamatch för Leksands del, när man skulle möta HV71 för sista gången den här säsongen.

Leksand hade stora problem till en början, kom knappt ur egen zon, men plötsligt kom man 3 mot 2, Ollas droppade pucken till Oscar Lang, som bara satte klubban i isen och rakade in 1-0 för Leksand, wow!

Annars var det HV som styrde det mesta, men ändå var det Leksand som hade de farligaste chanserna, 2-3-4 riktigt bra chanser, men inga mål de gångerna.

HV saknade inte heller chanser. Man satte ett ganska ordentligt tryck så fort man kom in i offensiv zon och kevin Stenlund hade en puck i ribban som närmst, men det blev inga fler mål i den 1:a perioden och det var 1-0 efter densamma, trots att HV skruvade upp tempot ordentligt under de sista minuterna.

I 2:a perioden speglade återigen matchbilden inte resultatet, för i powerplay drygt 4 minuter in i perioden kunde Johan Porsberger utöka Leksands ledning till 2-0.

Resten av perioden fortsatte ungefär som den 1:a, HV dominerade, men Leksand stack upp när man fick chansen, dock utan att få in pucken bakom PW i HV-kassen.

Det var Alltjämt 2-0 efter 2 spelade perioder, hur ologiskt det än må vara, men i den 3:e skruvade HV upp tempot ytterligare och i stort sett hela perioden blev spel mot 1 mål. Det var HV mot Henrik haukeland. Han var dock sådär ruggigt bra som han kan vara ibland, räddade flera gånger utan att han var medveten om det och att inte hV gjorde mål, det var ett smärrre under.

Tiden rullade vidare och Leksand ledde fortfarande med 2-0. En viss frustration i HV-lägret började märkas, när man sköt och sköt, utan att få utdelning.

HV vann skotten i 3:e perioden med 22-2 och till slut fick man också in reduceringen. Med 52 sekunder kvar att spela satte Lawrence Pilut 1-2 bakom Haukeland. Närmre än så kom man dock inte och Leksand kunde, mot alla ods och hur orättvist det än var sett till matchbilden, vinna matchen med 2-1!

En riktig krigarseger!
Grymt!
Precis den starten vi ville ha nu efter uppehållet!

Kvällens 5 resultat:
Leksand - HV71 2-1
Örebro - Skellefteå 1-2 SD
Djurgården - Brynäs 5-6 SD
Linköping - Luleå 2-0
Malmö - Frölunda 2-3

Örebro fick med sig 1 poäng, trots att man bara sköt 10! skott på hela matchen. Detta efter att Sebastian Aho till slut avgjort för Skellefteå 03:46 in i förlängningen. Viktig poäng för Örebro, tyvärr, men Leksand tog 3 och krymper därmed avståndet ner till 10 poäng. Det är fortfarande mycket när det bara återstår 10 matcher att spela, men det var iaf en väldigt skön seger för Leksand ändå.

På hovet blev det rena målexplossionen i 2:a perioden, där Djurården först hade 2-0 i den 1:a perioden, men där Brynäs reducerade sent i densamma och sedan också kvitterade i den 2:a. Djurgården gjorde 3-2 och 4-3, men Brynäs kom tillbaka båda gångerna. I 3:e perioden gjorde DIF också 5-4, men återigen kom Brynäs tillbaka och i sudden kunde också Jesper jensen avgöra, efter bara 6 sekunder. Wow, snacka om att chocka motståndarna...

I Malmö vände frölunda underläge 2-1 till seger med 3-2 i 3:e perioden, efter att John Nyberg kvitterade med 05:40 kvar av matchen och där sedan Robin Figren blev stor matchhjälte när han prickade in 3-2 med 02:07 kvar att spela. Tungt för Malmö, som därmed tappar lite mark i kampen om den där 6:e platsen, eftersom att Brynäs tog 2 poäng.

Viktig seger för västervik

Det var Oskarshamn som gjorde 0-1 i 1:a perioden och ökade på till 0-2 i 2:a, men på 31 sekunder drygt 15 minuter in i perioden hade Västervik både reducerat och kvitterat. Sedan gjorde Simon Hellholm 3-2 med 8 minuter kvar att spela. Detta på ett av Västerviks totalt 3 skott i 3:e perioden, där Oskarshamn vann skotten med 12-3, men där Jonas Fransson stod på huvudet och höll emot. Därmed 3 enormt viktiga poäng för Västervik.

Resultat:
Västervik - Oskarshamn 3-2

Full omgång av Hockeyallsvenskan

Igår var det något så ovanligt som full omgång av Hockeyallsvenskan. 7 matcher och de stora vinnarna kan vi nog säga var Björklöven i bottenstriden, Pantern och Timrå som tog in på Bofors, och Mora, som ryckte ytterligare i toppen.

Gårdagens alla resultat:
Mora - Västerås 6-0
Bofors - Tingsryd 1-2
Oskarshamn - Timrå 1-3
Almtuna - Pantern 2-5
Västervik - Björklöven 1-3
Modo - AIK 2-3 SD
Vita hästen - Södertälje 5-2

Mora krossar alltså Västerås med hela 6-0. Man var fullständigt överlägsna, men framförallt hade man en betydlit hetare och bättre målvakt än vad Västerås hade. Mattias Pettersson motade alla 32 skott, medan Henrik Lundberg bara tog 23/29 skott. Det gör att Mora nu är 11 poäng före Bofors och 17 poäng före Pantern närmst under sträcket. Det är 24 poäng kvar att spela om och snart är alltså mora även i teorin klara för den Allsvenska finalen.

värre ser det då ut för Bofors, som dels tappade mark på Mora i toppen, men framförallt tappade man på både Pantern och Timrå under sträcket och det där kan nog bli ett riktigt race enda in i slutet, för nu är Pantern bara 6 poäng bakom BIK och Timrå är 7 poäng bakom. Timrå möter Tingsryd borta på måndag och Pantern tar emot Mora hemma, medan Bofors gästar Hovet på onsdag. Där skulle jag nog säga att Timrå har det bästa läget. Tror man har större chans att slå Tingsryd än vad pantern har att slå Mora, även om Timrå spelar borta och Pantern hemma.

I botten tog Björklöven alltså en blytung seger mot Västervik, som man har haft lätt för under säsongen. det hade man också nu. Jag ska inte säga att det var en lätt seger, men en stark laginsats var det och nu är man återigen över sträcket, eftersom att Västerås förlorade. Södertälje är däremot 16 poäng från säker mark nu och mer och mer tyder på att det blir kval i Södertälje framöver. Här hade man dock 0-1 en bit in i 1:a perioden, efter ett tidigt ledningsmål, men på 12 sekunder hade Hästen vänt på steken. Det gick så snabbt att speakern och publiken knappt hängde med, men vips så hade 0-1 blivit 2-1 och i 3:e perioden rann det iväg, från 2-2 till 5-2 och Hästen vann till slut ganska komfortabelt.

Snabb vändning var det också i övik, där Modo vände 0-1 till 2-1 på 13 sekunder i 2:a perioden, när henrik Björklund först gjorde 1-1 och Emil Alba satte 2-1. AIK kvitterade sedan innan perioden var över och i förlängningen var det också AIK och Andreas Hjelm som passade på att göra sitt 1:a mål för säsongen när han gjorde 3-2 för AIK efter 01:12. Det var en viktig poäng för Gnaget, som gör att man klätrar förbi Hästen i tabellen och är 7:a. Hästen är 8:a med 62 poäng och sedan följer Almtuna, Oskarshamn och Modo på 61 poäng. Snacka om Jämnt. IKO och modo har dessutom 1 match mindre spelad. Oskarshamn gästar Västervik imorgon och Modo gästas av Västerås på måndag.

Beslutet om bloggens framtid

Här kommer något så ovanlit som ett personligt inlägg som inte har något med hockey att göra, men det har med den här bloggen och dess vara/icke vara att göra.

Jag har nu drivit den här bloggen i inte mindre än 7 säsonger. 7 säsonger med Leksands IF, men nu har jag bestämt mig, det här blir den sista säsongen med den här bloggen.

Jag har funderat över det ett längre tag nu, hade det egentligen i bakhuvudet redan för två år sedan. Den gången slutade säsongen i rejält moll när Leksand förlorade game 7 mot Malmö i direktkvalet, och då kände jag att jag inte kunde avsluta så.

Så det blev en säsong till. En säsong fylld av både hopp och förtvivlan och som slutade i eufori den 1 april i våras.

Där och då kunde jag ha avslutat på topp, men då fanns samtidigt viljan och motivationen för att fortsätta min bevakning och hur "laget som aldrig dog" skulle klara av att hävda sig i SHL under kommande säsong.

Så jag fortsatte.

Efter den här säsongen känner jag dock att det får räcka.

Det gäller för alla senarior, utom ett.
Om Leksand, mot alla odds, skulle åka ur igen, då kommer jag att fortsätta att följa vägen tillbaka, men klarar man av ett kval framåt vårkanten och håller sig kvar i SHL även till nästa säsong, då avslutar jag här. Kanske kommer jag då att komma med mer sporadiska inlägg, kanske lite mer krönikeliknande jämfört med nu, men den här bevakningen av match för match, den kommer det inte att bli.

Det har varit 7 säsonger med både toppar och dalar. Jag har under dessa 7 säsonger skrivit mer eller mindre detaljerade redogörelser för Leksands alla tävlingsmatcher. Det har varit grundserier i både Hockeyallsvenskan och SHL, Leksand har mött såväl Troja, Borås och Asplöven som Färjestad, Frölunda och Skellefteå. det har varit kvalserier, direktkval och t.o.m. ett playinspel med blåvitt deltagande. Laget har spelat 2 kvalserier, 2012 och 2013, gått upp i SHL 2 gånger, 2013 och 2016, åkt ur SHL 1 gång, 2015, spelat 2 Daladerbyn i Globen, 2013 och 2016, spelat ett derby ute på Villa långbers arena, 2011, laget har överpresterat något enormt och slutat 7:a i SHL's grundserie 2013/2014 och vi har både gråtit och glädjts med det här laget, både en och fjorton gånger. Vi har set spelare som Jensa Bergenström, Gabbe Karlsson, Matias Timander, Filip Forsberg, Oliver Ekman-Larsson, Pelle Presteberg, Jacke Blomqvist, Michael Raffl, Oscar Alsenfelt, Joonas Rönnberg, Johan Svedberg, Mattias Ritola, Johan Ryno, Patrik Hersley, Tommi Sallinnen, Tobbe Forsberg, Henrik Haukeland, Jonas Frögren, Erik Hanses, Jakob De la rose m.fl. dra på sig den blåvita tröjan och alla matcher finns dokumenterade här i bloggen. Alla.

Det är ett gansska omfattande arkiv får jag säga. Inte nog med det. Utöver Leksands alla matcher har jag dessutom gjort kortare inlägg om SHL när Leksand spelade i Allsvenskan och om Allsvenskan nu när Leksand spelar i SHL. Det har varit ganska bra bevakning på landets 2 högstaligor får jag ändå säga och det har t.o.m. varit ganska bra uppdatering kring Hockeyettan när det dragit ihop sig mot Allettan, playoff och kvalserier upp till Allsvenskan. Under en period skrev jag t.o.m. tabellinlägg varje vecka, där jag redogjorde för tabellerna i både sHL och Allsvenskan, vilka lag som hade gått bra under den senaste veckan och vilka som inte hade gjort det, lite som en sammanfattning av veckan som gått.

Kort sagt har bevakningen varit ganska så omfattande under de här åren. Det har varit väldigt roligt, men det tar också en hel del tid. Det är tid som jag inte riktigt känner att jag har längre. Jag själv bedriver en elitsatsning och pluggar halvtid, plus att jag driver 2 andra bloggar utöver denna. Jag älskar hockey, det är min stora pasion här i livet, men tiden räcker inte till.

samtidigt är jag lite småsugen på att förnya mig litegrann. Att exempelvis starta en podcast med ungefär samma syfte som bloggen här har funnits i bakhuvudet under en period. En podd där jag exempelvis i all korthet summerar veckans 2 högsta ligor, drar igenom tabeller, trender etc. Vi får se vad det blir av det, men det är iaf en tanke jag har, om tiden räcker till för det, vill säga...

Så, nu vet ni hur det ligger till, så nu avslutar vi den här säsongen tillsammans, kör heela vägen in i kaklet, för, #Vadsomänkrävsvigördettillsammans!

Engelage storspelade på nytt

Andrew Engelage stod återigen på huvudet nu ikväll när han på nytt höll nollan och motade 41 skott när Bofors slog Oskarshamn med 1-0 efter förlängning. Victor Berglind var det som avgjorde för BIK i en match som definitivt inte saknade chanser. I synnerhet inte för hemmalaget, som radade upp chanser mot Engelage, inte minst i 3:e perioden, där han under en längre spelsekvens var utan klubba, men där Oskarshamn ändå inte lyckades få in pucken. Nej, Engelage kommer bli enormt viktig för BIK, både i den Allsvenska finalen och i ett ev. kval mot SHL. Måste erkänna att jag är lite orolig för att Leksand kommer att ställas mot Bofors, för Engelage är så rugigt bra i mål...

Kvällens 5 resultat:
Oskarshamn - Bofors 0-1 SD
Södertälje - Björklöven 3-5
Västerås - Almtuna 3-0
Pantern - Timrå 4-1
Tingsryd - Modo 3-6

I den viktiga matchen i malmö mellan 3:an Timrå och 4:an Pantern var det hemmalaget som drog det längsta strået, efter att man vände 0-1 till 4-1. Jonathan Dahlen gav Timrå ledningen, men Sebastian Dyk kvitterade för Pantern i 2:a perioden och i 3:e perioden var det Emil sandin som var helt ren framför Johan Matsson och gjorde inga misstag. Sedan kom också 3-1 och Oscar Nords 4-1-mål stängde definitivt matchen. Det innebär att Pantern återigen är 3:a i tabellen och tar upp jakten på Bofors. Det är 9 poäng upp med 9 matcher kvar att spela. Väldigt tufft, men inte omöjligt.

Kampen kring det nedre sträcket är oförändrad, efter att Västerås stod för en riktigt stabil insats mot Almtuna, där Henrik Lundberg dessutom höll nollan. Tyvärr för Västerås del vann björklöven också, efter mycket om och men. Det var Södertälje som hade 1-0 där, men Löven kvitterade sent i 1:a perioden och tog ledningen i 2:a, innan SSK kvitterade på nytt, men till slut var det ändå Björklöven som kunde gå segrande ur det hela och därmed är avståndet upp till Västerås detsamma som innan kvällens matcher, 2 poäng. För Södertäljes del ser det däremot värre ut. Man har nu 15 poäng upp till Västerås över sträcket och även om det inte är helt hugget i sten rent teoretiskt än så länge så kan vi nog ändå slå fast att Södertälje kommer få kvala sig kvar i serien.

Bofors körde över Pantern

Bofors tog en tung seger och ett stort steg mot den Allsvenska finalen när man körde över Pantern, som ju är ett av de närmast jagande lagen under sträcket, med hela 8-1 i lördags! BIK hade 4-0 redan efter den 1:a perioden, efter mål av Julius Persson, Mikael eriksson, Axel Lindström och Victor Ejdsell. Samme ejdsell gjorde sedan 5-0 i 2:a perioden och då fick Tex Williamsson nog och ersattes av Oscar Malm. Det höll i drygt 10 minuter innan bofors ökade på till 6-0. Först efter 7-0 i 3:e perioden kunde Erik Nyström reducera för Pantern, men 8-1 vill man nog helst glömma och faktum är att med 10 matcher kvar att spela så är Pantern 10 poäng bakom Bofors. Närmst jagande är nu istället Timrå, som har börjat hacka igång systemet nu igen efter JVM och den där ordentliga svackan man hade där innan och efter jul. Nu är Timrå 8 poäng bakom Bofors, efter en ny seger, nu med klara 5-2 mot Västerås, som därmed inte drygade ut avståndet till Björklöven under det nedre sträcket. Timrå passerar dock just Pantern i tabellen och är ny 3:a. Frågan är dock om det kommer att räcka för en plats i den Allsvenska finalen? det känns högst tveksamt. 8 poäng på 10 matcher, klart det går, men det är en tuff uppgift. Mora är å andra sidan nästan även i teorin klara för den Allsvenska finalen nu. Efter en 2-1-seger mot ett vilt kämpande Västervik igår så parkerar man på 90 poäng. det är alltså 18 poäng ner till Timrå under sträcket. 18 poäng på 10 matcher, det lär man naturligtvis inte tappa. Mora har visserligen en match mer spelad än lagen där bakom, men ponera att både Bofors och Timrå vinner den restmatchen. Då är Mora ändå 7 poäng före Bofors och 15 poäng före Timrå. 15 poäng på 9 matcher, det lär man inte heller tappa.

De senaste dagarnas Allsvenska matcher:
Bofors - Pantern 8-1
Timrå - Västerås 5-2
Mora - Västervik 2-1
Vita hästen - Tingsryd 1-0 SD
modo - Oskarshamn 2-1 str

AIK håller sig fortfarande över det där slutspelsseriesträcket, trots att man inte spelade i helgen. Detta eftersom att Oskarshamn bara fick med sig 1 poäng från Övik. IKO parkerar därmed på 60 poäng. AIK har 61 över sträcket, men Oskarshamn har fortfarande 2 matcher mindre spelade än vad AIK har, så AIK lever alltjämt farligt. Modo å sin sida är 11:a med 57 poäng, men likt Oskarshamn har man 2 matcher mindre spelade än AIK, så vinst i båda dem, samtidigt som Oskarshamn tappar poäng i någon av dem innebär att Modo är över det där sträcket med 63 poäng. Man har Tingsryd borta imorgon och just AIK hemma på fredag. Den senare matchen där lär bli grymt viktig. Oskarshamn har Bofors hemma imorgon och Timrå hemma på fredag. Visserligen 2 hemmamatcher, men 2 väldigt tufa sådana.

Viktiga poäng för Färjestad

En match i SHL spelades i söndags och det var Färjestad som gästade scandinavium och Frölunda. Det var 0-0 efter den 1:a perioden, men i den 2:a kunde hemmalaget ta ledningen, när robin Figren styrde in 1-0 med röven. Joakim nygård kvitterade dock ganska omgående för Färjestad i 3:e perioden och sedan missade Frölunda en straff, varefter Färjestad istället gjorde 2-1 43 sekunder senare. Alexander Johansson fick sedan matchstraff för en huvudtackling, men Frölunda lyckades inte utnytja det 5 minuter långa powerplayet som sedan följde. Istället gjorde Färjestad 3-1 kort senare. Bilden var tydlig. Färjestad hade marginalerna med sig, Frölunda hade det inte och Färjestad vann också matchen med 3-2, efter att Patrik Carlsson reducerat för Frölunda. Det var 3 poäng som var oerhört viktiga för Färjestad. De innebär att man kliver upp på 69 poäng, samma som 6:an Brynäs, men Brynäs har fortfarande bättre målskillnad än vad FBK har. Sedan skuggar Malmö där bakom på 66 poäng. det är en kamp mellan de 3 lagen om att ta den där sista direktplatsen till kvartsfinal. Lagen över ska inte heller känna sig helt säkra ännu, för Skellefteå står på 74 poäng och LHC på 75. Det är visserligen 5 resp. 6 poäng, men det är 11 matcher kvar, så säkert är det ju inte.

Resultat:
Frölunda - Färjestad 2-3

Ödesmatch i Tegera...

Ödesmatch i Tegera arena under lördagen när Örebro gästade. Detta Örebro, som verkligen har ryckt upp sig den senaste veckan och dragit ifrån Leksand i tabellen. Man parkerade precis över sträcket, 9 poäng före Leksand innann dagens match. Seger för Leksand här och det skulle skilja 6 poäng. Fortfarande mycket, men ändå möjligt. Seger för Örebro skulle innebära 12 poängs diferans och då skulle Leksand kunna rikta in sig på kval redan nu.

Tegera var slutsålt, 7650 åskådare, och det var Örebro som fiick ett tidigt powerplay, vilket avlöstes i ett powerplay för Leksand, men inga mål i något av dem.

Leksand fick en till möjlighet i powerplay ungefär halvvägs in i 1:a perioden, ett svagt PP till en början, men sista minuten av detsamma snurrade man på riktigt bra, samtidigt som en Örebroare tappade klubban, så det blev nästan spel 5 mot 3. Leksand tryckte på ordentligt, men fick inte in pucken bakom Hudasek och det var fortfarande 0-0.

Sista delen av perioden gick nog till Örebro, som skapade lite mer än vad Leksand gjorde i spel 5 mot 5, + att man också fick ett powerplay till mot slutet av perioden. Där spelade Leksand dock bra i boxen, samtidigt som Örebro slarvade med passningar och det var 0-0 efter den 1:a perioden.

I 2:a perioden kunde Leksand dock ta ledningen genom martin Karlsson, men bara 27 sekunder senare kunde hans namne i Örebro, Martin Johansson, kvittera och i powerplay några minuter senare kunde Örebro också ta ledningen när Markus Weinstock hittade Martin Johansson, igen, framför Engren och den senare var chanslös på den pucken.

Leksand fick ännu ett powerplay några minuter senare. då gjorde man det först bra och kvitteringen var inte långt bort, men sedan slarvade man något kopiöst, vilket gav 2 mot 0 för Örebro, i boxpplay, men då stod Engren för en väldigt viktig räddning. 1-3 där och det hade blivit väldigt tungt, men det var 1-2 efter 2 spelade perioder.

Örebro försvarade sin ledning väldigt bra i upptakten av 3:e perioden, stängde effektivt varje möjlighet för Leksand att skapa någonting. De blåvita kom ingenstans och läget såg mer och mer trängt ut för de blåvita, för man skulle ju helst göra minst 2 mål och vinna i ordinarie matchtid för att minska poänggapet så mycket som möjligt.

Man gjorde vad man kunde och lyckades också luckra upp Örebros defensiv litegrann, skruvade upp pressen ordentligt, skapade några riktigt bra chanser, men Hudasek gjorde en av sina sådana där riktigt bra matcher och räddade varje skott.

Publiken gjorde verkligen vad man kunde för att bära fram sitt lag och man tryckte på ordentligt för en kvittering, men man prickade inte mål, eller så satt inte passningarna där de skulle, alternativt att Hudasek gjorde en riktigt svettig räddning.

Leksand vann skotten med 15-6 i 2:a perioden och här såg det ut att bli ännu större deferans, för oj vad man tryckte på. Örebro bara försvarade sig, skapade typ ingenting framåt.

Tiden började dock rinna iväg på riktigt nu, bara 5 minuter kvar. 4 minuter och det där riktiga trycket hade mattats av litegrann.

3 minuter kvar, drygt 2 minuter och leksand tog timeout.

Sista chansen nu och man plockade Engren direkt, men man spelade mest bara runt, sköt inte och då gör man ju inga mål. Man fick dock med sig en utvisning, men då återstod bara 50 sekunder att spela. Spel 6 mot 4 var det i vilket fall, men tiden tickade iväg. 30 sekunder kvar, 20, 10 sekunder och Örebro kunde vinna med 2-1, trots att leksand vann skotten med totalt 39-20. Julius Hudasek gjorde dock som sagt en av sina riktigt bra matcher och hade en räddningsprocent på närmre 98%.

Förlust med 2-1 och därmed kan Leksand nog rikta in sig på kval...

12 poäng på 11 matcher, det lär man intet ta in. Speciellt inte med den här senaste tränden man har haft. Det här var 6:e raka förlusten och det är lite liknande som det var för 2 år sedan, när man toppade där runt jul och nyår, var t.o.m. över det nedre sträcket då i slutet av januari, men sedan förlorade man typ de 12 sista matcherna och slutade till slut ganska långt efter Brynäs över sträcket. Lite samma sak är det här, även om man aldrig har nått över det där sträcket den här säsongen. Man toppade ändå där runt jul och nu ser det betydligt värre ut, tyvärr.

Det behöver dock inte bara vara negativt att bli klara för kval redan nu. Bättre nu än i omgång 50 skulle jag säga, men bäst av allt hade ju varit om man hade klarat sig undan kval helt. Chansen fanns, den var klart inom räckhåll, men man orkade inte hela vägen och nu är nog den där chansen inte inom räckhåll längre är jag rädd. Det blir kval, precis som typ alla trode innan säsongen, så egentligen är det ingen big deal, det är bara för att man har hängt med bättre än vad någon trodde som det känns extra tungt, men i realiteten är ju det här precis vad vi hade väntat oss innan säsongen, ett kval för att hålla oss kvar. Ett kval som vi kommer att klara, alla dagar i veckan. Så nu knyter vi näven, kör de 11 sista matcherna här och sedan undanröjer vi det där kvalet också!

Dagens resultat:
Leksand - Örebro 1-2
Djurgården - Rögle 1-2 SD
HV71 - Linköping 2-3 str
Brynäs - Luleå 6-2
Karlskrona - Växjö 0-4
Malmö - Skellefteå 1-4
Skellefteå - Malmö 0-4

Skellefteå och Malmö spelade back 2 back igår och idag. Igår höll Alsenfelt nollan igen, trots 42 skott mot sig, och Malmö vann övertygande och imponerande med 0-4. Det enda ljuset för Skellefteå var att Joni Ortio ritade på ett nytt kontrakt, live nere på isen, inan nedsläpp. Annars var det en dyster kväll för Skellefteå. Betydlit roligare blev det ikväll, när man fick revansch och vann med 4-1. Där sprack Alsenfelts nolla redan efter 05:04 och trots att Malmö kvitterade så var det Skellefteå som dikterade villkoren. Framförallt var det Per Lindholm, som gjorde 3/4 mål för bortalaget.

Rögles förlustsvit är äntligen bruten. Den stannade vid 13 matcher, men man har fortfarande inte vunnit under ordinarie matchtid. Poäng blev det dock mot Djurgården, efter att Edwin Hedberg gjort 0-1 för Rögle i den 1:a perioden. Kort därefter hände något så udda som att Anders Lindbäck spydde nere på isen, varför det fick bli en tidigarelagd paus mellan 1:a och 2:a perioden. Oscar Dansk kom in ochsläppte bara en puck förbi sig under resten av matchen. Det stärkte ju säkerligen hans aktier en aning och i sudden, efter att Daniel brodin kvitterat för Djurgården, kunde Simon Ryfors avgöra för Rögle.

Karlskronas förlustsvit lever dock vidare. 0-4 blev det till slut hemma mot Växjö. Egentligen är det konstigt att Djurgården inte har passerat KHK i tabellen. DIF är 2 poäng bakom och har haft chansen gång på gång när Karlskrona har förlorat och förlorat, men då har Djurgården också börjat förlora och förlora. Nu blandar sig även örebro i det där, för man är faktiskt bara 5 poäng bakom Karlskrona. Det svänger snabbt. för en vecka sedan låg ÖHK 2 poäng före Leksand. nu är man 5 poäng från en playinplats och 12 poäng före Leksand. Som sagt, det svänger fort...


Västerås tillbaka över sträcket igen

Visst kunde Västerås återta platsen över sträcket igen, efter att Björklöven kravlat över detsamma när man slog Tingsryd borta med 1-2 dagen innan. Här var det Västerås som gjorde en riktigt bra match. Bofors dominerade fullständigt sett till skotten, men det var ändå Västerås som hade 2-0 efter den 1:a perioden, trots bara 3 skott på mål. Man ökade sedan på till 3-0 i den 2:a perioden, innan Bofors kunde reducera, men Västerås stod emot, ökade på till 4-1 innan perioden var slut och trots en rejäl forsering i 3:e perioden från Bofors sida så räckte det inte hela vägen fram, trots att man vann skotten med 21-2, bara i 3:e perioden! En fenomenal insats av Henrik Lundberg i mål med andra ord!

Torsdagens och fredagens 5 resultat:
Västerås - Bofors 4-3
Björklöven - AIK 0-2
Oskarshamn - Vita hästen 2-3 SD
Almtuna - Mora 1-5
Västervik - södertälje 3-1

Björklöven hade ju då chansen att ändå gå förbi VIK igen, men det lyckades man inte med. AIK tog 3:e raka segern, vilket är deras längsta svit den här säsongen, och man är då dessutom över slutspelsseriesträcket för 1:a gången på kanske hela säsongen. Man har dock hela 3 matcher mer spelade än Oskarshamn som jagar närmst bakom, bara 2 poäng efter. så IKO har alla möjligheter i världen att pasera AIK igen. Här hämtade man ju exempelvis upp 0-2 efter 2 spelade perioder till förlängning och 2-2 mot Vita hästen, även om Hästen sedan kunde ta bonuspoängen. Det räcker dock inte för Hästen ändå, som trots det är kvar på 11:e plats.

Mora befäster serieledningen ytterligare, när man vände 0-1 till 5-1 mot Almtuna. Starkt jobbat av Mora och som det ser ut nu ser jag ingenting som stoppar Mora från att vinna serien i år. Man är 10 poäng före Bofors och då har BIK 11 matcher kvar att spela, Mora har 10 kvar. Det lär man inte tappa, det har jag väldigt svårt att se.

Jag har också väldigt svårt att se att Södertälje ska klara av att undvika kval. Man är nu 12 poäng bakom Västerås över sträcket. SSK har 10 matcher kvar att spela, 2 mindre än vad Västerås har kvar, så nej, det lär högst troligt bli kval för Södertäljes del.

Ny förlust i Karlstad

Leksand gästade Karlstad för sista gången den här säsongen igår för det 4:e och sista mötet med Färjestad. Tidigare under säsongen hade man spelat ganska jämnt med FBK, förlorade ju de 2 första mötena när man spelade back 2 back och sedan vann man med 2-1 hemma i Tegera precis innan nyår.

Här var det Färjestad som öppnade bäst, men Leksand åt sig in i matchen och perioden och hade bl.a. ett friläge och ett skott i ribban innan färjestad ändå kunde ta ledningen.

Efter målet tog färjestad över mer igen, men då var det Leksands tur att göra mål och det var också ställningen efter den 1:a perioden, 1-1. Ett resultat som Leksand skulle vara väldigt nöjda med, med tanke på att skotten slutade 14-5.

i den 2:a perioden såg John Persson till att Färjestad återtog ledningen efter drygt 3 minuter och sedan kom den där omdiskuterade situationen där Leksand hade en kvitteringspuck inne i nät bakom Stefan Steen i Färjestadskassen, men efter lång videogranskning dömdes det bort. Man ansåg att Martin Grönberg, eller vem det var, störde Steen, men jag vet inte. Konstigt var det i vilket fall och om det där dömdes bort, då borde flera mål som godkänts tidigare under säsongen också ha dömts bort, för så solklart var det inte att han störde Steen. Då är vi där igen. Inkonsekventa domslut...

Hursomhelst blev det inget mål och istället för 2-2 kunde färjestad istället göra 3-1 några minuter senare och där dog matchen litegrann.

Färjestad utökade till 4-1 i 3:e perioden innan Johan Olofsson kunde reducera till 4-2 med 8 minuter kvar att spela. Färjestad höll dock undan och kunde till slut göra 5-2 i öppen kasse.

Ny förlust alltså, den 5:e i rad.
Detta samtidigt som Örebro tog 2 nya poäng och nu alltså är 9 poäng före Leksand.
Snacka om måstematch imorgon, när Örebro gästar Tegera arena.
Vinner Örebro där, då är jag ganska säker på att vi kan börja ladda för kval senare i vår...

Om Leksand å andra sidan vinner så skiljer det ändå 6 poäng, men det är nog sista halmstrået som det har utvecklats nu under den senaste veckan, som inte alls har varit bra. På de 5 senaste matcherna har Leksand då 0 poäng och en målskillnad på 8-19. Örebro har tagit 7 poäng och har en målskillnad på 9-11.

Det är alltså defensivt som Leksand har tappat jämfört med örebro här på slutet och jag vet inte, det är som att vi är tillbaka i höstens mönster. Leksand har inte alls studsarna, domsluten och marginalerna med sig, precis som det var i ett gäng matcher där innan novemberuppehållet. efter det uppehållet började man plötsligt vinna och om de trenderna hade hållt i sig, ja, då hade Leksand fixat Örebro. Nu verkar det inte som man kommer att göra det, för Örebro har plötsligt börjat vinna igen, samtidigt som Leksand inte riktigt når upp i samma nivå som för någon månad sedan. så ja, det blir spännande imorgon, minst sagt...

Gårdagens resultat:
Färjestad - Leksand 5-2
Karlskrona - Örebro 2-3 SD
HV71 - Rögle 7-0
Linköping - Djurgården 4-1
Luleå - Brynäs 4-5 str
Växjö - Frölunda 3-2 str

Örebro var på väg mot 3 nya poäng, men sådan tur var för Leksands del så blev det inte så, för Karlskrona kunde hämta upp 0-2 till 2-2 i mitten av 3:e perioden. Sedan kunde tyvärr joel mustonen avgöra för Örebro ändå, men man fick iaf inte med sig 3 poäng. Man får glädjas åt det lilla, men bra var det ju inte ändå...

HV hade 2-0 på Rögle redan efter 02:37 och 3-0 efter knappt halva 1:a perioden. Snacka om mardrömsstart för Rögle och det reste man sig så klart inte ifrån sen och hV kunde krossa Ängelholmarna med hela 7-0.

Växjö är fortsatta serieledare, trots att Casey Wellman gjorde både 0-1 och 1-2 för Frölunda. Växjö kom tillbaka båda gångerna och på straffar var det Emil Pettersson som avgjorde för Växjö i 4:e straffomgången. Det gör att man är 2 poäng före Frölunda, dock med en match mer spelad.

I Luleå räckte det inte med ett hattrick av Bill Sweatt, alla 3 målen i 2:a perioden, 1 i boxplay och 1 i powerplay, med 2 sekunder kvar av perioden. Trots det kunde Brynäs alltså vända och vinna matchen på straffar, trots att det efter 2:a perioden alltså stod 3-1 för Luleå och att man hade 4-2 i 3:e perioden. Kevin Clark blev matchvinnare för Brynäs.

Björklöven upp över sträcket igen

Igår tog Björklöven en väldigt viktig seger när man bortaslog Tingsryd med 2-1, efter att Kim Karlsson och Cody Murphy vände på steken under matchens 8 sista minuter. Enormt viktigt för Löven, som därmed klätrar över sträcket igen, men med 2 matcher mer spelade än Västerås, så VIK har alla chanser i världen att ta tillbaka den platsen.

Gårdagens 4 resultat:
tingsryd - Björklöven 1-2
Mora - Timrå 2-4
AIK - södertälje 4-1
Almtuna - Västervik 5-1

Mora förlorade ju senast mot Bofors, men det här var 1:a förlusten under ordinarie matchtid på väldigt länge. Man hade ledningen efter den 1:a perioden, men i den 2:a vände Marcus Hardegård och Ludvig Nilsson på steken för Timrå. Kevin Gummas kvitterade visserligen för Mora 5 minuter in i 3:e perioden, men det räckte ändå inte den här kvällen, för timrå ville mer och Sebastian Lauridsen gjorde 3-2 med 04:36 kvar att spela. Mora tog timeout, men Timrå kunde avgöra med 4-2 i öppen kasse.

AIK tog ännu en grymt viktig seger när man malde ner Södertälje och vann med 4-1 på Hovet. Det gör att man är uppe på 58 poäng, samma som 8:an Oskarshamn, men då har IKO hela 3 matcher mindre spelade än vad AIK har. Tabellen haltar med andra ord ganska mycket just nu, men ikväll möter Oskarshamn Vita hästen och Västerås tar emot Bofors. Viktiga matcher båda 2 där. Vinner Oskarshamn skaffar man sig genast lite marginal till lagen under sträcket. Vinner Hästen där istället, då går Hästen troligtvis upp på 8:e plats, förbi både AIK och Oskarshamn, i kraft av bättre målskillnad. IKO har visserligen bättre målskillnad i nuläget, -3 mot Hästens -6, men eftersom att lagen möts och Hästen antas vinna så lär deras målskillnad också vara bättre efter matchen. Den andra bataljen innebär att Bofors tar in 3 poäng på Mora om man vinner och bara är 4 poäng bakom då, men å andra sidan vill Västerås givetvis vinna och återigen klättra förbi Björklöven i tabellen, så ja, det är 2 häftiga matcher vi har framför oss ikväll.

Förlust mot LHC

Igår gästade LHC Tegera arena igen. Senast laget var där vann Leksand med 5-1 och gjorde förmodligen en av säsongens absolut bästa matcher.

Även här fick de blåvita en smakstart när man dominerade de inledande minuterna fullständigt och fick också utdelning när Martin karlson smackade dit 1-0 redan efter 01:46.

Jakob Lilja kvitterade för LHC några minuter senare, ett riktigt flippermål, där pucken studsade både hit och dit innan den gick in i mål bakom Atte Engren i Leksandskassen.

1-2 kom också några minuter senare, när Mathis Olimb satte ledningspucken för bortalaget.

1-2 var också ställningen efter den 1:a perioden och i den 2:a perren kom också 1-3, efter en riktig bjudning av Markus Lauridsen. Broc Little är kanske inte rätt man att ge ett sådant läge och han förvaltade mycket riktigt det på bästa sätt.

Efter målet orkade Leksand aldrig riktigt tillbaka i matchen. Oskar Lang reducerade visserligen för Leksand innan perioden var över, så 2-3 efter 2 spelade perioder, 1 mål upp. Det är ingenting, men trots det kändes det aldrig riktigt som kvitteringen var nära och istället kunde Niklas fogström göra 4-2 för LHC drygt halvvägs in i 3:e perioden och sedan faststälde Niklas Persson slutresultatet, 5-2, i öppen kasse.

Att förlora mot LHC är ingen skam. Absolut inte, men med tanke på förra gången LHC var uppe i Leksand och den start man fick av matchen här så fanns det ändå goda intentioner, men det räckte inte hela vägen ändå. Tur i oturen var iaf att Örebro också förlorade, så läget är oförändrat, det är fortfarande 7 poäng upp till Örebro för Leksands del.

gårdagenns 6 resultat:
Leksand - Linköping 2-5
Örebro - Färjestad 0-1
Rögle - Växjö 3-4
Malmö - Luleå 5-1
Djurgården - HV71 1-2
Brynäs - Skellefteå 2-6

I Örebro stod det 0-0 efter 2 spelade perioder, men 01:29 in i 3:e perioden spräckte Marcus Nilsson Julius Hudaseks nolla och det målet blev också matchvinnande. Örebro hade dock en kvittering inne, men det dömdes bort för spelare i målgården. det är väldigt många sådana mål som döms bort nuförtiden tycker jag, men så var det iaf. Otur för Örebro, tur för Leksand.

Rögle gjorde återigen en bra match. Det gjorde man senast mot Frölunda också. Då kom avgörandet med knappt 3 minuter kvar att spela. Här fick Rögle en kanonstart och hade, läs noga nu, 2-0 efter 2 skott på mål! Snacka om effektivitet och mardrömsstart för Jocke Eriksson. Trots det räckte det alltså inte för poäng. Rögle hade 3-1 efter den 1:a perioden, där man spelade riktigt bra. Man hade dessutom fortfarande ledningen med 3-2 inför 3:e akten, men i 3:e perioden vände Växjö på steken när Pontus Netterberg, som hade en grym förssäsong, men som inte riktigt har fått det att lossna nu under seriespelet, gjorde 3-3 och där Erik Josefson gjorde 3-4 med 01:20 kvar att spela. Ajajaj, återigen riktigt tungt för Rögle och det är faktiskt nästan så jag måste tycka lite synd om dem, för de gör det bra, men det vill sig ändå inte...

Malmö vill det sig å andra sidan för. 5-1 mot Luleå är riktigt bra och man tar därmed typ 4:e raka segern, samtidigt som Brynäs förlorade igen. Det innebär då att malmö på 7:e plats bara är 1 poäng bakom Brynäs som är 6:a. Det är alltså ingen omöjlighet att malmö tar sig direkt till kvartsfinal, iaf om man tittar på hur formen ser ut i nuläget...


AIK tog välbehövlig seger

När Vita hästen kom på besök till Stockholm och Hovet i måndags så blev daniel Olsson-Trkuljas 1-0-mål i 2:a perioden matchavgörande, trots att Hästen pressade på bra mot slutet av matchen. Linus Lundin höll dock nollan och AIK tog därmed 3 blytunga poäng i jakten på en slutspelsserieplats. Man passerar nu Modo i tabellen, med bättre målskillnad, och parkerar på 10:e plats, med samma antal poäng, 55, som 9:an Vita hästen. De 3 lagen, Hästen, AIK och Modo, är sedan 3 poäng bakom Oskarshamn och Almtuna som ligger över sträcket, så det är ett riktigt getingbo där fortfarande och nu ikväll möter AIK Södertälje hemma, Almtuna .tar emot Västervik hemma, Oskarshamn och Hästen möter varandra. Modo spelar inte förrän på lördag, då man tar emot Oskarshamn. Så det är viktiga matcher för IKO nu framöver.

Måndagens resultat:
AIK - Vita hästen 1-0

RSS 2.0