Leksand lever!

Igår spelades match 5 mellan Leksand och Mora, där Mora hade 3-1 i matcher och kunde alltså avgöra hela serien och bli klart för SHL, i fiendeland. Runt 1000 moringar hade invaderat Tegera, men de blev besvikna och snuvade på konfekten, för Leksand visade upp ett spel som man inte alls har visat upp i de tidigare matcherna. Man skapade chanser, det har man gjort tidigare också, men det har sett krampaktigt och stelt ut och man har inte alls fått ut sin potential. Det fick man nu, på ett helt annat sätt, även om jag är övertygad om att det finns ännu mer att ta av där inne.

Jon Knuts visade vägen i match 6 förra året och han gjorde det igen. Här hade han först ett friläge som han brände, men leksingarna fortsatte att gnugga på, smälla på och var bättre än mora. 1-0 kom också välförtjänt och visst var det jon Knuts som plötsligt hade marginalerna med sig, för pucken gick stolpe stolpe in.

Det var också 1-0 efter den 1:a perioden och med lite mer distinkta och effektiva avslut hade det kunnat varit både 2-0 och 3-0.

De målen kom istället i upptakten av 2:a perioden. Där släppte Leksand verkligen loss och Eric Castonguay satte 2-0 och bara 2 minuter senare serverade Johan Olofsson Mattias Ritola, som bara smackade in 3-0 för Leksand, vilket tvingade Mora till en timeout.

Bortalaget skulle också få in en reducering innan 2:a perioden var över, men i 3:e höll sig återigen Jon Knuts framme och stänkte in 4-1, vilket nästan fick taket på arenan att lyfta. Wow!

Det var en fröjd att se Leksand den här kvällen och Mora tvingades chansa och plockade Engstrand med 10! minuter kvar att spela. Man snurrade på, sköt och sköt, men Henrik Haukeland, som äntligen, äntligen fick chansen i den här matchserien, gjorde en sådan där monstermatch som bara han kan göra ibland och för mig är det mer än givet vem som ska vakta kassen i match 6 och 7, för det blir en match 6. Leksand vann nämligen matchen här med 4-2, efter att Mora till slut lyckats reducera i spel 6 mot 5. Det skulle också ha varit 5-2 i öppen kasse för Leksand, men det målet dömdes bort. Dommaren blåste för en icing, trots att William Wikman var klart före moringen på den pucken och då ska det ju inte vara icing, men det blev det. Nu gick det ju vägen ändå, 4-2 eller 5-2 spelar ingen roll, huvudsaken är att Leksand vann och det gjorde man.

Det är fortfarande en lång väg kvar att gå, Mora har fortfarande allt i egna händer, men spelar Leksand såhär, släpper alla tankar och bara går ut och kör, för det gjorde man verkligen här, då tror jag man har en väldigt god chans att ta hem även match 6. Där är det plötsligt Mora som har lite press på sig, för jag tror inte att moringarna vill ha en game 7 i Leksand. Nej, deras chans att avgöra är i match 6. Det ska vi se till att de inte gör och det tror jag vi kan göra. Med kung Henrik i mål och med ett spel som det igår, ja, då var det plötsligt Mora som såg nervösa och ängsliga ut.

så jag är faktiskt hoppfull inför imorgon, men precis som det har varit hela den här serien så tror jag 1:a målet blir väldigt viktigt...

Resultat:
Leksand - Mora 4-2

Totalt:
Leksand - Mora 2-3 i matcher

Kvalserien till Allsvenskan, Omgång 4

Det tätnar i kvalserien upp till Allsvenskan. Detta efter gårdagens resultat i omgång 4.

Omgång 4

Troja - Kristianstad 0-4
Västerås - Visby 1-3
Södertälje - Huddinge 4-3 str

Troja åker på sin 1:a förlust i den här serien. Det gör man hemma mot Kristianstad. Lagen kännr till varandra, för de har mötts både i grundserien i höstas och i Allettan. Då har Troja vunnit alla matcher, men här var det Kristianstad som var klart bättre och Joel Gistedt höll nollan, tog Trojas alla 28 skott. Kristianstad befester därmed sin 2:a plats i tabellen och är nu bara 1 poäng bakom Troja, som ändå leder serien.

Värre ser det ut för Västerås, som återigen föll hemma. Man förlorade mot Troja hemma och nu förlorar man mot Visby, som därmed tar sin 1:a seger och sina 3 första poäng i kvalserien ö.h.t. Nej, det ser inte bra ut för Västerås och kaoset är nästan totalt, för inte nog med att det går knackigt på isen. Mitt under kvalserien har man nu också sparkat assisterande tränare Tony Sabel. Varför är oklart, men han måste ju ha gjort något, annars sparkar man väl inte en tränare sådär mitt under kvalserien? Sämre läge att göra det i får man leta efter. Det stannade dock inte där, för när Sabel fick foten, då avgick också huvudtränare Christer Olsson. Nej, just nu ser det allt annat än bra ut för Västerås...

För Södertälje ser det inte heller så ljust ut, även om man här fick med sig 2 pinnar, efter att Henrik Thegel kvitterat för SSK i 3:e perioden och Johan Skinnars sedan avgjorde på straffar.

Det gör att tabellen nu ser ut såhär:

1, Troja 9p +3
2, Kristianstad 8p +7
3, Södertälje 6p -1
4, Huddinge 5p -2
5, Västerås 5p -3
6, Visby 3p -4


Rögle klart för SHL

Efter 4-0 i matcher mot Bofors, men det satt långt in och jag tycker nog att Rögle har haft en del tur under de här matcherna, för BIK har definitivt inte varit utspelade. Man hade ju 0-2 efter 2 perioder i match 1, man tog ledningen med knappt 10 minuter kvar i match 2, hade 0-1 tills det återstod 3 minuter i match 3 och här, i match 4, gjorde man en grym upphämtning precis i slutet. Rögle hade 3-2 och var på väg mot ett säkrat kontrakt. BIK hade plockat en strålande Emil Kruse och spelade 6 mot 5. då gjorde Rögle 4-2 i öppen kasse och det såg avgjort, stängt och förseglat ut. Bofors ville dock annat och precis som AIK gjorde i match 3 i playoffspelet så gjorde BIK 2 mål i matchens slutskede. Simon Matsson skrinnade sig loss på ena kanten och prickade in 3-4 med 17:59 på klockan och med 17 sekunder kvar att spela och återigen i spel 6 mot 5 så kunde Theodor Lennström göra 4-4. Wow, vilken avslutning av Bofors, som dessutom fick en gyllene chans att avgöra matchen i inleedningen av 4:e perioden när en Röglespelare åkte ut i slutet av 3:e perioden och det var sannerligen inte långt bort att avgörandet satt i nät bakom Anders Lindbäck, men, återigen, Lindbäck är precis en sådär trygg och stabil målvakt som man vill ha i ett sådant här läge och det var en ren guldvärvning från Rögles sida, precis som Honken var för Karlskrona förra året. Nu räddade Lindbäck kvar Rögle i matchen, som bara fortsatte, och fortsatte. 4:e perioden övergick i en 5:e period, isen spolades på nytt, för 2:a gången inför en 5:e period på kort tid i Nobelhallen. Den här gången blev det dock, tyvärr, inget lyckligt slut, för efter nästan 5 hela perioder, med 14:20 på klockan och efter nästan totalt 95 minuters ishockey så kunde tysken Felix Schütz bli stor matchhjälte för Rögle, när han sköt 5-4 för Ängelholmarna, som därmed vinner även den här täta och jämna matchen och även hela matchserien med 4-0 i matcher.

Jag tycker inte riktigt det speglar hela serien. Visst, Rögle har totalt sett varit bättre, men som BIK har spelat så tycker jag man åtminstone hade varit värd en, kanske t.o.m. 2, segrar. Jag tror som sagt inte att man hade kunnat rubba Rögle över 7 matcher, men 4-0 till Rögle, det tycker jag är lite stora siffror.

nåväl, nu är det som det är och vi säger väl grattis till Rögle till säkrat SHL-spel även nästa säsong. Samtidigt kan jag inte låta bli att bli lite bitter, för tänk om Leksand hade fixat den där 13:e platsen i serien, då hade man visserligen riskerat att få möta AIK, men nu blev det inte så och då hade man fått möta bofors och det hade varit Rögle som hade ställts mot Mora. Det var lite samma sak för 2 år sedan också. Då klarade Leksand av att sluta näst sist, men då var det Modo, som blev jumbo i SHL, som ändå drog vinstlotten och fick möta ett redan nöjt Vita hästen som man slog med 4-0 i matcher. så nej, Leksand har inte haft tur med sina motståndare under de här åren, men Rögle hade det och nu är man klara för SHL även nästa säsong.

Resultat:
Bofors - Rögle 4-5 SD

Totalt:
Rögle - Bofors 4-0 i matcher (Rögle klart för SHL nästa säsong)

Konstig situation i kvalet till Hockeyettan

Igår spelades en match mellan Värnamo och Mjölby i södra kvalserien upp till Hockeyettan. Matchen slutade 4-4 efter ordinarie tid och förlängning väntade. Där avgjorde Mjölby efter 9 minuters spel. Spelarna gick och duschade, publiken gick hem och Mjölby hade t.o.m. pratat med lokalmedia som precis skulle slänga ut en artikel om matchen. Då fick spelare och ledare beskedet att domslutet var felaktigt och att matchen istället skulle avgöras på straffar. Så spelarnna fick vackert åka ut på isen igen, lägga sina straffar och efter 3 straffomgångar stod det istället klart att Värnamo vann matchen med 5-4.

Konstigt, minst sagt, och det gör att Mjölby nu står på 10 poäng efter 6 spelade omgångar i den serien, Värnamo på 5. Leder gör HA74 Sävsjö med 12 poäng, så den där poängen kan vara minst sagt viktig för Mjölby och man ska nu också lämna in en protest i det här, så får vi se var det landar...

SM-kvartsfinalerna, omgång 7

Då skulle det avgöras. 1/4 matchserier i SM-kvartsfinalerna gick till en game 7 och den avgjordes ikväll. skulle det bli 3:an från grundserien, Frölunda, eller 6:an i grundserien, Skellefteå, som skulle ta sig vidare till semifinal och där få möta Brynäs? Svaret har ni nedan.

omgång 7

Frölunda - Skellefteå 3-2 SD

Frölunda fick en kanonstart av matchen när Simon Hjalmarsson gjorde 1-0 redan efter 02:30. Sedan ångade man på för 2-0, men Jonni Ortio spikade igen och istället kunde Skellefteå och Jocke Lindström prickskjuta in 1-1 för Skellefteå, stenhårt, rakt upp i nättaket bakom Johan Gustafsson. Han skulle också få släppa en puck till förbi sig innan den 2:a perioden var över. Andreas Wingerli tryckte in 2-1 för Skellefteå och nästan alla dryga 12 000 åskådarna i Scandinavium tystnade. Frölunda fick dock precis den start av 3:e perioden som man ville ha, för Jonathan Sigalet kvitterade efter 4 minuter och efter målet tog Frölunda över matchen och det var bara Jonni Ortio som höll Skellefteå kvar i matchen. Inte nog med det. SAIK drabbades av 2 täta utvisningar, vilket gav ännu mer tyngd åt Frölundas tryck. Skellefteå klarade dock av dem båda, men oj, oj, oj, vilket gigantiskt tryck frölunda skapade mot Ortio. Skellefteå slog bara ifrån sig, ut med pucken i neutral zon, men Frölunda tog omedelbart in den i offensiv zon igen. Man fick dock ingen utdelning och matchen gick till förlängning. Där var det betydligt mer avvaktande än under ordinarie matchtid och med tiden var det istället Skellefteå som tog över mer och mer och gick för ett avgörande. Man hade 2 jättelägen, ett där Skellefteåspelare missade pucken när han skulle slå in den i nästan öppen kasse. Strax därefter kom Pär Lindholm helt ren, men Johan Gustafsson var kylig där. Därför var det inte helt logiskt när Viktor Olofsson avgjorde när han rundade kassen, lade in den i mål bakom Jonni Ortio och hela Scandinavium exploderade i ett enormt jubel. Frölunda därmed alltså vidare till semifinal och Skellefteå missar semifinal för 1:a gången sedan 2008. Detta Skellefteå, som även, och inte minst, har varit i SM-final 6 år i rad, från 2011-2016. Inget facit man skrattar bort direkt, men nu tog det stopp redan i kvarten och Frölunda vänder därmed 1-3 i matcher till 4-3, något att inspireras av för Leksands del!

Då är kvartsfinalerna färdigspelade och såhär skrivs slutresultaten:

Växjö - Malmö 2-4 i matcher (Malmö klart för semifinal)
HV71 - Färjestad 4-0 i matcher (HV71 klart för semifinal)
Frölunda - Skellefteå 4-3 i matcher (Frölunda klart för semifinal)
Linköping - Brynäs 2-4 i matcher (Brynäs klart för semifinal)

Tittar vi först på vad jag tippade så trodde jag att Växjö mot Malmö skulle sluta 4-2 i matcher, men till Växjö, inte Malmö. Jag trodde att HV skulle vinna med 4-1 i matcher, men man övertygade ännu mer och vann med 4-0 i matcher. LHC trodde jag skulle klara av Brynäs och vinna med 4-2 i matcher. 4-2 blev det också, men till Brynäs, och slutligen gick då den heta drabbningen mellan Frölunda och Skellefteå, repris på förra årets final, till 7 matcher. Det var vad jag trodde och där trodde jag också att Frölunda skulle vinna, men Skellefteå är alltid Skellefteå, så man ska aldrig räkna bort SAIK tyckte jag. Det var nära att man höll ut, men Frölunda vände på steken och vann och det gör att vi nu står inför följande semifinaler när SM-slutspelet rullar vidare:

HV71 - Malmö
Frölunda - Brynäs

Det är alltså lag 2, 3, 5 och 8 i grundserien som är kvar och på förhand känns det här väldigt svårtippat. Givetvis känns HV som favoriter mot Malmö, men Malmö imponerade verkligen mot Växjö och det lär garanterat inte bli någon lätt uppgift för HV. HV, som förvisso också imponerade storeligen i sin kvart mot Färjestad, så ska Malmö fixa det här, då måste man nog upp en eller ett par nivåer till och Alsenfelt måste definitivt fortsätta spela lika bra som han har gjort i kvarten. När det gäller frölunda mot Brynäs så tycker jag att Brynäs imponerade mot LHC, eller om det var LHC som inte alls kom upp i nivå, men man gjorde det väldigt bra. Frölunda lär å andra sidan få grym energi av den här game 7-vinsten mot Skellefteå, så kan man rida vidare på den vågen och ta 1:a matchen hemma i Scandinavium, då blir det kanske tufft för Brynäs, men ingenting är omöjliggt och jag tror den här semin kan bli ännu jämnare än den mellan HV och Malmö.

Jag tippar dock enligt följande:

HV71 - Malmö 4-2 i matcher
Frölunda - Brynäs 4-3 i matcher

Kvalserien till Allsvenskan, Omgång 3

Kvalserien till Allsvenskan rullar vidare och just nu, efter 3 spelade omgångar, så är det 2 lag från Hockeyettan som tar steget upp, detta efter följande resultat:

Omgång 3

Huddinge - Västerås 2-3
Kristianstad - Visby 6-3
Södertälje - Troja 1-3

Huddinge fick en bra start mot Västerås när man tog ledningen efter 6 minuters spel, men Västerås vände på steken genom 2 sena mål i 1:a perioden, Niklas Lihagen 1-1 efter 18 minuters spel och Stefan Gråhns 2-1 exakt minuten senare. Huddinge gav sig dock inte utan fight och kvitterade 17:14 in i 2:a perioden. När Jonte Berg satte 3-2 för Västerås 06:59 in i 3:e perioden orkade man inte resa sig igen och Västerås tog 3 tunga bortapoäng.

Det gjorde också troja, som fortsätter att ånga på och nu har 3/3 segrar och leder serien på maximala 9 poäng. Det var 0-0 efter den 1:a perioden, men Stefan Söder gav Troja ledningen 02:23 in i 2:a perioden och Niclas Lehmann ökade på till 0-2 11 minuter senare. Lucas Carlsson reducerade dock för SSK i powerplay, men närmre än så kom man faktiskt inte och Troja kunde hålla undan och vinna matchen med 3-1. Ruggigt starkt av Troja måste jag säga och det här ser lovande ut inför fortsättningen, men, det kan gå fort i hockey, det ska vi komma ihåg...

Kristianstad ryckte åt sig en 2-0-ledning i 1:a perioden, genom mål av Roger olsson och Herman Hansson. Visby både reducerade och kvitterade dock på 01:17 i 2:a perioden, men Kristianstad repade sig och återtog ledningen. Visby kvitterade dock direkt i inledningen av 3:e perioden igen, men återigen var det hemmalaget som svarade direkt och gjorde 4-2 bara 01:05 senare. Kanske var det knäckande för Visby, för sedan kunde Kristianstad göra både 5-3 och 6-3.

De här resultaten gör att tabellen nu ser ut såhär:

1, Troja 9p +7
2, Kristianstad 5p +3
3, Västerås 5p -1
4, Huddinge 4p -1
5, Södertälje 4p -2
6, Visby 0p -6

SM-kvartsfinalernna, Omgång 6

Saker och ting ställdes på sin spets i omgång 6 av SM-kvartsfinalerna, där det gick såhär:

Omgång 6

Malmö - Växjö 2-1
Skellefteå - Frölunda 1-2 SD
Brynäs - Linköping 6-0

Malmö gjorde det. Man slår alltså ut 1:an i grundsserien, Växjö lakers, med 4-2 i matcher. Det har bara hänt 2 gånger tidigare, att just lag 8 i grundserien har slagit ut 1:an, och det var AIK som jorde det båda gångerna, 2011 och 2012, om jag minns rätt. HV71 och Luleå var det man slog ut då och nu var det alltså Malmö som gjorde det. Det var Noah Welch som gjorde 1-0 för Malmö och sedan pressade hemmalaget på för 2-0, men då kontrade Växjö och Olli Palola kvitterade istället för växjö. där och då såg det ut som, eller det var så, att Växjö hade momentum i matchen och gick för ett 2-1-mål. Oscar Alsenfelt stod dock i vägen och istället kunde Rhett Rakhshani göra 2-1 för Malmö 08:49 in i 3:e perioden och trots att Växjö tryckte på för en kvittering mot slutet så kom man aldrig till de där superfarliga lägena och Malmö kunde reda ut stormen och Malmö Redhawks är därmed i semifinal för 1:a gången sedan 2001 om jag inte tar helt fel. Wow, häftigt!

I Skellefteå fick vi se en riktig rysare, där Frölunda tog ledningen genom Viktor Olofsson efter drygt 5 minuters spel. Pär Lindholm kvitterade dock för Skellefteå och sedan föll inga fler mål under ordinarie matchtid, varken i 2:a eller 3:e perioden, så matchen gick till förlängning. där var det Frölunda som hade ett klart övertag och vann skotten med 11-2, innan ett högst snöpligt mål avgjorde matchen. En skellefteåspelare hade tappat sin klubba i egen zon. Då tog Nicklas Lasus skott på den klubban, ändrade riktning och ställde helt Gustaf Lindvall, som fick chansen i Skellefteåkassen. Snacka om snöpligt för Skellefteå, som definitivt inte hade saknat chanser att avgöra innan dess. Nu blev det frölunda som fick in den avgörande pucken och det gör att Göteborgarna nu har hämtat upp 1-3 till 3-3 i matcher och nu har en game 7 hemma i Scandinavium, där allt ska avgöras. Wow, det lär bli häftigt!

Brynäs spelade ut LHC helt och hållet till slut. Det var i 2:a perioden som målen började trilla in, för det var 0-0 efter den 1:a perioden, men 2:a perioden vann Brynäs med 4-0, efter mål av Daniel Paille, som därmed visade vägen med sitt 1-0-mål, Kevin Clark satte 2-0 drygt halvvägs in i matchen och sedan satte Ponthus Westerholm och Oskar Lindblom 3-0 och 4-0 innan perioden var över. Då bytte LHC målvakt inför 3:e perioden, men det hjälpte inte. Johan Alcén gjorde 5-0 och Pathrik Westerholm fastställde slutresultatet, 6-0 och David Rautio höll nollan igen.

Det gör att det ser ut såhär:

Växjö - Malmö 2-4 i matcher (Malmö klart för semifinal)
HV71 - Färjestad 4-0 i matcher (HV71 klart för semifinal)
Frölunda - Skellefteå 3-3 i matcher
Linköping - Brynäs 2-4 i matcher (Brynäs klart för semifinal)

Matchboll för Mora...

Dags för rond 4 mellan Leksand och Mora. Mora hade som bekant 2-1 i matcher och känslan var att Leksand behövde en seger här för att ha en chans i den här matchserien. Visst, det är inte över förrän det är över, men 1-3 i matcher kändes väldigt, väldigt tungt. 2-2 skulle å andra sidan göra det här vidöppet igen.

Precis som tidigare matcher var det en oerhört intensiv och het historia. Mora fick med sig en utvisning efter några minuter, en utvisning som Leksand klarade av och därefter fick Leksand med sig en straff, när Sondre Olden slet sig loss och fick ett slag över klubban. Ritola tog hand om straffslaget, men missade, tyvärr. Ett jätteläge för Leksand alltså, men inget mål.

Leksand hade dock inlett matchen på ett bättre sätt än vad man hade gjort i de 2 senaste matcherna, det kändes lugnare på något sätt, så det fanns positiva intentioner ändå.

Det var dock 0-0 efter den 1:a perioden, en ganska jämn period, där Mora hade 2 powerplay och Leksand en straff, men alltså inga mål.

2:a perioden var inte lika intensiv som den 1:a. Det var mer chansningar och många avblåsningar för offside och liknande, men ledningsmålet skulle ändå komma och det var på en spelvändning, efter att leksing skjutit rakt på en Moraspelare, som vände och kom fri mot Engren. Engren räddade första skottet, men returen hade han ingen chans på och tyvärr var det 1-0 för Mora, det där så extremt viktiga förstamålet.

Nu var det upp till Leksand att vända på steken. det hade inget lag gjort i någon av de 3 tidigare matcherna. Det lag som har gjort det 1:a målet har också vunnit matchen, men det var långt kvar att vinka på för Leksands del, över halva matchen.

Leksand fick chansen i lagets 1:a powerplay strax efter Moras ledningsmål, men lyckades inte få in pucken och istället kunde Mora göra 2-0 14 sekunder efter att man blivit fulltaliga och det såg ut lite som det har gjort i de tidigare matcherna också. Hamnar Leksand i underläge, då har man förtvivlat svårt att få bitarna att kugga i. Precis så var det nu också, men man fick ändå in den där ack så viktiga reduceringen relativt snart efter Moras 2-0. Johan Olofsson tryckte dit den bakom engstrand efter ganska exakt halva matchen, 09:55 på klockan.

Det var lite av proppen ur här i 2:a perioden, för efter 12:54 spelvände Mora igen och Matt Bailey gjorde 3-1 för Mora, efter att Leksand haft en bra sekvens efter reduceringen, utan utdelning.

Nu ville nog Leksand mest att 2:a perioden skulle vara över, för nu hade Mora tagit över ganska klart igen, också det precis som i tidigare matcher. Det hänger väl ihop med det jag nämnde tidigare, att när Leksand hamnar i underläge blir det inget bra och Mora gör det väldigt bra när man är i ledning.

Nästa mål var tvunget att bli Leksands, för 4-1 här skulle definitivt stänga matchen, med tanke på hur svårt leksingarna har att göra mål.

Leksand behövde ett snabbt mål i 3:e perioden, men det fick man inte den här gången heller. Man fortsätter att ha förtvivlat jävla svårt att få in den där gummibiten i nät. Matchen i sig var mycket bättre än match 1 och 3, men som sagt, man sätter inte dit sina chanser, samtidigt som Mora är rugigt effektiva.

Här fick Mora istället ett powerplay och då small det igen. 4-1 för Mora...

4-1 blev också slutresultatet, trots att Leksand fick med sig en utvisning med knappt 5 minuter kvar att spela. Då plockade man Engren och spelade 6 mot 4, men fick ändå inte någon utdelning.

Vad ska jag ens säga?
Spelet i stort var bättre här. Leksand var med från början och hade ett bättre tempo redan från sstart, men man fick ingen utdelning och fortsätter att ha fruktansvärda problem med målskyttet. På 4 matcher har man nu mäktat med 6 mål. Det håller givetvis inte. Ja, förutom mot Modo förra året då. Då hade man gjort 4 mål på 4 matcher, men då hade man också, smått otroligt, vunnit 2 av dem.

Här skapar man chanser, men sätter inte dit dem, samtidigt som Engstrand är precis en sådan målvakt man vill ha i ett kval som det här, precis som Honken var i KHK förra året och som Lindbäck är i Rögle nu. Jag tycker inte alls att Leksand har en sådan trygg målvakt och nästa match vill jag se Haukeland mellan stolparna, för, vad har man att förlora nu? Haukeland var dessutom med förra året och han har en tendens att kliva in och vara monsterbra sådär när han får chansen. Så hade jag tagit ut laget här ikväll, då hade ja redan här ställt Haukeland i mål. Jag vet inte om han hade tagit något av Moras mål, men deras kontringar måste Leksand få stopp på på torsdag, annars lär förnedringen vara total och Mora tar SHL-platsen i vår hemmaborg. Det är tyvärr den bistra sanningen att de kan göra nu, för nu har Mora 3-1 i matcher och Leksand måste alltså vinna 3 raka för att inte åka ur SHL i år, igen. Klart det går, men då ska det till något radikalt skulle jag säga. Tittar man på hur det har sett ut hittills så finns det inget som tyder på det. Inget. Man kanske kan knipa matchen på torsdag, för då är det verkligen all in, det finns fan inget mer att förlora eller vara rädd för, snäppet sämre än det här så öppnas falluckan till Allsvenskan, så då kan man lika gärna gå ut och bara köra på torsdag och iaf ge det en chans, men att leksand ska ta 3 raka här, nej, det har jag väldigt, väldigt svårt att tro...

Resultat:
Mora - Leksand 4-1

Totalt:
Leksand - Mora 1-3 i matcher

Rögle vände för tredje matchen i rad

I match 1 var det BIK som hade 0-2 efter den 1:a perioden, men i 3:e vände Rögle från 0-2 till 5-2. I match 2 var det 0-0 efter 2 spelade perioder. I 3:e gjorde BIK 1-0 med typ 10 minuter kvar att spela, men på några minuter vände Rögle till 1-2 och vann även den matchen. På liknande sätt vann man också match 3 igår. Där var det BIK som tog ledningen redan efter knappt 2 minuters spel. 1-0 stod sig också perioden ut och även efter 2 spelade perioder. Noterbart är alltså att Rögle inte har gjort ett enda mål under period 1 eller 2 i någon av de här 3 matcherna. Där har BIK 3-0. I period 3 leder Rögle däremot överlägset, 8-1. Här satt det dock långt in, även om man vann skotten med 16-2 och hade ett mål bortdömt tidigare i 3:e perioden, men det dröjde enda tillss klockan stod på 16:30 innan Alen Bibic av alla kunde kvittera. Det var ett mål som tog matchen till förlängning och där fortsatte Emil Kruse att storspela. Tyvärr räckte det inte ändå, för efter 17:36 i period 4 kunde Edwin Hedberg avgöra för Rögle, som därmed har 3-0 i matcher och väl i och med det målet i praktiken är klara för SHL till nästa säsong...

Resultat:
Rögle - Bofors 2-1 SD

Totalt:
Rögle - Bofors 3-0 i matcher

Känslorna efter igår

Mora vann som bekant tredje matchen igår och jag känner bara att jag behöver skriva av mig lite efter den käftsmällen.

Det här är långt ifrån avgjort, det ska vi komma ihåg.
Det är först till 4 som gäller.
Visst, Mora har 2-1 och behöver "bara" vinna 2 matcher till. Det räcker dessutom om man tar sina hemmamatcher så fixar man det.
Så klart det är fördel Mora, men det är definitivt inte avgjort.

Vi låg under med 2-1 i matcher förra året också.
Skillnaden då var att vi då inte hade något att förlora, bara allt att vinna.
Nu har vi allt att förlora, precis som för 2 år sedan mot Malmö och då vet vi ju alla hur det gick.

Ja, faktum är att historien definitivt inte talar för Leksand i det här.
Under de senaste 16 åren har vi hamnat i negativt kval 5 gånger, inkl. den här gången, och alla de tidigare 4 gångerna har vi åkt ur.
Det handlar om 2001, 2004, 2006 och 2015.

Det är naturligtvis inte bra och jag kan inte låta bli att frustreras över det faktum att just Leksand ska ha så förtvivlat svårt att hålla sig kvar i SHL när man väl har tagit sig upp.

Jag tror inte jag är helt ute och cyklar när jag säger att inget lag i SHL eller Allsvenskan har åkt så mycket upp och ner under hela 2000-talet som Leksand har gjort.

Man har tagit sig upp 4 gånger, men ingen av gångerna har man lyckats hålla sig kvar.

År 1 har man klarat 2 gånger, 2002/03 och 2013/14, men då har man trillat ur år 2, 2003/04 och 2014/15.

Jämför man det med andra lag som har gått upp i Elitserien/SHL under de senaste åren så har vi Karlskrona för 2 år sedan. De fick kvala sig kvar år 1, fixade det med 4-1 i matcher om jag minns rätt och klarade sig undan kval år 2. För 2 år sedan gick också Malmö och Rögle upp. Malmö har klarat sig undan kval båda åren, Rögle gjorde det år 1, men tvingas nu kvala sig kvar år 2. Det ser man ut att fixa. Man har 2-0 i matcher på BIK.
För 3 år sedan gick Djurgården upp. De har inte heller behövt kvala sig kvar en enda gång än så länge.
För 4 år sedan gick både Örebro och Leksand upp. Leksand har sedan dess kvalat 3 gånger till, åkt ur en gång, gått upp en gång och nu ser det inte så bra ut igen. Örebro tvingades kvala sig kvar år 1, fixade det och aha sedan dess inte behövt kvala sig kvar något mer.

Så ser man till andra lag så har de oftast klarat av att hålla sig kvar i SHL.
Det är bara Leksand som inte har gjort det och då handlar det inte heller om en gång, nej, det är 4 gånger på 15 år och som det ser ut nu blir det 5 gånger på 16 år som man inte klarar av det.

då är frågan varför det är så?
Varför har just Leksand så förtvivlat svårt att göra det som övriga lag klarar av?

Både för 2 år sedan och i år, särskilt i år, har målsättningen hela tiden, enda från början, egentligen varit att hålla oss kvar i SHL till nästa säsong, troligtvis via kval. Med den truppen vi hade och har att förfoga över så är det inget annat att vänta.
Trots det var det nära att vi klarade av att hålla oss kvar, utan kval, men nu blev det kval och då ser det ut att gå åt helvete ändå, för jag kan ju inte direkt påstå att man har haft tur med sina motståndare i kvalen heller.

För 2 år sedan var det ett lag jag absolut inte ville ha och det var Malmö. Ett storsatsande Malmö som hade som uttalat mål att gå upp. Det gjorde man också, för självklart fick Leksand möta just malmö då. Modo, å sin sida, glassade sig igenom kvalet det året, när man vann med 4-0 mot Hästen, som redan var übernöjda med den rokiesäsong i Allsvenskan som man gjorde då. Nu ska man kanske inte sparka på de som redan ligger, för Modo fick ju igen det förra året, men då var det istället KHK, tvärjumbon i SHL, som relativt lätt klarade av ett kval mot AIK, som vann Allsvenskan.
I år har Rögle haft tur och kommer med all sannolikhet att fixa en plats i SHL till nästa säsong.

Hade Leksand klarat av att hålla den där 13:e platsen, som man hade ganska klart där ett tag, typ 10 poäng före Rögle, ja, då hade det varit Leksand som hade mött BIK nu och det tror jag man hade fixat. Risken hade så klart varit att man hade fått AIK då, men nu blev det inte så och det blev bingo för Rögle, men inte för Leksand, som nu möter Allsvenskans suveräner och dessutom ärkerivalen, Mora.

Så båda gångerna som Leksand har tvingats kvala sig kvar via direktkval här under de senaste 3 åren så har man i princip ställts mot tuffast möjliga motstånd och inte alls haft någon tur med vilket lag man har fått möta.

Nu är det absolut inget att skylla på, oavsett vilket lag det handlar om så gäller det att ta 4 segrar först. Sedan är det klart att det finns lättare och svårare lag att möta, men nu är det som det är, det är inget att göra åt, bara att ta tjuren vid hornen och kötta sönder, för nu finns fan inga livlinor längre. Imorgon, i match 4, då är det bara en sak som räknas. Vinst. Få Mora 3-1 i matcher där, då är det nog godnatt. 2-2 i matcher och det är vidöppet igen.

Klart det kan gå, men tittar man på hur det har sett ut nu, både i match 1 och 3, så har Mora varit klart bätre. Inte bara stundtals, utan nästan hela matcherna. I synnerhet när Leksand har hamnat i underläge. Då förmår man inte att hitta det där lugnet, tugga på, gnugga på för att få in pucken i nät. Istället blir det stirrigt, hafsigt och Mora kontrollerar matchen väldigt bra, Leksand skapar i stort ingenting.

Nu är jag kanske lite hård, lite har man skapat, men man är fortsatt fruktansvärt ineffektiva och sätter inte dit sina chanser, + att jag tycker att Engstrrand har varit bättre än vad engren har varit. Engren räddade förvisso kvar Leksand i match 1 och i match 2 gjorde han också några idioträddningar, men generellt känns engstrand tryggare och mer stabil tycker jag.

Vad ska till för att Leksand ska vinna imorgon nu då?
Ja, nästan allt det här handlar om psykologi. Det är i princip bara mentalt det här och där har Mora ett jätteövertag just nu, för man spelar bara, precis som Leksand gjorde förra året, med allt att vinna, inget att förlora.
Leksand å sin sida är väl medvetna om vad som står på spel och klart som fan att det blir en extra tyngd på spelarnas acxlar, i synnerhet när man hamnar i underläge. då blir allt det där extra tydligt och påtagligt. Därför är det där förstamålet så grymt jävla viktigt imorgon! Får Leksand 0-1, gärna tidigt i matchen, då tror jag man har goda chanser, men får Mora 1-0 istället, då blir det tufft...

Nyckeln är alltså att göra första målet imorgon.
det hade man flera chanser att göra igår med, genom 10 minuter i powerplay i 1:a perioden, och visst, man hängde en kasse, men där måste det sitta fler än 1 mål.
Så imorgon vill jag se skarpare avslut, sänkta axlar, tidigt ledningsmål och ett växande självförtroende efter detsamma. då kan det gå vägen, för än är det inte slut. Mora har bara 2-1 i matcher, vinst imorgon och vi är med på allvar igen!

Så, vi #knyternäven, för #vadsomänkrävsvigördettillsammans!

SM-kvartsfinalerna, omgång 5

SM-slutspelet rullar vidare och här, i omgång 5 av kvartsfinalerna, kunde Malmö, Skellefteå och Brynäs avgöra och bli klara för semi, men såhär gick det:

Omgång 5

Växjö - Malmö 2-0
Frölunda - Skellefteå 4-1
Linköping - Brynäs 3-2 SD

Inget av lagen avgjorde alltså. Seger för Växjö, Frölunda och LHC. Växjös båda mål kom i 2:a perioden och sedan höll jocke Eriksson emot hela vägen och Växjö reducerade därmed till 2-3 i matcher. Det gjorde även Frölunda, efter ett riktigt konststycke av Rasmus Dalin. Han snurrade upp 2 Skellefteåbackar på läktaren, kom fri med Joni Ortio och satte iskallt 1-0 för Frölunda. Wow, det var magiskt att se och han fick enorma applåder och ovationer för det konststycket. Frölunda släppte sedan aldrig greppet, även om Skellefteå skruvade upp tempot i början av 3:e perioden och var på väg att ta över tillställningen. då passade christoffer Ehn på att istället göra 3-0 för hemmalaget, efter att Carl Grundström gjort 2-0 i 2:a perioden. Skellefteå fick in en reducering med 8 minuter kvar att spela, men Frölunda var bättre den här dagen och man höll undan och tog den här matchserien, som har varit väldigt het och känslosam, till en match 6 uppe i Skellefteå...

Slutligen var det LHC som grep det sista halmstrået och reducerade till 2-3 i matcher, även om det såg väldigt mörkt ut när Daniel Paille gjorde både 0-1 och 0-2 för brynäs i 2:a perioden. LHC kom dock tillbaka, reducerade 18:36 in i 2:a perioden och kvitterade 8 minuter från slutet. Det var ett mål som tog matchen till förlängning och där avgjorde ett skott som knappt ens var ett skott. En väldigt lustig situation, där Henrik Törnqvist i princip missade pucken när han skulle skjuta, men på något sätt ställde det Rautio i Brynäskassen och pucken gick i nät och det var seger för LHC.

Dessa resultat gör att vi nu har stälningen som följer:

Växjö - Malmö 2-3 i matcher
HV71 - Färjestad 4-0 i matcher (HV71 klara för semifinal)
Frölunda - Skellefteå 2-3 i matcher
Linköping - Brynäs 2-3 i matcher

Kvalserien till Allsvenskan, omgång 2

Kvalserien mot Allsvenskan rullar vidare och såhär gick det i omgång 2:

Kristianstad - Södertälje 4-5
Västerås - Troja 1-4
Visby - Huddinge 1-2

En riktig smäll för Västerås. Att förlora hemma i den här serien är som sagt inte bra, men här var det inget snack om saken. Troja var bättre och man hade också 0-1 efter den 1:a perioden, en ställning som höll sig enda in i 3:e perioden, då Eddie Davidsson kvitterade för hemmalaget. Glädjen blev dock kortvarig för Västerås, för bara 3 minuter senare hade Johan Andersson gjort 2-1 för Troja, som sedan höll undan och vann klart med 4-1. Starkt av Troja, riktigt starkt!

I Kristianstad var det Södertälje som öppnade bäst och gjorde också 0-1 i 1:a perioden, en ledning som man utökade till 0-2 och 0-3 drygt halvvägs in i matchen. Det såg ganska avgjort ut. Kristianstad reducerade, men bara 20 sekunder senare gjorde Södertälje 4-1 och det såg tungt ut för Kristianstad, men man reste sig och genom 2 reduceringar innan 2:a perioden var slut så var det bara uddamålsledning för SSK inför den 3:e perioden. Där vann Kristianstad skotten med 15-6, tryckte verkligen på för en kvittering, men Södertälje höll emot och gjorde 5-3 i öppen kasse. Hemmalaget lyckades dock få in en reducering med 1 sekund kvar, men det blev 3 nya och viktiga poäng för Södertälje i kampen om att nå fortsatt spel i Allsvenskan nästa säsong.

I Visby var det hemmalaget som tog ledningen i den 1:a perioden, men genom 2 snabba mål på drygt 2 minuter i 2:a perioden vände Huddinge på steken och höll undan hela vägen in i mål. En grym match av Niklas Lundström i Huddingekassen, med en räddningsprocent på 97,22%.

De här resultaten gör att vi har en tabell som ser ut såhär efter 2 spelade omgångar:

1, Troja 6p +5
2, Södertälje 4p 0
3, Huddinge 4p 0
4, Kristianstad 2p 0
5, Västerås 2p -2
6, visby 0p -3

Tredje bortasegern i den här serien...

Dags för rond 3 i detta direktkval mellan Leksand och Mora. Det var 1-1 i matcher inför kvällen och här fick Leksand en kanonstart när Mora drog på sig 2 tidiga utvisningar och således 2 tidiga powerplay för Leksands del. Tyvärr lyckades man inte utnytja den chansen, eller chanserna, och istället, som det brukar vara när ett lag inte lyckas utnnytja sina lägen, så var det Mora som kunde göra 0-1 efter 06:32.

Därefter var det också Moras tur att få chansen i powerplay, när Tobbe Forsberg åkte ut 2 minuter för en tripping, men i det efterföljande powerpllayet var Jacob Nilsson lite för het och drog på sig ett matchstraff för checking to the head och äntligen, efter att Forsberg kommit in på isen igen, satt till slut kvitteringen i nät bakom Christian Engstrand i Morakassen. Johan Porsberger, assisterad av Mattias Ritola.

Leksand fick en chans till i powerplay innan perioden var över, men utan resultat och det var 1-1 efter den 1:a perioden, trots 3 powerplay + det där matchstraffet på Jacob Nilsson, så nästan 10 minuter i spel 5 mot 4 för Leksands del. Då bör man trycka dit fler än en kasse, men som sagt, PP har definitivt inte varit Leksands grej under säsongen.

I 2:a perioden var det Mora som inledde bäst och tryckte ner leksingarna mer i egen zon än vad man gjorde i 1:a perioden och till slut gav det också utdelning. Efter 04:22 drog Kevin Goumas till direkt och Atte Engren hann inte med på det skottet och Mora var åter i ledningen.

Efter målet bedarrade deras övertag litegrann och det var istället Leksand som skapade några halvchanser och hade ett litet spelövertag, men det var fortsatt jämnt där ute och känslan var att nästa mål skulle bli väldigt viktigt. 1-3 för Mora och uppförsbacken skulle bli brant för Leksand, 2-2 och matchen skulle kanske väga över lite till Leksand igen. 2-2 var också väldigt nära när jon Knuts kom helt ren mot Engstrand, men då gjorde han en dubbelräddning.

Istället blev det 1-3, i boxplay. Aj, aj, aj. Sådant får ju bara inte hända. Matt Bailey pricksköt in den i Engrens ena kryss efter att Leksand slarvat i powerplayspelet...

Uppförsbacken var därmed väldigt brant för Leksands del efter 2 spelade perioder och nu behövde man ett tidigt mål i 3:e perioden, annars skulle nog det här bli väldigt tufft...

Det fick man tyvärr inte och tiden rullade på väldigt snabbt för Leksands del. Det gjorde inte saken bättre att man åkte på en utvisning och då satt 4-1 i nät bakom Engren och så var den matchen körd.

mora gjorde sedan 2 mål i öppen kasse och vann med 6-1. Borta. Det är inte bra. Inte bra alls...

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga.
Det var en klart bättre insats än i match 1, men man tar ändå inte chansen. Här hade man 1-1 i matcher, man hade tagit tillbaka hemmaplansfördelen och man hade chans att ta komandot i den här matchserien. Då blir det såhär och Leksand har fortsatt enormt svårt att få dit puckarna. Man får flera powerplay på rad i 1:a perioden, lyckas visserligen hänga en kasse, men med så många utvisningar med sig bör man göra fler än ett mål.
Att släppa in ett mål i boxplay är dessutom helt oacceptabelt i det här läget och när Mora får powerplay ser det så enkelt ut jämfört med Leksands.

Det här var matchen där Leksand skulle ta komandot över den här matchserien, jag kände mig förvånansvärt lugn tidigare under dagen och 2-1 i matcher här och man hade nog kunnat spelat relativt avslappnat på tisdag. Nu lär det inte bli så. Man måste i princip vinna på tisdag, för 3-1 i matcher för Mora där och jag tror loppet är kört för Leksand, men frågan är ändå hur det kunde bli såhär idag? Känslan var väldigt bra innan och jag trodde verkligen att den där segern i fredags skulle betyda mer än just 1-1 i matcher. Nu verkade den inte alls ha gjort det, tyvärr. Det här var kort sagt inte bra. Inte bra alls...

Resultat:
Leksand - Mora 1-6

Totalt:
Leksand - Mora 1-2 i matcher

rögle har 2-0 i matcher

Efter att man vunnit även match 2 i karlskoga igår. Det satt nog dock längre in än vad många hade trott på förhand, för det var en jämn match, där Rögle kanske skapade fler chanser än vad BIK gjorde, men Emil Kruse var enorm i kassen och rånade bl.a. Rögle på ett ledningsmål, där han på något ofattbart sätt hann över från ena sidan till den andra och fångade pucken i plocken. Wow! Han fick helt välförtjänt stående ovationer efter den räddningen, men tyvärr hjälpte det inte i det långa loppet, för även om Fredrik Högren gjorde 1-0 för BIK med 10 minuter kvar att spela så kunde Rögle vända på steken genom 2 snabba mål signerade Edwin Hedberg och Jack Connolly. BIK tryckte på för en kvittering mot slutet, men Anders Lindbäck var tät och forseringen bar ingen frukt för BIK.

Resultat:
Bofors - Rögle 1-2

Totalt:
rögle - Bofors 2-0 i matcher

Säsongen över för J18 och J20

Leksands båda juniorlag, J18 och J20, har tyvärr spelat klart för säsongen. båda lagen hade en strålande grundserie, där J18 slutade 2:a i grundserien i Allsvenska Norra med 35 poäng, 17 poäng bakom överlägsna seriesegrande Brynäs, och där J20 också slutade 2:a i höstens grundserie i Superelit Norra, 3 poäng bakom Brynäs, som vann serien även där. Det gjorde att laget var klara för Superelit Topp 10 och där fortsatte man att leverera och slutade 3:a i den serien med 32 poäng, 5 bakom seriesegrande Malmö. För Brynäs, som ju vann Norra grundserien, 3 poäng före Leksand, gick det inte lika bra och man slutade sist i Topp 10-serien med 17 poäng.

Sedan var det dags för slutspel och det är som vi alla vet något helt annat än seriespel.

J18 ställdes mot Skellefteå i åttondelsfinalen och där vann Skellefteå den 1:a matchen med 3-2 uppe i Skellefteå, men genom 2 hemmasegrar, 10-3 och 5-4 efter sudden kunde Leksand vända på steken och man var därmed klara för kvartsfinal. Där tog det dock stopp. Man fick möta Modo, som vann match 1 uppe i Övik, 2-0, och sedan vann man också match 2 nu idag med 5-6, efter en riktig rysare, där det stod 1-1 efter 1:a perioden, 3-3 efter 2:a och 5-5 efter full tid. Tyvärr kunde Modo då avgöra i sudden och J18's säsong är därmed över.

Noterbart är där att det är Västerås mot Modo och HV71 mot Linköping i semifinal. Där är Västerås särskilt noterbart, för man slog ut Brynäs med 2-0 i matcher i kvarten, ett Brynäs som alltså vann grundserien i Allsvenskan Norra i stor stil. Västerås slutade 8:a i samma serie med 20 poäng, 32 poäng bakom Brynäs. Så att VIK slår ut Brynäs med 2-0 i matcher där, det är stort.

Det är lag 3, LHC, och 4, HV71, från J18 Allsvenskan Södra och lag 3, Modo, och 8, Västerås, från Allsvenskan Norra som nu alltså är i semifinal och kan ta hem SM-bucklan.

J20 fick möta Färjestad i åttondelsfinal, där man vann med 2-0 i matcher, efter 2-5 och 3-2. Sedan tog det tyvärr stopp i kvarten även för J20. Där ställdes man mot AIK, som slutade sist i Superelit Norra under hösten med 18 poäng, 42 poäng bakom Leksand. Man tog sig alltså inte till Superelit Topp 10, utan fick spela fortsättningsserie, där man slutade 5:a med 29 poäng på 18 matcher. I slutspelet klev man in i åttondelsfinalen och fick där svårast tänkbara motstånd, Malmö, som vann Topp 10-serien. Där vann AIK överraskande med 2-0 i matcher efter 2-1 och 3-4. Man hämtade upp 0-3 till 4-3 i 2:a matchen där och det lär ha stärkt laget enormt. För i kvarten fick man sedan som sagt möta Leksand och där fortsatte man på samma spår och vann 1:a matchen med 3-1. Leksand studsade tillbaka och vann match 2 med 6-4, men i match 3 tidigare idag klappade man igenom fullständigt och AIK vann med 0-6. Säsongen är därmed även över för J20. Snöpligt efter en så bra säsong.

Noterbart här är först och främst publiksiffrorna mellan Modo och Timrå här i kvarten. I match 1 i Timrå var det 3750 åskådare på plats och i match 2 i Övik var det 2603. Wow, det är imponerande!

Noterbart i övrigt är att seriesegraren från Superelit Topp 10 alltså ryker redan i åttondelen. Väldigt snöpligt för Malmö kan jag tänka och de 4 lag som nu gör upp om SM-bucklan är lag 4, Modo, och lag 10, AIK, från Superelit Norras grundserie och lag 1, Växjö, och lag 2, HV71, från Superelit södras grundserie. Växjö möter AIK och HV möter Modo i semifinal.

SM-kvartsfinalerna, omgång 4

SM-slutspelet rullar vidare och nu är vi nära en jäteskräll och vi fick dessutom se en riktig långkörare i omgång 4. Såhär gick det.

Omgång 4

Malmö - Växjö 4-3 SD
Skellefteå - Frölunda 3-0
Brynäs - Linköping 1-0 SD
Färjestad - HV71 2-3

I Malmö var det Växjö för hela slanten i närmre 2 perioder. Det fans ingenting av det som Malmö hade visat upp i de 3 inledande matcherna och här var växjö helt överlägsna och såg ut att gå mot en solklar seger och 2-2 i matcher. Man hade 0-2 efter den 1:a perioden, där man också vann skotten med 12-6. Man ökade på till 0-3 i 2:a perioden och ingenting, absolut ingenting, tydde på att Malmö skulle vända på det där. Men det gjorde man. I 3:e perioden reducerade frederik Storm redan efter 27 sekunder. 01:21 senare hade Mathias Tjärnqvist reducerat på nytt och trots en timeout från Växjö kunde Robin Alvarez kvittera efter 03:51. Wow! Det som såg helt avgjort ut efter 40 minuter hade nu blivit helt jämnt på knappt 4 minuters spel. Det går fort i hockey ibland. Resten av perioden var Malmö också närmst ett 4-3-mål, men Jocke Ericsson spikade igen och matchen gick till förlängning, där Andreas Thuresson avgjorde för Malmö efter 08:44. Vem såg den komma efter Tuomas Kiiskinens 0-3-mål efter 08:54 i 2:a perioden? Inte jag åtminstone och nu är det så att Växjö måste vinna 3 raka matcher för att ta sig till semifinal. Klarar de det? Jag är högst tveksam...

Roger Rönnberg sa innan matchen att Frölunda skulle spela mer disciplinerat och undvika utvisningsbåset, för i powerplay är Skellefteå giftiga. Då drog lagkapten Joel Lundqvist på sig en holding efter knappt halva 1:a perioden och då tog det bara 37 sekunder innan Oscar Möller hade gjort 1-0 för Skellefteå. Henrik Hetta utökade sedan till 2-0 och när Casey Wellman åkte ut för osportsligt uppträdande, då smackade Mark Katic in matchavgörande 3-0, vilket också blev slutresultatet. Man kan väl säga som så att Frölunda inte riktigt lyckades följa sin plan. 2/3 mål i boxplay alltså. Nej, det är bara att ta nya tag för de reerande svenska mästarna, men nu är det kniven mot strupen, för Skellefteå har 3-1 i matcher...

3-1 i matcher har också brynäs, efter en riktig långkörare. Det var 0-0 efter den 1:a perioden, 0-0 efter den 2:a perioden och 0-0 efter den 3:e perioden. Faktum var att det även var 0-0 efter den 4:e perioden och också var på väg att vara det efter den 5:e perioden, men efter 15:56 i 5:e perioden spräkte Simon Bertilsson äntligen målnollan i Gävle och hela hallen exploderade i ett stort jubel. Det var inte den längsta förlängningen i ett SM-slutspel, den har fortfarande Leksand och Färjestad, från 1997, då Färjestad avgjorde precis i slutet av 6:e perioden. Däremot är det här den match i SM-slutspelet som har stått 0-0 under längst tid. 95 minuter och 56 sekunder tog det alltså att spräcka nollan och till slut var det Markus Högberg som fick ge sig, men sällan har väl en målvakt haft över 97% i räddningsprocent och ändå förlorat matchen. Nu blev det i vilket fall så och LHC är därmed också riktigt illa ute...

Färjestad blir 1:a lag att åka ut i kvartsfinal. HV71 vinner med 4-0 i matcher och är för 1:a gången sedan man tog SM-guldet där 2010, klara för semifinal. Alla år efter det har man åkt ut i kvarten, men inte nu. Martin Törnberg var det som visade vägen när han gjorde 0-1 efter 13:16 i 1:a perioden. Filip Sandberg ökade sedan på till 0-2 bara 2 minuter senare och Lawrence Pilut ökade på till 0-3 i 2:a perioden och det såg väldigt kört ut för Färjestad. Man sprattlade dock till en sista gång när Milan Gulas och Alexander Johansson reducerade varsin gång innan den 2:a perioden var slut. Man behövde dock göra ett mål till i 3:e perioden, men det kom aldrig. Även om man tryckte på och vann skotten med 11-7 i 3:e perioden så lyckades man aldrig kvittera och Karlstadlagets säsong är därmed över.

De här resultaten gör att vi har följande ställning efter 4 omgångar:

Växjö - Malmö 1-3 i matcher
HV71 - Färjestad 4-0 i matcher (HV klart för semifinal)
Frölunda - Skellefteå 1-3 i matcher
Linköping - Brynäs 1-3 i matcher

Noterbart är alltså att det bara är HV av de högre rankade lagen som leder eller har vunnit sin kvartsfinalserie. Alla de andra 3 serierna leds av det lägre rankade laget, just nu alltså av lag 8, 6 och 5 i grundtabellen...

Leksand vann tät och jämn match!

Dags för match 2 mellan Leksand och Mora, den här gången i ett fullsatt Smidjegrav arena vid Siljans norra strand.

Det var en ganska händelsefattig 1:a period, där mora dock vann skotten med hela 10-3, mycket tack vare att Leksand drog på sig inte mindre än 4! utvisningar. det håller givetvis inte sett över en hel match, men trots så mycket powerplay lyckades Mora inte spräcka Atte Engrens nolla och det var 0-0 efter den 1:a perioden.

I den 2:a perioden var det Leksands tur att få med sig powerplayspel. Först fick man omgående ett powerplay, efter en goaltender interference på Kevin Goumas, men powerplay fortsätter att gå trögt för Leksand, det såg väldigt stillastående ut och Mora redde ut det utan några större problem. Inte heller när man fick spela 4 mot 3 strax efteråt fick man till det. Det var ett riktigt dåligt powerplay, fortsatt stillastående och missade passningar i öppna lägen. Nej, det kuggade inte alls i, men plötsligt satt ändå 0-1 i nät bakom Christian Engstrand, Johan Porsberger rakt upp i nättaket.

0-2 var sedan väldigt nära, men pucken gick utanför Engstrands bur och istället studsade den Moras väg när Robin Johansson fick helt öppen kasse och kunde göra 1-1.

Nej, ser man till de här smådetaljerna så har Leksand inte alls marginalerna med sig såhär långt och det har man väl inte haft under större delen av säsongen heller. Det var de studsarna och marginalerna man hade med sig förra året, men nu ser det tyngre ut, tyvärr.

Spelet var dock väldigt böljande och underhållande. Det var chanser och frilägen åt båda håll, riktig vindrutehockey, men både Engstrand och engren visade sig från sina bästa sidor och det var fortsatt 1-1.

En kul match att följa var det som sagt, för det var sådan enorm kamp där ute, även om det kanske inte var så välspelat, men 1-2 kom ändå för Leksand, egentligen från ingenstans. Martin Grönberg styrde in pucken i nät bakom Engstrand och det var också resultatet efter 2 spelade perioder.

Mora fick en ny chans i powerplay i inledningen av 3:e perioden när Patrik Norén åkte ut för en tripping, men Leksand redde ut det på nytt. Istället kunde Mattias ritola göra 3-1 för Leksand drygt halvvägs in i perioden och det målet mina damer och herrar, det kändes väldigt skönt, dels för att det gav lite marginal i den här oerhört täta och jämna matchen, dels för att det just var Ritola som gjorde det, för han är en av de som måste höja sig här i de här matcherna och att han får göra mål kan vara väldigt, väldigt viktigt för kommande matcher.

Glädjen blev dock relativt kortvarig, för när Patrik Norén åkte ut igen, för 2:a gången i perioden, så kunde Jacob Nilsson reducera för Moras del och återigen var det bara ett mål som skiljde och det blev en riktig nagelbitare under de sista minuterna...

Mora var definitivt inte ofarliga och man hade chanser, men när man plockade Engstrand kunde Mattias Ritola göra sitt 2:a mål för kvällen och fastställa slutresultatet 4-2.

SÅ. JÄVLA. SKÖNT!

Det var ingen välspelad match, Leksand var inte överlägsna på något sätt, det var tätt och jämnt, massvis av chanser och 2 bra målvakter, där Atte Engren faktiskt var strået vassare än Engstrand den här kvällen och det gör att det numera är 1-1 i matchserien och att Leksand återigen har tagit över hemmaplansfördelen. Kanske kan den här segern också göra att lite nerver släpper och att man förhoppningsvis kan spela ut på ett helt annat sätt på söndag hemma i Tegera jämfört med vad man gjorde i match 1. Kort sagt kan den här segern ha inneburit betydligt mer än just 1-1 i matcher.

Resultat:
Mora - Leksand 2-4

Totalt:
Leksand - Mora 1-1 i matcher

Kvalserien till Allsvenskan, omgång 1

Kvalserien upp mot Allsvenskan startade också igår och såhär gick det i omgång 1:

Huddinge - Kristianstad 2-3 str
Södertälje - Västerås 2-3 SD
Troja - Visby 5-3

Kristianstad stod för en jätteupphämtning när Huddinge hade med sig 2-0 efter den 2:a perioden och klockan rullade upp mot full tid i Björkängshallen. Då, med 18:21 på klockan och i spel 6 mot 3, satt äntligen reduceringen i nät och bara 58 sekunder senare var det 2-2. Snöpligt för Huddinge, i synnerhet som Daniel Andersson sedan kunde avgöra för Kristianstad på straffar. Det där kan bli väldigt viktigt för Kristianstad framöver!

Södertälje fick en smakstart av den här kvalserien när Jonas Westerling gjorde 1-0 redan efter 04:29. Den ledningen höll man sedan i 10 minuter. Då kom Västerås kvittering och i 2:a perioden tog man också ledningen genom Mikael Fryklund. Precis de spelarna som måste kliva fram i SSK om det här ska gå vägen gjorde det dock och Johan Skinnars kvitterade 04:30 in i 3:e perioden. Fryklund kunde dock till slut avgöra för Västerås, 02:16 in i förlängningen, men poäng blev det iaf för SSK, dock inte 3 pinnar, vilket man ju gärna vill ha med sig från sina hemmamatcher i den här serien.

Det var just vad Troja fick. Man Hade 2-0 efter den 1:a perioden, 2-0-målet med 19:59 på klockan, och man utökade till både 3-0 och 4-0 i 2:a perioden, innan man kanske släppte lite på gasen och släppte in Visby lite i matchen. Visby tog chansen och reducerade 2 gånger om innan den 2:a perioden var slut, men när Tor Immo, med ett förflutet i Leksands juniorled om jag inte tar helt fel, gjorde 5-2 i 3:e perioden, då var det spiken i kistan.

De här resultaten gör att vi har en tabell som ser ut såhär:

1, Troja 3p +2
2, Kristianstad 2p +1
3, Västerås 2p +1
4, Huddinge 1p -1
5, Södertälje 1p -1
6, Visby 0p -2

BIK nära jätteskräll

Igår spelades då match 1 i den andra direktkvalserien, den mellan rögle oc Bofors, och lite, eller väldigt mycket, överraskande så var det BIK som tog ledningen i 1:a perioden. Viktor Ejdsell bombade in både 1-0 och 2-0 för bortalaget, en ställning som stod sig enda in i 3:e perioden. Rögle skapade nästan ingenting framåt efter Bofors båda mål och i hela 2:a perioden, inget av värde iaf, men i 3:e perioden fick man precis den start man behövde. Ludvig Rensfeldt spräckte Emil Kruses nolla redan efter 39 sekunder och sedan fortsatte måleen att komma i en strid ström under några minuter. Edwin Hedberg satte 2-2 efter 03:11, Felix Schütz satte 3-2 efter 04:04 och Simon Ryfors satte 4-2 efter 07:40. BIK gav dock inte upp och med några minuter kvar att spela var man oerhört nära en reducering, men Anders Lindbäck stod för en helt galen räddning, där han på något vis fick ut ett benskydd och räddade helt öppet mål. Annars hade det varit 4-3 där. Nu blev det inte det och Almen Bibic kunde istället punktera matchen med 5-2 i öppen kasse.

Skönt för Rögle och nu tror jag det ska till väldigt, väldigt mycket för att BIK ska rubba Rögle här. det här var nog deras chans och man var inte långt ifrån att faktiskt fixa 1-0 i matcher. Nu blev det inte så och jag tror inte att Rögle släpper det här greppet...

Resultat:
Rögle - Bofors 5-2

Totalt:
Rögle - Bofors 1-0 i matcher

SM-kvartsfinalerna, omgång 2 och 3

Kvartsfinalerna i SM-slutspelet rulla vidare. Omgång 2 och 3 är klara och såhär har det gått.

Omgång 2

Malmö - Växjö 2-3 SD
Skellefteå - Frölunda 4-1
Brynäs - Linköping 3-2
Färjestad - HV71 1-3

Malmö fortsätter att imponera. Växjö fick slita ordentligt för att ta hem den där matchen. Faktum var att Malmö hade 2-0 efter 05:21 i 2:a perioden. Växjö reste sig dock igen och Emil Pettersson reducerade och Erik josefsson kvitterade, båda målen i 2:a perioden. Matchen gick sedan till förlängning och där trodde Malmö att man hade avgjort bara sekunder in i 4:e perioden, men målet dömdes bort. varför är lite oklart, men istället kunde Emil Pettersson göra sitt 2:a mål för kvällen några minuter senare, när han istället avgjorde för bortalaget.

Frölunda tystade hela Skellefteå kraft arena när Joel Lundqvist fick stå helt omarkerad och slå in 0-1 efter bara 14 sekunder. Snacka om chockstart för Skellefteå och det tog ett tag innan man hämtade sig efter det målet. Inte förrän i 2:a perioden kom kvitteringen och då var det Axel Holmström, som har haft sådana skadeproblem, som nätade för hemmalaget och bara 2 minuter senare hade man vänt på steken när Andreas Wingerli gjorde mål för Skellefteå. Skellefteå hade nu tagit över matchen och att det stod 4-1 på tavlan vid slutsignalen, det var inte alls orättvist.

Brynäs fortsätter att imponera. 0-6 i Saab arena i match 1 följdes upp av 3-2 här, men spelmässigt såg man betydligt mer överlägsna ut än vad siffrorna visar under stora delar av matchen. Linus Ölund gjorde 1-0 för hemmalaget i 2:a perioden och även om Marcel Müller och Broc Little såg till att LHC hade vänt på steken innan 2:a perioden var över så kunde Brynäs vända tillbaka matchen i 3:e, genom mål av Jonathan Pudas och Simon Bertilsson, som typ inte har gjort mål på hur länge som helst. Nu klev han dock fram och satte matchavgörande 3-2 för Brynäs.

Samma siffror som HV vann med i match 1 vann man också med här. martin Törnberg gjorde 1-0 för hV efter 10 minuter. John Persson kvitterade för FBK knappt 3 minuter från paus i 2:a perioden. 1-1 efter 2 perioder där och matchen hade kanske utvecklats annorlunda. nu blev det trots allt inte så, för Ted Brithén gjorde 2-1 för HV 01:13 från paus. Ett oerhört psykologiskt viktigt mål för HV, som sedan höll undan och vann matchen med 3-1.

2-0 i matcher till Brynäs och HV71 alltså, 1-1 mellan Frölunda och Skellefteå och mellan Växjö och Malmö.

Omgång 3

Växjö - Malmö 3-4
Frölunda - Skellefteå 2-3
Linköping - Brynäs 2-1
HV71 - Färjestad 4-3 SD

Alltså, Malmö fortsätter att imponera och gör det fruktansvärt bra. Här snor man alltså en match till i Vida arena, precis som man gjorde i match 1. Frederik Storm gjorde 0-1 med 18:51 på klockan i 1:a perioden. Linus Fröberg kvitterade, men när Dennis Everberg fick matchstraff för en väldigt ful crosschecking, rakt på halsen på en Malmöspelare, så utnytjade Malmö det efterföljande powerplayet på bästa sätt när Ilari Filppula gjorde 2-1. Sedan hade man återigen marginalerna med sig när Christoffer Forsberg gjorde 3-1 med 19:32 på klockan i 2:a perioden. Växjö kröp närmre i 3:e perioden när Josh Hennessy reducerade bara 01:34 in i perioden, 1 sekund snabbare än kvitteringen i 2:a perioden, som kom efter 01:35. Rhett Rakhshani gjorde dock 4-2 för Malmö och Växjö kröp närmre, men då var det bara sekunder kvar att spela och Malmö tog en oerhört tung bortaseger i den här matchserien.

En bortaseger tog också Skellefteå, efter att Axel Holmström gjort 2 av målen, både 0-1 och 1-2. Jimmi Eriksson gjorde sedan 3-1 för SAIK, bara 4 minuter efter Holmströms 2-1-mål. Frölunda kröp också närmre, precis som Växjö, men nådde aldrig hela vägen fram.

LHC grep sista halmstrået för att hålla liv i den här kvartsfinalserien. 3-0 till Brynäs här och det hade nog varit ridå för Linköping. Nu tog man sig samman och vann match 3 med 2-1, efter att Ken-Andre Olimb avjort 14:03 in i 3:e perioden. Viktigt, väldigt viktigt, för LHC.

För Färjestads del ser det tyngre ut. Här gjorde man förvisso en bra bortamatch och hade 2-1 efter den 2:a perioden, efter ett sent leedningsmål signerat John Persson. HV kvitterade dock bara några minuter in i 3:e och i powerplay med 17:36 på klockan kunde Simon Önerud, som också gjorde 2-2, göra 3-2 för HV och alla trodde att det var segermålet. Det blev det dock inte, för Färjestad samlade kraft och lyckades kvittera, 51 sekunder från slutet. I sudden var det dock ändå HV som drog det längsta strået när Andreas Borgman gjorde 4-3 redan efter 01:26.

De här resultaten gör alltså att vi har följande läge:

Växjö - Malmö 1-2 i matcher
HV71 - Färjestad 3-0 i matcher
Frölunda - Skellefteå 1-2 i matcher
Linköping - Brynäs 1-2 i matcher

Första ronden rättvist till Mora

Så var det då äntligen dags. Match 1 i bäst av 7 mellan Leksand och Mora. En SHL-plats i potten. Ett fullsatt och kokande Tegera arena. En galet hypad matchserie, dit hela hockeysveriges blickar var riktade. Wow, vilken fest det skulle bli!!!

Det var också Leksand som öppnade matchen bäst, påeldad av publiken, som verkligen gjorde vad man kunde för att lyfta fram sitt lag. Det var en enorm stämning och ett fantastiskt tryck inne i arenan. Leksand satte hög press och gav inte Mora något utrymme alls. Det var en bra start för Leksands del och Daniel Bertov hade först ett bra läge och jesper Ollas hade sedan ett ännu bättre läge, men fick inte riktigt träf på pucken i sista momentet. Annars hade det varit 1-0 för Leksand där.

Man fortsatte dock att trycka på och var det klart bättre laget under matchens första 10 minuter. Sedan blev det spel 4 mot 4 i mitten av perioden. då tog mora över helt, så fort det blev mer ytta. Man utnytjade sin skridskoskicklighet och Mattias Lassen kunde också göra 0-1 för mora, ett skott som kanske inte var helt otagbart för Atte Engren i kassen och vad är det man brukar säga, släkten är värst...

Resten av perioden var det faktiskt Mora som var det bättre laget, skapade fler och bättre chanser än vad Leksand gjorde, men Atte Engren i Leksandskassen tog revansch efter målet, gjorde några riktigt bra räddningar under periodens 2:a halva och det var 0-1 efter den 1:a perioden.

Leksand fick chansen i powerplay precis i inledningen av 2:a perioden, men det har ju inte varit lagets starka sida den här säsongen och det gav inte heller resultat nu och efter avklarat boxplay för Mora så var det väldigt böljande spel med bra chanser åt båda håll. Det där lilla sista saknades dock och det blev inga mål, även om det hängde i luften.

mora fick chansen i powerplay även de och man satte ganska bra tryck nere mot Atte Engren, men Engren, wow, vilken räddning han gjorde! En sidledsförflyttning som var något utöver det vanliga och han hade helt klart revanscherat sig efter det där målet i 1:a perioden.

Leksand hann dock knappt mer än bli fulltaliga innan man åkte på en ny utvisning, men även denna gången redde man ut det och det var fortsatt 0-1 på tavlan, även om det var Mora som skapade flest och bäst chanser, flera fri eller halvfrilägen, men Atte Engren var fortsatt tät, samtidigt som moras effektivitet inte var den bästa.

Det var fortfarande 0-1 efter 2 spelade perioder och det kändes mer och mer som att nästa mål skulle bli väldigt viktigt.

Kanske var det tröttheten som började smyga sig på, kanske var det stundens allvar, men inledningen av 3:e perioden var ganska hafsig, passningarna satt inte riktigt där de skulle och Perra tvingades till en timeout efter 6 minuter, för Leksand kom ingenstans. Man fastnade i uppspelen och kom aldrig till några farliga lägen.

Efter timeouten hade man en bra chanss, men inget mål där heller och istället vände spelet och Pierre Engvall kunde göra 0-2 för Mora och nu kändes uppförsbacken väldigt stor för Leksand i den här matchen...

Mindre än halva 3:e perioden återstod och Leksand skapade fortfarande ingenting och faktum var att det var helt rättvist med Moraleedning såhär långt i matchen.

5 minuter kvar och det var fortfarande 0-2. Stundens allvar kändes ganska tydligt hos leksingarna i det här skedet av matchen. ingen vågade skjuta kändes det som och Mora gjorde det väldigt, väldigt bra måste jag säga och man spelade med ett stort självförtroende...

Med 4 minuter kvar pllockade Leksand Engren, men Mora hade kontroll på pucken, fick inte in 0-3, men spelade av tiden bra och Leksand skapade fortfarande ingenting.

0-2 blev slutresultatet och jag vet inte riktigt vad jag ska säga.
Helt rättvist sett över hela matchen måste jag erkänna.
Leksand var bra i 10 minuter, sedan svängde matchen över till Mora och efter ledningsmålet var Mora i stort bättre. Leksand skapade i princip ingenting i 3:e perioden och även i 2:a var Mora klart bättre i stora delar av perioden.

Så egentligen var det inget snack om saken. Mora var bättre.

Samtidigt var det här bara en match. 1-0 i matcher är ingenting, men vinner Mora på fredag, då ser det inte bra ut och pressen på leksand kan vara ännu större där. Vinst på fredag och det är 1-1 i matcher. Förlust och det är 0-2. Samtidigt är serien igång nu, de första spänningarna kanske har släppt och man kanske kan släppa handbromsen på fredag. Det behöver man göra, för här tycker jag inte alls att Leksand fick ut sin högstakapacitet...

Klart det hade varit skönare med en seger och 1-0 i matcher, men jag känner mig förvånansvärt lugn och likgiltig, för en match är som sagt ingenting. Det är ingen fara på taket, även om vi nu måste ta en match i Mora. Gör vi det på fredag så är det 1-1 igen, men återigen, vinner Mora där, då ser det inte bra ut...

Leksand - Mora 0-1 i matcher

BIK klara för direktkval efter rysare

En 3:e och helt avgörande match väntade alltså under måndagskvällen mellan Bofors och AIK, efter att BIK vunnit match 1 med 4-1 och AIK match 2 med 4-1. Jag trodde AIK skulle ta hem det, i synnerhet med tanke på hur man öste på i match 2, där det i princip bara såg ut som det var ett lag på isen, men här blev det en jämn historia igen. Iaf 1:a perioden. I 2:a växlade AIK upp och vann skotten med 15-8, men det var BIK som spräckte nollan när Victor Ejdsell kom fri mot Gasper Kroselj i AIK-kassen och satte 1-0 för hemmalaget. Simon Matsson styrde sedan in Carl Perssons skott och ökade på till 2-0 i 3:e perioden och det såg väldigt mörkt ut för AIK, för tiden rullade på och det såg ut att bli just 2-0. Det blev det inte. Med 19:23 på klockan, alltså 37 sekunder från slutsignalen, kom AIK's reducering. det stannade dock inte där. För tro det eller ej, med 7 sekunder kvar, alltså 30 sekunder efter reduceringen och med 19:53 på klockan, satt också 2-2 i nät bakom Emil Kruse, ett skott som styrdes på egen hemmaspelare och in i mål. wow, snacka om att ha marginalerna med sig för AIK, som också tryckte på för ett avgörande i 4:e perioden. Emil Kruse var dock tät och ju längre perioden gick, ju mer jämnade spelet ut sig och mot slutet av perioden var det nästan ett litet övertag för BIK igen. Inget avgörande föll dock där och isen fick spolas en gång till. I 5:e perioden var det också hemmalaget som tog över komandot och hade 8-2 i skott innan Cal Berglund, efter drygt 6 minuters spel, kunde göra 3-2 för Bofors.

Det gör alltså att AIK's säsong är över och att Bofors nu ställs mot Rögle i bäst av 7 i kampen om en plats i SHL nästa säsong. Bingo för Rögle skulle jag säga. Klart att man inte kommer segla hem det där och defilera med 4-0 i matcher, jag tror nog BIK kan bjuda visst motstånd, men att BIK ska slå Rögle över 7 matcher, nej, det tror jag inte. AIK hade kanske kunnat rubba Rögle, men här tror jag att Rögle vinner med 4-1 i matcher och med facit i hand kan jag väl känna lite att det väl var fan att Leksand inte kunde hålla den där 13:e platsen i tabellen. Jag ville absolut inte ha AIK, men BIK tror jag man hade tagit alla dagar i veckan och det tror jag också att Rögle gör nu. Allt annat är en megaskräll...

Resultat:
Bofors - AIK 3-2 SD

Totalt:
Bofors - AIK 2-1 i matcher (Bofors klara för direktkval mot Rögle)

Såhär spelas direktkvalet

Nu mina damer och herrar, nu är det nära. På onsdag, om 3 dagar, drar äntligen direktkvalet mellan Leksand och Mora igång. På torsdag är det sedan dags för Rögle att möta BIK/AIK och såhär spelas det:

Onsdag 22 mars: Leksand - Mora
Torsdag 23 mars: Rögle - Bofors/AIK
Fredag 24 mars: Mora - Leksand
Lördag 25 mars: Bofors/AIK - Rögle
Söndag 26 mars: Leksand - Mora
Måndag 27 mars: Rögle - Bofors/AIK
Tisdag 28 mars: Mora - Leksand
Onsdag 29 mars: Bofors/AIK - Rögle
Torsdag 30 mars: ev. Leksand - Mora
Fredag 31 mars: Ev. Rögle - Bofors/AIK
Lördag 1 april: ev. Mora - Leksand
Söndag 2 april: ev. Bofors/AIK - Rögle
Måndag 3 april: ev. Leksand - Mora
Tisdag 4 april: Ev. Rögle - Bofors/AIK

SM-kvartsfinalerna, Omgång 1

SM-kvartsfinalerna är igång och såhär gick det i 1:a matcherna.

Omgång 1

Växjö - Malmö 1-2 SD
Frölunda - Skellefteå 3-0
HV71 - Färjjestad 3-1
Linköping - Brynäs 0-6

Några rejäla skrällar redan här. Först och främst Malmö, som alltså vinner 1:a matchen i Växjö. Ruggigt imponerande av Redhawks, men jag är inte alls överraskad. Jag tror fortfarande att Växjö kommer vinna den där serien, men Oscar Alsenfelt är enormt fenomenal i kassen och här räddade han kvar Malmö i inledningen av matchen, där Växjö bara öste på framåt och sköljde över Malmö. Ju längre perioden gick, ju jämnare blev dock spelet och i 2:a perioden var det också malmö som kunde ta ledningen genom Robin Alvarez. Det såg också ut att bli matchens enda mål, för trots att Växjö matade skott mot Alsenfelt så höll han emot. Enda tills det återstod 10 sekunder att spela. Då satt till slut kvitteringen i nät. Tuomas Kiiskinen var det som jorde målet och fick hela hallen att explodera i ett enormt jubel. då trodde jag att Växjö skulle ta det där i sudden och man hade också chansen när Rhett Rakhshani åkte ut 2 minuter, men malmö redde ut det och efter ett fruktlöst powerplay även av Malmö så kunde Nichlas Hardt till slut avgöra för bortalaget, efter 16:51 i 4:e perioden, också det i powerplay.

Den andra skrällen här är att Brynäs slår LHC borta. Det i sig är kanske ingen superskräll, men sättet man gör det på är imponerande. Man tvålar alltså dit LHC med hela 6-0, på bortais. Wow, det är respekt! Jesper Jensen satte 0-1 reden efter 27 sekunder och sedan ökade han på till 0-2 i powerplay några minuter senare. Daniel Mannberg satte 0-3 knappt 2 minuter från paus i 1:a perioden och då fick Markus Högberg nog. Jakob Johansson hade dock inte en så mycket bättre kväll han heller, för Lukas kilström gjorde 0-4 01:30 in i 2:a perioden och sedan fick han släppa ytterligare 2 puckar förbi sig. Nej, den här matchen vill nog hemmalaget helst glömma, men Brynäs får precis den start man ville ha på den här matchserien och kan man rida vidare på det här även i match 2, då blir pressen väldigt stor på LHC...

I Göteborg fick Skellefteå inte mindre än 2 mål bortdömda i 1:a perioden och istället var det Frölunda som gjorde 1-0 50 sekunder från paus i 2:a perioden och sedan ökade på till 2-0 direkt i upptakten av 3:e. Skellefteå var inte dåliga, men oj så det studsade stolpe ut för Västerbottningarna. Frölunda hade verkligen marginalerna med sig och vann till slut med 3-0.

HV fick en dålig start av matchen när Färjestad tog ledningen redan efter 01:39, men sedan spikade Linus Söderström igen och när David Ullström sköt 2-1 med 3 minuter kvar att spela i 3:e perioden, då var det nästan eufori bland de 6796 åskådarna i Kinnarps arena. Färjestad plockade Lars Haugen, som jag inte riktigt vet varför man valde att ställa i mål, men då kunde HV punktera matchen med 3-1 i öppen kasse.

Då ser det alltså ut såhär:

Växjö - Malmö 0-1 i matcher
HV71 - Färjestad 1-0 i matcher
Frölunda - Skellefteå 1-0 i matcher
Linköping - Brynäs 0-1 i matcher

AIK kvitterade matchserien på ett kokande Hovet

7394 åskådare var på plats på Hovet tidigare idag när AIK tog emot Bofors i match 2 i bäst av 3 lagen emellan. BIK hade ju 1-0 i matcher, efter att man vunnit hemma i match 1 med klara 4-1, efter en blek insats från AIK. Man hade alltså chansen att avgöra här, men det gjorde man inte, för här var matchbilden totalt omvänd jämfört med i match 1. Stundtals såg det nästan ut som det bara var ett lag på isen här och det var AIK. Man spelade ut Bofors ordentligt under långa stunder av matchen, skapade anfall på anfall, ibland ur ingenting, samtidigt som Boforsspelarna tappade puckar och såg nästan uppgivna ut vid vissa tillfällen. Nej, det här var AIK's match från början till slut, man ägde den fullständigt och vann skotten med 44-25 och matchen med klara 4-1. Nicklas Heinerö gjorde 1-0 efter 03:11, Mikael Lindqvist ökade på till både 2-0 och 3-0, innan Theodor Lennström reducerade för BIK 02:12 in i 3:e perioden, men trots det skapade man inte fler chanser och Jesper Bratt stängde matchen med 4-1 efter 12:46 och det var ett galet tryck där inne på Hovet. Wow säger jag bara!

Resultat:
AIK - Bofors 4-1

Totalt:
Bofors - AIK 1-1 i matcher

Den 3:e och helt avgörande matchen spelas i Karlskoga på måndag och får jag satsa några slantar så lägger jag dem på AIK. BIK var visserligen bra i torsdags, men det känns på något sätt mer som ett bottennapp än som att komma ner på jorden för AIK. Gnaget känns mer hungriga tycker jag och om man spelar såhär på måndag, då kommer man att ta det här, för idag var det imponerande. Jag vågar nog dock lova att hela Rögle sitter och håller tummarna för att BIK reder ut det där, för jag tror inte Rögle vill ha AIK i ett kval...

Playoff 3 i Hockeyettan

Då är det klart för kvalserien upp till Allsvenskan. Playof 3 är färdigspelat och där hade vi ju med oss Kristianstad, som hade slagit ut Nybro i playoff 2, Vimmerby, som hade slagit ut Sundsvall i playoff 2 och Skövde i playoff 1, Visby, som slog ut Kallinge i playoff 2, Piteå, som slog ut Väsby i playoff 2 och Örnsköldsvik i playoff 1, Troja, som förlorade Hockeyettanfinalen mot Huddinge, och Mariestad, som slog ut Asplöven i playoff 2.

Omgång 1

Vimmerby - Kristianstad 1-4
Piteå - Visby 2-3
Mariestad - Troja 2-1 SD

Kristianstad tog ledningen redan efter 59 sekunder. Man vann sedan också skotten med 11-5 i 1:a perioden, men Viktor Kokman ryckte upp sig och var tät i kassen resten av perioden. I 2:a perioden kom dock 0-2, men Vimmerby gjorde match av det hela när man reducerade 01:39 från paus i 2:a perioden. När Sebastian Magnusson satte 3-1 för Kristianstad 07:37 in i 3:e, då blev uppförsbacken för stor för Vimmerby och Kristianstad vann till slut med 4-1.

I Piteå var det 0-0 efter 1:a perioden, men i 2:a perioden tog hemmalaget ledningen och ett enormt jubel utbröt bland de 1637 åskådarna i LF arena. 8 minuter senare satt dock kvitteringeen i nät bakom Joel Vännström och 3 minuter efter det hade bortalaget vänt på steken. 16 sekunder efter ledningsmålet kvitterade dock Piteå och det var helt jämnt inför 3:e perioden. Där kunde Mikael Adamsson avgöra för Visby när han gjorde 3-2 med 04:15 kvar att spela. Piteå plockade målvakten och tryckte på för en kvittering, som aldrig kom och Visby vann matchen med uddamålet.

Mariestad fick precis den start som man behövde i den här matchserien mot Troja och precis som jag sa innan så kunde man rida vidare på sin vinnarvåg, medan Troja precis hade förlorat Hockeyettanfinalen mot Huddinge med 2-1 i matcher, trots att man hade 1-0 i matcher och sedan 2 raka hemmamatcher att avgöra. Så blev det dock inte och mentalt hade Mariestad ett rejält övertag och här kunde man också ta ledningen i spel 5 mot 3, med knappt 3 minuter kvar av 2:a perioden. Det var en tät och jämn match och kvitteringen kom också, 4 minuter in i 3:e perioden, också det i powerplay. fler mål föll inte inan 60 minuter var spelade och det krävdes förlängning för att skilja de båda lagen åt och där var det mariestad och Douglas Lögdal, som ju avgjorde någon match mot Asplöven också, som satte den avgörande pucken i nät bakom Robin Johansson.

Matchboll för Kristianstad, Visby och Mariestad alltså.

Omgång 2

Kristianstad - Vimmerby 5-2
Visby - Piteå 4-0
Troja - Mariestad 3-2

Kristianstad hade chansen att ta sig till kvalserien och det gjorde man också. Fredrik Hansson gjorde 1-0 efter 7 minuters spel och han ökade sedan på till 2-0 17 sekunder in i 2:a perioden. Vimmerby reducerade halvvägs in i matchen, men närmre än så kom man inte, för Kristianstad gjorde 3-1 och när Axel blomqvist satte 4-1 05:19 in i 3:e perioden, då var det spiken i kistan. Vimmerby reducerade visserligen efter 16:12, men 26 sekunder senare kom 5-2 och det blev också slutresultatet.

Visby städade undan Piteå med klara 4-0 hemma på Gotland. Piteå hade inte kraft att slå tillbaka Visby, som hade 1-0 efter 1:a perioden, 2-0 efter 2:a och sedan bevakade man den ledningen hela 3:e perioden, där Piteå egentligen aldrig var nära att gå ikapp.

I Ljungby blev det däremot desto mer dramatiskt. Hemmalaget tog ledningen med 17:54 på klockan i 1:a perioden. Mariestad kvitterade 04:12 in i 2:a perioden, men Troja återtog ledningen 5 minuter in i 3:e. Sedan mina damer och herrar, sedan blev det dramatiskt. För Mariestad plockade målvakten och spelade 5 mot 4 när Trojaspelare åkte på en 2+2 för hög klubba och Mariestad 2min för en hakning. Då satt också kvitteringen i nät bakom Robin johansson, trots att Troja ju hade chansen att göra 3-1 i öppen kasse. Nu blev det inte så. Mariestad kvitterade och såg ut att ta matchen till förlängning, men icke. För med 19:59 på klockan kunde ändå tobias Törnkvist slå in 3-2 för Troja och hela hallen exploderade. wow!

Kristianstad och Visby alltså klara för kvalserien, men 1-1 i matcher mellan Troja och mariestad och där behövdes det alltså en 3:e och helt avgörande match för att skilja lagen åt.

Omgång 3

Troja - Mariestad 3-2

Troja vänder alltså och vinner ändå, trots att man tappade 1-0 till 2-1 i Hockeyettanfinalen och hamnade i underläge med 0-1 i matcher här. Ändå reser man sig och reder ut det. det är starkt. Det är väldigt starkt får jag säga. Imponerande, minst sagt. Inte nog med det, man reste sig i själva matchen också, för Mariestad fick en drömstart och hade 2-0 efter 09:42 av 1:a perioden. Då tog Troja en timeout och det hjälpte. Robin Johansson spikade igen resten av perioden och matchen, samtidigt som reduceringen kom halvvägs in i matchen, kvitteringen 03:41 in i 3:e perioden och avgörande 3-2 knappt halvvägs in i perioden. Daniel Karlsson var det som noterades för det målet och Troja är alltså, trots allt, klara för kvalserien. Den där förlusten i match 2 tog nog mer på Mariestad än vad man kunde ana innan och där och då fick Troja ny energi och här vann man skotten med hela 46-21, 21-3 bara i 3:e perioden, så nog var det en rättvis seger alltid.

Kristianstad, Visby och Troja alltså klara för kvalserien, där man gör Huddinge, södertälje och Västerås sällskap. Wow, vilken serie det kommer bli och det lär inte bli någon lätt historia för varken Södertälje eller Västerås. Goda chanser att hålla sig kvar har de båda visserligen, men framförallt Kristianstad och troja tror jag kommer utmana på allvar...

Karlskoga kopplade greppet

Ikväll spelades 1:a matchen i bäst av 3 mellan Bofors och AIK och det var hemmalaget som gick segrande ur det hela, efter att Roger Melin valt att ställa Linus Lundin i kassen, trots att Kroselj har varit grymt bra här på slutet. Kanske ansåg Melin att Kroselj behövde vila, efter att ha spelat match senast i förrgår, men Lundin fick i vilket fall ingen vidare start på matchen, när Carl Persson dunkade in 1-0 efter knappa minutens spel och där man sedan ökade på till 2-0 innan det ens hade gått 3 minuter. AIK tog då timeout och det gav tillfällig effekt. Dock inga mål för AIK. Istället ökade BIK på till 3-0 i 2:a perioden, ett slagskott från långt håll som Lundin nog borde ha tagit. Då fick han nog och Kroselj kom in mellan stolparna ändå. BIK ökade trots det på till 4-0 i upptakten av 3:e perioden, innan AIK reducerade till 4-1, vilket också blev slutresultatet. BIK har nu alltså läge att avgöra på lördag, inför ett troligtvis kokande hovet, där AIK alltså måste vinna för att hålla drömmen om SHL levande...

Resultat:
Bofors - AIK 4-1

Totalt:

Bofors - AIK 1-0 i matcher

Sista rafflande omgången av Slutspelsserien 2017

I tisdags avgjordes då slutspelsserien i Allsvenskan. AIK eller Västervik, nu skulle det avgöras. AIK toppade tabellen med 11 poäng, samma som 2:an Västervik. De hade dessutom exakt lika många mål gjorda och AIK ledde serien i kraft av 1 måls bättre målskillnad, +6 mot +5.

Såhär gick det i sista omgången, omgång 5, av slutspelsserien 2017:

Almtuna - AIK 2-5
Västervik - Tingsryd 3-0
Pantern - Timrå 4-2

Det började bra för AIK, som tog ledningen i Uppsala, inför 2564 åskådare, vilket nog är bästa publiksiffran på hela säsongen där. Albin Lundin kvitterade dock för Almtuna och i 2:a perioden var det Almtuna som tog ledningen. Då var Västervik i serieledning, eftersom att man fortfarande hade 0-0 mot Tingsryd. AIK kvitterade dock på straf och då var man uppe i serieledning igen. Västervik hade dock en bra mittenakt mot Tingsryd och gjorde både 1-0 och 2-0. Genast såg det betydligt mörkare ut för AIK och när Conny Strömberg gjorde 3-0 53 sekunder in i 3:e perioden, då kändes det nästan avjort. Västervik skulle ta det där, för nu var AIK tvungna att göra 3 mål, om inte Västervik släppte in några då. Det gjorde man inte. Jonas Fransson höll nollan, räddade Tingsryds alla 13 skott och därmed hade Västervik gjort vad man skulle och kunde. Det såg också ut att räcka, men någonstans lyckades AIK ändå hämta kraft och när Daniel Olsson-Trkulja satte 3-2, då tändes hoppet igen. då var det bara 1 mål som fattades. Det kom också. Christian Sandberg sköt 4-2 för AIK med 12:36 på klockan i 3:e perioden. Då var AIK vidare igen, på fler gjorda mål än Västervik, men det hängde på en minst sagt skör tråd. Almtuna var inte chanslösa heller, men det var AIK som var starkare och tyngre, Gasper Kroselj motade Almtunas alla 8 skott i 3:e perioden och när då Jonas Almtorp satte 5-2 i öppen kasse 59 sekunder från slutet, då lyfte nästan taket på Gränbyhallen, trots att det var bortalaget som gjorde mål, för då var det klart. AIK fixade det, man redde ut stormen, trots ett väldigt, väldigt svårt läge med bara 20 minuter kvar att spela. Starkt av AIK, riktigt starkt, men Västervik ska ändå ha cred för säsongen man gör. Wow säger jag bara! Man kopierar nästan Tingsryds säsong från förra året. Då slutade Tingsryd 2:a i grundserien, precis bakom AIK, som nykomling. Förlorade sedan den Allsvenska finalen med minsta möjliga marginal, 3-2 i matcher mot just AIK, efter att Robin Kovacs avgjort i sudden i match 5. Sedan förlorade man 2-0 i matcher mot Leksand i playoffet och den säsongen var till enda. En ruggigt imponerande och stark säsong av en nykomling i serien. Västervik är också nykomlingar i serien och gång på gång har jag tänkt att man ska falla tillbaka i serien när man har varit inne i en liten svacka, men man har rest sig gång på gång och slutar alltså 3:a i grundserien. Sedan tar säsongen visserligen slut här, men det var på håret och med minsta möjliga marginal. Jag tycker dock inte det är någon skugga över Västervik. Klart det är surt att säsongen tar slut såhär, men det är en fruktansvärt imponerande säsong man har gjort!

Den slutgiltiga tabellen av slutspelsserien 2017 skrivs alltså såhär:

1, AIK 14p +9
2, Västervik 14p +8
3, Pantern 8p -4
4, Tingsryd 6p -8
5, Timrå 5p -1
6,Almtuna 4p -4

Totalt sett är det inte en lika jämn tabell som förra året, men toppen är minst lika jämn som då. Då vann leksand serien på 11 poäng, samma som Mora, men med 5 mål om jag räknar rätt. Här vinner AIK serien med 14 poäng, samma som Västervik, men 1 enda mål före. Wow!

Man kan också se det som så att om inte AIK hade vunnit sista matchen i grundserien, passerat Timrå i tabellen och fått med sig 1 bonuspoäng in här, då hade man inte fixat det. Då hade Västervik varit vidare. Så jämnt är det.

AIK spelar nu alltså playoff i bäst av 3 mot Bofors. Resten,Västervik, Pantern, Tingsryd, Timrå och Almtuna, har spelat klart för säsongen.

Playoff 2 i Hockeyettan

Playoff i Hockeyettan för att nå kvalserien upp till Allsvenskan rullar vidare och nu är också Playoff 2 färdigspelat. Från Playoff 1 hade vi ju med oss Väsby, som slog ut Tranås, Piteå, som slog ut Örnsköldsvik, Asplöven, som slog ut Hudiksvall, Vimmerby, som slog ut Skövde, Nybro, som slog ut Kalix, och Kallinge, som slog ut Borlänge. Dessa 6 lag kompletterades här med lag 2 och 3 från de båda Allettanserierna, vilket alltså var Visby och Sundsvall från norra serien och Kristianstad och Mariestad från den södra.

Omgång 1

Nybro - Kristianstad 0-1
Asplöven - Mariestad 2-1
Kallinge - Visby 0-1
Vimmerby - Sundsvall 3-2
Piteå - Väsby 4-5

i Nybro stod det länge 0-0, efter 2 fantastiska målvaktsinsatser från Viktor Östlund i Nybro och Joel Gistedt i Kristianstad. Till slut fick Östlund ändå kapitulera när Daniel Andersson sköt matchavgörande 0-1 med 9 minuter kvar att spela.

Uppe i Haparanda fortsatte Asplövens väg tillbaka till Allsvenskan och det gick bra när man slog mariestad med 2-1, alla mål i mittenperioden. Faktum var att Mariestad hade 0-1 med 2 minuter kvar av perioden. Med 18:44 på klockan kom kvitteringen och 23 sekunder senare ledningspucken, vilken också blev matchavgörande.

Också Sundsvalls resa för att ta sig tillbaka till allsvenskan satte fart på allvar här, men det blev förlust direkt nere i Vimmerby, som vann med 3-2, trots att Sundsvall hade både 0-1 och 1-2. Det räckte dock inte och Vimmerby skaffade sig matchboll inför 2:a omgången.

Precis som i Nybro blev det bara 1 mål mellan Kallinge och Visby och precis som i Nybro så var det bortalaget som gjorde det. 46 sekunder in i 3:e perioden gjorde Sam Coatta 0-1 för Visby.

Slutligen hade vi ett rejält ras i Piteå, där hemmalaget fick en kanonstart av matchen, vann skotten med 14-8 och ledde med 3-0 efter den 1:a perioden. Matchen kändes nästan avgjord, men i 2:a perioden vände allt. Väsby gick från 0-3 till 4-3. Inte nog med det, man gjorde det på ca. 5 minuter. Wow, häftig vändning, men inte lika kul för Piteå...

Matchbolla alltså för Kristianstad, Asplöven, Visby, Vimmerby och Väsby.

Omgång 2

Kristianstad - Nybro 5-4 SD
Mariestad - Asplöven 6-4
Visby - Kallinge 1-2
Sundsvall - Vimmerby 5-4
Väsby - Piteå 2-7

Kristianstad var alltså det enda lag som kunde förvalta sin matchboll. Man vinner med 5-4, efter att man gått upp till 2-0 redan efter knappt 5 minuters spel och där man sedan hade 3-1 och 4-2 i 2:a perioden, innan det blev lite darrigt där i 3:e när Nybro reducerade efter 7 minuter och där man sedan också kvitterade och tog matchen till förlängning. Där var det ett matchstraff på en Nybrospelare för en knätackling som fällde avgörandet. I det efterföljande powerplayet kunde Fredrik Hetta avgöra för kristianstad, som därmed är klara för Playoff 3.

Det var det inget av de andra lagen som var här. Asplöven hade ju matchboll, men Mariestad hade 2-0 efter den 1:a perioden, ökade på till 3-0 och sedan också 4-0 i spel 5 mot 3 i 2:a perioden och matchen kändes död. Asplöven gav dock inte upp. Man reducerade innan 2:a perioden var slut och efter att Mariestad gjort 5-1 jobbade man sig nästan hela vägen ikapp genom 2 reduceringar, innan Mariestad gjorde 6-3 och sttängde matchen. En kasse till fick Asplöven dock in, men det räckte inte.

Det gjorde det dock för Sundsvall, som med kniven mot strupen och tvingade till att vinna också gjorde det. Man gjorde en riktigt bra match mot Vimmerby, hade 3-0 efter den 1:a perioden, ökade till 4-0 i den 2:a, innan Vimmerby reducerade. I 3:e perioden hände det dock grejer. Sundsvall gjorde först 5-1, men sedan slappnade man kanske av lite väl mycket, för Vimmerby reducerade både till 5-2, 5-3 och 5-4. Det blev riktigt spännande där mot slutet, men Sundsvall höll undan och kvitterade den matchserien.

Kvitterade matchserien gjorde också Kallinge, som tog ledningen sent i 1:a perioden och ökade till 0-2 i 2:a. Visby fick till slut hål på Robin Jensen i Kallingekassen, men närmre än 1-2 kom man inte och även den matchserien var kvitterad.

Piteå tog sig samman efter raset hemma i match 1 och utklassade här Väsby med hela 7-2, dessutom på bortais. Imponerande!

Kristianstad alltså klara för playoff 3, men de andra 4 matchserierna krävde en 3:e och helt avgörande match...

Omgång 3

Mariestad - Asplöven 2-1
Visby - Kallinge 2-1
Sundsvall - Vimmerby 2-3
Väsby - Piteå 1-2 SD

Vi ser alltså att både Asplöven och Sundsvall är utslagna och når alltså inte tillbaka till Allsvenskan redan i år. Douglas Lögdal var det som sköt Mariestad till playoff 3 genom sitt 2-1-mål 05:52 in i 3:e perioden. Asplöven försökte sedan att skruva upp tempot, men man lyckades aldrig skapa något riktigt tryck mot Arvid Ljung i Mariestadskassen och Mariestad är nu inte långt från en kvalserie...

Det är inte heller Vimmerby, som, får jag säga, lite överraskande alltså slår ut Sundsvall med 2-1 i matcher. Sundsvall gjord en riktigt bra match i omgång 2, inför 896 åskådare i Sundsvall energi arena. Här i match 3 var det ännu mer folk på plats för att se sitt Sundsvall ta sig vidare till playoff 3. 1203 åskådare var på plats, men man blev snuvade på konfekten skulle man kunna säga, för istället var det Vimmerby som gick segrande ur det hela, efter mål av Pontus Gulldén, Markus Modigs och Petter Runesson. Då stod det 3-1 för bortalaget. Sundsvall reducerade, men nådde aldrig hela vägen fram och man får rikta in sig på ännu en säsong i Hockeyettan.

Visby hade 0-0 hemma mot Kallinge efter 2 spelade perioder, men 2 relativt snabba mål i upptakten av 3:e perioden grundlade segern med 2-1, för Kallinge reducerade sedan, men likt Sundsvall nådde man inte hela vägen fram och Visby är alltså klara för playoff 3.

Väsbys målvakter imponerade inte i match 2. Här i match 3 var det betydligt bättre, men det räckte ändå inte för att stoppa Piteå, som inte fick en lika lätt resa som i matchen innan, men man lyckades ändå rida vidare på segervågen och 28 sekunder in i förlängningen sköt Sebastian Harila segern till Piteå och en bra säsong för Väsby är därmed över.

Kristianstad, Mariestad, Visby, Vimmerby och Piteå är alltså klara för playoff 3.

Noterbart är att både Mariestad och Piteå vänder underläge 0-1 i matcher till seger med 2-1. 2/5 lag som är vidare är det lägre rankade laget, Piteå och Vimmerby. Det är dessutom bara 1/5 bataljer som avgörs på 2 matcher, de resterande 4 går till 3. Kul när det är tätt och jämnt.

Såhär gick det alltså i playoff 2:

Kristianstad - Nybro 2-0 i matcher (Kristianstad klart för playoff 3)
Mariestad - Asplöven 2-1 i matcher (Mariestad klart för playoff 3)
Sundsvall - Vimmerby 1-2 i matcher (Vimmrby klart för playoff 3)
Visby - Kallinge 2-1 i matcher (Visby klart för playoff 3)
Väsby - Piteå 1-2 i matcher (Piteå klart för playoff 3)

Playoff 3 spelas nu enligt följande:

Kristianstad - Vimmerby
Visby - Piteå
troja - Mariestad

Kristianstad ser jag som favoriter mot Vimmerby. Vimmerby gjorde det bra mot Sundsvall, väldigt bra, det går inte att ta ifrån dem, men Kristianstad ska man inte ro på.

Bingo för Mariestad skulle jag säga. Som jag skrev i inlägget under så kommer nu Mariestad från en vinnande trend. Troja kommer från en förlust i Hockeyettanfinalen med 2-1 i matcher mot Huddinge, trots att Troja hade 1-0 i matcher och 2 hemmamatcher att avgöra på. Ändå gjorde man inte det och därför tror jag att Mariestad tar det där.

Visby mot Piteå blir jämn. Jag hoppas på Piteå, men tror Visby har bra chans att ta det där, kanske med en extra hemmamatch som tungan på vågen.

Jag tror alltså att Kristianstad, Mariestad och Visby tar sig till kvalserien, med Piteå som främsta bubblare och Troja som utmanare.

Hockeyettanfinalen

En batalj jag har missat att skriva om är Hockeyettanfinalen, alltså den figt mellan Huddinge och Troja, de 2 lag som vann resp. Alletta tidigare i vår/vinter. De båda skulle göra upp i bäst av 3 och i potten låg en plats i kvalserien upp till Allsvenskan.

Omgång 1

Huddinge - Troja 1-2 SD

Troja vinner alltså den 1:a matchen, på bortais, och skaffade därmed sig ett enormt läge för att ta den där kvalserieplatsen, eftersom att man nu hade 2 raka hemmamatcher att slå in matchbollen på. Det satt dock långt in, för det var Huddinge som länge hade ledningen med 1-0. Enda in i 3:e perioden, där Mikael Johansson kvitterade för Troja 5 minuter från slutet. Sedan kunde bortalaget också avgöra i förlängningen, när Jens holmström, inte den jens Holmström som bl.a. var målvakt i Leksand för några år sedan, slog in 2-1 i boxplay. Oj vad tungt för Huddinge att förlora på det sättet och nu kändes det som nästan allt talade för Troja när matchserien drog vidare ner mot Ljungby.

Omgång 2

Troja - Huddinge 2-4

Men så blev det inte. 2422 åskådare var på plats i Ljungby arena för att se hemmalaget slå in matchbollen, en väldigt imponerande publiksiffra. Här var det dock Huddinge som var bättre och man vann matchen med 4-2, efter att man haft 1-0 efter den 1:a och 2:a perioden, ökat på till 2-0 redan efter 36 sekunder i 3:e, men där Troja kom tillbaka och både reducerade och kvitterade inom loppet av 3 minuter. Huddinge återtog dock ledningen 31 sekunder efter Trojas kvittering och sedan blev det en jakt för Trojas del. En resultatlös jakt skulle det visa sig, för Huddinge och Niklas Lundström i mål höll emot och Huddinge utjämnade matchserien till 1-1 i matcher.

Omgång 3

Troja - Huddinge 1-2 SD

Och se på fan. Huddinge tog även match 3 och vände alltså 0-1 till 2-1, trots 2 bortamatcher och underläge 0-1 efter sin enda hemmamatch. Starkt av Huddinge, enormt starkt får jag säga! Här var det Troja som tog ledningen drygt halvvägs in i matchen, men Huddinge kvitterade 06:30 in i 3:e perioden och efter drygt 12 minuters förlängning var det Dennis Nordström som kunde avgöra för huddinge. Ett mål som alltså gör att Huddinge är klara för kvalserien och att Troja får spela playoff 3 för att nå dit. Det är lite samma sak som i Allsvenskan. Vinnaren från den Allsvenska finalen är klara för direktkval. Förloraren får spela playoff i bäst av 3 mot vinnaren i slutspelsserien. Tendensen där är att det är ett mentalt övertag för slutspelsserielaget och jag tror samma sak gäller här. Laget som får möta Troja i playoff 3 kommer från en vinnande trend, medan Troja hade 1-0 efter den 1:a matchen här, men förlorar ändå matchserien med 2-1. Det är tungt för Triojaspelarna och jag tror definitivt att laget från playoff 2, vilket det nu blir, har goda chanser att slå ut Troja, tyvärr, men så fungerar idrottspsykologi...

Resultat:

Troja - Huddinge 1-2 i matcher (Huddinge klart för kvalserien)

Playin - Omgång 2 och 3, + kvartsfinalstippning

Playinserierna i SHL är nu färdigspelade och såhär gick det i omgång 2 och ev. 3, där ju Färjestad och Malmö hade med sig 1-0 i matcher efter omgång 1.

Omgång 2

Djurgården - Färjestad 4-3 SD
Luleå - Malmö 4-5

Ett fullsatt, sjungande och gungande Hovet bar till slut fram Djurgården till seger, men det satt långt in och det krävdes förlängning för att skilja de båda lagen åt. Där var det den så skadeförföljde Gustav Possler som avgjorde för Djurgården. Innan dess hade DIF gått upp till 2-0 i 1:a perioden, båda målen i powerplay. Färjestad reducerade innan 1:a perren var över och i 2:a vände man på steken, innan Djurgården kvitterade till 3-3 32 sekunder från paus i 2:a perioden, ett mål som också tog matchen till förlängning, trots att hemmalaget pressade på och vann skotten med 12-6 i 3:e perioden.

För Luleås del slutade det dock inte lika lyckligt och säsongen är över för Norrbottningarna. En misslyckad säsong får man väl ändå tyvärr säga. Laget har svajat hela säsongen och hållt till på tabellens nedre halva i stort sätt hela året. så nej, ingen bra säsong för Luleå hockey. Den stora snackisen efter matchen här var dock tränare Petter Nilssons utbrott i Cmore, där han totalsågade domarna, situationsrummet och hela kittet. Han uttryckte sig dessutom lite olämpligt när han var så uppe i varv att han sa att "jag skulle kunna mörda just nu". Ett uttalande han har ångrat efteråt. Anledningen till utbrottet var givetvis en stor besvikelse över att säsongen tog slut redan här, men framförallt en frustration som troligen länge har legat och pyrt där inne, men även en mindre frustration efter den här matchen, där Luleå fick ett mål bortdömt, efter att pucken studsat på André Benouts skridsko eller ben och in i eget mål. Otagbart för Alsenfelt, men varför det dömdes bort var för att en luleåspelare åkte förbi nära Alsenfelt, krokade i hans klubba och hindrade honom från att agera, trots att Luleåspelaren egentligen inte hade något alls att göra med spelsekvensen där pucken var. Istället var det Malmö som gjorde 4-3, i boxplay, men Bill Sweatt räddade situationen åt Luleå när han ändå kvitterade till 4-4, viilket också såg ut att ta matchen till förlängning. så blev det dock inte. Med 37 sekunder kvar kunde nämligen Robin Alvarez göra 5-4 för Malmö, vilket också ger Malmö en plats i kvartsfinalerna och skickar ut Luleå ur SM-slutspelet redan här och jag kan förstå Petter Nilssons frustration, besvikelse och ilska över att åka ut på ett så snöpligt sätt, men det försvarar definitivt inte hans uttalande ändå.

Omgång 3

Färjestad - Djurgården 5-3

Färjestad är alltså till slut, efter stort besvär, klara för kvartsfinal, men Djurgården bjöd upp till ordentlig kamp och det var definitivt inte självklart att Färjestad skulle ta det här. I synnerhet inte som Djurgården hade både 0-1 och 1-2. Färjestad lyckades dock mobilisera sig i den 3:e perioden, inför de 7142 åskådarna i Löfbergs arena, och när Mikael Wikstrand gjorde 2-2 bara 50 sekunder in i 3:e perioden, då kändes det precis som en sådan start som Färjestad behövde av den perioden och 9 minuter från slutet satte också Milan Gulas 3-2 för hemmalaget, som sedan höll undan, även om det blev spännande när Djurgården plockade keepern vid ställningen 3-2, där Färjestad gjorde 4-2 i öppen kasse, men där Djurgården reducerade med dryga minuten kvar att spela, men där FBK ändå höll undan och på nytt jorde mål i öppen kasse.

Det gör att vi får följande resultat i playinspelet:

Färjestad - Djurgården 2-1 i matcher
Malmö - Luleå 2-0 i matcher

Kvartsfinalerna är då också klara och de kommer att spelas enligt följande:

Växjö - Malmö
HV71 - Färjestad
Frölunda - Skellefteå
Linköping - Brynäs

Wow, vilka bataljer vi får!

Givetvis är Växjö favoriter mot Malmö, men jag tycker ändå att MIF har kvaliteter och man har framförallt seriens bästa målvakt i Oscar Alsenfelt. Man måste givetvis upp och prestera på en oerhört hög nivå för att kunna rubba Växjö, men jag tror inte det blir lätt för Växjö. jag tippar 4-2 i matcher för Lakers.

HV mot Färjestad är ett möte med massor historia och många heta duster genom åren. Här känns det dock som att HV är klassen bättre än Färjestad, såvida inte Färjestad hittar en växel till att lägga i nu när det drar ihop sig. Spelar man som mot Djurgården, där det inte var allt för imponerande, då blir det respass i kvarten för karlstadlaget. Det tror jag också att det blir. 4-1 i matcher för HV, som därmed tar sig förbi kvarten för 1:a gången på typ 7 år eller något.

Frölunda - Skellefteå, repris på fjolårets final, redan här i kvarten och här kommer det att spraka ordentlit. Vi får se kampen mellan Jimmie Eriksson och joel Lundqvist igen och det är väldigt svårt att tippa utgången här. Frölunda var seriens giganter i höstas, bara ångade på och verkade ostoppbara, men sedan har man kommit ner på jorden och jag tycker inte man har imponerat sådär vansinnit mycket här på slutet. Det har å andra sidan inte Skellefteå heller gjort. Man har varit väldigt ojämna hela säsongen och klarade sig ju med ett nödrop till att knipa den sista kvartsfinalplatsen i grundserien. så nja, jag vet inte, det är väldigt svårt att tippa, men måste jag så tippar jag 4-3 i matcher för Frölunda.

Sist ut har vi LHC mot Brynäs. Det kan också bli hett och tigt. Väldigt svårtippat även här, men LHC känns tyngre totalt sett tycker jag. Brynäs har sin kedja med Lindblom och grabbarna, men sedan har man inte jättemycket mer spets. LHC har kort sagt en större bredd i truppen. Frågan är dock om markus Högberg pallar trycket, eller om David Rautio/Felix Sandström gör det bättre? Nej, jag tror Högberg pallar och jag tror att LHC vinner med 4-2 i matcher.

Enligt mitt tips har vi alltså Växjö, HV, Frölunda och LHC vidare till semifinal. Tråkigt och lag 1-4 enligt tabellen, utan några skrellar, men det är så jag tror. ÄR det något lag som skräller så tror jag antingen på Skellefteå eller Malmö. Skellefteå är alltid Skellefteå och Malmö har som sagt rutin och en fantastisk målvakt...

Playin - omgång 1

Playinserierna är igång i SHL och där var det en riktigt usel publiksiffra i Malmö arena, 5510 åskådare, när Redhawks spelade sin 1:a slutspelsmatch på 15 år. Det är dåligt faktiskt, men laget på isen gjorde vad man skulle och övertygade desto mer än vad publiken gjorde. Rhett Rakhshani gjorde 1-0 redan efter 03:36 och efter att Jacob Lagacé kvitterat för Luleå några minuter senare såg Mathias Tjärnqvist och Frederik Storm till att Malmö hade 3-1 efter den 1:a perioden, något som Nichlas Hardt utökade till 4-1 och Andreas Turesson till 5-1 drygt halvvägs in i matchen. Nej, det var Malmö för hela slanten och man vann till slut med 6-1. Imponerande och övertygande av Peter Anderssons grabbar.

Resultat:
Malmö - Luleå 6-1
Färjestad - Djurgården 4-1

I Karlstad var det 0-0 efter den 1:a perioden, men i 2:a sprräckte Magnus Nygren nollan när han ggjorde 1-0 för Färjestad. Niclas bergfors kvitterade för Djurgården, men i 3:e perioden var det ändå Färjestad som var bättre och det var Färjestads stjärnor som visade vägen. Nygren som sagt 1-0, Mikael Wikstrand 2-1, Alexander Johansson 3-1 och så Nygren i öppen kasse igen.

Därför ser det ut såhär nu:

Färjestad - Djurgården 1-0 i matcher
Malmö - Luleå 1-0 i matcher

Rafflande avslutning väntar på tisdag!

Som jag skrev i förra inlägget så skulle matchen här i den 4:e omgången av Slutspelsserien i Allsvenskan mellan AIK och Västervik på Hovet bli enormt viktig och kanske t.o.m. helt avgörande. AIK-seger och man skulle vara 4 poäng före Västervik inför sista omgången. Västervikseger och man skulle ta över förarsätet igen och vara 2 poäng före AIK inför sista omgången.

Wow, vilken drabbning det skulle bli! det blev det också och spännande var det hela vägen in i mål. Väldigt spännande. 6734 åskådare på Hovet ville så gärna se sitt AIK bli klara vinnare av Slutspelsserien redan här och man visste hur viktig den här matchen var. Det var den också och det började bra när Jesper Frödén fick ljudvolymen på Hovet att gå i taket när han gjorde 1-0 för AIK efter 04:38 av 2:a perioden. Västervik kom dock tillbaka och Dan Pettersson kvitterade bara 4 minuter senare och så gjorde Mats Josten Fröshaug 2-1 för Västervik knappt 2 minuter från paus i 2:a perioden. Vips så var stämningen och ljudvolymen betydligt mer dämpad. Josten Fröshaugs mål såg också ut att bli matchavgörande, för trots att AIK vann skotten med 10-6 i 3:e perioden så kom man inte närmre. Jonas Fransson var rena väggen i kassen, men man gjorde ett sista desperat försök, plockade Kroselj och faktiskt satt 2-2 i nät då, bara 11 sekunder från slutsignalen. 11 sekunder var alltså Västervik ifrån att koppla ett järngrepp om det här. Nu fick AIK med sig 1 poäng, för efter 02:40 av förlängningen kunde ändå Joacim Hedblad skjuta bonuspoängen till Västervik. Det, mina damer och herrar, gör att vi har en enormt rafflande avslutning att vänta nu på tisdag. Båda lagen står nämligen på 11 poäng. AIK är 1:a och Västervik är 2:a. AIK har +6 och Västervik +5 i målskillnad. Det kan alltså bli en ren målskillnadsuppgörelse, i år Igen. Vinner båda lagen gäller det för Västervik att vinna med 2 mål mer än AIK. Förlorar båda lagen gäller det att förlora med udamålet för AIK. Uddamålsförlust för Västervik och förlust med 3 mål för AIK gör att Västervik klättrar förbi. Västervik möter Tingsryd hemma och AIK åker till Uppsala. varken Tingsryd eller Almtuna har något att spela för, men spontant känns det ändå som lite fördel Västervik, eftersom att man har hemmaplan. Räkna med att det kommer vara fullsatt i Plivit tradehallen och räkna med invasion av gnagare i Uppsala. Wow, det kommer bli häftigt, men oj vilken skräll om nykomlingen Västervik skulle gå vidare till playoff mot BIK och att AIK, som har gått som tåget här på slutet och som jag håller fast vid lär vara största hotet för Rögle, missar vidare spel!

Resultaten i omgång 4:
AIK - Västervik 2-3 SD
Tingsryd - Pantern 4-1
timrå - Almtuna 3-2 str

tingsryd studsade tillbaka ordentligt efter 5-0-förlusten på Hovet och i säsongens sista hemmamatch, inför 1656 åskådare, såg man till att släcka Pantern sista hopp i den här serien. Annars gick det ju precis så som Pantern hoppades på innan omgången, nämligen att Västervik vann i sudden eller på straffar mot AIK. Hade Pantern då vunnit här, då hade man varit 3 poäng bakom de båda i täten och det hade fortfarande funnits en chans för dem att vinna serien. Det finns det inte nu längre, efter att Zack Phillips, Niklas johansson, Adam Smidt och Christopher Bengtsson nätat varsin gång och sett till att Tingsryd vann matchen med 4-1.

Tabell

1, AIK 11p +6
2, Västervik 11p +5
3, Tingsryd 6p -5
4, Timrå 5p +1
5, Pantern 5p -6
6, Almtuna 4p -1


AIK körde över Tingsryd

I Fredags spelades då omgång 3 av Slutspelsserien i Allsvenskan. AIK hade ju tagit över förarsätet efter omgång 2 och det behöll man även efter omgång 3. Detta efter en solklar seger över Tingsryd hemma på Hovet med hela 5-0. 5035 åskådare hade letat sig dit och man fick se Gasper Kroselj hålla nollan, mota 19 skott och AIK göra mål på 5 av sina 40 skott. En ganska ordentlig AIK-dominans där alltså. Redan efter den 1:a perioden hade Daniel Olsson-Trkulja, Jacob Spångberg och Jonathan Andersson sett till att AIK hade 3-0. Christian Sandberg ökade på till 4-0 och Jens hellgren satte slutresultatet 5-0 med 29 sekunder kvar av 2:a perioden.

Fredagens resultat:
AIK - Tingsryd 5-0
Västervik - Timrå 5-2
Pantern -Almtuna 2-1

Precis som jag förutspådde efter omgång 2 så kommer nu matchen i omgång 4 på Hovet mellan AIK och Västervik att bli väldigt, väldigt viktig, efter att Västervik tog ännu en stabil seger hemma mot Timrå, som därmed är borta från det här. Med 2 matcher och 6 poäng kvar att spela om är man 7 poäng bakom AIK, som toppar tabellen med 10 poäng. Faktum är att det enda lag, förutom Västervik, som kan hota AIK, är Pantern. Tingsryd och Almtuna är också borta. Pantern har 5 poäng, efter att Sebastian Dyk och Robin Dahse gjort varsitt mål för Pantern. det i kombination med stabilt målvaktspel av Tex Williamsson gjorde att man kunde ta 3 viktiga poäng. Trots det ser det väldigt knepigt ut för Pantern, som definitivt måste gå rent de sista 2 matcherna, samtidigt som Västervik måste slå AIK i sudden eller på straffar i näst sista omgången och där inget av laggen sedan får ta poäng i sista matchen. Det lär naturligtvis bli väldigt svårt, men chansen finns fortfarande och såhär ser tabellen nu ut efter 3 omgångar.

Tabell

1, AIK 10p +7
2, Västervik 9p +4
3, Pantern 5p -3
4, Timrå 3p 0
5, Almtuna 3p -2
6, Tingsryd 3p -8

Sumering av SHL säsongen 2016/17

några dagar sent kommer här en liten sammanfattning av grundserien i SHL säsongen 2016/17. Precis som med sammanfattningen av Hockeyallsvenskan tidigare i veckan så anger siffran inom parentes var jag hade tippat laget innan säsongen. I Allsvenskan hade jag 0/14 rätt. Återstår att se hur många rätt jag har här...

1, Växjö 99p +47 (2)
2, HV71 98p +53 (10)
3, Frölunda 97p +28 (4)
4, Linköping 96p +20 (5)
5, Brynäs 93p +32 (6)
6, Skellefteå 90p +6 (1)
7, Färjestad 87p +12 (7)
8, Malmö 81p +16 (8)
9, Luleå 70p -18 (3)
10, Djurgården 70p -18 (11)
11, Karlskrona 68p -12 (13)
12, Örebro 53p -52 (9)
13, rögle 47p -43 (12)
14, Leksand 43p -71 (14)

Det är många lag jag har varit nära på, men bara 3/14 som jag prickade in. Det att jämföra med säsongen 15/16, där jag satte 5/14 lag. Jag hade dock Frölunda, LHC och brynäs i rätt ordning här, men ett steg för långt ner i tabellen jämfört med var de slutligen slutade. I övrigt är det kul att det är så jämnt i toppen. Det skiljer alltså 12 poäng mellan att vinna serien och att få spela playin, 9 poäng mellan lag 1-6 och bara 3 poäng mellan lag 1-4. Kul tycker jag!

kort sagt kan man väl säga som så att jag trodde att Skellefteå skulle vinna serien i år igen, i synnerhet nu när man fick hem Jocke Lindström och co. men det har gått trögt för SAIK, som länge låg och harvade på och omkring playinplatserna, men som till slut ändå kravlade sig upp på kvartsfinalplats, även om det var på håret och någon serieseger var det inte tal om. Den går istället till Växjö, som jag mycket riktigt trodde skulle ligga där uppe och efter en lite seg start har man också gjort det under större delen av säsongen. Det är också klubbens 1:a serieseger, detta i föreningens totalt 6:e Elitserie/SHL-säsong. Noterbart är också att enda sedan man gick upp i Elitserien 2011 har man inte behövt kvala sig kvar en enda gång. Det är imponerande.

Jag var dock helt fel ute när det gäller Luleå. Man skulle kunna säga att Luleå och HV bytte plats i mitt tips vs den verkliga tabellen. Jag hade tippat Luleå som 3:a. Man slutar på 9:e plats, efter ett riktigt drama där runt playinsträcket tillsammans med Djurgården och Karlskrona, som var så nära, så nära, att nå klubbens 1:a SM-slutspel någonsin, men i omgång 51 klättrade Djurgården förbi och sedan höll det hela vägen in i mål för DIF. Surt för KHK, som inledde säsongen strålande och ledde serien en bra bit in på höstkanten, men som sedan föll som en sten efter novemberuppehållet. Den buffert av poäng man redan då hade samlat på sig höll dock ändå på att räcka för slutspel, men gjorde det alltså inte. Det gjorde det dock för Luleå. Man underpresterade dock å det grövsta jämfört med vad jag hade tippat före säsongen. Tvärtom var det för HV, som var raka motsatsen. Innan säsongen tyckte jag att målvakts och backsidan såg sådär ut i HV, men de har levererat, båda två. I synnerhet tycker jag att Linus Söderström har växt något enormt här mot slutet och jag vetitusan om han inte t.o.m. har konkurerat ut PW. Jag tycker nästan det. Jag tippade HV 10:a, man slutar 2:a. Oj, så fel ute man kan vara...

Rögle trodde jag skulle undvika kval även i år, kanske mycket tack vare att Karlskrona och nu också Leksand fanns med i serien, 2 lag som RBK mycket väl skulle kunnat haft bakom sig, trodde jag. Det hade man kanske också kunnat haft, om inte KHK hade fått den där fantastiska starten. Den räddade deras säsong kan man säga. Leksand klarade dock Rögle av att ha bakom sig, till slut, efter 7 svåra år. Det satt långt in och såg väldigt mörkt ut där ett tag, men man redde ut det genom en stark avslutning av serien, men över sträcket nådde man aldrig och det blir kval för Ängelholmarna, som har varit extremt skadeförfölda under säsongen, men som nu ändå har haft en positiv trend här mot slutet, en helt annan stabilitet och ett helt annat lugn i spelet jämfört med tidigare.

Leksand slutar till slut sist i serien, vilket inte alls är någon skräll. Faktum är att jag tycker man ska vara riktigt nöjda med säsongen man har gjort, trots att man slutar sist. Jag hade farhågor om att man kunde bli en ännu värre slagpåse än vad Karlskrona var förra året innan säsongen drog igång, men så blev det inte. Till en början blev det så, när man bara tog 5 poäng på de 13 första matcherna, men sedan, efter novemberuppehållet, hände något. Hur det gick till eller varför vet jag inte, men man fick en bra start där direkt efteråt och sedan rullade det bara på där under 2 månaders tid. I november/december placerade sig Leksand mer eller mindre på den övre halvan av tabellen rent poängmässigt och om man hade lyckats hålla det poängsnittet, då hade man troligtvis kunnat undvika kval. Då hade man stannat på 68 poäng om jag minns rätt och med det varit 2 poäng bakom Luleå och Djurgården. Nu gjorde man som synes inte det. Tyvärr föll man tillbaka ordentligt en bit in i januari och hela februari och var egentligen aldrig nära att undvika kval här mot slutet. Det avgjordes mer eller mindre när man förlorade hemma mot Örebro med 2-1. Faktum är att just mot Örebro, som är laget precis över sträcket, har man tappat väldigt mycket poäng under säsongen och bara tagit 2/12 poäng mot dem. Ändå var man klart bättre i nästan alla 4 matcher och om man hade tagit iaf 8/12 poäng, då hade man stått på 49 poäng och Örebro på 47. Då hade Leksand alltså klarat sig över sträcket. Så vill man hårddra det så är det i matcherna mot Örebro som det avgjordes vilket av de båda lagen som nu får kvala och vilket som har säkrat sitt kontrakt till nästa år. Surt att se det så svart på vitt, men det är sanningen. 8/12 poäng mot ett lag precis i närheten i tabellen är dessutom ingen omöjlihet. Det är de lagen man måste slå och det blir ganska tydligt här. totalt sett tycker jag dock ändå att Leksand har gjort en bra säsong, även om man nu får kvala sig kvar i SHL. Man har hängt med betydligt bättre än jag trodde och man har inte alls varit så uträknade som många kanske hade trott på förhand.

Avslutar vi med lite målstatistik så har Växjö gjort klart flest mål i serien, 165st. Brynäs har gjort 156 och HV 152. Minst mål har inte helt oväntat Leksand gjort. Man når inte ens över 100 mål. 93st har man mäktat med. Näst minst mål har Örebro gjort, 103st och Karlskrona och Djurgården har 110st. Flest mål har också leksand släppt in, 164st. Rögle har släppt in 158 och Örebro 155. Det att jämföra med HV71, som släpper in under 100 mål, 99st. Wow! Det är starkt! Frölunda har släppt in 114 och LHC och Malmö har släppt in 116st. Noterbart är att växjö, som vinner serien, inte är med på topp 3 där, men att Malmö, som slutar 8:a, är det. Malmö har dock Oscar Alsenfelt, som har varit fullkomligt strålande den här säsongen, vilken nu alltså går mot sitt slut och det vankas slutspel. Där kommer playinserierna spelas enligt följande:

Färjestad - Djurgården
Malmö - Luleå

De spelas i bäst av 3.

De 6 främsta lagen är redan klara för kvartsfinal, Rögle och Leksand är klara för direktkval och Karlskrona och Örebro har spelat klart för säsongen.

Mora klart för direktkval

Igår hade Mora chansen att bli klara för direktkval mot Leksand och det blev man också, trots att det var BIK som öppnade matchhen bäst. Det var ett helt annat BIK jämfört med i de 2 inledande matcherna, men man fick ingen utdelning. Istället var det Mora som tog ledningen efter 13:56 och bara 22 sekunder senare satt också 2-0 i nät bakom Engelage. Bofors lyckades dock reducera innan paus och man hade chanser att kvittera i 2:a, men lyckades inte. Istället var det Mora som gjorde 3-1 och kort senare 4-1, vilket också blev slutresultatet och Mora är därmed klara för direktkval mot Leksand i bäst av 7 med start 22 mars. Wow, vilken drabbning det kommer bli!!!

Resultat:
Mora - Bofors 4-1

Positiva intentioner i avslutningen mot Brynäs

Sista omgången av SHL säsongen 2016/17 och det var Brynäs som gästade Leksand och Tegera arena. Förvisso ett Gävle/daladerby, men i en match som saknade betydelse för tabellen.

Det var dock Leksand som öppnade bäst, man hade offensiva intentioner, men lyckades, som så många gånger förr, inte utnytja dem. Istället var det Brynäs som gjorde 0-1 efter 12:41, detta på Brynäs typ 3:e skott i matchen.

0-2 kom också knappt 2 minuter från paus, ett skott som Atte Engren nog borde ha tagit...

Leksand ryckte upp sig ytterligare i 2:a perioden, skapade flertalet chanser, men spelade mestadels för svårt och plotrigt. En reducering fick man dock till, när Mattias Ritola assisterade fram till Johan Porsberger som satte 1-2 bakom Felix Sandström i Brynäskassen.

Även upptakten av 3:e perioden var betydligt bättre än de senaste matcherna för Leksands del. Man fortsatte att skapa och man åkte skridskor, trampade på ordentligt, så visst fanns det positiva intentioner att ta med från den här matchen jämfört med de tidigare matcherna. Några fler mål fick man dock inte in och matchen slutade 2-1 för brynäs.

Som sagt, jämfört med de senaste matcherna, i synnerhet senast mot Djurgården, så var det här mycket bättre, men det är svajigt och ojämnt. Topprna är relativt okej, men lägstanivån är inte bra och jag tror det blir jämnt i kvalet. Leksand ska ha en högre topp än vad de Allsvenska lagen har, men tittar man på framförallt Mora så tycker jag att Mora har mer stabila målvakter just nu, man gör mycket mål och hela laget känns mer gedigna. så nog lär det bli en pärs alltid...

Resultaten i omgång 52:
Leksand - Brynäs 1-2
Luleå - Rögle 4-1
Skellefteå - Djurgården 1-2 SD
Karlskrona - Örebro 4-0
HV71 - Färjestad 3-2
Växjö - Malmö 4-5
Linköping - Frölunda 2-4

Det levde ju i högsta grad kring både kvartsfinalsträcket och playinsträcket inför kvälens sista omgång av SHL 2016/17. Skellefteå var 2 poäng före Färjestad på 6:e plats, FBK på 7:e, men Färjestad tog ledningen mot hV i 1:a perioden, samtidigt som Skellefteå hamnade i underläge mot Djurgården och då var Färjestad över det där sträcket. Djurgården var i sin tur näst intill klara för playin. Det var också Luleå, som tidigt tog ledningen mot Rögle, ökade på till 2-0 i 1:a perioden och stängde nästan matchen med 3-0 i upptakten av 2:a perioden. I det läget såg läget väldigt knepigt ut för Karlskrona, som dock gjorde vad man kunde när man först tog ledningen och sedan ökade på till både 2-0 och 3-0 i 2:a perioden. Sedan gjorde man också 4-0 i 3:e, vilket också blev slutresultatet där. Tyvärr för Karlskronas del så räckte det inte, men det var nära att det faktiskt gjorde det, för Djurgården hade 0-1 tills det att det bara återstod 2 minuter av matchen. Då kvitterade Skellefteå och om man också hade fått in 2-1 där, då hade KHK varit över sträcket igen. Nu gjorde man inte det. Matchen gick till förlängning och där var det Djurgården som avjorde. Det räckte dock inte för att hamna före Luleå i tabellen och det gör alltså att 10:an Djurgården får möta 7:an Färjestad i playin och 8:an Malmö får möta 9:an Luleå. För nej, Färjestad kunde inte bibehålla den där ledningen. HV vände och vann den matchen med 3-2, vilket också gör att HV slutar 2:a i tabellen, bakom Växjö och i och med Frölundas seger borta mot LHC så blir Frölunda 3:a och LHC 4:a i tabellen.

En riktig rysare blev det alltså och det kommer ett tabellinlägg imorgon, innan vi kastar oss in i slutspel och kval...

AIK tar över förarsätet i Slutspelsserien

Slutspelsserien rullar också vidare och efter den 1:a omgången hade vi ju Västervik i topp med 6 poäng, följt av AIK på 4 och tingsryd på 3. Efter 2 spelade omgångar är det AIK som har tagit över förarsätet, efter att man hade 2-0, tappade det till 2-2, men tog sig samman och avgjorde sent borta mot Pantern, när Mikael Lindqvist satte 2-3 med 02:32 kvar att spela här i omgång 2. Detta samtidigt som Västervik föll i Uppsala när Almtuna vann med 3-1, sista målet i öppen kasse. 2 tidiga mål i perioderna bäddade för det, när marcus Fornell gjorde 1-0 efter 02:31 i 1:a och William Quist 2-0 efter 26 sekunder i 2:a. Piere Gustavsson tände hoppet för Västervik när han reducerade 8 minuter från slutet, men Almtuna höll emot och grep sista halmstrået för att haka på AIK i toppen. Det halmstrået grep också Timrå, som körde över Tingsryd hemma med hela 8-4. Timrå hade målfest i 1:a perioden och gick upp till 4-0 redan efter 17:14. Där hade Elias Pettersson redan 1+1 och Jonathan Dahlen 2+1. tingsryd såg dock till att hålla liv i matchen genom 2 sena reduceringar i perioden, men bara 02:39 in i 2:a ökade Timrå på till 5-2 och när Emil Berglund satte 6-2 några minuter senare, då var det spiken i kistan.

Resultat omgång 2:
Pantern - AIK 2-3
Almtuna - Västervik 3-1
Timrå - Tingsryd 8-4

Tabell:

1, AIK 7p +2
2, Västervik 6p +1
3, Timrå 3p +3
4, Almtuna 3p +1
5, Tingsryd 3p -3
6, Pantern 2p -4

Imorgon möter AIK Tingsryd hemma, Västervik tar emot Timrå och Almtuna gästar Malmö. Vinner AIK där och Västervik slår Timrå, då är det nog ett helt avgörande möte som väntar på söndag, när Västervik gästar Hovet. Jag tror dock att Timrå har goda chanser att slå Västervik imorgon och då står de båda på 6 poäng. tänk då om Tingsryd skulle lyckas slå AIK. Då har AIK 7 poäng, Västervik, Timrå, Tingsryd och ev. Almtuna, om man slår Pantern, 6 poäng. då är det helt vidöppet inför de 2 avslutande omgångarna, men jag tror AIK tar Tingsryd. då är TAIF borta och AIK går upp på 10 poäng. Skulle då Timrå slå Västervik, då leder AIK serien med 4 poäng med 2 matcher kvar. Snacka om drömläge...

Mora har 2 raka matchbollar efter ny seger över BIK

Den allsvenska finalen mellan Mora och Bofors drog vidare i tisdags. Mora vann ju 1:a matchen i Karlskoga med 3-1 och hade nu 2 raka hemmamatcher innan serien ev. vände tillbaka till Karlskoga.

Här var det dock inget snack om saken. Mora trampade gasen i botten redan från start och de 3927 åskådarna på plats i Smidjegrav arena fick se Pierre Engvall göra 1-0 redan efter 02:21 och Kevin Goumas öka på till 2-0 knappt halvvägs in i 1:a perioden. Sedan reducerade Fredrik Höggren för BIK innan Oskar Svanlund svarade med 3-1 bara minuten senare. Pierre engvall höll sig sedan framme igen när han återigen nätade tidigt i perioden. Den här gången satte han 4-1 för Mora efter bara 01:54 i 2:a perioden. Var inte det spiken i kistan så var nog Matt Bailey's 5-1 i boxplay några minuter senare det. Bofors svarade dock med 2 reduceringar innan perioden var över, så visst hopp fanns fortfarande, men när Emil Bejmo satte 6-3 i öppen kasse 3 minuter från slutet var det ändå mora som gick segrande ur även den 2:a bataljen lagen emellan och man satte dessutom en puck till i nät, när Viktor Amnér bombade in 7-3 från blå i spel 5 mot 3, efter att Teodor Lennström åkt på ett matchstraff efter en tackling i ryggen på en moring och där man sedan drog på sig ett lagstraff. Mora har nu alltså 2 raka matchbollar att slå in mot Bofors och gör man det, ja, då är det ett faktum att vi har Daladerby i direktkvalet. Det kan avgöras redan nu ikväll när lagen återigen drabbar samman i Mora...

Resultat:
Mora - Bofors 7-3

Bottennapp mot Djurgården

Näst sista grundseriematchen för SHL säsongen 2016/17 spelades i tisdags och då gästade Djurgården Tegera arena. I premiären i höstas var det ju också DIF som stod för motståndet och då vann man med 5-2.

1:a perioden blev relativt jämn sett till skotten, djurgården vann den med 12-10, men målmässigt var det Djurgården som var överlägsna. Mikael alén satte 0-1 redan efter 02:52. Sedan satte Linus Hultström och Matt Anderson 0-2 och 0-3 inom loppet av 48 sekunder i mitten av perioden och det var också ställningen efter den 1:a perren.

I 2:a var Djurgården ännu mer överlägsna, vann skotten med 11-4 och ökade också på ledningen till 4-0. Leksand hade ingenting. Absolut ingenting. Det såg nattsvart ut och det skulle till något radikalt om man skulle skapa något slags nerv i det här i 3:e.

Så blev det inte. Djurgården var ännu mer överlägsna, vann skotten med 18-3 och hade då totalt 41-17 i skott sett över hela matchen och leksand fortsatte att skapa just ingenting. Det var ingenting som stämde och det kan ha varit en av säsongens sämsta insatser av de blåvita. Djurgården ökade också på till 0-5, vilket också blev slutresultatet.

Nej, det var inte mycket som stämde här.
Bara att glömma den här matchen och blicka framåt.
En sak är dock säker, spelar man såhär i ett kommande kval, då blir det ingen rolig historia...

tisdagens 7 resultat:
Leksand - Djurgården 0-5
Rögle - Örebro 5-1
Brynäs - Karlskrona 5-2
HV71 - Luleå 6-0
Skellefteå - Frölunda 2-1
Växjö - Linköping 2-3
Malmö - Färjestad 2-5

Rögle vann övertygande mot örebro med hela 5-1, hade 3-0 redan efter 1:a perioden, vilket också stod sig efter 2:a. Sedan ökade Alen Bibic och david Åslin på till 4-0 och 5-0 innan Örebro kunde reducera med 01:41 kvar att spela. Därmed är bottenstriden också avgjord. Leksand är 4 poäng bakom Rögle, så Leksand blir sist och kommer att få möta vinnaren i den Allsvenska finalen, och Rögle kommer att få möta förloraren i den Allsvenska finalen/vinnaren av Slutspelsserien.

Däremot lever sträckstriderna i högsta grad kring både kvartsfinalsträcket och playinsträcket. Skellefteå är fortfarande 1 poäng före Färjestad, efter en stark seger mot Frölunda, där Jocke Lindströms 2-0-mål 03:33 in i 3:e perioden blev avgörande, men färjestad vann också, borta mot Malmö, och därför blir det helt avgörande i sista omgången för vilket lag av de båda som går direkt till kvartsfinal och vilket som får spela playin. Färjestad möter ett glödhett HV borta och Skellefteå tar emot Djurgården. Ett jurgården som äntligen, efter 7 sorger och 8 bedrövelser, har tagit sig upp på slutspelsplats, efter 5-0-segern här mot Leksand, samtidigt som Karlskrona föll med 5-2 i Gävle och Luleå fick storstryk i Jönköping med hela 6-0. Det gör att Djurgården nu är uppe på 9:e plats med 68 poäng. Luleå är fortfarande över sträcket med 67 och KHK har till slut ramlat ner under sträcket med sina 65 pinnar. Djurgården har med andra ord nästan säkrat playinplatsen. Enda sättet man kan missa på är om man förlorar mot Skellefteå i sista omgången, samtidigt som luleå slår Rögle och Karlskrona slår Örebro hemma. Ingen omöjlihet att det blir så, för varken ÖHK eller RBK har ju något att spela för. det har däremot Skellefteå, som kämpar för att behålla sin 6:e plats över sträcket. så ja, nog lär det bli spännande i sista omgången alltid, mer spännande än på flera år!

Västervik i förarsätet efter första omgången av Slutspelsserien

Igår drog då Slutspelsserien igång och det var Västervik som tog emot Pantern, Timrå gästade Hovet och Tingsryd gästades av Almtuna.

På Hovet var det AIK och Daniel Olsson-Trkulja som tog ledningen i powerplay, innan Tingsryd kviterade bara minuten senare. Sedan gick AIK från 1-1 till 4-1 på dryga minuten, när Mikael Lindqvist först gjorde 2-1, 28 sekunder senare gjorde han även 3-1 och så satte Jonas Almtorp 4-1 och matchen kändes avgjord. så blev det dock inte. Det blev spänning in i det sista, för Timrå reducerade i 2:a perioden och Elias Pettersson satte sedan 4-3 05:34 in i 3:e. AIK's fina spel från 1:a perioden var som bortblåst. Timrå tryckte på ordentligt och kvitteringen var inte långt bort där mot slutet, men AIK höll undan, vann med 4-3 och har skaffat sig ett bra läge inför fortsättningen av serien.

Västervik har dock det bästa utgångsläget. Man hade enorm utdelning i 1:a perioden när man gjorde mål på 2/6 skott, alltså 33%. Wow, imponerande! Conny Strömberg satte 1-0 redan efter 21 sekunder och Olle liss gjorde 2-0. Sedan ökade Emil Wahlberg på till 3-0 i 2:a perioden innan Pantern reducerade. Bara 2 minuter senare ökade dock Västervik på till 4-1. Pantern reducerade igen, men Västervik höll undan och gjorde 5-2 i öppen kasse.

Till slut var det en jämn historia mellan Tingsryd och Almtuna, precis som jag förutspådde. Det stod 0-0 efter 1:a perioden, 0-0 efter 2 spelade perioder och 0-0 enda tills det återstod 03:42 av matchen. Då gjorde Filip Owesson 1-0 för Tingsryd. Det blev också matchavgörande. Snacka om tungt för Almtuna, i synnerhet som man sköt 38 skott mot Niklas Rubin i hemmakassen. Han var dock riktigt bra och höll nollan. Starkt!

Resultat:
AIK - Timrå 4-3
Västervik - Pantern 5-2
tingsryd - Almtuna 1-0

tabell

1, Västervik 6p +3
2, AIK 4p +1
3, tingsryd 3p +1
4, Pantern 2p -3
5, Timrå 0p -1
6, Almtuna 0p -1

Inför Slutspelsserien

Ikväll drar Slutspelsserien i Hockeyallsvenskan igång. Det är Västervik, Pantern, AIK, Timrå, Tingsryd och almtuna som gör upp om en plats. Vinnaren av den här 5 matcher långa serien kommer att ställas mot förloraren i den hockeyallsvenska finalen, alltså Mora eller Bofors, i bäst av 3.

3:an, 4:an och 5:an från grundserien, alltså Västervik, Pantern och AIK, går in i serien med bonuspoäng. Västervik har 3 poäng redan från start, Pantern 2 och AIK 1. Timrå, Tingsryd och Almtuna har 0.

Ikväll spelas det enligt följande:

Västervik - Pantern
AIK - timrå
Tingsryd - Almtuna

Jag tror på AIK-seger, en tät match mellan Västervik och Pantern och bortaseger i Tingsryd. Varför vet jag inte, det är bara en känsla...

Är ni laddade?

Mora kopplade greppet om den Allsvenska finalen

Eftersom det kördes Vasalopp igår så spelades 1:a matchen i den Allsvenska finalen i Karlskoga inför 3511 åskådare i Nobelhallen. De fick nästan en chock inledningsvis, när Kevin Goumas satte 0-1 för Mora redan efter 01:55. BIK kvitterade i 2:a perioden, men Goumas var stekhet och höll sig framme igen när han petade in 2-1 för Mora efter 07:59 av 3:e perioden. Det blev också matchavgörande, för Mora höll emot och kunde till slut sätta 3-1 i öppen kasse, efter att BIK missat helt i coachningen och åkt på ett lagstraff för för många spelare på isen i ett läge när man skulle gå för en kvittering. ett litet antiklimax där alltså och nu har BIK en tuff uppgift framför sig. Mora har alltså 1-0 i matcher och kommer nu att spela 2 raka hemma, eftersom att den här matchen egentligen skulle ha spelats hemma. BIK måste alltså vinna minst en match i Mora om man ska överleva den här serien. Ja, minst 2 matcher är det ju egentligen, eftersom att man bara har en hemmamatch kvar...

Resultat:
Bofors - Mora 1-3

Sumering av Hockeyallsvenskan 2016/17

Då har det blivit dags att sumera Hockeyallsvenskan 2016/17. Jag kan ju säga som så att mitt tips från innan säsongen inte alls stämde i slutänden. Nej, jag var helt ute och cyklade där...

Som vanligt drar vi igenom tabellen här och siffran inom parentes är var jag tippade laget innan säsongen:

1, Mora 105p +45 (6)
2, Bofors 97p +51 (12)
3, Västervik 90p +21 (13)
4, Pantern 89p +12 (10)
5, AIK 85p +11 (1)
6, timrå 83p +9 (2)
7, Tingsryd 82p +18 (11)
8, Almtuna 77p +13 (5)
9, Oskarshamn 69p -17 (3)
10, Vita hästen 67p -11 (14)
11, Björklöven 67p -44 (8)
12, Modo 66p -22 (4)
13, Västerås 65p -28 (7)
14, Södertälje 50p -58 (9)

Inte ett enda rätt alltså. 0/14 rätt. det är under all kritik.

Jag trodde alltså att AIK skulle upprepa bedriften från förra året. Det hade man nog också kunnat göra, om man hade fått det att kugga i tidigare än vad man fick nu, men den urdåliga starten av serien satte käppar i hjulen för resten av säsongen. Man halkade för långt efter och man låg länge nere runt plats 10-12 och harvade, tillsammans med Modo. Skillnaden var att AIK till slut lyfte, Modo gjorde det inte. Jag trodde Modo skulle ha lite mer att säga till om här i serien än vad man har haft nu i år, men säsongen har varit blytung för Övikslaget, som nu får se framemot ännu en säsong i Allsvenskan. Jag lider med alla Modofans, spelare och hela föreningen måste jag säga. Det har inte varit roligt att se Modo den här säsongen, men som sagt, redan efter guldet 2007 började det spåra ur och de sista åren i SHL var det nästan bara en tidsfråga innan det skulle gå som det gjorde. Nu är frågan om man kommer orka och kunna ta sig tillbaka till SHL igen. Som det har sett ut under den här säsongen är det långt kvar innan det bli aktuellt, samtidigt som det sannolikt kommer bli svårare och svårare för de Allsvenska lagen att ta steget upp när de ekonomiska klyftorna blir ännu större fr.o.m. säsongen 2018/19, när det nya TV-avtalet kommer ge ännu mer pengar till SHL-klubbarna. Jag hoppas i vilket fall att Modo kan mobilisera sig och ta sig tillbaka så småningom, för Modo är ändå ett lag som ska vara i SHL.

Ett annat lag som har varit allt annat än kul att se den här säsongen är Västerås. Detta Västerås, som för bara 2 säsonger sedan storsatsade för att ta steget upp i SHL, när ligan skulle utökas till 14 lag. Man vann serien, men förlorade i kvalet, som då ledde direkt upp i SHL, mot Karlskrona. Sedan förlorade man även mot Rögle i chans nr. 2. Ett rögle som vann slutspelsserien då och gick den berömda bakvägen upp i SHL. Både KHK och RBK är kvar i SHL nu också. Tänk om Västerås hade fixat det där för 2 år sedan. då hade man kanske fortfarande varit kvar i SHL. Nu tvingas man istället att kvala sig kvar i Allsvenskan, efter en riktig rysare uppe i Umeå i sista omgången, där Björklöven fixade kontraktet och desutom klättrade förbi Modo i absolut sista omgången. skönt för Björklöven, som jag dock hade tippat betydligt högre upp innan säsongen började, inte minst med tanke på att man hade fått behålla flera av spelarna från förra säsongen och därmed hade en bra kärna att byga runt, men nej, man har haft en tuf säsong även i Umeå den här säsongen, där väl målvaktsspelet har varit det som har svajat mest.

Desto roligare har det varit i Malmö och Västervik. Wow säger jag bara. Pantern gjorde det bra redan förra säsongen, den 1:a i Allsvenskan för laget. Då var man med i racet om en slutspelsserieplats tills det bara återstod några omgångar. Till slut slutade man 10:a i tabellen. Här slutar man alltså 4:a och hade god marginal ner till Oskarshamn under sträcket. Jag blir imponerad av Håkan Åhlund och grabbarnas jobb där nere, i den klubb med mycket troligt den minsta ekonomin i hela serien. Pantern ska definitivt vara nöjda med säsongen såhär lånht och än är det ju inte slut. Det blir minst 5 matcher till, varav 3 på hemmais. Det blir det också för Västervik, som, likt Tingsryd förra året, bara har fortsatt att tugga på. Man har haft några smärre dippar under säsongen, när man hela tiden har trott att laget skulle falla tillbaka, men det har man inte gjort. Gång på gång har man studsat tillbaka igen och nykomlingen slutar alltså 3:a i serien. Det är faktiskt i klass med Tingsryd förra året, som slutade 2:a och mötte AIK i den Allsvenska finalen, där man till slut förlorade med 3-2 i matcher. I år har Tingsryd fortsatt att leverera. Jag trode att man skulle få det betydlit tuffare än vad man har fått det, med tanke på hur många spelare man förlorade, Eric Castonguay, Drew Paris, Johannes Jönsson, bara för att nämna några tunga namn, men man har fortsatt att leverera ändå. Det blev ingen Allsvensk final den här säsongen, men slutspelsserien blir det och det är mer än vad jag tippade innan säsongen.

södertälje trodde jag skulle kunna hävda sig lite mer än vad man har gjort. Man gjorde det i inledningen av säsongen, ja, typ första halvan av serien, men sedan har man fallit tillbaka ordentligt. Man var kanske aldrig uppe och hotade på allvar för en slutspelsserieplats, som jag tippade innan säsongen, men man var med i racet om att undvika kval neråt. Till slut tror jag ändå att rutinen och orken hos Mats Waltins grabbar blev avgörande. I stort sätt har man ju spelat med en trupp från Hockeyettan, med enstaka nyförvärv, ungefär som Leksand i SHL, och det är klart att det tar ut sin rätt till slut. Nu blir det kval och där gäller det att Alexander Sahlin, Johan Skinnars, Anton Holm, Henrik Thegel och de andra bärande spelarna i SSK fortsäter att leverera. annars blir det tufft i kvalserien, för det känns som det finns ett par lag i ettan som verkligen är hungriga och vill uppåt i systemet. då tänker jag främst på Troja och Kristianstad, som båda 2 känns som rejäla utmanare till Södertälje och Västerås. Men de ska ta sig till kvalserien också. Det är inte klart än och vägen dit är ju minst sagt invecklad i Hockeyettan.

Till slut måste vi också lyfta fram Mora. Mora IK är ett lag som år efter år har tuggat på i mitten av tabellen, nästan alltid gått till slutspelsserien eller liknande, men aldrig nått hela vägen sedan man åkte ur dåvarande Elitserien typ 2008, när Rögle gick upp. Nu vinner man hela Allsvenskann och man gör det i stor stil. Imponerande får jag faktiskt säga, trots att det är Mora. Jeremy colliton har verkligen fåt ihop det där bra och tillsammans med AIK ser jag Mora som det största hotet för Rögle och Leksand i ett kvalspel. Mora har en enorm potential, men jag tycker ändå att man har darrat lite här mot slutet. Det har kommit lite grus i maskineriet så att säga, så för tillfället tycker jag faktiskt att AIK är det mest hotande laget i Allsvenskan, bara man tar sig till ett kval, vilket jag dock tror att man har goda chanser att göra...

Avslutar vi med en snabb titt på gjorda och insläpta mål så ser vi att det är just Mora och Bofors som har gjort klart flest mål, 162 resp. 161. 3:an på den listan är faktiskt 8:an Almtuna med 149 gjorda mål. Minst antal mål har inte helt oväntat Södertälje gjort, 106st, Västerås med 114 och Vita hästen med 117. Björklöven och Modo, som också hamnade där nere, gjorde faktiskt relativt många mål. Löven stannade på 139st och Modo på 133. Där är det istället defensiven som inte har fungerat. Björklöven är t.o.m. det lag i serien som har släppt in flest mål, hela 188st. Näst flest där har Södertälje släppt in, 164 och Modo 155. det att jämföra med Bofors, som bara har släppt in 110 mål. BIK, som annars brukar vara ett lag som både gör mycket mål och släpper in mycket mål, men inte den här säsongen. Med 110 mål bakåt är man det tätaste laget i serien och Andrew Engelage har ju varit fullkomligt strålande. Näst minst mål har Mora och Västervik släppt in, 117st var.

Med det stänger vi butiken för grundserien av hockeyallsvenskan 2016/17 och ser fram emot den Allsvenska finalen, slutspelsserien och kvalserien, samtidigt som vi tackar Oskarshamn, Vita hästen, björklöven och Modo för den här säsongen.

LHC tog tionde raka hemmasegern

LHC mot Brynäs kunde ju inte spelas igår p.g.a. melodifestivalens andra chans i Saab arena. Därför spelades matchen idag och det var hemmalaget som tog 10:e raka hemmasegern när man vann med 3-0 inför väldigt mycket folk för att vara Saab arena, 8147 åskådare. Det var Sebastian Karlsson som gjorde 1-0 i 2:a perioden och sedan var det Jakob Lilja som gjorde 2-0 i boxplay, drygt 4 minuter från slutet. Emil Sylvegård stängde sedan butiken med 3-0 i öppen kasse. LHC är därmed fortfarande bara 1 poäng bakom Frölunda i tabellen, med 2 matcher kvar att spela. Next up är Växjö borta för LHC och Skellefteå borta för Frölunda, båda matcherna nu på tisdag.

Resultat:
Linköping - Brynäs 3-0

Målexplossion i tredje perioden när Leksand förlorade i Luleå

Leksand gästade Luleå och coop Norrbotten arena under lördagen och det var hemmalaget som dominerade matchinledningen fullständigt. Det såg nästan ut som luleå hade PP, men det hade man inte.

Leksand red dock ut den värsta stormen och matchbilden jämnade ut sig mer och mer ju längre den 1:a perioden gick och båda lagen skapade en del chanser, även om Luleå hade ett litet övertag. Det blev dock inga mål och det var 0-0 efter den 1:a perioden.

2:a perioden var också relativt jämn, tills ett misstag från Leksandsback bäddade för Andreas Falk, som stod 4 meter mitt framför engren och drämde till direkt när han fick pucken till sjänks. Det var 1-0 för Luleå.

Kvitteringen var nära direkt efteråt, när johan Olofsson kom fri mot Lassinantti, men den senare gick segrande ur den duellen och det var fortfarande 1-0 för Luleå.

Matchbilden hade dock svängt över lite för Luleå och den tendensen blev tydligare ju längre perioden gick och när Leksand hade kontroll på pucken, men spelade sig fast i egen zon, då fick Bill Sweatt tag i den och sköt från nästan ingen vinkel alls in 2-0 för Luleå, via axeln på Atte Engren.

Leksand fick dock precis den starten av 3:e perioden som man behövde, för Johan Porsberger satte 2-1 efter bara 02:09 och sedan var kvitteringen inte långt bort. känslan var att Leksand var på väg ikapp. Då stod Engren för en liten tavla när Craig Shira snappade upp sin egen retur och satte 3-1 bara minuten efter Leksands reducering.

Det stannade dock inte där, för knappa minuten efter 3-1 kom också 4-1. Christopher Masthmäki var det den här gången och istället för att Leksand skulle komma ikapp till 2-2 hade Luleå mer eller mindre stängt matchen på mindre än 1 minut och 2 snabba mål.

Leksand gav sig dock inte och Johan Olofsson fick ändå näta när han satte dit 4-2 bara några minuter senare. Snacka om målexplossion. Först 0-0 i typ halva matchen, 2-0 efter 40 minuter och nu 2-2 på 6 minuter i 3:e perioden.

Tyvärr tycker jag inte att Leksand fick det där riktiga trycket efter reduceringen. Luleå kontrollerade det ganska bra och tiden rann iväg ganska snabbt för Leksands del. Man plockade i vilket fall Engren och skapaade något halvbra läge mot slutet, men reduceringen var egentligen aldrig riktigt nära och med 2 sekunder kvar att spela satte Luleå 5-2 i öppen kasse.

Ny förlust för Leksands del alltså.
Engren är hyfsat bra i kassen, men fortfarande lite fladdrig tycker jag. Släpper dessutom något eller ett par halvbilliga mål som han kanske borde ha tagit. Tycker inte han utgör den där riktiga tryggheten bakåt som lär bli enormt viktig i kvalet.
Tryggheten bakåt bland backarna är också sisådär, man gör lite valpigga misstag ibland, vilket på sätt och vis inte alls är konstigt, men frågan är om det håller i ett kval?
Annars tycker jag att spetsen framåt saknas, men Luleå var klart bättre sett över hela matchen, inget att säga om det.

Ny match väntar på tisdag för Leksands del, hemma mot Djurgården. Lär bli en tuff match, för DIF krigar ju i högsta grad om att nå ett playinspel här efter grundseriens slut...

Dagens 6 resultat:
Luleå - Leksand 5-2
Frölunda - rögle 3-1
Karlskrona - Skellefteå 6-1
Färjestad - HV71 1-0
Örebro - Växjö 2-3 SD
Djurgården - Malmö 4-0

Leksand kan fortfarande bli näst sist i tabellen, för Rögle förlorade också och man är därmed fortfarande 1 poäng före Leksand. Patrik Carlsson verkar ha hittat storformen här mot slutet av serien och här gjorde han hattrick när han satte 1-0 redan efter 01:21, 2-0 12 minuter senare och 3-0 drygt 2 minuter in i 2:a perioden. Rögle reducerade till 3-1, men närmre än så kom man inte och Frölunda tog viktiga poäng där i toppen av tabellen.

Omgångens skräll var dock utan tvekan Karlskrona som alltså krossar Skellefteå med hela 6-1! Vad hände där liksom? Filip Kruseman, Alexander Wiklund och Joel Kellman grundlade den segern i 1:a perioden när man satte varsitt mål. Det var alltså 3-0 redan efter den 1:a perioden. Alexander Bergström gjorde 4-0 i 2:a perioden och det var droppen för Gustaf Lindvall, som byttes ut och Joni Ortio klev in mellan stolparna. Då hade KHK redan gjort mål på 4 av de 21 skotten man hade skjutit. Jimmie Eriksson reducerade för SAIK 01:09 in i 3:e perioden, men närmre än så kom man inte och Mattias Guter x2 avslutade målfyrverkeriet med 5-1 och 6-1. Inte bra för Skellefteå, som inte har säkrat en kvartsfinalplats än. Eftersom att Färjestad slog HV, där Gustaf Thorells 1-0-mål 03:27 in i 3:e perioden blev matchavgörande, så är man nu bara 2 poäng före Färjestad. Tänk om Skellefteå skulle tvingas till playinspel. Det vore å andra sidan symboliskt på något sätt för hela säsongen, för SAIK har inte övertygat på hela säsongwn. Man har svajat och varit väldigt ojämna. Man ska aldrig räkna bort Skellefteå i ett slutspel, men som det ser ut nu så måste man upp flera steg om man ska ha en chans att ö.h.t. utmana om guldet...

Örebro hade 2-0, men Växjö visade styrka och hämtade upp det till 2-2 i 3:e perioden, inan man också avgjorde i förlängningen.

Djurgården övertygade ordentligt när man nollade Malmö och vann med klara 4-0. trots det tappar man på Karlskrona, eftersom att KHK vann med 5 mål, DIF med 4 mål. Man står dock fortfarande på samma poäng som KHK och på tisdag kommer som sagt Djurgården till Tegera arena, medan Karlskrona åker till Gävle. Fördel Djurgården där får jag ändå säga, tyvärr, men jag hoppas att jag hr fel.

Playoff 1 i Hockeyettan

Playof 1 i Hockeyettan är också färdigspelade. Det krävdes bara 2 matcher på alla 6 håll och såhär gick det:

Omgång 1

Tranås - Väsby 3-5
Örnsköldsvik - Piteå 1-3
Asplöven - Hudiksvall 3-1
Skövde - Vimmerby 2-3
Borlänge - Kallinge 1-2 SD
Kalix - Nybro 1-2 SD

Väsby drog ifrån och hade 0-3 efter 2 spelade perioder, men Tranås gjorde ett ärligt försök att komma ikapp i 3:e periodern, där man, efter att först släppt in 0-4 i boxplay, reducerade både till 1-4 och 2-4 innan Väsby stängde matchen med 2-5 knappt 6 minuter från slutet.

Örnsköldsvik hängde i bra i 2 perioder och matchen avgjordes inte förrän i 3:e perioden. Då stod det 1-1, men 47 sekunder in i 3:e gjorde Piteå 2-1 och sedan 3-1 med 49 sekunder kvar att spela.

Asplöven var det enda lägre rankade laget som vann. Detta efter att man gått upp till 2-0 i 2:a perioden, innan Hudiksvall reducerade, men där Asplöven höll ut och avjorde matchen med 3-1 9 minuter från slutet.

I Skövde var det hela 2159 åskådare på plats och man fick se en spännande tillställning där Skövde hade 1-0 efter den 1:a perioden, där Vimmerby vände till 1-2 i 2:a, ökade på till 1-3 i 3:e och där Skövde reducerade till 2-3 med 9 minuter kvar att spela. Viktor Kokman, som ju stod i Borlänge förra säsongen och ryktades till Leksand, höll dock emot när Skövdes anstormning kom och Vimmerby vann matchen med 3-2.

Ännu mer spännande blev det dock både i nyss nämnda Borlänge och uppe i Kalix. I Borlänge tog hemmalaget ledningen i powerplay i den 2:a perioden. Kallinge kvitterade i 3:e och matchen gick till förlängning, där Alexander Lunsjö blev matchhjälte för Kallinge när han avgjorde efter 06:02.

I Kalix var det väldigt mycket folk i Part arena jämfört med vad det brukar vara, 1444 åskådare. De fick, likt publiken i Borlänge, se hemmalaget ta ledningen tidigt i 2:a perioden, men bortalaget kvittera i inledningen av 3:e perioden. Matchen gick sedan till förlängning, där Marcus Mellström blev matchhjälte för Nybro när han satte pucken i nät efter 12:11.

1-0 i matcher alltså till Väsby, Piteå, Asplöven, Vimmerby, Kallinge och Nybro.

Omgång 2

Väsby - Tranås 4-3
Piteå - Örnsköldsvik 3-2
Hudiksvall - Asplöven 3-4 SD
Vimmerby - Skövde 5-3
Kallinge - Borlänge 2-1 SD
Nybro - Kalix 4-3

Väsby avgjorde mer eller mindre matchen redan i 1:a perioden, trodde alla. Där gick man nämligen fram till 3-0 och var det inte avgjort då så kändes det avgjort när Fredrik Forsberg, inte Filips lillebror, gjorde 4-0 på straff i 2:a perioden. Tranås gav sig dock inte, utan reducerade både till 4-1 och 4-2 i 2:a perioden och satte sedan 4-3 med 01:50 kvar av matchen. då blev det trots allt riktiga nerver, men Väsby höll ut, vann matchen med 4-3 och är klara för playoff 2.

Det är också Piteå, som slog Örnsköldsvik med 3-2 i returen i Piteå. Det var dock Örnsköldsvik som gjorde 0-1 redan efter 46 sekunder, men sedan repade sig Piteå och vände matchen till 3-1 efter den 1:a perioden, alla 3 mål i powerplay. Örnsköldsvik reducerade 8 minuter från slutet, men fick aldrig in kvitteringen och Piteå är därmed klara för playoff 2.

I Hudiksvall var det jämnare. Asplöven tog ledningen i 1:a perioden, men Hudiksvall kvitterade. Sedan var det hemmalagets tur att ta ledningen i 2:a perioden och Asplövens tur att kvittera. När Hudiksvall gjorde 3-2 med 04:07 kvar att spela trodde man dock att det var matchavgörande, men det var det inte, för Asplöven kom tillbaka en gång till, kvitterade och i förlängningen var det också Haparandalaget som drog det längsta strået när Antti Kangasniemi sköt Asplöven till playoff 2 efter 12:22.

Lika jämnt blev det inte i Vimmerby,där hemmalaget gjorde både 1-0 och 2-0 innan Skövde reducerade. Kvitteringen satt också i nät i 2:a perioden, men sedan gjorde vimmerby återigen 2 mål, vilket gjorde att man hade 4-2 efter 2 spelade perioder och ökade på det till 5-2 04:25 in i 3:e perioden. det var spiken i kistan, för även om Skövde reducerade en gång efter det så var man aldrig riktigt nära att komma ikapp.

Återigen vinner kallinge en jämn batalj mot Borlänge. Här tog man själva ledningen i 2:a perioden, men Borlänge kvitterade med 7 minuter kvar att spela. Sedan tog det bara 36 sekunder av förlängningen innan Andreas Nordfeldt avgjorde för Kallinge.

Nybro vann i sudden uppe i Kalix. Det krävdes inte sudden för att skilja de båda lagen åt här, men en jämn match blev det. Det var Nybro som tog ledningen efter 17 minuter och såg ut att gå till pausvila i ledning, men 2 minuter senare och med 51 sekunder kvar av perioden kunde Kalix kvittera. Efter 2 spelade perioder var det dock Nybro i ledningen, för då hade man gjort 2-1. I 3:e perioden regnade dock målen in. Först kvitterade Kalix. sedan gjorde Nybro 3-2. Kalix kvitterade igen, men sista ordet fick ändå Nybro, Kim Runermark gjorde 4-3 och sköt Nybro till playoff 2 med exakt 30 sekunder kvar av 3:e perioden. Tungt för Kalix att avsluta säsongen på det sättet, men man har ändå gjort en stark resa hela vägen hit, det får man ändå säga.

Playoff 1 slutar alltså såhär:

Väsby - Tranås 2-0 i matcher (Väsby klara för playoff 2)
Piteå - Örnsköldsvik 2-0 i matcher (Piteå klara för playoff 2)
Hudiksvall - Asplöven 0-2 i matcher ((Asplöven klara för playoff 2)
Vimmerby - Skövde 2-0 i matcher (Vimmerby klara för playoff 2)
Kallinge - Borlänge 2-0 i matcher (Kallinge klara för playoff 2)
Nybro - Kalix 2-0 i matcher (Nybro klara för playoff 2)

Dessa 6 lag kommer i playoff 2 att kompletteras av lag 2 och 3 från resp. alletta, vilket alltså är Visby och Sundsvall från norra serien och Kristianstad och Mariestad från den södra. Hur bataljerna kommer att spelas är inte klart än.

Dramatik in i det sista uppe i Umeå

Igår spelades då sista omgången av Hockeyallsvenskan 2016/17. Mora var klara seriesegrare och skulle komma att möta Bofors i den allsvenska finalen. Pantern, Västervik, Timrå, AIK, Tingsryd och Almtuna var klara för slutspelsserien, men vilket lag som skulle bli 3:a resp. 4:a och 5:a resp. 6:a var inte klart. Där kunde det hända grejer under kvällen, men framförallt var blickarna riktade mot Umeå och T3 cennter, där Björklöven och Västerås möttes i en helt avgörande match för vilket lag som skulle göra Södertälje sällskap i kvalserien och vilket lag som skulle säkra det Allsvenska kontraktet redan här.

Det var Västerås som sat i förarsätet inför kvällen. Man var 2 poäng före Löven och allt annat än förlust i ordinarie matchtid skulle säkra deras kontrakt. Det var också VIK som ttog ledningen i 1:a perioden när Lucas Zetterberg gjorde 0-1 för bortalaget.

En annan Lucas, nämligen Lucas Sandström, såg dock till att det var kvitterat innan den 1:a perioden var över.

Den 2:a perioden blev mållös och Västerås hade alltjämt det Allsvenska kontraktet i sin hand. I 3:e perioden var det dock hemmalaget som skruvade upp tempot ordentligt, tog över spelet mer än i de 2 inledande perioderna, vann skotten med 15-2 och spelade mer och mer desperat för att få in den där ledningspucken. Den kom också. Med 07:38 kvar av matchen stänkte finländaren Mikko Pukka in 2-1 för Löven och hela hallen exploderade.

Än var det dock inte slut på dramatik. Långt därifrån. Nu var det Västerås som var tvunget att jaga och det gjorde man. 1 av de 2 skotten man sköt på mål i 3:e perioden gick in. Simon Karlsson satte 2-2 med 05:09 kvar att spela och vips hade pendeln svängt över till Västerås fördel igen och nu var det bara en sak som gällde för Björklöven. full fart framåt. Man tryckte gasen i botten och skotten ven runt Henrik Lundberg i Västeråskassen. Han höll dock emot, Löven plockade målvakten, trots 2-2 på tavlan, och tro det eller ej. Med 46 sekunder kvar att spela smällde Zach Hamill in 3-2 för Björklöven och fick hela T3 center att explodera på nytt. Pendeln hade svängt över igen och ett vilt kämpande och stridande Västerås försökte nu få in 3-3-pucken under de sista 46 sekunderna. Det var dock inte mycket tid att vinka på och Björklöven höll undan och vann matchen med 3-2. Kontraktet är därmed säkrat för Umeålaget och det blir, trots allt, Västerås som tvingas att kvala sig kvar i Allsvenskan för att inte åka ner i Hockeyettan. Wow, vilken rysare det blev och jag bara älskar när det blir sådan dramatik, då är hockey som bäst, i synnerhet när man själv inte är inblandad!

Gårdagens 7 resultat i omgång 52 av Hockeyallsvenskan 2016/17:
Björklöven - Västerås 3-2
AIK - Oskarshamn 6-0
Bofors - timrå 3-2
Tingsryd - Västervik 5-3
Södertälje - Pantern 2-1
Almtuna - Modo 3-1
Vita hästen - Mora 3-6

Pantern hade chansen att gå förbi Västervik i tabellen när man mötte SSK borta, men då blev det förlust med 2-1, efter att Södertälje gått fram till 2-0 i den 1:a perioden och Sebastian Dyk reducerat för Pantern bara 25 sekunder från paus i 2:a perioden. Närrmre än så kom man dock aldrig. SSK kontrollerade matchen ganska bra i 3:e perren. Slutresultatet blev också 2-1 för hemmalaget, som därmed når upp i 50 poäng exakt den här säsongen. Det innebar också att Västervik var klara som 3:a i serien, trots att man förlorade i Tingsryd med 5-3. Där avgjordes matchen i 2:a perioden, när Tingsryd gick från 2-2 till 5-2.

Timrå hade 5:e platsen innan gårdagens match, vilken ju innebär 1 poäng med sig in i slutspelsserien och dessutom 3 matcher på hemmaplan och 2 borta. Här gjorde dock Carl Persson sitt 25:e mål för säsongen redan efter 01:41. Elias Pettersson kvitterade dock för Timrå, men Carl persson satte även sitt 26:e mål för säsongen och Victor Ejdsell sit 25:e innan den 1:a perioden var över. Således 3-1 för BIK, vilket blev 3-2 när Elias Pettersson höll sig framme igen. Det var 5 minuter in i 3:e perioden. Resten av perioden blev en anstormning av Timrå och man hade ett skott i stolpen som närmst, men inget mål. BIK höll undan och det, i kombination med att AIK krossade Oskarshamn med hela 6-0, där både Gasper Kroselj och Linus Lundin, som båda verkar ha prickat storformen, höll nollan igen. Kroselj stod de 2 inledande perioderna, när IKO sköt totalt 12 skott, och Lundin vaktade kassen i 3:e perioden, där IKO sköt 11 skott. Totalt 23 skott på mål alltså. AIK sköt 43 och var helt enkelt klasser bättre än Oskarshamn den här kvällen. AIK passerar därmed också Timrå i tabellen på bättre målskillnad och slutar 5:a i serien, tar med sig 1 poäng in i slutspelsserien och får dessutom hemmaplansfördel där. Jag säger det igen, AIK blir livssfarliga i den där serien...

Oskarshamn kan å andra sidan ta sommarledigt, för man har nu spelat klart för säsongen, tillsammans med Vita hästen, ovan nämnda Björklöven och Modo. Hästen förlorade sista hemmamatchen för säsongen med 6-3 mot seriesegrarna Mora och Modo föll med 3-1 i Uppsala, där David Rundqvist blev siste målsskytt för säsongen för Modos del, när han reducerade till 3-1 04:40 från slutet. Hästens sista mål för säsongen gjordes av Kim Tallberg. Hans 1:a mål för säsongen, 3 minuter från slutet.

Allettorna är färdigspelade

Så är också Allettorna i Hockeyettan färdigspelade och det är dags för playoff, men här tar vi först en titt på hur det gick i de båda Allettanserierna.

Norra

1, Huddinge 38p +27
2, Visby 38p +15
3, Sundsvall 35p +18
4, Väsby 31p +10
5, Piteå 28p +9
6, Hudiksvall 24p -7
7, Asplöven 22p -15
8, Kalix 19p -11
9, Östersund 19p -21
10, Haninge 16p -25

En jämn serie som vi kan se. Huddinge vinner densamma, med bättre målskillnad än Visby, +27 mot +15. Faktum var att om Visby hade vunnit i ordinarie matchtid i sista matchen mot Östersund, då hade man vunnit serien. Nu gjorde man inte det. Man vann på straffar, men det räckte inte.

Huddinge vinner alltså serien och kommer nu att möta vinnaren från allettan södra i bäst av 3 om vilket lag som ska få spela kvalserien. Lag 2-3, alltså Visby och Sundsvall, kommer gå in i playoff 2, medan lag 4-8 går in i playoff 1, om jag förstår saken rätt. Det är väldigt invecklat det där systemet i Hockeyettan.

Noterbart tycker jag dock är att Östersund har spelat klart för säsongen. Östersund, som vann Hockeyettan Norras grundserie i höstas med 51 poäng, samma som Piteå, som var 2:a, men här i Allettan har man inte alls fått till det och missar alltså vidare spel på sämre målskillnad än vad Kalix har, -11 mot -21. En riktig besvikelse för Östersund får jag nog ändå säga...

Södra

1, Troja 44p +49
2, Kristianstad 43p +43
3, Mariestad 32p +6
4, Vimmerby 28p -1
5, Kallinge 28p -2
6, Nybro 27p -6
7, Skövde 24p -13
8, Bolänge 21p -8
9, Lindlöven 15p -28
10, Kumla 8p -40

Vi ser att troja och Kristianstad har varit ganska så överlägsna här och att Troja vann serien, det var tack vare att man vann 3-1 på bortais i Kristianstad, inför över 2000 åskådare, i näst sista omgången. De båda lagen var 12 resp. 11 poäng före 3:an Mariestad och även i botten var det inte lika jämnt som i Norra serien. Lindlöven och Kumla har spelat klart för säsongen och det är inget som förvånar nämnvärt får jag säga. Lindlöven slutade 3:a i Västra grundserien med 46 poäng i höstas och Kumla slutade 5:a i samma serie med 39 poäng. västra serien verkar överlag ha varit relativt svag, eller om man bara inte har toppat rätt, för segraren i den serien, Borlänge, som ju också var i kvalserien förra året, klarade sig här vidare med ett nödrop. Man låg länge under det där sträcket, men klarade sig till slut över detsamma. Övertygat har man dock inte gjort och jag tror det ska till väldigt mycket om man ska upprepa bedriften från förra året...

Troja kommer nu alltså att möta Huddinge i bäst av 3 matcher onsdag, fredag och ev. lördag i nästa vecka. Vinnaren där kommer att spella kvalserien mot Allsvenskan.

Sammanfattningsvis så har vi nu alltså följande 16 lag klara för vidare spel:

Huddinge
Visby
Sundsvall
Väsby
Piteå
Hudiksvall
Asplöven
Kalix
Troja
Kristianstad
Mariestad
Vimmerby
Kallinge
Nybro
Skövde
Borlänge

Dessa 16 kompletteras av Örnsköldsvik och Tranås, som ju vann förkvalet, eller vad man ska säga, där vinnarna från resp, fortsättningsserie möttes i bäst av 3.

Följande 4 har spelat klart för säsongen:

Östersund
Haninge
Lindlöven
Kumla

Nu vankas det playof 1 och där ser bataljerna ut såhär:

Väsby - Tranås
Piteå - Örnsköldsvik
Hudiksvall - Asplöven
Vimmerby - Skövde
Kallinge - Borlänge
Nybro - Kalix

Noterbart är att det blir väldigt lång resväg för Nybro och Kalix. Jag tror dock Nybro tar den bataljen. Jag tror även att Piteå slår Örnsköldsvik, Kallinge slår Borlänge och att tranås trots allt kan ha en chans mot Väsby. Sedan är det svårtippaat mellan Vimmerby och Skövde och mellan Hudiksvall och asplöven. Jag vill att Asplöven ska vinna, men de har inte övertygat tycker jag, så jag tror nog ändå att Hudik tar det där. Tror nog även att Vimmerby, i kraft av hemmaplansfördel, kan ta det där mot Skövde.

Mitt tips är alltså att Tranås, Piteå, Hudiksvall, Vimmerby, Kallinge och Nybro går vidare till playoff 2.

Kvalklart i Leksand

Efter gårdagens match mot Rögle är det kvalklart för Leksand. Man förlorade matchen med 4-1 och man har därmed 9 poäng upp till Örebro över sträcket, med just 9 poäng kvar att spela om, men Leksands målskillnad är mycket sämre än Örebros, så den kommer man inte att äta ikapp. -62 mot -43. 19 mål på 3 matcher. Ja, visst, vinner man alla 3 matcher med 2-3 mål, samtidigt som Örebro förlorar stort och Rögle också förlorar så kan det ju gå, men nej, det kommer det inte att göra. Det blir kval i Leksand om några veckor.

Matchen igår då?
Ja, det var en blek historia från Leksands sida, samtidigt som Rögle hade studsarna med sig. 1-0-målet i 1:a perioden tog exempelvis stolpe stolpe in. Leksand kvitterade i 2:a perioden, där man spottade upp sig ordentligt och faktiskt var det bättre laget, men i 3:e dominerade Rögle fulständigt, vann målen med 2-0 och skotten med 24-6. Faktum var att Leksand sköt 24 skott på hela matchen. Rögle sköt 43. så nog var det en rättvis seger alltid...

Gårdagens och kvällens resultat:
Rögle - Leksand 4-1
Skellefteå - Linköping 3-1
Brynäs - Frölunda 2-3 SD
Färjestad - Luleå 5-0
Karlskrona - HV71 2-5
Malmö - Djurgården 2-3 SD
Växjö - Örebro 7-4

Den enda kampen som lever i SHL med 3 omgångar kvar att spela är den kring 9:e och 10:e platsen, där Luleå, Karlskrona och Djurgården gör upp om 2 platser. Luleå har just nu 64 poäng och Karlskrona och Djurgården har 62. DIF var med andra ord den stora vinnaren i omgång 49. Detta trots att både Luleå och KHK vann i omgången innan och satte rejäl press på Djurgården, som då hade 4 poäng upp. då tog man 2 mot Växjö av alla lag och här tog man 2 till mot Malmö och jag ger mig tusan på att det är KHK som missar playin till slut ändå. Starkt här av djurgården att ändå få med sig 2 pinnar, trots att Malmö kvitterade 2 gånger om i 3:e perioden. Markus Högström var det som klev fram för DIF, bara 20 sekunder in i förlängningen.

Örebro förlorade i en minst sagt målrik historie och det gör att Rögle fortfarande har chansen att gå förbi ÖHK, men det ska till väldigt mycket för det. 8 poäng upp är det, med 9 kvar att spela om. nej, det ska inte gå...

HV fortsätter däremot att övertyga, liksom Färjestad. 5-0 mot Luleå är ändå respekt, precis som 5-2 på bortais för HV. Nu fick visserligen Växjö lite andrum ner till lagen där bakom när man vann ikväll, men HV är ändå 5 poäng bakom, Frölunda 6 bakom och LHC 7 bakom. Alla de skulle teoretiskt kunna vinna serien, men klart att växjö kopplade greppet genom 7-4 nu igeen...

Örebro dödade bottenstriden

tyvärr gick det precis så som det inte skulle gå i omgång 48. Leksand förlorade igår och Örebro vann idag. Efter ett sent avgörande från Martin Johansson, med bara 01:47 kvar att spela, så kan jag nog säga att Örebro säkrade sitt kontrakt till nästa år. Man är nu 9 poäng före Leksand igen, med 12 poäng kvar att spela om. Leksand har dessutom betydligt sämre målskillnad än vad ÖHK har, så i praktiken behöver Leksand ta 10 poäng mer än Örebro på de här 4 återstående matcherna. Det fattar nästan vem som helst att det inte kommer att hända. Så nu är frågan mer om Leksand ska sluta på 13:e eller 14:e plats i tabellen. Det återstår att se, men jag är inte helt säker på att det är positivt att sluta på 13:e plats, för om man tittar på de 2 senaste åren så har det näst sista laget i serien åkt ur båda gångerna. Leksand gjorde det 2015 och Modo gjorde det förra året. Samtidigt har jumbon klarat sig kvar båda gångerna. Modo gjorde det 2015 och Karlskrona gjorde det förra året. Dessutom känns det som att AIK är det lag i Allsvenskan som har klart bäst form, även om man förlorade i sudden mot Pantern ikväll. Jag tror AIK blir livsfarliga, både i slutspelsserien och vidare efter det. Skulle Leksand komma sist riskerar man visserligen att möta Mora i kvalet, men som formerna är nu så skulle jag nog dock ändå hellre ta Mora än AIK och definitivt hellre Bofors än AIK, om BIK nu skulle lyckas slå Mora i den Allsvenska finalen. Så ja, jag är lite delad faktiskt...

Kvällens 2 resultat:
Örebro - Malmö 2-1
Djurgården - Växjö 2-1 str

Djurgården gjorde det nödvändiga. Visserligen blev det inte 3 poäng, men 2 blev det och det gör att man bara är 2 poäng bakom KHK inför slutspurten nu...

Det blir dramatik in i det sista...

Nu ikväll spelades då omgång 51 av Hockeyallsvenskan och striden kring 2 av de 3 sträcken levde fortfarande inför kvällen. Striden kring 8:e platsen, där Almtuna satt i förarsätet med 71 poäng. Oskarshamn var 2 poäng bakom och Hästen ytterligare 2 poäng bakom och så Modo med en yttepytteliten chans att ändå nå topp 8 med sina 66 poäng. Hetaste striden var dock den mellan Västerås och Björklöven på varsin sida om det nedre sträcket. Västerås var 1 poäng före Löven inför kvällens matcher. Där mötte Västerås Södertälje hemma och Björklöven gästade Mora. Där var det Björklöven som tog ledningen, men Mora kvitterade. Sedan fick Löven chansen i spel 5 mot 4 i 5 minuter efter att Mats Hjort åkt på ett matchstraff för knätackling. Ett gyllene läge för Löven alltså, som verkligen tryckte på för ett ledningsmål, men då öppnade man sig bakåt och Mora kunde istället göra 2-1. en riktig kalldusch för Björklöven, som i det läget var klart för kval, eftersom att Västerås ledde med 4-2 mot Södertälje. Kvitteringen lät dock inte vänta på sig och när Jacob Nilsson också åkte på ett matchstraff, då krigade Lövenspelarna också in matchavgörande 3-2. Mora tappar alltså 2:a raka hemmamatchen, samtidigt som vi får en hyperintressant match på fredag uppe i Umeå, där Björklöven och Västerås möts. Förutsättningarna är helt enkelt så att vinnaren där har säkrat sitt Allsvenska kontrakt, förloraren får kvala sig kvar i serien. Iaf om segern tas i ordinarie matchtid. Går matchen till förlängning eller strafar, då är Västerås klara. så Björklöven måste vinna under ordinarie matchtid, eftersom att man har så mycket sämre målskillnad än vad VIK har, -45 mot -27. Skulle Löven vinna i förlängning eller på straffar, då hamnar de båda lagen på 66 poäng, samma som också Modo har, efter att man förlorade det sista Västernorrlandsderbyt med 3-2 nu ikväll. Modo har dock klart bättre målskillnad än de båda andra, -20, och man har därmed alltså säkrat sitt kontrakt till nästa år. Någon slutspelsserie blir det dock inte för Modo, vars säsong alltså är slut efter fredagens match mot Almtuna. Den sista slutspelsserieplatsen har nämligen just almtuna säkrat efter kvällens seger med 3-2 över Vita hästen. Därmed står AIS på 74 poäng och Hästen står kvar på sina 67. Oskarshamn på 69 poäng var då det enda lag som kunde hota Almtuna inför sista omgången, men den chansen tappade man när Tingsryd vann med 3-2 på bortais. Det blev dock spänande när IKO reducerade några minuter från slutet, men närmre än 2-3 kom man aldrig och Tingsryd hakar därmed på AIK i tabellen och har chansen att gå förbi Gnaget i sista omgången, upp på 5:e plats och därmed få med sig 1p in i slutspelsserien. En poäng som kan vara oerhört viktig, se bara på Leksand förra året. Hade man inte haft med sig de där 2 poängen in i slutspelsserien som man hade, då hade man inte vunnit serien. Så det är en viktig poäng de slåss om där på fredag, där AIK möter Oskarshamn hemma och Tingsryd Västervik hemma. Det blir spännande!

Kvällens resultat:
Mora - Björklöven 2-3
Västerås - Södertälje 5-3
Almtuna - Vita hästen 3-2
Timrå - Modo 3-2
Oskarshamn - Tingsryd 2-3
Pantern - AIK 3-2 SD
Västervik - Bofors 3-1Modo stod för en grym upphämtning!

I måndags spelades omgång 49 av allsvenskan och där stod Modo för en riktigt spektakulär upphämtning. Det var inte mot vilket lag som helst heller, utan det var mot seriesuveränen Mora. Mora gick fram till 4-0 efter 05:16 i 2:a perioden, efter mål av Alexander hilmersson, Matt Bailey och Pierrre Engvall x2. Sedan började modos upphämtning, när Jesper Sellgren reducerade halvvägs in i matchen och där sedan Jordan Smotherman x2 och Patrik Karlkvist såg till att Modo hade hämtat upp 4-0 till 4-4. Det stannade dock inte där, för i förlängningen var det sedan Emil Molin som avgjorde för Modo. Wow, snacka om upphämtning!

Måndagens 7 resultat:
Mora - Modo 4-5 SD
Tingsryd - AIK 3-5
Södertälje - Oskarshamn 1-5
Bofors - Almtuna 3-2
Västervik - Timrå 4-1
Västerås - Vita hästen 3-1
Pantern - Björklöven 4-3 SD

AIK fortsätter att vinna. Här vände man 1-0, 2-1 och 3-2 till seger med 3-5. Det var typ AIK's 10:e raka seger eller något. Starkt och jag tror att de blir livsfarliga i den där slutspelsserien.

I bottenstriden klättrade Västerås förbi Björklöven igen när man slog Hästen hemma med 3-1, samtidigt som Björklöven "bara" fick med sig en pinne borta mot Pantern. Det gör att VIK är 1 poäng före Löven med 2 omgångar kvar att spela. Desto sämre var det för Hästen, som tappar mark i kampen om 8:e platsen. Almtuna förlorade visserligen också, trots att AIS hade både 0-1 och 1-2. BIK kvitterade dock båda gångerna och segermålet kom bara 43 sekunder in i 3:e perioden. Nej, Oskarshamn var de stora vinnarna i den där striden om 8:e platsen. Man vann klart med hela 1-5 borta mot Södertälje. Det gör att IKO är 2 poäng bakom Almtuna över sträcket. Hästen är ytterligare 2 poäng bakom och Modo är 5 poäng bakom Almtuna, med 9 poäng kvar att spela om. Inte omöjligt, men väldigt, väldigt tufft för Övukslaget...

RSS 2.0