Första förlusten

Inga bra rubriker, förutsägbara och för talande, jag vet, men det får ni ha överseende med.

Leksand - Västerås, hemma i Tegera arena. Förra säsongen var det Mora, Troja och Björklöven som lyckades vinna där under ordinarie matchtid. I år är det än så länge bara ett lag, Gurkorna, Västerås, som har gjort det.

Före matchen var det en tyst minut för Gösta Mårtas, som var hedersordförande i föreningen fram till 1982 och som nu har avlidit. Till minne av honom spelade Leksand även med sorgeband.

Det var Västerås som öppnade bäst. Man sköt ett enkelt skott, som Galbrait dock fick problem med, direkt. Det blev farligt, men leksingar kunde rensa undan pucken. Leksand försökte sedan kontra och sköt ett skott, som dock styrdes upp över plexit.

Erkgärds blev tunnlad det första han gjorde i matchen, ingen bra start för honom. Spelet var väldigt intensivt och det var Västerås som hade öppnat bäst. Dock var det Leksand som försökte pressa lite, men Västeråsspelarna teckte bra och skotten nådde inte fram till Gustafsson i Västeråskassen.

Gurkorna fick spela powerplay när Pesonen åkte ut, men det var en s.k. "bra utvisning", för hade han inte tagit den hade det sannolikt blivit mål.
Powerplayet var bra. Man etablerade bra tryck nere hos Galbrait och sköt ett skott tätt över och ett i stolpen. Norén åkte ut för crosschecking och det var spel 5 mot 3 i knappa halvminuten för Västerås. Leksand försvarade sig dock bra och Galbrait var stabil i mål och räddade ett friläge.
Alcén fick sedan ett bra skottläge, men missade pucken. En Västeråsutvisning blev det dock och det var PP för Leksand istället. Det var dock inget att hänga i julgranen, Västerås BP var föredömligt.

Spel 5 mot 5 varade inte länge, för Ollas åkte, lite märkligt, ut för hakning, trots att det var han som hade pucken.
Västerås powerplay var återigen bra. Man sköt utanför, utanför igen, på Galbrait och tätt utanför. Galbrait var dock bra med i målet och ställningen 0-0 stod sig efter 1:a perioden.

2:a perren öppnades bäst av Leksand. Bergenström var nära på att styra in 1-0, men icke. Hägga och Martin Karlsson kom sedan 2 mot 1, men Gustafsson räddade. Även Noréns skott tog han. Enström sköt sedan ett skott som vollade Gustafsson vissa problem, men han lyckades styra den precis utanför. Andersén fick öppet läge, men skottet var inte så lyckat och gick utanför.

En västeråsare åkte ut och den här gången var powerplayet betydligt bättre än i 1:a perioden från Leksands sida. Man pressade på ganska bra, men Gustafsson var utmärkt i kassen. Powerplayet avslutades med en liten plump, Västerås fick friläge i boxplay, men Galbrait räddade. Leksand fortsatte dock att trycka på efter att Västerås blev fulltagliga och en västeråsare åkte ut igen, denna gången var det Alexander Ribbenstrand, som tidigare spelade i Almtuna.

Leksand hann dock inte få till något vidare PP innan Bergenström åkte ut för fasthållning. Strax innan hade han varit riktigt nära på att slå in en retur från Gustafsson, efter skott av Pesonen.

Leksand var dock nära mål i BP, ett stenhårt skott från blå av Patrik Norén.
Istället åkte ännu en leksing ut, denna gången Jon Knuts, men nu blev det mål och det var ingen annan än Kenny Källström som gjorde det! Ett riktigt krigarmål, där Olimb först lurade ner Gustafsson, som ändå lyckades rädda, varpå Olimb slog returen i stolpen och så kom Källström och slog in den.

Efter målet fortsatte Västerås i powerplay. 5 mot 3 dessutom, när Lotvonen åkte ut. Leksand spelade dock bra och rensade gång på gång och Galbrait var säker i målet. Man klarade av det hela utan några större problem och pressade sedan på för ytterligare ett mål. Åslin sköt ett skott som Gustafsson lämnade retur på, men västeråsare var först på den pucken och perioden vanns av Leksand med 1-0.

Sista perioden började med att pucken flög ut i spelarbåset.
Västerås fick sedan en jättechans, men Galbrait var bra med på den. Man fick sedan ännu ett läge i PP, men Leksand försvarade sig bra. Andersén jobbade t.o.m. till sig pucken bakom Västeråskassen och passade Alcén, men Gustafsson räddade skottet. Man fortsatte att pressa på efter att man blev fulltagliga och det var nära 2-0 när Åslin fick tag i pucken bakom Västeråskassen och spelade fram till Martin Karlsson, som sköt. Gustafsson fick inte grepp om pucken och leksingar var där och försökte få in den, men inte denna gången.

Västerås jobbade sig in i perioden en stund efter det, men Leksand tryckte tillbaka och fortsatte att pressa. Västerås gav sig inte och vågen vägde återigen över till Gurkornas fördel och Galbrait gjorde en räddning som han knappt visste att han gjorde, men därefter sprack hans nolla. Med ca 5 minuter kvar att spela slog Viktor Mårtensson, som bråkade med Hersley nere i Malmö förra veckan, in 1-1, bakom förlängda mållinjen. Ett riktigt turmål. Det var dock inte slut där. Knappa minuten senare gjorde ett riktigt dåligt byte i Leksand att Västerås kunde göra 1-2 och på mindre än 1 minut hade man vänt på steken. 1-3 var sedan också nära när leksingar gav bort ett bra läge till västeråsare, men Galbrait blockerade.

Leksand tog timeout och plockade Galbrait direkt. Man fick till ett fint läge, men sköt över det öppna målet, när Gustafsson var helt borta. Närmre än så kom man inte och Västerås kunde vinna och inkassera 3 nya poäng och säsongens 1:a förlust var ett faktum för Leksand.

Övriga matcher slutade också med lite intressanta resultat. Borås plockade sin 1:a trepoängare för säsongen när man slog nykomlingen Tingsryd hemma med 4-1. Även Mora plockade sina, över huvud taget, 1:a poäng när man slog Troja borta med 2-3. Örebro är nu ensamma serieledare, och ända obesegrade lag, efter 2-1 mot Almtuna samtidigt som Växjö, något oväntat, åkte på stryk hemma mot Oskarshamn med 2-3. Oskarshamn som uppenbarligen blir farliga i år, speciellt hemma i Arena Oskarshamn, där Leksand tappade sin 1:a poäng för säsongen. Rögle tog även de en skön seger när man slog Bofors med 4-1. Även Malmö vann igår, då med 2-1 mot Sundsvall.

Vi måste självklart också slå ett slag för Stockholmsderbyt igår, det 1:a på 8,5 år mellan AIK och Djurgården. Ett fullsatt Globen fick se AIK, något överraskande, vinna med 5-2. Nykomlingen AIK, som så sent som för 6 år sedan, spelade i Div. 1. Nu är man nykomlingar i Elitserien och slår förra säsongens finallag, Djurgården. Det är imponerande, vad man än tycker om Gnagarna.

Nästa match för Leksands del

är borta mot Sundsvall på fredag.


Ny trepoängare i Karlskoga

Ny bortamatch i serien, den här gången borta mot förra årets succe, tillsammans med Almtuna, Bofors. Bofors som, i stort sätt, har kvar samma lag från förra säsongen, bortsett från Blomkvist och Lund. Dock har det inte gått något vidare såhär långt i serien för Sam Hallams grabbar. Förra säsongen kom Leksands 1:a poängtapp borta mot just Bofors. Skulle det bli samma sak i år med? Svaret var givetvis nej, eftersom att man redan hade tappat en poäng borta mot Oskarshamn, men 1:a nollpoängaren kanske?

Matchen började avvaktande, tills Bofors, genom Thermell och Näslund, försökte ta tag i taktpinnen, men pucken gick upp i nätet bakom Galbrait, som stod även denna match för Leksand. Ollas tog sig sedan in i offensiv zon, men Boforsare bröt och kontrade. Lotvonen bröt och Knuts sköt från dålig vinkel.
Bofors fick halvbra chanser, men precisionen var inte den bästa och skotten tog rakt på Galbrait.
Därefter blev det 0-1 till Leksand när Ken-An´dré Olimb fick in pucken bakom Andersson i Boforskassen, efter drygt 4 minuters spel!

Efter målet fortsatte man att trycka på. Lotvonen sköt ett skott som Andersson lämnade retur på och Rask skulle bara slå in pucken, men den gick förbi honom och ställningen 0-1 stod sig.

Bergenström snurrade därefter upp hela Boforsförsvaret, men fick inte till skottet. Thelander i Bofors var istället nära kvitering när han sköt tätt över ribban.

Leksand fick chansen i powerplay och man fick till bra tryck, men inget mål. Man fortsatte dock att trycka på och fick med sig ännu en utvisning. Då gick isen sönder och man valde att blåsa av 1:a perioden ca 4 minuter innan paus för att sedan spela klart den i början av 2:a. Så man spelade alltså 4 minuter av den 1:a perioden, bytte sida och började direkt med den 2:a.

Där började Leksand i PP, men det gav inget. Norén satte in en klockren tackling och Hermansson sköt tätt utanför stolpen.

Så byttes det sida och Bofors kom in lite mer i det hela. Leksand var även nära en utvisning för 6 man på planen, men klarade sig. Publiken i Nobellhallen var upproriska och skrek så fort en boforsare ramlade. Det blev inte bättre när Victor Rask kontrade, passade David Åslin, som slog in 0-2 bakom Andersson i Boforskassen. Publiken ansåg att det var utvisning på Rask innan kontringen, men mål blev det i vilket fall. 0-3 var sedan nära när Ollas tog sig in framför mål, men Andersson räddade. Man kontrollerade det hela på ett bra sätt och lät inte Bofors komma in på mål.

Pesonen droppade till Alcén, som var nära mål, men missade skottet. Leksand fortsatte att trycka på. Martin Karlsson sköt ett snabbt skott, tätt över. Andersson var sedan helt borta, pucken låg fri framför en tom målbur, men boforsare hann upp den före leksingar.

Det var Leksand för hela slanten, ända tills Pesonen åkte ut och Bofors fick läge att spela 5 mot 4. Då etablerade man tryck och ovan nämnde Thelander sköt direkt från blå och rakt upp i krysset, det var reducerat.

Bofors verkade ha fått bra med energi efter målet och tryckte på ganska bra. Galbrait var dock bra med i målet. Hägga hakades, men ingen utvisning för det. Spelet hade jämnat ut sig betydligt efter reduceringen och Leksand hade svårt att få fram de där riktigt vassa chanserna.

Då, plötsligt. Bergenström tog tillvara på en felpass av Bofors, passade Ollas som sköt direkt. Otagbart för Andersson och det var återigen 2 måls ledning för Leksand. Det varade dock inte länge, för inte ens halvminuten senare replikerade Bofors genom en liknande manöver som det 1:a målet, ett backskott direkt från blå, 2-3.

Sista perioden inleddes med chanser åt båda håll. Bofors var riktigt nära en kvitering när Galbrait tappade pucken, men leksingar hann rensa undan den innan någon boforsare hann dit. Hägglund var sedan nära för Leksand, men skottet gick rakt på Andersson. Man fortsatte att snurra på, men ställningen stod sig.

Carl Berglund, som hade visat känslor även tidigare i matchen, flammade återigen upp, nu mot Jesper Ollas. Han slängde handskarna och det var 5+20, game misconduct.

Bofors verkade fått energi även av detta och tryckte på för en kvitering. Näslund sköt tätt utanför Galbraits stolpe och man etablerade ytterligare tryck. Dock var det Leksand som stod för målen, när Bergenström fick tag i ett skott, rundade Andersson och slog in 2-4! Ett väldigt viktigt mål.

Man fortsatte att trycka på för 2-5. Andersén kom med ett lurigt skott som Andersson inte såg, men inget mål. Inte heller när man sköt i ribban. Därefter åkte Svedberg ut för hakning och Bofors fick återigen läge att komma in i matchen, när man fick spela powerplay. Där etablerade man tryck, men fick inte in pucken. Ett skott tog i masken på Galbrait, det var det närmsta man kom.

Efter powerplayet fortsatte man att trycka på, men Leksand försvarade sig bra. Publiken började kasta in saker på isen och fick en tillsägning av domaren.

Markus Persson, som tidigare spelade i Leksand, åkte ut och i boxplay var Wennerström mycket nära reducering, men fick inte alls till skottet. Lika nära som Bofors var 3-4 var Leksand 2-5, när Hempa fick öppet mål efter pass av Bergen, men pucken hoppade över klubban när han skulle slå in den. Tiden rann dock ut och Leksand bergade 3 nya poäng med slutresultatet 2-4.

I övriga matcher kunde man konstatera att Rögle återigen fick stryk, nu borta mot Almtuna med 3-1. I torsdags blev det en riktig mina hemma i Lindab arena när Oskarshamn vann med hela 0-5!
Skånelagen går inte bra just nu. Inte heller Malmö fick till det igår när man förlorade med 4-2 borta mot Västerås. I onsdags förlorade man mot Bofors med 2-3 hemma i Malmö arena. Just nu placerar sig Skånelagen 11:a och 12:a i tabellen, med 4 inspelade poäng efter lika många matcher och en målskillnad på -6 för Rögle och -3 för Malmö.
De båda Skånelagen tillsammans med Mora är nog säsongens flopp än så länge. Mora är nämligen fortfarande sist i tabellen med 0 poäng. Igår blev det stryk med 2-5 hemma mot Växjö och i onsdags blev det storförlust borta mot Örebro med 6-1. Man är nu ända laget utan poäng och befinner sig på kvalplats neråt, tillsammans med Borås, som bara har de 2 poäng man tog i 1:a matchen borta mot Rögle.

Ser man åt andra hållet så är Tingsryd den största överraskningen. Man ligger 5:a med 7 poäng efter 4 matcher. Igår blev det seger med 3-1 hemma mot Sundsvall och i onsdags blev det 1 poäng borta mot Troja, när man föll på straffar. Troja som tog sin 1:a trepoängare igår när man bortaslog Borås med 3-5.

Tabellen ser alltså ut såhär, efter 4 omgångar:
1, Örebro 12p +15
2, Växjö 12p + 14
3, Leksand 11p +11
4, Almtuna 8p +6
5, Tingsryd 7p +2
6, Västerås 6p +3
7, Sundsvall 5p -5
8, Troja 5p -8
9, Oskarshamn 4p +1
10, Malmö 4p -3
11, Rögle 4p -6
12, Bofors 4p -7
13, Borås 2p -7
14, Mora 0p -16

Det börjar alltså redan krisa till sig en aning vid Siljans övre strand. Lite tidigt att ta till åtgärder redan nu kanske, men fortsätter det såhär länge till bör man nog överväga den åtgärden. I nästa match möter man Troja borta. Ett lag man bör slå, men med seriens inledning och med Trojas senaste trepoängare i ryggen är det inte alls säkert.
Växjö har stor chans att ta över serieledningen när man möter Oskarshamn borta, samtidigt som Örebro tar emot Almtuna hemma i Bern arena. Leksand möter Västerås.
Malmö bör rycka upp sig lite när man möter Sundsvall hemma. Likaså Rögle, som tar emot Bofors.
Det är svårt att tippa såhär i inledningen av serien, men jag tror på Växjöseger mot Oskarshamn, Örebro slår Almtuna hemma, Leksand tar Västerås och Malmö bör ta Sundsvall. Rögle bör rimligen klara av Bofors hemma och Tingsryd har nog bra chans att ta Borås borta. Sedan är det då Troja - Mora. Ska Moras första poäng komma där? Eller ska Troja följa upp trepoängaren mot Borås med ännu en trepoängare? Det återstår att se.

Säsongens andra hemmamatch

Mot Almtuna. Ett lag som nog överraskade de flesta förra säsongen genom att, främst, vara grymt starka på hemmaplan i Gränbyhallen. Inte nog med det så hade de en av seriens bästa målvakter i form av Fredrik Pettersson Wentzel, även kallad PW. Denne har man kvar och har således en minst lika bra målvakt i år.

Innan matchen kom en militärklädd gubbe ner från jumbotronen med pucken, till ljudet av helikoptrar. Matchpucken sponsrades nämligen av Soldat i Dalarna. Lite kul sådär.

Hursomhelst så tog Leksand tag i pucken direkt. Almtuna bröt och försökte sig på en kontring, men leksingar bröt och vände spelet igen. Första skott på mål fick Olimb iväg, men PW blockerade. Leksand försökte sig på ett skott till, men Almtuna täckte, kontrade och Tommy Enström åkte ut för fasthållning.

PP för Almtuna alltså, men Leksand spelade lugnt och stabilt. Olimb slängde sig och fick ut pucken, Kenny Källström snodde helt enkelt pucken för en Almtunaspelare, Svedberg agerade lugnt och säkert och Hulkkonen rensade.

Efter utvisningen fortsatte man att spela bra och sköt tätt utanför. PW plockade ännu ett skott och ett Almtunauppspel stoppades på blå.
Plötsligt började man slarva mer. Patrik Norén slarvade till ett kanonläge för Almtuna, men han tappade pucken och leksingar tog hand om den. Man fortsatte dock att slarva och några minuter senare var Almtuna nära 0-1, men Galbrait, som gjorde sin 1:a match i Leksandskassen, räddade den.

Hägga åkte ut för hakning och Almtuna fick återigen spela PP. Den här gången fick man mer snurr på det hela, men Galbrait var bra i målet och styrde ut skotten som samtidigt Hempa täckte bra.
Man klarade av det hela och fick istället spela powerplay. Det funkade dock inte så bra. Bergenström försökte sig på att gå in närmsta vägen, men PW höll pucken och målburen flyttades ur sitt läge.

Almtuna spelade bra och kunde rensa gång på gång. Precis när man blev fulltagliga sköt Svedberg högt, högt över Almtunamålet och passade sedan fel, vilket gav Almtuna ett 2 mot 1-läge, men Galbrait var bra med på den. Även ett jätteläge räddade han strax därefter när Leksand gjorde ett uruselt byte. Det var mycket Almtuna mot slutet av perioden, men precis i slutskedet av perioden var Pesonen riktigt nära att styra in 1-0, men PW räddade.

Pesonen öppnade på samma sätt i den 2:a perioden när han var nära på att styra in ett skott från Olimb.
Leksand fortsatte att trycka på, men PW var omutlig i Almtunakassen. Almtuna dumpade in för byte och pressade därefter ganska bra, men Galbrait blockerade. Strax därefter blockerade Knuts skott, men Almtuna fortsatte att trycka på. Man var det bättre laget, men så stack Ollas plötsligt upp och var ruskigt nära på att trycka in 1-0.

Istället var det Fredrik Vestberg som gjorde 0-1 för Almtuna strax efter. Galbrait tyckte det var hög klubba, men icke. 0-1 var det, men då var det som Leksand vaknade till. Man pressade på riktigt bra, men fick inte in pucken och lika plötsligt som energin kom, lika snabbt försvann den, för plötsligt kom man ingenstans igen.

Powerplay blev det dock, men ingen större press där. Passningsspelet var bra, men man fick aldrig till några vidare skott och Almtuna kunde rensa och bli fullt.
Galbrait lämnade en farlig retur, men lyckades slå iväg den själv.

Almtuna åkte på ännu en utvisning, men Leksand fick inte till PP-spelet. Man slog in pucken i zon och Almtuna rensade lika snabbt. Enström sköt utanför och Pesonen rakt i magen på PW.
Så åkte Bergen ut och det var spel 4 mot 4. Där blev det dock inget, inte heller i Almtunas dryga minut i powerplay därefter. Nära 2-0 var det dock i slutet av perioden när Almtuna, precis som i den 1:a perioden, pressade på. Galbrait var inte med på noterna riktigt, men backarna var med och ställningen stod sig, 0-1.

Leksand började att pressa bra i sista perioden, men PW var riktigt bra i mål. Paulsson i Almtuna fick nästan friläge, men tappade pucken och Leksand fortsatte att återigen trycka på och var nära på att få in den, men Almtuna lyckades styra undan.

Spelet jämnades ut en aning och det var chanser åt båda håll. Chanser är kanske att ta i, men skott i alla fall, men båda målvakterna stod upp bra och Galbrait fick bl.a. göra en dubbelräddningh.

Almtuna åkte på ännu en utvisning. Pesonen lade på mål, men PW var bra med på den, men hann inte upp igen innan Bergenström fick tag i pucken, lade den förbi en liggande PW, till Hempa, som bara hade att slå in 1-1!

Efter målet fortsatte man att trycka på och Alcén sköt tätt över. Intensiteten lade sig dock en aning och Almtuna kom tillbaka lite och lite vindrutehockey stundade. Lagen utbytte chanser med varandra, men båda målvakterna var bra med på puckarna, ända till Hermansson, återigen, gjorde det snyggt när han vände bort sin back och slog in ledningspucken för Leksand fram till 2-1!

Man fortsatte att trycka på efter målet. Olimb sköt på täckande spelare, Enström sköt ett skott som PW styrde ut över plexit och Svedberg sköt i kortsargen, men ingen leksing var framför mål, dit pucken letade sig.
Almtuna fick till några skott, men Galbrait var bra med på skotten och man tog timeout.

Efter timeouten var det inte mycket tid kvar att vinka på för Almtuna, men PW stack ur kassen och Galbrait gjorde en jätteräddning när Almtuna tryckte på. Leksand missade det öppna målet, men så fick Hermansson, ännu en gång, tag i pucken och frispelade Alcén, som bara hade att slå in 3-1 i öppen kasse och 3 poäng var säkrade!

Detta var den ända matchen för kvällen, men i lördags, då omgång 2 spelades klart, storsegrade Växjö borta mot Troja med 8-2. Troja har därmed överlägset sämst målskillnad, -11, efter 2 matcher. Man ligger dock på samma poäng som Mora, som fortfarande står kvar på 0. Det är de ända 2 lag som inte har tagit poäng efter 2 spelade matcher. Mora fick nämligen stryk med 0-2 hemma i FM-Matsson arena. Mora och Borås var de ända lagen som inte gjorde mål, när Örebro vann med 0-3 borta mot Borås. Örebro och Växjö ligger därmed på exakt samma, inte bara poäng, utan även +/-, gjorda mål och således också insläpta mål. Man har 6 poäng var, har gjort 11 och släppt in 3. Vi får se vilket av lagen som placerar sig först efter morgondagens drabbningar, då Växjö tar emot Borås och Örebro Mora. Sett till tidigare säsonger borde Växjö ha en lättare uppgift framför sig, men sett till inledningen den här säsongen har Borås övertygat bra mycket mer än Mora.
I övrigt möter Rögle Oskarshamn, Troja Tingsryd, Malmö Bofors och Sundsvall Västerås.

Första bortamatchen

1:a bortamatchen för säsongen. Oskarshamn - Leksand.

Oskarshamn inledde bäst och fick till ett skott som gick över. Därefter åkte man på en utvisning och det var PP för Leksand.
Powerplayet var inget att hänga i julgranen, det var alldeles för långsamt och omständigt. Oskarshamn rensade och Leksand kom inte till några större farligheter.

Henrik Andersén, som blev känd över hela Sverige förra säsongen efter sin spektakulära målgest, när han flög genom plexiglaset, sköt ett skott, som han själv gick på returen på, strax efter att Oskarshamn blivit fulltagliga, men Holmström i Oskarshamnskassen var bra med på den. Han var även bra med på Bergenströms skott strax därefter, när han tog sig förbi 2 backar. Dock hade han inget att sätta emot när Johan Alsén stänkte in 0-1 till Leksand några sekunder senare, efter 2 backpassar.

Leksand fortsatte att trycka på och Tommy Enström fick ett bra läge, men sköt högt över. Istället åkte David Åslin ut, i offensiv zon, och det väntade boxplay för Leksand. Oskarshamn snurrade på bra, men Leksand stängde till riktigt bra samtidigt som Hanses, som även stod denna match, var riktigt stabil i kassen.

Oskarshamn fortsatte dock att ha mycket puck efter att Leksand blivit fulltagliga och fick ännu ett powerplay som betalning för det, när Åslin, återigen, åkte ut.
Oskarshamn snurrade på ganska bra även nu, men Leksand stod upp bra och Andersén rensade effektivt. Man klarade av boxplayet och fick istället spela powerplay, när Leksandsbekante, Tobias Holm, åkte ut för roughing.

Då tog det inte många sekunder innan Daniel "Hempa" Hermansson utökade ledningen till 0-2, men Oskarshamn reduserade direkt därpå fram till 1-2 och det var slutresultatet efter 1:a perioden.

2:a perioden inleddes så bra den kunde, för efter 1:13 gjorde David Åslin 1-3 och åtgärdade därmed sina 2 utvisningar i 1:a perioden.

Ollas kom sedan 1 mot 1, men skottet täcktes ner i sarghörnet. Ljungqvist i Oskarshamn försökte sig sedan på ett skott, men även det skottet täcktes, nu  upp i skyddsnätet. Man fick sedan ännu ett läge, men Hanses lade kyligt handsken på pucken, efter viss grötighet framför mål.

Leksand åkte sedan ut för 6 man på plan. Henrik Andersén fick sitta av den.
Oskarshamns PP var dock inte alls bra, alldeles för stillastående och Hanses gjorde ännu en kylig plockräddning.

Därefter blev det problem med isen och en gubbe med ishink fick gå in på planen och åtgärda problemet.

Efter att isen var fixat fick Bergenström till ett skott med en Oskarshamnsspelare hängande i hasorna, men Holmström räddade. Hanses plockade sedan ytterligare ett skott, likasom Holmström, efter att Hempa sköt.

Oskarshamn hade visst tryck efter att isen blev lagad, men Olimb fick ett fint läge efter slarv i Oskarshamnsförsvaret, men Holmström var bra med på den. Leksand behöll dock trycket. Olimb fick ännu ett läge där Norén tog hand om returen, men strax utanför. Norén var het, lite för het visade det sig, för han åkte ut strax därefter. Även Hägga åkte ut och Oskarshamn fick spela 5 mot 3 i närmre en minut. Dock gick det alldeles för långsamt och Leksand bröt och rensade enkelt.

Efter utvisningarna var det fortsatt mycket Oskarshamn med puck, men det gick alldeles för långsamt och Hanses plockade enkelt och backarna rensade.

Martin Karlsson åkte ut mot slutet av perioden, men Oskarshamn fick inte till sitt PP nu heller och Leksand vann perioden med 0-1.

Sista perioden öppnades bäst av Oskarshamn. Man hade högre fart än de 2 tidigare perioderna, samtidigt som Leksand inte riktigt fick till det. Några större lägen blev det dock inte och Leksand växte in i perioden efter några minuter. Dock var det Oskarshamn som hade det mesta av spelet och Leksand tog timeout.

Efter timeouten spelade man något bättre, men man spelade mest på sin ledning. Det kan vara farligt att backa hem för tidigt, men det såg stabilt ut bakåt och Oskarshamn lyckades, trots något högre fart, inte riktigt få till det.

5 mot 3, ännu en gång, fick man hursomhelst chansen till när Leksand klantade till det och var 6 man på isen, igen, och Hulkkonen tacklade en Oskarshamnsspelare i ryggen.

Det tog bara 26 sekunder för Oskarshamn att redusera fram till 2-3 och därefter fortsatte man att trycka på i spel 5 mot 4.
Leksand redde dock ut det, men Oskarshamn hade tagit över helt. Skulle Leksand orka hålla undan perioden ut?

Man hade inte mycket i spelväg och Oskarshamn fortsatte att pressa på. Leksand slog i princip bara ifrån sig. Inte nog med det, Jussi Pesonen åkte ut med knappt 3 minuter kvar. Ett gyllene läge för Oskarshamn att kvitera och man satsade allt på ett kort och tog ut målvakten för att spela 6 mot 4.
En Oskarshamnsspelare kom fri i slottet, men Hanses gjorde en kanonparad och höll pucken!
Oskarshamn fortsatte att trycka på, men tiden rann iväg.
Med 10 sekunder kvar åkte Norén ut och det blev tekning nere hos Hanses. Sista möjligheten för Oskarshamn och ja, det blev mål, med 2 sekunder kvar. 3-3. Det var inte vem som helst som gjorde det heller, Tobias Holm...

Förlängningen öppnades bäst av Oskarshamn, men så fick Ollas ett bra läge och Olimb slängde in pucken mot mål. Där var Kenny Källström och styrde in 3-4!
2 poäng blev det i alla fall, men det är snarare en förlorad poäng än 2 vunna.

Den ända övriga matchen ikväll var Borås - Örebro och där vann Örebro med 0-3.
Nästa match är på tisdag, då hemma i Tegera arena, mot Almtuna.

Daladerby och säsongen är igång!

Så var då äntligen, äntligen, denna efterlängtade 1:a match här, Daladerby mot ärkerivalen från övre Siljan, Mora!

Leksand linade upp med Erik Hanses i mål, Tommy Enström och Johan Svedberg på backarna och Jussi Pesonen, Johan Alcén och Daniel Hermansson som forwards.

Första minuten inleddes med lite Leksandspress direkt i inledningen, varpå Mora kontrade och pressade även de.
Hanses såg nervös ut i målet, men det var Lasse Johansson, i Morakassen, som fick problem först. Ett skott från den nye norrmannen, Ken-André Olimb, men Johansson styrde ut den.

Mora fortsatte att trycka på och fick nästan in 1:a målet, men en leksing låste fast klubban på den moring som skulle styra in pucken.
Leksand slog mest ifrån sig, dumpade in pucken och det var faktiskt nära mål.

Säsongens 1:a utvisning drabbade Leksand och Jens Bergenström, 2 minuter för hakning.
Mora pressade på under powerplayet, men Leksand stod emot bra. Alcén sköt på domaren när han skulle rensa och Mora höll kvar pressen. Hanses gjorde en fin räddning på ett bra läge och Leksand klarade av säsongens 1:a BP.

Strax därefter åkte Johan hägglund ut för tripping, efter att Jakobs i Mora nästan tryckt in ledningspucken.

Även det här boxplayet var bra, Lotvonen rensade flera gånger om och Ollas stod kvar innanför blå och grejade en offside för Mora.

Hanses hade växt in i matchen och agerade nu tryggt och säkert i kassen.

Säsongens 1:a mål skulle komma strax efter att man blev fulltagliga och det var ingen mindre än ovan nämnde Jens Bergenström som gjorde det. Ett riktigt kanonskott efter att Hägga tappat pucken när han skulle skjuta. Där kom "Bergen" istället och fick på en riktig kanonkula rakt upp i Johanssons plockhandskryss.

Efter målet bjöds det på lite vindrutehockey innan Mora pressade på lite extra, men fick inte ut något av det. Istället var det Victor Rask som var nära på att näta, men Lasse Johansson gjorde en bra räddning och lyckades styra pucken över ribban. Det hjälpte dock inte, för strax därefter slog David Åslin in 2-0 till Leksand!

2:a perioden inleddes med lite Leksandspress. Mora åkte på en utvisning och 20 sekunder senare slog Johan Hägglund in 3-0!
Mora tog då timeout, men det hjälpte inte, för knappa minuten senare var det 4-0 och det var ingen annan än nykomlingen Tommy Enström som gjorde det, framspelad av Martin Karlsson.

Hermansson var kort därefter nära ett fint läge, men missade passen. Bergenström passade sedan Hägga, som tyvärr sköt utanför.

5-0 var ruskigt nära, men Lasse Johansson lyckades upptäcka pucken, som låg bakom honom. Istället var det Jussi Pesonen som slog in 5-0 kort därefter och då fick Lasse Johansson nog. Mora bytte målvakt. Ut med Johansson, in med Hansen. Då hade vi alltså Hanses i Leksandskassen och Hansen i Morakassen.

Det mesta verkade gå emot Mora denna kväll, Hansen fick göra ett rejält ingripande strax efter att han kom in och Jon Knuts tryckte in en moring i planket så det sjöng om det. En utvisning väntade även Drakarna därefter.
Powerplayet för Leksand gav dock ingenting, men strax efter att man blev fulltagliga gjorde Victor Rask 6-0 efter att Hansen gjort en bra räddning.

Det skulle inte stanna där. 7-0 var kort därefter ruskigt nära och kom också när Bergenström gjorde sitt 2:a mål för kvällen, framspelad av Hägga.

Därefter åkte Åslin ut, men BP:t var utmärkt och Mora hade ingenting. Inte till en början, men så fick man till ett skott i stolpen som Norén lyckades rensa undan på mållinjen. Inget mål där alltså och perioden slutade 5-0 till Leksand.

Sista perioden inleddes bäst av Mora som tog sig in i zon direkt och fick in en redusering genom Martin Johansson efter 1:59.

Leksand spelade inte med samma intensitet nu som i tidigare 2 perioder, men man var trots det nära 8-1 när Alcén och Pesonen kom 2 mot 1, pucken gick mot mål, men Hansen gjorde en kvalificerad räddning.

Inget av lagen kom till några större farligheter, spelet böljade fram och tillbaka, men så blev Stefan Erkgärds totalt uppsnurrad av en moring, men Hanses var bra med i målet.

Leksand satte därefter lite press, men Hansen var bra med i kassen.
2 leksingar åkte ut med kort mellanrum, först Ollas och så Erkgärds. Mora fick alltså spela 5 mot 3 i knappa 2 minuter, men Leksands BP var återigen finfint, även om Mora fick till viss snurr i offensiv zon. Mål blev det dock inte. Alcén åkte dock ut mot slutet av matchen och Mora fick avsluta i PP. Inget mål där heller och matchen slutade 7-1 till Leksand, men sista perioden, den vanns av Mora med 0-1.

I övrigt så kan vi konstatera att Almtuna bortaslog Sundsvall med 1-6. Man hade 1-3 inför sista perioden, men där lade man i ännu en växel och drog ifrån till 1-6.
Troja lyckades hålla jämna steg med Örebro på bortais en stund. Man hade 1-1 och kviterade till 2-2 29 sekunder in i 2:a perioden, men innan den samma var slut hade Örebro dragit ifrån till 5-2. Sedan kom en målexplossion i 3:e perioden. På drygt 1 minut fick publiken i Bern arena se 3 mål, från 5-2 till 7-3. Slutresultatet skrevs till 8-3.
Växjö slog nykomlingen Tingsryd med 3-1 och  Västerås var det ända laget som inte släppte in något mål. Man överraskade och slog Bofors hemma med 5-0.

Dessa resultat, i kombination med Malmö - Oskarshamn 3-2 och Rögle - Borås 5-6 SD igår, ger tabellen det utseendet attLeksand toppar tabellen med +6 i +/-. Örebro, Almtuna och Västerås följer därefter, alla med +5.
I botten hittar vi faktiskt Mora med -6 och Bofors med -5. Mycket sämre start för Karlskogalaget i år jämt mot förra året alltså.

Välkommen till Dalarnas stolthet!

Nu när hockeysäsongen drar igång, faktiskt redan nu ikväll, just i detta nu, med Malmö - Oskarshamn, där Oskarshamn just nu faktiskt leder med 1-2, och Rögle - Borås, där det står 4-4, tänkte jag göra slag i saken och förverkliga det jag har funderat på en längre period, nämligen att skapa en ren hockeyblogg.

Här kommer ni i princip bara att kunna läsa om hockey, hockey och åter hockey. Speciellt med Leksands IF som frontfigur, men även allmänt om hockey och Elitserien/Div. 1/NHL, men i synnerhet kommer det handla om Hockeyallsvenskan.

Hockeyallsvenskan som i år blir oerhört jämn och svårtippad. En sak kan vi nog vara överens om i alla fall, Leksand står inte som solklara seriefavoriter i år. Det är ett helt nytt lag, en helt ny satsning som lika gärna kan bära som brista. Istället för att satsa på dyra proffsspelare som t.ex. Pelle Prestberg, Peter Nordström, Thomas Rodin, Ric Jackman, Roman Vopat, Tommi Pettinen, Ed Belfour m.fl. som har burit klubbens blåvita tröja under de senaste säsongerna har man nu satsat betydligt mer ungdomligt och långsiktigt. Majoriteten av alla värvningar har signats för 2+1 år och killar som Viktor Rask, Patrik Norén, Jon Knuts och Erik Hanses har fått chansen i A-laget efter J-SM-guldet i våras när man slog Brynäs med 4-3 i finalen i Globen. Dessa killar har inte alls varit rädda för att ta för sig under försäsongen. Hanses har faktiskt t.o.m. varit bättre än Patric Galbrait i vissa matcher. Kanske blir det samma sak i år igen? Den från början uttalade andrakeepern kommer in och dominerar, precis som Jocke Eriksson gjorde förra säsongen. Jocke som, tyvärr med Leksandsögon sett, lämnade klubben och gick till Skellefteå i våras. Skellefteå som jag tror kommer bli riktigt farliga i år. HV känns starka, som vanligt, Färjestad blir tunga i år, med Rickard Valin i spetsen. Djurgården och Skellefteå har vi som outsiders där. LHC kommer troligen vara med och slåss i toppen, men under försäsongen har det sett knackigt ut.

Återigen till Allsvenskan.
Tabellen blir som sagt oerhört svårtippad i år, men här har jag försökt mig på en tabelltippning i alla fall. Det återstår att se hur många rätt jag får i år. Förra säsongen var det 3, Leksand och AIK 1:a och 2:a och Sundsvall på 13:e plats.
Malmö tippade jag som 3:a förra säsongen, men de slutade något längre ner än tippat, 5:a. I år tror jag de blir väldigt giftiga. Man har värvat hem både Jesper Matsson och Mikael "Sälen" Wahlberg. 2 mycket tunga värvningar och Mackan Svensson i målet lär knappast bli sämre. Det ända som kan oroa är backsidan. Klaffar det där blir man oerhört farliga. Falerar det där kan det bli allt annat än roligt för Skåningarna i år.
Det återstår att se. 1:a matchen spelas som sagt ikväll, med start om knappt 1h. Jag återkommer imorgon, då främst med fokus på Daladerbyt, Leksand - Mora, i Tegera arena.

Jag hälsar er ännu en gång varmt välkomna till min exklusiva hockeyblogg!


RSS 2.0