Leksand upp över kvalsträcket!

Det var fullsatt i Tegera arena när det var dags för årets sista match. Färjestad stod för motståndet och läktarna kryllade av halsdukar, eftersom att det på nytt var "Halsdukens dag" i arenan. Ett häftigt initiativ av Superstars. det skapar en grym atmosfär och en grym stämning i hela arenan.

Matchen då?
Ja, det var en ganska avvaktande historia till att börja med, men så småningom var det Leksand som så smått tog tag mer och mer i taktpinnen, fick 2 powerplay, dock utan resultat, men gjorde till slut ändå 1-0, ett mål som dock dömdes bort p.g.a. spelare i målgården och det var alltjämt 0-0 efter den 1:a perioden.

I den 2:a kom dock målexplossionen. Toni Kähkönen stänkte in sitt 3:e mål för säsongen drygt 3 minuter in i perioden och bara minuter senare var han framme igen, efter fint förarbete av johan Ryno och Mattias ritola, precis som vid 1-0-målet, och stänkte in 2-0 för Leksand.

Det stannade dock inte där. Innan perioden var över hade Jens Bergenström ökat på till 3-0 och trots 2 powerplay för Färjestad så var ställningen just 3-0 efter 2 spelade perioder. Tryggt och säkert, samtidigt som Brynäs lå under med samma siffror, 0-3, hemma mot Växjö. Det innebar att de blåvita i detta läget passerade Brynäs i tabellen och för 1:a gången den här säsongen var över det där kvalsträcket.

Än så länge var det dock 1 period kvar, men det fortsatte bara i samma takt. Färjestad pressade visserligen på bra, men Osvar Alsenfelt stod emot och Leksand kontrade med farliga spelvändningar och det var också Leksand som skulle göra 4-0. Fabian Brunnström slog in pucken i nät bakom PW i Färjestadskassen.

Allt såg kassaskåpssäkerrt ut och majoriteten av de 7650 åskådarna i Tegera arena var mer än nöjda, men man ska inte ropa hej för tidigt. Färjestad skulle trots allt krypa närmre. 2 snabba mål gav Värmlänningarna lite hopp, men närmre än så kom man inte. Andreas Appelgren tog timeout efter de 2 snabba baklängesmålen och det hjälpte, för efter det spikade Alsenfelt igen under de sista minuterna och Leksand kunde vinna matchen med 4-2 och ta 3 härliga poäng, vilka som sagt innebär att man framförallt klättrar över sträcket, förbi Brynäs, som mycket riktigt föll hemma mot Växjö med klara 0-4. En härlig nyårspresent för oss alla blåvita fans, supportrar, spelare, ledare och alla som rör Leksands IF.

De övriga matcherna slutade såhär:
Örebro - HV71 1-3
Skellefteå - Linköping 1-2
Frölunda - Modo 2-0
Luleå - Djurgården 3-1
Brynäs - Växjö 0-4

Serieledande Skellefteå är inne i en liten svacka. Här kom 3:e raka förlusten och man är nu "bara" 5 poäng före HV närmast bakom. Detta efter att LHC tagit ledningen I Luleå tog i den 2:a perioden. När Skelefteå sedan skulle kvittera i powerplay gjorde LHC istället 0-2, i boxplay. Reduceringen kom visserligen senare, men trots en rejä anstormning mot slutet höll bortalaget undan och man passerade därmed Örebro i tabellen på nytt. Örebro, som ju gick förbi LHC senast, efter att man vänt på steken i sista perioden, trots massivt Linköpingsövertag. Här hamnade man också i underläge, när HV gjorde 0-1 med knappa minuten kvar av 1:a perioden och sedan ökade på till 0-2 i 2:a. Den här gången kom man dock inte ikapp. Ville Viitaluoma gjorde visserligen 1-2 bara dryga minuten in i 3:e perioden, vilket skapade rejäl spänning, men hela vägen räckte man inte den här gången och HV kröp därmed närmre Skellefteå där i toppen.

Brynäs fortsätter som sagt att gå väldigt tungt. 0-4 hemma mot Växjö är inte bra. Det ser darrigt, osäkert och rakt igenom instabilt ut i Brynäslägret. Självförtroendet lyser med sin frånvaro och ibland är det nästan som att man inte vågar trampa igång eller göra något och så rinner den potentiella chansen ut i sanden. Nej, som det är nu får man inte till något över huvud taget och man är nu, som sagt, under kvalsträcket, tillsamman med Modo, som också de förlorade på nytt. 2-0 nere i Scandinavium och äntligen fick Frölunda vinna igen. 7 raka matcher utan fullpoängare hade man, men nu släppte nog en sten från alla deras hjärtan och man kan nog fira nyår med gott samvete trots allt. Det kan man med all säkerhet i leksand också, för, återigen, äntligen, efter 33 omgångar, är vi äntligen över det där nedre sträcket och förhoppningsvis kommer vi att hålla oss där nu också. Fakrum är att det bara är 7 poäng upp till direkt slutspel utan playin. Det är 2 poäng ner till Brynäs och 6 poäng ner till Modo. Så ja, skutan är onekligen på väg åt rätt håll!

I luleå tog hemmalaget ledningen redan efter drygt 3 minuter. Djurgården kvitterade sedan, men 43 sekunder från paus i den 2:a perioden kunde Johan Forsberg återigen ge hemmalaget ledningen, en ledning som man höll enda in i mål. Daniel Zaar satte spiken i kistan med sitt 3-1-mål i öppen kasse. Skön seger för Luleå, som därmed klättrade förbi både Djurgården och Färjestad i tabellen.


Bofors upp på Allsvensk finalplats och Löven ner på negativt kval

Bofors är just nu det lag i Hockeyallsvenskan som Malmö får möta i den Allsvenska finalen. Båda desa vann nämligen årets sista matcher, Malmö i seriefinal i Karlskrona och Bofors hemma mot Västerås, även det i en toppmatch. VIK som var på gång uppåt för ett tag sedan, men nu har det kommit grus i maskineriet igen och nu är det 4 poäng upp till BIK på 2:a plats. Fakrum är att VIK även är passerade av Rögle nu, efter att man övertygande vunnit med klara 4-0 hemma mot Södertälje, vars läge börjar se ganska skrynkligt ut. Ännu skrykligare ser det dock ut för Timrå, som här tappade 3-1 mot Asplöven till 3-4 efter sudden. Man är därmed 6 poäng från AIK, som nu återigen klättrade över sträcket, förbi Björklöven, vilka man just besegrade med 1-2 uppe i Umeå. Starkt av Gnaget, i en match där Conny Strömberg debuterade och där Mikael Nylander gjorde tillfällig comeback som spelare. Det var dock just bara tillfälligt och "Nyllet" kommer inte att spela mer med aIK, utan håller sig till båset och sin tränarroll.

Så, de stora vinnarna i årets sista Allsvwnska omgång var Malmö, Bofors och AIK, medan de stora förlorarna var Karlskrona, västerås, Björklöven och Timrå. Här nedan har ni en komplett resultatupdate:

Karlskrona - Malmö 1-3
Björklöven - AIK 1-2
Bofors - Västerås 3-0
Rögle - Södertälje 4-0
Timrå - Asplöven 3-4 SD
Mora - Vita hästen 1-2
Oskarshamn - Almtuna 6-5

Matchen i Oskarshamn måste ju slutligen också nämnas. IKO hade 3-1 efter den 1:a perioden. Sedan reducerade Almtuna i den 2:a perioden, innan Oskarshamn återigen drygade ut till 4-2. Läget såg relativt säkert ut, men på bara 01:16 gjorde almtuna 3 mål och hade därmed vänt matchen till 4-5 inför den sista perioden. en period där Oskarshamn, på 43 sekunder, vände tillbaka matchen till 6-5, vilket också blev slutresultatet. Snacka om svängig historia.De båda målen innebar också att IKO firar nyår över kvalsträcket, på samma poäng som AIK och Björklöven, men med bäst målskillnad av de 3.

Underhållande match i Övik

Drygt 6300 åskådare fanns på plats under söndagen när Leksand gästade Övik och Modo, där man fick se en ganska jämn inledning av matchen, men Modo fick ett tidigt powerplay, som dock inte resulterade i något mål. 1-0 var dock väldit nära strax efteråt, men då stod Jon Knuts för ett fenomenalt hemjobb och avstyrde det hela när modospelare i princip bara skulle lägga in pucken i nät.

Leksand ville inte vara sämre. David Åslin var om möjligt ännu närmre 0-1 än vad Modo strax innan var, men nu var det Modoiter och Jaanos Hari som offrade sig för att undvika mål bakåt, på samma sätt som knuts tidigare hade gjort.

Leksand fortsatte dock att pressa på och Brunnström hade ett skott i stolpen, varefte Mattias Ritola avslutade, efter ett riktigt mönsteranfall av de blåvita, där alla spelare på isen var involverade, ett riktigt klappklappspel skulle man kunna säga, och det var 0-1.

Bortalaget fortsatte sedan att trycka på och 0-2 var ytterst nära, men då hade Adam Reideborn i Modokassen marinalerna med sig när han räddade med axeln.

Leksand var helt klart det vassare laget, skapade helt klart hetast chanser och när Niklas Torp satte in en rejält ful tackling på martin Grönberg var det Leksands tur att spela powerplay. 2+10 på Torp. Leksand är näst bäst i serien i PP, medan Modo nästan släpper in mål på 25% av alla boxplay. Med andra ord var det stor chans till 0-2, men den här gången drog Modo det längsta strået och det var fortsatt 0-1.

Leksand fick ytterligare ett powerplayläge med knappa minuten kvar av perioden, men då var Modo närmst 1-1, när Ritola inte kunde behålla pucken på egen blå och Samuel Pålsson fick tag i den, kom fri med Alsenfelt och bara skulle lägga in den melan hans ben, men då var Alsenfelt där och räddade det gratisläget och det var fortsatt 0-1 efter den 1:a perioden.

Leksand fic börja 2:a perioden i powerplay också, men det blev inget av det, men minuter senare var det dags ien och nu satte de blåvita enorm press nere mot Reideborn i Modokassen. Han stod också för en riktig kanonräddning med skridskospetsarna, annars hade det varit 0-2. Man fortsatte dock att pressa på, Modospelarna satt nästan i knät på Reideborn, så tillbakapressade var man, men till slut lyckades man reda ut det hela och man klarade av det numerära underläget, med nöd och näppe.

Istället var det Modo som kunde kvittera. Jonas Anelöv nöp dit den vid bortre stolpen hos Alsenfelt. Modos totalt 5:e skott på mål i matchen, så rättvist var det inte sett till matchbilden, men 1-1 var det ändå.

Minuter senare blev det en dubbelutvisning, varefter Daniel Josefsson drog ner Gustav Possler, vilket innebar spel 4 mot 3 för Modo i nästan 2 minuter. Modos PP är dock inget att hänga i julgranen och det var det inte nu heller. Leksand klarade av det utan några större problem och matchen var fortsatt helt jämn rent målmässigt, men det var alltjämt Leksand som hade ett spelmässigt övertag, även om Modo nu hade ryckt upp sig avsevärt efter kvitteringen.

Andra halvan av perioden var ganska grinig och inte särskilt underhållande. Inga större farligheter, inte alls samma roliga och underhållande match som tidigare. Matchen stod verkligen och vägde, nästa mål skulle få stor betydelse och till slut kunde Modo, helt ologiskt sett till hela matchen, göra 2-1. Kändes som att Leksand tappat greppet litegrann om det järngrepp man tidigare hade och plötsligt var det Modo som satt i förarsätet inför 3:e perioden.

Det skulle bli spännande att se om Modo kunde hålla undan i den 3:e perioden. Man har haft en tendens att tappa ledningar mot slutet av matchen och sedan också förlora i sudden/straffar och mycket riktigt. Drygt 2 minuter in i perioden var det Mattias Ritola som satte sin 2:a kasse för kvällen när han utjämnade för Leksand.

Minuter senare fick man ytterligare en chans i powerplay. 3:e gången för kvällen och rent statistiskt sett så borde det snart vara mål. Mycket riktigt. Firma Ritola/Ryno/Sallinen snurrade på ordentligt och till slut slog Tomi Sallinen upp ett stenhårt skott i nättaket bakom Adam Reideborn, det var 2-3 och vips så hade Leksand vänt på steken på mindre än 5 minuter.

Modo hade dock på inget sätt gett upp. Gustav Possler var ruskigt nära på att kvittera bara minuten senare, men Alsenfelt var snabbt med på noterna och klarade det.

Priset för matchens räddning tog dock Reideborn, när Martin Grönberg kom fri några minuter senare. Reideborn var i princip helt borta och Grönberg skulle bara lägga in den i öppen kasse, vilket med stor sannolikhet hade stängt matchen, men Reideborn hann på något sätt dit och räddade. Alsenfelt var dock inte mycket sämre, utan strax efteråt gjorde han en makalös räddning, liggandes på isen, efter att till synes tappat kontrollen på skridskorna. 3-3 var således enormt nära, men det var fortfarande 2-3-ledning för Leksand.

När Modo fick powerplay drygt halvvägs in i perioden small det dock till slut. Joonas Nättinen smällde in 3-3 och matchen var inte logisk någonstans. Mycket underhållande med jättelägen åt båda håll och nu dessutom helt jämnt målmässigt igen, trots att Leksand, efter ledningsmålet, klart var det bättre laget, precis som innan Modo kvitterade fram till 1-1.

Det var egentligen lite samma situation som i 2:a perioden, då Leksand hade ledningen och hade bud på 0-2. Istället kvitterade Modo och sedan kom också 2-1. Här hade Modo just 2-1, Leksand vände och hade återigen en enmålsledning, men Modo kvitterade på nytt. Mönstermässigt borde det alltså bli Modo som nu skulle göra 4-3...

Det var dock Leksand som pressade på mest och 3-4 var inte långt bort, men inget mål kom och det var 3-3 efter 3 spelade perioder.

I förlängningen fortsattes det att radas upp chanser. Gustav Possler var först ut och egentligen bara skulle lägga in 4-3 bakom Alsenfelt, men ramlade istället och spelet 3 mot 3, som är nytt nu efter jul, fortsatte. ytorna var gigantiska och Modo skapade ytterligare ett jätteläge innan Leksand i princip hade ett friläge, men Reideborn gjorde en ny jätteräddning, innan det var Alsenfelts tur att göra en räddning utöver det vanliga. Inga mål föll dock och straffar skulle få avgöra den här matchen.

Först ut var Sallinen för Leksand. Säker straff i mål.
Simon Önerud var först ut för Modo. Sköt utanför.
Ryno var näst på tur för Leksand, men nu räddade Reideborn.
Alsenfelt läste Modos 2:a straff utmärkt och då hade Leksand läge att avgöra.
Johan Ryno lade den, men missade.
Då hade Modo en sista chans att hålla liv i straffläggningen, men lyckades inte och bonuspoängen gick till Leksand.

Övriga matcher:
HV71 - Skellefteå 3-1
Linköping - Örebro 2-3 SD
Växjö - Luleå 1-2
Djurgården - Brynäs 5-2
Färjestad - Frölunda 6-2

Skellefteå tog ledningen i Jönköping, men sedan vände hemmalaget i 2:a perioden, en ledning som man sedan höll och SAIK inkasserade därmed 2:a raka förlusten.

LHC hade ett rejält grepp om matchen mot Örebro. Man gjorde 1-0 i 1:a perioden och ökade sedan på till 2-0 i 2:a perioden. Det såg kassaskåpssäkert ut, menpå bara någon minut i 3:e perioden hade Örebro, trots att man var helt utspelade, både reducerat och kvitterat fram till 2-2, ett resultat som också tog matchen till förlängning, där ÖHK också fick med sig bonuspoängen. Snacka om att tappa 2 poäng för LHC, som därmed också fick se sig passerade i tabellen av just Örebro.

Luleå hade trots Växjödominans en lika stabil ledning som LHC, men lite nerver blev det ändå i matchen när Växjö plockade målvakten och fick in en reducering, men närmre än 1-2 kom man inte och Luleå tog 3 nya viktiga poäng.

Djurgården öppnade urstarkt i globen och hade hela 3-0 innan den 1:a perioden var över. Seda ökade ma på till 4-0 i den 2:a, inna Brynäs kunde reducera. När 5-1 kom i 3:e perioden gick stora delar av Brynäsklacken hem och Järnkaminerna skanderade glatt "ska ni gå hem nu?" och "sämre klack än Leksand, ja ni har sämre klack än Leksand, sämre klack än Leksand, ja ni har sämre klack än Leksand". Tung, tung afton för Brynäs med adra ord och man fortsätter att ha det svårt på borrtais. Faktum är att man kan ligga uder sträcket vid nyår, om man förlorar på tisdag, samtidigt som Leksand slår Färjestad.

Ett Färjestad som docj krossade serietrean, som man numera är, Frölunda, med klara 6-2. Likt Djurgården öpnade man matchen urstarkt och hade 3-0 efter den 1:a perioden. Så ja, det blir en svår nöt att knäcka för Leksand på tisdag, då det är halsdukens dag i Tegera arena igen. Mycket talar också för att det blir fullsatt då.

3 poäng i Globen!

Det var fullsatta läktare i Globen, 13 850 åskådare, när Leksand för 2:a gången den här säsongen kom på besök till huvudstaden för att möta Djurgården. Det var rejält drag på läktarna även denna gången, redan innan matchen triggade de båda klackarna varandra ganska hårt och precis som senast hade Järnkaminerna samlat en enorm klack, som fick hållas på 2 etage på ena kortsidan, och det hördes. Ett enormt tryck och att Djurgården har en av Sveriges mäktigaste och bästa klackar råder det ingen tvekan om. De kan låta, det är ett som är säkert. Det kan å andra sidan Superstars också och för att vara en bortamatch hade man dragit dit en ganska stor klack och de skulle få anledning att höras...

...Matchen inleddes dock ganska böljande. båda lagen skapade chanser och det var allt annat än tillknäppt, trots det massiva publiktrycket. Djurgården var dock det lag som hade det mesta av spelet, medan Leksand stack upp i några farliga kontringar när det gavs tillfälle för detta. Hemmalaget hade dock ett relativt kraftigt övertag, vilket inte minst märktes i skottstatistiken, 12-4. Alsenfelt hade dock samma fina form som innan juluppehållet mot Frölunda och motade alla 12 skotten, vilket innebar att det stod 0-0 efter den 1:a perioden.

I den 2:a kunde dock Leksand ta ledningen. 01:18 in i perioden kontrade Leksand och Bergenström fick iväg ett skott som Sallinen var där och snappade upp returen på och det var 0-1 för Leksand.

0-2 var sedan också nära när Fredrik Händemark var ytterst nära på att näta. Djurgården var inte heller chanslösa och Markus Sörensen var grymt nära 1-1, men Alsenfelt var återigen med på noterna. Man kan säga att det var en jämn tillställning med 2 grymma målvakter, en riktig målvaktskamp. Spelmässigt var matchen också betydligt jämnare än i den 1:a perioden. Här var det chanser åt båda håll och matchen stod verkligen och vägde, men det var fortsatt 0-1 efter den 2:a perioden.

Kvitteringen kom dock knappa minuten in i 3:e perioden. Markus Sörensen fortsatte att vara het och kunde till slut få hål på Alsenfelt.

Minuten senare skulle dock Leksand återta ledningen, när Mattias Ritola, efter fint förarbete av Jens Bergenström och Tomi Sallinen, kunde ge bortalaget ledningen, i powerplay, e spelform som man är näst bäst i i hela serien.

Efter målet bacade de blåvita hem lite väl mycket och Djurgården ökade trycket ännu mer. Stora delar av perioden var det spel mot 1 mål, Djurgården och stora delar av Globen mot Oscar Alsenfelt. den senare visade dock fortsatt upp en fantastisk form, precis som han gjorde mot Frölunda innan jul och stannade på en räddningsprocent av 97,5%. Grymt! Han gick också segrande ur kampen med Djurgården, även om hemmalaget fick in en kvittering, men då hade slutsignalen redan gått och leksand kunde, med hjärtat i halsgropen, vinna matchen med 1-2. Hade det varit 5 sekunder mer kvar, ja, då hade Djurgården kvitterat, men nu höll Leksand och Oscar Alsenfelt emot och tog 3 blytunga poäng i bottenstriden. 3 poäg som också innebär att man lämnar jumboplatsen till förmån för Modo, som föll hemma mot Växjö, för såhär gick det i de övriga matcherna:

Modo - Växjö 3-4 SD
Färjestad - Luleå 0-1 str
Frölunda - Linköping 2-3 SD
Örebro - Skellefteå 3-2 SD
HV71 - Brynäs 4-2

Modo vände 0-1 till 3-1 hemma mot Växjö, men trots det lyckades man inte knyta ihop säcken till 3 poäng och därför är man nu sist i tabellen. Cory Murphy gjorde 3-2 och med knappa minuten kvar att spela satte Noah Welch 3-3 bakom Adam Reideborn i Modokassen, varefter Robert Rosén, 02:51 in i förlängningen avgjorde matchen. Det innebär att Modo nu är 2 poäng efter Leksand i tabellen.

Brynäs föll även de, när HV vann inför fullsatta läktare i Kinnarps arena med 4-2. Perfekt för Leksand, som därmed kan klättra upp på samma poäng som just Brynäs, om man slår Modo imorgon, samtidigt som Djurgården gör sitt med Brynäs. Snacka om viktig match i Övik. Vinner Modo är Leksand på nytt sist i tabellen. Så mycket står på spel där.

I Karlstad spelades en ovanlig 0-0-match, som Luleå till slut kunde vinna, när först Cam Abbott satte sin straff, vilket också Linus Persson gjorde. Chris Abbott satte 2:a straffen, men Toni Rayala missade, varefter Jan Sandström blev matchvinnare när han även satte Luleås 3:e straff, vilket innebar en slutlig seger med 0-1.

I Scandinavium tog hemmalaget ledningen, men LHC kvitterade knappt 2 minuter från paus i 1:a perioden. Frölunda kunde trots det gå till pausvila i ledning, efter att Oliver Bohm stänkt in sitt 3:e mål för säsongen. Ruskigt psykologiskt mål för Frölunda.Den ledningen höll man enda tills det bara återstod drygt 5 minuter av matchen. Då kunde Mattias Sjögren kvittera för LHC och sedan tog det bara 25 sekunder av övertiden innan Jonas Junland avgjorde för LHC. Sutt för Frölunda, minst sagt, särskilt som Skellefteå tappade poäng i Örebro, vilket gjorde att Frölunda här hade chansen att knapra in lite på det försprång som SAIK har i tabellen.

Detta efter att Örebro gjort det riktigt bra, inför, som vanligt i Behrn arena, fullsatta läktare. Derek Ryan och Martin Johansson såg till att hemmalaget hade 2-0 efter drygt halva 1:a perioden, men Skellefteå gav sig inte. 2-1 kom innan perioden var över och 02:27 in i 2:a perioden satte Miko Lehtonen 2-2 bakom Julius Hudasek. 10 sekunder in i förlängningen höll sig dock Martin Johansson dramme igen och avgjorde matchen. 2 viktiga poäng för Örebro.

AIK tog emot Bofors i Globenn

AIK tog idag emot Bofors i Globen, inför 7232 åskådare, en liten missräkning får man nog ändå säga. Globen tar drygt 13 800 åskådare. Här kom visserligen betydligt fler än vad AIK har haft tidigare under säsongen på sina matcher, men faktum är att det inte ens var bästa publiksiffran i Hockeyallsvenskan i höst. Det var mellan Malmö och Rögle tidigare under säsongen, och 7232 åskådare hade inte ens fyllt Hovet. så nja, en liten missräkning får man nog ändå säga. Man presentterade dock Conny Strömberg som nyförvärv mitt under matchens gång. Får se om han kan lyfta Gnaget från bottenträsket, där man fortfarande, i högsta grad, är indragna, särskilt efter att Bofors tog sin 8:e raka seger här, när ma vann matchen med 5-2. Det innebär att BIK är uppe på 3:e plats i tabellen och att AIK fortfarande är under det nedre kvalsträcket på 13:e plats. Matchen då? Ja, den tog AIK ledningen i efter drygt 3 minuters spel, men knappt 10 minuter senare kunde Bofors kvittera i spel 5 mot 3. Sedan gjorde man också 1-2 drygt halvvägs in i matchen, när jesper Olofsson stänkte in sitt 16:e mål för säsongwn. AIK replikerade dock omgående. 12 sekunder senare satt 2-2 i nät bakom Joel Gistedt i Boforskassen. BIK gjorde dock 2 snabba mål under periodens 2 sista minuter och hade därmed med sig 2-4 till den 3:e perioden. Det skulle jag säga var matchavgörande, för i 3:e kontrollerade man sedan i stort sätt bara händelserna och AIK hade inte kraft att komma tillbaka efter de dubbla smällarna i slutet av 2:a perren och BIK tog därmed 8:e raka segern.

I övrigt gick det såhär:
Västerås - Karlskrona 1-3
Asplöven - Oskarshamn 6-3
Södertälje - Timrå 4-2
Vita hästen - Rögle 3-1
Björklöven - Almtuna 4-3 SD
Mora - Malmö 1-2

I Mora blev det dramatiskt värre. Unge backen i Malmö, Johan Ivarsson, kunde ge bortalaget ledningen drygt halvvägs in i matchen, en ledning som Mora kvitterade i 3:e perioden. 1-1 såg också ut att bli resultatet efter 3 spelade perioder, men med 9 sekunder kvar av matchen kunde Jens Olsson göra sitt 3:e mål för säsongen och därmed se till att Malmö fick med sig alla 3 poäng hem från Dalarna. Snöpligt för Mora...

I Västerås var nästan 5000 åskådare på plats för att se formsstarka VIK ta ännu en seger. Det gjorde man dock inte. Karlskrona såg till att bryta vinstsviten när man vände 1-0 till seger med 1-3. Dustin Johner gjorde sitt 17:e mål för säsongen när han gav hemmalaget ledningen, men med knappt 2 minuter kvar av mittenakten satt kvitteringen i nät bakom Jonatan Bjurö och dryga minuten in i 3:e perioden tog KHK också ledningen. Västerås pressade på för en kvittering mot slutet, men KHK höll undan och satte till slut 1-3 i öppen kasse. Skön seger för Karlskrona, som därmed befester sin 2:a plats i tabellen. En plats som VIK hade kunnat överta om man hade vunnit matchen. Nu gjorde man inte det och KHK är därmed alltså fortsatt serietvåa.

I Umeå hade Almtuna länge greppet om matchen, men när Löven plockade målvakten satt kvitteringen i nät och saningen var att 4-3 inte var långt bort i full tid heller. Efter kvitteringen såg Almtunaspelarna väldigt stirriga ut och hade ingen kontroll på någonting. Nu fick man iaf med sig 1 poäng och det ska man nog vara glada för, så som man uppträdde mot slutet av matchen.

Asplöven gjorde ett ryck i den 2:a perioden, då man gick från 1-1 till 4-1. Där stängdes matchen, även om Oskarshamn aldrig gav upp. Man fortsatte att kämpa och gjorde både 5-2 och 5-3, men närmre än så kom man inte. Asplöven avgjorde med 6-3 i öppen kasse och tog därmed 3 viktiga poäng i bottenstriden.

Det gjorde också Södertälje, som slog Timrå med 4-2, vilket innebär att Timrå fortsatt är sist i tabellen, fortfarande 3 poäng från Oskarshamn, som nu ligger närmst ovanför sträcket.

Slutligen bröt Vita hästen en förlustsvit när man hemmaslog Rögle med 3-1. Skönt för Hästen att få vinna igen. tror man hade 4 raka förluster innan dagens match. över sträcket.


Tabellerna vecka 51

Några veckor har nu gått sedan jag presenterade några tabeller, men såhär i juletider kör vi en sumering av hur tabellerna nu ser ut i de båda högstaligorna i svensk hockey.

SHL

1, skellefteå 64p +28
2, Frölunda 53p +13
3, HV71 51p +15
4, Linköping 48p +8
5, Örebro 47p +9
6, Växjö 44p +7
7, Djurgården 44p -9
8, Färjestad 42p -16
9, Brynäs 40p -7
10, Luleå 39p -4
11, modo 34p -20
12, Leksand 34p -24

Det går inte annat än att imponeras över Skellefteå. Man har nästan tappat 400 poäng till den här säsongen, en rad tunga spelare som Jimmie Eriksson, Oscar Möller, Viktor Arvidsson, P-E Belemare, Bud Holloway osv osv. Ändå leder man nu serien med 11 poäng! Det är oerhört imponerande.

Sedan hänger egentligen hela serien mer eller mindre ihop. Frölunda har 53 poäng. 11 poäng framför är Skellefteå. 11 poäng bakom är Färjestad på 8:e plats. Faktim är att FBK, som ju länge låg nere under sträcket tillsammans med Leksand nu bara är 2 poäng från en direktplats till slutspelet och jodå, jag tror man kommer ta en sådan plats. Inom kort är man där uppe, för, återigen verkar Färjestad ha fått ihop laget ju längre serien går och man blir bara starkare.

Modo och Leksand är fortfarande 5 poäng bakom Luleå över sträcket. Tyvärr har Leksand hart lite otur mot slutet. när man själva har vunnit har lagen där ovanför också gjort det. När man har nollat har lagen ovanför också gjort det. så man kan säga att man har spelat jämnt med lagen där ovanför, men jag tror fortfarande det är en tidsfråga innan man lämnar jumboplatsen. Man var ju oerhört nära att göra det nu innan jul, efter den där krigarsegern och 2 poäng mot Frölunda, men då gick Modo lite oväntat och tog 2 poäng i Linköping, vilket innebär att Leksand fortsatt är sist i tabellen. De där inledande 7 förlusterna ligger fortfarande laget till last. det är de som gör att man ligger där man gör. För nu på slutet har man känts betydlugt mer stabila än t.ex. Modo, Brynäs och Luleå. Så ja, vi får se vad som händer nu innan året är slut. 2 matcher till ska spelas innan dess. Chansen finns alltså att man firar nyår över sträcket, men då ska det till 6/6 ppoäng, samtidigt som Luleå tar 0/6 och Modo inte tar mer än 5/6 poäng.

Hockeyallsvenskan

1, Malmö 63p +33
2, karlskrona 58p +19
3, Västerås 58p +15
4, Bofors 56p -1
5, Rögle 55p +12
6, Mora 55p +1
7, Almtuna 52p -7
8, Vita hästen 51p +1
9, Södertälje 45p 0
10, björklöven 45p -21
11, Oskarshamn 44p -10
12, Asplöven 44p -11
13, AIK 44p -14
14, Timrå 41p -17

Som vi ser händer det grejer i den här tabellen. Malmö toppar serien och har nu gjort över 100 mål. 109st. Det är de, Karlskrona med 106 och Bofors med sina 102 som har gjort över 100 mål.

Malmö har hursomhelst skaffat sig en liten lucka ner till lagen bakom. Det där laget besitter en oerhörd potential och kommer man få bitarna att kugga i, då spelar man SHL nästa säsong, för man ser det i matcherna här i Allsvenskan. Får Malmö bitarna att syämma, då är man ruskigt bra.

Karlskrona håller sig uppe i toppen även i år, men Västerås skuggar, nu bara 4 mål bakom. västerås har verkligen växlat upp nu och jag tror man är i toppen för att stanna. Tror dessutom att man inom kort kommer vara uppe på Allsvensk finalplats. Det trodde man inte för 10-15 omgångar sedan, när man låg nere i botten och harvade.

Även Bofors har ryckt upp sig här mot slutet och faktum är att man bara är 2 poäng från KHK och VIK. Kanske gör man tvärtom mot vad man har gjort de senaste säsongerna, då man har varit ruskigt starka under hösten och gjort en betydligt svagare vår? Nu har man inte övertygat under hösten, förutom nu på slutet, och kanske gör man istället en kanonvår. Tror definitivt att BIK kommer ta en slutspelsplats, alltså platserna 3-8.

Där har vi också just nu Rögle, Mora, Almtuna och Vita hästen. Mora och Hästen, som länge låg 1:a och 2:a i tabellen, men som nu har fallit tillbaka litegrann. Mora tror jag ev. kan ta en slutspelsplats till slut, men Hästen är jag mer tveksam på. Man har gjort det oerhört bra under hösten, men nu på slutet har man haft det tyngre och radat upp förluster. Frågan är om bränslet är slut, eller om man har mer att ge? Det är just nu 7 poäng upp till KHK över sträcket och 6 poäng ner till SSK på 9:e plats. Dras man in i den striden, eller rättare sagt, i det getingboet, då kan det sluta hursomhelst, för oj vad tätt det är där under slutspelssträcket. Alla 6 lag, lag 9-14, är inom 4 poäng. Oskarshamn klättarade ju nu senast från 13:e till 11:e plats bara genom att vinna i sudden mot Södertälje. Full poäng där och man hade klättrat 2 pinnhål till i tabellen. En förlust kan innebära att man rasar från 9:e plats till 13:e plats under sträcket. Så trots att SSK ligger 9:a i tabellen nu så är det närmre till negativt kval än till slutspelsserien, trots att det bara är en plats upp dit och 4 platser ner till negativt kval. Så här är verkligen varje poäng viktig och det ser vi inte minst med tanke på att AIK nu återigen är nere under det där sträcket. Man såg ju ut att vara på väg uppåt i tabellen för ett tag sedan, men nu på slutet har det gått tyngre igen och som läget är just nu får man kvala för att hänga kvar, tillsammans med Timrå. Får jag gissa vilka 2 som till slut kommer att få kvala så gissar jag på Oskarshamn och Vita hästen. Det är jättesvårt att säga nu, men jag får känslan av att bränslet är lite slut i Norrköping och med den här jämna tabellen är man isf snart indragna i den där bottenstriden. IKO känns väldigt ojämna. Får man bitarna att stämma är man ett okej lag, men lägstanivån är för låg. Så jag tror båda desa får kvala. Sedan slutar Timrå, Björklöven, AIK och Asplöven utanför slutspelsserien. Så ja, grattis alla Södertäljefans, jag tror Kringlorna till slut krånglar sig vidare till den där slutspelsserien, men väl där blir det svårare. Tror Karlskrona och Rögle kommer få spela playoff av de lagen som slutar på platserna 3-8. Således tror jag på en seriefinal mellan Malmö och Västerås.

Västerås ångar på

Västerås är ruskigt nära den där Allsvenska finalplatsen nu. Detta efter att man slagit Vita hästen med 4-2 hemma i ABB arena igår, dock inte helt utan spänning. Det såg till en början enkelt ut. Eller ja, till en början var det ganska tillknäppt, det stod 0-0 enda in i den 2:a perioden, då Janne Urbas både kunde göra sitt 5:e och 6:e mål för säsongen när han först gav hemmalaget ledningen, varefter han också gjorde 2-0. Eddie Davidsson ökade sedan på till 3-0 i 3:e perioden och matchen såg avgjord ut, men Markus Eriksson och Alexander Larsson ville annorlunda och med 2 relativt snabba mål skapade man trots allt späning i matchen. VIK höll dock undan och Mikael Fryklund kunde sätta 4-2 i öppen kasse. Det innebär att Västerås, med en match mindre spelad än karlskrona och Malmö, står på samma poäng som kHK och vid seger i sin restmatch alltså passerar och är i sådant fall bara 2 poäng efter Malmö. Snacka om scenförändring mot början av säsongen och ja, nu tror jag att VIK är i toppen för att stanna.

En till match spelades igår och där gick det såhär:
Asplöven - Bofors 1-3

Aspllöven tog ledningen 11:28 in i 1:a perioden, men i den 2:a perioden vände Bofors. Gustav Torell kvitterade först och med 1:40 kvar av perioden stänkte Johan nilsson in 1-2, varefter Carl berglund satte spiken i kistan med sitt 1-3-mål i öppen kasse, efter att hemmalaget tryckt på ordentligt mot Joel Gistedt i Boforskassen.

Nu väntar ett uppehåll till den 27 december, då det spelas full omgång av Hockeyallsvenskan och där framförallt AIK tar emot Bofors i Globen. Blir spännande att se hur många som då letar sig dit. det lär vara fullsatt dagen innan, då Djurgården tar emot Leksand där...

Varför det är uppehåll nu är dels för att det nalkas jul och dels för att den årliga Channel one cup nu avgörs i Tjeckien. Tre kronor inledde turneringen igår och gjorde det riktigt bra. Tjeckien gick ifrån till 3-0 i början av den 2:a perioden, men sedan vände det. Patrik Hersley gjorde både 3-1 och 3-2, innan Johan Fransson kvitterade. Tjevkien återtog dock ledningen, men Sverige kvitterade på nytt och sedan kunde man gå ifrån och slutligen vinna matchen med 6-4. Patrik Hersley alltså tvåmålsskytt och Johan Ryno finns också med i truppen, efter att Tom Wandell hoppat av.

Klart för Allettan och fortsättningsserierna

då är det klart för Allettorna och fortsättningsserierna i Hockeyettan. Här tänkte jag ge en kort resumé av hur höstens serier slutade.

Norra

1, Sundsvall 55p +50
2, kalix 48p +47
3, Piteå 47p +42
4, Östersund 39p +25
5, Örnsköldsvik 37p +23
6, Kiruna 29p +8
7, Teg 22p -13
8, Vännäs 21p -27
9, Kovland 18p -20
10, SK Lejon 8p -63
11, Sollefteå 6p -106

När jag skrev sammanfattningen av serierna för några veckor sedan var det inte många omgångar kvar och det hände inte mycket i tabellerna efter det. Sundsvall har varit suveräner under hösten, men tappade lite sedan man blev klara för Allettan, även om man avslutade serien med att slå Östersund med 4-1 och Sollefteå med 3-6.
Kalix avslutade också väldigt starkt och har egentligen varit starka hela hösten. vet faktiskt inte om man någonsin har tagit sig till Allettan tidigare, men i år gjorde man det och det blir spännande att se hur man står sig där. Faktum är att man faktiskt är seriens målfaligaste lag med sina 90 fullträffar.
Piteå och Östersund är också med i Allettan. däremot missar Kiruna, vilket väl får anses som en liten besvikelse. Kiruna har under många år nu tillhört toppen i Norra serien, men i höst har man hadt det tungt. Jag håller dock en stor tumme för att de tar sig vidare till playoff via fortsättningsserien senare i vår, för Kiruna är ett av de lag jag gärna hade sett i Allsvenskan. Tyvärr tror jag det blir tufft till nästa säsong. Man känns för svaga, veka och darriga, räcker inte riktigt till, särskilt inte sen, när det ska kvalas mot troja, Tingsryd, Huddinge osv.
2 rejäla slagpåsar har vi haft under våren, SK Lejon och Sollefteå. 8 resp. 6 poäng och målskillnader på -103 och -106, på 20 matcher. Här kommer man få kriga för att hålla sig kvar i Hockeyettan till nästa säsong. Sollefteå är ett klart exempel på ett lagh som, likt Olofström i Södra serien, har gått rakt ner i källaren. Man var i Allettan för 2 säsonger sedan och nu slutar man sista i serien med en bedrövlig målskillnad. Nej, man kommer som sagt få kriga för att hålla sig kvar i ettan till nästa säsong.
Till fortsättningsserien i vår går Örnsköldsvik in med 6 poäng och sedan har lagen i tur och ordning efter tabellen 5, 4, 3, 2, 1 och 0 poäng när serien startar.

Västra

1, Västervik 51p +39
2, Tranås 50p +33
3, Vimmerby 46p +39
4, Skövde 44p +33
5, Mariestad 36p +13
6, Kumla 36p +10
7, Borlänge 36p 0
8, Lindlöven 26p 0
9, Arboga 22p -39
10, Surahammar 18p -53
11, Forshaga 17p -31
12, Grästorp 14p -44

Ja, som jag skrev senast och som synes här ovan så är det 4 lag som har varit lite i en klass för sig under hösten. Alla 4 lag var inom 2 poäng senast när jag skrev om jag minns rätt, men Västervik och Tranås fortsatte att vinna, Västervik slog Vimmerby med 2-3 efter sudden och avslutade med att nolla Surahammar med 4-0 och Tranås slog Mariestad med 1-2 och Arboga med klara 6-1, medan Vimmerby föll igen, efter suddentorsken mot Västervik, mot Lindlöven med 4-2 och Skövde föll först mot jimbon Grästorp med 2-1 och sedan mot mariestad med 2-4. Trots det är dessa 4 som sagt klara för Allettan. I slutänden tror jag dock mer på Mariestad än Skövde. År efter år tar sig Skövde till Allettan, men väl där har man ofta ett för svagt lag för att kunna hävda sig och jag tror man får det väldigt tufft att mäta sig med Troja, Tingsryd, kristianstad, Tranås och Västervik, medan Mariestad har en betydligt lättare fortsättningsserie att ta sig igenom, även om man här i grundserien bara var 3 plusmål före Kumla. Jag sätter ändå en slant på Mariestad där.
Det här är ju en blandning av lag från det gamla Grupp C och Grupp E, där Borlänge, Lindlöven och Surahammar kkom från Grupp C. Där slutade borlänge 3:a förra säsongen, efter en stark avslutning, där man passerade både Enköping, Tierp och Surahammar. Här slutar man på 7:e plats, på samma poäng som både Kumla och Mariestad. Lindlöven slutade längre ner i Grupp C förra året, 7:a med 38 poäng. Nu blir man 8:a med 26. Surahammar slutar 10:a med 18 pinnar. Betydligt sämre än förra säsongen i Grupp C, då man blev 6:a med 39 poäng. Vi kan alltså konstatera att lagen från Grupp C nu i Västra serien håller ungefär samma status, ev. något sämre, än vad man hade då i Grupp C.

Östra

1, Huddinge 51p +39
2, Visby 44p +21
3, Hudiksvall 43p +16
4, Wings 39p +23
5, Åker/Strängnäs 38p -1
6, Väsby 34p -1
7, Haninge 30p -16
8, Enköping 29p -4
9, Hammarby 28p -4
10, Tierp 23p -10
11, Vallentuna 23p -17
12, Värmdö 14p -46

Huddinge vinner serien före Visby, Hudiksvall och Wings. Det blev dock lite spänning där mot slutet, när Wings bara slutade 1 poäng före Åker, även om man hade betydligt bättre målskillnad. Det räckte alltså inte för Åker att slå just Wings i sista omgången med 2-3, man hade behövt en seger till.
En eloge ska också ges till haninge, som nykomling i serien slutar 7:a. Starkt jobbat!
I fortsättningserien håller jag en extra tumme för Hammarby. det vore kul om Bajen kunde ta sig tillbaka, men jag tror att utsikterna för detta är ganska små. Skulle gissa på att Åker tae sig till playoff via fortsättningsserien. Möjligtvis att väsby kan utmana där, då man i höst har släppt in 19 mål färre än just Åker, men också gjort 19 färre än vad Åker har gjort, så det jämnar ut sig.
Här har vi, precis som i Västra serien, ett gäng lag från gamla Grupp C. Det handöar om Hudiksvall, Åker/Strängnäs, som litegrann är tillbaka i sina gamla hoods, efter någon/några säsonger uppe i Grupp C. Innan det tillhörde man ju Grupp D. Enköping och Tierp är också lag från Grupp C. Hudiksvall vann Grupp C förra säsongen. Här är man också med i toppen och står sig bra mot lagen från gamla Grupp D. Det gör också Åker, som vissserligen missar Allettan, men som ändå hänger med hyfsat. Förra säsongen blev det dock Allettan, efter att man slutat 2:a, baom Hudiksvall. Nu blir man 5:a. Enköping tog också en Allettanplats förra säsongen, men här blir man bara 8:a och var ganska långt från Allettan, 10 poäng bakom Wings. Tierp blev 5:a i Grupp C förra säsongen. Här blir man bara 10:a, med bara Vallentuna och Värmdö bakom sig. Vallentuna, som förra säsongen grejade en Allettanplats. Det gjorde man definitivt inte den här säsongen. 53 poäng då mot 23 poäng nu. det är en skaplig skillnad.

Södra

1, Kristianstad 53p +28
2, Pantern 48p +31
3, Troja 46p +34
4, Tingsryd 44p +34
5, Nybro 35p +1
6, Kallinge 30p +6
7, Halmsta 29p +2
8, Varberg 29p -15
9, Helsingborg 24p -14
10, Mörrum 23p -30
11, HC Dalen 19p -25
12, Olofström 16p -52

Kristianstad vinner alltså serien, men den stora överraskningen är Pantern. Precis som Kalix vet jag inte om man någonsin har varit i Allettan. Man har oftast tillhört de nedre regionerna av serien, men i höst har man imponerat storslaget och man har, tillsammans med Tingsryd och Kallinge , släppt in minst mål i hela serien, 51st. Det är 21 mål färre än vad Kristianstad släppte in. Kristianstad gjorde dock flest och var det enda lag som nådde 100-sträcket. Man prickade exakt 100 mål. Minst mål gjorde Olofström, 47st. Man släppte också in flest mål, 99st. Olofström, som för några säsonger sedan nådde så långt som till kvalserien och man var ett erkänt topplag i serien. Det har man inte varit i år. Ett riktigt bottennapp har det varit och jag tror inte alls att man kommer nå playoff via fortsättningsserien heller. Nej, det tror jag kommer stå mellan Kallinge och Nybro. Nybro var ju i Allsvenskan för 5 år sedan och kallinge har, sedan man tog sig upp i ettan, tillhört toppen, men i år har man inte fått det att kugga i riktigt. Det är främst målskyttet som inte har lossnat, för, som vi ser ovan så har man, tillsammans med Pantern och Tingsryd, släppt in minst mål i serien, men man har bara gjort 57st framåt. Får man bara målskyyttet att lossna tror jag man har ett gyllene läge att ta en playoffplats till våren.

Allettorna kommer således att spelas enligt följande:

Norra

Sundsvall
Kalix
Piteå
Östersund
Huddinge
Visby
Hudiksvall
Wings

Södra

Västervik
Tranås
Vimmerby
Skövde
Kristianstad
Pantern
Troja
Tingsryd

1:orna vet jag inte om de är direktkvalificerade till kvalserien, kan vara så, annars går de in i playoff 3, men jag tror systemet är lite omgjort till i vår. För sedan spelar lag 2-5 troligtvis playoff och lag 6-8 har spelat klart för säsongen.

Ska jag våga mig på en gissning så tror jag Piteå, Sundsvall eller Huddinge vinner Norra serien. De andra 2, + Visby och Hudiksvall tror jag slutar på plats 2-5. Östersund, Kalix och Wings tror jag alltså har spelat klart efter Allettans 14 omgångar, där man möter varandra en gång hemma och en gång borta.
Södra blir betydligt jämnare och här tror jag vi kan få se spänning in i det sista. Troja, Tingsryd, Kristianstad, Tranås och Västervik tar de 5 första platserna, där jag tror att Tingsryd, Tranås eller Västervik vinner serien. Skövde, Pantern och Vimmerby har spelat klart efter Allettan. Är det något av dessa 3 lag som ska utmana så är det definitivt Vimmerby. Skövde känns, som jag skrev ovan, för veka och darriga och Pantern tror jag tyvärr har gjort sitt för den här säsongen. man har imponerat stort under hösten, men i allettan är jag tveksam till om man kan hålla ångan uppe i 14 matcher till.

Fortsättningsserierna vinns av Kiruna, Åker/Strängnäs, Mariestad och Kallinge.
Jag hoppas att Kiruna får ordning på grejerna. Då har man goda chanser att vinna fortsättningsserien. Tror det kommer stå mellan dem och Örnsköldsvik.
Får Åker till sin målvaktssida tror jag inget av de övriga lagen i Östras fortsättningsserie rår på dem, men får man inte till den, då kan Väsby vara främsta utmanare. Tror det kommer stå mellan dessa båda, men som sagt, det vore kul om Hammarby kunde skrälla.
Mariestad tror jag i det långa loppet är tyngre än Kumla, så jag tror BoIs tar den där playoffplatsen i Västras fortsättningsserie.
Kallinge lär få fightas med Nybro. Båda 2 gissar jag har ambitioner, Nybro vill tillbaka till Allsvenskan och Kallinge vill fortsätta uppåt. Frågan är om Mörrum kan spotta upp sig några snäpp och vara med i leken? Jag tror inte det. tror i huvudsak det kommer stå mellan båda dessa, Nybro och Kallinge.

Malmö vann Skånederbyt

Inför ca 4800 åskådare i Lindab arena var det Malmö som tog ledningen både 1 och 2 gånger. Man hade både 0-1, 1-2 och 1-3. Det såg ut att gå mot en klar seger, men med 2 minuter kvar att spela plockade Rögle Volden och fick in 2-3 och med 34 sekunder kvar satt också 3-3 i nät bakom jonas Gunnarsson i Malmökassen. Grym upphämtning av RBK, men mer än 1 poäng fick man inte med sig, för på straffar kunde Tony Romano avgöra för Malmö på den 2:a straffen, varefter Emil Molin var ytterst nära att kvittera för Rögle, men Gunnarsson fick ut stöten på något sätt och tog den pucken. efter att nyförvärvet i Malmö, Yanick Lehoux, också missat hade Rögle återigen chansen att kvittera, men den här gången satt pucken i kryssribban och det var 2 poäng till Malmö. Dock får man ändå säga att det var en vunnen poäng för Rögle.

I övriga matcher gick det såhär:
Västerås - Mora 3-2
Karlskrona - AIK 3-2
Björklöven - Bofors 1-2 SD
Almtuna - Asplöven 4-3
Oskarshamn - Södertälje 4-3 SD
Timrå - Vita hästen 4-1

Västerås vann igen och fortsätter att klättra i tabellen. Nu är man faktiskt bara 3 poäng från 2:a platsen. Man är 3:a i tabellen, passerar alltså både Mora och Rögle i och med den här segern. Vem hade trott detta för säg 10 omgångar sedan? VIK har verkligen hittat rätt nu på senare tid och eftersom att tabellen är såpass jämn som den faktiskt är så kan ett sådant vinnarflow göra att man klättrar från botten till toppen, eller tvärtom. Tvärtom är ju nämligen Vita hästen på väg att göra. Här tog Timrå 3 mycket, mycket viktiga poäng och man är nu bara 3 poäng bakom AIK, som nu återigen är nere under sträcket. Man såg ut att vara påväg uppåt för ett tag sedan, men man har dragits tillbaka ner i träsket och faktum är att Oskarshamn, i och med den där bonuspoängen i sudden klättrade från 13:e till 9:e plats i tabellen. Från kvalplats neråt till platsen precis utanför slutspelsserien. Snacka om getingbo! IKO och Björklöven har 45 poäng, SSK, Asplöven och AIK har 44 och så Timrå på 41 då. Faktum är att Björklöven är farligt nära kvalspel nu. 1 poäng har man tillgodo på 10:e plats. Utan den poänge hade man legar under sträcket, för man har sämre målskillnad än både Asplöven, SSK och AIK. Så ja, detta blir ett rejält race!

Viktig seger däe för Almtuna, mot just Asplöven, för att inte dras in i den där striden. Det var Almtunas 2:a raka seger, 2:a raka viktiga seger, den förra mot SSK, som ju också jagar där bakom. Asplöven kröp nästan ikapp här, men 4-3-målet kom lite för sent och man hann aldrig mobilisera något för en kvittering. Asplöven och AIK var nog de stora förlorarna här, efterom att man var de enda lagen i den där striden som nollade. timrå tog 3 poäng, IKO tog 2 och så Björklöven och SSK 1.

I Toppen närmade sig som sagt Västerås ytterligare och Karlskrona tog också de 3 poäng. Malmö tog 2, Rögle 1 och Mora och Hästen 0. Ändå är Hästen på 8:e plats bara 4 poäng från Västerås på 3:e plats och 7 från KHK över sträcket. Så än är det inte kört, men jag blir inte förvånad om Hästen kommer dras åt andra hållet i tabellen och snart vara indraget i den där bottenstriden, tyvärr...

Salo lämnar Leksand

Tommy Salo har nu, återigen, avgått som sportchef och den här gången lär det vara definitivt.

Orsaken ska fortsatt vara sammarbetssvårigheter med den nye klubbdiriktören, Kjell Kruse.

Droppen ska tydligen ha varit då Kruse ställde in ett möte som salo ville ha med Appelgren och gänget. Då gav han ett ultimatum till styrelsen, Salo eller Kruse. Den lika färske VD:n, Anders Holst, valde då Kruses sida, tyvärr får jag nog säga.

Mats Wennerholm skrev idag en krönika om att Leksand i och med Salos avgång har förlorat en stor del av sin skäl. Det kan jag tyvärr hålla med om. Salo har verkligen tagit upp det här laget, efter att man släpats i skiten under så många år, misslyckats i kvalserie efter kvalserie, missat återtåg efter återtåg, haft ekonomiska bekymmer, ja, t.o.m. varit nära konkurs. Hans fingertoppskänsla har varit enorm. Han plockade hit en ratat målvakt i Oscar Alsenfelt, fick en nästan slocknad stjärna i Johan Ryno att återigen lysa klart och gjorde en bortglömd back som Patrik Hersley till landslagsspelare. Dessutom tog han in en helt okänd tränare från Mariestad av alla ställen i Andreas "Äpplet" Appelgren, som också han har gjort underverk med det här laget. Han har trott på sina spelare och vi såg hur långt det räckte förra säsongen, till en 7:e plats i tabellen när den sumerades. Salo värvade friskt inför den här säsongen, men insåg sina misstag relativt snabbt och tvekade inte att agera. Spelare efter spelare rök och nu var/är han och Appelgren på god väg att vända den här skutan. De 7 raka förlusterna i inledningen av serien ligger fortfarande till last, men man är inte alls avhängda numera, utan är i högsta grad med och fightas och jag blir inte förvånad om man lyckas kravla sig över det där sträcket till slut.

Nu får vi se hur resan fortsätter utan Tommy Salo, men precis som Wennerholm är inne på så tror jag tyvärr att Leksand här har tappat en stor del av sin skäl. Enligt mig borde Kruse ha fått gå. det är inget svårt val alls, men det är lätt för mig att sitta och säga det. Holst valde ju själv in Kruse som klubbdiriktör, så klart han tror på honom. kruse är säkert en kompetent herre, men har han hjärta för klubben? Har han samma intensivt brinnande hjärta som Salo har för Leksands IF? Högst tveksamt. Nej, tyvärr så tror jag, återigen, att man tappar mycket av sig skäl i och med Salos avgång. Få har gjort så mycket för klubben som han har gjort under de här 4 åren och han kommer definitivt att vara saknad...

Alsenfelt räddade poäng åt Leksand!

Leksand stod under lördagen för en riktig krigarseger. Stor bidragande orsak till segern var Oscar Alsenfelt. Han motade 48/49 skott och hade därmed en räddningsprocent på fantastiska 97,96%! Man kan nästan säga att han på egen hand tog laget till 2 poäng.

Leksand fick en flygande start på matchen, då Brian connelly av alla människor stänkte in 1-0.

Frölunda blev lite tagna på sängen där, men ju längre perioden gic, ju mer tog man över spelet. Skottstatistiken 4-13 säger det mesta där. Frölunda dominerade spelet, men Oscar Alsenfelt var än så länge felfri och trots denn stora Frölundadominansen var det ändå 1-0 på tavlan efter 1:a perioden.

I den 2:a fortsatte matchen på precis samma sätt som i den 1:a perioden. Frölunda dominerade spelet fullständigy, spelade långa stunder ut Leksand totalt. 5-16 i skott fortsätter där att tala sitt tydliga språk, totalt 9-29 i sott efter 2 spelade perioder och till slut fick också Alsenfelt kapitulera. Andreas Jonsson satte 1-1 bakom Leksandskeepern, en ställning som också stod sig efter den 2:a perioden.

Även den 3:e perioden innehöll total Frölundadominans, men Alsenfelt fortsatte att storspela. När det blev 1-1 i mitten av den 2:a perioden var det nog många med mig som trodde att Frölunda skulle vinna matchen. som leksingarna hade kämpat och slitit, men till slut orkade man inte stå emot längre. risken fanns då att motståndet skulle vika ner sig fullständigt och att Frölunda då skulle segla hem 3 poäng, men så blev inte fallet. Leksand fortsatte att kämpa och slita, inte minst Alsenfelt, som stod för några helt makalösa räddningar. Det var nästan Frölunda för hela slanten, vilket också den totala skottstatistiken 15-49 efter 3 spelade perioder skvallrar om. det var dock fortfarande 1-1 på tavlan, vilket gjorde att det alltså väntade sudden...

...Där tog det bara dryga minuten innan Tomi Sallinen slet sig fri. Han gjorde inga misstag, utan satte pucken distinkt i nät bakom Linus Fernström i Frölundakassen. Definitivt inte rättvist sett till matchen, men 2 poäng är alltid 2 poäng och i och med det lämnade Leksand jumboplatsen, såhär lagom till juluppehållet. Det skulle firas med någon öl efteråt, sa Alsenfelt till Cmore efter matchen.

I övriga matcher gick det såhär:
Skellefteå - Djurgården 3-2 str
Brynäs - Örebro 4-3 str
Luleå - HV71 4-5
Växjö - Färjestad 1-2
Linköping - Modo 1-2 SD

Tyvärr var det inga bra resultat för Leksands del och efter att Modo spelat klart i Linköping står det nu klart att de blåvita ändå, trots den där enorma krigarsegern och 2 poäng, får fira jul som tabelljumbo. Modos 2 poäng räcker nämligen för att passera Leksand på nytt.

Färjestad vann i Vida arena och Växjö fortsätter därmed att gå knackigt och man har hittills inte alls levt upp till det där favoritskapet man hade innan säsongen. Guldkandidat pratades det om då. Det tror jag inte ett dugg på nu. Då måste något radikalt hända i Växjö. För Färjestads del innebar de 3 poängen att man nu faktiskt bara är 2 poäng från en direktplats till slutspelet. Snacka om att man har ryckt upp sig här mot slutet.

Luleå var Leksands enda konkurent där nere i botten som inte tog poäng och som Leksand därmed knaprade in på. detta trots att Luleå gått fram till 4-2 med ungefär 11 minuter kvar att spela. HV tog då timeout och det hjälpte. Verkligen. Anton Bengtsson satte 4-3 och Teemu Laine satte kvitteringen. Med 2:30 kvar att spela fick sedan Luleå ett jätteläge att avgöra, då målskytten Laine visats ut för HV, men istället för 5-4 gjorde HV 4-5 i boxplay, när Patrik Carlsson åkte sig fri, gjorde inga misstag med Daniel larsson och 3 poäng var därmed ett faktum. Grym uphämtning av HV! En rejäl fight fick vi också se, mellan unge Emil Sylvegård och erfarne Jere Karalahti. Båda åkte på matchsttraff för det.

Högberg duebuteade i IKO

Gasper Kroselj blev ju skadad för Oskarshamn senast och därför har man nu lånat in LHC:s Markus Högberg. Han gjorde debut redan nu idag mot Vita hästen och han höll länge nollan. IKO ledde nämligen med hela 0-3 efter 2 perioder och utökade sedan till 0-4 på straff i den 3:e. Trots det blev det spännande, för Hästen reducerade med knappt 12 minuter kvar att spela och sedan satt 2-4 i nät i spel 5 mot 3, med knappt 2 minuter kvar. Med 35 sekunder kvar satt även 3-4 i nät och det blev rejäl spänning där mot slutet, men IKO höll undan och tog 3 blytunga poäng i bottenstriden.

I övrigt gick det såhär:
Malmö - Timrå 4-2
AIK - Mora 3-0
Bofors - Karlskrona 4-1
Asplöven - Björklöven 4-5 SD
Södertälje - Almtuna 1-3

Malmö gjorde en bra period mot Timrå. Det räckte. Man gjorde 3-0 i den 1:a perioden och höll sedan undan, även om Timrå definitivt inte gav upp. Ännu en förlust blev det dock och nu är man 4 poäng bakom Oskarshamn och 6 poäng från säker mark, där både Björklöven, AIK, Asplöven och Södertälje har 44 pinnar. Snacka om jämnt...

AIK fixade nämligen också 3 poäng hemma mot Mora, efter att ha gjort en bra period. Den 2:a. Där gjorde man 3-0 och stängde matchen. Skönt för Robin Rahm att hålla nollan också. Mora tappar därmed mark i tabellen. Man har visserligen samma poäng som Karlskrona, som fortfarande är 2:a, trots förlussten mot Bofors, men både Rögle och Västerås kan passera moringarna vid seger i sina restmatcher. Det innebär att de allrså också kan passera KHK. Karlskrona, som återigen hamnade i en sådan där svacka i en match. En svacka då man släpper in många mål på kort tid. Här släppte man 3 mål på ungefär 6 minuter. Det avgjorde matchen till BIK:s fördel och ,man plockade därmed 3 viktiga poäng i kampen om slutspelsserieplatserna, en plats som man just nu har ganska säkert. Man är nämligen 7 poäng före SSK, som ligger närmst utanför, med sina 44 poäng, samma som alla lag där utanför har, lag 9-12 har alla 44 poäng...

Asplöven såg ut att ha ett järngrepp om bladderbyt, men Björklöven ville annat. Man hade 4-1 drygt halvvägs in i matchen, men i 3:e perioden gjorde först Lucas Sandström 4-2, sedan Henrik Nyberg 4-3 och så Emil Lundberg 4-4, efter att Asplöve bytt målvakt. Ut med Samuel Ward, in med Sebastian Idoff. Med 6 sekunder kvar av sudden kunde sedan Lucas Sandström avgöra med sitt 4-5-mål. Snygg vändning av björklöven.

Rögle och Västerås vinnare i toppstriden

Det spelades full omgång av Hockeyallsvenskan igår och såhär gick det då:

Oskarshamn - Malmö 5-4 SD
Timrå - Västerås 3-4
Rögle - AIK 5-2
Mora - Bofors 2-3 SD
Björklöven - Karlskrona 5-3
Asplöven - Södertälje 0-1 str
Almtuna - Vita hästen 1-2

Riktigt dålig publik både i Haparanda och Uppsala. 1078 i Metallåtervinning arena och bara 655 åskådare i arena polarica. Det är nog sämsta noteringen där uppe sedan Asplöven gick upp i Allsvenskan. Någon vidare rolig match fick man inte heller se. Det var en målvakternas kamp mellan Sebastian Idoff, som ju fick foten från just SSK tidigare under hösten, och Tim Sandberg. Den senare gick segrande ur det hela när Rickard Palmberg satte den avgörande straffen.

Hästen vände och vann i Uppsala, när Adam Schmidt satte 1-2 2:35 in i 3:e perioden.

Björklöven gjorde en grym 2:a perioden hemma i T3 center. Man hade 1-1 efter den 1:a perioden, men i 2:a gjorde först Stefan Öhman 2-1, sedan Lucas Sandström 3-1 på straff, Mark Hurtubise 4-2 och Emil lundberg 5-2. KHK lyckades reducera i sista perioden, men närmre än så kom man inte och det var 3 blytunga poäng för Löven, särskilt som AIK och Timrå förlorade. Timrå såg dock ut att gå mot 3 mycket tunga poäng, när man vände 0-2, som Västerås gjorde ganska tidigt, till 3-2, men med 4 minuter kvar satte Erik Andersson 3-3 och 1:36 från slutet hade Västerås vänt tillbaka matchen när Jan Urbas gjorde 3-4. Surt för Timrå, som därmed är sist i tabellen, eftersom att Oskarshamn plockade 2 poäng mot serieledande Malmö, som fortsätter att ha det jobbigt i Oskarshamn. Det är inte många gånger man har tagit poäng där. Nu gjorde man det, men bara 1 poäng. Trots det drar man ju ifrån lagen bakom, eftersom att Karlskrona nollade och Mora också bara fick med sig 1 poäng frå mötet med Bofors. Rögle och Västerås var egentligen de stora vinnarna, då de tog 3 poäng. Rögle slog enkelt tillbaka AIK, som såg ut att vara på väg uppåt i tabellen för ett tag sedan, men nu har det vänt igen och man är bara 2 poän före IKO under det negativa kvalsträcket.

33 sekunder från 3 poäng

5224 åskådare fanns på plats i Tegera arena under torsdagskvällen, för näst sista matchen innan jul, när Luleå kom på besök. Senast man var i Tegera blev det en riktig stjärnsmäll, när man vann med förkrossande 0-8. Leksand fick dck revansch senast uppe i Luleå. det har alltså hittills bara blivit bortasegrar lage emellan.

Det var också här bortalaget som öppnade matchenn bäst. Man fick ett tidigt powerplay, men lyckades inte utnytja det. Det tände Leksand, som istället fick spela PP, där man även fick med sig ett straffslag, som Linus Hultström dock missade. Powerplayet resulterade inte heller i något mål, varken den gången eller några minuter senare, när Luleås Cam Abbott visats ut, men också det här underläget klarade Luleå av och det var 0-0 efter den 1:a perioden.

I den 2:a kom dock målen och det var Leksand som stod för dem. Jon Knuts styrde in sitt 1:a mål i Leksandströjan för den här säsongen, vilket betydde 1-0 för hemmalaget.

2-0 kom också, när johan Svedberg stod för fint förarbete. Han fick fram pucken till Bergenström, som rundade kassen, passade Himelfarb, som nu var tillbaka efter sin skada, som kunde slå in 2-0 bakom Joel Lassinantti i Luleåkassen. Det var också ställningen efter 2 spelade perioder och läget såg onekligen ljust ut.

I 3:e fortsatte Leksand att trumma på under de första minuterna och 3-0 kändes närmre än 2-1. Luleå tog dock timeout och fick därefter utdelning direkt. cam Abbott, som verkligen är het nu, stänkte in sitt 5:e mål för säsongen bakom Oscar Alsenfelt.

Sedan fortsatte Luleå att pressa. Lekand fick mest försvara sig, men stack upp när man fick chansen och Mattias Ritola var t.o.m. nära på att avgöra matchen på ett sådant läge, när han kom fri med Lassinantti med 4 minuter kvar att spela. 3-1 där och uppförsbacken hade varit blytung för Luleå. Nu gick Lassinantti segrande ur den duellen och istället kunde Luleå, när man plockat just Lassinantti, sätta 2-2 i nät bakom Alsenfelt, med 33 sekunder kvar att spela.

Matchen gick således till sudden och där var det Leksand som pressade, men Luleå som gjorde mål. Pär Ledin var på rätt plats när Cam Abbott sköt och det var 2-3 till bortalaget, 2 poäng till Luleå, 1 till Leksand, vilket innebär att man fortsatt är sist i tabellen, eftersom att Modo också tog 1 poäng borta mot Djurgården, för såhär gick det i de andra matcherna:

Skellefteå - Brynäs 2-1
Linköping - Växjö 0-6
Färjestad - HV71 4-2
Örebro - Frölunda 6-3
Djurgården - Modo 3-2 str

Som synes inga vidare resultat för Leksand. 1 poäng till Modo, 2 poäng till Luleå och 3 pinnar till Färjestad. Det innebär att det nu är Brynäs som återigen ligger närmst över sträcket, 6 poäng framför Leksand och Modo. Modo, som här fick med sig 1 poäng från Hovet. Det såg dock länge ut att bli 3 poäng, för man gjorde tidigt 0-1 och det stod sig enda in i 3:e perioden, då William Nylander satte 0-2. Matchen såg stängd ut, men hemmalaget ville annat. Micke Samuelsson satte 1-2 i powerplay och sedan kunde Henrik Eriksson sätta 2-2 bara minuten senare. Det tog matchen till förlänging och straffar och där klev återigen Micke Samuelsson fram och satte den avgörande straffen.

Brynäs kämpade och slet uppe i Skellefteå, men det räckte inte för poäng, även om det satt långt in. Det stod 0-0 tills det återstod drygt 12 minuter. Då bombade hemmalaget in 2 snabba mål genom Martin Lundberg och Daniel Widing, vilket blev matchavgörande, även om Brynäs kröp närmre med sitt 2-1-mål 6 minuter från slutet. Bra för Leksand, men framförallt, imponerande av Skellefteå. Det har var 7:e raka segern, vilket är nytt klubbrekord genom tiderna. Eftersom att Frölunda också förlorade nere i Örebro så är man nu 7 poäng före just Frölunda i tabellen. Ruskigt imponerande av SAIK får man ändå säga.

Slutligen måste vi ju notera Växjös kross av LHC. LHC, som normalt sett är starka hemma i Saab arena. Det var man inte här. Växjö gjorde precis det som Leksand gjorde i Vida arena i lördags, man ledde med 0-3 efter den 1:a perioden och vann till slut med klara 0-6! Det ska dock ha varit en del tur i målen, men 0-6 är ändå alltid 0-6.

Malmö körde över Almtuna!

Det gjorde man verkligen under tisdagens hemmamatch i Malmö arena. Almtuna hade visserligen 9 ordinarie spelare borta, men ändå. Frederik Storm inledde målskyttet när han efter drygt 6 minuters spel stänkte in sitt 12:e mål för säsongen. Jens Jakobs ökade sedan på till 2-0 innan den 1:a perioden var över. I den 2:a kom sedan målexplossionen. Joey Tenute satte 3-0, sedan kom 4-0 av Nisse Andersson. Minuten senare gjorde Jens Jakobs sitt 2:a mål för kvällen fram till 5-0 och innan perioden var över hade Jeremias Augustin gjort sitt 1:a mål för säsongen, trots att Almtuna tagit timeout och bytt målvakt. ut med Bengtsberg och in med Salin. Man längtar nog skapligt mycket tills Honken är tillbaka mellan stolparna där i Uppsala, för i den 3:e perioden gjorde Björn Svensson 7-0, innan Almtuna till slut kunde tröstmåla. Mikael Hage reducerade och sedan fastställde Frederik Storm slutresultatet 8-1 med sitt 2:a mål för kvällen. 8-1! Det var utklassning i Malmö arena den här kvällen...

I övriga matcher gick det såhär:
Västerås - Oskarshamn 3-2
AIK - Timrå 1-2
Bofors - Rögle 5-4 SD
Karlskrona - Mora 4-2
Södertälje - Björklöven 4-0
Vita hästen - Asplöven 4-1

Västerås fortsätter att vinna och klättrar sakta men stadigt uppåt i tabellen. Numera befinner man sig på 5:e plats i tabellen, med 1 match mindre spelad än lagen framför. Vid seger där kan man klättra förbi Rögle upp på 4:e plats. Så jämnt är det i denna serien. det var inte länge sedan man huserade i botten av tabellen och krigade för att undvika kval neråt. Nu är det 11 poäng ner till Timrå under sträcket. 11 ganska sköna poäng känner man nog i Västerås.

Just Timrå tog en direkt nödvändig seger på Hovet, inför drygt 3000 åskådare, och passerade därmed Oskarshamn i tabellen, som nu är sist. Timrå har sedan 1 poäng upp till Björklöven ovanför sträcket, som i sin tur bara har 2 poäng upp till AIK. 1 poäng framför Gnaget hittar vi både Asplöven, som börjar bli riktigt indragna i det där, och Södertälje, som är på väg åt andra hållet i tabellen, nämligen uppåt. Detta efter ännu en klar seger. Senast var det 5-1 mor Vita hästen och nu var det 4-0 mot björklöven. Totalt 9-1 på 2 matcher. Det är ganska bra facit för SSK, som nu har 4 poäng upp till Almtuna och Bofors där över sträcket.

Bofors, som egentligen helt ologiskt fick med sig 2 poäng från matchen mot Rögle. det var rögle som dominerade totalt inledningsvis, men det var BIK som gjorde 1-0. Sedan kom också 2-0 och 3-0 innan den 1:a perioden var slut. Helt ologiskt sett till matchen. Rögle visade dock stor moral och kunde i sista perioden hämta upp 4-2 till 4-4 och trots allt få med sig 1 poäng från Karlskoga, vilket man ändå ska vara nöjda med efter 0-3 i 1:a perioden.

LTC firade tio år

LTC (Leksand Tifo Crew) firade häromveckan tio år. I tio långa fantastiska år har de alltså satt ihop tifon till Leksands matcher och nu var det dags för ett tifospecial i och med tioårsjubileumet. Nio olika tifon satte man ihop till matchen mot Örebro hemma i Tegera arena. Oräknerliga timmars arbete hade lagts ner på arrangemanget, en oerhörd pasion och vilken inramning det blev!

Det här ligger under hockey, ja, men alla ni som är konst, kultur eller teckningsintresserade bör absolut ta en titt på det här, för att se vilka otroliga saker man kan åstadkomma med ca 200 liter färg, 1km lakan och en vikt på totalt ca 500kg.

Tifo 1
Ett fotoalbum med bilder från de tio år som LTC har funnits. Ett bläddringsmoment mitt i tifot gjorde detta till ett av de mest avancerade tifon som LTC har genomfört.

Tifo 2
51% - Bevara föreningsdemokratin. Ett tydligt budskap mot de som vill överkommersialisera den svenska ishockeyn.

Tifo 3
En lagbild från 1948/1949, det första LIF-laget i högsta serien. Åke Lassas är en av spelarna på bilden.

Tifo 4
Tegera Arena och Leksands ishall, med respektive drivande personer bakom. Bakom Tegera arena syns Nils-Eric Johansson och Jonas Bergqvist. Bakom Leksands Isstadion syns Sune Liss och Gösta Mårtas.

Tifo 5
De tre lagkaptenerna som tagit upp Leksands IF från allsvenskan i modern tid. Från vänster: Magnus Svensson, Johan Rosén, Gabriel Karlsson.

Tifo 6
Fyra nära vänner, i eller runt LTC, som tyvärr lämnat oss för tidigt.

Tifo 7
LTC:s första logotype över mitten på norra stå, omgiven av flaggor.

Tifo 8
Ballonger, flaggor och kvittorullar i en härlig röra.

Tifo 9
Tioårs-loggan, med ”psyknallen” i mitten. Gruppen finns samlad under denna.

Beskrivningarna är hämtade från leksandsif.se

Titta på filmen nedan så ser ni ovan presenterade arrangemang irl. Jag lovar er en häftig upplevelse!


Storseger i Växjö!

Leksand fick minst sagt en smakstart i Vida arena. Efter bara drygt 5 minuters spel kunde Robin gartner dra iväg ett skott som Bergenström styrde på en Växjöklubba och in i mål bakom Christopher Nilstorp, som inte hade en chans på den pucken.

Bara minuten senare var det dags igen och nu var det Robin Gartner själv som höll sig framme och gjorde sitt 1:a mål i Leksandströjan när han utökade ledningen till 0-2.

David Åslin var riktigt bra i matchen, men det fick ett abrubt slut när Växjös Gustav Rydahl satte in en ful huvudtackling på Åslin, som givetvis inte spelade mer i matchen. Det gjorde inte Rydahl heller. Han fick matchstraff och 4 matchers avstängning för tilltaget. Jag hoppas bara att Åslin kan vara tillbaka mer snart än vad Daniel Färnholm har varit i Djurgården efter John Franssons jättefula huvudtackling på honom för 2 månader sedan. Färnholm är fortfarande inte tillbaka i spel efter det.

Leksand kunde i vilket fall utöka ledningen ytterligare i det 5 minuter efterfööljande powerplayet. Nu var det Fabian Brunnström som hittade nätet bakom Nilstorp och det var 0-3 till Leksand.

Därefter fortsatte man att kontrollera spelet, men mot slutet av perioden kom Växjö tillbaka litegrann, men Oscar Alsenfelt höll tätt och det var 0-3 efter 1:a perioden.

28 sekunder in i mittenakten kom dock växjös mål. Cory Murphy spräckte Alsenfelts nolla och det var reducerat fram till 1-3.

Växjö fortsatte sedan att trycka på för ännu en reducering, men Alsenfelt och Leksand höll tätt och istället var det Mattias Ritola som kunde utöka bortalagets ledning fram till 1-4.

Växjö var kanske värda ett mål till när man spelade så bra och radade upp chanser mot slutet av perioden, men Alsenfelt fortsatte att spika igen och det var 1-4 efter 2 spelade perioder.

I 3:e var det återigen Växjö som pressade på för vidare reduceringar, men Alsenfelt var i kanonform och plockade allting. Istället var det, precis som i den 2:a perioden, Leksand som kunde göra mål. Jon Knuts gjorde 1-5 för bortalaget, men det dömdes bort efter videogranskning. Istället var det Fabian Brunnström som hittade nätet på nytt, när han fastställde slutresultatet 1-5.

Det var Leksands klart största seger den här säsongen. Det var också 1:a gången man släppte in mindre än 2 mål i en match. Alsenfelt hade faktiskt en räddningsprocent på hela 97,5% när han plockade 39/40 skott, till skillnad från Nilstorp, som bara tog 7/10 skott han fick på sig i 1:a perioden. Sedan var det unge Stefan Steen som vaktade Växjökassen. Han tog 12/14 skott och hade en räddningsprocent på 85%. Totalt sköt Leksand alltså 24 skott och gjorde 5 mål. Det är ruskigt bra effektivitet.

Övriga matcher slutade såhär:
Luleå - Brynäs 3-2
Frölunda - Skellrfteå 1-2
Modo - Örebro 2-5
HV71 - Linköping 1-2 str
Djurgården - Färjestad 2-3 SD

Det var ingen rolig kväll för Jonas Nordkvist uppe i Luleå. Först missade han helt öppet mål när han kunde ge Brynäs ledningen med 2-3 och sedan åkte han på en rejäl tackling, kunde inte stödja på ena benet, leddes av isen och blir troligtvis borta ett längre tag. Dessutom kunde Luleå sedan avgöra och ta alla 3 poäng när Pär Ledin avgjorde för hemmalaget. Tidigare hade Cam Abbott gjort 2 mål, vilket totalt gav 5st i hans målprotokoll. Luleå kunde då ta sin 2:a raka seger.

Markus Svensson storspelade på nytt när han för :2:a matchen i rad i högsta grad bidrog till att hans Skellefteå tog ännu en seger, 2:a raka mot frölunda, och befester sin serieledning. Det är ganska häftigt egentligen. Man har tappat nästan halva truppen från förra säsongen, nästan 400 poäng är borta, men ändå har man fått ihop det här laget till ett serieledande lag som ångar på precis på samma sätt som det "gamla" Skellefteå gjorde både förra året och för 2 säsonger sedan.

Bingo för Leksand att Modo föll på nytt, nu hemma mot Örebro, men inte lika bra att Färjestad tog poäng på Hovet. Annars hae det bara varit 3 poäng upp till dem där över sträcket. Nu är det 5. Leksand och Modo står dock på samma poäng och jag tror sart att Leksand lämnar den där jumboplatsen på nytt, i synnerhet om man fortsätter med den här fina stilen. 1-5 i Vida arena är inte illa och man är med det bara 3:e laget den här säsongen som har tagit full pott där nere. För Färjestad var det Joakim Nygård som kunde avgöra, bara 34 sekunder in i sudden och i Jönköping var det Jeff Taffe som satte den avgörande straffen för LHC.

Helgens Allsvenska matcher

Asplöven - Malmö 1-2
Björklöven - Mora 1-4
Rögle - Karlskrona 4-3
Södertälje - Vita hästen 5-1
Timrå - Bofors 1-2
Oskarshamn - AIK 1-2 str
Almtuna - Västerås 1-4


Efter drygt 2 minuters spel kunde Tony Romano, som nu är tillbaka efter en tids skada, ge Malmö ledningen uppe i Haparanda. Asplöven genom Sam Marklund kunde dock kvittera, men det räckte ändå inte för poäng, för med 8:32 kvar att spela stänte Henrik Hetta in matchavgörande 1-2 för Malmö, som därmed klättrade upp i serieledning med sina 54 poäng, samma poäng som 2:an Mora, efter att Drakarna vunnit med 4-1 uppe i Umeå, detta trots att det till en början var Björklöven som skapade mest chanser. Mora fick mest slå ifrån sig, men när väl ledningsmålet kom, då kunde man kontrollera händelserna ganska bra och till slut vinna komfortabelt. Samtidigt åkte tidigare serieledande Karlskrona på en 4-3-förlust nere i Ängelholm, vilket innebär att man nu är nere på 3:e plaats i tabellen och vips så är man utanför de där översta 2 platserna. Det går fort i denna serien och det kommer troligtvis att svänga många gånger till innan serien når sitt slut senare i mars. Starkt av Rögle att ta sig samman i den här matchen efter att man tagit ledningrn med 2-1 10 sekunder in i 2:a perioden, ökat på till 3-1, men där KHK hämtade in till 3-3, där 3-3 kom i boxplay. Det såg också ut att leda till poäng för Karlskrona, men med 17 sekunder kvar att spela kunde den ratade Leksandsspelaren, Jack Connolly, avgöra för Rögle.

Ännu en förlust för Hästen, som är på väg rakt ner i källaren om det fortsätter såhär. Inget förvånande över det egentligen. Man höll ungefär halva säsongen, övertygade och överraskade alla genom att fortfarande vara ett topplag. Jag tror tyvärr inte man återvänder till toppen mer under den här säsongen. Nu ligger man 7:a, visserligen med en match mindre spelad än Almtuna framför. Klara 1-5 i Södertälje talar dock ett tydligt språk. SSK som dessutom inte har varit fomstarkt på slutet, definitivt inte, men här var det inget snnack om saken.

AIK fortsätter också att plocka poäng. 2 pinnar blev det nere i Oskarshamn, samtidigt som alla lag där bakom, förutom SSK då, nollade. Faktum är att läget börjar se lite halvtaskigt ut för IKO och Timrå, särskilt för Timrå, som nu har 2 poäng upp till Oskarshamn och ytterligare 2 upp till Björklöven över sträcket. Tabellen är doc fortfarande väldigt jämn och mycket kan och kommer att hända.

Förlust mot Skellefteå

Lite publik på plats när svenska mästarna Skellefteå kom på besök till Tegera arena, bara 5245 åskådare, vilket tyvärr är riktigt dåligt för att vara Leksand i SHL.

Det var också Skellefteå som kopplade greppet om matchen, när man fick ett tidigt powerplay, vilket dock inte resulterade i mål, men det gav ändå ytterligare tyngd åt bortalagets spel och Leksand fick mest försvara sig, även om man stack upp på sina kontringar, då man definitivt inte var chanslösa.

Skellefteå skulle dock ta ledningen, när Daniel Widing blev serverad och inte gjorde några misstag framför Alsenfelt, som nu var tillbaka i mål, och det var 0-1 till bortalaget.

Kvitteringen skulle dock vara oerhört nära några minuter senare, men Markus Svensson hade marginalerna med sig och trots spel 5 mot 3 kunde Leksand inte kvittera och det var 0-1 efter den 1:a perioden.

I den 2:a hade hemmalaget en puck som nästan dansade på mållinjen och ett läge där Kähkönen bara skulle läggga in pucken i öppet mål, efter att svensson var helt bortspelad, men inte ens då ville pucken in i nät för hemmalaget. Det ville sig helt enkelt inte den här kvällen och det kändes litegrann som att vara tillbaka i början av säsongen, när marginalerna definitivt inte var med de blåvita. Då var det visserligen betydligt mer krisartat än vad det var nu, men det var ungefär så matchen såg ut. Leksand gjorde absolut ingen dålig match och man hade sina lägen, även om Skellefteås lägen var fler och ännu vassare, men man hade inte marginalerna med sig. Det hade Skellefteå, som istället kunde göra 0-2, vilket också var ställningen efter 2 spelade perioder.

I 3:e perioden kontrollerade Skellefteå händelserna väldigt bra. Inte så att man dominerade spelet totalt, men man hade hela tiden koll på vad som hände och lät inte Leksand skapa sina jättechanser. Istället var det Patrik Sakrisson som kunde fastställa slutresiltatet, 0-3, bakom Oscar Alsenfelt.

Nej, det var ingen bra match för de blåvita. Eller jo, det var det, men Skellefteå var bättre. En helt okej match skulle jag nog säga att det var, men man får inte in pucken på de lägen man skapar, vilket Skellefteå får och därför vinner man också matchen.

I övrigt gick det såhär:

Brynäs - Linköping 1-2 str
Färjestad - Modo 3-2 str
Luleå - Frölunda 1-0
Växjö - HV71 3-2

Sämsta tänkbara resultat för Leksand alltså, i och med att alla lag närmast framför tog poäng. Luleå tog 3, Färjestad och LHC 2 och så brynäs och Modo 1. Inte alls bra.

Helt ologiskt fick Brynäs med sig poäng från matchen mot LHC, som fortsätter att ha fruktansvärt svårt på bortaplan. Här hade man, läs noga nu, 0-24 i skott i 1:a perioden, men ändå 0-0 i matchen. I 2:a kunde man ändå ta ledningen, men när Brynäs mot slutet plockade Starkbaum så kunde man kvittera. Helt totalt orättvist sett till matchen, men ja, för 2:a matchen i rad har Brynäs en jävla tur med sig. Först i lördags, mot Leksand, då man var helt utspelade till en början, och så nu mot LHC, då man hade 0-24 i skott i 1:a perioden...

Färjestad dominerade också stort i den 1:a perioden hemma mot Modo, men fick inte in pucken. Istället var det Modo och Gustav Possler som kunde ta ledningen med 0-1, en ledning som stod sig väldigt länge, men så fick Färjestad in kvitteringen och kunde sedan också göra 2-1. Ett resultat som såg ut att bli slutresultatet, men med 1:50 kvar att spela kunde Gustav Possler på nytt ta sig fram och sätta 2-2 i nät bakom PW i Färjestadskassen. Färjestad fick sedan med sig bonuspoängen på straffar.

Efter 6 raka förluster kunde luleå till slut också vinna. Matchens enda mål kom i den 2:a perioden och den förlusten för Frölunda innebär att Skellefteå fortfarande är serieledare och t.o.m. drygar ut avståndet ner till FHC.

Växjö hade inte gjort mål på 6 hela perioder, 2 hela matcher, innan kvällens match mot HV. Det var också HV som till slut kunde ta ledningen i en mycket jämn historia, inför fullsatta läktare i Vida arena, men så kom äntligen ett mål för Växjö. Efter 8 perioder och drygt 8 minuter utan ett enda mål. Kvitteringen satt i nät bakom Gustav Wesslau och några minuter senare snirklade Robert Rosén sig igenom hela HV och kunde sätta 2-1 för Växjö bakom en olycklig Wesslau.

Örebro - Djurgården spelas imorgon.

Karlskrona upp i serieledning

Efter gårdagens 3-1-seger över Timrå är Karlskrona nu uppe i serieledning. Det var Maksim Matushkin som gav hemmalaget ledningen, en ledning som höll sig nästan halvvägs in i matchen, då Kelsey Tessier utökade ledningen till 2-0. Timrås replik kom dock snabbt. 1:41 senare satte Johan Persson sitt 10:e mål för säsongen och det var match igen. Matushkin blev dock matchvinnare när han slog in avgörande 3-1, 2:57 från paus i 2:a perioden.

I övrigt gick det såhär:
Vita hästen - Björklöven 4-1
Mora - Rögle 1-2 SD
AIK - Almtuna 1-2
Västerås - Asplöven 4-2
Malmö - Södertälje 4-3

AIK:s segersvit bröts alltså här, men trots det är man kvar på 10:e plats, eftersom att alla lag där bakom också förlorade. björklöven fick stryk i Himpan, Södertälje åkte på stryk nere i Malmö, 4:e eller 5:e raka förlusten för SSK, trots att man här gjorde det bra och nästan åt ikapp Malmös 4-1. Hela vägen nådde man dock inte, vilket samtidigt innebär att just Malmö också är förbi Mora i tabellen. Mora är därmed utanför de 2 första platserna, för 1:a gången på välsigt länge, men 1 poäng hemma mot Rögle räckte inte för att behålla en av de 2 översta platserna, detta efter att Jesper Jensen avgjort, 17 sekunder in i förlängningen för Rögle.

Skönt för Hästen att hitta tillbaka till vinnarspåret igen. Det var inget snack när anrika björklöven besegrades med klara 4-1. Hade löven vunnit där hade man gått förbi både AIK och bofors i tabellen och ståt på samma poäng som 8:an Asplöven. Nu är man istället kvar på 11:e plats. Så ja, det är fortfarande jämnt i denna serien...

Snabbtitt på Hockeyettan

Det drar ihop sig i Hockeyettan, som jag förövrigt tycker är ett snnyggare och mer proffsigt namn på ligan än Div. 1. Här tänkte jag i vilket fall ge er en kort summering av hur det ser ut i de 4 olika serierna.

I Norra serien återstår det 4 omgångar, 12 poäng.
Sundsvall har varit suveräner under hösten och vunnit 15/18 matcher och har en målskillnad på hela 76:32 (+44), på 18 matcher! Man är klara för Allettan med sina 49 poäng.
Piteå på 2:a plats är också klara. Man har just 12 poäng ner till Örnsköldsvik på 5:e plats, men Piteå har enormt mycket bättre målskillnad än Örnsköldsvik, så det ska inte vara någon fara.
Kalix ligger också väldigt bra till för att nå Allettan. Man är 10 poäng före Örnsköldsvik, så det känns väl ganska klart där med.
Sedan får Östersund, Örnsköldsvik och Kiruna slåss om den 4:e platsen. Östersund har 1 match mer spelad än de övriga, men skulle ändå vara 4 resp. 9 poäng före Örnsköldsvik och Kiruna om båda dessa skulle vinna sin 19:e match. Så det är ändå fördel Östersund där.

I Västra serien återstår det bara 2 omgånhar, 6 poäng.
De 4 Allettanplatserna är redan klara, men imbördes ordning på de 4 lagen är inte klara. Just nu toppar Västervik serien med 46 poäng. Vimmerby är 2:a på 45 och sedan följer Skövde och Tranås på 44. 4 lag inom 2 poäng alltså. Det är inte ofta det är så jämnt i Hockeyettan.
Bakom Tranås är Mariestad 11 poäng bakom på 5:e plats, så de och alla lag där bakom får sikta in sig på Fortsättningsserien till våren, för att den vägen försöka ta en playoffplats, vilket vi flera gånger har sett inte är någon omöjlighet...

I Östra serien återstår det också 2 omgångar, 6 poäng att spela om.
Huddinge är både klara för Allettan och klara seriesegrare med sina 48 poäng. Visby jagar närmast bakom med 41 pinnar.
Hudiksvall är 3:a med 40 poäng och Wings är 4:a med 36 poäng. Sedan jagar Väsby på 34 och Åker/Strängnäs med 32. Det är dessa 3 lag det kommer stå mellan och som vi ser är det en liten fördel för Wings, men Väsby är inte borträknade på något sätt. I näst sista omgången möter man dock Huddinge, som visserligen är klara och därför kanske inte ger 100% i den matchen. Det skulle i så fall vara Väsbys räddning. Wings har på pappret en betydligt lättare match, när man ställs mot Värmdö, som ligger sist i tabellen på 12:e plats och har skrapat ihop 14 poäng. Vinner Wings där har man ett riktigt guldläge inför sista omgången. Så ja, jag skulle nog sätta mina slantar på att Wings håller undan där på 4:e plats.

Slutligen har vi Södra serien, där det också återstår 2 omgångar, 6 poäng att spela om.
Kristianstad toppar just nu serien och är nästan klara seriesegrare. Bara Pantern kan utmana. Man är 5 poäng bakom, så självjlart ska det till mycket om man ska göra det. Pantern har dock gjort en strålande höst. Man har ju under flera säsonger huserat i de nedre regionerna av Div. 1. Tror t.o.m. att man fick kvala sig kvar förra säsongen. Nu är man klara för Allettan. Grymt jobbat av IKP!
Naturligtvis är då också Kristianstad klara för Allettan. Det är också Tingsryd och Troja, som båda är 7 poäng före Nybro på 5:e plats. Nybro, som jag annars tycker också har gjort det riktigt bra under hösten, men det räckte inte hela vägen till Allettan. Som vi dock redan vet kan det ju vara en fördel att inte ta sig dit, om man är ett lite sämre lag på pappret, för att istället krångla sig vidare till playoff via Fortsättningsserien. Når man playoff den vägen blir dock glappet från det motstånd man mötte i Fortsättningsserien till playoffmotståndet betydligt större än om man hade spelat Allettan. så det går att dra både positiva och negativa aspekter av det där.

Sammanfattningsvis kan vi alltå konstatera att Hockeyettan Västra och Södra är avgjorda, medan det finns viss spänning kvar i Östra och Norra serierna. Min gissning är dock att Östersund tar den sista platsen i Norra serien och att Wings håller undan för Väsby i Östra serien.

AIK klättrar i tabellen

4:e raka segern kom när Södertälje besegrades under måndagskvällen och hastigt och lustigt är man plötsligt uppe på 9:e plats. För 1:a gången den här säsongen är man alltså uppe över det nedre kvalsträcket och fortsätter man i den hhär takten är man snart ett topplag i serien. Vem hade trott det för några omgångar sedan? Daniel Olsson-Trekulja gav Gnaget ledningen i den 1:a perioden, men Robin Press utjämnade för SSK med sitt 9:e mål för säsongen i den 2:a perioden. Christian Sandberg återgav dock ledningen till AIK och Joakim Hagelin ökade på till 3-1 i den 3:e perioden. Det hämtade sig aldrig SSK ifrån.

I övrigt gick det såhär:
Västerås - Almtuna 4-1
Bofors - Oskarshamn 4-2
Malmö - Björklöven 4-2

Malmö totaldominerade 1:a perioden mot Björklöven och kunde mycket väl ha stängt matchen där. Att det "bara" stod 1-0 kunde löven tacka Kevin Lindskoug för. Bortalaget lyckades också kvittera i slutet av perioden och i den 2:a tog man också ledningen. Några poäng blev det dock inte när Malmö gjorde 3-0 i sista perioden och vann matchen med 4-2. Det var verkligen i underkant kan man säga, för Malmö hade inte mindre än 6 ramträffar under matchen...

Västerås tog en skön seger mot Almtuna och Bofors slog Oskarshamn, som definitivt inte ligger bra till just nu. Man ligger näst sist på 36 poäng. Timrå har 35, men med en match mindre spelad. Risken finns alltså att IKO ligger sist efter 29 spelade omgångar...

RSS 2.0