Ex-leksingar levererar

Nu är det "bara" försäsong än så länge, så man ska inte dra för stora växlar av vad man har sett hittills, men tittar man på de spelare som spelade i den blåvita tröjan förra året så har både tomi Sallinen och Linus Hultström levererat i CHL med Djurgården. Mattias Guter har varit riktigt bra i Karlskrona och även Toni Kähkönen har nätat för KHK och i Rögle har Patrik Cehlin hängt 2 eller 3 kassar såhär långt, så ja, de levererar alltjämt på en hög nivå...

Blåvit seger i Gävle/Dala-duellen!

2 dagars intensivt duellerande är nu över och det är med blåvita segrare av detta gippo, som helt klart måste vara en av försäsongssveriges absolut hetaste grejer.

Det var dock Brynäs som ägde den första dagen i Gävle, då Brynäs vann 1:a drabbningen damlagen emellan med 2-1, + att man tog hem supporterduellen och maskotduellen. Leksand reducerade dock till 3-1 när man vann sponsorduellen, men det var Brynäs som skulle få sista ordet för dagen, när även herrarna gjorde sitt med Leksands herrar och vann ganska komfortabelt med 4-1, även om det satt långt in. Det stod nämligen bara 1-0 enda in i den sista perioden, ett mål som Adam Brodecki satte med knappt 2 minuter kvar av 1:a perioden. I 3:e rann det dock iväg och Brynäs kunde dra ifrån till klara 4-0 innan Leksand reducerade till 4-1 genom martin Karlsson.

Det blev också slutresultatet av matchen och det var även resultatet i gävle/Dala-duellen efter den 1:a dagen i Gävle.

Idag var det genast chans för revansch för Leksand, när duellen drog vidare upp till Leksand.

Revansch fick man också. Damerna vann över Brynäs damer med 3-1, Leksand vann supporterduellen och sponsorduellen, varefter det blev oavgjort i maskotduellen. Oavjort, 4-4, var det nu också i totalen och sista eventet för gippot, herarnas match, skulle därmed bli helt avgörande för vilken av klubbarna som skulle stå som segrare av hela duellen.

Leksand rivstartade matchen och tobbe Ericsson satte 1-0 redan efter 3 minuter. Bara 2 minuter senare nätade Tommi Paakolanvaara för 1:a gången i Leksandströjan och det var 2-0. Brynäs reducerade till 2-1, men Mike Embach satte 3-1, ett riktigt snyggt mål, och så grötade Martin Karlsson in 4-1 med bara några sekunder kvar av 1:a perioden.

Den 2:a blev mållös, men bara 37 sekunder in i 3:e reducerade brynäs till 4-2, men närmre än så kom man inte. Alexander Ytterell fick sista ordet när han fastställde slutresultatet, 5-2 till Leksand och därmed också 5-4 i Gävle/Dala-duellen!

Nu ska kanske tilläggas att Brynäs saknade en rad tongivande spelare, såsom Sebastian Enterfeldt, Jesper Ollas, Anton Rödin och Jörgen Sundkvist, men likväl blev det blåvit seger i Gävle/Dala-duellen och trots bitterheten som fortfarande finns kvar till viss del känns det ändå bra att åtminstone kunna gå segrande ur den här duellen!

Försäsongen är igång

Leksand har nu spelat 3 träningsmatcher och först ut var Almtuna. Frans Tuohimaa vaktade kassen och fick släppa 2 puckar förbi sig i 1:a perioden, som Almtuna vann just med 2-0. Sedan reducerade dock mattias Lassen, som därmed fick inleda målskyttet för de blåvita den här säsongen, och Lars Bryggman kvitterade. 2-2 var också ställningen efter full tid och matchen gick till sudden och straffar, där Almtuna drog det längsta strået och gick segrande ur matchen med 3-2.

Näst på tur var Färjestad för Leksands del och det blev en ganska komfortabel seger för FBK, som vann med 4-1, efter att Brock Mompetit reducerat i sista perioden. Henrik Haukeland vaktade kassen och det var väl egentligen inget fel på hans insats, men färjestad var helt enkelt bättre och vann klart rättvist. Johan Ryno nätade åtminstone inte för sin nya klubb.

3:e matchen för försäsongen spelades redan dagen efter, igår, mot Bofors, i Nobelhallen. Återigen var det Tuohimaa som vaktade kassen och defensiven såg faktiskt riktigt bra ut och man redde bl.a. ut ett 3 mot 5-läge för BIK, + att Tuohimaa räddade en straff. Till slut var det också Leksand som gick segrande ur det hela när Mike Embach blev ende målskytt och där slutsiffrorna alltså skrevs till 0-1 till Leksand.

Resultaten hittills är alltså som följer:

Almtuna - leksand 3-2 str
Färjestad - Leksand 4-1
Bofors - Leksand 0-1

Näst på tur är Gävle/Daladuellen i helgen som kommer, där Brynäs tar emot Leksand på fredag och där Leksand sedan tar emot Brynäs hemma i Tegera arena dagen efter. Det är den enda match under försäsongen som spelas hemma i Tegera och det lär bli ett ganska stort gippo kring den där matchen, så passa på att gå på hockey på lördag i Leksand!

Panterns vara eller icke vara

En nykomling i Hockeyallsvenskan till hösten är IK Pantern från Malmö. Som jag har skrivit tidigare har man under många år harvat på den undre halvan av ettans Grupp F och aldrig ens varit nära Allettan. Tills den gångna säsongen. Då plötsligt kuggade allt, när det behövdes som mest. Man slutade 2:a i Grupp F, 5 poäng bakom Kristianstad. Sedan fortsatte man på samma spår och vann mycket övertygande hela Allettan södra, medan Kristianstad bara slutade 5:a, bara 1 poäng före Tranås. Pantern var därmed klara för kvalserien upp till Allsvenskan, där det, just den här säsongen, var 4/6 lag som skulle spela i HA kommande säsong. Man fortsatte att övertyga och gick hela vägen, vilket gör att man nu alltså kommer ställas mot lag som Leksand, Björklöven, Västerås, Timrå och Vita hästen, istället för Nybro, Mörrum, Halmstad, Kallinge och Olofström. Olofström, som btw åkte ur Hockeyettan och nu kommer spela i Hockeytvåan till hösten.

Det är hursomhelst nästan som en dröm för pantern. Vem hade ens gissat på att Pantern av alla lag i Hockeyettan skulle ta steget upp innan förra säsongen startade? Jag hade åtminstone inte gjort det, men nu är man där.

Frågan är dock hur man kommer stå sig mot de övriga 13 lagen i serien?

Som jag skrev i förra inlägget så känns det som att hockeyallsvenskan har tagit flera steg tillbaka till den här säsongen när det gäller konkurrens och jämnhet mellan de 14 lagen. Förra säsongen kunde i princip alla slå alla och både tabell och utgång av matcherna var oerhört svårtippat. Så tror jag inte det blir den här säsongen. Skillnaden mellan toppen och botten är betydligt större än vad den var förra säsongen och Pantern tror jag ganska säkert är ett av de lag som kommer hamna på den undre halvan av tabellen.

Man har den klart minsta budgeteen av alla lag i serien, har behållt en hel del spelare från förra årets trupp och man har på pappret inte slagkraften som krävs för att kunna utmana på riktigt. Att man har behållt stora delar av truppen kan dock lika gärna bli deras triumfkort. Se på Leksand inför comebacken i SHL 2013/14. Stora delar av det laget som tog steget upp fanns kvar, man gjorde några spetsvärvvningar och det höll hela vägen till en 7:e plats i tabellen och sånär klubbens 1:a SM-slutspel på 11 år. kan Pantern göra samma sak? Kanske. Man har som sagt behållt stora delar av förra årets trupp, värvat in Fredrik Händemark och Anton Blomqvist, som väl får anses som de tyngsta nyförvärven, och målvaktssidan består av lån från Växjö och Malmö i form av Viktor Andrén och Jonas Gunnarsson. Så visst kan Panterns säsong bli intressant att följa och jag tror garanterat att man kommer sticka upp och skrälla flertalet gånger, men i det långa loppet tror jag man får kämpa för att hålla sig kvar i serien och frågan är om man klarar ett kval mot t.ex. Södertälje?

Man gjorde ju just precis det nu i våras, men här kan rollerna vara ombytta, SSK som kommer med gott självförtroende, höga huvuden och blicken riktad uppåt, Pantern som kommer med en tung säsong bakom sig, många förluster och kanske, i sämsta fall, likt leksand nu i våras, med mängder av marginaler mot sig.

Så ja, vi får helt enkelt vänta och se hur säsongen utvecklar sig, men jag satsar mina kort på att Pantern kommer hamna i botten av tabellen till våren. Om man får kvala eller inte är svårt att säga, för Sundsvall och Tingsryd känns väl inte heller särskilt tunga och kanske kan Pantern klara strupen på att man i bästa fall kan låna spelare från Malmö, + att man i nuläget har ett ganska stabilt målvaktspar, som kanske kan rädda dem undan kval...

Hockeyallsvenskans status

Efter den galet hypade säsongen som var i hockeyallsvenskan, där den stundtals var bra mycket mer intressant att följa än vad SHL var, tror jag tyvärr att den kommande säsongen kommer bli en riktig bakissäsong och kanske t.o.m. ett sömnpiller för många.

Tyvärr känns det som att serien till den här säsongen har tagit flera steg tillbaka när det gäller jämnhet och konkurrens. Det känns som det skiljer ganska mycket mellan de bästa lagen i serien och de på pappret sämsta lagen. Givetvis kommer det ske skrällar, men jag får tyvärr lite vibbar av typ 2008-2009 och säsongerna däromkring, när Leksand körde över många lag och vann inte helt sällan med tvåsiffriga resultat.

Sedan dess har det hänt väldigt mycket i Hockeyallsvenskan. Serien har stärkt sin position något enormt. Den har blivit mycket, mycket jämnare och en säsong som den förra, som kanske var den riktiga peaken i Hockeyallsvenskans historia, innehöll 14 lag som alla kunde slå varandra. Tabellen var oerhört svårtippad på förhand och bara en sådan sak som att både AIK och Södertälje fick kvala för att ens hålla sig kvar i serien vittnar om en oerhört jämn tabell, där även ett lag som siktat mot toppen kunde hamna i botten.

Så tror jag inte det kommer bli i år. Det här lär bli tidernas bakissäsong i Hockeyallsvenskan, i synnerhet efter förra årets hypade säsong. I år blir serien tyvärr relativt ointressant med utomstående ögon sett, eftersom det blir så svårt att ta steget upp i SHL igen. Kanske blir det rentav en serie a la Hockeyettan, fast några storlekar större, där majoriteten av befolkningen inte ens har någon koll alls på hur det går för de olika lagen förrän det drar ihop sig framåt vårkanten och det trots allt vankas direktkval och annat, vilket dock inte heller kommer vara lika hett som det var nu i våras.

Just det faktum att det kommer bli betydligt svårare att ta steget upp till nästa säsong, och troligtvis också säsongerna efter det, kommer göra intresset för HA betydligt svalare för allmänheten. Vägen upp till SHL är inte stängd, men den har smalnat av ordentligt.

Att lag som Malmö, Rögle, Karlskrona och Södertälje har lämnat serien stärker inte heller direkt upp dess status. Alla 4 lag, i synnerhet Malmö och Södertälje, är klassiska lag med mycket publik och Malmö har dessutom en av Sveriges absolut finaste arenor. Som ersättning för dessa 4 lag får man nu istället Leksand, Tingsryd, Sundsvall och Pantern. Ja, ni ser själva. Leksand väger visserligen upp ganska mycket från de försvinnande 4 lagen, men inte på långa vägar de 4 lagens sammanlagda tyngd. Pantern, Sundsvall och Tingsryd saknar dessutom i det närmaste helt tyngd. Det finns ingen publik att tala om, knappt några fans utanför de egna områdena och hallarna är inte toppmoderna. Inget ont mot dessa 3 klubbar, de har på sportsliga grunnder tagit sig upp i HA och förtjänar därför att spela där, men vad jag vill få fram är att de inte har en chans att mäta sig med Rögle, Karlskrona och Södertälje, som har försvunnit. Leksand - Malmö kan vi väl se som ett raktavbyte. Båda lagen har ett oerhört starkt varumärke, båda lagen har relativt nybygda arenor från mitten av 2000-talet, båda lagen har mycket fans och båda lagen är 2 av Sveriges mest folkkära lag. Jag skulle nog t.o.m. gå så långt som att säga att det var en win-situation för Hockeyallsvenskan. Det var nog inte riktigt vad SHL ville när man införde det nya systemet för upp och nedflyttning, att förlora ett av seriens absolut starkaste varumärken i Leksands IF.

Nej, kombinationen av en klart svagare line up av de 14 lag som nu spelar i Hockeyallsvenskan kontra de 14 lag som spelade där förra säsongen och ett betydligt mer ogynnsamt system för upp och nedflyttning för de Allsvenska klubbarna tror jag tyvärr gör att det kommer bli en ganska svag säsong för Hockeyallsvenskan, både för fans, media och allmänheten.

RSS 2.0