Back 2 back med Färjestad

Lördag och söndag väntade back 2 back-möte med Färjestad för Leksands del, först i Karlstad igår och så i Leksand idag.

Det var över 8000 personer på plats i Karlstad igår och det var också Färjestad som tog en tidig ledning när Rasmus Asplund tryckte in 1-0, men sedan vaknade Leksand och Johan Porsberger och Isac Skedung, som gjorde sitt 1:a mål i SHL, såg till att Leksand var i ledningen efter den 1:a perioden.

I 2:a kvitterade och vände dock Färjestad, först när Milan Gulas lite glömdes bort och var helt ren när han satte 2-2 bakom atte engren och så ole-Christian Tollefsen som gjorde 3-2 3 minuter från paus. Det blev dock inte sista ordet, för Johan Olofsson fick äntligen spräcka sin målnolla när han gjorde 3-3 bara 8 sekunder efter Färjestads ledningsmål.

Det var alltså helt jämnt inför den 3:e perioden, men tyvärr försvann skrällpoängchansen när Engren släppte ett väldigt billigt mål fram till 4-3 och 5-3 01:02 senare. Det hämtade sig aldrig Leksand ifrån och Färjestad tog hem alla 3 poäng. Synd med tanke på en så relativt bra insats från Leksands håll. Färjestad var kanske totalt sett bättre över hela matchen, men Leksand var definitivt inte utspelade, skapade en hel del, ledde efter 1:a perioden och hade 3-3 efter den 2:a, så poängchans fanns det definitivt, men det sprack alltså...

Det var dock chans till snabb revansch redan idag och det var sannerligen inget slaget Leksand som entrade isen hemma i Leksand. Snarare tvärtom. Leksand var det bättre laget i 1:a perioden och vann skotten med 11-8, men fick inte in pucken bakom Lars Haugen i Färjestadskassen. Det fick dock inte Färjestad heller, så det var 0-0 efter den 1:a perioden.

I 2:a perioden tog det dock bara 01.03 innan Markus Lauridsen slog en puck från blå på mål och den gick in i mål och Leksand hade 1-0. Man skapade också fler chanser och 2-0 var inte långt bort men istället kunde Alexander johansson styra in 1-1 för Färjestad drygt halvvägs in i matchen och bara 2 minuter senare to John Persson köksvägen efter att ha snappat upp sin egen retur och lade in 2-1 för Färjestad. Det blev också matchavgörande, för trots att Leksand var bättre än Färjestad genom i stort sätt hela matchen, skapade fler chanser och hade det mesta av spelet så fick man int in någon kvittering och Färjestad kunde ta hem ytterligare 3 poäng när segersiffrorna skrevs till just 1-2.

Inte alls rättvist, men hockey är inte alltid rättvist. Tyvärr. Det här var ett typexempel på det. det hänger mycket troligt ihop med självförtroende, för hade vi haft lite mer medång, lite mer vind i seglen, då hade vi lätt vunnit en match som den här. nu gjorde vi inte det, trots ganska klart övertag. Ändå blir det 0 poäng. Det känns inte alls rättvist. Tvärtom. det känns fruktansvärt tungt, men å andra sidan finns det mycket positivt att ta med härifrån. Haukeland är för det första given etta i min bok. Defensiven sitter också bättre nu tycker jag, även om det faller tillbaka lite ibland, men i stort ser det bättre ut. Nu är det bara offensiven som ska kugga i. Det gör den fortfarande inte. Kanske krävs det en eller ett par vassa målskyttar för det...

Helgens samtliga resultat:
Färjestad - Leksand 5-3
Leksand - Färjestad 1-2
Luleå - Linköping 3-5
Malmö - Karlskrona 1-3
Växjö - Örebro 4-2
Frölunda - Skellefteå 4-2
HV71 - Brynäs 4-2

Karlskrona är fortfarande serieledare efter att man vände 1-0 till 1-3 i Malmö. Man parkerar på 32 poäng, 1 poäng före Frölunda, men då har Frölunda 1 match mer spelad. 32 poäng innebär också att Karlskrona nu efter 14 matcher redan har slagit förra årets poängskörd efter 52 matcher. Då stannade man på 31. Jag säger bara wow!

I Luleå var det Linköpings importer som spelade en väldigt stor roll. Garett Roe, Broc Little och Andrew Gordon gjorde 4/5 mål när LHC vann med 5-3 inför 5726 åskådare.

I Jönköping var det HV som tog ledningen, men Ryan Gunderson gjorde äntligen sitt 1:a mål för säsongen han med, men Martin Törnberg såg ändå till att HV hade ledningen med 2-1 efter den 1:a perioden med sitt 9:e mål för säsongen. Pathrik Westerholm satte dock 2-2 i boxplay precis i upptakten av 2:a perioden, men Andreas Borgman och Per Arlbrandt såg ändå till att HV kunde ta ytterligare en seger och man bara ångar på just nu. Man parkerar på 5:e plats, passerade just Brynäs i och med den här segern och är nu bara 1 poäng bakom Malmö, som förlorade 4:e raka om jag inte tar fel.

Frölunda hade 3-0 inför den 3:e perioden, men då såg Jocke Lindström och Jesper olofsson till att det blev spännande när de gjorde 3-1 och 3-2 i samma powerplay, 5 mot 3 och 5 mot 4, inom loppet av 39 sekunder. Närmre än 3-2 kom man dock inte och matchen slutade 4-2 till Frölunda, efter att Casey Wellman avgjort i öppen kasse.

Karlskrona upp i serieledning!

Efter att Karlskrona vänt 0-1 till seger med 2-1 hemma mot Frölunda nu ikväll är Karlskrona HK nya serieledare i SHL 2016/17! Wow, vilken skräll! Matchen innehöll dessutom inte en enda utvisning och Honken briljerade i mål och tog 30/31 skott.

Kvällens 6 resultat:
Karlskrona - Frölunda 2-1
Skellefteå - Linköping 4-1
Malmö - Växjö 0-3
Örebro - Luleå 3-2
Brynäs - HV71 5-3
Djurgården - Rögle 0-3

KHK är som sagt nya serieledare, detta eftersom att serieledande Malmö föll hemma med 0-3. Mann blev alltså nollade, men tilläggas ska göras att man saknade en hel del spelare. Constantin Comarek, Erik Forssell, Magnus Häggström, bara för att nämna några. Samtidigt fick Victor Andrén hålla nollan och det känns mer och mer som att han utmanar Jocke Eriksson om förstaspaden tycker jag. Stabilt av Växjö, som nu bara är 2 poäng bakom Färjestad över det där kvartsfinalssträcket.

HV är också över det där sträcket, 1 poäng före Färjestad, 3 före Växjö, men idag föll man i en underhållande och svängig match i Gävle, där man hade både 0-1, 0-2 och 2-3, men sedan vände Brynäs genom mål av Kevin Clark x2 och PathrikWesterholm. Stark seger av Brynäs, som därmed klättrar förbi just HV i tabellen och upp på 4:e plats, bakom Karlskrona, Frölunda och Malmö.

LHC fick också stryk igen och man är nu återigen utanför topp 10. Rögle kommer dessutom som ett skott bakifrån och är bara 1 poäng bakom Clubben, efter att man slagit Djurgården med klara 4-0 på Hovet. Ett Djurgården som har det riktigt, riktigt tungt just nu. Att Leksand skulle ligga där nere i botten hade alla räknat med, men Djurgården var inte lika väntat, även om jag hade tippat dem relativt långt ner. Att de skulle vara 7 poäng bakom just Rögle där över sträcket och bara 3 poäng före Leksand, det hade nog inte ens jg trott. Det är dock långt kvar av serien, men den har hunnit 25% nu och håller sig de här poängsnitten så kommer DIF att stanna på 32 poäng när serien summeras. Det lär man inte komma långt på, men jag blir förvånad om djurgården inte tar sig samman från det här. Just nu är det dock bäckmörkt för djurgårdarna, som bara har släppt in 2 mål färre än vad Leksand har gjort, så läget är inte ljust i Stockholm just nu...

Leksand och Färjestad var de 2 enda lagen som inte spelade ikväll. De båda spelar back 2 back lördag och söndag, i Karlstad på lördag och Leksand på söndag. Det är något att se fram emot i helgen!

Tingsryd upp på topp 2!

Tingsryd är nu uppe på 2:a plats i tabellen, efter seger med 3-1 borta mot Västervik igår. Västervik är därmed 3:a nu, men det är tätt där uppe. Timrå förlorade också, mot Bofors, men man toppar ändå tabellen med 27 poäng, samma som Tingsryd. Sedan har Västervik 26 och BIK skuggar där bakom på 24 pinnar. Tätt och jämnt.

Resultaten i omgång 13:
Västervik -Tingsryd 1-3
timrå - Bofors 2-3 str
Oskarshamn - AIK 3-2
Mora - Vita hästen 2-1
Västerås - Björklöven 2-0
Pantern - Södertälje 3-1
Modo - Almtuna 1-4

Oskarshamn fick en kanonstart mot AIK och gjorde både 1-0 och 2-0 i spel 5 mot 3 resp. 5 mot 4 när AIK drog på sig 2 täta utvisningar, men Christian Sandberg reducerade för AIK 55 sekunder från paus i 1:a perioden, men Björn Karlsson gjorde 3-1 i 2:a perioden och det tog aldrig AIK ikapp och man fortsätter att ha det tufft...

Erik Hanses kanske skulle ha tagit Almtunas 0-1-mål, men de 2 andra målen kunde han inte göra mycket på. Modo var inte heller ofarliga, men man kan säga att Almtuna och Jonas Johansson gjorde Modo ineffektiva, för Johansson var fullständigt strålande i kassen och räddade flertalet projektiler ffrån modo. Riktigt bra var han och Almtuna tog 3 blytuna poäng och man skuggar nu också BIK. Man är 3 poäng bakom Bofors, precis som Mora också är, och därmed alltså 6 poäng bakom Timrå och Tingsryd.

Västerås tog också 3 blytunga poäng, när man i och med 2-0 hemma mot Löven är över det där nedre kvalsträcket för 1:a gången på hela säsongen. Äntligen får man väl säga! VIK har börjat växla upp och parkerar nu på 12:e plats med 14 poäng. Det är 1 poäng bakom 10:an Modo och 11:an björklöven, men samma som Hästen och Södertälje under sträcket, men VIK har bäst målskillnad av de 3, -8 mot -10 och -17, så det fortsätter minst sagt att vara tätt och jämnt där i botten. Kul!

Hästen föll som sagt ikväll igen och det innebär då att man är under det nedre sträcket. Mora tog ledningen i 1:a perioden, men Hästen kvitterade. Mora återto dock ledningen sent i 2:a perioden och det blev matchavgörande. Hästen växlade upp lite mot slutet och var nära en kvittering precis i slutskedet, men det var för sent och räckte inte till.

Södertälje hade 0-1 mot Pantern, men Panntern vände på steken med hjälp av Johan Björk x2 och Sebastian Dyk. Viktigt för Pantern, som då fortfarande håller sig över slutspelsseriesträcket med sina 20 poäng.

Marginalerna är inte med Leksand

HV71 stod för motståndet för Leksand under tisdagskvällen och det var HV som tog komandot ganska omgående och fick med sig 2 powerplay innan halva 1:a perioden hade gått. Lawrens Pilot träffade stolpen i det 1:a powerplayet, men Henrik haukeland, som fick chansen på nytt mellan stolparna, gjorde det bra och HV fick ingen utdelning där, men det var bara en tidsfråga och efter 12 minuter tog mycket riktigt HV ledningen, men trots ganska stor HV-dominans var det bara 1-0 efter den 1:a perioden.

I 2:a perioden var det betydligt jämnare spel, men trots det ökade HV på till 2-0. Strax därefter gjorde Leksand dock faktiskt 2 snabba mål, först Martin Karlson och sedan Johan Porsberger i powerplay och hastigt och lustigt var det 2-2. Glädjen blev dock kortvarig, för bara några minuter senare återtog HV ledningen igen och det var 3-2 efter 2 spelade perioder. Känslan var dock att matchen inte alls var avgjord och att Leksand än så länge hade goda chanser till poäng här.

I inledningen av 3:e perioden var kvitteringen också väldigt, väldigt nära. Porsberger höll sig framme på nytt och hade öppet mål. Han skulle bara raka in 3-3, men rakade pucken precis utanför stolpen istället för innanför densamma. Man var dock inte uträknade för det. Matchen stod och vägde litegrann. Det var HV som hade de farligaste chanserna och var egentligen närmre 4-2 än vad Leksand var 3-3 efter Porsbergers chans, men Leksand var inte ofarliga. Till slut kom dock 4-2, med knappt 5 minuter kvar att spela. Martin Törnberg var det som gjorde det och avgjorde samtidigt matchen, som till slut slutade 5-2 efter mål i öppen .kasse.

Jag hade inte räknat med poäng här, men likt matchen mot LHC så var det här en bra match från Leksands håll, 5-2 känns lite väl i överkant. Man var inte alls så utspelade och stirriga som man har varit i vissa matcher. Här hade man verkligen chans till poäng och det var sannerligen inte långt bort. Tänk om Porsberger bara hade satt den där pucken innanför stolpen istället för utanför. Då hade det kanske kunnat utvecklas åt ett annat håll. Nu gjorde det inte det och det är de där klassiska marginalerna. De är inte med Leksand. Typiskt för ett lag i motvind. Tråkigt när det ändå är en match där man inte är utspelade och det var ännu en tung förlust, precis som mot Rögle...

Kvällens 6 resultat:
HV71 - Leksand 5-2
Luleå - Karlskrona 1-2
Frölunda - Malmö 3-1
Växjö - Djurgården 5-3
Färjestad - Brynäs 1-5
Linköping - Örbro 1-2

I toppmötet i Göteborg var det Malmö som inledde starkast, men Frölunda fick spela powerplay, et PP som inte var bra, malmö försvarade sig bra, men så tog man sig in i offensiv zon och då satt också 1-0 i nät. Ilari Filppula kvitterade dock för Malmö i 2:a perioden, men bara minuter senare återtog Frölunda ledningen genom Robin Figren, som då gjorde sitt 1:a mål för säsongen. 3-1 var sedan också väldigt nära när Frölundaspelare kom fri med målvakten Kristopher Nilstorp i Malmökassen, men Nilstorp gick segrande ur den duellen, men 3-1 kom till slut ändå i 3:e perioden i öppen kasse och Frölunda är därmedd nya serieledare, visserligen med 1 match mer spelad än Malmö, men 2 poäng före.

Djurgården öppnade starkt i Växjö, men Växjö fick med sihg en straff, som olli Palola utnytjade och satte 1-0 för Växjö. Då var det som att allt bara kuggade i för Växjö, som tog över ganska ordentligt och satte också 2-0 bara minuter senare. Trots det kunde Djurgården reducera innan 1:a perioden var över. Växjö ökade sedan på till 3-1 i 2:a perioden, men Djurgården bet sig fast och reducerade bara några minuter senare igen och i 3:e perioden satt också 3-3 i nät bakom Victor Andrén i Växjökassen. Till slut skulle det ändå bli Växjö som tog med sig alla 3 poängen, efter att Tuomas Kiiskinen gjort 4-3 med 03:25 kvar att spela och sedan jorde man också 5-3 i öppen kasse. tung förlust för Djurgården också alltså, som alltjämnt är nere under det nedre sträcket, tillsammans med Leksand.

Örebro var mycket bättre än LHC i 1:a perioden. Man gjorde också 1-0, men var också mycket nära 2-0, men tur för LHC att det "bara" stod 0-1 efter den 1:a perioden. I 2:a perioden kom dock 0-2 och LHC stod inte alls att känna igen. Man såg väldigt bleka ut. Enda tills man reducerade i 3:e perioden. Efter det tryckte man på ordentligt för en kvittering, som var väldigt nära precis i slutsekunderna, .men Örebro höll undan och tog 3 nya poäng.

I Karlstad tog Färjestad ledningen i 1:a perioden, men sedan vände Brynäs till 1-2 på 27 sekunder dryga minuten in i 3:e perioden. Tänk vad snabbt det kan svänga. Haugen hade hållt nollan i drygt 40 minuter. Sedan släppte han in 2 puckar på mindre än 30 sekunder och vips var matchen vänd. Det stannade dock inte där, för Brynäs fortsatte sedan att ånga på. Jesper Jensen dunkade in 1-3, Daniel Paille satte 1-4 och Jesper Jensen igen 1-5. Wow, vilken vändning, imponerande!


Rögle fortsätter att vinna

Tyvärr för Leksands del så överraskade Rögle och slog Skellefteå hemma i kvällens enda SHL-match, ett Skellefteå som Leksand förlorade med 1-6 mot för en vecka sedan...

Rögles mål gjordes av Jack connolly, Cade Fairchild och Bryan Lerg, som fortsätter att leverera och här gjorde matchavgörande 3-2 med 9 minuter kvar att spela, bara minuten efter att Andrew Calof kvitterat för Skellefteå. Skelleftes andra mål gjordes av Tim Söderlund.

Resultat:
Rögle - Skelefteå 3-2

Luleå klättrar också...

Björklöven klättrade över det nedre kvalsträcket i Allsvenskan igår och idag klättrade Luleå över kvartsfinalsträcket i SHL, förbi Brynäs och HV och parkerar nu på 5:e plats. Det går bra för lagen i norr. Luleå slog här just HV71 med 3-1, efter mål av Isac Lundeström, Johan Forsberg och Daine Todd.

Resultat:
Luleå - HV71 3-1

Björklöven klättrar...

Efter 3-1 mot Mora igår, alla 3 mål i 1:a perioden, innan det hade gått 13 minuter, klättrar Björklöven äntligen över det nedre sträcket och även förbi Hästen som nu är närmst över sträcket. Under sträcket är nu södertälje med sina 14 poäng, samma som Hästen. Löven i sin tur har 15 poäng, lika många som Modo på 10:e plats och sedan är det bara 1 poäng upp till Oskarshamn och AIK, som är 8:a och alltså på slutspelsserieplats. med andra ord är det 2 poäng mellan plats 13 och 8. Wow, det är tight och jämnt och väldigt intressant att följa!

Gårdagens 2 resultat:
Björklöven - Mora 3-1
AIK - Pantern 4-2

AIK Gjorde 2-0 i 1:a perioden och 2-0 i 2:a. 4-0 såg och kämdes trygt och det var också ganska tryggt. Pantern reducerade inte förrän det var några minuter kvar och då kom 2 mål ganska tätt, men närmre än så kom man inte och AIK klättrar därmed som sagt över slutspelsseriesträcket igen.

Tung förlust mot Rögle

Väldigt viktig match i Tegera arena under lördagen när Rögle gästade. Vid hemmaseger skulle Leksand faktiskt gå om Rögle, vann Rögle skulle det vara 4 poäng upp till närmsta lag.

Det var en ganska tvekande inledning, men Rögle fick powerplay efter 4 minuter och i det powerplayet för Rögle drog Leksand på sig en utvisning till och när Rögle då fick spela 5 mot 3 i nästan 2 minuter small det bakom Haukeland och det var 1-0 för Rögle.

Leksand fick dock chansen till snabb kvittering när man själva fick ett powerplay innan powerbreaket i 1:a perioden och där hade man 2 jättelägen. Markus Lauridsen skulle i princip bara raka in pucken i öppet mål, men missade pucken och senare i powerplayet missade man återigen helt öppet mål. sådana chanser bara måste man sätta!

Leksand fick ett nytt powerplayläge direkt efter powerbreaket, men där var man helt ofarliga och Rögle kontrollerade det väldigt enkelt och bra, men precis efter samma powerplay prickade man stolpen och Oscar Lang hade ett friläge efter det, men inget mål de gångerna heller.

Lang var bra och hade en bra möjlighet till innan perioden var över, men inte heller då ville pucken in i mål och det var 0-1 efter den 1:a perioden.

I 2:a perioden svängde det fram och tillbaka. Båda lagen skapade chanser, Leksands aningen vassare än Rögles, men inga mål där heller.

I stort stod matchen och vägde i större delen av 2:a perioden. Det kändes som att nästa mål skulle bli väldigt viktigt. Leksand skapade ju chanser, men lyckades inte sätta dit puckarna. Samtidigt fick man kriga för varje läge. Rögle kändes mer avslappnade. Man stack upp i vassa chanser då och då och tog stundtals pucken enkelt från leksingarna. Mot slutet av perioden ökade dock Leksand trycket. Olden var nära att göra mål nerifrån sarghörnet när Oskar Dansk drällde med pucken, unge Isak Skedung snirklade sig själv in nära Dansk, Ytterells skott smet tätt utanför och Ollas var väldigt nära att styra in 1-1 precis i slutskedet av perioden, men nej, pucken ville inte in i nät bakom Dansk och det var fortfarande 0-1 efter 2 spelade perioder, trots en rad Leksandschanser.

3:e perioden var väldigt intensiv. Det fortsatte att svänga fram och tillbaka, men det var mer offensivt än i 2:a perioden. Leksand sköt mer nu, från alla vinklar och vrår, men pucken ville fortfarande inte in i mål...

Känslan var fortfarande kvar, nästa mål, om det nu skulle bli något sådant, skulle bli väldit viktigt. Leksand fortsatte att skapa chanser, men fick inte in pucken. Klockan började också ticka ifrån Leksand.

Inte nog med det. När Leksand hade skapat chanser, ja, då kom Rögle i en kontring, Widing droppade puckenn till Ludvig Rensfeldt, som drog pucken rakt upp i krysset bakom en skymd Haukeland och det var 0-2...

Det blev också slutresultatet och jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska säga. Var det någon match man skulle vinna så var det den här. Hade man vunnit så hade man passerat Rögle i tabellen. Nu blev det inte så och någonstans känns det lite som en typisk match för ett lag som har motvind. De klassiska marginalerna är inte med Leksand.

Det är ett klart steg framåt jämfört med Skellefteå och Frölunda, vilka å andra sidan är betydligt bättre lag än vad Rögle är, men det räcker ändå inte. Man skapar chanser, saknar definitivt inte möjligheter till mål, men man får ändå inte in pucken, trots ett antal powerplay, helt öppna mål osv. och gör man inte mål då, då vinner man tyvärr inte heller några matcher.

Sett till hela matchen hade Leksand definitivt varit värda minst 1 poäng, för man var bättre än Rögle i 3:e perioden, slutet av 2:a och slutet av 1:a, men som sagt, det räcker ändå inte, trots att man skapar mängder av chanser. Återigen tycker jag dock att Haukeland är mer stabil och säker än vad Engren är. 0-1-målet är det spel 3 mot 5, så det är inte mycket att säga om. 0-2-målet är ett kliniskt avslut från Rensfeldt rakt upp i krysset, inte mycket att säga där heller. så Haukeland gör helt klart en bra match. Det är klart positivt. Positivt är det också att man hittar tillbaka litegrann till spelet man hade mot LHC och Brynäs, men problemet här är att man inte gör några mål, trots i princip helt rena lägen. Man skapar chanser, ja, men får ingen utdelning.

Dels är det som med ett lag i motgång, puckarna studsar stolpe ut istället för stolpe in, men ärligt talat är det nästan ofattbart att man inte får in ens 1 mål med de chanser och möjligheter man skapar. Nej, jag hade inte sagt något om Leksand hade vunnit med 3-2 eller 4-2, men det vill sig inte. En väldigt, väldigt tung förlust får jag faktiskt säga...

Dagens resultat:
Leksand -Rögle 0-2
Skellefteå - Frölunda 2-3
Örebro - Karlskrona 1-3
Brynäs - Malmö 3-5
Färjestad - Växjö 4-1
Linköping - Djurgården 2-1

Skellefteås vinstsvit är bruten. Man hade 1-0 efter den 1:a perioden, men Frölunda vände i 2:a och i 3:e gjorde man 1-3 innan Skellefteå reducerade till 2-3. Närmre än så kom man dock inte.

Karlskrona är återigen på vinnarspåret, men hur man kunde vinna mot Örebro är litegrann en gåta. Man sköt nämligen bara 11 skott på hela matchen och inte ett enda i 3:e perioden, där Örebro vann skotten med 12-0. Ändå vinner Karlskrona matchen med 3-1.

Det blev ingen revansch för varken Växjö eller jurgården. Färjestad ryckte åt sig en 2-0-ledning redan efter 5 minuter och även om Växjö reducerade knappa minuten in i 2:a perioden så höll FBK ändå undan och Ole-Kristian Tollefsen satte avgörande 4-1 i öppen kasse mot slutet, trots bara 14 skott på mål, mot Växjös 36. LHC gjorde 1-0 på straff i 1:a perioden och ökde på till 2-0 i 2:a och trots spel 5 mot 3 lyckades inte Djurgården reducera förrän 5 minuter från slutet. då blev det lite nerv i det hela, men LHC höll undan.

Målvakter i Leksand

Såhär på morgonkvisten tänkte jag gå igenom hur målvaktssituationen har sett ut i Leksand genom åren. Jag börjar med idag och går sedan bakåt i tiden till i början av 2000-talet.

2016/17
Atte Engren
henrik Haukeland

Kommentar: Som jag har nämnt tidigare så tycker jag Haukeland har övertygat mer såhär långt än vad Engren har gjort...

2015/16
Henrik Haukeland
Frans Tuohimaa
Robin Christoffersson
Jonas Arntzen

Kommentar: Tuohimaa var etta till en början, men Haukeland kom in och tog över mer och mer ju längre säsongen gick. Var given etta i slutet och en stor faktor i att Leksand gick hela vägen i kvalet mot Modo. Antzen och Cristofersson vet jag inte om de stod några matcher, men de är registrerade på Eliteprospects iaf, men de håller mest till i J20 än så länge.

2014/15
Oscar Alsenfelt
Joel Gistedt
Joakim Lundström
Viktor Scherribble

Kommentar: Alsenfelt var etta den här säsongen med, men stod inte på huvudet lika mycket som året innan och inte ens en så duktig målvakt som Oscar kunde rädda Leksand kvar i SHL. Jocke Lundström värvades in under säsongen, som en starkare backup till Alsenfelt, stod några matcher och gjorde det helt okej, men utmanade aldrig Alsenfelt på allvar tycker jag. Det gjorde inte Gistedt heller och Scherribble tror jag aldrig fick chansen att stå någon match, han var mest extramålvakt..

2013/14
Oscar Alsenfelt
Joel Gistedt
Henrik Hjerpe

Kommentar: Alsenfelt var briljant i mål. Räddade många poäng åt Leksand den säsongen och Joel Gistedt hade det inte lätt där bakom. Hjerpe var juniormålvakt och var nog mest backup. Har inget minne av att han stod någon match, men jag kan ha fel...

2012/13
Erik Hanses
Jens Holmström
Oscar Alsenfelt

Kommentar: Holmström och Hanses kampades om förstaspaden i Allsvenskan. Hanses vann och gjorde det bra under säsongen, men i kvalet plockade man in Alsenfelt från modo och det var ett gulddrag. Han ledde laget upp i Elitserien/SHL.

2011/12
Erik Hanses
Jens Holmström

Kommentar: Också året innan var det Hanses och Holmström som slogs om förstaspaden. Kanske inte riktigt lika uttalat att Hanses var etta här som året efter, men till skillnad från tidigare år fick han verkligen chansen här.

2010/11
Patrick Galbraith
Erik Hanses
Niklas Lehrbrink
Alexander Sahlin

Kommentar: Galbraith var uttalad etta, hade ingen lätt uppgift att ersätta Jocke eriksson från säsongen innan, gjorde det helt okej, men inte mer än så. Leksand missade kvalserien för hittills enda gången i Allsvennskan det här året. Ändå var "Galle" före Hanses, som inte hade lätt att ta plats där. Lerbrink och Sahlin var juniormålvakter och jag minns faktiskt inte om de stod några matcher...

2009/10
Joacim Eriksson
Timo Leinonen
Erik Hanses
Tom Lawson
Stefan Steen

Kommentar: Leinonen var uttalad etta från början. Jocke Erikson värvades in från Brynäs som en målvakt för framtiden, men han konkurerade ut Leinonen ganska snabbt och Leinonen lämnade klubben. Eriksson fortsatte att spela bra, men man kände sig inte säkra på unge Hanses som backup, så man värvade in Tom Lawson, som också blev en flop. Övertygade inte alls och Jocke Eriksson var ytterst nära på att ta leksand upp i elitserien den våren. tefan Steen var också med där på ett hörn, som junior, men minns inte att han stod några matcher han heller.

2008/09
Eddie Läck
Jere Mylliniemi
Erik Hanses
Manne Fredriksson
Mathias Dahlström
Stefan Steen

Kommentar: Oj vad målvakter vi hade det här året! Steen, Dahlström och Hanses var juniorer och Manne Fredriksson kämpade på där i bakrunden. Han fick aldrig riktigt förtroendet, men var klubben ttrogen under flera säsonger ändå, kämpade och krigade på utan att gnälla. Eddie Läck var etta, men Mylliniemi värvades in under säsongen om jag minns rätt, skulle vara en tung målvakt till kvalserien, men nja, det blev han inte riktigt. Var bra, men inte alls som Alsenfelt var 4 år senare.

2007/08
Ed Belfour
Eddie Läck
Manne Fredriksson
Erik Hanses

Kommentar: Det är nog fortfarande den mest spektakulära värvningen som Leksands IF har gjort, när man lyckades landa ingen mindre än Ed Belfour. Wow! Inte ens han kunde dock ta upp Leksand i Elitserien. Han gjorde många bra matcher, men 4-8-förlusten i kvalserien det året minns jag tyvärr nästan klarast, det var inte bra. Läck var given tvåa och Manne Fredriksson kämpade på där bakom. Hanses var uppe och registrerad i A-laget redan här, typ 17 år ung.

2006/07
Peter Hirsch
Jonni Puurula
Eddie Läck

Kommentar: Leksand hade precis ramlat ur Elitserien igen och då värvade man tunga målvakter. Både Hirsch och Puurula, men ingen av dem räckte till för att ta upp Leksand igen och det var första säsongen i en rad av sju säsonger i Allsvenskan. Jag vill dock minnas att särskilt Hirsch var bra, men det här börjar ju bli några år sedan nu och det var innan jag började följa Leksands IF på allvar. Eddie Läck var dock med även här, men fick hålla sig i bakgrunden av Hirsch och Puurula.

2005/06
Johan Backlund
Tomas Duba

Kommentar: Leksand var tillbaka i Elitserien igen och då stannade Johan Backlund kvar i klubben och var etta framför Tomas Duba, som jag inte minns så mycket av, mer än att publiken hade en ramsa om honom, med Cartoon's gamla Doh dah som melodi. Nej, duba blev inte långvarig i föreningen och säsongen slutade med att Leksand åkte ur Elitserien igen.

2004/05
Johan Hedberg
Johan Backlund
Ante Jokela

Kommentar: Det var lockout-säsong och det märktes också i leksand. Michael Ryder dominerade stort och det slutade med att laget gick upp i Elitserien igen, inte minst tack vare Johan Hedberg, som kom hem från NHL den här säsongen.

2003/04
Johan Backlund
Mike Bales
Marcus Lundell

Kommmentar: Alla målvakter från året innan hade försvunnit. Backlund kom in för att stanna i 3 säsonger, gjorde det bra, men det räckte inte. Inte heller Mike Bales, som jag har för mig stod i Timrå sen senare, lyckades hålla Leksand kvar i Elitserien. Säsongen slutade i moll när man återigen ramlade ur högstaligan.

2002/03
Sean Gauthier
Petter Rönnqvist
Jonas Fransson

Kommentar: Senast Leksand var i ett SM-slutspel. Gauthier var riktigt bra och så hade vi ju Petter Rönnqvist där också. Jonas Fransson var också med på ett hörn, en då ganska ung Fransson, som därefter har sspelat stora roller i både Rögle, Västerås och nu också i Västervik.

2001/02
Sean Gauthier
Jonas Fransson
Jimmy Danielsson

Kommentar: Första året i Allsvenskan för Leksand och då hade man ett riktigt starkt målvaktspar. Jag hade faktiskt inte koll på att Gauthier var med även i Allsvenskan, men det var han tydligen. Det var en riktigt stark säsong, där laget bara förlorade typ 3-4 matcher eller något. Man gick som et tåg genom säsongen och direkt upp i Elitserien igen.

2000/01
Sergejs Naumovs
Daniel Sperrle

Kommentar: Här är vi så långt tillbaka i tiden att jag inte minns det. Sperrle visste jag inte att han hade spelat i Leksand, men det gjorde han tydligen under början av 00-talet. Naumovs har jag ingen koll på.

1999/00
Reinhard Divis
Bengt Höglund

Kommentar: Den här tiden har jag inga minnen från. Jag var 10, skulle fylla 11. Höll på Leksand gjorde jag, men koll på laget hade jag inte. Det var på den tiden när alla gick omkring med hockeymössor i skolan, Leksand, Djurgården, Färjestad, HV71 eller Brynäs var det som gällde. Trots att jag växte upp relativt nära Linköping var det alltså ingen som höll på LHC. Det var före deras tid.

Djurgården stod för ett jätteras

djurgården stod för ett jätteras nu ikväll. Först fick man en kanonsstart när Markus Ljung satte 1-0 efter 5 minuter. Sedan gjorde Marcus Davidsson 2-0 och i 2:a perioden satte också David Bernhardt 3-0 för Djurgården och man såg ut att gå mot en väldigt klar seger. Då kom raset. Andrew Gordon reducerade efter 11:49. Efter 12:07 gjorde Niklas Persson 3-2 och efter 13:49 gjorde Niclas Bergfors 3-3. Man hade alltså tappat 3-0 till 3-3 på exakt 2 minuter. Det stannade dock inte där, för efter 4 minuter i 3:e perioden gjorde Garett Roe 4-3 för LHC, i boxplay. Ingenting gick Djurgårdens väg, ingenting. Trots det lyckades Linus Hultström göra sitt 1:a mål efter återkomsten när han kvitterade till 4-4. Det kunde dock bara sluta på ett sätt efter ett sådant ras och det gjorde det också, för till slut blev Garett Roe matchjälte för LHC när han gjorde sitt 2:a mål för kvällen fram till 5-4 för LHC. Grym vändning av LHC, men aj, aj, aj, Djurgården, det där var inte kul alls...

Kvällens resultat:
Djurgården - Linköping 4-5
Växjö - Färjestad 1-3

Ny seger för Färjestad alltså. Joakim Nygård gav bortalaget ledningen efter bara 39 sekunder i 2:a perioden och bara 17 sekunder senare gjorde Linus Persson 2-0. Det var egentligen där matchen avgjordes om man ser det såhär i efterhand. En otursminut för Växjö och Wictor Andrén i kassen räckte för att Färjestad skulle ta alla 3 poängen. Växjö får dock chans till snabb revansch, för imorgon möts de båda i Karlstad igen. Detsamma gäller för Djurgården, som åker ner till Linköping för returmöte redan imorgon. Den matchen blir intressant att följa, för det är ett mentalt stukat DIF mot ett LHC som har haft förtvivlat svårt att vinna på hemmais. Frågan är vem som drar det längsta strået där?

Tabellen trycks ihop litegrann

Tabellen i Hockeyallsvenskan trycks ihop litegrann efter att Västerås tagit säsongens 2:a trepoängare när man slog Södertälje borta med klara 4-0, samtidigt som Västervik hade chhansen att ta tillbaka serielednningen från Timrå, eftersom att Timrå förlorade igår, men det gjorde man inte, för Bofors vann med 3-1, trots att Västervik hade ett gigantiskt tryck nere mot Engelage i Boforskassen efter att man reducerat i 3:e perioden, men närmre än 3-1 kom man aldrig och 2:a raka förlusten var därmed ett faktum och Timrå behåller därmed serieledningen, samtidigt som både BIK och Tingsryd närmar sig bakifrån. Tingsryd är nu bara 2 poäng bakom de båda där i toppen, efter att man slagit Oskarshamn med 4-2 nu ikväl.

Kvälens resultat:
Södertälje - Västerås 0-4
Bofors - Västervik 3-1
tingsryd -Oskarshamn 4-2
Vita hästen - Almtuna 0-3

Västerås seger innebär att man klättrar upp på 11 poäng. Därmed hade man bara 2 poäng upp till AIK över sträcket, så nu tightar det till sig ordentlit där i botten...

Ny storförlust i Göteborg

Leksand gästade Scandinavium under torsdagskvällen. En väldigt tuff bortamatch och poäng här vore en bonus.

Det var 0-0 en bra bit in i 1:a perioden, men sedan kunde Carl Grundström göra 1-0 för Frölunda och i 2:a perioden rasade målen in, precis som senast mot Skellefteå. Då gick SAIK från 0-1 till 0-4. Exakt detsamma gjorde Frölunda här, men snäppet värre ändå. Efter en rad Leksandsutvisningar gjorde Frölunda både 2-0, 3-0, 4-0 och 5-0. Ändå visade man inte upp något bländande spel direkt. Nej, egentligen tvärtom. Man gjorde inte mer än vad man behövde, samtidigt som Leksand försökte och försökte, utan att komma någonvart. Det var kort sagt klasskillnad mellan lagen...

I 3:e perioden byttes engren ut och Haukeland kom in mellan stolparna. Det resulterade i att Markus Lauridsen kunde redusera för Leksand med 9 minuter kvar att spela och att Leksand kunde vinna 3:e perioden med 1-0.

Frölunda vinner alltså matchen med klara 5-1. Det avgjordes i 2:a perioden och återigen blir det alltså en storförlust. 2-11 i målskillnad på 2 matcher nu. Det håller givetvis inte. Tycker dock att Haukeland har sett bättre ut än Engren. Jag kanske är färgad av Haukelands insats förra säsongen, men redan från start tycker jag att han har sett mer stabil ut än vad Engren har gjort. Engren var bra mot LHC och mot Brynäs, det kan jag verkligen erkänna, men utöver de 2 matcherna har det sett sådär ut. Vi ska givetvis inte skylla allt på Engren, han har inte fått jättemycket hjälp från sina backar under flertalet mål, men nja, någonting måste man göra, hitta tillbaka till det spel man hade och visade upp mot LHC och Brynäs, för då var det bra.

Kvällens resultat:
Frölunda - Leksand 5-1
Skellefteå - Örebro 4-1
Rögle - Luleå 2-3 str
Karlskrona - Brynäs 4-2

Örebro gjorde det bra i 1:a perioden och hade där 0-1. Sedan var man en ribbträff från 0-2, men på bara några minuter vände istället Skellefteå till 3-1 och det var inte alls orättvist. Hemmalaget hade 23-7 i skott i det läget av matchen och i 3:e perioden gjorde man också 4-1 och så var 3:e raka segern ett faktum för Skellefteå, som lyfter i tabellen.

Luleå tog ledningen i Ängelholm efter knappt 2 minuter, men Rögle tog sig samman och kvitterade och i 2:a perioden missade Luleå först en straf, varefter Rögle, som gjorde en av sina bästa perioder den här säsongen, också fick utdelning när Ludvig Rensfeldt gjorde 2-1 för Ängelholmarna. Luleå tog dock över i 3:e perioden och Johan Harju kunde också kvittera. Sedan var både Rögle och Luleå nära ett avgörande innan full tid, men ingen av lagen lyckades och matchen gick till förlängning, en väldigt het sådan där Luleå pressade mest, men det fick avgöras på straffar och där kunde till slut Luleå avgöra och ta bonuspoängen. Bra för Leksand, som möter just Rögle på lördag. Som Rögle spelade för några matcher sedan tror jag att Leksand där hade haft en god chans att vinna, men nu har Rögle spelat upp sig och Leksand har spelat ner sig de senaste matcherna, så det känns tveksamt. Att det är en viktig match är det dock ingen tvekan om. Vinner Leksand är man nämligen förbi Rögle i tabellen. Vinner Rögle är det 4 poäng upp till närmsta lag. Så viktigt blir det definitivt och om man hittar tillbaka till spelet från matcherna mot LHC och Brynäs, då tror jag fortfarande att det finns goda chanser till seger!


Modo vann derbyt mot Timrå

Det var inte igår som Modo och Timrå möttes, men nu var det dags igen, inför ögonen på 5276 åskådare, klart bästa publiksiffran i Fjällräven center den här säsongen. Emil Molin gav också modo ledningen efter bara 2 minuters spel. Timrå kvitterade dock innan perioden var över, men Modo återtog ledningen innan Andreas Molinder kvitterade på nytt för serieledande Timrå. Sedan kom rycket i 3:e perioden, där Tommy Enström gjorde 3-2, Jakob Stenqvist 4-2 och David Rundqvist både 5-2 och 6-2, vilket också blev slutresultatet. Väldigt imponerande av Modo och det var alltså 1:a fullppoängaren på hemmais för Modos del och detta mot serieledande Timrå av alla lag. Starkt!

Kvällens resultat:
Modo - Timrå 6-2
Björklöven - Pantern 4-3 SD

Efter en målexplossion i 2:a perioden, där det gick från 1-1 till 3-3 var det Björklöven som drog det längsta strået i sudden, där Axel Ottosson kunde avgöra efter bara 20 sekunder. De 2 poängen räcker dock inte för Björklöven, som fortfarande är under sträcket, men nu är det AIK som är närmast över detsamma, 1 poäng före Löven! Modo å andra sidan klättrar upp till 9:e plats med 15 poäng, men då har man som bekant en match mer spelad än lagen bakom.

Djurgården tog poäng i Karlstad

Man gjorde både 0-1 och 1-2, men Färjestad kom tillbaka båda gångerna och på straffar kunde Per Åslund avgöra för Färjestad. Åslund, som också gjorde 2-2 tidigare i matchen.

Gårdagens 2 resultat:
Färjestad - Djurgården 3-2 str
Linköping - Växjö 2-5

Ny förlust på hemmais för LHC. Tror faktiskt inte de har vunnit hemma i Saab arena den här säsongen, iaf inte tagit 3 poäng, och det gjorde man inte nu heller och nu är det LHC som är utanför topp 10. Man är 11:a nu med sina 10 poäng.

Modo farligt nära det nedre sträcket

För Hästen vände 0-1 till 2-1 efter sudden mot Västerås och Södertälje hämtade upp 3-0 till seger med 4-3 efter sudden. 2 poäng till de båda räcker för att passera Modo, som nu är 12:a. Björklöven är 2 poäng bakom. De spelar sin match ikväll mot Pantern.

Gårdagens 2 resultat:
Vita hästen - Västerås 2-1 SD
Oskarshamn - Södertälje 3-4 SD

Timrå vann seriefinalen

Timrå är nya serieledare i Allsvenskan. Detta efter en kross av Västervik i seriefinalen igår med klara 6-2 och det rann på ordentligt i 1:a perioden. Redan efter 01:04 hittade Andreas Frisk nätet bakom Adam Ohre i Timråkassen och det var 0-1. Bara 25 sekunder senare hade dock Johan Persson kvitterat för Timrå och sedan ökade man på till både 2-1 och 3-1, innan Västervik reducerade med bara 47 sekunder kvar av perioden. Ditills ganska jämnt alltså, men i 2:a gjorde Timrå 4-2 och när 5-2 kom drygt 7 minuter in i 3:e, då var matchen nästan stängd. Västervik gjorde vad man kunde, men Timrå var riktigt bra och kunde segla hem det där ganska enkelt till slut. Man är därmed 1:a i tabellen, med bättre målskillnad än Västervik, +22 mot +19.

Alla Allsvenska resultat från de senaste dagarna:
Timrå - Västervik 6-2
Almtuna - Bofors 4-3 SD
Modo - Mora 1-3
AIK - Tingsryd 2-5

Modo förlorar alltså igen och det var bara 3025 åskådare på plats i Fjällräven center. Det var dock Modo som tog ledningen i matchen genom Byron Ritchie. Den ledningen stod sig länge, men 7 minuter från slute kvitterade Mora och då blev det stirrigt i Modolägret. Det var nästan som att man slutade spela och med 02.16 kvar kom också 2-1 för Mora. Man satte sedan 3-1 i öppen kasse, men oj så tungt för Modo, som nu är 11:a i tabellen, men då har både Vita hästen, Södertälje och Björklöven en match mindre spelad och vid seger för alla de 3, ja, då är Modo nere under det nedre sträcket...

tingsryd avgjorde i 3:e perioden, efter att man haft 2-0, men där AIK hämtade upp till 2-2 i 2:a perioden. Riktigt starkt att vända det tappet till en seger för Tingsryd, som alltså fortsätter att vara med där uppe i toppen. Man är 3:a i tabellen, 5 poäng bakom Timrå och Västervik.

Skellefteå vann igen

Tyvärr var det en väldigt dålig publiksiffra med SHL-måt och Leksandsögon sett när Skellefteå gästade Tegera arena igår kväll. Bara 5012 åskådare på plats. Lite märkligt får jag faktiskt säga, med tanke på att det bara var 3:e hemmamatchen den här säsongen och att Leksand hade tagit poäng i 2 raka matcher och i 3 av de senaste 4 matcherna.

Matchen igår är dock tyvärr mest bara att glömma. 1:a perioden var relativt jämn till en början och Skellefteå såg lite virriga ut i egen zon, men 01:24 från paus kunde ändå jesper Olofsson ge bortalaget ledningen.

I 2:a perioden kom Leksand ut bra och snurrade på ganska bra under de första minuterna, var nära en kvittering, men fick inte in den bakom Gustav lindwall. Istället var det Skellefteå som jorde 0-2 genom unge Tim Söderlund och sedan rann det bara på. Riktig islossning för SAIK får man faktiskt säga, detta SAIK som har haft väldigt svårt att göra mål och bara hade gjort 13 mål på 8 matcher innan gårdagens match. Nu gjorde Jocke Lindström både 0-3 och 0-4, båda målen i powerplay, innan 2:a perioden var över.

Ett tidigt mål i 3:e var det enda som möjligen kunde rädda Leksand i den här matchen, men istället kom 0-5 och sedan bevakade Skellefteå ledningen ganska bra. Lindwall fick dock inte hålla nollan och det är väl det enda positiva att ta med från den här matchen. Ja, inte att just Lindwall inte fick hålla nollan då, utan vem som gjorde Leksands reducering. Det var nämligen William Wikman. Han gjorde sin 1:a SHL-match i karriären och fick dessutom näta. Att han ska spela mer SHL under säsongen, det hoppas jag verkligen, för han gjorde det riktigt bra!

Leksand fick dock ändå inte sista ordet, för efter Wikmans reducering gjorde Skellefteå 1-6, vilket också blev slutresultatet. En ren överkörning helt enkelt. Skellefteå var bättre på allt. Synd bara att man fick grejerna att kugga i just mot Leksand, för det har man verkligen inte fått dem att göra tidigare. Nu klättrade man från 11:e till 8:e plats i tabellen. Leksand är kvar på 14:e plats, dock fortfarannde med samma poäng som Rögle, som också förlorade igår, och sedan är det bara 2 poäng upp till Djurgården, som spelar sin match ikväll, borta mot Färjestad. Ett Färjestad som har övertygat på slutet och förhoppningsvis kan de göra det även ikväll.

gårdagens samtliga resultat:
Leksand - Skellefteå 1-6
Brynäs - Rögle 4-3
Luleå - Malmö 4-2
HV71 - Karlskrona 4-1
Örebro - Frölunda 2-4

Luleå rivstartade verkligen mot Malmö och det blev också matchavgörande. Innan det hade gått 7 minuter hade man både gjort 1-0, 2-0 och 3-0. Vad hände där liksom? Malmö föll igenom totalt. Man reducerade visserligen till både 3-1 och 3-2, men närmre än så kom man inte och 2:a förlusten den här säsongen för Peter Anderssons gäng var därmed ett faktum.

Även Karlskrona förlorade igen. Man vann 6 raka innan förlusten mot Skellefteå i lördags och nu förlorade man igen. Mattias Guter kvitterade visserligen till 1-1 15 minuter in i 2:a perioden, men HV's 2-1 kom bara 4 minuter in i 3:e perioden och 4 minuter senare ökade man till 3-1.

Rögle var på väg mot ruskigt viktiga poäng. Man hade både 0-1, 1-2 och 2-3, men Brynäs kom tillbaka alla 3 gånger och sedan avgjorde Daniel Paille med sitt 2:a mål för matchen med 4 minuter kvar att spela. Tungt för Rögle, men bra för Leksand...

Örebros nya tränartrio åkte också på sin 1:a förlust när Frölunda vann med 4-2. Det var, om jag inte misstar mig helt, Dan Bakalas 1:a vinst med Frölunda också, trots att räddningsprocenten inte var särskilt bra, 84,62%, när han bara tog 11/13 skott, men det räckte ändå för seger.

Skellefteå på vinnarspåret igen

Ikväll möter Leksand Skellefteå, men i lördags var Skellefteå nere i Karlskrona och det blev till slut seger, efter mycket om och men. Man vann med 2-1, alla målen i 3:e perioden. Adam Pettersson gjorde 0-1 med 10 minuter kvar att spela. Sebastian Aho ökade till 0-2 bara 2 minuter senare och så reducerade KHK med knappt 3 minuter kvar, så lite spännande blev det där. SAIK höl dock undan och tog 3 viktiga poäng där i bottenstriden. Ja, Skellefteå är fortfarande utanför topp 10. Man är 11:a med sina 10 poäng, samma som LHC och Växjö har över sträcket, men med sämre målskillnad än båda dessa, -9 mot -7 och -1.

Lördagens samtlia resultat:
Karlskrona - Skellefteå 1-2
Djurgården - Örebro 0-3
Rögle - HV71 1-4
Frölunda - Linköping 2-3
Växjö - Brynäs 1-2
Luleå - Färjestad 1-3

Djurgården går inte bra just nu. Örebro går däremot bra. när Kenta Johansson fick gå från sin tränarpost för 1,5 vecka sedan, då hade man 2 poäng. Nu har man 12. Man har tagit 10/12 poäng på de 4 senaste matcherna och har skjutit som en raket genom tabellen och parkerar nu på 8:e plats, med samma poäng som 7:an Luleå. Ett Luleå som här fick stryk mot Färjestad, som i och med den segern klättrade förbi just Luleå i tabellen upp på 6:e plats.

Vi nämnde att Djurgården inte går bra. Det gör inte heller Rögle. Ängelholmarna går nog ännu sämre än DIF. Här tappade mer eller mindre Oscar Dansk in 0-1 till HV redan efter någr minuters spel. Man fick sedan jobba i uppförsbacke hela matchen och det blev för tungt. HV är å andra sidan riktigt starka och vann här, utam att imponera jättemycket. Man gjorde vad man skulle helt enkelt, me Rögle... faktum är att man ligger sist om Leksand slår Skellefteå ikväll och Rögle får stryk i Gävle. Med tanke på hur Skellefteå har spelat i inledningen av den här säsongen så är det nog faktiskt, tro det eller ej, ingen omöjlighet. Nu vann man visserligen i Karlskrona, men 11 poäng på 8 matcher, det är inte bra. Det är å andra sidan inte 5 poäng på lika många matcher heller, men ser man det svart på vitt så är faktiskt den här säsongsinledningen bättre för Leksands del än den för 2 år sedan. Då hade man 7 raka förluster och tog säsongens första poäng i omgång 8 mot Örebro.

Västervik vann derbyt

västervik bara vinner och vinner. Igår slog man värsta konkurenten Oskarshamn i årets 1:a derby, det 1:a på typ 20 år tror jag det är. Man jorde det inför fullsatta läktare i Plivettradehallen, 2415 åskådare och man gjorde det med klara 5-2. Laget står nu alltså på 26 inspelade poäng, efter 10 matcher. MrMadhawk upplyste om att det är 8 poäng bättre än vad succelaget från förra året, Tingsryd, hade vid samma tidpunkt. Det är inget annat än en strålande inledning av serien av nykomlingen och snart, okej då, det är en bit kvar, men fortsätter man såhär så är man snart där, har man säkrat kontraktet till nästa säsong. Runt 65 poäng där någonstans brukar man väl säga räcker för ett säkrat kontrakt, förra säsongen hade Björklöven 72 poäng över sträcket. Året innan hade Asplöven 68 poäng och för 3 säsonger sedan hade Södertälje 66 poäng. Så runt 65-70 poäng där någonstans bör räcka. Snart är Västervik halvvägs dit, efter 10 omgångar. Wow!

Gårdagens och dagens matcher i Hockeyallsvenskan:
Västervik - Oskarshamn 5-2
Bofors - Modo 6-2
Pantern - Tingsryd 2-1
Västerås - AIK 1-2 SD
Almtuna - Björklöven 2-1
Mora - Södertälje 3-1
Timrå - Vita hästen 3-1

Modo har inte haft det lätt såhär långt i serien. Man inledde med 3 raka förluster, följde upp det med 3 raka segrar och nu har man 3 eller 4 raka förluster igen. Här blev det storförlust mot Bofor, inför över 3000 åskådare i Nobelhallen. Det händer inte varje dag, men så var det den här kvällen och de fick se hemmalaget vinna och klättra förbi Tingsryd i tabellen. Ett Tingsryd som föll borta mot Pantern, som tog sin 2:a raka seger och är 5:a i tabellen. Sebastian Dyk satte avgöramde 2-1 32 sekunder in i 3:e perioden.

AIK tar sina första poäng på bortais den här säsongen och man gör det mot Västerås, som fortfarande är kvar i botten, men som ändå tar in 1 poäng på Björklöven i och med den där suddenpoängen, samtidigt som Almtuna avgjorde mot Löven med 02:06 kvar att spela. Tungt för Björklöven, som ändå har ryckt upp sig här under de senaste matcherna tycker jag.

Första trean!!!

Brynäs har inte varit bortskämda med bra publiksiffror direkt under de senaste åren, men när Leksand kom på besök för säsongens 1:a Gävle/Daladerby, då var det fullsatt. Faktum var att det inte hade varit så mycket folk i Gavlerinken arena sedan Leksand var där senast för 2 säsonger sedan.

Matchen då?
Ja, Brynäs var så klart stora, stora favoriter, men 1:a perioden blev relativt jäm. En bra inledning av Leksand, där man inte alls backade tillbaka på samma sätt som man jorde i de första matcherna för säsongen, utan där man ville något och gick framåt.

Brynäs kom igen mer och mer ju längre perioden gick, men det var 0-0 efter den 1:a perioden, ett rättvist resultat sett till matchbilden.

I 2:a perioden tog Brynäs över mer än i 1:a perioden och tog också ledningen genom Ponthus Westerholm.

Ett mål i hockey är dock ingenting och Leksand höll emot det Brynäs som definitivt hade skruvat upp tempot jämfört med i 1:a perioden. Leksingarna spelade fast sig själva i egen zon och Brynäs fick flera bra chanser, men Atte Engren, som var riktigt bra mot LHC senast, var återigen sådär bra och motade alla hemmalagets skott.

I 3:e perioden fick Leksand in en tidig kvittering, precis som mot LHC, en puck från blå signerad Daniel Bertov som signade in bakom Felix sandström i Brynäskassen, och därefter vägde matchen faktiskt över lite till Leksands fördel. Nu var det snarare Brynäs som hamnade i lite tidsnöd och med 6 minuter kvar att spela kom också Ben Youds 1:a mål i Leksandströjan och det var 2-1 för Leksand!

När Brynäs sedan plockade målvakten tog det bara 12 sekunder innan Sondre Olden också kunde göra sitt 1:a mål för säsongen när han satte spiken i kistan med 3-1 i öppen kasse.

Säsongens 1:a trea, 1:a matchen man gör fler än 2 mål och 1:a matchen man gör fler än 1 mål på bortais och att det dessutom var Brynäs som stod på andra sidan, det känns så klart extra skönt!

Jag tror det här var oerhört viktigt för Leksand. Man gjorde det bra mot LHC senast och då var det nästan i underkant att man bara fick med sig 1 poäng. Här fortsätter man på samma spår och det räcker hela vägen till 3 poäng. Man verkar äntligen ha hittat lite rätt i SHL. Atte Engren har växt och visar mer och mer stabilitet tycker jag, defensiven funkar bättre och bättre. Nu är det bara offensiven som ska filas lite på, men å andra sidan, släpper man bara in 1 mål, då räcker det att hänga 2 kassar och avgöra i öppen kasse. Ja, här finns massor positivt att ta med och det här laget har nu tagit jättesteg framåt de 2 senaste matcherna jämfört med i inledningen av serien och som sagt, att den kom mot Brynäs känns så klart extra skönt, för det ligger så mycket prestige i de här mötena mellan Leksand och Brynäs.

Nu suger vi på den här karamellen till nästa match, på tisdag mot Skellefteå, ett Skellefteå som inte alls har imponerat såhär långt under säsongen, som faktiskt bara är 2 poäng före Leksand i tabellen och som visar upp stora defensiva brister, inte minst nu ikväll...

Kvällens samtliga resultat:
Brynäs - Leksand 1-3
Skellefteå -Färjestad 0-5
HV71 - Örebro 3-5
Linköping - Malmö 3-5
Frölunda - Rögle 2-1
Växjö - Karlskrona 2-3 str
Djurgården - Luleå 3-4 str

Som sagt, Skellefteå har stora defensiva problem. 0-5 hemma ser inte snyggt ut alls och Joni Ortio har inte övertygat än så länge, men det tar kanske några matcher innan han kommer in i det. Lars Haugen å andra sidan, han har en tendens att vara lite ojämn, men nu har han släppt in 1 mål på 2 matcher. Det är riktigt bra och Skellefteå var då enda laget ikväll som inte gjorde mål.

Rögle var dock nära att skrivas in i den kolumnen också, men dryga minuten från slutet satte Jack Connolly sitt 1:a mål för säsongen, men närmre än så kom man inte och Frölunda tog 3 nya poäng, inför en något bättre publiksiffra, men ändå dåligt med folk i Scandinavium, 7785.

Malmö och Karlskrona fortsätter att övertyga. KHK spelade visserligen igår, men man hämtade upp 0-2 till 2-2 och på straffar var det Joel Kellman som avgjorde för Karlskrona. Grymt! Det påminner faktiskt lite om hur det såg ut i hockeyallsvenskan. Då slutade man tvärsist 1:a säsongen. Sedan låg man länge i toppen säsong nr. 2 och slutade till slut 5:a. Förra säsongen slutade man tvärsist i SHL och nu har man inlett den här säsongen strålande. Återstår att se hur långt det räcker...

Malmö ryckte åt sig en 0-2-ledning sent i 1:a perioden, när jakob Lilja åkte på matchstraff för en kneeing. Då satt både 0-1 och 0-2 i nät bakom Jacob Johansson. Det blev också 0-3 i 2:a perioden, innan LHC reducerade i powerplay, samma spelform som också 2-3 kom i och bara 25 sekunder senare satte man också 3-3. Snacka om momentum för LHC. Man lyckades dock inte utnytja det mer än så i 2:a perioden och i 3:e kunde istället Noah Welch göra 4-3 för Malmö och Erik Forssel satte spiken i kistan med 5-3. Det var Malmös 5:e mål på 18 skott i matchen. Wow! Snacka om utdelning! LHC å andra sidan, man krossade Malmö skottmässigt, 46-18, men Oscar Alsenfelt fortsätter att imponera. Det här innebär också att det skiljer 16! poäng mellan Malmö och LHC på 10:e plats.

HV hade 3-1 på Örebro, men Örebro gjorde 3 raka mål i 2:a perioden, stänkte dit 3-5 i 3:e och de 3 poängen innebär att man klättrar från 13:e till 9:e plats, förbi Rögle, Djurgården, Skellefteå och LHC. så jämnt är det där i botten.

På Hovet utspelades smått otroliga scener. Luleå hade alltså 2-1 med dryga minuten kvar att spela. Då plockade Djurgården målvakten och kvitterade. Med 20 sekunder kvar gjorde Luleå ändå 3-2. då trodde nog de flesta att det var kört ändå, men icke. Djurgården kvitterade 9 sekunder senare, matchen gick till förlängning och straffar, där Johan Harju kunde avgöra för Luleå, men snacka om dramatik!

Williamsson höll nollan

Pantern har varit väldigt ojämna såhär långt den här säsongen. Man hade 3 förluster efter ordinarie tid, 2 strafförluster, 1 suddenvinst och 2 vinster efter ordinarie tid innan kvällens bortamatch mot Oskarshamn. Där gick man in och gjorde en strålande insats. Tex Williamsson i kassen höll nollan, motade IKO's alla 27 skott. Riktigt stabilt! Lika stabilt såg det dock inte ut för Erik Källgren, som nu var tillbaka efter sin lilla skada. Han fick släppa 4 puckar förbi sig, alla 4 i 2:a perioden, alla mål inom loppet av 11 minuter. Tungt för Oskarshamn, desto bättre för Pantern, som klättrar upp till en 6:e plats i tabellen med sina 13 poäng. Det är dock oerhört jämnt just nu, för ner till björklöven under det nedre sträcket är det bara 3 poäng...

Kvällens samtliga resultat:
Oskarshamn - Pantern 0-4
tingsryd - Västerås 4-2
Björklöven - Timrå 4-3
AIK - Mora 5-4 str
Södertälje - Almtuna 2-1

Ja, var ska man börja en kväll som denna?
AIK imponerar inte alls och är just nu bara 1 poäng från Björklöven på 13:e plats. Löven i sin tur är bara målskillnad bakom Almtuna, efter kvällens seger, samtidigt som Södertälje vann mot just Almtuna. Hade man inte gjort det hade SSK nu legat under sträcket med 9 poäng. Nu har man 12, samma som 9:an Vita hästen, 8:an Mora och 7:an modo. Mora är alltså över slutspelsseriesträcket, men hade man inte tagit den där poängen mot AIK, då hade man varit 11:a istället för 8:a, så jämnt är det.

bästa känslan nu ikväll har nog dock björklöven. trots att man fortfrande är under det nedre sträcket så är man verkligen på gång nu och det där tränarbytet från tommy jonsson till markus Åkerblom verkar ha gett resultat och jag tror bara det är en tidsfråga innan Björklöven är över det där sträcket.

nej, just nu är det bara Västerås som sladdar litegrann. man har fortfarande bara tagit 6 poäng efter 9 matcher. det är 4 poäng upp till Almtuna över sträcket, men samtidigt bara 6 poäng upp till lagen över slutspelsseriesträcken och bara 7 ppoäng upp till Pantern på 6:e plats. det kan med andra ord gå fort när det svänger i den här serien, för svänga, det kommer det garanterat att göra.

Effektivt Västervik vann igen

förra året spelade Västervik i Hockeyettan, mötte lag som Troja/Ljungby, Varberg, Halmsta, Kallinge och Nybro. Förra säsongen spelade Modo i SHL och mötte lag som Färjestad, Frölunda, HV71 och Linköping. Nu möttes de båda lagen i Hockeyallsvenskan och precis som de senaste matcherna var Västervik fruktansvärt effektiva. Man skjuter inte mängder med skott, men i de 2 senaste matcherna har man gjort 8 mål på 41 skott. Här gjorde man 3 mål på 18 skott. det räckte för att vinna matchen med 3-1, för jonas fransson spikade igen bakåt, efter det där målet han släppte in efter 35 sekunder i 1:a perioden. Resten av matchens 59:25 spikade han igen och Västervik tog därmed en ny seger och det går inte annat än att imponeras. Nu står man på 23 poäng och snittar alltså 2,6 poäng/match, wow!

Resultat:
Modo - Västervik 1-3

Matsson höll nollan igen

Efter 8 omgångar av Hockeyallsvenskan så har vi faktiskt en rak tabell utan avvikelser. Alla lag har spelat 8 matcher och jodå, Västervik toppar fortfarande tabellen. 20 poäng har man spelat in på 8 matcher, lika många som 2:an Timrå, men Västervik har bätre målskillnad, +18 mot +17,så det är tätt där i toppen. Västervik var dock illa ute senast mot Pantern, som vände 1-0 till 1-2. Västervik fick inte alls spelet att flyta på samma sätt som man har fått tidigare, man såg nästan lite konfunderade ut när puckarna inte riktigt studsade deras väg och när Pantern försvarade sig väldigt bra. Till slut lyckades Västervik ändå kvittera när man plockade målvakten och på straffar kunde sedan Olle Liss, med ett förflutet i Leksands juniororganisation, skjuta bonuspoängen till Vässtervik, en poäng som då gör att man fortsatt toppar tabellen, trots att Timrå och framförallt Johan Matsson fortsätter att imponera. Matsson höll återigen nollan när Södertälje besegrades med 3-0 och Timrå har nu alltså släppt in 7 mål på 8 matcher! Det är inte illa! Väldigt imponerande!

Helgens alla matcher:
Västervik - pantern 3-2 str
timrå - Södertälje 3-0
Södertälje - Bofors 1-6
Bofors - Björklöven 0-1
Almtuna -AIK 4-1
Vita hästen - Modo 2-1
Mora - Tingsryd 4-2

Södertälje inledde serien helt okej, men nu har man fallit tillbaka och här på de 2 senaste matcherna har man alltså 1-9 i målskillnad och 0 poäng. Man är just nu 12:a i tabellen, men både Björklöven och Västerås närmar sig där under sträcket. Löven, som här tog säsongenns 1:a trepoängare när Lucas Sandströms mål i 2:a perioden blev matchens enda. Mycket, mycket välbehövligt för Björklöven, men Bofors studsade tillbaka och krossade Södertälje med klara 6-1 2 dagar senare, alltså igår. Det var jämnt i 2 perioder, sedan drog BIK ifrån i 3:e perioden, som man vann med 0-4.

Västerås har också så smått börjat plocka poäng och i fredags kom 2 nya när man slog Oskarshamn på straffar efter att Gustav Ahnelöv avgjort för Västerås. Väldigt viktigt för VIK att få vinna och att dessutom få göra det på hemmaplan, inför hemmapubliken för 1:a gången den här säsongen, en förvisso liten hemmapublik, bara drygt 2300 åskådare i en ekande tom ABB arena, men 2 poäng blev det, 2 viktiga poäng för Västerås.

Modo hade 3 raka segrar innan man kom till Norrköping, men där blev det en tung kväll för Övikslaget. Först åkte lakapten Byron Ritchie på ett matchstraff för spearing, varefter Hästen tog ledningen. Jonatan Bjurö spelade dock bra och såg till att hålla ner siffrorna. Modo kvitterade också senare, men målet dömdes bort. Ett självmål av en Hästenspelare var det. Varför det dömdes bort vet jag inte, men det gjorde det. Kvitterat blev det dock ändå senare och matchen såg ut att gå till förlängning, men bara 15 sekunder från slutet slängde Rickard Palmberg in en puck på mål, som gick i mål och Hästen kunde vinna matchen med 2-1. Tungt för Modo naturligtvis.

AIK fortsätter också att gå lite tungt. Igår blev det klar förlust mot Almtuna med 4-1. Uppsalalaget hade 2-0 redan efter den 1:a perioden. AIK reducerade i den 2:a, men i 3:e gjorde Almtuna 3-1 ganska tidigt och sedan satte man också spiken i kista med 4-1 några minuter från slutet. Det gör att Almtuna klättrar förbi just AIK i tabellen och är 9:a, medan AIK är 11:a med 9 poäng, Almtuna 10 pinnar. Så det är tätt och jämnt, minst sagt. Det är bara Västervik och Timrå som har ryckt lite i toppen. De båda är 5 poäng före Tingsryd på 3:e plats. Ett Tingsryd som alltså är 3:a, trots förlust med 4-2 mot Mora.

Karlskrona forsätter att imponera!

Karlskrona fortsätter att imponera. Igår och i fredags spelade man ett back2back-möte mot Rögle och det blev 6/6 poäng för fjolårets megajumbo. Man är fortfarande 2:a i tabellen med 15 poäng, 5 bakom Malmö, som igår åkte på säsongens 1:a förlust, men då har KHK 2 mindre matcher spelade än vad Malmö har. Det innebär alltså att om Karlskrona lyckas vinna de båda matcherna, då leder man SHL efter 8 spelade omgångar. Vem hade trott det innan säsongen? Inte jag iaf...

Matcherna igår och i fredags då?
Ja, i fredags vann man hemma med 4-1 och igår vann man borta med 4-2. I fredags visade Mattias Guter vägen när han gav KHK ledningen med 1-0, varefter bryan Lerg kvitterade för Rögle med sitt 5:e mål för säsongen, innan KHK återtog ledningen, i boxplay, 4 sekunder från 1:a pausvilan. Tungt för Rögle, skönt för Karlskrona, som ökade på till 3-1 i 2:a perioden och fastställde slutresultatet 4-1 i öppen kasse. Igår spräckte John Henrion äntligen sin målnolla när han gav Karlskrona ledningen i den 1:a perioden. guter ökade på till 2-0 i 2:a perioden, Rögle tog timeout, men det hjälpte inte, för bara sekunder senare gjorde Karlskrona 3-0. Röle reducerade minuten senare, men KHK höll emot och gjorde 4-1 med 3 minuter kvar att spela. Rögle fick sedan in en reducering till, men närmre än så kom man inte och Karlskrona tog 2:a segern på lika många dagar. Imponerande. Imponerande är det också att man är så ruskigt effektiva. I fredags sköt man 21 skott och gjorde 4 mål. Här sköt man 20 skott och gjorde 4 mål. Wow, det är riktigt effektivt och Karlskrona kanske blir mer att räkna med i år än vad iaf jag hade trott på förhand!

Helgens resultat i SHL:
Karlskrona - Rögle 4-1
Rögle - Karlskrona 2-4
Malmö - Örebro 1-0 str
Örebro - Malmö 5-4
HV71 - Djurgården 5-1
Färjestad - Frölunda 2-1 SD
Skellefteå - Brynäs 1-2

Som sagt, Malmö åkte på sin 1:a förlust för säsongen igår och man slår därmed inte sitt eget redord på segrar i rad från säsongens start från 1992 tror jag det var, 8st. Här stannade det vid 7, 6 fullpoängare och så slog man Örebro på straffar i fredags i, vad jag tror, var säsongens 1:a 0-0-match. Malmö imponerade inte alls på samma sätt som man har gjort tidigare, men Oscar Alsenfelt gör återigen en stabil match i kassen och jag tycker faktiskt att han har sett mer stabul ut än vad Nilstorp har gjort. André Benoit var det som satte den avgörande straffen för Malmö där, men Örebro fick revansch knappt ett dygn senare, när man chocköppnade i 1:a perioden när Petr Samorský först gjorde 1-0 för Örebro, Bobo Petersson ökade på till 2-0 och Greg Squires 3-0 bara minuten senare. Snacka om att studsa tillbaka efter fredagen! Johan Motin fick senare matchstraff för en kneeing och där gjorde Ilari Filppula 3-1, men mer utdelning än så fick man inte. Nilstorp, som startade matchen, byttes också ut i 2:a perioden, efter att ha släppt 3/4 skott han fick på sig i 1:a perioden. Ajajaj. Alsenfelt kom in, men fick släppta ytterligare 2 puckar förbi sig innan Malmö vaknade i 3:e perioden, reducerade både till 5-2, 5-3 och 5-4, men Örebro höll undan, även om det blev svettigt där ett tag, och Malmö åkte därmed på sin 1:a förlust den här säsongen. Att Örebro vann var heller inte bra för Leksand, som ju bara var 1 poäng bakom ÖLHK efter torsdagens poäng mot LHC, men nu är plötsligt Örebro uppe på 6 poäng och har klättrat förbi både Rögle och Djurgården. Rögle är därmed närmsta lag över Leksand med 5 poäng.

HV fortsätter att imponera och krossar här Djurgården med hela 5-1. "Tellan" hade ingen lyckad dag, men jag tror det var ett smart drag av Djurgårdens tränare där att byta ut honom mot Adam Reideborn vid ställningen 5-1 och 10 minuter kvar att spela. Dels får Reideborn komma in och hålla nollan. Dels får Tellqvist något att bita i, något att knyta näven för och studsa tillbaka efter en mindre bra insats här.

Färjestad skapade en hel del, men fick inte in pucken bakom Johan Gustafsson. Inte förrän Frölunda tog ledningen med drygt 5 minuter kvar av matchen. Då tog det bara 46 sekunder innan kviteringen satt i nät och sedan kunde Jonas Holös avgöra bara 47 sekunder in i förlängningen. Ett stort steg framåt för FBK, inte minst efter de senaste matchernas mindre bra insats.

Skellefteå har problem kan vi konstatera. Här kom 3:e förlusten på 6 matcher och laget placerar sig just nu på 9:e plats i tabellen med sina 7 poäng. Här var man dock inte dåliga, men David Rautio, oj, oj, oj, vilken match han gjorde! Han räddade 42/43 skott och hade en räddningsprocent på 97,67%! Grymt och Brynäs är nu 5:a i tabellen med 12 pinnar.

Poäng borta mot LHC känns nästan som en seger

Igår gästade Leksand Linköping och Saab arena för säsongens 5:e bortamatch på 7 matcher.

LHC tippas vara ett topplag under säsongen, men hittills har man inte fått igång produktionen rent ofensivt och det var väl lite det som var Leksands hopp under kvälen, att de inte skulle få det nu heller.

Det fick man inte heller. LHC var visserligen ganska överlägsna i 1:a perioden, där man fick en kalasstart md ett jätteläge direkt och kort därefter ett powerplay, men inget mål där. Man vann dock skotten i 1:a perioden med 10-4. Några mål fick man dock inte in och även om Atte Engren, som fick chansen mellan stolparna igen, spridde en del puckar omkring sig så var det ändå 0-0 efter den 1:a perioden.

I 2:a perioden tycker jag faktiskt att Leksand var bättre och hade flera chanser som kunde ha gett laget ledningen, inte minst en straff som man fick med sig efter 07:30 av perioden. Den duellen gick dock Jacob johansson, som ju stod i Mora i våras när Leksand vann med 6-0 och gissningsvis inte har bra vibbar relaterat till Leksand, segrande ur. Det gjorde han också på Jesper Ollas friläge en stund senare. Faktum var att det nästan var jacob Johansson mot Leksand där ett tag, ändå kunde LHC göra 1-0.

Det kändes inte alls rättvist sett till hur matchbilden såg ut, det hade lika gärna kunnat ståt 0-1 eller rentav 0-2 eller 0-3 för Leksand om man hade varit lite mer effektiva. Hade LHC å andra sidan varit mer effektiva så hade man kunnat ta ledningen redan i 1:a perioden, men nu var det i vilket fall 1-0 inför den 3:e perioden.

Där hade Leksand ett ännu större övertag än i den 2:a och till slut kom också målet. Martin Karlsson av alla höll sig framme och satte 1-1 i nät bakom Johansson efter drygt 5 minuter i 3.e perioden.

Sedan var det Leksand för nästan hela slanten. Man saknade definitivt inte chanser till att avgöra där, man vann skotten med 15-7, men lyckades inte avgöra. Man fick åtminstone tyst på publiken i Saab arena, som blev helt tyst i 3:e perioden, konfunderade över vad de fick se på isen och när slutsignalen ljöd, då buades det ganska ordentligt på läktarhåll, men inte från den ganska stora vittröjade delen av publiken, som höll igång och hördes klart mest både i 2:a och 3:e perioden.

1-1 var det alltså efter 3 spelade perioder och det var Leksand som var närmast ett avgörande. Ändå var det LHC och Sebastian Karlsson som kunde avgöra 01:41 in i förlängningen.

Poäng borta mot LHc känns ändå lite som en seger måste jag sägga, med tanke på hur det har sett ut tidigare, för det här var helt klart lagets bästa match den här säsongen. Därför känns det samtidigt lite surt att det inte räckte till mer än 1 poäng, för i ärlighetens namn så var Leksand bättre än LHC och värda en seger i den här matchen. Även om det nu inte blev det så finns det väldigt mycket positivt att ta med från den här kvällen. Fortsätter man såhär, då kommer trepoängaren att komma väldigt snart.

Gårdagens samtliga resultat:
Linköping - Leksand 2-1 SD
Frölunda - Växjö 3-0
Djurgården -Skellefteå 2-1
Färjestad - HV71 1-4
Brynäs - Luleå 5-2

Frölunda inledde som sagt säsongen lite knackigt, men nu har man kommit igång och inför en ny urdålig publiksiffra i Scandinavium, 6463 åskådare, tog man en ny trea och klättrar därmed upp på 2:a plats i tabellen med 12 poäng och lika många matcher spelade som malmö i toppen, 6 st, men då är Malmö ändå 6 poäng före Frölunda. Malmö imponerar verkligen i inledningen av den här säsongen.

Det gör inte Skrllefteå, som åker på en ny förlust mot djurgården i Globen, också där inför halvtomma läktare, 7739 åskådare, vilket inte är bra för att vara i Globen. Skellefteå pressade verkligen för en kvittering i 3:e perioden, där man vann skotten med 14-2, men "Tellan" höll tätt och Djurgården tog 3 nya poäng.

Det gjorde också HV, som vann ganska enkelt i Karlstad. Färjestad imponerar inte alls just nu..

Västerås första trepoängare

Igår tog Västerås säsongens 1:a trea när man slog Pantern inför enbart 409 åskådare med 2-3, men det satt långt in, för trots att Eddie Davidsson både gjorde 0-1 och 1-2 för Västerås så kon Pantern tillbaka. Det var först när Johan Björk åkte ut med 46 sekunder kvar att spela som Fredrik Johansson kunde sätta avgörandet i nät bakom Oscar Malm i Panternkassen. Då återstod det bara 25 sekunder att spela. Tungt för Pantern, men ack så viktig för Västerås!

Gårdagens 3 resultat:
Pantern - Västerås 2-3
Oskarshamn - Mora 3-0
Tingsryd - Almtuna 5-3

Oskarshamn tog en tidig ledning i 1:a perioden, men sedan var det en ganska hafsiig och ostrukturerad match, Hawaiihockey skulle man kunna säga och det kändes ett tag som ett slumpmål skulle kunna komma att bli avgörande. Mora fick dock aldrig in någon kvittering bakom Erik Källgren och Wictor Ragnewall i Oskarshamnskassen. Man bytte nämligen målvakt efter drygt 13 minuter. Vet inte om det kan ha varit nåon skada på Källgren, som startade matchen och som jag tycker har varit riktigt stabil nu under inledningen av säsongen, men bytte målvakt gjorde man i vilket fall och Ragnewall gjorde det stabilt även han.

I Tingsryd var det hemmalaget som tog ledningen, men Almtuna kvitterade innan den 1:a perioden var över. I 2:a gick Tingsryd ifrån till 3-1 och ökade på till 4-1 i 3:e perioden. Almtuna reducerade dock och när man sedan gjorde 4-3 i boxplay med knappt 3 minuter kvar att spela, då blev det närver på riktigt. Almtuna tog en timeout för att strukturera upp en plan för att kunna kvittera, men det räckte inte hela vägen, utan Filip Owesson kunde avgöra i öppen kasse för Tingsryd.


Västervik upp i topp!

Efter 7 omgångar av Hockeyallsvenskan är det Västervik som toppar tabellen. Vem hade trott det?

Man hade ju 1 match mindre spelad än vad Timrå i toppen hade. Den spelade man nu ikväll, borta mot Vita hästen, och det blev en ny storseger för nykomlingen. 7-1 vann man med, efter att Fredric Andersson gjort 3+1 och Conny Strömberg 2-0. Simon Mitman reducerde för hästen 03:55 från slutet, men det var så klart av akademisk betydelse och Västervik fortsätter att imponera, wow!

Kvällens 2 resultat i Hockeyallsvenskan:
Vita hästen - Västervik 1-7
Björklöven - Modo 3-5

I Umeå, där det var fullsatt, 5400 åskådare, en riktigt fin publiksiffra, bättre än på flera SHL-arenor, var det Modo som tog en sen ledning i 1:a perioden, men bara 29 sekunder in i 2:a perioden kvitterade Björklöven. glädjen blev dock kortvarig, för minuten senare hade Modo återtagit ledningen, en ledning som man ökade på till 1-3 i 2:a perioden och 1-4 i 3:e, innan Björklöven reducerade 2 gånger om och det blev riktigt spännande där ett tag, men Modo höll undan och gjorde 5-3 bara sekunder efter Lövens 3-4-mål. Modo klättrar därmed upp på 3:e plats i tabellen, men lagen bakom har 1 match mindre spelad.

Klasskillnad i Malmö

Toppen mot botten i Malmö arena under tisdagskvällen när Leksand kom på besök. Ett Malmö som hade 5 raka vinster och 15/15 poäng, jämfört med Leksands 1/15.

Malmö fick också en kanonstart på matchen när Erik Forssel gjorde sitt 1:a mål i Malmötröjan redan efter 2 minuter. Ingen bra start alls för Leksands del alltså.

Det såg stabilt ut för Malmös del, man hade bra kontroll på pucken när man hade den och man hade en dimention i spelet som Leksand inte mäktade med. När de blåvita fick tag i pucken saknade man den där skickligheten som Malmöspelarna hade och man kom således inte till några större farligheter alls.

2-0 kom också innan perioden var slut, i powerplay, minuten före paus. Inte bra.

Precis som i 1:a perioden fick Malmö en kanonstart på perioden när Kim Rosdahl satte sitt 2:a mål för säsongen efter drygt 2 minuters spel och det var 3-0 för Malmö.

Mönstret kändes igen från den 1:a perioden. Malmö gjorde ett tidigt mål, sedan gjorde man lite som man ville och så fick man ett sent powerplay och med 19 sekunder kvar av perioden satte Andreas Turesson 4-0 för malmö och matchen var väl i princip körd.

I 3:e perioden slog Malmö av ordentligt på takten, vilket gjorde att Leksand kunde komma in lite mer i matchen och skapa lite mer än vad man hade gjort under de 2 tidigare perioderna, ändå kunde Malmö göra 5-0 när Haukeland släppte en retur som Malmöspelare var först på.

Nej, det var tyvärr så ojämnt där ute på isen att det inte alls var spännande. Kändes väldigt avslaget och trots att Malmö nu hade slagit av på takten så gjorde man ändå mål och Leksand kom ingenstans. Visst, 0-5 sätter sig ju så klart i Leksandsspelarna också, men det var kort sagt klasskillnad mellan lagen. Tyvärr.

Matchen slutade 5-1, Olle Alsing reducerade för Leksand, rakt upp i krysset, knapp 01:30 från slutsignalen, men återigen, det var klasskillnad och tyvärr får jag säga att ingenting, ingenting, finns som tyder på att Leksand ska undvika kval till våren. Till 99% kommer det bli kval till våren och just nu känns mest vägen dit som en transportsträcka, trots att det är 46 omgångar kkvar. Tråkit att ha den känslan, men i nuläget finns inget alls som tyder på något annat än kval, för med det här poängsnittet kommer Leksand att stanna på 9 poäng efter 52 omgångar. Så illa kommer det förhoppningsvis inte att bli, men det är först då, i vår, efter grundseriens slut, som det verkligen gäller, där säsongens huvudsakliga uppgift väntar.

Modo klättrar i tabellen

Efter 2 poäng mot Södertälje igår, i ett möte som alltså för några år sedan hade kunnat vara en Elitseriematch, men som nu är ett nykomlingsmöte i Allsvenskan med ett lag från vardera håll, så klättrar Modo upp till en 5:e plats i tabellen med 9 poäng. Det var lagkapten Byron Ritchie som gav Modo ledningen i den 1:a perioden. Södertälje kvitterade i 2:a perioden, innan Modo gjorde både 2-1 och 3-1 i den 2:a perioden, innan SSK reducerade på nytt i 3:e. Modo gjorde dock 4-2 och det såg ganska klart ut, men 7 minuter från slutet kom 4-3 och med 50 sekunder kvar och i spel 6 mot 5 satte också Simon Karlsson 4-4 bakom Jonatan Bjurö. Matchen gick till förlängning och där avgjorde Mikko Luoma, bara 24 sekunder in i förlängningen. Den poängen för Södertälje gör dock att man också står på 9 poäng, men parkerar på 9:e plats. Det är nämligen så att 6/14 lag i den här serien just nu står på 9 poäng. Det är modo, Bofors, Vita hästen, AIK, Södertälje och Pantern. BIK och Hästen har dessutom exakt samma målskillnad 12-10 (+2).

De senaste resultaten i Hockeyallsvenskan:
Modo - Södertälje 5-4 SD
Bofors - AIK 3-0
Västervik - Västerås 5-3
Mora -Pantern 3-2 str

Andrew Engelage går in och gör en riktigt grym match för Bofors. Han räddar 33 skott och trots 18-33 i skott vinner alltså BIK matchen med 3-0. Grymt! Mindre bra av AIK, som inte riktigt får grejerna att kugga i tycker jag. Man har högre kapacitet i det där laget än vad tabellen visar just nu. Där är man 8:a.

Västervik vinner igen och parkerar fortfarande på 2:a plats i tabellen, 2 poäng bakom Timrå, men fortfarande med en match mindre spelad. Här var det också Västerås som gjorde både 0-1 och 0-2 innan det hade gått 7 minuter av matchen. Kanonstart för VIK alltså. Ändå lyckades man inte hålla det. För inan den 1:a perioden var slut hade Västervik både reducerat och kvitterat. I 2:a perioden bytte Västerås målvakt, men bara efter 02:45 gjorde Västervik 3-2 och sedan kom också 4-2 av bara farten. Man gjorde också 5-2 innn perioden var över. I 3:e reducerade Västerås, men närmre kom man aldrig och nu har man 6 poäng upp till Almtuna närmast över sträcket.

Frölunda vann inför urusel publiksiffra

I söndags mötte Frölunda Djurgården i Scandinavium. En söndag. Ändå kom det bara 6816 åskådare. Det är riktigt uselt faktiskt.

Matchen då?
Ja, den vann Frölunda med 4-1, efter att Joel Lundqvist brutit dödläget drygt halvvägs in i matchen.
Innan paus hann dock Calle Ridderwvall kvittera för Djurgården, men i 3:e perioden satte Simon Hjalmarsson 2-1 för Frölunda med 12 minuter kvar att spela och så satte Victor Olofsson sitt 1:a mål i Frölundatröjan när han gjorde 3-1 bara minuten senare. Johan Sundström avslutade sedan målskyttet med sitt 4-1-mål 3 minuter från slutet. En ganska klar seger för Frölunda alltså, som så smått börjar komma igång nu efter några matcher.

Resultat:
Frölunda - Djurgården 4-1

Säsongens första poäng i bottenmötet!

Jumbomöte i Leksand under lördagskvällen och det var ett Leksand som ville väldigt mycket, men som duttade och slarvade en hel del med pucken ändå. Trots det fick man med sig ett powerplay och där satte faktiskt Alexander Ytterel 1-0 för Leksand och misstar jag mig inte så var det 1:a gången den här säsongen som man tar ledningen i en match. Viktigt!

Efter målet var det dock Örebro snrare än Leksand som shapade upp sig och tog tag i taktpinnen. Samma sak var det efter att man kvitterade mot Djurgården i 1:a matchen också.Då gjorde Djurgården istället 1-2, 1-3 och 1-4. Här höll man dock emot, även om ÖHK tog över mer och mer och hade ett brutalt spelövertag.

Det var dock 1-0 efter den 1:a perioden och det var 1:a perioden för den här säsongen som Leksand vinner. Även om det var minst sagt på en skör tråd så är det klart att det är ett steg framåt.

I 2:a perioden var det dock, helt ologiskt, Leksand som ökade på ledningen till 2-0, också det i powerplay, precis som det 1:a målet, och det var också johan Porsbergers 1:a mål för säsongen.

Halvvägs in i perioden och matchen kunde dock Örebro reducera, också det i powerplay. 3/3 mål än så länge var alltså gjorda i spel 5 mot 4.

Matchbilden var ganska lik den i 1:a perioden, Örebro dominerade ordentligt och hade ett kraftigt spelövertag och gjorde nästan som man ville där ute på isen. Man åkte i princip bara och tog pucken från Leksandsspelarna och att det stod 2-1 på tavlan, det var nästan ofattbart.

Leksand fick dock en ny powerplaychans mot slutet av perioden, efter att Johan Olofsson bara skulle vinkla in pucken i mål, men hakats/trippats utan åtgärd. Sträx därefter kändes det nästan som en kompensationsutvisning när Leksand trots allt fick spela 5 mot 4. Tyvärr lyckades man inte utnytja det den här gånen, även om det var ruskigt nära när det låg en hel hög av spelare i målgården nere hos Hudasek, men det var 2-1 efter 2 spelade perioder och den 2:a perioden slutar alltså 1-1, vilket också, med tanke på hur säsongen hittills har sett ut, får ses som godkänt, helt klart.

Tyvärr fick Leksand precis den start av 3:e perioden som man inte behövde. Örebro kvitterade efte 3 minuter, men sedan var resten av perioden relativt jämn ändå. Leksand sköt iaf 14 skott på mål, vilket var dubbelt så många som man hade skjutit på mål under de 2 inledande periodernna, då man, enligt statistiken, bara sköt 8 skott på mål.

Några fler mål föll dock inte i slutperioden och matchen gick till förlängning, där Örebro och Libor Hudasek kunde avgöra efter 01:52.

1 poäng blev det iaf, men jag är väldigt kluven efter den här matchen får jag erkänna.
Det är säsongens 1:a poäng, det är ett klart steg framåt, man vinner dessutom 1:a perioden med 1-0, man tar ledningen i en match och man spelar 1-1 i mittenakten.
Allt det är positivt, men trots att man kämpade och slet så fick man ändå "bara" med sig 1 poäng.
Det var nog mindre bra på sikt tror jag.
Nu väntar nämligen 3 nya bortamatcher och nollar man där, då har man 1 poäng efter 8 spelade matcher.
Vi ska inte gå händelserna i förväg, men 3 poäng efter 5 spelade matcher, varav 3 bortamatcher, hade ändå varit väldigt skönt att ha med sig inför de här 3 kommande bortamatcherna.

Så poäng blev det, det är väldigt positivt, men det hade varit väldigt skönt rent mentalt att få med sig en trea här.

Dagens 6 resultat:
Leksand - Örebro 2-3 SD
Växjö - Luleå 1-3
HV71 - Skellefteå 7-1
Rögle - Malmö 6-7
Brynäs - Linköping 1-2
Karlskrona - Färjestad 5-2

Väldigt mycket mål överlag kan vi konstatera.

I Skånederbyt fick Rögle en kanonstart när Sebastian Kollberg vallade in 1-0 via Kristopher Nilstorps rygg och sedan gjorde man också 2-0, innan Malmö gjorde 2 raka mål och Rögle återtog ledningen med 3-2, allt detta i den 1:a perioden. I den 1:a perioden åkte Daniel Sylvander också på ett matchstraff och i det efterföljande powerplayet gjorde Malmö inte mindre än 3! mål och vände 3-2 till 3-5. Man gjorde sedan också 3-6, innan Rögle reducerade både 1 och 2 gånger, innan Malmö till slut kunde sätta spiken i kistan med 7-5, men snacka om att det där matchstraffet på Sylvander blev avgörande. 12 mål i en och samma match alltså. Wow!

Mycket mål blev det också i jönköping, där HV studsade tillbaka ordentligt efter debacklet med självmålet från Chris Abbott som avjorde matchen mot frölunda i torsdags. Här gjorde HV 3 mål på 150 sekunder och sedan satt också 4-0 i nät innan den 1:a perioden var över. En riktig stjärnsmäll för Skellefteå alltså, som aldrig hämtade sig efter den kallduschen och martin Törnberg och Christoffer Törngren kunde istället göra både 6-1 och 7-1 i slutskedet av matchen. Ingen lyckad eftermiddag för Gustaf Lindvall i Skellefteåkassen...

Karlskrona vinner också igen. 3:e raka vinsten om jag räknar rätt och man gör det övertygande mot Färjestad, som inte har övertygat här på slutet. 0-4 i 1:a perioden mot Malmö i torsdags och här gick KHK upp till 3-0 inan Färjestad fick in en reducering. Det räckte dock inenstans och Karlskrona vann ganska enkelt till slut. Snyggt av KHK, som därmed parkerar på 3:e plats i tabellen med 9 poäng efter 4 matcher.

i Gävle tog LHC säsongens 1:a trepoängare när Henrik Törnkvist satte det matchavgörande 1-2-målet i LHC's enda powerplay under hela matchen. Snacka om effektivitet där, men om det var någon som rräddade laget så var det Jakob Johansson i kassen. Jäklar så bra han var i 2:a perioden, där Brynäs hade bud på både 2-1, 3-1 och 4-1, men Johansson stod emot och det var först i 3:e perioden som LHC sedan kunde avgöra.

Växjö hade ingen lyckad kväll. luleå gjorde först 0-1 i boxplay och sedan jorde man också 0-2 och 0-3 innan Växjö kunde reducera knappt 4 minuter in i 3:e perioden. Närmre än så kom man dock inte och Luleå vann, trots att man bara sköt 18 skott på mål.

Björklövens första seger

Björklöven sparkade Tomy Jonsson efter 0-4-förlusten mot Västervik tidigare i veckan. Jonsson hängde löst redan efter förra säsongens misslyckande, men han fick stanna kvar även till den här säsongen. Efter 5 raka förluster fick han dock foten och upp som headcoach klev istället ass. coach och det blev seger direkt. Igår vann Björklöven nämligen sin 1:a match för säsongen, när Vita hästen slogs tillbaka med 2-1 på bortais. Starkt av Löven, som därmed klättrar förbi Västerås i tabellen och upp på 13:e plats. Det är dock fortfarande 2 poäng upp till Mora över sträcket och Mora har dessutom 1 match mindre spelad än vad Löven har, så bra ser det fortfarande inte ut, men det var iaf ett steg åt rätt håll.

Gårdagens 3 resultat:
Vita hästen - Björklöven 1-2
Timrå - Tingsryd 4-0
Almtuna - Oskarshamn 1-2 SD

Almtuna hade 1-0,inför den 3:e perioden och långt in i densamma och när Oskarshamn gick för en kvittering i slutskedet av matchen drog man istället på sig ett lagstraff för för många spelare på isen, Erik Källgren klev tillbaka in mellan stolparna och det såg kört ut. Istället lyckades ändå Nicolas Deschamps, trots allt, få in kvitteringen i boxplay och sedan avgjorde lånet från Frölunda, Pontus Widerström, 02:54 in i förlängningen. Snacka om att bli rånade på 2 poäng för Almtuna. Att släppa in 1-1 i boxplay med 14 sekunder kvar att spela, det ska man bara inte göra. Aj aj aj...

Timrå fortsätter att ånga på i toppen av tabellen. När Tingsryd hade chans att närma sig vann Timrå istället övertygande med 4-0. Johan Matsson höll nollan och tog 17/17 skott han fick på sig. Tim Sandberg i Tingsrydskassen hade det betydligt svettigare, räddade 35 skott, men släppte ändå 4 förbi sig. Det var kort sagt en ganska klar Timrådominans och Timrå toppar nu tabellen med 17 poäng, 5 före 2:an Västervik, men då har Västervik 2 matcher mindre spelade än Timrå i nuläget.

RSS 2.0