Special teams fällde Leksand på nytt

I tisdags kom Rögle på besök till Tegera arena, ett lag som Leksand har haft förhållandevis lätt mot den här säsongen. Man vände 2-1 till 3-2 senast Rögle var på besök och i Catena arena vann Rögle först med 5-3 och nu senast var det Leksand som vann med 3-2 på straffar. Totalt var det alltså 5-4 i poäng för Leksand och 9-9 i mål. Det var med andra ord upplagt för en rysare här.

Rögle fick dock en smakstart på matchen när Taylor Matson hittade nätet bakom Janne Juvonen, som var tillbaka mellan stolparna igen, efter 02:30. Precis i momentet efter missade man tack och lov ett friläge, annars hade det varit 0-2 redan där.

uppförsbacke blev det i vilket fall alltså direkt för Leksand, men man jobbade sig in i det och drygt halvvägs in i perioden kom också kvitteringen. Sebastian Wännström, som ju även fick ett mål bortdömt senast mot Luleå, smackade nu in 1-1 bakom Roman Will i röglekassen.

03:24 in i andra perioden kunde Leksand också ta ledningen, detta när Matias Ritola nöp till direkt på passningen från hans namne, mattias Göransson.

Rögles kvitering skulle dock inte låta vänta på sig, för när Leksand drog på sig en utvisning efter 05:16 tog det bara dryga minuten i powerplay för Rögle innan det var 2-2.

Leksand saknade inte chanser i powerplay, man fick två raka powerplay i mittperioden, mern det såg tyvärr ut som det har gjort mer eller mindre hela säsongen. Man skapar i stort ingenting och det är knappt ens farligt när Leksand får spela i numerärt överläge. Här måste man hitta något och det är väldigt snart...

Detsamma gäller för boxplayspelet. Leksands special teams är fruktansvärt dåliga. Man skapar inget i powerplay och släpper in massor i boxplay. Rögle gjorde mål på sitt första numerära överläge i den här matchen och man gjorde även mål i det andra. Detta när Leksand åkte på en hakningsutvisning efter 03:29 i tredje perioden. Då klarade Leksand nästan av hela boxplayet, men 15 sekunder innan man blev fulltaliga smällde Dominik Bokk in 3-2 för Rögle.

Precis som mot Frölunda innan uppehållet är det special teams som avgör. Leksand får sina chanser, men gör inte mål. Det gör motståndarna när de får chansen att spela med en man mer på isen. Räknar man bort Rögles båda powerplaymål och målet i öppen kasse som kom mot slutet så hade det iaf varit 2-2, för Rögle skulle göra 4-2 med knappt 6 minuter kvar att spela och matchen slutade till slut 5-2 för Rögle.

Det var åttonde raka förlusten för Leksand och de blåvita får alltså inte plusstatistik på Rögle heller den här säsongen, trots att man vunnit 2/4 matcher. Rögle får alltså 7-5 i poäng och 14-11 i mål. Bättre statistik än mot Luleå, men fortfarande inte bra.

i tisdags kunde vi iaf glädjas lite åt att HV avgjorde mot LHC med knappt 3 minuter kvar av matchen och att det därför fortsatt var 13 poäng upp. Det är det inte nu längre, för om Leksand hade de marginalerna på sin sida då så hade man det definitivt inte här. Det stod nämligen länge 1-1 mellan Brynäs och LHC, men Brynäs gjorde 2-1 med 18:29 på klockan i tredje perioden, men LHC plockade målvakten och kvitterade med 31 sekunder kvar. Sedan tog man också med sig bonuspoängen när Sam Lofquist avgjorde i förlängningen. Det gör att det alltså är 15 poäng upp med 10 matcher kvar.

Nej, det kommer naturligtvis inte gå och om Leksand inte redan gjort det så måste man nu ställa om sitt mentala fokus till ett kommande kval. I teorin finns fortfarande chans att klara sig undan det, men den teoretiska chansen måste man släppa, för det går inte. Med tanke på hur lagen spelar och hur formkurvorna ser ut så finns det ingenting i världen som tyder på att Leksand skulle plocka 15 poäng mer än LHC på de sista tio matcherna. Det innebär alltså att Leksand måste vinna fem matcher FLEER än LHC. Nollar LHC måste Leksand alltså ändå vinna hälften av de återstående matcherna för att gå upp på samma poäng. Ni ser själva, det är inte rimligt, så nu måste fokus riktas om och man måste hitta nycklar till flertalet bekymmer i det här laget, inte minst special teams och målskyttet. Här gjorde man förvisso två mål på 30 skott. Det är svagt det också, men det gör åtminstone att måleffektiviteten stiger från 4,0% till 4,8%.

Tisdagens samtliga resultat:
Leksand - Rögle 2-5
Frölunda - Oskarshamn 5-1
Brynäs - Linköping 2-3 SD
Skellefteå - Djurgården 3-0
Örebro - Färjestad 3-4 SD
Luleå - Malmö 4-3
Växjö - HV71 5-1

Härnäst väntar Djurgården för Leksand, ett Djurgården som man dels haft svårt för under säsongen och som dels nu har två raka förluster. Här blev man dessutom nollade av Skellefteå och det kan väl både vara bra och dåligt. Bra ur den aspekten att Leksand möter ett formsvagt lag, dåligt ur den aspekten att det säkert kommer gå som det brukar, att lag bryter sina negativa trender just mot Leksand...

Tur för Leksand var iaf att Oskarshamn inte hade mycket att säga till om mot Frölunda. Det gör att det fortfarande är 3 poäng upp till IKO för Leksands del.

Den stora snackisen här var väl annars Luleås vändning. Man hade 2-1 efter halva matchen, men Malmö kvitterade bara sekunder efter Luleås 2-1-mål. Sedan gjorde Emil Sylvegård 3-2 för Malmö några minuter senare och det var ett resultat som såg ut att räcka hela vägen till 3 poäng, men efter 15:05 i tredje perioden fick Luleå först ett lagstraff och kort därefter åkte Lars Bryggman ut för en interference, när Luleåspelaren typ ramlade själv. En väldigt tveksam utvisning som iaf gav spel fyra mot fyra. Där blev det dock inga mål, men efter 18:17 kunde ändå Petter Emanuelsson kvittera för Luleå. Det stannade dock inte där, för Malmö åkte på ytterligare en tvåa, nu för fördröjelse av spelet och i samma veva fick Christoffer Forsberg också en tvåa för osportsligt uppträdande. Det blev alltså spel fem mot tre för Luleå med dryga minuten kvar att spela och efter 19:53 kunde Erik Gustafsson göra 4-3 för Luleå. En väldigt märklig seger för Norrbottningarna och en mer än snöplig förlust för Malmö...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0