Försenad matchrapport!

Det har varit mycket att göra nu över jul, men här kommer i alla fall 3:e mötet med Borås på kort tid, även denna gång nere i Borås.

Hägga och hans kedja inledde matchen för Leksand, vann 1:a tekningen och fick iväg ett skott, varpå JLGP åkte ut för en tackling i ryggen på en boråsare.

BP direkt alltså. Borås hade strax över 13% i PP, men snurrade på bra i Leksands zon. Hanses, som stod kvällen till ära, tog dock skottet som kom och så kunde Hulkkonen rensa.

Leksand redde ut det hela, men det var fortsatt mycket Borås, tills Leksand fick PP, efter att Demén-Willaume dragit på sig en tvåa.

Leksands PP var dock inte alls lika bra som senast mot Troja, då det blev 3 mål i den spelformen. Man var återigen tillbaka i det allt för omständiga spelet, fick inte till det och Borås kunde rensa utan några större problem. Gråhns sköt stenhårt över, det var det närmsta man kom och Borås blev återigen fulltagliga.

Borås fortsatte att ha det mesta av spelet efter att man blev fulltagliga, men Hanses var bra med i mål. Leksand kontrade, men Owuya i Boråskassen var bra med och Borås kunde återigen gå till attack. Leksingar slängde sig för att tecka skott, men missade pucken, som dock Hanses var bra med på.

Borås sköt på det mesta man fick, men hanses var bra i mål och Leksand uppträdde samlat och tog inga risker. Man stack upp lite mot slutet av perioden och fick också med sig ett powerplay, när Adam Rundqvist åkte ut för slashing.

Nu snurrade man på bra, Aulin fick 3 returer framför Owuya, men pucken ville inte in, men så letade Victor Rask upp Tommy Enström, som klippte till och det var 1-0 för Leksand!

Psykologiskt viktigt precis innan paus, men 2:a perioden öppnades även den klart bäst av Borås, precis som den 1:a hade gjort, som fick iväg ett farligt skott, som Hanses fick göra en fin benparad på.

Alcén åkte ut och Borås fick powerplay. Där kom Bränholm fri, gjorde inga misstag och det var kviterat. Noterbart var också att Owuya fick en assistpoäng för målet.

Borås fortsatte att trycka på efter målet, Jens Karlsson sköt, men hanses var tät. En leksing fick iväg ett skott mot Owuya, men han räddade och spelet blåstes av. Leksingen var dock där på returen och det blev lite småbråk. Dock inga utvisningar, allt kvittades och det var fortsatt spel 5 mot 5, tills JLGP åkte ut några minuter senare och Borås fick återigen PP. Det var dock inget vidare och Leksand kunde reda ut det utan några som helst problem.

Hempa fick så en fin chans, men Owuya var bra.
Spelet var lite avvaktande därefter, inget av lagen kom till några nämnvärda chanser, tills Hägga och Bergenström kontrade och 2-1 var oerhört nära. Domaren var tvungen att ringa och se om det var mål, men så var inte fallet. Det var Hägga som passade Bergenström, vid ena stolpen, som slog upp pucken i taket på målburen, men det var ribba. Pucken tog på Owuyas klubba och upp i ribban. Ställningen 1-1 stod sig alltså.

Aulin fick ännu ett bra läge för Leksand när han kom fri med Owuya, men han stod för en fenomenal räddning, sittandes på isen!
Leksand fortsatte dock att trycka på och hade tagit över spelet mer och mer. Ollas kom även han fri, drogs ner och powerplay väntade. Det var dock inget vidare, men Bergenström var trots allt nära på att sätta 2-1, när han sköt i stolpen på en retur från Owuya, efter skott av Källström.

Borås klarade istället av det hela och Leksand åkte på en utvisning med 2 sekunder kvar av perioden och skulle alltså få inleda sista perioden i boxplay.

Det började inte bra, Hägga åkte ut efter 8 sekunder och spel 5 mot 3 väntade i nästan 2 hela minuter. Det skulle bli jobbigt och blev det också. Samme Bränholm som nätade fram till 1-1 gjorde nu också 2-1 för Borås, varefter man fick fortsätta i PP, då Hägga fortfarande satt utvisad.

Leksand redde dock ut det, blev fulltagliga och höjde tempot en aning. Aulin sköt precis utanför, Hulkkonen var där på returen, men inget mål. Man fortsatte dock att trycka på för en kvitering, men Owuya var bra i målet. Rask försökte gå köksvägen, men Owuya var med. Tiden rann iväg och Borås slog bara ifrån sig. Leksand försökte pressa på, men fick det inte riktigt att stämma.

Borås fortsatte bara att slå ifrån sig och Leksand kom inte upp i banan. Inte förrän Alcén fick ett jätteläge, men hölls fast och ett powerplay väntade för Leksand.

Det gjorde man bra. Man fortsatte att pressa på bra och fick till slut utdelning när Kenny Källström slog in kviteringen, dryga 4 minuter från slutet!

Direkt därefter replikerade dock Borås och slog in 3-2, men även på detta ringdes det och dömdes även bort p.g.a. hög klubba efter en styrning på väg fram mot mål.

2-2 stod sig alltså och knappa 4 minuter återstod. Det var Borås som tryckte på mest, men fick inte till några större farligheter och istället var det Leksand som pressade på den sista minuten. Svedberg var riktigt nära på en retur från Owuya och Alcén styrde tätt utanför, men inget mål och sudden väntade.

Där hann det dock inte gå lång tid innan Bergström i Borås kunde fixa hem extrapoängen till Borås, 3-2.

I övrigt såhär när höstsäsongen är över kan konstateras att Leksand J20 inte lyckades ta sig till J20 Topp 8 superelit i år. Man slutade på 8:e plats i J20 superelit Norra med sina 32 inspelade poäng. Man var 14 poäng ifrån att ta sig till Topp 8 och hela 38 poäng från seriesegrande fenomenalen Djurgården, som stannade på hela 70 poäng! Det var 11 poäng mer än 2:an Skellefteå. 3:a i tabellen blev Brynäs med 47 poäng och 4:a som sagt Timrå med 46. Precis utanför hamnade i år Luleå med 42 poäng, följt av AIK med 41 och Modo 38. Bakom Leksand fanns bara Mora med sina 23 poäng och absolut sist, Björklöven med ändast 7 inspelade poäng.

Leksand får alltså sikta in sig på att försöka ta sig till SM-slutspel via J20 Superelit Norra vår.

Bättre gick det dock för Leksand J18, som vann sin serie med 61 poäng. Ett tag hade man en jätteledning i tabellen, men den ledningen krympte och blev till slut bara 3 poäng ner till 2:an Brynäs, som slutade på 58 poäng. Färjestad slutade 3:a med 52 poäng och Västerås 4:a med 45. Sist, på 12:e plats, slutade Kristinehamn med ändast 3 inspelade poäng. Man hade 7 poäng upp till närmsta lag på 11:e plats, Valbo.

Div 1's Grupp A vanns, inte helt oväntat, av Björklöven med 64 poäng. Asplöven slutade 2:a, 12 poäng bakom. Ytterligare 4 poäng bakom, med sina 48 poäng, slutade Kiruna. 1 poäng därefter hade vi Piteå. 2 poäng från att få spela Allettan slutade det gamla Allsvenska laget, Teg, med 45 poäng. Sedan var det ett väldigt stort hopp på hela 25 poäng ner till Boden på 6:e plats, med 20 poäng.

Grupp B vanns även den ganska överlägset av Hudiksvall, med 69 poäng, mot 2:an Östersunds 57. Vidare till Allettan därifrån gick även Sollefteå, 50 poäng, och Kovland, 48. Tvärsist i den tabellen slutade Kramfors, med en målskillnad på hela -115 och 12 inspelade poäng. Man hade till slut 17 poäng upp till AIK Härnösand på näst sista plats.

I Grupp C var det betydligt jämnare. Enköping, Surahammar och Arboga slutade alla på 60 poäng, men Enköping tog ändå hem tabellen med en målskillnad på +61, mot Surahammars +44 och Arbogas +24. Ore och Borlänge krigade om den sista platsen till Allettan och det var slutligen Ore som tog den, 49 poäng, mot Borlänges 45.

Grupp D vanns, inte heller det särskilt överraskande, av Huddinge på 62 poäng och den klart bästa målskillnaden, +66. Nyköping slutade 2:a med 54 poäng och en målskillnad på +41. Även Visby, som Leksand mötte under försäsongen förra året, och Nacka klarade sig vidare till Allettan. Wings missade avancemang med en ända poäng och 2 mål i målskillnad.

Gruppen häromkring, Grupp E, vanns av Vita hästen, ganska klart, med 69 poäng och en målskillnad på hela +76, före Skövde på 2:a plats med 55 poäng och en målskillnad på +44. Mariestad slutade 3:a med 53 poäng och Kumla 4:a med 47 poäng. Därefter var det ett ganska stort hopp ner till Grästorp med 38 poäng och Mjölby, som skärpte till sig mot slutet, med sina 35 poäng, samma som Tranås, som slutade 7:a, med exakt samma målskillnad. Mjölby slutade före tack vare 1 ända mer gjort mål.
En annan fråga man kan ställa sig är vad som har hänt med Skåre? Man slutar näst sist i serien med 31 poäng. Visserligen är det 20 poäng ner till Munkfors, som slutade tvärsist, men en 9:e plats i serien är inte bra för Skåres del, som annars brukar vara i toppen.

Slutligen, Grupp F, vanns i år av Kristianstad, som har varit riktigt bra i höst, med 67 poäng. Nybro slutade 2:a med 56, Karlskrona 3:a med 54 och Olofström 4:a med 46 pinnar.

Ska jag tippa vad jag tror så tror jag Björklöven självklart blir farliga. Möjligen Asplöven. Huddinge, Nyköping, Hästen och Kristianstad är andra lag jag tror kan vara med och slåss om en plats i kvalserien upp till Allsvenskan senare i vår.

 


Derbyskandal!

Alltså, Gnagare och Djurgårdare, vad är detta? Det här är inte acceptabelt, inte någonstans.

Lite off topic när det gäller Leksand, men dock en väldigt angelägen fråga. Såhär får det inte gå till under en hockeymatch.

3:e derbyt för säsongen mellan AIK och Djurgården. Mer eller mindre fullsatt Globen. Djurgården inleder kanon, gör 0-1 efter 57 sekunder. AIK kviterar i den 2:a perioden och det är då det brister på allvar.

De båda klackarna stormar varandra, tar sig över alla bariärer och skyddsnät, kastar färgbomber på varandra, jagar iväg sittplatspubliken, attackerar densamma, skriker åt varandra och slåss. Matchen avbryts, spelare och ledare lämnar isen. Speaker och de båda lagkaptenerna pratar till resp. klack, varefter matchen kan återupptas.

Jag frågar mig bara, varför håller man på såhär? Det är inget annat än tragiskt.

Detta är hockey. Hockey är hockey, inget slagfält där allmänheten inte ska våga gå dit, eftersom det finns risk att bråk uppstår.
Dessa s.k. supportrar som håller på såhär är inga supportrar. Det är idioter som bara är där för att slåss. Alltså har de inget där att göra. Jag ska inte dra hela Järnkaminerna och Black army över en kamm, men de som håller på såhär, de har inget på hockeymatcher att göra.

En hockeymatch är ett sportsligt evenemang, en match där man ser 2 lag fightas mot varandra, på planen, inte på läktarna. Är man en äkta supporter står man upp för sitt lag, det är helt sant, men inte genom att ge sig på och slå ner och krossa motståndarnas klackfolk. Man står upp för sitt lag genom att sjunga, heja och vifta med flaggor, oavsett med eller motgång. Som vi leksingar brukar säga, "vi älskar vårt Leksand, i vått och i torrt". Det är helt sant och det gäller troligen dessa gäng också, men man kan yttra det på olika sätt.

Att kasta rökbomber och hålla på med pyroteknik innomhus, där ventilationen är begränsad, där det finns stoppade stolar och där folk har på sig dunjackor och fleesetröjor, det är ren idioti, en fara för den allmänna säkerheten.

Det finns inget som helst försvar mot att beté sig såhär, det hör inte till idrotten. Lagledningarna, spelarna, övriga supportrar, alla lider av det och man förstör ett grymt hockeyderby. Ett derby mellan AIK och Djurgården är bland det häftigaste man kan vara med om innom svensk hockey, men när det blir såhär, då är det inte kul. Man förstör som sagt för all övrig publik, lag och ledare. Risken är även att man skrämmer iväg mindre åskådare, barn, så att de kanske aldrig mer vågar gå på hockey p.g.a. detta. Någonting måste göras, för det här är inte hockey, det är rent slagsmål. Gängen, om man får kalla de så, gick t.o.m. till attack mot sina egna säkerhetsvakter, poliser ryckte in med batonger och fan och hans moster. Vad blir nästa steg? Stormar supportrarna isen? Vad gör man då?

Detta är ett allvarligt problem som bör åtgärdas snarast, på ett eller annat sätt, för det här är inte acceptabelt.

Klippen nedan är inte från kvällens match, men visar ändå hur det kan se ut mellan dessa båda lag. Det är inga roliga scener och såhär ska det inte behöva vara.
Först har vi Djurgårdare som stormar AIK:s läktare, sedan några supporters som filmar gängen som ger sig på varandra, men som skäms över sina supportrar och undrar vad f*n de håller på med, och slutligen ett klipp mitt inifrån smeten.


3 viktiga poäng

Som sagt, täta matcher nu. Nu är man ute på en liten roadtrip med Troja nu för kvällen och Borås på fredag.

Alltså, match i Sunnerbohov igen. Ingen lätt uppgift. Må hända att Troja placerar sig tvärsist i tabellen, men på hemmaplan är man inget lättslaget lag. Leksand har flera gånger haft det svårt där nere. Hur skulle det gå ikväll?

Det var Leksand som öppnade bäst och fick med sig ett PP ganska direkt, när Håkansson i Troja åkte ut och för en gångs skull bättrade man på sin powerplaystatistik, när Johan Hägglund kunde ge Leksand en tidig ledning, när han slog in pucken bakom LHC-lånet i Troja, Christian Engstrand. Det blev helt knäpptyst i hallen.

Därefter fick Troja ett farligt läge, men Galbrait höll pucken mellan benskydden. Leksand snodde åt sig pucken och Knuts fick ett fint läge ute på kanten, men Engstrand var tät mellan benen.

Nytt PP väntade för Leksand när Olsson åkte ut, men nu gick det inte riktigt lika bra. Man tryckte visserligen på lite, men Engstrand gjorde sig stor i mål och Troja kunde reda ut det hela och fick strax därefter in kviteringen fram till 1-1, men det blev bortdömt. Istället åkte ännu en trojait ut och Leksands 3:e powerplay väntade.

Powerplayet var alldeles för långsamt och Troja kunde få ut pucken, ända tills Victor Rask passade genom målgården, fram till Aulin, som fick tag i den och bara hade att slå in 0-2 bakom Engstrand, även det i powerplay!

Så var det dags för Trojas 1:a powerplay för matchen när Alcén åkte ut 2+2 för Roughing, medan trojaiten bara fick 2min.
Powerplayet var dock inget vidare och Galbrait var bra med på de skott han fick på sig. Direkt efteråt väntade dock ännu ett powerplay för Troja, när Norén åkte ut. Nu pressade man på för reducering, men galbrait var som sagt bra och leksingarna offrade sig bra och klarade av även det boxplayspelet.

Troja fick ännu ett powerplay innan perioden var slut, men Leksand gjorde det bra och klarade av även det. Starten på den 2:a perioden var avvaktande och Leksand hade minst sagt flyt när Galbrait var nära på att ställa till det för sig. Han skulle rensa bort en puck, som dock studsade i sargen och ut framför mål, där den hoppade över en Trojaspelares klubba, som annars hade haft öppet mål.

Troja slog mest ifrån sig, men stack upp när man fick chansen. En trojait kom fri, men hakades av Enström, som åkte ut, men det kunde lika gärna ha varit straff där.

Leksands BP var återigen bra och man var faktiskt närmst att göra mål, när JLGP och Bergenström kom fria, men Engstrand var bra med i mål.

Troja kom dock in lite mer i matchen efter powerplayet, tryckte på för reducering och fick också så när man lyckades gräva in pucken bakom Galbrait.

Leksandsförsvaret var sedan väldigt stillastående och Troja tryckte även på för kvitering, men icke. Istället var det Johan Svedberg som så när gjorde 1-3, men Engstrand var riktigt bra efter sin mindre bra insats i 1:a.

Leksand fick ännu ett PP, men det gav inte mycket och Troja kunde reda ut det utan några större problem. Istället fick man själva PP när Johan Svedberg åkte ut och några sekunder senare även Bergenström. 5 mot 3 alltså och det blev för mycket, även för Leksands fenomenala box. Troja snurrade på bra och fick till slut in kviteringen fram till 2-2.

Sista perioden inleddes med en farlighet för Hägga, men Engstrand var bra med i kassen och Hägga åkte istället ut för en interference, efter att Engstrand ramlat ganska enkelt.

Trojas PP var inte superbra, men man fick i alla fall iväg några hyfsat farliga skott, men Galbrait var även han bra i mål och man klarade av ännu ett BP, även om Troja fortsatte att trycka på för en ledningspuck efteråt, men Galbrait var med.

Matchen rycktes sönder av alla utvisningar, nu var det återigen en Trojaspelare som fick sätta sig på botbänken.
Powerplayet från Leksands sida var inte det bästa, men Gråhns hade en puck som dansade på mållinjen. Så nära var det, men inget mål och Troja kunde klara av det hela, men åkte på ännu en utvisning direkt efteråt. Då small det igen, Jesper Ollas slog in kvällens 3:e Leksandsmål, det 3:e i powerplay!

Efter målet följde en längre sekvens utan en ända utvisning, förutom på Johansson och Aulin, som fick 2+2 båda 2 för roughing, men den kvittades.

Troja började bli desperata och slängde ner det mesta mot mål, men Galbrait var bra och Leksand försvarade sig bra. Man skapade även några halvchanser, men inget större och siffrorna stod sig och 3 sköna poäng togs från den 1:a roadtripsmatchen.

I övriga matcher kunde noteras att Borås, som Leksand möter på fredag, hemmaslog Malmö med 4-2. Samma siffror som Mora slog Sundsvall med. Oskarshamn förlorade igen, nu hemma med 1-2 mot Västerås, och är därmed faktiskt utanför Playoff. De som låg 3:a för ett tag sedan, men på senaste har det gått utför.
Topplagen fortsatte att vinna. Växjö slog Rögle med 3-1, vilket innebär att deras vinstsvit är bruten, och Örebro tog en storseger mot Tingsryd med 6-2.

De 3 lagen i toppen har nu återigen ryckt lite. Det är Växjö som fortfarande leder tabellen med 66 poäng. Örebro har 61 och Leksand 55. Rögle står kvar på sina 49 och så passerade västerås Malmö i kraft av bättre målskillnad, båda 2 på 46 poäng. Sista playoffplatsen har nu Mora, äntligen, efter den fruktansvärt tunga start man har haft. Oskarshamn är dock bara en poäng bakom och ytterligare en poäng bakom jagar både Almtuna och Bofors.

 


På nytt möte med nykomlingen

Tingsryd. Efter match både i fredags och lördags, mot Borås och Växjö, var det återigen dags för match, nu mot nykomlingen i serien, Tingsryd, som senast ledde med hela 4-0 i Tegera arena, men där Leksand kunde hämta upp och vinna i sudden med 5-4. Ikväll var det 3 poäng som gällde!

Måndagsmatch verkade inte vara något för Leksandspubliken, bara 3041 i publiken. De 3041 fick see en avslagen öppning där inget av lagen tog tag i det hela. Leksand tog dock så småningom tag i taktpinnen lite halvt och Gråhns var nära på att ge Leksand ledningen, men Leinonen, som inte är den Timo som var i Leksand förra säsongen, utan Tero, som har spelat i bl.a. Mora och Luleå, höll den. Tingsryd sköt så 2 skott tätt utanför, varpå Leksand fick ett jätteläge, men skottet uteblev och Tingsryd fick tag i pucken, vände och Hempa var tvungen att ta en hakning för det.

Boxplay alltså, men det fortsatte att fungera mycket bra, även om Tingsryd fick till viss snurr ett tag. Leksand rensade gång på gång och blev fulltagliga.
Man var kort därefter nära på att ta ledningen, men styrningen gick utanför. Tingsryd tvingades dock ta en utvisning och powerplay väntade istället för Leksand. En spelform som bekant inte har rosat marknaden på senaste, men nu tryckte man på ganska bra och fick med sig ännu en utvisning, när Davidsson i Tingsryd gjorde det riktigt fult och Chargade en leksing.

Spel 5 mot 3 var det alltså och man tryckte på bra och var nära ett ledningsmål flera gånger, men man spelade alldeles för svårt och Tingsryd kunde rensa och bli fulltagliga.

Powerplay fick man även kort därefter, när Hulkkonen slaschade en Tingsrydsspelare framför Hanses, som vaktade kassen för kvällen.
Tingsryd pressade på bra i PP, men Hanses var bra i mål och räddade alla puckar han fick på sig.

Leksand blev fulltagliga, men Tingsryd fortsatte att trycka på i några minuter innan Leksand tog över och Jens Bergenström kunde göra 1-0 med dryga minuten kvar av perioden, strax innan samme Davidsson som åkte ut för Charging åkte ut för Ytipping och Leksand fick avsluta perioden i PP.

Det hände dock inte mycket, men man inledde även 2:a perren i spel numerärt överläge och där var Bergenström återigen nära på att näta, men Leinonen höll den och Tingsryd kunde bli fulltagliga. Därefter pressade man på bra mot Hanses och fick även in kviteringen, dryga 5 minuter in i perioden.

Det var början på en målrik minut, för bara sekunder senare smällde Kenny Källström in ledningsmålet för Leksand och ordningen var återigen återställd, men bara i några sekunder, för därefter missade man i markeringarna och en Tingsrydsback kom helt fri på vänsterkanten och satte kviteringen fram till 2-2.

3 mål på en minut alltså, det är inte ofta man ser.

Leksand fortsatte dock att spela för svårt och Tingsryd kunde pressa på ytterligare, men Hanses var bra i kassen. Tingsryd skapade chans efter chans, fick ett jätteläge, men missade ändå mål!

Leksand tog mycket klokt också en timeout för att ordna upp saker och ting och fick kort därefter med sig en utvisning, när samme Davidsson som tidigare åkte ut ännu en gång, efter att Tingsryd varit nära ledning igen.

Powerplayet var dock inget vidare. Man sköt några skott, men kom aldrig till några större farligheter och Tingsryd kunde klara av det utan problem.

Leksand spelade inte bra, men trots det var man nära 3-2 när Ollas sköt ett skott i ramen och Olimb, mot slutet av perioden, var nära på att få in ett skott. Leinonen tappade även en puck som var nära på att petas in, men Tingsrydsspelare hann först och resultatet 2-2 stod sig efter den 2:a perioden.

Sista perioden inleddes väldigt avslaget. Inget av lagen skapade några större chanser och de 3041 i publiken fick inte se någon högre klass av hockey. Ollas fick dock ett jätteläge, men Leinonen lyckades hålla den och därefter fintade Hulkkonen, vilket man inte ser varje dag. Leksand fortsatte att trycka på lite och Tingsryd tvingades dra på sig en utvisning. Nu pressade man på bra i PP, Ollas fick flera jättelägen, sköt i burgaveln och ett skott som Leinonen, med nöd och neppe lyckades ta, innan Jens Bergentröm styrde in Kenny Källströms skott och det var 3-2 till Leksand!

Det var dock Tingsryd som tryckte på efter målet och sköt flera skott tätt utanför, ett tätt över ribban direkt efter tekning, efter att Hanses hade blockerat, och flera skott som Hanses just fick blockera. Leksand spelade virrigt och det var faktiskt Tingsryd som hade det mesta av spelet och till slut fick man också in kviteringen fram till 3-3.

Leksand fick en bra sekvens därefter, men så hittade domaren en utvisning på Gråhns, med drygt 2 minuter kvar, vilket innebar powerplay för Tingsryd i stort sätt hela resterande delen av sista perioden. Man tog också timeout för att snacka ihop sig och körde sedan på. Nu gällde det för Leksand att visa upp det fina boxplayspel man besitter. Det gjorde man också, rensade gång på gång och Tingsryd kom inte till några styörre farligheter och förlängning väntade.

Förlängningen inleddes bäst av Tingsryd. Man anföll inte direkt, men stängde till bra bakåt och såg till att Leksand inte kom till några farligheter alls. Så började Tingsryd anfalla lite mer, men det öppnade även upp bakåt, vilket ledde till lite småchanser för Leksand, men inga större farligheter och förlängningen slutade mållöst.

Straffavgörande väntade alltså.
Elomo inledde för Tingsryd. Hanses väntade ut honom bra och han missade.
Bergenström lade 1:a för Leksand och satte den bakom Leinonen!
Kaupila missade även han för Tingsryd och Aulin hade läge att avgöra för Leksand, men även han missade.
Tingsryds sista chans, Janos Vas, rakt upp i krysset.
Jesper Ollas hade ändå läge att avgöra, siktade mellan benen på Leinonen, men missade.

Golden shot väntade alltså.
Janos Vas igen för Tingsryd, men nu missade han.
Bergenström sköt rakt i plocken på Leinonen.
Tom Koivisto lade nästa straff för Tingsryd. Hanses räddade, men pucken gick ändå i mål.
Stefan Gråhns hade då pressen på sig, men han missade och Tingsryd plockade med sig 2 poäng hem till Småland. 2 poäng som innebar att man återigen passerar Sundsvall och är uppe över sträcket.


Det är sådana matcher man ska vinna!

Täta matcher nu. Borås borta i tisdags, hemma i fredags, nu Växjö hemma under lördagen och så Tingsryd hemma på måndag, alltså idag. Jag ligger lite efter med referaten, men har inte varit hemma i helgen, vilket förklarar saken.

En riktig toppmatch väntade alltså under lördagen, hemma mot serieledande Växjö. Växjö med 57 poäng. mot Leksands 51. Vid seger skulle man alltså bara vara 3 poäng bakom, vid förlust 9. Med andra ord, en riktig sexpoängsmatch.

Andersén, Källström och Svedberg var återigen med i laguppställningen och Galbrait vaktade stolparna för Leksand och Oskar Ahlsenfelt för Växjö.

Växjö fick ett bra läge direkt, men Galbrait var med och räddade. Annars var det Leksand som öppnade bäst. Aulin skapade så när ett läge, men stoppades istället. Däremot fick Knuts nästan in pucken, men Ahlsenfelt var snabbare och hann dit. Leksand fortsatte dock att trycka på och även Ollas var nära på att skaffa sig ett friläge, men lyckades inte.

Johan Svedberg åkte så ut och powerplay väntade för Växjö. Leksands box var dock bra, även om Växjö skapade tryck. Man var nära en styrning i mål och Josefsson tog sig nästan hela vägen fram för att lägga in pucken, men leksingar fick undan honom och man lyckades reda ut även detta BP.

Aulin försökte skapa tryck, fick iväg 2 skott, men Ahlsenfelt räddade det 1:a och blockerade det 2:a. Leksand fortsatte dock att ligga på och Hägga var nära att ge Leksand ledningen när han siktade mellan benen på Ahlsenfelt, men han var tät och höll den.

Istället var det växjö som kunde ta ledningen genom ett skott från blå som Galbrait inte hann med på. Den gick över axeln och in i mål.

Leksand fortsatte dock att kriga på. Knuts reparerade sitt misstag, då han slog en blindpass, och fick så när in kviteringen, men icke. Ahlsenfelt var tät, men Leksand fick hursomhelst med sig en utvisning när Laudius åkte ut.
Powerplay tillhör, som bekant, inte Leksands starka sidor denna säsongen, men nu pressade man på riktigt bra. Ollas fick ett jätteläge, men Ahlsenfelt var där. Sedan låg pucken fri, men Växjöspelare kunde rensa undan den. Aulin vann tillbaka pucken och fick även han ett jätteläge, men Ahlsenfelt visade upp mycket bra form och räddade även det skottet.

2:a perioden inleddes i PP och man skapade tryck, men Växjö redde ut det och blev fulltagliga. Därefter pressade man på, Leksand slarvade alldeles för mycket, passade fel och fick inte till skotten som man ändå lyckades få till. Inte heller Växjö fick till det till 100%, men betydligt bättre än Leksand.

JLGP åkte ut för Holding, men kort därefter åkte även en Växjöspelare ut, vilket gav spel 4 mot 4. Där var det ganska jämnt spelmässigt. Växjö fick iväg några bra skott, varav ett i masken på Galbrait, och Leksand fick iväg några skott, om än inte lika giftiga som Växjös.

Båda lagen blev fulltagliga och Växjö missade ett kanonläge när man missade pucken. Det var tur det, från vårt vita och blå håll.

Det var Växjö som hade det mesta av spelet, men Leksand stack upp ibland. Ollas sköt bl.a. ett skott i ribban, varpå Växjö återigen kontrade och bet sig fast i Leksands zon. Galbrait var dock bra med i mål och räddade alla puckar som inte gick utanför. Han fick göra några riktigt bra räddningar på några jättelägen för växjö, men till slut var det ändå 0-2, när Hilding gick runt kassen, passade David Lundbohm, som satte pucken i öppet mål.

Sista perioden började betydligt bättre för Leksand, när Åslin sköt i stolpen! Växjö vände sedan och Galbrait fick göra några fina räddningar efter skott från kanten och några returer.

Knuts var sedan återigen nära på att reducera, men skottet gick tätt utanför.

Leksand fortsatte att slarva och passa fel. T.o.m. felpass i egen zon. Man försökte dock trycka på, Aulin skapade flera lägen, men Ahlsenfelt var bra med i mål. Det blev dock reducerat, men målet dömdes bort för spelare i målgården.

Leksand gav sig dock inte, man tryckte på och tryckte på, sköt skott på skott mot Ahlsenfelt, men han gjorde en fenomenal match och motade dem alla.

Man åkte dock på en utvisning och powerplay väntade för Leksand. Där tryckte man på riktigt rejält. Aulin sköt i burgaveln, ännu ett skott, Ahlsenfelt räddade. Gråhns sköt, Svedberg sköt tätt utanför, JLGP sköt, man fullkomligt bombade skott mot Ahlsenfelt, men han var nästan omänskligt bra och tog dem alla.

Växjö fick ett jätteläge i samband med att Johner kom in på isen igen, men Galbrait gjorde en riktigt bra räddning!
Det var annars Leksand för hela slanten. Aulin sköt igen, men Ahlsenfelt räddade. Ollas gjorde en snygg fint, men skottet satt rakt i bröstet på Ahlsenfelt. Hempa fick ett jätteläge, men sköt aldrig. JLGP sköt och fick sedan även han ett jätteläge, men om det var Leksand som var ineffektiva eller om det var Ahlsenfelt som var ruskigt bra vet jag inte, men han plockade alla skott i alla fall.

Med 3 minuter kvar tog man timeout och Galbrait lämnade kassen. Spel 6 mot 5 alltså. Man tryckte på bra, men fick inte in pucken. Växjö lyckades inte heller slå den i öppen kasse, burgaveln var det närmsta man kom, så matchen slutade alltså 0-2 till växjö. Nollade på hemmaplan är ingen hitt. 2:a nollan för säsongen, Rögle och växjö.

I övriga matcher i helgen kan konstateras att Rögles storsegersvit är bruten. Vinst blev det visserligen, men bara efter straffar mot Örebro.
Oskarshamn fortsätter att vara formsvaga, Rögles motsats, när man förlorade borta mot Bofors med hela 5-1. Även Tingsryd vann något överraskande med 3-0, hemma mot Almtuna. Därmed lämnade man kvalplatsen neråt för en stund, men så lyckades Sundsvall ta en trea hemma mot Borås igår och petade återigen ner Tingsryd på kvalplats. Troja, som har den andra kvalplatsen neråt och är ganska fast förankrade där, åkte på ännu en storförlust, nu mot Malmö, 6-1. Man har släppt in hela 127 mål, att jämföra med Sundsvall, som har släppt in näst mest, 98, och Tingsryd på 12:e plats i den ligan, 86. Minst mål har Leksand och Västerås släppt in, 60 vardera. Däremot har Växjö gjort flest mål, som ända lag över 100 mål än så länge, 105st. Leksand parkerar där bara på 7:e plats med sina 80 gjorda mål. Minst mål har faktiskt inte Troja gjort. Det är kvällens motståndare, Tingsryd, och Sundsvall, som båda har gjort 63. Så ser läget ut i statistiken.


Dubbelmöte med Borås

Som rubriken säger så väntade nu ett dubbelmöte med Borås, som innan tisdagens match parkerade på en 11:e plats i tabellen med sina 28 poäng, att jämföra med Leksands 45, på 3:e plats.

Det var Borås som inledde bäst och fick ett kanonläge direkt, men skottet gick utanför. Man fortsatte dock att snurra på bra och skapade visst tryck mot Galbrait, men han var stabil och plockade de skott som inte gick utanför.

Leksand kom inte till några vidare farligheter, Borås var klart hetare i inledningen. Man fick dessutom powerplay när Kollar åkte ut efter drygt halva 1:a perioden.
Leksands box var dock, som vanligt numera, mycket bra, samtidigt som Borås PP inte var av högsta klass, och man rensade gång på gång. Precis innan Kollar återigen var på isen åkte dock Aulin ut för tripping och det var spel 5 mot 3 i några sekunder innan Kollar återigen var på isen.

Borås powerplay var som sagt inget vidare, även om Leksand nu, för en gångs skull, slarvade lite och gav dem en fin chans, men Galbrait var med på den och man klarade ut även detta BP och var återigen fulltagliga. Trots det fortsatte Borås att trycka på, tills Stefan Gråhns, som nu har anslutit till laget för resten av säsongen, efter att ha brutit med Oskarshamn, fick låss pucken och gav Olimb ett fint läge, men Pontus Hansson i Boråskassen var med på den. Gråhns själv fick sedan några returchanser, men Hansson var med på dem alla och ännu ett powerplay väntade för Borås. Leksand fortsatte dock att spela bra i BP, även om man hamnade lite fel när JLGP släppte sin stolpe, men man lyckades reda ut det och resultatet 0-0 stod sig efter den 1:a perioden.

2:a perioden började med mycket bättre fart från Leksands håll och man pressade på offensivt direkt. Olimb fick ett bra läge, men Hansson var med på den. Man fortsatte dock att snurra på och så fick Tomas Kollar till slut in 0-1, efter knappa 2 minuters spel!

Borås gav sig dock inte, men Leksand vann återigen tillbaka pucken efter att Borås pressat lite och Martin Karlsson var så nära på att göra 0-2, men Hansson tog den.

Så föll Leksand tillbaka lite igen och Borås pressade på likt 1:a perioden, men Galbrait var mycket bra i mål. Även JLGP var bra när han jobbade hemåt och bröt ett friläge. Leksand tog sig in i offensiv zon, Rask hittade Hempa i slottet, men Hansson knep den och Borås fortsatte att trycka på. Det var dock Leksand som stod för målen när Rask hittade Martin Karlsson vid bortre stolpen och det var 0-2!

Borås fick inte till det, man hade ingen spets kändes det som. Det hade inte Leksand heller, det var ingen av de bättre matcherna, men desto mer effektiva var man.

Till slut fick dock Borås in reduceringen fram till 1-2, men strax därefter åkte en boråsare ut och Leksand fick spela sitt 1:a powerplay i matchen.
Det var dock inte alls bra. Är BP fenomenalt så är PP desto sämre. Något man bör få fart på.

Inget mål där alltså, men 1-3 blev det i alla fall, när Ollas passade Hägga, som lurade upp en boråsare på läktaren och stänkte upp pucken i närmsta krysset! Riktigt snyggt!

Sista perioden inleddes ganska avvaktande, men med liten fördel för Leksand. Martin Karlsson fick en halvchans, men sköt utanför och Aulin fick ett bra läge, men Hansson höll den. Borås åkte offside när man fick ett 3 mot 2-läge och Leksand kontrollerade det hela på ett bra sätt, även om Borås tryckte på till viss del. Moe fick agera målvakt vid ett tillfälle, när Galbrait var borta, och lyckades få pucken på sig.

Borås fortsatte dock att trycka på för reducering, men Leksands backar gjorde det bra, även om det såg lite virrigt ut. Därför passade man på att ta en timeout för att samla laget lite, men det såg lika virrigt ut efteråt och Borås fortsatte att pressa. Det var ganska bra tryck nere mot Galbrait, men han var tät och fick bra hjälp av försvaret, vilket gjorde att ställningen stod sig och matchen slutade 1-3 till Leksand.

Rögle fortsatte att vara i riktigt bra form. Ny storseger, nu mot Troja med 2-6. Samma siffror, 2-6, vann även Bofors med över Tingsryd. Örebro slog Växjö i toppmötet med 5-2, Almtuna tog 3 pinnar mot Västerås, Mora mot Malmö och så lyckades Sundsvall ta en poäng hemma mot Oskarshamn när man förlorade med 4-5 efter sudden. Den poängen gjorde dock att man klättrade upp över nedre sträcket, förbi Tingsryd. I övrigt hände det inte mycket sett till tabellen, men Rögle närmar sig med stormsteg och kommer bli väldigt farliga framöver. Man stod nu på samma poäng som Leksand, 48, men med något sämre målskillnad, trots alla storsegrar på senaste.

 Returmötet mot Borås spelades under fredagskvällen hemma i Tegera arena. Manfallet var väldigt stort på backsidan, vilket gjorde att juniorerna Daniel Gunnarsson och Erik De La Rose fick ta plats i laguppställningen.

Bättre start på matchen kunde man inte få, när Jesper Ollas, efter 8 sekunder, slog in ledningspucken för Leksand, assisterad av Stefan Gråhns, som därmed noterades för sin 1:a poäng i Leksandströjan, och Ken-André Olimb!

En sargstuds höll på att ställa till det för Galbrait, men man redde ut det och Leksand kontrade, skapade tryck, men Pontus Hansson var med, efter sin olyckliga start.

Det var dock Borås som tryckte på mest, precis som tidigare nere i Borås, men det var Leksand som skapade chanserna. Daniel Gunnarsson fick ett jätteläge i sitt 1:a byte, men fick inte riktigt ordning på pucken. Man spelade sedan riktigt bra, men Aulin fick inte riktigt tag i den pucken som var tänkt åt honom.

Spelet vägde så över till Borås fördel, när JLGP fick en puck i ansiktet och fick ledas av isen, som färgades röd av hans blod. Kort därefter var det kviterat, efter en dålig pass av Martin Karlsson som Hulkkonen missade.

Borås fick sedan ett fint läge igen, men skottet satt rakt i magen på Galbrait, som blockerade.
Leksand vann tekningen och kontrade. Åslin sköt, men Hansson tog hand om den. Samme Åslin försökte sedan gå köksvägen, men domaren blåste, trots att Hansson inte hade pucken. Hulkkonen drog på ett stenhårt skott direkt efter tekning, men Hansson räddade även det.

Leksand fortsatte att trycka på och Borås tvingades till en fasthållning.

Powerplay väntade alltså för Leksand. Skulle det vara bättre än tidigare nu? Svaret var, aningen bättre. Borås rensade ut gång på gång, men trots det lyckades Leksand skapa visst tryck och Tommy Enström var riktigt nära att ge Leksand ledningen, men Hansson var bra med i mål.

Stefan Erkgärds avlåssade sedan ett skott som Hansson fick sträcka ut rejält på, men lyckades ta den. Han lade sedan på mål igen, men utanför. 2-1 hängde dock i luften, men istället blev det 1-2, när Galbrait lämnade 2 returer som Borås lyckades ta hand om och förvalta väl.

Borås började även den 2:a perioden bra, trots numerärt underläge, efter att Demén Wilaume, som var i Malmö en sväng förra säsongen, åkt ut mot slutet av 1:a.
2-2 var dock nära när Hermanssons skott styrdes tätt över, men Borås klarade av det och blev fulltagliga.

Leksand spelade mycket virrigt och alldeles för svårt, Borås fick enkelt tag i pucken och rensade ut gång på gång. Man skapade inte mycket framåt, men lät inte heller Leksand göra det, tills plötsligt Tommy Enström kunde göra 2-2, ur egentligen ingenting!

Man fick dock inte nämnvärd energi av det, Borås fortsatte att trycka på och Leksand spelade virrigt. Ollas åkte ut och Borås fick sitt 1:a PP i matchen. Leksands BP fortsatte dock att vara stabilt, man rensade gång på gång, men så åkte även Olimb ut och det var spel 5 mot 3 i 30 sekunder. Även det gjorde man dock bra, Borås powerplay var inget vidare och Leksand kunde bli fulltagliga.

Man blev uppenbarligen stärkta av det, för strax efter att man blev fulltagliga kunde Jesper Ollas göra 3-2, efter pass av Gråhns!

Borås åkte på en utvisning och nu var powerplayet riktigt giftigt. Victor Rask var nära på att näta, men Hansson lyckades rädda. Man fortsatte dock att hålla sig kvar i offensiv zon. Hansson kändes darrig, men borås lyckades trots det reda ut det hela och bli fulltagliga, men med hjärtat i halsgropen.

Sista perioden inleddes ganska avslaget, men det var Borås som hade ett litet övertag, men Galbrait var bra med i mål och räddade alla skott, som inte var av svåraste sort. Borås hade dock lite flyt, efter att Rasmus Eriksson fått ledas av isen, när en puck tog på Galbraits axel, rullade över den och in i mål och det var 3-3.

Borås fortsatte att ligga på efter målet. Leksand försökte få till anfallsspelet, men sköt rakt i magen på Hansson. Istället gjorde Borås 4-3, men det blev bortdömt efter att domaren ringt på det och konstaterat hög klubba.

Man var dock nära 4-3 i alla fall, men Galbrait gjorde en jätteräddning på ett friläge!
Därefter åkte Hulkkonen, som trots allt hade varit bra även denna match, ut för tripping och Borås fick ännu ett powerplay. Där pressade man på riktigt rejält för ett ledningsmål, sköt Galbrait rakt i masken, styrde framför mål, fick tag i flera returer och snurrade på riktigt bra, men Leksand lyckades trots allt rensa och bli fulltagliga, om även med hjärtat i halsgropen.

Det var Borås som hade det mesta av spelet, men precis som vid Leksands 2-2-mål, som kom ur ingenstans, kom nu Leksands ledningsmål ur ingenstans. En kontring där Aulin kom fri och satte pucken och det var återigen Leksandsledning!

Borås fortsatte dock att trycka på, men Galbrait var riktigt bra i mål. Hansson lämnade kassen och JLGP sköt i stolpen! Så var saken ändå klar, när unge Adam Rundqvist, som spelade några matcher för Leksand förra året, åkte ut och Leksand kunde vinna även returmötet med 4-3! Nytt returmöte väntar dock redan nu på fredag, återigen nere i Borås.


Förbannelsen är bruten!

4 december. Dags för ännu en toppmatch, nu nere i Malmö, i Malmö arena. En match jag egentligen skulle ha varit på, men tyvärr var det för få anmälda på TMG's bussresa härifrån och ner, så det blev inget för min del.

Skulle förbannelsen äntligen brytas? 8 år sedan sist man tog 3 poäng nere i Malmö.

Leksand skulle, så klart, se upp för Calle Söderberg, som hade gjort totalt 28 poäng innan match. Med det toppade han Malmös interna poängliga, följt av x-leksingen, Morten Green, som hade gjort 27 poäng och Jesper Matsson på 20. Det att jämföra med Ollas, som ledde Leksands poängliga innan match, på 19 poäng, följd av Bergenström på 18 och Olimb, som inte var med till denna matchen p.g.a. förkylning, på 16 poäng.
Malmö var även mer effektivt än Leksand, man gjorde mål på 10,12% av alla skott, 76 mål på 751 skott, mot Leksands 69 mål på 740 skott, 9,32%.
Även powerplay var man något vassare i, 21 mål på 96 tillfällen, 21,8%, mot Leksands 12 mål på 79 tillfällen, 15,19%.
Däremot var Leksand vassare både i boxplay och på målvaktsfronten. Leksand klarade av 84,52% av sina BP:n, medan Malmö låg på 80%. Galbrait hade en räddningsprocent på 92,12%, medan Markus Svensson låg på 90,9%.

Leksand öppnade matchen bäst, Hägga och Rask fick iväg varsitt skott, men Mackan Svensson hade inga problem med dem.
Istället kontrade Malmö och Viktor Svensson kunde slå in ledningspucken för Malmö, dryga 2 minuter in i perioden.

2-0 var nära direkt, men man lyckades täcka undan skottet.
Hägga tog sig istället in i zon, rundade sin back, men fick inte till skottet. Malmö vände så återigen, en styrning framför Galbrait, men han klarade.

Leksand gick till attack igen, Aulin droppade till Hempa, som slog till direkt, pucken gick via Svenssons benskydd och in och det var kviterat fram till 1-1!

Söderberg var sedan nära på att återge ledningen till Malmö när han kom fri med Galbrait, men han räddade och blockerade. Det var dock Malmö som hade det mesta av spelet. Man tog sig ganska lätt in i Leksands zon, men Galbrait stod stabilt i mål.

JLGP åkte ut för hög klubba, men boxplayet som följde var fenomenalt och man klarade av det utan att Malmö skapade nämnvärt mycket. Man fortsatte dock att ligga på efter att JLGP kommit in på isen igen. Weihager sköt, Galbrait blockerade och Svensson sköt direkt efter tek, men Galbrait höll den med. Istället var det Leksand som tog ledningen, genom Jared Aulin, efter en snygg pass av Enström, som annars inte hade inlett matchen något vidare.

3-1 var sedan nära 2 gånger om när Kollar först hade öppet mål och Aulin sedan sköt i stolpen.
Malmö kom dock undan med blåtta förskräckelsen och spelet jämnade ut sig en aning, men så klantade man till det och var 6 man på isen, vilket gav Leksand ett powerplay. Det förvaltade man på bästa sätt, när Victor Rask passade Daniel Hermansson, som, återigen, slog in 3-1 för Leksand!

Dryga minuten senare replokerade dock Malmö efter ganska rejält slarv av Leksandsbackarna och det var 2-3.

Leksand fick en drömstart på mittenakten när Markus Svensson, för en gångs skull, tappade en puck som hamnade på mållinjen. Där var Bergenström och slog in 4-2 till Leksand!

Patrik Norén åkte sedan ut och det var powerplay för Malmö. Det var dock inte mycket att hurra för. Leksand försvarade sig mycket bra och lät inte Malmö komma till några farligheter alls. Man var istället nära 5-2, men Bjurö, som nu hade bytts in istället för Svensson, klarade det.
Leksand åkte på ännu en utvisning strax efter att man blev fulltagliga, en billig sådan, men boxplayet var lika bra nu och Malmö kom inte heller nu till några större farligheter, förutom Hersley, som hade ett skott i stolpen. Närmre än så kom man dock inte. Istället åkte Lucas Sandström ut för en crosschecking och det var Leksands tur att få powerplay, men det var, likt tidigare, inte speciellt bra. Efteråt nitade man sig dock fast i offensiv zon och Jesper Ollas fick tag i pucken och slog in 5-2!

Leksand dominerade helt. 6-2 var nära när Andersén sköt på direktskott efter pass av Rask och Kollar fick ett kanonläge i slottet, men Bjurö höll tätt. Leksand fortsatte dock att pressa på. Bergenström fick sånär fram pucken till Ollas, som i sådant fall hade haft helt öppet mål, men lyckades inte. 6-2 blev det i alla fall, men det blev korrekt bortdömt då Rask slog in den med handen.

Alvarez kom nästan igenom Leksands försvar och då hade det blivit farligt, men så blev inte fallet. Det blev dock ett litet startskott för Malmö, som  åt sig in i det hela mot slutet av perioden. Nevalainen sköt 2 gånger, varav ett skott var riktigt nära på att leta sig in, men Galbrait var mycket bra i mål. Man fick dock in en redusering, men även det dömdes bort och ställningen 2-5 stod sig perioden ut.

Sista perioden inleddes bäst av Malmö, som försökte äta sig in ännu lite mer i matchen. Det lyckades sådär, men man var riktigt nära en redusering när pucken studsade lite hursomhelst framför Galbrait, men inget mål. Istället var Leksand nära på att utöka, men inte heller där blev det mål.

Malmö fick dock mer och mer ordning på grejerna, men Leksand spelade med bra självförtroende och rensade undan anstormande malmöiter, samtidigt som Galbrait var riktigt bra i mål. Ändå var Morten Green nära på att få in en redusering, men det ville sig inte och Leksand kunde, för 1:a gången på 8 år, vinna nere i Malmö och 3 mycket, mycket sköna poäng åkte med spelarna hem till Dalarna!

I övrigt kan konstateras att Rögle troligen är seriens mest formstarka lag just nu. 4-0 mot Tingsryd. Man ligger alltså på 15-1, +14 i +/- på de senaste 3 matcherna. Det är inget annat än imponerande och man har nu blandat sig i striden om direktplatserna på riktigt allvar.


Indragna i striden

Ny hemmamatch, nu mot ett, på pappret, betydligt hårdare motstånd än Tingsryd, nämligen Rögle. Rögle som lyckades vinna senast man var uppe i Leksand, under vårens kvalserie, då Leksand var ett stolpskott med 7 sekunder kvar från att ta poäng. Skulle man få med sig några poäng i denna match?

Innan match kunde noteras att Jens Bergenström återigen var tillgänglig för spel. Man kunde också konstatera att Leksand låg bättre till i statistiken sett till både PP, där man hade gjort mål på 16,22% av sina lägen, mot 15,84% för Rögle, BP, där Leksand hade klarat av 85%, mot Rögles 82,61%, samt effektivitet, där Leksand hade avlossat 699 skott och gjort mål på 68 av dem, 9,73%, mot Rögles 9,13%, 62 mål på 679 skott. Däremot har Rögle fantastiske Jonas Fransson i mål, som hade en räddningsprocent på hela 93,51%, mot Galbraits 92,33%. Man har också helt fenomenala tekare i form av Henrik Björklund, 83%, och Christopher Liljewall, 71%. Där har vår egen Daniel Hermansson, 59%, och Jesper Ollas, 52%, inte en chans.

Det var Leksand som öppnade bäst. Olimb fick en jättechans, men Jonas Fransson i Röglekassen, som höll nollan senast mot Malmö, höll den, liksom Häggas nästkommande skott, men Leksand fick dock med sig en utvisning, när Jesper Jensen åkte ut för hakning.

Powerplayet var dock inget att hänga i julgranen. Rögle var nära på att få en boxplaychans, men Erik Moe lyckades avstyra det hela. Man fortsatte dock att spela bra i BP, rensade gång på gång och Leksand kom inte till några farligheter.

Jensen kom in på isen igen och Rögle satte tryck. Man sköt tätt utanför och pucken gick ända ner till Fransson, varpå Rögle sköt en icing, men Leksand lyckades inte utnytja tekningen nere hos Fransson.

Rögle tog över helt och pressade hårt mot Galbrait. Han var dock tät i målet och lyckades till slut blockera. Sedan fick han dock kapitulera, när en Röglespelare sköt från blå, Galbrait lämnade retur och så var det 0-1.

0-2 var riktigt nära direkt efteråt, men Galbrait lyckades hålla den.

Leksand fick lite andrum när Olsson i Rögle åkte ut för tripping.
Nu var powerplayet aningen bättre, men Rögle rensade gång på gång och Leksand kom inte heller nu till några vidare lägen, även om Enström fick iväg ett skott som Fransson höll och Hempa försökte sig på ett skott, som dock styrdes utanför av en Rögleklubba.

Rögle blev fulltagliga och började direkt att pressa. Galbrait stod dock emot, men så åkte Olimb ut för hakning och Rögle fick sitt 1:a PP i matchen. Där snurrade man på bra, men leksingarna offrade sig bra, slängde sig och täckte skott och fick ut pucken gång på gång.

Man klarade av det, men direkt när Olimb kom in på isen åkte JLGP ut för crosschecking.
BP återigen alltså, men även denna gången gjorde man det bra. Rögle sköt tätt utanför i inledningen av powerplayet, men så rensade Leksand och fortsatte att göra det bra tills JLGP kom in på isen igen. Då var Kollar nära på att kvitera, Fransson lämnade 2 returer efter skott av Enström, men han höll båda 2.

Man fortsatte att göra det bra. JLGP sköt ett tungt skott, men Fransson höll även det. F.d. rögleiten, Stefan Erkgärds, sköt även han, men tätt utanför. Noréns skott styrdes utanför och Glimmenvall åkte ut för fasthållning.

Powerplay för Leksand igen alltså, men pucken ville inte leta sig in mellan stolparna. Fransson spelade riktigt bra, precis som övriga Rögle och man rensade ut pucken gång på gång, blev fulltagliga och perioden var slut.

Mittenakten började med 2 jättelägen för Leksand. Först sköt Norén i ribban och sedan dansade pucken på mållinjen när Johan Svedberg försökte få in den. Ruskigt nära en kvitering! Sedan var det Rögles tur att få chansen att utöka, men Galbrait var mycket bra med på den.

Moe åkte så ut för en diskutabel tripping och Rögle fick PP. Man etablerade tryck direkt, sköt skott på skott, men Galbrait tog dem alla, ända tills Bartley sköt ett skott, rakt upp i krysset bakom Galbrait och det var 2-0.

Leksand försökte trycka på efter det, men lyckades inte riktigt. Kollar var dock återigen nära och returen slog Pesonen i burgaveln. Pucken ville inte in. Därefter var det Rögles tur att slå ett skott i burgaveln och sedan var det 0-3.

Leksand tog timeout, men Rögle fortsatte att trycka på. Man spelade bra och lät knappt Leksand ta sig in i zon. Pesonen lyckades dock få fram pucken till Aulin, som sköt, men Fransson höll även den. Han var riktigt bra och hann även med Hempas skott, efter en snabb sidledsförflyttning.

Leksand fick ytterligare ett powerplayläge när Brendheden åkte ut. Man snurrade på bra, men skotten kom aldrig. Det var för mycket passningar och Rögle kunde rensa gång på gång, tills Ollas till slut fick iväg ett skott, som nästan gick in, men Fransson var fruktansvärt bra och Rögle blev istället fulltagliga.

Leksand fortsatte dock att pressa på, Andersén var nära på att få in reduseringen, men missade tyvärr pucken och perioden var slut.

Sista perioden inleddes inte alls i lika högt tempo som de 2 inledande. Inget av lagen fick till några vidare lägen. Leksand försökte skapa lite tryck, men lyckades till en början inte. Hempa sköt ett skott i ett bra läge, men Fransson tog den. Så skapade man ändå viss press och Aulin fick ett jätteläge, men valde istället att dribbla och skottet uteblev.

Man fick sedan ytterligare ett PP, när Hobson åkte ut. Powerplayet blev bättre och bättre, men Fransson var enastående i kassen och höll varenda skott, även om man nu skapade visst tryck.

Direkt när Rögle blev fulltagliga var 0-4 riktigt nära, men Galbrait gjorde en fenomenal räddning och 0-3 stod sig, tills Rögle hade lite flyt och fick in 0-4 i alla fall, med knappa 8 minuter kvar.

Knappa 2 minuter senare spräcktes dock Franssons nolla när Ollas slog in ett skott, efter pass av Aulin och det var 1-4!

Innan matchen var slut skulle dock Rögle få in ett mål till och fastställa slutresultatet, 1-5, även om 1-6 var ruskigt nära mot slutet, men Galbrait fick göra en kanonräddning.

I övriga matcher vann Malmö lite överraskande hemma i Malmö arena mot Örebro med 3-0. Därmed är man före Leksand i tabellen, på 3:e plats, men med 3 matcher mer spelade, precis som Växjö och Örebro där framför. Dock spelar det ingen roll om Leksand vinner alla de 3 matcherna, man är ändå bakom både Växjö och Örebro i tabellen.
Bakom Leksand jagar nu Rögle, bara 3 poäng bakom och så följer Västerås ytterligare 3 bakom och Oskarshamn, som tappade en pinne borta mot Tingsryd. Tingsryd som i och med den poängen lämnade kvalplatsen neråt, till Sundsvalls fördel, om man nu kan säga att det är en fördel att ligga där. Troligen inte.

Efter matchen har även noterats att Jussi Pesonen, som hade en så framträdande roll i Kvalserien i våras och som skulle bli en nyckelspelare i år, har återvänt till Finland, nu för SM-Liigaklubben KalPa. Tyvärr har han inte riktigt fått det att lossna i år, för då hade han varit en mycket värdefull spelare. Han och Leksand går nu alltså skilda vägar.


RSS 2.0