Truppen just nu

Då tänkte jag gå ienom Leksands trupp såsom den i nuläget ser ut inför den kommmande säsongen.

Såhär ser det ut:

Målvakter

Henrik Haukeland

Känns bra att Henrik till slut kom på plats och jag tror han kan göra en klart godkänd säsong även i SHL, men bredvid honom ska det in en keeper till och där hoppas jag nog på en svensk målvakt, gärna med rutin, som utan problem kan gå in och ta förstaspaden, men som samtidigt inte är given 1:a, utan att de båda herrarna får slåss om det, på riktigt. Rutinen är nog det viktigaste tror jag. Att den nye målvakten kan bli lite som en mentor åt Henrik, men som samtidigt som sagt inte konkurerar ut honom fullständigt.

Backar

Daniel Bertov
Matias Lassen
Alexander Ytterell
Patrik Norén (Ny från Almtuna)
Olle Alsing (Ny från Almtuna)
Markus Lauridsen (Ny från AIK)
Ben Youds (Ny från Providence Bruins/Lake Erie Monsters, AHL)

Måste nog säga att backsidan känns lite svag för att vara på SHL-nivå. Jag vill inte dömma ut någon redan innan säsongen har dragit igång, vi får väl ge alla en chans åtminstone, men flera av nyförvärven känns som spelare man hade på radarn redan innan man gick upp. Det är spelare som hade varit bra på Allsvensk nivå, men i SHL... nja, vi får väl se. Markus Lauridsen var iaf väldigt bra i VM nu för Danmark, så tror han kan bli bra. Ben Youds presenterade man nu för bara någon timme sedan och honom har jag inte alls koll på, men han ska iaf vara en rightbackoch det är ju alltid välkommet. Alsing och Norén tycker jag ärligt talat känns lite tunna för SHL, men jag vill som sagt inte dömma ut någon redan nu. Bertov hoppas jag kan ta ytterligare kliv framåt och tror faktiskt han kan bli bra, även i SHL, men att Alexander Ytterell, och förhoppningsvis Ben Youds, fortfarande är de tyngsta backpjäserna känns lite oroväckande får jag faktiskt säga. Inför förra säsongen kändes backsidan som Leksands styrka, i år känns den ganska tunn faktiskt...

Forwards

Martin Karlsson
Tobias Forsberg
Jon Knuts
Johan Porsberger
Lukas Ericsson
Fredrik Forsberg
Tommi Paakkolanvaara
Oskar Lang
Rickard Hugg
Janos Hari
Martin Grönberg
William Wikman
Eric Castonguay (Ny från Tingsryd)
Johan Olofsson (Ny från Färjestad)
Jesper Ollas (Ny från Brynäs)
Sondre Olden (Ny från Brynäs)

Stora delar av forwardsbesättningen från förra säsongen är kvar. Här tycker jag dock att de nyförvärv man har gjort känns mer intressanta än på backsidan. känns först och främst väldigt bra att på riktigt få in Johan Olofsson i laget igen. Han trivdes väldigt bra i föreningen verkade det som och jag tror han kan bli riktigt bra. Annars är ju hemvändaren Jesper Ollas helt klart det största nyförvärvet. Han spelade i Leksand under flera säsonger och bildade tillsammans med Johan Hägglund och Johan Eneqvist den beryktade krigarkedjan. Nukommer Ollas att till stora delar leda det här relativt orutinerade laget på den här nivån och det tror jag han kommer göra bra. Ollas känns som ett riktigt bra nyförvärv! Sondre Olden har jag inte riktigt koll på, men förhoppningen är väl att han ska växa ytterligare i Leksand mot vad han gjorde i Brynäs, så det känns också som ett bra nyförvärv tycker jag. Sedan får vi väl se hur det går för Oskar Lang, Rickard Hugg och Wiliam Wikman. Tror nog de kommer få en ärlig chans att hävda sig även på SHL-nivå innan deras öde för nästa säsong bestäms.

Spelare som lämnar

Frans Tuohimaa (Ny klubb ej klar)
Robin Jakobsson (Ny klubb ej klar)
Simon Erlandsson (Ny klubb ej klar)
Simon Norberg (Lånas ut till Oskarshamn)
Tobias Ekberg (Lånas ut till Oskarshamn)
Jonas Frögren (slutar)
Victor Amnér ( Går till Luleå)

Att Tuohimaa skulle lämna var ingen skräll. Han var hyfsat bra i höstas, men Haukeland tog över mer och mer. Att Simon Erlandsson och Simon Norberg inte erbjuds några kontrakt är heller inte så förvånande tycker jag. Däremot är det synd att Jakobsson inte blir kvar tycker jag. Visst, han har kanske inte farten som krävs i SHL och riskerar att bli ett rundningsmärke, men med den backuppsättning vi har nu tror jag inte han skulle stå utanför laget, men nu är det som det är. Kanske var det andra faktorer än de rent sportsliga som jorde att han inte fick något nytt kontrakt. När det gäller Tobias ekberg så var det lite kul. Han var nämligen klar för Leksand innan avancemanget, men det var ett Allsvenskt kontrakt. När Leksand gick upp blev det tyst, tills han plötsligt presenterades av Oskarshamn. Kort senare samma dag presenterade Leksand också honom som nyförvärv från Östersund, men meddelade i samma andetag, typ, att han lånas ut till Oskarshamn under den kommande säsongen. Att Amnér går till Luleå har slutligen varit på G ett tag, men när Leksand gick upp trodde jag nog inte att det skulle bli något av den affären, eftersom Amnérs kontrakt med Leksand sträckte sig även över nästa säsong och att han nu ändå skulle få spela i SHL, men Luleå kan nog ha slantat upp ganska bra för honom där skulle jag tro...

Det är i vilket fall där vi står med truppen i nuläget. En målvakt, någon back och ev. någon forward, om nu inte Montpetit förlänger, är det som ska in, annars är det ganska fullt till att börja med. Vad det är som drar ut på tiden med Brock vet jag inte, men jag hoppas Leksand signar upp honom, alternativt att han sticker utomlands, bara han inte går till någon SHL-konkurent. Det skulle jag ha svårt att förlika mig med tills i vinter, att hjälten som sköt oss till SHL nu spelar i ett motståndarlag. Nej, så får det inte bli! Jag hoppas förhandlingarna med Brock är i hamn snart...

Tre kronors uttåg ur VM

Okej, det har inget med Leksand att göra, men det är hockey och det här är ju en hockeyblogg, så vi kör!

Igår blev Sverige utslaget av Kanada i kvartsfinal i VM. Man blev inte bara utslaget, man blev överkörda rent målmässigt. Kanada vann med 6-0 och det var en av de största förlusterna mot Kanada i modern tid.
Inte nog med det, det var 1:a gången sedan man införde kvartsfinaler i VM 1992 som Sverige blev utslaget just i kvarten 2 år i rad. Förra året blev det också respass i kvarten, då mot Ryssland.

Niklas Wikegård var inte nådig i sin kritik efteråt och menade att det var ett gigantiskt fjasko.
Sanny Lindström var mer ödmjuk och menade att det här var ungefär vad man kunde vänta sig av det här Tre kronor, som kan vara ett av de svagare VM-lagen på väldigt många år.

Jag kan hålla med de båda herrarna.
Jag tycker inte det var ett fjasko sett till förrväntningar etc. för precis som Sanny var inne på så var det här ungefär vad man kunde förvänta sig av det här VM-laget. Sverige har inte övertygat på hela turneringen och redan innan turneringen kändes truppen tunn och jag tänkte att allt som är bättre än en kvartsfinal med det här laget är väldit, väldigt bra.
Nu blev det inte så.
Nu blev det ungefär som förväntat. Visst, 6-0 är stora siffror, men fjasko skulle jag inte kalla det, inte med det här laget.

Däremot skulle jag kunna sträcka mig så långt som att säga att det är ett fjasko för svensk hockey. Inte för laget, men för svensk hockey i stort.
Att stjärna efter stjärna tackade nej till VM är något som förbundet bör analysera och reflektera över, vilket man säkerligen redan gör, men varför statusen att spela för Tre kronor och representera sverige inte är större än vad den är idag, det är lite oroväckande. I flera andra länder gör man nästan vad som helst för att få representera sitt land och det är en stor ära. Den känslan har litegrann försvunnit i Sverige och det om något är ett problem som vi bör finna en lösning på. World cup, som ju införs nu i höst igen, har säkerligen bidragit till flertalet nej från svenska NHL-stjärnor, men å andra sidan finns det säkert spelare både i det ryska, finska och kanadensiska laget här i VM som kommer vara med i WC i höst också, så det är ingen ursäkt i sig.

Klart är i vilket fall att det här på pappret var ett väldigt svagt VM-lag och att det gick ungefär så som man kunde förvänta sig på förhand. Att kalla det ett fjasko skulle jag inte göra, men däremot är det på sätt och vis ett fjasko för svensk hockey.

Kvartsfinalerna slutade i vilket fall såhär:

Tjeckien - USA 1-2 str
Ryssland - Tyskland 4-1
Kanada - Sverige 6-0
Finland - Danmark 5-1

Danmark tog sig för 2:a gången någonsin till kvartsfinal, men där blev det stopp, även om det rann iväg litegrann först mot slutet, för Finland hade "bara" 1-0 efter den 1:a perioden och 3-1 efter den 2:a.

Tyskland hade 0-1 efter den 1:a perioden och målvakten där, greis tror jag han heter, var fenomenalt bra, men tyskarna orkade inte stå emot i längden och Ryssland vann väl helt planenligt.

Tjeckien vann Sveriges grupp, USA blev 4:a i den andra, men i en väldit konstig match, där inget av lagen tog något initiativ egentligen någon gång, var det till slut USA som kunde dra det längsta strået på straffar, när Austin Matheus, som ju var den stora stjärnan i JVM i vintras, men som nu utmanas stenhårt av finländaren Patrik Laine om att gå som etta i draften senare i juni, blev matchhjälte för USA. Kan också tillägga att Laine går fram som en ångvält i det här VM'et. Han öser in mål och poäng och hade redan efter 2-3 matcher krossat Jaromir Jagrs gamla rekord från typ någon gång från början av 90-talet, i att vara den artonåring som gjorde flest poäng under ett VM, eller hur det var, så ja, jag blir inte förvånad om Laine går som etta i draften nu i juni...

Spelschemat säsongen 16/17

Spelschemat för den kommande SHL-säsongen är släppt och precis som det viskats om tidigare så börjar Leksand hemma mot Djurgården den 22 september.

Såhär ser hela schemat ut. Några starttider är ännu inte klara, men dagarna och hemma/bortalag är klara och såhär ser det då alltså ut.

Torsdag 22 september Leksand - Djurgården
Lördag 24 september Karlskrona - Leksand
Torsdag 29 september Luleå - Leksand
Lördag 1 oktober Leksand - Örebro
Tisdag 4 oktober Malmö - Leksand
Torsdag 6 oktober Linköping - Leksand
Lördag 8 oktober Växjö - Leksand
Torsdag 13 oktober Brynäs - Leksand
Tisdag 18 oktober Leksand - Skellefteå
Torsdag 20 oktober Frölunda - Leksand
Lördag 22 oktober Leksand - Rögle
Tisdag 25 oktober HV71 - Leksand
Lördag 29 oktober Färjestad - Leksand
Söndag 30 oktober Leksand - Färjestad
Torsdag 10 november Leksand - Brynäs
Lördag 12 november Leksand - Luleå
Tisdag 15 november Linköping - Leksand
Fredag 18 november Leksand - Karlskrona
Lördag 19 november Karlskrona - Leksand
Tisdag 22 november Leksand - Växjö
Torsdag 24 november Skellefteå - Leksand
Söndag 27 november Leksand - Malmö
Torsdag 1 december Örebro - Leksand
Söndag 4 december Leksand - Rögle
Tisdag 6 december Rögle - Leksand
Torsdag 8 december Leksand - Frölunda
Lördag 10 december Djurgården - Leksand
Måndag 26 december Leksand - Luleå
Onsdag 28 december Skellefteå - Leksand
Fredag 30 december Leksand - Färjestad
Fredag 6 januari Malmö - Leksand
Lördag 7 januari Leksand - Malmö
Torsdag 12 januari Örebro - Leksand
Lördag 14 januari Växjö - Leksand
Torsdag 19 januari Leksand - Linköping
Lördag 21 januari djurgården - Leksand
Fredag 27 januari HV71 - Leksand
Lördag 28 januari Leksand - HV71
Tisdag 31 januari Leksand - Linköping
Torsdag 2 februari Färjestad - Leksand
Lördag 4 februari Leksand -Örebro
Tisdag 14 februari Leksand -HV71
Torsdag 16 februari Brynäs - Leksand
Lördag 18 februari Leksand - Växjö
Onsdag 22 februari Leksand -Skellefteå
Fredag 24 februari Frölunda - Leksand
Lördag 25 februari Leksand - Frölunda
Tisdag 28 februari Leksand - Karlskrona
Torsdag 2 mars Rögle - Leksand
Lördag 4 mars Luleå - Leksand
Tisdag 7 mars Leksand - Djurgården

52 matcher, som vanligt, 26 borta, 26 hemma. Vi både börjar och avslutar grundseruen hemma mot Djurgården och har totalt 5 back 2 back-möten under säsongen, mot Färjestad, Karlskrona, Malmö, HV71 och Frölunda, där alla möten, utom Färjestad, ligger fredag-lördag. Färjestadsmötena ligger lördag-söndag. Man möter också Rögle 2 matcher i rad, men det är söndag och tisdag, så det är en dag emellan där. Man har en lång roadtrip, tror det är säsongens längsta, redan i inledningen av säsongen, där man spelar 4 raka bortamatcher, från 4 oktober till 13 oktober. Sista matchen innan jul är redan 10 december och sedan är det 15 dagars matchfritt och grundserien avslutas tisdag 7 mars.

En månad sedan

Det är exakt 1 månad sedan idag, ikväll kl. 22.13 för att vara exakt och ojojoj, det här klippet kan man se hur många gånger som helst!
Först Brock som snor pucken från Rantakari och mer eller mindre ligger i luften när han slår in 3-4 för Leksand knappt sex minuter in i förlängningen, ett mål som innebär SHL till hösten för Leksand och jag bara skrek rakt ut, jag lovar!
Sedan intervjun med Perra direkt efteråt. Wow, alltså, det är så mycket känsla i det!

Titta och njut!


RSS 2.0