Nollade inför nästan fullsatta läktare

Äntligen var det hemmamatch för Leksand igen när HV71 kom på besök till Tegera igår (lördag). Senast Leksand spelade hemma var mot Örebro den 24 oktober.

Det var dessutom "superfamiljelördag" i arenan och 7303 personer hade letat sig dit. Tyvärr kunde inte laget ge valuta för åskådarnas pengar, för den första perioden var en av de klart sämsta den här säsongen. Ingenting fungerade, absolut ingenting! Det var felpassningar, kladdande med puck, puckar rakt i gapet på HV-spelare och 0-2 för HV71 redan efter 04:50. Då hade bortalaget skjutit fyra skott och gjort mål på två. Axel Brage byttes ut och Janne Juvonen kom in mellan stolparna. Ingen vidare eftermiddag för Brage, men han fick ju inte direkt någon hjälp av sina utespelare heller, så jag vetitusan hur mycket man egentligen ska lasta honom för de insläppta målen.

Blev det bättre när Juvonen kom in mellan stolparna då?
Nej, det blev det inte. Felpassningarna fortsatte och Leksand kom knappt ens ur egen zon när man spelade powerplay. Man skapade noll och ingenting och sköt bara tre skott på mål under periodens gång. HV vann skotten med 3-9 och hade även gjort 0-3 innan halva perioden ens hade gått.

Roger Melin skämdes över att stå i båset och sågade laget längs fotknölarna i den första periodpausen.

"Det finns inga ord för det. Det är bland det sämsta jag har sett faktiskt. Jag skäms fan över att stå i båset. Det är riktigt dåligt inför en fullsatt hall att bete sig som vi gör. Det är pinsamt, helt enkelt. Det är ingen som vill vara där känns det som, ingen vill ta en närkamp, ingen vill åka skridskor. Det var riktigt, riktigt dåligt. Jag ber om ursäkt till alla som har sitt hjärta i Leksand."

Den andra perioden blev mållös och Leksand försökte iaf att bygga upp någonting, men precis när man började äta sig in lite i matchen igen åkte man på en utvisning och vips så var det övertaget borta och HV kontrollerade matchen fullständigt. Man gjorde också 0-4 i den tredje perioden, vilket också blev slutresultatet...

Riktigt, riktigt dåligt och dessvärre gick alla andra resultat också emot Leksand. LHC slog Djurgården, Brynäs slog Skellefteå och Växjö vann i sudden över Färjestad. Det gör att Leksand fortsatt är under det negativa kvalsträcket och nu har 4 poäng upp till Brynäs över sträcket...

Gårdagens samtliga resultat:
Leksand - HV71 0-4
Linköping - Djurgården 4-2
Brynäs - Skellefteå 6-4
Växjö - Färjestad 3-2 SD
Luleå - Oskarshamn 3-0
Örebro - Malmö 3-2
Rögle - Frölunda 2-1 SD

Frölundas poängtapp gör att Örebro återtar ledningen i tabellen med 37 poäng. Man är 1 poäng före Luleå och 2 poäng före Frölunda. Sedan följer Färjestad och Rögle ytterlgare 1 poäng bakom.

Nästa match för Leksand är just mot Frölunda och det på bortais. Händer inget radikalt lär det inte bli några blåvita poäng där. Risken är även stor att det inte blir det hemma nästa lördag heller, för då gästar Luleå. Det är alltså tvåan och trean i serien man ska möta härnäst. Minst sagt ett tufft läge. Den enda trösten är väl att Brynäs möter Luleå borta på torsdag, LHC har Örebro borta och Växjö har Malmö borta. Det är inte heller några lätta matcher. Lättast, på pappret, har kanske Växjö, men jag ger mig tusan på att något lag kommer skrälla.

utvisningarna fällde Leksand i Linköping

Omstart av SHL efter landslagsuppehållet och bortamatch för Leksands del, nu mot LHC i ett förhållandevis välfyllt Saab arena, 7423 åskådare, där en hel del av dessa var blåvita supportrar, inte minst på bortastå, som var slutsåld. Undersektionen i Superstars, Östgötaleksingar, hade dessutom ett event innan matchen, där man samlades på en restaurang i stan, åt bufé, fick celebert besök av "Tjomme" och hade ett lotteri med exklusiva priser, där alla inteckter gick till Tobbe Forsbergs rehabiliteringsfond. Lotteriet inbringade hela 15 400kr! Inte illa!

Matchen då?
Ja, det var hemmalaget som öppnade bäst, både på isen och läktaren. White lions hördes faktiskt ovanligt bra, samtidigt som Superstars var lite trögstartade, men när första perioden sumerades hade Superstars tagit över på läktarna och Leksand var dessutom i ledningen, när Mattias Ritolas tysta skott efter 17:57 hittade nät bakom Jonas Gustavsson.

Så långt var det en riktigt väl genomförd match av Leksand, som också hade bud på fler mål i inledningen av andra perioden. Jon Knuts kom fri och Daniel Olsson-Trkulja hade ett jätteläge, utan att lyckas få in pucken i nät bakom Jonas Gustavsson.

Istället var det LHC som kunde kvittera och det var starten för Leksands ras.

Bara ett par minuter efter kvitteringen drog André Hult på sig en utvisning, vilken Leksand klarade av, men det var bara den första av fem! i mittperioden.

Två minuter efter att man blivit fulltaliga åkte Linus Persson på en ny utvisning och den här gången kunde Andrew Gordon göra 2-1 för LHC.

44 sekunder efter målet åkte Jonas Ahnelöv, som glädjande no var tillbaka igen efter sin skada, ut och nu fick LHC först ett mål bortdömt och sedan gjorde man 3-1 i samma powerplay ändå, 7 sekunder från det att Leksand skulle bli fulltaliga.

Med knappt 3 minuter kvar av mittperioden åkte Sebastian Wännström ut och nu tog det bara 20 sekunder innan Sam Lofquist gjorde 4-1 för LHC.

En riktigt usel period från Leksand, som alltså åker på inte mindre än fem utvisningar, den sista i perioden för "too many players". på dessa fem powerplay, eller fyra som det blev, då den sista blev en dubbelutvisning och spel fyra mot fyra, så gjorde LHC alltså tre mål. Så tre mål på fyra försöök kan man alltså säga och där har vi den huvudsakliga anledningen till den här förlusten...

För förlust blev det till slut. Tredje perioden spelades mest bara av kändes det som, det hände inte mycket alls, precis på samma sätt som när lagen möttes uppe i Leksand och LHC då hade 5-2 efter två spelade perioder och därefter stängde matchen väldigt effektivt. Det gjorde man här också och slutresultatet skrevs också till 4-1.

Detta i samband med att både Malmö och Växjö vann gör att Leksand nu är under det negativa kvalsträcket. Man har 17 poäng, lika många som Oskarshamn, som nu är jumbo. Det är dock fortsatt tight och jämnt där i botten, för upp till Växjö, som plötsligt är över playin-sträcket, är det bara 2 poäng.

Gårdagens samtliga resultat:
Linköping - Leksand 4-1
Malmö - Oskarshamn 4-1
Skellefteå - Växjö 1-4
Färjestad - Brynäs 2-1
Djurgården - Luleå 1-3
Frölunda - Örebro 4-1
HV71 - Rögle 5-0

Som sagt, Malmö slog planenligt Oskarshamn hemma och Växjö skrällde i Skellefteå. Man hade 0-2 efter den första perioden och även om Jacob Olofsson reducerade i andra så höll Växjö undan, gjorde två ganska tidiga mål i tredje, samtidigt som Viktor Andrén studsade tillbaka i kassen och stannade på 96,43% i räddningsprocent.

Det var inte bra för Leksands del och det var inte långt bort att även Brynäs hade vunnit, för man hade 0-1 drygt halvvägs in i matchen, men Färjestad kvitterade innan den andra perioden var över och med 8 minuter kvar att spela gjorde tack och lov Gustav Rydahl matchavgörande 2-1 för hemmalaget.

HV71, som Leksand möter imorgon (lördag) har växlat upp och tvålade dit Rögle med klara 5-0. Rögle börjar sjunka i tabellen och är nu nere på femte plats med sina 32 poäng. Det är dock bara 2 poäng upp till serieledande Frölunda, som här vann toppmötet mot Örebro med 4-1. ÖHK är dock fortfarande tvåa, också de på 34 poäng. Så det är tätt och jämnt, både i toppen och botten av tabellen.

Ny viktig bortaseger!

Leksand bröt äntligen sin rad av förluster när man senast vann mot Växjö, efter ett sent avgörande och en rejäl tavla av Viktor Andrén i Växjökassen och nu blev det 3 poäng igen för Leksand, när man fortsatte bortaturnén med match i Skåne.

Malmö var motståndet, ett lag som Leksand slog i premiären med 5-2, efter en exploderande tredjeperiod, där man gick från 1-2 till 5-2.

Riktigt så målrikt blev det inte här, men en blåvit seger blev det.

Första perioden var dock inte bra. Det var Malmö för nästan hela slanten. Hemmalaget vann skotten med 10-5 och radade upp målchanser mot Axel Brage, som återigen fick chansen mellan stolparna, men Brage var riktigt bra. Han var nästan lite inne i den där zonen igen, precis som han var under kvalet i våras och gjorde det så fantastiskt bra.

Därför var Brage en stor orsak till att det fortfarande stod 0-0 efter den första perioden och i den andra var det istället Leksand som i powerplay kunde ta ledningen, när Mattias Ritola lyfte över pucken till Thomas Valkvae-Olsen, som smällde in 0-1 för Leksand.

Några minuter senare var det dock kvitterat igen, när Lars Bryggman hittade en puck framför Brage och rakade in den fram till 1-1.

I tredje perioden var det dock Leksand som återtog ledningen och återigen var det i powerplay. Den här gången var det Mattias Karlsson som hittade en lucka fram till Spencer Abbott, som hittade luckan mellan Alsenfelts plockhandske och benskydd.

Malmö försökte skapa chanser mot Axel Brage, men den där riktiga anstormningen uteblev och istället var det Leksand som gjorde 3-1 med 17:31 på klockan. Ett oerhört fint ishockeymål, där Oskar Lang vann pucken i egen zon, passade över den till Filip Samuelsson, som drog den vidare till Johan fransson, som med en riktigt fin passning hittade tillbaka till Oskar Lang, som då hade åkt över hela isen och var fri med Alsenfelt. Där gjorde han inga misstag och det var 3-1 för Leksand, som sedan också satte 4-1 i öppen kasse.

Andra bortasegern på rad alltså och den totalt andra bortasegern den här säsongen. En fin avslutning innan det nu vankas landslagsuppehåll och en avslutning som gör att Leksand även klättrar förbi Oskarshamn i tabellen och upp på elfte plats med 17 poäng.

Lördagens samtliga resultat:
Malmö - Leksand 1-4
Brynäs - Frölunda 3-1
HV71 - Oskarshamn 7-1
Rögle - Linköping 2-3 SD
Växjö - Luleå 3-1
Skellefteå - Örebro 1-2
Färjestad - Djurgården 4-1

Tyvärr för Leksands del så tog nästan alla bottenkonkurenter också poäng. Brynäs vann, Växjö vann och LHC vann i sudden. Det gör att det, trots Leksands seger, bara är 2 poäng ner till LHC på jumboplatsen. Å andra sidan är det bara 1 poäng upp till Brynäs på play in-plats. Det är alltså 3 poäng från tionde till fjortonde plats, så tätt och jämnt är det minst sagt!

Positivt är ändå att Leksand nu på tre raka bortamatcher tagit 7/9 poäng och det mot bottenkonkurenter i samtliga matcher. Väldigt, väldigt viktigt! Hade man inte tagit de här poängen, då hade man varit jumbo och haft 5 poäng upp till närmsta lag och 7 poäng upp till Oskarshamn över sträcket. Nu är man istället före Oskarshamn.  och nu går man in i det här uppehållet med en positiv känsla, för att därefter möta en ny bottenkonkurent på bortais nästa torsdag, då leksand gästar Linköping och Saab arena, även det en extremt viktig bortamatch!

Till sist måste vi också bara nämna Örebro. Örebro leder alltså SHL inför det första landslagsuppehållet och efter 16 spelade matcher. Man har tagit 34 poäng och är med det 2 poäng före tvåan Rögle och 3 poäng före trean Frölunda. Vem hade trott det innan säsongen drog igång?

Ä N T L I G E N!

Äntligen äntligen äntligen! När Leksand gästade Vida arena och Växjö igår (torsdag) blev det en minst sagt efterlängtad seger och man fick dessutom revansch på Växjö, som vann i Tegera med 3-1 senast lagen möttes.

Växjö fick också här en kanonstart när Leksand återigen släpper in ett mål efter mindre än 20 sekunder. Linus Högberg hittade nätet bakom Axel Brage, som återigen fick chansen i kasssen efter den fina insatsen senast i Gävle. Då hade det gått 15 sekunder.

Efter den kallduschen gjorde Leksand det bra, precis som mot Djurgården, då Alexander Holtz gjorde 0-1 efter 9 sekunder, men till skillnad från matchen mot Djurgården fick Leksand här utdelning. Filip Johansson gjorde sitt andra mål för säsongen och sitt andra mål på tre matcher och så var det 1-1.

Leksand skulle också välförtjänt ta ledningen, även om det var en ganska rejäl bjudning just på målet. Spelmässigt var det Leksand som hade tagit över och skapade flera fina chanser mot Viktor Andrén i Växjökassen. Andrén gjorde det dock bra, men när egen spelare drällde med pucken i egen zon och Fredrik Forsberg fick tag i den och nöp till direkt, då kunde han inte göra någonting och Leksanfd var i ledningen med 2-1 efter den första perioden.

Leksand fortsatte att göra det bra i andra perioden, men utan att få utdelning. Det fick inte heller Växjö, som vann skotten med 12-7. Därmed hade vi fortfarande 1-2 på tavlan efter 40 minuters spel.

I tredje perioden trampade dock Växjö på ordentligt och kvitteringen efter 06:14 var inte alls orättvis. Snyggt var det också. Marcus Davudsson hittade bortre krysset bakom Brage och efter målet gick Växjö också för ett ledningsmål och en seger, men Brage stod i vägen. Leksand gjorde det riktigt bra och såg ut att kunna ta matchen till förlänging och därmed ta poäng för andra matchen i rad.

Så blev det dock inte.

För med bara 29 sekunder kvar att spela skickades en puck ner mot Andrén i Växjökassen och när han stod för en riktig tavla och tappade pucken var Fredrik Forsberg där igen och rakade in 3-2 för Leksand i den öppna kassen.

Tungt, tungt, tungt för Växjö, att förlora matchen på ett sådant sätt, men desto roligare för Leksand, som också kunde göra 4-2 i öppen kasse och därmed ta sin första trepoängare sedan den 24 september, när man slog Brynäs hemma med 5-1. Snacka om efterlängtad seger!!!

Kvällens samtliga resultat:
Växjö - Leksand 2-4
Linköping - HV71 5-3
Malmö - Frölunda 3-2
Oskarshamn - Brynäs 3-2 SD
Örebro - Färjestad 5-2
Luleå - Rögle 4-1
Skellefteå - Djurgården 4-0

Tyvärr för Leksands del så vann bottenkonkurenterna också, vilket fortsatt gör att LHC, som ligger sist, bara är 1 poäng bakom. LHC, som gjorde det riktigt bra mot HV, hade 3-1 efter halva matchen, tappade det till 3-3, efter två mål på dryga minuten efter 18:23 och 19:16 i andra perioden. Ändå reser man sig i tredje och avgör matchen genom mål av Eddie Larsson och Henrik Törnqvist. Riktigt starkt av LHC måste jag säga!

Riktigt starkt var det också av Malmö att få med sig alla 3 poäng från mötet med serieledande och lagmaskinen Frölunda. Malmö förlorade klart i Luleå i helgen, men har sedan studsat tillbaka med två raka segrar, 5-2 i Gävle i tisdags och så 3-2 mot Frölunda här.

Oskarshamn var helt utspelade i första perioden, Brynäs vann skotten med 15-6. Ändå stod det bara 0-1 på tavlan och sedan kunde Oskarshamn genom Filip Engsund helt ologiskt sett till matchbilden kvittera efter 38 sekunder i andra perioden. Brynäs återtog sedan ledningen, men Filip Engsund höll sig framme igen och kvitterade på nytt för IKO. Det var ett mål som tog matchen till förlängning och väl där kunde Joakim Thelin avgöra för hemmalaget.

Tuomas Kiiskinen gjorde debut för Skellefteå och gjorde det med besked. Han gjorde både 1-0 och 2-0, båda målen i första perioden, efter 38 sekunder och 09:40. Stabilt av Skellefteå och Mantas Armalis, som nu är tillbaka efter sin skada, håller nollan och tar 31 skott.

Även Örebro fortsätter att göra det väldigt stabilt och bra. Färjestad vinner visserligen skotten med 29-22, men på de 22 skotten gör Örebro fem mål! Det är effektivt. Det var dessutom fem olika målskyttar, Marcus Weinstock, Kristian Näkyvä, Rasmus Rissanen, Linus Öberg och Ludvig Rensfeldt.

RSS 2.0