Leksands truppbygge inför säsongen 2020/2021

Nu var det väldigt länge sedan jag skrev här inne.

Säsongen 2019/20 avbröts ju under våren av den då nyligen uppblossade Coronapandemin. Därför blev det varken något kvalspel eller SM-slutspel. Ingen svensk mästare korades, inget lag ramlade ur SHL eller Allsvenskan och inget lag tog klivet upp från Allsvenskan eller Hockeyettan. Serierna kommer i stort sätt därför att se ut precis likadant nu under den kommande säsongen som de gjorde under den föregående säsongen.

Coronapandemin håller fortfarande sitt grepp om världen och det kommer därför bli en väldigt märklig säsong utan någon publik. Hur det kommer bli i praktiken återstår att se, men man har åtminstone hunnit landa lite mer i det nu jämfört med sista grundserieomgången i våras, då det kändes mer som en träningsmatch i augusti än en seriematch.

Risken är väl att det kommer vara samma känsla nu under sewptember, när SHL planeras att dra igång igen med en ny säsong, men vi får som sagt se hur det blir. Suget efter hockey är i vilket fall väldigt stort nu, samtidigt som det känns väldigt märkligt. Det vi alltid har tagit förgivet, en ny hockeysäsong med fulla hus runtom i hockeysverige när allt drar igång i september, är plötsligt inte alls någon självklarhet längre.

Det är ett faktum att det inte kommer bli så den här säsongen, men frågan är när det blir så igen, om det ens blir så igen?

Man vet egentligen ingenting och allt är fortfarande väldigt oklart, precis som i våras. Skillnaden nu är att myndigheter och gemene man har landat mer i det och lärt sig/oss hantera och leva våra vardagsliv med restriktioner och försiktighet på ett sätt som inte existerade innan pandemin bröt ut. Får jag säga vad jag tror så tror jag dock inte det blir några fulla hus ö.h.t. under den kommande säsongen. I bästa fall kommer det bli viss publik på matcherna så småningom, men 7650 åskådare i Tegera arena, det lär nog sannolikt tyvärr dröja innan vi får uppleva igen...

Hur eller hur, oavsett pandemi och världsläget så har trupperna i SHL rustat inför den kommande säsongen och därför tänkte jag att vi ska ta en titt på hur Leksands trupp ser ut nu jämfört med förra säsongen.

Börjar vi med att titta på spelare som lämnat eller lånats ut så ser det ut såhär:

Filip Johansson lämnar för Frölunda.
Thomas Valkvae-Olsen lämnar utan ny klubbadress.
Linus Persson lämnar utan ny klubbadress.
Mattias Karlsson lämnar utan ny klubbadress.
Philip Samuelsson lämnar för Oskarshamn.
Marcus Karlberg lånas ut till Vita hästen.

Tittar vi sedan på spelare som värvats in så ser det ut såhär:

Matt Caito hämtas in från Kookoo.
Patrik Norén återvänder till Leksand från Skellefteå.
Carter Camper hämtas in från Utica Comets.
Peter Cehlarik hämtas in från Providence Bruins .

Emil Heineman, Nils Åman och Alexander Lundqvist från J20 har dessutom alla fått A-lagskontrakt till den kommande säsongen.

Rent spontant så är det ett klart starkare lag till den kommande säsongen jämfört med laget under föregående säsong, inte minst efter att "Tjomme" dessutom lyckats få en kontraktsförlängning på Marek Hrivik, som ingen egentligen hade trott var möjlig.

Spelarna som lämnat var ganska väntat att de skulle lämna, inga större skrällar. Däremot är det en liten skräll att inget lag i Allsvwenskan nappat på varken Valkvae, "Kolan" eller Linus. Alla dessa tre är jag övertygad om skulle göra ett  gott jobb på Allsvensk nivå och alla tre kommer lämna ett visst mått av tomhet efter sig även i Leksand, för de har trots allt varit del av det här laget enda sedan tiden i Allsvenskan. De var med om avancemanget för 1,5 år sedan alla tre, så all heder åt dessa grabbar, jag lyfter på hatten för det de uträttat och stått för i och omkring Leksands IF, precis som Filip Johansson och Philip Samuelsson, även om den sistnämnda inte spelade särskilt många matcher i den blåvita tröjan.

Tittar vi på nyförvärven så är det klasspelare som "Tjomme" har plockat in. Cehlarik lyckades man knyta till sig med hjälp av externa sponsorer och en swishkampanj från Superstars. De två amerikanerna, caito och Camper, har jag egentligen ingen vidare koll på, men nog tusan lär det bli bra, det tror jag!

Konkuransen lär också bli hård, för både Heineman och Åman är i högsta grad med och slåss om en ordinarie plats i laguppställningen. För Lundqvists del lär det högst sannolikt bli J20-spel till en börjann, men han lär garanterat också få chansen under säsongen. Om inte så har han tiden för sig, för killen är född -01, precis som Heineman, vilket gör de båda herrarna yngst i A-laget.

Bara för det så tänker jag att vi avslutar med lite lagstatistik.

Lundqvist och Heineman är alltså yngst i A-laget. Äldst är Johan Fransson. Han är född -85.

Jag själv är född -89 och bara för skojs skull så tittade jag på hur många i A-laget som är äldre än vad jag är. Det är inte jättemånga längre. Faktum är att det bara är 7 spelare som är äldre eller lika gamla som mig. Det är då Fransson som är född -85, Ritola, Zacke, Ahnelöv och André Hult som är födda -87, Carter Camper -88 och Axel Brage -89. Resten är yngre än vad jag är.

Medelåldern i laget är 26,78 år, medellängden är 184,11 cm och medelvikten är 85,37 kg

Så, nu vet ni det!

Jag återkommer med en ny uppdatering när Leksand spelat klart sin försäsong. Håll er tillgodo tills dess!

RSS 2.0