Premiären är mindre än 3 månader bort!

Det är nu mindre än 3 månader kvar tills dess att Leksands IF återigen entrar isen som ett Elitserielag. Senast detta hände var den 6 mars 2006.

Leksandsif.se har med hjälp av domarna.se tagit fram en rad fakta om Leksands 5 senaste Elitseriepremiärer. Såhär har det gått då:

1999: Leksand - HV 71 3-5
2000: Leksand - HV 71 3-2
2002: Leksand - Brynäs 2-3
2003: Leksand - Timrå 2-5
2005: Brynäs - Leksand 2-5

Noterbart är här att Leksand har börjat 4/5 säsonger på hemmaplan. Man har mött HV 71 2 gånger och Brynäs 2 gånger. Det har givit 2 förluster mot Brynäs och 1 seger och 1 förlust mot HV. Statistiskt sett bör alltså Brynäs ta hem premiärmatchen i Tegera arena den 14 september.

Ovan hade vi 4 förluster och 1 seger i premiären. Ser man det mer statistiskt så har Leksand dock spelat 29 premiärer i Elitserien sedan 1975 och de har resulterat i 15 segrar och 13 förluster i ordinarie matchtid.

Tittar man istället på premiärmotståndarna, Brynäs, så har de 38 premiärer sedan 1975 och de har resulterat i 17 segrar och 15 förluster. 6 matcher har slutat oavgjort. Räknar man bort dessa oavgjorda har man alltså vunnit 53,1% av sina premiärer. Leksand har en siffra på 53,5%. Något bättre än Brynäs med andra ord.

Leksand och Brynäs har mötts 5 gånger i premiären sedan 1975, men Leksand har inte vunnit sedan 1997. De 2 senaste premiärmötena har alltså slutat med Brynässeger, som ni också kan se ovan.

Den statistiktränden ska vi dock se till att bryta den 14 september 2013, när lagen drabbar samman nästa gång. Tills dess firar vi Elitserieavancemanget ytterligare såhär mitt i sommarvärmen!


VM-guld till Tre kronor!

Hockey-VM avgjordes ju, som nog ingen har missat, här i Sverige och Finland tidigare i maj. Tre kronor öppnade dock turneringen väldigt svagt och levererade inte alls i gruppspelet. Man föll med 1-3 mot Schweiz, som man på förhand skulle ta, och även mot storfavoriten Kanada, vilket kanske var lite mer väntat, med 0-3. Sedan vann man bara med 2-0 mot Slovenien, 2-1 mot Vitryssland och Tjeckien, 4-2 mot Danmark och så storseger mot Norge med 5-1.

Dessa resultat gav Tre kronor en tredjeplats i gruppen, bakom Schweiz, som ångade på och slog allt i sin väg, och Kanada. Fyra i gruppen blev slutligen Tjeckien, efter att man gripit efter det sista halmstrået och krossat Norge, som hade den där fjärdeplatsen, i sista omgången av gruppspelet.

Det innebar att Sverige ställdes mot Kanada i kvarten och Schweiz mötte Tjeckien.

Från den andra gruppen fick Ryssland möta USA och Finland tog sig an Slovakien.

Finland hade 3-0 på Slovakien och såg ut att gå mot en säker seger, men i sista perioden kom slovakerna igång och reducerade både till 3-1 och 3-2. Man tryckte även på för 3-3, men Finland lyckades hålla undan, med hjärtat i halsgropen, och var därmed klara för semifinal.

I den andra kvartsfinalen stod USA för VM:s näst största skräll när man utklassade storfavoriterna Ryssland, som är, eller var,rankade etta i världen. Man vann med hela 8-3! USA har aldrig tidigare slagit Ryssland med så stora siffror och definitivt inte i en kvartsfinal. Ryssarna föll ihop totalt och amerikanarna hade stundtals lekstuga. En match man kommer att minnas bra länge.

Jag skrev att det dock, trots skrällen, bara var den näst största skrällen i VM. Den största skrällen av alla var också ryysland inblandade i. Frankrike slog nämligen Ryssland i gruppspelet med 2-1. Det är en skräll om något. Frankrike har aldrig någonsin slagit Ryssland vad jag vet och fransmännen var glada som om de hade vunnit VM-guld efteråt. Det var en seger man nog kommer kunna leva länge på nere i Frankrike.

Schweiz fortsatte att ånga på och slog ut Tjeckien, som inte hade någon bra turnering alls. Ett väldigt överraskande resultat på förhand.

Tre kronor stod för en riktig nagelbitare när Kanada först kunde ta ledningen med 1-0, Efter att Alexander Edler dessutom åkt på ett tveksamt matchstraff för en knätackling, men där Tre kronor kunde kvittera i inledningen av sista perioden. Niklas Danielsson smällde in 1-1 från blå i spel 5 mot 4. Sedan smackade samme Danielsson in 2-1 för Sverige på exakt samma sätt. Glädjen blev dock kortvarig, för Kanadas kvittering kom kort därefter och de sista minuterna blev en riktig nagelbitare.

Inga mål föll dock och förlängning väntade. En förlängning som kunde sluta hursomhelst. Det var chanser åt båda håll, men två stabila målvakter och två stabila backuppsättningar gjorde att matchen gick till ett straffavgörande.

Där inledde Kanada med att missa. Enroth räddade. Sedan lurade Loui Eriksson Mike Smith i Kanadamålet upp på läktaren och lade in 1-0 för Sverige i mål. Sedan kvitterade Kanada i
andra straffomgången och i tredje missade båda två. Det innebar golden shots och där var Sverige först ut. Fredrik Pettersson gjorde sig redo, tog pucken och smackade in den i nät bakom Smith, ett rappt slagskott som han inte hade en chans på. Jordan Eberle hade då pressen på sig, var tvungen att överlista Enroth, men Johnas Enroht gjorde precis som Tommy Salo gjorde under OS 1994, han räddade den avgörande straffen och Sverige stod därmed som segrare av matchen, vilket innebar respass för Kanada i kvarten, i år igen.

Sverige skulle därmed möta Finland i semifinalen. Det blev inte alls samma känslomässiga nagelbitare som kvartsfinalen. Sverige var helt klart det bättre laget och man kunde vinna med 3-0, efter att man satt trean i öppen kasse mot slutet. Finalklart för Sverige alltså.

I den andra semin ställdes USA mot överaskningen Schweiz, som fortsatte att överraska och övertyga. Man vann nämligen matchen, vilket innebar en final för Schweiz, för första gången i modern tid. Oerhört stort för schweizarna.

Bronsmatchen vanns av USA, som därmed såg till att Finland blev utan medalj i detta VM och jag tycker faktiskt man var världa den bronspengen, efter krossen mot Ryssland.

Finalen då. Jodå, det räckte hela vägen för Sverige. Jag höll Schweiz som lite favoriter innan matchen, som man hade ångat på under turneringen kunde man mycket väl gå hela vägen och man tog faktiskt också ledningen med 1-0 i matchen. Sedan var det dock slut och Sverige kunde slutligen vinna ganska enkelt med 5-1.

VM-guld till Sverige och Tre kronor alltså, det första sedan guldet i Riga 2006, när man blev historiska genom att vinna både OS-guld och VM-guld samma år. Det är det ingen annan nation som har gjort, inte ens gamla Sowiet.

Ett hedrande silver till Schwriz, som gör en makalös turnering och tar sig till landets första final i moderna tid och ett guld var inte långt bort. Det var bara Sverigr som stod i vägen, eller, rättare sagt, Sedinarna som stod i vägen. Utan dem hade det aldrig räckt. Deras Vancouver slogs ut i Stanley cup och de tackade ja till VM-spel och kom in i laget lagom till slutspelet. Man brukar säga att en enskild spelare inte kan göra ett helt lag, men som dessa två killar har påverkat detta laget, det är helt otroligt och satan så skickliga de är med pucken!

Ett VM-guld på hemmaplan är nog svårslaget och det här kommer finnas kvar där inne, längst in i killarnas hjärtan, för resten av deras liv. VM-guld på hemmaplan, i Stockholm, 2013. Första nationen sedan 1987 som tar guld på hemmaplan. Då var det Sowiet som stod för guldet, nu var det Sverige.

Grattis Tre kronor!

SM-guldet till Skellefteå!

Så var det dags för finalserien i årets SM-slutspel, den final som på förhand kallades "drömfinalen" och som var en ren derbyfinal mellan Skellefteå och Luleå, de 2 lagen från norr. Skellefteå har varit i SM-final de 2 senaste åren, men först förlorat mot Färjestad och senast i fjol mot Brynäs, som man i år slog ut med 4-0 i matcher i kvartsfinalserien.

tyvärr blev det aldrig den rysare som många på förhand trodde att det skulle bli. Såhär slutade den första matchen:

Skrllefteå - Luleå 1-0 SD

En oerhört tillknäppt historia, inför ögonen på 6001 åskådare i Skellefteå kraft arena. Båda lagen skapade chanser, men till slut var det hemmalaget som kunde gå segrande ur det hela, efter 8:30 av den 4:e perioden, när George holloway stänkte in 1-0 i nät bakom Johan Gustafsson i Luleåkassen.

Luleå skulle dock snabbt få chans till revansch. Redan dagen efter var det returmöte uppe i Luleå. Hemmalaget skulle också få en drömstart av matchen, när man fick hål på Jocke Eriksson redan efter 02:35. Därefter spikade han dock igen och innan perioden var slut kunde Skellefteå vända på steken och göra 1-1 genom Petter Emanuelsson, 1-2 genom Viktor Arvidsson och 1-3 genom Jimmie Eriksson. Det var bara att gå in i omklädningsrummet och ladda om för Luleåkillarna, som hade öppnat matchen så bra, men som änåd hade tappat momentum, som Strumpan skulle ha sagt. Det lyckades dock inget vidare, för Skellefteå kunde istället göra 1-4 genom Melker Karlsson och där stängdes väl matchen mer eller mindre. Luleå lyckades få till en reducering fram till 2-4, men närmre än så kom man inte och Skellefteås grepp om SM-bucklan ökade ännu mer genom 2-0 i matcher.

3:e matchen nere i Skellefteå var nästan en måstematch för Luleå. Förlust här och uppförsbacken skulle bli enorm. Såhär gick det:

Skellefteå - Luleå 2-1

Luleå gjorde också det som krävdes, i alla fall till en början. Daniel Gunnarsson kunde ge Luleå ledningen med 1:10 kvar av den 1:a perioden. En oerhört skön ledning för bortalaget och ett oerhört psykologiskt mål. Skellefteå visade dock sin styrka när man gick in i den 2:a perioden och vände på steken, igen. Martin Sevc kvitterade, 32 sekunder in i 2:a perioden, och med 2 minuter kvar av perioden gjorde Viktor Arvidsson 2-1, vilket också blev det matchvinnande målet, för trots att Luleå pressade på bra under den sista perioden så höll Jocke Eriksson stången och Skellefteå kunde greja ett 3-0-överläge i matcher.

4:e matchen uppe i Luleå och Coop arena. Uppförsbacken var enorm för Luleå. En näst intill omöjlig uppgift stod framför dem, att vända 3-0 i matcher till 3-4. Det skulle också visa sig omöjligt, för redan här kunde Skellefteå avgöra matchserien genom följande resultat:

Luleå - Skellefteå 0-4

0-4 i matchen och 0-4, eller 4-0 om man så vill, totalt sett. En total Skellefteådominans och man visar verkligen att man är Sveriges bästa lag, ingen tvekan om det. 4-0 i finalserien är inte illa och man förlorar bara 1 match totalt sett under hela slutspelet. Det var LHC som lyckades ta en match i den matchserien. Annars har man gått rent totalt och det är oerhört imponerande. Skellefteå AIK är mycket värdiga vinnare av SM-guldet 2012/13, det kan ingen annan säga nåfot om. Härmed önskar vi alla SAIK-supportrar och folk från norr ett stort grattis till det efterlängtade och väl förtjänta guldet!

RSS 2.0