Tre raka förluster och Leksand tappar mark...

Efter suddenvinsten mot Karlskrona förra onsdagen har det inte sett muntert ut för Leksands del. Tre raka förluster har det blivit.

Först en riktigt usel match hemma mot Pantern, 1-3, därefter en blek insats i Södertälje, 3-1, och så Västerås borta i en välbfyld ABB arena i onsdags, 4589 åskådare, resultatet, 3-2 till Västerås.

1-3 mot Pantern var nästan i underkant, visserligen sköt Leksand inte mindre än 53! skott, men det var väldigt få farliga målchanser på de 53 skotten.

En väldig ineffektivitet, kombinerat med två tidiga målvaktstavlor av Jonas Arntzen, som inte hade sin bästa kväll på jobbet, bäddade för Panterns ganska stabila och säkra seger.

Inte förrän 03:04 i tredje perioden kunde Leksand spräcka Lars Voldens nolla, och då hade man ändå krossat Pantern rent skottmässigt med 23-10 i första perioden och 20-10 i andra. Ändå stod det 0-2 efter 40 spelade minuter.

Nej, det var en match vi helst ville glömma och tyvärr såg det inte mycket bättre ut under söndagen heller, när Leksand gästade Södertälje. Ett litet steg uppåt var det kanske, men det såg fortsatt väldigt blekt och intetsägande ut. Må hända att Södertäljes ledningsmål kanske går att diskutera, pucken var mer eller mindre blockerad, men så uppfattade och dömde inte domarna och Måns Lindbäck kunde istället peeta in 1-0 bakom Axel brage.

Södertälje fick också ett tidigt mål i andra perioden, när Sebastian Dyk gjorde sitt tolfte mål för säsongen och 10 minuter senare satt 3-0 i nät när Ludwig Blomstrand hittade nätet. Wilde bröms reducerade för Leksand, men närmre än så kom man inte och ännu en förlust var ett faktum. Ljusglimten var väl dock då som sagt att Bröms nätade för andra matchen i rad, för det var även han som gjorde målet mot Pantern, men bland de övriga, äldre och mer etablerade spelarna, där är det väldigt blekt just nu...

Det var dock ett steg uppåt när Leksand gästade Västerås, men en tilltrasslad och rörig situation framför egen kasse gjorde ändå att Västerås var i ledningen med 1-0 efter den första perioden, en period som Johan Porsberger inte var nådig mot, jäklar så han sågade det egna lagets insats i Cmore's sändning!

"Det är en horribel period där de ser ut som världsmästare allihopa där ute, så det är förjävla dåligt. Vi har inget anfallsspel eller nånting, det finns
70 procent till att ta av", sa han då.

Det var också "Porsche" själv som ordnade kvitteringen några minuter in i andra perioden och för en stund såg det faktiskt ut som att matchen skulle tippa över till Leksands fördel, men icke. Två snabba baklängesmål inom loppet av 02:07 bäddade istället för Västeråssegern som det till slut blev. Fredrik Johansson gjorde 2-1 och Alexander Lindelöf gjorde 3-1.

Jesper Ollas reducerade med 13 minuter kvar att spela, men närmre än så kom man inte, Västerås höll undan och tog en riktigt stark, men helt rättvis, seger, vilken också innebär att man passerar Leksand i tabellen, båda två på 40 poäng, men VIK med bättre målskillnad, +11 mot +9.

det var dock inte bara Västerås som passerade Leksand i och med de här tre förlusterna, nej, både Karlskoga och Karlskrona passerar också och det som för några omgångar sedan såg ut att bli ett race mellan Oskarshamn, AIK och Leksand om de två första platserna, har nu blivit en ganska bekväm situation för IKO och AIK, men där bakom är det ett rejält getingbo där Karlskoga, Karlskrona, Västerås, Leksand och Modo är inom 6 poäng. Det är med andra ord viktiga poäng nu, varje poäng kan bli avgörande i längden och vi ska inte glömma att det kan gå fort åt andra hållet också, vi får trösta oss med det och fortsätta kämpa, för det kommer vända och det kommer släppa, frågan är bara när, för som det har sett ut nu under de senaste matcherna, då har det sett allt annat än bra ut...

Faktum är att på de fem senaste matcherna, Almtuna borta, Karlskrona hemma, Pantern hemma, Södertälje borta och Västerås borta, har Leksand bara mäktat med 3/15 poäng. Det är alltså 0,6 poäng/match. Med det snittet över 52 omgångar så hade man stannat på 31 poäng och högst troligt slutat tvärsist i serien. Det ser med andra ord inte alls bra ut just nu, men återigen, det kan vända lika snabbt igen.

Positivt är docck att Hugo Enock, som har haft en tryout nu under november, blir kvar säsongen ut. Samtidigt kan vi efter Västeråsmatchen adera Mattias karlsson till skadelistan, vilket så klart inte alls är bra.

Övriga resultat i de här tre omgångarna:
Leksand - Pantern 1-3
Karlskrona - Oskarshamn 0-2
AIK - Björklöven 2-1
Vita hästen - Karlskoga 1-4
Södertälje - Tingsryd 1-3
Västervik - Modo 3-2 str
Västerås - Almtuna 4-2

Södertälje - Leksand 3-1
AIK - Oskarshamn 2-0
Vita hästen - Karlskrona 2-5
Björklöven - Västerås 5-4
Västervik - Karlskoga 4-6
Tingsryd - Modo 4-3 SD
Almtuna - Pantern 5-4 str

Västerås - Leksand 3-2
Modo - Oskarshamn 3-2 str
Karlskrona - AIK 4-1
Almtuna - Tingsryd 4-3 str
Västervik - Pantern 3-5
Karlskoga - Björklöven 6-3
Södertälje - Vita hästen 3-2 str

Som ni ser så har inte Oskarshamn och AIK i toppen heller gått rent och det är väl det som känns mest typiskt, när Leksand nu har haft matcher där man, sett till laguppställningarna, borde ha vunnit, eller iaf haft lättare att ta poäng från jämfört med AIK's och Oskarshamns motstånd, då har man inte gjort det och därmed inte tagit chansen att knapra in poäng på lagen i toppen

Oskarshamn och Christoffer Rifalk höll visserligen nollan igen, vet inte för vilken gång i ordningen den här säsongen, när man slog Karlskrona med 2-0, men sedan förlorade man på hovet när Sam Marklund och Fredrik Weigel ordnade segern med varsitt mål inom loppet av 25 sekunder i andra perioden. Sedan blev det ytterligare en förlust för IKO, när Modo först tappade en 2-0-ledning till 2-2, men där Henrik Björklund och Johan Eriksson avgjorde på straffar för övikslaget. 4/9 poäng för Oskarshamn alltså.

För AIK är det 6/9 poäng, när man först slog Björklöven i en tät och jämn match med 2-1, därefter Oskarshamn med 2-0 i toppmötet och så nu senast 4-1-förlust mot Karlskrona, som verkligen öser på nu. Efter den där 0-2-förlusten mot Oskarshamn blev det två raka segrar, 5-2 borta mot Hästen och 4-1 mot AIK. Så både AIK och Karlskrona tar in litegrann på Oskarshamn, som dock fortfarande toppar tabellen med 49 poäng, samma som AIK och 6 poäng före Karlskoga, som nu är ny trea med sina 43 pinnar, efter 9/9 poäng här och inte mindre än sexton mål på tre matcher, alltså drygt fem mål i snitt/match. BIK är seriens just nu mest formstarka lag och här vann man först ganska klart i Norrköping, varefter man vände 2-0 och 4-1 till 4-6 i Västervik, under matchens sju sista minuter. Snacka om snöpligt för Västervik, som därefter åkte på ännu en tung förlust på hemmaplan mot Pantern. Karlskoga å sin sida, fortsatte på vinnarspåret när man slog Björklöven hemma i Nobelhallen med 6-3, efter att Löven kvitterat tre gånger om, både till 1-1, 2-2 och 3-3, men Karlskoga var ändå i ledningen efter den andra perioden, 4-3, och i tredje gjorde först Julius Persson 5-3 och Carl Berglund avslutade målskyttet med 6-3 i öppen kasse. Tungt för Löven, som ändå krigade på bra, men Björklöven är trots det också ett av seriens mest formstarka lag, för innan den här förlusten krigade man ner Västerås med 5-4, efter att VIK hämtat upp 3-0 och 4-1 till 4-4 i tredje perioden. Då såg det ut som att Västerås skulle vända på steken, för Björklöven darrade märkbart och ingenting talade egentligen för att Fredrik Andersson skulle göra 5-4 för Löven 03:07 från slutsignalen, men det gjorde han och Västerås fick åka tomhänta från Umeå, trots en stark insats.

Starka insatser har Tingsryd också stått för här på slutet. Först en stark trepoängare i Södertälje, sedan en straffseger mot Modo och sedan poäng även i Uppsala. 6/9 poäng har man alltså tagit här och det gör att man nu har lämnat jumboplatsen i serien och bara har 2 poäng upp till Västervik över sträcket. Vita hästen är ny jumbo med sina 20 poäng och "Strumpans" mannar har en del att fundera över och fila på där i Norrköping...

Karlsson och Karlsson räddade två pinnar för Leksand

Såg det trögt och tungt ut i Uppsala för Leksands del tre dagar tidigare så såg det inte direkt bättre ut här mot Karlskrona, åtminstone inte stundtals.

Det var drygt en månad sedan Leksand mötte Karlskrona också, även då på hemmaplan, och den gången vann Leksand med 7-4.

Så blev det inte här, men seger blev det på något märkligt sätt till slut ändå, trots att Karlskrona dominerade fullständigt under andra halvan av första perioden, då Marcus Paulsson kvitterade Leksands 1-0-ledning, som Linus Persson hade ordnat redan efter 04:50.

Efter KHK's kvitering tog man över fullständigt och 2-1 kom helt rättvist när man totalt sköt 18 skott på mål bara i första perioden!

Även i andra fortsatte man att ösa på och när Matt Carey, som förövrigt var en av planens klart hetaste spelare när han kom tillbaka till sin hemmaarena förra säsongen, stänkte in 3-1 för Karlskrona efter 19 sekunder kändes det inte som det skulle bli några poäng den här kvällen.

Men det blev det.

Nästa mål var så klart oerhört viktigt, 1-4 och KHK skulle kunna cruisa hem det där, 2-3 och det skulle vara match igen.

Det blev 2-3. Johan Porsberger hittade nätet bakom Robin johansson och bara 5 minuter senare skickade Mattias Karlsson in ett höstlöv till 3-3, vilket också var ställningen, både efter andra och tredje perioden, även om Leksand helt klart hade tagit tillbaka matchen efter sin kvittering och vann skotten med 11-3 i tredje perioden.

Några mål blev det dock inte och istället avgjordes matchen i förlängningen, där Anton Karlsson blev stor matchhjälte. Han och Valkvae kom två mot en, passningen mot Valkvae var solklar, men när Karlskronaspelaren skar av den vinkeln drog Anton istället Johansson i kassen och stänkte in 4-3 för Leksand på egen hand.

2 extremt viktiga poäng för Leksand och det var dessutom 2 poäng som jag inte trodde skulle inkasseras när Carey gjorde 3-1 för Karlskrona, men lite tur och hårt jobb bäddade ändå för den här vändningen.

Omgångens samtliga resultat:
Leksand - Karlskrona 4-3 SD
Tingsryd - AIK 1-3
Pantern - Modo 0-4
Västerås - Södertälje 2-0
Björklöven - Västervik 3-0
Oskarshamn - Vita hästen 2-1 str
Karlskoga - Almtuna 4-2

AIK gör ingen bländande insats här heller, men slår ändå Tingsryd borta med 3-1 och tar därmed in en pinne på Oskarshamn i toppen, som tappar en poäng hemma mot Hästen. Riktigt starkt av Hästen att få med sig en pinne från mörka Småland! Hästen hade faktiskt 0-1 en bit in i första perioden, men Oskarshamn vände på steken och såg ut att vara på väg mot ännu en trea, men Amil Krupic ville annat när han gjorde sitt första mål i Norrköpingslaget 03:26 från slutet. Det ledde fram till en lååång straffläggning, där joakim Hilding till slut kunde avgöra i den elfte! straffomgången och med straffläggningens tjugoandra straff, det ni!

Pantern förlorar återigen hemma och för andra matchen i rad blir man nollade. Först 0-3 mot Tingsryd och här 0-4 mot Modo, som mycket riktigt verkar ha fått luft under vingarna efter förra omgångens sena avgörande mot Vita hästen. Här höll Linus Lundin nollan och Johan Eriksson gjorde två kassar.

Västerås fortsätter att vinna, Samuel Ersson håller nollan, precis som ovan nämnda Lundin och Mattias Pettersson i Lövenkassen, som då håller sin andra nolla på lika många matcher. Totalt har han då räddat 50/50 skott. Snyggt!



Valkvae och Arntzen räddade poäng för Leksand i Uppsala

Matcherna har duggat tätt här under framförallt andra halvan av november och nästa batalj för Leksands del efter den fantastiskt fina insatsen mot Björklöven, vilken kan ha varit en av säsongens absolut bästa matcher, var den mot Almtuna i Uppsala.

Senast Leksand var i Uppsala var ju bara drygt en månad sedan och då vann de blåvita med 6-2.

Så klart skulle det inte bli nu, även om Leksand både hade 0-1 och 1-2, båda målen av Thomas Valkvae-Olsen, som bara fortsätter ösa in mål och poäng.

"TVO" och Jonas Arntzen i kassen var också till slut de främsta orsakerna tiull att Leksand fick med sig någon poäng från Uppsala, för till slut räckte det ändå bara till en poäng, efter att Lucas Sandström och Simon Johansson kvitterat Leksands ledning och där sedan Viktor Hertzberg till slut blev matchhjälpte i straffläggningen, trots att Jesper Ollas stod för en riktigt fin straff.

En pinne blev det iaf och det innebar att Leksand trots allt tog in en pinne på AIK, som gjorde en likblek insats på Hovet när Västerås vann med klara 4-1. Oskarshamn ryckte dock ytterligare i toppen när man genom ett sent avgörande mot Karlskoga fick med sig alla 3 poängen även från den martchen. Man övertygar inte varje kväll, men hittar ändå sätt att vinna matcher på, vilket så klart är en enorm styrka hos Håkan Åhlunds mannar.

Omgångens samtliga resultat:
Almtuna - Leksand 3-2 str
AIK - Västerås 1-4
Oskarshamn - Karlskoga 2-1
Pantern - Tingsryd 0-3
Södertälje - Västervik 2-6
Modo - Vita hästen 2-1
Björklöven - Karlskrona 1-0

Pantern förlorar andra hemmamatchen på rad och Tingsryd och "Texmex" Williamsson höll i och med det en efterlängtad nolla. Tråkigt dock för Tingsryds del att bottenkonkurenten Västervik också vann och det stort i Södertälje med 6-2. Däremot har Vita hästen det jobbigt och här åkte man på en blytung förlust när Modo avgjorde matchen med 11 sekunder kvar att spela. Dessförinnan hade faktiskt Hästen gjort det bra och hade 0-1 med 13 minuter kvar att spela, då Kevin Elgeståls mål såg ut att bli matchvinnande, men så blev det inte. 6 minuter senare kvitterade nämligen Henrik Björklund och sedan lyckades då Kalle Jellvert göra 2-1 med 11 sekunder kvar att spela. Blytungt för Hästen, men för Modos del kan det kanske vara det som vänder säsongen. Om inte annat lär det åtminstone gjuta mod i Modoskutan.

Slutligen gör Björklöven en strålande insats på hemmaplan efter matchen mot Leksand ett par dagar tidigare. Återigen gör jman inte många mål, men den här kvällen räckte det med en kasse för att ta med sig alla 3 poängen, när Mattias Pettersson höll nollan och Alexander Wiklunds 1-0-mål drygt halvvägs in i första perioden blev matchavgörande.

Brage hjälte i sista sekunden!

Efter storsegern i Oskarshamn åkte Leksand hem till Tegera för ett riktigt klassikermöte med Björklöven, som ju också kom från en 4-7-match, men då som det förlorande laget.

Här blev det inte alls någon målexplossion, men däremot blev det en väldigt intensiv och minst lika rolig hockeymatch att titta på som den i Oskarshamn. Det var två bra lag på isen, tätt, jämnt och mycket känslor.

Mattias Karlsson gjorde 1-0 för Leksand efter 17:23

2-0 för Leksand kom också ungefär halvvägs in i matchen, när Oskar Lang bjöd på ännu en delikatess. Han har sådana enorma skills den killen, så att han valde att stanna i Leksand även över den här säsongen, det är en riktig vinstlott för Leksand. Här passade han sin egen skridsko, tog sig på så sätt förbi en liggande Mattias Pettersson och lade sedan in pucken i öppen kasse. Snyggt!

Efter målet kunde man kanske tänka sig att Leksand skulle få ännu mer fart, fläkt och energii, men så blev det inte. Det blev helt tvärtom och Björklöven tog över ganska ordentligt, pressade på för en reducering, vilken också kom, men inte förrän  efter 07:37 i tredje perioden. Då fick en annars storspelande Axel Brage till slut kapitulera, men han skulle få revansch och bli stor matchhjälte, för på slutet blev det ordentligt dramatiskt när först Tor Immo åkte ut för en tripping med 5 minuter kvar att spela. Ett gyllene tillfälle för Löven att kvittera, men den gången klarade Leksand av underläget, men åkte på ett nytt sådant när Linus Persson tog en ny trippingutvisning med 9 sekunder kvar att spela. Dessförinnan hade Löven tryckt på ganska ordentligt för en kvittering, men inte fått in pucken i nät. Det fick man inte nu heller, men det var ytterst nära och om inte vår käre Brage hade reflexräddat pucken i plocken, sittandes på knä, i den absolut sista sekunden, då hade det varit 2-2. Nu blev det inte det och Leksand vann istället matchen med 2-1, efter enorm dramatik och en återigen väldigt rolig och underhållande match!

Samtliga resultat från fredagens omgång har ni här nedan:
Leksand - Björklöven 2-1
AIK - Almtuna 5-2
Västervik - Vita hästen 6-0
Pantern - Karlskrona 3-5
Karlskoga - Södertälje 3-2
Tingsryd - Oskarshamn 1-3
Västerås - Modo 5-2

Tyvärr för Leksands del så vann ju återigen både AIK och Oskarshamn, AIK klart med 5-2 hemma mot Almtuna och Oskarshamn med 3-1 borta mot Tingsryd, vilket gör att tabelläget fortsatt står sig.

Tingsryd var absolut inte ofarliga hemma mot serieledande Oskarshamn, men Arsi Piispanens två mål i första perioden räckte, trots att Joakim Axman reducerade för Tingsryd sent i andra perioden och skapade spänning inför tredje, för att Smålandslaget skulle ta tre nya poäng och fortsatt toppa serien.

Almtuna var inte heller ofarliga på Hovet och hade faktiskt 1-1 efter den första perioden, men AIK var snäppet tyngre, framförallt tack vare Max Lindholm, som nästan dubblade sin målskörd under säsongen när han här gjorde tre kassar, varav en i öppen kasse. Innan kvällens match hade han gjort fyra mål.

Västerås fortsätter att vinna och Modo har det fruktansvärt tungt just nu. Här gjorde Tobias "Toby" Enström sitt första mål i Modotröjan fram till 1-1 efter knappt 10 minuters spel, men vad hjälper det när Markyus Bergman och Johan Skinnars stänkte in varsin kasse i tredje perioden och grundlade Västeråssegern som Lukas Zetterberg fullbordade när han gjorde 5-2 i öppen kasse. Zetterberg slutade förövrigt på 1+2.

Västervik körde över Vita hästen med 6-0 och det måste ha varit en förlust som sved lite extra för Hästen. Visst att förlora med 6-0 mot AIK eller Leksand, men 6-0 mot en bottenkonkurent, den är inte rolig. Kellen Jones var inne på fyra av de sex målen och slutade på 2+2. Inte illa!

Slutligen förlorade Pantern hemma igen, trots att man hade 2-0 efter den första perioden, efter mål av Lukas Haudum och Oliver Larsen. Marcus Paulsson reducerade 03:43 in i andra och Viktor Liljegren kvitterade 3 minuter senare. Nick Pageau fullbordade den vändningen några minuter senare. Jonatan Bjurö byttes ut och in med Lars Volden i tredje perioden, men han fick kapitulera redan efter ett par minuter när Linus karlsson gjorde 4-2 för KHK och även om Lukas Haudum gjorde sitt andra mål för matchen kort senare så räckte det inte för poäng när Karlskrona höll undan och Niklas Johansson istället gjorde 5-3 2 minuter senare, vilket också blev slutresultatet.

Svängig storseger i Oskarshamn

När Leksand åkte ner till Oskarshamn för ett riktigt toppmöte och en oerhört viktig match blev det till slut storseger när Leksand vann med 7-4.

Det var en väldigt svängig och rolig match att titta på, där Tor Immo gav Leksand ledningen redan efter 02:51, assisterad av Rundqvist och porsberger.

Leksand fortsatte därefter att ösa på och 0-2 satt också i nät bakom Christoffer Rifalk i Oskarshamnskassen, men kort senare stod det 2-2 och det med betoning på "kort". Det var nämligen bara 23 sekunder mellan Leksands 0-2-mål och Oskarshamns 2-2. Tre mål på 23 sekunder alltså. Det är rekord för Hockeyallsvenskan på hela 00-talet. Filip Engsund reducerade först då bara 14 sekunder efter Leksands 0-2 och 9 sekunder senare var det kvitterat när Engsunds namne, Filip Sveningsson, gjorde 2-2.

Det stannade dock inte där, för knappt 3 minuter senare avslutade Joakim Thelin vändningen med att göra 3-2.

Snacka om att det kämndes snöpligt att gå till pausvila i underläge efter den fina starten av matchen. Det gick liksom inte att ta in, för ena stunden stod det 0-2, nästa stund 3-2 till Oskarshamn.

Det var dock inte slut på dramatiken här, långt ifrån, för i andra perren gjorde först Nolan Zajac 4-2 för Oskarshamn och där kändes matchen nästan körd, men Leksand fick en nödvändig reducering temligen omgående, när Anton Karlsson snappade upp en retur från rifalk och några minuter senare var det också kvitterat när Thomas Valkvae-Olsen prickade in sitt andra mål för kvällen, ett skott som Rifalk kanske borde ha tagit, och sedan mina damer och herrar, sedan gjorde Tobbe fopp 5-4 för Leksand bara 01:21 efter kvitteringen och vips så var Leksand i ledning igen och det var en ledning man sedan aldrig släppte, trots att Alex Hutchings missade en straff i tredje perioden, ett gyllene läge till kvittering, men istället gjorde Oskar Lang 6-4 för Leksand, assisterad av Jon Knuts, hans tredje ass för kvällen, och så fastställde Linus Persson slutresultatet, 4-7, i öppen kasse.

Tre enormt viktiga och sköna poäng in på kontot och rent känslomässigt var nog det här säsongens hittills bästa och roligaste match, först upp, sedan ner och så slutligen upp igen, wow vilken sprakande hockeykväll det blev nere i bäckmörka Småland en onsdagskväll mitt i november!

Omgångens samtliga resultat:
Oskarshamn - Leksand 4-7
Björklöven - Almtuna 4-7
Pantern - AIK 0-4
Västervik - Västerås 2-4
Modo - Karlskoga 0-1 str
Vita hästen - Tingsryd 4-2
Karlskrona - Södertälje 7-3

Sannolikheten att två matcher i samma omgång slutar 4-7 och att tre lag gör sju mål, det känns inte särskilt sannolikt och det hade nog gett en hel del pengar om man hade spelat på det.

Björklöven hade hursomhelst 1-1 efter den första perioden, men i andra haglade målen in. Först 2-1 genom Jacob Pettersson, sedan 2-2 Linus Rotbakken 3 minuter senare. 2-3 bara 01:02 senare och 3-3 knappt 2 minuter efter det. 2 minuter efter det gjorde Fredrik Forsberg sitt andra mål på typ 5 minuter när han gjorde 4-3 och sedan kom också 5-3 och 6-3 innan andra var slut. Löven reducerade tidigt i tredje, men nådde aldrig hela vägen fram och Almtuna avgjorde istället i öppen kasse.

Karlskrona tog ledningen redan efter 03:25 och ökade på till 2-0 innan Södertälje reducerade kort därefter, allt detta i första perioden. I andra öppnade Niklas Johansson målskyttet efter 01:30 när han gjorde 3-1 för KHK och 2 minuter senare gjorde Joseph Jonsson sitt andra mål för kvällen fram till 4-1 och matchen såg och kändes ganska körd för Södertälje, som dock bytte målvakt och fick utdelning ganska direkt. Man gjorde både 2-4 och 3-4 och plötsligt var det match igen. Karlskrona höll dock undan, gjorde 5-3 innan andra var slut och i tredje punkterade Axel Sundberg det hela med 6-3 efter 09:28.

AIK vann också stort när man bortaslog Pantern med 4-0. Erik källgren höll nollan och Anton Holm gjorde 0-4 i boxplay efter 18:38 i andra perioden, något som definitivt srtängde matchen. Dessförinnan hade Daniel Muzito-Bagenda, Max Lindholm och Filip Windlert gjort mål för AIK, som därmed alltså tog in 3 poäng på Oskarshamn i toppen av tabellen.

I Övik var det en väldigt tät och jämn match med två bra målvakter i Erik Hanses och Henrik Lundberg. Båda två höll nollan i 65 minuter, Hanses räddade 31 skott, Lundberg 42, men till slut var det Hanses som fick kapitulera när Gustaf Thorell satte den avgörande straffen för BIK.

Västerås fortsätter också att vinna. Här tog Västervik en tidig ledning, men Isac Skedung kviterade 15 sekunder från paus i första perioden och William Wikman gjorde 2-1 bara 01:42 in i andra. De båda X-leksingarna fortsätter alltså att producera. Västervik kvitterade dock och då var det deras tur att göra det sent i perioden, nämligen efter 18:22, men Sebastian Benker gjorde 3-2 för Västerås 3 minuter in i tredje och sedan höll man undan och kunde avgöra i öppen kasse.

Suddenförlust i Umeå

Under landslagsuppehållet förra veckan spelade Leksand ändå en match och det mot Björklöven uppe i Umeå. En väldigt konstig match med två självmål och ett riktigt kanonskott som matchens alla tre mål.

Först var det Jacob Anderssom som fick målet för Björklöven när pucken 37 sekunder in i tredje perioden studsade på en leksing, ställde Axel Brage och in i mål. Där och då var det inte riktigt rättvist sett till matchbilden, för Leksand hade varit klart bättre, men Oscar Masiello gjorde en av sina riktigt bra matcher. Han har en hög högstanivå, men har en tendens att blanda det med inte fullt lika bra matcher. Här var han dock riktigt bra, men också han skulle få se pucken passera sig när den tog på en egen spelare och in i mål. Det målet och den kvitteringen tilldelades Axel Bergkvist.

Matchen gick till förlängning och dä tog det bara 10 sekunder innan Jacob Andersson levererade en ordentlig kalasstrut, som Blåvita krigare skrev efter matchen, rätt upp i krysset bakom Brage och bonuspoängen gick därmed till Björklöven.

Uppehållets samtliga resultat har vi här nedan:
Björklöven - Leksand 2-1 SD
Oskarshamn - Västervik 4-2
Vita hästen - Almtuna 4-3 SD
AIK - Västervik 4-3 SD

Västervik var det enda laget som spelade två matcher, även om matchen mot AIK egentligen var efter uppehållsveckan. Där gjorde man det dock bra och hämtade upp 1-3 till 3-3 i tredje perioden och hade AIK ordentligt i gungning. Hade man avgjort matchen där hade det inte varit helt orättvist, men då klev Johannes Jönsson fram och räddade poängen till AIK, vilken alltså blev två, när Garry Nunn avgjorde för Gnaget.

Innan det hade Västervik som sagt förlorat derbyt mot Oskarshamn, där Arsi Piispanen fortsatte att ösa in poäng, 0+3 här också, 0+2 på Hutchings och 2+1 på nyförvärvet i Oskarshamn, Janne Kivilahti. Snacka om bärande kedja för IKO och en direkt orsak till att Oskarshamn faktiskt toppar Hockeyallsvenskan efter drygt en fjärdedel. Imponerande!

Dubbla segrar för Leksand

Förlusten i Karlskoga följdes upp av två raka segrar för Leksand, först 4-1 borta mot Västervik och sedan 2-1 hemma mot Modo.

Västerviksmatchen var spelmässigt inget vidare. En ganska blek historia där Leksand, trots bara tre skott på mål i första perioden, ändå var i ledningen efter densamma, efter mål av Linus Persson.

Västervik kvitterade i andra perioden och var inte alls ofarliga. Matchen stod verkligen och vägde, men i tredje perioden klev han fram, vårt nyförvärv från Södertälje, Thomas Valkvae-Olsen. Med 11:16 på klockan gav han Leksand ledningen, assisterad av Persson och Oskar Lang, och 5 minuter senare gjorde han 3-1, assisterad av Filip Johansson. Sedan stängde Jon Knuts butiken med 4-1 i öppen kasse.

Ingen välspelad match, men tre poäng blev det och det är huvudsaken.

Tre poäng blev det också två dagar senare, när Modo åkte ner till Leksand för ett riktigt tungviktsmöte.

Det var dock bara 4913 personer på plats, på en söndag, i ett sådant klassiskt möte. En liten besvikelse får man väl ändå säga, men någon besvikelse blev det inte när J20-spelaren David Lundmark gjorde 1-0 för Leksand i sin första match för A-laget och den glädjen han visade upp där efter det målet går inte att ha för hackor. Wow vilken glädje och wow vilket mål!

Det stannade dock inte där, för strax innan periodpaus gjorde Johan Porsberger 2-0 för Leksand och det blev matchvinnande, för även om Jonathan Johnsson reducerade för Modo efter bara 03:44 i tredje så höll Leksand undan, jonas Arntzen gjorde en stabil insats i kassen, men i ärlighetens namn kom det ingen större offensiv våg från Modo. Leksand vann skotten med 10-6 i tredje och redde ut det där relativt enkelt till slut och Modo rasar ytterligare i tabellen, för två dagar tidigare hade man också förlorat hemma mot AIK med klara 6-2.

Här nedan de båda omgångarnas samtliga resultat:
Västervik - Leksand 1-4
Karlskoga - Karlskrona 3-4
Modo - AIK 2-6
Södertälje - Björklöven 3-0
Oskarshamn - Pantern 4-0
Västerås - Tingsryd 4-2

Leksand - Modo 2-1
Karlskrona - Västervik 2-3 str
Björklöven - Oskarshamn 3-2
Tingsryd - Karlskoga 3-2
Almtuna - Södertälje 2-1 str
Pantern - Västerås 2-1

Bara Leksand har 6/6 poäng här. Karlskrona och Södertälje har 4/6, AIK 3/3. Modo fortsätter som synes att förlora, 0/6 poäng, vilket är sämst av alla, tillsammans med Karlskoga, som efter 4-2-segern över Leksand här åkte på två uddamålsförluster. Mot Karlskrona hade man t.o.m. ledningen med 3-2 när det återstod 5 minuter att spela, men KHK vände på steken genom två sena mål signerade Axel Sundberg och Daniel Norbe. Snöpligt för BIK och den förlusten följdes då upp av ytterligare en uddamålsförlust när Tingsryd vann med 3-2. Ett Tingsryd som i omgången innan förlorade med 4-2 i Västerås, som sedan åkte ner till Malmö och förlorade med 2-1 mot Pantern, som i sin tur hade förlorat klart med 4-0 mot Oskarshamn i omgången innan och där då Christoffer Rifalk höll ytterligare en nolla för IKO och räddade 26 skott. Arsi Piispanen hade dessutom två kassar där och slutade på 2+0. Alex Hutchings var inte mycket sämre och stannade på 0+3. Hutchings fortsatte att göra poäng i matchen efter, när han reducerade fram till 3-2 uppe i Umeå, men det räckte inte för poäng, för Björklöven hade dessförinnan vänt 0-1 till 3-1 i andra perioden och det räckte för att ta en tung seger för Löven, som ju innan det hade förlorat med klara 3-0 i Södertälje, somfortsätter att blanda och ge, men som verkligen har fått ner antalet insläppta mål. I början av säsongen rasade det ju in mål, men här höll Alexander Sahlin nollan och räddade alla 27 skott han fick på sig.



Svag förstaperiod fällde Leksand

Senast Leksand var i Karlskoga, i omgång 2, satt man kvar på bussen när matchen startade och BIK hade 2-0 redan efter 2 minuters spel.

Riktigt så illa var det inte nu, men precis som då gjorde de blåvita en riktigt dålig förstaperiod och den här gången blev det den direkta anledningen till att samtliga poäng stannade kvar i Karlskoga, för efter 11:02 satte Gustaf Thorell 1-0, 2-0 satte Mikael Eriksson efter 16:23 och 3-0 satt i nät bakom Jonas Arntzen efter 18:06. Inte Arntzens bästa period i karriären direkt, men samtidigt är det svårt att vakta båsdörren så många matcher i rad och sedan komma in och leverera på topp direkt. Vi såg det ju dock när han klev in mellan stolparna mot Oskarshamn ett antal omgångar tidigare, att han höll ihop det och matchen efter, mot Pantern, släppte han ju bara en puck förbi sig.

Här var det dock inget vidare och även om det var ett helt annat Leksand som kom ut på isen i andra perioden och både reducerade till 1-3 och 2-3 genom David Rundqvist och Jon Knuts, så räckte det inte hela vägen. Det borde kanske ha kommit även en kvittering där i andra perren, med tanke på vilket spelövertag leksingarna hade, men Henrik Lundberg räddade Karlskoga i i det läget och istället kunde Fredrik Forsberg, så klart, göra 4-2 efter 11:56 i tredje perioden och där var matchen körd.

Tungt så klart, men kontentan av det är väl att det inte går att göra en dålig period och två bra/helt okej, du måste vara på tå i 60 minuter för att plocka hem segern. Det var inte Leksand den här kvällen och då straffar det sig...

Samtliga resultat den mörka onsdagskvällen i slutet av oktober:
Karlskoga - Leksand 4-2
Almtuna - Modo 2-0
Karlskrona - Tingsryd 4-1
Björklöven - Vita hästen 4-3
Pantern - Södertälje 1-2
Oskarshamn - Västerås 2-0

Almtuna nollar Modo hemma i Greänbyhallen. Starkt av AIS och inte minst välbehövligt! Modo däremot, man halkar längre och längre ner och känns allmänt skakiga. Man vinner sina matcher, men blandar och ger väldigt mycket. Vissa matcher är kanon, andra långt under godkänd nivå.

Också Oskarshamn vann med 2-0 och jag vet inte vilken nolla i ordningen det redan var för Christoffer Rifalk. Han har verkligen tagit chansen den här säsongen. Han kom ju in under förra säsongen, IKO förlängde hans kontrakt över den här säsongen och nu tror jag han är klar för två eller tre säsonger till i klubben. Viktigt för Oskarshamn, som, om Rifalk kan hålla sig skadefri, har en av seriens bästa målvakter där.

Södertälje har stoppat sitt flöde av baklängesmål, även om man släppte tre mot Modo två omgångar tidigare och två mot Hästen i omgången innan denna. Det är ändå acceptabelt och här släppte man bara ett mål mot Pantern när Ludwig Blomstrands och Nikolai Meyers mål räckte för tre poäng och Alexander Sahlin gjorde en strålande match i kassen med 97,62%.

Björklöven fortsätter också på vinnarspåret och vann här mot Vita hästen med 4-3, efter att Hästen haft 0-1 efter första perioden, men där Löven vände med två snabba mål inom loppet av 12 sekunder. Hästen kvitterade igen, men när Marcus Eriksson fick matchstraff för en ful slashing gjorde Björklöven både 3-2 och 4-2 i det efterföljande powerplayet och det orkade Hästen aldrig hämta ikapp.


Tillbaka i gamla hjulspår, men ändå suddenseger mot Västerås

Nästa match i raden var hemma mot Västerås för Leksands del, ett Västerås som bekant är nykomling i serien efter en säsong, eller "sesse" i Hockeyettan, men som ju minst sagt hör hemma i Allsvenskan, inte minst med tanke på deras fans och publik i ABB arena, där det kan bli riktigt bra drag.

Dit får Leksand dock vänta lite innan man kommer den här säsongen, för nu gästade som sagt VIK Tegera och för andra fredagsmatchen i rad var det ganska bra med folk på plats. Mot Karlskrona veckan innan, när Leksand vann med 7-4, var det 5460 åskådare och nu var det 5304 åskådare. Två publiksiffror över 5000 alltså, mycket bra!

Matchen då?
Nja, den blev väl inte fullt lika sprakande som den mot Karlskrona och det blev betydligt mer tillknäppt här också jämfört med både matchen mot KHK och mot Almtuna. Samuel Ersson var stabil i bortakassen, räddade 36 skott, men till slut fick han ändå kapitulera när Linus Persson stänkte in avgörandet 02:39 in i förlängningen.

Dessförinnan hade Jesper Ollas spräckt sin målnolla för säsongen när han gav Leksand ledningen efter 19:38 i första perioden.

Anthon Eriksson kvitterade för Västerås i andra perioden och när Marcus Bergman gjorde 2-1 för bortalaget efter 08:24 i tredje perioden var det inte alls orättvist. Leksand var litegrann tillbaka i gamla hjulspår igen, inte alls sådär fräjdigt, fantasifullt och sprakande som de senaste matcherna. Därför var det ändå starkt att Anton Karlsson kunde göra 2-2 06:15 från slutet och där sedan Persson som sagt kunde sätta avgörandet i förlängningen.

Leksand hade som sagt inte spelat på en vecka, men de andra lagen hade spelat under onsdagen också och därför tar vi resultaten från både onsdagens och fredagens matcher här nedan, med onsdagen först:
Karlskrona - Almtuna 5-3
Modo - Södertälje 3-0
Karlskoga - Pantern 3-4 SD
Tingsryd - Björklöven 2-3 str
Västerås - Vita hästen 2-1

Leksand - Västerås 3-2 SD
AIK - Karlskrona 3-4 str
Södertälje - Vita hästen 4-2
Pantern - Västervik 3-4
Björklöven - Karlskoga 4-2
Tingsryd - Almtuna 4-1
Oskarshamn - Modo 5-2

Inget lag med 6 poäng på de här båda matcherna, men Björklöven och Karlskrona med 5/6 pinnar, samtidigt som Almtuna och Vita hästen tog 0/6 poäng och går väldigt tungt, särskilt Almtuna, som även innan de här matcherna gått tungt och  när man här då föll i bottenmötet mot Tingsryd var det inte alls bra för AIS...

Tingsryd ja, de såg ut att gå mot 3 poäng även mot Björklöven och hade man gjort det, då hade det nog varit sista spiken i kistan för Jocke Fagervall i Löven, med tanke på hur det har sett ut innan, men två sena mål, efter 16:18 och 19:47 i tredje perioden fixade Löven ändå en förlängning och väl där kunde man också plocka bonuspoängen, när Oskar Stål-Lyrenäs satte den avgörande straffen och där dennes namne, nämligen Oscar Masiello, tog Tingsryds sista straff.

Tingsryd fick dock som sagt revansch ett par dagar senare, när man slog Almtuna med 4-1. Även Björklöven fortsatte på vinnarspåret där och tvålade dit Karlskoga med 4-2. Ett Karlskoga som också förlorade mot Pantern två dagar tidigare. Pantern, som då på fredagen förlorade hemma mot Västervik med 4-3, efter att Västervik gått upp till 4-1, men där Pantern nästan åt sig ikapp i tredje perioden. Man nådde dock inte enda fram och den här gången blev det alltså förlust för Skånelaget.

Oskarshamn fortsatte dock att imponera och slog Modo hemma med klara 5-2. Ett Modo som upplevs ha tappat en del efter den fina starten av säsongen. Nu känns det verkligen som att man blandar och ger, för tre dagar innan förlusten i Oskarshamn vann man ju hemma mot Södertälje med 3-0 och Erik Hanses höll nollan, samtidigt som man sköt 50! skott framåt.

Även AIK upplevs ha tappat litegrann, för här blev det förlust mot Karlskrona med 4-3 efter straffar. Att man ens fick med sig någon poäng där ska man dock vara väldigt nöjda med, för Karlskrona hade 0-3 efter två spelade perioder, efter att Marcus Paulsson, Nick Pageau och Axel Sundberg nätat för KHK, de första två målen inom 02:27 i första perioden. Trots det hämtade AIK alltså ikapp till 3-3, efter att Jesper Frödén, Anton Holm och Eric Castonguay nätat för Gnaget. 1+1 på både Holm och Frödén där, 0+2 på tredjelänken i den kedjan, Fredrik Weigel. Justin Crandall satte i vilket fall senare den avgörande straffen för Karlskrona och jag tror fortfarande inte AIK har vunnit en straffläggning den här säsongen...

Islossning mot Almtuna och Karlskrona!

Onsdag 17 oktober var det dags för Leksand att åka till uppsala för att möta det gamla spöket i Almtuna IS. Senast Leksand var i Gränbyhallen var i tyskarnas premiärmatch förra säsongen, ni vet, den då Leksand vann med 9-0.

Här blev det också storseger och rejäl islossning när Leksand vann med 6-2, inför 2585 åskådare, en väldigt bra publiksiffra för att vara Gränbyhallen.

Leksand vann skotten med 12-4 i första perioden och 16-4 i andra. Då förstår ni att Leksand hade ett ganska klart övertag där.

Trots det var det Almtuna som gjorde 1-0 efter 07:36, men bara 50 sekunder senare var det kvitterat, när Anton Karlsson gjorde sitt första mål för säsongen, och det skulle komma mer från den gode Anton.

Först var det dock Tobbe Fopp som gjorde 2-1 för Leksand, bara 27 sekunder efter kvitteringsmålet, men därefter var det Anton Karlssons tur igen när han gjorde sitt andra mål för kvällen fram till 3-1. Detta föranledde en timeout av AIS, men Martin Karlsson dunkade ändå in 4-1 för Leksand strax därefter.

Adam Thilander reducerade visserligen för Almtuna innan första perioden var slut, men halvvägs in i matchen gjorde även Ben O'connor sitt första mål i Leksandströjan fram till 5-2 och så fastställde Anton Karlsson slutresultatet 6-2 med sitt tredje mål för kvällen.

Två dagar senare var det dags igen, både för ny match och ny islossning, nu när Karlskrona gästade Tegera arena och Leksand vann med 7-4. 13-6 i målskillnad på två matcher, det är inte jätteimponerande defensivt, men offensivt är det galet bra!

Mot Almtuna var det Anton Karlsson och Ben O'connor som gjorde sina första mål för säsongen. Nu var det efterlängtade mål av David Rundkvist och Johan Porsberger. 1+1 på Porse och 2+1 på Rundkvist.

Det var dock 1-1 efter första perioden, efter mål av just ovan nämnda Rundkvist och Marcus Paulsson.

Det var dock i andra perioden som målen haglade in. Leksand vann skotten med 18-5 och målen med 4-1. Detta efter kassar av Martin Karlsson, Valkvae, Rundkvist och Marcus Karlberg. Dessutom var alla fyra mål inom loppet av 03:10! Snacka om islossning!

Karlskrona reducerade som sagt i andra perioden och gjorde även 3-5 i tredje, men "Kolan" gjorde 6-3 för Leksand och även om KHK reducerade på nytt var det aldrig riktigt farligt och Johan Porsberger fick då äntligen och till slut spräcka sin målnolla när han gjorde 7-4 i öppen kasse.

Samtliga resultat från de här båda omgångarna:
Almtuna - Leksand 2-6
Västerås - AIK 5-6 str
Vita hästen - Modo 6-3
Oskarshamn - Karlskoga 1-4
Björklöven - Karlskrona 4-5
Södertälje - Västervik 3-0
Pantern - Tingsryd 2-1

Leksand - Karlskrona 7-4
Modo - Pantern 1-4
Björklöven - Västervik 3-4 str
Karlskoga - Almtuna 4-2
Vita hästen - Oskarshamn 2-6
AIK - Tingsryd 4-2

På de här båda omgångarna är det alltså bara Leksand, Karlskoga och Pantern som har 6/6 poäng. AIK har 5/6 och i botten har Almtuna, Tingsryd och Modo 0/6 poäng, Björklöven 1/6, trots två hemmamatcher.

AIK tog först en straffseger i Västerås med 6-5, efter en helt galen match, där AIK återigen ryckte åt sig en tidig 0-2-ledning, precis som mot Almtuna. Västerås reducerade sedan innan första perioden var slut och sedan vände man på steken och gick från 1-2 till 3-2 på 2 minuter, genom mål av ex-leksingen Wiliam Wikman och Jonas Living, men AIK kvitterade kort senare. Västerås återtog dock ledningen med 19:59 på klockan i andra perioden. Snacka om att ha marginalerna med sig. AIK kvitterade dock på nytt och med 02:30 kvar att spela gjorde man också 5-4, men Västerås gav inte upp, utan kvitterade de också, med 38 sekunder kvar att spela. En väldigt rolig och svängig match!

Stora siffror blev det också i Norrköping, där Vita hästen lite överraskande tvålade dit Modo med 6-3, efter att Hästen tagit ledningen redan efter 24 sekunder, men där Modo vände till 2-1 i slutskedet av perioden. Hästen gjorde dock en strålande andraperiod där man sköt elva skott och gjorde fyra mål, vilket alltså gjorde att det då stod 5-2. Det repade sig aldrig Modo ifrån och åkte på en tung förlust, vilken följdes upp av ännu en tung förlust, då på hemmaplan mot Pantern, som alltså vann med 4-1, and as I said, Pantern tar sina poäng. 4-1 mot Modo i Fjällräven center är riktigt bra och dessförinnan hade man även slagit Tingsryd med 2-1, inför fantastiska 254 personer i rosengårds ishall. Nicklas Jadeland och Simon Ericsson var det som bäddade för den segern, i kombination med strålande målvaktsspel av lars Volden, 96,97% i räddningsprocent, något som blev ännu bättre mot Modo, då han hade en räddningsprocent på 97,22%.

Även Hästen åkte på en tung förlust efter den där fina Modoskalpen, när Oskarshamn studsade tillbaka efter sin förlust med 1-4 hemma mot Karlskoga. Här vann man då med 6-2 i Norrköping, två mål av Alex Hutchings, hans två första kassar för säsongen.

Tung förlust och mycket mål blev det också i Umeå, där Björklöven förlorade med 4-5 mot Karlskrona. KHK hade ledningen hela tiden, men Björklöven kvitterade både till 1-1, 2-2 och 3-3, men när Karlskrona gjorde 4-3 i slutet av andra perioden och 5-3 drygt 7 minuter in i tredje orkade Löven inte resa sig igen och det blev en ny hemmaförlust för Jocke fagervalls gäng.

Västervik blev nollade igen när Södertälje vann med 3-0, vilket inte är särskilt bra, med tanke på hur mycket mål SSK släppt in tidigare under säsongen, men Västervik går väldigt tungt. Två dagar senare fick man dock äntligen vinna när man åkte upp till Umeå och vann med 4-3 efter straffar. Kanske dock ändå en liten besvikelse att det "bara" blev 2 poäng där, med tanke på attt Philip Rondahl, Erik Ullman och Kellen Jones såg till att Västervik hade 0-3 efter den första perioden, men poäng blev det iaf och Björklöven inkasserade ännu en förlust.



Tuff bortamatch i Rosengårds ishall

Nästa drabbning för Leksands del var en tuff bortamatch mot IK Pantern nere i Rosengårds ishall. Malmö isstadion håller ju på att renoveras nu under hösten, så Pantern spelar alla sina hemmamatcher ute i Rosengård, i en arena, eller hall, som tar 600 personer och där man bara ser en vägg längs hela långsidan under TV-sändningarna.

Att komma till den hallen kan vara mentalt påfrestande för de gästande lagen kan jag tänka mig, det kan nog lätt bli att man inte tänder till lika mycket eller på samma sätt, för att hela atmosfären och stället är så avslaget, särskilt när man är van vid stora fina arenor med mycket publik. Därför tror jag Pantern har en liten fördel där jämt mot gästande lag i många fall, men inte här, för här gjorde Leksand en riktigt stabil bortamatch och vann med 4-1, sista målet i öppen kasse.

Trots att hallen bara tar 600 personer var det inte fullsatt, bara 428 personer, och det tyckte Pantern berodde på Leksand, som borde kunnat fylla hallen. Det kan man väl kanske tycka, men å andra sidan är det Pantern som är hemmalag och då borde folk kunna komma till hallen för att stötta sitt lag. Så det belyser väl bara hur få fans Pantern har och hur liten klubben är. Med tanke på det och med det sagt så tycker jag ändå Pantern ska ha en eloge för det jobb man gör och för att man även denna säsongen tar sina poäng, vinner sina matcher och inte alls är ett lag i botten, trots att man tappar alla toppspelare, år efter år.

Här hade man hursomhelst inget att sätta emot Leksand, även om Linus Cronholm, som har varit utlånad till Malmö Redhawks från och till under säsongen, först gjorde 1-0 för hemmalaget, men Leksand vände på steken under första periodens tre avslutande minuter, när Jon Knuts först kvitterade efter 17:23 och Axel Bergkvist sedan gjorde sitt första mål i A-laget efter 18:15 och vips var det Leksand som var i ledning efter den första perioden.

Det var en ledning som man sedan ökade på i inledningen av tredje, när Oskar Lang efter 01:13 gjorde 3-1 och sedan höll man då undan och Valkvae-Olsen gjorde sitt sjunde mål för säsongen när han stängde butiken med 4-1 i öppen kasse. Jonas Arntzen gjorde dessutom återigen en bra insats, efter inhoppet i matchen mot Oskarshamn. Här hade han en räddningsprocent på 95,83%.

Modo vann med 5-2 mot Västervik och AIK tog 3 poäng i Umeå när man vann med 2-1, alla mål i första perioden inom loppet av 10 minuter och där Eric Castonguay's 2-1-mål blev matchvinnande inför ögonen på 4085 personer.

Också Oskarshamn vann på nytt, nu mot Karlskrona. IKO gjorde både 1-0 och 2-0 i första perioden, KHK reducerade i andra och vände till 2-3 i tredje. Trots det var det IKO som gick segrande ur det, när Filip Sveningsson kvitterade och Jesper Dahlroth gjorde segermålet 8 minuter från slutet. Enormt starkt av Oskarshamn att vända på det, och Filip Sveningsson, han stannade på 3+1. Arsi Piispanen var inte långt efter med 0+3.

Ett par dagar senare, när leksand inte spelade, stannade de båda Oskarshamnsherrarna på 1+0 resp. 0+1 när Oskarshamn tog 3 nya poäng borta mot Tingsryd, när Adam Åman dessutom klev in mellan stolparna igen och höll nollan.

Också modo tog 3 nya poäng när man slog Västerås med 4-3, alla fyra mål i andra perioden, men desto mer förvånande var att AIK förlorade i Uppsala med 4-2, vilket så klart var bra för Leksand. Två snabba mål på 25 sekunder med knappt sju minuter kvar att spela bäddade för den trepoängaren för Almtuna, trots att AIK hade 0-2 efter knappt tio minuter i första perioden. Starkt av AIS!

Pantern studsade tillbaka efter förlusten mot Leksand och hade 0-3 efter två spelade perioder. Karlskrona vaknade i tredje och reducerade två gånger om, men hela vägen fram nådde man inte och det var även en stark seger för Pantern, som, som jag skrev i inledningen, tar sina poäng även den här säsongen och absolut inte är något bottenlag.

Här är samtliga resultat från de båda omgångarna:

Pantern - Leksand 1-4
Björklöven - AIK 1-2
Oskarshamn - Karlskrona 4-3
Västerås - Almtuna 3-2
Modo - Västervik 5-2
Karlskoga - Vita hästen 2-1

Almtuna - AIK 4-2
Modo - Västerås 4-3
Karlskrona - Pantern 2-3
Vita hästen - Västervik 2-3 str
Södertälje - Karlskoga 3-2 str
Tingsryd - Oskarshamn 0-3


Storförlust mot Oskarshamn trots bra och stabil insats

Efter toppmötet mot AIK väntade ännu en tuff match, mot ett stigande Oskarshamn hemma i Tegera arena.

Det var en väldigt konstig historia, där Leksand egentligen gjorde en bra match, precis som mot Södertälje och AIK. Därför var det extra märkligt när det stod 1-5 på tavlan när slutsignalen gick, i synnerhet när Leksand vann skotten med inte mindre än 49-25.

Leksand styrde spelet mer eller mindre genom hela matchen, men Oskarshamn var sylvassa i kontringarna och utnyttjade verkligen de chanser de fick till absolut max. Det vittnar inte minst resultatet i andra perioden om, när IKO sköt 7 skott och gjorde 3 mål, mot Leksands 12 skott och 0 mål.

Innan dess hade dock Jonas Engström gjort 0-1 för Oskarshamn i första perioden. Sedan smällde Jesper Dahlroth in 0-2 efter 03:21 i andra perioden, Jonas Engström 0-3 drygt halvvägs in i matchen och Filip Sveningsson 0-4 01:26 senare. Då fick Axel Brage nog, Jonas Arntzen klev in mellan stolparna och höll därefter nollan, Leksand tog timeout och Thomas Valkvae-Olsen reducerade efter 04:04 i tredje. Närmre än så kom man dock inte och Oskarshamn kunde alltså, trots en bra match från Leksands sida, vinna klart med 5-1, sista målet i öppen kasse.

I övriga matcher vann AIK en tät match mot Pantern inför 2990 personer, 3-2 skrevs slutresultatet till.

Också modo tog nya poäng när man slog Karlskoga i Nobelhallen. Hemmalaget hade 2-1 med några minuter kvar, men då kvitterade modo på straff och så avgjorde Patrik Karlkvist bara 15 sekunder in i förlängningen.

Västerås slog Västervik borta med 2-0, Almtuna slog Björklöven hemma med samma siffror och Södertälje fortsätter att släppa in mycket mål, här förlorade man med 5-4 nere i Karlskrona.

Dagen innan hade Tingsryd tagit, vad jag tror då var, säsongens första trepoängare, när man slog Hästen hemma med 5-3 inför 1463 åskådare och det jublet mina damer och herrar, det var en sådan lättnad i det.

Back again - 2 poäng i toppmötet på Hovet!

Nu var det över en månad sedan jag skrev här och det dessutom mitt under säsong. Det har nog aldrig hänt under den här bloggens drygt åttaåriga liv, men som jag skrev innan säsongen så hade jag en intention om att skriva updates åtminstone en gång i veckan, men att det viktigaste är lusten och motivationen till att blogga. Den lusten och motivationen har konstigt nog inte riktigt funnits där under den senaste månaden. På något konstigt sätt känns det fortfarande inte riktigt som att jag har kommit in i säsongen och förra veckan var det ju dessutom det traditionella landslagsuppehållet för Karjala tournament.

Nu är matchandet dock igång på allvar igen och det på en mer intensiv nivå än tidigare, för nu spelar Leksand inte mindre än åtta matcher på de kommande dryga två veckorna, men nu ska vi först backa bandet över en månad tillbaka i tiden och ta vid där jag slutade skriva senast. Därefter kör vi några matcher/inlägg, för annars blir det väldigt låmgt om jag ska recapitulera allting i ett och samma inlägg.

So, here we go!

Där jag slutade skriva senast var efter Leksands dittills klart bästa match för säsongen, den i Södertälje, där Oskar Lang hade stor show och där Leksand vann med 6-3.

Därefter väntade ett superhett toppmöte mot AIK på Hovet. Ett AIK som hade förlorat på straffar mot Oskarshamn i omgången innan och nu bara var 5 poäng före Leksand på fjärdeplatsen. Med andra ord, en riktig sexpoängsmatch.

Det blev tyvärr inte den hockeyfest som man hade hoppats på. Trots drygt 5500 åskådare på Läktarna kändes det väldigt avslaget och på isen var det inte heller någon munter historia, inte alls särskilt välspelat, snarare mittzons och Hawaiihockey. Det var 0-0 efter den första perioden och i den andra kunde AIK ta ledningen genom Sam Marklund. Leksand och Jon Knuts kvitterade dock med 10 minuter kvar att spela och det var också resultatet efter 60 spelade minuter och även efter övertid.

Matchen avgjordes således på straffar och där var det Thomas Valkvae-Olsen som avgjorde för Leksand när han var den enda som gjorde mål i den fjärde straffomgången.

2 extremt viktiga poäng för Leksand, som därmed alltså knappade in en pinne på AIK i toppen.

RSS 2.0