Engstrand höll nollan i match 3

Tredje matchen i slaget om Siljan 2.0 spelades i Mora igår och återigen var det en väldigt jämn match, där Leksand kanske skapade lite fler och vassare chanser i första perioden, men utan att få hål på Christian Engstrand, som verkligen har steppat upp. 

Det kändes som att första målet skulle bli väldigt viktigt och ju längre matchen gick, ju  tydligare blev den känslan.

Tyvärr var det Mora som fick det målet. Drygt halvvägs in i matchen satt 1-0 i nät bakom Tex Williamsson. 

Inte helt orättvist sätt till matchbilden, men heller inte helt rättvist. Det hade lika gärna kunnat bli 0-1, men nu var det 1-0, och det stod säg en bra bit in i tredje perioden, då David Kase på något sätt hittade Emil Aronsson framför mål, som gjorde 2-0 för hemmalaget.

Då återstod det ungefär 6 minuter att spela och Leksand var tvunget att göra två mål. Man hade ett skott i stolpen precis efter målet, men närmre än så kom man inte och Mora är därmed för första gången i den här matchserien i ledningen, 2-1 i matcher. 

Match 3 spelas i Leksand imorgon och det lär bli ett jäkla drag! Det har varit ett väldigt tryck på den matchen sedan serien drog igång och jag själv kommer också vara på plats. Kommer bli en mäktig upplevelse, men samtidigt lite av en måstematch för Leksand. Vinner Mora och får 3-1 i matcher, då tror jag det blir väldigt tufft att vända på det, men vinner Leksand och det blir 2-2, då kan plötsligt vad som helst hända igen och det är bäst av tre. Så, nu kör vi, för skölden, för Leksands IF!

Timrå grep sista halmstrået

Timrå grep det sista haömstrået igår när man besegrade Karlskrona på bortais med hela 5-2.

 

Man fick en kanonstart på matchen, där Anton Wedin satte 0-1 redan efter 8 sekunder. Sedan pumpade Timrå bara på och fick också med sig 0-2 genom Alexandre Lavoie och 0-3 genom Jacob Olofsson. Då hade det bara gått 09:40.

 

Timrå vann skotten med 11-6 i 1:a perioden och hade stabila 0-3 på tavlan inför 2:a perioden.

 

Då höll det på att ätas upp snabbare än kvickt, för på 13 sekunder hade Joel Kellman och Emil Larsson gjort varsitt mål och vips så var det 2-3.

 

Närmre än så kom dock inte KHK, för 03:37 in i 3:e perioden gjorde Johannes Kinnvall 4-2 för Timrå, som därefter höll undan och till slut också kunde sätta 5-2 i öppen kasse och vem var det som gjorde det då om inte Jonathan Dahlén. Det gjorde att han slutade på 1+2 i den här matchen och var alltså ordentligt involverad i segern, som nu alltså gör att det står 2-1 i matcher till Karlskrona.


Kvalserien till Allsvenskan, omgång 4

Snart är halva kvalserien till Allsvenskan spelad och i omgång 4 åkte Västerås på sin 1:a förlust och det var dessutom en rejäl sådan.

Såhär gick det i omgång 4:

Troja - Västerås 5-1
Västervik - Borlänge 4-1
Piteå - Huddinge 3-5

Troja fortsätter alltså att vara ett hemmalag i den här serien. 2/2 vinster på hemmais och 2/2 förluster på bortais såhär långt. Man har gjort 12 mål framåt på hemmais, 3 på bortais. Man har släppt in 3 hemma och 9 borta. Målskillnaden är alltså 12-3 hemma och 3-9 borta. Det är ganska stor skillnad, men att den här segern var viktig råder det iaf ingen tvekan om. Västerås tog visserligen ledningen, men genom 2 mål signerade Nikolai Meyer, efter 19:47 i 1:a perioden och 01:28 i 2:a perioden, hade Troja vänt på steken. 2 riktigt psykologiska mål och Troja fortsatte sedan att ånga på. Man vann skotten med 13-7 i 2:a perioden och hade även utökat ledningen till 3-1. Det reste sig aldrig Västerås ifrån och 1:a förlusten i den här serien var därmed ett faktum, särskilt när Jens holmström och Alexander lindqvist-Hansen spikade i de 2 sista spikarna i kistan med 4-1 resp. 5-1.

Också Västervik tog en nödvändig hemmaseger när Borlänge slogs tillbaka med 4-1. Hemmalaget vann skotten med 44-23 och dominerade spelet ganska ordentligt. Tyvärr var det inte särskilt mycket folk på plats, bara 1 313 personer. De som var där fick iaf se en riktigt gediger insats av hemmalaget och en helt rättvis seger.

Piteå kan vi nog dock räkna bort från det här nu. 4:e förlusten på lika många matcher och bara 2 inspelade poäng. Det räcker givetvis inte, men det är synd tycker jag, för Piteå är ett lag jag gärna hade sett fightas vidare om det där och att kanske t.o.m. ta steget upp. Nu lär det med stor sannolikhet inte bli så, för efter att Huddinge vann med 5-3 på bortais, efter att matchen till stor del avgjorts redan i 1:a perioden, där Huddinge gick upp till 0-3. Sedan gjorde man också 0-4, innan Piteå faktiskt var nära på att hämta ikapp. 1-4 och 2-4 kom i 2:a perioden och genom ett tidigt 3-4-mål i 3:e perioden blev det ordentligt nervöst i Huddinge, som dock höll undan och gjorde 3-5 i öppen kasse.

Det gör att tabellen nu ser ut såhär:

1, Västerås 9p 0
2, Västervik 7p +4
3, Troja 6p +3
4, Borlänge 6p 0
5, Huddinge 6p 0
6, Piteå 2p -7


Kvalserien till Allsvenskan, omgång 3

Kvalserien mot Allsvenskan rullar vidare och även omgång 3 är spelad, där Borlänge studsade tillbaka efter förlusten i Västerås i omgång 2 och där just Västerås tog 3:e raka segern i den här kvalserien.

Såhär gick det i omgång 3:

Västervik - Piteå 2-3 SD
Borlänge - Troja 5-2
Huddinge - Västerås 1-2

Piteå tar sina första poäng i den här serien efter vinst borta mot Västervik i sudden. Starkt jobbat av Piteå måste jag säga och Västervik har det lite jobbigt just nu. Visserligen vinst i match 1, men sedan förlust mot Huddinge, trots ett rejält skottövertag, och sedan också förlust hemma mot jumbon i serien. Nej, det håller inte om man vill spela Allsvensk hockey även nästa år och man har även agerat efter detta. Mattias Kalin, som ledde laget förra säsongen och som fick sparken i Mora tidigare under denna säsongen, är tillbaka i båset i Västervik. Återstår att se om det ger någon effekt.

Borlänge studsade som sagt tillbaka igen efter förlusten senast mot Västerås och man gör det riktigt bra i Borlänge såhär långt måste jag säga. Det omvända gäller Troja, som likt Västervik, har börjat den här serien ganska knackigt. Förlust mot Västervik i inledningen, sedan storseger mot Piteå, men så faller man dit ordentligt här i omgång 3 igen. 2:a raka bortaförlusten för Troja och det måste man nog få ordning på om man ska vara med i leken hela vägen in i mål här.

Tor Immo gav visserligen Troja ledningen efter drygt 3 minuter, men sedan kvitterade Borlänge och även om man missade en straff så hade man ändå vänt på steken och ledde med 2-1 efter den 1:a perioden. Troja kvitterade dock i 2:a perren, men Markus Nygren återgav ledningrn till Borlänge med bara 8 minuter kvar av matchen. Troja jagade sedan en kvittering, men istället kom 4-2 för Borlänge och sedan också 5-2 i öppen kasse.

Västerås tog slutligen 3:e raka segern och dessutom 2:a bortasegern i den här serien när man slog Huddinge med 2-1, inför mycket folk för att vara Huddinge och Björkängshallen, 997 åskådare. Jimmy Janssons 0-1 efter 6 minuter och Johan Skölds 0-2 efter 04:04 i 2:a perioden räckte för seger. Man höll undan, trots att Huddinge reducerade till 1-2 15:33 i 3:e perioden. Marcus Dahlbom hade en räddningsprocent på 97,14% och tog 34/35 skott. Han verkar ha prickat formen bra och just nu ser det väldigt ljust ut för Västerås måste jag säga.

Tabellen ser nämligen ut såhär:

1, Västerås 9p +4
2, Borlänge 6p +3
3, Västervik 4p +1
4, Troja 3p -1
5, Huddinge 3p -2
6, Piteå 2p -5


Kvalserien till Allsvenskan, omgång 2

Vi rullar vidare med omgång 2 av kvalserien upp till Allsvenskan, där Västerås fortsatte att ånga på och där Troja fick revansch efter förlusten i Västervik i omgång 1. Såhär gick det i omgång 2: Huddinge - Västervik 3-2 Troja - Piteå 7-2 Västerås - Borlänge 3-1 3 552 åskådare i ABB arena fick se hemmalaget ta 2:a raka segern i det här kvalet när Borlänge slogs tillbaka med 3-1, efter att talangen Pontus Holmberg gett hemmalaget ledningen efter bara 20 sekunder. Holmberg spås en lysande framtid och har redan spelat någon SHL-match under säsongen. Här skadade han sig dock olyckligt efter målet, när han hoppade mot sargen och skadade ett finger. Det kan därmed vara färdigspelat för honom den här säsongen och det blir isf givetvis ett stort avbräck för Västerås. Här höll man dock undan och Jesper Johansson ökade på till 2-0 i inledningen av 2:a perioden, efter att Isak Pantzare fått matchstraff för en huvudtackling. känslorna var sedan fortsatt heta när Anthon eriksson och hans namne, Lars Eriksson i borlänge, fått varsitt matchsttraff för fighting. Upprinnelsen till det tror jag var att Lars körde på Västerås målvakt och sedan spårade det. Dessutom kunde Borlänge reducera bara några minuter senare och det var kanske tur för Västerås att det nästan var periodvila då. De behövde nog nämligen lugna ner sig lite och det gjorde de bra, för i 3:e perioden höll de emot och Fredrik Hetta kunde avgöra i öppen kasse. Troja fick som sagt revansch efter förlusten i omgång 1 och här lossnade målskyttet ordentligt. Det var dock bara 1-0 efter den 1:a perioden, men efter Nikolai Meyers 2-0 och Jonathan Johnssons 3-0 tidigt i 2:a tvingades Piteå till en timeout. Det hjälpte dock inte, för några minuter senare satt även 4-0 i nät bakom Joel Vännström. Även 5-0 och 6-0 satt i nät innan Piteå lyckades reducera i slutet av perioden, men matchen var givetvis redan avgjord. Man ska väl iofs aldrig säga aldrig, men så gott som alltid är det avgjort när det är så stora siffror. Västervik vann skotten klart i Huddinge, 39-21, men Huddinge gjorde målen och kunde knappt ta en viktig trepoängare, efter 2 snabba mål med mindre än 10 minuter kvar att spela. Dan Pettersson reducerade visserligen därefter för Västervik, men närmre än så kom man inte och det gör att tabellen tätnar ytterligare och ser ut såhär efter 2 spelade omgångar: 1, Västerås 6p +3 2, Troja 3p +2 3, Västervik 3p +2 4, Borlänge 3p 0 5, Huddinge 3p -1 6, Piteå 0p -6

Kvalserien till Allsvenskan, omgång 1

Kvalserien till Allsvenskan är i full gång och såhär gick det i omgång 1:

Borlänge - Huddinge 5-3
Västervik - troja 4-1
Piteå - Västerås 1-2

Viktigaste segern tog nog Västerås här, inför ögonen på 1 691 personer i LF arena. En bortaseger i en kvalserie väger alltid tungt och här räckte Oskar Petterssons 0-1 och Fredrik Johanssons 0-2, båda målen innan det hade gått 10 minuter av matchen, till seger, även om det blev nerver när Oscar Öhman, 36 sekunder in i 2:a perioden, reducerade och att Piteå vann skotten med 34-15. Ruggigt effektivt av VIK att vinna med bara 15 skott på mål och som sagt, en oerhört viktig seger!

Västervik fick också en kanonstart på den här kvalserien, när Joakim Englund och Pierre Gustavsson hade sett till att hemmalaget hade 2-0 efter bara 06:47. Det tvingade också Troja till en timeout och även ett målvaktsbyte. Det gav tillfällig lindring, men innan perioden var över hade Västervik ändå gjort 3-0 och det hämtade sig aldrig Troja ifrån, även om man reducerade 03:58 in i 2:a perioden. Västervik och Viktor Östlund i kassen höll dock emot och 3 poäng var säkrade för Västervik.

3 poäng säkrades också för Borlänge i reprisen på Hockeyettanfinalen, när man till slut vann med 5-3, efter att det stått 1-1 efter den 1:a perioden, men där Borlänge gjorde 3 mål i 2:a perioden och där Huddinge sedan var nära på att ta ikapp det när 4-3 satt i nät bakom Marcus Hellgren med drygt 4 minuter kvar att spela. Man tryckte sedan på för en kvittering, men Borlänge höll undan och kunde göra 5-3 i öppen kasse. Nämnda Hellgren ska dessutom lyftas fram som stor matchhjälte, för han räddade inte mindre än 48 skott!

Tabellen efter omgång 1 ser därmed ut såhär:

1, Västervik 3p +3
2, Borlänge 3p +2
3, Västerås 3p +1
4, Piteå 0p -1
5, Huddinge 0p -2
6, Troja 0p -3

Karlskrona vann ny tät match

I förrgår var det dags för match 2 mellan Karlskrona och Timrå, nu uppe i Timrå. Som ni vet så vann KHK match 1 i sudden.

5 561 åskådare var på plats i NHK arena, men återigen, precis som det var i Karlskrona, blev det en målvakternasw kamp. Det var 0-0 efter den 1:a perioden, men efter halva matchen kunde till slut ändå Joachim Rodin spräcka nollan när han petade in pucken bakom Henrik Haukeland och faktum var att det också blev matchvinnande. För trots att Karlskrona inte hade ett enda skott på mål i 3:e perioden, Timrå vann skotten där med 8-0 och totalt 22-11, så höll KHK ändå emot, eller, rättare sagt, Johan Holmkvist höll emot och har nu släppt in 0,5 mål/match på de här 2 matcherna. Han är med andra ord på god väg att på nytt rädda kvar Karlskrona HK i SHL, precis som han gjorde för 2 säsonger sedan, när han var tungan på vågen mot AIK i direktkvalet den gången, särskilt i inledningen av matchserien, där AIK faktiskt var bättre än Karlskrona. Lite så tycker jag det är här också. Timrå är åtminstone inte sämre, varken i martch 1 eller 2, men man har inte haft de där klassiska marginalerna med sig.

Nu ikväll väntar rond 3 lagen emellan och vi kan väl säga som så, att om KHK vinner ikväll också, då är det 3-0 i matcher och det tror jag inte Timrå hämtar igen. Med andra ord är det ikväll det gäller för det unga Timrålaget...

Kvitterat i slaget om Siljan

Leksand hade ikväll ett jätteläge att koppla ett ordentligt grepp om den här matchserien mot Mora. Man hade ju 1-0 I matcher efter segern häromdagen och hade alltså chans att gå upp till 2-0 i matcher. 

Det började också väldigt bra, för Leksand fick tre raka powerplay redan innan halva första perioden var spelad. Tillslut small det också bakom Christian Engstrand. Austin Madaisky smällde in 1-0 för Leksand. 

Moras replik lät dock inte vänta på sig. Bara dryga minuten senare, också det i powerplay, satt kvitteringen i nät bakom täcks Williamson.

1-1 var också ställningen efter den första perioden, där Leksand dock var det något hetare laget. Det blev det dock ändring på i andra perioden, när Leksand istället hade det väldigt jobbigt och Mora hade ett ganska tydligt övertag. Tillslut kunde man också ta ledningen när Mikael Haga , Efter stor press, också det i powerplay, kunde vinkla in pucken bakom Williamson. 

Leksand ville nog mest att andra perioden skulle ta slut och faktum var att det bara var uddamålsledning för Mora. Således inte alls någon omöjlighet att vända på för Leksand.

Kvitteringen kom också, när Mattias Ritola tryckte in den i nät bakom Engstrand. Det var också ett mål från länge såg ut att ta matchen till förlängning, men Jacob Nilsson ville annat och med 4 minuter kvar av matchen sköt han 2-3 för Mora, vilket tillslut också blev segermålet.

Därmed är det kvitterat till 1-1 i matcher. Det finns med andra ord fortfarande alla chanser i världen att ta hem det här, men nu måste Leksand vinna minst en match till uppe i Mora och det kan bli jobbigt. Räknar med att Mora kommer komma ut starkt på fredag, så där gäller det verkligen att stå emot i inledningen av matchen. Det blir nog en stor nyckel på fredag.

Leksand fick drömstart på den här matchserien!

Igår inleddes även Slaget om Siljan 2.0 uppe i Mora och Leksand fick en så bra start på den här matchserien som man bara kunde få. Det kändes ovisst innan matchen, svårt att veta riktigt var de båda lagen stod, men vi visste att Leksand var tvunget att sno minst en match uppe i Mora för att plocka hem serien och vad skulle då inte passa bättre än att göra det direkt i match 1? Det gjorde man också! Johan Porsberger inledde målskyttet efter drygt 4 minuters spel. Ett oerhört viktigt mål, dels för att få hål på Engstrand så snabbt som möjligt, dels för att det var 1:a målet ö.h.t. i den här matchserien och dels för att ett Leksand som tar ledningen i en match tenderar att vara avsevärt mycket bättre än ett Leksand som hamnar i underläge och tvingas jaga. Mora vann skotten i 1:a perioden, men det var Leksand som gjorde målen och i 2:a perioden kom också 0-2 genom Alex Friesen. David Kase reducerade för Mora, men trots att hemmalaget tryckte på för en kvittering så fortsatte Tex Williamsson att spela sådär fantastiskt bra i kassen och istället var det Leksand som gjorde 1-3 genom Filip Johansson. Mora fortsatte att jaga reducering och kvittering i 3:e perioden, men den här kvällen hade man inte marginalerna med sig och även om man vann skotten ganska klart, 36-19, så var det Leksand som gjorde målen. Jon Knuts gjorde 4-1 och Johan Porsberger gjorde sitt 2:a mål för kvällen fram till 5-1, innan Mora till slut reducerade med 20 sekunder kvar att spela. Dessförinnan hade man även bränt en straff, så ja, Leksand hade verkligen marginalerna med sig den här kvällen och nu har man ett kanonläge inför fortsättningen av den här serien! Ingenting är vunnet ännu, det här var bara 1 av 4 segrar som man måste ta, men nu har man tagit den där bortasegern som man var tvunget till, så nu räcker det med om man "bara" vinner sina hemmamatcher för att ta hem det här. Samtidigt kommer det krävas prwcis samma fokyus och närvaro av samtliga under de kommande matcherna för att det ska gå vägen och Tex Williamsson måste spela på samma höga nivå framöver också. Gör han det och laget fortsätter att jobba, slita och kriga som man gjorde igår, då tror jag faktiskt det här kan bli riktigt roligt!

Karlskrona tog hem första matchen mot Timrå

Timrå inledde sin matchserie mot Karlskrona i söndags och det blev förlust med 2-1 efter förlängning. Inte helt rättvist kan jag tycka, för Timrå var minst lika bra som KHK, om t.o.m. inte bättre under stora delar av matchen. Båda målvakterna spelade strålande bra och utan "Honken", som Karlskrona nu har värvat in som en kvalhjälte igen, så vetitusan om inte Timrå hade vunnit...

En sak är jag dock säker på, det kommer bli en jämn kamp det där, men 1:a matchen brukar vara väldigt viktig och avgörande för seriens utgång, så kanske är det ändå viss fördel KHK såhär långt, men klart är det definitivt inte.

Serien rullar vidare med match 2 uppe i Timrå nu ikväll.

Playoff 3 i Hockeyettan

Playoff 3 i Hockeyettan på vägen mot Kvalserien är också färdigspelat och därmed vet vi hur kvalserien upp till Allsvenskan kommer se ut och vilka 4 lag från Hockeyettan som Västervik och Troja kommer att få möta. Såhär gick det i playoff 3: Piteå - Kallinge 2-1 i matcher Kallinge - Piteå 4-1 Piteå - Kallinge 2-1 Piteå - Kallinge 2-1 Kallinge kopplade ett ordentligt grepp om den här serien när man vann hemma med klara 4-1, men Piteå tog sig samma och vann med samma siffror, 2-1, 2 gånger om efter ordinarie matchtid. Kul att notera var dessutom att i båda matcherna gjorde Piteå mål i 1:a och 2:a perioden och 3:e perioden slutade dessutom 0-0 i båda matcherna. Piteå är i vilket fall klart för kvalserien. Kristianstad - Västerås 1-2 i matcher Västerås - Kristianstad 2-0 Kristianstad - Västerås 2-1 Kristianstad - Västerås 1-2 Med ett nödrop är Västerås alltså till slut klara för kvalserien även de, men Kristianstad måste väl vara lite av ett mardrömsmotstånd i ett sådant här läge. Visst, ska man gå upp, då ska man kunna slå alla lag och allt det där, men KIK är ju också en klubb som verkligen satsar och i somras var man ju ytterst nära på att få Panterns plats i Allsvenskan, efter allt strul med deras elitlicens. Eftersom att Kristianstad då kom 3:a i kvalserien förra våren så hade man då fått den där platsen, men nu löste det sig för Pantern. Kristianstad är dock verkligen ett storlag i Hockeyettan, slutade 2:a i höstens grundserie, 7 poäng bakom segrande Kallinge, 2:a även i Allettan, 1 poäng bakom segrande Huddinge, som senare förlorade Hockeyettanfinalen mot Borlänge. Kristianstad slog därefter i vilket fall ut Tranås med 2-0 i matcher och sedan var man här. Då blev man först nollade i Västerås, inför nästan 3 500 åskådare i ABB arena. Markus Dahlbom höll nollan och Kristianstad hade nu ordentlig press på sig att leverera inför de 1 520 åskådarna i Kristianstads ishall. Det gjorde man också, för Mikael Johanssons och Johan Skinnars mål räckte för seger, även om Västerås därefter reducerade med 02:23 kvar att spela. Då blev det nervigt, men hemmalaget redde ut det och skakade fram en 3:e och avgörande match. där fick dock Västerås en kanonstart av matchen när Fredrik Hetta gjorde 0-1 redan efter 3 minuters spel. Det stod sig enda in i 3:e perioden och tills det var 13 minuter kkvar av matchen. Då kvitterade Johan Skinnars och det såg ut att ta matchen till förlängning, men efter 14:28 stänkte Conny Strömberg in 2-1 för Västerås. Marcuus Dahlbom höll sedan emot kavalkaden från Kristianstad, som föll med 1-2 och Västerås är därmed klara för kvalserien. Huddinge - Visby 2-0 i matcher Visby - Huddinge 0-2 Huddinge - Visby 3-1 Huddinge nämnde jag ovan förlorade Hockeyettanfinalen mot borlänge med 2-0 i matcher. Här hade man dock inga större problem att avfärda Visby, som annars har gjort det bra den här säsongen.Man slutade 3:a i höstens grundserie på 49 poäng. Det var 8 poäng bakom just Huddinge. Sedan såg man ganska svaga ut under Allettan, där man bara slutade 8:a med 21 poäng, nästan hälften av vad Huddinge mäktade med, men sedan slog man ut HC Dalen med 2-1 i matcher och krånglade sig även förbi playooff 2 genom att slå ut Vimmerby med 2-0 i matcher. Sedan tog det alltså stopp här. Huddinge vann 1:a matchen med 0-2. Det var dock en jämn match, för Visby vann faktiskt skotten med 42-40. Daniel Fahlström i Huddingekassen var dock väldigt bra. Det var han även i match 2, där han räddade 21 skott. Inte samma kavalkad där alltså, men Visby var absolut inte chanslösa. Huddinge var dock tyngre och snäppet vassare och därför är man nu också klara för kvalserien. Kvalserien kommer nu alltså att ha följande utseende: Västervik Troja Borlänge Piteå Västerås Huddinge Det blir ingen lätt match för de Allsvenska lagen. Alla 4 lag från Hockeyettan kan nog vara med och slåss om det där, men givetvis tror jag Västerås blir allra farligast. Jag vill dock ändå lyfta ett finger för Borlänge, som jag tror kan hänga i det där riktigt långt. I slutenden tror jag dock det kommer stå mellan Västervik, Troja och Västerås.

Next up, Slaget om Siljan 2.0!

3:e och helt avgörande matchen mellan Leksand och Oskarshamn spelades i lördags och med tanke på hur spelet hade sett ut i match 2 nere i Oskarshamn, att pressen verkligen låg på Leksand nu och att det verkligen var vinna eller försvinna, ja, då trodde jag faktiskt att Leksand skulle få det jobbigt.

Så blev det inte.

Tex williamsson klev in mellan stolparna, höll nollan, räddade IKO's alla 21 skott, samtidigt som Matt carey, Anton Öhman, Martin Karlsson och Oskar Lang såg till att Leksand kunde vinna matchen med klara 4-0 och skotten med 43-21.

Det var som natt och dag jämfört med torsdagens insats i match 2.

Det innebär alltså att Leksand nu är klara för ett nytt direktkval mot Mora, ett Slaget om Siljan 2.0!

Känslan inför det som komma skall är att det inte alls är lika nervöst och pressat som förra året. Den här segern mot IKO känns på något sätt som hindret för att ändå prestera en godkänd säsong, oavsett hur det går nu i kvalet. Visst, det är aldrig okej att förlora mot Mora, men just den mentala balansen tror jag är mer jämn nu i år jämfört med förra året. då låg i stort sett all press på Leksand och Mora bara körde. De hade allt att vinna, kom som en raket från Allsvenskan, krossade BIK i den Hockeyallsvenska finalen och sedan ångade man bara på mot Leksand.

En sådan säsong har inte Leksand haft nu, samtidigt som Mora också har haft en tyngre säsong i SHL, där man har dalat mer och mer ju längre serien har gått.

Så det mentala spelet tror jag definitivt är betydligt jämnare i år jämfört med förra året.

Nycklarna till att Leksand ska klara av det den här gången tror jag dels lite tråkigt är målvaktsspelet, dels förmågan att komma ihop som en grupp och verkligen dra åt samma håll, ungefär som man gjordre för 2 år sedan mot Modo och som Mora gjorde förra året.

målvaktsspelet är lite tråkigt att säga, för så är det alltid, men jag tror ändå det blir en väldigt avgörande faktor. Vi vet hur grym Christian Engstrand är när han spelar som bäst. På samma, eller ännu högre, nivå måste Robin Rahm och Tex Williamsson upp och nicka på om Leksand ska ha en chans i det här kvalet.

Symboliken i en lagmaskin som bara tuggar på tror jag också är enormt viktig. Det såg vi som sagt både för 2 år sedan med Leksand mot Mora, och förra året, när Mora gjorde detsamma mot Leksand. Alla jobbar tillsammans, alla tror verkligen på det man ska göra och förhoppningsvis kan den här segern med 4-0 över IKO göra att den lagsammanhållningen och "en för alla, alla för en" kan komma ihop sig ännu mer, för spetsen och de individuella skillsen finns definitivt i Leksand, det gäller bara att få ut det också.

Dessutom tror jag matchen som spelas nu ikväll, faktiskt just nu, match 1 i bäst av 7, blir extremt viktig. seglar Mora ifrån och vinner lätt där, då finns det risk för att den här serien blir kortare än vi hade tänkt och hoppats på, men om Leksand kan stå upp och kanske t.o.m. vinna, vilket man ju hursomhelst måste göra uppe i Mora, då kan det här bli riktigt intressant...

Sluttabell av Hockeyallsvenskan säsongen 2017/18

Vi fortsätter med sluttabellen för Hockeyallsvenskan säsongen 2017/18. Såhär slutade det där: 1, Timrå 99p +35 2, Leksand 91p +33 3, AIK 85p +21 4, Almtuna 82p -8 5, Björklöven 80p +3 6, Pantern 79p -2 7, Oskarshamn 79p -11 8, Södertälje 75p -11 9, Vita hästen 73p -18 10, Modo 72p +11 11, Tingsryd 71p -11 12, Bofors 71p -23 13, Västervik 69p -9 14, Troja 66p -10 Noterbart är att 3 lag slutar på -11 i målskillnad. Lägg där till -10 och -9 på Troja och Västervik. Jämnt i målskillnadskolumnen med andra ord. Även tabellen är jämn och rafflande, som alltid i Hockeyallsvenskan. timrå vinner serien 8 poäng före Leksand. Inte helt oväntat, men med den trupp Leksand har och vilken satsning man nu uttalat gör/har gjort så borde man ha vunnit serien. 2:a är dock inte illa och att Timrå faktiskt var med och högg där uppe i toppen är jag inte alls förvånad över. Även om jag inte skrev något tabelltips innan säsongen så var det Leksand, AIK, Modo, Timrå och Björklöven jag trodde mest på. Varför vet jag egentligen inte, kanske ligger det något i det faktum att alla de är storklubbar som man gärna vill ha med där uppe. Med andra ord kanske det var mer önsketänkande än logiskt tänkande, men i stora drag hade jag ändå rätt. Timrå och Leksand möttes alltså i den Hockeyallsvenska finalen och hur det gick där vet ni redan vid det här laget. 3-0 i matcher till Timrå. AIK, Almtuna, Björklöven, Pantern, Oskarshamn och Södertälje fick till slut spela Slutspelsserien och där vet ni också hur det gick vid det här laget. Efter en rafflande avslutning med en riktig rysare till sista omgång så vann Oskarshamn serien på samma poäng men med betydligt bättre målskillnad än vas Södertälje hade. Tittar vi dock på grundserien så tycker jag det som sagt var ganska väntat att AIK och Björklöven skulle ligga där uppe, men återigen imponerar och övertygar IK Pantern. Det här var lagets 3:e säsong i HA och man har fortfarande inte behövt kvala sig kvar. Tvärtom. 1:a säsongen hamnade man visserligen utanför Slutspelsserien, men klarade sig undan kval. Förra året slutade man 4:a och i år 6:a. Man är alltså där uppe i år igen och trots en minst sagt strulig säsong med ekonomiska problem, risk att degraderas p.g.a. slarv med licenspappren innan säsongen, spelare som vägrade spela för tränaren, tränare som fick sparken, sportchef Tillgren, som hade varit sportchef i hur många år som helst i IKP, fick sparken, ny tränare osv osv. Trots allt det är man alltså där uppe i toppen och det är bara att lyfta på hatten, imponerande av Pantern! Lyfta på hatten får jag också göra för Almtuna. Uppsalalaget hamnar kanske lite i skimundan av Pantern, som ju är en ännu mindre klubb med ännu färre resurser än vad Almtuna har, men Almtuna är inte heller någon storkklubb och ändå slutar man 4:a i serien. Det var bra många år sedan man var med så högt upp i serien nu. Det kan ha varit så långt tillbaka som säsongen 2009/10, när man tog sig hela vägen till kvalserien och bl.a. hade PW i kassen. Sedan dess har det varit tyngre säsonger i Uppsala. Man har t.o.m. varit nära på att få kvala sig kvar vid något tillfälle, men det har man undvikit och tur är nog det, för Almtuna tror jag är en sådan förening som skulle få det svårt att komma tillbaka om man ramlade ur. Ramla ur har man dock som sagt inte ens varit nära på att göra den här säsongen. Tvärtom har man imponerat ordentligt, så det är bara att lyfrta på hatten där! Vita hästen missar förvisso Slutspelsserien, men man vänder ändå en väldigt negativ tränd som såg ut att leda rakt ner i kvalserien där ett tag. Det var också det jag trodde innan säsongen, att Hästen skulle tvingas kvala sig kvar. Nu behöver man inte det och "Strumpan" blir också kvar i Norrköping till nästa säsong. Han räddade klubben från kval nu och får bygga vidare på det där. Det kan nog bli intressant till nästa säsong. Modo sticker för 2:a året i rad ut som en negativ överraskning, tyvärr. Modo är ett lag som jag gärna skulle se i SHL igen, istället för flera andra, eller åtminstone i toppen av Allsvenskan. Dit är det en lång bit kvar att vandra som det är nu och Modo är ett lag som jag inte tycker har fått ut sin kapacitet. Erik Hanses i kassen, Patrik Karlkvist och hela Allsvenskans poängkung i Emil Molin, ändå slutar man "bara" 10:a i tabellen och missar för 2:a året i rad Slutspelsserien och ens chansen till att ta sig tillbaka till SHL... Bofors och tingsryd klättrar över det där negativa kvalsträcket i absolut sista omgången och petar ner Västervik och Troja under detsamma. Det gör alltså att det är Troja och Västervik som nu får kvala sig kvar i serien till nästa säsong, vilket inte lär bli det lättaste med lag som Västerås, Borlänge, Huddinge och Piteå i kvalserien. Att Västervik skulle få en lite baksmällesäsong efter förra årets succé i rokiesäsongen är inget konstigt. Förra året slog man ju alla med häpnad när man slutade 3:a i grundserien, så att det skulle gå något sämre i år är ingen skräll. Att det skulle gå hela vägen ner i ett negativt kval var jag dock inte lika säker på, men så blev det och nu återstår det att se om VIK lyckas hålla sig kvar i Allsvenskan till nästa säsong. Troja tycker jag slutligen inte har gjort någon dålig säsong. Tvärtom faktiskt. Man har hängt med bra, gjort det bra och låg över det där sträcket tills det bara återstod några omgångar att spela. Då halkade man ner därunder och blev fast där. Cementerade i botten var man dock inte och nu återstår det som sagt att se om det blir för Troja eller Västervik som det blev för Västerås förra året, när man hade kontraktet i sin hand med mindre än 1 minut kvar att spela i sista omgången uppe i Umeå. Då kvitterade björklöven, räddade sitt kontrakt, skickade Västerås till kvalserien och där trillade man ner i Hockeyettan. Blir spännandr att se om man nu lyckas ta sig tillbaka igen, precis som Södertälje gjorde för ett par år sedan, studsade tillbaka upp i Allsvenskan igen, efter bara ett år i Hockeyettan.

Sluttabell av SHL säsongen 2017/18

Nu ligger jag väldigt långt efter här, men privatlivet har tagit mycket tid den senaste tiden, så bloggen har inte hunnits med. Därför blir det kanske lite inaktuella inlägg här, men vi köe ändå.

vi börjar med sluttabellen i SHL säsongen 2017/18.

Såhär slutade det:

1, växjö 116p +65
2, Djurgården 95p +42
3, Frölunda 94p +22
4, Färjestad 87p +29
5, Skellefteå 87p +27
6, Malmö 86p +14
7, Luleå 81p +11
8, HV71 81p +2
9, Linköping 78p +5
10, Brynäs 70p -16
11, Rögle 61p -37
12, Örebro 58p -30
13, Mora 51p -59
14, Karlskrona 47p -75

Växjö vinner alltså serien 21! poäng före 2:an Djurgården. Snacka om att vara heelt överlägsna! Växjö har bara tuggat på och Elias Pettersson går inte annat än att förunnas över. Han har bara öst in mål och poäng. 56 poäng (24+44) har han mäktat med och med det slog han också Kenta Nilssons gamla poängrekord för juniorer. Grymt imponerande av Elias!

Djurgården måste också lyftas fram. De har övertygat och överraskat hela säsongen. De höll sig där uppe i början, men jag trodde de skulle falla tillbaka med tiden. Det har de inte gjort och det var länge, länge sedan Djurgården slutade såhär högt upp i en grundserietabell i Sveriges högstaliga. Imponerande!

Frölunda är som alltid där uppe i toppen, men Färjestad vill jag också lyfta fram som en positiv överraskning. Man har gjort flest mål i hela ligan, 174st. Det är 5 fler än Växjö. Firma Ryno/Lindkvist och co. har verkligen levererat och burit Karlstadlaget framåt rent offensivt.

Tråkigt nog för FBK så får man nu alltså möta Skellefteå i kvartsfinalen, vilket får ses som en rejäl nitlott måste jag säga. SAIK har kanske inte imponerat supermycket under säsongen, Lindström/Möller/Lindholm, Bud Holloway och grabbarna, de tunga värvningarna hem, + att Jimmie Eriksson också kom tillbaka under säsongen, efter att det ju ö.h.t. var oklart om han skulle kunna spela hockey igen efter förra säsongen, när han hade problem med sin fot. Tillbaka är han iaf nu, men har kanske inte glänst sådär supermycket. Det har ingen av ovan nämnda spelare gjort tycker jag, men Skellefteå är alltid Skellefteå, de stäppar alltid upp i ett slutspel, även om man nu rök i kvarten mot Frölunda förra året, så jag tror nog Färjestad får kämpa ordentligt om man ska ta sig förbi kvarten, trots sin fina säsong.

Malmö trodde jag på innan säsongen. Faktum är att de faktiskt slutar lite lägre än vad jag hade tippat dem innan säsongen. 4:a tippade jag dem. Nu slutar de 6:a, vilket ändå är ett steg uppåt jämfört med förra året, när man slutade 8:a och tvingades spela playin för att ta sig till kvartsfinal, så det är ändå ett steg uppåt för Redhawks.

Luleå vet jag inte riktigt vad jag ska säga om. De har smugit lite under radarn känns det som, var med i racet om topp 6 hela vägen in i mål, men hamnade utanför och får nu spela playin, eller åttondelsfinaler, som det visst officiellt sett heter nuförtiden, mot Brynäs nu för att ta sig vidare till kvartsfinal.

Åttondelsfinal får även HV, LHC och som sagt också Brynäs spela. 3 lag som jag tycker sticker ut mer eller mindre negativt. Båda förra årets finallag, + ett LHC som landade tunga värvningar innan säsongen, inte minst av Jonas "Monstret" Gustafsson i kassen. Han har inte riktigt levt upp till förväntningarna tycker jag, men det återstår att se hur han agerar i slutspelet. En sak är dock klar tycker jag. Med den truppen LHC har, med "Monstret", bröderna Olimb, Nick Sörensen, Niklas Persson, Darrec Roy, Andrew Gordon m.fl. då ska man vara högre upp än 9:a i tabellen.

I ingenmanslandd hittar vi för 2:a året i rad Örebro, som med nöd och näppe undviker kval även i år. Med 2 omgångar kvar var man ju faktiskt ordentligt indragna i det där, Mora låg 1 poäng bakom och även Karlskrona flåsade precis bakom, men så vann man den där helt avgöramde näst sista matchen mot just Mora och även den sista gruppspelsmatchen, samtidigt som Mora förlorade igen, och därför blev det till slut ändå 7 poäng som skiljde lagen åt, men som sagt, skenet bedrar litegrann, för så safe var Örebro verkligen inte.

Att Rögle hamnar i ingenmansland måste dock ses som mer än godkänt efter den urdåliga start man hade, där man låg fast cementerade i botten av tabellen en bra bit in på säsongen och det inte fanns någon annan utväg än kval nu till våren kändes det som. Då agerade Rögle. Bröderna Abbott kom in som coach och sportchef, de sparkade spelare, värvade spelare och vips så vände det. Rögle började vinna och när Ville Kolpanen dessutom blev helt återställd efter sin hjärnskakning som han ådrog sig precis innan säsongen drog igång, ja, då hade man plötsligt ett ganska starkt målvaktspar i Kolpanen/Pogge. Så ja, till slut undviker Rögle kval med ganska stor marginal och det är ett enormt lyft man har gjort. Hade det inte varit så långt upp till Brynäs redan då så tror jag t.o.m. att man hade tagit sig hela vägen till åttondelsfinalerna.

Mora och Karlskrona får kvala. Det är inga skrällar, men jag trodde nog på förhand att Mora skulle sluta sist, men man har faktiskt, måste jag ändå säga, hängt med bra större delen av säsongen och inte alls blivit avsågade, även om det har gått tyngre och tyngre ju längre säsongen har gått.

Där har vi det alltså i all korthet och bara för att det är kul så får ni även mitt tips så som jag trodde att det skulle gå innan säsongen drog igång. Såhär trodde jag då:

1, Växjö (1)
2, Frölunda (3)
3, Linköping (9)
4, Malmö (6)
5, Skellefteå (5)
6, HV71 (8)
7, Brynäs (10)
8, Färjestad (4)
9, Djurgården (2)
10, Luleå (7)
11, Örebro (12)
12, Rögle (11)
13, Karlskrona (14)
14, Mora (13)

Ingen vidare tippning alltså. 2/14 rätt och helt fel ute på Djurgården och LHC. Däremot var jag nära på Frölunda, Örebro, Rögle, Karlskrona och Mora, som bara var en plats ifrån.

Förra säsongen, 2016/17, hade jag 3/14 rätt och säsongen innan det, 2015/16, prickade jag in hela 5/14 lag, så tränden är att det blir sämre och sämre för varje säsong. Ska vi gissa att jag prickar in 1/14 nästa säsong då?

En tredje och helt avgörande match väntar på lördag

2:a matchen i bäst av 3 mellan Leksand och Oskarshamn. Leksand hade ju 1-0 i matcher efter Daniel Piettas avgörande i 4:e perioden härom dagen. Man behövde alltså "bara" vinna här så skulle det bli ett nytt Daladerby i direktkvalet.

Det var dock en jämn inlednning av matchen, mycket känslor, taggade spelare och varsin utvisning för för många spelare på isen och både spel 5 mot 4, 4 mot 5 och 4 mot 4.

Mål skulle det dock bli och det var Oskarshamn som gjorde dem. Först 1-0 genom Jonas Engström och sedan 2-0 av samme Engström bara ett par minuter senare och vips så var det en ordentlig uppförsbacke för Leksand, för det var också 2-0 efter den 1:a perioden, som väl rent spelmässigt ändå får sägas gick till hemmalaget och därför var ledningen inte heller helt orättvis, även om Leksand gott kunde ha haft en reducering också.

Nästa mål kändes väldigt viktigt och tyvärr var det Oskarshamn som gjorde det också. Lucas Elvenes åkte först ut för en slashing och bara minuter efter att han kommit in på isen igen stänkte han in 3-0 för IKO och det fanns absolut ingenting som talade för Leksand...

Andra halvan av perioden blev lite jämnare, precis som inledningen av 3:e, men det var få avblåsningar och klockan rullade oroväckande snabbt för Leksands del, som inte heller fick hål på Christoffer Rifalk.

Emil Bemström fick till slut hål på Rifalk och reducerade till 3-1, men då återstod det bara 6 minuter. Det gjorde dock att det ändå blev lite nerv i det hela, men man gav det iaf en chans och tryckte på för ytterligare en reducering, men när Patrick McNally drog på sig en utvisning med 17:50 på klockan, då var det ridå ner och det kommer därmed att bli en 3:e och helt avgörande match i Tegera på lördag.

Leksand har visserligen hemmaplan då, men jag är långt ifrån säker på att Leksand kommer att klara det. Pressen kommer vara enorm på leksingarna, IKO kan spela helt utan press, även om det står 1-1 i matcher. Oskarshamn tycker bara det här är kul, det är en bonus på säsongen, lite som Leksand gjorde mot Modo för 2 säsonger sedan, så jag vetitusan om jag inte tror mer på Oskarshamn än på Leksand på lördag, trots att Leksand har hemmaplan. Vinner Oskarshamn så är det en galen bonus. Förlorar dem så har de ändå gjort en grym säsong. Förlorar Leksand är det en rejäl floppstämpel över det här. Vinner man, då är det ungefär som man hade förväntat sig. Så det finns klart fog för oro och jag är som sagt långt ifrån säker på att Leksand kommer fixa det här. Jag hoppas av hela mitt hjärta, men hur det faktiskt går, det får vi se på lördag kväll...

En match från ett nytt Daladerby i direktkvalet!

Vi är nu en match och en seger från ett nytt Daladerby i direktkvalet, efter att Leksand nu precis vann match 1 mot Oskarshamn med 5-4, efter en riktig målexplossion i 3:e perioden.

Generellt var det en väldigt hafsig och slarvig match, mycket felpassningar, slarv i egen zon, tappade puckar och ostrukturerat spel från båda lagen. Ändå var det Leksand som tog ledningen i 1:a perioden, när Johan Porsberger hittade nätet bakom Christoffer Rifalk.

det var ett resultat som såg ut att stå sig perioden ut, men med 18:19 på klockan satt kvitteringen i nät bakom Robin Rahm. Ett powerplaymål för IKO, som dittills hade varit lite tillbakapressade, men när man fick chansen i PP slog man till direkt.

Bortalaget tog också ledningen i 2:a perioden och fick bra med energi efter det, samtidigt som det blev för Leksand som det har blivit så många gånger förr den här säsongen. När man hamnar i underläge och måste kriga sig tillbaka in i matcherna, då låser det sig, ingenting fungerar och man kommer ingenstans. Ungefär så var det här också och 1-3 var bra mycket närmre än 2-2.

Därför kom Daniel Piettas kvittering efter 14 sekunder i 3:e perioden som en lättnad och därefter var det mest bara Leksand. 3-2 kom genom Oskar Lang, som gjorde det helt på egen hand, och 4-2 kom därefter genom Patrick McNally.

Där och då såg Leksand ut att faktiskt ha tagit tillbaka initiativet och också behålla det, men Oskarshamn gav inte upp och när Mikael Kuronen gjorde 4-3, då blev det återigen darrigt i hemmalaget.

Man såg dock ut att reda ut det, tiden tickade på, men när Rifalk hade lämnat kassen och i spel 6 mot 5 kunde till slut ändå Marcus Björk göra 4-4.

Då återstod det 01:18 att spela och jag trodde Leksand skulle knäckas av det, men det gjorde man inte. Istället var det Oskarshamn som först drog på sig en utvisning för för många spelare på isen efter 07:37 av fjärde perioden, en utvisning som IKO dock klarade av, men när Patrik Parkonen drog pucken över sargen 3 minuter efter att Oskarshamn blivit fulltaliga, då tog det bara 22 sekunder innan Daniel Pietta smällde in sitt 2:a mål för matchen och avgjorde densamma till Leksands fördel!

Det är alltså 1-0 i matcher och det känns som att det ska mycket till för att Oskarshamn ska vända på det här nu. Visst, om man lyckas vinna på torsdag, då blir det en 3:e och helt avgörande match i Leksand på lördag och då ligger förmodligen all press på Leksand igen och om IKO tar ledningen där då, som man gjorde här, då vetitusan om Leksand tar sig ur det. Så helst ser jag faktiskt att Leksand avgör det här redan på torsdag, även om det är på bortais.

Ingenting är klart, men det här var mer än bara en seger, för nu mina damer och herrar, nu är vi faktiskt bara en enda seger från ett nytt Daladerby i direktkvalet!


Slutspelsserien, omgång 5

Dags för avslutningen av Slutspelsserien och det var dramatik inför avgörandet, men väl där blev det faktiskt förhållandevis avslaget när det gick såhär:

Oskarshamn - Almtuna 6-0
Björklöven - AIK 4-3
Pantern - Södertälje 2-5

Oskarshamn pulveriserade stackars Almtuna när man vann med 6-0 och därmed spelade det ju ingen roll vad Södertälje och AIK hittade på, eftersom att IKO redan från början hade den bästa målskillnaden av de 3. Den blev ju inte sämre här och Oskarshamn stannar därmed på +12. Då hade alltså södertälje varit tvunget att vinna med 10 mål och AIK med 14 mål. Med andra ord, saken var klar, men snacka om att det där målet i sudden mellan AIK och Oskarshamn i match 4 blev avgörande. Hade AIK avgjort där istället, då hade det varit Södertälje som hade vunnit den här serien.

SSK gjorde nämligen vad man kunde borta mot Pantern, för även om Pantern hämtade in både 0-1 och 1-2 så var det ändå Södertälje som var det starkare laget. Man stannar alltså på samma poäng som Oskarshamn, men med sämre målskillnad.

Tabellen skrivs slutligen alltså såhär:

1, Oskarshamn 12p +12
2, Södertälje 12p +5
3, Björklöven 11p +4
4, AIK 9p -2
5, Almtuna 5p -10
6, Pantern 2p -9

Oskarshamn vinner alltså serien på bättre målskillnad än vad Södertälje har. Intressant här är att båda dessa lagen gick in med 0 poäng, alltså inga bonuspoäng, i den här serien. Det är alltså ganska klart att det är dessa båda lag som har toppat formen klart bäst och tar alltså 12/15 poäng vardera, men återigen, snacka om att det där avgörande målet i sudden mellan AIK och Oskarshamn i match 4 blev avgörande. Hade AIK avgjort där, då hade Södertälje nu mött Leksand i bäst av 3. Nu är det Oskarshamn som gör det.

Bara för att understryka det där med formstarkt lag så får ni en tabell där alla lag hade startat på 0 poäng här. Då hade tabellen sett ut såhär:

1, Oskarshamn 12p
2, Södertälje 12p
3, Björklöven 10p
4, AIK 6p
5, Almtuna 3p
6, Pantern 2p

Tabellen hade alltså sett likadan ut, men det hade blivit ännu tydligare att den hade varit uppdelad i 2 skikt, där IKO, SSK och Björklöven tillhör det övre skiktet, AIK, Almtuna och Pantern det nedre.

Hursomhelst så har nu alltså Södertälje, Björklöven, AIK, Almtuna och Pantern spelat klart för säsongen.

Oskarshamn ska nu möta Leksand i bäst av 3. Vinnaren där kommer att möta Mora i bäst av 7 om en plats i SHL till nästa säsong.

Om jag då till slut får gå in på den matchserien litegrann så tror jag att det här var perfekt för Leksands del.

Leksand har haft det väldigt svårt med Björklöven under säsongen. Bara tagit 2/12 poäng, Löven har alltså vunnit 3/4 matcher. Så att det inte blev Björklöven känns väldigt bra.

Samma sak gäller AIK. Visst, nu vann Leksand på Hovet där i 4:e sista grundserieomgången, men annars är AIK alltid jobbiga att möta, så att det inte blev AIK känns också bra.

Almtuna är alltid Almtuna, där har Leksand haft det traditionellt jobbigt och svårt, så att det inte blev AIS känns också bra, även om de nu redan var avsågade innan sista omgången, precis som Pantern.

Så kvar var alltså IKO och SSK. Där tror jag det är lite hugget som stucket, men Leksand slog Oskarshamn med 6-1 i sista grundseriematchen, fförvisso i en helt betydelselös match, men den är ändå relativt färsk i minnet och kanske kan den bidra till något positivt i huvudet hos killarna nu inför vad som komma skall, för matcherna här nu, det är de allra viktigaste på hela säsongen.

Vi är 2 segrar från ett nytt Daladerby i direktkvalet, men vi är samtidigt 2 förluster från en riktig flopp får man ändå säga.

Målet har hela tiden varit att ta oss tillbaka till SHL, att ta tillbaka det som är vårt, man gick t.o.m. ut med det innan säsongen, att det var det som var målet, så tar man sig inte ens till direktkval nu, då är det en ordentlig flopp måste jag ändå säga.

Så, de 2-3 kommande matcherna kommer avgöra om den här säsongen slutar med en rejäl flopp eller om den lever vidare och fortfarande kan sluta med en obeskrivlig lycka...


Slutspelsserien, omgång 4

Björklöven var alltså i förarsätet inför omgång 4, där man alltså hade chansen att sätta sig själva i ett superläge inför avslutningen, men det gjorde man inte, när det gick såhär: Södertälje - Björklöven 1-0 AIK - Oskarshamn 1-2 str Pantern - Almtuna 4-3 SD Björklöven fick alltså inte hål på George Sörensen i Södertäljekassen, som räddade 37 skott och blev stor matchhjälte för SSK, tillsammans med Ludvig Blomstrand, som gjorde matchens enda mål efter 06:48 i 3:e perioden, ett mål och en seger som gjorde att Södertälje klättrade förbi Björklöven i tabellen och upp på 9 poäng inför den avslutande omgången. Det var dock inte slut på dramatik där, för nu kom det betydligt mer folk till Hovet än i matchen innan, mot Pantern, för här kom det hela 4 211 åskådare. De fick också se AIK ta ledningen i 2:a perioden och i det läget var AIK tillbaka i förarsätet med sina 11 poäng, samtidigt som Oskarshamn var borta med sina 7. IKO ville dock annat, för när Niklas Johansson kvitterade knappt 3 minuter från slutet av matchen var det ett mål som tog matchen till förlängning. Där blev det inga mål och ett straffavgörande väntade alltså. Väl där var det också bortalaget som avgjorde, när Marcus Björk var den enda som gjorde mål och därmed såg till att Oskarshamn istället gick upp på 9 poäng, samma som AIK och Södertälje. Vi hade alltså 3 lag på 9 poäng inför sista omgången, när tabellen såg ut såhär: 1, Oskarshamn 9p +6 2, Södertälje 9p +2 3, AIK 9p -1 4, Björklöven 8p +3 5, Almtuna 4p -6 6, Pantern 3p -4 Björklöven, som alltså hade chansen att sätta sig själva i ett riktigt kanonläge här, halkar istället, p.g.a. Södertäljes segermål, ner till 4:e plats. Man har fortfarande chansen att ta hem serien, men då ska resultaten gå Lövens väg. Södertälje och Oskarshamn måste förlora mot Pantern och Almtuna och Björklöven själva måste vinna mot AIK. AIK, som var på väg att också sätta sig själva i ett kanonläge. Hade man hållit emot hela vägen där och inte släppt in kvitteringen, då hade som sagt Oskarshamn varit avsågat här och AIK suttit i ett drömläge inför avslutningen. Nu har istället Oskarshamn allt i egna händer, i och med den där bonuspoängen, i synnerhet som man har klart bäst målskillnad av lagen där i toppen.

Slutspelsserien, omgång 3

I 3:e omgången av Slutspelsserien hände det grejer i tabellen, för där gick det såhär:

AIK - Pantern 2-1
Almtuna - Södertälje 2-4
Björklöven - Oskarshamn 3-2 SD

Inför omgång 2 var det ju AIK som satt i förarsätet, men efter att man tappade ledningen 2 gånger om mot Södertälje och sedermera förlorade med 5-3 så svek publiken på Hovet i omgång 3, när det bara kom 2 715 åskådare. De tappra som letade sig dit fick i vilket fall se en AIK-seger, även om det inte var särskilt övertygande.

Eftersom att Björklöven och Oskarshamn tog poäng av varandra, när Löven till slut vann i sudden, efter att Alex Hutchings avgjort efter bara 01:55, så innebar det att tabellen såg ut såhär:

1, Björklöven 8p +4
2, AIK 8p 0
3, Oskarshamn 7p +5
4, Södertälje 6p +1
5, Almtuna 3p -5
6, Pantern 1p -5

Björklöven går alltså i och med bonuspoängen upp i ledningen och är i förarsätet med 2 omgångar kvar att spela. AIK hakar på, liksom Oskarshamn, som dock tappar 2 placeringar, och Södertälje, som alla 4 fortfarande kan ta hem serien. Däremot är Almtuna så gott som borta, eftersom att det är 6 poäng kvar att spela om och man är 5 poäng bakom Björklöven och AIK. Dessutom kommer båda dessa att mötas och ta poäng av varandra, så Almtuna är i praktiken också borta, precis som Pantern, som definitivt, även i teorin, är borta med 2 omgångar kvar att spela.

Timrå vann tre raka

Den Allsvenska finalserien har varit relativt jämn under de senaste åren. 2015 vann Karlskrona med 3-1 i matcher över Västerås, 2016 vann AIK med 3-2 i matcher mot Tingsryd, förra året vann Mora med 3-0 mot Bofors och nu var det Timrås tur att vinna med 3-0 i matcher.

Karlskrona gick ju direkt upp i SHL i och med det, eftersom att sHL då skulle utökas till 14 lag. AIK tog sig inte upp, 1-4 i matcher mot Karlskrona, Mora tog sig upp, 4-2 i martcher mot Leksand, och nu återstår det att se vad Timrå kan göra när man nu ställs mot Karlskrona i bäst av 7.

Timrå vann nämligen fullt rättvist igår och Jonathan Dahlén hade på nytt stor show när han svarade för 2+1. Totalt på de här 3 matcherna har han gjort 7 poäng, 4+3. Snacka om att vara en högst bidragande orsak till totalsegern och i ärlighetens namn var Leksand inte ens nära. Det var den där 1:a matchen i fredags som var jämn. Därefter har Timrå varit klart bättre i match 2 och 3, även om det bara blev 2-1 i match 2.

Nu väntar alltså playoff i bäst av 3 för Leksands del.

Drömsenariot, att möta Karlskrona i bäst av 7, har gått i kras, men drömmen om SHL lever fortfarande, även om det då nu står klart att man då kommer bli tvunget att slå ut Mora i bäst av 7...

Innan dess ska man dock slå vinnaren i Slutspelsserien i bäst av 3. Just nu är det Björklöven, men där återstår 3 omgångar att spela, så mycket kan hända där. Får jag önska motståndare där så hade jag gärna sett att Leksand fick möta Oskarshamn. Det känns lite bättre än AIK eller Löven, framförallt Björklöven, som ju Leksand har haft svårt mot under säsongen och bara tagit 1/12 poäng mot...

Den playoffserien i bäst av 3 drar i vilket fall igång på tisdag nästa vecka.

Tittar vi på statistiken där så har förloraren från den Allsvenska finalen inte tagit sig upp i SHL något år, bortsett från Rögle 2015. Västerås förlorade ju nämligen även playoffserien mot Rögle det året och då gick Rögle också direkt upp, precis som Karlskrona. 2016 förlorade Tingsryd med 2-0 i matcher mot Leksand och förra året tog sig visserligen Bofors vidare till direktkval, när man slog ut AIK i en riktig rysare, men nära att ta steget upp var man aldrig, när Rögle vann med 4-0 i matcher.

Så statistiken talar inte för Leksand, men som sagt, mycket kan hända och än är det inte kört...

Matchboll för Timrå

Tyvärr är det så att Timrå nu har matchboll mot Leksand och kan avgöra det där redan imorgon. Detta efter att man vann med 2-1 i Tegera arena igår, inför knappt 6000 åskådare. 2-1 låter kanske inte så mycket, men Timrå hade i ärlighetens namn ganska bra koll på det där och vann helt rättvist. Match 1 var jämnare om vi säger så och vem var det som fortsatte leverera här då, jonathan Dahlen, så klart. Han gjorde 1-0 i 2:A perioden och bara några minuter senare ökade Erik Karlsson på till 2-0. Sedan dröjde det enda tills det stod 19:55 på klockan i 3:e perioden innan Oskar Lang till slut fick hål på Henrik Haukeland och då var det givetvis för lite tid kvar för att hinna göra något mer, även om Troja ju hämtade upp 2-4 till 4-4 på 9 sekunder mot Oskarshamn här för några veckor sedan. Det händer dock inte ofta och det hände inte här heller. Nu måste Leksand alltså vinna 3 raka, varav 2 i Timrå, för att man ska ta sig till direktkval mot Karlskrona. Det ser givetvis inte särskilt bra ut, men ingenting är kört förrän det är kört, vi tar en match i taget och sedan tar vi det därifrån.

Slutspelsserien, omgång 2

2:a omgången av Slutspelsserien spelades nu ikväll och såhär gick det där:

Almtuna - Björklöven 2-4
Pantern - Oskarshamn 2-5
Södertälje - AIK 5-3

AIK hade ju ledningen i serien inför kvällens omgång och man hade också både 0-1 och 1-2 i Södertälje, men hemmalaget kom tillbaka och kvitterade 2 gånger om. Sedan tog man ledningen i 3:e perioden och även om AIK kvitterade genom Anton Holm med inte ens 5 minuter kvar att spela så var det ändå Södertälje som avgick med segern när Thomas Valkvae-Olsen gjorde 4-3 med 18:26 på klockan. 5-3 kom sedan också i öppen kasse.

Även i Malmö och Uppsala fick vi se vändningar. I Malmö hade Pantern 1-0, men Oskarshamn vände på steken och vann till sluut ganska enkelt med 5-2, efter 2 sena mål i 3:e perioden. I Uppsala vände Björklöven 1-0 och 2-1 till seger med 4-2, vilket också gör att man ligger havk i häl på Oskarshamn, som nu toppar Slutspelsserien efter 2 spelade omgångar.

Tabellen ser nämligen ut såhär:

1, Oskarshamn 6p +6
2, Björklöven 6p +3
3, AIK 5p -1
4, Södertälje 3p -1
5, Almtuna 3p -3
6, Pantern 1p -4


Playoff 2 i Hockeyettan

Då är även playoff 2 färdigspelat i Hockeyettan på vägen mot kvalserien och såhär slutade det där. Kristianstad - Tranås 2-0 i matcher Tranås - Kristianstad 1-2 Kristianstad - Tranås 3-2 SD Tranås bjöd upp till bra motstånd måste jag säga. Inför hela 1186 åskådare i Stiga arena föll man bara med uddamålet och i returen i Kristianstad krävdes det förlängning för att skilja lagen åt, + att det var Tranås som faktiskt tog ledningen med 0-1 i 2:a perioden, dessutom i boxplay, men KIK vände på steken och kunde alltså till slut gå segrande ur det hela. Vimmerby - Visby 0-2 i matcher Visby - Vimmerby 4-2 Vimmerby - Visby 3-5 Visby slår alltså ut Vimmerby i 2 raka matcher. Starkt jobbat, men det trodde jag faktiskt inte. Vimmeerby slutade ju 4 i höstens grundserie, 9 poäng bakom segrande Kallinge, och sedan 3:a i Allettan södra, bara 3 poäng bakom Huddinge. Nu ryker man dock alltså direkt i playoffet, i 2 raka matcher, efter att Visby gjort 3-0 i 1:a perioden i match 1, ökat på till 4-0 innan Vimmerby till slut fick in 2 reduceringar i 3:e perioden. I match 2 var det lite andra bullar, för där tog Vimmerby en tidig ledning och hade faktiskt 3-1 en bit in i 2:a perioden. Det försprånget åt dock Visby upp halvvägs in i 2:a perioden, gjorde 3-4 med 9 minuter kvar att spela och så kom också 5-3 i öppen kasse. Piteå - Kalix 2-0 i matcher Kalix - Piteå 2-5 Piteå - Kalix 4-1 Kalix tog sig förbi playoff 1 genom att besegra Hudiksvall med 2-0 i matcher, men här tog det stopp mot suveränen Piteå, som vann höstens grundserie med 53 poäng. Med det var man 12 poäng före just Kalix. Lagern stötte sedan givetvis på varandra även i Allettan. Där slutade Piteå 2:a i serien, 2 poäng bakom Borlänge, medan Kalix bara slutade 7:a med 20 poäng. Här var det inte heller så mycket snack om saken. Piteå var helt enkelt bättre än Kalix. Kalix bjöd dock bra motstånd i match 1, även om Piteå vann klart rent resultatmäsigt. Kalix kvitterade nämligen Piteås ledning till 1-1 och hängde sedan med bra upp till 2-3, men till slut var Piteå tyngre. Det var man sedan också till slut i match 2, där man höll emot i 3:e perioden, gjorde tidigt 3-1 och höll sedan undan. Västerås - Mariestad 2-1 i matcher Mariestad - Västerås 4-1 Västerås - Mariestad 1-0 Västerås - Mariestad 3-1 Synd för Mariestad att man råkade på just Västerås, för jag tror att man hade kunnat rå på de flesta andra lag. Man såg också ut att skrälla mot VIK, föe man vann match 1 klart med 4-1, inför hela 1686 åskådare i Katrinhallen. Västerås hade alltså kniiven mot strupen, var tvungna att vinna 2 raka matcher för att inte floppa totalt och bli utslagna redan i playoff 2. Det gjorde man också. Jimmy Jansssons 1-0-mål med 51 sekunder kvar av 2:a perioden blev matchavgörande i match 2, Marcus Dahlbom höll nollan och hemmalaget fick nog en rejäl boost av det där, för i match 3, den helt avgörande, tog Mariestad visserligen ledningen, men Västerås blev bättre ju längre matchen gick och kunde till slut vinna med 3-1. Därmed vände man alltså 0-1 till 2-1 i matcher. Kallinge - Boden 2-1 i martcher Boden - Kallinge 1-2 Kallinge - Boden 2-6 Kallinge - Boden 2-0 Kallinge snodde matchen uppe i Boden med 2-1, efter att man länge haft 0-1, men där Boden kvitterade med 02:22 kvar att spela. Det trodde nog de flesta då skulle ta matchen till förlängning, men Hampus Olsson ville annat när han tystade hela Björknäshallen och de 1215 åskådarna med sitt 2-1-mål med 35 sekunder kvar. Det skulle kanske knäcka Boden trodde man, men icke. Man gjorde en ruggigt stark insats i match 2, vilken man vann klart med hela 6-2 och därför kändes match 3 väldigt oviss. Där kuppade dock Kallinge och ställde Isak Edman i kassen istället för Oscar Malm, och det blev ett segerdrag, för Edman tackade för förtroendet, höll nollan och räddade 32 skott, när Boden vann skotten med 32-20. Pavel Kraicovic fick ändå se en puck passera sig och det räckte för att Sebastian Magnusson skulle kunna sätta 2-0 i öppen kasse. Boden har dock gjort en fantastisk säsong, det måste man ändå säga. Som nykomling tar man sig både till Allettan, undviker med stor marginal kval för att hålla sig kvar i Hockeyettan, tar sig dessutom vidare från Allettan till playoff, slår ut Nybro med 2-0 i matcher innan det nu alltså tar slut här. Kristianstad, Visby, Piteå, Västerås och Kallinge är alltså vidare till playoff 3, där även förloraren ur Hockeyettanfinalen kommer att ansluta. Det ser av allt att döma ut att bli Huddinge.

Slutspelsserien, omgång 1

Igår spelades första omgången av slutspelsserien i hockeyallsvenskan. Det är alltså serien mellan lag 3-8 i grundserien, som gör upp om att få möta förloraren i den hockeyallsvenska finalen i bäst av 3. 
 
Lg 3 från grundserien, alltså AIK, gick in i den här slutspelsserien med 3 bonuspoäng, fyran, alltså Almtuna, gick in med 2 bonuspoäng, femman, Björklöven, fick med sig 1 extrapoäng och de övriga tre lagen, pantern, Oskarshamn och Södertälje, gick in med 0 poäng. 
 
Första omgången spelades enligt följande:
 
AIK - almtuna 3-2 SD
Björklöven - pantern 5-4 SD
Oskarshamn - Södertälje 4-1
 
Oskarshamn var alltså enda laget som tog tre poäng. I övrigt kan konstateras att Björklöven gjorde en enorm upphämtning, när man hämta upp 1-4 till 4-4 och sedan fick med sig extrapoEngen i förlängningen.
 
Tabellen ser därmed ut såhär:
 
1, AIK 5p +1
2, Oskarshamn 3p +3
3, björklöven 3p +1
4, Almtuna 3p -1
5, Pantern 1p -1
6, Södertälje 0p -3 

Första rysaren till Timrå

Jag sa ju att det skulle bli jämnt mellan Timrå och Leksand i den Hockeyallsvenska finalen och hittills har jag fått rätt. Det var nämligen en väldigt jämn och spännande match som utspelade sig i NHK arena nu ikväll. Leksand fick en kanonstart och gjorde 0-1 redan efter 3 minuters spel. Jon Knuts av alla var det som gjorde det, men Timrå kvitterade genom Filip Hållander, assisterad av Jonathan Dahlen, precis den kedjan som vi på förhand visste skulle producera och vara giftig för Timrå. Leksand återtog dock ledningen på straff i mitten av 2:a perioden, men knappa minuten senare var det kvitterat och den här gången var det Jonathan Dahlen själv som gjorde det. Dahlen var också inblandad när Timrå för 1:a gången i matchen tog ledningen i 3:e perioden, när Johannes Kinnvall hängde 3-2. Leksand jagade en kvittering och den kom också. Med 5 minuter kvar att spela tryckte Austin Madaisky in 3-3 bakom Haukeland i Timråkassen, assisterad av Mattias Ritola och Daniel pietta. 3-3 var också resultatet efter 60 minuter och förlängning skulle avgöra vilket lag som skulle ta hem rond 1 av den här rysaren. Det blev tyvärr Timrå. Efter 06:35 av period 4 avgjorde Michael Parks och det var återigen ett pp-mål. En jämn match där utvisningarna till slut fällde Leksand. 2/4 mål i powerplay för Timrå. I spel 5 mot 5 är det alltså 2-2, så ja, en minst sagt jämn match.

Hockeyettanfinalen - Match 1 och 2

i Hockeyettan är Borlänge nu bara en match ifrån kvalserien. Det kan vi konnstatera efter att man slagit Huddinge i 2 raka matcher i Hockeyettanfinalen, först med 7-4 i Björkängshallen och därefter med 5-2 nu ikväll hemma i Borlänge, inför storpublik, 1 115 åskådare i Borlänge ishall. I martch 1 var det Huddinge som tog en tidig ledning. Redan efter dryga minutens spel satt ledningspucken i nät bakom Marcus Hellgren i Borlängekassen, men sedan vände Borlänge till 3-1 innan det var 10 minuter spelat. Huddinge reducerade strax därefter, men närmre än 2-3 och 3-4 kom man inte och Borlänge kunde koppla greppet om den där matchserien. Det greppet hårdnade ytterligare nu ikväll, när man gick upp till 3-0 innan den 1:a perioden var över och ökade på till både 4-0 och 5-0 innan Huddinge kunde reducera 2 gånger om. Närmre än så kom man dock inte och Borlänge kunde vinna matchen med 5-2 och har nu 2-0 i matcher. Man kan alltså avgöra nu på söndag.

Mycket avgjordes i SHL igår

Mycket avgjordes i SHL igår.

Karlskrona förlorade igen, 3-5 mot Frölunda, och är därmed både klart för kval, som man var tidigare, och klar jumbo, vilket innebär att vinnaren mellan Timrå och Leksand i den Hockeyallsvenska finalen alltså kommer att ställas mot Karlskrona.

Mora förlorade också den där måstematchen mot Örebro, som ju var 3 poäng före Mora inför gårdagens omgång. Hade Mora vunnit hade lagen alltså stått på samma poäng inför den avslutande omgången, men nu vann alltså Örebro, 0-3, och då är Mora, precis som Karlskrona, klart för kval och det är klart att man slutar på 13:e plats.

Grattis får vi väl säga till Örebro då, som för 2:a året i rad hamnar i ingenmansland, men lyckas undvika kval, trots att det såg så illa ut där ett tag med typ 11 raka förluster eller liknande.

Även Rögle fixar kontraktet, trots den urusla starten på säsongen som man hade. Igår blev det seger med 3-2 efter straffar mot Färjestad. En match där Libor Hudaseks överfall på Älvenäs i Rögle annars stal alla rubriker. Hudaseks straff är nu fastslaget och han stängs av i 5 matcher och får böta nästan 40 000kr.

I och med avstängningen på Hudasek väljer Timrå att plocka hem Fabian Zetterlund från Timrå, vilket så klart är positivt för oss leksingar, men ett hårt slag för Timrå inför den Allsvenska finalen.

Elias Pettersson hade stor show mot Malmö, där han slutade på 2+2 och fick stående ovationer från publiken i Vida arena. Växjö kliver dessutom upp på 113 poäng och tar jag inte fel så är det poängrekord sedan det blev 52 omgångar.

Den enda striden som lever litegrann inför den sista omgången är den kring direktplatserna till kvartsfinal. Där passserade Skellefteå Malmö efter vinst i derbyt mot Luleå med 0-1, samtidigt som Malmö föll mot Växjö. HV förlorade samtidigt mot Djurgården, men är fortfarande 3 poäng bakom Malmö. Man kan alltså passera om Malmö nollar och HV vinner i ordinarie matchtid.

Svaret får vi imorgon. då får vi också svar på om Färjestad, Skellefteå eller Malmö blir 4:a i serien och får hemmaplansfördel i kvartsfinalerna.

Den rafflande avslutningen av Hockeyallsvenskan 2017/18

Då var det så dags för den sista och avgörande omgången av Hockeyallssvenskan 2017/18 och för en gångs skull fokuserar vi inte på Leksand här, som dock vann klart borta mot Oskarshamn med 6-1, efter att ha tagit över ju längre matchen gick. Man fick den precis dit man ville och trots att man vilade hela förstakedjan + Robin Rahm, så vann man alltså så komfortabelt.

Det fanns dock betydligt mer intressanta strider i tabellen den här kvällen, inte minst bottenstriden, där det såg ut såhär inför kvällens omgång:

11, Västervik 69p -8
12, Tingsryd 68p -13
13, Bofors 68p -24
14, Troja 66p -8

Det var alltså BIK och Troja som skulle tvingas kvala sig kvar, men Bofors fick en kanonstart i Västervik och gjorde 0-1 efter inte ens 1 minut i 1:a perioden. Då klättrade man upp på 71 poäng och petade ner Tingsryd under sträcket. Tingsryd tog dock ledningen hemma mot Modo och då var det hastigt och lustigt Västervik som var under det där sträcket.

I och med att Modo senare kvitterade mot Tingsryd så var det dock återigen TAIF som halkade ner under sträcket, med samma poäng, men med sämre målskillnad än Västervik.

BIK gjorde också 0-2 mot Västervik och Västervik var därmed väldigt illa ute.

Matchen mellan Tingsryd och Modo framstod mer och mer som en nyckelmatch, inte bara för att vid ställningen 1-1 innebar det att Västervik ändå var över sträcket och att Modo hade tappat sin slutspelsserieplats, men mål för TAIF och Västervik skulle åka ner under sträcket igen, mål för Modo och man skulle återta sin slutspelsserieplats, som man hade tappat till Södertälje i och med det oavgjorda resultatet.

Mål för Tingsryd blev det till slut också, en riktig bjudning från Modo och Daniel Öhrn gjorde inga misstag när han gjorde 2-1 för TAIF med 01:32 kvar att spela. Modo satsade så klart allt på ett kort, plockade Erik Hanses, men omgående avgjorde Tingsryd matchen med 3-1 i öppen kasse och då var kontraktet garanterat säkrat för Tingsryd, som kunde pusta ut, samtidigt som Modo återigen missar slutspelsserien. Det hade jag inte räknat med innan säsongen drog igång. Jag hade tippat Modo iaf topp 4.

Västervik såg därmed ut att få kvala, men än var dramatiken inte över, för Joacim Hedblad i VIK ville annat när han reducerade till 1-2, men det räckte ju inte, man var tvungna att få en kvittering också. Skulle man få det, ja, då skulle lagen i Plivit Trade hallen byta plats.

Kvitteringen var inte heller långt bort, men Bofors redde ut det, vann med 2-1 och klättrade däermed upp över sträcket i absolut sista omgången och klarar sig därmed kvar utan att behöva kkvala. Starkt jobbat av BIK, som så sent som för ett år sedan kvalade upp till SHL, men säsongen i år har varit väldigt tung för Karlskogalaget. Ändå får man säga att den slutade lyckligt och det såg man också på spelarna. Det såg ut som man hade vunnit TV-pucken där efter slutsignalen.

För Västerviks del väntar nu alltså trots allt kval, tillsammans med Troja, som förlorade med 5-3 på Hovet mot AIK, hamnade i underläge med 0-2 redan efter några minuter och var därefter aldrig riktigt nära kändes det som.

När det gällde slutspelsseriesträcket så såg det ju ut såhär inför kvällen:

8, modo 72p +13
9, Södertälje 72p -14
10, Vita hästen 72p -17

Modo hamnade som sagt i underläge mot tingsryd, samtidigt som Södertälje tog ledningen hemma mot Pantern och då var det återigen SSK som var över sträcket.

Modo kvitterade dock mot Tingsryd tidigt i 2:a perioden, men Södertälje hade alltjämnt 1-0 mot Pantern, utökade också till både 2-0 och 3-0 och därmed var man fortfarande över sträcket och chansen för Vita hästen var i princip borta, eftersom att man hade 3 måls sämre målskillnad än SSK innan omgången och SSK här stormade mot 3 poäng. Det gjorde att Hästen var tvunget att vinna med minst 3 mål mer än SSK för att gå förbi på målskillnad. När Södertälje hade 3-1 och Hästen bara 1-1 i Uppsala, då såg det mörkt ut för Norrköpingslaget. När Södertälje dessutom gjorde 4-1 var saken klar. Hästen föll dessutom i sudden och fick bara med sig 1 poäng. Den räckte dock för att passera modo, som efter det där sena avgörandet från Tingsryd inte fick med sig någon poäng från denna omgång 52 av Hockeyallsvenskan 2017/18.

Kring slutspelsseriesträcket slutar det nu alltså såhär:

8, Södertälje 75p -11
9, Vita hästen 73p -18
10, Modo 72p +11

Kampen kring det nedre kvalsträcket slutar såhär:

11, Tingsryd 71p -11
12, Bofors 71p -23
13, Västervik 69p -9
14, Troja 66p -10

Mycket kastades alltså om här i sista omgången, men nu vet vi hur det slutade.

Vi vet att Timrå och Leksand möts i den Allsvenska finalen med start nu på fredag.

Vi vet att AIK, Almtuna, Björklöven, Pantern, Oskarshamn och Södertälje spelar slutspelsserien med start på lördag.

Vi vet att Vita hästen, Modo, Tingsryd och Bofors har spelat klart för säsongen.

Och vi vet att Västervik och Troja kommer att ställas mot 4 lag från Hockeyettan i en kvalserie i bäst av 10, som drar igång om ett par veckor.

Där står vi nu.

Next up är omgång 51 i SHL imorgon, där troligtvis mycket kommer att avgöras då Mora och Örebro möts, men det vi självklart ser mest fram emot just nu är match 1 i den Hockeyallsvenska finalen på fredag, då Leksand gästar Timrå och NHK arena.

Rögle säkrade kontraktet och Karlskrona är klart för kvalspel

Efter kvällens omgång i SHL, omgång 50, så kan vi konstatera 3 saker: Det står helt klart att Rögle har säkrat nytt kontrakt till nästa säsong efter 0-3 borta mot LHC, vilket också, i kombination med att Skellefteå slog Djurgården, gör att LHC inte kommer nå topp 6, eftersom att Skellefteå har 82 poäng och LHC 75, och att Karlskrona är helt klart för negativt kval, efter storförlust mot Örebro i den där ack så viktiga matchen med hela 5-0. KHK är 8 poäng bakom Örebro på säker mark. Mora vände 0-2 till 6-2 mot Brynäs och tog därmed 3 blytunga poäng. Samtidigt vann ju Örebro också, så Mora är fortfarande 3 poäng bakom ÖHK. Dessutom har man -53 i målskillnad mot Örebros -32, men chansen finns fortfarande för mora att klara sig kvar utan att kvala. Roligast av allt? Mora och Örebro möts på torsdag. Snacka om viktig match! Med det sagt riktar vi nu blickarna mot morgondagens avslutande och hyperintressanta omgång i Hockeyallsvenskan!

Playoff 1 i Hockeyettan

Playoff 1 är nu färdigspelat i Hockeyettan och här tänkte jag gå igenom hur det gick där.

Tidigare år har jag ju gått igenom omgång för omgång. Nu gör jag en liten rokad och går istället igenom matchserie för matchserie.

Vi börjar med den hetaste av alla matchserier här, nämligen Mariestad mot Skövde.

Mariestad - Skövde 2-1 i matcher

Skövde - Mariestad 2-3
Mariestad - Skövde 1-3
Mariestad - Skövde 4-2

Inför hela 3003 åskådare i Billingehov vann Mariestad först borta med 3-2, efter att Mariestad tagit en tidig ledning och sedan utökat till 0-2, i boxplay, med 48 sekunder kvar av 1:a perioden. Sedan gjorde man också 0-3 i mitten av matchen, men Skövde vek inte ner sig och kom nästan tillbaka, men närmre än 2-3 kom man inte.

Däremot slog man tillbaka när Mariestad hade chansen att avgöra på hemmaplan i match 2. Då vann Skövde istället med 3-1, efter att Mariestad först tagit ledningen och klarat av ett numerärt underläge i 5 minuuter i 2:a perioden vid ställningen 1-1, men därefter gjorde Skövde ändå 2-1 och sedan också 3-1 i öppen kasse.

Därmed gick det till 3 matcher, men den här gången släppte inte Mariestad det, trots att det var Skövde som tog ledningen. Mariestad vände dock på steken på mindre än 2 minuter i 2:a perioden och även om Skövde kvitterade till 2-2 strax efter så var det ändå Mariestad som hade 3-2 efter den 2:a perioden. Det släppte man aldrig och jublet i Katrinhallen när Lucas Larsson satte 4-2 i öppen kasse var öronbedövande.

Östersund - Tranås 1-2 i matcher

Tranås - Östersund 2-1 SD
Östersund - Tranås 6-2
Östersund - Tranås 2-3 SD

Även den här matchserien gick till 3 matcher och Tranås, som fick gå den långa vägen via fortsättningsserierien och därefter slå ut Hammarby i förkvalet till playoff, är alltså vidare till playoff 2.

Här tog man ledningen efter drygt halva matchen i match 1, men Östersunds kvittering 10 sekunder in i 3:e perioden tog matchen till förlängning. Där var det ändå Tranås och David Bremer som avgjorde efter 08:11.

I match 2 uppe i Östersund var det dock inget snack om saken. Östersund vann klart med 6-2 och hade då tagit tillbaka den där matchbollen litegrann, men precis som under de senaste säsongerna så kuggar det inte riktigt i för Östersund när det väl gäller. Något år vann man ju grundserien klart, men sedan var det stopp i Allettan. Nu tog det stopp här i playoff 1, efter att Tranås haft 0-2 i mitten av match 3, men där Östersund med en kraftansträngning kommit tillbaka till 2-2, men på nytt var det Tranås som drog det längsta strået när det vankades övertid. Den här gången tog det dock bara 02:19 innan Fredrik Lindström kunde avgöra för bortalaget och Östersunds säsong är därmed över.

Boden - Nybro 2-0 i matcher

Nybro - Boden 1-2 SD
Boden - Nybro 3-1

Nybro har gjort en bra säsong, slutade 3:a i höstens grundserie, på samma poäng som 2:an Kristianstad. Sedan gick det tungt i Allettan till en början, men man lyckades ta sig vidare till playoff. Där faller man nu dock alltså med 2-0 i matcher mot Boden. Ett Boden som är nykomlingar i Hockeyettan och har gjort det riktigt bra under säsongen. Man slutade 5:a i höstas och fortsatte kriga i Allettan och slutade där 6:a och nu slår man alltså ut Nybro i 2 raka matcher.

Nybro tog ledningen redan efter 18 sekunder i 1:a perioden i match 1, snacka om drömstart, men därefter spikade Pavel Krajcovic igen och räddade 48 skott. Bodens kvittering dröjde dock tills det bara återstod drygt 6 minuter att spela och sedan blev det ett enormt ställningskrig som inte tog slut förrän efter 12:47 i 5:e perioden, då Oliver Lindgren satte avgörandet för Boden.

Boden gick sedan ifrån till 2-0 i 1:a perioden i match 2. Nybro reducerade i 2:a perioden, men boden höll ut och Johan Ceder satte avgörande 3-1 med 9 minuter kvar att spela. Nybro gav dock inte upp, man plockade målvakten med 3 minuter kvar att spela, men Boden höll stången och är klart för playoff 2.

Kallinge - Köping 2-0 i matcher

Köping - Kallinge 0-4
Kallinge - Köping 3-0

Kallinge vann höstens grundserie, men i Allettan gick det lite tyngre och man slutade "bara" 4:a. Det var dock jämnt, för det var bara 3 poäng upp till Huddinge som vann serien.

Här avfärdade man dock Köping ganska enkelt. Ett Köping som slutade 6:a i höstens gryundserie och sedan vann fortsättningsserien, 5 poäng före Enköping. Sedan slog man ut Vännäs i förkvalet till playoff, men här var det alltså stopp och målvaktsparet i Kallinge, Oscar Malm och Isak Edman, som fick varsin match, släppte inte in ett enda mål på 2 matcher och totalt 50 skott. Stabilt!

Hudiksvall - Kalix 0-2 i matcher

Kalix - Hudiksvall 2-1
Hudiksvall - Kalix 1-3

Kalix är alltså vidare till playoff 2, efter en mycket stabil insats mot Hudiksvall.

Först var det Hudiksvall som tog ledningen i match 1, men bara minuten senare kvitterade Kalix och sedan kunde Felix Olsson avgöra för hemmalaget med 03:41 kvar att spela.

En tung förlust för Hudiksvall, som också hamnade i underläge i match 2, där Kalix gick upp till 0-2 innan Hudiksvall reducerade med 19:59 på klockan i 2:a perioden. Det skapade spänning inför 3:e perioden, men Kalix höll ut och kunde till slut också avgöra i öppen kasse, trots att Hudiksvall vann skotten med 11-5 i 3:e perioden och totalt med 40-18. Ibland gäller det att vara effektivt i hockey och det var Kalix här. Därför är man nu också klara för playoff 2.

HC Dalen - Visby 1-2 i matcher

Visby - Dalen 0-2
Dalen - Visby 2-3 SD
Dalen - Visby 1-3

HC Dalen är också ett lag som har gjort det väldigt bra under säsongen. Man är, likt Pantern back in the days, ett lag som aldrig har nått några större framgångar i Hockeyettan, men som ändå har harvat på och fixat kontraktet år efter år. Nu räckte det hela vägen till en 5:e plats i höstas, 1 poäng före Tranås, som då missade Allettan, och till en 6:e plats i Allettan, 2 poäng före just Visby och det började ju bra här också. En stabil seger med 0-2 på bortais och så skulle man bara hem och stänga butiken.

Det var dock lättare sagt än gjort, för Visby vaknade och vände först 1-0 till 1-2 och sedan avgjorde man också i förlängningen, när Einar Engström satte avgörandet efter 12:14 i 4:e perioden.

Dalen hade dock en chans till, men där var det Visby som tog en tidig ledning, utökade till 0-2 och tvingade Dalen till en timeout i 2:a perioden, men bara någon minut senare gjorde Visby ändå 0-3 och matchen var mer eller mindre körd för Dalen, som visserligen lyckades reducera, men inte mycket mer än så.

Mariestad, tranås, Boden, Kallinge, Kalix och Visby är alltså klara för playoff 2, där även Piteå, Västerås, Kristianstad och Vimmerby går in i handlingarna.

Såhär kommer playoff 2 att spelas:

Kristianstad - Tranås
Vimmerby - Visby
Piteå - Kalix
Västerås - Mariestad
Kallinge - Boden

Spontant så tror jag att Kristianstad slår ut Tranås, Vimmerby tar Visby, Piteå tar Kalix, Västerås slår ut Mariestad och Kallinge slår ut Boden. De 2 sista är jag dock inte alls säker på, för jag tror att Boden mycket väl kan ha en chans att slå Kallinge och jag tror definitivt att Mariestad kan rubba Västerås, särskilt om det går till 3 matcher där. Då tror jag nerverna blir väldigt stora i Västerås, för trots allt så är det så att om VIK ryker här, då är det ett fjasko. Lättare motståndare till att börja med hade man nog dock kunnat få...

Förutsättningarna inför upploppsrakan nu på onsdag!

En blek insats av Leksand i en match där Bofors ville mer bäddade för 3 poäng till Karlskoga nu ikväll, som vann med 2-1, efter att släkten var värst när Isac Skedung så klart avgjorde matchen.

En oerhört viktig seger för BIK där i bottenstriden, särskilt med tanke på övriga resultat i omgång 51, där Tingsryd faktiskt slog Pantern borta med 4-2, där Västervik tog poäng uppe i Umeå och där trojja hämtade upp 2-4 till 4-4 på 10 sekunder i matchens absoluta slutskede i Oskarshamn.

Det gör att bottenstriden lever in i det sista och jäklar så spännande det blir på onsdag!

Även striden kring topp 8 lever in i det sista. Där är nu AIK, Almtuna, Pantern, Oskarshamn och Björklöven helt klara för slutspelsserien, eftersom att Södertälje under sträcket förlorade och står kvar på 72 poäng. Däremot förlorade även Modo och det gör att det är 3 lag som gör upp om den där sista slutspelsserieplatsen i sista omgången, Modo, Södertälje och Vita hästen. Västervik har faktiskt också en teoretisk chans att nå dit, men då måste alla tre lag framför nolla och Modo måste dessutom förlora stort, eftersom att man har +13 mot västerviks -8 i målskillnad. Västervik har dock bättre målskillnad än både Södertälje och Vita hästen, men klart det ska till mycket om Västervik ska klara det där. Då får man nog snarare titta neråt i tabellen, för bottenstriden är enorm!

Där ser det ut såhär:

11, Västervik 69p -8
12, Tingsryd 68p -13
13, Bofors 68p -24
14, Trojja 66p -8

Troja är alltså sist, trots att man låg under med 4-2 med 19:50 på klockan i 3:e perioden och ändå lyckades ta matchen till förlängning. Det kan dock bli en oerhört viktig poäng för Trojja, när man i sista matchen möter AIK borta. Det är ett AIK som förvisso slog Hästen efter sudden idag, men som annars har haft en blytung formkurva, så helt omöjligt är det inte.

Sista omgångens matcher spelas enligt följande:

Västervik - Bofors
Tingsryd - Modo
AIK - Troja

För Trojas del handlar det om vinst. Förlorar man, oavsett om det är i sudden eller under ordinarie matchtid, då är det kval som väntar. Vinner man i sudden eller på straffar, då kan man klara sig, förutsatt att både Tingsryd och Bofors förlorar i full tid, eftersom att trojjas målskillnad är bättre än deras.

Går någon av Västervik - Bofors eller Modo - Tingsryd till flörlängning, då måste Troja vinna under ordinarie matchtid för att ta sig över sträcket, förutsatt att BIK/TAIF då förlorar i förlängningen. Vinner något av lagen där, då är det kval för Troja.

Kort sagt kan man väl säga som så att Troja måste vinna. Vinner något av Bofors eller Tingsryd sina matcher, då blir det kval för Troja, oavsett om man vinner eller inte.

Nyckelmatchen är annars helt klart Västervik - Bofors. Wow! Det blir alltså en helt avgörande match.

Om Västevik vinner där, ja, då har man givetvis säkrat kontraktet. Då har man ju t.o.m. chansen på topp 8 om alla andra resultat går vägen.

Förlorar Västervik i sudden/på straffar så har man t.o.m. säkrat kontraktet, för då stannar man på 70 poäng, samma som Bofors då får, men BIK har mycket sämre målskillnad och även om Tingsryd då skulle slå Modo så är Västervik ändå över sträcket. Då är det Troja och Bofors som får kvala.

Om Bofors däremot vinner i ordinarie matchtid, då får Västervik hoppas på att Tingsryd inte slår Modo under ordinarie matchtid. Gör Tingsryd det, då stannar man på 71 poäng, samma som Bofors och då får Västervik kvala.

Tingsryd tror jag dock får väldigt svårt att rubba Modo, för Modo i sin tur krigar ju för att få spela vidare efter onssdagens match. Man har det i egna händer och vinner man under ordinarie matchtid så har man den där 8:e platsen, för inget av de jagande lagen kan ta sig om på målskillnad. Modos målskillnad är alldeles för bra för det.

Nej, ska Södertälje eller Hästen spela vidare efter onsdag, då gäller det att vinna, eller åtminstone ta fler poäng än sina konkuurenter.

Här ser sista omgångens matcher ut såhär:

Södertälje - Pantern
Almtuna - Vita hästen
Tingsryd - Modo

Almtuna är klart för slutspelsserien. Pantern är klart för slutspelsserien. Utifrån det så borde Modo ha den tuffaste matchen, eftersom att man är det enda lag av de här 3 som möter ett lag som i högsta grad har något att spela för. Det talar väl till Modos nackdel.

Södertälje är det enda lag av de där 3 som har hemmaplan. Det kan bli avgörande. SSK spelade dock hemma idag också och då förlorade man stort, när Almtuna vann med hela 8-2, så frågan är hur det är med självförtroendet där hos Kringlorna?

Det är väldigt svårt att tippa det här och det finns så många senarier, men jag tror såhär:

Modo tar den sista slutspelsserieplatsen. Man har allt i egna händer och jag troer man reder ut det, trots bortaplan.

Sedan tror jag att Bofors slår Västervik, vilket gör att det blir Troja och Tingsryd som får kvala sig kvar och det är precis det jag har sagt ganska länge nu att jag tror, men vilken seger det vore för Bofors. Man har legat under det där sträcket i stort sett hela säsongen och nu kan man ta sig över det i absolut sista omgången. Är inte det häftigt?

Där är vi dock inte än, men jag vet iaf vilken match jag kommer se mest fram emot att följa på onsdag. Det är Västervik mot Bofors, så klart, men Tingsryd - Modo blir också intressant!

Det drar ihop sig även i SHL

Jag har inte skrivit så mycket om SHL den här säsongen, men det drar ihop sig även i SHL nu också och där är det ju bottenstriden som är klart mest intressant för oss leksingar, men det är också den som är den klart hetaste striden i ligan just nu, även om racet kring topp 6 vaknade på nytt igår, när Skellefteå över sträcket förlorade med 2-0 mot Brynäs, som verkligen blandar och ger. Ena matchen är strålande och nästa match är man helt under isen.

I vilket fall så vann Luleå hemma mot Malmö och HV knep 2 pinnar i Göteborg. Det gör att det nu ser ut såhär kring det där sträcket med 3 omgångar kvar att spela:

3, Frölunda 85p +14
4, Färjestad 84p +31
5, malmö 80p +10
6, skellefteå 79p +23
7, luleå 78p +16
8, HV71 77p 0
9, Linköping 75p +6

Malmö hade alltså chansen att skaffa sig en lucka ner till lagen under sträcket på 6 poäng, men nu vann Luleå och istället är Malmö nu bara 2 poäng från att få spela playin och Skellefteå är ännu närmre det där sträcket.

Innan gårdagens matcher stod både Luleå, HV och LHC på 75 poäng. LHC var det enda laget av dem som tog 0 poäng igår och man har dessutom inte rosat marknaden alls på senare tid, egentligen inte under hela säsongen sett till det material man har i laget, men nu är det 5 poäng upp till Skellefteå och det är 9 poäng kvar att spela om. Visst börjar det kännas tufft för Cluben?

I botten då?
Ja, där har Rögle verkligen lyft i år. Man inledde ju uruselt och var cementerade i botten, men sedan Eldebrink fick gå och Abbott's tog över rodret i klubben så har Ängelholmarna lyft sig något enormt och efter jul nu så har äntligen Ville Kolpanen kunnat spela och visst har han tillfört en ytterligare dimmemtion i målvaktsspelet, samtidigt som man fyndade olle Liss från Pantern innan transfern stängde och jäklar vilken succé han har gjort! Han bara öser in poäng och Rögle är nu 8 poäng före Mora under sträcket.

Med 9 poäng kvar att spela om ska det nog till vääldigt mycket för att Rögle ska tvingas kvala sig kvar och med tanke på hur säsongen startade i Ängelholm så är det klart godkänt och en enorm lättnad.

Nej, bottenstriden står mellan 3 lag och såhär ser det ut:

12, Örebro 51p -37
13, Mora 48p -55
14, Karlskrona 46p -67

Karlskrona hade back 2 back med Rögle igår och i torsdags. Då lyckades man faktiskt vinna i Ängelholm och vblandade sig i det där på allvar, men då kollapsar man fullständigt i returen hemma i Arena Karlskrona, där Rögle vann med 2-6. Hade man vunnit där, då hade man faktiskt inte legat sist. Nu fick Mora istället med sig 2 imponerande poäng från Hovet och Örebro, som för ett tag sedan hade typ 11 raka förluster och som har sjunkit som en sten i serien, vann i Karlstad och då är KHK plötsligt 5 poäng från säker mark igen.

Det är dock inte helt kört för Karlskrona ännu. Imorgon möter man nämligen Örebro i Behrn arena. Snacka om viktig match! Samtidigt möter Mora Brynäs hemma och om Brynäs och Örebro vinner där, då är Rögles kontrakt säkrat och Karlskrona är klart för kval. Vinner å andra sidan KHK och Mora också skulle ta poäng mot Brynäs, då lever det i högsta grad vidare tills på torsdag, då Mora och Örebro möts. Karlskrona har då Frölunda hemma. Tufft så klart, men inte omöjligt, särskilt inte om man då har lyckats vinna mot Örebro.

Örebro har allt i egna händer, men oj så viktiga och avgörande matcher man har nu framför sig och det här ska bli extremt kul att följa under de här avslutande omgångarna!

Toppstriden är avgjord

Leksand förlorade dessvärre seriefinalen mot Timrå igår med 2-1, men samtidigt föll AIK på nytt borta mot Björklöven och därmed är toppstriden i Hockeyallsvenskan avgjord med 2 omgångar kvar att spela. Leksannd är nämligen 8 poäng bakom Timrå och 8 poäng före AIK med 6 kvar att spela om.

Det var dock Leksand som öppnade bäst och sköljde över Timrå i 1:a perioden. Henrik haukeland storspelade och var en väldigt stor orsak i att Leksand bara hade 1-0 på tavlan, efter mål av Jon Knuts.

Timrå kvitterade i 2:a perioden och tidigt i 3:e satte man också det mål som blev segermålet, men det var en jämn match och en fin försmak av vad som komma skall, för det här kommer bli jämna och täta matcher när det vankas Hockeyallsvensk final, det kan jag nog med stor säkerhet lova!

Längre ner i tabellen lever striderna dock i allra högsta grad.

Modo har nu kravlat sig över slutspelsseriesträcket, efter 2 poäng mot Almtuna igår samtidigt som Södertälje förlorade med 4-1 i Västervik. Det gör att Modo och SSK står på samma poäng, 72. 1 poäng bakom följer Vita hästen, som vann med samma siffror som SSK fick stryk med, 4-1, hemma mot Pantern.

Västervik vann som sagt med 4-1 igår och paekerar på 68 poäng. Man har alltså fortfarande chansen att ta sig över det där sträcket. Tänk om man skulle göra det. Det skulle vara en enorm skräll, särskilt som iaf jag har sett Västervik som ett bottenlag och sedan länge räknat bort dem från slutspelsserien. Nu kan man förvisso hamna i negativt kval ändå, för ner till Tingsryd och Bofors under sträcket är det bara 3 poäng.

BIK och TAIF står numera på samma poäng, efter att BIK vann på nytt igår, 4-1 mot Oskarshamn, och Tingsryd slog Troja i ett extremt viktigt Smålandsderby. Man hade 0-4 efter 1:a perioden och redan där var matchen nästan avgjord. Troja gjorde ett ärligt försök att komma ikapp, som närmst hade man 2-4 och 3-5, men Tingsryd vann till slut med 3-6. Det gör att Trojja står på exakt samma poäng som både Tingsryd och Bofors. Det är alltså 3 lag på samma poäng med 2 omgångar kvar att spela!

Kvarvarande schema för de indragna lagen då, hur ser det ut?

Björklöven - Västervik
Pantern - Tingsryd
Oskarshamn - Troja
Bofors - Leksand

Västervik - Bofors
Tingsryd - Modo
AIK - Troja

Det är knappt ens så jag vågar gissa hur det där ska sluta, men spontant så känns det ändå som att Troja har det tuffaste schemat kvar med 2 bortamatcher, men samtidigt är det Oskarshamn och AIK som man möter och inget av de båda lagen känns superheta just nu. Då är Leksand hetare, som Bofors möter hemma, samtidigt som man ska till just Västervik och spela en match som kan bli en ren nyckelmatch. Tingsryd har Pantern borta och Modo hemma. Det känns också tufft, för Modo lär kriga för en plats i slutspelsserien och Pantern är inget lag man bara åker ner och vinner mot.

Så ska jag ändå ge mig på något slags gissning, så tror jag att det blir Troja och Tingsryd som får kvala sig kvar till nästa säsong...

Leksand i princip klart för Allsvensk final!

Efter tisdagens enormt viktiga match mot AIK på Hovet är Leksand nu i stort sätt klara för den Hockeyallsvenska finalen tillsammans med Timrå. Då kan ni nog gissa att Leksand också vann matchen på Hovet! För även om AIK öppnade bäst och också gjorde 1-0 tidigt i 1:a peerioden, så vände Leksand på steken och vann med 3-1, efter att Austin Madaisky gjort sitt 1:a mål i Leksandströjan, Anton Karlsson gjort mål för 2:a matchen i rad och Tobbe Fopp stänkt in sitt 12:e mål för säsongen, bara 01:10 efter Karlssons mål. Det gör att Leksand nu alltså är 8 poäng före AIK med 9 poäng kvar att spela om. Klart att det går att ta in, men det kommer AIK inte att göra, inte med den formkurva som de båda lagen har. Nej, då är det nog snarare så att Timrå får se upp där uppe i toppen. TIK är just nu 5 poäng före Leksand och lagen möts nu ikväll i en riktig seriefinal och i en försmak av vad som väntar runt hörnet och drar igång nästa vecka. Tegera kommer i princip vara fullsatt ikväll och om Leksand vinner där, ja, då är man bara 2 poäng bakom Timrå inför de 2 avslutande omgångarna. Vinner å andra sidan Timrå, ja, då är man klara seriesegrare. Så det är en viktig, men framförallt rolig, match ikväll också!

Kvalsystemet i Hockeyettan och förplayoff till playoff 1

Det börjar dra ihop sig i Hockeyettan för playoff för att nå kvalserien om några veckor.

Vägen för att nå kvalserien i Hockeyettan är skapligt invecklad kan vi väl milt sagt säga, men såhär ser det i stort ut:

I höstas spelade lagen en grundserie, Norra, södra, Östra och Västra. Därifrån gick lag 1-5 till Allettan och resterande lag fick spela fortsättningsserie nu under våren.

Grundseriens 5 bästa lag från Norra och Västra serien slogs ihop till Allettan Norra och grundseriens 5 bästa lag från Östra och Södra serien slogs ihop till Allettan Södra.

Dessa fortsättningsserier och Allettor är nu färdigspelade och då kommer vinnarna av resp. Alletta att ställas mot varandra i en matchserie i bäst av 5, precis som den Hockeyallsvenska finalen. Vinnaren där är klar för kvalserien. Förloraren får ge sig in i playoff 3 för att nå kvalserien.

innan vi når playoff 3 kommer dock playoff 1 och 2 att spelas.

I playoff 1 går vinnarna från resp. fortsättningsserie, alltså de som inte tog sig till Allettan efter höstens grundserie, in i handlingarna, tillsammans med lag 4-8 i resp. Alletta. De bildar alltså 6 matchserier, som spelas i bäst av 3. Vinnarna där går vidare till playoff 2.

I playoff 2 har vi som sagt de 6 vinnarna från playoff 1, + lag 2 och 3 från resp. Alletta. De bildar alltså 5 matchserier som spelas i bäst av 3 och vinnarna där går vidare till playoff 3, som jag nämnde ovan, där alltså förloraren från Hockeyettanfinalen går in som 6:e lag och bildar tillsammans med de 5 vinnarna från playoff 2 3 matchserier, som också spelas i bäst av 3. Vinnarna där är klara för kvalserien och får möta lag 13 och 14 från Allsvenskan, + vinnaren från Hockeyettanfinalen.

Allt glasklart?
Troligtvis inte, men så ser det iaf ut och vi har redan nu kommit en bit på väg.

Fortsättningsserierna är nämligen, som jag skrev ovan, färdigspelade och därifrån tog sig Vännäs från Norra, Köping från Västra, Hammarby från Östra och Tranås från Södra fortsättningsserien vidare.

vännäs slutade 6:a i höstens grundserue och var med det 7 poäng bakom Boden på 5:e plats. Fortsättningsserien vann man också mycket övertygande. Man gick faktiskt helt rent, vann 10/10 matcher och stannade på 35 poäng, 11 poäng före 2:an Kiruna.

Köping slutade också 6:a i höstens grundserie och var med sina 36 poäng 7 poäng bakom Skövde på 5:e plats. Fortsättningsserien vann man sedan 5 poäng före Enköping, som slutade 2:a.

Hammarby slutade bara 8:a i höstas, 12 poäng efter valbo som slutade 5:a. Bajen har dock växlat upp under våren och vann fortsättningsserien med 28 poäng, 5 före Sollentuna på 2:a plats. Nyköping, som slutade 6:a och precis under sträcket för att ta sig till Allettan i höstas, slutade här bara 3:a med 22 poäng.

Tranås missade Allettan med 1 poäng i höstas, till förmån för HC Dalen. Fortsättningsserien vann man dock med 38 poäng, också det 5 poäng före 2:an i serien, precis som Hammarby och Köping. Här var det Halmstad som var 2:a med 33 poäng.

vännäs och Köping ställdes sedan mot varandra och Hammarby fick möta Tranås i ett slags förplayoff för att nå playoff 1 och där krävdes det 3 matcher i båda matchserierna, men till slut vann Köping och Tranås med 2-1 i matcher efter följande resultat:

Köping - Vännäs 3-1
Vännäs - Köping 4-1
Vännäs - Köping 1-2

Hammarby - Tranås 3-2
Tranås - Hammarby 5-3
Tranås - Hammarby 4-0

Vännäs, som alltså inte hade förlorat sedan i höstas, åkte alltså på stryk direkt, men sedan reste man sig och var väldigt nära på att rubba Köping. Köping hade visserligen 0-2 inför 3:e perioden, men Vännäs plockade målvakten med 6 minuter kvar och minuten senare kom också reduceringen. Närmre än så kom man dock inte.

Tranås var mer överlägsna än vad Köping var, även om Hammarby lyckades vinna match 1. I Tranås blev det visserligen "bara" 5-3 i match 2, men Tranås hade 5-1 där innan Hammarby reducerade 2 gånger om och i match 3 var det som synes inget snack om saken.

Köping och Tranås är alltså klara för playoff 1, där bataljerna kommer spelas enligt följande:

Mariestad - Skövde
Östersund - Tranås
Boden - Nybro
Kallinge - Köping
Hudiksvall - Kalix
HC Dalen - Visby

Mitt tips där är att Visby, Hudiksvall, Kallinge, Nybro, Östersund och Mariestad tar sig vidare till playoff 2.

RSS 2.0