Tillbaka i gamla spår?

Drygt 3500 åskådare hade under onsdagskvällen letat sig till Tegera arena för att se ettformstarkt Leksand ta emot seriejumbon Sundsvall.

Det var också sundsvall som öppnade bäst, men Leksand tog tillbaka komandot direkt och efter drygt 4 minuters spel kunde Michael Rafl sätta 1-0 bakom Gustav Lindwall i Sundsvallskassen, efter mycket stök vid sargkanten, där Hurtubise till slut fick tag i pucken och serverade en nästintill fri Rafl!

Leksand fortsatte att äga spelet, förstakedjan med Prestberg, Gabbe Karlsson och Bergenström skapade flera fina lägen, men avsluten var för klena och Lindvall kunde avstyra dem alla.

Sundsvall lyckades dock få till viss snurr i Leksandzonen, men leksingarna kunde kontra och Martin Karlsson kunde sånär utöka Leksands ledning till 2-0, men han fick inte heller riktig träff på pucken och Lindvall kunde även ta det skottet. Sundsvall fick också de sånär en kontring, men det avstyrdes av Bödker, som i gengäld åkte ut för Crosschecking. Leksand har dock seriens bästa boxplay och det visade man fortsatt prov på här. Sundsvall kunde inte etablera något som helst tryck och Leksandsledningen stod sig alltjämt.

Sundsvall fick dock ett jätteläge mot slutet av perioden, men Hanses var bra med. Leksand ville inte vara sämre, så man kontrade och Hurtubise fick iväh ett skott som Lindvall räddade med masken.

Leksand var mycket nära 2-0 precis i inledningen av 2:a perioden, men pucken ville inte in bakom Lindvall och den där riktiga udden i anfallen saknades.

Sundsvall fick ännu ett PP, men skapade återigen ingenting, varefter Leksabd fick chansen och man skapade i princip ingenting heller, mer än Olimbs chans, men skottet gick över, varefter Prestberg missade öppet mål, efter att Sundsvall blivit fulltaliga.

Man åkte dock på ytterligare en utvisning, men inte heller nu ville spelet i PP stämma för Leksand, som nu har tillsatt gamle powerplayklippan för att få ordning på det, Mikael "Challe" Karlberg. Det tycktes dock inte hjälpa i denna matchen, som bjöd på ganska händelselös och tråkig ishockey. Leksand var det lag som hade spelmässigt övertag, men Sundsvall höll leksingarna effektivt borta från kassen, + att avsluten inte var av den skarpare sorten. Inte heller Sundsvalls anfall var något vidare och Hanses kunde fortsatt hålla nollan, trots en straff för Sundsvall när en Sundsvallsspelare drogs ner i halvt friläge, efter 2 spelade perioder.

Leksand inledde sista perioden i PP, men inte heller denna gången gav det resultat, trots att Sundsvall åkte på ännu en utvisning precis efter att man klarat av den 1:a.

Nej, effektiviteten från tidigare matcher från Leksands håll var som bortblåst. Man fick inte till avsluten och Lindvall kunde enkelt styra bort de skott han fick mot sig, som ändå var ganska många, till skillmad från Sundsvall, som bara stack upp då och då. Med andra ord en ganska lugn, men samtidigt farlig, afton för Hanses i Leksandskassen.

Leksingarna lade dock i ytterligare en växel och pressade på ganska bra under några minuter mot Lindvall i Sundsvallskassen, men med lite tur kunde han rädda alla skott och pressen avtog så småningom igen.

Sundsvall gjorde ett sista försök att försöka få till en kvitering, precis som Troja gjorde senast. Man plockade Lindvall och tog timeout med 5 sekunder kvar. Det var tekning nere hos Hanses, men leksingarna kunde klara av det och ta säsongens 2:a 1-0-seger, den 1:a mot Tingsryd.

3 poäng är alltid 3 poäng, som sagt, men det var ingen övertygande historia. Man är lite tillbaka i gamla fotspår igen, svårt att göra mål. Vi får hoppas att det släpper nu på lördag, för då är det tuff bortamatch mot nya serieledarna, Örebro. På måndag ställs man så mot serietvåan, Västerås hemma i Tegera arena, så nu väntar 2 mycket tuffa, men viktiga, matcher.

Övriga resultat:
Malmö - Almtuna 3-0
Tingsryd - Troja 7-3
Borås - Mora 2-3
Södertälje - Bofors 1-2
Västerås - Örebro 3-4

Det blev en jämn historia i ABB arena, seriefinalen mellan Västerås och Örebro. Gästerna ledde med 2-0 efter 1:a perioden, men Gurkorna kom tillbaka i 2:a och gick upp till 2-2. I sista tog man också ledningen, men Örebro var starka och ville inte ge sig. Man fick in kviteringen igen och kunde med några minuter kvar sätta segerpucken bakom Lasse Johansson i Västeråskassen.

Det innebär att Örebro nu är nya serieledare på 33 poäng, 2 före Västerås. Malmö hänger sig kvar på 3:e plats i och med den ganska väntade segern mot Almtuna, som alltså inte kunde hänga på Playoff-tåget, och både Leksand och Bofors gjorde detsamma. Det innebär att det är ett hopp på 7 poäng från 5:an Bofors till 6:an Oskarshamn.

Tingsryd gör en grymt bra insats nere i Nelson garden arena och slår Troja med hela 7-3, jag som sa att de matcherna brukar vara jämna. Faktum är att dessa 7 mål var över 1/3 av vad man tidigare hade presterat på hela säsongen, så det var riktigt bra jobbat!

Div 1:
Grupp A
Piteå - Boden 8-4

Grupp B
Sollefteå - Ånge 4-3
Östersund - Kovland 3-2
Kramfors - Njurunda 3-4
Härnösand - Örnsköldsvik 5-6

Njurunda fortsätter att vinna, kanske är man på väg upp i tabellen?

Grupp C
Hedemora - Söderhamn 12-0
Ore - Surahammar 6-1
Tierp - Lindlöven 8-2
Enköping - Hudiksvall 2-3

Oj, oj! Hedemora! Vilken kross! 12-0 är rena J18-siffrorna, grymt!

Bra jobbat också av tierp och Ore, som båda tar relativt stora segrar.

Grupp D
Värmdö - Nyköping 4-9
Nynäshamn - Vallentuna 4-2
Nacka - Wings 5-4
Åkers IF - Huddinge 4-3

Nyköping ångar på, seger för Nacka igen, som även de kanske är på väg upp i tabellen, och lite förvånande förlust för Huddinge mot Åkers IF.

Grupp E
Kumla - Arboga 1-4
Skövde - Vimmerby 3-6
Gislaved - Grästorp 6-5
Mariestad - Tranås 3-2
Vita hästen - Mjölby 4-0

Vimmerby fortsätter att ösa på och blir mer och mer ett utropstecken. Man blir definitivt att räkna med i striden om platserna till Allettan senare i vår. Dit kommer också Vita hästen att ta sig, som slog Mjölby i Östgötaderbyt med klara 4-0.

Grupp F
Kungälv - Kallinge 1-7
Karlskrona - Kristianstad 1-2
Olofström - Mörrum 9-3
Helsingborg - Pantern 6-2
Halmstad - Nybro 3-2

Kallinge fortsätter även de att övertyga och överraska. Även de blir ett hot för platserna till Allettan i vår.

Det går återigen också att notera att Karlskrona drar mycket folk. 2894 åskådare såg gårdagens match. Det är, om man drar in gårdagens alla Allsvenska matcher i sammanhanget också, den 4:e bästa publiksiffran. Bara Malmö, Västerås och Leksand drog fler. Faktum är att fjolårets Elitserielag, Södertälje, drog mindre än Karlskrona i Div. 1, t.o.m. mindre än Tingsryd där nere i Smålandsderbyt.

Kvällens matcher

Ikväll drar Allsvenskan vidare med följande matcher:

Malmö - Almtuna 1
Tingsryd - Troja X
Leksand - Sundsvall 1
Borås - Mora 2
Södertälje - Bofors 2
Västerås - Örebro 1

Igår spelades Oskarshamn mot Rögle och den matchen slutade 3-2, efter att Oskarshamn vänt i sista. Läget är alltså fortsatt tungt för Rögle, som står kvar på sina 15 poäng i tabellen. Känns som man har gjort det bra länge nu. Lyckas Almtuna slå Malmö, volket jag tror blir oerhört tufft, Mora slår Borås, vilket jag tror desto mer på, och Troja kryssar eller vinner mot Tingsryd, där det brukar vara jämna matcher, kan man ligga 4 poäng från närmsta lag, 5 från playoff. Inte bra för skåningarna, som har underpresterat rejält såhär långt i år. Man har ju dock haft mycket vid sidan av med Parkinson och allt, men det är dags att komma igång snart tycker man.
Kommit igång har Leksand gjort rejält på slutet och jag tror det blir ännu en seger ikväll, vilket skulle göra att man klättrar upp på 27 poäng och går förbi Malmö, om Uppsalagänget lyckas vinna nere i Skåneland, som jag skrev tidigare. Gör man inte det ligger Leksand kvar på sin 4:e plats i tabellen och drar med sig Bofors upp på 27 poäng, om de vinner i Södertälje. Gör man inte det kliver SSK istället upp på 23 poäng, 1 bakom just Bofors, men 4 efter Leksand.

Toppmatchen i Västerås blir intressant. Vinner hemmalaget rycker man åt sig en ledning på 4 poäng i tabellen, men vinner Örebro går man upp i serieledning för 1:a gången i år, med 2 poängs marginal. Det bästa, för Leksands del, är dock om det kryssas där. Då är vi nämligen bara 5 poäng från serieledning, om Örebro tar extrapoängen där.

Tabellen är just nu dock lite haltande. De flesta lagen har spelat 12 matcher, 13 med ikväll, men både Västerås och Örebro har spelat 13, vilket gör att både Malmö, Leksand och Bofoes, som följer därefter, har ett litet övertag där. Särskillt Malmö, som vid seger i den matchen skulle gå upp i serieledning. SSK har spelat hela 14 matcher, vilket innebär att Troja som följer därefter, bara 2 poäng bakom, har ett bra övertag på dem. Inte bra för SSK. Inte bra heller för Rögle, som har spelat 13 matcher, 1 match mer än framförvarande Almtuna. Läget ser alltså ännu mörkare ut för Ängelholmarna. Det är dock mycket kvar av serien ännu, mycket kan hända, men ikväll plockar vi 3 poäng!

2 pinnar i Ljungby

Alexander Deilert och Tobias Forsberg är båda axelskadade, den andre Forsberg, Filip, spelade under lördagen med J20, precis som Kenny Källström. Hanses vaktade kassen för Leksand, Koenig för Troja. Troja, som också öppnade matchen bäst, även om det till en början var väldigt mycket mittzonshockey.

Leksand fick dock matchens 1:a powerplay, men det var inte mycket att hänga i julgranen, det var snarare trojas box som utmärkte sig. Riktigt bra spelade man och kunde bli fulltaliga utan att Leksand hade skapat nämnvärt. Leksand åkte sedan på en utväsning även de och där var Troja riktigt nära mål, men Hanses redde ut det och istället åkte en trojait ut, vilket gab spel 4 mot 4, innan Gabbe Karlsson, som satt utvisad för Leksand, var tillbaka på isen och ett kort PP väntade för Leksand. Ryno var där nära att ge leksingarna ledningen, men lyckades inte och 0-0 stod sig alltjämt. Ända till Jakob Blomqvist klev fram, direkt efter tek i Trojazonen, gjorde han en snygg fint och kunde slutligen ge Leksand ledningen i alla fall!

Kanske inte helt rättvist sett till matchbilden, men mål är mål.

Mittzonsspelet fortsatte, tills Troja fick läge i 5 mot 3 i slutet av perioden, när både Ryno och Enström åkte ut för puck out. Leksands box var dock bra och man avslutade det numerära underläget i 2:a perioden. Dock var det fortsatt Troja som hade ett litet spelövertag, ända tills Leksand lade i en högre växel och pressade på riktigt bra mot Koenig. 0-2 var mycket nära, men Trojakeepern stod emot. Man drog dock på sig en utvisning, men där försvann all Leksands energi och man växlade ner rejält. Ett allt annat än bra PP och Troja åt sig istället in i perioden igen.

Leksand skapade dock mest och 0-2 var återigen mycket nära, när pucken dansade på mållinjen, men den ville inte in bakom Koenig.

Sista perioden inleddes med en bjudning av Leksand, men Hanses var där och tog det skottet. Fortsatt stabil i mål. Troja var dock fortsatt aggressiva och skapade smålägen då och då, som inte alls var ofarliga. Leksand var dock inte ofarliga de heller, men Koenig var bra med i kassen även han.

Leksand föll dock tillbaka lite väl mycket och ju längre perioden gick, ju mer Troja blev det. Efter ännu ett avklarat boxplay och en riktig snygg uppåkning av f.d. leksingen, David Åslin, var man riktigt på hugget. Tiden började dock bli knapp, bara drygt 4 minuter kvar att spela.

Med knappa 3 minuter kvar att spela tog man timeout och plockade därefter Koenig. Man pressade på riktigt bra nere mot Hanses, som räddade utan att själv veta om det vid ett tillfälle och Leksand slog ifrån sig, rensade och slog icing. Tiden tickade iväg för Troja, men än fanns det tid att jobba på och med bara 2 ynka sekunder kvar lyckades Jesper Williamsson slå in pucken, direkt på tek. Ett snabbt skott som Hanses inte hade mycket att göra på, men likväl surt för Leksand. Troja fortsätter alltså att ta poäng frnå de förmodade topplagen, men vem skulle få bonuspoängen?

Leksand öppnade sudden bäst, men åkte på en utvisning när Svedberg åkte ut för tripping, men man stod emot Trojatrycket på ett bra sätt, även om det var ruskigt bra tryck smålänningarna fick till. Man blev dock lite väl heta, för när Svedberg kom ut på isen igen åkte man själva på en utvisning, för för många spelare på isen. Leksand fick alltså avsluta i powerplay, men det gav ingenting och tillställningen skulle avgöras på straffar.

Prestberg inledde för Leksand och satte den snyggt bakom Koenig.
David Åslin ställdes mot gamle lagkamraten i Leksand, Erik Hanses, och vann den duellen. 1-1, en snygg straff även det.
Jakob Blomqvist var nästa man för Leksand och även han satte pucken i nät bakom Koenig.
Ziga Pavlin lade 2:a för troja, men missade!
Rafl fick räan att slå Leksands sista straff, men missade även han.
Det gav Troja nytt hopp, som dock snabbt släcktes när man missade även sin 3:e straff. Det innebar att Leksand tog med sig 2 pinnar hem från Ljungby, ett resultat som ändå var ganska rättvist sätt till matchen, även om det så klart kändes surt att Troja fick in kviteringen med bara 2 sekunder kvar att spela.

I övriga matcher gick det såhär:
Malmö - Borås 4-2
Örebro - Tingsryd 3-1
Sundsvall - Oskarshamn 1-4
Västerås - Mora 2-1 SD
Södertälje - Rögle 2-0
Bofors - Almtuna 2-1

Inga större skrällar, men Rögle fortsätter att ha det tungt. Mycket tungt.

Lördagens Elitserie:
Djurgården - Luleå 1-3
Brynäs - Modo 5-2
Växjö - Färjestad 1-4
Timrå - HV 5-6
Skellefteå - Linköping 0-2

Många mål för Timrå, men inga poäng. Färjestad fortsätter att vinna, kanske har man nu kommit över den där spärren och är på rätt väg igen?

Div 1:
Grupp A
Teg - Kiruna 4-3
Klemensnäs - Piteå 0-4
Kalix - Björklöven 1-2

Svag insats av Löven, dock ändå seger.

Grupp B
Kramfors - Sollefteå 1-9
Njurunda - Östersund 4-3
Kovland - Härnösand 4-7

Storseger igen för Sollefteå, seger för både Njurunda och Härnösand, starkt jobbat, särskillt av Njurunda, som slår toppkonkurenten Östersund.

Grupp C
Söderhamn - Tierp 1-7
Lindlöven - Borlänge 1-3
Falu IF - Ore 5-3
Surahammar - Enköping 4-2
Hudiksvall - Hedemora 3-0

Grupp D
Värmdö - Visby 3-7
Järfälla - Nynäshamn 4-6
Huddinge - Nacka 3-2 SD
Vallentuna - Wings 2-3 SD
Nyköping - Åkers IF 4-5 str

Svag insats även av Huddinge, eller stark insats av Nacka, hur man nu väljer att se det.

Grupp E
Mjölby - Gislaved 6-2
Grästorp - Skövde 3-2
Vimmerby - Kumla 5-1
Arboga - Mariestad 5-4
Tranås - Vita hästen 2-4

Vimmerby. Man bara fortsätter att ösa på. Riktigt starkt jobbat av nykomlingen!
Starkt också av Mjölby att vinna så stort och starkt av Grästorp att slå Skövde med 3-2.

Grupp F
Pantern - Kungälv 3-2
Kallinge - Olofström 7-4
Mörrum - Karlskrona 4-0
Kristianstad - Halmstad 3-0
Nybro - Helsingborg 6-3

Kallinge. Likt Vimmerby ångar man bara på. 7-4 mot Olofström är dessutom riktigt bra.

Man höjer också lite på ögonbrynen för Karlskrona. 4-0 mot Mörrum är inte bra. Den stora segraren här är väl Kristianstad.

J20:
Leksand - Modo 3-4 str
Leksand - Björklöven 8-4

Skaplig utdelning för J20 i helgens matcher.

J18:
Leksand - Örebro 4-3
Bofors - Leksand 3-1

Rixserien:
Segeltorp - Leksand 6-3
Linköping - Leksand 5-4

Det fortsätter dock att gå ruskigt tungt för damerna...

Fjärde raka

Det var Leksand som öppnade bäst i matchen och fick också med sig en utvisning. Powerplayet var dock sådär, medan Bofors box var riktigt bra. Strax efter att Bofors blivit fulltaliga var det ändå 1-0 för Leksand, när Michael Rafl stänkte in pucken bakom Daniel Bellissiomo i Boforskassen.

Leksands box var dock inte sämre, vilket man fick visa upp när Johan Ryno några minuter senare åkte ut. Bofors kunde inte etablera något PP-spel och Leksand blev fulltaliga, varefter spelet var ganska jämnt, ända tills Leksand sstack upp och var mycket, mycket nära mål. Filip Forsberg och Jakob Blomqvist och i momentet efter fick just Blomqvist in pucken och det var 2-0 till Leksand!

Bellissimo var dock inte dålig, tvärtom, han spelade riktigt bra, men 2-0 stod sig perioden ut.

Dock inte långt in i 2:a. Bara 49 sekunder in i densamma rakade Pelle Prestberg in 3-0, efter dubbelskott av Johan Ryno!

Det blev därefter en dubbelutvisning och spel 4 mot 4, där Leksand gjorde det bäst, men inget mål. Istället skulle Bofors slutligen få in en redusering, när Johan Ryno, återigen, satt utvisad, strax därefter.

4-1 var dock nära strax efter, när Prestberg sköt och Bergenström var nära på att få tag i returen, men Bellissimo var mycket bra i mål och höll pucken borta från detsamma. Även Gabbe Karlssons skott, som var mycket nära, hölls borta från mål.

Bofors var dock inte ofarliga de heller, men även Hanses gjorde det bra i mål och Leksand fick återigen visa upp sin stabila box mot slutet av perioden, när man t.o.m. fick spela 3 mot 5, när Hurtubise och Olimb åkte ut med kort intervall. Man klarade dock av det och 3-1 var ställningen efter 2 spelade perioder.

Sista perioden inleddes aningen bättre av Bofors, som fick flera fina lägen, men Hanses stod i vägen och 3-1 stod sig alltjämt, men Leksand kunde succesivt vända på steken igen och efter att Bofors åkt på en utvisning, som man dock klarat av, var det Leksand som pressade på. Bellissimo räddade Bofors och spelade riktigt bra i kassen.

Trots Leksands spelövertag var det Bofors som gjorde målen. På ett skott av Kristoffer Näslund styrde Hanses ut och Thermell kunde enkelt få tag i den och slå in 3-2.

Bofors tog också timeout och försökte strukturera upp en plan för att få in kviteringen. Man plockade Bellissimo, men, som ofta sker, var det istället Leksand som fick tag i pucken och kunde slå in 4-2 i öppen kasse, utan att Bofors fick något egentligt tryck alls mot Hanses.

3 poäng igen alltså, 4:e raka segern och en förkrossande skottstatistik, 37-19 till Leksands fördel.

I övriga matcher gick det såhär:
Malmö - Södertälje 3-2 str
Mora - Örebro 0-5
Borås - Troja 4-1
Västerås - Sundsvall 2-1
Oskarshamn - Almtuna 2-3
Tingsryd - Rögle 3-2 SD (spelades i tisdags)

Bra gjort av Borås mot Troja, som tycks ha svårt mot lite sämre motstånd, men utgör ett rejält hot mot topplagen.
Apropå topplag så gjorde inte Västerås någon brilierande insats mot Sundsvall direkt, men det räckte för att ta 3 poäng. Briliera gjorde dock Örebro, som krossar Mora med 5-0 i FM Mattsson arena. Starkt!

Div 1:
Grupp A
Teg - Klemensnäs 3-1
Piteå - Björklöven 4-5
Boden - Kalix 4-2

Piteå bjöd bra motstånd mot Löven, men Umeålaget var trots det sneppet för stora för Piteå.

Starkt också av Teg att komma tillbaka efter den dundermina man åkte på i helgen borta mot Asplöven. Nu blev det seger.

Grupp B
Ånge - Kovland 5-1
Härnösand - Njurunda 6-3
Östersund - Kramfors 10-3
Sollefteå - Örnsköldsvik 2-3 str

Östersund ångar på, liksom Ånge, som vann med 5-1 över Kovland.

Grupp C
Enköping - Falu IF 3-4 str
Ore - Lindlöven 2-3 SD
Tierp - Hedemora 3-4 SD
Surahammar - Hudiksvall 1-4

Hudiksvall blev de riktiga vinnarna i Grupp C för kvällen, eftersom man var det ända lag som plockade 3 poäng. Omvänt för Surahammar, som var det ända lag som nollade.

Grupp D
Nacka - Nyköping 2-3
Wings - Järfälla 3-1
Åkers IF - Värmdö 7-3
Huddinge - Vallentuna 1-0

Huddige tar ännu en seger, efter något märklug match, där det ända målet kom i 1:a perioden. Sedan fick publiken i Björkängshallen inte se några fler mål.

Grupp E
Mariestad - Vimmerby 4-5 SD
Kumla - Grästorp 4-1
Skövde - Mjölby 3-0
Gislaved - Vita hästen 2-4
Arboga - Tranås 3-4 SD

Starkt jobbat av Vimmerby, som alltjämt fortsätter att överraska och övertyga. Starkt också av Gislaved, även om det inte blev några poäng denna kväll. Vita hästen är inte det lättaste motståndet direkt.

Grupp F
Halmstad - Mörrum 2-3
Karlskrona - Kallinge 2-3 str
Olofström - Pantern 7-3
Kungälv - Helsingborg 3-5
Kristianstad - Nybro 2-1 str

Bra gjort av Helsingborg, samtidigt som Olofström fortsätter att övertyga även de.

Värt att notera är också att Karlskrona drog hela 3400 åskådare till matchen mot Kallinge. Det noterbara ligger dock i att det bara var Malmö och Leksand från Allsvenskan som slog den publiksiffran under gårdagens matcher. Malmö drog över 8000 åskådare och Leksand strax över 4000.

Respekt!

Som ända match under lördagen gästade Leksand Uppsala och Gränbyhallen för att försöka ta 3 poäng av Uppsalagänget, almtuna, som hittills har haft en tung resa i Allsvenskan i år.

Det började inte bättre här, när Johan Ryno, som var så bra senast, fick pucken av Mark Hurtubise och slog in 1-0 redan efter 26 sekunder. 22 sekunder förra gången, nu 26. Fin start!

Bättre skulle det bli, med blåvita ögon sett. Almtuna höll redan strax därefter på att ställa till det för sig, men man redde ut det. Patrik Noréns dragskott lyckades man dock inte reda ut och det var 2-0 efter dryga 3 minuters spel!

27 sekunder senare var det dags igen. Gabbe Karlsson fick pucken i slottet och slog till. Inga misstag och det var 3-0!

Likt Södertälje i onsdags tog Almtuna nu en tidig timeout och bytte målvakt. Ut med Linus Fernström, in med Adam Reiderborn.

Leksand fortsatte dock att spela mycket bra. Almtuna fick knappt tag i pucken och Reiderborn fick göra några riktigt bra räddningar, bl.a. på skott från Hurtubise, som ju bekant var i Almtuna förra säsongen.

En dubbelutvisning väntade en stund senare och då fick Almtuna för 1:a gången i matchen lute tryck nere mot Hanses i mål, men han hade inga större problem med skotten och Leksand försvarade sig bra, liksom i de efterföljande boxplayen, när Martin Karlsson, Timander och Norén åkte ut, varsin 3:a. Men trots att man fick PP, 3 gånger om, lyckades Almtuna knappt skapa något alls. Inte förrän i det sista powerplayet, när Norén satt utvisad, efter att kört på Reiderborn i ett bra läge, skapade man lite tryck, men det var egentligen ingen fara och Leksand kunde gå till pausvila med en betryggande ledning.

2:a perioden inleddes med ett fint läge för Prestberg, men han valde istället att passa och Almtuna åkte på en utvisning. Tyvärr åkte Ryno ut bara sekunder senare, så det powerplayet blev det inget av med. Istället fick Hanses göra en fin räddning på skott från Niklas Anger innan båda lagen blev fulltaliga och Prestberg fick ännu ett fint läge, men valde att passa igen, trots att målet var i det närmaste öppet.

Patrik Gozzi, från AIK, åkte så ut och Leksand fick ytterligare ett PP, men nu fick man inte till det lika bra som tidigare och Almtuna kunde klara av det, varefter Westerling nästan fick friläge, men Prestberg jobbade bra hemåt. Istället såg Patrik Nevalainen, som var i Malmö förra säsongen, till att Leksand nästan fick ett friläge, men man lyckades reda ut det och Leksand fick klara sig utan den chansen.

Sista perioden inleddes bäst av Almtuna, när Hermansson och Gråhns, som vi leksingar känner igen från förra säsongen, och Robert Kimby, alla sköt mot Hanses, men han var fortsatt tät och hade inga problem med skotten. Man skulle dock få chansen i spel 5 mot 3, när först Johan Svedberg, som är tillbaka sedan några matcher efter sin utredning, och Rönnberg åkte ut för Leksand. Powerpayet var dock inget att hänga i julgranen för Almtunas del. Man fick inte alls till spelet och som en extra kalldusch fick just Joonas Rönnberg pucken strax efter att han kommit in på isen igen. Han tog sig in i zon och gjorde inga misstag. 4-0 satt i nät bakom Reiderborn!

5-0 var sedan mycket nära när Bergenström sköt, men icke. Inte den gången, men strax efter passade samme Bergenström fram Pelle Prestberg, som inte heller han gjorde några misstag och det var mycket riktigt 5-0!

Liften gick lite ur Almtuna, men man gav sig dock inte. En redusering var mycket nära när man prickade stolpen, varefter Anger fick ett jätteläge, men Hanses gjorde sig stor i mål och tog den. Istället vände Leksand och filip forsberg fastställde slutresultatet, 0-6 till Leksand. Det är respekt!

I övriga matcher, som spelades under fredagen, gick det såhär:
Oskarshamn - Södertälje 2-1 SD
Örebro - Malmö 6-3
Rögle - Västerås 5-4 SD
Troja - Mora 2-1 str
Sundsvall - Borås 3-1
Bofors - Tingsryd 4-1

En mycket stark sistaperiod av Västerås näre i Ängelholm, där man hämtar upp 0-3 till 3-3. Rögle gör 4-3, men man kommer tillbaka ännu en gång och får till en sudden. Bra insats även av Örebro och Bofors. SSK fortsätter att ha det tungt.

I söndags spelades en match:
Södertälje - Västerås 1-5 (2st mer än i Gränby)

Mycket, mycket starkt av Gurkorna, som krossar det mesta. Brok Little och William Karlsson är kungar på banan och 1-5 i Axa sports center, mot ett f.d. Elitserielag, det är inte illa. Riktigt bra gjort av Västerås!

Lördagens Elitserie:
Djurgården - Skellefteå 1-3
Växjö - Timrå 3-2 str
HV - AIK 3-1
Brynäs - Linköping 2-3
Modo - Luleå 3-1
Färjestad - Frölunda 2-1

Det som så klart är värt att notera är att Färjestad äntligen, äntligen plockar 3 poäng och det mot ett av seriens bästa lag med en av de absoluta bästa målvakterna, Frölunda. Mycket starkt jobbat av FBK och publiken i Karlstad lär ha stöttat laget redan från början och matchen igenom. Starkt!

Söndagens Div 1:
Grupp A
Piteå - Kiruna 2-3 SD
Klemensnäs - Kalix 7-5
Asplöven - Teg 11-0

Asplöven! Är inte 11-0 utklassning så vet jag inte vad som är det. Oj, oj, oj säger jag bara!

Grupp B
Östersund - Sollefteå 7-3
kramfors - Härnösand 4-3
Njurunda - Ånge 9-1

Det är ändå lite förvånande att Njurunda vinner med hela 9-1 mot Ånge. Det är värt att notera.

Grupp C
Hudiksvall - Tierp 5-1
Hedemora - Borlänge 2-5
Söderhamn - Ore 2-10
Lindlöven - Enköping 0-1
Falu IF - Surahammar 6-1

Enköping vinner äntligen och Ore krossar jumbon Söderhamn med hela 10-2. Inte riktigt som Asplöven i Grupp A, men inte långt ifrån.

Grupp D
Åkers IF - Visby 3-2 SD
Nynäshamn - Wings 5-2
Värmdö - Nacka 5-4 str
Järfälla - Huddinge 1-7
Nyköping - Vallentuna 4-2

Nyköping börjar få ordning på saker och ting och vinner igen. Huddinge ångar på och Nacka plockar poäng. Det skulle dock ha varit 3 pinnar i den matchen, men en mycket stark 2:a period av Värmdö satte stopp för det.

Grupp E
Tranås - Gislaved 5-2
Mjölby - Kumla 4-1
Grästorp - Mariestad 1-2 SD

Grupp F
Nybro - Kungälv 6-2
Helsingborg - olofström 1-5
Pantern - Karlskrona 1-5
Kallinge - Halmstad 3-4 str
Mörrum - Kristianstad 1-2

J20:
AIK - Leksand 4-3 SD

J18:
Leksand - Falu IF 6-1

Islossning!

Man hade bara gjort 7 mål på hemmais innan kvällens match. Skulle det lossna denna kväll?

Det började onekligen på bästa sätt, när Michael Rafl, redan efter 22 sekunder, slog in ledningspucken, assisterad av Ryno och Hurtubise.

En kanonstart med andra ord. 1-1 var dock nära starx efter, men Hanses redde ut det och istället fick Prestberg läget, men även Hudacek var tät. Inte länge till skulle det dock visa sig, för efter 5:23 kunde Jogan Ryno utöka ledningen till 2-0, återigen assisterad av Hurtubise!

Leksand spelade oerhört bra och höll SSK-spelarna från kassen och Erik Hanses på ett mycket effektivt sätt. Målen fortsatte även de att trilla in. 3-0 kom efter dryga 8 minuter, när äntligen Pelle Prestberg fick näta, assisterad av Bergenström och Gabbe Karlsson!

Då fick Södertäljetränarna nog. Det var dags för en timeout och dessutom ett målvaktsbyte. Ut med Julius Hudacek, in med Sebastian Idoff.

Han fick dock ingen rolig start. Efter att SSK försökt etablera lite tryck nere mot Hanses fick Bödker taf i pucken, serverade Bergenström, som inte gjorde några misstag och det var 4-0!

Målen fortsatte att hagla in, men nu var det SSK, som äntligen fick en reducering genom en av slovenerna, Gregorc. Ett svårt skott för Hanses att ta.

SSK ryckte upp sig lite efter målet, men Leksand spelade fortsatt mycket bra och det var oändlig skillnad mot matchen mot Tingsryd för drygt en vecka sedan. Södertälje skulle dock få in ytterligare en reducering innan perioden var slut. Andreas Hjelm gjorde det riktigt snyggt och vi hade 4-2 efter den 1:a perioden, även om 5-2 var riktigt nära vid några tillfällen.

2:a perioden inleddes bra med flera fina lägen för 5-2, men SSK kom tillbaka och Leksand tappade lite av sitt fina spel för den inledande perioden. Man fortsatte dock att slita och fick utdelning. Johan Ryno, återigen, vände bort halva SSK och det var 5-2!

Efter målet ryckte Leksand upp sig igen och var först på varje puck. SSK hade inte en chans och 6-2 var mycket nära när Andersén sköt och Knuts var där på returen, men Idoff lyckades hålla pucken borta från mål. Spelet var dock fortsatt mycket bra. Man slet bra, jobbade på varje puck, ja, man spelade som man ska spela.

SSK saknade inte chanser, men det var Leksands match och man skulle få ytterligare utdelning innan perioden var slut. 6-2 kom med knappa 3 minuter kvar av perioden. Patrik Norén, assisterad av, just det, Johan Ryno, och Hurtubise.

7-2 var också nära innan perioden var slut när Andersén sköt direkt på tekning, tätt över, men 6-2 stod sig efter 2 perioder. 6-2!

3:e inleddes lika bra som de 2 föregående perioderna. Gabbe Karlsson var nära att pricka in 7-2, men strax utanför. Likaså Bergenström och Blomqvist. Andersén sköt i utsidan av buren och fick senare under perioden ett friläge, som kunde ha varit straffsituation, men det blev bara en 2:a på SSK-spelaren och ett powerplay för Leksand. Oerhört lite utvisningar annars i matchen.

Leksand fick till hyfsat bra PP-snurr, men SSK kunde ändå klara av det och därefter rycka upp sig litegrann, även om det fortsatt var Leksand som ägde matchen. Man kunde dock komma till lite fler avslut nere mot Erik Hanses, men han hade inga problem med något av dem och istället fick Leksand ytterligare ett PP med knappa 2 minuter kvar att spela. Med 19:57 på klockan blockerade Idoff och 2 sekunder senare var det 7-2. Pelle Prestberg stänkte in slutresultatet och såg till att man gjorde lika många mål i den här hemmamatchen som man gjort i alla de andra tidigare! Enormt bra jobbat av hela laget, en riktigt bra genomförd match!

Övriga resultat:
Malmö – Oskarshamn 6-2 (spelades under måndagen)

Borås – Rögle 3-5

Mora – sundsvall 4-0

Tingsryd – Almtuna 3-1

Västerås – Bofors 0-3

Örebro – Troja 2-6

Ja, vi ser alltså att jag hade fel. Troja fortsätter att imponera och övertyga mot förmodade topplag. 2-6 borta mot Örebro är inte illa, samtidigt som Västerås åker på sin 1:a förlust för säsongen, dessutom med en nolla framåt. Starkt jobbat av Bofors! Starkt också av Tingsryd att slå lördagens motståndare för Leksands del, Almtuna, med 3-1 hemma i Nelson garden arena, inte Dackehallen längre.

Riksserien:
Brynäs - Leksand 6-0

Det gick dock inget vidare för Leksands damer under onsdagen, när Brynäs kunde vinna enkelt med klara 6-0.

J18:
Färjestad - Leksand 7-4

Inte heller J18 hade någon lyckad kväll i Karlstad, när Färjestad även de, kunde vinna enkelt med 7-4.

J20:
Leksand - Mora 3-1

Då var J20 betydligt mer lyckosamma nu under torsdagskvällen, när man slog Mora i Daladerbyt med 3-1. Mycket bra!

Div. 1:

Grupp A
Klemensnäs - Boden 2-6
Kiruna - Kalix 5-2

Grupp B
Sollefteå - Kovland 0-2
Ånge - Kramfors 5-4 SD
Härnösand - Östersund 2-7

Östersund fortsätter att ösa på.

Grupp C
Ore - Tierp 4-1
Enköping - Hedemora 3-5
Falu IF - Lindlöven 6-3

Enköping fortsätter att ha det jobbigt. Det ser inte bra ut för laget som var i kvalserien upp till Allsvenskan för 2 säsonger sedan.

Grupp D
Nacka - Åkers IF 0-5
Huddinge - Nynäshamn 10-2
Nyköping - Järfälla 4-2
Vallentuna - Värmdö 2-3

En oerhört viktig seger för Nyköping. Oerhört imponerande av Huddinge att göra 10 kassar på Nynäshamn och av Åkers IF att slå jumbon Nacka med hela 5-0 borta. Starkt!

Grupp E
Kumla - Gislaved 6-4
Mariestad - Vita hästen 2-6
Arboga - Skövde 4-3 SD
Vimmerby - Grästorp 4-1
Tranås - Mjölby 2-0

Hästen är återigen tillbaka i vinnarspåret och Vimmerby fortsätter att göra det oerhört bra, 4-1 mot Grästorp. Kanske inte tuffast möjliga motstånd, men 3 poäng är 3 poäng.

Grupp F
Karlskrona - Kungälv 6-0
Kristianstad - Olofström 4-1
Mörrum - Kallinge 0-5
Nybro - Pantern 4-3 SD

tark hemmainsats där av Karlskrona. Kanske inte heller där mot tuffast möjliga motstånd, men 6-0 är alltid 6-0. Starkt även av Kallinge/Ronneby, som likt Vimmerby bara ångar på och radar upp seger efter seger. 5-0 på bortais är som sagt inte illa, samtidigt som Kristianstad såg till att Olofström åkte på en förlust, vilken gjorde att man numera är uppe på samma poäng som Olofström, nämligen 22.

Kvällens Elitserie slutade slutligen såhär:
Djurgården - Linköping 4-1
Växjö - AIK 0-4
Skellefteå - Luleå 3-2
rölunda HV 3-0
Färjestad - Timrå 1-2 str

Färjestad har alltså fortfarande inte vunnit efter ordinarie matchtid och det såg mycket, mycket darrigt, tveksamt och illa ut ikväll. Nästan som Leksands urusla hemmamatch mot Tingsryd. Man märker verkligen att självförtroendet inte finns där, inte hos något av lagen. Nu är Färjestad dessutom återigen sist i tabellen.

Frölunda fortsätter dock att vinna och Skellefteå står för en grym vändning från 0-2 till 3-2. 3-2-målet kom med mindre än minuten kvar att spela. Grymt!


Hett möte ikväll

Då Södertälje gästar Tegera arena för en riktigt tuff drabbning med Leksand. Det kan bli en jämn historia och jag tror att vi har en bra chans mot Kringlorna. Det gäller dock att spela på topp, för SSK är ett såpass skickligt lag, så gör man intedet, då smäller det bakåt.

Här är kvällens matcher, samt mitt tips:
Leksand - Södertälje 1
Borås - Rögle 2
Örebro - Troja 1
Västerås - Bofors 1
Mora - Sundsvall 1
Tingsryd - almtuna 2

Troja har skrällt mot topplag tidigare och tittar man på statistiken har man faktiskt samlat majoriteten av sina poäng mot jusr topplag, men jag tror inte de skräller ikväll.

Mora tror jag tar hem matchen mot Sundsvall och Rögle tar Borås borta. Storspelar Bellissimo i Boforskassen kan den matchen bli jämn, men jag tror Gurkorna fortsätter att ånga på i serietoppen.

I övrigt möter även Leksand J18 tufft motstånd ikväll i form av Färjestad. Det kan bli en tuff bortamatch, men vi hoppas så klart på seger.

Igår spelades 2 Elitseriematcher:
Frölunda - AIK 3-2 SD
Linköping - Färjestad 1-0

Efter en mållös förstaperiod fick Frölunda hål på Viktor Fasth i 2:a perioden, 2 gånger om, men AIK gav sig inte och fick in en redusering i sista. Man plockade Fasth och faktiskt så fick man till en kvitering och tog därmed matchen till sudden, där dock Frölunda var det starkare laget.

Färjestad fortsätter att ha det tungt. 1-0 till LHC kom redan efter 28 sekunder och därefter fick publiken i Cloetta center, dåliga 5884 åskådare, inte se fler mål. Man får skylla på EM-kvalet när det gäller den dåliga publiksiffran, men de som hade letat sig dit fick i alla fall se en bra och intensiv match, där det smällde ordentligt och där det inte saknades målchanser, men Färjestad hade inte marginalerna med sig, + att en storspelande Fredrik Norrena i LHC-kassen stod i vägen. Färjestad är alltså fortfarande utan fullpoängare efter 10 spelade matcher, i en tabell som haltar litegrann. Såhär ser den dock ut i dagsläget:

1, Frölunda 22p +12
2, Skellefteå 20p +7
3, Luleå 20p +3
4, HV 17p +10
5, Linköping 17p +1
6, Brynäs 16p +3
7, Växjö 15p +1
8, AIK 15p 0
9, Djurgården 14p -6
10, Modo 11p -6
11, Färjestad 8p -12
12, Timrå 8p -13

Det är alltså en väldigt jämn tabell. De 3 översta lagen, Frölunda, Skellefteå och Luleå, innom 2 poäng. Sedan ett hopp på 3 poäng ner till HV, som ändå har ryckt upp sig rejält efter den minst sagt darriga inledningen av serien. Från HV ner till Djurgården på 9:e plats är det bara 4 poäng, så där är det ruskigt tight. Sedan har vi då de 3 nedersta lagen. Modo, som ligger lite för sig själva där, 3 poäng upp till Djurgården och 3 poäng ner till Färjestad och Timrå. Det är med andra ord en ganska otippad tabell såhär långt, men å andra sidan har det bara gått 10 omgångar, 11 för Frölunda och AIK. Så mycket, mycket, kan ännu hända.

Men nu är det först och främst fokus på kvällens Allsvenska matcher!

Div. 1 i fokus

28 matcher spelades i Div 1 idag och såhär gick det:

Grupp A
Kalix - Asplöven 1-5
Boden - Kiruna 2-5
Björklöven - Klemensnäs 10-1

Björklöven fortsätter att ånga på och krossar Klemensnäs med hela 10-1. Löven har vunnit 7/7 matcher, har maximala 21 poäng och en målskillnad på hela 44-6, +38! Det att jämföra med 2:an, Kiruna, på 12 poäng, redan 9 pinnar bajom, med en målskillnad på 24-16, +8. Sist i serien ligger Luleå Rebels med 0 poäng, dock bara 4 spelade matcher. Vinner man sina 2 nästkommande matcher går man upp på 6 poäng, 1 mer än 8:an i serien, Kalix.

Grupp B
Östersund - Örnsköldsvik 1-3
AIK Härnösand - Ånge 5-2
Sollefteå - Njurunda 4-0
Kramfors - Kovland 3-2 SD

Grupp B är temligen svag, men det är noterbart att Härnösand slår Ånge med 5-2. Bra jobbat!

Grupp C
Tierp - Enköping 2-0
Borlänge - Ore 2-1
Lindlöven - Hudiksvall 6-2
Söderhamn - Falu IF 2-11
Hedemora - Surahammar 4-5 str

Att Lindlöven, på 9:e plats i tabellen, slår Hudiksvall, som vid seger hade tagit över serieledningen från Hedemora, är värt att notera. Också att 5:an i serien, Falu IF, kör över jumbon Söderhamn med hela 11-2, samt att Enköping har det fortsatt jobbigt, ännu en förlust, idag med 2-0.

Grupp D
Nacka - Visby 5-4 SD
Wings - Huddinge 2-4
Åkers IF - Vallentuna 5-2
Värmdö - Järfälla 3-4
Nynäshamn - Nyköping 2-6

Trots ännu en seger ligger Huddinge "bara" 3:a i serien, 1 poäng bakom både Åkers IF och Visby, som båda har 16 poäng. Visby, som alltså hade ledat gruppen om Nacka inte hade tagit poäng idag. Nacka, som var, och är, i stort behov av poäng. Man ligger sist i serien, med 5 poäng, 1 bakom Vallentuna. Dessa båda är egentligen de ända båda lagen som har halkat efter litegrann, för sedan har både Järfälla och Wings 10, Nynäshamn 13, Värmdö 14 och som sagt Huddige och Nyköping på 15. Så det är jämnt där.

Grupp E
Gislaved - Mariestad 1-6
Skövde - Kumla 6-1
Grästorp - Tranås 2-4
Mjölby - Vimmerby 4-3 SD
Vita hästen - Arboga 6-1

Hästen fortsätter att ånga på, likt Björklöven, men inte riktigt lika mycket. Man har 21 poäng efter 8 spelade matcher, men en fantastisk målskillnad på 48-14, +34. 2:an Skövde har 17 poäng, likt 3:an Mariestad, men båda dessa har betydligt sämre målskillnad. +15 resp. +12. 4:a i serien är lite överraskande nykomlingen Vimmerby, som har skrapat ihop hela 15 poäng. Starkt jobbat av nykomlingen! Sist i serien ligger Kumla, med 4 inspelade poäng. Noterbart är att Grästorp, på 8:e plats, har tagit alla sina 6 poäng i sudden eller straffar, likt Färjestad i Elitserien alltså.

Grupp F
Kungälv - Halmstad 4-3 SD
Olofström - Karlskrona 3-1
Kallinge - Nybro 5-0
Helsingborg - Kristianstad 1-3
Pantern - Mörrum 4-2

Olofström vinner toppmötet med Karlskrona med 3-1 och fortsätter därmed att leda serien med sina 22 inspelade poäng och en målskillnad på 34-11, +23. Karlskrona blev även passerade av Kristianstad, som jag tycker har blandat och gett hittills i år, men som smyger med där och bara är 3 poäng bakom Olofström. Överraskningen är dock Kallinge/Ronneby, som ligger 4:a, bara 3 poäng bakom just Karlskrona. Mycket starkt jobbat! Man är faktiskt hela 5 poäng före 5:an i serien, Mörrum. Tyngre går det för det forna Allsvenska laget Nybro. Man ligger näst sist, på 9:e plats, med 6 inspelade poäng och just nu låångt upp till Allettan. Men, som sagts tidigare, så är det inte alltid en nackdel att missa Allettan...

J18:
Leksand - Grums 3-1

J20:
Skellefteå - Leksand 2-5

Seger både för J18 och J20 alltså. Bra jobbat!

Riksserien:
Leksand - Linköping 2-3

Bra genomförd match

Laget begav sig under fredagen ner mot Oskarshamn, där Ugglorna väntade på andra sidan röda linjen i kvällens match.

Leksand fick en kanonstart, när Jens Bergenström, redan efter knappa 2 minuter, dundrade in 1-0 för Leksand bakom en chanslös Alexander Bengtsson i Oskarshamnskassen.

Därefter fick de blåvita också PP, men det ville inte komma igång och Oskarshamn kunde enkelt reda ut det och var sedan riktigt nära en kvitering, men Hanses i Leksandskassen var bra med på den.

Det var Oskarshamn som hade tagit över taktpinnet efter det avklarade BP:t, men Hanses storspelade i mål och tog flera jättelägen för Ugglorna att kvitera. Man fortsatte dock att pressa på och fick dessutom ett PP, men Leksands box var, precis som tidigare matcher, mycket stabil och de blåvita kunde temligen enkelt bli fulltaliga igen. Oskarshamn fortsatte dock att trycka på, men Hanses var omutlig i mål.

Även i upptakten av den 2:a perioden fortsatte man att pressa på. Niklas Jadeland fick bl.a. ett friläge, men Hanses var kung i mål och plockade den. Istället kom något ologiskt 0-2, efter ett fint skott av Filip Forsberg. Oskarshamn dominerade, inte fullständigt, men ganska rejält och så gör Leksand 2-0. Som sagt, hockey är inte alltid rättvist.

Efter målet kom Leksand in litegrann i matchen igen och fick också ett powerplay, när Uotila åkte ut för Oskarshamn. Då ställde Leksand upp i PP och smack, så satt 0-3 bakom Bengtsson i Oskarshamnskassen, ett slagskott från blå av ingen mindre än Tommy Enström!

Efter det numera obligatoriska powerbreaket i varje period ryckte Oskarshamn upp sig litegrann och fick också in en reducering, till slut, med knappa 2 minuter kvar av perioden, 1-3.

Man tryckte på för ytterligare en reducering i sista perioden och var väldigt, väldigt nära, men Hanses var tät i mål och pucken ville inte in bakom honom. Därför stod sig ställningen 3-1 till Leksand, som kunde ta en oerhört viktig 3:a.

Övriga resultat:
Almtuna - Västerås 2-7
Troja - Malmö 4-2
Rögle - Mora 3-5
Sundsvall - Örebro 2-4
Södertälje - Tingsryd 4-1

Vi ser alltså att Västerås bara fortsätter att ånga på i toppen av tabellen. Bara 2 tappade poäng av 24 möjliga och en överlägsen målskillnad på +21, mot Malmö, som har näst bästa +/-, med +9, är inte illa. Inte alls faktiskt. Tvärtom väldigt imponerande av Gurkorna!

Troja lyckas återigen ställa till det för ett förmodat topplag. Först SSK som man tryckte dit med 6-3 hemma i Sunnerbohov, sedan nere i Ängelholm, där det blev 3-1 mot Rögle, och nu 4-2 hemma mot Malmö. Det är starkt. Faktum är att man har tagit 9/12 poäng mot just dessa topplag. Det är värt att notera.

Rögle fortsätter att ha det oerhört tufft. Förlust igen och man parkerar just nu på en ensam 11:e plats i tabellen med sina 9 inspelade poäng. Sista matchen i omgången, Bofors - Borås, spelas just i detta nu och det står 3-3 med drygt 6 minuter kvar att spela. Bra gjort av Borås!

J20:
Luleå - Leksand 2-3 str

En skön seger för J20, som inte har rosat marknaden såhär i början av serien. Noterbart från J20 i övrigt är Malmö som slår Växjö med 10-2 och Rögle som slår Tingsryd med 9-0, samt Skellefteå som slår Mora med 8-2.

Hett möte i Tegera arena

"Bara" 4477 åskådare hade letat sig till tegera arena denna kvällen, för att se Leksand ta sig an det stjärnspäckade Malmö, där Hannu Toivonen vaktade kassen kvällen till ära. Annars har ju Pontus Sjögren övertygat ordentligt såhär i inledningen av serien.

Leksand ställde återigen Jens Holmström i mål och det var också leksand som öppnade matchen bäst. Ryno fick ett jätteläge direkt, missade pucken, men fick ett läge igen, utanför. Man fortsatte dock att ösa på. Hurtubise fick ett bra läge även han, men Toivonen var tät.

Leksand var det bättre laget inledningsvis. Olimb hittade sånär Blomqvist, som i sådant fall hade varit fri, men J.D Forrest bröt i sista stund och Malmö kunde rensa. Man började komma in mer och mer i matchen och man skulle också få matchens 1:a mål, när Roger Olsson fick iväg ett skott, som inte såg helt otagbart ut för Holmström i mål. Båda bröderna Westerholm, Pattrik och Ponthus, fick assist på det målet.

Det fina spelet från inledningen var som bortblåst och Malmö var betydligt mer med i matchen nu. Man skapade också mer än Leksand, även om Hurtubise fick ett jätteläge, när Toivonen var helt borta. Han hade öppet mål, men missade pucken!

Man skulle dock få PP, när Daniel Josefsson åkte ut. Powerplayet var helt okej, men inte jättebra. Malmö gjorde det svårt för de blåvita, som strax efter att Malmö blivit fulltaliga igen fick ännu ett jätteläge med öppet mål, denna gången Gabbe Karlsson, men även han lyckades missa!

Istället var det Malmö som kunde utöka till 2-0 med knappa minuten kvar av perioden, när Robert Carlsson slog in pucken i nät när Joonas Rönnberg satt utvisad för Leksand.

23 sekunder in i 2:a perioden åkte Tim Heed ut och det var PP för Leksand igen. Malmös box var dock riktigt bra och leksingarna kunde inte komma till något ordnat spel. Malmö bröt passningar och slog ut pucken och redde ut det hela utan några större problem. Sedan fortsatte man att trycka på, ordentligt. Det var nästan Malmö för hela slanten, även om man kanske inte fick några jättelägen. Leksands fina spel från de första minuterna ville inte infinna sig på nytt.

Malmö var dock lite för heta och åkte på ett lagstraff för Too many players. Nu var Leksands PP riktigt bra, men det var Toivonen också. Hurtubise fick ett fint läge i slottet, men Toivonen var med. Timander sköt ett fint handledsskott, men en skymd Toivonen var med. Prestberg sköt och nätet rasslade, men det var inte mål. Kryssribban. Det ville sig inte för de blåvita. Man spelade dock bra nu och Hurtubise fick ännu ett jätteläge, efter skott av Ryno, retur av Toivonen, men inget mål. Inte heller Bergenström lyckades få in pucken, när han kom fri och drog Toivonen, men han storspelade och fick ut ett benskydd.

Även i sista perioden fortsatte man att ösa på. Ryno lade pucken på mål, där var Rafl, som även han lyckades missa öppet mål. Bibic fick sedan skottläge 2 gånger om, men inte heller nu ville pucken in. Sedan hade Toivonen lite tur när Bödker sköt och han knappt visste att han räddade, men det gjorde han. Det gjorde dock inte Holmström, när Pattrik Westerholm sköt ett höstlöv, som ställde Holmström totalt...

Det ville sig inte för de blåvita. Ännu en gång studsade pucken precis i skottögonblicket och det blev inget av det. Sedan, äntligen, lyckades Ken-André Olimb stänka upp reduseringen i krysset bakom Toivonen, 1-3!

Leksand tog timeout och plockade Holmström med knappa 4 minuter kvar att spela. Reduseringen var oerhört nära flera gånger om, först när Gabbe sköt och Toivonen än en gång inte visste var han hade pucken, sedan när Ryno sköt på Josefsson och pucken något tursamt studsade upp rakt i Toivonens plock, och sedan när Rafl sköt i utsida stolpen och Prestberg klockrent i densamma. Som sagt, det ville sig inte.

Malmö vinner alltså med 3-1. Helt rättvist vet jag inte, men hockey är inte alltid rättvist. 1-2 av målen ska Holmström ta, samtidigt som Leksand skapar världens lägen och minst skulle kunnat haft 5-3 eller liknande. Men Toivonen är grym i mål, samtidigt som Leksand är otroligt ineffektiva. Faktum är att det bara är Tingsryd och Borås som har gjort färre mål efter 7 spelade omgångar. Vänder man på det så är Leksand faktiskt ett av de lag som släpper in allra minst mål i serien, mindre än Malmö, vilket är svårt och tro efter denna matchen. Totalt sätt är det ändå en väl genomförd match, en klar uppryckning från i söndags, då det var fruktansvärt dåligt spel.

Övriga resultat:
Mora - Bofors 2-5
Tingsryd - Oskarshamn 1-5
Troja - Sundsvall 3-2
Borås - Almtuna 2-3
Västerås - Södertälje 2-0

Ja, Västerås fortsätter att ånga på. Man är nu uppe på 19 poäng. Man har bara tappat 2 poäng, och de tappade man faktiskt mot Leksand. Leksand, som numera befinner sig på 8:e plats i tabellen, dock fortfarande före både Rögle och Mora, som båda förlorade omgångens matcher. Lite överraskande att Bofors vinner så klart uppe i Mora...

J18:
Brynäs - Leksand 7-3

Ja, det gick med andra ord inte alls för de blåvita denna kväll. Inte mer att säga om det.

Div 1:
Grupp a
Kalix - Teg 4-5 str

Grupp C
Enköping - Borlänge 4-5 SD
Falu IF - Hedemora 6-7 SD
Lindlöven - Söderhamn 5-3
Hudiksvall - Ore 8-3

Hudiksvall fortsätter att ösa på...

Grupp D
Värmdö - Nynäshamn 8-5
Järfälla - Åkers IF 1-4
Vallentuna - Nacka 7-4
Nyköping - Wings 6-1

Nacka har det oerhört tufft och tar jag inte fel ligger man sist i gruppen för tillfället.

Grupp E
Mariestad - Skövde 1-3
Arboga - Gislaved 1-2
Vimmerby - Vita Hästen 3-2
Grästorp - Mjölby 5-4 SD
Tranås - Kumla 6-3

Att Gislaved slår det forna Allsvenska laget Arboga, är anmärkningsvärt, men än mer anmärkningsvärt är att Vimmerby slår ångvälten i serien såhär långt, Vita hästen. Mycket bra jobbat av smålänningarna!

Grupp F
Halmstad - Olofström 3-4
Kristianstad - Kungälv 5-0
Mörrum - Helsingborg 7-2
Kallinge - Pantern 6-2
Nybro - Karlskrona 1-2 SD

Olofström fortsätter att vinna, Kristianstad håller nollan och Helsingborg håller jämna steg med Mörrum de 2 första perioderna, men i sista faller man ihop och förlorar perioden med 5-0, 7-2 totalt.

Otroig vändning!

Gårdagens Elitserieomgång bjöd på en match utöver det vanliga. En vändning som måste vara den mest uppseendeväckande upphämtningen sedan Tre kronor hämtade upp underläge 1-5 till seger med 6-5 i Helsingfors, mot Finland, i VM 2003.

Här följer dock först resultaten:
Luleå - Linköping 3-2
Skellefteå - Djurgården 4-2
Timrå - Modo 2-5
Frölunda - Färjestad 2-3 SD
AIK - HV 7-8 str

Ja, jag pratar så klart om AIK - HV. Reprisen på vårens kvartsfinal, där AIK, mycket överraskande körde över de svenska mästarna med 4-0 i matcher. Något liknande var på väg att ske här, för AIK dominerade totalt i 1:a perioden och kunde mycket väl ha ledat med 4 eller 5-0. Nu stod det dock 3-0 och man fortsatte att ösa på i 2:a. 6-2 var ställningen efter densamma och i upptakten av sista perioden gjorde man också 7-2. Segern var given, trodde nog så gott som alla och HV-fansen hade slutat hoppats på poäng.
Då kom AIK:s totala genomklappning. Man stod i princip still på isen. HV styrde och ställde som man ville och Mackan Svensson, som kvällen till ära ersatte Viktor Fasth, som var magsjuk, hade ingen rolig kväll. 7-3, 7-4, 7-5 och 7-6 kom i tät följd och sedan tog det inte lång tid innan också 7-7 rasslade i när bakom Svensson. AIK var totalt utspelade, det var klasskillnad, men man lyckades i alla fall klara oavgjort, men Hovet buade över den bedrövliga insatsen i att tappa en så trygg och stabil ledning på 5 mål, under loppet av mindre än 20 minuter.
HV kunde senare också avgöra på straffar, när Rickard Gynge missade 3:e straffen för AIK.
Oj, oj, oj, vilken match, vilken upphämtning, vilken prestation!

I Luleå fick X-leksingen, Daniel Gunnarsson, göra sitt 1:a Elitseriemål när han nätade och såg till att Luleå tog ledningen med 1-0. En ledning man senare också höll och kunde vinna matchen. Det roliga är bara det att på Stats står det 3-2, men på Radiosporten igår sa de 4-2. Jag låter det vara osagt.

Färjestad fick en kanonstart mot serieledande Frölunda. Frölunda, som bara hade släppt in 6 mål innan kvällens match. Nu släppte man 2 under de 2 första minuterna. Ställningen var alltså 0-2 till Färjestad, men vad hjälpte det när Frölunda gjorde 1-2 i 2:a perioden och 2-2 med 3 minuter kvar att spela? Färjestad drog sedan det längsta strået i sudden, men man är alltjämt utan trepoängare efter full tid och ligger sist i Elitserien.

Ikväll drar Hockeyallsvenskan vidare. Matcherna och mitt tips ser ut såhär:
Leksand - Malmö 2
Mora - Bofors 1
Borås - Almtuna 2
Västerås - Södertälje 2
Troja - Sundsvall 1
Tingsryd - Oskarshamn 2

Det blir en tät drabbning i Leksand ikväll, men jag tror Malmö är snäppet vassare och tar hem det där, tyvärr.

Mora bör dock klara Bofors, men Bofors kan skrälla...

Troja kniper nog 3 pinnar mot Sundsvall och Oskarshamn gör detsamma mot Tingsryd. Sedan tror jag faktiskt att SSK kan greja att plocka poäng av Västerås. Om det blir kryss eller en 2:a där är svårt att säga, men vi kör på en 2:a.

Omgångens sista match spelades redan igår, då det gick såhär:
Örebro - Rögle 3-1

Noterbart är att Brynäs damer och J18 båda spelar hemma i Läkerol arena ikväll. J18 möter Leksand kl 19:00 och damerna tar emot Segeltorp kl 19:15, enligt Stats. Jag låter även det vara osagt vem som spelar där och inte, det visar sig.


Fruktansvärt lamt och avslaget

Hemmamatch i Tegera arena. En söndagsmatch. 3532 åskådare hade letat sig dit för att se bottenmötet med jumbon Tingsryd.

Det var Leksand som öppnade matchen bäst. Hurtubise missade ett läge och Rafl sköt i stolpen efter drygt 3 minuter, men alltjämt 0-0.

Leksand skulle dock få powerplay, när X-malöiten, Tomas Larsson, åkte ut. Man pressade på ganska bra nere mot Zajkovski i Tingsrydskassen. Det gick dock alldeles för långsamt och Tingsryd kunde klara av det.

Tingsryd var nära ett friläge, men puckvallningen nådde inte den fria Tingsrydsspelaren vid blå och det blev inget av det. Man fick dock ett powerplay, men där var det Ryno som snodde pucken av en Tingsrydsspelare, men Knuts, som fick pucken av Ryno, lyckades inte få in den mellan benen på Zajkovski. Inte heller Prestberg lyckades, när ännu en Tingsrydsspelare slarvade och gav Prestberg ett gratisläge, men man fortsatte att ha förtvivlat svårt att få in pucken.

Det fortsatte att vara svårt för de blåvita när Olimb slog in pucken till Jakob Blomqvist, som inte fick ordning på pucken.

ingsryd stack upp då och då, men det var aldrig farligt för Holmström, som inte hade några problem med skotten. Det var Leksand som hade lägena, men pucken ville inte in bakom Zajkovski.

2:a perioden började precis som den 1:a. Det var Leksand som hade det mästa av spelet och fick flera bra lägen, bl.a. Rafl, som dock sköt högt över och Hurtubise tappade puck vid ett bra läge. Nej, det var inte Leksands match och Tingsryd stod emot bra. Man fick också ett jätteläge, när pucken studsade fel för en leksing, rakt på en Tingsrydsspelare, men Holmström var tät i mål. Rafl gav sedan bort pucken till ännu en Tingsrydsspelare, som fick friläge, men han sköt högt över även han.

Filip Forsberg bjöd så på ett riktigt snyggt nummer, när han drog både Tingsrydsspelare och Zajkovski, men åkte istället ut, för att ha kört på Zajkovski, vilket han egentligen inte gjorde. Han blev dittacklad.

Powerplay för Tingsryd i vilket fall, där man pressade på litegrann mot jens Holmström, men leksingar fick tag i pucken och kunde få ett fint läge i boxplay, men pucken ville som sagt inte i mål för de blåvita. Man kunde dock behålla pucken i anfallszon och klara av det hela, men Tingsryd fortsatte att sticka upp då och då. Tomas Larsson fick ett jätteläge för smålänningarna, men icke. Pucken ville inte heller in för dem.

Fruktansvärt dåligt spel bjöds publiken i Tegera arena på. Det hände ingenting framåt för något av lagen. Det var slarvigt och oprodduktivt. Tingsryd fick dessutom ytterligare ett PP, där man fick 2 jättelägen, men Holmström var fortsatt tät och plockade båda 2 och bidrog till att Leksands BP-statistik inte försämrades. För, ska man se något positivt i det hela så är det att Leksands boxplay är det bästa i hela serien.

Det fortsatte att vara slarvigt och dåligt spel, ett riktigt sömnpiller. Källström tappade pucken när han stod helt ensam på blå och dribblade.

Sista perioden inleddes med chans i spel 5 mot 3 för Leksand, men det var inte alls bra. Alldeles för stillastående och uddlöst.

Tingsryd kunde bli fulltaliga och efter 6:46 small det äntligen, äntligen till bakom Zajkovski. 1-0 till Leksand och det var Jakob Blomqvist som gjorde det!

Leksand skulle kort därefter få en straff, när Filip Forsberg kom fri och drogs ner. Ryno lade straffen med chans att utöka till 2-0, men icke. Skottet gick utanför. 2-0 var dock nära flera gånger, men Zajkovski var tät i mål.

Man plockade Zajkovski med 2:30 kvar att spela och med tanke på matchbilden så vore det som pricken över i:et om Tingsryd trots allt skulle göra 1-1 i spel 6 mot 5. Man pressade också på rejält mot slutet och 1-1 hängde i luften. Holmström var dock tät och leksingarna spelade uppoffrande, vilket ledde till 3 poäng och seger med 1-0. En fruktansvärt dålig match som sagt, men 3 poäng är alltid 3 poäng och det syns inte hur man har tagit dem. Spelmässigt finns dock inte mycket att ta med härifrån. Det är bara att blicka fram mot nästa match, då insatsen förhoppningsvis blir mycket, mycket bättre.

Övriga resultat i helgen gällande Allsvenskan:
Bofors – Örebro 2-3

Almtuna – Mora 3-1

Oskarshamn – Västerås 2-6

Sundsvall – Malmö 2-3

Rögle – Troja 1-3

Södertälje – Borås 5-2

Mitt tips gick alltså inte alls in. Troja kunde, återigen, ställa till det för ett förmodat topplag, samtidigt som Almtuna överraskade något och tvålade dit Mora med 3-1 och Västerås fortsätter att ånga på och körde över Oskarshamn med hela 6-2. starkt!

Elitserien har även den dragit vidare och där slutade det såhär:
Brynäs - AIK 4-3
Djurgården - Växjö 2-1
Modo - Färjestad 3-2 str
Luleå - Timrå 1-4
Skellefteå - Frölunda 3-2

Timrå fortsätter alltså att ånga på, ytterligare en trea kom igår mot Luleå.

Växjö fortsätter att stå upp bra, "bara" 2-1 mot Djurgården på bortais, det är bra jobbat, även om det inte märks i poängräkningen efteråt.

Bottenmötet, eller vad man ska säga, mellan Modo och Färjestad, 2 lag som har haft ruskigt svårt att göra mål och ta poäng, blev också ganska jämnt, men Modo kunde slutligen avgå med segern, även om det krävdes sudden för det.

Div. 1:
Grupp A:
Luleå Rebels - Björklöven 1-8
Teg - Boden 3-2
Piteå - Kalix 1-2
Asplöven - Klemensnäs 4-2

Björklöven fortsätter att ånga på och asplöven slår Klemensnäs, mycket tack vare en grym andraperiod man vinner med 4-0.

Grupp B:
Ånge - Sollefteå 6-5 str
Njurunda - Kramfors 3-5

Straffläggningen mellan Ånge och Sollefteå ska ha dragit ut rejält på tiden om jag tolkar Stats rätt, men slutligen kunde Ånge ändå gå segrande ur det hela.

Grupp C:
Tierp - falu IF 4-3 str
Ore - Enköping 5-2
Söderhamn - Surahammar 7-3
Hedemora - Lindlöven 5-1

Grupp D:
Huddinge - Nyköping 6-3
Åkers IF - Nynäshamn 5-2
Wings - Värmdö 2-3 str
Vallentuna - Visby 0-3
Nacka - Järfälla 5-4

Huddinge är tillbaka i vinnarspåret igen och Visby håller nollan.

Grupp E:
Gislaved - Vimmerby 2-3 str
Skövde - Tranås 3-1
Mjölby - Arboga 2-3
Vita hästen - Grästorp 4-1

Nykomlingsmötet mellan Gislaved och Vimmerby blev jämnt, men Vimmerby drar ändå det längsta strået till slut.
Mjölby gör en bra hemmamatch mot forna Allsvenska laget Arboga och Hästen fortsätter att vinna.

Grupp F:
Olofström - Nybro 4-1
Kungälv - Mörrum 0-3
Pantern - Kristianstad 7-4
Helsingborg - Kallinge 2-1
Halmstad - Karlskrona 1-5

J18:
Leksand - Mora 0-1 str

Daladerby i J18, vilket visade sig bli en väldigt tillknäppt historia. 0-0 efter full tid, 0-0 efter sudden och Moraseger på straffar. Det vittnar om bra defensiv och bra målvaktsspel från båda lagen. Ett annat noterbart resultat i J18 västra serie är Falu IF mot Brynäs, som slutade hela 0-19! Där kan vi snacka utklassning, klasskillnad, bra produktion/mindre bra defensiv, ja, vad ni vill. Ett uppseendeväckande resultat var det i vilket fall.

Riksserien:
Ormsta - Leksand 2-1 str
AIK - Leksand 4-1

Med andra ord, ingen vidare helg för damerna, som har tappat många tongivande spelare inför säsongen. Anna Borgkvist har gått till Brynäs eller Modo, Klara Myrén har dragit över till USA och Cissi Östberg har redan beslutat sig för att lägga skridskorna på hyllan, tråkigt nog.


RSS 2.0