Tellqvist storspelade

I Gävle dominerade hemmalaget den 1:a perioden fullständigt och hade 13-0 i skott ett tag, men Micke tellqvist plockade allt i Djurgårdskassen, tills det återstod dryga minuten av perioden. då kom helt rättvist 1-0 för hemmalaget, men i 2:a perioden kvitterade först Emil Lundberg och samme Lundberg gjorde sedan också 1-2 till Djurgården, inte alls logiskt sett till matchen, för Brynäs var helt överlägset i skottstatistiken och hade 32-17 efter 2 spelade perioder. "Tellan" var dock ruskigt bra i mål och var i högsta grad bidragande till att bortalaget faktiskt höll undan, trots att Brynäs plockade målvakten med 4 minuter kvar att spela och trots att man sköt hela 43 skott. Tellqvist hade därmed en räddningsprocent på nästan 98%, 97,67%. Grymt!

Kvällens samtliga resultat:
Brynäs - Djurgården 1-3
Frölunda - Malmö 2-2
Växjö - Karlskrona 8-1
Modo - luleå 2-3
Linköping - Örebro 2-2
Rögle - HV71 6-2
Färjestad - Skellefteå 2-3

I Scandinavium var det Malmö som öppnade klart bäst och i ett ursinnigt tempo. Hade inte Lasse Johansson i mål varit så bra redan från start, ja, då hade Malmö mycket väl kunnat göra både 0-1 och 0-2, men nu var det istället serieledande Frölunda som gjorde 1-0. Man hade också 2-0 kort därefter, men det dömdes bort, för att Frölundaspelare kört på Jonas Gunnarsson i Malmökassen, helt rätt att dömma bort det målet. Istället kvitterade Malmö i den 2:a perioden, men Frölunda återtog ledningen, i en match som inte var särskilt underhållande, trots mycket publik på plats, näst intill slutsålt. Malmö mäktade dock med en kvittering på nytt och tog matchen till både förlängning och straffar, där dock hemmalaget drog det längsta strået. Välförtjänt var det nog inte, men Malmö krigade sig if till 1 poäng och bara det är starkt i Scandinavium.

I Växjö utspelades ungefär samma senario som i Gävle. Växjö fullständigt bombarderade Johan "Honken" Holmqvist i Karlskronakassen och hade 13-5 i skott efter den 1:a perioden. Honken räddade dock samtliga skott tills det bara återstod några minuter av perioden och hade även stor hjälp av målramen vid ett par tillfällen, men till slut fick även han, likt Tellqvist i Djurgårdskassen, kapitulera och i 2:a perioden gjorde Växjö både 2-0 och 3-0. Sedan dödade man definitivt matchen under 3:e periodens första minuter, när man satte både 4-0, 5-0 och 6-0, de 2 sista målen med bara 12 sekunders mellanrum, bakom en annars bra Honken i mål. 7-0 kom också senare, innan Karlskrona reducerade, varefter Liam Reddox fastställde slutresultatet 8-1. Växjö vann också skotten med totalt 47-18.

Rögle har verkligen blandat och gett här på slutet. Först 7-2 mot örebro, sedan 2-7 mot LHC och här gjorde Patrik Cehlin både 1-0 och 2-0, innan Emil Kristensen och Alexander Lunsjö ökade på till 3-0 och 4-0 för hemmalaget. HV reducerade i den 3:e perioden, men 5 sekunder senare satt 5-1 i nät bakom Erik ersberg, som nu hade bytts in istället för PW, och Taylor Matson ökade på ytterligare till 6-1. HV reducerade, men givetvis blev det en klar Rögleseger, som därmed har 13-4 i målskillnad på de2senaste hemmamatcherna.

I Övik vände Modo 0-1 till 2-1 i den 2:a perioden, men Luleå kvitterade och i den 3:e gjorde man också 2-3. Tungt för Modo, som samtidigt såg Rögle dra ifrån där över sträcket. Luleå kontrolerade dessutom matchen ganska bra och höll undan. Tung, tung förlust för Modo, som alltjämt är under det nedre sträcket.

LHC stänkte in blytunga 2-0 bakom Julius Hudasek med 4 sekunder kvar av mittenakten. Örebro reste sig dock och när det återstod 8 minuter satte Greg Squires 2-2 i nät bakom David Rautio. LHC fick ändå med sig bonuspoängen när Rhett Rakhshani avgjorde straffläggningen.

Skellefteå ryckte åt sig en tvåmålsledning i 3:e perioden, varefter Milan Gulas brände en straff, men kort senare satt ändå en nödvändig reducering i nät bakom Erik Hanses i Skellefteåkassen. Närmre än så kom man dock inte och Skellefteå är därmed 3 poäng bakom Frölunda.

Almtuna på väg mot en skräll

Martin Jahnols mål såg länge ut att bli matchens enda när serieledande Tingsryd gästase Metallåtervinning arena. Det stod nämligen 1-0 tills det bara återstod 12 minuter att spela. Då kom Tingsryds kvitterin och man gjorde sedan 1-2 med 9 minuter kvar och 6 minuter senare satte man också 1-3 i nät bakom Charlie Torstensson. Almtuna reducerade dock när man ändå chansade och plockade Torstensson, en chansning som gick hem, men närmre än 2-3 kom man inte, för Alexander ruuttu satte 2-4 i tom kasse 3 sekunder från slutet. Tingsryd gör alltså ingen bra bortamatch, men vinner ändå. Snacka om kännetecknande för ett lag i medgång. Man vinner ändå, trots en ganska medioker insats.

Det var kvällens enda Allsvenska match, men från Allettorna i Hockeyettan, som också drog igång nu ikväll, kan vi konstatera att Södertälje inledde stabilt med att slå Hudiksvall med 4-0, inför över 3000 personer i Axa sports center. snacka om att man har publikens stöd och de lag som hamnar i kvalserien från Hockeyallsvenskan vill nog inte möta SSK där, för det kan bli riktigt obehagligt...

Även i Västervik och ljungby var det mycket folk, 2058 resp. 2065 åskådare, när Kallinge vann efter straffar med 5-4 i Ljungby och där Västervik besegrade Vimmerby med 3-2..

För att vara i Hockeyettan var det även mycket folk i Lombiahallen i Kiruna och i Östersund arena, 1371 resp. 1588. Båda två var högre publiksiffra än vad Almtuna hade mot Tingsryd ikväll. matcherna vann Kiruna med 8-6 över Piteå och Östersund slog Kalix med 4-1.

Färjestad tystade Globen

Förra året var det Leksand som vann i Globen i mellandagarna, i år var det Färjestads tur att göra det. Man tystade nämligen de 13 850 åskådarna på plats, när först nyförvärvet i Färjestad, Antti Tyrväinen satte 0-1 i nät bakom Micke tellqvist och sedan också satte 0-2 i mitten av den 2:a perioden. Matt anderson reducerade med 9 minuter kvar att spela, 2 minuter efter att Markus Sörensen bränt en straff, och närmre än så kom inte hemmalaget, för Robbie Earl kunde sedan sätta 1-3 i öppen kasse. Tung förlust för djurgården, 3 tunga poäng för Färjestad, som passerar Växjö i tabellen, upp på 5:e plats, medan Djurgården får se sig passerade av Luleå och HV71, som båda vann ikväll.

Kvällens samtliga resultat:
Djurgården - Färjestad 1-3
Luleå - Växjö 3-2
HV71 - Brynäs 5-2
Linköping - Rögle 7-2
Malmö - Karlskrona 2-1 str
Skellefteå - Frölunda 2-3
Örebro - Modo 2-1

Rögle vann mycket övertygande senast mot Örebro med 7-2. Nu förlorade man med samma siffror i Linköping. Man blandar och ger väldit mycket i Ängelholm och ikväll blev man förlorare, eftersom att örebro vann mot Modo med 2-1, det avgörande målet med bara 48 sekunder kvar att spela. En oerhört tung förlust för Modo, men 3 grymt sköna poäng före Örebro, som därmed drygar ut avståndet ner till Malmö på 11:e plats med 1 poäng, eftersom att Malmö bara fick 1-1 mot Karlskrona efter ordinarie matchtid, KHK's kvittering också den ganska sent, efter 16:53 i sista perioden. John Henryon satte sitt 5:e mål för säsongen, men lite ströpoäng här och var räcker ju inte för Karlskrona...

Frölunda drygar ut serieledningen och är nu 4 poäng före Skellefteå, efter att man hållit undan. Man hade 0-3, men genom 2 reduceringar i sista perioden skapade hemmalaget ändå rejäl spänning i toppmötet, men Lasse Johansson i Frölundakassen stod pall och det blev 3 poäng hem till Göteborg för Frölundas del och man kommer alltså att inviga det nya året som serieledare, eftersom det bara är 1 match kvar på den här sidan nyåret och man är 4 poäng före Skellefteå nu.


Rögle tog 3 tunga poäng

Örebro har inte haft någon bra höst. Man hade 5 raka förluster innan gårdagens match mot Rögle och man parkerade på en blygsam 10:e plats i tabellen. Rögle på 12:e plats var 9 poäng bakom och det stod således viktiga poäng på spel. Det var också Örebro som öppnade målskyttet när Markys Weinstock smällde in 0-1 för gästerna. Patrik Cehlin, som är i en galen form just nu, såg dock till att kvittera 2 minuter senare. Örebro återtog dock ledningen, men Rögle och Viktor Lindgren kvitterade på nytt, dryga minuten från paus och sedan kom Örebros ras i 2:a perioden. Rögle gjorde både 3-2 och 4-2 på 01:08 och den smällen orkade Örebro aldrig resa sig från och hemmalaget satte istället spiken i kistan 11 minuter från slutet, när Jack Connolly gjorde 5-2. Av bara farten smällde man också in 6-2 och 7-2. 3 blytunga poäng för Rögle, som därmed bara är 6 poäng bakom örebro, 1 poäng bakom Malmö och 6 poäng före Modo under sträcket.

Gårdagens samtliga resultat:
Rögle - Örebro 7-2
Karlskrona - Frölunda 3-6
Växjö - Modo 3-4 str
HV71 - Malmö 2-1
Skellefteå - Djurgården 5-2
Luleå - Färjestad 2-3 str
Brynäs - Linköping 3-1

Också Modo tog poäng, men tappar ändå mark till Rögle över sträcket, eftersom att Ängelholmarna som sagt vann. Att ta 2 poäng borta mot de regerande svenska mästarna är dock inte illa. Det såg t.o.m. länge ut att bli 3 poäng, för Modo hade ledningen i stort sett hela matchen, men 10 minuter från slutet kvitterade Linus Fröberg för hemmalaget. 2 poäng blev det dock för Modo, som nu är hela 13 poäng före Karlskrona i botten. Ett Karlskrona, som faktiskt ledde med 2-1 efter den 1:a perioden, men i den 2:a gick allt Frölundas, eller rättare sagt Robin Figrens, väg. Han jorde först 2-2, serverade sedan Artturi Lehkonen fram till 2-3, stänkte sedan upp 2-4 i krysset bakom Linus Fernström och avslutade med ännu ett mål. 3+1 bara i den 2:a perioden för den gode Figren alltså och matchen var givetvis avgjord. Nyförvärvet för KHK, Johan "Honken" Holmqvist kom in efter 2-5-målet och höll nollan om man ska se något positivt för KHK, men 3-6 är inte bra och det är absolut inte bra att falla igenom så i en period. Nej, nu är det 19 poäng upp till Rögle över sträcket. Det ska man ta in på 24 matcher. Det kommer givetvis inte att gå. Det blir kvalspel för KHK till våren.

Det lär det inte bli för Skellefteå, som vände 0-2 till 5-2 mot Djurgården. Ett Djurgården som hade vunnit båda de 2 tidigare mötena lagen emellan den här säsongen, men trots en kanonstart på matchen var Skellefteå numret större och tog 3 nya poäng.

Västerås vann igen

Västerås hade inte vunnit på hela december innan igår. Man hade tagit 4 poäng under månaden. Igår slog man Mora borta med 3-6 och idag slog man samma lag hemma i ABB arena, när Mora kom på besök för ett riktigt back2back möte. I en ganska jämn match, där Mora gjorde 0-1, men där Västerås sedan vände till 2-1, utökade till 3-1, men där Mora ändå såg ut att gå mot poäng när man både reducerade och kvitterade, men Västerås och Andreas Borgman ville annat, för med knappt 3 minuter kvar av matchen satte han avgörande 4-3 bakom Jakob Johansson.

Dagens resultat:
Västerås - Mora 4-3
Sundsvall - Asplöven 2-5

Trots 39-24 i skott var det Asplövn som vann det där viktiga bottenmötet med klara 2-5, efter att man på 14 skott gjort 4 mål i 2:a perioden. Därefter blev uppförbacken för tung för hemmalaget, trots att man som sagt vann skotten ganska klart. En storspelande Ronan Quemener gjorde dock att man ändå bara fick in 2 mål och Asplöven är därmed bara 2 poän bakom Björklöven över sträcket, medan Sundsvall börjar bli lite avhängt där bakom, 8 poäng bakom Asplöven.

Fullsatt Hovet bar fram AIK

Leksand har under de senaste åren åkt ner till Stockholm på annandagen och plockat 3 poäng. Förra året slog man Djurgården i Globen med 1-2 och året innan var det AIK som fick se sig besegrat, också det i Globen. Vet inte om man även spelade i Stockholm på annandagen innan man gick upp i SHL, men idag gjorde man det för åtminstone 3:e året i rad, inför ett fullsatt Hovet, 8094 personer, men det blev ingen 3:e raka seger i Stockholm på annandagen för de blåvita. AIK dominerade stora delar av matchen och vann skotten med hela 49-22, men 46 räddningar från Frans Tuohimaa, som var tillbaka i kassen igen efter sin hjärnskakning räckte inte och utvisningarna fällde till slut avgörandet skulle man kunna säga. AIK gjorde nämligen 2 av sina 3 mål i den spelformen och Leksand prickade dit 1 av sina 2 mål i den spelformen.

Det var hemmalaget som tog ledningen i den 1:a perioden, eter att Tuohimaa gjort några riktigt bra räddningar, men när Christian Sandberg drog till och pucken satt i krysset kunde han inte göra något mer än han hade gjort.

Tommi Paakkolanvaara gjorde dock sitt 5:e mål för säsongen när han satte 1-1 för Leksand i den 2:a perioden, men knappa minuten senare hade AIK återtagit ledningen igen, när Leksand drog på sig en utvisning kort efter målet, något som AIK alltså utnytjade på bästa sätt.

Leksand kvitterade dock på nytt i den 3:e perioden, men återigen kunde AIK återta ledningen kort senare och det blev också slutresultatet.

Matchen slutade 3-2 och det var Leksands 1:a förlust sedan Oskarshamn hemma den där lördagen tidigare i december som vi helst inte vill minnas. Vi ska också komma ihåg att AIK är ruskigt starka på Hovet och Tuohimaa räddar ändå 46 skott, så jag tycker ändå att man gör en bra bortamatch, även om AIK som sagt ägde stora delar av matchen. Det är bara att se fram emot matchen mot Sundsvall hemma i Tegera på tisdag.

Dagens samtliga resultat:
AIK - Leksand 3-2
Mora - Västerås 3-6
tingsryd - Timrå 4-1
Vita hästen - Björklöven 4-3 str
Oskarshamn - Almtuna 4-2
Pantern - Bofors 4-5 str

Västerås hade inte vunnit på hela december, men nu var det dags. Efter att Christopher Fish gett VIK en tidig ledning vände Mora på steken och hade 2-1 efter den 1:a perioden. Man ökade sedan på till 3-1 i den 2:a, men västerås kom tillbaka och gjorde både 3-2 och 3-3 innan den 2:a perioden var över och sedan fick man en kanonstart på den 3:e perioden, där man avgjorde matchen på mindre än 6 minuter, då man gjorde både 3-4, 3-5 och 3-6. Den smällen hämtade si aldrig Mora ifrån och det blev 3 väldigt sköna poäng hem till Västerås.

tingsryd rivstartade minst sagt hemma mot ett formstarkt Timrå. Alexander Ruuttu gjorde 1-0 efter 31 sekunder och Eric Castonguay gjorde 2-0 efter 49 sekunder. Efter 49 sekunders spel hade hemmalaget alltså 2-0 och då byttes Johan Matsson ut. Ingen lyckad start för honom direkt, väldigt psykiskt tunt också...

Oskarshamn gjorde 2-0 på 17 sekunder en bit in i 1:a perioden och det blev en väldigt tung uppförsbacke för Almtuna att bestiga. En för tung uppförsbacke. Det såg dock ut att gå hela vägen, för man reducerade i 2:a perioden och kvitterade 2 minuter in i sista perioden, men Oskarshamn malde ändå ner Almtuna och Mitchell Wahl gjorde sitt 18:e mål för säsongen när han gjorde 3-2 bara minuten senare och samme Wahl slog sedan också spiken i kistan när han gjorde 4-2 för hemmalaget.

2 lag som reste sig var dock björklöven och Pantern, där de förstnämnda hämtade upp ett 3-1-underläge till 3-3 i sista perioden, båda målen i powerplay och båda målen från alex Hutchings klubba. Hästen tog dock bonuspoängen när Adam Schmidt var den enda som satte sin straff.

I Panterns fall gjorde Bofors 0-1 på straff efter 2 minuters spel och man utökade till 0-2 7 minuter senare. På 3 minuter i 2:a perioden såg dock Pontus Netterberg och Erik Nyström till att det var 2-2 på tavlan. Det stannade dock inte där, för BIK skulle återta ledningen 2 gåner till och Pantern skulle kvittera 2 gånger till. Henrik Björklund avgjorde sedan matchen med sitt 3:e mål för matchen på straff, hans 2:a straffmål i matchen.

Noterbart var ocks åatt det inte bara var på Hovet det var mycket folk på plats. Annandagshockeyn lockar uppenbart folk. I Mora var det 3727 åskådare på plats, i Nelson garden arena var det 2716 och i Himmelstalund var det 3619 åskådare på plats.

Imorgon spelas Sundsvall - Asplöven. Det är ett riktigt bottenmöte och eftersom att både Björklöven och Pantern närmast över sträcket tog varsin poäng idag är det ännu viktigare poäng som står på spel för de båda lagen under sträcket. Vinner Asplöven är man 3 poäng bakom Björklöven. Vinner Sundsvall är man 2 poäng bakom Asplöven och 8 poäng bakom Björklöven.

Vilgot Larsson är död

Leksandslegendaren Vilgot Larsson är död. Han blev 83 år gammal och gjorde sin sista säsong i Leksand 1963/64 och var bl.a. med i det Sverige som tog VM-guld i Moskva 1957, ett guld där ingen i det svenska laget kunde hela nationalsången och istället sjöng Helan går.

Vilgot var särskilt känd för sin grymma skridskoåkning och det sades att han åkte lika fort baklänges som andra åkte framlänges.

Obesegrade i 32 gruppspelsmatcher

Idag inleds JVM och det är med ett Sverige där William Nylander och Adrian Kempe är de 2 stora stjärnorna. Det är också ett VM där Sverige hamnat i en stentuff grupp, där både Kanada och USA ingår. Med andra ord är det alltså ett enormt viktigt gruppspel, för att inte sluta 3:a eller 4:a i gruppen och därmed få möta 2:an eller 1:an i andra gruppen i en kvartsfinal, vilka tippas bli Finland och Ryssland.

Rent statistiskt kommer det också gå bra för Sverige i gruppen. Man har nämligen inte förlorat en enda gruppspelsmatch under de senaste 9 åren. Senast man förlorade en gruppspelsmatch var i hemma-VM 2006/07, när Leksand och Mora arangerade mästerskapet och där Sverige slutade 4:a i turneringen. Det var också då som JVM började växa och bli riktigt stort här i Sverige, för att idag vara en riktig klassiker, där hela familjen samlas framför TV'n för att se juniorkronornas väg mot guldet.

1 guld under de senaste 9 åren har det blivit, det var 2012, när Mika Zibaniad kom fri mot den ryska målvakten och satte 1-0 för Sverige i förlängningen, något som har blivit en riktig klassiker. Mikael Rehnbergs eufori där är nästan oslagbar och jag minns själv hur jag skrek rakt ut där hemma, mitt i natten. Wow säger jag bara.

Sverige har just i detta nu spelat klart sin 1:a gruppspelsmatch och man fortsätter på sin fina svit. Schweiz besegrades med 8-3.

Tidigare idag har Ryssland faktiskt "bara" fått 1-2 efter straffar mot Tjeckien, vilket väl är aningen uppseendeväckande, men det är långt kvar av turneringen, där Sveriges gruppspel ser ut som följer:

26 december 15:00 Schweiz - Sverige 3-8
28 december 15:00 Sverige - USA
30 december 15:00 Sverige - Danmark
31 december 19:00 Kanada - Sverige

Juniorhockeyn i Leksand

Såhär i juletider tänkte jag ta en titt på hur det har gått för Leksands J18 och J20 under de senaste åren. Vi tittar på säsongen 2011/12 och framåt och såhär har det då sett ut.

J20

2011/12 hade man en svag höst och slutade bara 8:a i Superelit Norra, med 34 poäng. Det var 14 poäng bakom Djurgården, som tog sista platsen till Superelit Topp 10.
Leksand fick spela fortsättningsserie under våren, där man slutade 5:a med 31 poäng på 20 matcher. Med det gick man vidare till SM-slutspel.
Där tog det slut redan i åttondelsfinalen, 2-0 i matcher mot HV71, 1-7 och 4-1. Inget snack om saken och det var sedan ett HV som gick enda till SM-final, där man ställdes mot LHC, som vann med 2-3.

2012/13 slutade man 7:a i Superelit Norra, med 32 poäng på 27 matcher, 13 poäng bakom Timrå, som tog sista platsen till Topp 10, och Leksand fick även detta året spela fortsättningsserie till våren.
där slutade man 4:a med 23 poäng på 18 matcher och tog sig alltså även detta året till SM-slutspel den vägen.
I slutspelet upprepade sig dock historien från året innan. Man ställdes mot HV i åttondelen och fick på nytt respass, nu med 1-2 i matcher, 6-4, 3-4 och 4-5, med Leksands siffror först. 3 täta och jämna matcher alltså, som HV till slut gick vinnande ur. HV fick också revansch på LHC senare under slutspelet, då man slog ut just LHC med 2-1 i matcher i kvarten, vann sedan sin semi mot Färjestad med 5-3 och krönte sedan det hela med att slå Modo i finalen med 4-3. SM-guld till HV alltså.

2013/14 fick man ett rejält uppsving, när man bl.a. hade Jakob De La Rose i laget, och slutade 2:a i Superelit Norra, 56 poäng på 27 matcher och 7 poäng bakom Skellefteå, som vann serien. Man hade god marginal ner till AIK, som slutade 6:a och missade Topp 10. AIK hade 39 poäng.
I Superelit Topp 10 slutade Leksand sedan 8:a med 21 poäng på 18 matcher.
I slutspelet ställdes man då mot Rögle i åttondelen och tog sig vidare med 2-0 i matcher, 2-3 och 3-0.
I kvarten tog det dock stopp, när Brynäs vann med 2-1 i matcher, 2-3, 4-1 och 3-4, Leksands siffror först.
SM-guldet försvarades av HV71, som här slog Färjestad i finalen med 5-1.

Förra säsongen, 2014/15, hade man också en stark säsong och slutade 3:a i Superelit Norra, med 50 poäng på 27 matcher och även här en god marginal ner till Timrå, som slutade 6:a och missade Topp 10 med sina 37 poäng.
I Superelit Topp 10 slutade man 9:a med 20 poäng på 18 matcher.
I SM-slutspelet tog det sedan på nytt stopp redan i åttondelen, när Färjestad vann med 2-1 i matcher, 6-5, 3-5 och 1-5, Leksands siffror först. Ett färjestad som sedan blev utslaget i kvarten mot djurgården med 2-1 i matcher, ett Djurgården som sedan slog Rögle med 5-2 i semin och krönte säsongen med ett SM-guld, efter att man slagit Frölunda med 3-1 i finalen.

I år, 2015/16, slutade Leksand 6:a i Superelit Norra och missar därmed Topp 10 nu till våren och får spela fortsättningsserie för 1:a gången sedan 2012/13.

Sammanfattar vi de här 4,5 säsongerna så ser vi att Leksand har nått Superelit topp 10 2 gånger. Båda gångerna i samband med att A-laget spelade i SHL, d.v.s. förra och förrförra säsongen. Ser vi ett samband mellan A-lagshockeyn och J20-verksamheten där kanske?
Leksand har tagit sig förbi åttondelsfinal 1 gån i slutspelet, 2013/14, annars har det tagit stopp i åttondelen under samtliga år.
lagen man har ställts mot har sedan också gått ganska långt. HV vann SM-guld ett år och silver ett annat, Brynäs tog brons och så Färjestad, som blev utslaget i kvarten. Så, i 3/4 fall har laget som slagit ut Leksand gått väldigt långt i slutspelet.

J18

2011/12 slutade man 7:a i J18 Allsvenskan Norra, med 22 poäng på 18 matcher och med det gick man inte vidare till SM-slutspel.
SM-guldet tog Rögle hem, efter 4-3 i finalen mot Skellefteå. Bronset tog Frölunda, som slog Brynäs med 4-2.

2012/13 hade Leksand en betydligt bättre säsong och slutade 2:a i J18 Allsvenskan Norra, med 37 poäng på 18 matcher. Med det var man 5 poäng bakom Modo, som vann serien.
I SM-slutspelet klev man i och med den fina 2:a platsen i J18 Allsvenskan in i handlingarna i kvartsfinalerna och fick alltså hoppa både sextondels och åttondelsfinal. I kvarten ställdes man mot Skellefteå, som hade slagit ut Klemensnäs i sextondelen med 2-0 i matcher och Färjestad med 2-0 i matcher i åttondelen. Här var det också Västerbottningarna som gick segrande ur det hela, nu med 2-1 i matcher, 3-6, 2-1 och 1-4, Leksands siffror först.
SM-guldet gick till Brynäs, som slog Modo i finalen med 6-2. Bronset tog Skellefteå, som slog Djurgården med 0-1.

2013/14 fick Leksand gå över till J18 Allsvenskan Södra, troligtvis p.g.a. nya lag i ligan. Där slutade man i vilket fall 8:a med 23 poäng på 18 matcher och med det missade man alltså återigen SM-slutspelet.
SM-guldet tog Modo, som slog LHC med 4-3 på straffar i finalen och Bronset tog Frölunda, som slog Djurgården med 4-2 i bronsmatchen.

2014/15 var man tillbaka i J18 Allsvenskan Norra igen och där slutade man på nytt 2:a, med 35 poäng på 18 matcher. Med det var man 6 poäng bakom Brynäs som vann serien.
Precis som 2 år tidigare klev man då in i SM-slutspelet i kvartsfinalerna, men till skillnad från då slog man här ut HV71 med 2-0 i matcher, 5-6 och 2-1.
Sedan fortsatte man med att slå Frölunda med hela 1-6 i semin och förlorade sedan finalen mot Brynäs med 5-2. SM-guldet alltså till Brynäs, men ett fint silver till Leksand. Bronset tog Timrå, efter att man slagit Frölunda med 1-6 i bronsmatchen.

Sammanfattar vi de här 4 säsongerna så kan vi konstatera att Leksand har missat SM-slutspel vid 2 tillfällen, båda gångerna när man har spelat J18 Allsvenskan Södra. Det gör man även i år, så rent statistiskt kommer man även att missa slutspelet nu till våren.
2 gånger har man dock nått slutspel. Båda gångerna slutade man 2:a i J18 Allsvenskan Norra och åkte sedan ut i kvarten ena året, men tog sig hela vägen till final nu i våras, där det blev ett fint silver. Kanske ser det med andra ord bra ut för kommande J20-generationer?

Matcherna under uppehållet

Här under landslagsuppehållet har det spelats enstaka strömatcher och här nedan har ni resultaten för dessa:

Vita hästen - Timrå 3-2 SD
Mora - Sundsvall 4-3 SD
Bofors - Västerås 4-0

Markus Eriksson svarade för 2+1 när Hästen slog tillbaka Timrå, som ju, tillsammans med Leksand, var seriens mest formstarka lag. De 2 poängen innebär att Hästen klätrar upp till 6:e plat i tabellen och faktiskt bara är 2 poäng bakom Bofors som nu är 3:a med 54 poäng. Detta efter att man snyggt, säkert och stabilt slagit tillbaka Västerås med 4-0. VIK, som har haft det ruskigt tungt i december och bara tagit 4 poäng på 6 matcher. Det gör att både BIK och Oskarshamn nu är förbi och att topptippade VIK bara har 6 poäng ner till Leksand på 9:e plats. Västerås har dock bara spelat 32 matcher. De flesta andra har spelat 33, förutom Hästen, som har spelat 34. Västerås kan alltså gå upp på 59 poäng vid lika många spelade matcher som Hästen och då är man 3:a igen, även om Bofors och Oskarshamn båda vinner sin restmatch, men med tabke på VIK's form på senaste så är det nog inget vi ska räkna med.

Sundsvall hade 0-1 efter den 1:a perioden, men Mora kvitterade i den 2:a och vände på steken i 3:e perioden och ökade också på till 3-1. 3-1 såg ganska säkert ut, men Sundsvall visade en stark moral och krigade sig tillbaka in i matchen och Mathias Månsson fixade 3-3 49 sekunder från slutet, hans 2:a mål i matchen. Det blev visserligen bara 1 pinne för Sundsvall, men det ää starkt att komma tillbaka till 3-3 efter 3-1.

I SHL har det också spelats 1 match:
Malmö - frölunda 0-3

Frölunda gjorde 0-1 redan efter 01:45, men sedan växte Malmö in i matchen och borde kanske ha haft både 1-1 och 2-1, men ruskigt bra målvaktsspel från Lasse Johansson och en del tur gjorde att det fortsatt stod 0-1 och att Frölunda istället kunde göra 0-2 i boxplay, trots 2 ramträffar från Malmös sida. När bortalaget sedan gjorde 0-3 var det lite ridå ner och Malmö hade inte kraft att komma tillbaka efter det. Frölunda firar därmed jul som serieledare med sina 62 poäng efter 27 spelade matcher.

Klart för Allettorna och fortsättningsserierna

Okej, då är det dags att ta en titt på hur det har gått i Hockeyettan under hösten. särskilt intressant är det ju att se hur Södertälje har stått sig,men vi börjar med Hockeyettan Norra och går därefter neråt i landet.

Hockeyettan Norra

1, Östersund 58p +77
2, Piteå 56p +67
3, Kiruna 52p +53
4, Kalix 43p +31
5, Örnsköldsvik 43p +16
6, Sollefteå 29p -14
7, SK Lejon 28p -14
8, Vännäs 26p -27
9, Teg 24p -12
10, Kovland 19p -39
11, Brunflo 12p -53
12, AIK hockey Härnösand 6p -85

De 4 främsta går alltså till Allettan till våren och det är alltså Östersund, Piteå, Kiruna och Kalix som gör det. Det enda lag, förutom dessa 4, som ens har kunnat mäta sig med just de här 4, är Örnsköldsvik, som missar Allettan med 15 måls sämre målskillnad än vad Kalix har. Det avgjordes i näst sista omgången kan man säga, då Örnsköldsvik förlorade med 4-3 mot Sollefteå. Hade man vunnit där hade man slutat 4:a i serien, eftersom att Kalix förlorade sista matchen med 1-0 mot SK Lejon, samtidigt som Örnsköldsvik slog Brunflo med 4-2. I övrigt är de andra 7 lagen i serien ganska långt efter och vi ser också att de 2 nykomlingarna, Brunflo och Härnösand, ligger ganska ordentligt sist resp. näst sist. Det lär bli fokus på att hålla sig kvar i Hockeyettan för de båda lagen till våren och Örnsköldsvik är givetvis superfavorit till att vinna fortsättningsserien i vår och den vägen ta en plats i playoff mot Allsvenskan. Jag tror nog inte det är helt omöjligt att man har en större chans att nå dit än vad Kalix har, så, precis som jag har varit inne på flertalet gånger tidigare, behöver det inte vara en nackdel att missa Allettan. Tvärtom.

tittar vi slutligen på statistiken för Hockeyettan Norra så är det bara Östersund och Piteå som har jort över 100 mål. 110st på Östersund och 107st på Piteå. Minst mål har givetvis Härnösand gjort, 40st. Intressant är dock att Teg, som slutade 9:a i tabellen, ändå har gjort 69 mål, vilket är 6:e bäst i serien, 22 mål fler än vad Vännäs mäktat med, ändå slutar Vännäs före teg i tabellen. Östersund har också släppt in minst antal mål i serien, 33st, följt av Piteå på 40 och Kiruna på 44. flest mål har också där Härnösand släppt in, 125st. Det är bara Härnösand och Brunflo som har släppt in över 100 mål, 105st på Brunflo.

Kort sagt kan man säga att Hockeyettan norra är väldit ojämn. Det skiljer väldigt mycket mellan toppen och botten.

Hockeyettan östra

1, Södertälje 57p +78
2, Visby 48p +27
3, huddinge 46p +39
4, Hudiksvall 43p +34
5, Åker/Strängnäs 33p +7
6, Hammarby 33p -2
7, Vallentuna 32p -9
8, Haninge 31p 0
9, Väsby 25p -9
10, sollentuna 24p -22
11, wings 20p -29
12, tierp 4p -114

Här var det inte särskilt spännande. Södertälje vinner inte helt oväntat serien. Man var länge obesegrade och det pratades om att man t.o.m. skulle kunna gå rent genom hela serien, men det gjorde man inte. Till slut blev det 3 förluster för SSK, men det är först nu, efter jul, som den här säsongen börjar på riktigt för Södertälje och det ska bli spännande och intressant att se hur man står sig mot övriga topplag i Hockeyettan och om man når hela vägen till kvalserien.

De 4 främsta var ganska klara här. Hudiksvall slutar 9 poäng före Åker på 5:e plats och det var inte så mycket snack om saken över huvud taget. Noterbart är dock att Tierp är tvärsist och faktiskt inte har vunnit en enda match under ordinarie matchtid i höst. Man är 16 poäng bakom närmsta lag, på 22 spelade omgångar och man är det enda lag i serien som har släppt in över 100 mål, 152st, att jämföra med Södertälje, som har släppt in minst mål, 37st. skaplig skillnad. SSK har också gjort flest mål och är det enda lag som har gjort över 100 mål, 115st, att jämföra med Tierps 38st.

tierp lär med andra ord få kriga för att hålla sig kvar i hockeyettan framåt våren, men favorit till att vinna fortsättningsserien är faktiskt svårt att säga. Det har varit väldigt jämnt mellan Åker, Hammarby, Vallentuna och Haninge, så något av dessa 4 gissar jag också vinner fortsättningsserien. Haninge gjorde det förra året, kan man göra det igen?

Hockeyettan västra

1, Borlänge 49p +43
2, Kumla 47p +29
3, mariestad 47p +18
4, tranås 45p +27
5, Lindlöven 43p +19
6, Arboga 38p +4
7, Skövde 37p +8
8, Forshaga 28p -11
9, Enköping 25p -24
10, köping 15p -41
11, Grästorp 14p -26
12, surahammar 8p -46

En väldigt jämn serie det här. Det skiljer 6 poäng mellan 1:an Borlänge och 5:an Lindlöven. Små marginaler som avgjorde huruvida man skulle spela Allettan eller inte till våren. Lite överraskande att Borlänge vinner serien ändå får jag säga, man brukar förvisso vara med och slåss där uppe, men tror aldrig man har vunnit serien. Återstår att se hur man står sig i Allettan till våren och om Tranås kan studsa tillbaka, för här var man som sagt väldigt nära på att t.o.m. missa Allettan. Hade man gjort det, då hade man varit stora favoriter till att vinna fortsättningsserien. Tror dock inte att lindlöven är lika stora favoriter till det som Tranås hade varit, eller Mariestad heller för den delen. Nej, jag tror nog att Skövde blir farliga där till slut ändå trots allt. Skövde, Lindlöven eller Arboga tror jag tar hem fortsättningsserien och går till playoff.

Vi kan också notera här att nykomlingen Köping klarade sig relativt bra under hösten och slutade 10:a i tabellen, 1 poäng före Grästorp och 7 poäng före Surahammar. Tror dock man kan bli indragna i bottenstriden i fortsättningsserien till våren, men tror samtidigt att man har en bra chans att undvika kval. Man förlorade visserligen både mot Grästorp, 5-3, och Surahammar, 2-4, i de 2 sista omgångarna, men jag tror ändå man har en god chans där.

Hockeyettan södra

1, Västervik 57p +55
2, troja 53p +48
3, Vimmerby 46p +14
4, Kallinge 42p +24
5, Kristianstad 41p +19
6, HC Dalen 29p -10
7, Halmsta 29p -14
8, Helsingborg 25p -29
9, tyringe 24p -10
10, Nybro 21p -29
11, Varberg 16p -36
12, Mörrum 13p -32

Västervik fick ju byta grupp, från västra till södra, inför den här säsongen. Södra, som länge har varit den tuffaste serien i Hockeyettan, men Västervik klarade som synes av även det med bravur och vinner serien 4 poäng före Troja. Inte helt oväntat att dessa båda skulle vara i toppen av serien. Vad som däremot förvånar litegrann är det faktum att Kristianstad hamnar utanför topp 4. När både Västervik och Vimmerby, 2 starka lag från västra serien, kom in här, räckte man helt enkelt inte till och man får nu spela fortsättningsserie till våren, där jag tror man är gigantiska favoriter till att vinna serien och ta sig till playoff.

Innan vi sumerar läget tar vi en tillbakablick på hur det gick förra året, hur serierna slutade då jämfört med nu.

I Norra vann Sundsvall före Kalix, Piteå och Östersund. Sundsvall räckte sedan hela vägen till Allsvenskan. Östersund vann serien i år, Piteå slutade 2:a. Kiruna, som tog sig vidare till Allettan i år igen, hade ett dåligt och svagt år förra säsongen, då man bara slutade 6:a med 29 poäng. SK Lejon och Sollefteå var slagpåsar förra året, men båda räddade sig kvar i serien och har gått betydligt bättre nu i höst.

Östra serien vanns av Huddinge, före Visby, Hudiksvall och Wings. Ganska likt höstens serie med andra ord. Södertälje har kommit in och vann serien, men i övrigt är det fortfarande Huddinge, Visby och Hudiksvall som är i toppen av östra serien. Wings har dock haft en blytung höst. Förra året gick man till Allettan. Nu slutar man näst sist på 11:e plats.

Västra serien vann Västervik då, före Tranås, Vimmerby och Skövde. 2 av dessa spelar numera i södra serien, så räknar man bort Västervik och Vimmerby var topp 4 Tranås, Skövde, mariestad och Kumla. Ganska likt höstens serie med andra ord. Det är bara Skövde som har fått lämna plats för Borlänge. Sist då var Grästorp, nu slutade man 11:a.

Södra serien vanns av Kristianstad, före Pantern, troja och Tingsryd. 2 av dessa, Pantern och Tingsryd, nådde hela vägen till Allsvenskan och Tingsryd, som alltså slutade 4:a i södra serien förra hösten, leder nu Hockeyallsvenskan efter 33 omgångar. Är inte det en häftig resa om något?

Sammanfattningsvis kan vi alltså säga att Allettorna kommer att bestå av följande lag till våren:

Allettan norra

Östersund
Piteå
Kiruna
Kalix
Södertälje
Visby
Huddinge
Hudiksvall

Allettan södra

Borlänge
Kumla
Mariestad
Tranås
Västervik
Troja
Vimmerby
Kallinge

Topp 5 i resp. Alletta spelar vidare efter avslutad serie, precis som förra året, och jag tror Södertälje, Östersund, Piteå, Huddinge och Kiruna/Hudiksvall tar de 5 främsta platserna i Allettan norra och att västervik, Troja, Tranås, Mariestad och Vimmerby/Borlänge tar de 5 främsta platserna i Allettan södra.

målskillnad från topp 8

Timrå, Leksand och Vita hästen är seriens just nu formstarkaste lag, men bara 2 av de kunde spinna vidare på den formen efter gårdagens matcher, eftersom att Hästen gästade Tegera arena och Leksand.

Det var ett Hästen som hade 5 raka vinster och ett Leksand som hade tagit 17/24 poäng på de senaste 8 matcherna.

Tyvärr var det väldigt lite folk i arenan, bara 3377 åskådare. Konstigt med tanke på hur bra det har gått på senaste, men tisdagshockey lockar uppenbart inte mycket folk. De få som ändå var på plats fick dock se en lite trevande inledning av matchen, där inget av lagen tog tag i taktpinnen till att börja med, men där Johan Olofsson, Leksands lån från Färjestad, som till att börja med bara sträckte sig över gårdagens match, kanske som en ersättning för Juuso Rajala, som flyttade hem till finland och Kookko förra veckan igen, gjorde avtryck direkt när han snärtade upp 1-0 för Lekssand i krysset bakom Henrik Lundberg, som Hästen återigen lånat in från Örebro.

Det blev 1:a periodens enda mål, men i den 2:a fortsatte Leksand att vara det bättre laget och öste på för 2-0. Lundberg stod dock pall och istället kom 1-1 lite som en blixt från klar himmel. En puck som studsade framför Haukeland och ställde honom totalt. Inget att göra på den pucken och efter målet tog istället hästen över fullständigt och Haukeland fick göra några riktigt bra och kvalificerade räddningar, räddningar som kanske var matchavgörande, för det var alltjämt 1-1 efter 2 spelade perioder, trots ett massivt Hästentryck där mot slutet av perioden.

I den 3:e perioden fortsatte ställningskriget. Det var chanser åt båda håll, men ändå inte de där livsfarliga chanserna, tills Martin Grönberg slet sig fri och stänkte upp 2-1 för Leksand, också det i krysset bakom Lundberg, och kort senare var det dags igen. Tobbe Forsberg satte 3-1 och därmed har han nu gjort mål i 3 raka matcher, den gode Forsberg.

Leksand höll också undan och fortsätter att segla uppåt i tabellen. Slutresultatet skrevs också till 3-1 och man är nu bara målskillnad från att vara över det där sträcket igen. Det är bara 3 poäng upp till just Hästen, som parkerar på 7:e plats. Faktum är att det bara är 7 poäng upp till Oskarshamn på 3:e plats. 7 poäng neråt i tabellen hamnar man mellan Asplöven och Björklöven, som har 37 resp. 42 poäng. Så det är minst sagt tight där kring topp 8. Ja, egentligen större delen av tabellen, för det skiljer bara 12 poäng mellan Oskarshamn på 3:e och Björklöven på 12:e plats. Mycket kan hända där och ingenting är klart på långa vägar, men vi kan åtminstone konstatera att Leksand fortsäter att vinna och att man på 9 matcher nu har tagit 20 poäng, vilket alltså är 2,2 poäng/match, en ruskig förbättring jämnt mot hur det såg ut innan de här 9 senaste matcherna. Vi ska dock komma ihåg att det är 19 matcher kvar att spela och det gäller nu att hålla den här formen, kanske dippa i någon enstaka match, för det gör alla la, men att då studsa tillbaka och fortsätta vinna igen. Det är många bortamatcher i januari och det blir ett rejält test för grabbarna att bevisa kvaliteten i spelet även där, men först ska vi fira jul och vi gör det i en kraftigt uppåtgående kurva.

Gårdagens alla resultat:
Leksand - Vita hästen 3-1
Asplöven - AIK 2-1
Björklöven - Tingsryd 4-2
Almtuna - Pantern 3-1
Timrå - Oskarshamn 3-2

Asplöven tar inte in några poäng på Björklöven där över sträcket, eftersom att de båda vann, men de närmar sig lagen ovanför tillsammans. att både Asplöven och Björklöven slår 1:an och 2:an i tabellen är däremot lite uppseendeväckande. Starkt jobbat får man ändå säga. AIK gjorde 0-1 i Haparanda, men Asplöven kvitterade och det som också blev segermålet kom med 20:00 på klockan i 2:a perioden. AIK pressade sedan på hela 3:e perioden och vann skotten med 19-2, men Ronan Quemener höll emot och Asplöven tog därmed 3 blytunga poän och lämnar därmed Sundsvall ännu längre bakom sig. Sundsvall ska vi dock komma ihåg har 1 match mindre spelad än vad Asplöven har, man möter Mora borta på måndag och det blir en rejält viktig match för båda lagen.

Björklöven gjorde 1-0 och 2-0 på dryga minuten, innan det hade gått 5 minuter av matchen. Snacka om kanonstart och det var exakt det Leksand också gjorde mot Tingsryd i fredags, ledde med 0-2 innan det hade gått 5 minuter. Då kom Tingsryd igen. det gjorde man inte nu. Man reducerade visserligen, men på 49 sekunder i 2:a perioden och matchen var nästan stängd. Tingsryd reducerade på nytt, men närmre än 4-2 kom man inte och det var bara lagets 7:e förlust under ordinarie matchtid den här säsongen.

Timrå fortsätter som sagt på sin fina tränd, precis som Leksand. Det är också Timrå som är före Leksand i tabellen, över det där sträcket, med bättre målskillnad än vad leksand har, -3 mot -13.

Ingen vidare boxplaystatistik

varken för Bofors eller Almtuna när de senare gästade Nobelhallen under söndagen. Bofors fick nämligen spela 5 mot 3 efter 5 minuter av matchen och gick då fram till 2-0 efter mål av Daniel Wessner x2. Almtuna reducerade 2 minuter från paus och kvitterade dryga minuten in i 2:a perioden, båda målen också i powerplay. BIK återtog ledningen, 1 av 2 mål i matchen som inte var i powerplay. Markus Nilsson fick sedan matchsstraff för en huvudtackling och Almtuna satte i det 5 minuter efterföljande powerplayet både 3-3 och 3-4. Det såg också ut att bli slutresultatet, men 6 sekunder från slutet kvitterade Christian Berglund till 4-4. Michael Haga gjorde sedan sitt 16:e mål för säsongen när han avgjorde för Almtunas del. 2 viktiga poäng för Uppsalaklubben, som då är 4 poäng före Hästen, timrå och Leksand.

resultaten:
Bofors - Almtuna 4-5 SD
AIK - Vita hästen 1-2

Ett Hästen som alltså också vann och där Axel Brage återigen stod för en stark insats där han motade 42/43 skott han fick på sig och där Hästen alltså befester sin 6:e plats och faktiskt bara är 1 poäng bakom Bofors och 3 poäng bakom Västerås. VIK har dock 1 match mindre spelad.

Timrå är på gång

Timrå har varit ute på en liten roadtrip, där man mötte Almtuna i Uppsala i torsdags, vann med 0-3, och idag mötte man Pantern, vann med 0-2. Man har alltså gjort 5 mål, släppt in 0 och tagit 6 poäng på de här båda matcherna. Det är ett ruskigt starkt bortafacit det och Timrå är nu bara 1 mål från topp 8. Man står nämligen på 44 poäng, samma som både Leksand och Pantern. Leksand har man passerat i och med bättre målskillnad, men Pantern är fortfarande över sträcket, med 1 måls bättre målskillnad. Med andra ord, hade Timrå vunnit med 0-3 istället för 0-2 idag, då hade man varit uppe på topp 8. Så jämnt är det, men det är långt kvar, många matcher ska spelas, men varje poäng är oerhört viktig.

Dagens resultat:
Pantern - Timrå 0-2
Oskarshamn - Björklöven 4-2

Björklöven förlorar igen och man parkerar alltjämt på 12:e plats i tabellen. Det är 5 poäng ner till Asplöven, men lagen där framför tar poäng, så man får passa sig nu så att man inte halkar efter allt för mycket om man vill vara med i det där racet...

Ny tung seger för Malmö

2:a mötet mot Modo på 3 dagar för malmös del. I torsdags vann man med 3-1. Här blev det ny vinst, nu med 2-5 och man är nu hela 9 poäng före Modo under sträcket. snacka om viktiga segrar för Redhawks. 9 poäng kan ätas in snabbt, men det är ändå en skön känsla man måste ha i Malmö nu innan juluppehållet. Man spelar dock 1 match till innan dess, nästa tisdag, när Frölunda kommer på besök till malmö arena, men där ska vi kanske inte räkna med några poäng.

Dagens samtliga resultat:
Modo - Malmö 2-5
Linköping - Karlskrona 6-1
Brynäs - Rögle 2-1 SD
Färjestad - HV71 0-3
Djurgården - Växjö 4-1
Örebro - Skellefteå 2-3

Karlskrona kom från en blytung förlust i torsdags, men man gjorde det bra mot LHC till att börja med, men när LHC ändå gjorde 1-0, då tappade man litegrann. Hemmalaget gjorde också 2-0 innan KHK fick in en viktig redusering i 2:a perioden, efter ett ruskigt långt byte av LHc-spelarna. När bortalaget missade helt i ett byte i 3:e perioden gjorde Brock Little inga misstag och det var 4-1. Precis den starten på perioden som Karlskrona inte ville ha och det rann sedan på, enda till 6-1, en match Karlskrona nog helst vill glömma.

I Karlstad gick det nästan 13 minuter av matchen innan 1:a avblåsningen kom. inga blockeringar, utvisningar, offside eller icingar, ingenting. Matchen slutade sedan 4-1 till HV, efter att Simon Önerud gjort 2 nya mål, det 2:a i boxplay.

Djurgården ångar på på Hovet och slog Växjö ganska lätt, eter att man hade 3-0 redan efter den 1:a perioden. Starkt av DIF, som är ruskigt hemmastarka.

Sebastian Aho blev matchhjälte för Skellefteå när han gjorde avgörande 2-3 med 11 minuter kvar att spela, efter att Örebro kvitterat till 2-2 4 minuter in i perioden. Skellefteå är därmed nya serieledare igen, eftersom att Frölunda fick stryk mot Luleå,som vände 2-1 till 2-3 i 3:e perioden, efter mål av Karl Fabricius och Brendan Mikkelson. Luleå är därmed seriens formstarkaste la och närmar sig topp 6 mer och mer, liksom HV där bakom. Luleå är bara 1 poäng bakom Färjestad och Djurgården, som båda har 45, Djurgården på 6:e och Färjestad numera på 7:e.

Delade känslor efter Tingsryd borta

Tuff bortamatch för Leksand under fredagskvällen när man gästade serieledande Tingsryd, som vann med 5-2 senast Leksand var på besök.

Nu fick Leksand dock en kanonstart och Robin Jakobsson kunde sätta 0-1 mellan benen på Johannes Jönsson redan efter 01:20.

Man fick kort därefter ett powerplay och Johan Porsberger hade ett friläge, men tyvärr lyckades man inte utnytja något av de lägena. när Jonas Frögrens skott styrdes i mål kort därefter hade Johannes Jönsson dock inte en chans. Man ringde dock på målet för ev. en hög klubba, men det godkändes ganska snabbt och det var 0-2 till Leksand.

Tingsryd fick dock ett powerplay, som man inte utnytjade, men man fick senare in en reducering, vilken det också ringdes på och den här gången dömdes det bort och det var fortsatt 0-2 för Leksand.

Precis på slutsekunden av den 1:a perioden åkte dock en leksing ut och i powerplayet som följde i den 2:a perioden kunde ändå Drew Paris reducera för Tingsryd. Kvitteringen var senare också väldigt nära, men pucken tog i stolpen den gången.

Precis som mot Pantern i onsdags var det hemmalaget som ägde den 2:a perioden. Så var det i onsdags med. Då ägde Leksand den 1:a perioden, precis som här, och sedan ägde Pantern totalt i den 2:a perioden, ungefär som Tingsryd gjorde här, även om Panterns dominans var större i onsdags.

Precis som i onsdags, när Pantern dominerade fullständigt, gjorde Leksand mål. Tobias Forsberg fick pucken mitt i slottet och gjorde inga misstag. det var hans 3:e mål för säsongen, hans 2:a för matchen.

Till skillnad från i onsdags kunde Tingsryd här dock reducera innan perioden var slut. emil Forslund slog in pucken i nät bakom Haukeland med 16.40 på klockan.

dryga minuten in i 3:e perioden var det också kvitterat när Robin Olsson satte sitt 2:a mål för säsongen och återigen släpper man in tidiga mål i perioden. Båda målen mot pantern i onsdags släppte man in innan det hade gått 2 minuter av perioden och ikväll var det 2/3 mål såhär långt inom periodens 2 första minuter som man hade släppt in.

Med 12 minuter kvar att spela tog Tingsryd ledningen i matchen för 1:a gången, när Alexander Ruuttu gjorde sitt 10:e mål för säsongen och för 1:a gången i matchen var det Leksand som fick jaga.

Det gjorde man sådär. Man tappade puck och gav Tingsryd flera jättelägen att öka på till 5-3, men sådan tur var blev det ina mål där. Utvisning drog man också på si, men den klarade man också av, men som sagt, skulle man ta poäng här, då fick man inte göra sådana grejer, i synnerhet inte mot ett så bra lag som Tingsryd.

Kvitteringen satt ändå till slut i nät bakom Johannes Jönsson och vem gjorde det om inte Tobbe Forsberg. Snacka om proppen ur för hans del.

Efter målet var det Leksand som tryckte på och trots att anton Karlsson, lånet från Frölunda, tvingades utgå med 2 minuter kvar, en trolig hjärnskakning eller liknande, så pressade man ändå på mer än vad tingsryd gjorde mot slutet, men inga fler mål föll och det väntade förlängning och ev. straffar.

bonuspoäng för Leksand skulle innebära att man tillfälligt klättrade upp över slutspelsseriesträcket. Då skulle man gå upp på 45 poäng. Pantern har 44, men de spelade inte nu ikväll. dessutom har Mora 43 med 1 match mindre spelad, timrå 41 med 2 matcher mindre spelade och Björklöven 39 med 2 matcher mindre spelade, så det skulle i sådant fall som sagt vara högst tillfälligt, men ändå.

Det blev ingen bonuspoäng. För med 41 sekunder kvar av förlängningen satte Adam Åkesson 5-4 i nät bakom Haukeland.

Känslan är lite tudelad efteråt känner jag. Med tanke på att man ledde hela matchen och hade 0-2 när det bara hade gått 5 minuter känns det som ett poängtapp och mer som en förlust än som en seger, men å andra sidan fortsätter man att ta poäng och man har nu tagit poäng i 7 av de 8 senaste matcherna och man har då tagit 17/24 poäng, så det är trots allt klart godkänt. samtidigt hade det kunnat vara mer här, med tanke på hur matchen såg ut, men Tingsryd är starka och man tar iaf poäng mot serieledarna, det är inte alla som gör det.

Smålänningarna hade spelat 8 förlängningar/straffläggningar innan kvällens drabbning och bara förlorat 2 av dem, samtidigt som Leksand bara hade vunnit 1 straffläggning och förlorat 5. I sudden hade man tidigare inte haft något avgörande alls, så statistiken talade ganska tydligt för Tingsryd där och så blev det mycket riktigt.

1 poäng är ändå 1 poäng och den kan visa sig bli väldigt viktig i slutänden sen.

Kvällens samtliga resultat, + gårdagens enda match:
Tingsryd - Leksand 4-3
Västerås - Sundsvall 4-5 str
Vita hästen - Asplöven 1-0
AIK - Mora 4-2
Almtuna - Timrå 0-3

Precis som mot Hästen var Sundsvall bra i 1:a och 2:a perioden. Man tog ledningen i 1:a perioden och gick ifrån till 1-3 i 2:a perren. Västerås reste sig dock ruskigt starkt och gjorde både 2-3, 3-3 och 4-3. Där och då trodde no de flesta att Sundsvall inte skulle orka resa si igen, men det gorde man. Kvitteringen satt i nät bakom Jonas Fransson och på straffar blev Viktor Hertzberg matchhjälte för Sundsvall, som därmed plockade 2 blytunga poäng i botten, samtidigt som Västerås tappade på AIK, som hade 3-0 mot Mora redan i den 1:a perioden och ökade på till 4-0 i den 2:a. Mora reducerade 2 gånger om i den 3:e perioden, men det var aldrig någon fara på taket för AIK, som därmmed drar ifrån Västerås och närmade sig Tinsryd i toppen.

I Norrköping stod det länge 0-0, men det var definitivt ingen tråkig match att titta på. Det saknades inte målchanser, men det var 2 duktiga målvakter i Linus Söderström och Ronan Quimener. Matchen såg ut att gå till förlängning, men med 19:03 på klockan i 3:e perioden gjorde Jesper Samuelsson matchavgörande 1-0 för Hästen, som därmed går förbi Almtuna i tabellen.

Lägeskoll efter halva grundserien

Nu har man spelat 30-31 matcher av Hockeyallsvenskan 2015/16. Man har alltså hunnit över hälften av serien. Hälften av serien, 26 matcher, hade Leksand spelat innan mötet med Timrå förra måndagen och precis som efter den 1:a fjärdedelen av serien tänkte jag nu uppdatera läget litegrann.

Efter den 1:a fjärdedelen hade Leksand skrapat ihop 16 poäng på 13 matcher, vilket gav 1,23 poäng i snitt/match.

På de kommande 13 matcherna höll man ungefär samma snitt. det såg t.o.m. ut att bli ännu sämre än 1:a fjärdedelen, efter förlusten mot Asplöven med 4-1, då man bara hade tagit 11 poäng på lika många matcher, alltså exakt 1,0 poäng i snitt/match, men tack vare 2 segrar i omgång 25 och 26 tog man nu istället 17 poäng på 13 matcher, vilket alltså är 1 poäng bättre än 1:a fjärdedelen och ger ett snitt på 1,31 poäng/match.

1,31 poäng/match hade gjort att man hade stannat på 68 poäng vid grundseriens slut.

Totalt efter halva serien hade man alltså skrapat ihop 33 poäng, alltså 1,27 poäng/match och det hade då gett 66 poäng i slutänden.

Så, vi kan alltså konstatera att med det snitt man har visat upp under 1:a halvan av serien kommer man landa på någonstans runt 66-68 poäng och det hade, som jag var inne på efter den 1:a fjärdedelen, inte räckt till någon slutspelsserie. Det hade dock räckt för att undvika kval neråt.

Med det snitt man hade efter den 1:a fjärdedelen, 64 poäng i slutänden, hade man statistiskt sett tvingats kvala sig kvar förra och förrförra säsongen. Det hade man inte behövt göra nu med det här snittet. Förra säsongen hade nämligen AIK 65 poäng och då hade Leksand alltså slutat 12:a, precis framför Gnaget och precis ovanför sträcket. Detsamma gällde 2013/14, då Södertälje hade 66 poäng på 12:e plats. Det hade då varit på håret att man hade undvikit kval neråt, beroende på målskillnad.

Läget såg alltså lite ljusare ut efter 2/4 än efter 1/4 av serien. Med det snittet, 1,27 poäng/match, hade det fortfarande inte räckt till vidare spel efter grundseriens slut, men den värsta faran hade ändå varit över och man hade troligtvis inte behövt kvala sig kvar i serien heller.

Ännu ljusare ser det dock ut nu.

På de senaste 7 matcherna har Leksand tagit 16 poäng. Det är alltså redan där lika mycket som man skrapade ihop på den 1:a fjärdedelen, 13 matcher, av serien, och det här ger alltså ett snitt på 2,3 poäng/match. Det är med andra ord rejält stor skillnad jämt mot tidigare.

I ovan nämmda 7 matcher är dock vinsterna mot Västerås, 4-3, och Björklöven, 4-2, medräknade. De tillhör ju 2:a fjärdedelen av serien, omgång 25 och 26, så plockar man bort dem har det spelats 5 matcher av den 3:e fjärdedelen av serien och på de 5 matcherna har Leksand tagit 10 poäng, vilket alltså ger 2,0 poäng i snitt/match. Det att jämföra med 1,31 och 1,23 poäng/match för den 1:a resp. 2:a fjärdedelen.

Fortsätter man på det här spåret ser det med andra ord betydligt ljusare ut för resten av säsongen. Man skulle då ta ungefär 26 poäng på den 3:e fjärdedelen och då stå på 59 poäng efter 39 spelade omgångar. Med samma snitt säsongen ut skulle man stanna på 85 poäng och det hade garanterat räckt till en slutspelsserieplats. Hade man haft det här snittet, 2,0 poäng/match, hela säsongen, ja, då hade man stannat på 104 poäng och då hade man rentav kunnat vinna serien.

Med andra ord ser det väldigt bra ut för framtiden, om man lyckas hålla någorlunda liknande snitt under resterande del av serien som man nu har gjort under de 5 första matcherna av den 3:e fjärdedelen. Gör man det, då kan vi nog räkna med slutspelsserie i Leksand efter att grundserien avslutats.

Knäckande för Karlskrona...

Anton Rödin gav Brynäs ledningen 5 minuter in i 2:a perioden när man gästade ABB arena karlskrona, som Telenor arena numera heter, men sedan vände hemmalaget på 2:a periodens 2:a halva och där Alexander Bergströms 2-1-mål såg lite billigt ut när det gick in bakom Felix Sandström i Brynäskassen. Mål blev det i vilket fall och det såg ut att räcka hela vägen. Karlskrona gjorde det bra, försvarade sin ledning bra, spelade lugnt och stabilt och ingenting tydde på att brynäs skulle komma tillbaka, men det gjorde man ändå. för med 18:13 på klockan i sista perioden höll sig Anton Rödin framme igen, satte sitt 2:a mål för kvällen, 15:e för säsongen och det var kvitterat. Det stannade dock inte där, för 69 sekunder senare, 38 sekunder från slutet, gjorde Jonathan Pudas, som ju var med och to upp KHK till SHL i våras, sitt 1:a mål i brynäströjan när han fastställde slutresultatet 2-3 till Brynäs. Snacka om tung förlust för Karlskrona. I synnerhet i det pressade läge av tabellen man ligger i, tvärsist och behöver alla poäng man kan få. man har bara tagit en trepoängare i höst och nu när Modo gick mot förlust nere i Malmö hade man dessutom chansen att knappa in på lagen där ovanför, men nej, det ville sig inte den här gången heller och det här kan vara knäckande, ordentligt knäckande. Ruskigt tungt för KHK i vilket fall, desto roligare för Brynäs...

Gårdagen samtliga resultat:
Karlskrona - Brynäs 2-3
Malmö - Modo 3-2
Luleå - Rögle 2-1
Färjestad - Djurgården 4-2
Frölunda - växjö 5-0
HV71 - Örebro 7-2
Skellefteå - Linköping 2-0

Malmö vann som sagt den där hyperviktia sträckmatchen mot Modo, kanske lagets viktigaste match den här säsongen, men ändå kom det bara 6814 åskådare till Malmö arena. det är dåligt får ja säga. tunga 3 poäng blev det i vilket fall och Malmö är nu 6 poäng före modo under sträcket. man passerar också Rögle på nytt i tabellen, ett Rögle som föll med 2-1 uppe i Luleå.

Frölunda fortsätter att köra över motståndare, toppkonkurenter dessutom. Häromveckan var det Skellefteå som åkte dit med 6-3 i Scandinavium, nu var det Växjö som åkte dit med klara 5-0. Frölunda rivstartade matchen och hade 3-0 redan efter den 1:a perioden och därefter blev uppförsbacken för stor för Växjö, som inte orkade resa sig igen. Frölunda har därmed öst in 99 mål på 25 matcher, alltså 3,96 mål i snitt framåt/match. Det är imponerande. Man har dessutom bara släppt in 53 mål och med det är det bara Skellefteå som kan mäta sig. Västerbottningarna har också släppt in 53 må, medan Karlskrona i botten nästan har släppt in dubbelt så många mål, redan, 101st...

Även HV har trummat igån på riktigt och man är nu 8 ppoäng bakom LHC på 6:e plats. HV är 9:a och det är ett litet gap upp till Luleå och Djurgården på 42 resp. 44 poäng, men man hakar iaf på lagen framför och är nu förbi Örebro, som står kvar på sina 36 poän, men med sämre målskillnad än HV.

Noterbart för omgången är att det bara var Frölunda, Malmö och HV som drog över 6000 åskådare, 7666, 6814 resp. 6001 åskådare. Övriga lag drog under 5000 åskådare och mest uppseendeväckande tycker jag är Färjestad, som bara drog 4548 åskådare. Det är uselt dåligt. Resten av lagen har inte så mycket mer att fylla sina arenor med, i Karlskrona var det nära på fullsatt, i Skellefteå och Luleå finns inte heller mycket mer kapacitet än de 4936 resp. 4822, men i Löfbergs arena går det in över 8000, och då är drygt 4500 allt annat än bra.

Revansch i Malmö

Tyvärr inte då mot Redhawks, men väl mot IK Pantern, so ju vann 1:a gången Leksand var nere i Malmö den här hösten, då med 2-1.

Nu var det Leksand som tog tag i matchen direkt och Tobias Forsberg kunde äntligen göra sitt 1:a mål för säsongen och Brock Montpetit satte senare också 0-2 i den 1:a perioden. Bortalaget gjorde det mesta rätt och Pantern hade inte mycket att komma med.

I 2:a perioden var rollerna totalt ombytta. Pantern reducerade redan efter 19 sekunder och ångade sedan på. Långt in i perioden var isen som nyspolad nere hos Viktor Andrén. Pantern hade 8-0 i skott och vann till slut perioden med 11-5, men trots det kunde Jon knuts ändå utöka Leksandsledningen till 1-3.

Pantern reducerade snabbt på nytt i 3:e perioden, nu efter 42 sekunder. Man tryckte sedan på för en kvittering, men Fran Tuohimaa gjorde på nytt en bra match mot pantern, precis som när han höll nollan när Pantern gästade Tegera, och Leksand kunde därför hålla undan och Viktor Amnér fastställde slutresultatet 2-4 till Leksand.

3 nya härliga poäng, vilka innebär att man nu är 10:a i tabellen, på samma poäng som 9:an Mora, men bara 1 poäng bakom Pantern, 2 poäng bakom Hästen och 3 poäng bakom Almtuna. Det är alltså bara 3 poäng upp till 6:e plats i nuläget. Neråt har man 4 poäng ner till Björklöven, 5 poäng ner till Timrå och 9 poäng ner till Asplöven under sträcket. Asplöven, som dock lite överraskande vann borta mot Oskarshamn igår...

...Samtliga resultat från igår och i förrgår:
Pantern - Leksand 2-4
Oskarshamn - Asplöven 1-2
Tingsryd - Mora 2-1 str
Västerås - AIK 2-3 str
Vita hästen - Sundsvall 4-2
Bofors - Björklöven 3-4 SD

Asplöven gjorde 0-1 redan efter 7 sekunder. Snacka om flygande start på matchen. Oskarshamn kvitterade sedan och tog över i 1:a perioden, men Asplöven höll undan och kunde istället göra 1-2 i den 2:a perioden, vilket också blev matchvinnande. Starkt, riktigt starkt av Asplöven att ta 3 poäng nere i Oskarshamn. Förvisso mot ett blekt Oskarshamn, men ändå.

Tingsryd behövde straffar mot Mora för att ta 2 poäng, men man vann ien och tappar inget i tabellen. Man är fortfarande 4 poäng före AIK, som ju också tog 2 poäng mot Västerås. Ett Västerås som verkligen reste sig mor slutet av matchen. Det stod nämligen 0-0 långt in i 1:a perioden, men sedan satte AIK både 0-1 och 0-2, en riktig kalldusch för VIK, och det tog tid att hämta sig efter det, för det var fortfarande 0-2 efter 2 spelade perioder, men i 3:e satt puckarna äntligen i nät bakom gustav Lindwall.

Sundsvall hade 0-1 efter den 1:a perioden och gjorde sedan 1-2 i slutet av 2:a perioden, då på straff, efter att Hästen strax innan fått ett 2-1-mål bortdömt. Så långt studsade det mesta Sundsvalls väg, men i 3:e perioden malde Hästen ner Sundsvall, vann perioden med 3-0 och matchen med 4-2. Sundsvall är därmed fast cementerat i botten av tabellen, 5 poäng bakom Asplöven och 9 poäng bakom timrå.

Rekord?

När mora igår sköt 70! skott mot Vita hästen kan det ha varit någon form av rekord i svensk elithockey. Man hade 23-4 i skott bara i den 1:a perioden, ändå stod det 1-3 på tavlan. De 3 första skotten Hästen hade på mål i perioden gick in och då stod det redan 20-3 i skott. I 2:a perioden studsade mora tillbaka litegrann och både reducerade och kvitterade. Man fortsatte sedan att bombardera Axel Brage i Hästenkassen i den 3:e perioden, men istället var det Hästen som gjorde 3-4 på sitt 1:a skott i perioden. Mora lyckades kvittera på nytt, men i straffläggningen var det ändå Hästen som drog det längsta strået, trots totalt 70-21 i skott. Att göra 5 mål på 21 skott är ruskigt bra utdelning, samtidigt som 4 mål på 70 skott är ganska svagt. Det ger 1 mål på ungefär 17-18 skott.

resultat:
Mora - Vita hästen 4-5 str

Tungt för Karlskrona...

Det blev en väldigt tung förlust för Karlskrona igår, när man gästade Växjö. Särskilt eftersom att Alexander Viklund gjorde 0-1, Filip kruseman gjort 1-2 och Jimmy Andersson 2-3. Växjö kom tillbaka alla 3 gånger och kunde dessutom avgöra med 01:39 kvar av matchen. Joakim Hilding satte 4-3 i nät bakom Linus Fernström i Karlskronakassen. tungt, tungt för KHK...

Gårdagens alla resultat:
Växjö - Karlskrona 4-3
HV71 - Linköping 0-2
Brynäs - Örebro 3-2
Modo - Luleå 2-6
Rögle - Färjestad 2-4
Djurgården - Skellefteå 2-1

Nästan fullsatt på Hovet när Skellefteå tog ledningen redan efter 02:11. Sedan spikade Mantas armalis igen och Matt Anderson och Markus Högström såg till att Djurgården tog en mycket, mycket tung seger och 3 blytunga poäng. Särskilt med tanke på Skellefteås 12-3 i skott i sista perioden, men då klev som sagt Armalis verkligen fram och gjorde nåra riktigt bra räddningar.

LHC vann derbyt mot HV. Ett ganska svalt derby tycker jag. Bara drygt 6000 åskådare på plats i Kinnarps arena alltså, ganska långt ifrån fullsatt, och LHC gjorde det bra. HV var aldrig riktigt nära när man försökte gå för en reducering mot slutet. LHC kontrollerade det bra hela vägen.

Luleå vann 2:a raka mot Modo på 1 dygn, samma som Växjö gjorde mot Karlskrona. Inget snack om saken i Övik, Luleå var bättre och alla lag där nere i botten förlorade, både KHK, Modo och Rögle. Bingo för Malmö, som då kan gå om Rögle igen om man skulle slå Modo på torsdag. En oerhört viktig match, kanske den viktigaste på hela hösten för båda lagen. Vinner Modo är man nämligen uppe på samma poäng som Malmö. Vinner Malmö är man 6 poäng före, + att man har en match mindre spelad. Man kan alltså vara 9 poäng före Modo om allt vill sig väl för Rödhökarna. Nu ska vi dock inte gå händelserna i förväg, men vi kan iaf konstatera att matchen på torsdag blir oerhört viktig för de båda lagen...

Bottennapp i Tegera

Oskarshamn har inte varit någon favorit för Leksand under den här säsongen. 1-3 fick de blåvita stryk med i omgång 3 tidigare i september, IKO avgjorde med bara 2 minuter kvar när lagen möttes i Oskarshamn, då hemmalaget vann med 2-1, men här var det Leksand som öppnade bäst och tog också ledningen genom Tobias ericsson, som gjorde sitt 6:e mål för säsongen.

Efter det målet var det roliga dock slut. Oskarshamn kvitterade drygt 15 minuter in i perioden och med 52 sekunder kvar av densamma gjorde man 1-2. Sedan ångade man på i 2:a perioden, även om Leksand höll emot större delen av perioden. Sedan föll man igenom totalt och IKO gjorde både 1-3, 1-4 och 1-5 inom loppet av 01:24. 01:24 som troligen avgjorde hela matchen.

Därefter fick Henrik Haukeland nog och Frans Tuohimaa fick kliva in mellan stolparna. Det är väl egentligen 1:a gången Haukeland vaktar kassen som han faller igenom såhär. Tycker annars den gode norrmannen har varit väldigt stabil.

Oskarshamn ökade på till 1-6 4 minuter in i 3:e perioden och matchen var givetvis avgjord. delar av publiken lämnade t.o.m. arenan...

1-6 slutade också matchen och det här var kort och gott ingen match man vill minnas. Det var 1:a förlusten på hemmaplan sedan Daladerbyt mot Mora för nästan 3 veckor sedan. Det var inget snack om saken, Leksand räckte helt enkelt inte till i den här matchen. Det är bara att ta nya tag mot Pantern på onsdag. Pantern vann med 2-1 senast Leksand var nere i Malmö den 22 september och det blir en riktig sexpoängsmatch på onsdag. Pantern är 7:a i tabellen, 4 poäng före Leksand, som fortfarande är 9:a. Man kan alltså inte gå förbi pantern vid seger på onsdag, men förlust innebär att man är 7 poäng bakom och det skulle inte kännas så bra...

Dagens alla resultat:
Leksand - Oskarshamn 1-6
Almtuna - Västerås 3-2 str
Björklöven - Panten 2-5
AIK - Sundsvall 7-1
Asplöven - Tingsryd 1-3
timrå - Bofors 2-1 str

Tingsryd vinner igen och samtidigt som Västerås tappar poäng innebär det att Tingsryd är hela 12 poäng före Västerås och Oskarshamn, som går upp på lika antal poäng som VIK i och med dagens seger. 12 poäng äter man inte in bara sådär, så Tingsryds sits just nu är ganska behaglig. Inte nog med det, det är hela 23 poäng ner till Leksand under playoffsträcket. Med 22 matcher kvar att spela ser vidare spel efter grundserien allt trolugare ut för Tingsryd. Samtidigt börjar det bli en liten lucka mellan Björklöven och asplöven, på 12:e resp. 13:e plats. Det skiljer 6 poäng där och Asplöven, och Sundsvall med för den delen, behöver verklogen poängen nu. Sundsvall, som här föll ihop i sista perioden mot AIK. Gnaget hade 3-1 inför 3:e perioden, men sedan gjorde man 4 mål till och sänkte Sundsvall totalt. Här var det också klasskillnad.

Pantern avgjorde med 2 snabba mål i 3:e perioden uppe i Umeå. Efter att Björklövrn tagit ledningen med 1-0, Pantern vänt till 1-2 och Björklöven kvitterat 10 minuter från slutet kunde Erik Nyström och Axel Wemmenborn stänga matchen med 2 mål på 12 sekunder. Emil Sandin satte sedan också 2-5 i öppen kasse.

Timrå avgjorde på straffar. John Westin satte ett stenhårt skott rakt upp i krysset bakom Joel Gistedt och det var 2 mycket viktiga poäng för Timrå.

Det var det även för Almtuna, som hade 2-0 inför den 3:e perioden, men efter en rad utvisningar och 2 5 mot 3-lägen för Västerås kunde man inte hålla emot längre. 2 minuter från slutet satt 2-2 i nät bakom jonas Johansson. matchen gick till sudden och straffar, där Västerås försökte meddraget att ställa Marcus Dahlbom i kassen. Det var nära att det lyckades, men till slut kunde Henrik Rommel, som också avgjorde straffläggningen mot Leksand, avgöra för Almtuna.

Säsongens skönaste seger!

4107 åskådare var på plats i Tegera arena under fredagen, när bofors gästade. Ett BIK som vann 1:a gången man kom till Leksand den här säsongen, då med 3-4 efter sudden eller straffar, och som även vann senast lagen möttes i Nobelhallen, då med 5-3.

Nu var det Leksand som tog ledningen genom viktor Amnér, som fick iväg en riktig raket. Emil Kriuse hade inte en chans på det skottet.

Carl Berglund kvitterade för Bofors, men i 2:a perioden återtog Leksand ledningen, men på 41 sekunder vände sedan BIK på steken,från 2-1 till 2-3. I powerplay kunde dock sedan Viktor Amnér göra sitt 2:a mål för kvällen, fram till 3-3, vilket också var ställningen efter 2 spelade perioder.

I 3:e perioden kunde sedan Bofors ta ledningen för 1:a gången i matchen och man såg också ut att gå mot 3 poäng. Inte ens när Leksand fick chansen i powerplay med 4 minuter kvar lyckades man utnytja läget och man tog sedan en timeout med 2 minuter kvar.

Tiden rann ifrån Leksand, men med 19:05 på klockan och i spel 6 mot 5 kunde Johan Porsberger till slut sätta 4-4. Det stannade dock inte där. Med 1! sekund kvar höll sig samme Porsberger framme igen och satte 5-4 till Leksand!

Seger med 5-4 alltså, 3 mycket härliga poäng och säsongens överlägset skönaste seger!

Kvällens samtliga resultat:
Leksand - Bofors 5-4
Sundsvall - Tingsryd 1-3
Asplöven - Pantern 2-4
Björklöven - Almtuna 2-1 str
Mora - Oskarshamn 1-2

Tunga poäng för Tingsryd och Pantern. Särskilt för Pantern, som ju har haft det lite tyngre nu på slutet. Segern gör att man klättrar förbi Vita hästen upp på 8:e plats igen, på samma poäng som 7:an Mora. Leksand är bara 1 poäng bakom de båda och har alltså i högsta grad häng på de 8 främsta lagen. Det är också 9 poäng ner till Asplöven och 11 poäng ner till Sundsvall under sträcket, så man börjar verkligen lämna bottenträsket på riktigt nu. skönt!

Lagace avjorde

Det såg länge ut som att det skulle bli sämsta tänkbara resultat för Karlskrona, när Växjö vann ganska lätt med klara 1-4 och Modo hade 0-0, men med 09:58 på klockan i sista perioden fick äntligen Jacob Lagace hål på Jonatan Bjurö i Modokassen och när Modo senare plockade honom för att försöka få in en kvittering kunde Karl Fabricius avgöra för Luleå, som alltså vann matchen med 2-0

Kvällens resultat i SHL:
Luleå - Modo 2-0
Karlskrona - Växjö 1-4

Poäng mot Almtuna

Almtuna har inte varit någon drömmotståndare för Leksand under den här säsongen. 0 poäng och en målskillnad på 1-7 hade man innan onsdagens möte i Metallåtervinning arena, inför den klart bästa publiksiffran där på väldigt länge, 2423 åskådare.

Det var också Leksand som öppnade matchen bäst och Tobias Ericsson gav bortalaget ledningen efter 11:53. Minuten senare hade dock Sebastian Hartman kvitterat för hemmalaget och några fler mål föll faktiskt inte under ordinarie matchtid. Almtuna var närmst i slutminuterna, men Frans Tuohimaa, som fick förtroendet mellan stolparna, trots Haukelands 3 raka vinter. Här klev Tuohimaa dock fram och räddade poän åt Leksand, de första mot Almtuna den här säsongen.

Efter en lång och utdragen straffläggning, som avgjordes först i 10:e straffomgången, där inget av lagen dessförinnan hade gjort ett enda mål, kunde Almtuna till slut få med sig bonuspoängen, efter att Henrik Rommwel till slut lyckats peta in pucken i nät bakom tuohimaa.

Samtliga resultat:
Almtuna - Leksand 2-1 str
Bofors - Asplöven 5-3
Pantern - Mora 1-2
Oskarshamn - Sundsvall 4-2
Tingsryd - AIK 1-2 str
Timrå - Västerås 4-1

Mora vände nere i Malmö, efter att Pantern haft 1-0 efter den 1:a perioden. Alexander Hilmersson kvitterade 02:15 in i 2:a perioden och Emil Bejmo satte avgörande 1-2 med drygt 5 minuter kvar att spela.

Toppmötet i Tingsryd blev så jämnt som man kunde tänka sig på förhand, men det var ändå bara 1-1 efter fill tid och även här krävdes en längre straffläggning för att skilja lagen åt. Till slut blev Jesper Bratt matchhjälte för AIK när han satte sin straff i sista straffomgången. En viktig poäng för AIK, som gör att man bara är 1 poäng bakom Tingsrid i toppen.

Asplöven hade klara 0-3 med 5 minuter kvar av 2:a perioden. Då startade Bofors vändning. Daniel Wessner satte 1-3 och i den 3:e perioden kom både 2-3 och 3-3. Med 03:09 kvar att spela satte Martin telander 4-3 i powerplay och sedan satt också 5-3 i öppen kasse. Grym vändning av BIK!

Timrå skrällslog Västerås med 4-1, efter att Johan Persson och Per Hallin gjort 2 snabba mål i slutet av 2:a perioden. I 3:e höll man sedan undan och vann t.o.m. skotten med 8-6 i sista perioden. Starkt av Timrå, mindre bra för Asplöven och Sundsvall där under sträcket, som båda förlorade.

Frölunda körde över Skellefteå

Höstens kanske hetaste match i SHL spelades igår, när serieledande skellefteå gästade Scandinavium, dock bara inför 9222 åskåadre, faktiskt riktigt dåligt. Matchen öppnade i vilket fall Skellefteå bäst. Man spelade ut frölunda långa stunder, men det var Frölunda som gjorde mål. 1-0 hade man efter den 1:a perioden och den 2:a ick i samma stuk. Skellefteå var det dominerande laget, man gjorde allt bättre än Frölunda, utom mål. Inom loppet av 8 minuter hade man gått från 1-0 till 4-0. Skellefteå fick in en reducering i slutet av perioden, men sedan gjorde Frölunda 5-1 i upptakten av 3:e perioden och trots 2 reduceringar från Mattias Ritola och Sebastian Aho kom man inte närmre än så och Frölunda kunde vinna kassaskåpssäkert med 6-3.

årdagens samtliga resultat:
Frölunda - Skellefteå 6-3
Färjestad - Malmö 4-2
Rögle - HV71 5-3
Djurgården - Brynäs 4-1
Örebro - Linköping 3-4 SD

LHC har aldrig vunnit under ordinarie matchtid i Behrna arena, men här var man nära. man gick fram till 1-3, men Örebro kom igen och reducerade i 2:a perioden och kvitterade i slutakten. Bortalaget drog dock längsta strået i förlängningen, då Jakob Lilja höll sig framme och avgjorde.

Malmö var klart bättre än Färjestad i typ halva matchen. Sedan växte Färjestad in i matchen, men det var inte förrän i den 3:e perioden som man för 1:a gången i matchen tog ledningen. Dessförinnan hade malmö mycket väl både kunnat haft 0-3 och 0-4, men Lar Haugen storspelade i Färjestadskassen. Ingen välförtjänt seger för FBK kanske, rent spelmässigt var Malmö värda poäng, men det är målen som räknas och där hade Färjestad gjort fler än Malmö när hesa Fredrik ljöd efter den 3:e perioden.

Rögle tog ledningen mot HV, men bortalaget kvitterade. I 2:a perren ryckte dock Rögle och hade klara 4-1 efter den perioden. HV reducerade 2 gånger om i den 3:e. Rögle och Jordan Smootherman kunde dock till slut avgöra i tom kasse och det var 3 blytunga poäng för RBK, som därmed passerar Malmö i tabellen igen, upp på 11:e plats.

Tredje raka!

En sådan här svit har inte Leksand haft på hela hösten, för i måndags, när Timrå gästade arenan för 3:e raka hemmamatchen tog man också 3:e raka segern. Det var kanske ingen jättevälspelad match, men Martin Grönberg gav Leksand ledningen efter knappt 10 minuters spel. Hans 1:a puckkontakt i matchen och Adam ohre i Timråkassen var helt chanslös på den. Noteras kan också göras att Anton karlsson, som man har lånat från Frölunda, fick en assist till det målet.

Timår kvitterade i 2:a perioden, bara 27 sekunder in i densamma, men därefter spikade Henrik Haukeland igen och Brock Montpetit gjorde sitt 6:e mål för säsongen fram till 2-1 och trots ett massivt Timråövertag i sista perioden, där man vann skotten med hela 6-14, lyckades man inte få in kvitteringen. Haukeland gjorde några riktigt avgörande räddningar och fick stående ovationer efteråt. För Johan Porsberger ökade istället på ledningen till 3-1, vilket också blev slutresultatet.

3:e raka segern på lika många matcher. Kanske är det på väg att vända nu? Perraeffekten har varit total än så länge och Haukeland tycker jag definitivt har tagit över förstaspaden. Han har varit betydligt mer stabil i kassen än vad Tuohimaa har varit. Det har jag tyckt hela tiden, enda sedan försäsongen, och nu får han äntligen utdelning för det.

Ikväll väntar Perras 1:a bortamatch, då man åker till Uppsala och arenan med seriens kanske fulaste namn, Metallåtervinning arena. Almtuna vann senast med 2-1, men det ska det bli ändring på ikväl. Det blir också Perras sista match på 2 veckor, för han åker därefter på semester, en planerad semester sedan tidigare, och missar därmed matcherna mot Bofors och Oskarshamn under LIF-natta i helgen, och bortamatcherna mot Pantern och Tingsryd nästa vecka. Sedan är han tillbaka i båset igen.

Samtliga resultat de senaste dagarna:
Leksand - Timrå 3-1
Asplöven - Almtuna 2-5
Mora - Bofors 3-0
Sundsvall - Pantern 1-4
Vita hästen - Tingsryd 2-3 SD
Björklöven - Västerås 3-4 str
AIK - Oskarshamn 3-0
Västerås - Vita hästen 2--3 str

Det här var alltså 1:a pmgången på 3:e fjärdedelen av serien, den som direkt speglar 1:a omgången i höstas, då just de här lagen möttes på just de här arenorna.

Då knäcktes Oskarshamn efter att AIK vänt 0-2 till 3-2 på Hovet. Nu vann AIK tryggt med 3-0. Detsamma gällde Mora. I 1:a omgången vann BIK på straffar om jag minns rätt, nu vann Mora tryggt med 3-0.

I sundsvall tog hemmalaget ledningen i 1:a perioden, men sedan spikade Pontus Sjögren igen och Pantern vann med 1-4. Har för mig att Pantern vann även i 1:a matvhen för säsongen. Man förlorar nu i vilket fall pontus Sjögren, som efter några matcher i Pantern anses vara redo för att agera backup till Jonas Gunnarsson i Malmö. Tror dock Vitor Andrén lär fortsätta att leverera i Pantern och det här var 3 mycket viktiga poäng för Pantern.

Hästen kvitterade mot Tingsryd 3 minuter in i sista perioden, men serieledarna drog sedan det längsta strået på straffar. Igår var det dock Hästen som drog det längsta strået på straffar, när man snodde bonuspoängen av Tingsryds toppkollega Västerås. Victor Crus-Rydberg stod för en riktig godbit när han åkte baklänges och snärtade upp pucken i nättaket bakom Jonas Fransson mellan benen på sig själv. Snyggt, minst sagt!


Låg publiksiffra i Malmö

Söndagsmatcher kl. 18:15 är ingen bra tid för hockey. 6341 åskådare var bara på plats i Malmö arena när Djurgården kom på besök i söndags just den tiden. Den var också bortalaget som öppnade bäst och man hade 0-2 efter den 1:a perioden, en ställning som stod sig också efter den 2:a perioden. Mattias Persson reducerade för Malmö, 10 minuter från slutet, men Robin Alvarez sänkte sitt gamla lag med 1-3 3 minuter från slutet och sedan satte man också 1-4 i öppen kasse. Säker seger för Djurgården med andra ord.

Söndagens resultat:
Malmö - Djurgården 1-4

RSS 2.0