Lägeskoll efter halva grundserien

Nu har man spelat 30-31 matcher av Hockeyallsvenskan 2015/16. Man har alltså hunnit över hälften av serien. Hälften av serien, 26 matcher, hade Leksand spelat innan mötet med Timrå förra måndagen och precis som efter den 1:a fjärdedelen av serien tänkte jag nu uppdatera läget litegrann.

Efter den 1:a fjärdedelen hade Leksand skrapat ihop 16 poäng på 13 matcher, vilket gav 1,23 poäng i snitt/match.

På de kommande 13 matcherna höll man ungefär samma snitt. det såg t.o.m. ut att bli ännu sämre än 1:a fjärdedelen, efter förlusten mot Asplöven med 4-1, då man bara hade tagit 11 poäng på lika många matcher, alltså exakt 1,0 poäng i snitt/match, men tack vare 2 segrar i omgång 25 och 26 tog man nu istället 17 poäng på 13 matcher, vilket alltså är 1 poäng bättre än 1:a fjärdedelen och ger ett snitt på 1,31 poäng/match.

1,31 poäng/match hade gjort att man hade stannat på 68 poäng vid grundseriens slut.

Totalt efter halva serien hade man alltså skrapat ihop 33 poäng, alltså 1,27 poäng/match och det hade då gett 66 poäng i slutänden.

Så, vi kan alltså konstatera att med det snitt man har visat upp under 1:a halvan av serien kommer man landa på någonstans runt 66-68 poäng och det hade, som jag var inne på efter den 1:a fjärdedelen, inte räckt till någon slutspelsserie. Det hade dock räckt för att undvika kval neråt.

Med det snitt man hade efter den 1:a fjärdedelen, 64 poäng i slutänden, hade man statistiskt sett tvingats kvala sig kvar förra och förrförra säsongen. Det hade man inte behövt göra nu med det här snittet. Förra säsongen hade nämligen AIK 65 poäng och då hade Leksand alltså slutat 12:a, precis framför Gnaget och precis ovanför sträcket. Detsamma gällde 2013/14, då Södertälje hade 66 poäng på 12:e plats. Det hade då varit på håret att man hade undvikit kval neråt, beroende på målskillnad.

Läget såg alltså lite ljusare ut efter 2/4 än efter 1/4 av serien. Med det snittet, 1,27 poäng/match, hade det fortfarande inte räckt till vidare spel efter grundseriens slut, men den värsta faran hade ändå varit över och man hade troligtvis inte behövt kvala sig kvar i serien heller.

Ännu ljusare ser det dock ut nu.

På de senaste 7 matcherna har Leksand tagit 16 poäng. Det är alltså redan där lika mycket som man skrapade ihop på den 1:a fjärdedelen, 13 matcher, av serien, och det här ger alltså ett snitt på 2,3 poäng/match. Det är med andra ord rejält stor skillnad jämt mot tidigare.

I ovan nämmda 7 matcher är dock vinsterna mot Västerås, 4-3, och Björklöven, 4-2, medräknade. De tillhör ju 2:a fjärdedelen av serien, omgång 25 och 26, så plockar man bort dem har det spelats 5 matcher av den 3:e fjärdedelen av serien och på de 5 matcherna har Leksand tagit 10 poäng, vilket alltså ger 2,0 poäng i snitt/match. Det att jämföra med 1,31 och 1,23 poäng/match för den 1:a resp. 2:a fjärdedelen.

Fortsätter man på det här spåret ser det med andra ord betydligt ljusare ut för resten av säsongen. Man skulle då ta ungefär 26 poäng på den 3:e fjärdedelen och då stå på 59 poäng efter 39 spelade omgångar. Med samma snitt säsongen ut skulle man stanna på 85 poäng och det hade garanterat räckt till en slutspelsserieplats. Hade man haft det här snittet, 2,0 poäng/match, hela säsongen, ja, då hade man stannat på 104 poäng och då hade man rentav kunnat vinna serien.

Med andra ord ser det väldigt bra ut för framtiden, om man lyckas hålla någorlunda liknande snitt under resterande del av serien som man nu har gjort under de 5 första matcherna av den 3:e fjärdedelen. Gör man det, då kan vi nog räkna med slutspelsserie i Leksand efter att grundserien avslutats.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0