Såhär har det sett ut mot motståndet i slutspelsserien under säsongen

Slutspelsserien är en väldigt tuff, intensiv och jämn serie. Det här är femte året som serien avgörs och inget tidigare år har tabelltrean vunnit serien, något som då inte talar för Västerås. Västerås är annars det största hotet för Leksands del. Man har haft det tufft mot VIK under säsongen och bara vunnit 1/4 matcher och det efter förlängning. Därmed har Västerås en klar fördel med totalt 10-2 i antal poäng och 14-9 i mål.

i Västerås, där lagen kommer att mötas, har Västerås vunnit båda mötena under säsongen, 3-2 och 3-1, så det blir en väldigt tuff uppgift för Leksand.

Karlskoga har Leksand också haft det ganska jobbigt mot under säsongen. BIK har vunnit båda matcherna i Nobelhallen, dock en efter sudden, och en på bortaplan i Leksand. Poängen har BIK således ett övertag på, 8-4, så även i antal gjorda mål, 14-12, så även detta blir en tuff match för Leksand, som dock möter BIK hemma i Tegera, där Leksand har vunnit en match med 5-1, men också förlorat en match med 2-5.

Modo har det varit väldigt jämna matcher mot under säsongen, men faktum är att poängfördelningen har varit ännu mer ojämn här jämfört med mot Karlskoga, 9-3 med fördel Modo, som har vunnit 3/4 matcher. Leksands enda seger kom i Tegera arena i november, då Leksand vann med uddamålet, 2-1. Annars har Modo också tagit två uddamålssegrar, 1-2 och 3-2, och så en mer klar seger, 4-1 i början av säsongen.

Målskillnaden har också Modo ett övertag på, 10-6 i mål med fördel Övikslaget.

Karlskrona har Leksand däremot haft det lätt mot under säsongen och nästan gått helt rent. 11/12 poäng har landat i Dalarna och man har 19-10 i målskillnad.

Västervik har de blåvita också haft det ganska enkelt för och tagit 9/12 poäng. Det var bara en Västerviksseger med 3-0 där under den där rejäla dippen Leksand hade med nio raka förluster. Annars har det blivit idel segrar för Leksand.

Så ja, en tuff serie blir det definitivt och då ska vi även komma ihåg att Västerås går in med 3 extrapoäng, Leksand med 2 extrapoäng och Karlskoga med 1 extrapoäng. Mötet mot Västerås i första matchen blir således väldigt viktigt. Vinner Västerås där är man redan 4 poäng före Leksand med fyra matcher kvar att spela. Det kan bli tufft. Leksand klarade visserligen av det 2016, då man föll i första omgången mot Oskarshamn, som då vann med 4-2, men det är klart att en seger skulle sitta väldigt skönt där!

Det är nu allvaret drar igång på riktigt, pulsen höjs och det är nu säsongen ska avgöras, men det är samtidigt det här man ser fram emot hela säsongen och jag bara älskar de här matcherna, när det gäller någonting i precis varje match!

Tabellen i Hockeyallsvenskan 2018/2019

Då är som sagt grundserien av Hockeyallsvenskan 2018/19 färdigspelad och här har vi den slutlga tabellen. Tyvärr blir det ingen jämförelse med mitt tips eller liknande, som det brukar vara, helt enkelt av den anledningen att jag aldrig publicerade något tips inför säsongen. En liten miss från min sida, men så är det.

Här är i vilket fall tabellen:

1, AIK 109p +56
2, Oskarshamn 98p +55
3, Västerås 93p +29
4, Leksand 90p +17
5, Karlskoga 87p +11
6, Modo 86p +9
7, Karlskrona 77p -2
8, Västervik 76p +6
9, Södertälje 73p -8
10, Björklöven 68p -24
11, Pantern 65p -43
12, Tingsryd 61p -30
13, Almtuna 61p -32
14, Vita hästen 48p -44

AIK vinner tabellen och det till slut ganska klart, 11 poäng före Oskarshamn. AIK snittar alltså 2,1 poäng/match. Det är inte illa!

Västerås som nykomling blir ytterligare en nykomling i skaran som gör det fantastiskt bra över en hel säsong. Under de senaste åren har vi sett Västervik göra det, Vita hästen göra det och så Pantern, som har överraskat varje år de varit med i serien. Pantern, som med väldigt små medel har gjort det grymt bra och som även nu är klara föe ännu en säsong i Hockeyallsvenskan, om man klarar elitlicensen.

Leksand gör en liknande resa som 2016. Då låg man sist i november, sparkade tränaren och klättade upp till en fjärrdeplats i serien. Nu låg vi visserligen inte sist, men väl nia och typ 3 poäng från negativ kvalplats. Då sparkades tränaren och så har vi klättrat upp till en fjärdeplats i serien.

Karlskoga trodde jag inte skulle nå så högt som man nu gjorde. likt Pantern är BIK ett lag som aldrig får behålla sina tongivande spelare, men likväl får man ihop det till säsongen efter ändå, så även i år. Fredrik Forsberg har fortsatt ösa in mål och poäng, Henrik Lundberg har varit stabil i kassen och hela laget drar verkligen åt samma håll. Snyggt jobbat!

Modo vet jag inte riktigt vad man ska säga om. Jag hade i mitt huvud tippat Modo högre upp än en sjätteplats, men jämfört med de tidigare åren så är det ändå ett uppsving. Det är första året sedan man ramlade ner i Allsvenskan som man ens når fortsatt spel efter grundseriens slut. Så det är givetvis positivt, men jag hade tippat AIK/Modo/Leksand i toppen av serien.

Karlskrona är väl ungefär där man kunde förvänta sig. Större delar av laget lämnade inför säsongen och att man åkte ner i Allsvenskan efter sjunde och avgörande matchen mot Timrå i kvalet. Jag hade inte blivit förvånad om KHK hade missat slutspelsserien, men nu klarade man det.

Det klarade även Västervik och det är lite mer uppseendeväckande. Västervik tippade jag i botten och där låg man också under ganska lång tid, men man har rest sig sakta men säkert och slutar nu då alltså på åttonde plats i tabellen och är med det före både Södertälje och Björklöven, som tippades betydligt högre i tabellen inför säsongen, men både SSK och Löven får väl lägga ännu en misslyckad säsong till handlingarna får man ändå säga. Södertälje har ju haft sin leading line med Sebastian Dyk, Nikolai Meyer och grabbarna, men det räcker inte för att lyfta ett helt lag. Lite samma sak är det med Björkllöven. De har inte heller övertygat.

Pantern var vi inne på tidigare, men återigen klarar man sig alltså kvar i serien utan kval, trots små resurser och att man tappar de flesta av sina ledande spelare till företrädesvis Malmö, men Pantern gör det väldigt bra, det går inte att komma ifrån.

Sedan hade vi ju den där fruktansvärt dramatiska sträckstriden mellan Tingsryd och Almtuna. De båda stod alltså på 59 poäng inför sista omgången. Tingsryd gick upp till 2-0 mot Oskarshamn. Almtuna skaffade sig också en ledning mot AIK. Sedan hämtade Oskarshamn upp till 2-2 och då var Almtuna över sträcket med 62 poäng mot Tingsryds 60. Så såg det också ut att bli. Matchen i Oskarshamn gick till förlängning och där avgjorde Tingsryd och slutade därmed på 61 poäng. Almtuna såg dock ut att fixa kontraktet, eftersom att man fortfarande hade 4-3 mot AIK och därmed 62 poäng. Med 19:55 i tredje perioden kvitterade dock AIK och matchen gick till förlängning och straffar. Där avgjorde förvisso Almtuna, men där fanns ingen glädje, för oavsett vinst eller förlust i sudden eller på straffar så skulle det ändå bara räcka till 61 poäng och eftersom att Tingsryd hade två måls bättre målskillnad så spelade det ingen roll. Almtuna var alltså 5 sekunder från ett säkrat kontrakt. Nu säkrade Tingsryd kontraktet istället och att det kan skilja så lite som 2 mål efter 52 omgångar mellan två lag, det är helt galet!

Almtuna får sällskap i kvalserien av Vita hästen. Hästen, som tidigt under säsongen halkade rejält efter och som ett tag var typ 20 poäng efter närmsta lag, men Norrköpingslaget reste sig efter jul och slutar visserligen sist, men "bara" 13 poäng efter Almtuna.

Tittar vi slutligen på gjorda och insläppta mål så gjorde AIK inte helt oväntat flest mål med 172st. Näst flest mål gjorde Oskarshamn, 158st. Det speglar alltså tabellen väldigt bra.

Minst mål gjorde inte heller det helt oväntat Vita hästen, 103st. Näst minst mål gjorde Tingsryd och Pantern, båda på 116st.

Tar man ut ett snitt på det så snittar AIK 3,3 mål/match och Hästen 1,9 mål/match.

När det gäller insläppta mål så var det Oskarshamn som släppte in minst antal mål, 103st. Näst minst mål släppte AIK in med 116st.

Flest mål släppte Almtuna in, 160st, följt av Pantern på 159st. Noterbart här är att Vita hästen bara släppte in 147 mål, vilket var färre mål än Södertälje på nionde plats och bara ett mål mer än både Tingsryd och Björklöven.

Tar man ett snitt på det här då så släppte Oskarshamn in i snitt 1,9 mål/match och Almtuna 3,1 mål/match.

Leksand låg ett tag på minusstatistik i målskillnad, men klättrade upp till +17 med 145 gjorda mål och 128 insläppta. Det ger ett snitt på 2,8 mål framåt/match och 2,5 mål bakåt/match. Ganska jämn statistik med andra ord.

Slutligen så har vi nu då AIK och Oskarshamn som möts i bäst av fem i den hockeyallsvenska finalen, Västerås, Leksand, Karlskoga, Modo, Karlskrona och Västervik gör upp om en plats i slutspelsserien, Södertälje, Björklöven, Pantern och Tingsryd har spelat klart för säsongen och Almtuna och Vita hästen får kriga i kvalserien för att hålla sig kvar i Allsvenskan till nästa säsong.



Leksand slutar fyra i Hockeyallsvenskan 2018/19

Två grundseriematcher återstod att spela senast jag skrev, innan jag åkte iväg på ett par veckors semester.

Hästen borta och Löven hemma var det som gällde för Leksands del och det slutade med två nya trepoängare för Leksands del och en ny hållen nolla för Axel Brage, säsongens tredje och dessutom den tredje i rad. Det är inte illa!

Nollan kom då när Vita hästen gästade Tegera i näst sista omgången, vilket då alltså innebar att Leksand hade två raka hållna nollor på kort tid mot just Vita hästen, först 0-2 i Norrköping och här 4-0.

Anton Karlsson lirkade in 1-0 i den andra perioden, efter att ha vunnit pucken bakom Hästenkassen, rundat målet och målvakten och petat in pucken den vägen.

Johan Porsberger utökade sedan tuill 2-0, efter en retur på skott från Linus Persson, och sedan stängde jon Knuts butiken med 3-0 i öppen kasse. Det blev dock ett mål till när Mattias Nilsson gjorde sitt andra mål för säsongen och fastställde därmed slutresultatet.

Annars var det en väldigt trött match som väl inte var den roligaste att följa. Leksand vann skotten med förkrossande 40-12.

Eftersom att Västerås fick med sig bonuspoängen mot Karlskoga så var VIK 3 poäng före Leksand och dessutom 13 mål i målskillnad, så om Leksand skulle lyckas knipa den där tredjeplatsen i sista omgången skulle det till ett mirakel, förlust för Västerås mot Modo och storseger för Leksand mot Björklöven.

Seger blev det förvisso, men inte stort, utan "bara" med 4-2.

Anton Karlsson gjorde 1-0 även i den här matchen, men den här gången var det efter en riktigt fin flippass från Walkvae-Olsen.

Efter målet tog dock Löven över matchen ganska ordentligt och kvitterade helt rättvist. 2-1 för Löven kom också innan första perioden var över, men Jon Knuts kvitterade i andra, efter en retur från Oscar Masiello.

Daniel Gunnarsson gav sedan återigen ledningen till Leksand efter 01:03 i tredje perioden och sedan avgjorde Jesper Ollas matchen med 4-2 i öppen kasse.

Leksand gjorde alltså jobbet, men Västerås vann också, så den där tredjeplatsen var egentligen aldrig nära. Det var samtidigt då inte heller så nära att Leksand tappade fjärdeplatsen, eftersom att Modo förlorade och Karlskoga redan innan var 3 poäng bakom Leksand och slutade också 3 poäng bakom efter seger mot Södertälje med 4-3 i sista omgången.

Samtliga resultat från de två sista grundserieomgångarna av Hockeyallsvenskan 2018/19:
Leksand - Vita hästen 4-0
Karlskoga - Västerås 3-4 SD
Karlskrona - Modo 3-5
Södertälje - AIK 1-4
Tingsryd - Västervik 1-2
Almtuna - Oskarshamn 0-3
Björklöven - Pantern 5-2

Leksand - Björklöven 4-2
Modo - Västerås 2-3
Karlskoga - Södertälje 4-3
Karlskrona - Pantern 2-1 SD
Oskarshamn - tingsryd 2-3 SD
AIK - Almtuna 4-5 str
Västervik - Vita hästen 2-0

6/6 poäng på Leksand och Västervik. Västervik, som i och med detta, samtidigt som Karlskrona bara tog 2/6 poäng och Södertälje under sträcket inte tog en enda poäng, klättrar förbi just KHK i tabellen och faktiskt slutar sjua. Den var lite oväntad måste jag säga. Västervik har smugit lite under radarn och låg ju nyss nere och slogs med Almtuna, Pantern  och Tingsryd om att hålla sig över det nedre kvalsträcket, men man har rest sig sakta men säkert och slutar faktiskt före både Björklöven och Södertälje, som ju sågs som två tunga och favorittippade lag inför säsongen. Nu missar de båda slutspelsserien, Södertälje nia och Björklöven tia.

Dramatik blev det dock kring det nedre kvalsträcket ändå.

Ibland är hockey grymt måste jag säga. Almtuna hade alltså 4-3 mot AIK med 19:54 på klockan i tredje perioden. 6 sekunder kvar av matchen. Detta samtidigt som Tingsryd hade haft 2-0 på Oskarshamn, men där IKO hämtat upp det till 2-2 i tredje perioden. Matchen gick alltså till förlängning och det gjorde att Almtunas 3 poäng räckte för att gå förbi Tingsryd och förpassa Tingsryd till kvalserien.

Nu blev det inte så. Almtuna vann visserligen till slut, men med 19:55 på klockan kvitterade AIK och tog matchen till förlängning. Samtidigt hade då Tingsryd avgjort i förlängningen mot Oskarshamn, ett mål som innebar säkrat kontrakt. Det gjorde nämligen att TAIF stannade på 61 poäng och -30 i målskillnad. Almtunas bonuspoäng gjorde att de också stannade på 61 poäng, men får ändå spela kvalserien eftersom att man hade -32.

Almtuna får alltså spela kvalserien med 2 måls sämre målskillnad sett över 52 matcher jämfört med Tingsryd. Är det små marginaler eller är det små marginaler? Ungefär som för ett par år sedan, då när Björklöven och Västerås möttes i sista omgången och där förloraren där skulle få kvala och där Löven avgjorde med mindre än minuten kvar att spela. Det var också då som Västerås ramlade ur. De blev knäckta av den förlusten, där man då var mindre än 60 sekunder från att säkra kontraktet. Nu var Almtuna 5 sekunder från att säkra kontraktet, så frågan är nu om man lyckas ladda om till en kvalserie?

Storpublik mot AIK och säsongens andra nolla

Det drar ihop sig mer och mer infö avslutningen av Hockeyallsvenskan 2018/19.

Leksand har spelat två matcher sedan senast, en seger och en förlust.

Förlust blev det i onsdags hemma mot AIK, även om det såg väldigt bra ut långt in i matchen. Johan Porsberger ordnade både 1-0 och 2-0 i den första perioden och även om AIK reducerade i andra så var det ändå 2-1 för Leksand inför den tredje perren.

Där fick AIK dock en drömstart när släkten var värst och Eric Castonguay kvitterade redan efter 56 sekunder. Det var också Castonguay som gjorde 3-2 för AIK några minuter senare och efter det kunde Leksand aldrig resa sig igen och bortalaget stängde definitivt butiken med 4-2 i öppen kasse, 01:38 från slutet.

Den mest omdiskuterade situationen var annars den armbåge i huvudet på Calle Själin som Daniel Muzito-Bagenda satte in så att Själin fick transporteras till Mora lasarett med en hjärnskakning. En solklar avstängning om man tittar på vad Ritola tidigare stängdes av för, men Leksand valde i efterhand att inte anmäla händelsen. Hur det är med Själin är oklart, men risken är att han åtminstone missar de två avslutande matcherna i grundserien...

Ikväll var det dock muntrare toner för de blåvita, för när laget gästade Tingsryd och Nelson garden arena, där man förlorade senast, så höll Axel Brage säsongens andra nolla och Leksand vann med klara 4-0, efter att Lukas Enqvist gjort sitt första mål i Leksandströjan efter 10:01 i första perioden och där det 7 minuter senare stod 0-3 på tavlan, efter att Marcus Karlberg och Martin Karlsson nätat varsin gång.

Det blev inga mål i den andra perioden, Tingsryd skapade en del chanser, men då var Axel Brage tät och höll alla puckar borta från påhälsning i bortakassen.

I tredje perioden hade Tingsryd inget bränsle kvar, Leksand vann skotten med 12-3, punkterade helt matchen med 4-0 08:40 från slutet. Valkvae-Olsen var det som gjorde det målet. Skönt för Thomas, som ju inte har gjort mål nu på ett tag.

Den här segern gör i vilket fall att Leksand fortsatt är med i kampen om den där tredjeplatsen, men det är en klar fördel Västerås där, för man har två raka segrar ytterligare här och är 4 poäng före Leksand med två matcher kvar att spela. Karlskoga var de stora förlorarna i den där kampen nu ikväll, då man föll hemma mot AIK med 4-1. Dock var det Leksand och Modo som var stora förlorare i onsdags, då både Västerås och Karlskoga vann, så totalt sett över de här båda matcherna är det jämnt skägg mellan BIK, LIF och Modo, med en fördel för VIK.

Samtluga resultat från de här båda omgångarna:
Leksand - AIK 2-4
Modo - Södertälje 1-4
Västerås - Vita hästen 4-1
Pantern - Karlskoga 0-3
Västervik - Oskarshamn 3-2 str
Almtuna - Karlskrona 3-2 SD
Björklöven - Tingsryd 1-2 str

Tingsryd - Leksand 0-4
Västerås - Karlskrona 4-0
Karlskoga - AIK 1-4
Modo - Björklöven 4-1
Västervik - Almtuna 3-4 SD
Vita hästen - Pantern 0-3
Södertälje - Oskarshamn 2-1

Ja, som sagt. AIK ångar på. 6/6 poäng här och i och med detta har man även säkrat seriesegern och fördel i den hockeyallsvenska finalen. Man parkerar nu på 105 poäng, Oskarshamn, som bara har tagit 1/6 poäng här, står på 94. Med 6 poäng kvar att spela om är det alltså klart.

Där bakom är det dock inte klart. Västerås tar då som sagt 6/6 poäng och står nu på 88 pinnar. Leksand är fyra på 84, följt av Karlskoga och Modo, båda på 83 poäng. Där är det med andra ord inte alls klart, men då ska vi veta att Leksand har kvar att möta ett avsågat Vita hästen som kommer få kvala för att hålla sig kvar, och ett Björklöven, som i och med de här båda förlusterna och 1/6 poäng jämfört med Södertäljes 6/6, är borta från topp 8-striden. Karlskoga och Västerås möter varandra i nästa omgång och Modo möter Karlskrona. Vinner Västerås där, då är tredjeplatsen säkrad och förutsatt att leksand slår Hästen hemma så är Leksand sämst femma i serien, beroende på hur det går för Modo. Förlorar Modo mot KHK är fjärdeplatsen klar. Om BIK däremot slår Västerås, då blir det ett riktigt getingbo inför sista omgången, där Västerås möter Modo borta, Leksand som sagt har Björklöven hemma och Karlskoga möter Södertälje. Då tror jag Leksad fixar den där tredjeplatsen, men mycket kan ännu hända.

Kring topp 8-sträcket kan också mycket hända. Björklöven, som många inkl. jag själv, trodde mycket på inför säsongen, är dock borta. Man står på 65 poäng och med det kan man inte nå Södertäljes 73, vilka man skaffade sig efter en starkt hemmaseger mot ett förvisso ganska formsvagt Oskarshamn och en stabil 4-1-seger uppe i Övik. Västervik har dock fortfarande chansen att gå om SSK. Med 1 poäng ikväll hemma mot ett vilt krigande och kämpande Almtuna och 2 poäng i onsdags, också det mot detta IKO, så står man på 70 poäng. Man har dessutom målskillnaden på sin sida, +3 mot -4. I nästa omgång möter Södertälje AIK hemma och Västervik Tingsryd hemma. Jag vågar nog säga att Västervik har störst chans till poäng där och i sådant fall blir det ett avgörande i sista omgången nästa fredag, då Södertälje gästar Karlskoga och Västervik tar emot Vita hästen. Västerviks chema är alltså på pappret betydligt lättare och jag blir inte förvånad om man faktiskt fixar det där. De där 3 poängen som Södertälje har att gå på lär behövas, för det är två stentuffa matcher SSK har kvar...

Björklöven kommer alltså hamna i ingenmansland efter grundseriens slut. Med största sannolikhet gör Pantern det också och säkrar därmed det Allsvenska kontraktet även till nästa säsong, förutsatt att ekonomin håller. Man står just nu på 64 poäng och det är 5 före tingsryd, som nu halkar ner under det där sträcket med två omgångar kvar, i och med Almtunas straffseger och extrapoäng borta mot Västervik nu ikväll.

Pantern är med andra ord så gott som klara för Allsvenskt spel nästa år, men det kommer bli ett race in i det sista mellan Almtuna och Tingsryd, där Tingsryd då står på 59 poäng, Almtuna på 60. Almtuna har här tagit 4/6 poäng, Tingsryd 1/6. Almtuna har kvar att möta Oskarshamn hemma och AIK borta. Tingsryd har Västervik hemma och Oskarshamn borta. Båda två ska alltså möta Oskarshamn. Sedan är Västervik på pappret lättare än AIK, men Västervik lär ha saker att spela för, det har inte AIK i den matchen, så det är svårt att säga.

Med två omgångar kvar har vi alltså härliga fighter om plats 3-6, plats 8-9 och plats 12-13.

RSS 2.0