Tuohimaa höll nollan!

Det var sammanbitna ansikten hos många som gästade tegera arena under onsdagskvällen, när Pantern kom på besök. Drygt 4400 åskådare fanns på plats och det var allt annat än en match mitt i serielunken. Det var ett Leksand som hade ramlat ur SHL, som har öppnat säsongen väldigt svagt och där det nu senast har talat om konkurshot igen. Man ställdes mot ett Pantern som tog hela Hockeyettan med storm förra säsongen och som har fortsatt att imponera i Hockeyallsvenskan i år. Stephan Lillis Lund har verkligen fått Panternskutan på rätt kurs, spikrakt uppåt. Man slog ju också Leksand senast lagen möttes, då med 2-1 hemma i Malmö isstadion.

här var det en ganska tempofattig inledning av matchen. Det asknades chanser och var ganska tråkigt att bevittna. Ställningen var också 0-0 efter den 1:a perioden.

I den 2:a perioden vaknade matchen ordentligt och hade det saknats chanser i den 1:a perioden gjorde det inte det här, men det var 2 storspelande målvakter i Viktor Andrén och Frans Tuohimaa. Den senare var närmst att få kapitulera, men den gången hade han stolpen till hjälp och det var fortsatt 0-0 efter 2 spelade perioder, trots mängder av målchanser åt båda håll och en helt annan ishockey än i 1:a perioden.

I början av den 3:e kom så äntligen målet. broc Montepetit snärtade upp ett skott i nättaket bakom Andrén. Ledningen var dock skör och Pantern var långt ifrån ofalrliga. Faktum var att man mer eller mindre parkera i Leksands zon i slutet av matchen, men de blåvita höll emot och framförallt, Frans tuohimaa klev fram och gjorde nåra riktigt matchavgörande räddningar. Efter slutsignalen sträckte han armarna i vädret och brra skrek st sin lycka. Det var nog en stor dos nervositet och annat som släppte, inte bara hos Tuohimaa, utan hos hela laget. En enormt viktig seger, men det kommer fler minst lika viktiga matcher, närmast Tingsryd hemma i arenan imorgon kväll. då krävs en minst lika fin insats igen, men det är då det. Nu är nu och för stunden kan vi blåvita ändå slappna av litegrann och njuta av den här segern...

Gårdagens resultat:
Leksand - Pantern 1-0
AIK - Västerås 6-1
Mora - Tingsryd 2-3 str
Björklöven - Bofors 0-2

Björklöven åkte på sin 8:e raka förlust och är nu faktiskt nere under det nedre sträcket, där Leksand ju var innan den här matchen. Det är dock bara 3 poäng upp till just Leksand på 10:e plats, så det är tätt där i botten...

AIK krossade Västerås i en riktig toppmatch. Det var Västerås som tog ledningen, medn edan vände AIK och Malte Strömvall gjorde 2 nya mål, 5-1 och 6-1. AIK hakar därmed på i toppen.

Mora såg ut att gå mot 3 poäng, men med 39 sekunder kvar tkitterade Tingsryd och kunde sedan också ta bonuspoängen på straffar. Starkt av Tingsryd, som fortsätter att övertyga och som som sagt möter Leksand imorgobni sin 2:a match på den här lilla Dalaturnen man är ute på.

Malmö bröt Örebros svit

Örebro hade inte förlorat hemma i Behrn arena sedan i januari i vintras. då var det Leksand som vann där. Sedan dess har man inte förlorat en enda match hemma. Tills igår. Då gästade malmö Behrn arena. Det var en tillknäppt historia utan mål, tills Malmö spräckte målnollan. Kort därefter kvitterade Örebro, men i början av 3:e perioden kunde malmö återta ledningen och sedan avgjorde man med 1-3 i öppen kasse. Jonas Gunnarsson i kassen stod emot och vann ,målvaktskampen mot Julius Hadasek i Örebrokassen den här kvällen. 3 mycket sköna poäng för Malmö...

Gårdagens resultat:
Örebro - Malmö 1-3
Skellefteå - Rögle 1-0

Skellefteå gjorde bara 1 mål på Rögle, men dwet räckte den här kvällen och man hakar på Frölunda där i toppen.

Karlskrona tog poäng i Karlstad!

Färjestad gjorde 1-0 efter knappt 3 minuter, men sedan bjöd Daniel Gunnarsson Jesper Olofsson på ett riktigt läge, Olofsson gjorde inga misstag och satte 1-1 i krysset bakom Justin pogge. Sedan gjorde Joel Kiellman 1-2 för Karlskrona, som alltså ledde efter den 1:a perioden. Färjestad vände dock till 3-2 i den 2:a perioden och där och då kunde man kanske tro att KHK skulle vika ner sig, med tanke på hur det har sett ut tidigare, men det gjorde man inte den här kvällen. Istället kvitterade man i 3:e perioden. Färjestad försökte sedan vrida upp tempot och avgöra under ordinarie matchtid och hade ett skott i insidan av stolpen bakom Galbraith i Karlskronakassen, men Karlskrona gjorde det riktigt bra och klarade av 3-3 och fick med sig sin 1:a poäng på väldigt länge. Man hade ju 9 raka förluster innan kvällens match. Mer än så blev det dock inte, för Färjestad kunde avgöra ganska snabbt i förlängningen. det hann bara gå 01:31 innan Milan Gulas smällde in 4-3 rakt framifrån,ett skott som Galbraith inte hann med på. Poängen för Karlskrona njuter man nog dock av ganska ordentligt skulle jag gissa...

Samtliga resultat från kvällen:
Färjestad - Karlskrona 4-3 SD
Modo - Frölunda 2-3
Linköping - Luleå 3-2
Djurgården - HV71 2-0
Brynäs - Växjö 0-1

I Gävle stod det 0-0 enda in i 3:e perioden. Då prickade Josh Henesy in 0-1. Det blev matchens enda mål och Brynäs inkasserade därmed sin 4:e raka förlust.

Linus Hultström nätade för Djurgården i den 1:a perioden, ett Djurgården som var betydligt bättre än vad HV var inledningsvis, men ju längre perioden gick, ju mer kom HV in i matchen och man hade kanske varit värda 1-1 efter den 1:a perioden, men så blev det inte. Inte heller i den 2:a perioden och nästan inte i den 3:e perioden heller. För fler mål föll inte förrän Linus Hultström vispade in sitt 2:a mål för kvällen och 2-0 till Djurgården var ett faktum, vilket också blev slutresultatet. Starkt av Djurgården att hålla undan.

I Övik uppmärksamades bröstcancer och Modo spelade i rosa tröjor, men det var Frölunda som tog ledningen. En ledning som Modo kvitterade i den 2:a perioden, men som Frölunda återtog, men som Modo på nytt kvitterade i den 3:e perioden. trots det skulle det inte bli några poäng för Modo, för med 6 minuter kvar att spela satte Sebastian Stålberg avgörande 2-3 bakom Adam Reideborn i Modokassen. Frölunda fortsätter därmed att ta poäng och har fortfarande bara missat 5 poäng, nu på 14 matcher, medan Modo fortsatt ligger kvar under det nedre sträcket.

LHC hade klara 3-0 på Luleå, men Luleå reducerade 2 gånger om och var inte jättelångt från en kvittering, men LHC och Markus Högström höll emot och det blev 3 nya poäng för LHC.

Leksand ner under sträcket

Timrå spelade sin 18:e match nu ikvväll, när Almtuna gästade Timrå isstadion och det var bortalaget som gjorde både 0-1 och 0-2 en bit in i 2:a perioden. Det såg ganska klart ut, men Timrå ville annat och genom en sen reducering i 2:a perioden och en kvitering med 8 minuter kvar att spela fixade man 1 poäng, vilken gör att man går förbi både Leksand och Björklöven i tabellen, upp på 11:e plats med sina 20 poäng. Leksand är därmed nere under sträcket. Tar inte Leksand poäng mot Pantern hemma imorgon är man alltså nere under sträcket efter 18 spelade omgångar, men det är nu spelarna behöver oss fans som mest. Det relativt unga Leksands IF idag har en väldig tyngd på sina axlar i nuläget, en väldig press på sig, både från föreningen, sig själva, media, oss fans och i stort sett hela Sverige, de behöver all stöttning de kan få, för det kan nästan inte bli mörkare än såhär i nuläget, det kan bara bli bättre och då ska vi fans finnas där, sjunga och klappa fram vårt älskade Leksand i varenda jävla match. så, ta er till arenan imorgon, ni som har möjlighet till det, för, vadsomänkrävsvigördettillsammans!

resultat:
Timrå - Almtuna 2-3 str

SHL-tabellen efter 1/4

SHL har nu spelat 1/4 av grundserien 2015/16 och därför tänkte jag ge er en sammanställning av hur tabellen ser ut i nuläget, för, som ni kanske har märkt så har tabellsumeringarna varje vecka, som jag hade förra säsongen, försvunnit till i år. Jag har helt enkelt inte tid för att sammanställa och gå igenom varje vecka, men när 1/4 av grundserien är spelad så tänkte jag ändå gå igenom tabellen lite snabbt och såhär ser det ut:

1, Frölunda 34p +34
2, Skellefteå 26p +9
3, Färjestad 25p +8
4, Linköping 25p +7
5, Brynäs 24p +5
6, Örebro 23p +7
7, Växjö 20p +2
8, Djurgården 20p +1
9, HV71 17p -1
10, Luleå 17p -6
11, Rögle 14p -9
12, Malmö 11p -16
13, Modo 10p -17
14, Karlskrona 4p -24

Örebro och Djurgården har en match upp på de andra, annars har alla lag spelat 13 matcher.

Frölunda imponerar stort. Jag har sagt det i tidigare inlägg och säger det igen. 34 poäng på 13 matcher är grymt. Man har alltså bara missat 5 poäng hittills och det ger ett snitt på 2,61 poäng/match, vilket är ruskigt högt! imponerande. Frågan är när dippen kommer och om man därefter klarar av att höja sig till den här nivån igen. Gör man det, då är de solklara guldfavoriter för mig till våren.

Bakom Frölunda är det tätt. Lag 2-6 ligger inom 3 poäng, dessutom med ganska likartad målskillnad. ett riktigt litet getingbo. Skellefteå har jobbat lite i det tysta den här säsongen, hela tiden legat någonstans i mitten av tabellen, men seglat upp där bakom och först nu klättrar förbi alla de där lagen, men som sagt, det är oerhört jämnt där.

De reerande svenska mästarna, Växjö, öppnade säsongen väldigt svajigt, men nu på senaste har man kommit igång ordentligt och är på väg att klättra uppåt i tabellen, efter att ett bra tag legat och harvat i den absoluta botten.

Djurgården följer än så länge i Växjös spår, men där bakom kommer både HV och Luleå, som likt Växjö är på uppåtgående i tabellen, efter väldigt svaga säsongsinledningar. I synnerhet Luleå, som var guldkandidater innan säsongen drog igång. det har man inte levt upp till hittills, men som sagt, man är på rätt väg och är på väg uppåt i tabellen.

Där bakom är det ett glapp på 3 poäng ner till Rögle, som ändå har gjort det ganska bra i inledningen. Man har förvisso gjort minst mål av alla i hela serien, 26st, men Osvar Dansk har varit riktigt bra och har väl en av de högsta räddningsprocenten i serien. Man har dessutom slagit både Malmö och Karlskrona om jag minns rätt och de poängen väger mer än bly. Malmö har väl egentligen bara Modos dåliga start att tacka för att man ligger över sträcket och inte under, för Modos säsongsinledning har inte varit bra. Trots alla stjärnor man värvat. Det finns vissa likheter med Leksand typ 2006-2008, när man värvade massa tjecker, amerikaner och kanadensare, vissa bättre än andra, men man fick aldrig ihop en helhet av det och hjärtat för klubben fanns inte riktigt där. Ungefär samma sak är det med Modo nu. Man har mixat äldre rutinerade utländska spelare med väldigt unga Övikillar. De senare har kanske hjärta för klubben, men man har inte rutinen och visevärsa. Dessutom tycker jag, som jag sa redan innan säsongen, att Adam Reideborn inte har övertygat. Han har väl inte fått den hjälp han har behövt och förtjänat av backarna alla gånger heller, men i stort imponerar han inte tycker jag. Inte som Oscar Dansk i Rögle, som likt Alsenfelt för Leksand 2013/14 verkligen har klivit fram och räddat poäng åt laget. Fortsätter det så så kan det mycket väl vara avgörande för ett säkrat kontrakt till våren.

Sist har vi Karlskrona, som redan nu börjar halka efter. Man är 6 poäng bakom Modo, 7 bakom Malmö, efter 13 omgångar. Leksand reste sig visserligen nästan förra säsongen efter en usel start, men frågan är om KHK kan göra det. Annars finns det risk att Västerås kan få revansch till våren. som läget ser ut nu, Karlskrona sist i SHL och Västerås 1:a i HA, så kommer ju nämligen de båda att mötas i vår igen och som det känns nu så är Västerås starkare, om inte fysiskt så iaf mentalt, det kan jag nästan garantera.

Västerås ångar på i toppen

1 match spelades ikväll i Hockeyallsvwnskan och det var Västerås som gästades av Björklöven. De båda möttes ju i Umeå i preniären och då vann Västerås med 0-3. Nu vann Västerås också, med 5-2. Man har därmed 38 poäng efter 17 spelade matcher, exakt dubbelt så många poäng som Björklöven, Leksand och Timrå har. Jeremy Williams gav hemmalaget ledningen redan efter 54 sekunder och Anton Mylleri ökade på till 2-0, innan Kim karlsson reducerade för Björklöven, drygt 2 minuter från paus. Västerås ökade dock på till 3-1, men Löven reducerade på nytt, vägrade släppa taget. Inte förrän i 3:e perioden fick man släppa, när Andreas Borgman satte 4-2 5 minuter från slutet och där Cody Murphy definitift satte spiken i kistan med 5-2 på straff bara minuten senare.

Resultat:
Västerås - Björklöven 5-2


Frölunda öser in mål!

Efter vinsten med 1-3 mot Karlskrona i fredags var det dags för returmöte i Göteborg igår. Det blev ingen rolig historia för Karlskrona det heller och Frölunda fortsätter att ösa in mål. Man vann med 7-1, Joel Lundqvist stod för ytterligare 1+1, och Frölunda har nu gjort 58 mål på 13 matcher, 4,5 mål framåt, i snitt! Det är galet. Närmaste lag bakom i den ligan är Linköping och Brynäs med 43 gjorda mål. Minst mål har rögle gjort, 26st. Man har dock inte släppt in flest mål, för det har Karlskrona gjort, 53st, följt av Modo på 49 och Malmö på 48. Minst mål har Frölunda släppt in, 24st. Man är det enda lag som har släppt in under 30 mål. Det säger ganska mycket. Frölunda är helt enkelt Sveriges bästa lag just nu.

Samtliga resultat från gårdagen:
Frölunda - Karlskrona 7-1
Malmö - HV71 1-4
Rögle - Färjestad 1-2 str
Luleå - Djurgården 3-1
Örebro - Linköping 5-3
Växjö - Brynäs 5-2
Skellefteå - Modo 5-3

Modo hamnade återigen i tidigt underläge. Skellefteå gick ifrån till 2-0 ganska tidigt, gjorde 3-0 innan 1:a perioden var över och ökade sedan på till 4-0. Det såg klart ut, men Modo gjorde precis som man gjorde mot Djurgården för några omgångar sedan, när Djurgården ledde med 4-0. då hämtade Modo ikapp till 4-3, men nådde aldrig hela vägen. Precis så var det nu med. Man reducerade 3 gånger om, men nådde aldrig hela vägen. Istället kunde Skellefteå avgöra i öppen kasse. Det gör att SAIK klättrar upp på 2:a plats i tabellen och att Modo är kvar under det nedre sträcket, tillsammans med Karlskrona.

Malmö spelade också en back2back mot HV71. HV vann fredagens möte med 6-2 och här blev det 3 nya poäng.

Rögle gjorde det dock bra hemma mot Färjestad, men på straffar satte FBK in Lars Haugen i kassen istället för Justin Pogge, som hade gjort en riktigt bra match mellan stolparna, hade en räddningsprocent på 96,55%. Det blev i vilket fall ett vinnande drag, för Haugen plockade alla 3 straffar och Färjestad tog med sig extrapoängen hem till Karlstad.

I Luleå hade Djurgården inte marginalerna med sig. Vid ett av Luleås mål satt Robin Press utvisad. Djurgården vann tekning i egen zon och skulle rensa ut pucken. då blåstes spelet av. Problemet var att det var någon på läktaren som blåste. Tekningen gick om, nu vann Luleå den, snurrade på och satte sedan 1-1 bakom Mantas Armalis. Vid ett annat mål skulle Armalis passa upp pucken till just nämnda Press, men han missade mottagningen totalt, Toni Rayala fick tag i pucken istället och lade bara in den i tomt mål. 3 poäng för Luleå och ingen match Djurgården nog vill minnas...

Regerande mästarna Växjö har vaknat. Här körde man över Brynäs, som nu har 2 eller 3 raka förluster.

Örebro har ine förlorat hemma i Behrn arena på 9 månader och man gjorde det inte nu heller. 3 nya poäng in på kontot när LHC slogs tillbaka med 5-3. Örebro är därmed bara 2 poäng bakom just LHC i tabellen, LHC på 4:e och Örebro på 6:e plats. Däremellan ligger Brynäs med sina 25 poäng.

Ny snöplig förlust för Leksand

Det var en fartfylld inledning när Leksand gästade Oskarshamn under lördagskvällen. Leksand öppnade matchen klart starkast och bortsett från ett mindre bra powerplay där i början gjorde man det riktigt bra. Allt utom mål gjorde man, ungefär som mot Almtuna i tisdags, när Almtuna sedan istället vann med 0-5.

Oskarshamn åt sig dock in i perioden mer och mer, skapade en hel del farligheter även de, särskilt mot slutet av perioden, där man tryckte på riktigt ordentligt för ett ledningsmål, vilket inte var långt bort. Det var dock 0-0 efter den 1:a perioden.

direkt i upptakten av den 2:a perioden kom Broc Montpetit fri mot Dan Bakala, men tappade pucken. Sådana lägen får man inte missa, men Leksand fortsatte att trycka på. Det var väldigt mycket Leksand där i inledningen av den 2:a perioden, precis som i den 1:a. Precis som i den 1:a fick man också ett powerplay. I den 1:a perioden var det riktigt dåligt. Här var det inte heller något vidare bra till en början, men till slut kunde Alexander Ytterell panga in sitt 5:e mål för säsongen, dessutom sitt 5:e powerplaymål, och det var 0-1 för Leksand.

Leksand satte fortsatt bra tryck efter målet, men precis som i 1:a perioden åt sig Oskarshamn in i matchen mer och mer ju längre perioden gick och tryckte ner Leksand ganska ordentligt i egen zon med 5 minuter kvar av perren. Man fick också ett powerplay och med 01:23 kvar av perioden kunde Joakim Hagelin spräcka Tuohimaas nolla, som annars hade gjort en riktigt bra match.

Skulle man följa mönstret skulle Leksand alltså helst göra 1 eller ett par mål i inledningen av 3:e perioden och sedan hålla emot när Oskarshamn pressade på mer och mer mot slutet. Så blev det inte riktigt. Nu fick istället Oskarshamn ett tidigt powerplay i perioden. Det klarade dock Leksand av, men det var fortsatt hemmalaget som hade initiativet i perioden.

Leksand åt sig dock in i perioden mer och mer, rollerna var alltså ganska omvända här jämt mot de 2 tidigare perioderna, och matchen stod verkligen och vägde. Nästa mål skulle bli väldigt viktigt. Klockan tickade upp mot 10 minuter av perioden, upp mot 15 minuter och ställningen var fortfarande 1-1. Leksand fick ett powerplay, men lyckades trots det inte få in 2:an bakom Bakala. Istället kunde Oskarshamn göra 2-1 med 02:16 kvar att spela. det blev också slutresultatet och ännu en snöplig förlust att räkna in på kontot för Leksand, som därmed är kvar på 12:e plats i tabellen.

Det är ett mönster som går igen. Mot Almtuna i tisdags domonerade Leksand stort i 1:a perioden, uttan att göra mål. Precis så var det nu med. Mot BIK i torsdags kvitterade man med 3 minuter kvar att spela, men förlorade ändå med 5-3. Här hade man 1-1 tills det var 3 minuter kvar. då gör Oskarshamn 2-1.

Det är ju inga marginaler man har med sig direkt och självförtroendet är väl nere i fötterna på många av spelarna i nuläget...

Samtliga dagens matcher:
Oskarshamn - Leksand 2-1
Västerås - Almtuna 6-2
Pantern - Björklöven 3-1
Bofors - Timrå 6-3
Sundsvall - AIK 0-3
Tingsryd - Asplöven 4-3
Vita hästen - Mora 3-0

I nobelhallen var det hemmalaget som satte full fart från start, gick upp till 2-0 ganska snabbt, men Timrå vaknade till, stoppade blödningen och hade både reducerat och kvitterat innan den 1:a perioden var slut. BIK återtog dock ledningen i den 2:a persioden, då man även gjorde 4-2 och det var återigen en tvåmålsledning för hemmalaget. Frågan var då om timrå skulle orka resa sig en gång till? Det gjorde man inte, för Bofors stängde matchen med sitt 5-2-mål efter 8 minuter i 3:e perioden. Timrå fick dock ett straffslag, vilket man utnytjade på bästa sätt, när man slet sig loss i boxplay, men där Timråspelaren fälldes i skottögonblicket. Trots det kunde Fredrik Högren ändå sätta 6-3 i öppen kasse och det var därmed 5:e raka segern för Bofors, som nu parkerar på 6:e plats.

AIK gjorde både 0-1 och 0-2 i den 1:a perioden. 2:an kom precis efter ett powerplay för Sundsvalls del, men Sundsvall har ett av serien svagaste PP, samtidigt som AIK's boxplay är riktigt bra, så det var inga problem att klara av för AIK's del och kort därefter kom alltså 0-2, en ledning som man ökade på till 9-3 i 2:a perioden. det var kort sagt inget snack om saken den här dagen.

Asplöven tog ledningen nere i Tingsryd i den 1:a perioden, men Tingsryd gjorde 2 täta mål i upptakten av den 2:a perioden och vips hade man vänt på steken. Asplöven tog då timeout, men det hjälpte inte, för Tingsryd ökade på till 3-1 strax därefter, genom Patrik Nilsson. Man kunde kanske ha stängt matchen där, nästa mål skulle bli väldigt viktigt, men det var Asplöven som fick det målet och då var man plötsligt med i matchen igen. Kvitteringen kom också en bit in i 3:e perioden, när Mikael Fryklund tryckte in 3-3 bakom Johannes Jönsson. Tingsryds replik lät dock inte vänta och man återtog ledningen bara minuten efter Asplövens kvittering. När bortalaget plockade målvakten var Colin Long ytterst nära på att kvittera för Asplöven, men pycken tog i ribban och Tingsryd kunde därför bärga alla 3 poängen.

Pantern tog ledningen i boxplay i den 2:a perioden, en riktig kalldusch för Björklöven, som väl egentligen var det bättre laget och man fick också in en kvittering, när Jesper Törnberg slog in ett skott på volley bakom Viktor Andrén. Ju längre matchen gick, ju mer åt sig Pantern in i matchen och man gjorde också 2-1, inte alls rättvist sett till hela matchen, men som sagt, Pantern blev bättre och bättre ju längre matchen gick och ser man det så så var det inte särskilt orättvist.

Linus söderström höll nollan när Hästen besegrade Mora med 3-0. Det gör att Hästen kliver upp på 23 poäng och en 7:e plats, förbi just Mora i tabellen.

Wiklund ny rekordhållare

Karlskronas Alexander Wiklund är ny rekordman i Elitserien/SHL när det gäller att göra mål så tidigt som möjligt i en match. Direkt på nedsläpp fick han tag i pucken och stänkte upp 1-0 i krysset bakom Johan Gustavsson i Frölundakassen. 5 sekunder tog det och det är nytt rekord. Därefter spikade dock Gustavsson igen och Frölunda kunde vinna matchen med 1-3. Ingen av deras bättre matcher kanske, men 3 poäng är alltid 3 poäng och man toppar nu tabellen på 31 poäng. Karlskrona är fortsatt sist med 4 poäng.

Kvällens resultat:
Karlskrona - Frölunda 1-3
HV71 - Malmö 6-2

Malmö tog ledningen i Jönköping, men HV vände till 4-1. Jens Jakobs reducerade för Malmö, som var riktigt på gång där ett tag, men då åkte Kim Rosdahl på ett matchstraff för checking from behimd och i det efterföljande powerplayet kunde HV avgöra med 2 mål. Det innebär att man nu har 3 raka segrar och klättrar i tabellen, förbi Rögle och Luleå och parkerar nu på 9:e plats med sina 14 poäng.

Det vill sig inte för Leksand

Trots att Broc Montpetit gav Leksand ledningen i mitten av 1:a perioden kunde Bofors kvittera genom Daniel Wessner, när Alexander ytterell satt på botbänken. Leksand återtog dock ledningen i 2:a perioden, men genom ett sent mål, efter 19:45, kunde Bofors kvittera och sedan också ta ledningen drygt 2 minuter in i 3:e perioden. Leksand gnuggade dock på och till slut gav det utdelning. Med knappt 4 minuter kvar att spela smällde Tobias Ericsson in 3-3 och det såg ut att bli 4:e raka bortamatchen med poäng för Leksand. Det blev det inte. för bara 33 sekunder senare satte Gustav Torell 4-3 för BIK och sedan satte man också 5-3 i öppen kasse och det blev alltså en ny käftsmäll för leksand, vars lägstanivå är alldeles för låg. Nu har man släppt in 10 mål på 2 matcher och det håller givetvis inte. Totalt har man släppt in 50 mål på 16 matcher. Det är 3,1 mål i snitt bakåt/match och det är så klart för högt mot vad det borde vara. Faktum är att man med 50 mål bakåt är det lag i serien som just nu har släppt in näst flest mål. Bara Bofors har släppt in fler, 54st. Däremot är det bara Västerås, AIK och Bofors som har gjort fler mål. Det är alltså defensivt det främst måste förbättras...

Kvällens samtliga resultat:
Bofors - Leksand 5-3
Pantern - Asplöven 5-1
Almtuna - Björklöven 7-4
Oskarshamn - Mora 4-3
Tingsryd - Sundsvall 1-3
Västerås - Timrå 4-2

Leksand har Västerås att tacka för att man fortfarande är över sträcket, för Timrå hade länge 2-2. Först i slutminuterna lyckades Västerås avgöra. Stefan Gråhns sköt 3-2 och Jan Urbas satte spiken i kistan med 4-2.

Oskarshamn fortsätter att vinna och nu är man 2:a i tabellen. Förvisso i en haltande tabell, men ändå. AIK och Tingsryd kan gå förbi, båda har nämligen 2 matcher färre spelade än vad IKO har. AIK är 2 poäng bakom Oskarshamn, Tingsryd är 3 poäng bakom. starkt av Oskarshamn att vända 0-2 till 4-3 får man ändå säga.

Pantern kör över Asplöven med 5-1. Man hade 3-0 efter den 1:a perioden och IK Pantern är faktiskt 4:a i tabellen med 27 poäng. Enormt starkt får man säga!

Almtuna fortsätter att ösa in mål. Björklöven tog visserligen ledningen, men sedan gjorde Almtuna 3 mål på 39 sekunder. Sedan satte man 4-1 bara 52 sekunder in i 2:a perioioden. Björklöven reducerade, men det hjälpte inte och almtuna vann till slut ganska enkelt med hela 7-4. det innebär alltså att Almtuna har gjort inte mindre än 12 mål på 2 matcher. Det är inte illa!

Sundsvall tog 2 poäng senast mot Osskarshamn och här blev det 3 nya poäng mot Tingsryd, som därmed åkte på 2:a raka hemmaförlusten. Sundsvall är därmed bara 3 poäng bakom Björklöven, Leksand och Timrå, alla med 19 poäng...

Luleå vann

Trots Oscar Dansks jätteräddning i 1:a perioden och trots att Rögle gick upp till 0-2. Toni Rayala skulle bara lägga in ramträffen Jacob Mcflikier hade, men Dansk, som var helt ur position och totalt bortspelad, lyckades kasta stöten och träffa pucken och hindra den från att gå i mål. trots det kunde Luleå alltså vinna matchen, i sudden, men ändå en vinst.

Kvällens samtliga resultat:
Luleå - Rögle 4-3 SD
Modo - Växjö 2-5
Brynäs - Skellefteå 2-3 SD
Linköping - Färjestad 4-3 SD

Brynäs har inte slagit Skellefteå sedan 27 november 2013. Det här var 12:e försöket därefter, men det gick alltså inte den här gången heller och Brynäs inkasserar därmed sin 2:a raka förlust.

Modo fick en kanonstart på matchen med 1-0 redan efter 27 sekunder, men sedan var det roliga slut och Växjös 1-3-mål var väl pricken över i'et. I boxplay dumpade man puck, men den fick någon konstig sargstuds och en ställd Jonatan Bjurö i Modokassen hade inget att göra när liam Reddox bara kunde lägga in pucken i öppen kasse. Nästan typiskt för ett lag i motgång...

LHC gick upp till 2-0 redan efter 7 minuter och 2 powerplaymål, men Färjestad kom tillbaka. Märkligast av allt var dock Garett Roe's 3-1-mål, som såg ut att gå in i mål genom nätmaskan nere vid ena stolpen. Det gick dock inte att bevisa. Pucken var i nät och det dömdes mål. Rätt eller fel är svårt att säga, men mål blev det. Färjestad vaknade dock efter det och fixade både 3-2 och 3-3 innan ordinarie matchtid var slut. Mer än så blev det dock inte och LHC fick med sig bonuspoängen.

Prognosen ser dyster ut för Leksand...

I fredags, efter Björklövenmatchen, hade Leksand spelat 1/4 av grundserien 2015/16, 13 matcher. Man hade då skrapat ihop 16 poäng. Räknar man på det lite snabbt så innebär ett sådant snitt alltså att man i slutänden skulle landa på 64 poäng, 16*4, vid grundseriens slut.

64 poäng hade förra säsongen inneburit en 14:e plats i tabellen, alltså sist. AIK hade då 65 poäng på 13:e plats och Södertälje hade 55 poäng. Man hade alltså slutat 1 poäng bakom AIK och tvingats kvala sig kvar i serien. Vann grundserien då gjorde Västerås med 98 poäng.

2013/14 hade det räckt till en 13:e plats. Troja hade då 51 poäng och Björklöven 50. Södertälje över sträcket hade då 66 poäng. Leksand hade då alltså hamnat precis under sträcket och även då tvingats kvala sig kvar i serien. Vann serien det året gjorde Malmö med 105 poäng.

2012/13 hade 64 poäng räckt till en 11:e plats i tabellen. Troja på 10:e plats hade då 69 poäng och där bakom hade Asplöven 63 poäng, Almtuna 56, samma som Tingsryd, och Karlskrona hade 39 poäng. Leksand hade alltså klarat sig undan kval neråt det året, men det hade inte räckt till slutspelsserien. Seriesegrare var Leksand med 109 poäng.

2011/12 hade det också räckt till en 11:e plats, ev. 12:e, beroende på målskillnad, för Almtuna slutade nämligen 11:a med just 64 poäng och en målskillnad på -24. Tingsryd var 12:a med 58 poäng, Borås 13:e med 51 och Sundsvall slutade sist med sina 50 poäng. Vann serien gjorde Örebro med 102 poäng.

2010/11 hade 64 poäng räckt till en 12:e plats, 2 poäng bakom Borås. Bakom sig hade man då haft Sundsvall på 50 poäng, Troja med samma poäng och Tingsryd med 49. Seriesegrare var Växjö med 107 poäng.

2009/10 hade det räckt till en 10:e plats. Borås slutade då 9:a med 72 poäng. Örebro hade 63 poäng där bakom, samma som Troja, Björklöven hade 58, Sundsvall 55 och Oskarshamn 36 poäng. Ingen slutspelsserie där heller alltså, men den högsta placeringen hittills. Vann serien gjorde Leksand det året också, med 107 poäng.

2008/09 spelades det bara 45 omgånhar, eftersom att det då var 16 lag i serien och man alltså mötte varandra 3 gånger, men det är i vilket fall svårt att räkna och jämföra med. Vi får räkna om Leksands poäng nu efter 13 omgångar och omvandla dem till poängen efter 45 omgångar. det blir alltså 16/13*45. då hade man hamnat på 55 poäng. 55 poäng den säsongen hade räckt till en 14:e plats. Oskarshamn hade 56 poäng på 13:e plats och där bakom slutade Huddinge på 44 poäng, Nybro 42 och mariestad 30 poäng. Man hade alltså precis klarat sig undan kval, men inte mycket mer än så. 1:a det året var just Leksand, då med 101 poäng.

2007/08 hade det räckt till en 11:e plats. AIK hade 60 poäng på 10:e plats. Neråt i tabellen hade Nybro 54 poäng, Almtuna 52, Nyköping 51, Sundsvall 49, Huddinge 42 och stackars Hammarby slutade tvärsist med 19 poäng, vilket bara ger ett snitt på 0,42 poäng/match, vilket hade blivit 22 poäng på 52 matcher. 1:a det året var också då Leksand, nu med 108 poäng.

2006/07, 1:a säsongen i Allsvenskan efter året i Elitserien för Leksands del, hade då 55 poäng räckt till en 12:e plats. Bofors på 11:e hade då 58 poäng och där bakom hade Sundsvall 44 poäng, Nybro 42, Hammarby 40, Arboga 36 poäng och Huddinge var sist på 34. 1:a det året var Södertälje med 109 poäng, ett snitt på 2,42 poäng/match, vilket på 52 matcher hade blivit hela 126 poäng.

Inte en enda gång under de 10 senaste åren hade 64 resp. 55 poäng, eller 1,23 poäng/match,, räckt till topp 8. Som bäst hade det räckt till en 10:e plats, 2009/10. 1 gång hade man slutat som jumbo i tabellen och det var förra säsongen och totalt hade man tvingats kvala sig kvar 2 gånger och det är de 2 senaste åren. Någonstans mellan plats 10-14 kan vi alltså rent statistiskt säga att Leksand kommer hamna på om snittet efter 1/4 av grundserien 2015/16 består. Det finns alltså en risk att man får kvala sig kvar i serien då, samtidigt som ingenting talar för att man ens når slutspelsserien, alltså topp 8.

Prognosen ser alltså ganska dyster ut i nuläget.

Tittar man på seriesegraren så kan vi först och främst konstatera att Leksand har vunnit Hockeyallsvenskan inte mindre än 4 gånger, 2012/13, 2009/10, 2008/09 och 2007/08.

När man har spelat 52 omgångar, d.v.s. sedan säsongen 2009/10, har seriesegraren som mest haft 109 poäng, Leksand 2012/13. Det ger ett snitt på 2,09 poäng/match, precis över det snitt som Västerås just nu har, 2,07 poäng/match.

Dessförinnan, när man spelade 45 omgångar, hade seriesegraren också där som mest 109 poäng, Södertälje 2006/07, vilket då som sagt gav ett snitt på hela 2,42 poäng/match, att jämföra med Leksands snitt nu i år, 1,23 poäng/match.

Minst poäng för serieseger hade Västerås förra säsongen, 98 poäng, 1,88 poäng/match. Det är enda gången under alla dessa år som seriesegraren inte har haft över 100 poäng.

Minst poäng av alla lag under tiden då det spelats 52 omgångar har Oskarshamn haft, säsongen 2009/10, 36 poäng, alltså 0,69 poäng/match.

Minst poäng under tiden då det spelades 45 omgångar hade Hammarby, säsongen 2007/08, då med 19 poäng, vilket alltså är 0,42 poäng/match.

Differansen mellan seriesegraren och jumbon när det har spelats 52 omgångar har varit som minst förra säsongen, då Västerås vann på 98 poäng och Södertälje kom sist på 55 poäng, alltså 43 poäng bakom. Störst differans har det varit säsongen 2009/10, då Leksand vann med 107 poäng och Oskarshamn kom sist med 36, 71 poäng bakom.

När det spelades 45 omgångar var differansen som minst säsongen 2008/09, då Leksand vann på 101 poäng och Mariestad kom sist på 30 poäng, också där 71 poäng bakom. Störst differans var det året innan, då Leksand vann serien på 108 poäng och Hammarby kom sist på 19, alltså 89 poäng bakom.

Vad vi kan utläsa av det här är alltså att Hockeyallsvenskan har blivit betydligt jämnare sedan man bantade serien med 2 lag och att den aldrig har varit så jämn som den faktiskt var förra säsongen, vilken också kallades säsongernas säsong, där alla slog alla och där ett lag som siktade mot SHL till slut istället åkte ner i Hockeyettan.

Som det ser ut nu och som jag också varit inne på hela tiden, men där det här blir svart på vitt, ser den här säsongen mycket riktigt ut att bli en betydligt ojämnare säsong. Håller Västerås och Sundsvall snitten i toppen resp. botten kommer VIK att stanna på 107 poäng och Sundssvall på 45, alltså 62 poäng bakom. det skulle isf vara den största diferansen sedan säsongen 2009/10, borträknat säsongen 2012/13, då Karlskrona kom tvärsist.

HV upp över sträcket

Som jag skrev igår var det en riktig ödesmatch mellan Karlskrona och HV71 nu ikväll. Seger för KHK och man skulle bara vara 1 poäng bakom HV. Seger för HV och KHK skulle vara 6 poäng bakom närmsta lag, Modo, och precis så blev det. HV tog ledningen i 2:a perioden. Karlskrona kvitterade visserligen med sedan satte Eric Kristensen 2 mål på exakt samma sätt bakom Linus Fernström i Karlskronakassen, båda 2 snyggt serverade av mattias Tedenby, som nu har stått för 6 poäng på 2 matcher. Grymt av "Teden", som verkligen börjar komma igång. Chris Abbot ökade på till 1-4 och matchen var stängd. Karlskrona fick visserligen in en reducering i 3:e perioden, men närmre än så kom man inte och det blev därmed lagets 7:e raka förlust...

Kvällens resultat:
Karlskrona - HV71 2-4

Första Skånederbyt i högstaligan på 20 år

1:a Skånederbyt i SHL eller Elitserien på 20 år och då var det så klart så gott som lapp på luckan i Lindab arena, när malmö kom på besök. Det var också bortalaget som kopplade greppet om matchen när Nils Andersson slog in 0-1 för Malmö, en ledning man höll enda in i den 2:a perioden, då Björn Svensson ökade på till 0-2. Malmö såg ut att ha stenkoll på matchen, men så lyckades Filip Karlsson få hål på Jonas gunnarsson i powerplay och 3 minuter senare ssatte David Åslin 2-2. Segermålet kom sedan efter 25 sekunder av 3:e perioden, då Ludvig Rensfeldt satte 3-2, också det i powerplay. 3 blytunga poäng för Rögles del alltså, vilka gör att man klättrar förbi både malmö och Luleå i tabellen och numera parkerar på 9:e plats med sina 12 poäng.

Gårdagens samtliga resultat:
Rögle - Malmö 3-2
Frölunda - Linköping 7-1
Örebro - Brynäs 6-4
Skellefteå - Växjö 3-4 SD
Djurgården - Modo 4-3

Föll Leksand igenom fullständigt i Allsvenskan så gjorde LHC detsamma här i SHL. Frölunda hade 3-0 efter den 1:a perioden och 6-0 efter den 2:a. Joel Lundqvist storspelar, här med 3+1, och det som skulle vara en toppmatch i SHL med 1:an mot 2:an blev ingen toppmatch. Frölunda fullständigt pulvriserade LHC. det var klasskillnad och inget snack om saken. Frölunda imponerar väldigt mycket just nu...

I Örebro såg Brynäs ut att gå mot 6:e raka segern när man hade 1-3 på tavlan inför den 3:e perioden. Man hade kontrollerat matchen ganska bra, men när Johan Wiklander satte 2-3 bara minuten in i 3:e perioden blev det starten på en galen vändning. 2-3 stod sig visserligen långt in i perioden, men med 4 minuter kvar vispade alexander Anderberg in sitt 1:a sHL-mål fram till 3-3. 2 minuter senare satte daniel Viksten 4-3 och Kalle Olsson satte 5-3 i öppen kasse. Brynäs reducerade dock till 5-4, men Örebro höll undan och satte slutligen spiken i kistan, 6-4, med 33 sekunder kvar att spela, en puck som Anders eriksson drog iväg direkt från mittcirkeln, direkt på tekningen. Pucken gick emellan Brynäsbackarna och in i det tomma målet, ett väldigt spektakulärt mål får man ändå säga.

reprisen på SM-finalen från i våras fortsatte i samma stil som då, nämligen med bortasegrar. Växjö drog det längsta strået i sudden, när Rickard Gynge blev matchvinnare för Växjö.

djurgården gick upp till stabila 4-0 inför 3:e perioden och allt såg glasklart ut, men då höll Modo på att stå för en riktigt grym vändning, precis som Örebro gjorde. Skillnaden var bara den att Örebro lyckades, modo lyckades inte, men det var inte långt bort. Maxim lapierre satte 4-1, Bill Thomas 4-2 och Emil Djuse 4-3. då återstod 12 minuter att spela, så det fanns helt klart tid att vinka på för Modo, men mantas Armalis klev fram och höll emot och det blev inga nya poäng för Modo, som ikväll kan halka ner under det nedre sträcket, om HV vinner mot Karlskrona i ett riktigt bottenmöte. Vinner KHK är man fortfarande sist i tabellen, men bara 1 poäng bakom HV.

Leksand föll igenom fullständigt...

Almtuna gästade Tegera arena under tisdagskvällen, ett Almtuna som ju Leksand föll mot i 1:a matchen lagen emellan den här säsongen, då med 2-1 i Uppsala.

Här var det Leksand som öppnade bäst, men det var Almtuna som fick powerplay tidigt i matchen, ett boxplay som Leksand dock klarade av. Ledningsmålet skulle dock komma för Uppsalalaget. Rättvist var det inte sett till matchen, för Leksand radade upp målchanser, men Jonas Johansson var tät i Almtunamålet. Leksand ägde matchen, om inte till 100% så iaf till 80%. Almtuna stack upp i kontringar då och då, vilka inte heller de var jättefarliga. Nej, det var Leksand som hade det mesta av spelet och man gjorde allt rätt, utom mål, och det var därför Almtuna som hade 0-1 efter den 1:a perioden.

Man ökade sedan på i upptakten av den 2:a perioden, ett riktigt kanonskott som satt som en strut i nätet bakom Haukeland, som vaktade kassen för 3:e matchen i rad. Inte alls rättvist sett till matchen, även om Leksands fart och spets hade bedarrat ganska rejält jämt mot den 1:a perioden. Nu var Almtuna med i matchen på ett helt annat sätt, ja, man hade nästan tagit över litegrann och fortsatte på den inslagna banan ju längre perioden gick.

Nej, inget stämde för Leksand nu längre och Almtuna ökade istället på till 0-3, samtidigt som Leksand missade friläge på friläge och det har man givetvis inte råd med om man ska ta poäng och när Almtuna dunkade in 0-4 drygt 13 minuter in i perioden, efter att Leksandsspelarna inte lyckats rensa pucken på varken 1:a eller 2:a skottläget för Almtuna, ja, då lämnade Haukeland isen och Frans Tuohimaa fick vakta kassen istället. Ingen lätt uppgift att kliva in mellan stolparna när det står 0-4 och Almtuna ökade nästan genast på till 0-5. Man hade tagit över matchen totalt och när Leksand spelade som man gjorde här, ja, då var det så illa att man nästan inte vill vara leksing. Man skämde ut sig inför Superstars, som trots allt höll igång på Norra. Det var nästan så att man skulle be om ursäkt till fansen, för det här var riktigt, riktigt uselt...

3:e perioden spelades mest bara av. Inga fler mål föll, men 0-5 är mer än nog ändå. En riktigt dålig hemmamatch av Leksand. Tuohimaa höll visserligen nollan i 3:e perioden, men Haukeland kan inte heller lastas för de 4 mål han släppte in. Hade Leksand varit mer effektiva i 1:a perioden, då hade man minst haft 1-1 efter densamma, ja, nästan mer troligt 3-1 eller 4-1. Nu blev det inte så och istället åkte man omkring med huvudet fullständit under armen i 2:a perioden. Det är inte acceptabelt. Så totalt får man inte falla igenom. Nej, det är bara att glömma den här matchen och se framåt mot torsdagens match mot Bofors i Nobelhallen...

Kvällens samtliga resultat:
Leksand - Almtuna 0-5
Asplöven - Bofors 4-5
Björklöven - Timrå 1-3
Sundsvall - Oskarshamn 3-2 SD
Vita hästen - Västerås 0-1
Mora - Pantern 1-3

Västerås är nya serieledare, 29 poäng, 2 före AIK. Detta efter att Mattias Myttinen blev enda målskytt med sitt mål i 2:a perioden. Hästen var nära en kvittering i slutskedet av matchen, men det ville sig inte och det blev 1:a förlusten på hemmais för Vita hästen den här säsongen.

Tyvärr för Leksands del vann Timrå upe i Umeå när Sam marklund blev tvåmålsskytt. Då hjälpte det inte att Kim Karlsson nätade på nytt för Björklöven, som därmed halkar ner i tabellen och numera parkerar på 11:e plats med sina 19 poäng. Det är samma som både Leksand och timrå, som nu bara är under det där sträcket på sämre målskillnad än Leksand och Björklöven. Dessutom tog Sundsvall 2 nya poäng när man plockade målvakten på slutet och då lyckades få in en kvittering. Det var ett mål som jorde att Oskarshamn halkade ner från 2:a till 4:e plats igen. Dessutom tog Sundsvall bonuspoängen och är nu 6 poäng bakom de 3 framförvarande lagen...

Likt Leksand var det Mora som hade det mesta av spelet mot Pantern, men det var Pamtern som gjorde mål. 2 snabba mål i 2:a perioden bäddade för segern och 3 nya poäng för Pantern. Starkt jobbat!

Asplöven kämpade med näbbar och klor för att få med sig poäng mot bofors. Man tog ledningen efter bara 40 sekunder, men BIK kunde vända till 1-3, varefter Asplöven reducerade, men 20 sekunder från paus ökade bofors på igen till 2-4. Trots det kom Asplöven tillbaka igen och fixade 4-4, ett resultat som stod sig tills det bara återstod 3 minuter av matchen. Då lyckades Bofors få in 4-5-pucken bakom Samuel Ward och det räckte för 3 poäng. asplöven orkade inte resa sig på nytt. Snöpligt för hemmalaget efter den krigarinsatsen man gjorde...

HV's kräftgång fortsätter

HV har inte fått någon vidare start på årets SHL-säsong, men här såg man ut att vara på väg mot 3 poäng hemma mot Djurgården, när Mattias Tedenby först gjorde 1-0 i powerplay och där Teemu Laine ökade på till 2-0, också det i powerplay, men trots det lyckades man inte knyta ihop säcken. Djurgården reducerade först genom Linus Hultström och Matt Anderson satte kviteringen bara 3 minuter senare. Trots att HV återtog ledningen bara 2 minuter senare kunde Djurgården ändå kvittera på nytt, 58 sekunder från slutet. 2 poäng blev det dock för HV, men man fortsätter att gå trögt och parkerar fortfarande under det nedre sträcket, på 13:e plats, med 8 poäng, 4 före karlskrona och 1 poäng bakom Rögle närmast över sträcket.

samtliga matcher från helgens SHL, + ikväll:
Skellefteå - Färjestad 3-1
Linköping - Luleå 3-2
HV71 - Djurgården 4-3 SD
Malmö - Modo 1-0
Brynäs - Karlskrona 4-2
Växjö - Rögle 3-1
Frölunda - Örebro 3-1
Färjestad - Luleå 5-1

Luleå blandar verkligen och ger den här säsongen. Man tvålade dit just HV med 7-3, men här blev det 2 raka förluster, 3-2 mot LHC i lördags och så klara 5-1 mot Färjestad nu ikväll. Ska man ta SM-guld behöver man hitta en betydligt jämnare nivå i sitt spel och inte vara så mycket ett varannandagslag, det håller inte om man ska ta guld.

Malmö gjorde 1 mål mot Modo. Frederik Storm satte dit matchens enda mål bakom Jonatan Bjurö, som ju har stått i Malmö en gång i tiden. trots över 96% i räddningsprocent lyckades Modo alltså inte vinna, för Jonas Gunnarsson gjorde en helgjuten insats och höll nollan när han motade 26 skott. De 3 poängen gör att Malmö passerar just Modo i tabellen, upp på 10:e plats.

Frölunda toppar fortfarande tabellen med 25 poäng av 30 möjliga. Det är imponerande och man har långa stunder spelat en hockey som har varit riktigt bra. Ändå kom det bara 6486 personer till Scandinavium när Örebro gästade i lördags. Det är uselt, ja, rentav skitdålit, eller är det bara för att frölunda har skämt bort oss alla med sina ruskigt höga publiksiffror under 2000-talet? Med Frölundamått mätt så är det här i alla fall inte bra, men seger blev det ändå, efter att lagkapten Joel Lundqvist spräckt nolan med 10 minuter kvar att spela. Johan Sundström ökade på till 2-0 minuten senare, men Örebro såg ändå till att hålla spänning i matchen in i det sista när Mikko Lehtonen satte 2-1, men Frölunda höll undan och avgjorde i öppen kasse och Frölunda är därmed fortsatt serieledare.


6/9 poäng!

Innan den gångna veckan hade Leksand spelat 5 bortamatcher och tagit 0 poäng. Sedan tog man 1 poäng mot Västerås i tisdags och målnollan på bortais var därmed spräckt. Sedan fortsatte man med 2 pinnar uppe i Umeå i fredags, när man slog Björklöven på straffar med 2-1, efter att Löven tagit ledningen, knappa minuten in i 3:e perioden, när Kim Karlsson tryckte in pucken med typ hela kroppen, i en match som definitivt inte saknade målchanser. Det var chanser åt båda håll och en väldigt underhållande hockey. En riktigt rolig match att beskåda och halvvägs in i sista perioden kunde också janos Hari kvittera. En fin pass från Viktor Amnér, som förövrigt var riktigt bra hela matchen, och fri mitt framför mål gjorde den gode Hari inga misstag. Björklöven hade sedan ett jättetryck mot slutet, där man verkligen gick för att agöra, men Henrik Haukeland stod emot och matchen gick till sudden och straffar, där Tobias ericsson var den enda som gjorde mål och extrapoängen gick därmed till Leksand.

Man saknade dock fortfarande en trepoängare på bortais. Den skulle dock komma tidigare idag, söndag, när man ställdes mot Timrå i den 3:e bortamatchen den här veckan. Jon Knuts gav då Leksand ledningen efter 8 minuter och Viktor Amnér, som fortsätter att visa fin form och har ett bra sammarbete med Ytterell, ökade på till 0-2 i spel 5 mot 3 i 2:a perioden. timrå reducerade dock med 55 sekunder kvar att spela. Man tryckte också på för en kvittering, men när man tappade puck i mittzon var Leksand inte ena att utnytja det och Jon Knuts satte sitt 2:a mål för dagen, 3:e för säspngen, och matchen var avgjord och slutade också 1-3.

6/9 poäng på bortais under veckan är alltså resultatet efter de här 3 bortamatvherna och det får man verkligen anse som godkänt och Leksand är kanske på gång och på väg upåt i tabellen? Man är 11:a just nu med sina 19 poäng, 1 poäng bakom Hästen som är 8:a. Så det är fortfarande tätt och jämnt och det är fortfarande bara 3 poäng ner till just Timrå under det nedre sträcket med sina 16 poäng. Näst på tur för de blåvita står Almtuna, som kommer till egera arena nu på tisdag.

Helgens samtliga resultat:
Timrå -Asplöven 2-1 str
Björklöven - Leksand 1-2 str
Bofors - Mora 5-2
Tingsryd - Vita hästen 3-4 SD
Pantern - Sundsvall 1-0
Oskarshamn - AIK 5-2
Almtuna - asplöven 2-3 SD
Timrå - Leksand 1-3

Magnus Åkerlund stod emot länge, men Panterns spetsspelare, som ska kliva fram, de klev också fram när Fredrik Händemark assisterade Erik Nyström som satte avgörande 1-0 bakom Åkerlund. Surt för Sundsvall, som verkligen behöver poängen där i botten, om man inte ska halka för långt efter redan nu. Man är 5 poäng bakom Timrå i nuläget...

AIK får stryk för 2:a matchen i rad och Oskarshamn fortsätter att övertyga. Nu är man 4:a i tabellen med 25 poäng, 2 bakom just AIK. Västerås och Tingsryd, som ligger däremellan, har dock 1 match mindre spelad och kan gå förbi AIK båda 2 i händelse av seger...

Bofors tvålar dit Mora riktigt ordentligt och Tingsryds hemmasegersvit är bruten, även om Hästen "bara" vann i sudden, efter att man hämtat upp ett 3-1-underläge till 3-3 i sista perioden.

Pantern krossade serieledarna!

Pantern hade en kanonstart på säsongen, men sedan dippade man ordentligt. Senast blev det dock poäng mot Vita hästen och nu väntade serieledande AIK hemma på isstadion. Ett AIK som har öst in mål och som toppade tabellen, 2 poäng före Västerås. Kanske trodde man att det skulle bli en enkel seger för AIK, men så blev det inte. Pantern körde över AIK och vann med klara 4-0! Riktigt imponerande av Pantern får man faktiskt säga.

Samtliga gårdagens resultat:
Pantern - AIK 4-0
Bofors - Sundsvall 5-2
Oskarshamn - Vita hästen 1-0
Tingsryd - Västerås 2-1 SD
Almtuna - Mora 1-4

Tingsryd fortsätter att imponera och man är fortsatt obesegrade på hemmaplan, efter suddensegern mot Västerås. Riktigt starkt av Tingsryd!

Oskarshamn har fått ordning på sin läckande defensiv som man hade problem med i inledningen av serien. Här gjorde man matchens enda mål i 2:a perioden och Dan Bakala höll alltså nollan. IKO är riktigt på gång känns det som...

Sundsvalls framgångsvåg tog slut här. Man kvitterade visserligen till 1-1, men närmre poäng än så kom man inte och BIK kunde ta 3 mycket tunga poäng där i bottenstriden.

LHC avgjorde i första perioden

När Patrick Galbraith satte upp klubbhandsken i ansiktet på en Malmöspelare, då fick han matchstraff och kommer dessutom att stängas av i några matcher. Det här var precis i början av matchen och Linköping fick alltså spela 5min powerplay därefter. Ett powerplay som man utnytjade hänsynslöst. Chad Billins tryckte in 0-1, Broc Little 0-2 och Billins höll sig framme igen när det stod 0-3 på tavlan efter 10 spelade minuter. Karlskrona fick visserligen en reducering precis efteråt, men LHC vann till slut med 2-4 och det blev således de där 3 målen i 1:a perioden som avgjorde. Tungt för KHK...

Samtliga resultat från gårdagen:
Karlskrona - Linköping 2-4
Färjestad - Djurgården 4-3 SD
Örebro - Växjö 2-3 SD
Modo -Brynäs 3-4

Brynäs vinner alltså igen och placerar sig nu 3:a i tabellen, på samma poäng som 2:an LHC.

Växjö tog också 2 tunga poäng borta mot Örebro, där man hade 0-1 efter 1:a perioden och där man utökade till 0-2 i 2:a perioden, men där Örebro fick in både en reducering och en kvitering innan perioden var över, men till slut kunde ändå Joey Crab, som värvades till Växjö så sent som förra veckan och här gjorde sin 1:a match i Växjötröjan, bli matchhjälte när han stänkte in 2-3 i förlängningen.

I Karlstad gjordes 3/7 mål av spelare som hade Leksandströjan förra säsongen. Tomi Sallinen satte 0-1 för Djurgården, Johan Ryno satte 3-2 för Färjestad, hans 1:a mål den här säsongen och Linus Hultström satte kvitteringen fram till 3-3 för Djurgården. Färjestad är nu 4:a i tabellen, 1p bakom LHC och Brynäs, och Djurgården återfinns på 7:e plats, 3 poäng bakom Färjestad, så det är tätt och jämnt...

HV fortsätter att gå tungt

HV71 var ett av de lag jag trodde mest på innan säsongen drog igång, men hittills har man inte fått grejerna att stämma. Inför gårdagens match mot Frölunda hade man 5 raka förluster, senast 7-3 borta mot Luleå. Här började det dock bra och man gick upp till 0-2, men det skulle inte gå vägen den här gången heller för HV. Frölunda kunde nämligen vända till 4-2 och HV inkasserade därmed sin 6:e raka förlust och parkerar på 13:e plats, 2 poäng före Karlskrona som är sist. Vinner KHK hemma mot LHC ikväll är HV alltså sist...

Resultat från gårdagen:
Frölunda - HV71 4-2
Rögle - Skellefteå 0-4

Janne Pesonen kom igång riktigt ordentligt nere i Ängelholm och svarade för inte mindre än 4 poäng, 2+2, när Skellefteå vann ganska enkelt. Enkelt var det iaf sett till resultatet, men det var faktiskt rögle som dominerade 1:a perioden, dock utan att få in pucken bakom en storspelande Markus Svensson.

Ikväll kompletteras omgnåg 9 av sHL med följande 4 matcher:

Karlskrona - Linköping
Modo - Brynäs
Örebro - Växjö
Färjestad - Djurgården

Asplöven vann bladderbyt

Som ikväll spelades i Coop Norrbotten arena, inför ögonen på 2904 åskådare. Asplöven gick ifrån till hela 3-0 innan Björklöven reducerade 2 gånger om. Man hade också det mesta av spelet sett över hela matchen och sköt också 35 skott mot Asplövens 26. Asplöven var dock effektiva när man fick chanserna och satte dit puckarna bakom Andreas Ollikainen, som vaktade björklövenkassen den här kvällen och närmre än 3-2 kom inte heller Björklöven, för Asplöven kunde till slut sätta 4-2 i öppen kasse och stänga matchen. En seger som gör att man klättrar upp på 8:e plats i tabellen, med 18 poäng, samma som Hästen, Mora och Björklöven. Björklöven har dock en match mindre spelad.

Resultat:
Asplöven - Björklöven 4-2

Bortanollan är spräckt!

Leksand kom med 5 raka bortaförluster den här säsongen, men med en fin 6-1-seger hemma mot Asplöven senast, medan Västerås föll senast, borta mot Oskarshamn med 4-2, men som inte hade förlorat en enda match på hemmaplan såhär långt.

Västerås fick ett gyllene läge att ta ledningen i matchen när Leksand redan efter 2 minuter drog på sig en utvisning. Ett powerplay som dock var riktigt, riktigt dåligt och det var istället Leksand som var närmast ett mål. De blåvita fortsatte dock att dra på sig utvisningar och Västerås fick spela 5 mot 3 under en kortare period, men Leksand visade starka krigartakter och klarade av det, även om Västerås var nära ett ledningsmål. Till slut kom också ledningsmålet, efter att man klarat av de båda boxplayen. Cody Murphy smällde in ledningspucken bakom Tuohimaa och det var precis en sådan start Leksand inte ville ha på matchen...

I kraft av de båda utvisningarna hade Västerås tagit tag i taktpinnen, men Leksand var trots det snubblande nära en kvittering när Västerås hade en avvaktande utvisning, men Jonas Fransson gjorde en riktig idioträddning och det var fortsatt 1-0 för västerås. Powerplay dock för Leksands del. Ett bra powerplay, där man satte rejäl press och där Alexander ytterell fick en riktig smörpass av Janos Hari och det var kvitterat.

Var det mycket Västerås innan målet så var det mycket Leksand efter målet. Man gjorde det mesta rätt, utom mål och då kom istället en blixt från klar himmel, Andreas Borgman gjorde en soloåkning och satte 2-1 bakom Tuohimaa, ett skott han kanske borde ha tagit. Man hade sedan också ett skott i stolpen, men inga fler mål i den 1:a perioden.

I 2:a perioden var det broc Montpetit som slog in 2-2 mot sin gamla klubb, knappt halvvägs in i matchen, och sedan fick Victor Amnér ett av sina mer förvånande mål i karriären, en puck som styrdes in bakom Fransson i Västeråskassen. charlie Cook, som var tillbaka i VIK efter några veckors frånvaro p.g.a. familiära själ, blev syndabock, när pucken studsade på hans rygg/axel och in bakom Jonas Fransson. Leksand drog dock på sig en utvisning strax därefter och VIK, som är duktiga i powerplay, utnytjade den möjligheten och det var kvitterat, när Niklas Lihagen överlistade Tuohimaa, 3-3.

Matchen stod och vägde efter målet. Chanser åt båda håll, men inga fler mål i mittenakten och det var 3-3 inför den 3:e perioden.

I 3:e perioden var Leksand först nära 3-4 när Västerås slarvade i egen zon, men istället ställde Västerås om och Mattias Myttinen hittade 5:e hålet på Tuohimaa och återigen var det en puck som han kanske borde ha tagit...

Målet kom precis i upptakten av den 3:e perioden, så än fanns det mycket tid att jobba på för Leksand. Matchbilden var dock ganska jämn och stod fortfarande och vägde. Tuohimaa såg inte jättestabil ut, medan Fransson verkligen stod på tårna och bl.a. nöp ett skott från Jon Knuts, ett friläge, i plocken. kaxigt och snyggt, det får man säga.

Det var verkligen en svängig match, en match som kunde sluta hursomhelst. I sådana matcher brukar det oftast väga över till det lag som har bäst självförtroende och mest flyt, det lag som har de där små marginalerna med sig och precis så såg det ut att bli nu med. Tiden rann iväg för Leksand. Spelet svängde fram och tillbaka, men Jonas Fransson stod emot och känslan var att om Västerås skulle sätta 5-3, då skulle matchen vara näst intill stängd. Det gjorde man dock inte. För efter att man först haft ett jätteläge kunde Fredrik Forsberg skicka in sitt 6:e mål för säsongen och det var, efter en lång videogranskning på huruvida en hög klubba skulle ha touchat pucken och fått den att ändra riktning eller inte, 4-4, med 8 minuter kvar att spela.

Matchbilden fortsatte att vara precis lika svängig som tidigare även under de sista minuterna. En riktig nagelbitare. Västerås gick dock för 3 poäng den sista minuten, men då klev faktiskt Tuohimaa fram och såg till att Leksand tog säsongens 1:a poäng på bortais, samtidigt som Västerås tappade säsongens 1:a poäng på hemmaplan.

Förlängningen hade några olika ansikten. Västerås fortsatte att trumma på till en början, precis som man gjorde i slutet av 3:e perioden, men sedan hade Leksand dryga minuten där man tryckte på ordentligt och var klart närmst ett avgörande, men så vände Västerås på det igen och satte rejäl press nere mot Tuohimaa sista förlängningsminuten, men han stod emot och hade växt ordentligt under matchen och ett straffavgörande väntade därmed.

Där var det dock Västerås som drog det längsta strået och tog hem bonuspoängen. Ännu en bortaförlust för Leksand alltså, men det blev iaf 1 poäng och bara det måste jag säga känns väldigt bra. Det där bortaspöket och den där förhatliga poängnollan på bortais är spräckt och det känns bra inför de 2 kommande bortamatcherna, mot Björklöven och timrå, senare i veckan.

Kvällens samtliga resultat:
Västerås - Leksand 5-4 str
AIK - Bofors 7-4
Sundsvall - Almtuna 3-2 str
Mora - Timrå 0-1

Oscar Johansson gjorde matchens enda mål i Mora när Timrå tog 3 blytunga poäng i botten av tabellen. Starkt av Johan Matsson att hålla nollan på bortais och man klättrar därmed upp över det nedre sträcket, förbi Bofors, som i och med förlusten mot AIK halkar ner under detsamma. På hovet blev det nämligen rena målexplossionen, efter att AIK tagit ledningen i 1:a perioden, men BIK satt en sen kvittering i perioden. samma sak upprepades i 2:a perioden. AIK tog ledningen, BIK kvitterade sent i perioden. I 3:e perioden tog man också en tidig ledning, men sedan gick AIK från 2-3 till 5-3 på 7 minuter. Bofors närmade sig med 5-4, men AIK stängde definitivt matchen med 6-4 och 7-4, det sista i öppen kasse.

Också sundsvall plockar poäng och närmar sig det där sträcket. man lyckades rida vidare på framgånsvågen efter derbysegern mot Timrå i helgen, gjorde tidigt 1-0, men Almtuna visade tålamod och vände på steken. Sundsvall plockade dock Åkerlund och fick också in en kvittering, varefter Christian Söderström avgjorde på straffar, då han var den enda som satte sin straff.

Malmös spelare från i våras levererar

Luleå såg ut att gå mot 3 poäng nere i Malmö, men hemmalaget ville annat. Luleå gjorde 0-1 i 1:a perioden och 0-2 i den 2:a. Sedan gjorde Malmö både 1-2 och 2-2 innan 3:e perioden var slut. Bonuspoängen fick dock Luleå med sig, när Johan Harju var den enda som satte sin straff i straffläggningen, men tittar man på Malmös mål så är det bara spelare från det lag som slog Leksand i våras som gjorde mål och var inne på målen framåt i den här matchen. Magnus Häggström, Nils Andersson och Christoffer Forsberg på 1-2-målet och Jens Olsson och Frederik Storm på 2-2-målet. Dessa spelare sänkte Leksand i våras och de ser till att Malmö tar poäng i SHL nu. Så små marginaler är det. Leksand hade då kanske ett på pappret vassare lag, men Malmös spelare levererade som bäst när det gällde och samma spelare visar att de även levererar i SHL. Vad jag vill säga med det är alltså att det lag Leksand fick oturen att möta i våras var ett lag som till stor del hade klarat sig utmärkt i SHL redan då, även om man ligger 11:a i tabellen med 8 poäng på 9 matcher och har plockat in en del spets, men det var i vilket fall inget Vita hästen, Mora eller bofors, som det kunde ha blivit efter slutspelsseriens slut. Nej, Leksand fick helt enkelt oturen att möta det klart bästa laget i hela Allsvenskan i bäst av 7. Man var nära på att klara av det ändå, men gjorde det inte. Nu är Malmö 11:a i SHL, Leksand är 11:a i allsvenskan. Så små marginaler är det.

resultat:
Malmö - Luleå 2-3 str

Pantern vände och vann

Efter 4 raka förluster såg Pantern ut att gå mot en 5:e raka förlust i Norrköping, när Vita hästen gjorde både 1-0 och 2-0, men då reste man sig och vände matchen till 2-3 i sudden. Ruskigt starkt jobbat och en rejäl boost för självförtroendet i Pantern, som dessförinnan troligtvis inte var det bästa. Frågan är om man kan rida vidare på den vågen när man möter AIK hemma på torsdag? Det blir en tuff nöt att knäcka, men förhoppningsvis kan AIK dra en del folk till Malmö isstadion och kanske kan då publiken bidra till att bära fram Pantern till ytterligare poäng?

Resultaten från gårdagen och söndagens matcher i Hockeyallsvenskan:
Vita hästen - Pantern 2-3 SD
Tingsryd - Oskarshamn 1-0 str

Att det blir 0-0 i en hockeymatch är inte vanligt, men nu har Oskarshamn lyckats med det 2 gånger på 12 matcher. Det är anmärkningsvärt. Här var det dock Tingsryd som gick segrande ur det hela, efter att Niklas Johansson blivit matchvinnare för Tingsryd i den 5:e straffomgången. 2 poäng för Tingsryd som innebär att man klättrar upp på samma poäng som 2:an Västerås, men med sämre målskillnad. Snart har 1/4 av serien spelats och Tingsryd är fortfarande med i toppen...

AIK nya serieledare av Hockeyallsvenskan

Efter att AIK slagit Almtuna med klara 1-5, men där Malte Strömwall faktiskt inte gjorde något av målen, men stannade ändå på 0+1, så är gnaget nya serieledare, eftersom att Västerås förlorade igår. tingsryd, som möter Oskarshamn imorgon, kan dock gå upp på samma poäng som AIK, men krossar man inte Oskarshamn fullständigt lär man inte gå förbi. Man har nämligen +6 mot AIK's +14. Gå förbi Västerås kan man dock göra, så, om Tingsryd slår Oskarshamn imorgon, då är man på kvalplats upp till SHL efter 11 spelade omgångar.

Alla dagens Allsvenska resultat:
Almtuna - AIK 1-5
Björklöven - Mora 1-3
Timrå - Sundsvall 1-2
Bofors - Vita hästen 3-2 SD

Björklöven gjorde inte det som AIK gjorde, tog chansen att gå förbi Västerås i tabellen. Man föll nämligen hemma mot Mora, som gjorde en riktigt bra bortamatch och gjorde både 0-1, 0-2 och 0-3, det sista i öppen kasse, innan Jon Palmebjörk till slut fick hål på Jakob Johansson i Morakassen knappt 1:30 från slutet.

I Timrå spelades ett glödhett derby. Vet inte om Timrå och Sundsvall någonsin har mötts i seriesammanhang, men nu gjorde man det, inför 5 1123 åskådare i Timrå isstadion, som E.on arena numera heter. Det var också hemmalaget som tog ledningen efter 2 minuter av 2:a perioden, men genom 2 snabba mål mot slutet av perioden kunde Sundsvall vända på steken och det blev faktiskt också slutresultatet, för Timrå lyckades inte få in en kvittering i 3:e perioden, trots 18 sskott i slutperioden. En storspelande Magnus Åkerlund satte stopp för det och det här var bara Sundsvalls 3:e seger på de 11 inledande matcherna. Man är fortsatt sist i tabellen, men nu bara 2 poäng bakom just Timrå, som ligger närmast framför och alltså är under sträcket. En stor seger för Sundsvall var det i vilket fall och kanske kan man rida vidare på den vågen när man möter Almtuna hemma på tisdag?

I Nobelhallen var det hemmalaget som öppnade bäst i en jämn match, men där BIK ändå hade 2-0 i mål, trots 7-7 i skott i den 1:a perioden. Man fortsatte att trumma på i den 2:a, men Linus Söderström, som nu var frisk och kunde vakta kassen för Hästen, hade spottat upp sig och istället kunde Hästen reducera och sedan också kvittera i den 3:e perioden, 01:02 från slutsignalen. surt för BIK, som hade passerat både Asplöven och Almtuna i tabellen. Nu gjorde man inte det och istället kunde Hästen ta bonuspoängen när Henrik Björklund gjorde sitt 7:e mål för säsongen.

Målfyrverkeri i Karlskrona

Bottenmötet i Karlskrona blev händelserikt och målrikt. Det var hemmalaget som förde spelet, men det var Malmö som tog ledningen i den 1:a perioden, en ledning som man sedan utökade i den 2:a perioden, trots att Karlskrona fortfarande var det klart bättre laget rent spelmässigt. Malmös avslut var dock betydligt giftigare, men KHK skulle ändå få in både en reducering och en kvittering, genom Maxim Matuskin och Filip Kruseman och vips så var Malmös övertag borta. 2-2 var dock ett betydligt mer rättvist resultat sett till matchbilden, men det var återigen Malmö som skulle ta ledningen. Björn Svensson smällde in 3-2 för Malmö, efter att TJ Galiardi stoppat puckken på blå med ena foten och serverat Svensson. Man ökade sedan kort därefter på till 4-2. Karlskrona bet sig dock fast och reducerade på nytt när målen fullständigt haglade in i den 2:a perioden, där Malmö dock fick sista ordet när man gjorde 3-5, alltså 3-4 bara i den 2:a perioden! I den 3:e ökade Malmö sedan på till 6-3 och 7-3, innan Karlskrona kunde reducera till 4-7, vilket också blev slutresultatet. Malmö gjorde det väldigt bra i sista perioden och försvarade sin ledning på ett väldigt bra sätt, nåot man har haft svårt att göra hittills under säsongen, men nu gjorde man det och det var lagets 1:a bortaseger för säsongen och man klättrar därmed förbi Karlskrona, HV och Växjö i tabellen.

Samtliga resultat från dagens och kvällens SHL:
Karlskrona - Malmö 4-7
Brynäs - Frölunda 3-1
Linköping - Skellefteå 2-3 str
Luleå - HV71 7-4
Modo - Rögle 3-1
Djurgården - Växjö 4-3 SD
Färjestad - Örebro 2-3 str

Chris abbot var tillbaka i Norrbotten, nu iförd HV-tröjan, under lördagen, men Luleå spelade ut HV totalt i den 1:a perioden. Det såg väldigt virrigt ut i HV's spel, särskilt defensivt, där man inte alls fick det att stämma och Luleå hade 3-0 redan efter den 1:a perioden, en ledning som man sedan ökade på i 2:a perioden. Erik Ersberg fick utgå p.g.a. skada och Fredrik PW hade stolpar och ribba att tacka för att Luleå inte utökade ledningen till både 5-0 och 6-0. Hade man gjort det så hade det inte alls varit oförtjänt, för Luleå tryckte ner HV enda ner i skridskoskenorna och fick också mycket riktigt in 5-0 innan 2:a perioden var slut. HV fick till slut in en puck och det var mycket riktigt Chris Abbot som fick målet, men Luleå ökade på till 6-1 och 7-1. Därefter slappnade man kanske av litegrann, för HV kunde kvittera 3 gånger om, men nådde givetvis inte hela vägen, utan Luleå tog 3 poäng.

I Gävle var det bortalaget och serieledande Frölunda som tog ledningen, men Brynäs kvitterade i den 1:a perioden och sedan åkte man sönder Frölunda i 2:a perioden. man gjorde allt rätt och spelade ut Frölunda totalt, men fick ändå inte in pucken bakom Johan Gustafsson. Det skulle till slut doc ändå bli 3 poäng för Brynäs, när Anton Rödin tryckte in 2-1 efter 17:52 i 3:e perioden och sedan stängde Greg Scott definitivt matchen med 3-1 i öppen kasse och Frölundas 1:a förlust den här säsongen var därmed ett faktum.

I Linköping var det Skellefteå som till slut kunde ta bonuspoängen på straffar och det var därmed LHC's 1:a förlust hemma i saab arena den här säsongen, men man har åtminstone ännu inte förlorat i ordinarie tid på hemmaplan.

Rögle tog ledningen uppe i Övik, men Modo tog sig samman och föll inte ihop som man gjorde senast, utan Bill Thomas kvitterade för Modo och sedan såg Per-Åge Skröder till att Modo hade ledningen inför 3:e perioden, där man höll undan och där Skröder även kunde sätta 3-1 i öppen kasse för Modo.

Djurgården tog ledningen på Hovet genom tomi Sallinen, men Växjö kvitterade och i den 2:a perioden var det bortalaget som tog ledningen, i en match som svängde fram och tillbaka och där lagen turades om att sätta press nere i offensiv zon. ena minuten var det Växjö som hade tryck, nästa minut var det Djurgården. I 3:e perioden skulle DIF också kvittera, men först efter att Växjö fått en drömstart på perioden och gjort 1-3 redan efter 48 sekunder. Genom 2 snabba mål av Markus Sörensen inom loppet av 3 minuter kunde Djurgården gå upp till 3-3 och sedan avgjorde Markus högström 2 minuter in i förlängningen. Växjö fortsätter därmed att ha det jobbigt i årets SHL och parkerar nu på 12:e plats i tabellen.

Milan Gulas gav Färjestad ledningen i den 1:a perioden, men Örebro kvitterade i den 2:a, genom Daniel Viksten. Johan Ryno hittade dock fram till Micke Johansson, de levererar alltså även i Färjestad, precis som de gjorde i Leksand, och Färjestad hade ledningen på nytt, men återigen skulle Örebro kvittera. Sedan kunde man också ta bonuspoängen när man satte sina 2 första straffar, medan färjestad missade båda sina. Färjestad tog alltså inte chansen att ta över serieledningen, när Frölunda förlorade. Istället klättrar örebro upp bara 1 poäng bakom FBK i tabellen och de båda lagen parkerar på 4:e resp. 5:e plats, bakom Frölunda, LHC och Brynäs.

asplövenkross!

Leksand blandar verkligen och ger. Man har radat upp 5 raka förluster på bortais och har där en målskillnad på 8-18 (-10). Samtidigt har man tagit 13 av 18 möjliga poäng på hemmais och har där en målskillnad på 22-15. Senast föll man med 2-1 borta mot Mora, men ikväll körde man över Asplöven med 6-1.

Man tryckte gasen i botten redan från start. Janos Hari stänkte in 1-0, varefter Colin Long brände en straff för Asplöven och där tobbe ericsson istället kunde göra 2-0 för Leksand och sedan gjorde man också 3-0 innan perioden var över. En riktigt bra 1:a perioden av de blåvita!

I den 2:a var matchbilden dock en helt annan. Betydligt mindre aggressivt från Leksands håll. asplöven bjöds in i matchen mer och mer och till slut satt också reduceringen i nät bakom Frans Tuohimaa, som återigen vaktade kassen. Det var dock enda målet han släppte in och han stannade därmed på en räddningsprocent på 95,65%, vilket givetvis är bra.

I 3:e var Leksand tillbaka i samma form som i den 1:a perioden och på 53 sekunder gick man från 3-1 till 6-1, när Viktor Mårtensson först slog in sitt 1:a mål för säsongen, Fredrik forsberg satte 5:an och Martin Karlsson avslutade målskyttet med sitt 6-1-mål. Därefter var matchen avgjord, perioden spelades mest bara av och Asplöven hade inget att svara upp med. ronan Quemener fick nog efter 6-1-målet och det positiva man kan ta med sig från den här matchen var väl att Samuel Ward höll nollan när han klev in mellan stolparna.

Segern gör att Leksand klättrar upp från 13:e till 10:e plats, förbi Timrå, Bofors och Pantern. Timrå och Bofors har dock en match mindre spelad, spelar imorgon, Timrå hemma mot Sundsvall och BIK hemma mot Vita hästen. Vinner de båda är Leksand 12:a, men man är i vilket fall över det nedre sträcket, vilket känns skönt.

Samtliga resultat från kvällen:
Leksand - Asplöven 6-1
Pantern - Tingsryd 1-5
Oskarshamn - Västerås 4-2

Oskarshamn slår lite överraskande Västerås. Man tog ledningen, men VIK kvitterade. IKO återtog dock ledningen innan den 1:a perioden var över och genom 2 snabba mål i den 2:a perioden avgjorde man matchen. VIK reducerade visserligen i 3:e perioden, men närmre än 4-2 kom man aldrig. Man toppar dock fortfarande tabellen, men AIK och Tingsryd har 1 match mindre spelad och Björklöven har 2 matcher mindre spelade, så dessa 3 lag kan rent teoretiskt pasera VIK, men sannolikheten är inte jättestor och VIK toppar alltså alltjämt tabellen, 2 poäng före AIK och Tingsryd, som fortsätter att överraska riktigt ordentligt. Ikväll kom en ny seger och 3 poäng när man tvålade dit Pantern riktigt ordentligt nere i Malmö på Isstadion. 1-5 borta är inte helt fel och Pantern fortsätter att ha det jobbigt och man dalar sakta men säkert i tabellen...

Djurgården upp på slutspelsplats

Efter kvällens seger över Växjö så klättrar Djurgården förbi Skellefteå och är nu uppe på 6:e plats i tabellen och därmed alltså en direktplats till SM-slutspelet. Målen då? Ja, de jordes av Markus sörensen, Daniel Brodin, Patrik Toresen x2, det sista på straff. Notarbart är också att Tomi Sallinen verkar ha börjat komma igång nu, 0+2 i den här matchen. Mantas Armalis gjorde dessutom ännu en riktigt bra match mellan stolparna i Djurgårdskassen.

Kvällens 2 resultat från SHL:
Växjö - Djurgården 2-4
örebro - Färjestad 2-1 SD

Färjestad tog ledningen i ett, som vanligt, fullsatt Behrn arena, men hemmalaget kunde till slut kvittera och där Viktor Ekbom kunde avgöra 02:11 in i förlängningen.

Frölunda krossade Modo

Modo kom till Scandinavium, men var inte alls med i den 1:a perioden. Frölunda hade 3-0 och ökade på ytterligare i den 2:a. 7-0 stod det efter 2 spelade perioder och det blev också slutresultatet. Man håller alltså nollan i 3:e perioden,men vad gör det när siffrorna är 7-0 efter 2spelade perioder? Nej, Modo får ta en rejäl funderare på det här. Man var på g när man slog HV med 5-0 och sedan tog poäng iKarlstad, men här faller man tillbaka i gamla synder igen...

Samtliga resultat från kvällen:
Frölunda - modo 7-0
Malmö - Linköping 1-7
HV71 - Rögle 2-3
Skellefteå - Karlskrona 3-2
Brynäs - Luleå 4-3 SD

Skellefteå imponerade inte alls och det var KHK som tog ledningen i matchen, i boxplay. Inte bra för Skellefteå, som faktiskt är sist i powerplaystatistiken. Man lyckades trots allt vända på steken genom 2 snabba mål i slutet av den 1:a perioden och sedan räckte det hela vägen till 3 poäng, trots en väldigt blek insats.

Rögle tog säsongens 1:a bortaseger när man vann överygande i Jönköping. Faktum var att man hade hela 0-3 innan HV lyckades spräcka Oskar Dansks målvaktsnolla. HV reducerade, men kom aldrig ikapp och Rögle vann med 2-4, trots att man bara sköt 13! skott under hela matchen. Det är anmärkningsvärt...

LHC var ruskigt effektiva nere i Malmö, särskilt i den 2:a perioden, där man på 7-8 skott gjorde 3 mål och gick från 1-2 till 1-5. Sedan ökade man på ytterligare och malmö är därmed sist i tabellen just nu, med sämre målskillnad än Karlskrona, -11 mot -7.

I gävle var det hemmalaget som öppnade starkast, men det var Luleå som gjorde mål. Riktigt hockeygodis av Johan Harju. Klart är att det finns kvaliteter i Luleå, men man måste få ihop bitarna. Här räckte det till 1 poäng, men det räcker ju inte om man ska bli svenska mästare.

Mora vann daladerbyt

Säsongens 1:a Daladerby spelades under onsdagskvällen, det 1:a Daladerbyt i seriesammanhang sedan säsongwn 2012/13. 4500 åskådare var på plats i Smidjegrav arena och de fick se en 1:a period där båda lagen skapade hyfsade chanser, men där det kanske var ett litet övertag för Mora. Man skulle också ta ledningen, drygt 12 minuter in i matchen, men leksands replik kom omgående. 50 sekunder senare smällde Martin Karlsson in 1-1 bakom jakob Johansson i Morakassen, ett resultat som också stod sig perioden ut.

I 2:a perioden återtog Mora ledningen, efter att ha tagit över matchbilden totalt under en period. Leksand skapade nästan ingenting, medan Mora radade upp chanser. Leksand åt sig dock in i perioden och Henrik Haukeland hade gjort några riktigt svettiga räddningar. Ändå var det som sagt Mora som kunde ta ledningen på nytt och det var också resultatet efter 2 spelade perioder, 2-1.

I den 3:e bevakade mora sin ledning på ett väldigt bra sätt. Leksand försökte bygga upp någonting, men tiden rann iväg, det var ingen som riktigt tog tag i det från de blåvitas håll, det såg tröttkört och energilöst ut och man var väl egentligen aldrig riktigt nära en kvitering, utan Mora kunde hålla undan och vinna säsongens 1:a Daladerby med 2-1.

Det var 3:e förlusten med just de siffrorna på 10 matcher för Leksands del. Almtuna borta, Pantern borta och så nu då, mora borta. Det var dessutom 5:e raka bortaförlusten. Man har alltså inte tagit en enda poäng på bortais såhär långt...

Samtliga resultat från gårdagens Allsvenska:
Mra - Leksand 2-1
Sundsvall - Björklöven 1-3
AIK - Timrå 5-3
Västerås - Asplöven 4-1
Tingsryd - Bofors 3-2
Oskarshamn - Pantern 4-1

Sundsvall tog faktiskt ledningen mot Björklöven, men sedan var det roliga slut. ingen imponerande historia från Lövens sida, men en seger är alltid en seger.

AIK fortsätter att ånga på och det här var 5:e raka segern på Hovet. det är ruskigt starkt och man befester därmed sin 2:a plats i tabellen, 21 poäng, 2 bakom Västerås, som fortsatt är serieledare, eftersom att man gjorde precis som AIK, nämligen vann. Det är alltså 13 poäng upp till serieledning för Leksands del nu. Det är långt kvar av säsongen, men 13 poäng är inget man bara äter ikapp bara sådär...

Pantern har nog kommit ner lite på jorden igen. Man inledde serien strålande, men det här var 3:e eller 4:e raka förlusten och man parkerar numera på 10:e plats,tack vare att alla lag bakom förlorade de med. Bofors är 11:a, de förlorade, Timrå 12:a, de förlorade, Leksand 13:e, de förlorade, och sundsvall 14:e, de förlorade.

AIK vann på Hovet

AIK har nu spelat 4 hemmamatcher i årets grundserie och man har vunnit alla 4. Senast i raden av segrar kom igår, när Mora gästade Hovet. Moringarna hade också både 0-1 och 1-2, men sedan kunde AIK kvittera och sedan gjorde man också 3-2 i powerplay, 01:23 in i 3:e perioden. Man ökade också på till 4-2 några minuter senare och tur var väl det, för 25 sekunder från slutet kunde Alexander Hilmersson reducera för Mora, som alltså annars hade nått 3-3. Det gjorde man inte nu, AIK höll undan och parkerar därmed på 2:a plats i tabellen med sina 18 poäng. Mora är kvar på 9:e plats med sina 12.

Resultat:
AIK - Mora 4-3

Seger i bottenmötet

Leksand trampade gasen i botten redan från start under lördagen, när Sundsvall gästade Tegera arena, i ett rent bottenmöte. Vem hade trott det innan säsongen drog igång?

Nu var det dock sanning och om Sundsvall hade vunnit matchen, ja, då hade Leksand varit jumbo i tabellen efter 9 spelade omgånhar.

Nu gjorde man inte det, utan det var Leksand som satte 1-0 redan efter minutens spel. Sedan radade man upp målchanser och det var nästan spel mot 1 mål i den 1:a perioden. Man satte också 2-0 bakom Magnus Åkerlund, men hade man haft lite mer marginaler med sig, då hade man avgjort matchen redan i 1:a perioden, för bl.a. så hade unge Simon Norberg ett skott i stolpen när han frispelades framför Åkerlund, Martin Grönberg missade helt öppet mål och Lars Bryggman bommade ett läge man egentligen inte ska kunna bomma. Det hade alltså mycket väl kunnat stått 4-0 eller 5-0 efter den 1:a perioden.

Nu stod det emellertid bara 2-0 och i den 2:a perioden kunde Sundssvall istället reducera. Leksand svarade dock med 3-1, men med knappa minuten kvar av perioden kröp sundsvall närmre igen och Leksand har förtvivlat ssvårt att stänga matcher man egentligen redan borde ha avgjort.

Sista ordet i 2:a perioden var dock inte sagt, utan Fredrik Forsberg satte sitt 2:a mål för kvällen när han tryckte in 4-2, bara 8 sekunder från paus.

Sundsvall reducerade på nytt i 3:e perioden, men till slut kunde Leksand iaf stänga matchen med 5-3 och 6-3.

En härlig seger och 1:a matchen den här säsongen som man gör fler än 3 mål. Kanske kan offensiven lossna litegrann nu? Noterbart är också att Janos Hari noterades för hela 1+4 och Viktor Amnér för 1+3. Stabilt! Haukeland släppte visserligen 3 puckar förbi sig, det är någon för mycket, men jag tycker ändå han känns mer stabilän vad Tuohimaa gör, så vi får se hur målvaktsfrågan löser sig till säsongens 1:a Daladerby nu på onsdag, då Leksand gästar Mora.

Samtliga resultat från helgens Allsvenska:
Leksand -Sundsvall 6-3
Pantern -Västerås 2-5
Björklöven - AIK 3-1
Almtuna - Tingsryd 3-0
Asplöven - Mora 3-1
Timrå - Vita hästen 2-6
Bofors - Oskarshamn 2-3

Jag tippade ju att det skulle bli Tingsrydsledning av tabellen efter 8 spelade omgångar. Det blev det inte, för man fick inte alls spelet att stämma mot Almtuna, som rättvist och ganska enkelt vann med 3-0. Stabil insats av Jonas Johansson i Almtunakassen också, som tog 28 skott.

AIK tog inte heller chansen att ta över serieledningen. Malte Strömwall fortsätter visserligwn att göra mål och prickade in 0-1 för AIK mellan benen på Kevin Lindskoug, men sedan var det roliga slut för AIK. Björklöven kvitterade och sedan stod matchen och vägde fram tills dess att Stefan Andersson tryckte in 2-1 för Björklöven, 13 minuter från slutet. AIK jagade, men jagandet blev fruktlöst och istället kunde Lucas Sandström avgöra i öppen kasse för Löven, som nu är 2:a i serien, bakom Västerås, som ganska enkelt plockade hem 3 poäng nere i Malmö isstadion. VIK toppar därmed tabellen, 5 poäng före Björklöven, men med 1 match mer spelad. Oavsett hur det går i de jagande lagens nästkommande matcher toppar man dock alltså tabellen, minst 2 poäng före nästkommande lag.

Asplöven tog också 3 ganska ologiskt tunga poäng. Matchen var till en början ganska jämn, men sedan tog Mora över, totalt. Man fick dock inte hål på storspelande Ronan Quimener. Istället kunde Scott Macaulay ge Asplöven ledningen. Mora kvitterade dock, men Mathias Bromé såg på egen hand till att asplöven tog hem alla 3 poängen när han både gjorde 2-1 och avgörande 3-1 i öppen kasse.

Bofors fortsätter att gå tungt och föll lite oväntat mot Oskarshamn med 2-3, hemma i Nobelhallen. BIK har bara skrapat ihop 11 poäng och parkerar på 11:e plats i tabellen, på samma poäng som Timrå. Oskarshamn gick här från 1-1 till 1-3 på 3 minuter i 3:e perioden. bofors reducerade visserligen, men närmre än så kom man inte och Oskarshamn passerar därmed BIK i tabellen och klättrar upp på 10:e plats med 12 poäng.

Vita hästen klättrar upp till 4:e plats i tabellen i och med sin seger över Timrå. Man har 15 poäng, samma poäng som alla lag mellan plats 2 och 6 har. Mellan dessa 5 lag skiljer det bara 7 måls målskillnad. Björklöven är 2:a med +8 och Tingsryd är 6:a med +1. Så jämnt är det just nu.

Frölunda ångar på

Ikväll kom lagets6:e raka seger, även om 2av dem har kommit på övertid/straffar och man har därmed tagit 16/18 poäng såhär långt i årets SHL. Ikväll besegrades Skellefteå med klara 6-2. Redan efter 13 sekunder satte man tonen för matchen och sedan ångade man bara på. Strakt jobbat av Frölunda, riktigt starkt.

Samtliga resultat från dagens SHL:
Frölunda -Skellefteå 6-2
Djurgården - malmö 3-0
Örebro - Luleå 4-0
HV71 - Linköping 1-2
Färjestad - Modo 4-3 SD
Rögle - Brynäs 3-4 SD
Karlskrona - Växjö 2-4

Djurgården gjorde 1-0. Sedan hade Malmö ett jätteläge till kvitering, när man kom 4 mot 1, men avslutet satt rakt i magen på Mantas Armalis, som vaktade Djurgårdskassen dagen till ära. Istället kunde Djurgården kontra och sätta 2-0 och senare också vinna matchen med 3-0, trots att man inte gjorde någon av sina bättre matcher och Malmö är därmed under det nedre sträcket, tillsammans med Karlskrona, som är sist, med 1 måls sämre målskillnad än vad Malmö har. KHK föll också idag och det var växjöss superkedja med Kiiskinen, Rosén och Gynge som anförde laget, trors att det var Karlskrona som tog ledningen med 1-0. Växjö vände sedan matchen och konttrollerade det ganska bra mot slutet.

Oscar dansk stod för ännu en tavla när Brynäs gästade Lindab arena. Han hade bäst räddningsprocent av alla såhär långt i sHL och har gjort det riktigt bra, men tyvärr är det ofta misstagen man minns. Det var en tavl mot Frölunda och här var det en tavla när Brynässpelare sköt pucken mot Greg Scott.Han skulle ta den och komma fri mot Dansk, men lyckades bara toucha pucken vid offensiv blå, men på något sätt gled den ändå förbi Dansk och in i mål. Om inte det målet hade varit så hade rögle vunnit med 3-2. Nu gick matchen till förlängning, där Brynäs kunde gå segrande ur det hela och ta extrapoängen.

I Karlstad såg Modo ut att gå mot andra raka fullträffen. 5-0 senast mot HV och här gick man upp till 3-0, innan Färjestad vaknade och hämtade upp till 3-3, varefter Milan Gulas kunde avgöra drygt 30 sekunder in i förlängningen. Starkt av FBK och Modos nyvunna självförtroende fick sig nog en rejäl törn där...

Luleå har värvat för att ta SM-guld senare i vår. Det är inget man har hymlat om, men såhär långt har man inte fått ihop laget och det gick inte mycket bättre i Örebro idag. Hemmalaget vann enkelt med 4-0 och efteråt stormade en upprörd tränare Fagervall iväg från mixed zone, utan att svara på fler frågor än en. Nej, Luleå är inte i harmoni just nu...

Västerås upp i topp igen

Efter att man igår slagit Mora med 2-1 är Västerås nu återigen uppe i serieledning av Hockeyallsvenskan 2015/16, men då har AIK och Tingsryd en match mindre spelad och båda 2 kan därmed passera igen. AIK möter Björklöven borta och Tingsryd möter Almtuna borta imorgon. Det är alltså chans till att Tingsryd kan toppa allsvenskan efter 8 spelade omgångar. det är en skräll om något!

Samtliga resultat från HA igår:
Västerås - Mora 2-1
Pantern - Bofors 1-3
Sundsvall - Asplöven 3-2 str

Tyvärr för Leksands del så tar Sundssvall 2 poäng mot Asplöven, efter att Christian Söderström satt 2-2 i nät bakom Ronan Quemener 01:15 från slutet och sedan kunde Tommy Enström avgöra på straffar. Det innebär att Sundsvall nu bara är 1 poäng bakom Leksand, inför mötet lagen emellan imorgon.


Rörig match i ängelholm

Det var målllöst i Ängelholm efter den 1:a perioden när Djurgården kom på besök, men i den 2:a gjorde gästerna 2 snabba mål, varefter rögle reducerade. Sedan hblev det rörigt värre, när djurgården föötst trode att man hade punkterat matchen i 3:e perioden med sitt 1-3-mål, men efter videogranskning dömdes målet bort och man fick istället en gubbe utvisad för goaltender interference. Senare var det Rögles tur att göra samma grej. Man trodde att man hade kvitterat till 2-2, men målet dömdes bort och istället fick man en gubbe utvisad. Till slut kunde Djurgården hålla undan och vinna matchen med 1-2.

Samtliga resultat från kvällens SHL:
Rögle - Djurgården 1-2
Modo - HV71 5-0
Växjö - Frölunda 3-5
Malmö - Färjestad 2-3
linköping - Brynäs 4-3 str

Växjö fortsätter att förlora och för 5:e matchen i rad hamnade man i underläge. Inte en enda gång på 5 matcher har man alltså gjort 1:a målet. Frölunda hade 1-3 efter den 1:a perioden, Växjö reducerade i den 2:a, men närmre än så kom man inte och Frölunda fortsäter att toppa tabellen.

Modo åkte på stryk med 7-2 senast mot LHC. Nu gick man ut och körde över HV. Undrar om Leksand kan göra samma sak mot Sundsvall på lördag, apropå inlägget jag skrev tidigare idag...

Oscar Alsenfelt har inte varit dålig under de här första matcherna i malmötröjan, men ikväll gjorde han en riktig tavla, som dessutom avgjorde matchen. Vid ställningen 2-2 fick milan Gulas se pucken smita in i mål bakom Alsenfelt från nästan ingen vinkel alls. Ett mål som bara inte ska vara mål, men det blev mål och Färjestad tog med sig alla 3 poäng hem från Malmö.

Brynäs var på vä mot ytterligare en seger när man vände 2-0 till 2-3 i den 2:a perioden, efter 2 snabba mål mot slutet av perioden, men Rhett Rakshani ville annat och gjorde först 3-3 och sedan satte han också den avgörande straffen på straffläggningen.

Leksand vs Modo

Leksands och Modos säsongsinledningar har varit ganska likvärdiga, fast i olika serier.

Modo har spelat 4 matcher i SHL, gjort 10 mål och släppt in 18. Man har skrapat ihop 3 poäng och med det är man jumbo i SHL.
Leksand har spelat 8 matcher i Hockeyallsvenskan, gjort 17 mål och släppt in 27. Man har tagit 7 poäng och med det är man näst sist i tabellen, 3 poäng före Sundsvall, som dock har en match mindre spelad. Just Leksand och Sundsvall möts på lördag, då Tegera/Ejendals arena förövrigt firar10 år. Snacka om viktig match. Förlorar Leksand där, ja, då ligger man sist i serien efter 9 spelade omgångar.

I Modos spel pratar man om att det läcker bakåt. Man förlorade med 7-2 mot LHC i tisdags. Man tappar puckar, förlorar dueller osv. vilket skapar onödigt enkla och billiga målchanser för motståndarna, i det här fallet LHC.

Ungefär samma sak är det i leksand också. Man tappar puckar, ger nästan gratischanser åt motståndarna och det finns inget riktigt strukturerat försvarsspel. Backsidan som skulle vara Leksands styrka den här säsongen. Det har den bitvis varit, men det har inte klaffat så som det måste klaffa om det ska räcka någonstans. Man har än så länge inte fått ihop laget och över 1/7 av grundserien har redan gått.

Leksand snittar just nu 0,88 poäng/match, 2,1 mål framåt/match och 3,4 mål bakåt/match.
Modo snittar just nu 0,75 poäng/match, 2,5 mål framåt/match och 4,5 mål bakåt/match.

Modo har alltså en ännu sämre statistik än vad Leksand har, men då ska kommas ihåg att Modo har mött betydligt bättre motstånd än vad Leksand har gjort och att man bara har spelat hälften så många matcher som Leksand har gjort.

Dessutom är i nuläget Jonas Frögren borta i 6-8 veckor, Tommi Paakkolanvaara är borta och Broc Montpetit är avstängd efter skallningen i matchen mot Tingsryd.

Så inte nog med att det har gått knackigt såhär i inledningen av serien, man har tongivande spelare borta och på skadelistan. Det är inte direkt vad man behöver just nu och saker och ting fortsätter att gå emot Leksand, men det är vi fans ju vana vid numera...

En positiv nyhet finns dock och det är att Tobbe Forsberg är tillbaka i klubben. Han har ritat på ett kontrakt för resten av den här säsongen. En spelare gör inte ett helt lag, men jag tror det är positivt att han kommer in och Tobbe är en spelare som vet vad som gäller i Leksand och en spelare som fansen uppskattar. Sedan återstår att se om och isf vad man vidare kommer göra för förändringar...

Total genomklappning på Hovet

Det var mycket folk på Hovet under onsdagskvällen när Leksand gästade. 5532 åskådare hade letat sig dit och det fanns, som vanligt, även en stor bortaklack på plats.

Det var dock en ganska tråkig inledning publiken fick bevittna. Nästan inga chanser att tala om och det fysiska spelet var nästan obefintligt. Man åkte runt på isen och försökte ta pucken från varandra enbart med klubborna. Drygt halvvägs in i perioden kunde dock AIK ta ledningen, ett mål som blev periodens enda, men i 2:a perioden lossnade det ordentligt. Inom loppet av 10 minuter hann Leksand först med att kvittera genom Martin Karlsson. Sedan gjorde AIK 2-1, 3-1, 4-1 och 5-1, innan leksand återigen reducerade till 5-2. Efter 4-1-målet byttes Tuohimaa ut och Haukeland ställdes mellan stolparna. Han fick dock en katastrofal start, för bara minuten senare satt 5-1 i nät och sedan gjorde man också 6-2 innan perioden var slut.

Ja, vad ska man säga? Snacka om proppen ur för AIK. Att släppa in 5 mål på 10 minuter håller givetvis inte, då vinner man inga matcher. Det är under all kritik och sista perioden spelades egentligen bara av. Leksand reducerade på nytt, men AIK fastställde slutresultatet, 7-3, drygt 13 minuter in i perioden.

Ja, alltså, faller man igenom såhär, då vinner man inga matcher. Det är en total genomklappning och räddningsprocenten för både Tuohimaa och Haukeland skrivs till blygsamma 78,1%. Det håller inte. Nu vet jag inte hur målen såg ut och hur mycket/lite hjälp målvakterna fick av backarna, men släpper man in 7 mål... nej, det är inte godkänt. Långt därifrån och malte Strömwall fortsätter att fullständigt ösa in poäng för AIK. Här gjorde han inte mindre än 3+2, alltså ett hattrick + 2 assist. Det är inte illa. Imponerande får jag faktiskt erkänna.

Samtliga resultat från gårdagen:
AIK - Leksand 7-3
Vita hästen - Björklöven 3-1
tingsryd - Timrå 1-0
Oskarshamn - Almtuna 3-2 str

Hästen vann det på förhand tippade toppmötet i Himpan med 3-1, efter att Markus Gunnarsson gjort 1-0 och markus Eriksson 2-0 i 1:a perioden. Man hade också ett jätteläge att göra 3-0 på straff, men Kevin Lindskoug vann den duellen, även om han senare fick släppa 3-0 förbi sig. Löven reducerade 10 minuter från slutet, men närmre än så kom man inte och Hästen klättrar därmed upp på 7:e plats i tabellen med sina 12 poäng.

Robin Olsson blev enda målskytt när han stänkte in 1-0 för Tingsryd 26 sekunder från paus i den 1:a perioden. timrå jagade sedan en kvittering, som aldrig kom och Tingsryd är därmed, mycket, mycket överraskande, 2:a i tabellen efter 7 spelade omgångar!

I Oskarshamn tog hemmalaget ledningen efter bara 01:05, men Almtuna vände till 1-2. Oskarshamn gav sig dock inte, utan kvitterade på nytt innan perioden var över. Den målexplossionen blev den enda i matchen, för sedan spikade Dan Bakala och Jonas Johansson igen och först på straffar kunde Nicolas Deschamps bli matchhjälte för IKO när han var den enda som satte sin straff.

SHL 30/9

Det spelades 2 matcher i SHL igår och såhär gick det då:

Luleå - Karlskrona 4-2
Skellefteå - Örebro 3-4

Lukas Wallmark återvände hem till sHL och Luleå inför den här matchen och han satte avtryck direkt, när han assisterade till Luleås 1-1-mål. Man ökade sedan på till 2-1 och 3-1 i den 2:a perioden, innan Karlskrona kunde reducera och Johan Harju sedan avgöra i öppen kasse fram till 4-2.

I Skellefteå var det Örebro för hela slanten i 1:a perioden. Joel Mustonen gjorde 0-1 och 22 sekunder från paus stänkte Johan Viklander in 0-2. Skellefteå var inte alls med på isen, men i 2:a vaknade man och reducerade omgående. Örebro ökade visserligen på direkt igen, men hemmalaget fick ändå in både 2-3 och 3-3 innan perioden var över. Örebro kunde dock välförtjänt få med sig alla 3 poäng, efter att Mustonen gjort sitt 2:a mål för kvällen, 53 sekunder in i slutperioden.

RSS 2.0