Hockeyhelg!

Ja, denna helg var det då dags för en hockeyhelg i Tegera arena. Troja stod för motståndet under fredagskvällen och Västerås gästade under lördagen.
I samband med matcherna hade Superstars ordnat för och efterfest i nyrenoverade Star lounge, där man bl.a. visade den klassiska matchen mellan AIK och Leksand, kvalserien 2002.

Nu var det dock Troja som stod för motståndet och man slog en icing direkt, som dock vinkades av och istället kunde Ken-André Olimb göra 1-0 redan efter 30 sekunders spel! Kunde man fått en bättre start? Knappast!

Efter målet var det dock Troja som höll mest i pucken. Man fick iväg 2 skott, ett över och ett som Galbrait blockerade.
2-0 var istället riktigt nära när Hägga sånär hittade Åslin framför kassen, men pucken studsade över klubban och Troja kunde kontra och istället vara nära en kvitering, men Galbrait höll den. En intensiv och chansrik start på matchen.

Hulkkonen åkte ut i samband med Trojas kviteringschans och Smålänningarna skulle få det 1:a powerplayet i matchen.
Det var dock Leksand som var närmast mål där när man rensade och nyförvärvet i mål hos Troja, Satosaari, var nära på att tappa in pucken, men lyckades hålla pucken utanför den röda linjen och Troja kunde återigen gå till anfall, men Galbrait var bra med och leksingarna rensade gång på gång och blev fulltaliga.

Hägga störtade på mål, men Satosaari räddade och blockerade. 2-0 blev det i alla fall, av samma kedja som 1-0, men nu var det Jesper Ollas som slog in pucken bakom Satosaari!

Man fortsatte att trycka på och sköt skott på skott, men Satosaari räddade dem alla. Ända tills Tommy Enström fick pucken, dryga minuten efter 2-0, och kunde slå in 3-0, efter knappa 7 minuters spel! Då fick Satosaari nog och signalerade byte. Han byttes ut och Axel Brage, lånet från LHC, kom in i kassen.

Leksandspressen fortsatte dock och Troja slog mest ifrån sig. Några skott fick man dock iväg, men inga större farligheter och Galbrait plockade dem enkelt.
Svedberg slängde sig och täckte skott och så kunde Henrik Andersén göra 4-0, efter drygt 11 minuters spel. Vilken start!

JLGP sköt så över och Kenny Källström sköt ett skott som Brage kunde blockera. Sedan ett skott i burgaveln från Leksand och 5-0 var ännu en gång väldigt nära.
Troja stack upp i en kontring och var nära 4-1 när Galbrait var ute och cyklade, men Sandell styrde tätt utanför och Leksand var återigen i offensiv zon. Man var nära 5-0 ytterligare en gång innan perioden var slut, men en Trojaklubba var då ivägen och 4-0 stod sig efter den 1:a perioden.

Det var Troja som öppnade bäst i 2:a perioden, en trojait fick helt öppet läge, men sköt högt över. Istället kunde Leksand vinna pucken och gå till anfall. Aulin fick ett jätteläge, men Brage gjorde en minst lika bra räddning och höll pucken borta från målet.
Leksand fortsatte dock att trycka på, Andersén sköt x2, men Brage var bra med och fick sedan göra ytterligare en jätteräddning när Hägga fick ett superläge.

En trojait åkte så ut, varefter ytterligare en trojait åkte ut, 14 sekunder senare. Spel 5 mot 3 i 1:46 alltså. Man tryckte på, snurrade på bra och sköt några skott, men fick inte riktigt till den där riktiga pressen. Brage var också bra i mål och Troja kunde faktiskt klara av det och bli fulltaliga.

Det stärkte så klart Smålänningarnas självförtroende och man stack upp i en kontring, men Tommy Enström lyckades rädda pucken på mållinjen och Galbrait kunde sedan blockera.
Leksand vände sedan igen och bet sig fast nere i Trojas zon, tryckte på bra. Andersén sköt, Brage styrde ut och Hermansson sköt, men Brage blockerade. Därefter väntade en utvisning för Troja, men den hann aldrig verkställas, för samme Tommy Enström som tidigare räddade på mållinjen, kunde nu slå in 5-0!

Utvisning blev det i alla fall, när Atherton åkte ut för hög klubba. Man fick inte till något PP till att börja med, men så krigade ingen mindre än vår store kanadensare, JLGP, in 6-0!

Jesper Ollas åkte så ut och Troja kunde trycka på bra i powerplay och var riktigt nära en redusering, skott på skott, skott i burgaveln, men inget mål och Leksand kunde återigen bli fulltaliga och trycka på, vilket resulterade i att Tomas Kollar kunde slå in 7-0!

Ollas hade sedan ett jätteläge att göra 8-0, men Troja stod emot, men åkte trots det på en utvisning och Leksand fick ännu en gång powerplay. Där var Martin Janohls nära på att slå in 8-0, men Brage lyckades rädda och Troja kunde rensa och perioden var slut.

Sista perioden började med ett bra läge för Leksand, men skottet gick utanför. troja kunde kontra, men Galbrait räddade och Leksand kontrade istället. David Åslin sköt och Jesper Ollas styrde in 8-0!

Bergenström var sedan nära på 9-0, men han väntade alldeles för länge och det blev inget av det läget. Troja försökte istället kontra, men Leksand stoppade enkelt och Troja kom ingenstans. Johan Svedberg var istället riktigt nära Leksands 9:e mål, men den ville inte in och istället väntade powerplay för Troja när Hermansson åkte ut.

Det var dock väldigt avslaget, Leksand rensade gång på gång och Troja fick inte till något ordnat spel. Man insåg nog att denna matchen var körd, men pressade ändå på en aning efter att Hempa återigen var inne på isen. Dock var det, precis som tidigare under matchen, Leksand som stod för målen, nu när Stefan Gråhns passade fram Jesper Ollas, som på nytt kunde näta och det var 9-0!

Dock lyckades Troja äntligen spräcka Galbraits nolla knappa minuten senare, när Bartalis kunde slå in 9-1. T.o.m. Superstars applåderade dem för det.

Man fortsatte att trycka på litegrann, men det var ingen större fara på taket. Ytterligare en redusering fick man dock in, knappa 5 minuter från slutet, 9-2.

Det skulle dock inte stanna där, för 28 sekunder från slutet kunde Jon Knuts ordna fram det tvåsiffriga resultatet, 10-2! Det var den 1:a tvåsiffriga segern sedan säsongen 08/09 om jag inte tar helt fel, den säsong då vi vann med tvåsiffrigt säkert 5-6 gånger under säsongen.
Hursomhelst, en riktigt, riktigt skön seger och tittar man på skotten så ser man att effektiviteten stannade på hela 26,3%.

I övriga matcher gjorde Växjö sitt med Rögle och vann på bortaplan med 0-3, Örebro slog Tingsryd med 2-4, efter att det faktiskt var Tingsryd som hade 1-0. Malmö lyckades hämta upp 2-0, mot Borås, till suddenförlust, 4-3.

 Lördagens match mot Västerås började nästan lika bra som fredagens drabbning med Troja. Västerås vann visserligen 1:a tekningen, men sedan var det Leksand som tog tag i pucken, gick till anfall och Olimb sköt, över. Tekningen tog man dock och Gustafsson tvingades till en blockering. Även denna tekningen tog man, Aulin fick läge i slottet och det var 1-0 efter 41 sekunder!

Gråhns fick sedan ännu ett läge, men Gustafsson blockerade återigen. Sedan klantade han till det lite bakom eget mål, tappade pucken, som Olimb fick tag i, serverade Enström en bit från mål, men han missade och Västerås kunde kontra och få sin 1:a målchans i matchen, efter dryga 6 minuter. Dock inga problem för Galbrait och Leksand kunde återigen bita sig fast i anfallszon, Åslin styrde pucken till Martin Karlsson, som inte gjorde några misstag och det var 2-0!

Ännu en gång blev det farligt, men nu lyckades Gustafsson rädda och blockera. Sedan var det dock Tomas Kollar som ställdes fri i slottet och inte heller han gjorde något misstag och det var 3-0 efter knappa 10 minuters spel! Formen från fredagens match höll alltså i sig och Västerås tog timeout.

Det tycktes dock inte hjälpa, för strax därefter slog Aulin en snygg passning till Bergenström, som kunde slå in 4-0, och även den här matchen tycktes avgjord innan den 1:a perioden var slut. Så ska man dock aldrig tänka, för då är det lätt att man backar tillbaka hemåt för mycket, tror att det är klart och bjuder in motståndarna i matchen.

Kanske var det just det man gjorde, för knappa minuten senare gjorde en av Västerås amerikaner, Walters, 4-1, när han lyfte upp pucken i nättaket bakom Galbrait.

Västerås hade vaknat efter målet och Leksand gjorde det klantigt när man var för många spelare på banan. Martin Karlsson fick sitta av den och Västerås fick bra tryck nere hos Galbrait. Forsberg fick fritt läge, men missade. Leetma fick även han ett jätteläge, men väntade för länge och skottet täcktes undan.

Till slut kunde Leksand i alla fall få ut pucken och bli fulltaliga och Bergenström var nära 5-1, men icke och Västerås kunde kontra. JLGP täckte dock undan och perioden slutade 4-1 till Leksand.

Det var Västerås som öppnade bäst i 2:a perioden och JLGP avstyrde ett 2 mot 1-läge för Västerås. Därefter fick Hägga tag i pucken i slottet, men fick inte riktigt ordning på den. Skottet blev trots det ganska farligt, men Gustafsson höll den och Västerås kunde kontra. Leksingarna stod dock bra i positionerna och JLGP fick iväg ett skott. Gustafsson fortsatte dock att vara bra och västeråsaren fick nästan ett friläge, men inte heller han fick ordning på pucken.
Frilägena avlöste varandra, för därefter fick Bergenström ett friläge, men Gustafsson gjorde en kvalifiserad räddning och Västerås kunde återigen kontra. Det var inte alls lika högt och bra tempo i denna perioden som i 1:a.

En västeråsare åkte dock ut, men Leksand fick inte till powerplayet och Johan Svedberg åkte istället ut, vilket gav spel 4 mot 4.
Inget av lagen fick någon vidare kontroll på pucken och båda lagen blev fulltaliga, varefter Fleury fick tag i pucken och inte gjorde några misstag och det var återigen reduserat, 4-2.

Västerås kändes mycket hetare nu, Leksands spel hade havererat lite och man fick inte alls till det. Det var Västerås som pressade på för ännu en redusering och det blev farligt flera gånger om, bl.a. när Galbrait inte visste var en retur tog vägen, men den höll sig från mål och pausen som följde därefter kändes väldigt välbehövlig för Leksand.

Publiken skrek på mål direkt i inledningen av sista perioden och domaren ringde på det. Tyvärr blev det inget mål där, synd för JLGP, som annars hade varit målskytt.


Istället åkte Hulkkonen ut och Västerås fick powerplay. Där var man riktigt nära en redusering när pucken låg fri framför Galbrait, men JLGP var där först och slog undan.

Västerås fortsatte dock att trycka på, men Leksand kunde rensa och bli fulltaliga, varefter Västerås trots allt fick in den där reduseringen och det var riktigt snyggt. Johansson i Västerås gjorde nästan som Figren i J-VM för några år sedan, lade upp pucken på klubbladet, åkte runt kassen och lyfte in den. Johansson åkte dock inte runt kassen, men annars var det likt, ett riktigt snyggt mål och det var helt klart match igen, 4-3. Ingenting var avgjort och det var mer än 15 minuter kvar att spela.

Johan Gustafsson i målet gjorde det ännu en gång lite klantigt när han slog pucken utanför sargen och det var utvisning för Puck out.
Leksands PP var dock inte av högsta klass, man fick inte till det och Västerås kunde klara av det utan några större ansträngningar.

Tiden tickade neråt, mer och mer åt Leksands håll, men Västerås hade på intet sett gett upp. Dock fick man ännu en utvisning emot sig när Ljung åkte ut för hakning på Janohls, som annars hade fått ett fint läge.

Leksands powerplay var betydligt vassare denna gång, Källström sköt x2, men Gustafsson höll den och västeråsarna täckte bra och fick t.o.m. till en kontring och det blev farligt, men Galbrait var tät i mål.

Västerås blev fulltaliga, men åkte på en utvisning direkt igen, när McGrath tvingades till en hakning. Leksands PP var dock inte något vidare och Västerås kunde klara av det, varefter man plockade Gustafsson. Leksand försökte slå pucken i mål från egen zon, men slog till icing och det blev tekning nere hos Galbrait. Västerås vann tekningen och fick ett fint läge, men dansken var med, leksingar fick tag i pucken och Stefan Gråhns gjorde inga misstag och avgjorde i öppen kasse, 5-3!

Lite mer spännande än vad det hade behövt vara med 4-0, men likväl 3 poäng, 3 mycket sköna poäng.

Under söndagen revanscherade sig också Troja hemma mot Örebro, när man vann med uddamålet, 5-4. Så bottenstriden hårdnar rejält, nu med Troja på samma poäng som Tingsryd och 1 poäng bakom 12:an Sundsvall.
I toppen är Leksand nu bara 3 poäng bakom Örebro i tabellen. Det var väldigt länge sedan det skilde så lite mellan lagen.


Säsongens vändning!

Växjö borta i Lakerdome var inte den lättaste uppgiften. De 2 tidigare mötena lagen emellan denna säsongen hade slutat med Växjöseger i båda, 2-0 och 5-2. Växjös alla 3 bästa poängplockare, Soarez, Saviano och Lundbohm, hade alla gjort fler poäng än Leksands bäste poängplockare, Jesper Ollas.
Ingen lätt uppgift alltså, men oj, vilken match det skulle bli.

Det var Leksand som vann 1:a tekningen och Olimb fick iväg 1:a skottet. Därefter var det Växjö som pressade på. Det var högt tempo i inledningen och växjö hade som sagt det mesta av spelet. Saviano och Åsberg fick en farlighet var, men dansken var med och höll pucken från kassen, samtidigt som JLGP åkte ut för hakning och Växjö skulle få matchens 1:a powerplay.

Powerplayet var dock inget vidare från Växjös håll, men samme Åsberg som tidigare fick ännu ett läge, men Galbrait var återigen bra med och Leksand kunde rensa.
Växjö lyckades inte etablera något vidare powerplay och Leksand kunde bli fulltaligt.

Ovan utvisade JLGP fick ett jätteläge direkt från utvisningsbåset, men Karol Krizan, som stod i Modo för några säsonger sedan och som Växjö nu har värvat in, var där och tog skottet. Krizan, som har tagits in istället för Christoffer Bengtsberg, som numera återfinns i Rödovre, Danmark. Krizan och Alsenfelt delar alltså på målvaktsspaden i Växjö numera.

David Lundbohm sköt ett bra skott, men utanför, varefter Leksand vände och Jon Knuts fick ett fint läge. Dock var skottet inte av bästa klass och Krizan höll den enkelt och så åkte JLGP ut igen, nu för armbågstackling.

Man fick till en styrning framför mål som var nära på att gå in, men Galbrait lyckades hålla den. Även Linders nästkommande skott höll han och Leksand kunde bli fulltaliga igen. Klart var dock att det nu var Växjö som styrde och ställde. Saviano fick iväg ännu ett bra skott och Tomas Kollar, som nu var tillbaka efter sin skada i början av månaden, drog på sig Leksands 3:e utvisning under 1:a perioden, för tackling bakifrån, och nu orkade man inte hålla emot längre, utan Daniel Åsberg kunde slå in ledningspucken för Växjö, dryga 2 minuter från paus.

Mittenakten började på ett bra sätt när Tomas Kollar passade Andersén, som lade den till Knuts, som slog in kviteringen, 1-1, efter 1:40!

Efter målet var det Leksand som tog över spelet och styrde och ställde, men det var Växjö som fick lägena och vilka lägen. Galbrait gjorde en idioträddning när han blev tvungen att göra en sidledsförflyttning, efter att pucken gått från ena sidan till den andra, men han hann dit och räddade med en benparad, varefter han tog returen, som en Växjöspelare var nära på att slå in köksvägen.

Leksand stack upp ibland när Växjö slarvade, men det var helt klart hemmalaget som styrde spelet och var det klart tyngre laget. Lundbohm fick iväg ännu ett skott, men Galbrait var återigen med på noterna och JLGP vägde upp sina 2 tidigare utvisningar genom att dela ut en stenhård tackling på en Växjöspelare bakom eget mål, snyggt!

Växjö slog en icing och på efterföljande tekning var 1-2 ruskigt nära, men pucken tog på Krizans axel och upp i skyddsnätet. Norén fick sedan ett läge och Leksand kunde pressa för en stund. Krizan var dock med i mål och Växjö kunde vända. Soarez sköt, men Galbrait var fortsatt med på noterna och det var mer och mer Leksand. Bergenström sköt, men Krizan blockerade. Ollas sköt tätt utanför och Knuts var sugen på att göra fler mål, men Krizan var även han bra i mål.

Leksand skulle få sitt 1:a powerplay i matchen när Johansson i Växjö åkte ut, men powerplayet var inget vidare och Växjö kunde klara av det. Dock fortsatte Leksand att trycka på. Bergenström och Ollas var exempelvis glödheta, liksom Aulin, som hade haft flera bra chanser i matchen. Mål blev det inte där, istället var det Växjö som, med en ända sekund kvar av perioden, 19:59, kunde göra 2-1 genom Hilding. Fruktansvärt tungt och olågiskt, men vem har sagt att hockey är logiskt?

Det var bara att kämpa på i sista perioden och det gjorde man verkligen. Ovan nämnde krigaren Bergenström krigade till sig ett läge efter dryga halvminuten, men Krizan var där och istället kunde Daniel Åsberg göra 3-1 för Växjö, efter exakt en minuts spel i sista perioden.
Det kändes inte bra och luften gick ur Leksand en aning. Växjö kontrollerade det hela bra, men Leksand ryckte upp sig lite efter den kallduschen, Olimb var på en puck framför mål, men Krizan höll den och Kollar sköt tätt utanför.

Det ville sig inte riktigt och Leksand tog timeout.

Bara sekunder därefter åkte Norén på en riktigt, riktigt ful tackling i ryggen. Han var helt borta, bara låg på isen. Båda lagen var inne på densamma för att titta till honom och Hjalmarsson i Växjö fick 5+20 för charging på den.
Norén kunde efter några minuter ta sig av isen, men han kördes till sjukhuset där han senare röntgades. Det visade sig inte vara någon större fara med honom och han kunde åka med spelarna hem i bussen efter matchen. Matchen, som fortfarande pågick och var långt ifrån avgjord. Leksand skulle få spela 5 minuter i powerplay, men det började inte bra. Man slarvade för mycket och det var Växjö som höll i pucken. Så fick Leksand tag i den och Tommy Enström prickade stolpen! Sedan åkte han ut istället, för en något diskutabel interference.

Spel 4 mot 4 var det i vilket fall och då klippte den så krigande Jens Bergenström till och det var 3-2! Domaren var dock tvungen att ringa på det, för Bergenström kunde ha varit i målgården före pucken, men så var inte fallet och det var 3-2!

Kort därefter sköt Svedberg i stolpen och en kvitering hängde klart i luften. Knappa minuten senare kom den också, när Tomas Kollar släppte pucken bakom ryggen till en fristående Jesper Ollas som kunde slå in 3-3 för Leksand!

Strax därefter var även 3-4 nära, men Krizan lyckades hålla den. Det var bara Leksand för hela slanten och timeouten verkade ha hjälpt riktigt bra, eller så var det kanske tacklingen på Norén som tände gnistan.
Växjöspelarna såg virriga ut och en Växjöback slog en ren indianare framför mål och där var Jared Aulin och kunde slå in 3-4 för Leksand!

Växjö försökte trycka på mot slutet och fick ett jätteläge i slottet, men dansken var med och plockade den pucken, varefter Leksand rensade och kunde vinna med 3-4! En riktigt, riktigt skön seger och vilken vändning! Dessutom den 1:a trepoängaren sedan 7-1 mot Borås i årets 1:a match.

Tyvärr lyckades även Rögle vända i sista perioden mot Örebro. Man låg under med 2-1, men vände och vann med 2-3. Det innebär att Leksand fortfarande är kvar på 4:e plats, men det hårdnar rejält. Just nu ser det ut såhär:
1, Växjö 79p +49
2, Örebro 78p +31
3, Rögle 72p +31
4, Leksand 72p +26
5, Almtuna 69p +14
6, Mora 64p +1
7, Västerås 63p +13
8, Malmö 62p +7
9, Bofors 58p -4
10, Oskarshamn 56p -9
11, Borås 46p -11
12, Sundsvall 39p -49
13, Tingsryd 38p -46
14, Troja 35p -53

Mora slog Västerås, som hade, och har, släppt in minst mål, med hela 7-3, vilket innebär att de för 1:a gången under säsongen är uppe på + i +/- för mål, men vi ser hur jämt det är. Leksand är just nu 5 mål från direktplatsen till kvalserien. Bakom jagar Almtuna, med Magnus Hellberg i spetsen nu när Pettersson-Ventzel är utlånad till Timrå. Almtuna har en grym form och vände under onsdagen 0-1 till seger med 2-1 efter straffar hemma mot nästjumbon Tingsryd.
Även Mora och Västerås kan nog blanda sig i den där striden. Malmö och Bofors kan mycket väl ta en playoffplats, men det handlar nog mest om 7:e och sista playoffplatsen i så fall.
Tittar man neråt så tror jag Troja, faktiskt, efter denna dystra säsong, har en chans att klara sig undan kval neråt. Man slog Sundsvall med 4-0 i helgen som var, men sedan blev det visserligen stryk med 7-4 mot Rögle, men trots det så tror jag de har en bra chans och nu är man faktiskt bara 4 poäng från säker mark. För ett tag sedan var det 12-15 poäng upp. Lite av det kan kanske bero på att man nyligen bytt målvakt. Sebastian Idoff, som vaktat kassen tidigare under säsongen har nämligen fått sparken och står just nu klubblös med bara några dagar kvar till transferstopp. Inte bra. Istället har man nu tagit in finländaren Tommi Satosaari, så vi får se om han kan rädda klubben från att få kvala neråt senare i vår.

 


Kanske är tränden på väg att brytas?

Under fredagskvällen väntade en riktig toppmatch i Tegera arena. Serietvåan Örebro kom på besök. Man var 10 poäng före Leksand innan match, 77 resp. 67 poäng.
Inte den lättaste uppgiften, men ingenting är omöjligt, i synnerhet inte i hockey.

Dock var det Örebro som vann 1:a tekningen, men JLGP snodde åt sig pucken och sköt, vilket gjorde att Zajkowski fick göra sitt 1:a ingripande och blockera.

Sedan tog Örebro tag i det hela och tryckte på ganska bra. Aulin gav dem bl.a. ett friläge när han passade totalt fel, men även Galbrait var bra med i kassen, precis som Zajkowski. Densamme fick en stund senare göra en jätteräddning efter att ha stött ut pucken på skott av Olimb och Ollas, som spelade trots den smäll han fick mot ögat i matchen mot Rögle, försökt stöta in den.

Aulin försökte reparera sitt misstag från inledningen, sköt, men Zajkowski räddade. därefter sköt han igen, på teckande Örebrospelare.
Leksand tryckte dock på för en ledningspuck och det var så nära att så också blev fallet, men Zajkowski lyckades återigen stå ivägen och 0-0 stod sig alltjämt.

Därefter var det Örebros tur att vara riktigt nära på att ta ledningen, men Galbrait var ivägen.
Leksand vände igen och Hägga var nära på att näta för Leksand, men det var målvakternas kväll än så länge, ingen av dem släppte till några luckor. Gott om chanser var det dock och nästa chans var Örebros och då var det 0-1. Lukac kontrade och satte pucken uppe i krysset hos Galbrait.

Sedan slöt man över och så kontrade Leksand. Bergenström försökte få in 1-1, men Zajkowski var tät i det s.k. 5:e hålet och Örebro behöll ledningen, men inte länge till, för Stefan Gråhns fick pucken, vände om och lade den längs isen, förbi Zajkowski och det var kviterat!

Leksand inledde 2:a perioden i powerplay efter att Norgren i Örebro åkt ut, men man fick inte ut något av det och Örebro kunde bli fulltaliga. Precis då, när Norgren kom ut på isen, fick han pucken och satte 2-1 till Örebro när Galbrait, faktiskt, för en gångs skull, gjorde ett väldigt konstigt ingripande när han slängde sig rakt fram och trodde han skulle ta pucken.

Leksand gav sig inte, utan Rask försökte omgående kvitera, men Zajkowski var där. ÄVen JLGP's skott tog han och Källström sköt på täckande örebroare. Därefter åkte Åslin ut för fasthållning och det var powerplay för Örebro, deras 1:a i matchen och man pressade på riktigt bra. Sköt från blå, tätt utanför, ett direktskott, rakt på Galbrait.
Leksand fick inte ut pucken, men klarade ändå av det hela och JLGP räddade ett skott på mållinjen strax därefter. Riktigt nära 1-3.

Ryan Gunderson i Örebro åkte så ut och Leksand fick återigen PP. Det var dock inte av högre klass och Örebro kunde klara av det utan några större problem. något enstaka skott på mål hade man, men i stort sätt inga farligheter.

Istället fick Örebro chansen i PP när Hägga åkte ut för Tripping. Vi vet hur nära det var förra gången de hade powerplay, skulle man klara sig undan med samma blotta förskräckelse nu?

Ollas fick tiden att gå genom att behålla pucken. Därefter kontrade man, men Zajkowski var ivägen och Örebro tog sig återigen in i anfallszon. Leksand fick dock lika snabbt ut pucken igen och försökte sig på ännu en kontring, men icke.
Örebro fick inte alls till det lika bra som senast och det tackade vi för. Leksand klara de av det hela och var snubblande nära på en kvitering när Zajkowski var ute och cyklade, men inget mål där heller.

Johan Palmebjörk i Örebro åkte så ut för hög klubba ca 2 minuter från slutet och Leksand fick avsluta perioden i numerärt överläge. Bergenström var strax där innan nära på att kvitera, men skottet gick tätt utanför.
Man fick inte heller nu några större farligheter, mer än Gråhns som sköt i burgaveln. Det var det närmsta man kom och mittenakten var till ända.

Ollas och Gråhns kom 2 mot 1 i inledningen av sista perioden, men Zajkowski lyckades på något vänster rädda även det, varefter han fick ett skott rakt i masken, blev lite groggy, men var strax uppe på benen igen.

Det var Leksand som hade öppnat sista perioden bäst. Man tryckte på ganska bra och Örebro tog timeout. Det verkade dock inte hjälpa, för bara sekunder senare kunde Jesper Ollas slå in kviteringen, efter att Zajkowski återigen släpt retur, nu på Enströms skott som Gråhns styrde.

Då vaknade Örebro. 2-3 var nära direkt och sedan ännu en gång när man sköt tätt utanför, och ännu en gång när Weinstock sköt. Galbrait var dock bra med och höll den. Även Weinis nästkommande skott höll han, efter att Ollas tappat pucken och Weinstock snappat upp den.
Galbrait fortsatte att visa sig på styva linan när han räddade utan att egentligen veta om det. Det var Örebro som pressade på mest för ett ledningsmål, men det ville sig inte riktigt. Bergenström fick dock en kontringsmöjlighet, men Zajkowski var bra även han och släppte inte till någonting.

Lagen fortsatte att byta chanser med varandra. Eller chanser och chanser, man sköt i vilket fall, men några större lägen var det egentligen inte. Zajkowski fick dock lite problem med ett skott från Svedberg och Örebro fick ett bra läge efter tekning i offensiv zon, men inget mål. 
Leksand fick dock ett jätteläge i slutet av perioden, när den beryktade Conny Strömberg, som annars inte hade setts till så mycket under matchen, åkte ut med 2 minuter kvar. Leksand tog timeout och var SÅ nära på att sätta segerpucken, men Zajkowski räddade Örebro och Conny Strömberg från att bli syndabock. Istället väntade förlängning , ännu en gång. Den 4:e på rad för Leksands del. På de 3 tidigare hade man 1 vinst och 2 förluster. Hur skulle det gå nu?

Det skulle gå bra visade det sig, för bara 37 sekunder in i förlängningen kunde Daniel Hermansson avgöra för Leksand och 2 mycket viktiga poäng i kampen om sista direktplatsen bergades.

Tyvärr räckte det inte. Efter helgens matcher var Leksand trots sina 2 poäng nere på 4:e plats. Detta efter att Rögle först slagit Tingsryd med hela 8-1 och så Troja med 7-4 under söndagen. Troja, som tidigare i veckan faktiskt slog Sundsvall med 4-0.
Rögle alltså upp på 3:e plats, med lika många poäng som Leksand, 69, men med något bättre målskillnad.

 


Mycket viktig match mot Ängelholmarna

Leksands bortatrip fortsatte under onsdagen. Efter måndagens strafförlust mot Tingsryd var det nu dags för bortamatch mot Rögle. En mycket viktig match.
Leksand på 3:e plats med 66 poäng inför match, Rögle 4:a med 61.

Det var Rögle som vann 1:a tekningen och fick iväg ett skott, som Galbrait dock räddade. Leksand vann sedan den efterföljande tekningen, men rensade bara ut. Rögle startade om, men Janohls fick tag i pucken, tappade den, vilket ledde till en chans för Rögle, vilket i sin tur tvingade Hulkkonen till en interference och det var powerplay för Rögle.

Boxen var dock bra, man rensade gång på gång, men så fick man inte ut pucken och Rögle bet sig fast i offensiv zon. Galbrait var dock bra med i mål och blockerade pucken, varefter Leksand kunde rensa och bli fulltaliga.

Galbrait blockerade ännu ett skott och Leksand var sedan nära på att få en chans, men ingen fick tag i den pucken som Hempa dumpade in och det rann ut i sanden. Det var Rögle som hade tagit tag i det hela i inledningen, men det var Leksand som gjorde mål, Bergenström sköt, Fransson lämnade retur och där var JLGP och stötte in den!

Rask försökte sedan få in pucken framför mål, men lyckades inte. Himelfarb kontrade och sköt ett skott som Galbrait blockerade, men sedan var det Daniel Glimmenvall som kunde slå in kviteringen fram till 1-1.

Leksand kunde dock replikera snabbt genom Stefan Gråhns, som var där på sin egen retur och det var återigen Leksandsledning!

JLGP åkte dock ut för en hakning och Rögle pressade på rejält i PP. Leksand lyckades dock kontra, men Fransson plockade den och släppte ut till rögleiter, som återigen kunde vända spelet och bita sig fast i offensiv zon. Nils Bergström fick helt öppet mål när Galbrait var borta, men han fick inte iväg skottet och Leksandsledningen stod sig och man blev fulltaliga.

Rögle fortsatte att trycka på och Leksand åkte på ännu en utvisning, Aulin, denna gång för tripping.
Ollas och Hulkkonen rensade ut pucken, men sedan bet sig Rögle återigen fast i anfallszon och fick ett gäng returer att hugga på, men leksingarna höll pucken borta från målet och istället åkte Bergström ut för rögle och Leksand fick avsluta perioden i PP.

Man spelade bra och Fransson fick göra en blockering, efter vissa problem, men så tappade man ut pucken. Bergenström tog dock in pucken i zon igen och fick ett jätteläge, men Fransson storspelade och gjorde en kanonräddning!

Rögle öppnade klart bäst i 2:a perioden och Galbrait fick göra ett ingripande direkt. Tekningen vann även den Rögle, men Galbrait fredade kassen och Leksand fick ut pucken. Det var dock bara temporärt, för strax var Rögle återigen inne och snurrade offensivt. Galbrait fick blockera flertalet gånger, men gjorde det bra och Rögle kunde inte få in kviteringen.

Istället fick Leksand ett gyllene tillfälle i powerplay när Ted Brithén åkte ut 2+2 för hög klubba, en hög klubba som träffade Ollas strax under ögat, vilket innebar att han inte skulle spela mer denna match.

Powerplayet var dock alldeles för petigt och snyggt. Man kom inte till några större farligheter alls och Rögle kunde rensa och rensa och rensa. Aulin var dock nära på att styra in pucken fram till 1-3, men lyckades inte och Rögle blev fullt. Victor Rask fick då ett jätteläge, men stoppades och i den efterfölande kontringen hängde inte Svedberg med och åkte ut för en hakning.

Leksands box fortsatte att vara stabil, man rensade och Bergenström fick nära på ett jätteläge, men var för ensam och det blev inget av det. Istället kontrade Rögle och Jesper Jensen drog iväg ett stenhårt skott, över, sådan tur var.

Leksand blev fulltaliga, men då kunde inte Galbrait hålla emot längre, Victor Bartley slog in kviteringen, 2-2.

Det var fortsatt Rögle som pressade på, Leksand slog ifrån sig, men fick då och då tag i pucken, som när Bergenström fick tag i den, men Glimmenvall teckte på ett föredömligt sätt och det blev inget av det. Inget, förutom ett boxplay mot slutet av perioden, när Norén åkte ut för slashing. Rögles powerplay var dock inte alls något vidare bra nu, Leksand rensade enkelt och hade faktiskt också den farligaste chansen till ett ledningsnål när Stefan Gråhns var ytterst nära på att slå in en retur från Fransson, men 2-2 stod sig med en period kvar att spela.

Perioden började bra med att Norén kom in från utvisningsbåsrt och sköt ett skott, tätt utanför. Aulin fick sedan ett läge, men Fransson var tät. Dock åkte Mads Bödker ut för Rögle och PP väntade för Leksand.

Det var ett helt okej powerplay där man tryckte på ganska bra och 2-3 var ruskigt nära när JLGP fick ett jätteläge, men skottet gick utanför.

Rögle blev fulltaliga och fick ett jätteläge, men skottet gick över, varefter Bergström fick iväg ett skott som Galbrait lyckades blockera. Man fortsatte att trycka på för ett ledningsmål, men dansken var bra med i mål och Leksand kunde kontra. Enström sköt 2 gånger, men Bergenström, som skulle ta returen, missade den och Rögle slog istället till icing. Leksand vann tekningen, sköt, men Fransson styrde ut och Rögle tog sig ner i offensiv zon igen. Man sköt tätt över, varefter Aulin var riktigt nära på att få in ledningspucken för Leksand, varpå Rögle återigen fick en jättechans, men båda målvakterna storspelade. 3-2 hängde dock i luften, Rögle pressade på rejält, sköt skott på skott, men Galbrait kunde till slut blockera och Leksand tog timeout.

Därefter var Bergenström och Aulin nära på att ge Leksand ledningen, men Fransson var omutlig och Rögle vände igen, pressade på den sista minuterna, men fick inte in pucken bakom vår storspelande dansk och ytterligare en förlängning väntade för Leksand.

Där var det Källström som var nära på att näta direkt, men skottet gick tätt utanför. Man låg dock kvar i anfallszon ett tag innan Rögle fick ut pucken och etablerade tryck nere mot Galbrait. Denne gjorde en jätteräddning på ett skott som borde varit mål, men som nu inte blev det. Brithén fick ännu ett jätteläge, men skottet gick utanför och JLGP åkte ut. Då orkade Leksand inte hålla emot längre och Eric Himelfarb kunde slå in den avgörande pucken bakom Galbrait. 2 poäng till Rögle, som därmed kröp lite närmre Leksand och den sista direktplatsen i tabellen. Leksand får nog snarare titta neråt än uppåt i tabellen, för upp till Växjö och Örebro var det nu 11 resp. 9 poäng.

Örebro lyckades ta en trepoängare hemma mot Malmmö, efter att ha ledat med 3-1, Malmö hämtat upp till 3-3, Örebro gjort 4-3 och Malmö kviterat igen. Conny Strömberg, som återigen var tillbaka i laget efter den senaste tidens skriverier och grejer. Han levererade direkt, 4 assistt om jag inte tar helt fel.
Även Växjö hade det lite jobbigt. Man ledde med 3-1 mot Sundsvall, men Sundsvall lyckades hämta upp till 3-3, men Växjö var trots det storleken för stor och man kunde till slut vinna med 5-3.
Västerås slog Troja med 1-4, Borås storsegrade mot Bofors, som alltjämt jagar en playoffplats, 5-1, och Almtunas segersvit bröts när Mora vann med 6-5 efter straffar.


På besök i Småland

Närmare bestänt i Tingsryd. Nykomlingen i serien som Leksand har haft vissa problem med under säsongen. Det har varit jämna och täta matcher lagen emellan. Skulle det bli så även denna kväll?

Aulin, som inte har varit något vidare på att teka på senaste, vann faktiskt 1:a tek och Bergenström fick iväg ett skott som Leinonen dock var bra med på.

Icingar åt båda håll blev det sedan innan Norén passade helt fel bakom eget mål, passade Elomo, som så gott som var fri framför Galbrait, men skottet gick sådan tur var över. Leksand kunde vända, JLGP sköt och Martin Karlsson var där på returen. Riktigt nära 0-1, men icke. Tingsryd kunde istället kontra, men Leksand stoppade på egen blå och gick till motattack igen.

Båda målvakterna hade öppnat stabilt, även om Leinonen hade haft betydligt mer att göra än Galbrait. En annan som hade öppnat bra var JLGP, som hade satt flera fina passningar, liksom Patrik Norén gjorde, när han hittade Aulin, som kom in från kanten framför Leinonen, men han var fortsatt tät. Gråhns försökte så gå köksvägen, men det gick inte. Leinonen lämnade dock retur som Ollas var där på, men finländaren knep även den pucken.

Leksand fortsatte att trycka på, även om Tingsryd stack upp då och då. Janos Vas fick ett jätteläge, men Galbrait klarade det och Leksand kunde vända och äntligen fick Victor Rask in ledningspucken för Leksand i halvt öppen bur, efter att Moe styrt pucken på Häggas skridsko, vilket friställde Rask, som fintade sin back och lade in pucken!

Tingsryd gav sig dock inte. Man försökte få in kviteringen, men Leksand spelade bra och fick också ett powerplay innan perioden var slut. Man tryckte på bra, men inga större märkvärdigheter och 0-1 stod sig perioden ut.

Leksand öppnade mittenakten bäst, men så tog Tingsryd över och bet sig fast nere i Leksands zon, dock bakom Galbrait.

Leksand kunde till slut ta sig ur egen zon och Olimb var nära på att göra 0-2, men Leinonen var med bra. Leksand fortsatte dock att trycka på och Gråhns fick nästan ett friläge, men missade pucken ordentligt och tingsrydare kunde slå undan.

Det var Leksand som styrde och ställde nu, Hempa hittade Aulin, som sökte Bergenström framför mål, men misslyckades. Ollas var sedan ära på att slå in pucken, men passningen gick förbi honom och Kaupila kunde istället kontra för Tingsryd, men Galbrait var bra med.

Spelet mattades av rejält, inget av lagen kom till några vidare farligheter, men så blev det rejält slagsmål efter att Fredriksson crosscheckat Norén uppåt halsen. Gråhns sa ifrån rejält och så blev det lute bråk. Därefter var Ollas nära på att hitta Janohls framför Leinonen, men han nådde inte riktigt pucken, men Hempa nådde den istället och var nästan fri, men Leinonen räddade.
Tingsryd försökte kontra, men leksingarna plockade effektivt undan dem framför mål och de fastnade nere i sarghörnen. Pratt fick dock iväg ett skott, men Galbrait höll det utan problem. Kaupila kom sedan fri, men lyckades tappa pucken. Det blev dock ändå farligt när Koivisto fick iväg ett skott, men det gick tätt över.

Sista perioden inleddes väldigt avslaget. Leksand spelade klart ett PP man fick i slutet av 2:a och åkte sedan själva på en utvisning för slashing. Tingsryds powerplay var dock inget vidare och Leksand kunde enkelt rensa och klara av det. Tingsryd fortsatte dock att trycka på efter att Leksand blivit fulltaliga, men kunde inte få till något ordnat spel och därmed inga jättelägen. Galbrait tog dem lätt.

Det var dock betydligt mer Tingsryd nu än tidigare under matchen. Om det berodde på att Leksand spelade lite safe, eller om Tingsryd faktiskt hade ryckt upp sig var osäkert. Powerplay fick man i alla fall, när Hägga åkte ut för fasthållning. Det powerplayet blev det dock inte mycket av, för strax därefter åkte även en Tingsrydsspelare ut. Då, hände det som Leksand lyckades med senast mot Malmö, kviteringen i sista perioden. Stark kunde slå in 1-1, med knappa 10 minuter kvar.

Leksand höjde tempot något efter detta, men Tingsryd stod upp bra, tända efter målet. Man åkte dock på en utvisning och Leksand fick läge i powerplay. Tyvärr var det ett av de sämsta powerplayen på länge och Tingsryd kunde klara av det helt utan problem och dessutom göra mål strax därefter, 2-1, med knappa 3 minuter kvar.

Då tog Leksand timeout, vilket tycktes hjälpa, återigen, precis som mot Malmö, för bara 43 sekunder senare kunde Kenny Källström slå in kviteringen!

Inget mer hände och det var, återigen, sudden. En sudden som Leksand fick inleda i boxplay, efter en utvisning mot slutet av 3:e. Tingsryd försökte trycka på, men fick inte riktigt till det och Leksand kunde bli fulltaliga.
Ytterligare en utvisning väntade dock, när Moe åkte ut, men Tingsryd fick inte in pucken, även om man pressade lite och straffar väntade.

Där var det Rask som inledde för Leksand, men straffen var enkel och skottet tog på Leinonens benskydd.
Janos Vas slog den 1:a för Tingsryd och han satte den bakom Galbrait.
Bergenström var näste man för Leksand. Han körde sin vanliga variant, fint åt höger och så vänster, men Leinonen slängde sig och räddade.
Koivisto hade läge att avgöra för Tingsryd och gjorde så också. 2 poäng till Tingsryd, en till Leksand och fortfarande ingen trepoängare på den här sidan nyåret...

 


Skulle förlustsviten brytas mot Malmö?

Det återstod att se, när de kom på besök upp till Leksand och Tegera arena under fredagen.

Innan match firade 3 soldater ner sig från jumbotronen, varefter en kille med kostym och grejer kom ner, tillsammans med en portfölj som han hade matchpucken i. Snyggt!

Leksand sköt 1:a skottet i matchen, men det var utanför. 1:a skottet på mål hade Malmö, avslåssat av Calle Söderberg. Därefter åkte Hermansson ut för interference och Leksand fick spela boxplay efter drygt 1,5 minuters spel.

Ollas vann dock tekningen och Leksand fick ut pucken. Malmö tog sig dock tillbaka in i zonen och snurrade på riktigt bra. Leksand fick inte ut pucken och Källström åkte även han ut, vilket innebar 3 mot 5 i knappa minuten, innan Hempa skulle vara tillbaka på isen.

Ingen bra start på matchen med andra ord, men boxen var bra, liksom Galbrait, som hade fått inleda matchen med några bra räddningar. Markus Svensson hade däremot inte haft lika mycket att göra, men nu fick han ingripa, när Leksand kontrade efter att Hempa kommit in på isen igen. Han klarade dock och Malmö vände igen.

Leksand lyckades dock klara av det och blev fulltaliga. Martin Karlsson sköt då ett skott som Svensson lämnade retur på. Den tog dock Malmöspelare hand om, men Nevalainen åkte ut för crosschecking och Leksands 1:a powerplay i matchen väntade.

Powerplayet var bra, men man snurrade lite för mycket utan att skjuta. Hempa fick dock iväg några halvbra skott, som Svensson dock klarade och Malmö kunde rensa. Efter att man blev fulltaliga försökte man återigen pressa nere mot Galbrait, men Leksandsbackarna gjorde det bra, tog tillbaka pucken och tryckte istället på nere mot Mackan Svensson.
Det var dock Malmö som fick den vassaste chansen när man återigen vände spelet och snurrade på bra nere hos Galbrait, men skottet som kom gick över och 0-0 stod sig efter den 1:a perioden.

Malmö öppnade 2:a perren med att nästan få ett friläge. Det blev dock offside och tekning nere hos Svensson av någon anledning. Sedan åkte Alvarez ut och ännu ett PP väntade för Leksand. Där var det dock Malmö som nära på fick friläge, men det avstyrdes och Leksand gick till attack igen.
Spelet fungerade dock inte och Malmö kunde bli fulltaliga, efter att Källström skjutit i burgaveln som bästa chans under powerplayspelet.

Återigen fick Leksand powerplay när Tomas Larsson åkte ut för en charging, men Malmös box var bra, även om Leksand snurrade på och fick lite bättre press nu än senast. Hempa sköt ett skott som var nära på att gå in, men Svensson knep ihop benskydden och höll den. Enström var ännu närmre när Svensson lämnade retur, men han lyckades rädda även den.

Bra tryck från Leksand i vilket fall, även om Malmö redde ut det och blev fullt. Precis då, när Larsson kom in på isen, fick han pucken och kunde göra 0-1.

Leksand var dock nära på att kvitera direkt efteråt, men Mackan Svensson var tät vid stolpen.
JLGP, som nu återigen fanns med i laguppställningen efter några matcher på bänken, stod sedan för alldeles för passivt spel och några felpassningar. Det ville inte stämma för vår kanadensare.

Janohls sköt i alla fall tätt utanför och så gjorde Svensson en riktig idioträddning och höll även nästkommande skott, som egentligen borde ha varit mål.
Leksand fortsatte att trycka på, Ollas försökte gå köksvägen, men den gubben gick inte, Hulkkonen sköt även han tätt utanför och Åslin åkte ut mitt i allting.

Nytt PP för Malmö alltså. Man pressade på bra, men Leksand kunde bryta och kontra. Det blev dock ingen större farlighet av det och Malmö vände tillbaka spelet igen, pressade riktigt hårt och Patrik Hersley kunde slå in 0-2 från blå. Galbrait var helt skymd och kunde inte göra något på den, tyvärr.

Malmö tryckte även på för 0-3. Först var man nära styrning, sedan räddade Galbrait, Malmö sköt i stolpen, Galbrait gjorde även han en jätteräddning och Enström åkte ut.

Ännu mer press av Malmö, Hersley sköt bl.a. ett skott rakt i masken på Galbrait, men det tycktes ha gått bra. Han var redo för spel några sekunder senare, men Malmö fortsatte att trycka på. Hägga var dock nära på att sätta 1-2 precis innan man blev fulltaliga och perioden var slut, men lyckades inte och Malmö hade en tvåmålsledning med sig inför sista perioden. Det tycktes alltså inte som om segern skulle komma här heller.

Inget av lagen tog tag i taktpinnen i inledningen av sista perioden, men så vägde det över lite åt Leksand. Aulin, som hade varit ganska osynlig, försökte sig på ett skott, men det blev inget vidare. Därefter försökte han dribbla, men tappade balansen. Inte heller för vår andra kanadensare ville det stämma denna kväll.

Ponthus Westerholm i Malmö åkte dock ut och då tog det bara 17 sekunder innan Stefan Gråhns kunde slå ett stenhårt skott från blå, som gick mellan benen på Markus Svensson och det var reduserat, 1-2! JLGP fick förövrigt en assist på den, som en liten revansch för tidigare misstag under matchen.

Man försökte sedan trycka på ytterligare för en kvitering, men precisionen var inte den bästa och majoriteten av skotten gick utanför. Det var början till en mycket slarvig fas av perioden, från båda håll. Båda lagen slarvade väldigt mycket, Malmö slog mest bara ifrån sig och Leksand kunde inte få till något ordnat spel. Så man tog timeout. Bara sekunder efter densamma krigade Jon Knuts in 2-2, assisterad av Hägga och Norén!

Den där timeouten verkade ha hjälpt, för man pressade på även efter målet och 3-2 var riktigt nära flera gånger om, men Mackan Svensson räddade kvar sitt Malmö i matchen, för nu var det Leksand som styrde spelet.
Bergenström fick nästan friläge, men han passade istället, vilket blev en farlighet för Malmö, Söderberg kom istället nästan fri, men åkte offside och det rann ut i sanden. Man var dock ändå nära 2-3 strax innan slutsignalen ljöd, men Galbrait var med på den.

Sudden väntade alltså och Leksand fick i alla fall med sig en poäng från matchen, vilket var ett steg i rätt riktning mot senast mot Sundsvall och innan dess mot Västerås.
Malmö öppnade bäst och var mycket nära 2-3, men skottet gick tätt utanför i helt öppet läge. Strax innan hade Galbrait räddat med axeln.

Det var alltså Malmö som förde spelet, men det var Leksand som gjorde mål. Johan Svedberg slog in den vinnande pucken 2.09 in i förlängningen och 2 poäng stannade kvar i Dalarna! Förlusttränden var bruten, men ännu ingen seger i full tid på den här sidan om nyåret. Skulle den komma mot Tingsryd i nästa match?

 


Ingen bra tränd...

Så, efter fredagens strafförlust mot Bofors var det dags för ännu en bortamatch, nu mot Gurkorna. Statistiskt sätt skulle Leksand ha ett övertag, då Västerås inte hade vunnit hemma mot just Leksand på väldigt länge. Leksand hade även haft en förmåga att vända matcher just i Västerås.

Västerås började också klart bäst. Man fick en jättechans direkt, men Galbrait var på den, varefter Olimb åkte ut för Puck out, redan efter 28 sekunder.

Åslin stressade västeråsarna bra, men man fick ändå iväg några skott mot Galbrait, som dock hade öppnat bra och tog dem.

Leksand klarade av boxplayet, men bara 16 sekunder senare åkte Källström ut för samma sak, Puck out, igen.

Galbrait inledde med en fin benparad efter skott av Fleury, men därefter lyckades den andre transatlanten i
Västerås, Walters, göra 1-0 till Gurkorna, ett skott från blå som smet in under stöten på Galbrait.

Aulin stoppades mycket effektivt när han försökte ta sig fram, men Leksand fick ändå iväg ett skott, som gick tätt utanför och ända ner till Sperrle i Västeråskassen. Västerås sköt sedan i ramen, varefter Galbrait höll pucken.
Leksand vann tekningen, men Olimb stoppades även han när han försökte ta sig fram. Man fick inte till det och Västerås hade öppnat klart bäst.

Leksand slog mest ifrån sig såg det ut som, även fast det bara var i början av matchen. Man fick i alla fall iväg ett skott som Sperrle var tvungen att blockera. Inte nog med det så åkte Viktor Mårtensson ut för kneeing och det var powerplay för Leksand. Det powerplayet var dock inget vidare. Västerås rensade gång på gång och Leksand åkte offside. Västerås klarade av det utan några problem eller farligheter alls emot sig, men åkte strax efter att man blev fulltaliga på ännu en utvisning för tripping.

Leksands 2:a PP i matchen alltså. Nu var det aningen bättre än det som var innan, men långt ifrån bra. Aulin sköt tätt utanför och Åslin hade ett skott på mål, men annars fick man inte till det och västerås kunde t.o.m. kontra och tvinga Galbrait till en blockering.

Leksand redde dock ut det, men fick inte något tryck på Västerås och man kunde bli fulltaliga igen. Sedan blev det bråk och Åslin drog tröjan över hjälmen på en västeråsare. Han och västeråsaren åkte båda ut för Roughing, men Martin Karlsson åkte även ut för Crosschecking, vilket gav Västerås ett PP i slutet av perioden.

Man lyckades dock inte förvalta det väl och Leksand kunde bli fulltaliga i början av den 2:a perioden. Västerås försvar fortsatte dock att vara riktigt kompakt och bra, Leksand kom inte till några farligheter alls i princip.

Så fick Västerås återigen chansen i PP när Bergenström åkte ut, men nu slet man på bra, rensade gång på gång och lyckades även skapa några bra lägen, varav ett där Norén var riktigt nära på att näta, men det ville sig inte och 1-0 stod sig.

Västerås fick återigen kontroll över spelet och Leksand kom ingenstans. Västerås stoppade effektivt, men så fick man ett lagstraff för 6 spelare på isen och Leksand fick PP igen. Sekretariatet lyckades dessutom ställa till det med klockan, tiden nollställdes, men man lyckades fixa det och spelet fortsatte.

Mitt i allting hittade domaren en straff för Västerås. Helt obegripligt, men likväl var det straff.
Fleury mot Galbrait.
Fleury missade hela målet och ställningen stod sig alltjämt.

Åslin var nära på att slå in en retur för Leksand, men istället åkte Knuts ut för tripping. Det ville helt enkelt inte stämma denna afton för oss vita och blå.
Andersén var dock nära på att få tag i en puck och styra in den i BP, men missade och Västerås kunde återigen vända och trycka på för en utökning. Galbrait var dock tät där bak i mål och höll de skott han fick på sig och det var Leksand som var närmast ett mål mot slutet av perioden, Bergenström var riktigt nära på att slå in den, men Sperrle höll fortsatt tätt och 1-0 stod sig även efter den 2:a perioden.

Leksand höjde intensiteten en aning i inledningen av sista perioden. Man försökte trycka på riktigt bra nere mot Sperrle, lyckades väl sådär. Man satte högre press än tidigare, men mål blev det inte. Istället var det Björklund i Västerås som kunde utöka Gurkornas ledning till 2-0 efter dryga 2 minuters spel.

Leksand fortsatte dock att trycka på. Bergenström var nära på att sno pucken av Sperrle, men lyckades inte. Ollas fick så öppet mål, men pucken studsade över klubban. Som sagt, marginalerna var inte med oss denna kvällen och det ville inte stämma.
Aulin försökte sig på 3 skott, men Sperrle styrde ut det 1:a, det 2:a gick utanför och Sperrle blockerade det 3:e.
Hulkkonen gjorde det dock bra när han stoppade en västeråsare och Nilsson i Västerås åkte ut 2 minuter för High stick.

Leksands powerplay var det bästa i matchen, man snurrade på bra nere hos Sperrle, men han var fortsatt tät. Så gick plexit sönder, man lagade det och kunde fortsätta efter några minuters uppehåll.

Leksand fortsatte att trycka på, men Västerås kunde klara av det och man var fulltaliga och gjorde också mål, 3-0.

Därefter slog man mest ifrån sig och Leksand sköt 2 icingar på rad. Hulkkonen, som hade gjort en bra match, prickade sedan stolpen, varefter Olimb var nära styrning och Bergenström sköt Sperrle på axeln. Som sagt, marginalerna var inte med oss denna kväll.

Till slut fick man i alla fall in en redusering, Bergenstrlm slog in en retur från Sperrle, efter att Västerås varit riktigt, riktigt nära på att göra 4-0. Nu var det istället match igen och 3-2 var riktigt nära. Tiden rann dock iväg, Galbrait lämnade kassen, men då åkte man på ett lagstraff och Galbrait var återigen i kassen.

Man krigade på ända in i kaklet, men det gick inte denna gången och Västerås kunde, för 1:a gången på väldigt länge, slå Leksand hemma i ABB arena med 3-1.

2 dagar senare var det återigen dags för match. Nu borta mot 12:an i tabellen, Sundsvall.

Där var det Sundsvall som tog tag i taktpinnen de 1:a minuterna, men man lyckades inte etablera något tryck och Leksand kunde äta sig in i det hela och Sundsvall åkte på en utvisning. Den gamle moringen, Micke Simons.

Leksand försökte etablera tryck, men Sundsvall rensade, slog ner pucken till Galbrait. Leksand startade uppspel igen och Johan Hägglund kunde göra 0-1 för Leksand!

Spelet böljade mest fram och tillbaka efter målet, men Sundsvall fick nästan ett friläge, ett friläge som dock avstyrdes. En leksing åkte dock ut och Sundsvall fick sitt 1:a PP i matchen.

Man snurrade på bra inledningsvis, men så trubbades det av och Leksand kunde rensa gång på gång och bli fulltaliga. Man tog mer och mer tag i matchen och 0-2 var riktigt nära, men Gustav Lindvall i Sundsvallskassen höll tätt.

Lotvonen åkte istället ut och Sundsvall fick ännu ett PP. Leksand tog dock tag i pucken direkt och behöll kontrollen på det hela, rensade och teckte det som behövde teckas. Lotvonen kom in på banan igen och Leksand pressade på bra mot slutet av perioden, även om 1-1 var nära vid ett tillfälle.

Sundsvall åkte på en utvisning direkt i inledningen av 2:a perioden, men Leksand fick inte till sitt powerplay, även om man snurrade på bra och fick iväg några skott. Lindvall hade inga större problem med dem och Sundsvall kunde bli fulltaligt.

Leksand tryckte dock på för 2-0, men istället kom Sundsvall i en kontring och kunde göra 1-1, efter en passning och ett direktskott.

Leksand fortsatte dock att kriga på. Man pressade på ner mot Lindvall, Ollas och Källström sköt varsitt skott, men Lindvall var där. Även Aulins skott tog han.

Pressen mattades av lite, det var istället mycket kontringar med tama avslut från båda lagen, och därefter hände inte mycket alls, men så tog Sundsvall tag i det hela lite igen och var nära ett ledningsmål, men den styrdes utanför.

Bergenström fick ett jätteläge mot slutet av perioden, men lyckades inte sätta pucken bakom Lindvall. En Sundsvallsspelare åkte dock ut och Leksand fick avsluta perioden i PP. Man fick dock inte ut något av det, men fortsatte ligga på i början av sista perioden. Lindvall lämnade flera returer, men ingen var där och kunde slå in dem. Istället åkte Bergenström ut och det var PP för Sundsvall.

Det var inget powerplay av högre klass, nästan ingen klass alls, för Leksand redde ut det utan några märkbara problem och pressade sedan på för ett ledningsmål. Lindvall var dock bra i mål och istället tappade Aulin pucken, vilket sånär ledde till att Torell kunde sätta 2-1 för Sundsvall. Istället snodde Aulin tillbaka pucken och sköt ett skott, men Lindvall var fortsatt tät.

Istället försökte Sundsvall etablera tryck. Man fick iväg några riktigt farliga skott, men Galbrait gjorde några fina räddningar, innan ett skott träffade rakt i masken på honom. Han såg ut att ha riktigt ont ett tag, men åkte så ut från båset igen, dit han hade åkt för att få tillsyn på det.

Leksand fortsatte att försöka skapa tryck, men lyckades inte speciellt bra och Sundsvall kunde istället kontra. Man sköt utanför, men man behöll kontrollen över pucken och kunde så sätta 2-1, med knappa 8 minuter kvar att spela.

Ollas och Olimb var nära på att styra in Bergenströms skott, men lyckades inte. Man fortsatte dock att pressa på, men Svedberg tappade pucken och gav Sundsvall ett fint läge. Det avstyrdes dock, men en leksing åkte ut och Sundsvall fick återigen powerplay, vilket Leksand, som vanligt, klarade av på ett bra sätt.

Leksand pressade på bra mot slutet, Galbrait lämnade kassen, men Sundsvall lyckades göra 3-1 i öppen kasse. Vem gjorde det om inte Micke Simons.

Leksand gav sig dock inte, man försökte, precis som i senaste matchen, att kämpa ända in i det sista, men det gick inte och ännu en 3-1-förlust inkasserades. 1 poäng på 4 matcher är inte okej. 6-13 på samma antal matcher är inte heller okej. En riktigt rejäl svacka skulle man kunna säga. Det var dock bara att försöka lägga det bakom sig och se fram mot lördagens hemmamatch mot Malmö.

Omdiskuterat avgörande

Bortamatch i Karlskoga. Aldrig en lätt uppgift, Bofors var 2:a i serien på hemmaplan, så inte heller denna kväll skulle det visa sig.

Det var Bofors som startade 1:a anfall, men Leksand fick tag i pucken och kontrade, Olimb sköt, men inget problem för Michel i kassen. Bofors fick så ett jätteläge i slottet som ställde till det lite för Galbrait, men man redde ut det och Leksand kontrade igen.

Bofors hade öppnat klart bäst, men man åkte även på matchens 1:a utvisning, när Messa åkte ut för holding. Ollas sköt då först, tätt utanför, varefter man snurrade på bra, men Bofors kunde få tag i pucken och rensa. Olimb sköt högt över och Bofors rensade igen, dödade tid och blev fulltaliga.

Bofors fick sedan ett jätteläge igen, när Galbrait tappade pucken, men han gjorde en idioträddning och Boforsspelaren missade öppet mål. Istället åkte man på ännu en utvisning, Telander för hakning. Dock slarvades det för mycket i PP, ända tills Hempa fick iväg ett skott, som styrdes på Svedbergs skridsko och in i mål och det var 1-0 till Leksand!

Därefter åkte Hulkkonen ut för interference och Bofors skulle få spela powerplay. Näslund fick ett bra läge, men Galbrait var stabil i mål och kunde plocka den.
Leksand dödade tid, rensade och fick tiden att gå. Lotvonen, som nu var tillbaka efter sin relativt långa skada, var stabil i backspelet och rensade ut bra och Leksand kunde bli fulltaliga igen.

Bofors avslutade perioden med 2 jättelägen, men Galbrait lyckades hålla dem. Man fortsatte dock att trycka på i inledningen av 2:a, men Leksand klarade av det, Åslin vann puck och Victor Rask kunde istället göra 2-0 för Leksand! Snacka om kalldusch för Bofors.

Bofors fortsatte dock att vara det bättre laget. Berglund fick ett jätteläge med halva målet öppet, men Galbrait fortsatte att storspela och höll den. Sedan kom dock en plump i protokollet. Ett löst skott som han tappade in och det var reduserat, 1-2.

Bofors var mycket bättre på planen, spelade med mycket energi och styrka. Man anföll gång på gång och avsluten var mycket vassare än Leksands.

Så åkte dock en Boforsspelare ut, publiken blev vansinnig, men det var PP för Leksand igen.
Aulin fick ett friläge, men fick inte riktigt kontrollen över pucken och Michel kunde rädda. Annars var det för mycket slarv och Bofors kunde rensa och klara av det hela, 2 av 3 BP:n än så länge under kvällen.

Publiken tryckte på för utvisning vid minsta lilla grej som var negativt för hemmalaget, men domarna höll en bra nivå hittills under matchen. En leksing åkte dock ut, men det var helt korrekt. Åslin för hakning och Bofors fick en ny chans i powerplay, men man tog sig knappt in i zon till en början. När man väl kom in snurrade man på bra, men kom inte till några farliga avslut och Leksand kunde lägga ännu ett avklarat boxplay till statistiken.

Bofors skulle dock få en chans till i spel 5 mot 4 innan perioden var slut, när Hulkkonen åkte ut. Nu fick man några jättelägen när Galbrait var lite ur position. Persson fick öppet mål, men tappade pucken och sedan gjorde Galbrait en bra räddning och inte heller nu fick Bofors in något mål.

Bofors fortsatte att vara det bättre laget med de vassaste chanserna i sista perioden. Åslin höll på att ställa till det när han tog en något konstig väg framför egen kasse, men det rann ut i sanden.
Leksand fick dock inte till spelet, men så åkte Lidhammar i Bofors ut och det var powerplay för Leksand igen. Publiken buade, så klart.

Leksand snurrade och snurrade, men det kom inga skott. När man väl sköt var det enkelt för Michel, eller så styrdes de undan och Bofors kunde klara av det, precis efter att en leksing dragits ner, utan åtgärd. Hade Boforsspelaren åkt ut där hade publiken troligen blivit helt vild.

Istället åkte Lotvonen ut och Bofors fick läge i PP. Leksands box var dock bra, som vanligt, och istället för att Bofors skulle göra 2-2 var det Leksand som gjorde 3-1 genom Patrik Norén! Hans 1:a mål i A-lagströjan!

Lyckan blev dock kortvarig. Knappa minuten senare gjorde Bofors 2-3 och sedan fick man straff. Wennerström, som även satte 2-3, lade den, väntade ut Galbrait, rundade honom och satte 3-3. Hastigt och mindre lustigt.

Ollas fick ett kanonläge, fri i slottet, men skottet var inget vidare och 3-3 stod sig.
Bofors såg mest sugna ut på att avgöra det hela, men Galbrait gjorde det bra i målet och förlängning väntade. Ändå något misslyckat med tanke på att man hade 3-1 med mindre än halva sista perioden kvar.

I sudden var det Bofors som återigen tog tag i taktpinnen. Åslin fick dock ett bra läge, men Boforsspelare teckte undan det. Så rycktes Svedbergs hjälm av, men ingen åtgärd för det.
Bofors var klart hetast, men Leksand fick sina lägen, dock inga vidare skott. Ollas var dock nära på att trycka dit den, men det var Bofors också, ett flertal gånger. Dock inget av det och straffar skulle avgöra det hela.

Hempa lade 1:a för Leksand. Han drog Michel, men sköt över.
Larsson för Bofors körde med samma dragning, men satte pucken i mål bakom Galbrait.
Aulin lade 2:a för Leksand, men det var en riktigt dålig straff. Inget mål.
Persson avgjorde istället för Bofors.

Det var det som skulle bli omdiskuterat. Vissa hävdade efteråt att pucken inte var i mål. Den tog i ribban. Men nu blev det mål där och då och 2 poäng gick hem till Karlskoga och en till Dalarna.


Ny hemmamatch

Ännu en hemmamatch på kort tid, nu mot Almtuna.

1:a perioden inleddes lite avvaktande, spel åt båda håll, men så fick Aulin ett fint läge, men Almtunamålvakten, som inte var Pettersson Ventzel, eftersom han är i USA och spelar J-VM, var med på den. Leksand fortsatte dock att skapa halvbra chanser, Kollar och Gråhns kom i ett läge, Kollar sköt, men inget mål. Bergenström sköt, räddning och Abrahamsson i Almtuna åkte ut för tripping.

Powerplay för Leksand alltså. Skulle man återigen göra mål? PP är ju en spelform som har kommit igång rejält på senaste.
Nu gick det dock inte så bra. Almtunas box var bra och man rensade alla Leksands försök till etablering. Bergenström fick dock iväg ett hyfsat skott från slottet, men det styrdes undan och Almtuna kunde bli fulltaliga.

Därefter fick Almtuna tändvätska och tryckte på. Dock styrdes även de puckarna undan och det var ingen vidare period att skåda.

Gråhns slängde sig i offensiv zon för att hålla kvar pucken, men Almtuna kunde ändå kontra och var nära ett läge, men det blev inte heller något av det. Kimby var dock nära på att näta för Uppsalalaget, när han styrde en puck från blå, men Galbrait var där och räddade med plocken.

Båda lagen försökte anfalla, men det var bra försvar åt båda håll och varje anfallsförsök stoppades innan det blev någon farlighet av det.

Hulkkonen fick dock en chans, men skottet gick tätt utanför och istället fick Almtuna ett jätteläge. Galbrait räddade en puck han knappt visste att han fick på sig, men han hade den och Leksand kunde återigen kontra. Det blev dock inget av det och en tråkig period var slut.

 Almtuna vann tekningarna i inledningen av 2:a perioden, men det var Leksand som skapade tryck. Man bet sig fast nere i Almtunazonen och fick iväg flera bra skott, men Almtunamålvakten var tät. Mycket bättre och mer intensiv start än 1:a dock från Leksands sida.

Olimb åkte dock ut och powerplay väntade för Almtuna. Där snurrade man på bra nere hos Galbrait, innan Niklas Andersson, han som var i Leksand några matcher förra säsongen, "djurgårdarn", kunde sätta pucken bakom Galbrait och det var ledning 1-0 för Almtuna.

Aulin försökte så få in kviteringen, men icke. Istället åkte Sandgren ut för interference och powerplay väntade istället för Leksand. Där slarvade man dock och Almtuna höll bra i pucken och fick tiden att gå. Man lyckades slutligen i alla fall etablera visst tryck nere i Almtunazonen, men Uppsalalaget klarade av det hela och blev fulltaliga.

Victor Rask fick en chans, men målvakten var med på den och Almtuna kunde kontra. Svedberg offrade sig dock och Leksand vann tillbaka pucken. Erkgärds försökte med ett skott, men Almtunakeepern var riktigt bra.

Aulin och Gråhns kom så i samlat anfall, men målvakten var bra med på den. Så fick man i alla fall med sig en tekning nere i offensiv zon. Den vann Aulin,  slog pucken mellan benen på Almtunakillen, flippade över till en fri Gråhns, som slog in kviteringen, 26 sekunder från paus!

Leksand öppnade även sista perioden bäst och vann nu även tekningarna. Gråhns gjorde några snygga handledsfinter och Hägga försökte gå köksvägen, men inget mål. Almtuna såg mest ut att slå ifrån sig, trots resultatet.

Så åkte Sjölund i Almtuna ut och det var återigen PP för Leksand. Då hände det som inte fick hända. Bara 9 sekunder senare kunde Fredrik Vestberg göra 2-1 för Almtuna, i boxplay...

Gråhns var direkt efteråt nära på att kvitera, men målramen var ivägen. Dock fick man med sig ännu en utvisning och ett nytt powerplay väntade. Det ville dock inte låssna. Man snurrade på bra, men kom inte till några avslut och Almtuna kunde återigen bli fullt.

Rask fick ett läge, men målvakten var bra och blockerade.

Almtuna spelade mycket kontrollerat, tryggt och säkert bakåt och anföll inte allt för aggressivt. Man bjöd inte på någonting och Leksand fick kämpa för att ta sig in på mål. Man satsade dock allt framåt, vilket öppnade upp bakåt och gav Jimmie Kraft ett jätteläge, i ribban!

Därefter var Leksand återigen nere offensivt och snurrade. Man försökte få in pucken, men efter flera returer kunde Almtunaspelare få tag i den och rensa ut.

Leksand tog timeout med knappa 4 minuter kvar, men förlorade nästkommande tekning och Kollar åkte på en riktigt ful bentackling av Vestberg. Han fick ledas av isen med hjälp av lagkamrater och läkare. Man plockade även Galbrait och tryckte på riktigt bra, men Almtuna slog ifrån sig bra och målvakten spelade felfritt och Almtuna kunde vinna med uddamålet. 1:a segern mot Leksand på bortaplan, någonsin.

I övrigt åkte Örebro på stryk igen. Rejält dessutom, 0-5 hemma mot Mora. Mora, som liksom de andra lagen däromkring playoffsträcket, tog 3 poäng. Almtuna slog Leksand, Mora slog Örebro och Bofors slog Malmö med 6-2. Dessutom vann Troja igen, nu med 6-3 hemma mot Tingsryd. 3:e raka segern för dem.

 


J-VM 2010

J-VM har nyligen avslutats borta i USA och Buffalo.

I år hamnade Sverige i grupp med Kanada, Ryssland, Tjeckien och norge. En tuff grupp på förhand tyckte jag.

Man öppnade med match mot nykomlingen i sammanhanget, Norge. Där blev det seger med 7-1, inget att snacka om.

Sedan var det Ryssland som stod på tur. Ett betydligt tuffare motstånd, men Småkronorna lyckades få in ledningspucken och höll sedan hela vägen och vann med 2-0. Robin Lehner fick alltså hålla nollan.

I matchen mot Tjeckien var det Almtunabekante Fredrik Pettersson Wentzel som stod och gjorde det relativt bra. Inte riktigt i klass med Lehner, men Sverige kunde trots allt vinna med 5-3 och gruppfinal väntade mot Kanada, på självaste nyårsafton, dessutom vid tolvslaget.

Det blev en svängig och minst sagt spännande historia där Kanada ledde med 3-2 efter 1:a perioden. 3-2-målet var tydligen ett skitmål. Sverige kom dock tillbaka i 2:a och vände till 4-3, innan Kanada återigen kunde vända till 5-4.

I sista perioden kviterade dock Sverige och sudden väntade. Den gav inget och istället väntade straffar. Man satt som på nålar i soffan där hemma.

Oskar Lindberg från Skellefteå lade 1:a för Sverige. Han satte den!
Kanada missade. Ledning 1-0 för Sverige alltså.
Sverige missade sin 2:a, men det gjorde Kanada med.
Anton Lander lade 3:e straffen för Sverige. Satte han den skulle Sverige vinna och gå direkt till semifinal, slippa kvartsfinal. Det gjorde han och Sverige kunde vinna med 6-5! Sämre start på året kunde man ju fått.

Robin Lehner och Anton Lander blev matchhjältar.

I semifinalerna mötte Kanada så Schweiz. Schweizarna pressade faktiskt Kanada lite, men kanadensarna kunde till slut vinna.

I den andra semin mötte Finland Ryssland. Det var Finland som hade ett rejält grepp om det hela med 6 minuter kvar av matchen. Man ledde med 3-1. Då klev ryssarna fram och gjorde 2 snabba mål och fick på så vis fram en förlängning. En förlängning, där finnarna hade flera vassa chanser att avgöra, men där Ryssland till slut kunde avgå med segern efter att Finland faktiskt gjort självmål. en finsk spelare sparkade in pucken i egen bur. Snöpligt för Finland, som därmed var ute ur turneringen.

Sverige fick alltså möta Ryssland i semin. Ett lag som man, som sagt, tidigare hade slagit under turneringen med 2-0. Nu fick Ryssland dock det 1:a målet och så även det 2:a, efter en något tveksam situation, där man trodde att det var icing, men som vinkades av och ryssarna kunde utöka.

I 2:a perioden fick Sverige dock in reduseringen. Det var inte rättvist sett till spelet, för Sverige gjorde en av sina sämre insatser under turneringen och ryssarna var faktiskt bättre, men mål är alltid mål.

Så i sista perioden kom kviteringen och sedan var det bara Sverige för hela slanten. Man skapade mängder av chanser, men den ryska målvakten var superbra och hade även viss tur med sig. En rysk utvisning konfirmerades dock knappa 3 minuter från slutet. Sverige fick då ett gyllene läge att avgöra och gjorde så också. 3-2-pucken satt i mål med knappa 2 minuter kvar, men lyckan blev kortvarig. Ryssarna gav sig inte, låg på hårt och fick tyvärr in kviteringen innan slutsignalen ljöd.

Sudden väntade alltså. En sudden som Sverige ägde totalt. Man skapade massa lägen, precis som i sista perioden, men pucken ville inte in och det blev istället straffavgörande.

Skulle man återupprepa bedriften man lyckades med mot Kanada i gruppspelet?

Oskar Lindberg lade Sveriges 1:a straff även nu, men missade.
Ryssland missade även de sin 1:a.
Sverige, genom Sebastian Wennström, som vi leksingar känner igen från i höstas, då han var i klubben några matcher, missade även 2:a straffen för Sverige.
Ryssarna satte sin.
Då låg pressen återigen på Anton Lander. Lander, som avgjorde mot Kanada. skulle han rädda kvar Sverige i matchen nu med?
Svaret var tyvärr nej. Han missade och Ryssland kunde vinna och gå till final.

Det blev alltså bronsmatch även i år för svensk del. Där mötte man USA, som förlorade sin semifinal mot Kanada med 4-1. USA, som förra året tog hem guldet, efter att då ha slagit Sverige i semin.

Nu var det dock Sverige som tog ledningen, men lyckan blev även nu kortvarig, för strax därefter kunde USA kvitera och senare också ta ledningen. En ledning man utökade till 3-1.

Sverige kom igång lite mot slutet av matchen, låg på ganska bra och fick också in en redusering. Man plockade Pettersson Wentzel, som även stod denna match, för att försöka få till en kvitering. Man var riktigt, riktigt nära några gånger, men istället kunde USA kontra och avgöra i öppen kasse, 4-2.

Ingen medalj för svensk del alltså och USA knep bronset. Vem skulle då vinna? Ryssland eller Kanada?

Kanada var naturligtvis storfavoriter, men det sensationella inträffade. Ryssland vann! Jag såg tyvärr inte matchen, men slutresultatet skrevs till hela 5-3 till ryssarna, efter att Kanada totalägt de 2 första perioderna och ledat med 3-0. Ryssland vann alltså sista perioden med 5-0. Extra noterbart blir det när man ser skotten, som slutade 10-9 till ryssarna. Alltså släppte den kanadensiske målvakten in varannat skott, 50%, i sista perioden.

Snacka om sensationell prestation.
Man vände 1-3 till 4-3 under de absolut sista minuterna i kvarten mot Finland, kviterade med mindre än 2 minuter kvar i semin mot Sverige, för att sedan vinna på straffar, och vänder 0-3 till 5-3 mot Kanada i finalen. Det är stort.

Efteråt blev det dock lite mycket festande för de rysska hjältarna. Vissa av dem fick t.o.m. bäras ombord på bussen ut till flygplatsen och väl där vägrade piloten starta med hela det rysska laget ombord på planet. Man fick ta in på hotell och ta en senare flight, men det lär knappast hindra dem från att bli stjärnor både där hemma och internationellt.

 


Bra avslutning på 2010, lika bra start på 2011!

Så var årets sista match här. Möte med Oskarshamn, klubben som Leksand för 1:a gången tappade poäng mot denna säsongen, just nere i Oskarshamn. Skulle de kunna sno åt sig en poäng denna gången också?
Med tanke på formen så var Leksand stora favoriter. Oskarshamn har sjunkit som en sten i tabellen på senaste och förlorade senast med hela 5-0 nere i Malmö.

Stefan Gråhns var inte på plats, efter allt som har varit mellan klubbarna under hösten. Om han inte ville, eller om han inte fick spela vet vi inte, men han var inte på plats, så mycket kunde konstateras.

Det blev känslor direkt, när Daniel Hermansson och Stefan Pettersson rök ihop och fick 2+2 vardera. Guter fick därefter ett läge när pucken styrdes på domaren, men han sköt utanför. Man fick iväg ännu ett skott, varefter Hägga åkte ut och matchens 1:a BP väntade för Leksand.

Oskarshamn låg på bra för ett ledningsmål och var mycket nära, men det var offside i målgården, sådan tur var för oss blåvita.
Man fortsatte dock att trycka på, men Galbrait var bra, räddade och returen gick över.

Leksand klarade av det hela, men det var fortsatt Oskarshamn som styrde spelet och tryckte på för ett ledningsmål, Leksand kom inte till några vidare farligheter.

Så plötsligt, från ingen stans, vann Jared Aulin en tekning, passade bak till Tomas Kollar, som stänkte upp den i krysset och det var 1-0 till Leksand!

Oskarshamn åkte på en utvisning när Lukas Eriksson drog på sig en tripping och Leksands 1:a PP väntade. Hempa sköt först, men Holmström i Oskarshamnskassen styrde ut. Samme Hempa var så nära på att själv styra in 2-0, men icke. Istället var det återigen Tomas Kollar som, även han, styrde pucken, men nu blev det mål och det var 2-0!

Oskarshamn gav dock inte upp. Man sköt i burgaveln och Galbrait fick strax därefter göra en kvalifiserad räddning.
Victor Rask kom så fri mitt under Oskarshamns press, men Holmström räddade och Hägga åkte istället återigen ut, när Stefan Pettersson vände och fick iväg ett skott mot Galbrait.

Powerplay för Oskarshamn igen alltså och man pressade återigen på riktigt bra, sköt skott på skott, men Galbrait var bra i kassen och Leksand kunde reda ut det hela och gå till periodpaus med ledning 2-0.

Även 2:a började lite smågrinigt, men det var Leksand som öppnade bäst. Svedberg var het och sköt först över plexit och sedan tätt utanför.

Leksand fortsatte att trycka på, men som vanligt när man ligger på framåt finns det risk för att luckor öppnas bakåt, så även nu. Oskarshamn kunde kontra, men Galbrait i kassen var mycket stabil.
Även Aulin var het, kom först nästan fri, men det var offside, och sedan var han nära, men tappade pucken.

Hägga åkte ut igen, för 3:e gången, och nytt PP väntade för Oskarshamn. Man pressade återigen på ganska bra och Galbrait stod för en idioträddning rent ut sagt, en puck han inte borde ha tagit, men plockade den ändå!

Oskarshamn fortsatte dock att trycka på, men Leksands box var bra och man klarade av det hela.

Oskarshamn höll dock i pressen någon minut till efter att Leksand blivit fulltagliga, men så tog Leksand tag i taktpinnen igen. Hempa sköt från kanten, men Holmström styrde ut. Olimb sköt, Holmström blockerade. Åslin sköt, Holmström räddade, liksom Häggas nästföljande skott.

Oskarshamn bet dock ifrån och tryckte på bra för en redusering, men Galbrait var riktigt, riktigt bra i kassen och istället var Hägga nära på att utöka Leksands ledning när han sköt i ribban. Returen tog Holmström hand om. 0-3 blev det i alla fall, efter att domaren fått ringa på det, när pucken styrdes på Alcéns skridsko och in!

Oskarshamn ville dock ha till en redusering. Man ångade framåt, men Galbrait var, som tidigare under matchen, omutlig och det blev inget av det. Istället var det återigen Leksand som stod för målen när Johan Svedberg sköt och Jens Bergenström styrde in 0-4 för Leksand!

Sista perioden började lite böljande, några halvchanser åt båda håll, innan Olimb åkte ut för tripping och Oskarshamn fick ännu ett PP.

Oskarshamn var, som tidigare, bra i PP, men Galbrait och Leksands box var ännu bättre. Galbrait räddade det som inte gick utanför och försvaret rensade gång på gång, tills man blev fulltagliga.

Därefter böljade spelet fram och tillbaka igen, båda lagen bytte halvchanser med varandra, men så åkte Nordh i Oskarshamn ut och Leksands 2:a powerplay för matchen väntade. Det blev mål i det 1:a, skulle det bli mål nu också?
Svaret var, ja! Jesper Ollas slog upp pucken i nättaket och det var 0-5!

Tiden började ticka iväg för Oskarshamn, men trots det ville man i alla fall ha in en puck och spräcka nollan, men Galbrait var bra. Backarna avstyrde ett friläge och slog sedan undan när 1-5 var ruskigt nära.

Med 5 minuter kvar åkte man på en utvisning för Puck out, men Leksand satsade inte så mycket framåt, man spelade mest av det hela och gjorde det bra.
Segern var i hamn, 3 poäng till Dalarna och Oskarshamns 2:a raka 5-0/0-5-förlust. inte bra.

I övriga matcher kan noteras att Troja återigen slog ett topplag. Man slog ju Örebro borta med 3-5 innan jul och nu hemmaslog man Växjö med 5-4.
Även Tingsryd vann, 5-3 hemma mot Västerås. Mora gjorde även de 5 kassar, 5-2 mot Rögle, vars toppform nu verkar ha sjunkit rejält.
Bofors slog Sundsvall med 4-1 och Örebro lyckades, efter mycket problem, till slut slå Borås med 3-4, även om det var Borås som ledde både med 1-0 och 2-1.

 2011 års 1:a match spelades hemma i Tegera arena, ännu en gång mot Borås. Känns som att man möter varandra var och varannan dag numera...

Inledningen var fartfylld, spelet svängde fram och tillbaka, men inget av lagen fick några vidare chanser. Inte förrän Tomas Kollar gick runt kassen och sköt, Pontus Hansson lämnade retur som Stefan Gråhns var där på och det var 1-0 till Leksand! Grånhs 1:a mål i Leksandströjan kan också noteras.

Det var dock inte slut där, knappa minuten senare var det Johan Svedberg, även han med sitt 1:a mål i Leksandströjan, som stänkte in 2-0 till Leksand!

Man fortsatte att trumma på, Borås fick inte alls till det och Galbrait fortsatte att hålla nollan.

Aulin var nära på att göra 3-0, men en klubba låg ivägen för honom och det blev inget av det.
Borås drog dock på sig en utvisning för hakning och matchens, årets, 1:a PP väntade för Leksand.
Man tog sig direkt ner i offensiv zon och Tommy Enström kunde få in 3-0 för Leksand, i PP, en spelform man nu verkar ha fått ordning på!

Borås tog timeout och gjorde dessutom ett målvaktsbyte, Hansson ut, Engelin in.

Spelet var väldigt avslaget efter målet, mycket spel i mittzon, men så fick Galbrait göra ett ingripande, en blockering. Det gjorde han bra och Alcén var sedan nära på att göra 4-0, men inte den gången. Engelin räddade sedan med axeln, något turligt, och Hempa var så riktigt nära på att göra 4-0. 3-0 stod sig dock, Borås hängde inte alls med och det var Leksand som ägde tillställningen.

Borås hann med sitt 1:a powerplay innan perioden var slut, men Leksands box var suverän och Borås kom inte till några större farligheter.

 2:a perioden inleddes med en chans för Borås, Jens Karlsson testade Galbrait, men han var med på den.
Kollar bröt sig sedan in från kanten, men Engelin var även han med på den.

Galbrait var så nära på att ställa till det för sig när han tappade en puck, men boråsarna slog returen utanför sådan tur var och Leksand kunde kontra, men fick inte ut något av det.

Istället åkte Hägga ut och powerplay väntade för Borås.
Det gick dock alldeles för långsamt och man kom inte till några avslut, samtidigt som Leksands box var riktigt bra och man klarade av det utan några större problem, var sedan nära 4-0, när Rask var nära på att få in pucken, men vinkeln han sköt från var för dålig.

 Hägga sköt sedan i stolpen, varefter Rask blev lite för het i anfallszon och åkte ut 2 minuter för crosschecking.
Borås sköt direkt efter tekning, men skottet gick högt över. Erik Andersson fick ett jätteläge efter en sidledspass, Galbrait var inte alls med, men Andersson lyckades missa och där slapp Leksand undan med blåtta förskräckelsen.

Man redde ut det hela och blev fulltagliga. Hempa snurrade på bra och fick med sig en utvisning. Det var då det inträffade. Det oerhört märkliga. Borås åkte på en utvisning, Galbrait lämnade kassen och Leksand skulle slå till icing. Då sköt man i eget mål, efter att Galbrait åkt därifrån, och det blev mål! 3-1.

 Leksand replikerade dock snabbt, bara sekunder senare slog Bergenström in 4-1 i det PP som följde och man var återigen i en tremålsledning.

Ytterligare ett powerplay väntade innan perioden var slut, när Pietilä i Borås åkte ut. Då var återigen Bergenström framme, efter att man snurrat på, Olimb gått in mot mitten för skott och Bergenström styrde in den och det var 5-1.

Borås försökte få in en redusering i början av sista perioden, men spelaren åkte in i målburen istället för pucken.
Leksand hade inte alls bråttom, man anföll inte med någon större intensitet, men gjorde vad man skulle för att freda sin kasse och hjälpa Galbrait, som var fenomenal i mål.

Galbrait blockerade och det blev tekning nere i Leksands defensiva zon. Aulin vann tekningen och tog sig, helt på egen hand, över hela planen, ner mot Boråskassen, men Engelin var med och stötte ut pucken, samtidigt som målburen rubbades ur sitt läge och Erik Moe åkte ut för hakning.

Borås powerplay var dock inte alls bra. Leksand rensade enkelt, när inte boråsarna själva gjorde det, och så var det mål igen, i boxplay. Stefan erkgärds, 3:e spelaren som gjorde sitt 1:a mål i Leksandströjan för kvällen och det var 6-1!

Strax därefter slog Ollas en puck, från en position bakom mål, vallade den på Engelin och in i mål och så var det 7-1!

Jens Karlsson fick ett läge att göra ett spelmål för Borås när han så gott som kom fri, men han sköt högt över och de sista minuterna spelades bara av och Leksand kunde ta en storseger, den största för säsongen om jag inte minns fel, och vinna med 7-1. Dessutom höll Galbrait sin 3:e nolla, för Borås mål lastar inte honom, utan gälde bara för laget och matchen.

I övrigt så kan vi konstatera att Örebro återigen är serieledare efter att ha bortaslagit Växjö i toppmötet med 0-2. Man har nu 67 poäng, mot Växjös 66. Leksand skuggar där bakom med 62.
I övrigt var det inget noterbart, inte mer än att Malmö tog en trea hemma mot Mora när man vann med 3-1. Tingsryd tog 2 mycket viktiga poäng när man slog Oskarshamn i Smålandsderbyt med 1-2 efter straffar.

 


RSS 2.0