Mellanrundan

Här, ganska mycket för sent, kommer äntligen en resumé av mellanrundan i VM nere i Slovakien.

Lagen i mellanrundorna tog, som bekant, med sig de poäng man under förstarundan tjänat ihop mot de lag som också tog sig vidare till mellanrundan från samma grupp. Grupp B och C slogs ihop, och grupp A och D. Den sistnämnda blev grupp E och den förstnämnda, Sveriges grupp, blev grupp F.

Det innebar att grupp E såg ut såhär innan matchandet började:
1, Tjeckien 6p +7 (4-2 mot Lettland räknas bort)
2, Tyskland 6p +3 (3-2 str mot Slovenien räknas bort)
3, Finland 3p +3 (3-2 str mot Lettland räknas bort)
4, Ryssland 3p -1 (6-4 mot Slovenien räknas bort)
5, Slovakien 0p -2 (3-1 mot Slovenien räknas bort)
6, Danmark 0p -10 (3-2 str mot Lettland räknas bort)

Matcherna spelades enligt följande:
Ryssland - Danmark 4-3
Tyskland - Finland 4-5 str
Tjeckien - Slovakien 3-2
Danmark - Tyskland 4-3 str
Finland - Slovakien 2-1
Tjeckien - Ryssland 3-2
Slovakien - Danmark 4-1
Ryssland - Finland 2-3 str
Tyskland - Tjeckien 2-5

Vi ser alltså att Tjeckien fortsatt gick fram som ett ånglok och fortfarande inte hade förlorat en ända match. Slovakien och Ryssland gav dem dock hårda och tuffa matcher. Mot Slovakien avgjorde man först i sista perioden genom 2 mål där, i en match som förövrigt hade fotbollslik stämning på läktarna, och mot ryssarna var det 2 mål i 1:a perioden som visade sig bli avgörande.

Tyskarna verkade däremot, efter sin fina inledning i förstarundan, nu ha det betydligt jobbigare. Bara 2 poäng på hela mellanrundan, vilket inte hade räckt för avancemang om man inte hade haft med sig poängen från förstarundan. Då hade istället hemmanationen, Slovakien, tagit hand om den platsen. Man hade även varit nära på att ta ryssarna, om man hade gjort ett mål till mot antingen Finland eller Tjeckien, matcher där man förlorade med uddamålet.
Tyskarnas förstarunda visade sig i vilket fall alltså bli en livboj för dem och ge en kvartsfinalklats mot 2:an i den andra gruppen, vilken ni kan se nedan..

Inte heller ryssarna verkade ha kommit igång ordentligt. 4-3 mot Danmark, 2-3 efter straffar mot Finland och 2-3 mot Tjeckien. Bara 4 poäng på 3 matcher och det såg med andra ord fortsatt tungt ut för det stjärnspäckade ryska laget.

Tabellen skrevs slutligen enligt följande:
1, Tjeckien 15p +12
2, Finland 10p +6
3, Tyskland 8p -2
4, Ryssland 7p -2
5, Slovakien 3p -1
6, Danmark 2p -13

Hade alla lag startat from scratch hade tabellen å andra sidan sett ut såhär:
1, Tjeckien 9p +5
2, Finland 7p +2
3, Ryssland 4p -1
4, Slovakien 3p +1
5, Tyskland 2p -5
6, danmark 1p -5

Grupp F såg ut såhär innan matchandet inleddes:
1, Kanada 5p +9 (4-1 mot Vitryssland räknas bort)
2, Sverige 4p +2 (3-0 mot Österrike räknas bort)
3, Schweiz 3p 0 (4-1 mot Vitryssland räknas bort)
4, USA 3p -1 (5-1 mot Österrike räknas bort)
5, Norge 2p -1 (5-0 mot Österrike räknas bort)
6, Frankrike 1p -9 (2-1 SD mot Vitryssland räknas bort)

Matcherna i mellanrundan spelades sedan enligt följande:
Schweiz - Norge 2-3
Kanada - USA 4-3 str
Sverige - Frankrike 4-0
Norge - Kanada 2-3
USA - Frankrike 3-2
Sverige - Schweiz 2-0
Frankrike - Norge 2-5
Schweiz - USA 5-3
Kanada - Sverige 3-2

Grupp F blev betydligt jämnare än grupp E.
Sverige spelade riktigt bra och hade ryckt upp sig markant efter den lilla plumpen mot Norge i 1:a matchen i förstarundan. Viktor Fasth storspelade i mål, även om det inte var världens bästa motstånd vi ställdes mot. Han höll dock nollan, som ända målvakt i båda grupperna under mellanrundan, både mot Frankrike och mot Schweiz, där mikael Backlund fick kliva fram, efter att ha stått lite utanför laget, och göra både 1-0 och 2-0 i öppen kasse.
Matchen mot Kanada gällde gruppsegern och blev, som vanligt mot Kanada, en svängig match med mycket känslor.

Kanadas seger går dock att diskutera, då 1 av deras mål var högst tveksamt. Ersberg, som var tillbaka i kassen igen, blockerade nämligen pucken, men kanadensarna var där och slog på den så det blev mål. Hursomhelst var det bra för svensk del att man förlorade, för det innebar att Kanada vann gruppen och fick möta 4:an i grupp E, alltså Ryssland. Sverige i sin tur fick en betydligt lättare motståndare i form av Tyskland, som, som sagt, hade visat nedåtgående tränd under turneringens gång. Kanadensarna ville nog dock ha ryssarna, för det var just dessa 2 som möttes i kvarten förra året och då blev det "respass" för Kanada, som Calle Johansson så fint uttryckte det.

Kanada övertygade annars inte så väldans mycket i mellanrundan, 3-2 mot Norge och 4-3 mot USA, efter straffar, i de 2 övriga matcherna. USA, som klarade sig vidare med nöd och neppe. Hade schweizarna gjort 1 mål till mot Norge och tagit den matchen till sudden, eller om USA hade tappat alla 3 mot Kanada, då hade Schweiz gått vidare, i kraft av några måls bättre målskillnad.

Annars, utöver Sverige, tycker jag Norge fortsatte att övertyga rejält. 5-2 mot Frankrike, 3-2 mot just Schweiz och bara 2-3 mot Kanada är riktigt bra.

Tabellen i gruppen skrevs slutligen såhär:
1, Kanada 13p +12
2, Sverige 10p +8
3, Norge 8p +2
4, USA 7p -4
5, Schweiz 6p -1
6, Frankrike 1p -17

Hade alla lagen börjat from scratch hade det också, faktiskt, sett likadant ut, sett till tabellen. Då hade det sett ut såhär:
1, Kanada 8p +3
2, Sverige 6p +5
3, Norge 6p +3
4, USA 4p -2
5, Schweiz 3p -1
6, Frankrike 0p -8

Noterbart är där att Norge bara hade hamnat 2 mål bakom Sverige i Tabellen och bara 3 poäng, men på samma målskillnad, bakom Kanada.

Dessa resultat hade gett kvartsfinalerna:
Tjeckien - USA
Finland - Norge
Ryssland - Sverige
Slovakien - Kanada

Nu väntade istället följande kvartsfinaler:
Tjeckien - USA
Finland - Norge
Tyskland - Sverige
Ryssland - Kanada

Vi ser alltså att de som hade tjänat mest på att börja om from scratch hade varit Kanada, som hade fått en betydligt lättare kvartsfinalmotståndare i form av Slovakien. Slovakien, som dock kan vara med och konkurera om den platsen, för de hade som sagt slutat 3:a i gruppen istället för, som nu, 5:a.
De som tjänar mest på läget som det är nu är helt klart Sverige, som nu får möta Tyskland i kvarten istället för Ryssland, som man hade fått möta om man hade börjat om from scratch.

Förstarundan avklarad

Så är det klart för mellanrundan i VM nere i Slovakien. Förstarundan bjöd faktiskt på några överraskningar mot hur och vad jag tippade.

Grupp A
Tyskland - Ryssland 2-0
Slovakien - Slovenien 3-1
Ryssland - Slovenien 6-4
Slovakien - Tyskland 3-4
Slovenien - Tyskland 2-3 str
Ryssland - Slovakien 4-3

Det har alltså varit genomgående jämna matcher, där ändå Tysklands 2-0-seger mot ryssarna får anses som mest utstickande och också den direkta anledningen till att man vann gruppen. Hade Ryssland tagit 3 poäng där hade man stått som gruppsegrare. Man har dock inte övertygat nämnvärt. 6-4 mot slovenien satt långt in och 4-3 mot Slovakien var inte heller övertygande, även om man tystade en fullsatt Orange arena efter bara 58 sekunder, när Radulov kunde ge ryssarna ledningen, men där slovakerna kom tillbaka och kvitterade, bara 30 sekunder senare. En minst sagt häftig inledning av matchen och ett otroligt drag på läktarna, men där ryssarna trots allt kunde dra det längsta strået till slut.

Tabellen skrevs slutligen enligt följande:
1, tyskland 8p +4
2, Ryssland 6p +1
3, Slovakien 3p 0
4, Slovenien 1p -5

Grupp B
Schweiz - Frankrike 1-0 SD
Vitryssland - Kanada 1-4
Kanada - Frankrike 9-1
Schweiz - Vitryssland 4-1
Kanada - Schweiz 4-3 SD
Frankrike - Vitryssland 2-1 SD

Grupp B visade sig bli betydligt mer ojämn än Grupp A. Kanadas 9-1 mot Frankrike sticker så klart ut, men är inte speciellt överraskande ändå. Då är det betydligt mer anmärkningsvärt att man bara fick 4-3 efter sudden mot Schweiz, som tidigare bara fick 1-0 i sudden mot just Frankrike. Frankrike, som, för mig, är gruppens överraskning. Dock kunde det lika gärna ha varit Vitryssland som gick vidare. Hade vitryssarna vunnit sista matchen i full tid, eller rentav i sudden, då hade man gått vidare istället för fransmännen, eftersom Vitrysslands målskillnad är något bättre än Frankrikes. Man hade då slutat på 3p mot Frankrikes 2.

Tabellen skrevs nu istället enligt följande:
1, Kanada 8p +12
2, Schweiz 6p +3
3, Frankrike 3p -8
4, Vitryssland 1p -7

Grupp C
USA - Österrike 5-1
Norge - Sverige 5-4 str
USA - Norge 4-2
Sverige - Österrike 3-0
Österrike - Norge 0-5
Sverige - USA 6-2

Vi ser här att det var jämt mellan Sverige, Norge och USA, medan Österrike inte hade något att sätta emot. 1-5 mot USA, 0-3 mot Sverige och 0-5 mot Norge säger det mesta. Bara 1 mål framåt och 13 bakåt på 3 matcher håller inte. Dock är 5-0 i Norges favör ett styrkebesked, men det mest noterbara är, tyvärr, Norges 5-4 mot Sverige efter straffar. Man kan också se, att om Norge hade vunnit i full tid där hade man varit 2:a i gruppen på lika många poäng som USA och Sverige, men med något bättre målskillnad än amerikanarna och något sämre än Sverige.

Efter den, något miserabla, inledningen av turneringen spikade dock Viktor Fasth igen, höll nollan i sin debut i TRE kronor i matchen mot Österrike, där, dock, österrikarna ägde den 1:a perioden, men där Niklas Persson ändå kunde ge Sverige ledningen strax innan paus. I 2:a ökade man på till 2-0, spelade betydligt bättre och fastställde slutresultatet, 3-0, i sista perren. Därefter var Fasth given i mål, före Ersberg, och släppte bara 2 mål i gårdagens match mot USA, som Sverige förövrigt genomförde på ett formidabelt sätt, vilken också innebar gruppseger. Riktigt, riktigt bra, trots den något miserabla inledningen av turneringen.

Tabellen skrevs slutligen såhär:
1, Sverige 7p +6
2, USA 6p +2
3, Norge 5p +4
4, Österrike 0p -12

Grupp D
Finland - Danmark 5-1
Tjeckien - Lettland 4-2
Tjeckien - Danmark 6-0
Lettland - Finland 2-3 str
Danmark - Lettland 3-2 str
Finland - Tjeckien 1-2

Här ser vi alltså Tjeckien, som är det ända lag som gått genom förstarundan utan att tappa en ända poäng. 4-2 mot Lettland är lite sådär, men sedan hade man lekstuga mot Danmark och kunde vinna med uddamålet mot Finland i gruppfinalen. Finland, som ändå inte har övertygat så jättemycket. Visserligen 5-1 mot Danmark, men bara 3-2 efter sudden mot Lettland är inget styrkebesked. Lettland, som missar att klara sig vidare, med minsta möjliga marginal, på fel sida. Danmark tar nämligen 2 poäng i sista matchen mot dem. I VM räknar man inbördes möten istället för målskillnad, om 2 lag hamnar på samma poäng, så trots att Lettland slutar på 5 måls bättre målskillnad än Danmark, är det danskarna som går vidare, i kraft av segern i sudden mot just Lettland i deras inbördes fight. Danmark går alltså vidare, trots 6-0 mot Tjeckien och 5-1 mot Finland. Det är coolt.

Tabellen i Grupp D skrevs enligt följande:
1, Tjeckien 9p +9
2, Finland 5p +4
3, Danmark 2p -9
4, Lettland 2p -4

Nu är det alltså dags för mellanrundan.
Den går inte riktigt till som jag skrivit tidigare.
Om jag fattar rätt så slås nu de 4 grupperna ihop till 2 grupper med 6 i varje grupp. Man kommer dock inte spela 5 matcher, utan bara 3. Grupp B och C slås nämligen ihop, och Grupp A och D. De lag man hade i sin grupp i förstarundan, USA och Norge för svensk del, kommer man nu inte möta, för de har man redan mött en gång.
Man kommer alltså bara möta de 3 lagen från den andra gruppen.
Sverige inleder således med match mot Frankrike imorgon, Schweiz på söndag och Kanada på måndag.

Varför gruppsegern har varit så viktig i förstarundan beror på att man nu tar med sig den statistik och de poäng man har tjänat ihop i de matcher mot de lag som också går vidare från samma grupp.
Sverige tar alltså med sig 3 poäng +4 från matchen med USA och 1 poäng -1 från matchen mot Norge. Alla 3 lagens matcher mot Österrike räknas alltså bort. Samma sak med andra gruppen.

Totalt går Sverige alltså in i mellanrundan med 4p +3, vilket är ett ganska hyfsat läge. Man är 1p och 6 mål bakom Kanada, som inleder gruppen i topp.
Man har dock bara 2p och 4 mål ner till Norge på 5:e plats, så det är 3 mycket viktiga matcher som står på spel nu.

Kul grej

Lite kul grej MrMadhawk kör med nu. Han rankar de Allsvenska lagen från och med april och en gång i månaden fram till serien drar igång. Rankingen innefattar lagens nuvarande status i tabellen och i april har han tippat såhär:

1. Leksand
Forwardssidan ser riktigt bra ut. Backsidan är bred, och blir dom av med de man vill skicka så kan Leksand smyga. Ser lite småheta ut, redan nu faktiskt.

2. Rögle
Trots att man tappat två av de bästa backarna i serien, så håller jag detta laget högt. Var nytt förra året och kommer bara bli ännu mer sammansvetsat.

3. Västerås
Har värvat mycket mycket intressant. Laget är dock inte i närheten av fyllt, när det blir det kan dom vara en toppkandidat.

4. Örebro
Har fått behålla sin toppkedja intakt. Edblom har inte heller dragit och Joel Johnsson har tillkommit på backsidan. Sätter frågetecken då ingen målvakt
är klar - än.

5. Almtuna
Har nästan hela truppen klar. Fått behålla en hel del bra spelare och viktiga spelare för powerplay har tillkommit. Kommer dessutom en back och en forward
till.

6. Mora
Har tappat tunga namn som Johansson, Zettergren och Lagerström. Fogström kan också lämna. Kan bli tungt, men tycker att varenda nyförvärv man gjort känns
väldigt spännande.

7. Malmö
Mycket svårplacerade. Backsidan kommer inte vara lika trög som andra året. Men mycket hänger på vad som kommer in. Spelarna man hittils plockat in håller
för en playoff. Tom mer än så, men det är för tunnt hittils.

8. Bofors
Backsidan känns grymt svag. Anfallssidan håller ungefär liknande klass. Får hoppas mycket på den nya italienska målvakten.

9. Troja-Ljungby
Tycker man börjar få ihop ett rätt bra gäng där nu. Perfekt med hungriga killar som Åslin, Calle Gustafsson och Jacke Berglund.

10. Södertälje
Räkna med att de kommer vara mycket högre upp. Men just nu, nej, det är för tunnt.

11. Oskarshamn
Det ser sämre ut än förra säsongen, men även här finns det mycket kvar att hämta.

12. Tingsryd
Ser ut att värva lite annorlunda. Kommer vara hårt jobb från alla spelare i år. Ser mer spännande ut. Men tunn trupp just nu.

13. Sundsvall
Får behålla en del viktiga kuggar. Men botten? Ja, så blir det.

14. Borås
Just nu tror jag inte alls på Borås. Tappat en viktig kugge i Bergström, hur funkar hans gamla kedjepolare då? Henke Eriksson tycker jag är deras klart
bästa spelare. Han måste göra 25 mål i vinter för att dom ska komma någonstans i tabellen.

Jag hakar på det hela och kör min egen ranking över lagen kommande säsong. Jag känner såhär just nu:

1, Leksand
Faktiskt. Man har kvar Hanses och Galbraith i mål och har tagit in riktigt tunga namn som Prestberg, Gabbe Karlsson, Michael Rafl och Jacob Blomquist. Flera unga spelare har skrivit på för vidare spel, såsom Norén, Bibic, Martin Karlsson, Filip Forsberg osv. Känns bra!

2, Rögle
Man har visserligen tappat 2 viktiga backar, men man har kvar Jonas Fransson i mål. Han kommer bli grymt viktig även nästa säsong.

3, Västerås
Man har värvat in Lasse Johansson i mål från Mora, David Lundbohm från Växjö och amerikanen Broc Mittel. Känns starka!

4, Almtuna
Man har helt ny målvaktsbesättning i form av Linus Fernström och Adam Reideborn, då Magnus Hellgren som bekant har gått till Frölunda och Pettersson-Wentzel till timrå. Både Gråhns och Hermansson har kritat på från Leksand och Patric Gozzi från AIK. Kan bli intressant!

5, Malmö
Pontus Sjögren, SSK-keepern, skrev i dagarna på för Malmö som en av 2 målvakter med fina meriter har man sagt. Bådar gott, nu när Markus Svensson skrev på för AIK. Alexander Ribbenstrand, Lukas Eriksson och daniel Josefsson har förstärkt backsidan och Tomas Kollar forwardssidan. Tror Malmö kan segla upp ytterligare i tabellen framöver...

6, Örebro
Tror inte riktigt man klarar av att hålla samma klass som förra året. Visserligen har man fått behålla hela sin förstakedja intakt, men målvaktsfrågan är alltjämt ett frågetecken.

7, Mora
Hansen är kvar i mål, men Lasse Johansson har ersatts av Christoffer Bengtsberg. Känns som en något sämre målvaktsuppsättning än förra året. Iliakis, Viksten och Jakobs är kvar, men Fogström, Martin Johansson m.fl. har lämnat. Däremot har Mattias Beck från AIK, Kim Nabb och Dion Knelsen skrivit på. Vet dock inget om de 2 sistnämnda.

8, Bofors
Man har värvat in en riktigt etablerad målvakt i form av Daniel Bellissimo, som har erfarenhet av det italienska landslaget om jag inte misstar mig. Backsidan känns dock ruskigt tunn, med nyförvärv som Kasper Jensen, som i och för sig ska vara ganska vass, och Niklas Arell. Framåt har man egentligen inte heller mycket att komma med. Eetu Qvist är väl det mest namnkunniga namnet och så klart också fredrik Höggren, som även nästa säsong lär bli grymt viktig för Karlskogaklubben.

9, Tingsryd
Man har ännu bara den egna målvakten, Johan Salomonsson, kontrakterad, men både Koivisto och Kaupila har skrivit på för ytterligare en säsong. Även Dustin Johner och David Laudius från Växjö är klara. Känns spännande!

10, Oskarshamn
Man har kvar Davenport i mål, tillsammans med Alexander Bengtsson. Bakåt sticker Maksim Matushkin ut, kanske också Anton Myllerri, men annars känns det ganska tunnt. Framåt har man fått behålla Niklas Jadeland, samtidigt som  Mikael Lidhammar från Bofors och Morten Poulsen känns mest utstickande av nyförvärven.

11, Troja
Man har inga målvakter kontrakterade, men Per Johnsson, Jakob Berglund och David Åslin har skrivit på för Smålandslaget, som kanske kommer klara sig från kval kommande säsong?

12, Södertälje
Har inga målvakter alls i nuläget och har, så klart, tappat en hög spelare. Fredrik Sonntag har dock återvänt och poängkungen från Div. 1, om jag inte tar fel, Christofer Blid, är klar, samt Tony Lagerström från Mora. Känns dock väldigt tunnt, men man kommer säkerligen avancera i tabellen.

13, Sundsvall
Gustav Lindvall och Axel Brage är kvar i mål. Backsidan känns dock väldigt tunn, inga etablerade namn alls i princip. Framåt har man dock nyligen presenterat ett nyförvärv som troligen kommer få en mycket tongivande roll i laget till hösten, finländaren Aatu Hämäläinen. Känns dock alldeles för tunnt även där.

14, Borås
Man har inga målvakter under kontrakt. Backsidan ser inte alls bra ut och den ända som sticker ut på forwardssidan är Jens Karlsson, som har kritat på ytterligare en säsong. Kan få det mycket tufft om inget namnkunnigt kommer in, eller om man inte lyckas skrälla med det lag man har.

I övrigt kan noteras att Gustaf Wesslau återigen kommer spela Elitserien till hösten och det blir, precis som innan han drog över Atlanten, för Djurgården. Ett mycket bra tillskott för dem skulle jag tro.


Skrällarnas VM?

Som bekant har VM dragit igång nu nere i Slovakien.

Det började skrällartat med att förra årets 4:or, Tyskland, slog stjärnfylda Ryssland med 2-0. Ett Ryssland som förra året, trots tungt favoritskap, föll med just 2-0 i finalen mot Tjeckien, som tidigare under turneringen inte alls hade övertygat. Man åkte bl.a. på stryk mot Norge om jag inte minns fel.

Därför är det bara att hoppas på att Tre kronor kan svara för samma prestation, för det var just det man gjorde i 1:a matchen för turneringen, åkte på stryk mot Norge.

Sverige ledde med 1-3 och hade 3-4 med bara några minuter kvar. Då kunde norrmännen kvitera till 4-4. Tyvärr såg jag inte matchen, men tydligen, och helt förståeligt, utbröt ren glädje i det norska laget.
Matchen gick till sudden, men det gav inget.
Straffar väntade alltså.
Norge satte sin 1:a.
Sverige missade.
Norge satte även sin 2:a genom Mathis Olimb. Ett mål som granskades, men som blev mål.
Sverige hade således pressen på sig, men missade och Norge kunde vinna med 5-4 efter straffar.

Frågan är, har det någonsin hänt?
I sådana här stora sammanhang tror jag faktiskt inte att det har det, men jag kan ha fel. Upplys mig gärna om detta om ni vet!

Svenskarna var så klart inte nöjda med insatsen, inte svenska folket heller. Dock måste jag säga att jag tycker det är fel att folk ska hålla på att gnälla på dem för det. Man är missnöjd som svensk, visst, men som spelare vet man att man har gjort en dålig match, det behöver inte tusentals svenskar påpeka för dem. Nej, släpp det och gå vidare, det tycker jag. Nästa match är redan ikväll, då mot Österrike. Då ska ordningen förmodligen vara återställd. Den har redan börjat återställas, för Kanada slog nämligen tidigare leksingen, Belemares, Frankrike med hela 9-1 och ryssarna fick revansch mot tidigare Malmöspelaren, Urbas, Slovenien med 6-4. Urbas som nu är klar för Växjö. Växjö, som även har plockat in f.d. frölundaiten, Tomi Kallio. Man har även ryktats vara ute efter f.d. färjestadaren, Artti Latikainen.

Låt oss hursomhelst hoppas att även Sverige kan få sin revansch nu ikväll!

VM spelas enligt följande:

Grupp A
Tyskland
Ryssland
Slovakien
Slovenien

Grupp B
Kanada
Vitryssland
Frankrike
Schweiz

Grupp C
Österrike
Sverige
Norge
USA

Grupp D
Tjeckien
Danmark
Finland
Lettland

Man spelar, precis som föregående år, en förstarunda där de 3 första lagen i resp. grupp sedan går vidare till mittenrundan. Man slås ihop till 2 grupper, där sedan de 4 första går vidare till kvartsfinal.

De lag jag tror kommer få kvala för att hänga sig kvar i A-VM, alltså de lag som slutar 4:a i resp. grupp nu i förstarundan, är:
Slovenien från Grupp A. Den känns ganska klar.
Frankrike från Grupp B. Känns också ganska klar, även om faktiskt Vitryssland ligger sist för tillfället.
Österrike/Norge från Grupp C. Här är det mer öppet. På pappret känns Norge klart svagare, men efter att ha slagit Sverige har man förbättrat sina odds en aning. Sverige kan dock, om det vill sig riktigt, riktigt illa, hamna på den där fjärdeplatsen, men det ska nog inte vara någon fara. Känns som matchen Österrike - Norge kan bli avgörande där.
Danmark från Grupp D. Tyvärr måste jag säga. Danmark som, förra året, överraskade rejält och tog sig hela vägen till kvartsfinal, där man föll mot Sverige och där den danske journalisten hade lovat att springa naken över Öresundsbron om Danmark vann. Man har nu hamnat i en riktigt tuff grupp där man föll med 5-1 mot Finland i 1:a matchen och där jag tror Tjeckien och Finland är som gjutna i mittenrundan. Danmarks hopp står till Lettland, som jag dock tror blir för svåra för dem.

Så, Slovenien, Frankrike, Österrike/Norge och Danmark till kval, där bl.a. Italien kommer försöka ta sig upp till A-VM igen.

RSS 2.0