2 sköna pinnar!

En riktigt tuff bortamatch väntade under onsdagskvällen för de blåvita. Ännu icke besegrade Västerås stod för motståndet i en välbesökt ABB arena. 5 169 åskådare hade letat sig dit och bjöd på ett fint tryck under matchens gång.

Det tände till direkt när Prestberg och Lind rök ihop efter 44 sekunder och fick 2+2, varefter Västerås skapade en jättechans genom Markus Jonsson, men Hanses, som nu återigen vaktade kassen, var med och plockade den.

Västerås skulle få matchens 1:a powerplay, när Jakob Blomqvist åkte ut för Leksand, men Leksands box var mycket stabil och Västerås kunde inte etablera något större tryck. Istället fick Leksand chansen efter att Blomqvist, direkt från båset, fått iväg ett skott mot Lasse Johansson i Västeråskassen, att spela PP, när en västeråsare åkte ut för kneeing och kort därefter ännu en spelare, vilket gav 5 mot 3 för Leksand, som dock inte kunde göra något av det. Västerås box var mycket bra även den och man kunde bli fulltaliga.

Ryno klev in på första stolpen kort därefter, men lyckades inte peta in pucken.

Det var annars väldigt mycket spel i mittzonen, båda lagens defensiv var mycket bra och stabil.
Västerås skulle dock även de få chanswn i spel 5 mot 3, när först Timander och sedan Norén åkte ut. Dessutom gick Bibics klubba av, så det var i princip spel 5 mot 2 där ett tag, men Hanses lyckades till slut få tag i pucken och man redde ut det hela, även om Västerås pressade på bra där mot slutet av perioden, både i det numerära överläget och därefter.

Man kunde fortsätta pressa på lite i inledningen av 2:a perioden, när Bibic åkte ut efter bara 21 sekunder. Västerås drog dock även de på sig en utvisning och det blev spel 4 mot 4 istället.

Det var dock Västerås som hade ett litet övertag, men Leksands defensiv var, precis som i 1:a perioden, mycket bra och man lät inte västeråsarna komma till några jättefarligheter. Inte heller när Enström åkte ut för Leksand lät man västeråsarna etablera något PP-spel, även om Hanses fick göra en snygg plock på ett rappt skott från blå, men annars var det inha större farligheter. Inte förrän Leksand fick powerplay, efter att Markus Jonsson åkte ut för Holding. Man etablerade tryck nere mot Lasse Johansson, Ryno fick iväg ett skott som Johansson dock styrde ut. Där var dock Timander, som fick tag i pucken och klippte till, rakt upp i krysset bakom Johansson och det var 1-0 för Leksand! Snyggt!

Man fortsatte dock att dra på sig utvisningar. Nu var det Timander som åkte ut och Västerås kunde etablera ett riktigt, riktigt bra powerplay. Hanses visste vid ett tillfälle inte var pucken var och det blev kaos framför kassen, men domaren dömde "Wash out". Västerås fortsatte dock att ligga på och det var så nära, men pucken ville inte in i målet bakom Hanses och Leksand kunde komma undan med blotta förskräckelsen.

2-0 var ruskigt nära i inledningen av sista perioden, men Lasse Johansson hann över på Gabbe Karlssons krosspass till Blomqvist. Även Forsberg^2, Tobias och Filip, gjorde det bra, men Lasse Johansson kunde återigen blockera.

Leksand fortsatte att slänga på mål och få till blockeringar, medan Västerås mest slog ifrån sig, men än var det långt kvar att spela och 1-1 var oerhört nära, när ett skott smet mellan benen på Hanses, men gick längs mållinjen och utanför. 1-1 hängde i luften. Näst på tur var ett stolpskott och sedan åkte Leksand på ytterligare en utvisning.

Boxen var dock återigen mycket bra och även om Västerås tryckte på en aning så blev det inte jättefarligt och ledningen höll alltjämt i sig, samtidigt som tiden tickade neråt för Västerås. Ään var det dock lång tid kvar och 1-1 skulle också komma. Jakob Blomqvist misslyckades med att få bort pucken framför Hanses och då var Broc Little, som har varit så grymt bra för Västerås, snabbt där och gjorde inga misstag nu heller. 1-1.

Västerås fortsatte att trumma på, man ville ha segern. Leksand drog på sig ännu en utvisning och Västerås skapade masivt tryck mot Hanses, men han och övriga Leksand stod emot, även om det var oerhört nära några gånger, särskilt när slutsignalen kom som en räddande ängel. Då var det riktigt nära, men 1-1 var det och sudden väntade.

Där var det Leksand som hade det mesta. Filip Forsberg gjorde det bra, men fick inte riktigt ordning på pucken. Ryno gjorde det riktigt snyggt när han serverade Rafl, men han missade hela målet. Västerås hade ingenting, men Leksand lyckades inte heller de få in gummitrissan och straffar skulle fälla avgörandet.

Prestberg lade 1:a för Leksand. Han gjorde mål! Snyggt, mellan benen på Johansson.
Broc Little tog hand om Västerås 1:a, men Hanses tog den!
Ryno lade 2:a för Leksand och även han satte den snyggt bakom Lasse Johansson.
Markus Ljung hade nu pressen på sig. Han tog pucken, åkte fram mot Hanses, men han plockade även den och det var 2 poäng till Leksand!

En mycket skön seger måste jag säga!

Övriga resultat skrevs enligt följande:
Malmö - Tingsryd 4-1
Örebro - Almtuna 4-2
Sundsvall - Rögle 2-7
Borås - Oskarshamn 3-1
Mora - Södertälje 5-1
roja - Bofors 1-3

Noterbart är att Almtuna, som har hållit sig yppe i toppen de senaste säsongerna, fortsätter att ha det tungt såhär i inledningen av serien.

Att Mora tvålar dit SSK med hela 5-1 är också klart noterbart. Noterbart åt motsatt håll i den matchen var dock publiksiffran. Bara ca 2500 åskådare i FM Mattsson arena.

Att Oskarshamn åker dit borta mot Borås är också värt att notera tycker jag. Det visar att serien kommer bli oerhört jämn och att det inte bara går att glida in på isen och ta 3 poäng förgivet i någon ända match. Alla kommer slå alla, alla kommer gå på en mina förr eller senare, det är oundvikligt.

Elitserien rullar också vidare med följande resultat:
AIK - Luleå 0-1
Färjestad - Djurgården 2-3 str
HV - Modo 6-1
Timrå - Linköping 4-2

Timrå tar sin 1:a trepoängare för säsongen och det mot LHC. Starkt jobbat!

Modo fortsätter dock att ha det oerhört tungt och jobbigt. Inte bra, samtidigt som HV verkar ha fått fart på grejerna nu, efter en något trögstartad start på säsongen.

Luleå tar 3 av AIK på Hovet. En målvakternas kamp, där David Rautio i Luleåkassen till slut drog det längsta strået.


J18 har också varit i farten:
Valbo - Leksand 0-6

Ikväll fortsätter hockeyallsvenskan med följande matcher:
Sundsvall - Malmö
Bofors - Örebro
Oskarshamn - Västerås
Almtuna - Mora
Rögle - Troja

Mitt tips:
Sundsvall - Malmö 2
Bofors - Örebro 2
Oskarshamn - Västerås X
Almtuna - Mora 2
Rögle - Troja 1

Malmö tror jag helt klart tar Sundsvall.
Almtuna - Mora kan bli en jämn historia, men jag tror ändå Mora drar det längsta strået där, liksom Rögle gör mot Troja. Dock vet vi ju vad Smålänningarna ställde till med hemma mot SSK, så man vet aldrig, men jag tror på Rögle där.

Bofors känns väldigt svårtippade. Det kan bli ett X där, men jag tror nog ändå Örebro drar det längsta strået där och avgår med segern. Däremot Oskarshamn - Västerås kan nog sluta med ett kryss. Det återstår att se.

Leksand spelar sin nästa match på söndag, hemma mot Tingsryd. Det borde bli 3 poäng där, men som sagts tidigare, det går aldrig att förutsätta något i den här serien. Leksands J20 tar sig dock redan ikväll an Timrå på hemmais, så har ni inget bättre för er, bege er till LRF-hallen och stötta grabbarna till 3 poäng!

F+, F-

En något kryptisk rubrik, men läs resultaten nedan så kanske ni förstår. Elitserien drog nämligen vidare ikväll och det hela slutade såhär:

Frölunda - Timrå 5-0
Luleå - Färjestad 2-0
Växjö - Modo 4-2
Djurgården - Brynäs 2-4
kellefteå - HV 1-3

Frölunda fortsätter alltså att övertyga. Ikväll gjorde Magnus Hellgren, f.d. Almtuna, Elitseriedebut och som han gjorde det. Även han får hålla nollan, mot ett Timrå som ser ruskigt blekt ut. F+ på den matchen alltså.

Färjestad har det betydligt jobbigare. 7 mål på 5 matcher för de regerande svenska mästarna är inte okej. Ikväll blev det inga mål och Luleå snodde med sig alla 3 poäng, efter 2 sena mål i sista perioden. F- där alltså.

Noteras kan också göras att Växjö tar sin 1:a seger hemma i Växjö arena, när alla 3 transatlanter levererade mål. Starkt jobbat, samtidigt som Oskar Ahlsenfeldt, som även han gjorde Elitseriedebut, gjorde en riktigt bra match.

Den 6:e matchen i omgången spelades igår:
Linköping - AIK 5-2

Vilken start det blev på den matchen! Viktor Fasth fick vila och f.d. Malmömålvakten, Markus "Mackan" Svensson, debuterade i Elitserien, men fick en mardrömsstart. LHC gjorde mål på så gott som varje skott i början. Efter 5 minuter stod det 3-1 till LHC. Snacka om målexplossion!

En match i Allsvenskan spelades också nu ikväll:
Troja - Bofors 1-3

Även en match i Div. 1, Grupp C:
Surahammar - Ore 5-3
Imorgon drar Allsvenskan vidare med bl.a. Västerås - Leksand. En riktigt svår match för de blåvita, men ingenting är omöjligt!

Första trepoängaren för säsongen!

Kom först i den 4:e omgångern, hemma mot ett bottentippat Borås.

Timander slarvade direkt i inledningen och Borås öppnade matchen piggt, men åkte på en utvisning, där Leksand dock inte alls fick till powerplayet. Efter detsamma trampade man dock igång och Johan Ryno fick några riktigt bra lägen. Det bästa läget hade nog dock ändå Filip Forsberg, som gick köksvägen, men pucken ville inte in i mål. Inte förrän Jakob Blomqvist avlossade ett hårt skott från blå, där den f.d. Malmömålvakten, Jonatan Bjurö, var chanslös och det var 1-0 för Leksand!

Olimb var sedan nära på att näta på nytt för Leksand, men missade mål, efter att ha dragit sin back. Man fortsatte dock att trycka på och Bjurö hade viss tur med vissa skott.

Borås åkte på ännu en utvisning, men i det efterföljande powerplayet åkte först Ryno ut, efter att ha haft ytterligare några bra skott på mål, och sedan Blomqvist. Istället PP för Borås alltså. Där skapade man dock ingenting, knappt några skott på mål, men efteråt var Jens Karlsson mycket nära att kvitera, men pucken tog i stolpen bakom en annan Jens, nämligen Holmström, som matchen till ära vaktade Leksandskassen.

Bödker gjorde sedan ett grymt misstag bakom mål, vilket sånär gav Borås en kvitering, men sådan tur var var Holmström med på den och Leksand kunde istället kontra och 2-0 var mycket nära, när Prestberg passade Gabbe Karlsson, som sånär hittade Hurtubise framför mål.

2:a perioden började lite bättre än den 1:a, men så slarvade man ännu mer och åkte på ytterligare en utvisning. Borås powerplay var bättre än i den 1:a och man skapade visst tryck nere mot Holmström, men till slut lyckades Leksand få undan pucken och klara av det hela. Slarvet fortsatte dock och 2-0 som sedan kom var kanske inte jättevälförtjänt, men likväl ett mål.

Borås gav sig dock inte, men var lite för heta på gröten och åkte på ett lagstraff för 6 spelare på isen. Leksands efterföljande PP var ganska okej och Prestberg fick ett bra läge, när en leksing passade fram pucken bakom mål, men inget mål. Istället kunde Borås klara av det hela och sätta press på Leksand, som fortsatte göra misstag, vissa större än andra. Ett stort misstag gav en Boråsspelare friläge, men Holmström var grym i mål och plockade den.

Borås öppnade 3:e perioden klart bäst. Holmström visste inte riktigt var pucken var och det var smått kaosartat framför kassen, men till slut kunde leksingar rensa undan. Reduceringen hängde dock i luften och var mycket nära, även när Jens Karlssons skott styrdes på Knuts skridsko och var nära ppå att ställa Holmström, men han klarade det.

Borås fortsatte att trycka på, men Leksand med Jens Holmström i spetsen försvarade sig bra, även om det var nära för Borås några gånger.

Nej, man imponerade inte alls från Leksandshåll, men seger blev det, 3-0 kom i öppen kasse och blev också slutresultatet, inför ögonen på endast 2821 åskådare. Riktigt dåligt, tyvärr.

De andra matcherna slutade såhär:
Rögle - Malmö 2-5
Oskarshamn - Mora 4-2
Tingsryd - Västerås 1-2
Södertälje - Örebro 3-1

Noterbart är att Malmö vänder 0-1 till 2-1 mot Rögle temligen snabbt och sedan kan dra ifrån till 5-2 i sista perioden, efter att Rögle kviterat fram till 2-2. Starkt!

Noterbart är också att Västerås hade det tufft borta mot Tingsryd, men lyckades till slut ändå ta 3 poäng och är därmed fortsatt serieledare av Hockeyallsvenskan 2011/12, med maximala 12 poäng. Leksand klättrade upp till 10:e plats i och med kvällens seger, med sina 5 poäng. På onsdag möter man just Västerås. Det blir en oerhört svår match att ta 3 pinnar i, men ingenting är omöjligt!

Daladerby i fiendeland

Så var det dags för säsongens 3:e match, även detta en förmodad toppmatch, dessutom mot ärkerivalerna från övre Siljan, Mora. Med andra ord, dags för säsongens 1:a Daladerby!

Det var Mora som öppnade bäst, men drog också på sig matchens 1:a utvisning, Kim Nabb, vilket innebar PP för Leksand, där man visserligen skapade lite tryck, men man spelade lite för svårt och det blev inte jättefarligt och Mora kunde bli fulltaliga igen.

Michael Rafl hade inte sin bästa kväll. Först många svåra pass i PP, sedan fler svåra pass i nästa PP, när ännu en Moraspelare åkte ut, och slutligen åkte han själv ut i det efterföljande powerplayet, vilket gav Mora chansen i dryga minuten i spel 5 mot 4 när Sundström kom in på isen igen. Man skapade ganska bra tryck och fortsatte att trycka på efter att Rafl kommit in på isen igen.

Mora tog över perioden mer och mer och fick ännu mer övertag när Prestberg åkte ut 2+2 för Slashing. Leksands box var dock riktigt, riktigt bra och man kunde reda ut det hela och få lite mer vind i seglen, stärkta av den insatsen.

Jakob Johansson åkte ut 2+10 för Roughing och Abuse of officials mot slutet av perioden, något jag tror jag aldrig varit med om tidigare. Patrik Norén åkte ut tillsammans med honom, men bara 2min, så 2:a perioden startade i spel 4 mot 4, men strax därefter åkte Bergenström ut och Mora fick powerplay igen. Ett powerplay som dock inte var något av de bättre de har presterat, samtidigt som Leksands BP var mycket bra och stabilt. Man rensade och teckte skott och Hanses i mål hade inga problem att hålla puckarna borta från nätet.

Leksand höjde sig rejält efter utvisningen och Filip forsberg fick ett jätteläge, men Hansen var med på den. Leksand fortsatte dock att ligga på och fick också med sig en utvisning, när Ryno kom i ett fint läge, men blev slashad.

Man skapade hyfsat bra tryck under powerplayet och med bara sekunder kvar av detsamma fick Ken-André Olimb iväg ett fint skott från blå, som gick mellan benen på Hansen och det var 1-0 för Leksand!

Mora återställde dock ordningen mindre än minuten senare, när Timander åkte ut för kneeing och Mora bara behövde några sekunder på sig i powerplay för att kvitera genom Robin Gartner.

Efter kviteringen jämnade spelet ut sig, samtidigt som det tuffade till sig. Flera fina lägen från båda håll, flera härliga tacklingar och ännu ett PP för Leksand, när samme Sundström åkte ut igen.

3:e perioden var inte mycket att hänga i julgranen. Leksand slog ifrnå sig rejält i början, men lyckades ändå få med sig en utvisning. Powerplayet var dock inte heller bra och Mora kunde klara av det och dessutom ta ledningen, något tursamt. Dion Knelsen, som nu var tillbaka efter smällen i 1:a matchen mot Malmö, då han fick föras till sjukhus.

Leksand hade en puck inne, men målburen var ur sitt läge, och Gabbe Karlsson hade en jättemöjlighet, men pucken ville inte in. Tiden gick och Hanses lämnade kassen. Spel 6 mot 5. Lägena ville dock inte infinna sig och Mora kunde istället, precis som det brukar bli när man plockar målvakten, göra 3-1 i öppen kasse och därmed ta 5:e raka mot Leksand, inför ett fullsatt FM Mattsson arena.

Övriga matcher under helgen slutade såhär:

Fredag:
Borås - Tingsryd 3-2
Troja - Södertälje 6-3
Sundsvall - Almtuna 2-4
Rögle - Bofors 4-2

Här kan man, så klart, främst notera Trojas 6-3-seger över SSK. Riktigt, riktigt starkt!

Borås blev också, precis som jag sa, det lag som inte står på 0 poäng efter fredagens match mot Tingsryd, som jag förövrigt kom på redan har en poäng, den man plockade borta mot Sundsvall i 1:a matchen.

Lördag:
Malmö - Västerås 2-6
Oskarshamn - Örebro 3-1

Att Västerås ångar på som man gör är kanske ingen jätteskräll, men att slå ett stjärnspeckat lag som Malmö, dessutom med 6-2, det är inte illa! Även det ett rejält styrkebesked.

Även Oskarshamn visar pro på styrka när man slår Örebro hemma med 3-1. Ett Örebro som Leksand föll hemma mot med 2-4 i förra veckan. Serien är med andra ord väldigt jämn i år.

Söndag:
Almtuna - Troja 3-2
Bofors - Sundsvall 5-1

4:e omgången startade igår och vi ser att Bofors övertygar hemma i Nobelhallen. Kanske inte mot jättebra motstånd, men faktum är att det är denna match av de 4 Sundsvall har spelat som man varit mest ustpelade i.

Lite Div. 1 spelades också under söndagen:
Grupp A:
Kiruna - Teg 8-0
Piteå - Klemensnäs 2-3 SD
Asplöven - Luleå Rebels 5-2
Björklöven - Kalix 3-0

Att Kiruna kör över Teg med 8-0 är klart noterbart, men även att Björklöven och Asplöven fortsätter att ånga på.

Grupp B:
Njurunda - AIK Härnösand 5-2
Kramfors - Östersund 0-13

Östersund, oj, oj, oj. 13-0 är inget annat än imponerande. Grymt!

Grupp C:
Ore - Falu IF 2-0
Tierp - Söderhamn 5-1
Borlänge - Lindlöven 4-2
Hedemora - Hudiksvall 3-8

Grupp D:
Värmdö - Nyköping 3-4 str
Vallentuna - Nynäshamn 3-4 SD
Wings - Nacka 5-2
Huddinge - Åkers IF 3-5
Järfälla - Visby 1-4

Wings har börjat få upp farten nu och här kan man också notera att man är det ända hemmalaget som vinner. Att Huddinge åker dit med 5-3 mot Åkers IF, det är lite överraskande måste jag säga.

Grupp E:
Skövde - Grästorp 9-4
Vita hästen - Tranås 8-1
Gislaved - Mjölby 2-4
Kumla - Vimmerby 3-5
Mariestad - Arboga 7-5

Hästen fortsätter att ösa på och nykomlingarna fortsätter att göra det bra. Gislaved var ingen lätt nöt för Mjölby att knäcka borta och Vimmerby tar dessutom en seger borta mot Kumla.

Grupp F:
Halmstad - Kristianstad 2-3 SD
Karlskrona - Mörrum 3-2 str
Kungälv - Pantern 5-2
Olofström - Kallinge 1-2 SD
Helsingborg - Nybro 1-2 SD

Även i Grupp F måste vi lyfta fram nykomlingarna, Kallinge/Ronneby och Helsingborg, som båda plockar poäng, Kallinge dessutom på bortais, mot meriterat motstånd som Olofström. Bra jobbat!

Damernas riksserie har nu också dragit igång och söndagens matcher slutade enligt följande:
Leksand - Munksund 3-0
Segeltorp - AIK 1-4
Brynäs - Modo 3-1
Linköping - Ormsta 9-1

Leksand tar alltså en seger och håller dessutom nollan, men man gör "bara" 3 mål framåt. En seger är dock alltid en seger.

Att Linköping slår Ormsta med 9-1 är noterbart, lika som att AIK slår de regerande svenska mästarna, Segeltorp, som faktiskt inte är favoriter i år, eftersom att man har tappat många tongivande spelare.

Även juniorlagen har varit i farten under helgen och såhär gick det under söndagen:

J20
Leksand - Djurgården 5-4 SD

J18
Leksand - Arboga 9-4

Seger för båda 2 alltså. Fin målproduktion från J18 och starkt av J20 att ta 2 hemma mot Djurgården.

Första trepoängarna

Elitserien går vidare. Igår var det full omgång, sånär som på Brynäs - Frölunda, som spelades redan i onsdags och där Frölunda tog ytterligare en seger.

Gårdagens matcher slutade enligt följande:
Linköping - Skellefteå 0-4
HV - Färjestad 5-2
Luleå - Djurgården 5-2
Timrå - Växjö 1-3
Modo - AIK 0-2

Vi kan alltså notera att både HV och Växjö tar sina 2 första trepoängare för säsongen. Växjö tar inte bara sin första trepoängare för säsongen, utan också den första någonsin. Grattis! Gerber skulle dessutom ha hållit nollan, om han inte strulat till det bakom mål vid ett tillfälle, slagit fram pucken till en Timråspelare, som bara hade att slå in den i öppen kasse fram till 1-1. Bara sekunder senare kunde Växjö dock återta ledningen och avgjorde sedan i tom kasse.

Viktor Fasth fick revansch för tisdagens mindre bra insats. Han håller nollan och Modo har det fortsatt tungt.

Att Skellefteå nollar LHC borta är imponerande. Mycket bra spel av Hadelöv där i mål och ett resultat Linköpingsborna knappast kan vara nöjda med.

Ikväll drar Allsvenskan vidare. 4 matcher spelas:
Sundsvall - Almtuna
Borås - Tingsryd
Troja - Södertälje
Rögle - Bofors

Jag tror det slutar:
Sundsvall - Almtuna X
Borås - Tingsryd 1
Troja - Södertälje 2
Rögle - Bofors 1

Sundsvall har visat att man inte blir någon slagpåse i årets säsong, samtidigt som Almtuna har haft det väldigt tungt hittills. Därför tror jag Sundsvall kan ordna ett kryss där.

Något av lagen Borås eller Tingsryd kommer inte stå på 0 poäng efter kvällens match. Jag tror det blir Borås. Visserligen bara 2 mål gjorda på lika många matcher, men i kraft av hemmaplan tror jag ändå man tar Tingsryd, som har sett väldigt bleka ut än så länge.

Troja bör ta poäng av SSK för att haka på litegrann, men jag tror det blir tufft och SSK tar ytterligare en seger.

Rögle väntar fortfarande på sin första trepoängare för säsongen och jag tror den landar ikväll, såvida inte Bellissimo gör en hjältematch och räddar poäng hem till Karlskoga.

Jag kommer vara borta under helgen, därför kör vi tips på morgondagens matcher också:
Mora - Leksand 1
Malmö - Västerås 1
Oskarshamn - Örebro 2

Jag tror tyvärr Leksand kan få det tufft uppe i Mora imorgon, inför ett, troligen, fullsatt FM Mattsson arena. Läget är dock ovisst, men jag håller Mora som liten favorit.

Malmö tror jag tar hem toppmötet med Västerås. Pontus Sjögren har sett riktigt bra ut hittills, om han nu får stå. Toivonen har vi ännu inte sett, men man har en ruskigt stark målvaktsuppsättning där. Det blir tufft för Lasse Johansson i Västeråskassen att matcha det, men han har gjort omöjliga räddningar förr, så man vet aldrig. Jag håller dock Malmö som favoriter där.

Oskarshamn kanske kan ge Örebro en match, men jag tror Örebro tar sin 3:e raka seger...

Det är även matcher på söndag, men då är jag hemma igen, så de tar vi då. Håll till godo tills dess!

Hemmapremiär!

Så var det då dags för säsongens första match i Tegera arena. 5177 personer hade letat sig dit för att se matchen.

Prestberg och Hurtubise var nu redo för spel. Hanses vaktade kassen.

LTC hade som alltid ordnat med fina tifon innan matchen och man hade också beslutat, från föreningens håll, att byta spelriktning matchen till ära. Det var också Leksand som tog tag i taktpinnen, även om det var X-leksingen från förra säsongen, Jared Aulin, som fick iväg matchens 1:a skott mot Hanses i kassen. Han höll den dock säkert och borde också ha tagit Löwdahls nästkommande skott från slottet, men det gjorde han inte och det var 1-0 för Örebro, efter knappt 6 minuters spel.

Jens Skålberg åkte ut för Örebro, men Leksands PP var inte av högsta klass. Inte till en början i alla fall, för med bara sekunder kvar av detsamma kunde Johan Ryno avsluta och slå in pucken bakom Niklas Dahlberg i Örebrokassen, assisterad av Rafl och Prestberg.

Båda lagen skapade därefter några chanser var, varav Gabbe Karlsson sköt ett skott som Dahlberg hade ruskiga reflexer och fick upp plocken på, medan en annan X-leksing i Örebro, Markus Weinstock, sköt i ribban med bara minuter kvar av perioden.

Den 2:a inleddes bäst av Örebro, men Ryno fick en jättechans för Leksand, som dock inte resulterade i mål. Istället gjorde Örebro mål i momentet efteråt, tyvärr ännu en liten miss av Hanses.

Örebro öste på och hade tagit över spelet helt. Leksand kom ingenvart och 1-3 var nära, men Hanses höll den pucken utanför nätet.

Bergenström åkte ut och läget såg tungt ut för Leksand. Man spelade dock bra i BP och redde ut det, även om Örebro pressade på bra. Man skulle dock få ytterligare en chans, när Tommy Enström, strax därefter, åkte ut även han, men Leksands box var återigen bra och Örebros PP-statistik försämrades ytterligare litegrann.

Så var det dags för Leksand att spela PP, men inte heller nu fick man till det och Örebro kunde klara av det utan bekymmer.

Leksand hade dock ryckt upp sig i och med avklarade boxplayn och powerplay, man pressade på bra nere mot Dahlberg och till slut lyckades Jon Knuts slå in kviteringspucken, efter att det varit mycket folk framför kassen.

Sista perioden inleddes med ytterligare ett PP för Leksand, på en tveksam hakning, men powerplay är alltid powerplay och man var riktigt nära 3-2, när Timander fick iväg ett skott från Rafl, men Dahlberg hann över i sidled och tog det skottet. Efter utvisningen var man ruskigt nätra att ta ledningen igen, men det ville sig inte. Det var dock Leksand som hade tagit tag i taktpinnen igen.

Prestberg fick ett jätteläge att ge Leksand ledningen, men Dahlberg var tät. Det var också Hanses, när Örebro sköt tätt över ribban. 2-3 skulle ändå komma. Med knappa minuten kvar och efter att Timander några minuter tidigare hade åkt ut kunde Örebro behålla trycket man skapade under powerplayet och slutligen näta fram till 3-2 och sedan också 4-2 i öppwen kasse, vilket också blev slutresultatet. Snöpligt, men sant. Hockey är inte rättvist. Ibland har man själv tur, ibland grinar oturen en i ansiktet, men det är bara att bita ihop, för på lördag är det dags för säsongens 1:a Daladerby och dit Superstars gör något så exklusivt som att åka båt istället för buss. Missa inte det!

Övriga matcher slutade:
Tingsryd - Mora 1-6
Västerås - Troja 4-1
Oskarshamn - Borås 4-1
Almtuna - Rögle 2-3 str

Mitt tips i förra inlägget hade med andra ord nästan gått in. Det var bara Almtuna som ordnade kryss mot Rögle, Rögles 2:a raka förlängning/straffar och Örebro som fixade en seger som förstörde det hela.

Noteras kan också göras att Borås nätade för 1:a gången den här säsongen och att Oskarshamn nu fick vinna. Mora är ändå det lag som övertygar mest, 1-6 nere i Dackehallen är inte illa.

Kvällens ända Elitseriematch slutade med Frölundas 4:e raka seger, när man slog Brynäs hemma i Läkerol arena med 0-2. Det var Brynäs som hade det mesta av spelet till en början, men när Frölunda fick in ledningspucken vände matchbilden och Frederik Andersen i Frölundakassen noterades för sin 2:a nolla på 4 matcher. Starkt!

Slutligen har vi lite Div. 1.

Grupp A:
Björklöven - Piteå 7-2
Kalix - Boden 2-4
Klemensnäs - Teg 4-5 str
Luleå Rebels - Kiruna 0-5

Noterbart är att Björklöven fortsätter att ånga på och att Luleå Rebels spelade sin 1:a match för säsongen, vilken inte gick sådär jättebra, som vi kan se.

Grupp B:
Ånge - Njurunda 5-3
Sollefteå - Östersund 5-0
AIK Härnösand - Kramfors 4-2
Örnsköldsvik - Kovland 1-2

Noterbart är att Sollefteå övertygar ordentligt. Mycket bra!

Grupp C:
Falu IF - Enköping 1-2 str
Söderhamn - Borlänge 1-3
Lindlöven - Ore 5-14
Hudiksvall - Surahammar 1-0
Hedemora - Tierp 5-6 SD

Här sticker ju naturligtvis Ores otroliga storseger ut rejält. Det är nästan J18-resultat över det.

Grupp D:
Wings - Vallentuna 5-2
Nynäshamn - Järfälla 7-6 SD
Nacka - Huddinge 1-4
Åkers IF - Nyköping 4-2

Wings får äntligen vinna och Huddinge fortsätter att ånga på.

Grupp E:
Tranås - Arboga 5-4
Vimmerby - Mariestad 6-3
Grästorp - Kumla 4-6
Mjölby - Skövde 3-9

Noterbart är att nykomlingen Vimmerby slår tillbaka Mariestad, som var uppe i Allsvenskan för några säsonger sedan. Dessutom åker Mjölby på rejält med stryk hemma mot Skövde, som ser starka ut.

Grupp F:
Pantern - Olofström 1-4
Nybro - Kristianstad 1-3
Kallinge - Karlskrona 0-7
Helsingborg - Kungälv 2-1 str
Mörrum - Halmstad 1-3

Här ser vi att Helsingborg plockar sina första poäng. Starkt gjort. Vi ser också att det inte gick fullt så bra denna gången för Kallinge/Ronneby som senast. Förlust 0-7 hemma mot Karlskrona är inte bra, men ändå ganska väntat. Karlskrona är ett väntat topplag i Grupp F.

Både utropstecken och frågetecken

Serierna drar vidare. 2 matcher i Allsvenskan har spelats de senaste dagarna. Resterande 5 spelas ikväll. Det är:
Leksand - Örebro
Tingsryd - Mora
Oskarshamn - Troja
Almtuna - Rögle
Västerås - Borås

Jag tror det slutar såhär:
Leksand - Örebro X
Tingsryd - Mora 2
Oskarshamn - Troja 1
Almtuna - Rögle 2
Västerås - Borås 1

Leksand och Örebro brukar spela jämt.
Mora tror jag är storleken för stor för Tingsryd.
Almtuna - Rögle skulle kunna bli en jämn historia, men någonting säger mig att Rögle kommer vinna ganska klart där.
Troja kan skrälla uppe i Oskarshamn, men jag tror nog Ugglorna drar det längsta strået där, liksom Västerås gör mot Borås.

Matcherna som har spelats är:
Malmö - Bofors 5-0
Södertälje - Sundsvall 2-1

Mycket, mycket övertygande av Malmö, där Linus Klasen och Robert Karlsson var inne på samtliga mål och där Pontus Sjögren fick hålla nollan. Bellissimo ska dock ha varit bra trots allt och räddat Bofors från en ännu större förlust.

Var Malmö övertygande så kan man nog inte säga samma sak om SSK. 2-1 mot Sundsvall är inte jätteövertygande, men likväl en seger. Sundsvall, som ändå gör det bra, efter 5-4-segern över Tingsryd i senaste matchen.

Även Elitserien drog vidare igår med 2 derbyn, om man kan kalla LHC - HV ett derby. Matchresultaten skrevs i vilket fall enligt följande:
LHC - HV 2-1
Djurgården - AIK 4-2

I Linköping var det länge HV som hade 0-1. Läget såg dystert ut för Linköping, som dock fick in kviteringen med knappa 5 minuter kvar och där sedan X-malmöiten, Carl Söderberg, kunde fastställa slutresultatet, 2-1 till LHC.

I årets första Stockholmsderby, inför ett fullsatt Globen, var det AIK som tog ledningen, men där Djurgården, innom loppet av några minuter, vände 0-1 till 3-1. Den annars så stabile Viktor Fasth i AIK-målet tappade för en stund fokus och det såg relativt enkelt ut när 3-1-pucken smet in bakom honom. Inte likt den gode Fasth, som sedan kom tillbaka igen och spikade igen. Den lilla stunden av ofokuserat tillstånd räckte dock för at Djurgården skulle kunna ta hem det hela och göra 4-2 i öppen kasse. Det var så klart inte Viktor Fasth som bar ensam skuld till förlusten, men han utgjorde det mest anmärkningsvärda i det hela, eftersom han normalt sett är tryggheten själv.

Även en match i Div. 1 Grupp E har spelats:
Vita hästen - Gislaved 10-2

Som väntat hade nykomlingen Gislaved, som flyttades upp till Div. 1 när Sunne flyttades ner, inte mycket att säga till om mot en av seriens bästa, ja, kanske det absolut bästa, laget, Vita hästen, med Sune Bergman bakom rodret. Starkt av Hästen att övertyga såpass ändå måste jag säga.

Hockeyallsvenskan 2011/12 äntligen igång!

Så var då det vi alla väntat på så länge äntligen här. Hockeyallsvenskan 2011/12!

Leksand inledde serien, som sagts tidigare, på bortaplan nere i Ängelholm. Rögle var favoriter enligt mig själv, även om deras försäsong inte har varit den bästa. Bara 1 seger under ordinarie tid på 10 matcher, mot Leksands 3 på 9 matcher.

Prestberg, Svedberg och Hurtubise saknades i Leksands laguppställning, den sistnämnde p.g.a. ett ännu icke klart arbetskontrakt.

Leksand inledde piggt och var det lag som skapade mest i inledningen. Bergenström sköt säsongens 1:a skott, men Jonas Fransson höll den.

Sist dessa lag möttes, i slutskedet av förra säsongen, vann Rögle med 0-1 uppe i Leksand, men nu var det Krigarna med stort K som tog ledningen, genom Gabbe Karlsson, som levererade direkt, 0-1 efter 8:49, i boxplay, när Röglebackarna strulade till det på egen blå!

Rögle kom dock tillbaka och pressade på ordentligt. Det såg jobbigt ut för de blåvita, samtidigt som Patrik Norén åkte ut och Rögle kunde trycka på ännu mer. Erik Hanses i kassen var dock tät och bidrog i högsta grad till att man kunde klara av det hela och även behålla ledningen perioden ut.

Mittenperioden började på ett strålande sätt när Gabbe Karlsson fortsatte att leverera. 0-2 rasslade i nät bakom Fransson, efter förarbete av Blomqvist och Tobias Forsberg!

Man spelade bra perioden ut, men i 3:e blev man passivt och Rögle kunde ta över tillstänningen totalt. 16-3 i skott säger det mesta. Nyförvärvet, Jesper Jensen, lyckades också få in reduceringen, drygt 3 minuter in i perioden, och med dryga minuten kvar att spela kunde Magnus Häggström få in kviteringen bakom Erik Hanses i Leksandskassen.

Nära 3 poäng med andra ord, men det ville sig inte. Michael Rafl såg dock till att Leksand fick med sig 2 poäng hem till Dalarna, när han ordnade segermålet, knappa 2 minuter in i förlängningen!

Övriga resultat skrevs enligt följande:
Mora - Malmö 3-4
Almtuna - Södertälje 2-3
Borås - Örebro 0-2
Bofors - Oskarshamn 4-2
Troja - Västerås 1-4
Sundsvall - Tingsryd 5-4 SD.

Noterbart tycker jag är att Bofors slår Oskarshamn med 4-2. Bellissimo verkar med andra ord ha gjort ett bra jobb i Boforskassen.

Örebro är det ända lag som håller nollan och Borås således ända lag som inte gör mål.

Västerås toppar därmed tabellen efter en spelad omgång, med bäst målskillnad, före just Bofors och Örebro.

Elitserien drog även den vidare under helgen och där skrevs resultaten enligt följande:
Djurgården - Modo 1-4
Brynäs - HV 3-1
Skellefteå - Timrå 2-3 SD
Frölunda - Luleå 2-1
Färjestad - AIK 1-2 str
Växjö - LHC 2-4

Noterbart här är att Djurgården får stryk med 4-1 mot ett Modo, som i 1:a matchen föll just med de siffrorna hemma mot Frölunda. Frölunda, som går bra såhär i inledningen av serien. 3/3 segrar än så länge gör att man toppar tabellen. En tabell, där HV faktiskt ligger sist, som ända lag utan poäng.

Div 1 har nu också startat igång ordentligt och där gick det såhär i helgen:
Grupp A
Teg - Asplöven 2-3 str
Kiruna - Piteå 2-3 str
Boden - Björklöven 0-4
Kalix - Klemensnäs 4-5 SD

Här tycker jag det är noterbart att Asplöven "bara" spelar 2-3 efter straffar mot Teg.

Man kan också notera att Björklöven övertygar direkt. 4-0 borta mot Boden är bra.

Noteras bör också göras att 1 lag ännu inte har spelat sin 1:a match i Grupp A. Luleå Rebels. Man är nämligen 9 lag i gruppen, av någon konstig anledning, vilket innebär att 1 lag kommer få stå över varje omgång och serien kommer högst troligt bli haltande. Jag vet inte hur de har löst det där, men det visar sig.

Grupp B
Kovland - Sollefteå 6-4
Njurunda - Örnsköldsvik 1-4
Kramfors - Ånge 8-4
Östersund - AIK Härnösand 4-1

Grupp C
Tierp - Hudiksvall 1-7
Borlänge - Hedemora 1-4
Ore - Söderhamn 4-3
Enköping - Lindlöven 3-2
Surahammar - Falu IF 4-3 SD

Hudiksvall och Hedemora övertygar mest såhär i 1:a omgången.

Grupp D, omg 1:
Visby - Åkers if 2-1

Omg 2:
Nynäshamn - Visby 6-4
Värmdö - Åkers IF 8-7 SD
Nyköping - Nacka 6-3
Järfälla - Wings 3-0
Vallentuna - Huddinge 3-5

Här ser vi alltså att Grupp D redan har hunnit spela 2 omgångar. Resterande resultat för omg. 1 finns i föregående inlägg.

Huddinge fortsätter att vinna och toppar tabellen. Wings har det å andra sidan tungt och var här ända lag som inte gjorde mål.

Grupp E
Skövde - Vita hästen 3-6
Gislaved - Tranås 4-6
Kumla - Mjölby 3-4
Mariestad - Grästorp 2-1 SD
Arboga - Vimmerby 5-2

Här tycker jag vi ska notera nykomlingen, Gislaved, som visserligen får stryk med 6-4, men som ändå står upp relativt bra. Detsamma gäller Vimmerby.

Mjölby tar 3 pinnar borta mot Kumla, trots att Kumla dominerade större delen av matchen. Starkt. Starkt även av Hästen att ta 3 borta mot Skövde.

Grupp F
Kungälv - Nybro 4-2
Olofström - Helsingborg 4-0
Karlskrona - Pantern 5-2
Halmstad - Kallinge 2-5
Kristianstad - Mörrum 2-1

Nykomlingen Kallinge/Ronneby ska uppmärksammas för den bedriften tycker jag. 5-2 mot Halmstad är bra.

Desto tyngre gick det för den andra nykomlingen, Helsingborg, som inte fick in en ända puck bakom Olofströmskeepern. Olofström, som därmed toppar tabellen efter en spelad omgång.

Till sist har vi lite J20-hockey från i helgen.
Brynäs - Leksand 5-3
LHC - Frölunda 4-5
Timrå - Mora 4-1
Växjö - Västerås 0-4
Luleå - Skellefteå 0-2
AIK - Björklöven 4-2
Tingsryd - Färjestad 5-2
Huddinge - Rögle 4-2
Södertälje - Malmö 3-2
Djurgården - Modo 1-3

Leksand J20 förlorar alltså premiären av J20 Superelit.

Såhär detaljerat kommer det troligen inte att vara varje gång, men jag ska försöka att uppdatera både Elitserien, Div. 1 och J20 lite då och då. Fokus kommer dock, så klart, att ligga på Allsvenskan.

Säsongens första fulla Elitserieomgång!

Ikväll var det så dags för den första fulla Elitserieomgången för säsongen. Såhär slutade det:

HV - Djurgården 1-2
LHC - Brynäs 3-2 str
Färjestad - Skellefteå 3-2 str
Luleå - Växjö 2-3 str
Modo - Frölunda 1-4
AIK - Timrå 5-1.

Noterbart är att 3/6 matcher gick till straffar.

Man kan också notera att Växjö gör en oerhört stark insats när man vänder underläge 0-2 till seger med 3-2 efter straffar uppe i Luleå. Därmed är klubben noterade, inte bara för sina första Elitseriemål i klubbens historia, utan också för sina allra första poäng i Elitserien, någonsin. Mycket starkt gjort!

Modo gör mål efter 16 sekunder genom Niklas Sundström, men sedan var det stopp och Frölunda kunde till slut ganska enkelt ta hem segern i den matchen. Därmed toppar man tabellen, dock med en match mer spelad än de andra, utom Växjö.

AIK noteras för en effektivitet på hela 17,2%! Fasths räddningsprocent stannade dessutom på hela 97,8%! Timrå vann skottstatistiken överlägset, 47 skott på mål, ett gick in, medan AIK bara hade 29 skott på mål, 5 gick in.

Brynäs hade även de 2-0 på LHC och var mycket nära 3-0, strax efter att Calle Söderberg nätat för LHC, men fått målet bortdömt. Mål blev det hursomhelst lite senare och senare även en kvitering för lejonen, som slutligen kunde vinna på straffar.

Det mäktigaste för kvällen måste dock ändå ha varit HV:s och Djurgårdens tifo innan matchen, där båda klubbarnas supportrar gick ihop och gjorde ett tifo för att hedra Stefan Liv. På flera andra håll hölls även en tyst minut innan matchstart.

Imorgon är det dags för Allsvenskans första matcher för säsongen och vi ser med glädje framemot säsongen med alla dess matcher! Jag kommer försöka göra såhär framöver, lägga in ett inlägg varje dag, där jag går igenom dagens resultat. Inläggen blir då lite kortare än tidigare, men betydligt fler.

Serierna börjar rulla igång!

Igår tjuvstartade Elitserien med matchen Frölunda vs Växjö. Det var spännande att se vad nykomlingen kunde ställa till med. Man gjorde det faktiskt inte lätt för hemmalaget. Ju längre matchen gick, ju mer övertag fick dock Frölunda, men Martin Gerber, som vi alla minns från guldåret i Färjestad 2002, var mycket, mycket bra i Växjökassen och räddade flera gånger kvar laget i matchen.

Till slut orkade man dock inte stå emot längre och Christian Beckman kunde göra 1-0 för Frölunda, på ett skott Gerber knappt hann reagera på. Den annars så stabile och trygge Gerber, som även efter målet fortsatte att spela riktigt bra, trots några riktigt vassa Frölundachanser. Växjö saknade inte heller chanser, men den unge danske talangen i Frölundamålet, Fredrik Andersen, höll tätt och släppte inga puckar förbi sig.

Mattias Johansson lyckades till slut fastställa slutresultatet, 2-0 till hemmalaget, i öppen kasse. Det var dock inte alls överlägset. Jag måste säga att jag är mäkta imponerad av Växjö, som lyckas stå upp såpass bra som man ändå gjorde, matchen igenom. Riktigt bra!

Imorgon drar Elitserien igång på riktigt, då med full omgång.

Innan dess drog dock Div. 1 igång tidigare ikväll. det var bara Grupp D som matchade och slutresultaten skrevs enligt följande:
Huddinge - Järfälla 6-1
Wings - Nynäshamn 2-3
Nyköping - Vallentuna 5-6 SD
Nacka - Värmdö 0-1 (1st period)

Matchen Nacka - Värmdö måste ha startat på en väldigt mystisk tid, för just i detta nu, kl 23:37, är 1:a perioden slut, enligt Stats.swehockey.se.

I övrigt kan vi konstatera att Huddinge övertygar direkt hemma i Björkängshallen och att Nyköping hade det tufft hemma mot Vallentuna. Än återstår dock många, många matcher, så mycket kan hända!

Genrep mot Västerås

Så var det då dags för den allra sista försäsongsmatchen för denna gången, nu borta mot Västerås i ABB arena.

Filip Forsberg var återigen på banan, + de båda nyförvärven, Mark Hurtubise och Johan Ryno.

Det var Leksand som öppnade aningen bättre. Man slängde puckar på mål och vann tekningar. Den forne Morakeepern i Västerås, Lasse Johansson, var dock stabil och istället var det Hanses som fick släppa det 1:a skottet förbi sig, en styrning han var chanslös på, och det var 1-0 för hemmalaget Västerås.

2-0 var sedan mycket nära, när Hanses släppte en lite farlig retur, men redde upp situationen. Västerås fortsatte dock att trycka på. 2-0 hängde i luften.

Leksand tog sig dock ur det hela och satte istället lite press mot Johansson när Norén fick iväg ett bra skott som båda nykomlingarna, Hurtubise i Ollas gamla #14 och Ryno i #61, var där och högg på. Dock inget mål, men man skulle få ett powerplay när Viktor Mårtensson åkte ut för Västerås.

Man skapade relativt bra tryck, men lyckades inte få in pucken bakom Lasse Johansson, som fortsatt höll nollan.
Istället var det Västerås som kunde utöka till 2-0, efter en något tursam sarjstuds. Markus Jonsson var det som stod för det målet.

Leksand fick börja mittenperioden i BP, efter att Gabbe Karlsson åkt ut mot slutet av 1:a. Man klarade dock av det strålande bra och pressade sedan på ordentligt mot Västeråskassen. Lasse Johansson var dock fortsatt bra, men Västerås fick inte ut pucken. Ett rejält tryck från leksandshåll, men ingen utdelning, inget mål, och till slut kunde Västerås ändå få ut pucken och 3-0 var nära, men Markus Ljung sköt utanför.

Bibic åkte ut och Västerås fick powerplay på nytt. Man pressade återigen på ganska så bra, men Erik Hanses var tät i mål och Leksand kunde klara av det.
Gabbe Karlsson åkte dock även han ut, nästan exakt på samma tid som i 1:a, vilket innebar att perioden skulle avslutas i BP. D.v.s. den skulle ha gjort det, om inte Västerås åkt på en utvisning strax därefter, när Leksand kontrade i BP.

Ingenting hände där och sista perioden var i antågande. Den öppnades dock inte alls lika bra. Leksand hade spelat bra under den 2:a perioden, fått bra tryck mot Västeråskassen, men Lasse Johansson höll nollan. Nu fick man inte alls samma tryck, Västerås rensade effektivt varje gång man försökte sig på ett uppspel. Filip Forsberg kom dock fri, men skottet gick rakt på Johansson.

William Karlsson, som gjorde 1-0-målet, åkte ut och Leksand fick en fin chans att redusera. Västerås box var dock riktigt bra och lät inte leksingarna komma till några farligheter. Nej, det kändes som att Västerås kontrolerade det hela ganska bra och man var dessutom nära 3-0, när pucken tog i målramen.

Med knappa 2 minuter kvar kom dock reduseringen. Filip Forsberg kunde till slut trycka in en retur från Johansson, efter viss kalabalik framför kassen och vem fick ass. på den om inte Jens Bergenström!

Tiden var knapp och tickade obönhörligt fort. 2-2 var dock väldigt nära, men Johansson lyckades blockera. Hanses stack ur kassen och det var spel 6 mot 5. Bödker visade fina takter och sköt flera skott under den sista minuten, men inte förbi johansson och Västerås kunde vinna matchen med 2-1.
Trots det var det en väl genomförd match, som kunde ha haft betydligt fler mål än den hade, men 2 storspelande målvakter satte stopp för det.På lördag är det nu dags för säsongens 1:a match, nere i Ängelholm, mot ett annat förmodat topplag, Rögle. Det blir en tuff match, men noterbart är att alla lag som tippas i toppen av tabellen börjar borta, utom Mora, som tar emot Malmö hemma i FM Mattsson arena. En tuff match även för rödhökarna, då Mora har imponerat ganska bra på slutet, genom 8-0 mot Örebro och 2-2 mot Elitseriemotstånd i form av Timrå.
Redan nu ikväll drar dock säsongen igång. Inte Allsvenskan, men Elitserien tjustartar med Frölunda - Växjö i Scandinavium. Låt se vad nykomlingarna kan ställa till med! Det ska bli en intressant match att följa!


R.I.P Stefan Liv och Lokomotiv Yaroslavl!

Tragiskt är bara förnamnet. Det finns inga ord för vad som skedde tidigare idag, det är för hemskt, för ofattbart.

Planet med det ryska KHL-laget, Lokomotiv Yaroslavl, skulle precis påbörja flygningen mot Minsk, där säsongens första match väntade.

Planet hann knappt upp i luften, innan det körde in i några ledningar, fattade eld och kraschade.

Ombord på planet fanns så gott som hela truppen:

Målvakter
Stefan Liv - 30 år, Sverige (Passed away)
Olexander Viyukhin - 38 år, Ryssland (Passed away)

Backar
Artur Amirov - 19 år, Ryssland
Vitali Anikeyenko - 24 år, Ukraina (Passed away)
Mikhail Balandin - 30 år, Ryssland (Passed away)
Robert Dietrich - 25 år, Kazakstan (Passed away)
Marat Kalimulin - 23 år, Ryssland (Passed away)
Karel Rachunek - 32 år, Tjeckoslovakien (Passed away)
Ruslan Salei - 36 år, Vitryssland (Passed away)
Maxim Shuvalov - 18 år, Ryssland (Passed away)
Karlis Skrastins - 37 år, Lettland (Passed away)
Pavel Trakhanov - 33 år, Ryssland (Passed away)
Yuri Urychev - 20 år, Ryssland (Passed away)

Forwards
Gennadi Churilov - 24 år, Ryssland (Passed away)
Pavol Demitra - 36 år, Tjeckoslovakien (Passed away)
Alexander Galimov - 26 år, Ryssland
Alexander Kalyanin - 23 år, Ryssland (Passed away)
Andrei Kiryukhin - 24 år, Ryssland (Passed away)
Nikita Klyukin - 21 år, Ryssland (Passed away)
Jan Marek - 31 år, Tjeckoslovakien (Passed away)
Sergei Ostapchuk - 21 år, Vitryssland (Passed away)
Daniil Sobchenko - 20 år, Ukraina (Passed away)
Ivan Tkachenko - 31 år, Ryssland (Passed away)
Josef Vasicek - 30 år, Tjeckoslovakien (Passed away)
Alexander Vasyunov - 23 år, Ryssland (Passed away)
Artem Yarchuk - 21 år, Ryssland (Passed away)
Danil Yerdakov - 22 år, Ryssland

Se hela lagets sida på EP här.

Det är alltså bara tre spelare som överlever denna ofattbara katastrof. Spelare som Jan Marek, Pavol Demitra och Alexander Kalyanin, för att inte tala om vår egen Stefan Liv, som alla har representerat och varit stora namn under större delen av 2000-talet i resp. landslag, går alla ur tiden, alldeles, alldeles för tidigt. Det handlar om spelare som är yngre än mig själv, människor som har hela livet framför sig, människor som mycket tragiskt rycks ifrån familj, släkt och vänner där hemma, människor som var på toppen av sin kariär, ja, helt enkelt oerhört bra hockeyspelare.

Det går inte att förstå, går inte att ta in. Det är för stort, för tragiskt och hemskt. Vi här hemma kan bara föreställa oss hur det måste kännas för familj, släkt och vänner till de förolyckade, för spelare som tidigare spelat med de drabbade, för staden Yaroslavl, vars hockeylag nu plötsligt är borta och inte existerar mer. Det går inte att förstå.

Vi här i Sverige tänker naturligtvis främst på Stefan Livs nära och kära, alla våra tankar går till dem och vi minns alla hur varm och ärlig Stefan var, "en riktig entertainer", som någon på Viasat hockey skrev på Facebook. En målvakt som kanske inte var så teknisk, men som ändå alltid var där och plockade de mest galna puckarna, som egentligen borde varit solklara mål.

7:e september 2011 kommer alltid kommas ihåg som en mörk dag innom hockeyn och idrotten, en dag vi aldrig, aldrig kommer glömma, för det som har hänt det är helt ofattbart. Tragiskt är bara förnamnet.

R.I.P Stefan Liv, and all of the other players in Lokomotiv Yaroslavl who passed away at this tragical day! We all pray for you.

Vi avslutar med några klipp med Stefan. Här först i SM-final 6, gissar jag, med alla Stefans räddningar.Sedan med lite försnack inför LG-hockeygames.Och så just från LG-hockeygames...Slutligen ett tribute till honom, en av vår tids största svenska hockeymålvakter.


Norgetrippen

3 matcher skulle spelas i vårt grannland, norge, den 1:a mot Lillehammer, som man även mötte på försäsongen förra året. Då blev det seger med 2-1, efter att Lillehammers målvakt storspelat och den f.d. leksingen, Andreas Martinsen, stått för Lillehammers ända mål.

Prestberg, Lucas Sandström, Filip Forsberg och Johan Svedberg fanns inte med i Leksands uppställning, som var väldigt, väldigt ung. Fredrik Händemark, från J20, och Simon Matsson, även han därifrån, fick dock chansen i A-laget, tillsammans med ordinarie unga spelare som bl.a. Jon Knuts, Martin Karlsson, Martin Janohls, Henrik Andersén och Erik De La Rose, som visserligen inte är ordinarie, men likväl ung.

Det var Lillehammer som öppnade matchen bäst. Man hade flera skott på mål innom de första minuterna, men Hanses var stabil, tills han, drygt 5 minuter in i perioden, fick kapitulera för Cheveries skott i Lillehammer, vilket ledde fram till 1-0 för norrmännen.

Lillehammer åkte dock på en utvisning strax efter målet och då var det Leksand för hela slanten. Ryan Nie i Lillehammerkassen var dock tät och släppte inga puckar förbi sig.

Leksand fortsatte dock att ligga på, även efter att Lillehammer blivit fulltaliga. Lillehammer fick inte iväg ett ända skott på mål på över 5 minuter. När det väl kom var det Gino Guyer som avlossade det, Guyer som gärna skjuter, vilket inte minst märktes senare, när han sköt Lillehammers nästkommande skott, efter att Leksand haft några skott däremellan, + en utvisning, där, så klart, Lillehammer pressade på lite mer än i spel 5 mot 5.

Ställningen 1-0 stod sig dock perioden ut, men inte långt in i den 2:a. Dryga minuten in i densamma dundrade nämligen Jens Bergenström in 1-1 för Leksand!

Spelet var betydligt mer avvaktande än i den 1:a perioden, inte många skott avlåssades, men när det väl kom blev det farligt och på mindre än 5 minuter hade Leksand vänt underläge från 0-1 till 2-1, när Martin Janohls nätade för Leksand!

Det var Leksand som hade ett klart övertag, men man fick inte in pucken bakom Nie i Lillehammerkassen, trots att man pepprade på med skott. Även när Rafl åkte ut spelade man tryggt och stabilt, Lillehammer kom inte till några farligheter och Leksand fortsatte därefter att trycka på och bomba Nie med skott. Dock inga mål.

Dryga minuten in i sista perioden åkte Janohls ut 2 minuter, varefter Bibic fick 2+10 för en ful tackling bakifrån och misconduct på det.

Spel 5 mot 3 alltså, och nu pressade Lillehammer på. Cheverie och Schmidt drog iväg varsitt skott, innan Wehrs drog iväg ett skott även han, men inget mål. Hanses var bra i mål och istället kunde Leksand få PP när Evan Cheverie åkte ut 2 minuter för Slashing.

Leksands PP var dock inget av de bättre i föreningens historia, även om både Bödker och Deilert fick iväg några farliga skott. Man skulle dock få ännu ett PP kort därefter, när Schmidt åkte ut, men inte heller nu lyckades man etablera något farligare spel. Lillehammer hade ryckt upp sig en del, men det var fortsatt klar Leksandsdominans, totalt sett över matchen.

Det blev dock en dubbelutvisning med dryga 5 minuter kvar, varefter Alexander Deilert åkte ut för Leksand. Det blev alltså spel 4 mot 3 i knappa 20 sekunder för Lillehammer, och då smällde det till bakom Hanses. R.J Andersson, vet inte vad han heter, i Lillehammer var det som kviterade och ordnade på så sätt en förlängning. En förlängning som knappt hann börja innan den var slut. 20 sekunder in i densamma avgjorde nämligen Lillehammer och Evan Cheverie, igen.

Seger för Lillehammer med 3-2 efter sudden alltså.

DDagen efter var det dags för match mot de regerande norska mästarna, Sparta sarpsborg. Sparta, som Malmö hade slagit 2 gånger under försäsongen, med 4-0 hemma i Malmö och 4-1 i Norge. Skulle Leksand kunna upprepa samma bedrift?

Det var ett mycket skadedrabbat Leksand som ställdes på isen. Förutom Prestberg, Norén, Filip Forsberg, Svedberg och Lucas Sandström, som saknades dagen innan, var nu även Gabbe Karlsson och Andersén borta.

Det var en minst sagt tvekande inledning, där inte ett skott på mål kom under de första 4 minuterna. Därefter avlåssade Niklas Roest Spartas 1:a skott, men inga problem för Hanses.

Sparta åkte på en utvisning, men Leksand lyckades inte göra mycket av den. Däremot när Alexander Deilert åkte ut lyckades man göra något åt det. Då blev det nämligen mål och det var 1-0 för Leksand, Jens Bergenström!

Jonas Andersen i Sparta hade sedan ett bra läge att kvitera tillställningen, men Hanses var tät i mål och gjorde inga misstag. Leksand kontrade istället och det var 2-0, återigen av Bergenström!

Sparta skulle få ännu ett powerplay innan perioden var över, men man fick inte ut något av det och det var återigen Leksand som tog komandot i inledningen av mittenperioden. En period som skulle bli rena målfesten.
Det började dock inte direkt. Jakob Blomqvist drog iväg ett skott som Spartakeepern höll, men nästkommande skott, även det av Blomqvist, lämnade han retur på. Där var Martin Janohls och slog in 3-0 för Leksand!

Jakob Blomqvist var het, för hann vann flera tekningar, varefter Timander åkte ut och Sparta fick PP. Vi vet hur det gick i 1:a perioden och likadant gick det nu. Leksand gjorde mål, Ken-André Olimb, assisterad av Bergenström och Enström, 4-0!

2 mål i boxplay alltså, men Sparta replikerade snabbt, bara 20 sekunder senare kunde man spräcka Hanses nolla, när Brendon Buck nätade för norrmännen.

Var Blomqvist het så var Bergenström ännu hetare. Hann vann tekningar, tog skott och gjorde dessutom mål. Nästa mål var dock inte hans. Det var Jon Knuts som, när Ödegaard i Sparta satt utvisad, kunde slå in pucken i öppet mål, efter pass pass skott, och det var 5-1 för Leksand!

Sparta började tappa humöret och målskytten, Brendon Buck, åkte ut 2 minuter för Charging. Leksand tryckte på i powerplay, Blomqvist fortsatte att skjuta, men inget mål där och 1-5 stod sig perioden ut.

Sögaard åkte ut för Sparta i inledningen av sista perioden och Leksand fick powerplay igen. Då small det till direkt. 16 sekunder in i powerplayet slog Jon Knuts, återigen, in pucken i mål, assisterad av Jens Bergenström och Mads Bödker och det var 6-1!

Bara minuterna senare small det igen. Denna gången var det Martin Karlsson som slog in 8-1, assisterad av Tobias Forsberg och Fredrik Händemark från J20, som fick en ass där.

Sparta fortsatte att dra på sig utvisningar och Leksand fortsatte att producera mål. Nu var det Ken-André Olimb som kunde slå in 8-1, bakom en olycksalig Phil Osaer i Spartakassen.

Leksand lekte där ute på isen, ledde med 8-0 i skott i perioden och det var inget snack om saken. Spelarna visste det längst där inne också, men självklart fortsatte man att kriga.

Inte ens när Leksand drog på sig en utvisning och Olimb åkte ut 2 minuter kunde Sparta rå på Erik Hanses i mål, även om man pressade på aningen mer än i spel 5 mot 5. Nej, det var lekstuga för Leksand, som dessutom fick in ett 9:e mål och gissa vem som gjorde det? Jens Bergenström, så klart! Hattrick och inte nog med det, han passade på att göra det på den symboliska tiden 19.19 in i perioden. Inte för att han hade koll på det, men så blev det i vilket fall. Även Simon Matsson noterades då för sin 1:a poäng i A-laget när han fick en ass på det målet.

Leksand kör alltså över Sparta sarpsborg totalt och vinner med hela 9-1!

Sista matchen för turneringen innebar cupfinal mot Lillehammer. Leksand hade alltså en revansch att utkräva där.

Man ställde upp med exakt samma lag som dagen innan och det var Leksand som öppnade bäst. Man vann 3 av de första tekningarna och sedan kunde Joonas Rönnberg av alla människor smälla in ledningspucken för Leksand och det var 1-0!

En smakstart för Leksand och faktum var att det var det allra första skottet på mål i matchen över huvud taget.

Man skulle dock få spela box, när Tommy Enström drog på sig en Roughing, men boxen var stabil och bra. Lillehammer kom inte riktigt igång och Leksand klarade ut det hela utan några större bekymmer.

Det var Leksand som brilierade och drygt halvvägs in i perioden kunde Martin Karlsson smälla in 2-0 för Leksand, assisterad av Tobias Forsberg och Alexander Deilert.

Leksand styrde och ställde och trots att Lillehammer fick ännu ett powerplay innan perioden var slut så lyckades man inte få pucken förbi Jens Holmström, som vaktade Leksandskassen dagen till ära. Han var tät och fortsatte så att vara drygt 5 minuter in i 2:a perioden, då Lillehammer lyckades spräcka hans nolla och det var reduserat, 1-2.

Lillehammer fick betydligt mer energi efter målet och man hade faktiskt tagit över tillställningen litegrann, ledde med hela 9-2 i skott i 2:a perioden.

Jon Knuts fortsatte dock att vinna tekningar. Han var riktigt vass denna match och tog så gott som alla tekningar, men så började även han förlora tekningar. Evan Cheverie tog över den ledarrollen och vann tekning efter tekning för norrmännen. Nie i Lillehammerkassen hade även han ryckt upp sig rejält mot inledningen av matchen.

Det var norrmännen som hade spelet och greppet om matchen, trots underläge, men Leksand fick powerplay, när Leksandsbekantingen Alexander Rindal åkte ut. Leksand pressade på lite mer igen, men lyckades inte få in pucken. Istället fick man spela BP, när Jon Knuts blev lite för het och åkte dit för en hög klubba. Då small det istället. Jens Bergenström blixtrade till och satte 3-1 för Leksand, mitt i all Lillehammerdominans. Oerhört skönt!

Knuts fortsatte att vara het i inledningen av sista perioden, dock lite för het. Han åkte ut 2 minuter för Boarding och Lillehammer fick ännu ett PP. Nu såg det tungt ut. Lillehammer pressade på ordentligt och hade 5-0 i skott under sista perioden. Holmström var dock oerhört bra i kassen och plockade vartenda skott.

Lillehammer fortsatte dock att äga tillställningen när Timander åkte ut 2 minuter. Ännu mer boxplay för Leksand alltså, som dock redde ut även detta och strax därefter sköt periodens 1: skott på mål. Nir höll den dock, men inte nästföljande skott av Tobias Forsberg och det var mycket oförtjänt 4-1 till Leksand!

Lillehammer drog kort därefter på sig en utvusning och då tog det bara 11 sekunder för Jens Bergenström att hitta Jon Knuts framför kassen, som slog in 5-1 för Leksand! Så oerhört oförtjänt, men inte desto mindre härligt för det!

Lillehammer gav sig dock inte och kunde, drygt 13 minuter in i perioden, redusera, genom Kevin Wehrs och det var 2-5.

Närmre än så skulle man dock inte komma och Leksand kunde, kanske något oförtjänt, vinna. Eller, rättare sagt, siffrorna kanske blev lite stora, men segern hade varit i hamn även om alla mål inte hade suttit där de skulle.
Vinnare av Lillehammer-cup alltså och nu återstår bara en träningsmatch innan serien drar igång, nere i Ängelholm nästa vecka. Träningsmatchen spelas på måndag och motståndet heter Västerås.

RSS 2.0