SM-guldet till HV71 efter jätterysare!

då skulle det avgöras. Guldet i svensk hockey säsongen 2016/17 skulle delas ut under lördagen, i en game 7 nere i Jönköping.

Det stod alltså 3-3 i matcher och vi hade med oss 4 raka bortavinster innan dagens avgörande batalj och det talade kanske lite för brynäs då, men HV hade hemmaplan och det var ett fullständigt kokande Kinnarpss arena, 7000 åskådare som skapade en enorm stämning redan innan matchen drog igång. Det var sådan volym där inne att det var svårt att höra vad man sa, alla 7000 var med på noterna. Det var häftigt att se och uppleva.

hur det gick?
Ja, se nedan...

Omgång 7

HV71 - Brynäs 2-1 SD

Wow, vilken rysare det blev! Som neutral hockeyfantast finns inget bättre än att uppleva en game 7, där allt har kokats ner till en match och där allt ska avgöras. Det finns inga livlinor längre, nu handlar det bara om en match. Jag kan tänka mig att motsvarigheten för alla ickeinvolverade supportrar förra säsongen var game 7 i Övik mellan Modo och Leksand.

som involverad supporter är det dock hemskt. Jag minns bara allt för väl när Leksand mötte Modo i den där game 7 uppe i Övik. Jag vågade inte ens se slutet av matchen, plötsligt började det bara strömma in sms med grattishälsningar. Den lättnaden och efterföljande glädjen som var där är dock nästan oslagbar, men som sagt, som neutral supporter är det fantastiskt att uppleva en sådan här match. En match som dessutom bjöd på enorm dramatik, en galen stämning och ett suddenavgörande för 1:a gången sedan man införde bäst av 7 matcher. Wow!

Stämningen var som sagt magisk, både innan matchen och under första delen av densamma. Sedan kom den av sig lite när Jacke Blomqvist prickade in 0-1 för Brynäs efter 12:55 i 1:a perioden. Det var också ställningen efter både den 1:a och 2:a perioden, men chanser att kvitera saknades definitivt inte för hV. Tror man hade 2 puckar som dansade på mållinjen bara i 2:a perioden och flertalet jättechanser utöver det, men david Rautio, som fick chansen från start här igen, var på väg att blomma ut till en riktig matchhjälte för Brynäs. Han var som en vägg. Linus Söderström i HV-kassen var inte heller mycket sämre. Han rånade bl.a. Brynäs på ytterligare ett mål när han fångade pucken rakt i plocken. Minns inte om det var i 2:a eller 3:e perioden och om det stod 0-1 eller 1-1. För 1-1 blev det till slut. Bara 03:07 in i 3:e perioden hittade Christoffer Törngren rätt bakom Rautio, från nästan ingen vinkel alls, men pucken smet in vid ena stolpen och det var alltså 1-1. Resten av perioden bjöd på fortsatta chanser till ledningsmål, både för HV och Brynäs. HV hade kanske flest chanser, men Rautio höll emot, precis som Söderström och matchen gick alltså till sudden, trots att HV hade ett jätteläge att avgöra när man fick ett powerplay med knappt 8 minuter kvar att spela. Min känsla där och då var att om Brynäs klarade av det, då skulle Gävlelaget vinna. Gjorde HV mål, då skulle det mycket till för att Brynäs skulle komma tillbaka. Brynäs klarade dock av det, men kunde ändå inte avgöra i slutskedet av matchen. Förlängningen öppnade man också klart bäst och hade 4-0 i skott + ett powerplay, när Lavrence Pilut åkte ut för en holding efter 08:16. ett gyllene läge för brynäs att avgöra alltså och det trodde jag också att man skulle göra, men icke. HV höll emot och bara någon minut efter att Pilut kommit in på isen igen spelade Martin Törnberg, som var borta i match 5 och 6, efter att han fick en puck rakt på suspen i match 4. Suspen sprack och törnberg tvingades till en mindre operation. Nu var han dock tillbaka och spelade fram Simon Önerud, som efter 11:01 kunde sätta avgörande 2-1 i nät bakom Rautio och hela arenan exploderade, wow!

HV71 är alltså svenska mästare för 5:e gången, 1995, då Johan Lindbom, som nu står i båset som headcoach, var den som sköt det avgörande målet, mot just Brynäs, 2004, då HV vände 2-3 i matcher till 4-3 mot Färjestad, 2008, när man slog LHC, 2010, då man slog Djurgården och Teemu Laine, som fanns med i truppen även nu, men som ju skadades tidigt under säsongen, avgjorde på Hovet och så nu då, 2017, när Simon Önerud avgör i en game 7, i förlängningen. Wow, det kan inte bli mer dramatiskt än så och att just Önerud, som är en egen HV-produkt, får avgöra, det är stort och helt rätt, för han har varit riktigt bra under det här SM-slutspelet, den gode Önerud. Det har hela HV-laget varit, inte minst Linus söderström, som helt har tagit över förstaspaden från PW och som nu dessutom ryktas vara nära NHL och spel i NY Islanders.

Vi avslutar därmed den här säsongen med att rikta ett välförtjänt grattis till HV71, men även ett grattis till brynäs IF, för så jämn och oviss som den här finalserien har varit, så jämnt och ovisst tror jag aldrig att det har varit, inte vad jag kan påminna mig iaf. Det svängde fram och tillbaka och vem som skulle vinna det här var helt omöjligt att svara på innan dagens avgörande match. Det kunde lika gärna ha varit Brynäs. Nu blev det hV, men oavsett vem som hade vunnit det här så hade det varit lika välförtjänt, för som sagt, jämnare matchserie har jag knappast skådat.

Totalt:

HV71 - Brynäs 4-3 i matcher (HV71 vinner SM-guld!)

SM-finalen, omgång 5 och 6

Det stod 2-2 i matcher mellan HV och Brynäs i kampen om SM-guldet senast jag skrev, efter att HV vunnit hemma med 5-2, Brynäs vunnit i sudden både i match 2 och 3, 3-2 och 3-4, varefter HV vände en galen 3:e period i match 4 och vann den matchen med 4-6. Här fortsatte dramatiken och såhär gick det i match 5 och 6.

Match 5

HV71 - Brynäs 0-2

Oj, oj, såå starkt av Brynäs att studsa tillbaka efter den där 3:e perioden i match 4, då HV vände 1-0 till 4-6. Här klev Felix sandström fram, rädade alla 24 skott, samtidigt som backen elias Feldt prickade in 0-1 i slutet av 2:a perioden, efter 19:33. ett väldigt psykologiskt mål och sedan höll man också undan och Johan Alcén gjorde 0-2 i öppen kasse efter 19:56 och Brynäs hade därmed matchboll med 3-2 i matcher och hade nu chansen att avgöra i match 6 uppe i Gävle. Hela Kinnarps arena blev helt knäptyst och snacka om att förstöra festen där. HV kunde ju inte ta hem guldet, men man kunde skaffat sig ett väldigt bra läge för att göra det, men så blev det alltså inte.

Match 6

Brynäs - HV71 3-5

Det var uppdukat för fest i Gävle, champagnen låg på kylning och hhela staden vibrerade av hockey och förväntan, för nu skulle stadens stolthet ta hem guldet för 1:a gången sedan 2012, när man slog Skellefteå i finalen. HV blåste dock Gävleborna på festen, efter att man trampat gasen i botten redan från början och efter att en darrig Felix Sandström, som blev stor matchhjälte i match 5 nere i Jönköping då han höll nollan, darrat påtagligt på manschetten. Här släppte han först Kristofer Berglunds skott, ett skott som han först räddade, men inte hade koll på, så när han fullföljde sin rörelse damp pucken ner bakom honom och gled över mållinjen. Sedan släppte han Simon Öneruds 0-2 och därefter var det tack och hej för den gode Sandström, men 2 insläppta på 5 skott håller givetvis inte, så ett helt korrekt agerande av Bulan. David Rautio fick dock ingen bättre tur med sig. Han räddade ett skott innan Anton Bengtsson gjorde 0-3 för hV, som sedan också gjorde 0-4 drygt halvvägs in i matchen. den såg heldöd ut, men det skulle bli dramatiskt värre. HV hade 0-4 efter 2 spelade perioder och 0-4 med 12 minuter på klockan i 3:e perioden. Då hade Adam Almkvist precis åkt ut 2 minuter för en hakning och Brynäs satsade allt på ett kort, man hade ju inget att förlora, så man plockade Rautio och i spel 6 mot 4 satt också reduceringen i nät bakom Linus Söderström. Den gode Almkvist hade sedan ingen lyckad kväll, för kort därefter drog han på sig en utvisning till och Brynäs gjorde samma sak igen, plockade målvakten och i spel 6 mot 4 satt också 2-4 i nnät. Det ledde till en timeout för hV. En timeout som gav tillfälligt lugn, för Brynäs tog också sin timeout någon minut senare, plockade Rautio igen och jodå, i spel 6 mot 5 lyckades Linus Ölund forsera in 3-4. Då återstod 01:23 att spela, så tid att kvittera fanns det definitivt och det var inte långt bort. Plötsligt kokade hela Gavlerinken arena, alla stod upp och en galen upphämtning var nära. Så blev det dock inte. Det var nära, men det räckte inte hela vägen fram till 4-4. Istället kunde Oscar Sund göra 5-3 i öppen kasse med 17 sekunder kvar att spela. Det innebar att det var 3-3 i matcher och att SM-finalen skulle avgöras i en helt avgörande game 7 för 2:a gången i historien, 1:a gången var 2004, då hV också var inblandat. Den gången vände man 2-3 i matcher mot Färjestad till 4-3 i matcher. Frågan var hur det skulle gå här? Det tar vi i ett separat inlägg...

Totalt:

HV71 - Brynäs 3-3 i matcher

SM-finalen, omgång 2, 3 och 4

Finalserien rullar vidare och nu är 4 omgångar spelade. Senast jag skrev om den hade HV vunnit med 5-2 i match 1 och hade således 1-0 i matcher. Efter den matchen trodde man kanske, jag också, att HV skulle ånga på, men så lätt har det inte gått, för därefter har det gått såhär.

Omgång 2

Brynäs - HV71 3-2 SD

Egentligen borde Brynäs ha vunnit stort här, för oj så mycket bättre man var i 2 perioder. Man fullständigt körde över HV. I synnerhet i 1:a perioden. där var det ingenting som stämde för Jönköpingslaget. Brynäs gjorde 1-0, men det kunde både ha stått 2-0, 3-0 och 4-0 om man hade fått mer utdelning. Det var nästan bara ett lag på isen. Samma sak i 2:a perioden. Brynäs dominerade fullständigt och bara sköljde över HV. Att det kan svänga så snabbt, från en match till en annan, det är en gåta. 2 dagar tidigare var det ju hV som var klart bättre än Brynäs. Nu var det Brynäs som var klasser bättre än HV och hade 24-8 i skott efter 2 perioder, men änå bara 1-0 i mål. Man ökade dock på till 2-0 i början av 3:e perioden och det kändes lite som spiken i kistan, men knappt 2 minuter senare reducerade HV ändå, helt ologiskt sett till matchen. Där och då svängde matchen också över till HV, som plötsligt fick alla studsar med sig, passningarna satt där de skulle och kvitteringen kom också, med 18:19 på klockan. Matchen gick alltså till förlänggning, trots ett monumentalt Brynäsövertag och om HV hade vunnit i sudden, då hade vi verkligen snackat orättvist. Nu var det dock Brynäs som till slut kunde gå segrande ur match 2, när Linus Ölund avgjorde efter bara 03:18 av förlängningen och det kändes faktiskt helt rättvist.

Omgång 3

HV71 - Brynäs 3-4 SD

Ny match i Jönköping, ny Brynässeger i sudden. Ett brynäs som alltså hade vänt 0-1 i matcher till 2-1 i matcher. Det var också Brynäs som öppnade matchen bäst, precis som uppe i Gävle. HV såg inte alls ut att vara på banan och Jacob Blomqvist gjorde också 0-1 för Brynäs efter 03:51. Det var en ledning som Kevin Stenlund kviterade drygt halvvägs in i matchen, men där Brynäs sedan återtog ledningen bara minuter senare, när jacob Blomqvist gjorde sitt 2:a mål för kvällen, den här gången i boxplay. Aj, aj, aj, ett sådant mål får man ju inte släppa in i ett sådant här läge, i en SM-final, men HV revanscherade sig ganska fort när Mattias Tedenby satte 2-2 sekunden efter att brynäs blivit fulltalia. Brynäs återtog sedan ledningen en gång till innan perioden var över, en ledning som stod sig tills det var 5 minuter kvar att spela. då klev Martin Törnberg fram och satte 3-3 för HV, ett mål som på nytt tog matchen till förlängning, men precis som i Gävle i match 2 så var det Brynäs som gick segrande ur det hela. Detta efter att Tomas Zaborsky blivit stor matchhjälte för Brynäs, i en förlängning där HV annars var det bättre laget, skapade ett par bra chanser till att avgöra och hade 7-3 i skott innan avgörandet kom.

Omgång 4

Brynäs - HV71 4-6

Här var det 0-0 efter den 1:a perioden och 0-0 drygt halvvägs in i matchen. Där och då fanns det inget som tydde på att det skulle bli 10 mål i matchen, men då smackade Tomas Zaborsky, som ju avgjorde match 3, in 1-0 för Brynäs. Kevin Stenlund kvitterade 01:36 från paus i 2:a perioden och sedan följde en helt galen 3:e period. Juuso Ikonen återgav ledningen till Brynäs bara 21 sekunder in i perioden. Simon Önerud kvitterade i powerplay efter 04:51. Brynäs tog på nytt ledningen när Zaborsky gjorde sitt 2:a mål för matchen, men sedan gjorde HV 3 mål på 5 minuter när Önerud också gjorde sitt 2:a mål för kvällen fram till 3-3, Lias Andersson 4-3 01:20 senare och 5-3 drygt 3 minuter efter det. Lawrence Pilut var det som gjorde det. Brynäs reducerade visserligen med 25 sekunder kvar att spela, men närmre än så kom man inte och Anton bengtsson satte spiken i kistan med 6-4 i öppen kasse. Då hade HV alltså gjort 5 mål på 8 skott i 3:e perioden. Wow!

Det svänger alltså fram och tillbaka i den här matchserien och nu är det bäst av 3 matcher som gäller. Hur det kommer att gå är helt omöjligt att säga, men det känns någonstans som att HV kanske vände tillbaka det här nu i och med den här senaste segern. Hade Brynäs vunit där och fått 3-1 i matcher, då vetitusan, men nu, med 2-2 i matcher, är det helt jämnt och HV har hemmaplansfördel igen. Brynäs har dock vunit i jönköping tidigare och man har kört över HV tidigare i den här matchserien, så varför inte göra det igen? Kan man ta match 5 imorgon, då har man ett jätteläge att avgöra hemma i match 6. Vinner istället HV matchen imorgon, då blir det jobbigt för Brynäs, men räkna inte bort Gävlelaget ändå, för som sagt, det här känns helt öppet just nu känner jag...

Totalt:

HV71 - Brynäs 2-2 i matcher

Mer händer i Leksand

Truppen inför nästa säsong formas allt mer och nu står det klart att följande spelare från den gångna säsongen inte får förlängda kontrakt:

*Atte Engren
*Ben Youds
*Joe Piskula
*Markus Lauridsen
*Alexander Ytterell
*Janos Hari
*Eric Castonguay
*Sondre Olden

Mina tankar om det här är att det i det stora hela inte är några jättetapp. Klart vissa av de här killarna har tunga meriter och besitter en hög högstanivå, men under den gångna säsongen har de inte fått ut det i Leksand.

Atte Engren värvades som en tung KHL-målvakt med höga meriter. Han skulle vara den där trygheten längst bak under en säsong som vi visste skulle bli väldigt tuff, men jag tycker inte att han var det. Visst, han hade sina monsterinsatser, som exempelvis mot Frölunda i februari, shit så bra han var då, men de insatserna blandades med allt för många svajiga insatser och jag tyckte överlag att Haukeland var mer stabil än vad Engren var. Dessutom lär han bli alldeles för dyr för en allsvensk trupp, så jag tror inte att det här var ett så svårt beslut att ta.

Detsamma gäller nog både Youds och Piskula. Youds tyckte jag visserligen var bra och tar jag inte helt fel så hade han mest istid av alla i hela laget, typ 25min eller något. Prislappen lär nog som sagt dock vara alldeles för hög för en Allsvensk trupp, precis som piskulas prislapp. Piskula skulle vara den där tryggheten bland backarna, ungefär som Timander var 2013, Frögren var 2016 och som Fredrik Lindgren nog kommer att vara nu. Så blev det inte riktigt. Han gjorde inte bort sig på något sätt, men jag tror inte beslutet var särskilt svårt här heller.

ytterel ryktas till HV, men inget är klart än. Jag hade dock gärna sett honom kvar i leksand måste jag säga. han, tillsammans med Amnér, var lagets 2 bästa backar 2016 och oj så viktig han var i kvalet mot Modo. Det var han som till slut fick hål på Reideborn i match 3 och det var han som sköt 3-3 i game 7. Den här säsongen har han väl kanske inte glänst lika mycket, men i allsvenskan är jag säker på att han hade fått mer utrymme igen. Han själv vill väl dock säkerligen spela på en så hög nivå som möjligt, så får han chansen hos HV så är det klart han tar den. Så är det ju dessvärre när man inte spelar i landets högstaliga. Spelare riskerar att gå förlorade till SHL-klubbar. Titta bara på Bofors nu, som förlorar både Ejdsell, Carl Persson, Lennström och Emil Kruse till olika SHL-klubbar. Så att Ytterell vill fortsätta spela på en så hög nivå som möjligt är inget märkvärdigt, men det är tråkigt för Leksand...

Lauridsen var under en period dden i Leksand som hade gjort flest mål, vilket sa en del om lagets ofensiv. Lauridsen var stabil under stora delar av säsongen tycker jag, ett klart godkänt betyg, men hade jag fått välja mellan honom och Ytterell, så hade jag hellre haft kvar Ytterell, även om jag är övertygad om att Lauridsen också skulle göra ett bra jobb i Allsvenskan. Någon ny klubb är dock inte klar för honom, så kanske hamnar han i allsvenskan ändå.

På forwardssidan så har jag redan nämnt janos Hari. Hari var bra under säsongen i allsvenskan, var viktig i kvalet och gjorde där flera poäng. Hans beryktade tweet i inledningen av den säsongen blev ju sedermera en snackis, där han då sa att de som tvivlade på laget där och då, efter den knackiga inledningen, skulle få äta upp det senare. Oj så rätt han fick där, den gode Hari! Den här säsongen har det dock inte alls fungerat för honom och man såg nästan på honom nu i kvalet att han inte ville vara där, Han var klart tyngd av stundens allvar. Även tidigare under säsongen var det mycket felpassningar, tappade puckar, brända målchanser och onödiga utvisningar. när han dessutom gick ut och kritiserade fansen här i kvalet, för att det blev mentalt påfrestande när man hörde "publikens suckar" när man råkade passa fel eller göra något annat liknande, då fick han stora delar av alla blåvita fans mot sig, även om han säkerligen, egentligen, inte menade något illa med det. Han var pressad och tyngd av stundens allvar helt enkelt, men ja, Hari var bra under sitt 1:a år i föreningen, men mindre bra under det gångna året, så att han lämnar nu känns helt rätt och det tror jag även att han själv känner.

Detsamma gäller Olden. Han beskrevs som en ung spelare som inte hade blommat ut tidigare i Brynäs. det skulle han göra i Leksand, för potential fanns det i norrmanen. Tyvärr lossnade det inte nu i Leksand heller och jag tycker ärligt talat inte han gjorde så stort avtryck alls...

Castonguay svider lite att bli av med, för precis som med Ytterell så tror jag, är ganska säker på, att han hade producerat väldigt bra i Allsvenskan, precis som han gjorde i Tingsryd innan Leksand plockade honom. han var oprövad på SHL-nnivå, men jag tycker han överlag har hållt bra nivå över säsongen. Han kanske inte är en center för första eller andrakedjan i andra SHL-lag, men som center i tredje eller fjärdefemman kan han definitivt gå in, det tror jag, så att han fortsätter i SHL eller sticker utomlands är nog ganska troligt. Tror inte han spelar Allsvenskan iaf.

Utöver detta är det nu också klart att 2 ytterligare spelare stannar, nämligen Patrik Norén och bäst av allt, Jesper Ollas!

Norén var jag lite tveksam till innan säsongen, skulle en back från almtuna verkligen hålla i SHL? Det gjorde han. Han har växt väldigt mycket under säsongen och har väl generellt sett varit en av Leksands mest stabila och bra backar.

Att ollas stannar betyder massor. visst, hans gångna säsong var kanske inte strålande rent poängmässigt och han missade väldigt många målchanser, men han har ett enormt hjärta och att han nu väljer att stanna, det betyder så mycket mer än bara hans spel ute på isen. Laget kommer troligtvis bli väldigt ungt till hösten och då kommer han vara en av de äldre spelarna som kommer att vara lite av en mentor till de yngre. Han har hjärtat i leksand och att han nu väljer att stanna sänder signaler, väldigt bra signaler. Han har gått till Brynäs från leksand tidigare och han har varit stabil i SHL. Han skulle nog kunna få erbjudande från andra SHL-klubbar, men han väljer ändå att stana i Leksand. Han vill vara med på den här resan och det känns väldigt bra tycker jag!

Läget i Leksand

Det har nu gått drygt 2 veckor sedan Mora avgjorde direktkvalet och det stod klart att Leksand kommer få börja om i Allsvenskan igen.

Precis som senast det blev såhär, för 2 år sedan, så upphör i stort sätt alla kontrakt i truppen, eftersom att de är SHL-kontrakt, men till skillnad från då för 2 år sedan så är det betydligt fler spelare som verkar stanna i laget även nästa säsong, vilket gör att det faktiskt känns betydligt bättre än vad det gjorde då. Då hade vi fler stjärnor i laget, spelare som Oscar Alsenfelt, Mattias Guter, Mattias Ritola, Johan Ryno, Tomi Sallinen, Toni Kähkönen osv. De stjärnorna har inte Leksand haft under den gångna säsongen, bortsett från Ritola som kom in här mot slutet då, men annars har det i stora drag varit en Allsvensk trupp som har spelat i SHL och därför är det kanske inte så konstigt att fler spelare stannar nu jämfört med för 2 år sedan.

Hittills har följande spelare förlängt och gjort klart med klubben även över nästa säsong:

*Olle Alsing
*Sebastian Björnstad
*Oskar Lang
*Isak Skedung
*William Wikman
*Fredrik Forsberg
*Martin Grönberg
*Martin Karlsson

Dessutom har man redan nu gjort klart med följande spelare utifrån:

*Jonas Antzen, den egna lovande J20-målvakten som nu får a-lagskontrakt och kommer vara en av 2 keeprar till hösten
*Mattias Nilsson, som vänder hem från Timrå igen, där han har varit i 2 eller 3 säsonger nu
*Fredrik Lindgren, som ansluter från Skellefteå och som kommer bli enormt viktig för det här i övrigt väldigt unga laget. Lite av en lagpappa, precis som Timander var 2013 och Frögren var 2016. Väldigt viktig tror jag!

I övrigt är det klart att Perra lämnar sin post som huvudtränare och att Markus Åkerblom tar över jobbet som headcoach. Det är väl det enda som känns lite sådär än så länge. Jag har inte vidare bra koll på åkerblom, men det han mäktade med i Björklöven var ju inte överdrivet imponerande, men vi får ge den gode Åkerblom en chans, så får vi se vad han går för, meen Perra ska ha ett jättetack för allt han har gjort för den här klubben under de här 1,5 åren. Han kommer föralltid ha en väldigt speciell plats i alla Leksandshjärtan, för wow, vilken resa han genomförde tillsammans med laget från november 2015 till april 2016. Det står förevigt inskrivet i historieböckerna och är, som Gereon sa efter den där game 7 uppe i Övik, en "jävla saga som det kommer pratas om i fan 20 år".

Det är också klart att Janos Hari lämnar, men i övrigt har det varit sparsamt med besked kring spelare som inte blir kvar. En sak vågar jag nog dock säga. Väljer Mattias Ritola att lämna nu, då är han rökt i Leksand. Aldrig att han kan komma tillbaka en gång till då. Han valde att bryta sitt långtidskontrakt förra gången Leksand ramlade ur. Nu har fansen samlat kraft för att kunna värva hem honom igen. Att det inte blev den effekt av hans ankomst som man hade hoppats är en annan fråga, men väljer han att återigen lämna och bryta sitt kontrakt, som han ju har signat på 4 år den här gången, ja, då är han körd och fansen lär nog känna ett väldigt svek. Så det ska bli väldigt intressant att se vad som händer på den fronten...

Får jag önska så ser jag dock gärna att Haukeland stannar, liksom Porsberger, Olofsson, ovan nämnda Ritola, Knuts, Tobbe Forsberg, Youds och Norén. Dock tycker jag redan nu att vi har en bra grund att bygga vidare på inför framtiden och det är just de här unga hungriga spelarna med bakgrund i Leksand som man har knutit till sig. Nej, som sagt, än så länge får jag säga att jag är försiktigt optimistisk inför framtiden, iaf jämfört med för 2 år sedan, när vi satt i samma sits.

Kvalserien till Allsvenskan, omgång 10

Då är kvalserien till Allsvenskan färdigspelad och vi vet nu vilka 2 lag som kommer att få möta Leksand och de andra lagen i Allsvenskan nästa säsong och vilka som får ta en till säsong i Hockeyettan, men wow, vilken dramatik det blev här i sista omgången! Såhär gick det.

Omgång 10

Troja - Huddinge 5-4
Södertälje - Visby 3-1
Västerås - Kristianstad 2-1 SD

Okej, vi börjar med att återge hur tabellen såg ut innan den här sista omgången. Södertälje toppade tabellen på 19 poäng. Troja hade 18 och Kristianstad 17. Det var de 3 det stod emellan.

Som synes så gjorde Södertälje vad man skulle med visby, inför ögonen på hela 4016 åskådare i Axa sports center. det var visserligen 0-0 efter 1:a perioden, och det, i kombination med att Troja hade 2-0 och Kristianstad 0-1, gjorde att Södertälje i det läget var 3:a i tabellen, men i 2:a perioden lossnade det för SSK. Olov Lundqvist gjorde 1-0 efter 04:50, Johan Skinnars 2-0 efter 06:41 och Lucas Carlsson 3-0 9 sekunder från paus. Då såg det kassaskåpssäkert ut för SSK, som i och med det klättrade upp på 22 poäng. Det fanns inget som tydde på att Visby skulle vända på det och det gjorde man inte heller, även om Andreas Gröndahl reducerade 02:10 in i 3:e perrren. Närmre än så kom man dock inte och Södertälje är därmed klart för Allsvenskan även nästa säsong. Grattis!

Den andra platsen blev det dock dramatiskt kring. Verkligen dramatiskt. Troja hade ju som sagt allt i egna händer och man hade 2-0 efter den 1:a perioden. I den 2:a reducerade först Huddinge efter 22 sekunder, men Troja svarade upp med att göra både 3-1 och 4-1 innan halva matchen hade gått. Då såg det ganska avgjort ut där också, för då spelade det ju ingen roll att Kristianstad alltjämt hade 0-1 mot Västerås. Huddinge gav dock inte upp. man reducerade på nytt innan 2:a perioden var över och genom ett nytt tidigt mål i 3:e perioden, den här gången efter 46 sekunder, gjorde att nerverna kom på riktigt hos Trojaspelarna igen och kvitteringen skulle också komma. Rasmus Dahlbergg-Karlsson satte 4-4 med 12:40 på klockan. Då var Kristianstad plötsligt 2:a, eftersom att man fortfarande hade 0-1 mot Västerås. Det skulle dock ändå gå Trojas väg, för med 17:20 på klockan i Västerås kunde Mikael Fryklund kvittera för hemmalaget. Det var ett mål som tog den matchen till förlängning. det kunde dock fortfarande gå för Kristianstad, eftersom att man hade bättre målskillnad än vad Troja hade, så man var fortfarande över sträcket, men, med 19:28 på klockan i Ljungby sköt Niklas Lehmann 5-4 för Troja och alla de 3171 åskådarna i Ljungby arena fullkomligt exploderade, för i och med det så spelade det ingen roll hur det gick i Västerås. Troja var i Allsvenskan. Huddinge kunde ha kvitterat under matchens sista sekunder, men det gjorde man inte, Troja höll undan, och den anrika föreningen i Småland är därmed tillbaka i Allsvenskan, där man ramlade ur för 3-4 år sedan. Niklas Lihagen fick avsluta målskyttet för Västerås när han dessutom avgjorde den matchen 44 sekunder in i förlängningen. Den där poängen för Kristianstad hade kunat räcka, om Huddinge hade kvitterat och sedan vunnit i sudden/straffar, men det gjorde man inte och vi säger därför grattis till Södertälje och Troja, som alltså spelar Allsvenskan nästa säsong. Samtidigt är hockey oerhört grymt, för så otroligt nära som Kristianstad var på att klara det, det är helt sjukt. Slutligen måste jag på nytt nämna detta Västerås. Man vaknar här mot slutet av serien, vinner typ 3 raka här på slutet, men det var för sent och detta VIK hockey, som alltså hade dubbla chanser till att kvala upp till SHL så sent som för 2 säsonger sedan, både mot Karlskrona och mot Rögle, får nu alltså starta om i Hockeyettan, där man kommer få möta lag som Enköping, Borlänge, Köping, Skövde, Mariestad och Surahammar, som klarade sig kvar i ettan via kval. Det är tragiskt att se och jag lide verkligen med alla Västeråssupportrar...

Tabellen ser slutligen ut såhär:

1, Södertälje 22p +8
2, troja 21p +8
3, Kristianstad 18p +8
4, Västerås 15p -5
5, huddinge 11p -1
6, Visby 3p -18

Sumerar vi tabellen så kan vi notera att 3 lag stannade på 31 gjorda mål. Det var Södertälje, Kristianstad och Huddinge. Därefter gjorde Troja 28, Västerås 23 och Visby 21. Visby släppte också in flest mål, 39st. Huddinge släppte in 32, Västerås 28, Kristianstad och Södertälje 23 och Troja var tätast bakåt med 20 insläppta mål. Snacka om att verkligen pricka formen. Troja var ju väldigt nära att inte ens ta sig till kvalserien, när man först förlorade Hockeyettanfinalen mot Huddinge med 2-1 i matcher och där man sedan låg under med 1-0 i matcher mot Mariestad i playoff 3. Då var man tvungna att vinna 2 raka mot mariestad och det lyckades man med och sedan har det bara gått som tåget här i kvalserien, iaf tills 7:e omgången var spelad. Sedan darrade man lite här mot slutet, men man redde till slut ut det, men som sagt, det är små marginaler. Det erfar inte minst Västerås också. Jag vet att jag har nämnt det tidigare, men man hade alltså kontraktet i sin hand med mindre än 1min kvar att spela i omgång 52 uppe i Umeå. Mindre än 1min från att få spela Allsvenskan även nästa säsong, men så gick det som det gjorde, Björklöven kvitterade, skickade VIK till kvalserien och där låste det sig totalt tills det bara återstod 3-4 omgångar. då vaknade man, men för sent. Som sagt, det är små marginaler i hockey, både på gott och ont, men det är en stor faktor till varför jag älskar den här sporten så oerhört mycket, även om det stundtals krossar ens hjärta. Det man i gengäld kan få när det går bra gör det dock ändå värt alla motgångar, för den euforin är magisk och jag är helt övertygad om att Västerås kommer att komma tillbaka igen. Jag hoppas verkligen det, för det är ett lag med en av de bästa inramningarna i Allsvenskan och när det är mycket folk i ABB arena, då är det drag, ett drag som jag hoppas få uppleva i Allsvenskan igen inom inte allt för avlägsen framtid!

SM-finalen, omgång 1

då är SM-finalseerien igång och såhär gick det i match 1 i Jönköping igår.

Omgång 1

HV71 - Brynäs 5-2

Stark hemmaseger av HV alltså, som direkt kopplar ett grepp om den här serien. Man hade dock lite tur, för om jag minns rätt så var det Simon Öneruds 1-0 efter 29 sekunder som gick stolpe in och Ted Brithéns 2-0 som tog stollpe, Sandströms rygg och in, med reservation för att det var 2 andra mål som gick till så, men lite tur hade man iaf. Brynäs reducerade dock både till 2-1 och 3-2, men när Christoffer Törngren satte 4-2 för HV 01:16 efter Brynäs reducering, då kunde man inte resa sig igen. Matchens delikates var dock Mattias Tedenbys 3-1-mål. han åkte slalom förbi 3 Brynässpelare, inkl. Felix Sandström, och lade in pucken i öppen kasse. Riktigt snyggt och de 7000 åskådarna i Kinnarps arena fullständigt exploderade. Wow!

Totalt

HV71 - Brynäs 1-0 i matcher

Såhär kände jag bara några timmar efter att kvalet var avgjort

Det här inlägget skrev jag mitt i natten, natten till den 2 april 2017, bara några timmar efter att Mora avgjort kvalet mot Leksand och jag inte kunde sova p.g.a. alla tankar som flög runt i huvudet på mig...

Just nu är jag mest bara tom.
Leksand ramlar alltså ur SHL, igen, för femte gången på sexton år.

Det tar aldrig slut och frågan som snurrar konstant i mitt huvud är varför just Leksand?
Varför ska just Leksand ha så förtvivlat svårt att etablera sig i SHL? Andra lag, typ Växjö, Djurgården och Malmö, har klarat det utan att ens behöva kvala sig kvar en enda gång, och lag som Rögle, Örebro och Karlskrona är också på god väg att etablera sig genom avklarade kval på ett eller annat sätt, men inte Leksand.

Den här direktkvalserirn mot ärkerivalen Mora utvecklade sig precis så som jag var rädd för att den kunde göra.

Leksand ägde isen de första tio minuterna iförsta matchen, men fick ingen utdelning. Istället gjorde Mora 0-1 och efter det var Mora klart bättre genom hela den matchen. Leksingarna såg virriga, stirriga och ängsliga ut, det knöt sig liksom och man skapade i stort ingenting.

Mora vann den matchen med 0-2.
Sedan lyckades Leksand vinna match 2 i Mora med 4-2 och tog därmed tillbaka hemmaplansfördeelen som man hade haft från början.

då trodde jag det skulle släppa, men det gjorde det inte. Mora fick första målet i match 3 och körde till slut över Leksand och vann med klara 6-1. Man vann även match 4 och vips så satt Leksand i ett måsteläge. Mora ledde nu med 3-1 i matcher och att vända 1-3 till 4-3 i matcher, det har typ bara hänt fyra-fem gånger sedan 1987. så det är inget som händer varje år direkt.

Leksand gav det iaf ett försök och i match 5 fick vi plötsligt se ett helt annat Leksand än i de fyra inledande matcherna. Här släppte man alla tankar, stress och press och bara körde. Då vann man också med 4-2 och det var Mora som såg stirriga och ängsliga ut.

Därför kände jag mig ganska lugn inför matchen tidigare idag, eller ja, igår är det ju nu, för om Leksand skulle spelat så, då hade man vunnit och skakat fram en game 7 även i år, för i match 5 var man klart bättre än mora.

Tyvärr blev det inte så. Mora fick en kanonstart och hade 2-0 efter knappt fem minuters spel och även om Leksand reducerade så spelade man på den ledningen hela matchen och vann till slut med 5-1.

Mora är därmed klart för SHL, Leksand åker ur samma serie, igen, för femte gången på sexton år. Man åkte först ur 2001, gick upp direkt igen 2002, tog sig till klubbens senaste SM-slutspel 2003, åkte ur dåvarande Elitserien 2004, gick upp direkt igen 2005, bara för att åka ur igen år 2006. Sedan väntade sju säsonger i Allsvenskan, innan man till slut gick upp igen 2013. Man gjorde en bragdartad säsong 2014, tog sig till playin, där man föll med 2-1 i matcher mot HV71. Sedan åkte man ur 2015, tog sig som sagt tillbaka igen, mot alla ods, 2016 och nu ramlar man alltså ur igen år 2017, dessutom mot Mora av alla lag...

inte nog med det, det är precis på dagen ett år efter den där magiska game 7 uppe i Övik, där Leksand, mot alla odds, trots att man var helt utspelade under stora delar av både matchen och hela matchserien i stort, kunde vända både matchen och matchserien och vinna båda två med 4-3.

Jag bara skrek rakt ut,firade med en kall öl och leendet sträckte sig på riktigt från öra till öra.

Där och då var jag så lycklig, det var nog förra årets absolut lyckligaste dag, och morgonen efter grät jag t.o.m. litegrann när jag tittade på klipp från natten, då laget landade i Borlänge och togs emot av tusentals fanns, för att inte tala om när de rullade in i Leksand. Det var stort, det var hähftigt och jag var så förbannat jävla stolt över att vara leksing.

Lika glad, lycklig och stolt som jag var då, lika ledsen, tom och bedrövad är jag nu, exakt på dagen ett år senare, som om det vore något dåligt jävla aprilskämt eller något...

Glöden och pasionen för det här laget kommer att komma tillbaka, den kommer aldrig dö så länge jag lever, men just nu är det fan inte kul. Inte alls kul och en kram eller två hade varit på sin plats...

Jag kommer slänga upp en video med lite mer och fler tankar efter det här om några dagar, men just nu orkar jag inte med det här längre och ska försöka sova och hoppas på att tankarna kan sluta snurra litegrann, efter att jag skrivit av mig lite här. Tills nästa gång får ni se det här underbara klippet på Montpetits avgörande förra året och intervjun med Perra precis efteråt. Det är hockeyhistoria och en dag jag aldrig någonsin kommer att glömma, synd bara att det inte spelar någon roll, rent sportsligt, nu längre...


SM-semifinalerna, omgång 7

Tidigare ikväll avgjordes det och såhär gick det då i game 7 mellan Frölunda och Brynäs.

Omgång 7

Frölunda - Brynäs 1-3

Brynäs är alltså klara för final, där de kommer att möta HV71. Det är Brynäs 1:a final sedan guldet 2012, precis som det bli HV's 1:a final sedan deras guld 2010.

Matchen då?
Ja, Brynäs fick en kanonstart när Juuso Ikonen jorde 0-1 redan efter 52 sekunder. Därefter var Frölunda storleken större genom stora delar av matchen. Brynäs var stundtals utspelade och fasttryckta i egen zon, men man spelade oerhört disciplinerat, lugnt och trygt, samtidigt som Felix Sandström gjorde det väldit bra i kassen. Johan Gustafsson i Frölundakassen såg å andra sidan lite darrig ut och när Brynäs gjorde 0-2 en bit in i 1:a perioden, då var uppförsbacken lång för hemmalaget. Man reducerade visserligen mot slutet i 2:a perioden, en puck som studsade hit och dit innan den till slut gick i nät bakom Sandström. Närmre än så kom dock inte Frölunda, för 56 sekunder in i 3:e perioden gjorde Brynäs 1-3 och trots att Frölunda vann skotten med 38-18, 13-9, 14-6 och 11-3, så var det Brynäs som avgick med segern. Enormt starkt av Gävlelaget, det får man ge dem. Casey Wellman hade ett skott i insida stolpen och ut igen mot slutet av matchen, men det var det närmsta Frölunda kom en reducering och Brynäs är alltså klara för SM-final. Man vänder underläge 1-2 och 2-3 i matcher till seger med 4-3 och man gör det e en väldigt konstig matchserie som verkligen svängde fram och tillbaka.

Totalt:

HV71 - Malmö 4-1 i matcher (HV71 klart för final)
Frölunda - Brynäs 3-4 i matcher (Brynäs klart för final)

Inan semifinalerna tippade jag att HV och Frölunda skulle gå vidare till final med 4-2 resp. 4-3 i matcher. HV gjorde det, men med 4-1 i matcher istället för 4-2. Frölunda - Brynäs gick mycket riktigt till 7 matcher, precis som jag tippade, men det var Brynäs som vann med 4-3 i matcher, inte Frölunda.

Nu har vi HV mot Brynäs i final, lag 2 och 5 i grundserien, och där ser jag HV som favoriter. Må hända att Brynäs har imponerat här, både mot LHC och Frölunda, men HV känns tyngre, större och starkare, så jag tror man tar det där med 4-2 i matcher, kanske 4-3 om vi har tur och får en riktig rysare.

SM-semifinalerna, omgång 6

Semifinalerna rullar vidare och visst blir det en ny game 7 för Frölundas del, för såhär gick det i omgång 6.

Omgång 6

Brynäs - Frölunda 6-0

Den här matchserien är konstig alltså. först vinner brynäs borta i match 1, efter att Frölunda varit hundradelar från en jätteupphämtning från 0-4 till 4-4. Sedan spelade Frölunda ut brynäs i match 2 och 3. Brynäs släppte in 12 mål på 2 matcher och det var nästan krisstämpel i Gävle. då går Brynäs ut i match 4, vinner med 4-3, men dominerade spelet betydlit mer än så. Sedan vänder Frölunda tillbaka i match 5 och vinner med klara 4-0 och så här, då Brynäs går in och kör över Frölunda och vinner med hela 6-0 till slut. Detta efter att bröderna Westerholm visat vägen. Ponthus till Pathrik och så var det 1-0. Kevin Clark ökade på till 2-0 och tomas Zaborsky 3-0 innan 1:a perioden var slut. i 2:a gjorde Kevin Clark både 4-0 och 5-0 och han har därmed gjort hattrick 2 hemmamatcher i rad. Wow! Jonathan Granström Fastställde sedan slutresultatet 6-0 2 sekunder från slutsignalen i 3:e perioden och vi har alltså en 7:e och helt avgörande match nu ikväll. Snacka om att det kommer vara drag på läktarna i Scandinavium då...

Totalt:

HV71 - Malmö 4-1 i matcher (HV71 klart för final)
Frölunda - Brynäs 3-3 i matcher

Kvalserien till Allsvensskan, omgång 9

Wow, vilken avslutning vi får av kvalserien till allsvenskan! Omgång 9 är nu spelad och det är 3 lag inom 2 poäng inför sista omgången. Detta efter följande resultat i omgång 9.

Omgång 9

Visby - Västerås 0-3
Kristianstad - Trioja 1-0
Huddinge - Södertälje 2-4

Det blev precis så som jag förutspådde att det skulle kunna bli. Kristianstad slog Troja, efter att Joel Gistedt hållt nollan igen och där Malte Sjögrens 1-0-mål efter 18:31 i 2:a perioden blev matchvinnande. Troja har då nu alltså förlorat 2 raka matcher och jag kan nog lova att det darras ordentligt i Ljungby nu. Tänk att man alltså hade 18 poäng efter 7 omgångar och i princip var klara. Nu har man 2 raka förluster och vips så har Södertälje krupit ikapp och förbi och Kristianstad hotar bara 1 poäng bakom Troja nu. Då har Södertälje Visby hemma i sista omgången, Kristianstad gästar Västerås och Troja tar emot Huddinge. SSK ska klara det. Allt annat är en megaskräll, så räkna med lätt över 3000 personer i Axa sports center på söndag. Troja har sedan fortfarande allt i egn händer, vinner man så spelar det ingen roll vad Kristianstad gör i Västerås, men kan Huddinge få Troja ur balans och ta poäng i den matchen, ja, då kan kristianstad mycker väl ha chansen. Västerås verkar dock ha vaknat till liv här mot slutet, men som jag har sagt tidigare så är det alldeles för sent. Nu är det nämligen definitivt klart att det blir spel i Hockeyettan för Västerås IK nästa säsong. Tragiskt, men sant. Hockey är grymt ibland, för tänk att man var mindre än 1min från att fixa kontraktet där uppe i Umeå och nu ramlar man ur istället. Så små marginaler är det...

Tabellen då?
Ja, den ser ut såhär inför sista omgången:

1, Södertälje 19p +6
2, Troja 18p +7
3, Kristianstad 17p +9
4, Västerås 13p -6
5, Huddinge 11p 0
6, Visby 3p -16

En omgång, 3 poäng, återstår alltså att spela om och sista omgången spelas då som sagt såhär:

Södertälje - Visby
Troja - Huddinge
Västerås - Kristianstad

Södertälje och Troja har fortfarande allt i egna händer, men ingenting är klart förrän hesa Fredrik ljuder. Klart är iaf att Södertälje har det bästa utgångsläget på pappret, men vi får se på söndag hur det faktiskt går och vilka 2 lag som kommer bli motståndare till Leksand under kommande säsong...


SM-semifinalerna, omgång 5

SM-slutspelet rullar vidare och här, i 5:e semifinalen, kunde vi få 1/2 finallag klara och det fick vi. HV71 är klart för SM-final, för 1:a gången sedan 2010, då man också tog hem guldet när man slog Djurgården i finalen. Såhär gick det i omgång 5 av semifinalerna.

Omgång 5

HV71 - Malmö 4-2
Frölunda - Brynäs 4-0

Kevin Stenlund gav HV ledningen drygt halvvägs in i 1:a perioden, men Malmö kvitterade i upptakten av 2:a. Simon Önerud gjorde dock både 2-1 och 3-1 innan Fredrik Händemark reducerade för Malmö efter 18:45 i 2:a perioden. Det gjorde att det ändå blev viss spänning i 3:e perioden, där malmö också fick ett tidigt powerplay. Då krutade istället Filip Sandberg in 4-2 för HV efter 02:19, i boxplay, ett mål som ska ha varit riktigt snyggt och ett mål som också stängde den här semifinalen. HV vinner alltså matchen med 4-2 och matchserien med 4-1 i matcher. Malmö har ändå gjort det riktigt, riktigt bra måste jag säga, det är bara att lyfta på hatten. Kan man spinna vidare på det här så tror jag att Malmö kommer bli att räkna med på riktigt under de kommande åren.

Frölunda studsade tillbaka efter Brynäs vinst i match 4. Johan Gustafsson höll nolan, Frölunda vann skotten med 27-21 och Victor Olofsson, Rasmus Dalin, Casey Wellman och John Nyberg gjorde mål för Frölunda. Egentligen var matchen ganska jämn fram tills Olofsson gav Frölunda ledningen. då tog hemmalaget över. Man vann skotten med 11-3 där i 2:a perioden. 3:e var lite jämnare sett till skotten, men det var ändå ett övertag för Frölunda, som nu alltså har 3-2 i matcher och kan avgöra det här nu ikväll, då lagen möts i match 6 uppe i gävle...

Totalt

HV71 - Malmö 4-1 i matcher (HV71 klart för final)
Frölunda - Brynäs 3-2 i matcher

Kvalserien till Allsvenskan, omgång 8

Det drar ihop sig mer och mer i kvalserien upp till Allsvenskan och jag nämnde redan i inlägget för omgång 7 att läget var väldigt pressat för Västerås och nu står det mer eller mindre klart att man ramlar ur Allsvenskan och får börja om i Hockeyettan, även om det fortfarande finns en teoretisk chans att man ska fixa det. Detta efter följande resultat i omgång 8.

Omgång 8

Västerås - Huddinge 6-5
Troja - Södertälje 1-2
Visby - Kristianstad 3-6

Västerås gjorde vad man kunde. Man släppte verkligen alla spärrar här och bara körde, ungefär som Leksand i match 5 mot Mora, men man vaknade för sent skulle man kunna säga. Här gjorde dock Alexander Nilson-Lindelöf 1-0 reddan efter 46 sekunder och Niklas Lihagen ökade sedan på till 2-0, innan Mikael Fryklund och Anton Mylläri mer eller mindre såg till att stänga matchen genom 2 snabba mål under 1:a periodens 2 sista minuter. Åtminstone trodde alla att det var avgjort då och var det inte det där så blev det det definitivt när Niklas Lihagen gjorde 5-0 dryga minuten in i 2:a perioden. Det var dock inte avgjort och det skulle bli riktigt spännande mot slutet, för efter att Västerås missat en straff reducerade Huddinge 2 gånger om innan den 2:a perioden var över. Innan dess hade Västerås också gjort 6-2 och det såg ändå ganska kört ut inför 3:e perren. Då gjorde Huddinge 3 mål på 3 minuter och vips så var det 6-5 på tavlan med 10 minuter kvar att spela. Då kan jag tänka mig att det blev väldigt nervöst, både på läktare och is i ABB Arena, men hemmalaget höll undan och vann med 6-5, men tyvärr hjälper ju inte det när Södertälje också vann, en ruggigt stark bortaseger i Ljungby, där Troja kunde spika avancemanget definitivt. Det skulle man göra inför storpublik, 3252 åskådare, men de blev snuvade på konfekten. Det var nämligen Södertälje som dominerade 1:a perioden och vann med 14-4 i skott, men en fantastiskt spelannde robin Johansson såg ändå till att det var 0-0 efter den 1:a perioden. Det var det också efter den 2:a, men i 3:e fick publiken se mål och det var hemmalaget som gjorde 1-0 efter 01:35. Södertäljes kvittering kom 5 minuter senare och med 11:53 på klockan satte Lucas Carlsson det matchavgörande 2-1-målet. Det gör att trots Västeråssegern så är man fortfarande 6 poäng bakom Södertälje, med just 6 poäng kvar att spela om. VIK har dessutom betydligt sämre målskillnad än vad SSK har, -9 mot +4. Då fattar alla att det ska till väldigt, väldigt mycket för att det ska gå för Västerås. Nej, det kommer nog högst troligt istället att stå mellan Troja, som nu är lite indragna i det där också, Södertälje och Kristianstad, 18, 16 och 14 poäng i nuläget. Troja och Kristianstad möts desutom i nästa omgång och Södertälje gästar Huddinge. Tänk om Kristianstad skulle vinna där. Då går man upp på 17 poäng. Skulle Södertälje slå Huddinge så går man då förbi Troja, upp på 19 poäng och då blir det väldigt rafflande i sista omgångeen. Skulle Troja istället slå Kristianstad och SSK vinner mot Huddinge, då är det klart, så Troja och Södertälje har fortfarande allt i egna händer, men man ska göra jobbet också, hela vägen in i mål...

Tabellen ser då ut såhär i nuläget:

1, Troja 18p +8
2, Södertälje 16p +4
3, Kristianstad 14p +8
4, Huddinge 11p +2
5, Västerås 10p -9
6, Visby 3p -13

SM-semifinalerna, omgång 4

Slutspelet rullar vidare och såhär gick det i omgång 4, som spelades igår och i fredags.

Omgång 4

Malmö - HV71 2-4
Brynäs - Frölunda 4-3

Tror det nästan var fullsatt i Malmö arena i fredas, 12 221 åskådare, och de fick se en kanonstart av hemmalaget, när Frederik Storm dunkade in 1-0 redan efter 15 sekunder och Erik forssell gjorde 2-0 exakt 2 minuter senare. 2-0 till Malmö innan det ens hade gått 3 minuter av matchen alltså. Wow, viktigt! Den ledningen höll man sedan hela perioden ut och nästan hela 2:a perren också, men med knappt 4 minuter kvar av perioden kunde Lias Andersson till slut spräcka Alsenfelts nolla, men det var alltjämt Malmöledning inför 3:e perioden. Där fick dock HV ordentlig utdelning. Tidigare hade man inte riktigt fått ut max, samtidigt som Malmö hade gjort det väldigt bra. Tyvär räcker det ju dock inte att göra det bra i 2 perioder. Man måste göra det i 3 perioder. Det lyckades inte malmö med, för plötsligt var det HV som var först på puckarna, som skapade chanser och som också fick utdelning. På drygt 4 minuter gick man från underläge 1-2 till ledning 4-2. Man hade maximalt flyt, inte minst när ett av målen gick via stolpen, alsenfelts rygg och in i mål. Malmö orkade heller aldrig resa sig efter de där 3 snabba målen och HV har nu matchboll senare idag, då lagen möts i Kinnarps arena igen.

Brynäs hade verkligen kniven mot strupen här. 12 insläppta mål på de 2 senaste matcherna och ett till stora delar havererat spel. Då slängde man in både nick Johnson och Tomas Zaborsky i laget igen. båda 2 har ju varit skadade, men nu var båda 2 tillbaka. Några mål gjorde de inte, men det gjorde däremot Kevin Clark, som gav Brynäs ledningen efter drygt 7 minuter. Slutspelets målmaskin, Casey Wellman, kvitterade dock för Frölunda 2 minuter senare och Johan Sundström, som också har varit skadad, men som nu är tillbaka igen, gjorde 2-1 för bortalaget innan perioden var över. I 2:a kvitterade Brynäs genom vem annars om inte Kevin Clark och i 3:e perioden gav Linus Ölund hemmalaget ledningen igen. Frölunda kvitterade dock på nytt, men med 19:01 på klockan kunde Kevin Clark göra sitt 3:e mål för dagen när han dundrade in 4-3 till brynäs, som därmed har kvitterat matchserien och gjorde just det som man var tvungna att göra här, nämligen att vinna. Hade Frölunda tagit den här matchen också, då vetitusan om Brynäs hade rest sig, men nu är det öppet igen...

Totalt ser det ut såhär:

HV71 - Malmö 3-1 i matcher
Frölunda - Brynäs 2-2 i matcher

Det tar aldrig slut...

Match 6 mellan Leksand och Mora i direktkvalet mot SHL spelades förra lördagen. Det är alltså exakt en vecka sedan idag och då kan ni nog redan räkna ut hur det gick, om ni mot all förmodan skulle ha missat utgången av den häftigaste matchserien i svensk hockey den här säsongen. Jag har helt enkelt inte orkat skriva om det förrän idag.

Känslan var god efter match 5. Jag kände mig lugn hela dagen, för jag kände att om Leksand skulle spela som man gjorde där i match 5 även här i match 6, då skulle vi vinna, för då var de blåvita klart bättre än de röda och hade vi vunnit match 6, ja, då skulle ytterligare en game 7 vänta och där kan ju allt hända.

Tyvärr blev det inte så. Inte alls. Mora fick istället en kalasstart av matchen när Oskar Svanlund gjorde 1-0 redan efter 02:27. Kort senare, efter att Sebastian Björnstad dragit på sig en utvisning, kunde Alex Aliardi göra 2-0 i spel 5 mot 4. Då hade det bara gått 04:58 av matchen. Snacka om att få en kanonstart...

Det var just den start av matchen som Leksand inte ville ha och även om Oskar Lang reducerade för Leksand efter 11:44 så kändes det hela tiden som att Mora var starkare och tyngre, kanske i kraft av den där starten. Leksand var återigen tillbaka lite i det där osäkra, stirriga och krampaktiga spelet och även om man vann skotten både i den 1:a och 2:a perioden, 12-8 och 15-11, så stod det fortfarande 2-1 efter 2 spelade perioder. När sedan Kevin Goumas gjorde 3-1 bara 46 sekunder in i 3:e perioden, då kändes det nästan som att uppförsbacken blev för stor för Leksand, som aldrig hämtade sig riktigt efter den där chockstarten från Moras sida. Christian Engstrand var återigen sådär rugigt bra och stannade här på en räddningsprocent på 97,14% och Mora kunde till slut också göra både 4-1 och 5-1 i öppen kasse.

Glädjen visste inga gränser i Smidjegrav arena, publiken stormade isen och Mora IK är därmed tillbaka i högstaligan, för 1:a gången på 9 år och den här folkfesten får därmed ett riktigt tråkigt slut.

För Leksands del är det alltså betydligt värre.
Man ramlar alltså ur SHL, igen, för 5:e gången på 16 år.
Det tar aldrig slut och inte nog med det. Det var exakt på dagen 1 år efter den där magiska game 7 uppe i Övik, där Broc Montpetit halvligandes i luften sköt Leksand till SHL, mot alla odds och trots att man var så extremt utspelade sett över hela serien. 365 dagar senare åker man ur SHL igen. Exakt på dagen 1 år senare alltså. Det kändes nästan som något dåligt jävla aprilskämt...

Frågan jag ställer mig efteråt är varför just Leksand ska ha så svårt att etablera sig i högstaserien.
Titta på Växjö. De gick upp 2011 och har inte behövt kvala sig kvar en enda gång.
Titta på Djurgården. de gick upp igen 2014 och har inte behövt kvala sig kvar en enda gång sedan dess.
titta på Malmö. De gick upp 2015, på Leksands bekostnad och har inte behövt kvala sig kvar en enda gång sedan dess. Nu är man dessutom i SM-semifinal.
Titta på Örebro. De gick upp samtidigt som Leksand 2013. De kvalade sig kvar 2014, men har sedan dess inte behövt kvala sig kvar något mer.
Både Rögle och Karlskrona har dessutom klarat av direktkval mot AIK och Bofors, men Leksand klarar det inte. Sedan man gick upp tillsammans med Örebro 2013 har Leksand gått upp en gång till och åkt ur 2 gånger. Sedan Malmö vann game 7 i Leksand för 2 år sedan har Leksand hunnit med att både gå upp en gång och åka urr en gång till.

Det tar aldrig slut och nu är jag rädd för att det kommer dröja lång tid innan vi får se Leksands IF i SHL igen. Med tanke på att de ekonomiska klyftorna mellan SHL och Allsvenskan kommer att öka ännu mer med tanke på de nya avtalen med Cmore så kommer det troligen bli ännu svårare för de Allsvenska lagen att gå upp. Jag hoppas inte att det blir så, men jag är rädd för det. Å andra sidan trodde ja att det skulle dröja länge innan Leksand skulle gå upp när man ramlade ur för 2 år sedan också. Då tog det 364 dagar och en säsong, sedan var man tillbaka igen. Något sådant miracle on ice tror jag dock inte att vi ska räkna med nu. Nej, vi får nog vackert förlika oss med tanken på och känslan att det kommer dröja innan vi får se Leksands IF i SHL igen...

Jag tycker dock inte riktigt det är samma känsla som för 2 år sedan.
För 2 år sedan blev jag förtvivlad, frusttrerad och förbannat ledsen.
I år käner jag mest tomhet.
De närmsta dagarna efter förra lördagen var visserligen förjävliga, ingenting kändes roligt, jag sov uruselt, var lättirriterad och allt kändes skit.
Fortfarande är det inte bra, men det går åt rätt håll och som leksing är man ju tyvärr van vid sådana här motgångar vid det här laget, så jag vet ju att det kommer bli bättre, glöden och pasionen för det här laget kommer aldrig att dö, så länge jag lever, men just nu är det inte särskilt roligt...

Kvalserien till Allsvenskan, omgång 7

Kvalserien mot Allsvenskan rullar vidare och nu, efter omgång 7, är ett par saker definitivt klara. vilka saker det är får ni se längre ner.

Omgång 7

Södertälje - Kristianstad 3-1
Troja - Västerås 5-1
Huddinge - Visby 5-3

Med de här resultaten så kan vi definitivt slå fast 2 saker. Dels är Visby helt borta från de 2 första platserna, även i teorin. Man har 3 poäng och Södertälje, som i och med segern här är 2:a, har 13. med 9 poäng kvar att spela om är det 10 upp för Visby och det är alltså helt kört även i teorin. Dessutom kan vi slå fast att minst ett lag av Västerås och Södertälje kommer att trilla ur Allsvenskan. Detta efter trojas 6:e seger på de här 7 matcherna. Snacka om att ha prickat formen. Troja har nu 18 poäng. Västerås har fortfarande 7. Med 9 kvar att spela om kan VIK alltså inte nå Troja. Man kan fortfarande nå Södertälje, men dit upp är det 6 poäng och nu sitter man verkligen i ett knivigt läge här. Skulle man mot alla odds klara Södertälje så ska man på vägen också passera Huddinge och Kristianstad. Skulle man ändå klara det, då petar man ner Södertälje från den där 2:a platsen och alltså kommer minst ett av lagen från allsvenskan att trilla ner i hockeyettan och mycket tyder väl tyvärr på att det blir Västerås. Usch, som leksing har jag varit med om mycket, att trilla ur Elitserien/SHL 5 gånger på 16 år är fan inte kul, men Västeråssupportrarna har det nog värre just nu. Tänk att detta VIK vann Allsvenskan så sent som för 2 säsonger sedan. Det var då som SHL skulle utökas till 14 lag och Västerås och Karlskrona möttes i bäst av 5. Vinnaren där gick direkt till SHL. VIK hade dessutom hemmaplansfördel. Ändå lyckades KHK vinna det där och nu är man hyfsat etablerade i högstaligan, medan Västerås håller på att ramla ner i Hockeyettan. Det är tragiskt att se. Det sätt man gör det på är inte heller kul. Tänk att man hade kontraktet säkrat med knappa minuten kvar att spela i sista omgången uppe i Umeå. Hade man hållt det, då hade det varit Björklöven som just nu hade kvalat. Nu kvitterade Zach Hamill för Löven och räddade kontraktet åt Umeålaget. Nu är loppet visserligen inte kört för Västerås, men det ser oneklien väldigt, väldigt tufft ut...

Tabellen ser ut såhär:

1, Troja 18p +9
2, Södertälje 13p +3
3, Kristianstad 11p +5
4, Huddinge 11p +3
5, Västerås 7p -10
6, Visby 3p -10

I nästa match, på tisdag, möter Västerås Huddinge hemma. Kristianstad gästar Visby och Troja tar emot Södertälje. Mycket kan avgöras där. Skulle Troja fortsätta på sin inslagna bana och vinna där, då är man helt klara. då går man upp på 21 poäng och närmst jagande bakom då kan vara Kristianstad och Huddinge på 14 poäng. Skulle det bli så, då är Västerås helt borta. Med andra ord, eftersom att VIK möter Huddinge, så är det vinna eller försvinna för Västerås. Vinner Huddinge, då kan inte Västerås nå ikapp. Vinner Västerås går man upp på 10 poäng. Då är man 4 bakom Kristianstad, om KIK slår Visby. Skulle Visby skrälla så kan man vara 3 poäng bakom Södertälje, om Troja vinner, men om Södertälje istället vinner där, då är loppet nästan ändå kört för Västerås. Då kommer SSK nämligen att gå upp på 16 poäng. VIK är då 6 poäng bakom, med just 6 poäng kvar att spela om. Med deras enormt mycket sämre målskillnad ska SSK förlora stort de 2 sista matcherna, alternativt att Västerås själva vinner stort för att det ska gå vägen. Så nej, Västerås måste vinna nästa match och samtidigt hoppas på att Troja fortsätter vinna och slår Södertälje...

SM-semifinalerna, omgång 2 och 3

SM-slutspelet rullar vidare och semifinalerna har både spelat omgång 2 och 3. såhär gick det där.

Omgång 2

Malmö - HV71 3-2 SD
Brynäs - Frölunda 1-6

Jodå, Malmö fortsätter att övertyga. Man gör det riktigt bra och Oscar Alsenfelt gör det grymt bra. Här tog han 39 skott och hade en räddningsprocent på över 95. Som jag har sagt innan, ska Malmö gå vidare härifrån också, då lär han bli tungan på vågen och precis såhär bra måste han spela i varje match. Här var det Nichlas Hardt som kunde avgöra i förlängningen och spel 5 mot 4. Viktigt för att den här matchserien ska leva vidare och det gör den i högsta grad nu, för nu är det 1-1 i matcher och Malmö är definitivt inte uträknade.

1-1 i matcher är det också mellan Frölunda och brynäs. i match 1 höll Frölunda på att göra en megavändning, från 0-4 till 4-4. Den gången fattades det några hundradelar för att Joel Lundqvists mål skulle ha godkänts. Här var det dock inget snack om saken. Frölunda var överlägsna Brynäs. Hemmalaget hade nästan ingenting framåt och 7-1 och 8-1 låg närmre än 2-6. Nej, det var ett riktigt bottennapp från Brynäs sida. Spelarna såg nästan uppgivna ut, liksom håglösa, som att det var kört på förhand, hur konstigt det än kan låta. Det var säkert inte så, men känslan var så, för Frölunda var bättre på allt.

Omgång 3

HV71 - Malmö 5-1
Frölunda - Brynäs 6-3

Här var det inget snack om saken. HV var bättre än Malmö. Malmö, som här valde att ställa Nilstorp i mål. Det blev inget lyckat drag, för Lias andersson gav HV ledningen och bara 2 minuter senare ökade Erik Christensen på till 2-0. Filip Sanddberg ökade på till 3-0, innan Fredrik Händemark reducerade för Malmö. Närmre än 3-1 kom man dock inte, för HV gjorde ytterligare 2 mål och vann komfortabelt.

Också Frölunda var klart bättre än Brynäs, igen. Casey Wellman gjorde 1-0 i powerplay redan efter 01:49 och sedan släppte David rautio ytterligare 2 mål på de kommande 5 skotten. 3 insläppta på 6 skott är givetvis uruselt och brynäs bytte målvakt efter det. Där och då var dock inte brynäs utspelade, för Simon Bertilsson och Juuso Ikonen hade kvitterat både till 1-1 och 2-2, men Frölunda gjorde både 4-2 och 5-2 i 2:a perioden och när Casey Wellman gjorde 6-2 efter 08:33 i 3:e perioden, då var det definitivt avgjort. Efter matchen stängde Brynäs in sig i omklädningsrummet och vägrade delta på preskonferansen. Kris är kanske lite hårt att säga redan nu, men 12 insläppta mål på 2 matcher håller inte. Nästa match i Gävle blir vääldigt viktig skulle jag säga. Vinner Frölunda den och dessutom fortsätter göra massa mål, då lär inte Brynäs resa sig, men kan Brynäs hitta tillbaka till spelet man hade mot LHC så finns det kanske en chans att ta sig in i det här igen, för trots att det "bara" är 2-1 i matcher just nu så känns Frölunda i väldigt överläge.

Totalt:

HV71 - Malmö 2-1 i matcher
Frölunda - Brynäs 2-1 i matcher

Kvalserien till Allsvenskan, Omgång 6

Kvalserien mot Allsvenskan vänder och omgång 6 är nu spelad. Såhär gick det då.

Omgång 6

Kristianstad - Huddinge 1-5
Västerås - Södertälje 3-2 SD
Visby - Troja 2-3

Kristianstad blandar verkligen och ger. De 2 senaste matcherna har Gistedt hållt nollan. Nu släpper han 5 kassar och Hudinge vinner väldigt övertygande och rättvist. Det gör att Huddinge hakar på Kristianstad i tabellen, för innan omgång 6 toppade ju Troja på 12 pinnar, Kristianstad hade 11 och närmst bakom jagade SSK på 9. Huddinge hade 5, samma som Västerås, men i och med att huddinge vann här så är det öppet om den där 2:a platsen igen. Troja är inte heller klara, men man har oneklien ett väldigt bra läge med sina 15 poäng, 4 före KIK och 5 före Södertälje. Med 12 poäng kvar att spela om så går det inte annat än att säga att de har satt sig i en väldigt bra sits, men där bakom tightar det till sig, för Södertälje är som sagt bara 1 poäng bakom Kristianstad nu och sedan följer Huddinge 2 pinnar bakom SSK och så Västerås ytterligare 1 poäng bakom. Läget är fortfarande väldigt utsatt för detta Västerås, men här fick man iaf med sig 2 poäng, efter att Fredrik Johansson avgjort i spel 4 mot 3 i sudden. Viktigt, viktigt för Västerås, men den där poängen kan även visa sig bli väldigt viktig för Södertälje. För Visbys del är det nog dock kört. Med 12 poäng kvar att spela om måste man nog i princip gå rent för att klara det. då skulle man stanna på 15 poäng, samtidigt som de andra lagen då inte får ta särskilt många poäng. det kommer givetvis inte hända, så även om man stod upp bra mot Troja här så räckte man inte till och man kommer få rikta in sig på ännu en säsong i Hockeyettan.

Tabellen ser nu ut såhär:

1, Troja 15p +5
2, kristianstad 11p +7
3, Södertälje 10p +1
4, Huddinge 8p +1
5, Västerås 7p -6
6, Visby 3p -8

SM-semifinalerna, omgång 1

Också SM-semifinalerna har dragit igång och såhär gick det i 1:a omgången.

Omgång 1

HV71 - Malmö 5-2
Frölunda - Brynäs 3-4

Malmö skakade HV riktigt ordentligt, iaf i 1:a perioden, där Andreas Thuressons 1-0-mål för Malmö kom som en riktig kalldusch för HV, som innan dess hade haft ett ganska bra övertag. Filip Sandberg kvitterade dock för HV 5 minuter in i 2:a perioden och sedan tryckte man på för ett ledningsmål, men då fick man en ny kalldusch när robin Alvarez istället gjorde 2-1 för Malmö. Den ställningen stod sig enda in i 3:e perioden, då Lias Andersson först gjorde 2-2 efter 02:56, Chris Abbott 3-2 knappt 4 minuter senare och Ted brithén satte 4-2 minuten efter det. De 3 snabba målen orkade Malmö inte resa sig ifrån och HV satte spiken i kistan med sitt 5-2-mål.

I Göteborg var det daniel Paille som visade vägen när han gjorde 1-0 för brynäs efter 02:58. Den ledningen höll man hela vägen in i 2:a perioden, trots att Frölunda vann skotten med 11-9. Även i 2:a perioden vann man skotten, nu ännu mer överlägset, 14-7, men det var ändå Brynäs som gjorde mål och det var ingen dålig uttdelning man hade på sina 7 skott. 3 mål på 7 skott är inte illa, men det var just vad man åstadkom, för Juuso Ikonen gjorde 2-0, Kevin Clark 3-0 och Jacob blomqvist 4-0. Alla 3 mål dessutom i powerplay. Matchen såg död och avjord ut, men Frölunda lyckades till slut reducera, med 8 minuter kvar att spela, efter att Felix Sandström stått på huvudet i 3:e perioden och Brynäs såg ut att gå mot en solklar och superviktig bortaseger. Med 18:54 på klockan ledde Brynäs fortfarande med 4-1. En sekund senare hade Joel Lundqvist gjort 2-4 för Frölunda och med 18 sekunder kvar satt även 3-4 i nät bakom Sandström. Sedan blev det ett rejält drama, för Joel Lundqvist satte även 4-4 precis i slutskedet av matchen. Publiken jublade och lyfte nästan taket på Scandinavium, men frågan var om tiden hade gått ut eller inte? Efter lång videogranskning visade det sig att den faktiskt hade gjort det. Någon enstaka tiondel för sent satt pucken i nät och någon enstaka tiondel var alltså Frölunda ifrån en jättevändning, men nu hade Brynäs marginalerna med sig och vann alltså matchen med 4-3.

Totalt:
HV71 - Malmö 1-0 i matcher
Frölunda - Brynäs 0-1 i matcher

Kvalserien till Allsvenskan, Omgång 5

Kvalserien till Allsvenskan har nu hunnit halvvägs och vi kan konstatera att det inte alls ser bra ut för Västerås...

Omgång 5

Kristianstad - Västerås 4-0
Visby - Södertälje 2-5
Huddinge - troja 1-2

Joel Gistedt håller alltså nollan igen, för 2:a matchen i rad, och imponerar verkligen. västerås å andra sidan fortsätter att ha stora, stora, bekymmer och nu börjar goda råd bli dyra för VIK, för eftersom att både Troja och Kristianstad vann sina matcher här så har VIK nu hela 6 poäng upp till KIK och 7 poäng upp till Troja. Det är 15 poäng kvar att spela om och snart är det faktiskt kört för Västerås skulle jag säga. Vinst i nästa match hemma mot Södertälje är nästan ett måste, men lär inte bli lätt, eftersom att just Södertälje är det lag som jagar närmast bakom de 2 i toppen. SSK har 2 poäng upp till Kristianstad och 3 upp till Troja, så man är nog inte särskilt sugna på att tappa poäng där...

Här gjorde man iaf vad man kunde när man bortaslog Visby med 5-2, efter att man gjort 4-0 i 2:a perioden, efter ett riktigt ras från Visbys sida under periodens 2:a halva, för efter 12:14 kom kvitteringen och sedan ledningsmålet med 15:50 på klockan, i spel 5 mot 3. 3-1 kom i samma powerplay, fast i spel 5 mot 4 och så 4-1 efter 18:41. Alla 4 mål dessutom i powerplay. Wow, snacka om effektivitet!

Troja hade vissa bekymmer med Huddinge, men till slut fick man ändå med sig alla 3 poäng hem från Stockholm, efter att Niclas Lehmann satt det avgörande målet med knappt 4 minuter kvar att spela. tungt för Huddinge, men desto bättre för Troja, som alltså fortsatt leder serien, i en tabell som ser ut såhär:

1, Troja 12p +4
2, Kristianstad 11p +11
3, Södertälje 9p +2
4, Huddinge 5p -3
5, Västerås 5p -7
6, Visby 3p -7

RSS 2.0