Första gången i Övik sedan 1 april 2016

Ikväll åkte Leksand upp ttill Övik för 1:a gången sedan den 1 april 2016. Alla vet vi ju vad som hände då och vilken hockeyhistoria som skrevs då. Därför kändes det faktiskt lite speciellt måste jag säga, trots att det här bara var omgång 4 i grundserien.

Leksand gjorde det i vilket fall ganska bra. Oskar Lang gjorde 0-1 efter 12:47, precis som i den där game 7 för nästan exakt 1,5 år sedan. Imorgon är det exakt 1,5 år. Då var det Jon Knuts som gjorde 0-1, nu var det Oskar Lang.

Modo kvitterade i 2:a, men till skillnad från 1 april 2016 så var det nu Leksand som gick ifrån till 3-1, efter att Fredrik Forsberg gjort 2 mål, men precis som 1 april 2016 så kom det andra laget tillbaka i 3:e perioden. Då var det Leksand som gick från 1-3 till 3-3. Nu var det Modo som gjorde det och sedan kunde Modo också avgöra i sudden. Sam marklund var det som avgjorde och precis som 1 april 2016 så var det alltså det lag som låg under med 1-3 och hämtade upp det som till slut också vann matchen. Sådan tur var stod inte lika mycket på spel den här gången och det är jag oändligt glad för.

Leksand parkerar därmed på 6:e plats i tabellen, med 7 poäng på 4 matcher. Tidigare i veckan slog man Troja hemma med 2-1. 3 poäng är alltid 3 poäng, men nog borde man vinna med mer än 2-1 mot Troja, det tycker jag nog. Så där finns fortfarande mycket att ta av, det kan jag lova och det känns tryggt inför framtiden, för när det drar ihop sig framåt vårkanten, då kommer det krävas betydligt mer än det laget visar upp just nu, men det är jag helt övertygad om att de är medvetna om. Sedan gäller det att plocka fram det också...

Alla resultat i omgång 4:
Modo - Leksand 4-3 SD
Almtuna - Oskarshamn 2-3 SD
Vita hästen - Bofors 4-3 SD
Tingsryd - Timrå 2-3 str
Pantern - Västervik 4-3
Södertälje - AIK 1-2
Troja - Björklöven 1-4

Många matcher som gick till förlängning/straffar här, men en match som inte gjorde det var miniderbyt i Södertälje, där AIK vände och vann med 2-1, efter att Södertälje haft 1-0 i 1:a perioden och sedan också trott att man gjorde 2-0. Man jublade
och allting, menn domaren hade inte blåst av, för pucken var aldrig helt över linjen, så AIK kontrade, men missade sådan tur var där, för annars hade SSK verkligen fått stå där med lång näsa. Nu vände AIK på steken ändå och toppar därmed tabellen med maximala 12 poäng efter 4 omgångar, medan Södertälje är det enda lag som inte har tagit några poäng och man är således alltså sist i tabellen. Tillsammans med Troja ligger man där under sträcket. Troja, vars supportrar bojkottade matchen igår, p.g.a. det missnöje man har jämt mot föreningen och hur de skötte händelserna där kring deras hemmapremiär förra helgen, då en grupp supportrar kallade Ultras Ljungby blev portade från matchen, eftersom att de, enligt klubben, hade "fel tröjor" på sig, svarta tröjor med något emblem på. Det menade föreningen att man kunde förknippa med negativ supporterkultur, vilket Troja/Ljungby inte ville förknippas med och därför portades supportrarna. med anledning av detta valde även Troja support att bojkotta matchen igår, lite som en protest mot hur klubben har skött hela grejen, bokat ett möte som sedan inte blev av för att suppirterföreningarna helt plötsligt bara fick ha ett visst antal representanter med på det där mötet osv. En himla soppa har det blivit av det där, minst sagt...

Sjukaste Skånederbyt i Ängelholm!

Idag spelades sjukaste Skånederbyt i Ängelholm. Det var ett rögle som bara hade gjort 3 mål på 3 matcher innan dagens match och tagit 0 poäng, mot ett Malmö som hade öst in 13 mål och tagit 7 poäng. Dessutom möttes ju de båda lagen i premiären och då vann malmö med 5-0. Så det mesta talade väl för Röddhökarna här om jag ska vara helt ärlig...

Här gjorde dock Sebastian Collberg 1-0 efter 02:58. Edwin Hedberg gjorde 2-0 efter 03:41 och Bryan Lerg 3-0 efter 07:23. På 07:23 hade Rögle alltså plötsligt gjort lika många mål som man tidigare hade gjort på 180 minuter. Wow!

Det stannade dock inte där. Allt annat än det. För bara innan den 1:a perioden var slut hade Nichlas Hardt reducerat för Malmö och i 2:a perioden fick vi se ytterligare 4 mål. Först gjorde Mathias From 4-1 innan Malmö återigen reducerade till 4-2 genom Jens Olsson. Rögle ökade dock på igen, bara 2 minuter efter Malmös reducering, men bara halvminuten senare satt en ny reducering i nät bakom Emil Kruse och det var 5-3 efter 2 spelade perioder!

Fortfarande skulle det dock hända grejer. Mycket grejer, för i 3:e perioden fick vi se inte mindre än 6 mål till! Först reducerade Robin alvarez innan Rögle 17 sekunder senare gjorde 6-4. Malmö hade dock inte gett upp och Andy Mielle reducerade på nytt, men återigen tog det bara 27 sekunder innan Rögle gjorde 7-5. Då återstod det bara drygt 6 minuter av matchen, men varför skulle det vara slut här? Nej precis. Malmö hann både reducera och kvittera innan 60 minuter var spelade och det var alltså 7-7 efter 3 spelade perioder! Hur galet är inte det?

I sudden tog det bara 30 sekunder innan Craig Schira avgjorde fram till 8-7 för Rögle, men fattar ni? 15 mål i en enda hockeymatch och detta Rögle, som bara hade mäktat med 3 mål på lika många matcher innan dagens match. Nu gör man 8 mål i en och samma match! Samtidigt fortsätter man att släppa in mängder med mål, 24 mål på 4 matcher är det nu, alltså i snitt 6 mål bakåt/match. Det är allt annat än bra, men här räckte det ändå, mot alla odds, när Oscar Alsenfelt av alla målvakter, han som var SHL's bästa målvakt förra säsongen, släppte in 8 mål och bara hade en räddningsprocent på 60,00%!

Dagens resultat:
Rögle - Malmö 8-7 SD
Örebro - Brynäs 1-2
Djurgården - Skellefteå 4-2
Luleå - Linköping 3-4 SD
Mora - Färjestad 2-5
Karlskrona - HV71 0-1
Växjö - Frölunda 3-1

Örebro hade stenkoll på Brynäs i 2 perioder och ingenting talade för Brynäs, som såg ut att gå mot ännu en förlust, men i 3:e perioden vände Gävlelaget och kevin Clark, som inte hade gjort många rätt ditills, avgjorde med 01:33 kvar att spela.

Samma sak var det i Luleå, fast inte i ordinarie matchtid. Luleå hade bra koll på LHC och gjorde t.o.m. mål i boxplay, men i 3:e perioden hämtade LHC upp 1-3 till 3-3 på dryga minuten och i sudden avjorde sedan Andrew Gordon för bortalaget.

HV gjorde bara ett mål i Karlskrona, men det räckte när hemmalaget inte gjorde något. martin Törnbergs 0-1 efter 19:49 i 2:a perioden blev därför avgörande och HV toppar därmed fortfarande tabellen med 14 poäng, 1 poäng före Växjö, som ju slog Frölunda i ett riktigt tungviktsmöte. Växjö har dock en match mindre spelad. Rögle och brynäs är fortfarande i botten, Brynäs på lika många ppoäng, 4, som mora över sträcket. Mora, som här föll för 2:a matchen i rad. Man förlorade med 3-0 nere i karlskrona tidigare i veckan.

Tabelltippning - SHL 2017/18

Jag brukar ju varje år ge er en tabelltippning av både SHL och Hockeyallsvenskan. så blir det även i år, även om serierna redan har dragit igång och trots att det kanske egentligen är lite sent med en tippning.

Vi kör ändå, så får vi se var det landar.

Först ut är SHL.

Innan ni får mitt tips för i år så tar vi, som vanligt, en titt på tabellen så som jag tippade den förra säsongen och inom parentes hittar ni var laget slutligen placerade sig i den verkliga sluttabellen i vårras.

Såhär såg det då ut:

1, Skellefteå (6)
2, Växjö (1)
3, Luleå (9)
4, Frölunda (3)
5, Linköping (4)
6, Brynäs (5)
7, Färjestad (7)
8, Malmö (8)
9, Örebro (12)
10, HV71 (2)
11, Djurgården (10)
12, Rögle (13)
13, Karlskrona (11)
14, Leksand (14)

Förra säsongen hade jag prickat in hela 5/14 lag på rätt plats för tabellen 2015/16.
För tabellen 2016/17 blev det något sämre. 3/14 lag prickade jag in här, Färjestad, Malmö och Leksand. Sedan var jag nära på både Växjö, Frölunda, LHC, Brynäs och Rögle, alla 5 med bara en placering fel. Tycker dock det var snyggt att jag lyckades pricka in Frölunda, LHC och Brynäs i rätt ordning efter varandra, men tyvärr ett snäpp för långt ner jämfört med var de ttill slut slutade. Det var bara för att Skellefteå "bara" blev 6:a i grundserien. Annars hade jag prickat in rätt på alla 3 lag där också.

I stort tycker jag annars att jag hade ganska bra koll på toppen och botten. Det enda smolket i bägaren var väl att jag missade Luleå och HV totalt. Luleå tippade jag som 3:a, men man klarade precis en playinplats på 9:e plats. HV trodde jag inte alls på, men de slutade 3:a.

Så, hur tro jag då att det kommer att gå i år?
Något i stil med det här tänker jag mig:

1, Växjö
2, Frölunda
3, Linköping
4, Malmö
5, Skellefteå
6, HV71
7, Brynäs
8, Färjestad
9, Djurgården
10, Luleå
11, Örebro
12, Rögle
13, Karlskrona
14, Mora

I toppen är det oerhört jämnt och jag tror lika gärna att frölunda kan ta hem serien. Visst, man har tappat ligans kanske bästa bac i Henrik tömmernes, men ryan Lash är tillbaka och nu blir ju också Lias Andersson kvar ett år till. Han var ju i HV förra året, värvades till Frölunda inför den här säsongen, men var på väg över till NHL, där han dock inte tog plats och då blir det Frölunda under den här säsongen. Därför kanske Frölunda ändå ska vara 1:a, men magkänslan säger ändå Växjö, så smålänningarna får ändå stå överst i min tabell.

LHC har återigen ett starkt lag och man har inte minst fått in Jonas "Monstret" Gustavsson i kassen, vilket så klart är en oerhört tung sista utpost där längst bak. Han och Viktor Fasth i växjö ses som seriens 2 gigantmålvakter. Så har det väl inte riktigt varit såhär i inledningen av serien, men där finns mängder med potential och jag vågar nästan lova att båda 2 kommer blomma ut ju längre säsongen går. Därför tror jag att LHC slutar 3:a i tabellen, för att man har en ruggigt bra målvakt och en forwardssida som inte direkt väger lätt. Tony Mårtensson är tillbaka, bröderna Olimb är kvar och även om man har tappat både Broc Little och Garett Roe så finns där ändå en grym spets och en tung bredd.

Sedan sticker jag ut hakan liite och placerar Malmö bland de 4 främsta. Det kan lika gärna bli 6:e plats för Mallmö, topp 6 är jag ganska säker på att de klarar och det kan som sagt räcka till ännu mer än så. Man har seriens kanske bästa målvaktspar i Alsenfelt och Nilstorp, man har plockat in Andy Mielle, Johan Olofsson från Leksand, Max Göhrtz och Tuukka Mäntylä m.fl. så jo, jag tror faktiskt på Malmö i år och den starten man har fått på säsongen får mig ju inte att svaja direkt, 5-0 mot Rögle och 5-1 mot Brynäs i sina båda hemmamatcher än så länge. Det är starkt och jag tror definitivt att Malmö kommer vara med och slåss där uppe på den övre halvan i år.

Skellefteå är lite svårbedömda känner jag. Jag tror inte att de kan nå de där 2 i toppen, men annars kan det nog bli allt från 3:e till 6:e plats för SAIK. Joni Ortio är kvar och även om Jimmie Eriksson ser ut att få lägga skridskorna på hyllan så har man ändå kvar jocke lindström, som bara har öst in poäng i början av serien, Oscar Möller, Per Lindholm och Bud Holloway. Det är inga dussinspelare direkt, men sammtidigt känner jag inte att bredden riktigt finns där på samma sätt som i kanske LHC och Malmö. Spetsen är definitivt i klass med båda dessa, troligtvis ännu högre och vassare, kanske den vassaste spetsen i hela ligan, men bakom de där frontfigurerna känns det inte lika säkert. Därför placerar jag bara SAIK på 5:e plats, precis före de regerande svenska mästarna, HV71, som har tappat mängder av spelare från förra säsongen. Eric Kristensen, Chris Abbott och Teemu Laine har alla annonserat slutet på sina karriärer, Andreas Borgman, Lias Andersson och Ted brithén är några andra som har lämnat och det är klart att det kommer märkas på laget. Såhär långt har man dock övertygat ändå och toppar just nu tabellen med 11 poäng på 5 matcher. Tabellen är dock haltande, vissa lag har spelat 5 matcher, andra bara 3, så det är svårt att säga något i nuläget.

Utanför topp 6 tror jag sedan att det andra finallaaget från i våras, Brynäs, hamnar. Just nu är det svårt att inte sätta brynäs ännu längre ner i tabellen, för man har hittills bara mäktat med 1 poäng på 4 matcher. Jag tror dock att man kommer resa sig och Roger Melin kommer få fart på Brynässkutan, det tror jag, men någon direktplats till kvartsfinal tror jag inte det blir för Gävlelaget. Det tror jag inte heller att det blir för Färjestad i slutänden, även om det frestar att sätta karlstadlaget högre upp nu efter deras start, där de har samlat in 8 poäng på 3 matcher och alltså skulle kunna vara 3 poäg före HV efter 5 matcher. Jag tror dock inte att man kommer hålla sig där uppe hela säsongen, utan det blir nog en ny säsong med playin för Färjestad. det tror jag dock att man klarar, för bakom Färjestad är det lite av ett glapp känner jag.

Djurgården, Luleå och Örebro ligger sedan i en hög där och slåss om de 2 sista playinplatserna. Jag tror inget av de 3 når höggre än 9:e plats, men jag tror heller inget av de riskerar att få kvala sig kvar. 2 av dem får spela playin och 1 lag kommer att ha spelat klart efter grundserien och det tror jag blir Örebro, men det skulle lika gärna kunna bli Luleå eller djurgården. DIF känns återigen som att man har ett lite rangligt lagbygge och det återstår att se om jocke Eriksson kan studsa tillbaka och upp i nivå efter den kanske inte helt lyckade sesjoren i Växjö. Kilpeläinen i Örebrokassen tycker jag dock känns riktigt vass. Där är det väl mer offensiven som är frågetecknet, vem som ska leverera. Bröderna Spink kanske? Eller kanske Sakari Manninen/Jere Sallinen/Libor Hudasek? Det återstår att se och jag garderar mig lite genom att som sagt säga att Örebro lika gärna skulle kunna nå playin som att missa detsamma, precis som djurgården och Luleå.

Däremot tror jag inte det blir något playin för Rögle, Karlskrona och Mora. Däremot tror jag att det kan bli ett race mellan de här 3 om vilket lag som ska klara sig kvar utan att tvingas kvala. Just nu är det frestande att sätta Rögle under det där sträcket med tanke på deras urusla start med 0 poäng och 3-17 i målskillnad på 3 matcher, men någonstans finns där ändå materialet, kunnandet och skillsen. Det gäller bara att plocka fram det och hitta tillbaka till grunderna. Då tror jag Rögle klarar sig kvar utan att kvala. Däremot känns det tuft för Karlskrona, som visserligen har kvar Kruseman och Kellman och alla de där killarna med hjärta för klubben, bortsätt från Jimmy Andersson då, som har dragit till LHC. "Honken" är också borta och nu ska Johannes Jönsson axla rollen som förstakeeper, med Henrik Lundberg som backup. Sedan har man tappat Niklas Arell till Malmö, Alexander Bergström drar till KHL och Jimmy Andersson som sagt till LHC. Man har plockat in bl.a. Carl Persson, som ju öste in mål och poäng i BIK förra säsongen, Ludvig Blomstrand från Almtuna, Constantin Comarek från Malmö och Bobo Pettersson från Örebro. Det är inga dåliga nyförvärv, men förlusterna av honken och Bergström blir svåra att väga upp, så jag tror tyvärr det blir kval för KHK's del till våren. Det tror jag också att det till slut blir för Mora, även om man har imponerat såhär i inledningen av serien. Poäng borta mot Frölunda och 5-1 i hemmapremiären är inte illa. Jag tror dock inte det räcker i det långa loppet. Christian Engstrand måste stå på huvudet typ i varje match för att det ska gå och det kommer han inte att göra. Man har behållt stora delar av laget från förra säsongen, där Jacob Nilsson och Matt Bayley, + Engstrand då, är de tyngsta spelarna. Samtidigt har man tappat både Kevin Gagné och Pierre Engvall, men inte minst så är inte Jeremy Colliton kvar och det tror jag blir tufft för Mattias kalin att ersätta. Inget ont om Kalin, men det Colliton gjorde, det var stort, så nej, jag tror det blir kval till våren för Moras del, även om jag definitivt inte tror att man kommer bli någon slagpåse.

Lista, var var publiken störst i premiären?

listor är kul tycker jag, så därför tänkte jag ge er en lista över de 28 lagen i SHL och Hockeyallsvenskan och deras premiärsiffror på hemmais för säsongen. Listan blir kanske inte helt rättvis, eftersom att vissa lag spelade sin allra första match för säsongen hemma, medan andra, som Rögle, inte spelade hemma förrän i omgång 3, vilket givetvis kan påverka en del, men vi kör ändå listan rakt upp och ner, så får vi se hur den ser ut.

1, frölunda - Mora, 11 026 åskådare
2, Malmö - Rögle, 9268 åskådare
3, Djurgården - Malmö, 6728 åskådare
4, färjestad - Linköping, 6678 åskådare
5, HV71 - Djurgården, 6607 åskådare
6, Leksand - Södertälje, 5819 åskådare
7, Luleå - Örebro, 5617 åskådare
8, Brynäs - HV71, 5523 åskådare
9, Linköping - Växjö, 5248 åskådare
10, Örebro - Luleå, 4942 åskådare
11, Växjö - Brynäs, 4755 åskådare
12, Björklöven - Leksand, 4605 åskådare
13, AIK - Pantern, 4314 åskådare
14, Skellefteå - Färjestad, 4203 åskådare
15, Mora - Rögle, 4011 åskådare
16, Rögle - Skellefteå, 3953 åskådare
17, Karlskrona - Skellefteå, 3943
18, Modo - Västervik, 3846 åskådare
19, Timrå - Vita hästen, 3040 åskådare
20, Södertälje - Tingsryd, 2885 åskådare
21, Vita hästen - Oskarshamn, 2810 åskådare
22, Bofors - Björklöven, 2653 åskådare
23, Oskarshamn - Modo, 2588 åskådare
24, Troja - Bofors, 2190 åskådare
25, Almtuna - AIK 2008 åskådare
26, Tingsryd - Almtuna, 1751 åskådare
27, Västervik - Troja, 1346 åskådare
28, Pantern - Timrå, 632 åskådare

Inte helt förvånande så är Frölunda i topp. malmö följer där bakom, men där var nog Skånederbyt och just premiären en bidragande orsak. Frölunda kommer att ligga kring de siffrorna större delen av säsongen, minus kanske ett par tusen åskådare, men malmö tror jag kommer ligga betydligt lägre. Kanske runt Djurgårdens, Färjestads och HV's siffror här.

Sedan är det imponerande och häftigt att det bara är 5 lag i hela Sverige som hade en bättre publikssifra än vad Leksand hade. Det är bara Frölunda, Malmö, Djurgården, Färjestad och HV71 som är framför Leksand. Inte ens reprisen på finalen i våras uppe i Gävle lockade fler åskådare. Häftigt!

Bland de 14 främsta lagen hittar vi annars 3 lag från Allsvenskan. det är inte helt förvånande Leksand, Björklöven och AIK. Alla dessa drog mer än exempelvis Rögle, Karlskrona och framförallt Skellefteå. Det är trots att AIK mötte Pantern och Skellefteå mötte Färjestad. Visst, AIK har ett betydligt större pyblikunderlag i Stockholm jämfört med i Skellefteå, men det går ändå inte att komma ifrån att det är en väldigt låg publiksiffra i Skellefteå.

Så, vad tycker ni om det här? Har ni några tankar eller funderingar?
Jag kanske skulle göra en liknande lista efter säsongen, fast med publiksnitt istället för premiär. Det kanske vore något, men då tror jag att Leksand tappar några placeringar och att både AIK och Löven hamnar utanför topp 14, för över tid och fler matcher tror jag inte att de kan matcha SHL-lagen. Kanske AIK, men Löven får det nog värre, men det kanske ändå blir jämnt mellan dem och Karlskrona/Rögle/Mora, som är de 3 lag i SHL som jag tror kommer ha det lägsta snittet. Också Leksand kommer nog som sagt att dala i en sådan lista, för över tid tror jag att lag som Brynäs, Örebro, Växjö, Luleå och LHC kan ha ett bättre snitt än vad Leksand har, så runt plats 10-12 där någonstans kan jag nog gissa att Leksand hamnar.

Wallins tröja upp i taket och Rögle blöder

Igår hissades Rickard Wallins tröja #51 upp i taket på Löfbergs arena. det ska ha varit en häftig inramning och när jag såg klipp på Facebook från det hela så gav det rysningar. Wow, det är så mäktigt och tänk att få sin tröja hissad sådär, det måste vara otroligt häftigt!

Det var fullsatt i arenan för 1:a gången sedan premiären förra året och Wallin själv blev rörd till tårar. Han sa själv att hans karriär slutar här och nu, inte i den där kvartsfinalen uppe i luleå som de förlorade. FBK har betytt så extremt mycket för honom och hans 542 matcher i högstaligan har gett avtryck i svensk hockey. Hans 4 SM-guld med Färjestad och hans avgörande fram till 4-3 i den där heelt galna game 7 mellan Färjestad och HV71 år 2006, när Färjestad vände till vinst och avancemang till SM-final under matchens sista minut, det är galet och fortfarande något jag minns helt klart. Ingen fattade riktigt vad som hände. HV såg ut att gå mot finalspel, men så gör FBK 2 mål på dryga minuten precis i slutet av matchen. Det går knappt att förstå och det var en vändning som ju sedermera ledde fram till guld för Färjestad, Wallins 2:a. 2002, 2006, 2009 och 2011.

Hoppar vi vidare till rubrikens andra syfte och till något betydligt dystrare så börjar det kanske ändå bli läge för kris i Ängelholm, redan nu.

Alen Bibic var förbannad efter 2:a perioden uppe i Mora, hans ögon var helt svarta, men det blev ändå inte bättre i den matchen och det blev det inte heller i hemmapremiären mot Skellefteå igår. Maken till mardrömsstart får man leta efter. Skellefteå fullständigt körde över Rögle. Kedjan med Jocke Lindström, Per Lindholm och Oscar Möller var inne på 2 av de 4! mål som Skellefteå gjorde bara i den 1:a perioden. 36 sekunder av matchen tog det innan Emil Kruses nolla var spräckt. Sedan hade han släppt 3 puckar till förbi sig innan det ens hade gått 11 minuter.

i 2:a perioden klev just de som måste kliva fram för rögle fram, nämligen Bryan Lerg och Juhamatti Altonen. de reducerade fram till 1-4, men Skellefteå gjorde ändå 2 mål till innan perioden var över och vann till slut med 7-2.

Att släppa in 17 mål på 3 matcher håller givetvis inte. Rögle måste stoppa blödningen och det är snart. Jag ska absolut inte säga att det är Emil Kruses fel, vissa puckar skulle han kanske ha tagit, men i stort handlar det väl om hela Rögle som måste gå tillbaka till grunderna och hitta sitt spel, för det finns definitivt inte där nu. Det finns ingen trygghet alls, men det är inte så konstigt när man har släppt in så mycket bakåt, men något måste man göra. Nu har man Malmö hemma i ett nytt Skånederby nästa lördag och då vill det till andra takter än det man visade upp igår. Inte det lättaste motståndet direkt, för Malmö känns väldigt tunga och igår vann man på nytt stort hemma i Malmö arena, 5-1 mot Brynäs. Så det blir en hård nöt att knäcka för Rögle, men nu har man en vecka på sig att slipa på det här, så får vi se hur det ser ut nästa lördag.

Alla resultat från omgång 3:
Färjestad - Frölunda 7-4
Rögle - Skellefteå 2-7
Malmö - Brynäs 5-1
Karlskrona - Mora 3-0
Luleå - Djurgården 2-1 str
HV71 - Linköping 0-2
Växjö - Örebro 2-1

Inget lag har full poäng efter 3 spelade matcher. Färjestad toppar tabellen på 8 poäng och +7 i målskillnad. Man följs av Malmö och Växjö på 7 poäng.

I botten har vi Rögle, som är enda laget utan poäng såhär långt, och så fjolårsfinalisten Brynäs, som bara har mäktat med 1 poäng under de här 3 matcherna.

Vad hände där?

Leksand åkte upp till Umeå för säsongens 1:a bortamatch i fredags. Man gjorde väl kanske ingen bländande insats, men hade ändå 3-1 med sig inför sista perioden. Det borde man ha kunnat spela av, spelat smart och inte gett Löven några målchanser. Det var också precis det man pratade om inför 3:e perioden, att spela smart och framförallt inte ge Björklöven några målchanser eller mål under de första 5 minuterna.

Vad händer då?
Björklöven går in och gör 2-3 efter 01:37. Kvitteringen kom efter 02:45.

Precis det man pratade om att undvika händer alltså.

Det stannade inte heller där, för av bara farten gjorde Löven 4-3 efter 07:26 och så kom också 5-3 med 04:28 kvar att spela och så satte man slutligen 6-3 i öppen kasse.

Leksand tappar alltså 1-3 till 6-3 i sista perioden och det ska tydligen ha varit en historisk period, för Leksand har tydligen aldrig förlorat en period i Allsvenskan med 5-0. Tills nu.

Jag hoppas bara att det här blir som en väckarklocka för laget, att hur skillade man än är på pappret så går det inte att gå in och ge 80% i de här matcherna. Ger du inte 100% i varje byte, varje match, då blir du straffad och det blev Leksand verkligen här.

Klart att förluster och käftsmällar kommer någon gång under säsongen, oavsett om man heter Leksand eller Pantern, så på sätt och vis var det kanske bra att det kom en käftsmäll såhär tidigt under säsongen. Jag hoppas bara att Åkerblom i båset kan ta tillvara på det och injesera nytt mod i grabbarna och få alla att förstå vikten av hårt slit i varje byte. Det ska inte vara något nytt och som sagt, klart att sådant här händer, men det ser inte snyggt ut och nu hoppas jag att vi får se helt annan inställning på onsdag, när Troja kommer till arenan för säsongens 2:a hemmamatch. Jag vill också se att folket tar sig till arenan, även om det är mitt i veckan och nykomlingen Troja står på andra sidan. Vi är Leksands IF och vi är kända för vår publik. Då ska vi också visa det. Jag räknar kanske inte med 5-6000, men uppåt 4000 vill jag mer än gärna se!

Alla resultat i omgång 2:
Björklöven - Leksand 6-3
Almtuna - AIK 2-4
Modo - Västervik 3-1
Pantern - Timrå 1-0
Södertälje - Tingsryd 1-4
Vita hästen - Oskarshamn 2-3
Troja - Bofors 2-1 str

vi har 2 lag på full poäng efter 2 spelade omgångar och det är AIK och Modo. Modo hade vissa besvär med Västervik, som ledde med 1-0 efter 2 spelade perioder, men Modo lyckades mobilisera sig och vända på steken.

I botten har vi Hästen och södertälje, som båda 2 står på 0 poäng och -5 i målskillnad.

Leksand hittar vi just nu på 10:e plats med 3 poäng och -1 i målskillnad.

Det är 2 lag som har släppt in 1 mål på 2 matcher, de båda Västernorrlandslagen, Modo och Timrå. Erik Hanses och Henrik Haukeland. Känns det igen? Jodå, båda målvakterna med ett förflutet i Leksand. Hanses börjar bli några år sedan nu, men Hauke grämer jag mig som sagt över att vi inte kunde behålla till den här säsongen. Inte för att jag inte tror på Tex, de flesta av målen här mot Löven var han chanslös på och fick ingen som helst hjälp av sina backar, men jag kan ändå inte komma ifrån att det hade varit en väldig trygghet att ha haft Henrik som en av två keeprar.

Mora imponerar

Mora tog 1 poäng i premiären borta mot Frölunda och ikväll övertygade man ordentligt när man slog Rögle med 5-1. Man hade 4-0 innan Rögle reducerade och därmed också gjorde sitt 1:a mål för säsongen, man fick ju stryk med klara 5-0 i premiären mot Malmö. Rögle har alltså släppt in 10 mål på 2 matcher. Det håller givetvis inte. det är väl inte tal om någon kris än så länge, men en uppryckning behövs i Ängelholm. Samtidigt får jag säga att Mora imponerar. Man spelade här med ungefär samma fart och frenesi som i kvalet i våras. Starkt jobbat får jag säga, men å andra sidan är det inte förvånande att Mora går såhär bra i början av säsongen. Frågan är om man kan upprätthålla samma spel om säg 15-20 matcher? Jag är tveksam...

Kvällens samtliga resultat:
Mora - Rögle 5-1
Frölunda - Karlskrona 3-0
Brynäs - HV71 2-4
Örebro - Luleå 2-0
Linköping - Växjö 4-5 SD
Djurgården - Malmö 4-3 SD
Skellefteå - Färjestad 2-5

Frölunda körde över Karlskrona, hade 12-4 i skott i 1:a perioden och vann skotten med totalt 37-13. KHK såg inte bra ut. Inte alls bra. Likt Rögle är det väl ingen kriis ännu, men det behövs en uppryckning...

Skellefteå förlorar med klara 5-2, inför den sämsta publiksiffran i Skellefteå kraft arena på jag vet inte hur länge, 4203 åskådare, och det i en hemmapremiär. nej, det är inte bra. Bra var det inte helle i Örebro, där det för en gångs skull kom under 5000 åskådare. De brukar ju alltid ha väldigt bra teckning där i Behrn arena och mer eller mindre ha fullsatt på varje match, men inte här. På isen såg det dock betydligt bättre ut. Örebro vann med 2-0, trots att man förlorade skotten med hela 18-33. Imponerande och Jero Kilpoläinen var fenomenal i kassen.
På Hovet hade både Jocke Eriksson i Djurgårdens kasse och Oscar Alsenfelt i Malmö exakt samma räddningsprocent, 83,33%. Eriksson räddade 15/18 skott och Alsenfelt 20/24. Andreas Engqvist avjorde för Djurgården efter 01:15 av förlängningen.


Leksand vann i premiären

Då är säsongerna igång på riktigt och igår spelade Leksand sin 1:a match för säsongen och det blev seger hemma mot Södertälje med 3-1.

Leksand dominerade stort i 1:a perioden, hade 16-2 i skott, och borde kanske ha haft mer än 1-0 efter densamma, men 1-0 hade man som sagt och det var david Åslin som blev 1:a målskytt för säsongen.

I 2:a perioden ökade man på till både 2-0 och 3-0, efter att Södertälje ryckt upp sig och haft bud på både kvittering och ledningsmål, men Tex höll emot och det var 3-0 efter 2 spelade perioder.

Södertälje snyggade till siffrorna litegrann i 3:e perioden, men närmre än 3-1 kom man inte och Leksand plockade 3 fräscha poäng.

Samtliga resultat från 1:a omgången av hockeyallsvenskan 2017/18:
Leksand - Södertälje 3-1
Västervik - Troja 3-1
Oskarshamn - Modo 0-3
Tingsryd - Almtuna 0-3
AIK - Pantern 2-1
Timrå - Vita hästen 4-0
Bofors - Björklöven 4-2

Vi noterar att 2 gamla Leksandsmålvakter håller nollan, Erik Hanses i Modo och Henrik Haukeland i Timrå. Han kommer bli oerhört viktig för Timrå, den gode Haukeland...

Imorgon spelar Leksand säsongens 1:a bortamatch när man gästar Björklöven i T3 center.

Säsongerna rullar igång...

Serierna börjar så smått rulla igång för en ny säsong och de gör det med en rad nykomlingar på olika håll. Bl.a. gjorde Mora ssin 1:a match i SHL igår när man gästade Scandinavium i en av de absolut tuffaste bortamatcherna i serien. Det kunde väl bara sluta på ett sätt? Nej, tyvärr inte, för mora överraskade och såg t.o.m. ut att gå mot 3 poäng där ett tag, men Frölunda både kvitterade och gjorde 2-1. Det såg alltså ut att bli 0 poäng för Mora, men med 11 sekunder kvar kvitterade Jacob Lagace för Mora. Frölunda vann visserligen sedan i förlängningen, när Ryan Lasch gjorde sitt 2:a mål i matchen efter 57 sekunder, men faktum är ändå att Mora tyvärr redan nu är bättre än vad Leksand var i inledningen av förra säsongen. Då dröjde det enda till omgång 5 eller något innan den 1:a poängen trillade in på kontot och då var det i bottenmötet hemma mot Örebro.

I övrigt gick det såhär i premiären av SHL 2017/18 igår:
HV71 - Djurgården 4-2
Färjestad - Linköping 3-2 str
Malmö - Rögle 5-0
Luleå - Örebro 4-3 str

Växjö, Skellefteå, Brynäs och Karlskrona har ännu inte spelat sina premiärmatcher. Det gör de på tisdag. då gästar Skellefteå Karlskrona och Växjö tar emot Brynäs.

Hockeyallsvenskan har ännu inte dragit igång. Där spelas premiärmatcherna också på tisdag. Då är det 3 matcher:

Timrå - Vita hästen
AIK - Pantern
Bofors - Björklöven

Sedan spelas de andra 4 matcherna på onsdag, däribland Leksands premiär hemma mot Södertälje och Trojas 1:a match efter avancemanget, borta mot Västervik.

Hockeyettan har däremot spelat sina premiäromgångar och där är det intressant och kul att notera att Boden är tillbaka i Ettan igen. Det kom hela 1401 personer till den matchen och det var inte vilken match som helst, det var mot Piteå, som väl får klassas som ett topplag i hockeeyettan. Matchen då? Ja, den vann också boden med 3-2. Starkt jobbat!

Även Västerås har spelat sin premiär och precis som dett var extra intressant att följa Södertälje för ett par säsonger sedan när de var nere och vände i Ettan ska det bli extra intressant att följa Västerås väg tillbaka nu under säsongen. I premiären mötte man i vilket fall mariestad och det blev seger med 4-3, efter att man vände 1-3 till 4-3 i sista perioden, sista målet med drygt 6 minuter kvar att spela. Inte övertygande, men ändå en seger och det kom hela 3161 personer dit, vilket så klart är en grym publiksifra för Hockeyettan. det var dock premiär och det återstår att se var snittet kommer landa på i Västerås under vintern. Jag vågar nog i vilket fall sticka ut hakan och säga att VIK kommer ha den störrsta publiken i hela Hockeyettan.

Så, då är vi äntligen igång med en ny säsong, vilket så klart känns helt fantastiskt! I stora drag kommer det dock bli utan updates från den här bloggen. Jag kommer hålla den vid liv och göra inlägg lite då och då, men det kommer inte att vara samma bevakning som det har varit tidigare säsonger, då jag både har uppdaterat er om matcherna i SHL, Hockeyallsvenskan och i viss del också Hockeyettan.

Så kommer det inte att bli nu, men jag tänkte skriva ett lite längre inlägg om det och varför, för, som jag skrev i våras så kände jag att det då var sista säsongen med bloggen, bortsätt från ett scenario, att Leksand skulle trilla ur SHL. Då skulle jag fortsätta och bevaka vägen tillbaka. Nu var det just vad man gjorde, trillade ur SHL, men jag känner ändå inte det där drivet och suget efter att driva och uppdatera bloggen så mycket och på det sättet jag har gjot innan, så tyvär måste jag nog ändå bryta vad jag sa då, men som sagt, jag tänkte ta upp det i ett separat inläg längre fram.

Så, uppdateringarna kommer att komma, men inte lika frekvent och lika mycket som tidigare...

försäsongen är över

Leksands försäsong är färdigspelad och såhär har det gått i de 5 matcher man har spelat.

Fredag 11 augusti: Färjestad - Leksand 1-4
Lördag 12 augusti: Frölunda - Leksand 3-2
Fredag 25 augusti: Bofors - Leksand 0-1 str
Fredag 1 september: Leksand - Södertälje 2-1
Freda 8 september: Timrå - Leksand 4-1

2 segrar under ordinarie tid, 1 vinst efter straffar och 2 förluster blev det alltså.

Man inledde alltså riktigt bra i Strömstad, där Färjestad, Frölunda och Leksand mötte varandra i något slags kupp. Alla slog varandra, men Leksand vann ändå kuppen, i kraft av bäst målskillnad av de 3. Onekligen en bra start på säsongen!

Sedan slog man karlskoga i en riktigt tät och jämn match med 2 grymma målvakter och så fortsatte man att vinna när Södertälje slogs tillbaka med 2-1, innan det blev en rejäl plump i protokollet när Timrå vann genrepet klart med 4-1. Timrå gjorde 3-0 i 1:a perioden och det stod 4-0 tills Oskar Lang reducerade med minuten kvar att spela. Ingen bra insats.

Totalt sett har det varit en helt okej försäsong. Försäsong är alltid försäson, jag vet, men om det hade varit seriespel så hade Leksand tagit 8/15 poäng och haft en målskillnad på 10-9 (+1).

Inte överdrivet övertygande, men att snitta knappt 2 mål bakåt/match är bra och klart godkänt. tex Williamsson har varit riktigt stabil och bra, bortsätt från sista matchen mot Timrå, som inte var så bra. Jonas Antzen har också fått stå en match och gjorde absolut inte bort sig. Ofensivt finns det dock mer att önska. 10 mål på 5 matcher är klart i underkant och lagets förmodade poänggörare har inte direkt glänst. ritola har opererat bort blindtarmen och inte spelat särskilt mycket. Åslin har också varit borta en del och Porsberger har inte heller blixtrat till. Oskar Lang har helt klart varit den som har levererat mest framåt, men det här var som sagt försäsong, om exakt en vecka är det dags på riktigt.

Då är det premiär i Tegera, när Södertälje kommer på besök. Sällan har jag sett fram emot en säsong i Allsvenskan såhär mycket, men det gör jag nu och jag tror att det kan bli en riktigt rolig vinter som vi nu har framför oss!

RSS 2.0