Det blir ett race in i det sista!

Det drar ihop sig mot avgörandet av Hockeyallsvenskan 2018/2019. Fyra matcher återstår att spela, två har spelats sedan förra inlägget, en förlust mot Västerås och en seger mot Vita hästen.

Hemma mot Västerås var Leksand på väg mot ännu en seger, efter strafförlusten mot AIK i omgången innam, men i tredje perioden föll man ihop fullständigt och Västerås vann till slut med klara 6-3.

innan det hade Västerås genom Lukas Zetterberg, som därmed gjorde sitt tjugoförsta mål för säsongen, men där Martin Karlsson och David Rundqvist sedan kunde vända på steken och se till att Leksand ändå var i ledning efter den första perren.

i den andra kunde Västerås kvittera, men Johan Porsberger såg ändå till att Leksand fortsatt var i ledning inför den tredje perioden. Han var dessutom assisterad av Kevin Schulze, vilket då, om jag inte är helt ute och cyklar, var hans första poäng i Leksandströjan.

Vad det sedan var som hände i tredje perioden är lite oklart, men Västerås kontrade plötsligt sönder Leksand och gjorde mål på fyra av sina åtta skott i perioden. Marcus Bergman kvitterade efter 08:21, Lucas Zetterberg gjorde sitt andra mål i matchen efter 11:44, Jimmie Jansson gjorde 5-3 efter 15:39 och Wiliam Wikman, släkten är värst, punkterade definitivt tillställningen med 6-3 i öppen kasse.

Det var en förlust som väl på sätt och vis var väntad, med en poängsvit på nio raka matcher kommer förr eller senare en nolla, den kom här och det var bara att skaka av sig den där tredjeperioden och ladda om inför bortamatchen mot Vita hästen under söndagen.

Det gjorde man verkligen och Axel Brage fick en rejäl revansch när han höll säsongens första nolla och Leksand vann med 0-2, efter mål av Marcus Karlberg och David Rundqvist, som bara fortsätter att leverera mål och assists.

Själva matchen var kanske inget vidare underhållande, snarare tvärtom, men 3 poäng är alltid 3 poäng och det gör att Leksand återigen klättrar i tabellen och är uppe på fjärde plats igen, efter att ha rasat ner till sjätte i och med förlusten mot Västerås, som nu har fått upp ångan igen och i nuläget har den där viktiga tredjeplatsen.

Det återstår nu bara fyra omgångar att spela och då ser läget kring den där tredjeplatsen ut såhär:

3, Västerås 82p +20
4, Leksand 81p +9
5, Karlskoga 80p +11
6, Modo 80p +8

De fyra lagen är alltså inom 2 poäng och målskillnaden är dessutom väldigt jämn.

Det återstår 12 poäng att spela om och snacka om att det blir viktiga och intressanta matcher att följa här på slutet!

De här båda omgångarnas matcher slutade såhär:
Leksand - Västerås 3-6
Karlskoga - Björklöven 4-1
Västervik - Pantern 4-1
Vita hästen - Södertälje 2-5
Modo - Oskarshamn 4-2
Tingsryd - Almtuna 0-3

Vita hästen - Leksand 0-2
Karlskrona - AIK 1-3
Oskarshamn - Almtuna 5-0
Västervik - Tingsryd 2-1 SD
Pantern - Björklöven 3-2
Västerås - Karlskoga 4-2<

AIK - Västerås 3-5
AIK - Södertälje 4-3
Modo - Karlskrona 2-5

Det är inga rena omgångar här, men just i skrivande stund har alla lag i serien spelat 48 matcher, vilket ändå gör det ganska lätt att räkna på, eftersom att det inte är något lag som har någon hängmatch eller liknande.

AIK tappar då först 3-1 till 3-5 hemma på Hovet mot Västerås, åker sedan ner till Karlskrona och vinner med 3-1, varefter man lyckas vinna med 4-3 hemma mot Södertälje på Hovet. Därmed är AIK helt klara för den Allsvenska finalen även i teorin. Man har 99 poäng och Västerås på tredje plats har då som sagt 82. Seriesegern är också nära,i synnerhet som Oskarshamn föll i Övik med 4-2, men sedan studsade tillbaka ordentligt och nollade Almtuna på hemmais. AIK är dock 6 poäng före IKO, så det ska nog mycket till om oskarshamn ska ta den där förstaplatsen.

I kampen om den där tredjeplatsen då så förlorade Leksand som sagt en viktig match mot Västerås. Ett VIK som innan det då hade vänt 1-3 till 5-3 mot AIK på Hovet och som därefter slog ännu en rival i form av Karlskoga med 4-2. Starkt av Västerås och just nu är man då i förarsätet när det gäller den där tredjeplatsen.

Karlskoga då, som först slog Björklöven med 4-1 och sedan fick stryk mot Västerås.

Modo slog då som sagt Karlskoga, men förlorade sedan mot Karlskrona, som fortfarande har chansen att blanda sig i det där, men den chansen är väldigt liten. Man står på 74 poäng och är alltså 6 poäng bakom Modo och Karlskoga, 8 poäng bakom Västerås. För Leksands del var det dock bra att KHK slog Modo och det gör alltså här att Västerås tar 9/9 poäng, Leksand 3/6, Karlskoga 3/6, Modo 3/6. Det är alltså jämnt så det förslår...

Bakom dessa lagen har Västervik fortsatt smyga med och faktum är att man faktiskt just nu är uppe på åttonde plats och petar både Södertälje och Björklöven under det där sträcket. Västervik sllog först Pantern med 4-1 och fick sedan med sig 2 poäng hemma mot Tingsryd. 5/6 poäng alltså. Detta samtidigt som Södertälje slog Vita hästen borta och sedan förlorade mot AIK, 3/6 poäng, och Löven har två raka förluster, 0/6 poäng. Det är alltså på väg mot ett nytt nederlag i Umeå och Södertälje, två lag som iaf jag lätt hade räknat in till topp 8 innan säsongen drog igång.

Bottenstriden lever också i högsta grad. Vita hästen har här då två raka förluster och får nog, trots det fina uppsvinget här efter jul, svårt att ta sig över sträcket. Det är 9 poäng upp till Tingsryd över sträcket. Det lär man inte lösa med 12 poäng kvar att spela om. Däremot för Almtuna finns det hopp. Uppsalalaget är bara 2 poäng bakom tingsryd och AIS har dessutom bättre form än vad Tingsryd har, så där kommer det bli tight! Almtuna har Karlskrona hemma på onsdag och Tingsryd har Björklöven borta. Det kanske är Lövens sista chans att haka på det där tåget, så den blir inte lätt för TAIF. Jag tror Almtuna kan krångla sig förbi där till slut...

Leksand fick med sig poäng från publikfest på Hovet

I fredags vankades det stormatch på ett utsålt Hovet när Leksand gästade AIK och där det dessutom skulle hissas tröja och grejer innan matchens start.

Matchen i sig blev rent resultatmässigt en väldigt jämn historia, precis som de två tidigare mötena har varit lagen emellan den här säsongen. Då hade Leksand vunnit båda två efter förlängning/straffar.

Här var det också leksand som tog ledningen när johan Porsberger satte sitt tionde mål för säsongen i powerplay, ett mål som blev periodens enda.

I andra perren tog dock AIK över taktpinnen ganska ordentligt och spelade långa stunder ut Leksand. Hemmalaget vann skotten med 21-5 och sköt i och med det fler skott än vad Leksand mäktade med på hela matchen, 20st.

En väldigt het och bra Axel Brage stod dock i vägen och såg till att det "bara" stod 2-1 till AIK efter 40 spelade minuter. Man hade alltså vänt på steken genom mål av Garry Nunn och Anton Holm, som i och med det gjorde sitt artonde! mål för säsongen. Nunns kvittering förresten, den vinkades först av från domarhåll, men beslutet ändrades efter att domarna konsulterat videogranskning. Jag säger varken bu eller bä, men visst känns det liite tveksamt ändå...

Att Leksand "bara" låg under med en kasse inför den tredje perioden med tanke på den kraftiga AIK-dominansen var man nog dock väldigt nöjda med och i tredje kom dessutom kviteringen. Återigen var det Porsberger som höll sig framme och satte sin elfte kasse för säsongen.

AIK tryckte på för ett avgörande, men Axel brage stod återigen i vägen. Det gjorde även Isak Wallin i AIK-kassen, som fick kliva in mellan stolparna när även Erik Källgren tvingades utgå. Det innebär att AIK har båda sina ordinarie målvakter på skadelistan. Ingen delikat situation direkt, men Wallin gjorde det hursomhelst bra, inte minst när Leksand fick chansewn i PP drygt 3 minuter från slutet. Då höll han emot och såg till att ta matchen till förlängning och straffar, där Christian Sandberg blev enda målskytt.

Bonuspoängen alltså till AIK och Leksands segerrad stannar alltså på åtta matcher, men det är fortsatt nio matcher med poäng och det hoppas vi att man bygger vidare på när Västerås gästar Tegera arena imorgon (torsdag).

Omgångens samtliga resultat:
AIK - Leksand 3-2 str
Vita hästen - Västerås 3-0
Pantern - Karlskoga 3-2 SD
Björklöven - Tingsryd 6-1
Södertälje - Modo 1-5
Almtuna - Karlskrona 2-5
Oskarshamn - Västervik 0-3

Omgångens skräll måste väl ändå vara Västervik som alltså tvålar dit ärkerivalen Oskarshamn, på bortaplan, med 3-0. Riktigt starkt av Västervik, som i högsta grad fortsatt är med i racet kring att nå Topp 8. Man är bara 2 poäng bakom både Södertälje och Björkllöven, som nu står på samma poäng med sex matcher kvar att spela.

Vita hästen nollar Västerås, som fortsatt har det tungt just nu. Hästen är fortfarande sist, men bara 4 poäng bakom Almtuna och 8 poäng bakom Tingsryd över sträcket. Ett TAIF som föll tungt uppe i Umeå, efter att Björklöven vunnit andra perioden med 4-1 och redan där hade 6-1 på tavlan.

Annars var det mycket folk på många håll. 8094 på Hovet, 6105 i Scaniarinken, 5014 i A3 arena och 3172 i Be-ge hockey center. De dryga 6000 i Södertälje fick dock ingen rolig eftermiddag. Modo vann klart med 5-1 och nu har det verkligen blivit två kamper där kring slutspelsserieplatserna. Dels är det kampen kring tredjeplatsen, där Leksand har 78 poäng, Karlskoga och Modo har 77, Västerås 73 och Karlskrona 71. Sedan är det ett litet hopp ner till Södertälje på 64 poäng, samma som Björklöven och 2 före Västervik på tionde plats.



Leksand ångar på och Erikssons tröja upp i taket

Leksand bara ångar på. Åtta raka segrar är det uppe i nu och är inte ishockey märkligt? Först nio raka förluster innan jul och nu åtta raka vinster.

Först ut var en tuff bortamatch i Umeå, där Leksand inte har tagit 3 poäng sedan 2009.

Nu var det dock dags, när Mattias Ritola, som debuterade mot Pantern för en tid sedan, men som efter samma match stängdes av i fem matcher för en huvudtackling och en crosschecking i huvudet på en Panternspelare, satte ton för den här matchen när han knackade in skottet från Daniel Gunnarsson.

Femte matchen i den avstängningen var egentligen just denna mot Björklöven, men efter en överklagan från Leksands håll friades Ritola efter fyra matchers avstängning och han presenterade sig alltså direkt här när han knackade in skottet från Gunnarsson och det var 0-1 för Leksand.

Björklöven vann skotten klart, 40-18 sett över hela matchen, men Leksand var bländande effektiva när man stack upp i sina kontringar, samtidigt som man hade lite tur, precis som ett lag i medgång ofta har.

Löven kvitterade drygt halvvägs in i första, men efter bara minutens spel i andra styrde Johan Porsberger in ledningspucken för Leksand med hjälp av skridskon och av bara farten kom 3-1 2 minuter senare när Mattias Karlsson med en riktig isare hittade nätet bakom sin namne i Lövenkassen, Mattias Pettersson.

Det stannade dock inte där, för Jon Knuts stod sedan för en riktigt fin prestation när han distinkt avslutade rakt upp i krysset bakom Petersson och redan där, halvvägs in i matchen, såg det avgjort ut.

Det var det också skulle det visa sig, men hade inte Axel Brage varit så bra som han var hade det kunnat bli betydligt mer spännande än vad det blev, för i början av tredje tryckte Björklöven på riktigt bra och där hade det mycket väl kunnat kommaa både en och två reduceringar.

Nu gjorde det inte det, för Axel Brage stod i vägen, och efter den anstormningen hade leksand inga större problem att reda ut det hela och ta sin sjätte raka seger.

Förra fredagen var det sedan dags för ny hemmamatch för Leksand, när Almtuna kom på besök, men innan nedsläpp skulle Niklas Erikssons tröja först hissas i taket.

721 matcher i den blåvita tröjan spelade Eriksson under sin karriär och självklart ska han upp i taket tillsammans med legender som Magnus "Sigge" Svensson, Christer Abris, Nisse "Dubbelnisse" Nilsson, Dan Söderström och grabbarna.

En mäktig hyllning blev det hursomhelst för Niklas och när matchen sedan drog igång blev det en mållös förstaperiod, där Leksand vann skotten med 15-10. Andra perioden var ännu mer klar, 14-4. Då kom också målen. Linus Persson gjorde sitt elfte mål för säsongen efter 06:22, Martin Karlsson ökade på till 2-0 efter 12:10 och Oskar Lang gjorde 3-0 efter 18:08.

Redan där kändes matchen ganska avgjord, men det skulle komma mer, för efter bara 43 sekunder i tredje gjorde han sitt andra mål på två matcher här, Mattias Ritola. David Rundqvist gjorde sedan 5-0 innan Alexander Lunsjö kunde reducera för Almtuna.

5-1 blev också slutresultatet och Leksands sjunde raka vinst var därmed ett faktum.

Den segersviten skulle förlängas ytterligare när karlskrona slogs tillbaka med 5-2 under onssdagskvällen.

Det var dock inte utan vissa besvär, för inte förrän i den tredje perioden lossnade det lite för Leksand. Innan det stod det 23-18 i skott till Leksand och 1-1 i mål, efter att Marcus Karlberg gjort sitt andra mål för säsongen och Viktor Liljegren kvitterat för KHK.

I tredje växlade dock Leksand återigen upp och gick ifrån till 4-1 på 8 minuter.

Det började med att Leksand fick med sig en straff, vilken Valkvae-Olsen förvaltade på bästa sätt. Därefter hängde Rundqvist sitt åttonde mål för säsongen på ett friläge, bara 26 sekunder efter straffen, och så gjorde den gode Rundqvist även 4-1 för Leksand.

Karlskrona reducerade visserligen 2 minuter efter Rundqvists 4-1-mål, men närmre än så kom man inte och Oskar Lang kunde istället stänga matchen med 5-2 i öppen kasse.

Det var alltså Leksands åttonde! raka seger och man har då alltså tagit 23/24 poäng på dessa matcherna. Snacka om raketavslutning och den där tredjeplatsen i serien känns plötsligt inte alls omöjlig, snarare tvärtom. Leksand har nu 77 poäng. Det är 1 poäng mer än Karlskoga, 3 poäng mer än Modo och 4 poäng mer än Västerås. Leksand är alltså i högsta grad involverade i detta.

Samtliga resultat i de här tre omgångarna:
Björklöven - Leksand 1-4
Almtuna - AIK 0-1
Vita hästen - Västervik 4-2
Södertälje - Karlskoga 3-4
Oskarshamn - Tingsryd 7-1
Pantern - Karlskrona 2-0

Leksand - Almtuna 5-1
Modo - Vita hästen 3-2 str
Karlskoga - Oskarshamn 2-1
Västervik - Södertälje 4-1
Karlskrona - Björklöven 4-1
Tingsryd - Pantern 3-4 SD

Karlskrona - Leksand 2-5
Tingsryd - AIK 3-2
Västervik - Björklöven 2-3
Vita hästen - Oskarshamn 4-3 str
Södertälje - Västerås 5-2
Pantern - Modo 3-7
Almtuna - Karlskoga 5-3

Leksand är det enda lag med tre raka vinster här och toppar formtabellen i hela serien. Efter segern mot Löven var man uppe som femma, bara 2 poäng bakom Västerås, som ju förlorade mot Modo dagarna innan och som jag nämndew i förra inlägget, och Karlskoga, som här slog Södertälje, även om SSK vaknade i tredje och åt ikapp 0-3. Nicolai Meyer, vem annars, reducerade först efter bara 26 sekunder, Lucas Carlsson satte tvåan 2 minuter senare och Emil Bejmo kvitterade efter 10:06. Trots det fick man inte med sig några poäng eftersom att Oliver Eklind gjorde 4-3 bara 26 sekunder efter kvitteringen. Den tunga förlusten följdes sedan upp med 1-4-förlust i Västervik. Därefter studsade man dock tillbaka och slog Västerås med 5-2. Ett Västerås som nu såhär mot slutet av grundserien verkar ha fått den där dippen, för nu går det inte alls som tåget längre, trots att Samuel Ersson är tillbaka i kassen. Först då som sagt 0-2-förlust mot Modo och sedan den där 5-2-förlusten mot SSK. Det gör att Västerås tappar mark i kampen om den där tredjeplatsen som man har tillsammans med Leksand, Modo  och Karlskoga. Ett Karlskoga som ju då först slog Södertälje, sedan tog en enormt stark 2-1-seger hemma mot Oskarshamn, där Fredrik Forsberg gjorde båda målen för BIK. Sedan förlorade man dock mot Almtuna med 5-3, där Almtuna tappade 3-1 till 3-3, men där man ändå lyckades samla kraft till en slutforsering och göra både 4-3 och 5-3 i öppen kasse. Viktiga poäng för Almtuna där i botten, efter att man innan dess förlorat med 0-1 mot AIK och så 1-5 i Leksand. Mot AIK blev Emil Lindbloms 0-1-mål efter 07:58 i första perioden matchens enda.

Betydligt fler mål blev det dock i Oskarshamn i samma omgång, där hemmalaget pulveriserade Tingsryd med hela 7-1. Därefter åkte Oskarshamn då till Karlskoga och förlorade med uddamålet, samtidigt som Tingsryd fick med sig poäng från hemmamötet med Pantern, efter att Panterns Mattias Lassen, som ju har spelat i Leksand, avgjorde i förlängningen. Sedan gjorde Tingsryd en ännu starkare hemmamatch och slog serieledande AIK med 3-2, medan Oskarshamn förlorade i sudden mot Vita hästen. Det gör att de här båda lagen står på samma poäng, 4/9, sett till de här tre matcherna.

Kaffe kaka, femte raka!

Leksands segertåg rullar vidare. Fem raka vinster är det uppe i nu, efter segrar mot både Oskarshamn och Pantern förra veckan. Det gör att Leksand är uppe på 68 poäng och bara är 2 poäng bakom Karlskoga och 1 poäng bakom Modo. Ett tag var man t.o.m. förbi båda dessa innan de spelade i söndags, när Leksand hade matchledigt. Karlskoga slog då Vita hästen med 4-1 och Modo slog Västerås borta med 2-0. Modo har därmed en match mer spelad än Leksand, precis som Västerås också har. Leksand är då alltså bara 2 poäng bakom VIK om man då vinner sin restmatch.

Matchen mot Oskarshamn för snart en vecka sedan kan mycket väl ha varit en av säsongens bästa insatser. Jonas Arntzen var grym i kassen och Anton Karlsson var överallt och inblandad i allting kändes det som. Han stannade till slut bara på 0+1, men han gjorde ändå allt rätt där ute på isen, den gode Anton.

Segern grundlades i första perioden, då vi både fick se Filip Johansson och Calle Själin göra sina första mål för säsongen. Skotten vann man också, 19-12.

I andra perioden var rollerna dock ombytta. Då var det Oskarshamn som kom ut och öste på för en reducering. Man vann skotten med 12-3 och fick till slut också in en reducering, när Alex Hutchings bombade in 1-2 från nära håll.

det blev dock den enda pucken Arntzen fick släppa förbi sig, för trots att IKO tryckte på i tredje höll Leksand emot, spelade väldigt disiplinerat och stabilt och tog en enormt viktig trepoängare, och det på ett väldigt övertygande och imponerande sätt!

Lika övertygande och imponerande såg det inte ut ett par dagar senare, då Pantern kom till Tegera arena.

3879 åskådare i Tegera en fredag är först och främst riktigt dåligt och när matchen väl startade såg det inte direkt piggare ut på isen. Leksand vann visserligen skotten med 15-12 i första perioden, men fick inte in pucken bakom Lars Volden. Istället var det Villiam Haag som kunde ge Pantern ledningen i andra perioden och när Nicklas Jadeland några minuter senare ökade på till 2-0 kändes det faktiskt väldigt tungt.

Då kom vändningen.

det var fortfarande kanske ingen glimmrande hockey, men Anton Karlsson, som fortsatte att vara lika het även i den här matchen, reducerade ändå för Leksand innan perioden var slut och i den tredje fick Pantern ett gyllene läge att stänga matchen med 3-1 när man fick spela powerplay med 13 minuter kvar att spela. Då fick istället Calle Själin tag i pucken i egen zon, åkte över hela planen och gjorde 2-2 i boxplay, ett mål som faktiskt var Leksands första i spelformen den här säsongen.

Sedan hade Leksand lite tur när Anton Karlsson, återigen, lyckades styra in skottet från Thomas Valkvae-Olsen med röven fram till 3-2 när det återstod 01:38 av matchen och så stängde Daniel Gunnarsson butiken med sitt nionde mål för säsongen i öppen kasse.

Leksand vinner alltså med 4-2 och har för tillfället de där marginalerna med sig snarare än mot sig, vilket ett lag med självförtroende och i medgång ofta har.

Resultaten från de här båda omgångarna, + matcherna i söndags:
Oskarshamn - Leksand 1-2
Pantern - AIK 1-7
Södertälje - Karlskrona 0-1
Björklöven - Almtuna 2-1
Västerås - Västervik 3-0
Modo - Karlskoga 5-2
Vita hästen - Tingsryd 4-1

Leksand - Pantern 4-2
AIK - Björklöven 7-2
Karlskrona - Oskarshamn 1-2 SD
Almtuna - Västerås 3-2
Västervik - Modo 3-2 SD
Karlskoga - Vita hästen 4-1
Tingsryd - Södertälje 5-2

Västerås - Modo 0-2

AIK ångar på och är nu återigen serieledare. Den serieledningen tror jag inte man släpper. Man är visserligen bara 2 poäng före Oskarshamn, men här vräker man alltså in 14! mål på två matcher och har en total målskillnad på 14-3. Formkurvan är stabil på riktit hög nivå, samtidigt som Oskarshamn går knackigt. Bara 2/6 poäng här, efter att Alex Hutchings kvitterat till 1-1 5 minuter in i tredje perioden mot Karlskrona och där Filip Engsund sedan avgjorde. Hade man inte skaffat ett så stort försprång ner till lagen under tidigare under säsongen, då hade man nog fått se upp, men nu kan man trots allt sitta relativt lugnt i båten, för det är ändå 13 poäng ner till Västerås under sträcket och det tappar man självklart inte på tio matcher.

Västerås går dessutom lite tungt nu också. Först visserligen stabila 3-0 mot Västervik inför drygt 4900 åskådare i ABB arena, men sedan förlust mot Almtuna, en ruggigt viktig seger för Almtuna där i bottenstriden, och så förlust även mot Modo. Ett Modo som å sin sida börjar komma på vinnarspåret igen. 5-2 mot Karlskoga, 0-2-seger i Västerås och däremellan fick man med sig en pinne från Västervik, efter att Jonathan Johnsson kvitterat för Modo med 4 sekunder kvar att spela. Västervik får dock med sig viktiga poäng i bottenstriden även de. Två pinnar där mot Modo, vilka ändå gör att man är 7 poäng före Almtuna under sträcket. Almtuna, som ju faktiskt tog en väldigt stark trea hemma mot Västerås, vilken då fortsatt gör att man är 10 poäng före Vita hästen, som trots allt har gjort ett enormt jobb här mot slutet. En viktig trea mot Tingsryd, som ligger där precis ovanför sträcket mäktade man med här och sedan blev det förlust mot Karlskoga, samtidigt som  Tingsryd slog Södertälje, så egentligen kan man väl säga att det är oförändrat där nere i botten. Det är Pantern som åkte på två raka förluster här och nu bara är 5 poäng före Almtuna.

RSS 2.0