Serieledningen återigen i Dalarna och Leksand!

Efter matchen mot Bofors i tisdags är nu ordningen återigen återställd och serieledningen för Hockeyallsvenskan 2012/13 är åter tillbaka i Dalarna och Leksand.

Nobelhallen är ingen lätt plats att spela på. Fansen där brukar alltid vara hetlevrade och det är mycket känslor, både på isen och på läktaren. Den där riktiga stämningen infann sig dock inte riktigt nu. Inte under den inlednande perioden i alla fall, där dock Leksand kunde ta ledningen genom Johan Ryno och sedan också utöka densamma till 2-0 innan perioden var slut, nu genom Jens Bergenström, som petade in en retur från Joel Gistedt i Boforskassen.

2-0 till Leksand i paus alltså och i den 2:a perioden skulle man utöka sin ledning till 3-0, nu i powerplay, efter att Kapstad snyggt skottfintat och istället lagt pucken till landsmannen Hurtubise, som klippte till direkt och det var 3-0.

Bofors skulle dock få kontakt igen ganska direkt, när x-leksingen, Ken-Andre Olimb, spräckte Hanses nolla och gav hemmalaget lite hopp igen.

Känslorna och stämningen började ta sig, sakta men säkert, och när hemmalaget totalägde den sista perioden fick man rejält med bränsle till brasan. Publiken tände till rejält och tyckte det var kul att gå på hockey. särskillt när Bofors återigen kunde reducera, nu i powerplay, trots att Hanses gjort flera bra räddningar dessförinnan.

Drygt halvvägs in i perioden lyckades dock Raffl sno åt sig pucken. Han åkte in i anfallszon utan några större problem och satte distinkt 4-2 bakom Gistedt i mål.

Ett välbehövligt mål för de blåvita, som då fick lite andrum mitt i all Boforspress. Hemmalaget fortsatte dock att ånga på. Man bet sig fast i anfallszon nere hos Hanses och skapade läge på läge, men en storspelande Erik Hanses räddade samtliga skott. D.v.s. enda tills det bara återstod 2 minuter att spela. Då drog Hersley på sig ett matchstraff för en mindre snygg crosschecking på en Boforsspelare framför Hanses. Bofors skapade ett enormt tryck och lyckades också få in pucken i mål. Domaren vinkade dock av det, men ringde sedan på det och bedömde efter en lång videobedömning att det trots allt var mål och det var 3-4 på tavlan.

Det blev också slutresultatet. Bofors pressade på ordentligt mot slutet, men Leksand stod emot och 3 poäng var åter bärgade och i samband med det också serieledningen.

I övriga matcher gick det såhär:
Västerås - Örebro 4-2
Södertälje - Almtuna 4-1
Malmö - Troja 7-3
Mora - Tingsryd 5-1
Oskarshamn - Asplöven 5-2
Karlskrona - Djurgården 5-2

Västerås hade hela tiden komandot mot Örebro, men i sista perioden reducerade Örebro 2 gånger om, fram till 3-2, och pressade på rejält för en kvittering, men Västerås kunde slutligen göra 4-2 i öppen kasse, men det satt långt in.

Malmö bara fortsätter att vinna. Man vinner stort också. 7-3 mot Troja, trots att man tydligen inte ska ha varit sådär jättebra på isen. Man är dock effektiva och där får nog Leksand se upp imorgon, när Skåningarna kommer på besök till Tegera arena.

Asplöven lyckades vända 1-0 till 1-2 i 2:a perioden, men sedan orkade man inte mer och Oskarshamn kunde återta ledningen innan perioden var slut och i sista kontrollerade man bara det hela. Viktiga poäng där för Oskarshamn. Sådan tur var för Asplöven förlorade både Tingsryd och Almtuna, så man tappade inget jämt mot dem. Däremot skrällde Karlskrona rejält och vann med hela 5-2 hemma mot Djurgården. Man hade t.o.m. 5-0 efter 2:a perioden. Karlskrona, som spelade Div. 1 förra säsongen och som ligger tvärsist i tabellen, mot Djurgården, som spelade SM-final för bara 3 säsonger sedan och som var i Elitserien så sent som förra säsongen. En riktig skräll, men kanske var det lite av sista chansen för Karlskrona, som trots allt fortfarande är rejält sist i tabellen.

Elitserien har det också spelats, både ikväll och i tisdags. Såhär har det gått:
Luleå HV 71 2-1 SD
Luleå - HV 71 6-0
Timrå - Frölunda 0-1
Skellefteå - Modo 3-1
Brynäs - Linköping 5-0
Växjö - Färjestad 4-3

Nej, jag har inte skrivit fel. Jag trodde först att de hade gjort det på Stats när det stod Luleå - HV 71 2 gånger, men sedan insåg jag att det var för att de äntligen spelade den där extramatchen från när Oskar Sund skadade sig. Som vi ser blev det ingen lyckad tripp för HV. 1/6 poäng fick man med sig hem till Jönköping och 1-8 (-7) i +/-.

Växjö vänder igen mot Färjestad. Det gjorde man senast lagen möttes också. Då ledde Färjestad med 2-0. Det gjorde man nu med, men det räckte inte, växjö vände och vann med 4-3 och inkasserade därmed 3 mycket viktiga poäng i bottenstriden.

Modo - Timrå 2-0
Brynäs - Växjö 4-2
Rögle - Färjestad 1-7
Linköping - Luleå 0-3
HV 71 - AIK 3-2 str
Frölunda - Skellefteå 3-1

Timrå har nu inte gjort mål på 2 matcher. 0-3 ligger man visserligen bara på i +/-, vilket är bättre än LHC, som faktiskt inte heller har gjort mål på 2 matcher. Man ligger dessutom på 0-8 (-8) i +/-. Det är inte snyggt. Åt andra håller har vi Luleå, som håller nollan för 2:A matchen i rad. Här 3-0 borta mot just LHC och så 6-0 där i tisdags mot HV. Det är starkt.

Starkt också av Frölunda att ta 3 poäng där av Skellefteå. Det behövde man. AIK:s poäng där kan också bli viktig framöver...

Tabellerna vecka 47

Ännu en vecka av vad man skulle kunna kalla för serielunk är till enda. Djurgården är faktiskt det enda llaget som tagit full poäng och tabellen ser nu ut såhär:

1, Bofors 50p +25
2, Leksand 50p +24
3, Västerås 46p +20
4, Södertälje 44p +15
5, Örebro 40p +13
6, Malmö 39p +8
7, Mora 39p +7
8, Djurgården 37p +3
9, Troja 36p -5
10, Oskarshamn 34p -3
11, Asplöven 27p -30
12, Almtuna 26p -14
13, Tingsryd 24p -17
14, Karlskrona 12p -46

Ja, som vi ser är det alltså oerhört jämnt genom i stort sett hela tabellen. Bofors har tagit över serieledningen, i kraft av 1 enda mål. Man vann med 6-2 borta mot Karlskrona, medan Leksand "bara" fick 3-2 hemma mot Örebro. Hade Leksand där gjort 4-2 i öppen kasse hade man fortfarande haft serieledningen. Nu har man inte det. Så tätt är det. Ikväll möts också de båda topplagen och där kan man snacka om viktig match!

Västerås har tappat 2 poäng jämnt mot de båda lagen där i toppen den senaste veckan, men men är trots det bara 4 poäng från serieledning. 4 poäng neråt i tabellen gör inte så mycket, bara en plats ner, men därefrter är det oerhört jämnt. Örebro var, tillsammans med Karlskrona och Tingsryd, det enda lag som faktiskt nollade den gångna veckan. Det gör att man nu är rejält indraget i striden kring playoffsträcket, där Malmö har klättrat ytterligare i tabellen. Man har tagit lika många poäng som Mora under veckan, men passerat dem i kraft av bättre målskillnad. Så, både Malmö och Mora är nu bara 1p bakom Örebro. Sedan följer Djurgården, som gick rent den här veckan, och Troja på 37 pinnar. Det är alltså bara 3 poäng från 5:e till 9:e plats. Spännande!

Oskarshamn halkar allt längre ner i träsket. Man tog visserligen en seger den här veckan och går jämnt med Troja, men också med Asplöven och Almtuna där bakom, som också de tog varsin seger under veckan. Det räckte för att passera Tingsryd, som har nollat och därmed är nere under kvalseriesträcket, för 1:a gången den här säsongen. Det är oneklihen en kamp mellan de där 3, men passar sig inte Oskarshamn är man snart indragen i det där...

Karlskrona har nu 12 poäng upp till Tingsryd på 13:e plats, 15 upp till säker mark. Det är mer än man mäktat med att ta på 24 matcher, så läget börjar nu verkligen se illa ut där nere i Blekinge. Kanske blir man rekordtidigt klara för kvalserien?

Elitserietabellen ser nu ut såhär:
1, HV 71 55p +23
2, Skellefteå 51p +35
3, Luleå 48p +20
4, Färjestad 45p +18
5, Linköping 45p +3
6, Modo 41p 0
7, Brynäs 39p -17
8, Frölunda 32p -8
9, Växjö 30p -13
10, Timrå 28p -13
11, AIK 26p -22
12, Rögle 22p -26

HV bara drar iväg där i toppen och ikväll spelar de och Luleå den där matchen de har haft tillgodo sedan Oskar Sunds skada. Det innebär alltså att om HV vinner kan man vara 7 poäng före Skellefteå på 2:A plats. Det är grymt, men det är inga garantier, för vi såg hur det gick i slutspelet för 2 år sedan, 0-4 i matcher mot AIK, som då slutade 8:a i tabellen.

Färjestad har spelat 3 matcher under veckan och därmed kunnat passera LHC upp på 4:e plats med 45 poäng. Även Modo har spelat bra den här veckan och börjat klättra i tabellen igen, efter att ha varit rejält under isen där ett tag och nästan halkat utanför slutspel. Nu är man uppe på 41 poäng. Timrå, som bara var några poäng ifrån att gå om Modo för en vecka sedan är kvar på sina 28 poäng och är alltså rejält efter Modo nu igen. Faktum är att Växjö tuffar på ganska bra där i de nedre regionerna och nu bara är 2 poäng bakom Frölunda på den sista slutspelsplatsen. Dock har Frölunda och AIK en match mindre spelad och därmed kan Frölunda rycka lite från Växjö igen om man vinner där. Om inte är Timrå nere på kvalserieplats igen, för då går AIK förbi dem upp på 10:e plats.

Ny stark krigarvändning!

Nu mot Örebro, som kom på besök till Tegera arena under lördagen.

Det var dock Örebro som öppnade matchen bäst och kunde ta ledningen efter bara dryga minutens spel. Robin Gartner var det som nätade för gästerna, men sedan var det Leksand som tryckte på för en kvittering. Örebroförsvaret gjorde det dock bra och lät inte leksingarna komma in på mål och avstyrde effektivt de blåvitas försök att skapa tryck mot Stefan Ridderwall i Örebrokassen.

Örebro själva fokuserade mest på defensiven, men skapade många bra lägen när kontringsmöjligheter gavs. Man kunde också göra 2-0 innan perioden var slut, i powerplay, trots att Leksand krigade och kämpade hårt för att reda ut det numerära underläget.

Reduceringen lät dock inte vänta på sig. Bara 43 sekunder in i period 2 kunde Jens Bergenström reducera och det var 1-2 på tavlan.

Leksand fortsatte att pressa på, precis som i den 1:a perioden, men lyckades här betydligt bättre med att bryta in på mål. stefan Ridderwall var dock tät i mål, men innan perioden var över skulle han trots det få kapitulera en gång till. Nu var det Jon Knuts som, i boxplay, kunde peta in kvitteringen för Leksand och vi hade 2-2 på tavlan inför den sista perioden.

I den sista perioden var det dock Örebro som presade på mest, men Hanses gjorde några riktigt fina räddningar och höll Leksand kvar i matchen. Leksand, som mitt i all Örebropress, kunde kontra och göra 3-2. Jakob De La Rose slog in pucken i mål bakom Ridderwall och 3-2 blev också slutresultatet, trots att Örebro pressade på bra mot slutet. Hanses stod dock emot och ännu en seger var bärgad.

I de övriga matcherna gick det såhär:
Malmö - Södertälje 5-0
Karlskrona - Bofors 2-6
Tingsryd - Djurgården 0-2
Almtuna - Oskarshamn 4-1
Troja - Mora 1-2
Asplöven - Västerås 2-3 SD

Ett riktigt kraftprov nere i Malmö. Seriens kanske 2 starkaste lag för tillfället och som Malmö körde. 5-0! Man verkligen bara vinner och vinner...

Djurgården vann även de, även om det inte var lika övertygande som Malmö. En seger är en seger.

Västerås tog också de poäng av Asplöven, när man hämtade upp 2-0 till 2-2 i sista perioden. Det var poäng som innebar att man nu återigen är uppe på direktplats, i och med SSK:s storförlust. Asplövens poäng var dock också viktig. Almtuna vann visserligen och är därmed om Asplöven i tabellen igen, men Asplöven drog ändå ifrån Tingsryd litegrann, som alltjämt är kvar där under sträcket...

...Tillsammans med Karlskrona, som förlorade, igen. Man hade 2-2 inför sista perioden, men där gör Bofors 4 mål och vinner ganska enkelt.

Helgens Elitserie slutade enligt följande:
Luleå - Brynäs 8-1
Växjö - Timrå 3-0
Färjestad - Frölunda 4-1
Modo - Rögle 4-1
HV 71 - Skellefteå 2-1
AIK - Linköping 1-2

Luleå kör över Brynäs med siffror som inte ska få förekomma i Elitserien år 2012. Ett riktigt bottennapp för Gävlelaget, men en fin seger för Luleå, som dessutom fick se Skellefteå förlora nere i Jönköping i det riktiga toppmötet där.

Samtliga bottenlag förlorade, utom Växjö, som därmed är de stora vinnarna i den här omgången. Man nollar Timrå på hemmais. Timrå har inte haft någon bra vecka, det kan vi väl slå fast...

Vi ska också notera att Leksands damer i helgen slog Segeltorp med 1-0. Segeltorp, som länge har varit ett starkt och stabilt topplag i Riksserien, men inte nu längre. De blåvita fick dock stryk mot AIK med 3-1. Nästa helg är det returmöten nere i Stockholm.

Jättevändning i Västerås!

Västerås rivstartade matchen och tog ledningen redan efter 40 sekunder, när Patrik Berglund satte pucken i nät bakom Jens Holmström.

2-0 skulle också komma, bara några minuter senare, när firma Backlund/Berglund serverade Brendan Mikkelson, som snyggt satte pucken i nät.

Leksand tog timeout efter den oerhört tunga starten, men det hjälpte inte. Trots att Holmström fick vakta båsdörren och Hanses ställdes i kassen kunde Västerås göra 3-0, detta efter drygt halva perioden.

Hemmalaget dominerade totalt och de blåvita hade inte mycket att sätta emot. Inte förrän Raffl, bara 38 sekunder från pausvila, kunde tända det blåvita hoppet litegrann, när han lade in 1-3 bakom Lasse Johansson i Västeråskassen.

Hoppet släcktes dock återigen, när västerås kunde göra 4-1, efter att Leksand dragit på sig ännu en utvisning. Boxplayspelet var dock bra och man hade rett ut alla numerära underlägen såhär långt i matchen, men när Tobias Forsberg åter var på isen var det Markus Eriksson som kunde göra 4-1 för hemmalaget.

Leksand skulle dock återigen få kontakt. Drygt halvvägs in i både perioden och matchen kunde Jens Bergenström peta in en retur från Lasse Johansson och det var 4-2 på tavlan.

Bara minuten senare skulle också 4-3 komma, när Patreik Hersley fick in pucken i nät bakom Johansson, som hade en olycklig period, för bara minyter senare kom också kvitteringen. Nu var det Tobias Forsberg som, åter efter en retur av Johansson, kunde peta in 4-4 och det var match på riktigt allvar igen.

Leksand skulle även hinna med att ta ledningen innan pausvila. Med 19:59 på klockan dundrade Pär Edblom in 5-4 för Leksand, som därmed hade vänt 3-1, som blev 4-1 i inledningen av perioden, till 4-5 inför den 3:e perioden. Vem hade trott det efter de 10 inledande minuterna av matchen?

I sista perioden hade Leksand också ett jätteläge att göra 6-4. Man fick nämligen straff. Detta efter att Bergenström hakats upp när han kom fri med Lasse Johansson.

Pär Edblom tog hand om straffen, men sköt tyvärr utanför. Istället var det Västerås som kunde göra periodens enda mål, när Mikkelson återigen kunde näta och det var 5-5.

Sudden väntade alltså, något nog Västerås var ganska nöjda med trots allt. Leksingarna var nog också de tämligen nöjda med 5-5, när man hade 0-3 efter 10 spelade minuter.

Inget mål föll dock i sudden och straffar väntade alltså. Där var Leksand överlägsna. Raffl satte sin 1:a straff, medan Patrik Berglund missade. Hersley satte Leksands 2:a straff och pressen låg på Matt Fornataro, som dock missade, precis som Berglund, och Leksand tog alltså, trots allt, med sig 2 poäng hem från Västerås, vilket man nog var väldigt nöjda med. Det innebar också, i kraft av andra resultat, att serieledningen alltjämt består. Detta efter följande resultat:

Bofors - Malmö 3-2 str
Örebro - Djurgården 1-2
Almtuna - Troja 1-5
Tingsryd - Södertälje 2-3
Oskarshamn - Karlskrona 3-1
Asplöven - Mora 5-4 str

Malmö hade länge ledningen mot Bofors, men hemmalaget lyckades kvittera och sedan också ta bonuspoängen. Det räckte dock inte för att ta över serieledningen, eftersom att Leksand också tog sin bonuspoäng. De båda lagen står alltså fortsatt på samma poäng.

Västerås var trots allt den stora förloraren. Hade man vunnit hade man tagit över serieledningen. Nu är man utanför playoffplatserna. Eftersom att SSK vann nere i Småland är man nu uppe på direktplats, precis som jag länge har sagt att man skulle göra.

Oskarshamn tog äntligen en seger och Karlskrona fortsätter att förlora. Snart har tåget gått, det vågar jag nog påstå. Nästa match mot Bofors är nästan en måstematch för Blekingelaget...

Asplöven däremot gör en heroisk insats uppe i Arena polarica. Mora såg ut att gå mot 3 säkra poäng. Man hade 2-4 med 2 minuter kvar att spela. Med 1:09 kvar kom Asplövens reducering och med 14 sekunder kvar att spela kom kvitteringen. 4-4 i full tid alltså och sedan tog man också bonuspoängen på straffar. Snacka om att känna sig bestulen på 2 poäng i Mora...

Elitserien har också spelats:
Skellefteå - Växjö 1-2 SD
Modo - HV 71 4-2
Brynäs - Färjestad 3-4 SD
Rögle - Luleå 1-2
Linköping - Timrå 5-2

Växjö kvitterar i slutet av matchen uppe i Skellefteå och tar sedan med sig extrapoängen. 2 mycket viktiga poäng i bottenstriden. Man är de stora vinnarna där, eftersom att Timrå förlorar stort i Linköping och Rögle tappar poäng precis i slutet av matchen, när Luleå kan göra 2-1. AIK har ännu inte spelat omgångens match mot Frölunda.

Modo tar en mycket stark seger hemma mot serieledsnde HV. Kanske är man som sagt på gång tillbaka igen?

Tabellerna vecka 45

En vecka med väldigt intensivt matchande är nu över och efter densamma ser den hockeyallsvenska tabrllen ut såhär:

1, Leksand 45p +22
2, Bofors 45p +20
3, Västerås 43p +20
4, Södertälje 41p +19
5, Örebro 40p +15
6, Mora 35p +7
7, Malmö 35p +4
8, Troja 33p -8
9, Djurgården 31p 0
10, Oskarshamn 31p -2
11, Tingsryd 24p -14
12, Asplöven 24p -30
13, Almtuna 23p -13
14, Karlskrona 12p -40

Leksand är fortfarande serieledare, men nu bara på bättre målskillnad än Bofors. De blåvita har bara tagit 3/9 poäng den gångna veckan och gått back 2 mål i +/-. Daladerbyförlusten var så klart en riktig mina och så storförlusten igår mot Djurgården. Nej, det har inte varit någon vidare bra vecka för de blåvita, som kanske är på väg ner i en liten dal? Innan uppehållet tog man ju 7/9 poäng och det var ändå sådär med utdelning då. Nu har man tagit 3/9.

Bofors däremot har tagit 6/9 poäng och har därmed knaprat in försprånget på Leksand där uppe i toppen. Ända förlusten var borta mot Västerås och det var dessutom rejält.

Västerås hänger kvar på 3:e platsen, men jag tror bara det är en tidsfråga innan Södertälje ångar förbi, för man bara fortsätter att ösa på. 8/9 poäng den gångna veckan är bra. Den enda tappade poängen var hemma mot Örebro. Just Örebro har man nu också passerat i tabellen och är uppe på 4:e plats, bara 3 poäng från serieledning. Jag tror man är där uppe för att stanna nu.

Efter Örebro på 5:e plats har det blivit en liten lucka på 5 poäng ner till Mora. Man har 35 poäng och har ändå tagit 7/9 poäng och återigen klättrat över sträcket, där Oskarshamn och Troja låg innan veckan. Nu är det Mora och Malmö som är över det där sträcket. Malmö, som återigen ångar på och denna veckan faktiskt är det lag som tagit flest poäng av alla i hela serien. 9/9 poäng, full pott. Det innebär att man har avancerat från 10:e till 7:e plats.

Ett nästan lika stort ras har Oskarshamn gjort, som tillsammans med Karlskrona i botten har den sämsta formen i serien. 0/9 poäng blev det den här veckan och då halkar man ner från 6:e till 10:e plats i tabellen.

I och med derbysegern över Troja fick Tingsryd lite andrum ner till Asplöven och Almtuna där bakom. Andrum och andrum föresten, utan den segern hade man faktiskt varit under kvalseriesträcket, för både Asplöven och Almtuna ligger precis bakom Smålänningarna. Så, nu har det trots allt blivit en liten figjt där kring det nedre sträcket och Asplöven har nu också lyckats ta sig över detsamma. Frågan är dock, kommer man klara av att hålla sig över det där förhatliga sträcket?

Karlskrona har återigen nollat under den gångna veckan och ja, det är långt kvar av serien, men snart går nog tåget ändå. Nu har man 11 poäng upp till närmsta lag och 12 poäng upp för att nå över sträcket. Det är precis lika många poäng som man hittills har samlat ihop på de 22 inledande omgångarna av serien. Så nej, läget ser inte ljust ut i Blekinge.

Elitserietabellen ser nu ut såhär efter 23 omgångar, förutom för HV och Luleå, som fortfarande har den där matchen mindre spelad:

1, HV 71 49p +22
2, Skellefteå 47p +35
3, Luleå 42p +16
4, Linköping 39p +1
5, Färjestad 37p +10
6, Brynäs 37p -8
7, Frölunda 32p -3
8, Modo 32p -7
9, Timrå 28p -5
10, Växjö 25p -15
11, AIK 24p -22
12, Rögle 19p -24

Skellefteå är i en ruskigt bra form och man bara öser in poäng och mål. 76 mål har man gjort på 23 spelade matcher. Det att jämföra med Luleå, som bara har gjort 49 mål. Ändå ligger man där uppe i toppen. Detta för att man har släppt in klart minst mål i serien med sina 33. Man är nu dock inte längre 2:a i tabellen. Inte ens om man vinner den där matchen mot HV, för Skellefteå är för långt före i nuläget.

LHC har återtagit 4:e platsen från Färjestad, som hade seglat upp på densamma innan uppehållet. nu har man dock bara tagit 2 poäng den gånga veckan, det att jämföra med LHC:s 6. Därför är Östgötarna förbi Karlstadgänget.

Frölunda och Modo håller jämna steg, 3 poäng var under veckan som var. Mycket skönt för Modo skulle jag gissa, som kanske, kanske, är på väg att vända sin supernegativa tränd man har haft.

Växjö har knaprat in 1 poäng jämt mot Timrå, som fortfarande är 4 poäng från Modo där ovan. Innan uppehållet var man 3 bakom, så man har tappat en poäng jämt mot ärkerivalen den senaste veckan. Växjö och AIK håller annars jämna steg och Rögle tog en seger under den gångna veckan, men är trots det 5 poäng bakom AIK och 6 från att undvika kvalserien. I och med det har man tappat en poäng jämt mot innan uppehållet, då det var 4 poäng upp till AIK och 5 till växjö där över sträcket.


Storförlust i Stockholm

Djurgården öppnade matchen i ett rasande tempo och ägde matchen totalt. Leksingarna hade ingenting att säga till om. Först efter några minuters spel lyckades de blåvita få till ett hyfsat bra läge, men Chet Picard stod i vägen.

Chansen tycktes dock lyfta Leksand litegrann, för därefter avtog Djurgårdens totala dominans litegrann och spelet blev mer jämnt.

Dock var det Djurgården som skulle ta ledningen innan perioden var över.

I den 2:a perioden var Leksand direkt nära på att kvittera, när Jakob Blomqvist fick ett kanonläge, men icke. Bara sekunder senare serverade samme Blomqvist Patrik Hersley vid bortre stolpen, men inte heller nu ville pucken in i mål. Istället var det Djurgården som kunde utöka sin ledning när Hanses först räddade skottet, men pucken fastnade i hans byxor och ramlade ur dessa när han sedan låg inne i mål. Domaren dömde mål för det. En väldigt märklig situation där jag spontant känner att domaren redan borde ha blåst av innan pucken ramlade ur byxorna, innanför mållinjen. Väldigt skumt som sagt...

De klassiska marginalerna var, som ofta i matcher där det betyder något, som t.ex. i kvalseriematcher, inte på Leksands sida den här dagen. Jakob Blomqvist försökte ännu en gång, men Picard stod i vägen igen och pucken ville inte in i mål. Inte heller när Leksand fick spela powerplay för 1:a gången i matchen och skapade flera bra chanser ville pucken in i mål.

Det ville den dock för Djurgården, som bara sekunder efter att man blivit fulltaliga kunde utöka sin ledning till 3-0, varefter Leksand drog på sig en utvisning och Djurgården kunde sätta 4-0 i numerärt överläge.

Det såg inte ljust ut för de blåvita inför sista perioden. Där lyckades man dock reducera och spräcka Picards nolla när Johan Ryno kunde göra 4-1 redan efter 29 sekunder.

Djurgården darrade dock inte på mansjetten och kunde istället göra 5-1 drygt halvvägs in i perioden. Sedan kom också 6-1 och en Leksandsreducering med dryga minuten kvar att spela. Slutresultatet skrevs alltså till 6-2 och det var inget snack om saken. Djurgården var bättre. Kanske var det tränarbytet som gav effekt? Efter senaste förlusten mot Bofors tackade ju nämligen Challe Berglund för sig och Tony Sabel är nu tillbaka i båset igen. Vi får väl se om han kan reda upp saker och ting i Djurgården. Det började onekligen bra, men för oss blåvita är det bara att glömma den här matchen och gå vidare...

Övriga resultat enligt följande:
Troja - Tingsryd 2-5
Västerås - Bofors 5-1
Södertälje - Asplöven 6-0
Mora - Karlskrona 4-1
Oskarshamn - Örebro 3-5
Malmö - Almtuna 3-1

Tingsryd vinner Smålandsderbyt genom att göra 3 mål i sista perioden. Därmed får man lite andrum neråt, eftersom att både Almtuna och Asplöven förlorade. Asplöven hade inget att säga till om i Södertälje, som bara fortsätter att ånga på och snart är man uppe på direktplats... Även Malmö är i bra form och tog 5:e raka segern i och med denna.

Är Malmö och Djurgården på gång uppåt i tabellen så är nog Oskarshamn och Troja på väg ner. Oskarshamn har tydligen inte vunnit sedan 31 oktober och man faller som en sten i tabellen just nu.

Det var dock inte bara Leksand som åkte på storstryk. Även Bofors fick se sig rejält besegrat i Västerås och det var tur i oturen för oss blåvita, för annars hade serieledningen inte längre bestått.

Elitserien i helgen slutade enligt följande:
Luleå - AIK 3-2 SD
Brynäs - Modo 5-6 SD
Linköping - Växjö 5-3
HV 71 - Frölunda 2-1
Timrå - Färjestad 3-1
Rögle - Skellefteå 0-7

Först och främst har vi Rögle. 0-7 hemma i Lindab arena. 0-7 efter 2 perioder. Det är inte acceptabelt, inte någonstans, men dock grymt imponerande av Skellefteå.

Timrå vinner äntlugen, men jodå, visst är det med 3-1. Snacka om att det är deras siffror i år, antingen positivt eller negativt.

Också Modo plockade poäng. Kanske är man på väg att vända den där enormt negativa tränden man har haft ett ganska långt tag nu?

Rögle, Växjö och Frölunda var nog de stora förlorarna där nere i botten här, eftersom både Timrå, Modo och AIK tog poäng.

Vi måste också nämna Vita hästens galna upphämtning från i fredags. Man låg under med 1-3 borta mot Västervik om jag har förstått saken rätt. Detta efter 59:56. På 4 sekunder ska man sedan ha gjort 2 mål. Efter 60:00 stod det således 3-3 på tavlan. Västervik hade dock kraft att ta bonuspoängen där i sudden, men snacka om att ha förlorat 1 poäng där och inte vunnit 2. Häftigt!

Snabb revansch för de blåvita

Det blev snabb revansch efter tisdagens oerhört tunga derbyförlust för de blåvita när Oskarshamn kom på besök till Tegera arena redan under onsdagskvällen.

Leksand öppnade matchen bäst och kunde efter drygt 5 minuters spel ta ledningen med 1-0 i spel 5 mot 4. Detta dock efter att man också spelat i spel 5 mot 3.

Oskarshamn revanscherade sig dock snabbt och kunde bara några minuter senare kvittera Leksandsledningen.

Leksand skulle dock återta ledningen innan perioden var slut. 2-1 på tavlan efter 1:a perren.

Den 2:a perioden blev mållös, även om det var Leksand som öppnade även denna perioden bättre än bortalaget. Oskarshamn kunde dock ta över tillställningen litegrann efter att Leksand dragit på sig några lite onödiga utvisningar. Boxen var dock bra och Jens Holmström, som vaktade kassen denna kvällen, var bra i mål och släppte inga puckar förbi sig. Fortsatt alltså 2-1 efter 2 spelade perioder.

I den sista drog Oskarshamn, precis som i den inledande perioden, på sig några utvisningar i tät följd, vilket gav Leksand powerplaymöjligheter och även nu satt pucken i nät bakom Linus Fernström i Oskarshamnskassen och några minuter senare kunde Johan Ryno stänga matchen helt genom att göra 4-1.

Resten av matchen spelade man bara av det hela och de blåvita kunde ta en tämligen komfortabel seger.

I de andra matcherna gick det såhär.
Bofors - Djurgården 5-3
Västerås - Malmö 1-4
Tingsryd - Almtuna 1-3
Asplöven - Troja 5-2
Karlskrona - Södertälje 4-6
Örebro - Mora 4-3 SD

Det var riktigt mycket folk på plats i Karlskoga, när Djurgården gästade. Drygt 200 åskådare mer än i Tegera arena faktiskt och man fick se Bofors vinna, igen. Djurgårdens form nu efter uppehållet har inte varit bra. Nu 3-5 mot Bofors och i måndags 2-3 efter sudden hemma mot västerås.

Just Västerås hade inget att säga till om när Malmö gästade ABB arena. Man vann ganska enkelt med 4-1 och tar jag inte helt fel är man nu uppe på playoffplats. Vem hade trott det för några veckor sedan, då man nästan var indragna i bottenstriden där nere i Malmö?

Bottenstriden ja. Karlskrona halkar allt djupare ner i det där träsket. Både Almtuna och Asplöven vann här. Karlskrona bjöd visserligen ganska bra motstånd mot Södertälje, men räckte inte riktigt hela vägen. Precis som i måndags, då Troja vann med uddamålet, trots att Karlskrona dominerade totalt inledningsvis.

Att Asplöven kör över Troja med 5-2 hemma i Arena polarika är imponerande. 5-0 efter 2 spelade perioder. Jusrt nu ser det ut att bli en kamp med Almtuna om vem som ska undvika kval neråt. tingsryd, vilka just Almtuna här slog, kan också bli rejält indragna i det där.

Mora ryckte åt sig en 2-0-ledning i Örebro, men hemmalaget hämtade upp till 2-2. Sedan gjorde Mora 3-2 med knappa minuten kvar att spela och trodde nog nästan att segern var klar där, men Örebro ville annat och kvitterade igen, med bara några sekunder kvar att spela och sedan lyckades man också att vinna i sudden. Starkt av Närkingarna.

Elitserie har det också spelats och där slutade det såhär:
Luleå - Linköping 0-1 SD
Modo - Skellefteå 2-3
Brynäs - HV 71 0-3
AIK - Timrå 2-1
Färjestad - Växjö 3-6
Frölunda - Rögle 2-1

En tråkig match uppe i Coop arena. Inga mål efter full tid och inga hemmamål alls, eftersom att LHC plockade med sig bonuspoängen där.

AIK tog 3 mycket viktiga poäng hemma mot Timrå, inför knappt 4000 åskådare.

Lite publik var det också i Scandinavium. Inte ens 7500 åskådare. Det är svagt för att vara Frölunda. Seger blev det i alla fall, även om Rögle lyckades reducera mt slutet och det trots allt blev spännande.

Rögle blev dock stora förlorare där i botten av tabellen, eftersom att även Växjö vann. Detta trots att Färjestad rivstartat och gjort 1-0 redan efter 17 sekunder och sedan också 2-0. Växjö ryckte dock upp sig rejält och vände till 2-3 på drygt 5 minuter. Sedan ökade man också till 2-4 i 2:a perioden och kunde slutligen vinna ganska komfortabelt.

Daladerby vid norra Siljan

De blåvita skulle få en mardrömsstart när Mora, redan efter 41 sekunder, kunde ta ledningen med 1-0 genom x-leksingen Johan Alcén.

Leksand kvitterade dock innan man hade spelat 5 minuter. Jens Bergenström assisterades av Michael Raffl och kunde sätta kvitteringen.

Därefter svängde spelet fram och tillbaka. Inget av lagen fick till några vassa offensiva avslut och den där riktiga derbykänslan infann sig tyvärr inte riktigt, vilket också var fallet i den 2:a perioden, som i stort sätt blev ett enda stort ställningskrig, där offensiven från båda lagen var fortsatt svag, men där defensiven samtidigt gjordes mycket bra, vilket resulterade i en ganska tråkig hockeymatch med få bra chanser. Faktiskt nästan ett riktigt sömnpiller...

Leksand skulle dock ta med sig en ledning med 2-1 in i den sista perioden. Detta efter en rörig situation framför Hansen i Morakassen, där Fredrik Händemark slutligen kunde peta in ledningspucken i mål.

Leksand inledde också den sista perioden bäst och var ruskigt nära 3-1, när Raffl sköt. Skottet videogranskades, men det var inget mål. Pucken tog i ribban.

Istället var det Mora som kunde kvittera, efter att Leksand dragit på sig 2 utvisningar på rad. Anze Kopitar snappade upp en puck framför Hanses och lyfte in den i mål.

Mora pressade på ytterligare och skulle också få sista ordet. Man skulle kunna säga att Leksand fick smaka på sin egen medicin från mötet med Bofors, då Timander avgjorde med 5 sekunder kvar att spela. Nu var det Mora som kunde avgöra matchen, med endast 7 sekunder kvar att spela och visst var det Anze Kopitar, igen.

På samma sätt som en sådan seger nästan ger en euroforisk känsla av lycka känns sådana förluster oerhört tungt. Dessutom mot mora, ärkerivalen. Nej, det var ingen kul kväll för de blåvita...

Man får dock chans till snabb revansch. Redan ikväll är det ny match, då tabellåttan, i och med denna omgångs resultat, Oskarshamn, kommer på besök till Tegera arena. Väldigt tät matchning där måste jag säga och där jag tror Oskarshamn har en fördel av att ha haft en dags vila emellan matcherna...

I de andra matcherna gick det såhär:
Oskarshamn - Bofors 2-3
Djurgården - Västeårs 2-3 SD
Malmö - Tingsryd 7-2
Almtuna - Asplöven 3-4
Troja - Karlskrona 2-1
Södertälje - Örebro 3-2 str

Bofors drog ifrån och ledde med 3-0, men i sista perioden hämtade Oskarshamn ikapp, men ändå inte riktigt. Man pressade på bra mot Joel Gistedt i Boforskassen, men han höll stången och Bofors kunde därmed vinna och därmed också gå upp i serieledning i och med Leksands förlust.

Västerås hade 1-0 på Hovet efter 1:a perioden, men Djurgården vände på steken i 2:A. Västerås kunde dock kvittera i sista och sedan också vinna i sudden.

Malmö bara fortsätter att ånga på. Innan uppehållet körde man över Asplöven med 10-2 och nu 7-2 mot Tingsryd. Det är en skillnad som natt och dag mot hur det var i början av säsongen, eller ja, tills för bara några veckor sedan. Kanske är man på gång uppåt i tabellen nu?

Karlskrona rivstartade mot Troja, men fick inte in pucken. Hade man fått det kunde matchbilden nog sett helt annorlunda ut. Nu var det istället Troja som kunde ta ledningen, men Karlskrona lyckades kvittera. Tyvärr för Blekingelagets del ville det sig inte och Troja kunde avgöra fram till 2-1 med bara några minuter kvar att spela. Det är sådana matcher man inte får tappa om man ska ha en chans att fightas om platserna där ovanför det negativa kvalsträcket.

Asplöven tog däremot chansen. En jämn match i Uppsala, där man ändå kunde gå fram till 4-2 i sista perioden, till pyblikens stora förtret. Man kastade in allt möjligt på isen och matchen blev därmed något fördröjd.

Elitserien spelades också igår och där gick det såhär:
V
Växjö - Modo 2-3 SD
Skellefteå - Luleå 4-3
Rögle - AIK 4-1
Linköping - Brynäs 1-4
HV 71 - Timrå 3-1
Frölunda - Färjestad 1-2 SD

Modo tar äntligen poäng. Faktum är att alla bottenlag tog poäng, utom AIK. Inte bra för Gnaget, men en oerhört skön seger för Rögle där nere i botten.

Timrå förlorar igen och ja, med 3-1, igen...

Tabellerna vecka 44

Inför uppehållet den här veckan, då Karjala cup spelas, ser den hockeyallsvenska tabellen ut såhär:

1, Leksand 42p +24
2, Bofors 39p +21
3, Västerås 38p +18
4, Örebro 34p +13
5, Södertälje 33p +10
6, Oskarshamn 31p +4
7, Troja 30p -3
8, Mora 28p +4
9, Djurgården 27p -1
10, Malmö 26p -6
11, Tingsryd 21p -10
12, Almtuna 20p -12
13, Asplöven 18p -28
14, Karlskrona 12p -34

Det känns som att Leksand hade en något tyngre vecka än tidigare, men trots det tog man 7/9 poäng och toppar fortfarande tabellen. Faktum är att Bofors, som fortsatt behåller andraplatsen, har tappat 1 poäng upp till Leksand under den gångna veckan (v44).

Västerås håller jämna steg med Bofors där ovanför dem, men båda dessa har ryckt lite från Örebro, som trots det är kvar på 4:e plats. Förra veckan var man bara 1p bakom Västerås, nu är man 4 bakom.

Södertälje bara ångar på. 8 var man efter vecka 43. En vecka senare är man uppe på 5:e plats och har tagit 8 poäng den senaste veckan. Faktum är att man bara är 3 poäng, en seger, från en direktplats. Fortsätter man som man har gjort nu på slutet kommer man väldigt snart att vara uppe på direktplats. En svacka kommer dock att komma förr eller senare, frågan är bara när.

Oskarshamn, Troja och Mora har i alla fall fått se sig passerade av SSK. Oskarshamn och Troja har tagit en seger var, således 3 poäng, den senaste veckan, medan Mora bara har mäktat med 2 poäng. Det att jämföra med SSK, som tog 8.

Djurgården har det inte lätt och är aortfarande utanför playoff. Detta trots att man plockade poäng i alla 3 matcher under den gångna veckan. Man har också ätit in försprånget på Mora där ovanför dem och är nu bara 1p bakom dem, 3 från en playoffplats.Bakifrån kommer dock Malmö, som hade en riktigt bra vecka. Man plockade 6 poäng och minskade sin målskillnad från -12 till -6. Det är starkt, men vi ser skillnaden beroende på var i tabellen lagen befinner sig. Malmö hade här en stark vecka och plockade 6 poäng. Leksand i toppen hade en lite halvseg vecka, men plockade ändå 7 poäng.

Tingsryd och Almtuna tuffar vidare, men båda 2 tappade jämt mot Asplöven där under sträcket, som plockade 6 poäng under veckan som var och därmed nu bara är 2 poäng bakom Almtuna.

Karlskrona har stått kvar på 9 poäng en längre tid nu, men i veckan kom äntligen en seger. En nästintill nödvändig sådan. Trots det har man inte kommit närmre sträcket där ovan, eftersom att både Almtuna och Tingsryd tog varsin seger.

Elitserietabellen ser ut såhär:

1, HV 71 40p +16
2, Luleå 39p +17
3, Skellefteå 38p +26
4, Färjestad 35p +14
5, Linköping 34p +1
6, Brynäs 33p -7
7, Frölunda 28p -2
8, Modo 28p -8
9, Timrå 25p -4
10, Växjö 21p -15
11, AIK 20p -19
12, Rögle 16p -19

HV och Luleå är fortfarande i topp. De följs åt och har fortfarande den där matchen mindre spelad än övriga lag.

Skellefteå har gjort en riktigt bra vecka och tagit hela 8/9 poäng. Därmed är man uppe på 3:e plats och är bara 1 poäng bakom Luleå och 2 poäng från serieledning. Man ska dock komma ihåg att de båda lagen där framför som sagt har en match mindre spelad än övriga lag.

LHC har bara tagit 3 poäng och har därmed åkt ner 2 placeringar i tabellen. Färjestad har nämligen lagt i en högre växel och klättrat från 7:e till 4:e plats i och med full pott den här veckan. En grym formtopp där!

Formtopp är dock allt annat än vad Modo har. Man har tagit 0/9 poäng den här veckan och gått från 0 till -8 i +/- för mål. Snart är man utanför slutspel, för Timrå är bara 3 poäng bakom nu.

Modo är dock inte ensama om att nolla. AIK har inte heller tagit någon poäng och har därmed halkat ner under sträcket igen, trots att man hade 5 poäng ner till Växjö efter vecka 43. Nu är Växjö förbi. Det kan svänga snabbt i hockey.

Södertälje på besök i Tegera

Seriens mest formstarka lag, Södertälje, var det lag som inledde söndagens match i Tegera arena på klart bästa sätt. Man ägde i stort den 1:a perioden och Leksand kunde bara sticka upp då och då, som när Filip Forsberg fick iväg ett skott som Sebastian Idoff i södertäljekassen länmnade retur på. Pär Edblom lyckades dock inte få pucken på mål när han snappade upp returen. Istället var det bortalaget som skulle göra matchens 1:a mål. Bara minuten från pausvila kunde Jonas Engström ge gästerna ledningen med en puck som gick rakt upp i krysset bakom Hanses.

I den 2:a perioden var det Leksand som var det bättre laget. Jakob Blomqvist träffade ribban och man skulle t.o.m. få en straff med sig när Hurtubise hakades upp i ett rent läge. Hersley tog hand om straffen, meb Idoff i Södertäljekassen var omutbar.

0-1 stod sig också efter den 2:a perioden, men i sista perioden skulle Leksand äntligen få in en kvittering. Patrik Hersley smällde in 1-1 bakom Idoff i powerplay och det var mycket välförtjänt.

Leksand tog sedan delvis över och var klart närmast en seger under ordinarie matchtid, men Idoff var fortsatt bra och 1-1 stod sig perioden ut, vilket gav sudden.

I sudden var det dock SSK som skulle dra det längsta strået, när Andreas Hjelm drog iväg ett skott som något snöpligt gled mellan benen på Hanses och över den röda mållinjen, med bara en enda sekund kvar att spela innan det skulle bli straffar.

Bonuspoängen till Södertälje alltså, som bara fortsätter att ånga på. Snart kommer man vara uppe på direktplats om det fortsätter såhär.

I de andra matcherna gick det såhär:
Bofors - Mora 4-2
Västerås - Oskarshamn 6-2
Karlskrona - almtuna 4-2
Örebro - Troja 3-4
Malmö - Djurgården 4-3 str
Asplöven - Tingsryd 5-4

Bofors vinner igen, efter förlusten mot just SSK senast med 3-1.

Karlskrona får äntligen, äntligen vinna. Det var nog mer eller mindre ett måste för att inte halka allt för långt ner i träsket redan nu.

Även Asplöven fick med sig en 3:a, när man vände 2-3 till 5-4 i sista perioden. Starkt jobbat och man fortsätter att ta poäng på hemmais. Deras seger gör Karlskronas ännu mer nödvändig.

Starkt av Troja att slå Örebro borta, även om Örebro inte har haft världens bästa hemmafacit såhär långt i serien. 2:a raka förlusten för Närkingarna nu.

Malmö sägs ha slarvat bort 3 poäng. Efter 2 spelade perioder hade man greppet om matchen som i en liten ask. 3-1 stod det på tavlan då, men Djurgården gjorde 2 snabba mål i sista perioden och plockade därmed med sig en poäng från Skåneland.

Rivstart i Ljungby avgjorde

Redan efter 24 sekunder spel styrde Mark Hurtubise in ett skott från Eric Moe och det var 1-0 till Leksand.

Bara 2 minuter senare skulle 2:an också komma. Jon Knuts petade in en puck från relativt dålig vinkel, men mål blev det och det var 2-0.

Troja gav sig dock inte och när man fick spela powerplay i 5 minuter, efter att samme Jon Knuts fått matchstraff, för en tackling, där hemmalagets spelare slog huvudet i plexit, kunde match reducera genom x-leksingen, David Åslin.

Leksand kunde dock, i samma boxplay, utöka sin ledning till 3-1, vilket också stod sig perioden ut. En period där det hände mycket och där publiken fick se mål.

I mittenperioden var det dock Troja som var det bättre laget. Man pressade stundtals tillbaka Leksand riktigt bra och fick också in en reducering, drygt halvvägs in i perioden.

Leksand skulle vara glada att de inte kvitterade där och då, för hemmalaget hade en klar dominans och leksingarna kom ingenstans. Hanses i mål var dock briljant och räddade de blåvita från ytterligare mål i baken och därmed också en fortsatt Leksandsledning in i den sista perioden.

Där fick man, precis som i den 1:a perioden, en drömstart och Pär Edblom kunde, efter knappa minutens spel, utöka ledningen till 4-2.

5-2 kom några minuter senare, den här gången i powerplay. Kevin Kapstad var sist på pucken och segern såg ut att vara klar. Det var rden också, men Troja skulle få in en reducering knappa minuten från slutet, men man kom aldrig riktigt i närheten av Leksand, som kunde ta ännu en trepoängare. Härligt!

I övriga matcher gick det såhär:
Almtuna - Örebro 5-3
Södertälje - Bofors 3-1
Mora - Västerås 0-2
Oskarshamn - Djurgården 0-1
Malmö - Asplöven 10-2
Tingsryd - Karlskrona 4-2

Först och främst har vi ju Malmö. Vilken urladdning! Man har inte gjort många mål framåt i inledningen av serien i år, men här har man 4-1 redan efter 1:a perioden, 7-2 efter 2:a och vinner slutligen med tvåsiffrigt, vilket är högst ovanligt i Allsvenskan numera. Grymt!

Västerås får revansch för 1:a mötet den här säsongen lagen emellan, då Mora och Anze Kopitar hadee lekstuga. Nu var det Mikael Backlund och Patrik Berglund som såg till att Västerås plockade alla 3 poängen.

Almtuna har kommit igång rejält nu hemma i Gränbyhallen och vann nu igen. 5-3 mot ett topptippat Örebro är starkt!

Södertälje är ett annat lag som är starkt just nu. Man bara ångar på och är nog tveklöst seriens mest formstarka lag för tillfället.

Full omgång av Elitserien

Ikväll spelades det full Elitserieomgång och där gick det såhär:
Modo - Linköping 0-3
Färjestad - Rögle 4-0
Timrå - Brynäs 2-4
AIK - Skellefteå 0-5
HV 71 - Växjö
Frölunda - Luleå 1-2 str

Modo förlorar igen och LHC och Andreas Andersson håller nollan. Modos form är inget vidare just nu...

AIK hade 0-0 inför sista perioden, men där gör antingen Skellefteå en monsterperiod, eller så faller AIK ihop totalt, för när slutsignalen ljuder står det 0-5 på tavlan. Vad hände där?

Växjö gör det mycket bra i Kinarps arena, men tappar tyvärr i sista perioden, där HV kan hämta in till 3-3, men sedan var det Växjö som ändå bärgade bonuspoängen, efter game winning shot.

4 matcher i Allsvenskan spelades också ikväll, men dessa kommer i ett separat inlägg senare under veckan.

Almtuna på besök i Tegera

Leksand öppnade matchen klart bäst och hade ett stolpskott redan efter några sekunder. Man fortsatte sedan att pressa på och Ryno hade bl.a. ett friläge efter några minuters spel, men han missade tyvärr.

Drygt halvvägs in i perioden åkte Bibic, som har varit ganska osynlig den här säsongen, på ett matchstraff, efter att han och Daniel "Hempa" Hermansson kört ihop och Hempa blev liggande.

Leksand klarade dock av boxplayet och fick även chansen att spela powerplay innan perioden var slut, men inget mål föll där och vi hade 0-0 efter 1:a perioden.

I den 2:a perioden skulle dock Almtuna ta ledningen, när Fredrik Vestberg fick ett helt rent läge framför Hanses, efter att Norén missat en rensning.

Leksands kvittering lät dock inte vänta på sig. Bara minuter senare satte Patrik Hersley densamma, och ja, det var i powerplay.

I sista perioden skulle Eric Moe göra sitt 1:a mål för säsongen, när han lyfte in en puck bakom en chanslös och skymd Alexander Hamberg i Almtunakassen.

Bara sekunder senare skulle Leksand också utöka sin ledning, också detta i powerplay, när Hurtubise hittade Ryno framför mål, som sköt direkt och Hamberg hann inte med på den och det var 3-1, något som också skulle bli slutresultatet, trots att Almtuna fick chansen att spela powerplay mot slutet av perioden och trots att man plockade hamberg och spelade 6 mot 5 de sista minuterna. Det var där istället Leksand som hade de vassaste chanserna, men lyckades inte få in 4-1 i öppen kasse, utan det stannade vid 3-1 och därmed ännu en seger in på kontot.

I de andra matcherna gick det såhär:
Örebro - Tingsryd 2-0
Oskarshamn - Malmö 6-3
Karlskrona - Asplöven 2-3
Bofors - Troja 6-1
Västerås - Södertälje 2-4
Djurgården - Mora 2-3 str

Överlag blev det alltså segrar för topplagen. Bara västerås som nollade, samtidigt som Örebro vann och dessutom höll nollan, vilket innebär att man nu är uppe på direktplats i tabellen.

Djurgården hamnar dock allt längre och längre ifrån playoffplatserna. En ny förlust, dock bara efter straffar, men Mora ligger framför dem i tabellen och de tog fler poäng, liksom SSK, som vann borta mot Västerås. En stark insats av kribglorna, som nu har blandat sig i playoffstriden rejält. Faktum är att det är ett hopp i tabellen efter Troja på 8:e plats. Man har 4 poäng ner till Djurgården på 9:e. 4 poäng upp för Troja så ligger man bara 1 poäng från en direktplats. Leksand har bara 6 poäng ner till Västerås på 4:e plats, så mellan lag 1-8 skiljer det bara 11 poäng.

Malmö åkte på ännu en tung förlust och det var heller ingen liten förlust. Oskarshamn ägde matchen och vann rättvist. Återgår vi då till tabellen så är det bara 6 poäng ner till Asplöven på kvalplats neråt för Malmös del i dagsläget. Detta samtidigt som man har 7 poäng upp till playoffplats och 11 till en direktplats. Så läget ser inte ljust ut för Rödhökarna i nuläget.

Asplöven tog sin 1:a bortaseger den här säsongen och därmed är man 6 poäng före Karlskrona i botten, som nu har 8 poäng upp till säker mark. Den där förlusten var inte bra för Karlskrona, som snart kommer vara rejält avsågat om inget händer. Janne Karlsson har inte haft någon lyckad start där nere i Blekinge.

Elitserien har också spelats och där gick det såhär:
AIK - Frölunda 3-6
Timrå - Luleå 1-0 str
Modo - Färjestad 0-2
Rögle - Brynäs 5-4 SD
Växjö - Skellefteå 1-2 SD
Linköping - HV 71 0-5

Vi kan notera att det fortsatt är ganska lite mål i Elitserien och tydligen mycket bra målvakter. 3 lag håller nollan här, 4 lag under ordinarie matchtid.

HV tog en mycket klar seger i E4-derbyt i Linköping. Christian Engstrand blev skadad i hemmalaget, så Andreas Andersson fick hoppa in i mål istället, men det hjälpte inte. HV var det klart bättre laget.

AIK hade 3-3 på Frölunda inför sista perioden, men där gör Frölunda 3 måk och vinner ganska enkelt. Inte bra för AIK, som vid seger faktiskt hade varit förbi Frölunda och uppe på 8:E plats. Nu skiljer det 4 poäng mellan lagen. Timrå är dock bara 2 bakom, efter en mycket stark insats hemma i E.on arena. 0-0 efter full tid, 0-0 efter sudden och 1-0 efter straffar. Ingen jättekul match att se för publiken, men en mycket bra och stabil insats från hemmalaget.

Rögle var nära på att ta sin 2:a raka trepoängare och det tycker jag faktiskt man hade varit värda. Man hade hela tiden ledningen, men Brynäs kunde kvitera 1 gång, 2 gånger, 3 gånger, 4 gånger, innan Rögle slutligen kunde avgöra i sudden och det var väl för tur det. Annars hade det inte varit rättvist, men hockey är å andra sidan inte rättvist alla gånger.

RSS 2.0