Jättevändning i Västerås!

Västerås rivstartade matchen och tog ledningen redan efter 40 sekunder, när Patrik Berglund satte pucken i nät bakom Jens Holmström.

2-0 skulle också komma, bara några minuter senare, när firma Backlund/Berglund serverade Brendan Mikkelson, som snyggt satte pucken i nät.

Leksand tog timeout efter den oerhört tunga starten, men det hjälpte inte. Trots att Holmström fick vakta båsdörren och Hanses ställdes i kassen kunde Västerås göra 3-0, detta efter drygt halva perioden.

Hemmalaget dominerade totalt och de blåvita hade inte mycket att sätta emot. Inte förrän Raffl, bara 38 sekunder från pausvila, kunde tända det blåvita hoppet litegrann, när han lade in 1-3 bakom Lasse Johansson i Västeråskassen.

Hoppet släcktes dock återigen, när västerås kunde göra 4-1, efter att Leksand dragit på sig ännu en utvisning. Boxplayspelet var dock bra och man hade rett ut alla numerära underlägen såhär långt i matchen, men när Tobias Forsberg åter var på isen var det Markus Eriksson som kunde göra 4-1 för hemmalaget.

Leksand skulle dock återigen få kontakt. Drygt halvvägs in i både perioden och matchen kunde Jens Bergenström peta in en retur från Lasse Johansson och det var 4-2 på tavlan.

Bara minuten senare skulle också 4-3 komma, när Patreik Hersley fick in pucken i nät bakom Johansson, som hade en olycklig period, för bara minyter senare kom också kvitteringen. Nu var det Tobias Forsberg som, åter efter en retur av Johansson, kunde peta in 4-4 och det var match på riktigt allvar igen.

Leksand skulle även hinna med att ta ledningen innan pausvila. Med 19:59 på klockan dundrade Pär Edblom in 5-4 för Leksand, som därmed hade vänt 3-1, som blev 4-1 i inledningen av perioden, till 4-5 inför den 3:e perioden. Vem hade trott det efter de 10 inledande minuterna av matchen?

I sista perioden hade Leksand också ett jätteläge att göra 6-4. Man fick nämligen straff. Detta efter att Bergenström hakats upp när han kom fri med Lasse Johansson.

Pär Edblom tog hand om straffen, men sköt tyvärr utanför. Istället var det Västerås som kunde göra periodens enda mål, när Mikkelson återigen kunde näta och det var 5-5.

Sudden väntade alltså, något nog Västerås var ganska nöjda med trots allt. Leksingarna var nog också de tämligen nöjda med 5-5, när man hade 0-3 efter 10 spelade minuter.

Inget mål föll dock i sudden och straffar väntade alltså. Där var Leksand överlägsna. Raffl satte sin 1:a straff, medan Patrik Berglund missade. Hersley satte Leksands 2:a straff och pressen låg på Matt Fornataro, som dock missade, precis som Berglund, och Leksand tog alltså, trots allt, med sig 2 poäng hem från Västerås, vilket man nog var väldigt nöjda med. Det innebar också, i kraft av andra resultat, att serieledningen alltjämt består. Detta efter följande resultat:

Bofors - Malmö 3-2 str
Örebro - Djurgården 1-2
Almtuna - Troja 1-5
Tingsryd - Södertälje 2-3
Oskarshamn - Karlskrona 3-1
Asplöven - Mora 5-4 str

Malmö hade länge ledningen mot Bofors, men hemmalaget lyckades kvittera och sedan också ta bonuspoängen. Det räckte dock inte för att ta över serieledningen, eftersom att Leksand också tog sin bonuspoäng. De båda lagen står alltså fortsatt på samma poäng.

Västerås var trots allt den stora förloraren. Hade man vunnit hade man tagit över serieledningen. Nu är man utanför playoffplatserna. Eftersom att SSK vann nere i Småland är man nu uppe på direktplats, precis som jag länge har sagt att man skulle göra.

Oskarshamn tog äntligen en seger och Karlskrona fortsätter att förlora. Snart har tåget gått, det vågar jag nog påstå. Nästa match mot Bofors är nästan en måstematch för Blekingelaget...

Asplöven däremot gör en heroisk insats uppe i Arena polarica. Mora såg ut att gå mot 3 säkra poäng. Man hade 2-4 med 2 minuter kvar att spela. Med 1:09 kvar kom Asplövens reducering och med 14 sekunder kvar att spela kom kvitteringen. 4-4 i full tid alltså och sedan tog man också bonuspoängen på straffar. Snacka om att känna sig bestulen på 2 poäng i Mora...

Elitserien har också spelats:
Skellefteå - Växjö 1-2 SD
Modo - HV 71 4-2
Brynäs - Färjestad 3-4 SD
Rögle - Luleå 1-2
Linköping - Timrå 5-2

Växjö kvitterar i slutet av matchen uppe i Skellefteå och tar sedan med sig extrapoängen. 2 mycket viktiga poäng i bottenstriden. Man är de stora vinnarna där, eftersom att Timrå förlorar stort i Linköping och Rögle tappar poäng precis i slutet av matchen, när Luleå kan göra 2-1. AIK har ännu inte spelat omgångens match mot Frölunda.

Modo tar en mycket stark seger hemma mot serieledsnde HV. Kanske är man som sagt på gång tillbaka igen?