utvisningarna fällde Leksand i Linköping

Omstart av SHL efter landslagsuppehållet och bortamatch för Leksands del, nu mot LHC i ett förhållandevis välfyllt Saab arena, 7423 åskådare, där en hel del av dessa var blåvita supportrar, inte minst på bortastå, som var slutsåld. Undersektionen i Superstars, Östgötaleksingar, hade dessutom ett event innan matchen, där man samlades på en restaurang i stan, åt bufé, fick celebert besök av "Tjomme" och hade ett lotteri med exklusiva priser, där alla inteckter gick till Tobbe Forsbergs rehabiliteringsfond. Lotteriet inbringade hela 15 400kr! Inte illa!

Matchen då?
Ja, det var hemmalaget som öppnade bäst, både på isen och läktaren. White lions hördes faktiskt ovanligt bra, samtidigt som Superstars var lite trögstartade, men när första perioden sumerades hade Superstars tagit över på läktarna och Leksand var dessutom i ledningen, när Mattias Ritolas tysta skott efter 17:57 hittade nät bakom Jonas Gustavsson.

Så långt var det en riktigt väl genomförd match av Leksand, som också hade bud på fler mål i inledningen av andra perioden. Jon Knuts kom fri och Daniel Olsson-Trkulja hade ett jätteläge, utan att lyckas få in pucken i nät bakom Jonas Gustavsson.

Istället var det LHC som kunde kvittera och det var starten för Leksands ras.

Bara ett par minuter efter kvitteringen drog André Hult på sig en utvisning, vilken Leksand klarade av, men det var bara den första av fem! i mittperioden.

Två minuter efter att man blivit fulltaliga åkte Linus Persson på en ny utvisning och den här gången kunde Andrew Gordon göra 2-1 för LHC.

44 sekunder efter målet åkte Jonas Ahnelöv, som glädjande no var tillbaka igen efter sin skada, ut och nu fick LHC först ett mål bortdömt och sedan gjorde man 3-1 i samma powerplay ändå, 7 sekunder från det att Leksand skulle bli fulltaliga.

Med knappt 3 minuter kvar av mittperioden åkte Sebastian Wännström ut och nu tog det bara 20 sekunder innan Sam Lofquist gjorde 4-1 för LHC.

En riktigt usel period från Leksand, som alltså åker på inte mindre än fem utvisningar, den sista i perioden för "too many players". på dessa fem powerplay, eller fyra som det blev, då den sista blev en dubbelutvisning och spel fyra mot fyra, så gjorde LHC alltså tre mål. Så tre mål på fyra försöök kan man alltså säga och där har vi den huvudsakliga anledningen till den här förlusten...

För förlust blev det till slut. Tredje perioden spelades mest bara av kändes det som, det hände inte mycket alls, precis på samma sätt som när lagen möttes uppe i Leksand och LHC då hade 5-2 efter två spelade perioder och därefter stängde matchen väldigt effektivt. Det gjorde man här också och slutresultatet skrevs också till 4-1.

Detta i samband med att både Malmö och Växjö vann gör att Leksand nu är under det negativa kvalsträcket. Man har 17 poäng, lika många som Oskarshamn, som nu är jumbo. Det är dock fortsatt tight och jämnt där i botten, för upp till Växjö, som plötsligt är över playin-sträcket, är det bara 2 poäng.

HV71 - Rögle 5-0

Som sagt, Malmö slog planenligt Oskarshamn hemma och Växjö skrällde i Skellefteå. Man hade 0-2 efter den första perioden och även om Jacob Olofsson reducerade i andra så höll Växjö undan, gjorde två ganska tidiga mål i tredje, samtidigt som Viktor Andrén studsade tillbaka i kassen och stannade på 96,43% i räddningsprocent.

Det var inte bra för Leksands del och det var inte långt bort att även Brynäs hade vunnit, för man hade 0-1 drygt halvvägs in i matchen, men Färjestad kvitterade innan den andra perioden var över och med 8 minuter kvar att spela gjorde tack och lov Gustav Rydahl matchavgörande 2-1 för hemmalaget.

HV71, som Leksand möter imorgon (lördag) har växlat upp och tvålade dit Rögle med klara 5-0. Rögle börjar sjunka i tabellen och är nu nere på femte plats med sina 32 poäng. Det är dock bara 2 poäng upp till serieledande Frölunda, som här vann toppmötet mot Örebro med 4-1. ÖHK är dock fortfarande tvåa, också de på 34 poäng. Så det är tätt och jämnt, både i toppen och botten av tabellen.