Ä N T L I G E N!

Äntligen äntligen äntligen! När Leksand gästade Vida arena och Växjö igår (torsdag) blev det en minst sagt efterlängtad seger och man fick dessutom revansch på Växjö, som vann i Tegera med 3-1 senast lagen möttes.

Växjö fick också här en kanonstart när Leksand återigen släpper in ett mål efter mindre än 20 sekunder. Linus Högberg hittade nätet bakom Axel Brage, som återigen fick chansen i kasssen efter den fina insatsen senast i Gävle. Då hade det gått 15 sekunder.

Efter den kallduschen gjorde Leksand det bra, precis som mot Djurgården, då Alexander Holtz gjorde 0-1 efter 9 sekunder, men till skillnad från matchen mot Djurgården fick Leksand här utdelning. Filip Johansson gjorde sitt andra mål för säsongen och sitt andra mål på tre matcher och så var det 1-1.

Leksand skulle också välförtjänt ta ledningen, även om det var en ganska rejäl bjudning just på målet. Spelmässigt var det Leksand som hade tagit över och skapade flera fina chanser mot Viktor Andrén i Växjökassen. Andrén gjorde det dock bra, men när egen spelare drällde med pucken i egen zon och Fredrik Forsberg fick tag i den och nöp till direkt, då kunde han inte göra någonting och Leksanfd var i ledningen med 2-1 efter den första perioden.

Leksand fortsatte att göra det bra i andra perioden, men utan att få utdelning. Det fick inte heller Växjö, som vann skotten med 12-7. Därmed hade vi fortfarande 1-2 på tavlan efter 40 minuters spel.

I tredje perioden trampade dock Växjö på ordentligt och kvitteringen efter 06:14 var inte alls orättvis. Snyggt var det också. Marcus Davudsson hittade bortre krysset bakom Brage och efter målet gick Växjö också för ett ledningsmål och en seger, men Brage stod i vägen. Leksand gjorde det riktigt bra och såg ut att kunna ta matchen till förlänging och därmed ta poäng för andra matchen i rad.

Så blev det dock inte.

För med bara 29 sekunder kvar att spela skickades en puck ner mot Andrén i Växjökassen och när han stod för en riktig tavla och tappade pucken var Fredrik Forsberg där igen och rakade in 3-2 för Leksand i den öppna kassen.

Tungt, tungt, tungt för Växjö, att förlora matchen på ett sådant sätt, men desto roligare för Leksand, som också kunde göra 4-2 i öppen kasse och därmed ta sin första trepoängare sedan den 24 september, när man slog Brynäs hemma med 5-1. Snacka om efterlängtad seger!!!

Skellefteå - Djurgården 4-0

Tyvärr för Leksands del så vann bottenkonkurenterna också, vilket fortsatt gör att LHC, som ligger sist, bara är 1 poäng bakom. LHC, som gjorde det riktigt bra mot HV, hade 3-1 efter halva matchen, tappade det till 3-3, efter två mål på dryga minuten efter 18:23 och 19:16 i andra perioden. Ändå reser man sig i tredje och avgör matchen genom mål av Eddie Larsson och Henrik Törnqvist. Riktigt starkt av LHC måste jag säga!

Riktigt starkt var det också av Malmö att få med sig alla 3 poäng från mötet med serieledande och lagmaskinen Frölunda. Malmö förlorade klart i Luleå i helgen, men har sedan studsat tillbaka med två raka segrar, 5-2 i Gävle i tisdags och så 3-2 mot Frölunda här.

Oskarshamn var helt utspelade i första perioden, Brynäs vann skotten med 15-6. Ändå stod det bara 0-1 på tavlan och sedan kunde Oskarshamn genom Filip Engsund helt ologiskt sett till matchbilden kvittera efter 38 sekunder i andra perioden. Brynäs återtog sedan ledningen, men Filip Engsund höll sig framme igen och kvitterade på nytt för IKO. Det var ett mål som tog matchen till förlängning och väl där kunde Joakim Thelin avgöra för hemmalaget.

Tuomas Kiiskinen gjorde debut för Skellefteå och gjorde det med besked. Han gjorde både 1-0 och 2-0, båda målen i första perioden, efter 38 sekunder och 09:40. Stabilt av Skellefteå och Mantas Armalis, som nu är tillbaka efter sin skada, håller nollan och tar 31 skott.

Även Örebro fortsätter att göra det väldigt stabilt och bra. Färjestad vinner visserligen skotten med 29-22, men på de 22 skotten gör Örebro fem mål! Det är effektivt. Det var dessutom fem olika målskyttar, Marcus Weinstock, Kristian Näkyvä, Rasmus Rissanen, Linus Öberg och Ludvig Rensfeldt.