Allt emot Leksand...

Omgång 53 av SHL 2013/14 innebar match mot AIK hemma i Tegera arena för Leksand, en match som man bara skulle ta. Det var dock AIK som öppnade matchen bäst och efter drygt 14 minuters spel kunde man också ta ledningen. 0-2 blev det också innan perioden var slut, dryga minuten från paus.

En riktig kalldusch för Leksand alltså och AIK fortsatte att nöta på i 2:a perioden och man var mycket nära 0-3.

Sedan kom scenförändringen. Istället för 0-3 kom 1-2 genom Johan Ryno och bara 4 minuter senare kom också 2-2. Det var Leksand för hela slanten. Man hade tagit över matchen totalt. fabian Brunnström var också grymt nära på att ge hemmalaget ledningen, men Daniel larssn i AIK-kassen var med på noterna och istället kunde AIK, med 1 sekund kvar av perioden, göra 2-3. Inte alls rättvist sett till matchbilden, men hockey är inte rättvist alla gånger och Leksand har verkligen inte haft marginalerna med sig här på slutet...

I den 3:e perioden fortsatte man dock att gasa på och skapade flera supervassa chanser mot daniel Larsson i AIK-kassen, men denne var ännu mer på tå än hemmalaget och räddade bl.a. ett helt rent läge för ingen mindre än Patrik Hersley.

Leksand trummade på, men kvitteringen ville inte in i mål bakom Larsson. Med drygt 2 minuter kvar att spela fick man ett gyllene läge när man fick spela powerplay. Man satsade allt på ett kort, valde att spela 6 mot 4 och man skapade också många heta chanser, men återigen, puken ville inte in i nät bakom Larsson och istället kunde bortalagert avgöra i öppen kasse. 2-4 till AIK.

En mycket, mycket tung förlust. En förlust som inte allt för osannolikt betyder att det kommer bli playoffspel för Leksands del. Detta var 3 poäng man borde ha haft med sig inför de 2 avslutande omgångarna, när man möter Frölunda borta och Växjö hemma. 2 tuffa matcher där det kan bli tufft att ta poäng. Dessutom gick alla andra resultat i omgången emot de blåvita, vilket innebär att Leksand rasar 3 platser i tabellen och nu är nere på 8:e plats, bara 1 poäng före LHC. En hel del tyder alltså på att Leksand, trots allt, "bara" slytar 9:a i årets erie, om man tittar till lagens formkurva.

För några omgångar sedan tyckte jag det var typiskt att man hade gjort om slutspelssystemet inför den här säsongen, för om det hade varit det gamla systemet, där de 8 främsta gick till slutspel, då hade Leksand så gott som varit klara för slutspel redan då. Nu känner jag att det är tur att man har gjort om systemet. För om Leksand slutar 9:a nu, då hade det varit fruktansvärt snöpligt med tanke på hur man har legat till i flera veckor, ja, nästan månader nu. det var väldigt länge sedan man var nere runt 8-9:e plats. Så ja, trots allt är jag glad åt det nya systemet i nuläget.

Än återstår dock 2 matcher och man är definitivt inte borträknade än, men på torsdag gäller det. då måste man nästan vinna mot Frölunda för att fortfarande ha en chans.

De övriga matcherna slutade såhär:
Skellefteå - Frölunda 1-6
Växjö - Linköping 0-1
Brynäs - HV 71 8-1
Färjestad - Örebro 5-2
Luleå - Modo 3-4 str

Som sagt, alla resultat gick emot Leksand. Färjestad vann. Brynäs krossade HV och vann. LHC vann. Modo tog poäng. De resultaten innebär att Färjestad går upp på 80 poäng. Brynäs har 79 och Modo 78. Sedan har Leksand 77 och LHC 76. Torsdagens matcher blir med andra ord vääldigt intresanta...