SM-kvartsfinalerna rullar vidare och tyvärr känns det ganska avslaget. Det är, precis ssom tidigare år, kvalserien som är serien man göljer med spänning, klart före kvartsfinalerna. det är väl kanske delvis därför kvalserien kommer läggas ner. För att CMore så klart inte vill konkureras ut av Viasat, som betalar betydligt mycket mindre än CMore. CMore, som sänder Sveriges högsta liga och därför så klart vill ha det bästa avtalet. Det får man inte när Viasat och kvalserien tar all uppmärksamhet såhär i slutspelstider. Därför kommer kvalserien att slopas och istället kommer det bli betydligt tuffare att ta sig upp i SHL och systemet kommer bli mer likt slutspelets system med bäst av x antal matcher, 5 eller 7. Jag hade istället gärna velat se, iaf på prov, ett slutspel mer likt kvalserien, där de 8 främsta lagen spelar som en kvalserie, en match hemma och en borta, där 1:an i grundserien t.ex. går in med 6 poäng, för att själva serien ska ge något alls. Det hade varit spännande och jag tror det hade blivit ett betydligt hetare slutspel än vad det är idag.

Nåväl, back to topic. Såhär gick det i 2:a omgången av kvartsfinalerna:

HV 71 - Skellefteå 2-3
Färjestad - Brynäs 4-2
Luleå - Växjö 2-3
Linköping - Frölunda 2-1 SD

Melker Karlsson gav bortalaget ledningen i powerplay i Kinnarps arena och knappa minuten från paus utökade Adam Pettersson ledningen till 0-2. Johan Lindström reducerade dock för HV och Toni Rajala kvitterade några minuter in i sista perioden. Då såg det ut att gå till förlängning och det var HV som hade momentum i matchen, men en rejäl målvaktstavla av Wesslau gav 2-3 till Skellefteå, 6 sekunder från slutet. En puck som egentligen inte ens var ett skott. En rejäl tabbe som wesslau nog kommer drömma mardrömar om.

Färjestad gick på knock redan från start. Magnus Nygren gav hemmalaget ledningen i powerplay redan efter 2 minuter och sedan styrde man och ställde som man ville. Snacka om att vara bäst när det gäller. Färjestad har inte alls imponerat under säsongen, men nu, när det väl gäller, då har man hittills krossat Brynäs mer eller mindre. Linus Fröberg stänkte in 2-0 och Christian Berglund gjorde 3-0 innan perioden var slut. Därefter började Brynässpelarna vakna. Anton Rödin reducerade för bortalaget och Johan Harju gav spänning åt matchen trots allt, när han gjorde 3-2, knappt 5 minuter från slutet. Närmre än så kom inte Brynäs och Färjestad kunde göra 4-2 i öppen kasse och segla ifrån till 2-0 i matcher.

Växjö imponerade stort i 1:a matchen. Det gjorde man även uppe i Luleå och Coop Norrbotten arena. Noah Welch gav bortalaget ledningen och han som gjorde sådan succe i LHC för några år sedan, Jan Lavac, utökade till 0-2. Luleå reducerade dock några minuter från paus i 2:a, men just som man kände att det där var ett härligt mål, då kom 1-3 för Växjö, som återigen gick till pausvila med en tvåmålsledning. Luleå fick dock in en reducering till, när man plockade Ovuya, men sedan kom man inte närmre och Växjö kopplade ett rejält grepp om den matchserien med 2-0 i matcher.

LHC tog ledningen i 1:a perioden, men Frölunda kunde kvittera i den 2:a perioden. Några fler mål föll inte och matchen gick till sudden. Där föll inget mål i 4:e perioden, men drygt halvvägs in i 5:e perioden gav Chad Kolarik igen för sitt missade friläge i match 1 när han på egen hand dundrade in 2-1 för LHC bakom Lasse Johansson i Frölundakassen, till de drygt 6000 åskådarnas stora glädje.

Det såg alltså ut såhär efter 2 omgångar:

Skellefteå - HV 71 2-0 i matcher
Frölunda - Linköping 1-1 i matcher
Växjö - Luleå 2-0 i matcher
Brynäs - Färjestad 0-2 i matcher

Omgång 3 har också spelats. En omgång där HV, Luleå och Brynäs näst intill var piskade att vinna. Gjorde man inte det skulle det stå 3-0 i matcher till motståndarna och 3-0 i matcher har inget lag någonssin hämtat upp i svensk hockey. Djurgården var nära för några år sedan minns jag, men man räckte inte hela vägen. 1 av dessa 3 lag lyckades reducera. De andra 2 matchserierna är nog ganska döda nu. Såhär gick det:

Skellefteå - HV 71 6-4
Växjö - Luleå 3-4 SD
Brynäs - Färjestad 1-2
Frölunda - Linköping 1-3

På samma sätt som Färjestad rivstartade mot Brynäs hemma i omgång 2, på samma sätt rivstartade Skellefteå nu mot HV. Efter 2 minuter satt 1-0 i nät bakom Wesslau. 2:44 senare satt 2-0 i nät, båda målen i powerplay. HV tog timeout och det hjälpte litegrann, men efter 15 minuters spel kom 3-0 och matchen var nästan död. När Jimmie Eriksson gjorde 4-0 i powerplay, drygt 14 minuter in i 2:a, då var det rullgardin ner för Jönköpingslaget, trodde alla. Erik Christensen reducerade för HV. Sedan gjorde Skellefteå 5-1, men HV dunkade in 5-2 i boxplay. Det ville sig dock inte riktigt för HV. Oscar Möller gjorde 6-2 i spel 5 mot 3, 9 minuter från slutet. HV reducerade dock 2 gånger om, men närmre än 6-4 kom man inte och nu är uppförsbacken väldigt, väldigt lång för HV. Wesslau har nog dessutom inte världens bästa självförtronde nu, efter att först ha släppt in 2-3 med 6 sekunder kvar i match 2 och sedan släppt in 6 mål i match 3. Nej, just nu talar nog ingenting, absolut ingenting, för HV 71.

Inte heller för Brynäs talar någonting. Också Färjestad har 3-0 i matcher, efte ännu en 1-2-seger i Läkerol arena. Det stod länge 1-1, men med 9 minuter kvar att spela smällde Linus Fröberg in det matchavgörande 1-2 för bortalaget, vilket som sagt ger 3-0 i matcher för Färjestad. FBK känns inte hetare än Skellefteå, men HV känns hetare än Brynäs, så ska något av de båda lagen sno en match i denna serien, ja, då sätter jag en slant på HV.

Luleå lyckades dock med det som varken HV eller Brynäs lyckades med. man snodde en match av Växjö, dessutom på bortais. Det var dock nära att det inte gick vägen nu heller, trots 0-3 på tavlan efter 4 minuter av 3:e perioden. Sedan vaknade Växjö. Jan Lavac reducerade fram till 1-3. Erik Josefssom gav rejält med ved på Växjöbrasan 10 minuter från slutet när han dunkade in 2-3 och så kvitterade Alexander Johansson, helt på egen hand, 2:13 från slutet. Snacka om psykologiskt mål för Växjö, + de tidigare 2 segrarna. Luleå, som hade haft 0-3 på tavlan, som hade förlorat 2 raka matcher här innan mot Växjö, + 4 raka föruster i grundserien. Det kändes som ett klart övertag för hemmalaget, men mot alla odds rundade Niklas Olausson kassen och lade in pucken i nät bakom Teemu Lassila. 3-4 för Luleå alltså.

i Scandinavium var det lite folk. Bara 9100 åskådare lite drygt. Inte okej för att vara slutspel i Göteborg. Bortalaget tog dessutom komandot direkt i matchen och Johannes Salmonsson och Jonas Almtorp såg till att det stod 0-2 efter den 1:a perioden. Anton Axelsson reducerade dock för Frölunda, men närmre än så kom man inte, trots att man pressade på ganska bra mot slytet och LHC kunde istället göra 3-1 i öppen kasse och därmed ta ledningen med 2-1 i matcher.

Matchserierna ser då ut såhär efter 3 spelade omgångar:

Skellefteå - HV 71 3-0 i matcher
Frölunda - Linköping 1-2 i matcher
Växjö - Luleå 2-1 i matcher
Brynäs - Färjestad 0-3 i matcher

Som sagt, ingenting talar för HV och Brynäs. Är det något av lagen som kommer sno en match så sätter jag mina slantar på HV. Skellefteå och Färjestad kommer gå till semifinal. Där kommer man få sällskap av Växjö och Linköping, om jag får gissa. LHC känns starkare än Frölunda, inte minst känns man hetare, mer rejäla. efter en dålig grundserie, precis som Färjestad, har man nu hittat rätt och är bäst när det gäller. Jag tror inte Frölunda kan matcha det. Luleå har visserligen tagit en match här nu och det kan möjligen bli en vändpunkt för Norrbottenslagen, men nja, jag tycker ändå det är fördel Växjö än så länge. får Luleå 2-2 i matcher, då vetitusan. Då tror jag man får vind i seglen och reder ut det där, men just nu känns det alltså som fördel Växjö.

I sådant fall skulle Skellefteå få möta Linköping och Växjö Färjestad i semifinalerna. Där tror jag inte Växjö har något att sätta emot vargarna från Karlstad, som går till SM-final, i år igen. Man är dock inte ett av Sveriges 2 bästa lag just nu, för det är Skellefteå och Linköping, som, om det blir som jag tror ovan, kommer mötas redan i semin. Det lär bli en tuff och jämn serie isf och där tror jag faktiskt inte att Skellefteå är så givna segrare. Hursomhelst så tror jag att vi har årets svenska mästare i den semifinalserien, så det lag som vinner där kommer också att slå Färjestad i finalen. så tror jag i nuläget. Då återstår bara att se hur rätt/fel jag har.